≡ Menu

Coșmar sau Clochemerle?

Înaintea alegerilor pentru șefia PD-L, dna Monica Macovei a declarat, printre multe altele, “Eu sunt coșmarul lui Ponta, Năstase, Antonescu și Voiculescu.” Cred că afirmația dnei Macovei este adevărată. Există însă un adevăr ceva mai pregnant și, în ultimă instanță, mai puternic. El a fost dovedit de Convenția Națională a PD-L: Monica Macovei este, înainte de orice, coșmarul PD-L. Ideile ei de lustrare/reformă morală a partidului au devenit din ce în ce mai nepopulare, nu doar în rândurilor emblematice pentru extracția partidului, (vezi Pinalti și ejusdem farinae), ci și în rândul “aristocraților” de partid care una spun, alta fumează. De preferință, pipă. Potrivit unuia dintre acești oameni foarte rafinați, “Soluția Macovei” ar fi fost potrivită ”ca nuca în perete”.

Sprijinul total acordat de președintele Traian Băsescu și fostul premier Emil Boc ”Soluției Vuitton” nu a găsit printre votanți “ecoul potrivit“. Între “Soluția Vuitton” și “Soluția Nuca în Perete”, PD-L a ales peretele: dl Vasile Blaga. Și asta, deși în peretele Blaga s-a tras cu artileria grea – dragostea exprimată public de președintele Băsescu, dar cu invitația “expresă” de a spăla putina…; discursurile fulminante și pline de “succesuri” ale euro-fiicei, EBA; hotelurile și breakfast-urile puse la dispoziție de soții Cocoș-Udrea etc.

Cu puțin înainte de ziua votului, împotriva dlui Blaga s-a folosit până și arma nucleară: ar fi făcut afaceri cu CRESCENT-ul securisto-voiculescian (aici). Cum de nu i s-a reproșat  dlui Blaga această afacere și înainte de a-i da prin cap să candideze la șefie este un secret pe măsura Partidului lui Polichinelle. Una peste alta, ori PD-L este o formațiune total alergică la primenire morală, ori peretele numit Blaga e mai degrabă un zid de durabilitatea Marelui Zid chinezesc.

Desen 7 Copyright 2013 - DION

Dincolo de încrâncenare și metode mizerabile, ce s-a întâmplat în lupta pentru adjudecarea puterii în PD-L mi-a amintit de romanul satiric al lui Gabriel Chevallier, “Clochemerle” (1934). Primarul comunei/orășelului Clochemerle-en-Beaujolais, Bartélemy Piechut, îi mărturisește învățătorului Ernest Tafardel hotărârea de a construi un pisoar în mijlocul respectabilei localități. Urmarea este că distinșii ”clochemerlieni” se scindează vehement în ”pisoarofobi” și ”pisoarofili”.

Vă mai spun doar că numele locului real este Vaux-en-Beaujolais. Dumneavoastră vă rămâne plăcerea să aflați cine sunt, în realitatea pedelistă, primarul Piechut, învățătorul Tafardel, Ponosse, Girodot, Foucart, Froncimagne, Tourbayon, Bourdillat, scriitorul Samothrace, baroneasa Alphonsine de Courtebiche și, mai ales, inenarabila domnișoară Justine Putet.

Numele marelui pisoar îl știe toată lumea. Câtorva pisoare mai mici li se vor reînnoi licențele la Bruxelles, Strasbourg etc. Altora li se vor oferi alte recompense, și ele tot ”pe măsura devotamentului”.

P.S. Cele 209 voturi obținute ar trebui să o determine pe dna Monica Macovei să accepte, în sfârșit, că este omul nepotrivit, în partidul nepotrivit. Plecând, ar putea spune (asemeni poetului Ion Barbu aflat într-o situație jenantă) ”Scuzați, bag sama că e vorba de-o eroare…”

Cum faima fraudelor electorale nu a ocolit PD-L, este foarte posibil ca dna Elena Udrea să fi fost furată la voturi. Numai că, de data aceasta, nu mai poate scoate nici măcar din cargoul ”Stăruința”, darmite doar dintr-o poșețică “Vuitton”, enormitatea că a fost furată de Antonescu, Ponta, Voiculescu și UDMR. Și-apoi, cele 2014 voturi de acum spun că viitorul dnei Udrea în PD-L este, cu adevărat, unul strălucit. E vorba doar de răbdare. Sau, cum spune poezica: ”Cu atenție mărită/Orice fată se mărită…”

Mai ales în politică.


 • Ma scuzati, dar a inteles cineva cine “a fugit cu urna”?

  rel="nofollow">https://

 • Domnule Tudoran,

  Imi pare rau, nu am citit “Clochemerle”, dar cred ca stiu numele marelui pisoar: “Fountain”! El a fost creat de Marcel Duchamp, nicidecum de…

 • Daca_nu_nu

  Cele 209 voturi obținute ar trebui să o determine pe dna Monica Macovei să accepte, în sfârșit, că este omul nepotrivit, în partidul nepotrivit. Plecând, ar putea spune (asemeni poetului Ion Barbu aflat într-o situație jenantă) ”Scuzați, bag sama că e vorba de-o eroare…”

  EXACT!
  Nu știu însă cât și cum va mai putea convinge doamna Macovei electoratul, după ce s-a dat în stambă alături de TRU și MRU și MN în penibiloșenia ceea usturoiată cu „vara asta se poartă alb”. După capul meu, ea nu avea ce căuta acolo încă de la început… Dar, no, dă-i, Doamne, omului mintea de pe urmă… Nu cred că va avea mari șanse de reafirmare.

  Dar șeful dumisale văz că nu se lasă: „Adio, partid democrat. Drumurile noastre s-au despărțit definitiv și pentru totdeauna.” Hm…

  http://www.gandul.info/politica/reactia-de-ultima-ora-a-lui-basescu-adio-partid-democrat-drumurile-noastre-s-au-despartit-definitiv-si-pentru-totdeauna-video-10686421

 • Radu Calin Cristea

  pentru No name

  Neamțu. A dus-o în Bulgaria.

 • @ Radu Calin Cristea

  Al draku’ Neamtzu asta…

 • Daca_nu_nu

  Am vrut s-o dau pe asta:

  „Astăzi nu mai cântăm, nu mai zâmbim.
  Stând la început de anotimp fermecat,
  astăzi ne despărţim
  cum s-au despărţit apele de uscat.”

  http://www.versuri-si-creatii.ro/poezii/d/stefan-augustin-doinas-7zudopu/astazi-ne-despartim-7zudnpu.html#.UU4MOzfO_NE

  …da-i prea faină pentru momentul ăsta, măcar că lumea se tot desparte…

  Dup-aia am vrut s-o dau pe asta:

  rel="nofollow">

  dar și asta-mi pare prea faină.

  Mai bine nu mai dau nimic!
  🙂 🙂 🙂

 • @Daca_nu_nu

  Emil Botta!…

 • Trandair de la Moldova

  @Dorin Tudoran
  Monica Macovei, cette Mere-la-Justice, PARE sa aiba ceva din inenarabila Justine Putet, tanti cea foarte indignata de baietii cuctieti ce vin la pisoarul construit in proximitatea casei respectivei fete tomnatice, dar nu intra chiar in el, ci se intorc spre salasul gagicei (catei, barfitoarei, falsei habotnice), scot tulumbele, reduc debitul, maresc presiunea si obtin efecte de fantani arteziene. Pare? Au ma trompez iar? Da, dar… cine ii corespunde, in politicaria dadanubioasa, onorabilului Prosper Loueche, al mai vestit dintre clochemerlioti, senatorul ” mort la datorie”, prin epectaza mistica, adicatelea -- cu o ultima juisanta -- in bratele unei practiciene a iubirii tarifate?
  (PS. Din Gabriel Chevallier s-a mai inromanizat, demult-demult, si ”Colegiul Saint-Joseph”, un roman al vietii de internat, aproape la fel de epustuflant ca si seria clochemerleasca.)

 • Carmen Musat

  Nu Emil Bota, ci Stefan Augustin Doinas 🙂

 • @Radu Calin Cristea & Dorin Tudoran

  Da, da, cum de nu m-am gandit? Cred ca vrea s-o umple cu usturoi bulgaresc!

 • sierra

  Va inselati in privinta MMacovei. Chiar credeti ca toti cei 4400 delegati, care n-au votat-o, sunt penali? Nici eu, care “iubesc” PDL de nu mai pot, nu cred asta. Poate exista o explicatie mult mai simpla: oamenii aia o cunosc mult mai bine decat multi dintre noi.

  Ar fi multe de spus despre fiinta asta, sa ne amintim doar atat: In 2005 Monica Macovei decapita (in 24h!) conducerea celor doua parchete (PNA si DIICOT), aducandu-si oamenii ei, fara nicio procedura impusa de UE si fara nicio transparenta. Fara protestul vreunui ONG, al vreunui intelectual de dreapta, al UE, al ambasadei US. Fara protestul nostru, in cele din urma, care nu intelegeam ca ne este folosita ura fata de PSD. Ei stiau ce fac. Stiau ca manipularea urii nu da gres.

 • fumurescu

  @ Dorin Tudoran: Nadajduiesc ca nu-i cu banat daca preiau un citat (n-am gasit alta rima :)). Cu ghilimele de rigoare, de buna seama.

 • edvard

  Wow ! …ce dementza poate creea in om complexul ratarii. L-am banuit pe Basescu inca de cand s-a instalat la Cotroceni ca va trisa crunt folosindu-se oculta securistica tocmai datorita faptului ca, pe vremea “dinainte”, n-a ajuns si el in r^ndurile lor, chit ca, conform surselor GIP, ceva-ceva exersase el p^na sa ajunga in post la Antwerp.
  Deci era clar, aveam un Canaris de D^mbovitza (adica, pe scurt, un Canalis…) care abea astepta sa ajunga in postura de a se desfasura “operatzional” in toata plenitudinea “fortzelor” sale.

  Cel mai mult ma ingretzoseaza la el premeditarea tuturor pasilor facuti in acesti ani, toate actiunile “politice” mi-au parut ca fiind, in fapt, niste misiuni de lupta.
  Adica, PNL trebuie, daca nu poate fi supus vointzei lui, distrus definitiv pentru ca ‘mnealui hotarase ca “pe dreapta” trebuie sa circule doar pedimea lui, care, atunci a priceput cum sta treaba si s-a aliniat, TOATA, in mod fanatic in spatele corsarului (merde, on est tous des pede…!) Si astfel a avut Popescu-Tariceanu 3 ani si ceva de thriller politic crunt pe care i-a traversat totusi cu tari(ceni)e.

  Deci cu un PD si o Udre in floare, cu o pleiada de ex-liberali DE TOATA RUSINEA (care nicicum n-ar trebui iertatzi pentru crima quasi-stalinista de a repune umarul la demolarea constienta a PNL !!!) “jup^nul” a bagat usor-usor, cu fiecare noua “lupta” pentru “reforma statului” (a se citi, neutralizarea tuturor adversarilor nesupusi inca!) toata tzara in quasi razboiu’ civil.

  Bun, si acum, dupa totzi acesti ani, pedimea careia i-a mai ramas un dram de minte realizeaza ca traiesc de fapt un cosmar. Bravos natziune, halal sa-tzi fie !
  P^i, doamna Vass-Paul, banuiesc ca, venind din Ardeal, ar putea povesti pedimii care i-o mai ram^ne prin preajma ca, mantuirea asumata de o parte a crestinilor in fiecare post al Pastelui incepe invariabil cu Miercurea Cenusii (pe care mai ales ei, pedistii, ar trebui, ca minima moralia, sa si-o toarne unul altuia pe crestet)!

 • dumitru ungureanu

  @ Radu Călin Cristea #4 -- O fi Neamţu ţiganu, că până acum n-a comentat?

 • InimaRea

  DT: În fine, nu sîntem de acord. Să fie-ntr-un ceas bun!
  Urbi et orbi: Vineri seară, am butonat telecomanda (să-i zic remota?) şi-am dat peste B1, unde Cristoiu năduşea de plăcerea de a o (încuraja, îmi vine-a spune) pe Udrea. Îl fermecase coana pe Ardei Umplut -- dădea pe dinafară de fericire, bietu’! Dar plecam, mă enerva filmuleţul ăla xxx. Cînd am auzit-o: Mîine seară, voi fi preşedintele PDL.
  Calm, cum ar fi anunţat că mergea la rude-n vizită.
  Ieri dimineaţă, ştire mare -- Băsescu participă (Administraţia Prezidenţială anunţa) la congresul PDL. Aha, îmi zic, Nenea aburcă-n şa, să-l ştie norodu’ portocaliu de jupîn.
  Mai pe seară -- pac! -- altă ştire: Băsescu, huiduit la congres. ‘Opaa! A fătat vaca pînă-n cezariană. Iar văcarii au ascuns pînă şi forcepsu’. Naşpa!
  Mă deşteptai devreme să pui musai de-o prefeţie, ca la Maglavit: Iliescu şi-a luat jucăriile şi-a plecat, cînd a pierdut dinaintea lui Roman. Şi tot a ajuns preşedinte, iar Roman tot n-a ajuns. Roman a plecat cu mîna goală cînd a pierdut înaintea lui Băsescu. Care ajunse preşedinte.
  Profeţie: Blaga nu ajunge preşedinte. Udrea-şi face partid haute couture, ca să fie preşedinte.
  Mai pe seară, vă spui şi cum s-o chema. Ce ştiu acum e că Udrea le retrage portocaliul pedeleilor, şi-şi rezervă movul care se va chema violet. Va înfiinţa Partida Violetta (după modelul timişorean Curva Viola).

 • daniel clone-bandit

  Inestimabile, mai bine Cosmar de closard sau Clochemerde ! Desi closarii se spune ca viseaza colorat si frumos !

 • neamtu tiganu

  hai c-a fost tare amuzant, a fost ca la o nunta cu dar, au venit oaspetii frumos imbracati, doamnele coafate si rimelate, socru mare i-a salutat de bun venit, Dragi preteni ha, ha, ha.
  Cind a fost cu daru insa, a inceput scandalu, s-a aflat ca mireasa nu fusese fata mare, ca socru-mic de fapt era penal, ca darurile sunt mai mici decit cheltuielile, ca tiganu cu vioara nu are conservator si de necaz barbatii s-au imbatat.
  Si au inceput ei sa se-mbrinceasca ca la sfirsit cravatele erau joaca pt. maidanezii care asistau in praf in speranta unui os, doamnelor li s-a dus rimelu, ciufulite.
  Pina si europanaramele si-au pus poalele-n cap lasind sa se vada ca nu sunt chiar asa epilate cum se credea.
  Acum sa vedem cu o sa fie la divort, sunt sigur ca vom ride!

