≡ Menu

Copyright @ Bălăceanca

Iniţial, tableta de faţă ar fi trebuit să se intituleze Katyn după Katyn. Erau câteva gânduri legate de cea mai recentă dintre tragediile Poloniei. O tragedie care pe unii dintre noi i-a lăsat împietriţi, neputincioşi în faţa claviaturii computerului, iar pe alţii i-a făcut foarte prezenţi în pagina tipărită ori  în cea aruncată în cyberspace. În fața unor evenimente de asemenea proporții, ambele reacţii sunt firești.

Mi s-a părut că puzderia teoriilor conspiraţioniste a adăugat şi mai multă tristeţe tragediei. Totul este, totul trebuie să fie complot al duşamului — al celui istoric sau al celui de moment. În felul acesta, Poloniei i se răpeşte până şi dreptul la tragedie.

Presa de limbă română a îmbogăţit bibliografia temei cu texte dintre cele mai diverse. Grotescul nu putea să lipsească. Nu atâta vreme cât un autor ce oferă, săptămânal, buletinul decesului “iminent” al preşedintelui Traian Băsescu profită de tragedia poloneză pentru a-şi muta circul macabru de pe scena internă pe cea internaţională.

Nu ştiu dacă să-i mulţumesc ori nu celui ce mi-a trimis link-ul de mai jos. Dacă îl deschideţi, veţi vedea cum reușesc unii să arunce în grotesc aproape totul. Nu e greu de bănuit ce ar putea ieşi de sub pana cu pricina dacă mâine – Doamne fereşte! – săptămânala ei “profeţie” s-ar “adeveri”:  http://bit.ly/cvQRnT 

Este uluitor cât de repede poate ieși cineva dintr-o — altfel neîntreruptă — transă patriotică spre a-și globaliza, fie și pentru un moment, premonițiile ori coșmarurile. Când între ședințele de spiritism național de la cazinoul “spiritual” din Bălăceanca la tragedia de la Smolensk distanța este străbătută cu viteza luminii, bezna grotescului devine din ce în ce mai deasă.

De unde şi nevoia de a schimba titlul iniţial al tabletei de faţă.

 • Florin Iaru

  Ai, ai ai, de ce nu mă mir?
  Nu ştiu nici eu.
  Drace! Deşi cred că dracu’ n-are aici nici o treabă.

 • Florin Iaru

  Clar, n-are dracu’ treabă. Acum nu mai am nici o îndoială. De ce? Necuratul nu face greşeli gramaticale: “Daca nu aveti cont va puteti face aici: Creaza un cont gratuit” -- citat din linkul cu pricina!

 • Flori Balanescu

  Da, CVT sau pithia de la Balaceanca -- Pavilionul Securitatii.

 • @) Dorin Tudoran

  Ce naiba mai poti spune? E clar de Balaceanca! Flori a nimerit bine Pavilionul!

 • Inima-Rea

  Cînd te gîndeşti că prietenul Cristi Teodorescu tocmai ce a constatat că a ajuns să fie de acord cu CVT, nu poţi decît clătina din cap: Domn’e, ce ghinion pot avea oamenii, uneori!
  Pe mine, nu mă miră că “Tribunul” îşi primeşte informaţiile de pe altă lume. De cînd îl ştiu, el doar bolboroseşte. Pe-aici -- în Bucovina -- ăstora li se mai zice şi “văzători cu duhu'”.
  Curat văzători!
  Huhuhu la luna şuie…

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei # 4 & Inima-Rea #5

  Pentru o jumătate de oră, v-am dat și două eșantioane de Dl Goe, ca să vedeți de ce îl cenzurez. Le-ati văzut? Dacă nu, nu. Nu le mai pun, că pe urmă chiar crede că îi cînt în strună…

 • @) Dorin Tudoran

  Nu, eu nu le-am vazut, ca am cam somnolat de la pastilele astea pe care le iau pentru durerile de oase. Dar sa-mi scrii intr-un mail cine e dl. Goe, ca dupa aceea imi pot, cred, imagina…

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei # 7

  Nu știu dar am o bănuială. Dar nu e bine să operăm cu bănuieli.

