≡ Menu

Dacă tăceai, nevăzut rămâneai…

Desen & Copyright 2013 - DION

Unele explicații sunt mai jalnice decât acțiunile pe care încearcă să le justifice. Este și cazul ”clarificărilor” făcute de premierul Ponta, după ce a revenit din imersiunea totală în cizmă unde s-ar fi aflat în căutarea papucilor Omului invizibil.

Să le luăm pe rând.

De ce atâta tămbălău?, se întreabă premierul

Președintele știa unde se află, căci, înainte de dispariție, anunțase SPP-ul în legătură cu destinația sa politico-turistică.

Numai că, extrem de sângeroasă coabitare dintre premier și președinte nu avea cum să-l asigure pe dl Ponta că de va întreba cineva de el, președintele Băsescu se va voluntariza să spună unde și cu ce trebuiri se află premierul. Mai degrabă ar fi răspuns: “De unde să știu? Ce, ăsta e premierul meu? E premierul ălorlalți.”

Și-apoi, chiar în cazul unei coabitări nefratricide, nu intră în atribuțiile președintelui să informeze unde se află premierul. Sau, mai știi, dictatorul va fi încălcat, încă o dată, Constituția și trebuie suspendat.

Întrebat unde se află premierul, consilierul Frunda a răspuns în esperanto: “Nem tudom romano”. După care a completat: ”Sorry, I don’t have any English la mine either…”.

La aceeași întrebare, purtatorul de săniuță Palada a răspuns că habar n-are unde-i este șeful, dar că la munte ninge foarte mișto și ar fi nasol să se întoarcă în București unde nașparliu’ ăla de Oprescu nu ninge, stocând zăpadă albă, pentru prezidențiale negre.

Pe cale de consecință, încep să înțeleg de ce premierul nu dă nici doi bani pe oamenii săi de două parale, iar SPP/Bastionul păcii e nu ar da, în ruptul capului, un plotoner pe un dottore.

Desen & Copyright 2013 - ION BARBUDna Nuland se dovedește o doamnă și invocă o coincindență între vizita sa la București și absența premierului din țară.

Maistorașul Ponta sare direct din avion în microfonul teleologic al dlui Mihai Gâdea spre a ne informa că, de fapt, vizita dnei Nuland a avut un cu totul alt scop decât cel anunțat de părțile română și americană. Că era vorba de o chestiune confidențială (secretă) care s-a discutat in CSAT.

Cu alte cuvinte, că la înalt nivel româno-american s-a copt și servit opiniei publice o vrăjeală în legătură cu vizita unei delegații conduse de un subsecretar de stat american și că el, băiat logodit cu adevărul, nu putea participa la o asemenea mascaradă.

Păi bine, măi, pioner cu coif de viking și boy scout cu șepcuță de Che Guevara, dacă e secret, de ce emiți mătăluță adevărul de la Antena 3? De ce îți plac contradicțiile în termeni, cum ar fi “adevărul și Antena 3”?

Cine să te mai ia în serios după o ispravă ca asta? Care cancelarie politică serioasă să-și mai asume riscul de a discuta cu mătăluță lucruri care nu se negociază pe marginea trotuarului?

Chiar crezi că discuții privind un subiect confidențial (secret) între doi parteneri strategici e același lucru ca o partidă de șpagat între stâlpul de telegraf Mihai Gâdea și morcovul de presă Mircea Badea, partidă comentată, în direct, de Mădălin Brățară de Aur?

Mătăluță, maistorașule, chiar ai înțeles că sau Dana Grecu, sau Victoria Nuland, tot un drac? Chiar n-ai auzit cum a intrat în legendă un ”critic literar” proletcultist care explica unei delegații sovietice că ”Blaga-Goga, analoga”?

