≡ Menu

Cu toate cartile pe masa

Daca as fi editor, nu m-as repezi sa public o carte semnata de un fost puscarias, decat daca ea ar prezenta dovezi irefutabile ca impotriva autorului ei a fost comis un act de injustitie – o condamnare nejustificata.

Daca as fi director general al unei edituri, nu mi-as prezenta demisia din functia de membru al unui comitet director al unei asociatii a editorilor, în semn de protest fata de publicarea cartii unui fost detinut de o alta editura, fiindca respect dreptul oricarei edituri de a publica ce gaseste de cuviinta.

Daca as fi un autor a carui opera se afla, integral, sub contract cu o editura, nu as cere boicotarea altei edituri pe motiv ca ultima a publicat o carte semnata de un fost detinut, fiindca un autor nu poate stabili cine pe cine publica.

FB IMPARAT SAPCA (1)

Pe de o parte, gestul dnei. Lidia Bodea, Director General al Editurii Humanitas, poarta ADN-ul gesturilor patetic-sforaitoare ale proprietarului editurii. Pe de alta parte, indemnul de a nu mai cumpara nu doar cartea cu pricina, ci “nicio” carte publicata de RAO ar putea avea o alta explicatie.

Nu atat publicarea cartii cu pricina ii deranjeaza pe unii humanisti, ci publicarea cartii, in doua volume, “Imparatul cu sapca – Regimul Traian Basescu si elitele sale” de Radu Calin Cristea. Istoria nu tocmai glorioasa a basismului si a slugarniciei fata de el trebuie uitata.

Acesta este consemnul. Acesta este boicotul. Daca tot vorbim despre carti si moralitate, sa o facem cu toate cartile pe masa.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Liviu Antonesei

  Păi, da, cu toate cărțile pe masă, se vede ceva mai bine!

 • Ultor

  Ati pus punctul i si caciula pe ă. Si asta doare…Exact asta e strategia: invocarea unui ptetext moral pentru a dezamorsa adevaratul explozibil…Partea proasta pentru dansii e faptul ca aceasta cotcarie, ca strategie n-o pot numi in mod serios, e de o infantilitate induiosatoare. Se vor umple de acuze si mai grave, recte cea de cenzori …Si astia au confiscat anticomunismul, taind chitante pentru el…Pe persoana fizica!

 • Vasile Gogea

  …„cu toate cărțile pe masă”, dar pe masa… de biliard! -- precum bine ai „văzut”, dragă Dorin!…

 • DG Ontelus

  nu strivi ca să nu fii strivit// oriunde mergi o lume superbă te întâmpină/ orice faci tremurul orgasmic al reușitei îți este hărăzit/ orice gândești voluptatea libertății îți flutură laurii cu care sunt împodobiți cei glorioși/ explozie de frumusețe și bine și adevăr e viața/ fideli slujitori fiindu-i să o trăim așa cum e mai potrivit/ scuturându-ne de negativ/ și luând fiecare clipă drept onoarea maximă ce ni se face/ abținerile sunt taxate iar voturile împotrivă/ ca un bumerang exemplar ne lovesc atunci când lumea ni-i mai dragă/ ‘căci eu iubesc și flori și ochi și buze și morminte’

 • Cinicul de serviciu

  Multe si intortocheate sunt caile Domnului! Ptiu drace, ca greu m-am prins!

 • Pingback: Dorin Tudoran – Cu toate cărțile pe masă | @ntonesei's blog()

 • Bogdan Cojocaru

  Cred că în lupta asta adevărul a rămas șchiop undeva în urmă de la câte a primit. Și deși factual lucrurile pot sta așa cum le înfățișați dumneavoastră, sensul e altul, căci Grivco nu e totuna cu Humanitas. Sau e?

 • Maria Pruteanu

  Cica Humanitas e acu” de DREAPTA,Insa omite un singur lucru…a fost facuta cadou de Iliescu ilustrilor filozifi Plesu si Liiceanu.Atunci nu le mirosea FSN?