 • Ce nu inteleg eu eu este cum se desparte dl presedinte abia ACUM de PDL de vreme ce Consaitutia il obliga sa se desparta inca din ziua in care a depus juramintul in calitate de presedinte al Romaniei, adica acum aproape zece ani?!
  In rest, constat ca doua doamne aprige n-au reusit, prin efort cumulat, sa duca buldogul in turul doi… Bun, e adevarat ca si acesta a furat alegerile, pai nu?!

 • neamtu tiganu

  am vazut si io poza lu base de la ultimu video transmis poporului, numa poza, nu si video. Cel mai mult mi-a placut camasa, are dungile verticale, desi marinarii au dungile orizontale, nu cumva vrea sa se obisnuiasca?

 • @afuymurescu@indiana.eu

  Nici o problema; ba chiar o placere. Cele bune.

 • Parpangelo, magraonul Padovei

  @Am deutschen Zigeuner:
  Bravissimoo, fratello! Comentar de cinci stele. RIDERE CUM BOMBIS RES GRATISSIMA EST. M-am cracanat, si rascracanat, DE RISU AC DE AUDITU. Sa ne rasfeti in continuare tot asa!

 • Daca_nu_nu

  @) InimaRea # 15: „Profeţie: Blaga nu ajunge preşedinte.”

  Păi, eu zic nici să nu se gândescă! Lumea s-a cam lămurit cum devine treaba cu „dragă Stolo”… O fi având „dragă Stolo” pâinea și cuțitul, dar cred că n-a uitat că,-n 2004, lumea a mers pe mâna lui și-a luat țeapă! Deci…

  @) Alin Fumurescu
  Nu că spun, da numa zic.

 • @Carmen Musat

  Actorul este Stefan Aug. Doinas!?!
  Evident, poemul este al lui Doinas.

 • Cum de ce nu s-a despartit T.B. de PDL cand a devenit presedinte, asa cum ii cerea Constitutia? Fiindca a tinut mortis sa-si democratizeze partidul de suflet printr-o manevrare autoritara si neconstitutionala, pentru a face din el o arma in apararea Constitutiei. 🙂 🙂 🙂 Dar sa ies din acest paradox, pentru ca in realitate partidul, ca intrega tara de altfel, nu a fost la inaltimea viziunii basiste de “modernizare” a statului. Cu doua exceptii: Emil Boc si, exceptia exceptiilor in toate cele, Elena Udrea. De unde rezulta ca “presedintele pentru alte coordonate istorice” s-a impiedicat in ispravirea operei sale de un unic dar imens ghinion: lipsa acelor ALTE coordonate istorice, (pe care eu le vad plasate mai degraba in trecutul carlist (mutatis mutandis -- si sunt foarte multe de schimbat) decat in viitorul care va fi cum va fi, oricum mai putin basist!). Din aceasta perspectiva, mesajul de adio pentru PDL face din TB un personaj nu doar funest pentru pâlpâitoarea noastra democratie, ci si unul ridicol si, pana la urma, oarecum tragic. O paranteza in istoria noastra postdecembrista -- care ar fi de tot rasul, daca nu ar fi de plans.

 • @No Name / DP

  Mesajul de “Adio!” transmis de dl Basescu a fost facut la suparare, la nervi. Si, cum era de asteptat, constituie o mare eroare. Pana si dl Sever Voinescu recunoaste acest lucru.
  Raspunsul dlui Vasile Blaga la acel mesaj este foarte bun. Spre surpriza mea…

 • Daca_nu_nu

  @) No Name # 24: „Cu doua exceptii: Emil Boc si, exceptia exceptiilor in toate cele, Elena Udrea.”

  Da, chiar!!!
  Eu mai am oarece curiozități:
  1. Cu cine-o fi votat dl Ioan Oltean ăla, cu rapangalița lui cu tot, și
  2. Cum dracu-și aranjează freza TRU?!

 • Daca_nu_nu

  „Viorel Hrebenciuc a uitat însă un lucru important. În timpul mandatului de președinte al lui Ion Iliescu, acesta se implica activ în viața PSD, avea numeroase dispute cu Adrian Năstase și participa, fără niciun fel de rețineri, la evenimentele social-democraților.”

  Citiţi mai mult: Hrebenciuc a UITAT că și Iliescu participa la evenimentele PSD -- Partide > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/hrebenciuc-a-uitat-ca-si-iliescu-participa-la-congresele-psd-1029513.html#ixzz2OSuhFz7A
  EVZ.ro

  Și?
  A zis cineva -- în afară de amicii președintelui -- că ar fi vreo diferență între modul de gândire al dlor Iliescu și Băsescu?
  Ba din contră!

 • @ Daca_nu_nu

  TRU isi aranjeaza freza cu apa in care amesteca zahar. “Produsul” a fost brevetat cu mult ianintea nasterii noastre si era un “antemergator” al unor “spreiuri” de azi.

 • Daca_nu_nu

  Și să știți de la mine că, în momentele acestea de mare tensiune, eu nu mai puteam de gându lui domnu ăsta cum îl cheamă, Boris Numaiștiucum:

  http://www.contributors.ro/global-europa/ruinele-miscatoare-ascensiunea-si-caderea-lui-boris-berezovski/

 • Daca_nu_nu

  @) Dorin Tudoran # 28

  Mă gândeam eu, că prea-i stătea vâlvoi…
  :))))))

 • Privind in urma, mai ales la perioada in care a stralucit ca meteorul, dl Basescu imi pare azi o racheta politica (sa nu spun, ca Stagiritul, animal politic) cu un adio in trepte. Mai intai, Domnia Sa si-a luat -- cu unele exceptii -- adio de la clasa politica din care venise, apoi de la partenerul de la Grivco, pe urma de la comunismul al carui privilegiat fusese, dupa aceea de la unii dintre consilierii sai de la Cotroceni, apoi de la partenerii din Alianta D.A. In sfarsit, si-a luat adio si de la partenerii din coalitia PDL-PSD, ca sa-si ia imediat si un dramatic adio de la popor. Pe urma, ca si cum mai avea niste trepte de adio de rezolvat, le-a spus adio “greilor” din PD-L ( Videanu, Berceanu et. comp), pentru ca acum sa-si ia adio si de la PD-L. Ma intreb de la cine isi va mai lua adio pana la marele adio de la scena politica?

 • @Dorin Tudoran #25

  Bine ca nu are acces la vreun buton nuclear, ca -- Doamne fereste! -- cine stie ce eroare ar mai face daca l-ar supara vreodata chiar d-na Udrea!!

 • @Daca_nu_nu

  Unul dintre primii mega”antreprenori”, tripleta Abramovici-B-K. Cel mai inteligent a jucat primul: si-a facut miliardele, dar nu s-a implicat in politica, nu s-a implicat in batalii politice etc. O duce bine in Anglia, are relatii bune “acasa”, in Maica Rusia

 • @No Name / DP

  TB are si nu are dreptate cu “piatra de moara”. Uneori, TB a salvat el PDL, alteori — cum a fost cazul vara trecuta — fara “piatra de moara” (PD-L), USL ar fi reusit sa-l scoata de la Cotroceni. PD-L l-a salvat fara Elena Udrea, vreau sa spun mai ales ca EU nu s-a aflat “in peisaj”. Am scris atunci un text in care spuneam ca dl TB ar trebui s-o trimita in vacanta, in strainatate, pe o scurta perioada. Nu ca a ascultat la mine; a ascultat la propriu sau instinct si EU a fost absenta iar TB a ramas la Cotroceni. Cu ata mai mult, de data aceasta TB nu a fost intelept incercand sa “bage pe gatul” partidului un presedinte nedorit de peste o jumatate dintre votanti… O sustinere mai discreta ar fi putut fi mai eficienta… Simpla parere…

 • Daca_nu_nu

  Dl Viorel Hrebenciuc a uitat si alta similitudine care a facut din dl T.B. cel mai “talentat” discipol (oarecum clandestin) al dlui Ion Iliescu (sa nu ne lasam inselati de aparentul paricid politic, comis doar simbolic, pentru impresia artistica), si anume deplina conducere a guvernului de la Cotroceni, cu rezultate izbitor de asemanatoare, prin premieri la fel de obedienti si de “performanti”: dl Vacaroiu si, respectiv, dl Boc.
  Aleluia!

 • mihai rogobete

  Cu şopârla că românul recent este misogin, sunt băsist ?

 • Mihaela Grancea

  Un text excelent. Am vazut Congresul PDLsi m-am amuzat copios. Cat umor involuntar, cata mitomanie, ce aere de opereta! Te apuca alienarea…

 • @mihai rogobete

  Dna Udrea nu pierdut fiindca mai mult de jumatate din PD-L este misogina. Mai dregraba a pierdut pentru ca dna Udrea se vrea prea barbata, dac putem spune asa ceva.
  Oricum, spectacolul dat a fost pe masura mizeriei morale a acestui partid “facatura”. Ma grabesc sa adaug — nu ca alte partide ar fi mai curatele ori cu mult mai curatele…

 • Sachant Guitry

  @Mihai Rogobete
  Le Roumain recent n’est pas misogyne, mon cher confrere, car il est contre les femmes, tout contre. Je le dirais plutot mUsogyne, sinon detracteur des Muses, fussent-elles de fausses blondes, emanees en temps utile par la fine fleur de (P)lechecouilles…

 • @Daca_nu_nu
  Am aflat cu cine a votat Ioan Oltean: cu Elena Udrea. Era de astept, (daca mai poate fi ceva de asteptat), dat fiind ca I.O. e parintele unitatii de masura numita “boc”!

 • Părerea mea e că e o stratagemă. I-a întrebat Dan Andronic:
  „Băi portocaliilor, de ce a luat USL 60% din voturi?”
  „30% că sunt proști și 30% că nu-l mai suportă pe Băse!”
  „Păi… și voi luptați să îi luați pe ăia proști?”
  Iar după alegerile din 2014 se reunesc cu Mișcarea Populară a lu’ domnu’ Traian și o mai pun de un guvern.

  Ei, am fabulat și eu un pic.

 • Mara

  Gindul ma duce la povestea “colosului cu picioare de lut” dar sa ne gindim si cine a fost arhitectul, cine constructorii, etc. Basescu nu rezista fara sprijin extern si mie imi pare un actor mediocru in tot acest scenariu. Piciorul de sustinere interna s-a prabusit si automat si cel cam cracanat peste ocean s-a fisurat mai ales dupa expirarea mandatului ambasadorului compatibil cu “proiectul Basescu”. Eu cred ca lucrurile sint mai pragmatice decit par si au legatura cu interesele in jurul resurselor de gaze de sist, minerale si aur ale Romaniei. Restul este broderie, diplomatie desigur impachetate in aparenta de legitimitate. De aici si atitudinea asta de indiferenta, practic pentru mandatul respectiv s-au facut platile iar scenariul isi urmeaza cursul fie si cu alti protagonisti.

 • @ dicanel

  Dan Andronic?… Hai sa fim seriosi! Cuplul Ion Cristoiu+Dan Andronic reprezinta una dintre cele mai sinistre “parghii” ale “presei independente”.

 • @Mara

  Dl Gitenstein e aproape inapoi ca lobbyst pentru afaceri americane; daca informatia este exacta…

 • @Mara #42
  Tare mi-as dori sa pot crede in unul dintre miturile lui Platon, si anume in cel in care ne spune ca, dupa ce vom trece Styxul, vom avea dintr-o data -- revelate! -- toate raspunsurile la toate intrebarile posibile, fiindca sunt convinsa ca in timpul vietii asteia nu voi afla cum s-a facut de minti stralucite,(e de ajuns s-o amintesc pe doamna AMP), s-au pus in slujba “proiectului Basescu” si la prezidentialele din 2009, cand devenise evident ca “hainele cele noi” nu mai acopereau nici pentru cei mai slabi de minte marea goliciune a imparatului.

 • Cinic

  Cinic si pragmatic dom’presedinte!
  Nu conteaza 20 de ani de viatza peronala,isi ia adio,dind din mina ,ca atunci cind te certi cu ultima curva cu care ti-ai pus-o!
  Nu mai conteaza ca partidu asta te-a facut OM,ca sa nu zic ,ca te-a omenit!(cred ca se intelege sensu)
  Te-a facut ministru,primar ot bucuresci,presedinte de romanica!Si tu-i zici adio,la 2 ore dupa ce zisesh ca ai venit cu sufletu la el?
  Asta-i atitudine de dictator insensibil,care nu accepta sa aibe altcineva din haita opinie proprie!
  De fapt ,partidul isi merita soarta,pentru ca nu are doctrina,a trecut din stinga-dreapta,in 8-9 luni,intre doua alegeri,caz unic de traseism politic in masa!
  Apropo,el chiar crede ca mai poate infiinta partide!??Cu cine cu premieru Kobe,cu ala mic cu capu mare si dna udrea careia ii cerea sa fie mai modesta??aaa, poate cu fie-sa!
  Ma bucur enorm ca vede si europa cine este!
  Nu exista in istoria de 65 de ani de dupa razboi,un presedinte care sa-si dezavueze partidul care l-a dus in cele mai inalte functii !
  Pdl,fie-ti tarina usoara!

 • mihai rogobete

  Chair Maitre, Guitry,
  un La Bruyere aproape uitat zice aproximativ: Judecând această tinerică după frumuseţea şi farmecul ei, ai putea crede că numai un prinţ i s-ar nimeri, dar ea a şi ales o urâtanie lipsită totalmente de duh.

 • Dezideriu Dudas

  @ No Name / DP # 45
  @ Mara # 42

  Mi-e foarte greu sa mai scriu cate ceva inainte de a (re)veni cu o platforma care sa ne poata aduna si in fapta nu doar in vorba. Cred insa ca lucrurie sunt legate…

  REF. LA AMP : Prin 1996, implicat fiind in proiectul Alternativa Romaniei ( numele meu apare in pliantul de promovare ), am cautat-o pe AMP la revista care lucra atunci. Eram proaspat om de afaceri, infiintasem o firma de consultanta, si nu acceptam sa nu pot gasi o simpla revista…Dupa cautari indelungate, am ajuns totusi la sediul firmei. Era in sediul PDL iar seful d-nei AMP ( atunci cred ca se numea doar AM ) era Dorel Sandor ! I-am lasat un material ( era despre organizarea CDR, dar cu o introducere „tehnocrata” pe care se putea lucra… )…., si bineanteles ca nu m-a mai cautat nimeni de la ei…L-a cautat insa Dorel Sandor pe d-nul Dorin Tudoran cand a avut acea Conferinta publica la Ateneu acum cca. 1 an ( sau 2 ? ). Se apucase si sa dea sfaturi…Noroc ca unul dintre cei din sala i-a spus ca nu se astepta ca tot „ei” sa dea sfaturi…Adevarul si mai paradoxal este ca nu stiu inca nici acum daca nu cumva Dorel Sandor este chiar om de bine ( a scris odata ceva de „demantelarea sistemului comunist”…) sau doar unul dintre „oamenii de bine” ai lui Ion Iliescu, actualii „oameni cinstiti” ai lui Traian Basescu….Si mai grav este ca nici macar nu stiu daca „oamenii de bine” si „oamenii cinstiti”” in Romania nu sunt cumva mult mai puternici si pereni fata de vremelnicia unui Ion Iliescu sau Traian Basescu… Unde-i aici AMP ? Unde s-ar afla printre astfel de „meandre ale concretului”… ? Mai conteaza ?

