≡ Menu

Cu cine/cu ce ne solidarizăm și de cine/de ce anume ne disociem

 

april-2009-044

Când doi dintre cei mai buni prieteni ai mei, scriitori, m-au întrebat dacă vreau să semnez un document elaborat ca urmare a controverselor declanșate de atribuirea Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia din acest an, le-am explicat de ce nu pot semna acel document.

Câteva dintre motive le-am enunțat și public – aici, și aici. Rezumându-le, am considerat că:

a)   ar fi nedrept și necuviincios să cer demisia juriului ”în bloc”, înainte de a ști în ce constă vinovăția fiecărui membru în parte;

b)   ar fi nedrept să mă asociez acuzației aduse lui Nicolae Manolescu că “s-a pretat la manevre de intimidare a juriului”, în lipsa mărturiilor celorlalți membri ai juriului care să susțină acuzația;

c)    ar fi o eroare să mă asociez recomandării ca un juriu de profesioniști foarte respectați să fie înlocuit cu profesioniști mai tineri pentru motivul că cei dintâi sunt în vârstă și nu mai pot înțelege literatura celor mai tineri;

d)   ar fi o dovadă de necolegialitate să-mi pun semnătura pe un document în care talentul literar al câștigătorul ediției din acest an este contestat cu o vehemență care ocolește dreptul la subiectivitate al unor reputați critici literari.

Nesemnând acel document, nu am refuzat inițiatorilor și semnatarilor lui dreptul la indignare. Dar respect prea mult acest drept, pentru a nu-mi fi impus să nu-mi exprim indignarea, până nu sunt sigur că toate acuzațiile stau în picioare.

Ce a urmat a dovedit că nu toate acuzațiile inițiale au stat în picioare și că nu toate afirmațiile făcute în documentul respectiv rezistau probei unei poziționări coerente, lipsite de patimă.

A fost și motivul pentru care, un semnatar ori altul al textului inițial și-a retras semnătura. A fost și motivul pentru care, ulterior, un semnatar sau altul al documentului s-a disociat de unele afirmații din textul semnat.

Astăzi am semnat următorul text de solidaritate:

“Dreptul la opinie critică este inalienabil şi el defineşte condiţia de scriitor, ca şi pe cea de om de cultură. Preşedintele Uniunii Scriitorilor, dl. Nicolae Manolescu, a fost cel dintîi care l-a susţinut de-a lungul întregii sale activităţi.

Cu toate acestea, în numele echilibrului şi al unei corecte şi nuanţate măsuri a lucrurilor, ne disociem ferm de atacurile din ultima vreme care şi l-au ales drept ţintă pe Nicolae Manolescu, unul dintre reperele indiscutabile ale culturii române.”

Semnându-l, nu mă solidarizez cu evident discutabila funcționare a uneia dintre etapele jurizării din acest an. Nu mă solidarizez nici cu editorialul lui Nicolae Manolescu din România literară, un text cu trimiteri prea personale și, unele, prea nedrepte – un text prea iritat, nu unul echilibrat.

Nu mă solidarizez nici cu un regulament care nu știe să evite, pe cât posibil omenește, situații care cad sub incidența unui potențial “conflict de interese” instituțional sau doar trezesc o asemenea suspiciune.

Semnând textul de azi, nu mă solidarizez nici cu toate pariurile literare ale criticului. O prietenie de câteva decenii ne-a dovedit amândurora că, în chip natural, avem și destule gusturi diferite. Am reușit să respectăm diferența și să ne bucurăm de convergență; atâta și cum există.

Mă solidarizez cu dreptul unui intelectual strălucit de a nu fi tratat ca ultimul becali; și cu un critic care a pus în brațele literaturii române câteva batalioane de scriitori remarcabili. Pe unii dintre ei, chiar în momente când ei înșiși nu prea bănuiau cam cât ar putea valora o pagină a lor la o bursă a valorilor literare.

Mă solidarizez cu un prieten care, când alți prietenii mă vindeau Securității, s-a solidarizat cu mine, riscând mai mult decât riscase cândva pentru el însuși. Și mă disociez, vehement, de analfabetismul moral care a invitat DNA să-l ia la scărmănat, în numele unei morale fără identitate sigură.

Să-l arunci pe Nicolae Manolescu în fauna populată de Viorel Hrebenciuc, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu, Adrian Năstase, Adrian Sârbu, Alina Bica, Dorin Cocoș, Elena Udrea și atâția alții asemenea lor este un soi de haiducism care scoate la iveală Neanderthalul din noi.

Postmodernismul moral al unora dintre noi îmi pare a se fi născut în peștera Ohaba-Ponor. Recomand să nu-l scoatem pe Calea Victoriei, fiindcă, odată ajuns acolo, nu mai poate fi încătușat de nicio DNA.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

 

 • Dezideriu Dudas

  De acord cu tot ce scrieti, la primul nivel de evaluare. La d-nul Manolescu, chiar 100 %. Cand d-nul Manolescu a gresit cu Goma ( simbolul luptei, nu al rezistentei ), e om si el…, n-am auzit niciun nemilos sa-l puna la punct…E drept, l-am auzit pe d-nul LIS, dar Vrancea ceea din ultimii ani de pana in 1990 pare atat de speciala ca nu pot sa cred prea multe din acel spatiu consacrat de “baciul vrancean”…

  Tot la primul nivel de evaluare va pun o intrebare. Atat timp cat am discutat ca_cascada mana-n mana cu occidentul de functionarea pietelor, neimplicarea statului, iar dupa 2008 occidentul a facut exact invers decat ne-a impus noua, de ce nimeni din Romania nu a reactionat major ?

  Nu a facut-o nici Varujan, dar el era intrat de mult in morisca, ca si Manolescu.

  Eu, incerc, extrem de determinat, sa demonstrez ca sansa statelor mici, tine tot de functionarea pietelor….Voi incheia in week-end demonstratia pe textul lui dom’Gaszi. Si dom’Gaszi numai “pietar” nu e…

  Pentru a o face insa in fapt, avem nevoie de oameni ca Vosganian si nici macar nu suntem prieteni. As putea scrie din contra, atunci cand il consideram prieten o luase pe cai galactice…Dar avem o treaba de facut…Si pe Tismaneanu il consideram prieten, dar caile lui galactice sunt si iepocale…Si cum scriam, un ziar local mi-a sanctionat iepocalismul, dar la galacticitatea mea, mucles… Acolo-i alta ramura de activitate

  Nu doresc sa ne substituim instantelor / DNA-ului, dar cred ca trebuie sa ne concentram pe procedurile lor, lipsite total de profesionalism cand e vorba de economie si chiar de administratie ( mai putin ). La economie insa e prapad.

  Dvs. scrieti sa nu-l mai impinga colegii pe X spre DNA. Eu incerc mai mult…Eu incerc sa determinam sistemul juridic sa respecte drepturile lui x,y,…z, chiar si in contextul evaluarii necesitatii functionarii pietelor, domeniilor ( cu referire la Teoria Sanctiunilor Premiale” ), asta insemnad o evaluare mai speciala a celor cu merite in evolutia societatii. Dar nu foarte speciala…, ca la speciali stam bine pe ramura…, si la ei ar trebuie sa procedam, invers fara insa de a le ingradi activitatea.

  Sunt convins ca GDS-ul va fi mult mai receptiv la ideea de a-l condamna pe un scriitor decat la ideea de a-l salva pe altul, indiferent cine ar fi cei doi. Atunci de ce nu ne-am indrepta direct asupra sistemului judiciar ? Daca DNA sau Procuratura, instantele in procesele civile, comerciale, isi respecta codurile si acestea sunt echitabile fata de toate categoriile de cetateni, de ce ar mai trebui sa reactionam la fiecare “x” in parte ? Trebuie sa stabilizam si sa crestem economia inca nepusa total la pamant si pentru asta avem nevoie de politicieni puternici, care sa cunoasca mecanismele economice.. Sau tocmai de aceea trebuie sa-l plimbam pe VARUJAN ca pe urs pe la televiziuni ? A gresit, a furat, a delapidat ? Sa plateasca. Dar sa evalueze SRI-ul si sau DNA-ul conditiile de functionare a unei piete mi se pare o IDIOTENTIE !!!