 • M-a amuzat teribil articolul acela cu visele (asta ca sa nu spun ca am citit a doua oara romania mare prima data daca nu ma inseala memoria era undeva prin 1992 )

  Si eu am tot soiul de vise dar cand ma trezesc imi dau seama ca nu sunt nici Einstein nici mostenitorul lui Bill Gates samd :). Va deveni o problema cand voi considera si dupa ce ma trezesc ca sunt una din persoanele care le-am visat 🙂

 • Radu Humor

  Domnilor, atata tevatura pentru cateva vise…
  Ati epuizat atat de repede teme cu mult mai interesante, cu vise bolnavicioase de marire, pentru cateva premonitii care , iata , s-au si implinit ?
  Pai orice s-ar intampla de acum incolo, vom afla ca cineva le-a anticipat .
  Ma gandesc numai la acel “Sa traiti bine !”, care pentru unii s-a infiripat mai repede decat au sperat 😉

 • Daca_nu_nu

  Aparte:
  Vai de mine şi de mine, ce m-am putut speriaaa… Că am văzut comment-ul lui Radu numa până la ”vom afla că cineva le-a anticipat” şi m-am răcit o dată bine. Mă duc să-l caut pe Fulcanell, că, bag de samă, ne-a fost furat patentu (oare aşa se spune?).
  Şi mă mai duc o dată la scriptele mele că ceva nu-i în regulă… Nu, nu!!! Cineva n-a învăţat la şcoală că una-i realitatea, alta-i ficţiunea. De-aia, cred eu, bate câmpii. De pe partea mea să-i bată, dar şi-n vis???

  Tare:
  Fulcanelliiiii!!! Hai, că tră să descântăm de deochi!…
  Doamne apără şi păzeşte de-un plagiaaat….
  (Şi dă-i cu copyright-uuul prin astraaal!!!)

 • Maria R.

  Domnule Tudoran,trebuie sa vin cu o”lacramatie”la adresa dvs.:m-ati indus rau de tot in”oroare”,numai ce-mi savuram cele 10 min.de liniste,cu un sandwich si-o cafea,cu mari sperante ca o sa asist fie la niste dialoguri spumoase si inteligente,fie o sa am parte de informatii interesante despre lumea literara romaneasca…
  M-am repezit la link si am dat peste…Vadim,pith(onul)!
  Stiu,jocul de cuvinte e cretin,dar asta e tot ce inspira personajul.
  Binenteles,asa imi trebuie daca ma bag unde nu-mi fierbe oala,ca numai de chibiti ca mine nu aveti dvs.si prietenii dvs.nevoie,dar ce sa-faci,blogurile sunt o…lume deschisa.
  Intr-un registru serios,nu am citit zisele respectivului CVT,dar aveti dreptate,multi si-au dat cu presupusul aiurea.
  Ce sa-i faci,tara mica,multi manelisti,toti se pricep la toate.

 • Dorin Tudoran

  @ Maria R.

  Îmi pare rău că v-am indus în eroare sau, mai degrabă, “în oroare”.

  Noi, românii, l-am dat şi pe Petrache Lupu, dar în vreme ce el încerca să vindece, ma(n)glavideanul ăstălalt transformă în grotesc orice îi intră în labă…

 • Maria R.

  Si,din nefericire,au fost destui care sa-l trimita pe ipochimen in parlament,mai apoi in parlamentul european.
  O sa spuneti ca asemenea lucruri se petrec si pe la altii,dar parca as fi vrut ca la 20 de ani dupa 1989 sa fim in stare si de altceva.
  Vorbind despre Katyn-am vazut filmul lui Wajda in iarna,deci inainte de tragedia aviatica,m-a impresionat puternic,desi stiam faptele istorice.
  Ei bine,mereu imi amintesc inceputul filmului,cand pe un pod,se intalnesc grupurile de polonezi si se intreaba unii pe altii unde se duc,pentru ca in urma fiecarui grup vin nazistii si/sau bolsevicii.
  Un asemenea pod,imaginar,desigur,sa fie explicatia degringoladei morale si civice din Romania?
  Mie una nu mi-e de ajuns o asemenea explicatie.
  Trebuie sa fie ceva mai adanc si mai…rau.

 • Vasile Gogea

  @Maria R.
  Intr-adevar, scena aceea este esentiala: ea ne spune nu numai ca nu stim care este sensul salvarii (fugi de dracu’ si dai de mama’sa!), dar si ca suntem suspendati deasupra a ceva ce curge natural si are un sens!
  Uneori, e bine sa ocolim podurile!