  REF. LA CRACANAREA „COLOSULUI CU PICIOARE DE LUT „ : Nu mizati pe faptul ca sustinerea de peste ocean, din UE, s-ar putea realiza fara „piciorul de sustinere interna”…Iar aici o regasim stralucit pe AMP care a avut indrazneala sa-si intituleze o carte, „ ROMANIA, MOD DE FOLOSIRE „. Sau sa afirme ca Occidentul ( mass-media lor „ingrijorata” de Romania…) a intrat in vrie odata pentru ca ea a fost plecata de acasa si n-a avut cine sa-i informeze….

  Paradoxal este ca mai toate argumentele folosite de AMP sunt indreptatite. Nu este la fel de indreptatia atunci cand ofera rezultatele muncii sale acelorasi beneficiari…Iar e drept, ea se tot plange ca n–are cu cine…Cu ce, se pare c-ar avea…., de unde dependenta ei fata de ceea ce crede ca e unic in Romania…

 • Florin Iaru

  Să nu dați cu piatra.
  Dna Macovei nu înțelege (și nici suporterii nu înțeleg) că politica e arta compromisului, compromis cu natura umană, în general. Un președinte de partid care rămîne procuror ar trebui să se întoarcă la procuratură, că, pînă acum, mult rău a mai făcut, cu convingerea că a fost luminată de Sfîntul Duh.
  În justiție, măcar, legea poate fi, cît de cît, sfîntul abur de care vorbirăm.

 • Florin Iaru

  @Cinic, cum zicea cineva imediat după primul discurs: dragoste, poate, desigur, da’ de unde suflet?

 • daniel clone-bandit

  D.Sandor a facut parte, dimpreuna cu Nastase et.comp., din grupul de la carciuma Trocadero ! Dudas nu cumva vine de la Traian Dudas ?

 • InimaRea

  Ce-i prea mult, e prea mult. Doar pentru Băsescu şi singurii lui servitori credincioşi -- Boc şi Udrea -- nu există “prea mult”.
  Dacă privim în urmă, vedem că PDL s-a răzvrătit încă de cînd l-a vrut pe Blaga, în locul lui Boc. Iar Băsescu i-a băgat pumnu-n gură şi a ieşit tot Boc.
  Ca să-l salveze, după ultima suspendare, PDL şi-a făcut cel mai mare rău posibil -- a-ndemnat alegătorii să nu voteze, să cîştige prin noncombat. Dar a pus o condiţie -- să iasă Udrea din cadru. Era semnal clar că “aşa nu mai mergea”. Şi Băsescu a fost cuminte, a trimis-o-n concediu fără plată pe Udrea. Dar felul lui de a fi a rămas jignit de deal-ul cu “partidul lui”. Imediat ce s-a-ndreptat în şa, s-a şi gîndit să-l pedepsească, aşa cum numai el ştie -- să i-o dea pe Udrea preşedinte, ca să ştie gloata cine-i jupînul.
  Miza congresului ăstuia a fost uriaşă pentru Băsescu şi pentru PDL -- Udrea, Macovei, Blaga chiar, nu se pun. De aceea, Băsescu a riscat totul -- pînă şi să se ducă la congres, unde n-avea ce căuta, constituţia i-o interzice formal, explicit -- pentru a pune şaua pe partid. După care, urma să-l potcovească.
  La congresul acela, au fost vreo 2500 de delegaţi care au arătat, votînd împotrivă Udreai, că partidul lor n-a murit, că mai poate însemna ceva în politica românească. Cei 2100 şi, care-au votat-o pe Udrea, se vor duce după Băsescu şi ce-o-ncropi el -- cu Boc şi Udrea.
  Acum, avem a afla cît de curajoşi au fost ăia 2500 -- căci va-ncepe prigoana. Dacă n-a iertat el PDL cînd l-a scos din rahat, fiindcă i-a pus condiţii, cum l-ar ierta cînd l-a dat pe uşă afară? Numai că PDL va trebui să meargă la Canossa: să-nţeleagă ce era cu statutul ăla special, pentru parlamentari. Şi să-l aprobe, să-şi pună cenuşă-n cap, recunoscînd că era scut împotriva nebuniei distrugătoare a lui Băsescu.
  Cei mai deştepţi pedelei au tăiat-o la vreme, să nu-i prindă lovitura lui Băsescu, care se-anunţă nucleară. Dar cei 2500 au învins frica, merită respect pentru că s-au dovedit bărbaţi politici, fie şi-n ultimul ceas. Dacă supravieţuiesc holocaustului programat de Băsescu, au sănătoasă bază de relansare-n politica românească. Eu le doresc să reuşească.

 • @ Dezideriu Dudas #48

  Aha! Va multumesc, cele scrise de dvs. explica multe.
  Tot cautand motivatiile, tot incercand sa intelegem pretextele, resorturile intime, eventualele interese ascunse ale unor acte publice (uneori inexplicabile) asumate de unii dintre intelectualii nostri supraexpusi mediatic, riscam sa uitam ca si ei au intrat in anu’ de gratie 1990 cu un anume “bagaj”: un anume anturaj (parte mostenit din “relatiile” anterioare ale parintilor), anumite conexiuni (utile si mai ales INCA functionale), anumite traiectorii/ ambitii/convingeri personale profilate inainte de ’89; intr-o sintagma: cu anumite apartenentze. Or, aceste apartenentze (ce ne raman in mare parte necunoscute) sunte cele care le influenteaza (si explica in mare masura) evolutiile ulterioare.

 • Dezideriu Dudas

  @ daniel clone-bandit # 51

  Daca ar fi venit de la Traian Dudas, probabil ca nu m-as fi “clonat” cu “banditii”… M-ar fi oprit bunul simt legat de faptul ca as fi fost exclus din… gloata…

  Nici asa nu sunt exclusiv impotriva “fostilor”… Tocmai am citit “Seculara inapoiere a Romaniei” a lui GhitaBizonu’…Paradoxal, pana si comunistii au mai preluat cate ceva de dinaintea lor…Pana si Bumbesti-Livezeni-ul era inceput…, parca de…, Antonescu….Voi confirma deseara.

  Voi reveni, pentru ca am recitit intr-o alta cheie “Apelul pentru Europa” al lui AVP…, introdus in acelasi document mentionat mai sus.

 • @daniel clone-bandit

  Apropo de “grupul de la Trocadero”, se pare ca, spre deosebire de dl Dorin Sandor, care a mai iesit “pe sticla”, d-nii Pasti si Secares s-au cam retras la umbra SNSPA, pentru ca -- mi se pare mie -- nu prea s-au mai manifestat cu alte activitati de laborator politic dupa incercarea (reusita, zic eu!) de rebranduire a dlui Stolojan si rupere a PLD, ca aripa libera menita sa intareasca ideologic (prin Institul de Studii Liberale) asa-zisul liberalism democrat al PDL.

 • Sorry: Dorel Sandor, desigur, si, tot desigur, Institutul de Studii L…

 • Sorry, din nou: am verificat mai temeinic si am gasit ca dnii Secares si Pasti au fost implicati in “Initiatva Social Democrata”, care ar fi servit, ulteriror, drept sursa de inspiratiei pentru platforma liberala a aripii Stolojan. Mea culpa pentru confuzia de mai sus. Oricum, daca e sa-i dam crezare dnei Norica Neculai -- si de ce nu? -- cei doi domni au lucrat la rebranduirea cu succes a “dragului Stolo”. Apoi, nu s-a mai auzit nimic despre/dinspre dumnealor.

 • Daniel Con Bandeur

  Politicacaria bate comedia? E Nenea Iancu depasit de ce se intimpla, acum, prin Valahie? (A se vedea si -- de Emil Drumaru -- : ”Iubito, cu trei scule in tine-o sa-ntelegi/C-o farsa pedelie ni-i viata tarii-ntregi.”)

 • @Dezideriu Dudas

  V-as ruga sa nu reveniti cu comentarii despre “APE”. De fiecare data cand pe acest bloc s-au facut referire la acest subiect (si altele tinand de autorul importantului document), discutiile au fost impinse (nu spun de cine, de ce etc.) in declaratii, peroratii etc. greu de potolit. Nu ma tenteaza deloc repetarea unor experiente pe care le doresc cu totul consumate.

 • No Name / DP
  Cea mai imp[ortanta figura a grupului de la “Trocadero” este dl Adrian Severin; asta, daca ne luam dupa mintea dumisale…

 • Pe mine m-a uimit un lucru: într-una din declaraţiile Elenei Udrea, aceasta a făcut referire la corectitudinea alegerilor de la convenţie Şi oare ce ar trebui să se înţeleagă ? Că şi chiar între ei, pedeliştii fraudează?
  Oricum, dacă până acum îmi erau indiferente declaraţiile politicilor de la noi din ţară şi în general de oriunde azi, datorită spectacolului grotesc oferit, simt nevoia să le acord mai multă atenţie.
  Eu nu am talentul de a scrie despre politică sau despre cei care fac politică, poate şi din cauză că întotdeauna discuţiile care au în miezul lor aceste subiecte, mai mereu mi-au părut un fel de şedinţe de partid, un fel de ore de pregătire politică de la care chiuleam tot timpul asumându-mi riscul scăderii notei la purtare. Însă, într-un fel sau altul, comic sau ironic, trist sau vesel, pe un ton plicticos sau nu, cu maximă seriozitate sau pe ton zeflemist, există oameni care scriu, pe bloguri în mare parte, despre politica din România şi despre cei care acţionează sau sunt acţionaţi de ea. Oricât am încercat să fiu indiferentă la aceste voci, mai ales la cele care par că vorbesc în urma unei dictări ce se aude din fundal, nu m-am putut opri să nu le ascult, încercând să-mi fac singură alegerile ori diferenţele şi să dau un sens, inteligibil pentru mine, acestor lupte pentru putere.
  Dumneavoastră aţi folosit ca titlu “deplin succes al convenţiei pedeliştilor?” şi vorbiţi despre numărul tot mai crescând al delegaţiilor participanţi. Mie îmi pare că seamănă tot mai mult cu imaginea oferită de electoratul adus cu autobuzele la urne şi pe care îl condamnau, ca acţiune, mai ales cei din pedeleu. Disperarea Elenei Udrea de a-şi pune la bătaie locurile de cazare seamănă puternic cu ofertarea unor candidaţi, în schimbul votului, a plaselor cu pachete de zahăr, făină sau ulei.
  Şi văzând toate astea, mi-am adus aminte de ce nu suportam politica şi discuţiile despre acest subiect. Din silă. Numai că, uneori, nu poţi închide ochii, nu poţi întoarce capul să priveşti în altă parte. Tocmai fiindcă izbită fiind de imaginea care o oferă chiar şi prin manifestările din cadrul convenţiilor propriilor partide-oricare ar fi acele partide- îmi este imposibil să nu mă gândesc: oare succesul unora în politică nu înseamnă, cumva, degradarea celor din jurul meu, dacă nu chiar şi a mea proprie?

 • Gheorghe Campeanu

  “Trocadero” mon amour..

  In anii luminosului conducator, in perioada in care cei cu barba/plete necorespunzatoare (fara poza “sprijinitoare ” in buletin) eram fugariti pe strazi si ulite, aparusera adeverintele de cascadorie (la purtator) contra una suta lei.
  In fata Facultatii de Drept (si Filozofie) santem acostati de un grup de vatasei in uniforme maro, care ne insfaca prompt. Urmeaza selectia: cei in regula sint ‘eliberati’. doi dintre cei cu buletine cu poze ‘cuminti’ sint retinuti, iar despre unul dintre noi (care avea susnumita adeverinta) seful spune: “lasa-l ba Ioane, nu vezi ca asta e trocader?”

 • @Gheorghe Campeanu

  Multzi “trocaderishti” au fost “depistati” drept nimic altceva decat “linia a doua”; dupa 1989, multzi au devenit (unii chiar foarte repede) membrii ai “liniei UNA”…

 • Charles des Gauleurs

  @Mitza Baston
  Si vous ne vous occupez pas de (La) Politique, chere madame, La Politique, elle, s’occupe de vous. Intensement. Grandement. Vachement. Et surtout… evitez de tourner dedaigneusement le dos au politicards, ces peres verts -- ou pervers -- prompts a profiter de votre positionnement douteux pour vous le mettre ou je pense.

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran # 59
  Nu sunt bine pus la punct cu astfel de realitati. Credeam ca le-a trecut. Redau partea cu Bumbesti-Livezeni aminitita in cursul zilei, care are alt autor :

  „….De exemplu caile ferate Agnita-Botorca si Bumbesti-Livezeni, celebre santiere ale “eroismului” socialist. Este adevarat ca aceste 2 bucati de drum de fier au fost construite in anii de inceput ai socialismului. Perfect adevarat ca au fost tronsoane greu de construit. Insa ce au avut grija sa nu spuna a fost ca aceste 2 tronsoane erau legate de cai ferate aflate in constructie de prin 1939-40… si facand multa propaganda efortului final regimul socialist si-a insusit si meritele guvernelor anterioare! Sau aprobarea studiului de fezabiliate a hidrocentralei de la Bicaz a fost data de maresalul Ion Antonescu. Si decizia de a construi o uzina aviatica la Bacau a fost luata de Carol II nu de Ceausescu (care si-a insusit-o) „ ( Din e-materialul „ Seculara inapoiere a Romaniei „ a lui GhitaBizonu’ )

  Ref. la celalalt „ïmportant document”, voi comunica pe blogul autorului, desi odata parca interzisese chiar el comentariile acolo…Nu m-ar interesa atat de mult ideile de acolo ( de cand cu Vladimir Tismaneanu, parca oricite Combinari de „n” vorbe luate cate „k”, mai putin ar conta…), cat post-realitatea tragica a celor care le-au emis, dupa ce ceilalti au tacut asurzitor… Sunteti putini cei care puteti discuta de la egal la egal astfel de teme, dar ma tem ca „mutii” de atunci au devenit acum atat de vocali incat au asternut tacerea peste tot…Ar fi fost dealtfel si pacat, nu s-ar mai fi perceput la asemenea cote supararea liderului maxim al fostilor ”muti”, deveniti acum “cațele” cele mai prolifice….