  S-AUDI ?

  S-A EXPRIMAT ASE-UL, ACADEMIA ROMANA, VREUN INSTITUT DE CERCETARE ? P-ASTEA LE-AVEM DOAR PENTRU POZA DE GRUP : “BOI ROMANI PASCAND ” ?

  NU UITA CA ESTI ROMAN ! DAR NU SI IDIOT DUPA 1990 CUM INCEARCA SA NE CONVINGA TELEVIZIUNILE ZAMOLXICE C-AM FI ! Fiind asa de idioti, doar o mica parte de destepti, atent selectionati, trebuie sa discute in numele nostru cu imperialistii din Vest si cu coruptii si vai-mama lor din Est…Ba’ desteptilor, pana si pe Varujan vreti sa-l eliminati ? Va incurca comunicarea almanaha ?

  Imi cer scuze pentru vehementa, sunt multe cazuri la care desteptii ne pot vitupera daca deschidem gura, atat timp cat au atatea exclusivitati… Dar si la Varujan ? Imi voi cere scuze daca veti demonstra ceva . Dar nu mai veniti cu vrajeala ca ati vrut sa dati un semnal ca la Nastase -- trofeul calitatii ! Sau cu vrajeli ce tin de aritmetica atat timp cat functionarea unei piete e matematica superioara. Bai’, voi scrieti dupa dictarea lui domnu’Jack. Si inca n-a anuntat ca 2 + 2 fac in sfarsit 4… Ati dat atatea semnale incat atunci cand duce Udrea degetul la nas paralizeaza toti ayatollahii de pe la televiziuni…si se face istoria mafiei, cursul scurt. Varujan spunea ieri ceva de munca lui de 25 de ani. Trebuie sa facem si noi ca la armeni si sa facem dreptate dupa peste 100 de ani ?

  DE CE SCRIU PE BLOGUL DVS. ACESTEA ? Unde sa le scriu? Pe garduri ? Imi mai spunea odata un prieten din presa asa ceva…Un timp, el ar fi vrut sa poata scrie macar pe garduri…DECI NU NE LUATI DE IDIOTI SI MAI MARI CA AGREEM HOTIA !

 • Din pacate, nu cred ca un blog precum al meu poate oferi vizibilitatea de care au nevoie ideile dvs. legate de mecanisme economice. Asta nu inseamna ca va descurajez sa scrieti tot ce doriti aii; inseamna doar ca pentru anumite proiecte e nevoie de o tribuna infinit mai vizibila decat acest modest blog personal.

 • Peter Manu

  In 7 randuri, cel putin 6 atribute de lauda sau solidaritate. Mai intai, de doua ori numele (ca si la inceputul rugaciunii “cele 13 atribute” din seara de Yom Kippur, Adonai Adonai, in care primul semnifica calitatea iertarii, a doua cea a judecatii drepte). Apoi “cel dintai”. “unul din reperele indiscutabile”, “ne disociem ferm” si “tinta” (atacurilor). Cam mult, cam defensiv. Sau poate nu, ceea ce ar trebui sa-l ingrijoreze cel mai tare.

 • InimaRea

  Pentru mine, se-ntîmplă ceva memorabil: dl Manolescu are nevoie să i se ia apărarea; dl Tudoran nu pregetă.
  Să mai spună cineva că orice faptă bună se pedepsește!

 • Dana (Mara)

  Domnule Tudoran, modest, modest -- dar ce bine ar fi fost daca va avea domnul presedinte Basescu in “bibliografia obligatorie” pe care din spusele lui MRU o consemna si citea masiv. Dar nici “serviciile” si nici “sursa alternativa de informatii EU” nu l-a directionat spre blogul dvs. unde putea fi tras prieteneste de mineca si sa-si dezvolte nitel spiritul critic si simtul umorului. Prietenii stiu de ce.
  Sau macar platforma Vox Publica daca o rasfoia si pe diagonala poate nu ajungea chiar asa intr-o ureche. Macar isi dezvolta niste mecanisme mai subtile de aparare.
  De remarcat pe Romania Curata Mihai Gotiu cu Pentru ce ii multumesc E.U… si Costi Rogozanu pe Vox.P. -- Tinara elita sociala a tarii… Problema este sistemica, este o noua generatie de parveniti organizati intr-un soi de casta a privilegiatilor cool care au penetrat si politicul cu abilitatea pe care o cunoastem din biologie. Parca sint intr-o realitate paralela iar imboldul principal este Banul. Bani multi facuti usor prin inginerii care tapeaza in principal statul, aceasta eterna vaca buna de muls. Oportunitatile sint identificate de politicieni, servicii si se merge la pont, se “legifereaza” adecvat si se imparte prada frateste, lasindu-se o felie generoasa si pentru finantarea campaniilor electorale care le asigura mecanismul de ajungere la butoane. Asa ca Udrea in tot mecanismul este numai o rotita, nu cred ca cei care nu s-au murdarit la propriu refuzind sa se intrebe de provenienta banilor pentru “Partid -- la modul generic” si care fac acum pe minorositele gen dna procuror Macovei sint mai putin vinovati. Eu nu imi imaginez ca un om din interiorul sistemului cu formatie de procuror care te scaneaza milimetric sa isi puna ochelari de cal si sa nu se intrebe ce invirte dna Udrea si cum isi pot justifica averile. Si numai din curiozitate profesionala. Dar este mai comod fiecare pe “palierul” propriu cind doamna Macovei a fost pusa frumusel in vitrina sa arate frumos pentru “la extern”.