 • neamtu tiganu

  Nu mi-am imaginat ca o editura poate fi de dr. sau de stg. Eu cred ca literatura e literatura, nici de stg nici de dr., deci si editura ar fi la fel.
  Daca insa scormonim adicn se spune ca o mare parte a literaturii ar fi de stg. deci?

 • DG Ontelus

  declarație// prietenii mei sunt oameni buni/ ei traversează strada numai pe verde/ nu mint niciodată/ îți sar în ajutor când ești la ananghie/ sunt niște persoane ireproșabile/ comunitatea se mândrește cu ei/ iar starea generală de bine li se datorează într-o mare măsură/ prietenii mei sunt oameni buni/ doar că eu nu am prieteni

 • Cinicul de serviciu

  Daca studiati lista cartilor de economie, politica sau filozofie traduse la H veti observa ca exista o lupa ideologica.
  Editura cu ceva mai multa deschidere este Polirom si acesta este si motivul pentru care castiga teren.

 • Ai Ki Do

  As reaminti citatul asta, in contextul dat

  I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.

 • In acest text al meu nu este vorba de o coimtaratie ori contrapunere Grivco -- Humanitas. Dl Liiceanu a construit o institutie extraodinara, Humanitas, pentru care am tot respectul. Pentru felul in care dl Liiceanu si alti pupini incearca sa sufoce adevarul despre deceniul lor de “glorie” este un alt subiect. Si acest subiect face… subiectul textului meu de mai sus.

 • Bogdan Cojocaru

  Vă amintiți desigur că și lui Mihail Sebastian soldații ruși care invadaseră Bucureștiul i se păreau îngeri. La fel piratul obscen zis și Henric al cincilea( ziua bărbat de stat, noaptea pirat) a reușit să facă ce n-a reușit scrisul a zeci de intelectuali ani de zile. Poate de aici și pupinismul incriminat( care la unii era adevărat, la mulți era semnul unei neputințe de a schimba ceva care și-a găsit omul providențial ca să zic așa). În plus, zău că e preferabil dnul Patapievici dnei Turoiu sau “necolaboratorului“( ca sa vă citez), și exemplele pot continua. Ar fi o prostie din partea mea să încerc să vă conving de ceva ce desigur că cunoașteți mult mai bine. Cu aceeași admirație și din nou nițel contrariat!

 • DG Ontelus

  ‘index librorum prohibitorum’// nu rămân în vigoare decât cartea de vizită eu sunt cel mai important/ cartea de credit banii te urcă te coboară cumpără mai tot ce vrei/ cartea de bucate ai pântecul plin restul e distracție/ prin urmare nu e nevoie de literatură inutilă bâțâială a umorilor și a sfincterelor/ fără știință o bălăbăneală amarnică a așa-numitelor ipoteze/ fără filosofie ignobilă secreție a nimicului în expansiune/ fără celuloză printată depozitată în felurite lăcașuri/ zadarnice cămări ale vanității omenești ori ale reveriei debusolante/ o concesie totuși cărțile de joc/ după plac un pokeraș sau un șeptic mențin un bun tonus/ cimpanzeului prea mult refulat din fiecare dintre noi

 • Nicolae Bucur

  Obscenitatea tradarii ,,intelectualilor” fata de propriul popor, a idealurilor si principiilor cu adevarat intelectuale, este libidinoasa, hida, irespirabila. Cu cit asa zisul intelectual este mai inteligent sau mai slugarnic, cu atit mizeria se inflameaza logaritmic. Ma uit stupefiat cum joaca alba/neagra cu tine din cuvinte. Ei nu se vad ceea ce sint, niste gunoaie radioactive, urit mirositoare! Isi inchipuie ca sint inteligenti, culti si mai ales deasupra prostimii care isi merita soarta…..Cind ma uit la ei cit de marunti si cangrenati sint, iubesc ,,prostimea”!

Next post:

Previous post:

WP Admin