  NOTA FINALA : O alta tripleta de aur a fostilor „muti”, se da de ceasul mortii la evenimentul de la Paris, prin neprezentare…Pentru ca „de n-ar fi, nu s-ar povesti”…., au mai „prostit” si niste studenti pentru un protest ( cred ca „s-a” renuntat la sintagma „spontan”….). Ca „prost” de bine, PROTESTEZ fata de intinarea institutiei „prostiei” ! Avem si noi voie sa avem „falitii nostri”, care sa nu fie „sub acoperire „ !
  RASPUNS FINAL : Nu cunosc in detalii semnificatia cuvantului „Clochmerle”’…Merg insa pe o logica primara si daca d-nul DT il contrapune COSMARULUI, cuvant care exclude notiunea de premeditare, ar rezulta ca raspunsul la intrebarea din titlu este CLOCHMERLE…Mutatis-mutandis, din ce am inteles eu referitor la semnificatii, atat timp cat CORECTITUDINEA, DREPTATEA si alte alea ( restul de 57.314 „vorbe” ni le poate spune Vladimir Tismaneanu ), ne sunt atat de prezente in SUFLETE, hai sa facem un PANOU DE ONOARE in mijlocul Romaniei si al lumii unde sa „vorbim” zilnic, pana nu mai putem…Atunci, mai luam cate o pauza, sa ne intoarcem cu „jeturile” proaspete…Normal ca fostii “muti”, de atata plictiseala anterioara ( o fi avand vreo legatura cu „vanzari anterioare”? ) , sunt cei mai prolifici acum !

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Mda, trocaderismul-adirist (pt. a mima genul de sintagme sui generis ale politologiei de azi) a facut unele victime care au cazut (in sus) la datorie. Unii s-au esalonat 1, altii s-au complacut voluntar sa se esaloneze 2/3 9ma avut si in “familia” voluntarilor din DUI).

 • D-le Charles des Gauleurs

  În primul rând vreau să vă mulţumesc că aţi luat în serios comentariile mele, nu doar azi ci mai tot timpul, şi că aţi avut răbdarea necesară, indiferent de împrejurări, spre a-mi răspunde de fiecare dată (toate urările mele de bine mamei dumneavoastră).
  Am vrut să mai aştept un pic înainte de a posta acest comentariu, nu de alta dar era păcat să pierd figura Elenei Udrea care apare din ce în ce mai nervoasă, ca şi când şi-ar fi uitat în vreun autobuz una din poşetele ei faimoase.
  Plus că e chiar haios să-i vezi cum îşi dau cu cărămida în frunte. În acest moment când scriu, dl Blaga urlă la tribună iar Elena Udrea pare din ce în ce mai verde la faţă acuzând de fraudare. Nu-l văd însă pe Traian Băsescu. Oare de ce?
  Dar, ca să revin la ideea mea anterioară, eu zic că Elena Udrea va migra. Nu ştiu unde, în vreun nou partid născut de dumneaei, sau poate la DD, habar nu am. Şi bănuiesc că Traian Băsescu va încerca o alianţă cu Vasile Blaga.

  Nu, d-le Charles des Gauleurs. Nu-mi doresc nici un fel de carieră politică, fie ea de dreapta sau de stânga. Se râde mult mai sănătos din locul meu. Plus că eu aş fi incapabilă de o carieră de acest gen. Îmi lipsesc nişte caracteristici de bază specifice activiştilor de partid şi nici nu am vreun regret din cauza acestor lipsuri
  Plus că a activa în vreun partid înseamnă, inevitabil, a sufla în dosul ceafa cuiva, lucru care chiar nu mă văd făcându-l, eu fiind o fire mai independentă aşa.

 • Da, da, “Trocadero”, ADIRI, IEM, GUVR.. . Multi au fost, putini au ramas, si, dintre cei ramasi, majoritatea pare sa-si fi cam epuizat “potentialul” de guru. Un fel de elite-clatite, bune pe ambele fetze. Exista si o exceptie, (care pare mai mult sa confirme regula,) un record de longevitate in primul esalon, indiferent de regimurile care s-au perindat dupa ’89.

 • edvard

  Eh, watts convins domnule ca premeditarea de care-l banuiam mai inainte pe TB se comfirma din nou, s-a vazut clar din interviul dat la TVR acum vreun an ca la dementza pe care a dezlantzuit-o, inclusiv in PD, nu mai putea avea sigurantza ca va fi urmat orbeste in continuare, si ca semnele de rebeliune nu vor intarzia sa apara finalmente.
  Asa ca “am trimis-o pe aia mare a mea p^na-n coltz la OSIM[oficiul de stat pentru inventii si marci] sa rezerve niste locuri pe miscarea populara, asa, sa fie acolo, nu se stie c^nd are omu’ nevoie sa mai faca o miscare pe partea dreapta, …cu cine o mai fi pe acolo, na…”
  Z^u, nu stiu cum s-o termina serialul asta de Dallas autohton, deja suntem in anul al noulea, si am asa, un vag presentiment de neliniste, anticip^nd cumva ultimul episod din seria cotrocenista.

  In 1981, in portul Rouen dela gurile Senei, un frumos incendiu, basca poluarea fluviului, s-au declansat dela bordul navei “Arges” si au mai fost afectate inca vreo 38 de nave ancorate in vecinatate, fapt rememorat cu nonshalantza (patologica) ulterior intr-un interviu : http://www.sroscas.ro/site/2009/09/15/incendiul-de-la-rouen/

  Asa ca, precedentul exist^nd deja, ma gandesc daca, cine stie, la suparare si m^nie, la o adica, …oare care aripa a Cotroceniului o fi, cumva, mai expusa?

  …si cam care ar fi timpul cel mai bun, stabilit in misiunile de rutina, de pompierii dela unitatea cea mai apropiata?

 • Ivi

  Dragi scriitori din selectul “Pen Club Dorin” o intrebare va pun voua -- cine-i “pen-alistul” sau “pen-alista” care a spus ca “Basescu e un om cinstit intelectual… pentru ca recunoaste ca nu citeste” (citat “dupa-o ureche” de un “penalist ivit de-aiurea”…)?

 • @Ivi #7O

  Si-a exersat doar gentiletea, (figura care nu prea-i iese intotdeauna!). Sunt sigura ca eufemismul respectiv a fost insotit de un zambet ironic, pe care hartia nu-l poate reproduce.

  http://www.romaniacurata.ro/lectia-de-democratie-a-lui-traian-basescu-3901.htm

 • Bibi

  @Ivi
  Alina M-P, cine alta? Ea pretinde ca l-ar fi intrebat despre lecturile sale preferate pe domnul prezident. LEVANTUL insa, de Mircea Cartarescu, nu i l-a dus doamna Mungiu-Pippidi la Cotro, ci Blonda din Plescoi, care, pentru sufletelul ei, si-ar fi cumparat DE CE IUBIM FEMEILE a aceluiasi nobelizabil auctore. Zvonerii, adevaruri de uichend, presupuneri prepascale, cine mai stie?…

 • Dnei Mitza Baston si Dlui Charles de Gauleurs,

  Ca sa ma exprim mai hexagonal si oarecum in spiritul pamfletului d-lui Tudoran, cred ca Galatea noastra politica a cam clochem(i)erl(i)e-t-o politic, cu un ricoseu pe termen lung (mai grav decat se vede acum) in chiar asa-zisul europenism al lui Pygmalion-Cotrocenitul.

 • mihai rogobete

  edvard@: Urmează Mişcarea Globală, cu peron pe treapta.

 • edvard

  @InimaRea #15

  Faina trimiterea la culoarea fanilor lui Poli si la posibilul viitor transfer de culoare politica al madamii !
  O singura remarca, daca-mi este permis, pastr^nd desigur tonul decent-vesel al blogului, …da, sigur, movul poate fi o optziune valabila, mai adaug doar o precizare utila ca reper geografic pentru zona de activitate, recte cea a capitalei noastre:
  n-ar fi mai potrivita nuantza din /Curva Viola Sud/, adica peluza dela miazazi, mai pe-ntzelesul lumii… ?

  PS …si scuze pentru delay, da’am zis ca mai inainte de asta ar trebui sa vorbim despre cestiunile alea mai dureroase, …parereamea [sic!]

 • @) ivi

  Daca nu ma inseala memoria, e Alina Mungiu-Pippidi…

 • Calfa Mesterului Pygmanolion

  @NO NAME/DP
  Bun, bun, am pygmalionit, la Cotro + imprejurimi, ne-am creat o Galatee, asta e, dar ce intrebuintare politicara ii implementam in cele din urma? Aici, in Valahia marelui Mester Manole si a constructiilor fragile? N-ar fi util sa o zidim, ca pe Ana, la temelia sau in zidul edificiului nostru partidic, ocazie de a-l durabiliza pre el, pre zid, si a ne dobandi, gratie procedeului cuvintelor-valiza si a lui Str.Cazimir, supranumele de Presedintele Pygmanolion?

 • @) All

  Nu stiu daca veti fi observat ca Patalaba a dat mantaua la intors!

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-14490117-umbra-puterii.htm

 • @Calfa Mesterului Pygmanolion

  Nu stiu ce ar trebui sa facem cu Galatea -- poate sa o impingem in showbiz (pentru modeling e tarzior), ca tot ii plac reflectoarele; ii placea si sa pozeze pentru reviste glossy si, in plus, ar veni si cu recuzita de acasa. Ori sa asteptam vreun regizor care sa-i propuna rolul principal in remake-ul de mare succes (anticipat) “Bonnie and Clyde and the Romanian Garlic”.

  Cat despre Ana, Manole si balada valaha a zidirii femeii la temelia manastirii, nu mica mi-a fost mirarea cad am gasit motivul -- intr-o forma inca si mai dramatizata si, desigur, in proza, in “Povestirile orientale” ale lui Marguerite Yourcenar, unde apare ca legenda albaneza sub titlul “Laptele mortii’. Acum nu m-ar mai mira sa aflu ca circula si pe la bulgari in vreo versiune, cum e si cu bijuteria muzicala “Ciocarlia” -- care e intr-atat de balcanica incat si-o revendica si sarbii, si bulgarii, si macedonenii, si, nu in ultimul rand, noi, romanii. Ba, mai nou, si ucrainenii!!
  rel="nofollow">

 • neamtu tiganu

  nu-mi prea place sa dau linkuri la altii, e ca si cum as recunoaste ca io sunt mai fraier, fac acum o exceptie, cred, de altfel, ca-l stiti, l-as pune sub
  Motto “Unde nu e dragoste, nimic nu e!”.
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-14490117-umbra-puterii.htm

 • neamtu tiganu

  scuzati, am uitat sa spun, in fata unui barbat puternic sta, intotdeauna, o muiere cu tite mari.

 • @ Liviu Antonesei
  vazut… vazut… vazut…
  nu cred ca e vorba atat de un anti-udrism cat de un filo-macoveism…
  sper ca “ghe de seul” a nu-i retraga premiul abia acordat, caci ar fi nedrept. una peste alta, e vorba de un jurnalist interesant…

 • @neamtu tiganu

  vorbiti de tzatzele dlui ion cristoiu? da, nu are nimeni asemenea pectorali. iata dovada in acest text indin care aflam a) presedointele tb nu a spus niciodata sa fie votata elena udrea?!? si b) lovitura de gratie i-a fost data lui vasile blaga de reformistii dnei monica magcovei nu de dna elena udrea. Adica, blaga a pierdut alegeri;e si noi habar n-avem…
  ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Se înfiinţează Mişcarea Populară! Scenariul lui Traian Băsescu prinde contur

  Citiţi mai mult: ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Se înfiinţează Mişcarea Populară! Scenariul lui Traian Băsescu prinde contur -- Opinii EVZ > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/romania-lui-cristoiu-se-infiinteaza-miscarea-populara-scenariul-lui-traian-basescu-prind-10.html#ixzz2OfxmUKWZ
  EVZ.ro

 • neamtu tiganu

  nea Dorine, cu ce ti-am gresit, de ce-mi bagi linku cu Cristosoiu, mai ales ca acus, acus incepe meciu? Cistiga si mnealui o piine!

 • @neamtu tiganu

  si eu sunt in asteptarea meciurilor…
  acu’, ca a plecat si dl victor ciutacu de la trustul “Intact” la trustul dlui ghitza, distractia se incinge…
  daca vedem ca iese meci nhul, io zic sa intram amandoi in “miscarea populara”, ca eu, unul, am scris de la inregistrarea ei de catre dna ioana basescu cum va folosi tatal, traian basescu, si… mishcarea asta.

 • Daca_nu_nu

  Hopa! Vă-nscrieți în partid?! Am auzit că-i pe facebook: dai laicu și ești membru, ha, ha, ha… Cum unde? Lângă mesajul de adio pede, adio pedele, adică tot pe facebook. Mare lucru faceboocu-ăsta…
  Ia uitați ce-am auzit eu pe facebook, boieri dumneavoastră, de la TRU cetire, bănuiesc:

  HABEMUS PA!

  „Trec ani, trec mandate o mie,
  În zori și bețiile trec.
  Rămâi sănătoasă, trezie,
  Mi-o iau pe Elena și plec!”

  http://www.catavencii.ro/Coperta-de-miercuri-habemus-pa_0_7636.html#

 • Dezideriu Dudas

  La 1-0 mai speram. La 2-0, trec de la internationale la nationale….

  Cred ca nu trebuie sa trecem asa de usor peste ideea lui Alina Mungiu-Pipiddi ca macar Voiculescu si-a cheltuit proprii bani pentru a-si face un partid, spre deosebire de Traian Basescu….

  La 3-0 ma reantorc….Mi-e ca se fac vreo 5 daca nu sunt cu sufletul acolo….

 • Cred ca mi s-a dus un comentariu in spam… 🙁

 • @Dezideriu Dudas

  Am luat numai patru boabe, asa ca Pitsurca e bun de declarat erou national.
  Da, dar si Ghita — care se pare ca a lucrat in acelasi “domeniu de activitate” cu dl Voiculescu si-a facut televiziune cu banii sai, ba l-a mai luat si pe geniul acela de Victor Ciutacu la un pret de 15,000 Euro pe luna!

 • InimaRea

  edvard: Mă bucur că aţi remarcat viola. Acum, i-aş spune viola da gamba in allegrissima samba.
  Încolo, e berechet loc de completat, nu-i cu bănat.

 • Vazand hemoragia de pedelei spre peneleul din care majoritatea a plecat (nu cu mult timp in urma), mi-am amintit un text (culmea!) bine primit la vremea lui, cand paruse a surprinde, in ganadirea politica romanesca, un fel de l’air du temps.