 • gellu dorian

  Dragă Dorin,
  regulamentul este acelaşi de douăzeci şi patru de ani. A funcţionat de la prima ediţie şi pînă acum pe aceleaşi principii şi criterii. El prevede aceleaşi reguli şi criterii. Inclusiv şi în situaţiile de balatoj repetat ca acum, voturile au fost secrete şi acumulate de preşedintele juriului, care în final, cu acordul tuturor membrilor juriului, a dat acel rezultat neviciat. Regulamentul a evitat de la început orice conflict de interese. Şi te asigur că nici de data aceasta, cînd, întîmplător laureatul este şi funcţionar al USR, eu nu cunosc să fi fost vreun astfel de interes. Laureatul a ajuns în nominalizări după cîteva etape. Chiar şi Al. Cistelecan, care nu a votat cu laureatul, recunoaşte că Gabriel Chifu este un poet nemonalizabil şi, deci, premiabil. Este adevărat că regulamentul nu prevede că un poet nu poate fi nominalizat sau premiat dacă deţine o funcţie înaltă sau dacă este subalternul vreunui membru al juriului. Ar fi imposibil. Aşa cum este adevărat, cînd ajungi într-o situaţie de acest fel, fiind pe nişte poziţii oricînd contestabile de către cei ce nu ajung la struguri şi spuns că sunt acri, te poţi recuza. Dar spune şi tu, cine-ar face-o cînd este vorba de o astfel de miză? Peste toate astea, trebuie să-ţi spun că juriul a lucrat corect, în spiritul regulamentului, care nu lasă portiţe de tutelă sau autoritate nici unuia dintre membrii juriului sau organizatorilor. El va fi publicat în forma lui din 1990 şi cea la care s-a lucrat dimpreună cu membrii juriului, pentru a se vedea că nu este repulsiv sau vicios şi că te poţi chiar solidariza cu el. Ţin foarte mult ca acest premiu, atîta timp cît voi sta în preajma lui, să nu cadă în derizoriu, acceptînd că pot apărea evidente inegalităţi în valorile individuale ale poeţilor premiaţi. Poeţii nu pot fi evaluaţi aşa cum doresc cei din grupul de comtestatari, pe baza unor prejudecăţi, ci cu cărţile pe masă. Sunt deja 23 de cărţi editate în antologii de autor la o editură prestigioasă, Paralela 45, printre care şi a ta, care pot sta la dispoziţia celor ce vor să le critice, în plus şi întreaga operă a poeţilor laureaţi pînă acum. Şi, nu-i aşa, privind alt aspect al problemei ridocate de contestatari care fac apel chiar şi la DNA, ce să facem dacă Eminescu nu a inventat dinamita, ca Nobel, să putem agonisi un capital care să elimine “banul public” invocat de contestatari cu ardoare (lui Eminescu i s-a refuzat cu ostentaţie banul public şi întimpul vieţii!), ci el doar a oferit conaţionalilor o limbă română curată, literară, comparabila cu alte limbi europene de acelaşi calibru, limbă care din păcate este stricată de milioane de români, unii dintre ei formatori de opinie sau ajunşi acolo unde limba română este singurul lor mijloc de comunicare, pe care o schilodesc cu o nepăsare asemănătoare cu hoţia pentru care, deşi au legiferat-o, au început să de asocoteală. Dacă s-ar insitui o amendă pe cît de prost este vorbită şi scrisă limba română oferită de Eminescu eternităţii româneşti, atunci cred că s-ar aduna un capital destul de mare pentu a scoate şi acest ban de sub ţinta “apărătorilor banului public” de pe poziţii ad-hoc consolidate şi de cele mai multe roi nejustificate.
  Nu am intervenit pînă acum, ci doar foarte echilibrat şi acolo unde a fost nevoie. Nu o voi face nici de aici înainte, decît dacă se va ajunge cu procesele de intenţie mult prea departe.

 • Dana (Mara)

  mi-a scapat un “minodor”ositele

 • neamtu tiganu

  asa mi se-ntimpla si mie, niciodata nu ma pot solidariza 100% cu ceva, da nici sa ma disociez 100%. F. des nu sunt de accord cu parerea mea!

 • Dezideriu Dudas

  Asa-i bre’ in dictatura ! Poate vin pe la mata si facem schimb de idei nefestice..Da’ nu noi, ca n-am innebunit sa cred ca “s-a” dat democratia jos din pod… Ele intre ele, si poate noi tragem o fuga in gradina sa mai lucram la lista ‘ceea…, ca acum am ramas si fara coledzi…si tre’ sa facem rapid ceva. Unu’ scrie sau citeste si celalalt tine de “6 nefestic” ( Vanghelie o sa zica ca nu-i dreptate pe lume…, ca acum cand am trecut la injineri, “dam” si note de 6…)…Sau daca vii mata’ poate ne-ntalnim pe undeva pe la mijlocul drumurilor Romaniei, dar si a istoriei ei, la PLOIESTI adica, si punem de-o REVOLUTIE, sa rezolvam grava problema…Aduc eu Orchestra injinerilor si daca nu bate vantu’, poate-l pacalesc si pe injineru’ Jeoana…Da’ nu direct, ca nu se poate…Poate vorbesc cu “dragostea lui”. Ce bre’ aia nu-i si ea nefasta ? Si daca pun ale noastre mana pe facebook, deja istoria lumii nu se clatina ? Da numai daca dau apoi mesajele primite la cel putin inca douazeci de nefeste, ca daca nu…, le iese pisica ceea cuantica in fata…
  Stii ca ‘cela de la Ploiesti, dupa ce i-a si scris lui Garibaldi si a fost prins…, a ajuns pana la urma in camarila neamtului dintaiul ? Nici vorba din neamul tau. Tu, tigan, esti ultimul. Bre’, nemtii lu’ matale au orchestre, da’ tiganii…? Ca la noi “la injinerii romani”, putem canta toate marsurile funebre din lume langa economia ‘ceea de care fug toti politicienii c-au aflat la cursul scurt c-ar fi marxista…Eu am auzit numai lucruri rele despre Marx ‘ista…Cica era tare indisciuplinat…N-avem cum sa stam cu bandiiti pe langa noi…Asa ca-i lasam pe “banditi” in economie si noi luam bani de la imperialisti…”STATUL DE DREPT”, atentie ! “Banditi” e intre ghilimele si e la sensul figurat…Sunt “banditii” ‘ceia de “piata” pe care voi ii bagati la duba odata cu “site-ul de cultura”…La Varujan, si-odata cu “site-ul de comert exterior”…Am vorbit azi cu un “bandit” mai mic, agricultor. Spunea ca nu mai poate cumpara ingrasaminte ca “marele bandit” Niculae e la ocna ( nu aia a lu’i Voiculescu, aici e organizare …) iar “banditul” si mai mare, Varujan, care dorea sa mai avem si noi draku’ ceva in tara asta, ne-armeneasca e drept, da’ rromaneasca ( patriotii, puteti lua pe loc repaus dupa cateva clipe de solemnitate …), urmeaza sa intre…Si cica Posta tocmai s-ar fi restructurat si s-ar grabi cu mesajele tare de tot in zilele astea ca sa recupereze timpul pe care nu l-a pierdut ( invers ca la pro-u-sti, dar asa-i pe ramura asta de activitate )

  Hai bre’ ca pe noi nu ne prinde nimeni, nu ca nu ne-ar prinde cineva… Da’ daca NU NE CAUTA….

  IN CAUTAREA CAMARILEI PIERDUTE

  Odet de Cracy

  Bre’, la ceilalti…stiti voi care…Nu ma puneti sa cant de maine-poimaine MARSUL MAGARILOR la pian…Ca atata stiu la pian…Si stiti cum se spune, fereste-te de omul care a citit o singura carte, in cazul de fata, sa cante o singura piesa la pian…Nu ca n-as mai putea invata cateva…Da’ ca mai sus…, daca NU MA CAUTA niciun regizor, producator, finantator…, ca-n sens invers finantatorului m-as putea ocupa de toate…Si mai bine ar fi un ideolog, politolog nu mai spun, dar ar merge si-un galactic…., ca la ei banii-s gramada. Bre’, da’ nu mai dati navala finantatorii “tip CHF”, mai ales cei “tip BNR”. Nu v-a fost deajuns ? Si dom’Tudorane, tineti putin conspiratia ‘ceea mondiala, sa intru si eu pe “piata”…Ii voi explica mai multe lui dom’Gaszi duminica, desi stiu ca o sa-mi dea cu “sacosele de piata” in cap mai ceva cazavoranca…. Substantivul, nu numele propriu. Va rog sa nu va supere comunicarea mea cu-n ungur nemilos : nu atentati la “infratirea intre popoare” !…O sa va fierb putin pana o sa va spun “la fraieri” cum se spunea atunci, ” la banditi”, “la popoarele” ‘celea cu infratirea…Noroc ca mai bate vantu’ c-ar fi zapuseala prea mare de la fiertura…Da’ n-o sa va mai spun, ca daca luati prima carte de pro(u)st in mana , va prindeti…Da’ mana ceea trebuie sa fie mai vivace, ca poate n-o nimeriti din prima…La banditi nu le spun, ca ei stiu ( ei au scos-o ” pe piata”, desi atunci erau doar “sacose folk”… ), dar, mai mult, ei stiu si de ce gresii mai sus o litera….Sa se prinda si nebanditii de-atunci, dar mai sarguinciosi cu cartile…Mi-ar fi de folos. Chiar daca nu stiu sa cante MARSUL MAGARILOR la pian, stiti ce usor se-nvata ?

