≡ Menu

Cu dna Eugenia Vodă la “Profesioniștii” – 2001

 A FI, A PĂREA, A DECIDE (video)

 

IMG_0787-e1449792883907 2

copyright©cinemagia®

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Credit pentru fotografia dnei Eugenia Vodă: copyright©2000-2015cinemagia®

 • Vasile Gogea

  Binevenită reluare! Mulţumesc, cu atît mai mult cu cît am lipsit la “lecţia” în direct!

 • neamtu tiganu

  noi astia, inginerii, care nu suntem obisnuiti sa ne vedem pe sticla, suntem, de regula, rusinati sa vedem cum eram, ce ziceam, cum ne suna vocea. Si parca uneori am dori sa corectam cite ceva din cele spuse, facute atunci.

 • Si noi arhitectii simțim la fel, dar cu toate cele multe pe care as dori sa le reformulez, m-am bucurat sa dau pese aceasta înregistrare in aceste zile.

 • neamtu tiganu

  si eu m-am bucurat s-o vad, suna si arata bine, chiar f. bine, poate chiar prea bine, ca noi, inginerii, ne-am bucura daca am mai prinde cite o gafa!

  O chestie care m-a pus un pic pe ginduri, copiii nostrii, cit ne-au incurcat, cit ne-au influentat faptele!?

 • Dezideriu Dudas

  Va propun un credit in franci croatieni ( la sfarsit, transformat in “dulci ieseni”….). GARANTIA ? “Corectia inginereasca” de care scrie dom’Neamtu mai sus .

  CREDITUL :
  Ipoteza de lucru pe “scularie” : Carol al II- era inginer. Consecinte :

  1. Camarila se automatiza si fugeau muncitorii din tara, nu regele !
  2. Tablourile ramaneau in tara.
  3. La “Caru’ cu boi” ramane cum am stabilit.
  4. Munca era la liber si nu obligatorie, .
  5. Frontul Renasterii Nationale era unica organizatie politica in stat timp de 50 de ani. Satui de-atata stat, la sfarsit camarilla se privatiza. Seful FPS era domnu’Paul. Tigresa Lia era cele 5 Fonduri ale Proprietatii Private.
  6. In 1989, Ion Iliescu era chiar Radu Duda.
  7. Eugenia Voda, o tigresa celebra intre “profesionisti”, n-ar mai fi scapat dupa emisiunea cu “tigrul ‘cela cu pui vii”, care a dat drumu’ la legionarismul monarhic ( un regat si legile lui, ca soarele sfant de pe cer …) “prin curte”….Lupeasca, mai muncitoare, ar fi fost decisiva. Carol al II-lea, fiind sef la scularie, n-avea cum sa nu incurajeze munca….
  8. “Tigrul cu pui vii”, relaxat, pierde ritmul si se trezeste “TIGRUL DIN CROATIA”.
  POVESTEA TIGRULUI DIN CROATIA :
  “Preşedintele filialei din Croaţia a Comitetului Helsinki a fost pus într-o situaţie extrem de stânjenitoare marţi -- Ivan Zvonomir Cicak s-a trezit cu pantalonii căzuţi chiar în timpul unei ceremonii de primire a unei diplome din partea şefei statului, Kolinda Grabar Kitarovic.
  Uşor corpolent, cu părul alb şi îmbrăcat într-un costum negru, Ivan Zvonomir Cicak, în vârstă de 68 de ani, era prea concentrat în a-şi arăta cu mândrie diploma în faţa presei, alături de preşedinta Kolinda Grabar Kitarovic, pentru a mai avea reflexul de a reacţiona şi de a opri căderea pantalonilor, comentează AFP.
  Într-o serie de imagini difuzate de televiziunea naţională, Cicak apare extrem de surprins şi stânjenit de situaţie. Cu un baston într-o mână şi cu diploma în cealaltă mână, el aruncă mai întâi o privire resemnată spre picioare, după care îşi ridică pantalonii.
  După ce şi ea a aruncat o scurtă privire spre picioarele bărbatului de lângă ea, zâmbind uşor jenată, şefa statului croat a părut să fi reuşit să-şi controleze reacţiile.
  ( preluare “Evenimentul zilei” – 9 decembrie 2015 )

  PS Va salva situatia “Tigrul din Copou”, inginer. SALVAREA PRIN CULTURA devine SALVAREA PRIN INGINERIE :
  “CONDAMNATUL Fenechiu vrea să REVOLUŢIONEZE ştiinţa din PUŞCĂRIE. Ca să fie ELIBERAT mai DEVREME, fostul MINISTRU a inventat hidrocentrala PLUTITOARE, stingătorul cu SENZORI şi cricul auto ÎNCORPORAT în CAROSERIE” ( preluare “Evenimentul zilei” – 10 decembrie 2015 )

  DEMONSTRATIA ? Succesiunea stirilor “vii” din Evenimentul zilei…Nu-i nevoie de ceva mai convingator !

 • Multam, Vasile!