  “Să stăm aşadar şi să judecăm. Nouă ce ne-a oferit Opoziţia din Parlament din 1990 încoace, altceva decât un spectacol de operetă politică, fără nicio eficienţă sau orizont? “Alternanţa la guvernare” a însemnat doar o pendulare între socialismul de baracă şi liberalismul de benzinărie. Dar principiile bunei-guvernări nu variază o dată la patru ani. E timpul unui singur partid puternic, liberal-conservator. ” ( Recunoasteti autorul?)

  Daca nu, aflati cine e si, daca aveti rabdare, cititi si o mostra ceva mai extinsa din gandirea lui politica apreciata, presupun, de toti “proiectantii” rebranduirii lui T.B. (nu a existat nicio reactie (cel putin eu nu am aflat de vreuna ferma) a societatii civile la aceste emanatii toxice venite dinspre favoritii presedintelui.

  http://www.bursa.ro/editorial/democratie-fara-opozitie-20566&s=editorial&articol=20566&editie_precedenta=2008-01-4.html

  Asadar, nu de “tatal nostru” de la Cotroceni s-au speriat in primul rand cei care au devenit antibasisti dupa ce il votasera pe T.B. in 2004, ci de calitatea “sfintilor” cu care s-a inconjurat acesta si care, prin mesajele lor amutitoare (sic!), au adormit spiritul critic al societatii civile care, ani buni, a primit fara reactie texte si derapajele de la logica democratiei asemanatoare exemplului de mai sus. Dupa acest text, exact dupa acest text, autorul -- foarte apreciat de T.B., pe al carui gust “modernizator” scrisese! -- a fost rasplatit initial cu un loc in cancelaria prezidentiala si, apoi, cu functia de ambasador in Finlanda si Estonia.

 • Leporello

  @No Name/DP
  Te pomenesti c-o fi Catalin Avramescu himself!

 • @Leporello

  Exact! Ca-n-tr-o opera bufa, acum trebuie sa-si faca multe cruci si sa-si scuipe-n san, nu cumva sa i se implineasca dorinta din 2007! Dar asta e apetenta romanului mediu pentru democratie -- care-l incurca al naibii de tare mai ales prin alternanta la guvernare. Tin minte ca pe vremea cand era “jupanul”, FSN isi facuse planuri de guvernare pana in… 2050! Nu-i vorba, ca si taranistii cand au ajuns la putere au crezut ca i-au spulberat pe veci pe pedeseristii lui Iliescu si s-au comportat in consecinta. Asa ca, si pentru Catalin Avramescu, PDL isi era suficient siesi, -- ce rost mai avea opozitia dar, mai ales, deranjul produs, Doamne fereste, de predarea stafetei puterii, ceea ce era de neconceput pentru toti sustinatorii PD-L-ului.

 • erratum: ca-ntr-o

 • Mara

  @Leporello, @No Name/DP, iata inca o persoana “indispensabila” -- Catalin Avramescu…eu am gasit o trasatura care ii uneste pe acesti oameni -- indirjiti,ambitiosi “indispensabili”…

 • Mara

  Trimiterea la indispensabili m-a inspirat tocmai din ultimul art.al dl.prof.Andrei Cornea din rev.22 “a pleca, plecare” in care spre deosebire de patosul dlui Tapalaga, face urmatoarea remarca despre TB :” e prea extrovertit pentru a-si scrie memoriile. Se crede indispensabil”… Si mai jos aduce un subtil omagiu dlui Emil Boc care a stiut ca este momentul istoric sa fie numai indispensabil local, fiind fumat pentru politica mare,etc.

 • andrei i

  @all

  Banuiesc ca a remarcat toata lumea ca se agita apele in jurul (si in interiorul) IICCMER. E o institutie despre care s-a tot vorbit pe-aici (si presupun ca se va mai vorbi). Pentru inceput, am 2 intrebari si “o stramba”. Intrebarile:
  1. chiar isi inchipuie cineva ca Tismaneanu le poate da ordine unora ca Mihnea Berindei, Bogdan Murgescu sau Dorin Dobrincu ?
  2. de ce l-a propus dl Muraru pe dl Liviu Antonesei sa faca parte din Consiliul Stiintific ?! Sper sa nu fiu inteles gresit, dl Antonesei e perfect respectabil si n-am nimic sa-i reprosez (de altfel, nu cred ca e “vinovat” pt numirea asta, vinovat e dl Muraru), doar ca nu inteleg ce anume il recomanda pt aceasta pozitie.
  Si “o stramba” -un citat dintr-un articol-scrisoare (catre dl Muraru) al lui Marius Stan (fost cercetator la institut, de unde si-a dat demisia):
  ” De altfel îmi permit să citez fix dintr-un articol al dumneavoastră (http://www.observatorcultural.ro/De-la-Lica-Gheorghiu-la-Mihail-Neamtu*articleID_26001-articles_details.html): “Rămîne însă gustul amar că, în România, cariera depinde uneori de un fatal bruiaj de caracter”. Daaa, domnule! Cred că vă priveați (anticipativ) în oglindă, atunci când scriați aceste rânduri. Nu sunt deloc prietenul lui Mihai Neamțu, dar măcar dumnealui a lăsat în urmă revista internațională History of Communism in Europe, a netezit drumul administrativ către un viitor memorial la Râmnicu Sărat și și-a pus amprenta asupra multor proiecte importante (educaționale, de cercetare, științifice) care au dus IICCMER la standardul înalt pe care l-ați găsit atunci când ați fost uns. Cu siguranță domnul Neamțu nu era un specialist în istoria comunismului românesc, dar măcar citise și-i înțelesese pe Marx, Lenin, Voegelin, Tucker, Kołakowski, Kotkin, Miłosz și câți alții. Cu alte cuvinte avea o bună cunoaștere a textelor care au stat la baza obiectului de activitate al IICCMER, precum și a celor ale interpreților cei mai de seamă ai totalitarismelor. Și dacă tot vorbim de competențe, tot domnia sa poseda o engleză absolutamente impecabilă… ceea ce nu pot spune despre dumneavoastră, sau despre cei mai apropiați colaboratori pe care îi aveți astăzi (for the record: să știți, măcar acum, că nu se pronunță “arceaivz” și că, indiferent de pronunție, nu aveți nicio treabă cu ele; de altfel ne e foarte greu să spunem cu ce aveți dumneavoastră treabă… și asta de câțiva ani încoace”

  Tot articolul, aici:
  http://www.lapunkt.ro/2013/03/27/aparatcicul-muraru-fata-in-fata-cu-propriul-hybris/

 • Gogo Nell

  @Mara
  In lipsa memoriilor indispensabilului Traian Basescu, m-as multumi si cu ale lui Paul Cornea, mai ales ca prietenul si colegul sau staleninian din Anii Cinzeci, Emil Dorian, si -a publicat deja, macar ca postum, jurnalul pentru 1949-1955, plin de miez si de invataminte varii, la Editura Compania. Vi-l recomand calduros. E proaspat iesit de sub teasc.

 • Daca_nu_nu

  Cineva postează, pe Facebook, textul acesta:

  „În loc să iasă din politică şi să intre în isotrie, după exemplul preşedinţilor americani, Traian Băsescu vrea să-şi retrăiască gloria politică, uitând că este uzat, că mulţi nu-l iartă pentru tăierile de salarii din 2010, că alţii nu l-au înţeles când şi-a trimis fata în Parlamentul European şi destui s-au săturat de relaţia lui cu Elena Udrea.”,

  un fragment din articolul acesta:

  http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/basescu-mostenitoarea-si-efectul-pygmalion-297380.html

  Eu scriu dedesubt: „Trist…”

  La care, persoana îmi scrie: „Marcela, acuma, nu stiu cat de trist e pentru tine, din postarile tale n-am inteles ca ai fi fost vreun fan Basescu, asa ca, nu vad de unde tristetea…”

  Am început prin a-i spune că am fost un fan Băsescu, de două ori; de două ori, nu. Urma să-i mai spun căte ceva… N-a mai interesat-o discuția, pe care a retezat-o cu un „enfine” urmat de un zâmbet.

  Acuma stau așa și mă gândesc ce-i în capul lor, ăi de s-au dus orbește cu el până când atitudinea lui a lovit în interesul lor personal… Pân-acum nu l-au văzut? Ba da, însă au preferat să tacă, pen`ce?
  Ei gândesc așa:
  Dacă n-ai fost fan Băsescu, de ce-ai fi trist?
  Eu spun:
  Și totuși!

 • @ andrei i

  1. Nu am avut nicio indoiala ca apele vor fi agitate mai tot timpul in interiorul si in jurul IICCMER.
  2. La intrebarea cu cine si cui isi permite sa dea ordine nu ma incumet sa raspund. Din respect pentru unele nume puse in joc si di nestiinta in legatura cu felul in care alte nume ar primi asemenea ordine. Dar e un lucru de “notorietate publica” ca unora le place sa dea ordine. Si daca ordinele nu merg, se fac presiuni de alt a natura.
  3. Intrebarea legata de Liviu Antonesei dovedeste ori ca habar nu aveti cine este LA, ori ca va plac prea mult strambele si bagati nu una singura, cum spuneti, ci doua. Stiti ceva despre cum s-a comportat tanarul LA pe vremurile “de trisita memorie”? Ati citit cumva cartile lui Luca Pitu, Dan Petrescu, Sorin Antohi etc in care se vorbeste despre acea perioada? STiti ceva despre “Grupul de la Iasi” si revista studenteasca de acolo?
  4. Hai sa fim seriosi! Amandoi (si dl Muraru si dl Neamtu) au citit autorii mentionati de dumneavoastra. E foarte p[osibil ca engleza dlui Neamtu sa fie impecabila, in vreme ce engleza dlui Muraru sa nu fie, dar asta nu spune absolut nimic in legatura cu subiectul pe care il aduceti in discutie. Dupa criticile aduse dlui Muraru intr-o scrisoare a catorva colegi de la IICMER, conducerea IICMER a publicat un drept la replica. L-ati citit. Este si in “22”. Daca l-ati citit, cum vi s-a parut? Nu vreau sa ma amestec in “ape agitate” cand nu stiu exact de ce sunt agitate, dar e limpede ca cei plecati fac tot ce este posibila sa tina apele agitate. Ca sunt motive reale si inauntrul apelor poate fi adevarat.
  5. In sfarsit, dl Neamtu e un personaj absolut jenant; pacat de cartile pe care le-a citit.

 • @Daca_nu_nu

  Deh, dupa Dan Tapalaga, “o da la intors” si Sabina Fati. Urmeaza Andreea Pora si se pregateste grupul “senatorilor Evenimentului zilei”….

 • @Daca_nu_nu #98

  Insasi ideea de-a fi fanul unui politician ma sperie. Pai, ce are politica in comun cu fanatismul, oricat de latini am fi noi si oricat de sentimentali (revezi-l si pe Gustave LeBon). Oamenii astia parca au bolunzit de tot. Si asta se intampla, vorba unui lingvist si activist politic american (al carui nume nu-l voi scrie pentru a nu mai fi acuzata, Doamne fereste, ca as fi fanul lui!) de cand campaniile electorale s-au mutat din teren pe sticla televizoarelor, absorbind tot mai multi bani (nu intotdeauna albi), iar confruntarile electorale au fost transformate in show-uri si informatiile din domeniu in infotainment! Cum sa idolatrizezi un polician ca pe un rockstar, ca pe soprana, ca pe o vedeta de la Hollywood? Pe politician il trimiti, si prin votul tau, la o munca pe care apoi i-o monotorizezi si amendezi daca nu mai corespunde asteptarilor pe care ti le-a indus inainte de a-i fi dat votul.
  Ei da, pe langa “sfintii” (de genul lui Catalin Avramescu) care mi-au mancat sperantele in T.B. inainte ca el insusi s-o fi facut, potrivit zicalei “pana la Dumnezeu, te mananca sfintii”, fanatismul basistilor, (cultivat cu osardie si recompensat -- in unele cazuri -- de presedinte ca atare), m-a speriat si el in aceeasi masura. Din fanatism, prin 2007 unii au votat uninominalul pur si dur si apoi, iar in 2009, ar fi votat nu numai unicameralismul, ci si desfiintarea tuturor partidelor politice, cu exceptia celui basist, plus interzicerea presei nealiniate. Adica, ar fi aruncat in aer tot ceea ce taras-grapis s-a mai castigat in democratizare dupa ’89.

 • andrei i

  @Dorin Tudoran

  1. n-am nici un motiv sa cred ca cineva (mai ales cineva care nu mai detine nici o functie in tara, ba chiar e diabolizat de guvernul actual) ar putea face presiuni asupra lui Dorin Dobrincu sau Bogdan Murgescu, nimic din activitatea lor profesionala si publica nu ma poate duce cu gandul spre asa ceva;
  2. stiu, in linii mari, despre curajul lui Liviu Antonesei si al prietenilor sai din Iasi, e vorba de un curaj admirabil, dar nu vad ce legatura are asta cu “consiliul stiintific” al unui institut de cercetare istorica. Din cate stiu, dl Antonesei e scriitor si specialist in psihologie, nu in istorie;
  3. chestiile cu zilele de concediu si mijloacele de transport ramane de clarificat, dar “Dreptul la replica” are unele accente grotesti, atunci cand vorbeste despre un “numar fix de ore”, “8 ore pe zi” (de parca ar fi vorba de o fabrica de suruburi; nu toate joburile au “un nr fix de ore”, in cazul cercetarii criteriile ar trebui sa fie altele) si mai ales cand spune ca personalul salariat “nu cunoștea noțiunea de subordonare față de superiorii săi”. Ce sa zic, “Sieg Heil !”
  4. ca dl Neamtu e “jenant” e impresia dvs; altii au cu totul alte impresii (dl Plesu, de pilda)

 • neamtu tiganu

  nu-l vad pa nea Liviu sa se bage intr-un asa un rahat. Mai bine-si scrie poiemele din Creta..
  De altfel nu prea-i vad sensu institutului, cerceteaza de multi ani, a descoperit ceva pin-acum? Si pina cind o sa tot mai cerceteze, ce spera sa descopere? Si de ce trebe un cercetator al comunismului sa stie engleza fara accent, studiaza comunismu englez?, nu ar fi poate mai bine sa stie germana, ca Marx a fost neamt, sau rusa, sa-l inteleaga pa Lenin in original!

  Sincer sa fiu io nu-i admir p-aia care vorbesc engleza, in ziua de azi vorbesc toti, cu mai mult sau mai putin accent, la institutu ala l-as pune pa unu care vorbeste chineza si mandarina fara accent, mi se pare infinit mai greu si, sa nu uitam, China este totusi cea mai mare tara si, nu numai cea mai mare, ci si inca cea mai comunista!