Știi, cumva, că în augusta-ți lipsă, Berlusconi a anunțat că, aflat incognito în Italia, i-ai propus să candideze la Europarlamentare în România, fiindcă Adrian Năstase face tușă tura asta iar Adrian Severin ar putea deveni indisponibil din cauza unei întinderi aproape musculare? Aud că și dottoressa Cicciolina zice că ai contactat-o cu o propunere similară.

Cum te-a recunoscut? Cică te-ai prezentat drept Louis de Funès aflat în misiunea confidențială (adică, secretă) cu nume de cod “Ni vu ni connu” (Nevăzut, necunoscut)

Excelență, o întrebare venită de la un agnostic politic – dacă tot ai fost plecat, de ce te-ai mai întors?

Lumea se obișnuise cu gândul că ești Ni vu ni connu. Mătăluță, pus pe șotii, hop, “Iată-mă!”

Aha, m-am prins: ai boală și pe Cinematecă, nu doar pe ICR. Ce mai încoace și încolo – Homo Universalis Revisited.

Ptiu, drace!

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • @) Dorin Tudoran

  Splendid! Cu voia D-voastra, master, se prea imediat pe pagina mea de FB, sa se bucure cit mai multi poporeni cititori! Felicitari a enspea mia oara!

 • Lucian Tanase

  Excelent articol Domnule Dorin Tudoran! Va felicit, sincer, din toata inima !

 • Alina

  Capodopera! Chapeau bas!
  PS . “microfonul teleologic” :))))))))))))))))))

 • terente popescu puțuri

  dom’ tudorane,

  spre deosebire de cel caruia ii datoreaza, in mare parte, cariera incredibil si inexplicabil de ascendenta, care, la un moment dat, ne punea sa’i numaram oolelele din cuibar, actualul inalt demnitar (am intzeles ca are peste 1,90m. inaltzime) e acuzat ca fuge de raspundere din lipsa de cohones, lucru pe care eu unu’ nu stiu cum sa’l impac cu relatari ale unor surse cit se poate de incredere si care au dat asigurari ca respectivul e cit se poate de dotat, din pun’tul asta de vedere, ca au lucrat direct cu materialul clientului, domnii negoitza ring si domnul dentist banicioiu putind si dinsii depune marturie, daca le’a loat d-zeu mintzile

 • Uimila

  Nici n-a plecat bine si… deja s-a intors. Pe partea cealalta? Sau pe asta? A enshpea oara.

 • Anca Lupu

  :)))))
  Naduful spus cum trebuie! Si eu tot pe FB ii dau drumu’! Repede!
  AL

 • OvidiuB

  O alta “dilema din care nu putem iesi” noi, romanii, este daca sa preferam un om eminamente ticalos, dar capabil, serios, aplicat in ceea ce face, sau un tantalau superficial si gargaragiu care nu poate, prin natura…firii sale, sa produca un rau prea mare.

  (Nu cred ca e nevoie sa adaug in care din categorii se incadreaza primul nostru ministru)

 • Terente & Didina

  @Terente Popescu-Puturi
  Are multe cojones ipochimenul prim-ministerial, nu zic nu, dar, vai, nu-s toate ale lui. Mai ales cind ii sta cineva, fie el chiar Nepotelul Matusii Tamara, la spate. Cit despre inaltimea impresionanta… o fi buna la baschet poate, nu insa si la travaliul ”a tergo” (asa cum ne invata povestirea ”Piticul rosu” a regretatului Michel Tournier, in care personajul central, o persoana defavorizata vertical, invata cum sa-si dezvolte si muschi de otel si agilitati de pisica, incat reuseste sa-i bata pe multi galigani si, culmea ororii, sa-i sodomizeze, uneori prin violenta, pe sotii cocufiati ai iubitelor sale pasagere).