  PENTRU PUII VII ai lu’ domnu’Jack : Excelente’, domnu’Jack stie, da’ n-o sa va spuna. Ma refer la cartea “IN TARA MAGARILOR” a lui Stefan Zeletin…Si intrebati-l pe domnu’Jack daca mai are…. ca noi, dupa 25 de ani, abia ne-am inviorat…

 • neamtu tiganu

  bre nea Dezideriu, m-ai zapacit de cap cu atitea cuvinte, pai ce crezi ca sunt in stare sa mestec asa de mult?
  Ca mai vroiam sa spun ca mi se pare teribil ca scriitorii astia se tot string impreuna ca sa se disocieze, adica se aduna ca sa-si scoata in evidenta diferentele, adica au ceva comun si anume ca nu sunt la fel!

 • V-as ramane recunoscator, daca ati aplica aceleasi standarde ale lecturii atunci cand cititi textele lui Vladimir Tismaneanu. V-ar ajuta sa faceti diferenta intre cele doua paragrafe de solidaritate cu dl Manolescu si “adjectivita epitetica”

 • Dl Manolescu nu are nevoie sa fie aparat. Are nevoie sa fie raspunzator pentru ce face. Cine are nevoie sa fie aparata este teama de ridicol. InimaRea, toate ca toate (am spus, razvratiti au partea lor de dreptate; si ea nu este una nesemnificativa), dar atunci cand s-a facut apel la interventia DNA, mi-au rasunat in ureche vocile unor Eugen Barbu-Vadim Tudor-Mihai Ungheanu-Ion Cristoiu care cereau Partidului si Securitatii sa fie “mai atente” la ce spun, scriu si fac “anumiti tovarasi”. Poate ca pentru dvs. asa ceva nu a fost un cosmar. Pentru altii dintre noi -- a fost. Acest apel la interventia DNA mi-a dat masura “superioritatii morale” a unora dintre razvratiti. In sfarsit, cine crede ca, daca maine Manolescu este schimbat, nu mai ramane loc pentru coterii literare, subiectivitati nechibzuite si premii discutabile e copil. Eu nu sunt.

 • Draga Gelu,

  Discutia e foarte lunga si greu de purtat pe un forum de blog. Cert este ca — asa cum au afirmat si unii dintre membrii juriului — comunicarea in interiorul juriului nu a fost ce/cum ar fi trebuit sa fie.

  Am propus (intr-un prim text) o varianta mai radicala decat cea oferita de grupul scriitorilor nemultumiti de cele intamplate. Si anume -- scriitorii cu functii de conducere in USR sa nu poata fi propusi la premii ale USR. Sa isi asume, pe durata mandatului respectiv, rolul de functionari (cu cele bune, si cele rele). Mai mentionam ca exista jurii internationale (fac parte din doua asemenea jurii) ale caror regulamente spun ca un fost membru al juriului nu poate fi propus pentru premiul respectiv intre 3-5 ani de la incheierea mandatului de membru al juriului. Dar nici macar asemenea prevederi draconice nu pot asigura lipsa oricarei suspiciuni… Interesant este ca niciunul dintre scriitorii nemultumiti de cele intamplate la Botosani nu a comentat propunerile mele; nu a spus “Da, eu sunt gata sa ma supun unor asemenea restrictii”. Tot ce am inteles a fost ca doar Gabriel Chifu trebuie supus unor asemenea restrictii. In chestiunea talentului (fie el al unui premiat, fie el al uni scriitor care contesta premiul respectiv) prefer sa nu-mi dau cu parerea. Pana nu vom invata sa ne asumam public subiectivitatile si sa acceptam ca si ceilalti au dreptul sa fie subiectivi, vom ramane in baltoaca “Oho, sa va spun eu ce e ala talent…” Asa ceva nu ma intereseaza.

 • c.komartin
 • Ieri, miercuri, 11.02.2015, a fost depusă și înregistrată o cerere adresată președintelui Uniunii Scriitorilor, domnul Nicolae Manolescu, de către 29 de prozatori, poeți, dramaturgi, critici și traducători, membri ai U.S.R. Documentul arată determinarea unui grup ce cuprinde scriitori din toate generațiile de a se face lumină în activitatea întru totul lipsită de transparență a asociației din care fac parte, deciziile și acțiunile nedemocratice ale conducerii fiind astăzi contestate, în mod oficial și legal, conform statutului și regulamentelor de funcționare a instituției. Este un pas important în sensul clarificării absolut necesare a unei serii de probleme care erodează continuu credibilitatea și funcționarea coerentă și democratică a Uniunii Scriitorilor din România.

  „CĂTRE

  Uniunea Scriitorilor Din România

  În atenţia Domnului Preşedinte Nicolae Manolescu, a Comitetului Director şi a Consiliului U.S.R.

  Domnule Preşedinte,

  Domnilor Consilieri,

  Noi, semnatarii acestei cereri, vă solicităm să puneţi pe Ordinea de Zi a şedinţelor Comitetului Director şi a Consiliului U.S.R. (din primul trimestru al anului 2015) următoarele documente şi informări, conform Statutului Uniunii Scriitorilor din România şi al O.G. 26/2000 cu privire la asociații și fundații:

  Rapoartele de activitate şi situaţiile financiare ale U.S.R. pentru anii 2012, 2013 şi 2014, conform dispozițiilor art.41 lit. e) şi f), art. 74 alin.(2) din O.G. 26/2000;

  Rapoartele Comisiei de cenzori a U.S.R. pentru anii 2012, 2013 şi 2014;

  Dovada publicării, în ultimii trei ani, a Rapoartelor de activitate şi a situaţiilor financiare anuale ale U.S.R. în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, precum şi în Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial, conform art.74 alin.(2) din O.G. 26/2000, precum și dovada publicării acestor documente pe pagina web a U.S.R.;

  Raport cu privire la situaţia la zi a patrimoniului (mobil şi imobil) al U.S.R., precum şi a exploatării acestui patrimoniu;

  Rapoartele anuale pentru anii 2012, 2013 şi 2014 cu privire la situaţia financiară a sumelor colectate de către U.S.R. în temeiul Legii nr. 35/1994 cu privire la timbrul literar, precum şi Rapoartele anuale pentru aceeași perioadă cu privire la destinaţia sumelor colectate.

  Informare cu privire la criteriile pentru obţinerea indemnizaţiei de merit, precum şi numărul şi numele celor care beneficiază din partea U.S.R. de indemnizaţiile de merit.

  Convocarea Adunării Generale a U.S.R., în sesiune extraordinară, conform art.16 din Statutul U.S.R. şi în temeiul art. 21 alin.(4) din O.G. 26/2000.

  De asemenea, vă solicităm să ne comunicați și câte un exemplar scris în original sau conform cu originalul a tuturor actelor mai sus menționate.”

