≡ Menu

Confuzia națională: Intelectualul

Photo-blog-71-150x1501Cea mai confuză noțiune postdecembristă rămâne aceea de intelectual.

Poftim: “Mă consider și eu o intelectuală pentru că am terminat și eu o facultate, am făcut un master.” (Elena Băsescu)

Bravos, națiune! Numai succesuri.

Confuzia a început imediat după decembrie 1989.

La un moment dat, dl Radu Câmpeanu avea să se arate iritat de numărul prea mare al intelectualilor intrați în politică și le recomanda acestora să-și vadă de treburile lor, căci de treburile politicii avea cine să se ocupe. Exemplu elocvent – propunerea președintelui PNL ca Regele Mihai să candideze la funcția de președinte al Românie.

A împăca și capra, și varza este o pricepere în care unii au tradiții istorice.

Neînțelegerea, care s-a eternizat, a fost declanșată de faptul că prin intelectuali, cei iritați de prezența acestora în viața politică înțeleg mai ales scriitorii, istoricii, filozofii, criticii de artă, medicii, sociologii, muzicienii etc, adică oameni  din zodia “umanioarelor”.

Liceul anilor ’60 ne împărțea în două secții – real (unde în ultimele clase mergeau elevii buni la matematică, chimie, fizică etc,) și uman (unde mergeau cei interesați mai degrabă de literatură, istorie, muzică, desen, arhitectură etc.).

“Intelectualitatea tehnică” – cum au fost numiți, în multe și însuflețitoare cuvântări “de stat și de partid”, inginerii, arhitecții, economiștii, fizicienii, chimiștii etc. – pare mai agreată de politicienii români decât intelectualii umaniști, drept pentru care, când “tehnicii” sunt aduși în guverne, comisii, comitete și alte celule ale “salvării naționale” li se spune tehnocrați. 

Politicienii sunt cu atât mai ridicoli, când ironizează intelectualii, cu cât nici ei nu sunt cu toți cizmari, matrițeri, forjori, ciobani, tinichigii sau vatmani. În graba de a fi luați drept ce nu sunt – oameni politici -, uită că, “la bază”, sunt și unii dintre ei intelectuali.

Există puzderii de politicieni, oameni politici sunt infint mai puțini.

Nemulțumirea provocată unor intelectuali de rezultatele congresului PMP a declanșat nu doar drame și dramolete, incriminări și recriminări, regrete amare și confesiuni neașteptate, ci și multe comentarii, analize și prognoze semnate de oameni de presă. Un text care trebuie citit este cel al dlui Horia Pană, Intelectualii între politică și oglinda fermecată, aici, publicat pe blogul Politica în pioneze.

Un alt comentariu care merită citit este cel semnat aici de dl Dan Tăpălagă, Oportuniști și reformiști, în care autorul  semnalează, cu bună dreptate, cel puțin două lucruri care nu pot fi omise dintr-o analiză corectă a prestației intelectualilor, cu accent pe cei  numiți “intelectualii lui Băsescu”:

a) “Intelectualii din politica românească nu sunt toți atât de fățarnici, de mititei la caracter. Gradele lor de oportunism, egoism sau eficiență arată foarte diferit.”

b) “A topi totul într-o pastă gri, murdară, nu ne ajută să înțelegem fenomenul implicării intelectualilor în complicata lume politică.”

35 LIMBI

E greu să nu fii de acord cu multe constatări ale dlui Tăpălagă, dar e imposibil să iei în serios altele.

Din paragraful dedicat dlui Traian Radu Ungureanu e greu să nu fii de acord cu portretul oportunistului  (“Traian Ungureanu, de la PDL, a rămas lângă Blaga tot din oportunism și calcul personal”) sau cu prognoza privind moștenirea politică pe care o va lăsa măscăriciul ambulant (“Ca politician, nu va lăsa nici el mare lucru în urma lui”), dar este imposibil să vezi în mercenarul TRU un “gânditor absolut seducător în scris și viziune”.

Singura “viziune” (“liberală”, cumva? “libertariană”, cumva?) a personajului cu pricina a fost șarlatania de a încasa, simultan, două salarii – unul de la Cotidianul, pentru că îi glorifica în paginile ziarului pe dl Băsescu și partidul său, și altul de la PDL, al cărui agent, de altfel prost acoperit, era în paginile ziarului. Cu adevărat “seducător”. La fel ca belfereala europarlamentară pe banii “pulimii”.

Nu sunt convins că dl Tăpălagă are dreptate lăsându-ne să înțelegem că dnii Teodor Baconschi și Cristian Preda sunt cei mai blamabili oportuniști dintre “intelectualii lui Băsescu”. Mă mai gândesc.