 • Terente & Didina

  @Terente Popescu-Puturi
  Are multe cojones ipochimenul vizat de D-Voastra, nu zic nu, dar, vai, nu-s toate ale lui… nici macar cind ii mai sta cineva la spate, fie acela chiar nepotelul matusii Tamara. O fi inaltmea un avantaj pretios la baschet sau la furat fructe peste gard, nu insa si la travaliul ”a tergo”, cum ne sta marturie povestirea ”Piticul rosu” a regretatului romancier Michel Tournier (unde o ”persoana verticalmente defavorizata, vorba americanilor politicamente corecti, reuseste, dupa multe antrenamente, sa-si dezvolte muschi de critza si agilitati pisicesti, incat ajunge ZWERG-ul nostru sa cafteasca destui galigani si, culmea ororii, sa-i sodomizeze, uneori prin violenta, pe sotii cocufiati ai iubitelor sale pasagere).

 • NIck Tamer

  @terente popescu-puturi
  Oare Hure o fi reusit sa i le numere, oole, consiliatului sau de pe vremea Regimului Iliescu bis(nu stim cit de mentulat, consiliatul) si, totodata, fostului mentor al actualului PM?

 • filosoful anofel

  @Alina
  ”Microfonul teleologic al lui Gadea”? Eh oui, cu precizarea insa ca finalitatea lui e perversa, nu neaparat raspopitoare.

 • Ontelus DG

  Deși caracterul pamfletar al textului este adecvat concentrat în titlu, cel puțin la fel de semnificativă pare a fi și problematica supravegherii, atinsă și în comentariile la textul anterior. Coroborând dezvoltarea tehnologică, imposibilitatea evitării abuzului de putere, creșterea complexității sociale, era fatal ca spectrul totalitar să încolțească și să se extindă, chiar și în democrațiile consacrate. Problema insolubilă este aceea că, dincolo de cauze și de circumstanțe, occidentalii înșiși nu mai cred în valorile care i-au singularizat în istorie. Sentimentul cronicizat de criză conduce, așa cum s-a mai întâmplat, la diabolizarea alterității și generalizarea suspiciunii. Libera inițiativă din perioada de expansiune este eclipsată de exacerbarea egoismelor. Dezumanizarea este un atribut major al babiloniei globaliste, iar în acest context spionarea oamenilor, motivată sau nu, devine rutină, ruinând optimismul și consolidând cinismul.

 • Daca_nu_nu

  Scuzați, pardon, bonsoar, eu tare-aș vrea s-o aflu pe aia cu ”Blaga-Goga, analoga”… Mi-o spune cineva?
  Thanks a lot!

 • @Daca_nu_nu

  Ii apartine faimosului Nicolae Moraru. (Eu n-as avea dreptul sa-l vorbesc de rau, caci cu mine s-a purtat foarte bine). Era in timpul cand sovieticii veneau sa controleze daca tovarasii de la Bucuresti erau suficient de intransigenti cu dusmanii. La intalnirea “pe probleme de cultura”, partea romana a prezentat l;ista cu scriitorii, filozofii etc. interzisi, scosi din circulatie si manuale. A fost prezentat “Cazul Octavian Goga”. Dupa care, un tovaras din delegatia sovietica a intrebat cum stau lucrurile cu Lucian Blaga, ce e cu el, ce a facut si cum e pedepsit. Nicolae Morar a (ar fi) dat raspunsul istoric: “BLaga, Goga/analoga”. Tovarasii sovietici au inteles, pe loc, si au fost foarte multumiti.