  Semnatari:

  Dan Mircea Cipariu, Adrian Suciu, Paul Vinicius, Ştefania Coşovei, Dan Iancu, Anca Mizumschi, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu, Nicoleta Popa, Lucian Vasilescu, Vasile Gogea, Vasile Baghiu, Ştefan Manasia, Ionel Ciupureanu, Alexandru Uiuiu, Dumitru Crudu, Ovidiu Nimigean, Mariana Codruţ, Rita Chirian, Mugur Grosu, Cosmin Perţa, Lucian Perţa, Florin Iaru, Peter Sragher, Ioana Crăciunescu, Alexandru Mica, Ioana Greceanu, Valeriu Mircea Popa, Cristian Teodorescu

 • Dezideriu Dudas

  Bine bre’, i-ati calu’ inapoi…Da’ te rog, alta data sa fii mai atent ! Nu merge organizare fara atentie…

  HERHGHELIA LIA CIOCARLIA

 • Ontelus DG

  Am avut șansa excepțională de a-l avea pe Domnul Nicolae Manolescu membru în comisia de doctorat, ziua de 6 mai 2000 fiind aceea în care l-am cunoscut, la susținerea lucrării, în cadrul Universității ,,Al. I. Cuza” Iași. De asemenea, a avut amabilitatea ca, prin intermediul Domnului Gabriel Dimisianu, să îmi publice câteva texte în revista ,,România literară”.Îi sunt recunoscător pentru aceste lucruri. Este adevărat că Doamna Elvira Sorohan, îndrumătoarea lucrării mele de doctorat, ,,Emil Cioran, un exeget liric al Căderii”, publicată în 2000, la Editura Junimea din Iași, este persoana fără de care nu aș fi avut asemenea privilegii existențiale. Pentru că nu îi urăsc nici măcar pe aceia care mi-au făcut rău, cu atât mai mult, prin urmare, sunt dator să le mulțumesc acelora care m-au sprijinit, într-o formă sau alta, inclusiv Domnului Liviu Antonesei, care m-a debutat, în aprilie 1993, în ieșenele ,,Convorbiri literare”, cu textul al cărui titlu l-am mai pomenit pe acest blog, ,,Polemica, un aspect îngrijit al scandalului”. Am fost și sunt siderat, încă din facultate, de orgoliile incredibile din lumea bună,
  intelectuală, universitară. Rămân la părerea exprimată și pe site-ul revistei
  ,,Observator cultural”, și anume că din prea multe puncte de vedere am
  regresat, ca națiune, după 1990, în pofida indiscutabilei libertăți câștigate,
  definitorie pentru aceia care gândesc cu mintea lor. Tocmai fiindcă este,
  poate, cel mai reprezentativ intelectual român modern, Nicolae Manolescu are,
  în exces, și calitățile, și defectele acestui tip. Subliniez: intelectual român
  modern. Pentru că am rude de sânge și prin alianță la vârful Uniunii
  Scriitorilor, deși am din 2008 trei cărți publicate, nu intenționez să devin
  membru al acestui for. În intervalul ianuarie-iunie 2009 am citit lucrarea
  monumentală și subiectivă a Domnului Nicolae Manolescu, pe care o recomand
  constant elevilor, care din păcate nu mai citesc, așa cum știm cu toții:
  ,,Istoria critică a literaturii române”. Pentru că îmi place să văd partea bună
  a lucrurilor și a oamenilor, voi spune că îi apreciez pe toți aceia care m-au
  zidit interior și care au contribuit semnificativ la supraviețuirea culturală
  românească, în pre- și postdecembrism, inclusiv pe Domnul Eugen Simion. Încă
  din facultate, am considerat că poate fi nuanțat absolutismul maiorescienei
  autonomii a esteticului prin ,,eteronomia artei”, înțelept postulată de către
  Tudor Vianu, iar mai recent am înțeles și acceptat, în toată splendoarea sa
  tragică, ,,est-etica” Monicăi Lovinescu, legitimată și prin acest conflict fără
  precedent din lumea scriitoricească postdecembristă.

 • Peter Manu

  Va multumesc pentru raspunsul prompt. Va voi urma sugestia.

 • Dezideriu Dudas

  Nu-s’ de ce, da cre’ ca DNA-ul ar fi fost mai milos…E drept, doar daca domnu’Jack isi tinea puii vii acasa…Lucru de care nu poti fi sigur, cine draku stie programul dracilor de pui vii, minca-i-ar tata-sistem… ? Asa ca intuiesc ca avem dreptate cu totii…Nu mai numar atributele ca avem venit tare pe ramura…

 • Dezideriu Dudas

  Doream sa scriu “am venit” ( in loc de “avem venit” ), da’ a iesit…., vorba lui Petre Roman, ca draku’ ! Doamne-iarta-ma !

 • nea caisa

  O discutie pentru oamenii de litere, am venit sa va zic ca pe mine sa nu
  contati. L-am intalnit pe dl Manolescu de doua ori in viata mea. Prima
  oara, cand s-a gandit sa invite si niste studenti politehnisti la o
  manifestare la casa de cultura a studentilor, cred ca am fost singurul
  din specia mea care a rezistat pana la sfarsit. A doua oara, era sa ma
  ciocnesc cu el in Piata Dorobantilor, in fata tonetei cu carti, cum era
  atunci. Nu am gasit un tert care sa ne prezinte unul altuia, asa ca asta
  a fost. Am mai ramas cu o mirare cand a fost decorat de statul francez,
  decoratia nefiind Ordinul artelor si literelor, asa cum ma asteptam, ci
  o decoratie mai militara -- si diplomatica, e adevarat.

 • Dezideriu Dudas

  Bre’, la injineri ! Nu scoateti inca artileria…Deocamdata, lopata mica de infanterie…si, hai, puteti scoate si baionetele…Da’ daca trece dom injiner Jeoana pe-acolo, faceti-va ca va scobiti in dinti cu ele…Sa nu se prinda draku’ ca-nceput rezbelul…Ca pana nu-l punem sa jure la idolul zamolxian ( aici, obligatoriu si galactic, iepocal intra la zamolxian…), “economia, dragostea mea “, nu ne putem risca…Da’ aveti grija de cine e insotit. Daca e unul cu fata nemiloasa, stati cu mainile pe langa corp, si eventual scobiti-va in dinti unul pe altul, ca nu ne lasa mecanismele celea altfel, stiti voi, cursul din anul 2… ‘Cela cica-i foarte periculos daca ai mainile departate de corp…

  Acum, sa fiu mai scurt, ca iar il zapacesc pe dom;Neamtu si nici voi ceilalti nu cred ca stati prea bine cu mestecatul : stiati ca seful nostru cel mare, e acelasi de vreo 30 de ani ? Bre, poetii, si chiar poietii, n-au gaura asta-n fund !

  Un injiner ce l-a plagiat pe domnu’Jack la fund.

  P.S. E drept, ne-am scos cu orchestra…Bine ca nu mai tre’ sa va cant ceva, cel putin o perioada, ca vad ca statu’ de drept nu se lasa…Bravo bre’ nea’Statu, ne tii “vigilenti”, “autentici” si bineanteles…, “patrioti”. Hai bre’ ca are dreptate si nea’Statu : misuna atatia reptilieni si serpilieni…Bre’ si daca la poieti si chiar la injineri ( hai ca nu cre’ ca vom fi certati de deontologi ca ne laudam singuri, prea e iepocala…situatia ), mai e ceva organizare, la ceia mentionatii ca dusmani, totul e de un a-haotism nemaipomenit pe taramurile de pana-n galaxii,,,,

 • InimaRea

  Aproape că m-ați intimidat, don Dorine. Nu-mi închipuiam că o simplă observație poate duce pînă la comparația dintre Securitate și DNA -- ori, mai curînd, dintre turnătorii de atunci și ”justițiarii” de azi.
  La cît mă duce capu’, orice om atacat public are nevoie de apărare, de-ar fi el și Papa de la Roma. Nu cred că dl Manolescu n-a contabilizat intervențile pro și contra, în chestiunea Premiului, și n-a observat dacă lipsesc dintre cei ce-i țin partea, acelea care contează ori pe care conta. Dar, dacă dv socotiți că nu-n apărarea dlui Manolescu este intervenția dv, n-o să vă contrazic tocmai eu, care m-am aliniat contestatarilor dlui.
  Și nu m-am aliniat din simpatia pentru Iaru, care a declanșat tevatura, ci pentru că tocmai lipsa temei de ridicol am observat-o la dl Manolescu, în cursul anului trecut, citindu-i textele din Adevărul și din România literară. În unele, vedeam cu tristețe cum Timpul mușcă adînc. Și mă-ntăream în convingerea că vine o vreme cînd omul trebuie să se retragă, să lase și pe-alții să conducă, dirijeze, stăpînească, oricît s-ar fi obișnuit a ocîrmui într-un loc, niște destine.
  Vedeți dv, mi-e greu să accept că orice om -- că-i Ceaușescu ori Manolescu -- preferă s-ajungă a fi urît de ai săi, numai să rămînă bătut în cuie, în fruntea lor. Cum mi-e greu să acept că istoricul și criticul literar Nicolae Manolescu nu se vede dus din fruntea USR decît cu picioarele-nainte, de parcă aceea ar fi gloria literară supremă.
  În fine, premierea lui Chifu apăru altceva decît coterie literară -- veșnică, așa cum bine spuneți. Apăru ca act de forță -- discreționar, în fond, chiar dacă pus în operă printr-o adevărată strategie de amețire a juriului. Mie-mi evocă ”pohta ce-am pohtit”.

