≡ Menu

Dacă au putut ei, de ce n-ați putea și voi?

O IMAGINE-LECȚIE PENTRU DEMOCRAȚI ȘI REPUBLICANI

1913

53.407 veterani ai Războiului Civil s-au întâlnit la Gettysburg (Pennsylvania) pentru a comemora 50 de ani de la una dintre cele mai sângeroase bătălii.

Iată-i pe unii dintre ei, dându-și mâna după o jumătate de secol.

Unioniștii – în stânga, Confederații – în dreapta.

Dacă au putut ei, de ce n-ați putea și voi?

historical-photos-36

 • Liviu Antonesei

  Splendid. Îl fur mîine dimineață!

 • Valentin Feyns

  “Ei” erau gentlemeni care se impuscau cu placere, pentru ca credeau in ce ziceau. Drept care au murit cu sutele de mii, neimpresionati de sutele de mii de civili care mureau pe langa ei. Cand li s-a explicat ce efect ar putea sa aiba sa-si dea mana si ca bunicu’ n-o sa se rasuceasca in groapa, au facut-o. Bunicii morti credeau fiecare in dreptatea lor, care era facuta din fapte nu din vorbe goale.
  “Noi” ne rasucim preventiv deasupra gropilor “lor” (si ale noastre) cand ne gandim ce falsa ar fi o strangere de mana intre cei care vantura vorbe (in timp ce beau sampanie “Veuve Clicquot”) cu care acopera gropile celor care au platit greselile si experimentele altora si cei care spun “da’ mai du-te si in aia mamei Dumneavoastra si hai s-o facem cum o faceam inainte cand era voie sa vorbim pe bune”

 • Pingback: Dorin Tudoran – O imagine-lecție pentru democrați și republicani | @ntonesei's blog()

 • Vasile Gogea

  Exemplar!

 • Vasile Gogea

  Nu știu dacă s-a păstrat și vreo fotografie a acestui moment -- asemănător ca semnificație și mesaj testamentar și în istoria României -- dar el fost consemnat de toată presa vremii:

  <>

 • Vasile Gogea

  Nu știu ce s-a întîmplat, dar încerc să reiau citatul:

  La 1 decembrie 1918, în faţa Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu s-a îmbrăţişat cu episcopul ortodox Miron Cristea, spunând următoarea frază memorabilă: ”Pe cum ne vedeţi azi îmbrăţişaţi frăţeşte, aşa să rămână îmbrăţişaţi pe veci toţi fraţii români!” În încheiere, episcopul Iuliu Hossu a fost cel care, din însărcinarea Marelui Sfat Naţional Român, a dat citire Declaraţiei de la Alba Iulia, în faţa celor 100.000 de participanţi. Episcopul Iuliu Hossu, alături de alţi trei fruntaşi ardeleni (episcopul ortodox Miron Cristea – viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Alexandru Vaida-Voievod şi Vasile Goldiş) au dus la Bucureşti Declaraţia de Unire, în Parlamentul României.

  (https://1decembrie1918.wordpress.com/2013/11/06/figuri-ale-marii-uniri/)

 • Dezideriu Dudas

  Din pacate, acum, conditiile sunt diferite.

  In America, atunci, dupa ce Nordul a invins Sudul, a fost abolita sclavia…Dupa 50 de ani, liderii societatii americane si-au dat seama ca n-a meritat atata deranj doar o simpla deplasare pe cursorul costurilor fortei de munca, in conditiile valului 2 tofflerian, care determina ca forta de munca sa fie din ce in ce mai educata….
  Acum, cand valul 3 tofflerian ( nu scriu si cum il numeste Toffler, ca iar pedalam la bicicleta fara lant si biciclistu’ sef, nea’Mihai, trece prea rar pe-aici ca sa ne lamureasca….) inca nu este decis spre ce sa se extinda ( o modernizare, “pentru toti”, sau un post-modernism doar pentru « alesi »….), ar da mana unii cu altii, dar n-ar intelege de ce….DT face o oferta englejilor cu Nigel Farage, dar nu pare de nerefuzat….Oricum, oferta a fost mult mai benigna decat aceea facuta sotului lui HC, respectiv Monica Lewinski….Problemele actualitatii “recente”, mult mai filozofice, mai « di vine” ( de la « di vina esti tu » )….

  Ne poate insa salva situatia Romaniei atat de fericit asociata aici de dom’Vasile. ‘Geaba dau mana fostii schismatici primari ( catolicii vs. ortodoxii ) daca noile schisme duc la infinit….Poate ca aceasta « tindere la infinit », invitata la DNA-ul ( divin al / daca scriu di vin, deja se intelege ca Adevarul va fi si el prezent, desi o asemenea extensie e regretabila, dar nu mai putin decat realitatea….) natiunilor, ar putea da ceva explicatii….Sunt convins, « Dumnezeu » va fi un judecator drept ! Atunci vom putea, in sfarsit ( e drept, doar daca sedinta va fi publica, transparenta, ziaristii vor astepta religiile la intrare, la iesire…..), sa vedem, unde se va situa iudaismul, la judecatori sau la procurori ? Oricum, « Romania » a facut ca si aceasta alegere sa fie irelevanta, macar in cazul CSM…., un fel de « Comuna din Rai ».