 • Gheorghe Campeanu

  To IICCMMEERR, or not to IICCMMEERR ?! That may be the question. De ce nu LSDFABAIR (Laboratorul Subpamantean de Fabricare a Bombei Atomice in Romania)? Cu scuzele mele fata de cei de fata care sant direct implicati in prezentul (sau trecutul) augustului lacas:

  Nu reusesc sa depasesc senzatia ca tevatura perena si zgomotoasa din jurul institutiei (in toate ipostazele si sub toate conducerile) ilustreaza din ce in ce mai neindoios posibilitatea ca misiunea ei a fost atit de pervertita politic si diluata stiintific, ca poate a sosit momentul recunoasteriii si al disolutiei.
  Incerc sa nu ma alatur celor care dupa ce si-au facut certoscopia descopera ca au numai certitudini (chira si cins sint camuflate sub forma de intrebari, mai mult sau mai putin retorice). Imi exprim indoiala ca in actualul model de structura si subordonare guvernamentala, prin activitatea respectiva se mai pot face reale progrese in deslusirea trecutului comunist din Romania. Poate ma aflu sub un nor intunecat, poate sint prea imbibat de pesimism, dar nu cred ca sint singurul care constata cit de radical s-a estompat interesul pentru aflarea adevarului, pentru asumarea responsabilitatilor individuale si colective legate de crimele comunismului, colaborarea cu regimul represiv, apatia si/sau rezizstenta prin cultura, s.a.m.d.
  As fi ipocrit daca nu as recunoaste ca dintr-un unghi strict egoist (deci f. personal), orice efort organizat care are sanse sa desteleneasca calea catre accesul liber la toate dosarele Securitatii este binevenit (in principiu). Totusi, oricite eforturi s-au facut (si se mai pot face) realitatea este ca absenta totala a oricaror consecinte reale pentru tortionari si colaboratori, pe fundalul unei ambivalente politice si al unor disponibilitati ‘bifurcate’ ale guvernantilor, face to tabloul respectiv un fel de cacialma. Fara lustratie, proiectul este stirb. Lustratie dupa 23 de ani ar produce un catharsis justitiar echivalent cu zicala “like kissing your sister”.
  “Agitarea apelor ” cu sau fara participarea tuturor actorilor mentionati, este o pulsatie jalnica intr-un peisaj dezolant.

 • @ andrei i

  1. Nici eu nu am vreun motiv sa cred ca cineva face presiuni asupra dlor Dobrincu sau Murgescu. Nu-i cunosc pe cei doi din scris si am o imprtesie admirabila despre domniile lor. Ba, daca nu ma insel, am semnat scrisoarea de protest atunci cand primul a fost indepartat dintr-o functie. Nu stiu pe cine diabolizeaza guvernul actual, dar stiu cine diabolizeaza de trei ori pe zi membrii ai guvernului actual. Razboiul asta de gherila nu duce nicaieri, decat in aceeasi fundatura.

  2. “In linii mari” nu e suficient; cel putin, nu intotdeauna CHiar credeti ca intr-un asemenea consiliu stiintific nu este nevoie si de alte expertize decat strict de expertiza adusa de un istoric. Nici dnii Nicolae Manolescu, D.Deletant si altii nu sunt istorici, dar analizarea fenomenului comunist e, cum sa spun, un poliedre, un “diamant” cu multe fetze. Daca unii dintre istoricii de “scoala noua” ar stiu jumatate din istoria pe care o stie LA, am arata mai bine.

  3. Cum spuneam, nu ma pot amesteca in “fierberi interne” despre ale caror motive (intemeiate, semi-intemeiate ori nu-tocmai-ntemeiate) nu stiu suficient. Pot doar sa regret ca nue suficienta liniste pentru ca oamenii sa-si vada doar de cercetare…
  prestatia publica.
  4. Evident, e impresia mea ca dl Neamtu e jenant. Sper ca ati inteles foarte exact ca ma refeream la prestatia politica, publica. Sa tii discursurile acelea caraghioase, sa umbli cu funia de usturoi pe umeri etc. e “patetic”. Intelectual, dl Neamtu arata foarte bine dotat. Cred ca la asta se refera dl Plesu. Si, apoi, cu tot respectul si dragostea pe care i le port dlui Plesu, am inca dreptul sa am opinii diferite de cele ale Domniei sale. Macar din cand in cand.
  5.

 • Gheorghe Campeanu

  @ il zingaro tedesco

  Perfectissima si dezarmanta prin patrundere remarca despre China, care este (inca) cea mai comunista tara! Subscriu.
  Deci, sa ne debarasam de comunicarea despre istoria comunismului in engleza de diverse accente in forurile internationale, si sa inffintam poate IICCMEC la Bucuresti? Cine va indeplinii atributiile dl-ui Neamtu (in mandarina sau cantoneza) in noul loc de gandire critica?

 • @ Gheorghe Campeanu & neamtu tiganu

  Però questi tedeschi… Questi tedeschi pensano che… Che fantasia questi tedeschi…!

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Daca nu ar fi micul interludiu istoric la care se refera imaginativul nostru comizerator, as putea zice “Just like a… virgin, touched for the very first time”!

 • mihai rogobete

  O nedumerire: Dacă pastele-cailor este nărăvaş, când cade copy-paste ?

 • Lo Zingaro da Focsangeli

  @Dem deutschen Zigeuner und Forscher
  Prin definitie, un cercetator este, chiar si etimologic vorbind, un cautator.
  Meseria lui e sa caute, nu neaparat sa gaseasca. De unde si reflectia urmatoare (pescuita de mandea, valeat 1994, intr-un birou al CUCES din Nancy): DES CHERCHEURS QUI CHERCHENT, ON EN TROUVE; DES CHERCHEURS QUI TROUVENT, ON EN CHERCHE.

 • neamtu tiganu

  Mircea Crisan avea, pe vremuri, o explicatie logica a faptului ca mai toate congresele pt. pace se termina fara nici o masura clara si concreta. El spunea ca de vina e locu unde se organizeaza aceste congrese, Londra, NY, Barcelona, Paris, Roma, congresmenii vin cu sotiile, amantele, secretarele si discuta si fac planuri pt. o noua intilnire.
  Ce ar fi, zicea el, daca aceste intilniri ar fi avut loc in Siberia, iarna, se presupune ca participantii ar fi ajuns mult mai repede la un consens.

  Asa si cu studiu comunismului, se face la NY, la Washington, Venetia, cica comisia de la Venetia, vara, nu toamna, asta chiar ca-i misto.. da nu studiaza nimeni comunismu in Corea, Cuba, China sau chiar Siberia.

  P.S Si-n Germania sunt chestii ciudate, cel mai tare institut de cercetari oceanografice se afla in Bremen, un oras, de altfel f. frumos, care are iesire la mare doar printr-un riulet, sau in Grecia, inainte de olimpiada s-au fabricat niste trenuri, in licenta germana, fabrica nu avea iesire la calea ferata, wagoanele se transportau cu trailere.

 • @ neamtu tiganu

  acu’, vii si matale cu exemplul ala, Bremen. Nici Ungaria nu are iesire la mare (de ocean, ce sa mai zic), totusi Miklos Horthy a fost amiral; dar asta din alte motyive…

 • Dezideriu Dudas

  Nu-mi vine sa cred ca-mi revine nobila sarcina de a reveni la tema ( Ou sont les neiges d’antan ?)….Deci, cine-ar fi „pisoarofobii” si cine “pisoarofilii” ? Si chiar nu merita sa ne limitam doar la PDL cand a intrat in scena si insusi NEA’ MITICA, un fel de lider al „miticilor”, ORACOLUL ( din Balcesti ) in materie de fotbal, singura sansa referitoare la onoarea noastra nereperata in ceea ce priveste pozitia imuabila a lui Piturca la nationala ( traiasca onoarea reperata a fratilor Becali care n-au cumparat bilete degeaba in cantitati industriale la meciuri inainte de 1990 …)

  Ce ne spune Nea’Mitica ( aseara, la Realitatea TV ) ? Ca cineva a vrut sa-i faca rau lu Basescu prin arestarea lui Adrian Nastase….Parca mai vii d-acasa cu analistul Nea ’Mitica….Mai ca o ia pe Alina noastra ( AMP ), cat o fi ea de „Papesa” ( intronata de d-nul DT dupa interviul cu Ion Iliescu )…

  In acest „joc de table” ( nu m-as desparti de „universul mitic „…) astral, o mica deviere de la IICCMER la ….China, si o referire la faptul ca daca parintii comunisti au reusit atat de bine sa-si educe copii in ale elasticitatii vorbelor ( de principii si valori, discutam tot prin intermediul vorbelor… ) incat sa devina cei mai aprigi anticomunisti, ne-aliniatii gen Neamtu-al nostru, introduc dihonia in sistem si in loc sa-si legitimeze linistiti pe Neamtu-al lor in instantele anticomuniste ( nu oricine poate fi „purtator de usturoi” la cingatoare…), se trezesc „dibacii” vremurilor ca trebuie sa-si trimita copii la studii in China… Ai dracu’ chinezii, fir-ar sa le fie Confucius-ul…., ca nu poate fi „domesticit” la alde Fane Gheorghiu pe vechi, SNSPA, pe nou…. Sau, intr-o alta „aranjare”, comunism la parinti, neo-conservatorism la copii, si…ceva gen vechio-liberalism ar urma la nepoti ?

  Deci, in trecerea de la socialism la capitalism, in Romanica, cine-ar fi, „pisoarofobii”, cei carora sa le fie frica de PROPRIETATE ( sau CORECTITUDINE ECONOMICA, sau alte-alea… ca nici capitalismul inca nu s-a hotarat…) si cine ar fi, „pisoarofilii”, cei care le-ar iubi ? Daca stam sa ne gandim, parca nu merita sa ne obosim prea mult mintea cu astfel de „ extorsiuni de degajamente” a’ la Bendeac …

  Pana la urma, eu merg pe mana d-lui Tudoran : nu conteaza nimic din tot ce am scris mai sus . Conteaza „pisoarul (d)in mijlocul respectabilei localitati” si nu cred ca le va trebui mult „dibacilor” sa-i aduca si pe chinezi in pozitia „jeturilor”….Nu ca acestia nu ar putea sa o comita si singuri … , ca sa bag si eu o „perversa tehnocrata”, de la vreo 60 de km. de Tg. Ocna…, tinand cont ca am facut liceul la Bacau …M-as fi bucurat sa fiu din Tg. Ocna, sa-mi iasa o „perversa perversa”…As fi fost si eu mai reperat la onoare.

  NOTA : Tocmai am primit de cca 1 saptamina un email ( timpul de genul acesta se poate masura si in zeci si sute de ani, deci o saptamana este extrem de recent…) prin care se da „ORDIN PE UNITATE” ca nu evreii conduc lumea…Ma mir ca „balta”in care s-au balacarit toti „ai nostri” atatia amar de ani, „se da la intors” ( aia care erau pe invers trebuiau sa-i enerveze pe primii )…Cica, lumea ar fi condusa de iezuiti ( nu se putea trece peste fructificarea lui „ Papa Fery „…) ….Mai e totusi o etapa pana la a se ajunge la adevarul pe care-l consider eu valid si intarit si de d-nul Tudoran anterior pe acest blog. Acela ilustrat de faptul ca „Protocoalele Inteleptilor Sionului” ar fi opera Ohranei si nu cea a evreilor sau a iezuitilor, dupa „ultima strigare”….

  IN CONCLUZIE, al dracu Nea’Mitica, m-a pus pe ganduri ( mai vechi )…, ca sa ma-ntorc la ale noastre, romanesti, de pe plaiurile globale…

 • mihai rogobete

  Dom’ Neamţu, şi România s-a umplut de biserici.

 • @ mihai rogobete

  Nu stiu daca Romania s-a umplut de biserici, dar de bisericutze e plina ochi!

 • @ Dezideriu Dudas

  Noul Suveran Pontif are sustinerea mea din doua motive. Primul -- cineva din familia mea a facut scoala aici la iezuiti. Al doilea -- cele legate de Monseniorul Ghika. prin 1993 sau 1994, am dedicat o jumatate de numar din AGORA Monseniorului Ghika.

  Poate sa zica Nea Mitica ce-o vrea, da eu, unul, pana nu zice si Vadim ca lumea nu e condusa de evrei sau de tziganii lui Pitzurca, eu tot nu cred. Dvs. mergeti pe mana mea, iar eu “merg” pe mana lui vadim: acum vreo 10 zile m-a injurat rau, acuzandu-ma ca am fost membru in CC al UTC?!?

 • Daca_nu_nu

  @) andrei i #97

  „…dl Antonesei e perfect respectabil si n-am nimic sa-i reprosez (de altfel, nu cred ca e “vinovat” pt numirea asta, vinovat e dl Muraru), doar ca nu inteleg ce anume il recomanda pt aceasta pozitie.”

  @) andrei i #103

  „2. stiu, in linii mari, despre curajul lui Liviu Antonesei si al prietenilor sai din Iasi, e vorba de un curaj admirabil, dar nu vad ce legatura are asta cu “consiliul stiintific” al unui institut de cercetare istorica. Din cate stiu, dl Antonesei e scriitor si specialist in psihologie, nu in istorie;”

  Dragă @andrei i, acuma… nu că spun, da numa zic…

  În primul rând vreau să-ți spun că, în locul dlui Antonesei, eu n-aș fi acceptat acea funcție (sau cum să-i zic?), dar nu din motivul -- pripit și nematur -- invocat de domnia ta, ci din dorința de a rămâne departe de orice încovrigătură cu iz politic.
  În același timp, însă, în locul dlui Antonesei, n-ar fi fost chiar de ici de colo un refuz, pentru că, după mintea mea, i s-ar fi reproșat hăăăt!, dup-aia, că n-a vrut să-și asume responsabilitatea…
  De aceea nu mă bucur că a acceptat, dar nici nu spun că a făcut o greșeală.

  Apoi spui domnia ta că nu înțelegi ce anume-l recomandă pe LA pentru această poziție… Hm.
  Păi, măi Andrei, în primul rând, dl Antonesei a fost -- și este încă -- preocupat de mersul ideilor și-al întâmplărilor în perioada interbelică (de la noi și de aiurea). Pe tema asta, are o carte, „Nautilus. Structuri, momente și modele în cultura interbelică”, deci omul chiar a stat și și-a bătut capul despre ce și cum s-a întâmplat atunci.
  Apoi, perioada comunistă a trăit-o! A se vedea, în acest sens, „Jurnal din anii ciumei. 1987-1989. Încercări de sociologie spontană”. Deci, omul a fost atunci, acolo, în vremea Ceaușescului! Spre deosebire de dl Mihail Neamțu. (Paranteză: Mi-ar fi plăcut, dragă Andrei, să te întrebi ce-l recomanda și pe dl Neamțu pentru o poziție similară… A, sau dl Neamțu e istoric… Al ideilor, da.)
  După căderea regimului comunist, LA a fost mereu atent la ce se întâmplă în jur. A se vedea cartea lui Dorin Popa, „De la Iliescu la Băsescu și retur. Dialog cu Liviu Antonesei”.
  Adăugăm la acestea trei care mi-au venit în minte, așa, la foc automat, sutele de articole în presa scrisă, emisiunile de radio și televiziune, experiența domniei sale în politică (atât cât a fost), experiența domniei sale la catedră și altele; și nu în ultimul rând, știința lui de carte. Dacă avem un pic de bunăvoință să-i recunoaștem omului ce i se cuvine, atunci iată că are ce-l recomanda pe dl Antonesei pentru acea poziție.
  Să băgăm de vină, așa, ca să ne aflăm în treabă, nemaifăcând diferența între un profesor universitar cum este LA și orice neavenit, mi se pare ori răutate, ori… ignoranță.
  P.S. Nu te-ntreb ce-l recomanda pe dl Tismăneanu, a cărui știință de carte n-am pus-o niciodată la îndoială.