 • Daca_nu_nu

  Acuma, rîdeți, nu rîdeți -- oricum, n-ar fi prima dată :)) -- eu, de domnul acesta, Moraru Nicolae, n-am auzit niciodată până acum.
  Și ce face omul în fața abisului? Urmează sfatul mai-marelui său!
  Iată-mă, așadar, search pe goagăl -- cum bine ne-a învățat cine ne-a învățat -- și hop, articlu despre cine a fost Nicolae Moraru… Semnat de cine credeți domniile-voastre? De prietenul nostru -- să fie cu iertare, că, de cunoscut, nu-l cunosc -- dl V. Tismăneanu… Mă uit și nici nu-mi vine-a crede!
  Ce scrie dl Tismăneanu despre acest Moraru semidoct și îmbibat de marxism&comunism? Că „Locuia in acelasi bloc cu protocronistul xenofob Ion Lancranjan. Din cate stiu, se vizitau.” E o chestie, să știți! Cum poți fi, domnule, vecin de bloc cu altul? și, mai ales, cum te poși vizita cu vecinul, cerându-i, de exemplu, un pahar de oțet sau, Doamne ferește, un cric, o manivelă, o cheie franceză, vorba lu Domnu Gogea?!…
  Mai mult decât atât, spune dl Tismăneanu că „Cand fiul sau a cerut emigrarea spre Israel, in anii 70, Moraru s-a adresat „forurilor competente” spre a-si exprima dezacordul.” Serios, domnu Tismăneanu? Păi cine -- dacă nu dvs. -- l-a pus pe tată-său pe lista condamnaților?
  Ține-mă, Doamne…

 • Daca_nu_nu

  Vai, Domnule Tismăneanu, finalul articlului Dvs. despre Nicolae Moraru e zdrobitoriu! Ptiu, să nu vă deochi!

  „Ca doctrinar, a fost lamentabil si nociv. Ca profesor, a fost un dezastru. N-a fost in stare sa produca decat maculatura tezista, vorbe fara noima, portrete idealizate de activisti devotati „cu trup si suflet” si de conflicte definite in termenii unui realism socialist aseptic, ridicol si pompierist.”

  Cine? Nicolae Moraru???

 • Leon(T) Rautu

  @ Daca_nu_nu

  Domnule, profesorul Tismaneanu a gresit. A taiat si copiat randurile acelea dintr-un text despre Leonte Tismaneanu, ineptul profesor de “socialism stiintific” adus din URSS.
  Peste cateva luni profesorul Tismaneanu se poate trezi ca iarasi taie si copiaza randurile astea si le pune intr-un text despre el insusi.

 • Pingback: Nasul TV » Daca taceai, nevazut ramaneai …()

 • Piua lui Mos Mitru

  @Daca-nu-nu
  Gindemele, si ele tot de lemn, ale Morarului cu pricina sint deseori convocate in cartile doamnei Magda Ursache. Aproape in toate. Alaturi de ale multor altor colegi de materialism diabolectic si histrionic ai Tovarasului Goga-Blaga-Analoga.

 • Mimosa impudica

  @Daca-nu-nu
  Intreb, nu dau cu toroipanul: Ar fi fost oare Ion Dodu Balan un vecin de bloc mai bun decit Ion Lancranjan pentru Nicolae Moraru? Ar fi fost oare Nicolae Moraru un pedagog mai dibaci pentru Victor Ponta decit Adrian Nastase? Astept raspuns la posta redactiei.

 • @Leon(T) Rautu

  Haideti sa lasam tatii deoparte, mai ales cand folosim pseudonime precum cel ales de dumneavoastra

 • @Piua lui Mos Mitru

  Consemneaza dna Ursache ori ba ca Nicolae Moraru avea doua fete si, din dragoste pentru internationalismul proletar, le botezase pe una Asia si pe cealalta Africa?…

 • Gheorghe Campeanu

  De acord, sa lasam tatii. Dar sa lasam si copiii. Nicolae Moraru a avut doua fice: Maia si Lena. Asia era de fapt Asea, diminutivul numelui primei sotii al acestui estetician al proletcultismului. Povestile despre nestematele care-i ieseau pe gura sint pe cit de numeroase, pe atit de antologice.
  Mie cel mai mult mi-a placut discutia lui cu Marin Preda.

 • @Gheorghe Campeanu

  Ma pun si eu pe povestit, dar voi relata doar la ce am fost martor. Oricum, nu azi, ci in curind.