 • Dezideriu Dudas

  Bine ati revenit ! Sper sa va vedem mai des. Si mie imi place sa vad partea buna a lucrurilor si citindu-va, o sa-l extrag pe d-nul acad. Eugen Simion din focalizarile mele. Mi-aduc aminte de cand am citit “Epistolarul”, parca acolo apare d-nul ES in cateva, 2-3 capitole…, ca ma gandeam cum e posibil ca un apropiat al lui Ion Iliescu sa poata dialoga cu “ayatolahii” ? Mai mult, chiar nu ti-ai fi dat seama, care pe care…Intre timp mi-am schimbat parerea despre toti…iar de cand cu anticomunismul, schimbarea a fost accelerata…Mai ramasesera cozile ‘celea imbarligate pe la spate, dar nu la politicieni, c-acolo-i gradinita de copii pe langa la nemuritori…, si de aceea m-am desprins mai greu… Pana la urma insa, recunosc, tot d-nul acad. Eugen Simion a fost mai consecvent…Si nu ma refer la calitatea aceea care poate face vedete pe acest blog…La Plesu si la Liiceanu ( retin, alti epistolari ) ma mai gandesc, cum ziceam deunazi la dom’ inj. Jeoana…Nici el, pierdut pentru cauza…Ce mi-e trecerea, in cazul Jeoana -- Geoana, inapoi, de la J la G…? Si-acu, va rog sa ma scuzati, scriu una si pentru “colegii mei, inginerii” : Stiti voi care G…, cel de la GHIOC….

  ZBOR IN BATAIA BATAII JOCULUI/GHIOCULUI

  PS 1 Cu aceasta ocazie mi-am amintit si de Alexandru Paleologu ( alt “epistolar” ) si de faptul ca fiul lui, a trecut odata pe-aici. Sper sa mai recidiveze. Mai avem nevoie si de astfel de recidive…Eu am nevoie sa-mi intaresc initiativele pe Dreapta…

  PS 2 Mai e cineva pe-aici care parca vrea sa ma incite cu un “pistolar” mai vechi, fara e, da’ nu cred ca e cazul sa-i raspund…Ma gandeam sa-l ingnor, dar nici asa nu-i bine…, ca cica ti-ar fi frica si imediat ti se uita-n ochi sa vada daca nu cumva iti curge vreo lacrima…Unii pot plange de bine, vesel pana la urma, altii, de vai mama lor si chiar suparati…

  M-a impresionat ieri Ilie Nastase : BRAVO DOMNULE ! Mi-am adus aminte ca am putine lucruri sa-i reprosez lui Paul Goma, dar “Ilie Nastase” este unul dintre ele…Pana la urma, uriasa imagine din istorie lasata de Goma va fi pe veci legata de numele lui Varujan Vosganian, ultimul mare intelectual roman care a incercat sa faca ceva pentru Goma si a ramas astfel pe site-ul acestuia foarte vizibil…Sa fi avut totusi dreptate dictatorul cu “tinichigii lui” ? Deci si cu “plansul de bine”, regizat de d-na Alina Mungiu Pippidi, care recent a recunoscut ? Nu de plans a recunoscut, ci de schimbarea Stolojan -- Basescu….

  Mi-a facut reala placere sa scriu despre epistolar. De pistolari…, sa scrie ei intre ei…Au si deja seful de poligon, care vine si cu sefi mai mici, da’ vii, de-acasa de la sistem….Pe vremuri li se spuneau haidamaci.

 • karan dash

  De cind se pricepe tanti Elvira Sorohan la Cioran (de care nu auzise pina in 1990)? O stiam specialista in ateismul cronicarilor moldoveni, predicat an de an studentilor la cursul de literatura veche. Acum, iaca, fosta secretara PCR a Facultatii iesene de Filologie isi da cu parerea despre orice, iar pe Dumnezeu, caruia nu-i mai neaga existenta, l-a amenintat recent ca, la Judecata de apoi, il va face de cacao cu probe scrise dinspre CNSAS. Strasnica muiere! O Victoria Lipan a ateismului bahluvian. Sa ne traiasca si infloreasca in continuare! Alaturi de Mesterul Manole si alti gagademicieni de isprava.

 • opodeldoc

  Pe linga Internationala Solitarilor, uau, ar mai fi nevoie si de o Internationala a Diferitilor, pare-se.

 • leonard

  Prima data in viata mea cind sint de acord cu argumentarea D-Voastra, nu cu a prietenului DT. Si ma cutremur. Si se cutremur plopii.

 • stefan cel mijlociu

  Cica Mesterul nu e tare la limba franceza. O bolmojeste numai. De aia USR il pasioneaza mai mult decat UNESCO, Bucurestiul mai mult decat Parisul, Dambovita mai mult decat Sena. Se duce si dinsul unde are mai multi si mai mladiosi pupini. Da, da, nu a fost decorat cu L’Ordre des Arts e des Lettres, ci cu doua ordine mai impresionante L’Ordre du Prosibus d’Argent si L’Ordre de l’Oeil de Bronze, ceea ce nu poate decat sa ne bucure pe toti, inclusiv pe poetii reclamagii ai patriei noastre, admiratorii sai in secret.

 • firfirel ciubotariu

  Pentru interventiia in favoarea Gomii ii acord si eu circumstante atenuante Varujanului Vosganian. Dar nu trebuia sa plinga in Parlament. Doar sa se roage in gind la …Charles Aznavour.

 • virgil deuteronomu

  Uitati o chestie -- Maiorescu si doctrina autonomiei esteticului sint scosi din circuit universitar pina la jumatatea Anilor Saizeci, inlocuiti fiind cu Gherea si teoria artei puse in slujba dezrobirii proletariatului, revolutiei anticapitaliste si exterminarii burgheziei compradore. Heteronomia artei e un mod, pentru Vianu, de a se da marxisto-gherist si dejo-comunist fara sa bata la ochi precum Novicov, Leonte Rautu sau Bacilul lui Crohmalniceanu. Pina si George Calinescu a facut mai putine concesii la acest capitol, nerenuntind, nici macar din virful buzelo, la autonomia esteticului. Cit despre est-etic-a Monicilor Ieruncienii, nu are nici o legatura cu heteronomia artei din teoriile nebuloase ale unor Lenin, Gherea, Cohmalniceanu si Tudor Vianu.