 • Lucian

  Pentru ca, ramasi sau plecati, incepeti sa semanati. Nu doar intre voi, ci si in voi.
  Apararea patriei este misiunea, organizarea increderii mijlocul, iluziile pierdute motivatia vointei.Tertzul…invatzat.
  Si pentru ca prin botez si stransul mainii se transmit energiile viitoarei vieti, care dej stie totul. Ca cei care stiu, vreo 15 pe tara, si care sustin ca totul este in regula, sa aiba dreptate mereu.Meta-statala.
  Si, mai ales, pentru ca ei nu mai gaseau noi…convingeri. Bucuria tehnicii devenita tehnologie.

 • neamtu tiganu

  si pt. ca se-ntuneca sinapsele si ingroase singele atunci cind reverberatiile sufletului fac sa filfie drapelul in Berna. Tehnologia devenirii noastre rupe echilibrul stelar al imaginii pe retina intoarsa cu curu-n sus. Puncte, puncte…. puncte puncte…. Punct. Simtind in Si bemol pierdem diezii si becallii!

 • Lucian

  Da, ssi terza mica a pacii americane nu face nici cat o virgula de Bucur esti. Deci pandoxia solidaritatii-i gata.

 • Dezideriu Dudas

  @ 2 * Lucian ; 1 * neamtu tiganu

  Da’ cu calu’, cu calu’ ce-au avut ?

  2 P.S.-uri :
  1 * neamtu tiganu : « calul diez » e magaru’ si becalu’ e oaia ( « Noua Academie » le zicea bizoni in vremea « Greciei lor antice »…., acum, in favela, mai greu…) ? De la doi diezi in sus, déjà ne-ndreptam spre solenoid ? « Becalii » e turma ? Deja se simte Noua Inginerie…
  1 * Lucian : Da. « Constant a » reusit America ce Ioropa nici nu si-a propus….Cum favela nu poate trece vreodata de « Grecia ei antica », poate ca Ioropa ar trebui sa razbune odata si-odata golul ‘cela corupt a lu’ Maradona…., ca sa poata trece macar la « evul mediu »….Mare noroc a avut Maradona. Daca era infiintat « DNA-ul global ramura fotbal » atunci, era acum ca Venus din Milo….Scapa insa Blatter. Vindea bilete la muzeu .

 • Lucian

  Domnule, n-am inteles nimic. Apreciez gestul, cumva, dar sa stiti ca nu era nevoie de mediator. Deoarece si pentru ca avem destui, din ce in ce mai multi (care probabil ca somau, n-aveau pile suficiente sa fie angajati la stat, etc), dar, mai ales, pentru ca nu era o contradictie de idei.Nici de altceva, poate de un piculet de orgoliu de-al meu, trecator.
  Important este ca cei care stiu- pentru ca au facut eforturi, nu pentru ca au fost dezinformati constant -au inteles ca nu le face bine sa devina niste bieti agenti de reasigurare. Mai ales ca nu se pot asigura nici macar pe ei.
  Esential va fi ca nimic nu mai cutremura asemanarea fundamentala, coincidenta pseudo-istoriei gradate cu faptele devenite mai putin irelevante ca oamenii.
  Dar asta este deloc rau, si mai putin decat bine. Ceva de negandit, dar usor perceptibil gratie evangheliei de capatai a deceniului, a lu’Iuda bine credinciosul, de’acum Statatorul fara de cuvinte.

 • Lucian

  Un Stat al lui Iuda, in sfarsit, un stat complet legitim pentru ca in intregime impartasit de cetatenii sai! ce viziune grandioasa…mai inalta decat a Carpatilor.
  Multumesc, D-le Mediator.

 • neamtu tiganu

  ma abtin cu tarie sa comentez deoarece nu as putea sa adaug plus valoare.

 • Dezideriu Dudas

  Desi ma pregateam sa scriu ca dom’Lucian a trecut intr-o ora de la mediatorism la antimediatorism si sa continui cu Comisia de Condamnare …., dom’Neamtu ma convinge definitiv : ori am trecut la negresiti ori gresismul meu la care este invocat Iuda, desi gresismul unui prost ( ma refer la mine, sa nu se simta altcineva…., si pot relativiza alintandu-mi « prostia » si cu ghilimele…) inseamna nelimitarea negresismului in abisul desteptilor, este la limita superioara dintre pamant si cer….Mi-e si frica sa ma-ntreb, dom’Lucian, n-o fi venind din vesnicia ( recent m-am prins, pe ramura, ca e mult mai grav…, nu e vorba doar de sat, e vorba chiar de stat…)…. ? M-am spariet ! Dom’Lucian pare a fi din « alta liga »…. La el, « recunosc ca sunt mistret » !