 • Piua lui Mos Hitru

  @DT
  Consemneaza chestii si mai si. Cazul unui fost prorector al Universitatii Cuzane de pe Bahluiul vijelios, din cercul Liubei Chisinevschi, a carui sotie, nascuta in interbelic, primise de la parintii sovietofili prenumele Stalina sau Stalinitza. Pe proful de la Geografie, Constantineanu mi se pare, care isi botezase o fata, in Anii Treizeci, Hitleritza sau Hitlerina, mi l-a aratat Mihai Ursachi si mie, pe insula din lacul Ciric, unde batrinul hiperpensionar venea deseori, mai spre toamna, sa se bronzeze… in izmene. Lui i se aproba, fara mari cheltuieli, rebranduirea prenuminala a odraslei. Nu si infelicelui sot al Stalinitzei, avocat la baza (nu-i dau coordonatele, ca-s in vechi relatii amicale cu fiica lui, repliata de ani buni in Eretz).

 • @) Piua…

  Da, pot confirma povestea numelui fiicei profesorului C, ba chiar l-am vazut si eu, poate chiar impreuna vreodata, pe malul Ciricului…

 • @) Piua…
  Acum, cit ma tine pe mine memoria, cred ca era Hitleritza, am senzatia ca aud vocea Magistrului pronutind cu sonoritate numele, repetindu-l…

 • @ Piua lui Mos Hitru & Liviu Antonesei

  Domnilor, misto scoala ati mai facut! Ma oftic ca n-am avut si eu un profesor de socialism stiintific care sa-si fi botezat odrasla “Mein Dam(p)f”…

 • @) DT

  Ha, ha, ha! Adevarul este ca noua, mie cu siguranta, Magistrul mi-i revela!

 • Nomen est omen

  @Gheorghe Campeanu
  ASIA e si numele unui personaj feminin dintr-o nuvela a lui Turgheniev. LENA poate sa vina, dar nu neaparat, si de la numele unui fluviu siberian. VLADIMIR, fie de la prenumele lui Lenin-Ulianov, fie de la crestinatorul Rusiei Kieviene. Dar… ZOIA, Ceausescu sau alta, provine de la ZOIA KOSMODEMIANSKAIA, nu de la grecescul ZOE, nici de la ZOE VESBIANU, eroina unui roman de Cezar Petrescu.SERGHEI Niculescu-Mizil? De la SERIOJA TIULENiN, erou drag si lui Ion Cristoiu, pesemne (dar nu bag mina in foc). Haiosi erau insa total chinezii ce-si prenumeau copiii cu sloganele maoiste ale vremii, de genul ”Jos imperialismul american!”Traiasca lupta pentru pace!” Traiasca victoria socialismului!” s.a.m.d. Limba, monosilabica si cu patru tonuri, fara o gramatica prea complicata, le-o ingaduia.

 • InimaRea

  Mie-mi plac numele ruseşti. Nu că nu mi-ar şi ale româneşti ori de altă naţie. Dar mi-amintesc de un banc din vremea adierii antisemite de după 1965: Iţic şi Şloim se-ntîlnesc după mulţi ani. Ce faci, Iţic? Pardon, nu mă mai cheamă Iţic, mă cheamă Ionescu.
  După alţi ani, iar se-ntîlnesc: Ce mai faci, Ionescule? Pardon, nu mă mai cheamă Ionescu, mă cheamă Popescu. De ce? Păi, acum nu te mai întreabă doar cum te cheamă, ci şi cum te chema înainte.
  Ştim că-i o-ntreagă filosofie pe seama predestinării numelor, a influenţei lor asupra omului. Cic-ar fi adevărată, mai ales în a doua sa parte, Astfel, la o vizită în Israel, a unui înalt demnitar comunist român, omologul său îl felicita pentru calitatea repatriaţilor din RSR: Sînt oameni liniştiţi, îşi văd de treaba lor, nu se bagă-n politică. Pe cînd, cei veniţi din URSS şi Polonia au şi-nfiinţat un partid.

WP Admin