 • niculai aprozar

  NM e mult mai viclean si mai cinic decat va imaginati dumneavoastra, d-le Komartin. Si nu de azi, nici de ieri, nici de alaltaieri.. Revizitati nitel perspectiva lui Paul Goma despre ipochimen. Intrebati-va si dece il gazduieste pe Dumitru Popescu-Dumnezeu in ”Romania literara”, caci pe generalul in retragere Aurel Rogojan inca nu l-a adus la foaia-i, dar nici mult nu e pina o va face. Reamintiti-va teoria lui despre inutilitatea samizdatului in Romania (unde toate cartile bune s-au publicat fara bataie de cap inainte de 1989), cultul lui Iliescu, protejarea plagiatului pontaic si tot restul. Betranel cinic, muieratic si petrecaret, il doare fix in pix de protestele voastre, cind nu i se ise intimpla sa spuna ca nici macar nu a auzit despre voi. Are pupinii bine infipti in teritoriu si se interteleza, interfereaza, intertamaiaza cu ei intr-o veselie. Vorba lui Mos Gagat de la Universitatea Tehnica Gheorghe-Asachi: ”Asta-i fula, cu ea putem; alta nu avem.”

 • Dezideriu Dudas

  Bre’ nea’ Claudiu, vezi ca pe blogul ‘ista suntem in “timp rabinic”, adica avem cu totii dreptate…Ca altfel, suntem in…. de peste doua “decenii sabatice”…

  Eu iti dau dreptate lu’ mata ca-s nemilos din fire, da o sa ma explic in PS sa nu mai las niciun drept de replica, c-asa-i la noi, la certocrati. Numai noi avem dreptate, ca atunci cand “dam o certocrata”, se chema ca deja Revolutia a invins…Doar ca tre’ s-o anuntam si pe ea…

  Da’ mata imi dai dreptate si mie ? Ce ati facut voi, tinerii poeti, pentru Paul Goma ? Dorin Tudoran a fost singurul intelectual roman vizibil care dupa jurnalele lui Goma de la Nemira, pe care, ascultandu-l, ne-am mai linistit ca nu doar noi, prostimea si Goma, suntem nebuni…. A mai incercat apoi ceva Varujan Vosganian ceva si iata ca tocmai este in faza de a fi sanctionat. Saptamana trecuta doar a castigat o batalie…

  Daca vreti sa invingeti ca sa mai scrieti odata “Cartea Oltului”, pe fata, deschis, patriotic, inaltator si Mitrea Cocor tipA pe sest, sa nu va prinda cei de la Mitrea Cocor tip NonA, ca v-au zapacit de cap ‘istia, ca nu mai stiti de unde vine lumina…, mai bine stati acasa si ascultati de neveste….Altfel, s-ar putea sa traiti timpuri nefestice.

  Cand vii pe la Constanta da-mi un semn. Seful de-aici al USR are coordonatele mele. Te-astept ca si cand…Nu te gandi ca glumesc, o sa te zapacesc de cap cu invitatii….Pe materialul

 • Dezideriu Dudas

  Scuze. Mi-a scapat materialul anterior nefinalizat. Si necorectat. Nu-l mai corectez ca pare a fi “pe linie”…

  “Materialul” e cel prin care ilustrez ca nu glumesc cu invitatiile…Ma refer la faptul ca pe materialul d-lui Tudoran legat de “coardele celea orchestrale”, o sa atasez o invitatie la o intalnire care nu a mai avut loc. Da’ va avea…de 3 ori pe an.

  PS Cand un injiner din presedintii a vreo 10 Camere de Comert judetene din Romania i-a cerut “Manolescului” lor sa le prezinte decontul cheltuelilor de protocol, “Manolescu” lor i-a dat afara…cu tot cu judete !!! Hai bre’ ca la poeti stati bine….

 • Draga d-le Komartin,

  Cred ca sunteti prea agitat si, ca urmare, cititi eronat poztia mea atat in legatura cu “O propunere modesta” (Premiul National de Poezie Mihai Eminescu -- Opera Omnia), cat si in alte chestiuni.

  Am explicat, foarte limpede, cu ce sunt solidar si cu ce nu sunt; ce sustin si ce nu sustin.

  A-mi atribui pozitii pe care nu le-am luat este, cel putin, un gest neamical.

  Sunt, integral, responsabil pentru ce scriu, nu si pentru ce raspund altii — fie in cazul unor acuzatii care li se aduc, fie in cazul unor cereri adresate unei institutii in acarei conducere se afla.

  Exista cel putin un segment al raspunsului dlui Manolescu in care recunosc o pozitie pe care ar lua-o orice institutie careia i s-ar adresa cererea pe care grupul de initiativa din care faceti parte:

  “Vom discuta în Consiliu. Atunci vom vedea dacă sunt îndreptățite, dacă se va considera necesar să răspundem.”

  In ceea ce priveste acel “Deocamdata este mult zgomot pentru nimic.”, tot ce pot spune este ca nu am suficiente date pentru a afirma, “Da, este mult zgomot pentru nimic” sau “Nu, nu este deloc doar ‘zgomot’, exista motive intemeiate pentru a se raspunde cererii Grupuli de initiativa”.

  Transparenta e una; obligatia de a raspunde oricarei cereri, indiferent de forma in care este adresata — altceva.

  Daca as fi presedintele USR, as recomanda Consiliului sa decida a se da curs cererii adresate de grupul de initiativa. Nu de alta, dar spre a pune capat unor speculatii.

 • Eu, unul, nu dau verdicte “rabinice”. Incerc doar sa nu torn gaz peste un foc care arde si asa foarte aprig.

 • geo deju

  Nu cred ca Manolescu a venit la Iasi, in juriul tezial, de dragul d-voastra, de care nu auzise, ori al lui Cioran, pe care nu il putea citi corect in originalul francez. Avea omul aranjamentele lui cu Madama Sorohan (de genul: eu vin la tine in juriu, tu vii la mine) si cu noua gasca, a lui Cassian-Maria Spiridon, de la ”Convorbiri literare”, unde chiar in primul numar, dupa preluarea in forta a revistei dinspre Liviu Antonesewi si Alexandru Dobrescu, madama respectiva, indrumatoarea d-voastra,, publica un editorial impotriva mortului M.Nitescu, cel cu ”Sun zodia proletcultismului”, carte in care Mesterul Manole e scarmanat de citatele marxist-leniniste si conceptia sa realist-socialista dintr-un op scris impreuna cu Dumitru Micu la inceputul Anilor Saizeci. Argumentul Madamei catre postumicul M.Nitescu: ”Si mata ai fost jdanovist, proletcultist, dejo-stalinist!” Adica, mai pe romaneste: ”Ba pa ma-tii!” NM a fost sensibil si a semnalat reaparitia ”Convorbirilor”, sub o alta echipa, intr-un editorial din ”Romania lit”, glosand cu entuziasm articuletele sorohanic. Atunci au pus ei de o cumetrie durabila, amandoi avind bube in cap din periodul comunist, doar ca Tanti Elvira, ca fosta secretara PCR pe Filologie, cu mult mai multe…. si se revirgina ideologic scriind -- sau conducand teze oarecari -- despre I.D.Sarbu, Nicu Steinhardt, Sebastian, Vintila Horia. Mircea Eliade, Cioran. Presupun ca, nefiind nepot al ei, ati norocul de a fi exceptia stralucita ce, totusi, intareste regula universecumetriala.

 • duiliu calomfirescu

  D-le Komartin, acum, in ceasul al douazecisicincilea, il intelegeti pe Paul Goma (cel nereintegrat, cu scuzele de rigoare, in USR)? Vedeti, rogu-va, si numele celora ce, membri ai comitetului director , l-au exclus, in Anii Saptezeci, la presiunea securitatii partinice, din USR. Veti avea ceva surprize. Vedeti sa n-o patiti, in 2015, precum Goma atunci!

 • Dezideriu Dudas

  Am retinut bine nea’duiliiiule ?

  Rrr(r…)omanii au votat pentru excluderea lui Goma…( 2 ? ) ?

  “Pre-galacticii comunismului” s-au abtinut….(2 ? ) ?

  “Cotropitorii”, prin vocea lui Novicov au spus ceva de genul ” Goma ‘ista-i totusi un reactionar cinstit…” si au/a votat impotriva… ( 1 ? ) ?

