≡ Menu

Costică Brădățan despre un subiect tabu — a eșua

Fotografie & ©: Arizona State University

“True humility, wrote the rabbi Jonathan Sacks, ‘is one of the most expansive and life-enhancing of all virtues’. What it presupposes is not ‘undervaluing yourself’ but an ‘openness to life’s grandeur’.”

AICI

 

 • Ontelus DG

  Eșecul/Căderea ca destin al omului este acel adevăr inconfortabil pe care întreaga fenomenologie a lumescului încearcă să-l oculteze. We are born to lose, every man and every woman. Iar starea de umilitate/smerenie o căpătăm, cei mai mulți dintre noi, doar când simțim, fizic ori prin revelație, suflul morții, adică al neantului, al acelui prag pe care toți cei care se nasc îl trec, mai devreme sau mai târziu. Iar această temă este, într-adevăr, un tabu, fiindcă de mici suntem învățați că trebuie să reușim, să sclipim, să credem în iluziile acestei lumi trecătoare. Deși Cioran sesiza impecabil că orice om care, aparent, a reușit are aerul unui șarlatan. Modern History: From Patrology to Pathology…

 • Valentin Feyns

  Umilinta (temperata) se recomanda nu numai pentru indivizi, dar si pentru grupuri (elite, neamuri, credinte arogante si agresive). Existenta unui Costica Bradatan este o rasplata pentru cei care practica o astfel de umilinta.

 • James

  Apropos de abordari mai optimiste ale vietii … neamtul, perfectionist de felul sau, isi spune “se poate si mai bine de atat”, romanul, un fatalist incurabil, “se poate si mai rau”. 🙂

  “Elan bezeichnet: Begeisterung als Antriebskraft für Handlungen”

 • neamtu tiganu

  eu as interpreta exact pe dos, a spune “se poate si mai bine de atat”, e un fel de pesimism, nu esti niciodata multumit, pe cind, “se poate si mai rau”, e optimism pur, sunt multumit cu ce am realizat.

  De fapt cind esti mai fericit? Cind esti tot mai pretentios, sau cind te simti bine in pielea ta?

 • neamtu tiganu

  ca filozof foarte amator, as zice ca umilinta e intr-adevar o virtute, dar nu trebuie conditionata de frica de esec.

  De altfel nu cred in esec, din esecuri invatam sa avem victorii.. Nu sunt sigur ca moartea e un esec…

 • Gheorghe Campeanu

  “Consumator” si aficionado al substantei de o rara eleganta retorica a productiilor semnate Costica Bradatan, continui sa fiu adinc nedumerit in legatura cu totala absenta a acestui remarcabil filozof (din Romania) publicat de celebre edituri din Occident. Poate fiind publicat de Harvard University Press este de fapt un stigmat pentru un ganditor/autor pe piata de idei din Romania.

 • Eduard

  Perfect spus/scris text. Intr-atat de perfect incat expune totul in domeniu, fara a explica nimic.
  Academic vorbind, prea putin de comentat. La obiectul insusi, doar citatul bizar ramane in picioare.
  Textul ne spune tot, dar nu ne spune nici ce este esecul, nici relatia lui cu noi. Cu ratiunea este clara, pe principiul sa nu fim prea destepti.Adica sa nu ne arogam ratiunea.Noastra.Si, mai ales, sa nu le-o arogam altora.
  Deci sa esuam, asa vom fi modesti, adica smeriti, si apoi vom putea sa ne expandam personalitatea insignifianta )realiter) in lumea asta mare (si imuabila).
  Asa vom putea fi noi insine, adica toti neavenitii in noi insine, cu fereala.
  Deci merita sa fie cunoscut in Romania, va face voga, dupa o mica opozitie a condiscipolilor sai in ale recuperatorilor non-financiari.

 • Pingback: Invitat Costică Brădățan – Despre eșec, ratare… | @ntonesei's blog()

 • E duard

  Asa zic si eu. Gandindu-ma la atacul terorist din clubul Colectiv, afiliat Fabricii Pionerul, o gaura underground stiuta de niste gunoaie din serviciile romanesti.
  Cum s-a intamplat, nimeni nu poate sti, pentru ca cei care au facut-o au fost tot romani- plecati definitiv dintre noi, desi nu, din pacate, morti-, dar au facut-o corespunzator, cu materiale din afara patriei.Si cu instructiuni.
  Si vin eu acum si zic: daca interlopii din SRI, si cei din SIE (am avut ocazia sa cunosc pe un sef, colonel sau general, pe numele lui Jean, dupa ce detalia pe degete cele zece imperative ale antiterorismului isi baga unul, din degete, in nas, si apoi facea mici bilute, semn ca gandea profund. Ii ziceau Jean) sunt ata de buni,
  eu zic sa va feriti de profesionisti.
  Desi nimeni nu a pomenit asa ceva, Statul Roman, prin organele si institutiiile sale a a facut totul sa nu cumva sa credem ca a fost vorba de PROFESONISTI.
  Parchetul General a musamalizat chesiunea, DNA a musamalizat totul, dand vina pe niste bieti informatori obisnuiti ai SRI.Ca de-aia au fost angajati la ISU.
  Si acum desecretizarea. Cine va desecretiza ceva ce a fost secretizat, stiind ca este o infractiune impotriva umanitatii? Un atentat terorist? Exact inaintea celui din Franta, altfel vizibil?
  SIE si SRI, desigur. Care au oameni inteligenti, dementi, printre sefi, iar restul asculta ordinele lor.Dar ce inseamna inteligenta?
  Inseamna ca nimic nu va trece de noi si de rudele noastre, indiferent daca sunt sau nu de acord cu infractiunile noastre.
  De acord.

