≡ Menu

Contractul istoric (reluare)

Photo-blog-7-150x150[1]Dintre cele şaizeci şi trei de clauze incluse în Magna Carta Libertatum doar trei mai au astăzi putere de lege, dar în această troikă de supravieţuitoare se află şi aceea care îmi pare a fi chintesenţa morală şi juridică a documentului ce devenea, la 15 iunie 1215, soluţia unei crize politice majore din Anglia medievală. Este clauza cu numărul 40:

“Nulli vendemus, nulli negabimus aut differemus rectum aut justiciam.”//“To no one will we sell, to no one we will deny or delay, right or justice.”

Acceptând să semneze acest document şi făcând astfel un contract cu baronii, un rege abuziv, cunoscut şi ca Ioan-fără-de-Ţară, întemeia, fără să-şi dorească, ceva mai mult decât o ţară. Nu a fost nevoie decât să se respingă verbelor a vindea refuza şi a amâna dreptul de a-şi face înainte cu totul de cap, pentru a se aşterne temelia instituţiei devenite şi recunoscute apoi drept statul de drept – The Rule of Law.

A fost John Plantagenetul un rege slab? Da.

Au fost baronii nişte altruişti, gata să apere drepturile individuale ale tuturor sau doar hotărâţi să-şi vadă propriile interese puse la adăpost de abuzurile regelui? Puţin mai contează astăzi. Nu conteză foarte mult nici opinia istoricului care propunea ca traducerea titlului din latină în engleză să nu fie The Great Chart of Liberties, ci The Long List of Privileges. Fireşte, “privilegiile nobilimii pe spinarea statului”, cum reaminteşte Winston S. Churchill în a sa A History of The English-Speaking People.

Ce contează este că în contractul între rege şi baroni a fost îngăduită şi sămânţa drepturilor individuale. A încolţit şi s-a dovedit un soi de miraculoasă ”iarbă a fiarelor”: a dinamitat (nu dintr-o dată, ci peste timp) instituţia abuzului absolut. Restul a urmat. Nu ”de la sine”, nu ”în chip absolut”, dar a venit.

© 2012 – All rights reserved by hrvatski-vajnik.hr

Ce contează, şi mă întorc la paginile lui Churchill, este afirmarea ”principiului  că există o lege căreia i se supune şi Coroana – Rex non debet esse sub homine, sed sub Deo et lege.”

Deseori, vorba ”unde dai şi unde crapă” propune mai mult adevăr decât acoperă teorii sau cercetări ştiinţifice dintre cele mai sofisticate.

În şcoală, Istoria este o materie de studiu. În viaţă, este o materie vie. Şi viul îşi croieşte drum după legi ce scapă, cel puţin pentru o vreme, ştiinţei. Să însemne asta că istoria trebuie făcută la întâmplare, lăsată la voia întâmplărilor fericite? Nicidecum. Înseamnă doar că, atunci când masa critică necesară unei schimbări de paradigmă începe să câştige contur, şansa trebuie jucată până la capăt.

Şi Ioan-fără-de-Ţară şi baronii şi-au jucat şansa supravieţuirii la timp. Unul cu o inteligenţă de care nu fusese bănuit de ceilalţi. Ceilalţi – în forţă. O forţă îndârjită, pe care regele a provocat-o fără intenţie. Dar de câştigat, nu au câştigat doar ei, ci şi cei neluaţi prea serios în calcul.

Anul trecut, am privit fascinat  copia cea mai bine conservată a Marii Carte a Libertăţiilor: cea de la catedrala din Salisbury. Şi n-am găsit nici un răspuns mai potrivit gândurilor ce mă încercau decât spiritul şi litera contractului ce a creat un istoric punct de plecare:

“Nimănui nu-i vom vinde, nimănui nu-i vom refuza sau amâna (un) drept sau dreptatea.”

(29 ianuarie 2012)

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Pingback: Contractul istoric | România curată()

 • Valentin Feyns

  “Unde dai si unde crapa” -- excelenta sinteza a urmarilor Cartei Magna. Ca sa nu mai vorbim de cum arata traducerile in limbile locale la est de Bohemia facute de cei care au pus mana pe ea dupa 1989. Iti vine sa zici ca Robin Hood: “Unde esti tu, Tepes Doamne” (citez aproximativ). Ca sa nu mai vorbim ca o traducere in swahili a circulat printre saharieni si sub, si nu poti sa-i condamni ca acum vor sa vina s-o vada mai de aproape si sa verifice daca traducerea a fost corecta.

 • AT

  Interesant. Nimeni nu este interesat.
  Drepturile sunt fantasmatice, daca nu dependente ineluctabil de bani ori putere a serviciilor secrete, In Romania. Deci serviciile secrete, In Romania, ca si in Rusia-ce surpriza!-, sunt antinationale. Si anti-constitutionale. Nimic nou. Bine ca avem doi sefi, inexistenti, care sa supervizeze infractiunile de zi cu zi. Si un nou presedinte. Vacuum constant. Perfect.

 • AT

  Nimănui nu-i vom vinde, nimănui nu-i vom refuza sau amâna (un) drept sau dreptatea.”
  România nu există.(N.M.)

 • Grig

  Coincidentele nu sunt decat intamplatoare.Mai ales daca intelegem ca noi avem “institutii”, ca SRI, tipice Plantagenetilor siesi, al caror sef mult prea temporar cere ajutor cetatenilor neinvestiti. In nimicul statal, de azi, 15 oct 2015.
  Sau, daca nu vreti asta, poate ca puteti vedeti un gorbaciov fara capacitate practico-intelectuala. Si ne-insemnat, deci ne-chemat.Care, totusi, cere sprijinul tovarasilor, copiind maniere obsolete ale multor oameni de valoare dubioasa, sa inteleaga de ce se afla intr-o functie inutila, conform traditiei dinastice a inadecvatilor cu bune intentii. Cu exceptia intemeietorului.
  Pornind totusi de la o anume buna-credinta, prost educata, am putea spune ca tara marxismului se reintalneste in comunele personalitatilor-stalpi ai statului de drept. Care tin discursuri, jongleaza cu locurile comune celor demult impachetati- ca garantie reciproca-, dar se feresc de necuratul act al unor semnaturi de punere pe liber.Doamne-fereste de drepturi si, cum ii zice…, libertati!

 • Grig

  Mi-ar parea rau sa particip la trecerea in categoria ‘derizoriu’ a blogului d-lui Tudoran, prin intermdiul panseurilor privind Romania actualizata, nu stiu de ce. E si asta o strategie, deloc neglijabila. Prin urmare, cum scuzele sunt ceva neproductiv, si nedatorat, as zice ca imi pare rau ca nu scriu cu cerneala simpatica. Ii las pe altii sa o faca.

 • Arleqin

  Ca sa formeze “Romania”, masonii au ales acest dicton sau lege (nu am citit Carta, compar doar ce s-a scris cu ce stiu de la bunici, sic!) sa faca unirea tarilor romanesti intr-o conjunctura special aleasa… poporu nu stia nimic, dar era manipulat…
  la 1918, aceeasi tactica, plus alea “2 pogoane” si s-a semnat Unirea… chit ca cei care intrau in Uniune, in Romania Mare erau divergenti si cam de alta cultura decat Casa Regala recunoscuta unanim…

  Da’ de Carta lu’ Goma ati auit, a semnat careva in ea, a citit-o…?
  Eu da…da, da si da…:)

Next post:

Previous post:

WP Admin