  Adica…, am mai avea nevoie de cotropitori, sau conform noului cod penal, de cotropire ?

  O Duiiliiie (mai) Infuriata

  Raspuns final : Nu, nu am mai avea nevoie de cotropire: “S-a dat destul, de a ajuns la toti…”…Mai duiiilie-i treaba cu autocotropirea….Dar se va infiinta Comisia pentru Condamnarea Cotropirilor si se va acoperi si ramura aceasta neglijata in ultima perioada, ca sa fie autocotropirea mai temeinica, mai disciuplinata, adica mai organizata ca sa nu fie a-hoootiiiica…

  Traiasca Lupta Anticotropitoare si Prietenia intre Anticotropitori

 • vasalie dulie

  Da, nea Dezideriule, acolo avea Goma strafulgerarea de geniu -- cind a scuipat reporterilor occidentali, prvind statutul Romaniei Ceausiene, daca e sau nu ocupata de sovietici. faimoasa propozitie: ”Nous sommes occupes par nous-memes!/Sintem ocupati de noi insine! Les Roumains sont occupes par eux-memes”. Va aminteste de ceva formula Gomii? Nici macar de ”Prin noi insine”? Peizanii din satul meu natal, imediat dupa implozia romaneasca a bolseviciului, cam in sensul acesta cogitau ori de cate ori erau solicitati de vecini sau prieteni sa intreprinda ceva prin cooperare, fiindca refuzau propunerile ( de preluare asociativa, bunaoara, a unui IAS din zona) zicand: : ”Destul m-au exploatat comunistii pina acuma! De acuma inainte vreau sa ma exploatez singur si … nesilit de nimeni.” Impresionant, bre, nu?

 • Domn’ Duiliu,

  Si pe mine m-au exclus in 1985, dar stiam ca nu ei ma… exclusesera.

 • Dezideriu Dudas

  Bre’, l-am tras eu de urechi pe ‘cela cu Amnezia…si doream s-o dau si eu pe Anticipatia, desi e prapad pe ramura asta pen’ca toti anticipeaza ca restul lumii e de vina…, si uitasem esentialul despre AMNEZIA…

  In Franta in 2004 ( septembrie ) -- 2005 ( martie). cand m-am angajat PDG la un serviciu foarte important, de tineam cu picioarele-n sus vreo 6 francezi ( dom’Neamtu cunoaste pe ramura asa, ca beneficiar …. ), am vorbit de vreo 6-7 ori cu Paul Goma la telefon…Cand i-am dat primul telefon lui Paul Goma, a fost ca si cum as fi dat telefon la poarta iadului pentru RR(r…)ooomania, asa-i creasera “baietii” nostri imaginea…Da’ si A cat si nonA, in sensul ca banuiam ca si el se sparie de mine ca de un “haiduc” mai mic, ratacit in tranzitie….care si-o fi “uitat sacosa la coada” si o fi crezut ca “se da totusi ceva”…

  Nu s-a speriat, dar cand a vazut ca (nu) sunt bine cu capu’.., ca vreau eu sa fac alea-alea si ca sunt concitadin cu cel care va zice ” sa fie bine si sa nu fie rau ” ( Goma le are cu anticipatia…tot scria, ceva de genul…o sa vedeti voi…)…mi-a zis o singura data un singur lucru important ( in rest, nu prea putea sa stea cu picioarele-n sus…) : CITESTE ” AMNEZIA LA ROMANI “.

  Am citit-o si am ramas impresionat. El inca de pe atunci, cred prin 1984 ( cel orwellian si dorintudoranian ), stia ca dupa 1990 se va intampla ce scrieti dvs. mai sus…

  Avea acolo insa un singur mesaj posibil vindecator : PARTICIPAREA ! Dar nu “s-a pus” pentru ca Goma “era nebun”…si pentru ca asta nu putea tine mult…. l-a doborat antisemitismul, dar nu la popor, ca nu conteaza, ci la elite, fffoooarte sensibile sooorrrro…! Nu ca antisemitismul ar fi de agreat, din contra, dar cineva a umblat acolo cu speraclu si a iesit invers decat a scris Goma…Antisemit cu nefasta evreica doar la certocrati putem intelege…Are unu’ dintre noi o gradina in Germania ( numai acolo putea fi…), care-i si tigan ( aistia fac o concurenta teribila…), si-i primu’ pe ramura nefestiismului, si-asa, la o prima evaluare, se pare ca batranu’ Goma a devenit antisemit ca a trait cateva decenii nefestice….

  Asa am trait si noi peste doua “decenii sabatice” in Romania, da n-am sarit la bataiii impotriva “sabatului”…, cum le-ar place unora sa creada …
  (Bre’ nea’Radule (Humor), le citesti si pe astea, sau doar noi tre’ sa te citim pe mata’ ? Si pe la “banditu’ poporului” treci mai rar…., da’ sa stii ca facem conspectu’ constiincios… Ne gandim ca humoru’ lu’ matale ne va ajuta la “lupta finala” ca o sa zicem, ironic, c-am intors-o ca la Ploiesti si mata’ ai putea fi sef la gara ‘ceea…)
  Cum ii scriam d-lui Ontelus ca datorita lui ma voi adresa de-atunci doar reverentios d-lui acad. Eugen Simion, cand am citit cate ceva despre “Dumnezeu s-a nascut in exil” de Vintila Horia, impresionat de legatura dintre Zamolxes si geti, dar mai ales de evaluarea pe care o face Ovidius, mi-am zis ca nu o sa mai iau in deradere numele lui Zamolxes…El si stramosii nostri n-au nici-o vina pentru ca elitele romanesti de azi “mor de placerea de a se exploata singure” si din “fostele CAP-uri” nici macar “grajdurile” nu au mai ramas…Acum doua zile ziaristi oarecum respectabili faceau panegiricul lui Corneliu Vadim Tudor si Eugen Barbu. Despre Adrian Paunescu cred ca trebuie sa vorbim in alti termeni. Au confirmat asta la moartea lui atat Dorin Tudoran cat si Paul Goma. Calatoria continua..

  PS Grey-ul cela, cu cele 50 de umbre ale sale, pare a se strecura in istorie bazandu-se pe ipocrizia anglo-saxona si sado-masochismul francez, scrie o cronica de specialitate…La “specialitatea Romania”, e taman invers ,cu extensii nicasiene ( maladiile spiritului contemporan )…: suntem sado-maso la ipocrizie si ipocriti la sado-maso…

 • acelasi

  Ei fusesera doar butoane pe care s-a apasat, dar puteau, dupa 1989, sa iasa in fata si sa spuna clar lucrul acesta, cerind eventual si scuzele de rigoare celor prejudiciati. Cu Dumitru Radu Popescu in frunte, desgur.. Intre patru ochi, scuzele au o valoare minimala. Sau, poate, gresesc?

 • ilie gulie din campie

  Novicov zicea, cu accent rusesc inconfundabil : ”reaktzianar cinstit”.

 • Pivot

  Ba chiar raspunsuri rabinice dati. “Si tu ai dreptate si tu ai dreptate”. Va place cum functionaza USR? Sau nu va place dar nu puteti spune ca dl. M va este prieten. Seamana cu finalul adresat intr-un articol Dlui. Presedinte B…

 • Nu.

 • A observa ca unii au dreptate, intr-o privinta, altii -- intr-alta nu este un verdict rabinic. Nu pot emite verdicte in legatura cu modul in care functioneaza USR, fiindca de la aceasta distanta nu cunosc suficente detalii. Interventiile mele s-au referit strict la punctul de unde au plecat nemultumirile legate de felul in care a functionat mecanismul acordarii unui premiu pana la punctul (deloc final) unde s-a ajuns.

WP Admin