≡ Menu

Crin și spaima sa duminicală

 

Desen & © - DION

Desen & © – DION

Mi-l amintesc destul de bine, deși ne-am întâlnit doar în câteva rânduri — niciodată cu vreun folos pentru mine, dar, înțeleg astăzi, cu oarecare folos pentru el.

Nici prea afabil, nici prea distant; nici prea șters, nici prea vizibil. Pentru mine — mai degrabă o umbră cu funcții importante în lumea redacțional/editorială.

Poet, critic, prozator, istoric literar etc. O notă meritorie — realizarea de ediții din opera unor scriitori importanți: Ion Barbu, Al. Macedonski, Camil Petrescu și alții.

Grație unui document emis în ziua de 27 octombrie a.c. și ajuns la mine astăzi, 13 noiembrie, aflu două lucruri noi despre omul respectiv.

Primul — în afară de Liviu, se numea și Lucian. Al doilea — ”numele conspirativ ’CRIN’ a fost asociat în actele Securității” cu omul în cauză, ”născut la 10.09. 1930.”

În anul 1990 era distins cu Premiul Herder. Crește numărul “herderiștilor” români (laureați & bursieri)  despre care aflăm că se aflau în slujba “culturală” a Securității.

Liviu Lucian Călin a publicat și un roman – Frica de duminică (1982). Bănuiesc că în restul săptămânii nu se temea de nimeni și de nimic. Un om mai degrabă curajos.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • Liviu Antonesei

  Da, se cam adună laureații Herderului! O să postez mîine…

 • S-ar fi putut aduna in jurul altei mese… rotunde….

 • AdiR

  M-am întrebat dacă este un profil al colaboratorului.Până acum nu am găsit.
  Dar niciun colaborator nu rezistă privirii din privat, unei priviri obișnuite cu lumea.Preferă privirea lumii, pe care de altfel o caută disperat, ca alibi, ca recunoaștere, confirmare a contribuției în care se investește total de când…, pentru orice eventualitatea privirea lumii liniștește. Plus că zurbagii, cei care vociferează, pot fi ușor reduși la tăcere, dacă ne amintim de gratificațiile dispensate cu grație bine gândită.
  Da, dar privirea aia rămâne.Și pătrunde, și pătrunde…

 • AdiR

  Deși pare în plus, trebuie spus că privirea nu este o încercare. Dragele noastre organe nu vor reuși decât să se facă de râs, ca în multe ocazii, de cele mai multe ori, chiar și când aveau toți așii în mână. Normal.
  Dar ar putea încerca să se uite unii la alții. Să se uite, pur și simplu, fără alte condiționalități.Merită!

 • Liviu Antonesei

  Asta cu siguranță!

 • Pingback: Dorin Tudoran despre Crin. Dar nu Antonescu! | @ntonesei's blog()

 • Vasile Gogea

  …dacă psihanalizăm (și, de ce nu?), am „citi” „Frica de Dumnezeu” a celui care știe că a dat mîna cu Diavolul!…

 • Dezideriu Dudas

  Prin matricea lui dom’Vasile, cum ar veni, un om “mai degrabă” pios, credincios….QED ref. la transcendența “rezistenței” ( prin cultură )….
  Apel către necredincioși

 • AdiR

  Dl Tudoran nu știe că tot ce tastez ajunge la Securitate. Deci atunci când spun că a venit vremea să moară, securiștii, unii, nu glumesc.Îmi asum, concret, ceea ce ei nu își pot asuma.Adică nimeni.

 • AdiR

  Trebuie spus un lucru. Bine. Deci cei care supraveghează, ei sunt niște oameni foarte nefericiți. Ca și șefii lor actuali, dar ei sunt distruși total, în pragul sinuciderii. Eu propun să se sinucidă, toți cei care supraveghează vetuste abordări. Să se sinucidă!

 • AdiR

  De acum îmi este clar, evident și demonstrabil că Dl Tudoran servește interesele securiștilor români.
  Foarte bine.
  Să fie sănătos!Ca orice bistrițean patriot, ceea ce este foarte bine!

WP Admin