 • @daca_nu_nu
  Da, nici dl Tismaneanu nu e istoric. Este sociolog.

 • mihai rogobete

  Bag sama, Mendeleev şi Darwin au fost arheologi.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Poate sarmanul WC Tudor a avut o criza de “Tricolor”. La el revarsarile de bila sint … epice.
  Destui sociologi s-au metamorfozat in istorici, precum nu putini istorici au prins gustul sociologiei. Unii (istorici) au evoluat chiar in specialisti in antropologie culturala, sau chiar biologie folclorica. Land of milk and honey, and all that jazz.

 • @ Gheorghe Campeanu

  1. Da, chiar in “TRI-colorul”.
  2. Da, si unele metamorfoze au reusit foarte bine, altele -- mai putin si nu putine -- mai deloc. Dar eu, unul, nu vad nimic rau in efortul de “multi-dezvoltare”.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Ca metamorphosele din filmuletul muzical (antic) al neuitatului Henri Salvador (un zglobiu kafkian, pentru cei mai de’un leat cu noi doi).
  Daca the multicolor rag este vehicolul (de)mascarilor lui WCT, ma gandesc sa-mi fac abonament pe doua scole la marea Romanie tricolorata cin ma intamplu la Buc luna viitoare.

 • andrei i

  @Dorin Tudoran

  1.m-am exprimat putin gresit, in fuga tastaturii; sigur ca nu conteaza daca esti “licentiat in istorie” (o gramada de mocofani sint astfel), ci daca ai publicatii semnificative in domeniul respectiv (adica in studierea comunismului). Dl Deletant (care tocmai si-a dat demisia) si dl Tismaneanu nu sint istorici, dar sint specialisti importanti in “chestie”.
  2.stiu ca va refereati la activitatea politica/publica a lui M. Neamtu, la asta s-a referit de mai multe ori (in interviuri si editoriale) si dl Plesu. Evident ca asta nu inseamna ca trebuie sa fiti musai de acord cu dumnealui, am dat exemplul asta doar pt a arata ca exista oameni stimabili & notabili care il apreciaza pe domnul in cauza.

 • @ andrei i

  1. Imi pare rau sa aud ca dl Deletant a demisionat. A mai facut-o si inainte si atunci m-am simtit vinovat caci inainte Domniei sale demisionasem eu…
  2. Am inteles si acceptat ca despre prestatia politica/civica a unui om pot sa existe opinii dintre cele mai diferite.

 • Mara

  @Andrei i, doamna Marcela are dreptate. Competenta dublata de probitate morala il recomanda fara discutie. Dar nu stiu daca intitutia nu va fi confiscata de psd si politizata, caz in care nu poate decit sa regreseze pentru ca traditional ei nu isi asuma ororile comunismului.
  Pdl au intrumentalizat anticomunismul pentru a cistiga capital politic pentru ca desi s-a investit mult, sint si reusite totusi nu impaca si asteptarile celor care au suferit. Desigur activitatea este predominant stiintifica, dar trebuie sa aiba si o finalitate. Ca jurist ma gindesc ca macar pentru cei care au mai ramas in viata este necesar sa fie despagubiti material pentru dramele suferite. Din pacate nu cred ca psd are disponibilitate si vointa politica pentru acest demers.
  Cu tot respectul pentru biografia impresionanta a dl.Tismaneanu, dinsul s-a dedicat mai mult analizei pina in amanunt a aparatului represiv, buldogii comunisti din conducere, propaganda etc. Si aceste aspecte au importanta lor pentru ca cine a fost in sistem cunoaste multe amanunte. Numai ca pe alocuri aceste personaje sinistre sint umanizate si ne pot parea chiar simpatici. Incepi sa te intrebi daca inonstient dl.Tismaneanu chiar vrea sa ne “imprieteneasca” cu ele. Iata o mostra dintr-un articol recent “de la Zaroni la Marga:Antonescu,mai sinistru” in care ni se sugereaza ca sinistra Ana Pauker avea simtul umorului.cica ar fi avut loc un dialog elevat intre A.P si Zarini:
  AP: “Salve, Romulus Zaronios!” -- “Te-am latinizat.”
  Replica lui Zaroni: “Salve Anus Paukurus!Te-am latrinizat” etc.

  Aceasta institutie trebuie sa se ocupe si de victime. Zilele trecute a fost o emisiune transmisa si pe tvri despre un om modest, disidentul Iulius Filip (“Fodor”) si destinul dinsului. Ma gindesc ca tatal meu se putea sa-l fi cunoscut personal pentru ca a lucrat la cfr Cluj. Cu ocazia emisiunii am aflat ca si in anii 80 erau politici de ordinul zecilor torturati si batuti crunt. De oamenii acestia care este posibil sa mai fie in viata se ocupa institutia respectiva? Normal este sa beneficieze de despaburi materiale consistente. Decit tomuri de documente care seamana cu cronica mondena si picanterii despre tortionari eu cred ca este mai important ca victimele atitea cite au mai ramas sa beneficieze de reparatii morale si materiale.
  Toate bune.

 • @ Gheorghe Campeanu

  S-ar putea sa ne intalnim in Romania, exact la coada unde se asteapta contractarea de abonamente la TRI-culoare…
  Henri Salvador in Bucuresti — Sala Palatului sau Sala Floreasca?

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Ach so, oare Tricolorii accepta carti de credit?
  Deci se string diversi vinovati la Bucuresti? Eu 7-16.

 • Gheorghe Campeanu

  Pardon, Henri Salvador in Bucuresti -- ni l’un ni l’autre. Eram mononucleotic internat la sptital. Multumit cu filmuletul dat la TV gratie ubicuului Tudor Vornicu.

 • andrei i

  @Daca_nu_nu

  cum i-am spus si d-lui Tudoran (v. mai sus), m-am exprimat gresit, in fuga tastaturii; ceea ce am vrut sa spun nu e ca-i musai sa ai studii de istorie pt postul respectiv, ci ca e recomandabil (ma rog, n-o fi obligatoriu, da’ la cate scrupule “formale” manifesta dl Muraru m-am gandit ca e legitim sa intreb) sa ai “studii semnificative publicate” (whatever that means) asupra subiectului in cauza (“comunismul”, in diverse ipostaze si din diverse directii,perspective si pdv-uri). Da, puteti sa ma-ntrebati daca dl Neamtu avea si va raspund ca nu avea (dar cand am zis eu ca avea ?! De altfel, in citatul pe care l-am dat, Marius Stan sustine si el ca dl Neamtu nu avea, ba mai mult, cica nici dl Muraru insusi n-are).
  Asta era intrebarea: dl Antonesei are ?
  In rest, ca e un om care se intereseaza de “mersul ideilor”, ca scrie carti de dialoguri despre “actualitate”, ca e prof-univ, ca a scris “sute de articole” in ziare (asta ultima e cam haioasa, zau), etc etc Bravos, la mai mare !

  PS. nu m-ati intrebat despre Tismaneanu, da’ va raspund: il recomandau 2 lucruri: competenta stiintifica beton in domeniu si afilierea politica (asta din urma dpdv al “decidentilor”); adica aceleasi care-l recomanda pe Marius Oprea

 • @ Gheorghe Campeanu

  Eu mai spre sfarsitul lunii…

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran # 117

  Nu o intelegeam pe aia cu “tziganii lui Pitzurca”….Am, citit si m-am lamurit…Dar am aflat, tot de acolo, si ca in Brazilia mai bine ne-ar reprezinta primarul Radu Mazăre, “ la cîrma unei echipe de 11 paraşute în fundul gol ” ( tocmai am citat un “mare-om, mare-caracter”, sper sa-mi fie permis, chiar daca banuiesc ca e o premiera pe blogul dvs….)…Ceea ce incercase sa spuna si T.Basescu ref. la Mazare si… Portul Constanta…Replica lui Mazare este insa de retinut : “Umblu cu fete prin Mamaia, dar nu le dau jumatate din bugetul tarii pe mana”…De ce sar de la “marele-om si mare-caracter” la presedintele Basescu ? Cu un simplu “maestre”, imediat se poate face legatura !

  Nu stiam ca Papa Francisc I a semnat decretul de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika, preotul martir din perioada regimului comunist. Exceptionala veste la doar cateva zile de la pastorirea noului Papa !

 • @ Dezideriu Dudas

  In AGORA, Vol.1, Nr. 2, Mai 1988 am publicat “CUGETARI PENTRU FUIORUL ZILELOR” ( traducere de Andrei Brezianu din volumul “Pensees Pour La Suite Des Jours”, aparut in 1936 la Beauchesne, Paris, prefata de Francis Jammes si Jacques Maritain; “Un creator religios”, de Virgil Nemoianu (“In istoria moderna a culturii romane exista o dimensiune Vladimir Ghika care se cuvine sa fie inteleasa temeinic si pusa limpede in valoare”; “… Vladimir Ghika are, prin destinul sau special si prin vocatia sa , o identitate greu de confundat: el reprezinta, in secolul 20, cu exceptionala nobilitate si umilinta, creativitatea religioasa a poporului roman”); si “Doua note din adolescenta despre Monseniorul Ghika” de Andrei Brezianu.

  Nu pot fi decat fericit ca, dupa aproape un sfert de secol de la acele pagini din AGORA, Papa Francisc I a semnat decretul de beatificare a Monsieniorului Ghika.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Sigur, evitam concurenta la coda la abonamente. Oricum, eu tot cu clasicii:

  rel="nofollow">

 • Daca_nu_nu

  @) andrei i # 130

  „…ca a scris “sute de articole” in ziare (asta ultima e cam haioasa, zau)…”

  „nu m-ati intrebat despre Tismaneanu, da’ va raspund: il recomandau 2 lucruri: competenta stiintifica beton in domeniu si afilierea politica (asta din urma dpdv al “decidentilor”)…”

  Andrei,
  Am o vârstă deja, am o experiență cât de cât, nu mai tresar, crede-mă, la CV-ul ultraacademic al cuiva, nepreacitit de nimeni, decât de cei căzuți în cur la simpla parcurgere a titlului și alți câțiva, care, la scurtă vreme, s-au lămurit. Știu, vei spune „cum nu tresari, madam, dacă domnia ta mi-ai zis de lucrările lui LA?”.
  Dragă Andrei,
  Eu am dat -- din memorie -- lucrările lui LA centrate pe problema cetățenească, pe mersul lucrurilor, pe evoluția ideilor din perspectivă diacronică, voind să răspund întrebării domniei tale „ce anume-l recomandă?”…
  Andrei, până în momentul de față, eu n-am văzut vreun soi de partizanat la profesorul Antonesei; ba, mai mult, îți spun cu toată sinceritatea că m-am întrebat -- nu o dată -- dacă nu cumva omul acesta e împotriva tuturor.
  În cazul dlui Tismăneanu -- prin care, neinspirat, ai decis să contracarezi -- am văzut acest partizanat, și nu o dată, ci în nenumărate rânduri. E de prisos și mi-e -- cu toată stima! -- greață, să rememorez momentul „pegrei”, când oamenii, nemulțumiți, manifestau în piață; în rest, n-am văzut vreodată, din partea dlui Tismăneanu, vreo atitudine critică la adresa puterii, cu atât mai puțin când în situații defavorabile se află poporul votant. Or, când e vorba de interesul public, Andrei, atunci contează mai puțin scrierile academice și-n limbi străine, ci, mai ales, contează ceea ce face omul în urbe / în cetate și-n interesul ei. Crezi că unul cu un CV academic beton, blindat cu ISI, PISI, în interesul diverselor persoane „vremelnic” aflate la putere, e mai convingător obiectiv decât un altul constant critic? Eu nu cred. Vrei probe? 🙂 🙂 🙂 Când se constriesc astfel de echipe, cu țintă clară studierea trecutului, apoi se ține cont de mulți indicatori. Nu se iau, de regulă, specialiști exclusiv dintr-un domeniu, ci și din altele, adiacente, plus că se ține cont și de criteriul disponibilitate etc., dar nu te-nvăț eu pe domnia ta, că știi foarte bine cum stă treaba… 🙂 Nu mai insist, știi că am dreptate, dar, no, cum să mi-o dai, când e mai bine s-arăți cât poți fi de contra…

 • Todirel

  @Andrei, Dezideriu Dudas, Dorin Tudoran
  1. Asa cum altii, nu prea multi, sint buni cunoscatori ai lui Tocqueville si ai DEMOCRATIEI DIN AMERICA, Liviu Antonesei este nu doar poet, pedagog si pssiholog, ci si un excelent exeget, de dinaintea Lovilutiei ( nu numai de dupa), al lui Karl Popper si al SOCIETATII DESCHISE. Asta spune ceva despre competentele domniei sale in istoria ideilor.
  2. Biserica Ortodoxa face sfinti pe banda rulanta, nu-i bai. A inceput timid, foarte discret, cu calendarizarea Alexandrei, muma camaradului Che Ausescu, si va ajunge, e de presupus, pina la canonizarea lui Vlad cel Tepes + Sacrosanct. Multi sfinti, multe premii nobelesti ( exact ceea ce-si dorea istoricul George Cioranescu intr-un articol din ”Ethos”, revista pilotata de Ioan Cusa & Virgil Ierunca, din care ne parvenea un exemplar, pe cai laturalnice, pina in apartamentelul precitatutlui Liviu A din cartierul Nicolinei iasiote.)
  2. Suveranul Pontif demareaza procedurile de beatificare a monseniorului Vladimir Ghika, iar papa Ioan Paul II avea o pretuire speciala pentru monseniorul Todea, primatul bisericii unite, care, si ea, a avut episcopi intemnitati. Unii au fost facuti cardinali, altii poate ca sint in asteparea onorurilor postume. Vom mai vedea. Avem rabdare destula.

