≡ Menu

Crin și spaima sa duminicală

 

Desen & © - DION

Desen & © – DION

Mi-l amintesc destul de bine, deși ne-am întâlnit doar în câteva rânduri — niciodată cu vreun folos pentru mine, dar, înțeleg astăzi, cu oarecare folos pentru el.

Nici prea afabil, nici prea distant; nici prea șters, nici prea vizibil. Pentru mine — mai degrabă o umbră cu funcții importante în lumea redacțional/editorială.

Poet, critic, prozator, istoric literar etc. O notă meritorie — realizarea de ediții din opera unor scriitori importanți: Ion Barbu, Al. Macedonski, Camil Petrescu și alții.

Grație unui document emis în ziua de 27 octombrie a.c. și ajuns la mine astăzi, 13 noiembrie, aflu două lucruri noi despre omul respectiv.

Primul — în afară de Liviu, se numea și Lucian. Al doilea — ”numele conspirativ ’CRIN’ a fost asociat în actele Securității” cu omul în cauză, ”născut la 10.09. 1930.”

În anul 1990 era distins cu Premiul Herder. Crește numărul “herderiștilor” români (laureați & bursieri)  despre care aflăm că se aflau în slujba “culturală” a Securității.

Liviu Lucian Călin a publicat și un roman – Frica de duminică (1982). Bănuiesc că în restul săptămânii nu se temea de nimeni și de nimic. Un om mai degrabă curajos.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • Liviu Antonesei

  Da, se cam adună laureații Herderului! O să postez mîine…

 • S-ar fi putut aduna in jurul altei mese… rotunde….

 • AdiR

  M-am întrebat dacă este un profil al colaboratorului.Până acum nu am găsit.
  Dar niciun colaborator nu rezistă privirii din privat, unei priviri obișnuite cu lumea.Preferă privirea lumii, pe care de altfel o caută disperat, ca alibi, ca recunoaștere, confirmare a contribuției în care se investește total de când…, pentru orice eventualitatea privirea lumii liniștește. Plus că zurbagii, cei care vociferează, pot fi ușor reduși la tăcere, dacă ne amintim de gratificațiile dispensate cu grație bine gândită.
  Da, dar privirea aia rămâne.Și pătrunde, și pătrunde…

 • AdiR

  Deși pare în plus, trebuie spus că privirea nu este o încercare. Dragele noastre organe nu vor reuși decât să se facă de râs, ca în multe ocazii, de cele mai multe ori, chiar și când aveau toți așii în mână. Normal.
  Dar ar putea încerca să se uite unii la alții. Să se uite, pur și simplu, fără alte condiționalități.Merită!

 • Liviu Antonesei

  Asta cu siguranță!

 • Pingback: Dorin Tudoran despre Crin. Dar nu Antonescu! | @ntonesei's blog()

 • Vasile Gogea

  …dacă psihanalizăm (și, de ce nu?), am „citi” „Frica de Dumnezeu” a celui care știe că a dat mîna cu Diavolul!…

 • Dezideriu Dudas

  Prin matricea lui dom’Vasile, cum ar veni, un om “mai degrabă” pios, credincios….QED ref. la transcendența “rezistenței” ( prin cultură )….
  Apel către necredincioși

 • AdiR

  Dl Tudoran nu știe că tot ce tastez ajunge la Securitate. Deci atunci când spun că a venit vremea să moară, securiștii, unii, nu glumesc.Îmi asum, concret, ceea ce ei nu își pot asuma.Adică nimeni.

 • AdiR

  Trebuie spus un lucru. Bine. Deci cei care supraveghează, ei sunt niște oameni foarte nefericiți. Ca și șefii lor actuali, dar ei sunt distruși total, în pragul sinuciderii. Eu propun să se sinucidă, toți cei care supraveghează vetuste abordări. Să se sinucidă!

 • AdiR

  De acum îmi este clar, evident și demonstrabil că Dl Tudoran servește interesele securiștilor români.
  Foarte bine.
  Să fie sănătos!Ca orice bistrițean patriot, ceea ce este foarte bine!

 • DG Ontelus

  iubitei// să-ți adulmec mirosul trupului/ să te văd pierzându-te în zare/ să-mi reînnoiesc jurămintele de iubire/ să uit că totul e-un fum/ să fie totuși câteva minute bune într-o zi în care să nu mă gândesc la tine/ să înțeleg până la capăt că neîmplinirea fizică e dezirabilă păcătoasei împreunări/ să-ți invadez sufletul/ zilnic răsare și apune soarele

 • DG Ontelus

  turnătorilor mei// foarte probabil ca în liceu facultate ori la serviciu/ să fi fost sau să fiu turnat/ precum şi supus unor forme diferite de urmărire/ tuturor acelora implicaţi în aşa ceva în ceea ce mă priveşte le spun/ Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească dacă au trecut la cele veşnice şi/ să le dea Dumnezeu sănătate şi numai bine dacă mai trăiesc/ altminteri să fim cu toţii în pace cu trupurile şi sufletele întregi sau cât
  mai puţin alterate/ în caz că nu se poate în alt mod/ în fine este posibil ca persoanele care au prins lucide fiind secolul douăzeci/ să înţeleagă mai multe din această lume decât acelea care au căpătat conştienţă doar în acest secol douăzeci şi unu

 • DG Ontelus

  cu toate că nu și-a propus neapărat acea femeie amintea de ‘blândețea nopții’// adeverire informației să dăm/ de-ncredere-s aceia ce-o aduc/ în analize cât mai adăstăm/ înc-un serviciu ne ține sub papuc/ și risipiți fantoma de fake news/ la șorțulețe nod în plus desfaceți/ sublim led zeppelin ‘dazded and confused’/ o bătălie parcă ploaie de săgeți/ debriefing calm recomandau/ în pușcării un murmur fin silențios/ persoane bunuri ca rutină tot scanau/ și croșetau un rând pe față trei pe dos/ misterul serii iar s-a risipit/ ecouri reci în junglă și mai vast/ când se-ncheia acordul tripartit/ un cavaler se arăta cu mare fast

 • DG Ontelus

  descărcând mai multe aplicații pe telefon copilului i-a fost furată identitatea virtuală fiind apoi supus unui odios bullying// superbă ședință la cenaclul literar/ au citit x y și z poezie proză eseu/ domnul q s-a încăpățânat să demonstreze inutilitatea existențială a literaturii/ w a sărit în apărarea lui x remarcând detaliile financiare ale actului de a publica/ p îl implică pe q într-o polemică din care ies un nas spart un ochi tumefiat/ la final y face popas la casierie luând bani în mână trei sute patruzeci și opt lei/ z îi face cu ochiul cititorului iar r rămâne descumpănit și singur/ cortina e trasă rapid/ a fost de fapt o scenă din noua piesă a lui s. mare om mare caracter/ cum se spune în popor care popor eh așa se zice/ bună seara și mai poftiți pe la noi

 • DG Ontelus

  shakespeare back in business// de analizat noile tendințe ale turnătoriei generalizate/ mulțumită capodoperelor marelui will încât veți viziona/ zadarnicele chinuri ale filajului/ a douăsprezecea notă informativă/ îmblânzirea spioanei/ cum vă place să fiți ascultați-ascultate/ mult zgomot contrainformativ pentru nimic rețelistic/ măsură de dosar pentru măsură de urmărire informativă/ furtuna contraspionajului/ romeo de la bruiaj și julieta de la cadre/ visul defectorului unei nopți de vară administrativă/ antoniu agent și cleopatra cea răbdătoare

WP Admin