 • Ontelus DG

  Mi-a plăcut interviul şi când l-am văzut prima dată, acum vreo doi ani, şi astăzi. Probabil că în acele zile cumplite de acum trei decenii v-au salvat rugăciunile strămoşului canonizat şi datoria de soţ şi de tată… De regulă, nu îi este dat omului mai mult decât poate îndura. V-aţi pierdut ţara mare, România şi v-aţi salvat ţara mică, familia. M-a îndurerat mărturisirea depresiei congenitale şi prefer să o interpretez în cheie literară. Altfel, cum bine a intuit Doamna Eugenia Vodă, sunteţi un profesionist al caracterului, rara avis în modernitatea demolatoare de autoritate. Preferând să văd partea plină a paharului, să ne înseninăm la gândul că 1989 a fost posibil, cu toate dezamăgirile libertăţii, care sunt, de fapt, lucidităţile umanului, fragil, precar, tragic, neputincios în esenţă, oricât ne-am iluziona altfel…

 • Dezideriu Dudas

  Prima data nu am patruns abisul. Percepusem o tensiune, dar credeam ca tine doar de invitat, de profesionalismul realizatorului si de acel an, 2001, dintr-un timp necesar unei noi reinventari ( de fapt, “inventia” era veche…)… Nu ! Tinea de Romania, “intregul timp”, si de acea “Scoala a caracterului”, lipsa…Nu era dat verdictul. “ S-a judecat ! “ Episodul cu “martorul salvator” este absolut cutremurator…Si nu suntem departe de muntii Vrancei…, in “intreaga geografie” a Romaniei…

  P.S. Ce am face cu operele valoroase daca lipsa generalizata de caracter ar determina negativ calitatea unei societati care ne va aliena continuu ca oameni , intrebarea ( intr-o formulare aproximativa ) d-lui Tudoran din 2001? Ce facem acum, pentru ca, asta e situatia ! De ex. putem iubi femeile si daca nu am citit valoroasa “ De ce iubim femeile”….A nu se intelege ca incerc sa afirm indirect ca d-nul M.Cartarescu n-ar avea caracter, formularea folosita de mine este : ” lipsa GENERALIZATA de caracter”. Nu putem fi insa “arheologi ai terorii” ( in sens mai soft acum, au trecut “vremurile hardiste”…), daca n-am citit “Arheologia terorii”. E “proba de examen”…Cum inteleg eu ce spune domnul Tudoran in interviu, calitatea de dizident sau de erou nu tine atat de trecut cat de prezent si de viitor !
  Ce am mai putea face cu operele valoroase ? In timpul rezistentei prin cultura, le ascundeam, ca “ne prindeau”. Acum, cand cultura e conducatoare ( superb curajul d-nei Eugenia Voda de a devoala haita care va veni…., dupa ce a dat semne ca doar “a testat piata” / limitarile din 1990-1996, au fost spulberate de “cerul” “portilor deschise” din 1996-2000…), putem sa le oferim cu dedicatii celor care platesc….Nu cartea…

 • Exista o intrebare/declaratie chiar mai serioasa decat “De ce iubim femeile”. Si anume: cum de iubesc femeile oameni care le aduc pe cap numai probleme? Cand aud de rezistenta (doar) prin cultura imi vine sa pun mana pe tocul rezistentei.

 • da, sa ne inseninam — una peste alta, 1989 a fost un miracol

 • Dezideriu Dudas

  Raspunsul ( ref. la partea de intrebare ) = Datorita “martorilor salvatori “

  Ref. la “partea de declaratie” = Iata ca si Romania se va fi dovedit a fi “o tigresa” ( inca neprinsa si sper sa ramana asa …. ), asta desi “Romanul zilei” ar fi preferat “o lupeasca”….Este a doua oara cand ma strafulgera ideea ca “Stefan, cel mai mare roman”, nu a fost o greseala. Dar nu datorita juriului, ci datorita “profesionistului” Barbu Stefanescu Delavrancea, avocat, scriitor, primar al Bucurestilor ( “mosule”, asta-i tare, ar spune dom’Sorin, care, iata, pana si el isi va petrece sarbatorile impreuna cu “iubita” ! ). “ Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastra, ci a urmasilor, urmasilor nostri”, cred ca va deveni in istoria Romaniei mai “virala” decat “vesnicia s-a nascut la sat”….De ce ? Raspunsul : Datorita “martorilor salvatori”. Un alt raspuns : Datorita trecerii, “de indata” ( nu intr-o “vesnicie”… ), de la “eu”, “voi”, la “noi”.

 • Grig

  Resorturile atitudinii morale se prea poate sa va fie necunoscute, dar si mai probabil este ca aceasta atitudine produce o cunoastere speciala. Ireductibila fata de calculele utilitariste, ori pedagogice, ori chiar terapeutice. Dar clar discriminatorie, intre realitati (unele excesive)si ersatzuri (unele facilitatoare). O libertate prea lucida, sau poate prea ironica pentru profilele nominalistilor care tot devenim.

WP Admin