 • @ Todirel

  Rabdare? Binenteles. Un exemplu de rabdare a fost tatal meu: a asteptat, a asteptat, a asteptat sa-si reintalneasca idolul — cardinalul Hossu. Apoi, dupa ce l-a reintalnit, tatal meu a sfarsit prin a fi inmormantat cam la 15-20 de metri de Cardinal, la Bellu Catolic. Acum au tot timpul sa dialogheze si sa intoarca toate lucrurile pe fata si pe dos. Doar povestea cu muritul nu o mai pot “desface”; asa ca, ramane bun-facuta.

  De LA vs. MN ce sa zic? Pentru mine nu reprezinta vreo dilema: e vorba de “the whole package” si la “proba” asta nu pot alege decat LA.

  “Ethos”? Mai am vreo trei numere: coperti verzulii, o pagina “de garda” din foitza, litera superba etc. Am niste poeme publicate pe-acolo plus “Frig si Frica? Sau despre conditia intelectualului roman”.

  tempi passati…

 • Cabale Pascal

  @Mihai Rogobete
  Copy Paste si Pastele Cabalinelor Naravase face-vor in continuare casa buna://Istoria universala o sa le tina mereu impreuna.//Precum culorile unui cucurbeu,//Stralucire au sa imprastie spre sufletului meu, tau, sau//De-a lungul si de-a latul valahicului helesteu…

 • Dezideriu Dudas

  Am urmarit acum cca. o luna o emisiune interesanta pe Speranta TV cu un pastor adeventist din Est ( parca din Croatia ) care a reusit inca din anii 1990 sa se impuna in ierarhiile neo-protestante din Vest ( in Marea Britanie ). Fiind specialist in post-modernism, acesta a emis o idee definitorie asupra fenomenului (post)modernismului care ma urmareste de atunci : modernismul inseamna o anumita forma de preluare a unor cunostine si experiente de viata, post-modernismul inseamna ca inainte de a prelua ceva, trebuie sa ne convingem noi inainte de adevar si sa-l probam in prealabil….Acest mod simplu de „chirurgie” ontologica, ma face sa cred ca reflexivitatea, respectiv conceptul definit de dihotomia gandire – realitate si adoptat de George Soros ca matrice centrala a sistemului sau conceptual ( „venit” pe filiera Karl Popper ) pare sa fie motivul principal ( nu Soros e „vinovatul”, el doar a descoperit mecanismul…) pentru care societatile sunt pur si simplu blocate de elite. De ce sa-ti bati capul ca prin gandirea ta sa schimbi realitatea, cand mai bine te faci ca schimbi realitatea si ti-i mintea maselor ocupata ca nu cumva sa schimbe ele realitatea..In acest context, elitele responsabile nu se pot auzi in vacarm….De unde pericolul unui perpetuum-ul mobile social, de care am mai pomenit in contexte asemanatoare…

  Liviu Antonesei are marele merit de a afirma ca post-modernismul nu exista de fapt si sper ca mai sus am dat si un motiv de natura practica si functionala la nivelul societatii…. Daca-i cititi ideile d-lui LA despre subiect, intelegeti ca de fapt modernismul nu poate fi savarsit in unele state din prea mult modernism al altora, intitulat esopic, post-modernism…Bineanteles, extensia cu statele imi apartine, la nivel de intutuitii si idei de genul acestei postari ( plus cateva participari cu lucrari la Conferinte, intalniri publice, manifestari stiintifice ). Ne trebuie mai mult ca sa putem „evada”….Cel mai aproape de aceasta imagine este sistemul conceptual ref. la civilizatii al lui Arnold Toynbee. Din acest sistem, „proletariatul extern” pare a fi solutia deblocarii.

  Inchei cu 2 idei despre fermentii acestei postari :
  1.Francisc, ca mostenire simbolica de la Sfantul Francisc, nu inseanna doar ascultare și sărăcie, simplitate și refuzul oricărui privilegiu, umilința și egalitatea între oameni, ci inseamna si reconstructia Bisericii.
  2. Monseniorul Ghika, un adevarat precursor al ecumenismului, in tinerete, după un misterios discernământ, pentru a fi „și mai ortodox”, face profesiunea de credință catolică. In glumă, papa Papa Pis al XI-lea îl va numi „marele vagabond apostolic”…

  Papa Francisc I parca incearca sa arunce in aer intreaga mlastine care tine blocata societatea, mai ales cea romaneasca, cum altfel se poate evalua faptul ca i-a sarutat picioarele unui tanar roman condamnat la inchisoare ?

  Cred ca trebuie re-inceput in forta un apostolat al ideilor care pot misca societatea…Chiar daca acum aceasta miscare seamana mai mult a vagabondaj….Si chiar daca vechile idei ne-au bagat in sperieti. Si chiar daca „reflexivistii” au deja jdemi de carti scrise si dinspre gandire spre realitate si invers….si abia asteapta sa re-inceapa „cruciadele”…Ca sa nu uitam nici de efectele secularizarii.

 • InimaRea

  andrei i: Eşti tratat cu exagerată indulgenţă şi-ai ajuns să te răzgîi. Nefiind copil mic, eşti singur vinovat de “derapaj”.
  Răspunsul sec la “nedumeririle” tale ar fi: Consiliul Ştiinţific al IICMER l-a invitat pe prof. univ. dr. Liviu Antonesei să i se alăture.
  Probleme cu priceperea?

 • andrei i

  @Daca_nu_nu

  1. nu, nici eu n-am vazut vreun partizanat politic la dl Antonesei, nici n-am pretins asa ceva;
  2. nu-l comparam pe dl Tismaneanu cu dl Antonesei (n-a fost un “contraatac”) ci cu dl Marius Oprea (membru PNL, din cate stiu); iar dl Tismaneanu a fost critic fata de diverse guverne (cel de pina in ’96 si cel de..acum; nu stiu de ce asta de acum “nu se pune”);
  3. evident ca “punctele” ISI-PISI luate “in sine” nu reprezinta “valoarea operei” cuiva, dar sint un criteriu formal-verificabil (in lipsa unor astfel de criterii apare, stiti bine, arbitrariul); faptul ca -de pilda- Sorin Antohi nu are doctorat nu-l impiedica pe acesta sa fie un extraordinar istoric al ideilor (in timp ce altii cu doctorat…), dar functiile academice pe care le-a ocupat necesitau doctorat;
  4. in sfarsit, aveti dreptate, una peste alta dl Antonesei are suficiente “competente” si calitati ca sa faca parte nu doar dintr-un “consiliu stiintific”, ci din vreo 5-6.

 • mihai rogobete

  80 ani, de azi pe mâine:

  NICHITA UDIGMIC
  Iureşul nechemaţilor poetului necuvintelor mi-a pus şi mie picioarele în spinare, perfect indreptăţit biografic de lipsa celei mai mici tentative de a fi comis poezie. ”Om bun”, i-am răspuns, negăsind altfel cum, întrebarii din spatele uşii la care bătusem, de care mi-a zis c-o lasă ne-nchisă, şi “intră, om bun, dar aşteaptă-mă în sufragerie până să-mi iau ceva pe mine” – în a patra sau a cincea zi de Paşte, cum s-a nimerit să-mi plesnească ideea datului buzna bio-socio-psiho-liric. De ce l-or fi pătimit despuiat pe Iisus? – îmi punea gândul cotul pe masa la care aveam să cinăm tainic spre seară. Cu moartea pre moarte călcând înviază nud inţelesul, fără trupul cuvântului, metafora care se înalţă prin sacrificiul trup-sufletului a două cuvinte – trebuia să-mi dau seama din orânduirea compozită a odăii în care bufetul florentin nu se lovea de nicio culoare cu scaunele şi masa Bonanza, de care, dintr-un părete, mă da cu capul într-un tranşant clar-obscur Sorin Dumitrescu. Cine-ar putea reproduce spusele ne-zicerilor lui Nichita Stanescu? Nu expresia clară a sensului rezemat pe cuvânt o rostea, ci pe aceea a înţelesului stors metaforic şi ridicat antheic de pe tern, descumpănitor, peste cuvinte. Numai o matahală ca Nichita era capabilă să ridice strivitoarea greutate a vorbei, ameţind-o de uşurinţă, îmbătând-o. Criptic şi hâtru, răsturna pe oglinda mesei cufăraşul cu monezi vechi – de fiece dată tetradrahma de argint odihnind lângă rubla arămie – surâzând pişicher: zeii vieţuiesc mai ales pe sub pietre. Care este diferenţa dintre imperiul sincretismului metaforic şi cel al dezordinei, dacă nu cea absolută? Nimicitor de blândă, intuiţia exaltă şi inhibă; lucidă, năuceşte. Nichita punea orice lângă orice şi pe sine lângă oricine pentru a-l îmbuna pe Enchidu, minotaurul intuiţiei care-l hăituia. Relieful alcoolic al meandrelor verbului se aşternea îmblânzit la intrarea cultului în înălţătoarea ucenicie a prieteniei: ”invaţă de la păsări…” Prohodul metaforei verbale va reînvia fără contenire în imnul alcătuirilor de deasupra, cu viaţa pre viaţă trecând. Nichita nu dedica; dăruia poeziile. Ne-viu, poetul ne-cuvintelor vieţuieşte de o ne-chemată eternitate în mine.

 • @) Dorin Tudoran, Daca_nu_nu, Dezideriu Dudas, Inima Rea, Neamtu Tiganu s.a.

  Va multumesc foarte mult pentgru cuvintele frumoase, dar in esenta dl. Andrei I are dreptate. E adevarat ca am o buna cunoastere teoretica a comunismului -- de la clasicii la contestatarii sai de toate felurile, teoreticieni, artisit, disidenti etc -, e adevarat, de asemenea, ca am si o indelungata experienta empitica, de vreme ce am trait 36 de ani in respectivul regim, ba chiar as indrazni sa spun ca am si scris citeva analize, nu de ziar, dedicate fenomenului, apoi tranzitiei/democraturii. In afara Jurnalului… amintit, n-as mentiona decit citeva studii de la inceputurile Sferei Politice si citeva eseuri din 22, citeva dintre ele fiind traduse in Cehia, Polonia etc. Mai sint citeva studii din finalul cartii O prostie a lui Platon. Intelectualii si politica. Ar fi vorba, dintre textele din reviste, mai ales, despre Fesenismul, boala senilitatii comunismului si Eseu despre furt… Insa, recunosc ca imi lipsesc doua experiente fundamentale -- am cunoscut comunismul numai “la firul ierbii”, nu in cartierul Primaverii si, in al doilea rind, m-am luptat cu el ca prostul aici, cind era in functiune, omitind sa trec Oceanul pentru a-l critica si eliberindu-ma de v ehementa dupa moartea sa oficiala, a comunismului vreau sa spun. In opinia mea, concordanta cu cea a dlui Andrei I, acestea sint lipsuri imapardonale, adevarate pacate…

 • @Liviu Antonesei

  Pacatos impardonabil! Si eu care te-am aparat… De unde era sa stiu ca n-ai “stat pe Primaverii” inainte de 1989 si nici la “Vila Lac 2” n-ai stat, dupa 1989.

 • @) DT

  Imi cer iertare pentru omisiunea de auto-denunt!

 • @ Liviu Antyonesei

  Nu-ti plac romantzele…
  Locul unu, cu coronitza, la Concursul National de Romantze “Crizantema de Aur” a revenit, candva, piesei “Denunta-ma doar pentru tine. Si astazi, si maine, mereu…” Muzica si text: Domnu’ Secu(larizatu)

 • @) DT

  In general, nu-mi prea plac, dar asta pare promitatoare!

 • @ Liviu Antonesei

  E mai mult decat promitzatoare. E o capodopera ce a trecut, cu brio, “examenul timpului”. Asadar, are un viitor de aur.

 • @) DT

  Te pomenesti c-o fi nemuritoare!

 • @ Liviu Antonesei

  Te-ai prins! Asta era mesajul “subliminal”

 • @) DT

  Nu m-as mai fi prins…

 • nelu ezaktu de la DNA

  @ Andrei I

  ia cititi, domn’ andrei. espertu’ asta e tare de tot.
  http://www.cotidianul.ro/marea-delegatie-oficiala-americana-de-la-salonul-vip-vladimir-tismaneanu-cu-familia-210107/

  alo, domn’ tudorane, matalutza ce ai de zis? zi!

 • @ nelu ezaktu de la DNA

  Zic ce v-am mai zis, cand ati mai trecut pe aici sub alte nume de “camuflaj identitar”: pana cand cercetarile nu iau sfarsit si nu se anunta concluziile la care au ajuns cei ce repezinta o instutie de stat, indrituita sa cerceteze asemenea situatii, prefer sa tac.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Liviu Antonesei c/o Dorin Tudoran

  Prins cu tot soiul de proiecte personale, am absentat din sopronul polemic al gazdei noastre.
  Nu am cum, si nici nu ar fi potrivit (sa de o minima politete) sa-mi dau cu parerea despre o decizie atit de personala ca cea a aceptariii sau refuzului acelei invitatii de a deveni membru CS al IICCMER. Despre misiunea institutului si rezervele mele am facut deja o penibila serie de pronuntari mai sus.
  Totusi, spre deosebire de persoane de mare anvergura academica care nu au trait in cartierul Primaverii ci la o aruncatura de batz peste granita celestului taram, eu macar pot spune deschis ca am locuit o vreme chiar pe Bd. Primaverii (fost Jdanov) , ceeace nu m-a impiedicat sa-mi incrusicez evolutia cu “firul ierbii”, ba chiar sa ma si molipsesc pe ici, pe colo. Concluzia: biologia si geografia, oricat de variabile ar putea fi, nu sant atuuri suficiente in cruciada anti-comunismului post-comunist. Mai este nevoie si de osatura, de data asta insa, nevariabila.
  Oricare este decizia dl-ui prof. univ. dr. Liviu Antonesei, eu doresc sa-i urez o aterizare cit mai lina.

 • @) Gheorghe Campeanu

  Asta fara indoiala! Era un mic exces vag polemic. Si, nu, chiar nu o generalizare…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Liviu Antonesei

  Nu ma ….. indoiesc, si nici nu o luasem ca atare. Dar de urarea cu aterizarea nu ma dezic.

 • @) Gh C

  Ok. Acum insa, ca sa fie aterizare, ar trebui mai intii o decolare, care nu este sigura!

 • Kartouche

  Foare bine surprinse şi exact descris „taberele despuiate ale PDL”, cu toţii şi toate personajele importante. Totuşi, aţi fost prea drăguţ cu unii protagonişti.
  Eu aş fi fost mai puţin blând, în special că d.p.d.v. intelectual, al expertizei în domeniul conducerii, nici unu nu întruneşte calitaţile unui lider european.
  Cât priveşte pisuarul, cei trei lideri, sunt „în budă” de demult.

WP Admin