  P.S. Dom’Neamtule, azi ma gandeam ca la tigani e usor sa aplici ISO si sa-i faci nemti…Bre’, da’ la nemti poti pentru ca s-aplici staboru’ si sa-i faci romi ? Macar romani ? Sau, la extrem, ISO la Stabor sau Stabor al ISO, se egzista ? Pentru popoare asa de necivilizate cu apucaturi comuniste ( sau anticomuniste, dupa sezon, timp….…), securiste ( sau antisecuriste, dupa pozitionare, geografie…), care dintre ele reprezinta mai plenar, mai vibrant, « statu’ de drept » ? ISO la Stabor sau Stabor la ISO ? Bre’, la tine nu recunosc nimic ! Recunosc doar pentru Dreptatea ‘ceea de pe lume si numai in fata Marii Orchestre a Inginerilor ! De ce ? Sunt convins ca o noua teorie a plus valorii, in care sigur poti adauga valoare oriunde vrea muschii tai, va pleca de la o relationare globala si de la profesii. Pana si Solos ( cum ii spun babele lui Soros acum, speriate ca a furat déjà tara, da’ omu’ are treaba mai mare acu’ cu Ucraina…) scria ceva de importanta profesiilor in 2000…Da’, mai pe sest, doar pentru SUA… In rest, ramane(a) valabila oferta cu « societatea deschisa », pentru toti, cum era odata « biblioteca …»… Relationarea globala are o mult mai mare intindere in timp…Cred ca Galileo Galilei poate fi considerat primul mare globalist….E drept, si Giordano Bruno a incercat, da’ prea a vrut sa-i impace pe toti…Acum cred ca e invers decat atunci : AI DREPTATE, SI TOTUSI….

 • Dezideriu Dudas

  @ neamtu tiganu

  Ieri am cumparat cartea lui dom’Gabriel, « Nebunia de a gandi cu mintea ta ». N-am stiut ca si el e deziderian, desi il banuiam de mult ca odetian….Iaca’, l-am trecut la domi si, in plus, punctez si o continuare aici, desi de obicei nu ma intorceam….Obiceiurile sunt insa legate de ceea ce stim de dinainte de bine si rau, cum scria Camus. Gabriel Liiceanu scrie insa pentru dupa cele 2 limite…., ca tehnocrat al procedurii scrie bine, mai ales ca recunoaste ca nu poate fi « politician » aici…N-au insa a se supara deci adevaratii politicieni care, tinand cont de nebunia generala, nu mai poti fi vazuti de nimeni. Cartea scrisa de Gabriel Liiceanu poate genera insa curatenia generala…., de unde, (re)descoperirea adevaratilor….

 • DG Ontelus

  hybris// drama colectivității de fapt multiplicarea dramei individului/ tensiunea mai mare sau mai mică dintre nevoi și sofisticare/ cu termenii expresivi ai lui Rebreanu/ dintre ,,glasul pământului” și ,,glasul iubirii”

 • DG Ontelus

  radioul// îi oferea delicii sonore/ pe timpuri asculta teatru radiofonic/ emisiuni culturale/ și muzică atâta câtă se putea/ mai nou ascultă exclusiv/ românia actualități/ la radio l-a auzit/ pe 22 decembrie 1989/ pe alexandru mironov strigând/ ‘dictatorul a fugit’/ dar nu va uita niciodată/ puneți ghilimelele unde e cazul/ aici radio europa liberă/ metronom radu theodor/ united kingdom top ten andrei voiculescu/ a plâns în ianuarie 1989 când a ascultat prima oară/ așa prost cum se auzea din cauza bruiajului/ enya orinoco flow/ din istoria româniei/ actualitatea românească/ teze și antiteze la paris/ actualitatea culturală românească/ povestea vorbei pagini uitate pagini cenzurate pagini exilate/ lumea creștină o emisiune de nicolae stroescu stânișoară/ tinerama lui max bănuș/ acei corespondenți nestor rateș washington/ andrei brânduș new york/ jean staiger tel aviv/ matei cazacu george banu paris/ cicerone cer negură andrei niculescu roma/ acele nume neculai constantin munteanu/ emil hurezeanu șerban orăscu/ monica lovinescu virgil ierunca/ mircea carp gelu ionescu/ ioana măgură bernard edelina stoian/ ion ioanid vlad georgescu/ dar și vocea americii/ bbc vocea germaniei/ of libertate libertate iluzii iluzii

WP Admin