 • Eduard

  Imi pare enorm de rau ca l-am banuit pe …cum sa- zic, Putin.Desi nu fara temei, ca fostii discipoli nu au fost inactivi, ca sa nu zic lucratori.
  C’est la vie!

 • Eduard

  Ar trebui vazut daca Morga practic, imi cer scuze, Mina Minovici, nu stiu cine mi-a tot zis ca era din arborele meu genealogic, si-a facut datoria. Eu nu cred. Din motivul simpl;u ca am vazut chirurgi afiliati organelor, d’apai clinicieni-post. Unicii…Sa nu le spun pe numele lor, ca nu sunt toti. Dar sunt ca procurorii militari, cand devine treaba. Infecti.
  Aleluia….
  In ceea ce ma priveste, ii bag in pizda mamii lor de gunoaie. Adica nu am nevoie de serviciile lor, indiferent ce zice legea!

 • E du ard

  Datoria de corectitudine este totusi necesara, in integralitate. ‘Jean’ stia o procedura, si nu ma indoiesc ca si actualii o aplica. Pentru ca nu concep ceea ce le depaseste potentialul, real sau imaginat. Restul este pentru prostii comentatori.
  Faza cu bilutele a intervenit atunci cand i-am spus ca nu vreau sa am interferentele gunoaielor “de protectie’, adica microfoane si restul, in viata mea. Tipul a fost cinstit, nu o data, spunand inclusiv ca “probabil a avut microfoane si la… buda.”
  Aceasta fiind zisa, trebuie mentionata esenta. Cei care asigura ‘protectia” securistilor, si acum, sunt ultimele gunoaie de pe fata Pamantului. Uneori nici nu poti face diferenta fata de filaj, care ar trebui sa fie altceva.Si eu am vazut, oh da,, desi le-am spus, verbal si nonberbal, ca nu au treaba cu mine. Legea este nu optionala, nu exista pentru demonii infecti ai patriei (care se ocupa si de tot ce trebuie, necurat, in “societate”)
  Imaginati-va iadul deschizanu-se si lasand afara, cu posibilitati nelimitate, intern, dar si i exteriorul sistemelor, ceea ce el are mai bun.
  Chestie de realism, de unde opozanti cretini ai conspiratiilor pot sa se aplece…

 • E du ard

  Si totusi de microfoane nu am scapat. SRI a fost mai rapid, ploiestean si interlop vorbind, sa indeplineasca ceea ce gunoaiele mustacioase de la concurenti, care isi folosesc copii proprii inclusiv la filaj, nu au au indraznit, dincolo de tacamul clasic.
  Vivat Rumania Securista!

 • Hydra

  Dl Bradatan descrie perfect un parcurs. Pe care nu l-a experiat, se vede din acel ironic “materialism opresiv”, dar si din descrierea suflului. Nu-i nimic, este inca tanar.
  Interesant este totusi ca descrie ceva ce nu a cunoscut, o poveste pe care unii au trait-o, iar altii au ridicat-o la rang de stiinta experimentala. Deci opusul a ceea ce intentioneaza acest domn filozof.
  Esecul ca experiment, esecul ca rezultat experimental, asta intelege, nu stiu de unde si cum, filozoful nostru.Parca ar fi avut de-a face cu Securitatea Romana, in forma ei acceptata de marii democrati ai lumii. Incluzand aici toate formele ei de manifestare, inclusiv facultatile de tip unitate militara, nu doar mici unitati de tip Stefan Gheorghiu, care au educat temeinic nenumarati pui deictici,care ne apropie mereu, tot mai mult, inclusiv prin cadrele ei care au stat la masa cu unicii deschizatori de drumuri autohtoni, de Lumea candva Libera.
  De la clusteri la guvernanta, trecand prin sageti boante ale celor care nici nu mai stiu cum li s-au deszapezit cararile succesului horticol, prin jurnalismul mereu tot mai liber in concubinajul sau cu banii negri si casutele postale umane, aproape totul poate fi inclus in acest text-minune. Inclusiv o tara dotata chipurile cu-n stat. Al treilea, mereu.
  Nu o sa trag nicio concluzie, pentru ca orice om rational stie care este aceea.Si de aceea se si inseala.
  Sper doar ca Cioran sa nu il ierte pe acest viitor filosof.

WP Admin