 • excelent titlul -- am ras 🙂
  pe de alta parte, jigodia prm-ista reuseste sa maculeze si in vis. sau poate o fi avand halucinatii de la pastilele care i-au ramas de la fostele colege de partid, lari si buruiana?

 • Dorin Tudoran

  @ vasgar

  Ăsta nu mai poate fi ajutat nici cu lustrația.

  Fiindcă tot ai pomenit numele parlamentarelor peremiste, vreua să-ți amintesc că, o altă fostă membră a Parlamentului, diperată să vadă că până și colegii ei de partid se (cam) opun ideii că imunitatea parlamentară poate, trebuie să fie ridicată în cazuri orbitor de jenante, a spus cam așa “Încep să cred că imunitatea parlamentară a unora din colegii noștri nu mai poate fi ridicată nici cu Viagra…”

 • mihai rogobete

  Poftim, ce-am văzut eu cu mâna mea, off topic, domnule Dorin Tudoran,

  când am aruncat zarurile în Rubicon, din cutia cu discuţiile Pandorei, şi abia-mi terminasem de articolat textul ăsta exact din lac în ţup. Cu tupeul meu antiprocontra eram pe bună dreptate mai cunoscut pe de rost şi decât Mistreţul cu colţ de Moby Dick, dintr-o scuipiciune coincidentală care mă lasă totdeauna cu ochii-n pendulă. Eram totuşi degeaba – pot spune-ntr-o frază crăcănată – ziceam după o bere peste handicap, de mi-o pârâi boileru-n cinstea matale, fiindcă, nu te poţi cunoaste, încă din antichitate, pe sine, fără CNSAS.
  Cine nu ştie să cânte la yutubă cu problema pilelor transcendentale şi a sinecurilor dela Centrul culturii clientelare, ca să nu trăiască nima degeaba, că virgulă ci, de dat pe goarnă cam toţi o bunghim. Aseară, după ce rămăsesem în sticla goală, am luat-o pe-ntrecerea de pietoni, să nu-mi fac, precum zice penisimistul “rara avis, ciocul mic!”, şi-n virtutea inepţiei n-am propriu zis că ţipase-n vitrină: şi nu ne duce pe noroi în ispită -- aşa m-a lovit votul cu onoarea băgării în seamă. Da io, fleru-i ler, c-aveam multă cultură per capita, m-am oferit isteţ cu plata retrospectivă ca-n deceneul trecut: Mânaţi, măi – fiindcă şi-aşa nu mai aveam niciun ban pe mine şi eram corupt de foame şi culturangeală. Nu mai mărase un storp, dar pormit să leo punem câdnva adătlată. Aşa-s eu, ale(r)gător turmentat, de-astă revoluţie: juma-bărbat, juma-mangă PeDirecţiaAstaDeTunelCareVădCăMamăIarNuSeVedeLuminiţa.

 • Motto “I have a dream”
  Recunosc, eu cred in vise. Oare ce ar fi viata daca n-am visa? Eu visez f. des, visez si cu ochii deschisi, visez mai mult muieri, recunosc, da visez si altele. Mai visez ca sunt fluture, ca zbor, visez si-n culori.
  Si acum sa cintam:
  Pe un munte intr-o tara f.-ndepartata sta un om cu ochii-nchisi si spune ce ne-asteapta, lumea insa nu-l asculta il crede un nebun,
  rel="nofollow">

 • Dorin Tudoran

  @ neamtu tiganu #19

  Când treceți pe-aici, vă dau eu toată muzica pe care nu o găsiți.

  Una e să visezi ca Moni Bordeianu (“Sărman canar, ți s-a părut/că zările ți s-au deschis/ dar….” și se termină cu “vis”…), și alta este să-i explici generalului Iulian Vlad de ce trebuie beliți dușmanii închipuiți ai țării, nenorociții care nu iubesc Comunismul pe cât se cuvine etc.

  Vise și vise. Nu-mi plac visele celor care vor să transforme viața altora în coșmar. “Visătorii” de acest fel…

 • Dorin Tudoran

  @ neamtu tiganu #19

  Da’, de ABBA ce mai stiti? “I have a dream, a song to sing”; “If you see the wonder of a fairy tale”; “I believe in angels/When I know the time is right for me/I’ll cross the stream – I have a dream”…

  Sau Martin Luther King Jr.: “I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.“

  Sa citez si din “vizionaru’ ” nostru? N-ar fi pacat?…

WP Admin