Oprindu-se la oprobriul nemeritat de care au avut parte intelectualii intrați în politică, dl Tăpălagă scrie, nu cu puțină dreptate: “Câțiva s-au dedicat binelui public și au rămas consecvenți în ciuda compromisurilor făcute pentru a rămâne în politică, locul de unde, până la urmă, pot face ceva pentru ceilalți.”

Pentru a exemplifica ura de care s-au bucurat intelectuali care și-au făcut datoria în chip strălucit în instituțiile care le-au fost date pe mână, dl Tăpălagă îl alege pe dl Horia-Roman Patapievici:

“Însă marele exemplu de intelectual eficient târât în mocirla politică fără voia sa rămâne Horia Roman Patapievici.”/…/ “Vrând-nevrând, HRP ‘a intrat în politică’ deoarece l-a târât pe tărâmul ei sulfuros un val de minciuni, una mai sordidă decât alta: că ar fi intelectualul lui Basescu, sinecurist, antiroman, defăimător de țară, detractorul lui Eminescu, plus valuri de invective și scuipați, uneori la propriu.”

Că tratamentul de care s-a bucurat, deseori, dl Patapievici a fost irațional este adevărat, dar că e vorba de un intelectual care a fost “târât în mocirla politică” (de alții) sau că ar fi “intrat în politcă” mai mult nevrând decât vrând este o enormitate.

Oricâte porcării i s-au făcut, oricâte orori i s-au pus în cârcă, oricâte invective murdare și scuipați l-au avut drept țintă, nimic nu l-a putut târî în mocirla politicii pe dl Patapievici mai ușor decât s-a târât de unul singur prin halucinantul episod al unei pretinse înregistrări video în care candidatul Mircea Geoană ar fi fost beneficiarul unei partide de sex oral. Isterizarea discursului public se răzbună pe designerii acestui tip de “comunicare”.

Dacă dl Tăpălagă scrie “Patapievici a îndurat, din acest punct de vedere, un destin de martir”, atunci se cuvine să spunem “adevărul” până la capăt: “în timpul acesta, Doina Cornea a fost dorlotata securiștilor vechi și noi, iar Monseniorul Vladimir Ghika a fost cel mai mare profitor din istoria României.” Chiar nu ne mai interesează proprietatea cuvintelor?

Marcând diferențele specifice dintre “intelectualii lui Băsescu”, dl Tăpălagă nu evită să menționeze și numitorul comun: “Un singur lucru îi unește cu adevărat – puțini au avut curajul să se raporteze critic la Traian Băsescu, până și atunci când unele dintre alegerile sale politice s-au dovedit a fi erori inacceptabile.”

Evident că dl Patapievici nu este nici defăimător de țară, nici antiromân, nici detractorul lui Eminescu. Spre cinstea sa, s-a raportat critic la țara pe care o iubește și căreia îi vrea binele, la românii care suntem, și la ce nu poate fi considerată gloria gândirii politice a poetului național, chiar dacă, uneori, a făcut-o în termeni mai abrazivi decât suportă patriotismul nostru “semănătorist”.

Întrebarea este: cum de găsește cineva resursele de onoare de a se raporta critic la un popor, dar nu găsește nici un dram de curaj să se raporteze critic la un om, fie el și Traian Băsescu, în al cărui proiect politic crede și ale cărui merite nu pot fi negate?

Răspunsul ar putea fi că un popor e aproape o “abstracțiune” în raport cu un om politic în viață, foarte puternic, cu un temperament viforos și un comportament deseori imprevizibil.

36 jpeg

Numai că un intelectual lipsit de spirit critic este o contradicție în termeni. Un intelectual care își folosește spiritul critic în chip foarte selectiv devine întotdeauna vulnerabil moral. De aceea, nu e de mirare că unde dl Tăpălagă numește lipsa curajului unora “de a se raporta critic la Traian Băsescu, până și atunci când unele dintre alegerile sale politice s-au dovedit a fi erori inacceptabile” aveam de-a face cu un eufemism foarte diplomatic pentru un diagnostic mult mai frust pus unei îndeletniciri cu tradiție foarte solidă – “pupincurismul”.

Unii dintre cei nemulțumiți — intelectuali, dar nu numai ei — de cum înțelege dl Traian Băsescu să-și aranjeze moștenirea politică lasă să se înțeleagă că președintele este un nerecunoscător, un om totdeauna pus pe luat și niciodată gata să și dea. He’s a taker not a giver. O legendă de doi bani, ivită din frustrare.

Traian Băsescu a dat foarte mult celor care i-au stat aproape – posturi de prim-miniștri, miniștri, secretari de stat, șefi de agenții, președinți și directori de institute și instituții, poziții de ambasadori, locuri de parlamentari și europarlamentari, conduceri de comisii și comitete etc. A umplut țara de generali și a atârnat de piepturile multora kilograme de decorații.

Dacă cei cărora le-a dat, în repetate rânduri, decorații și ordine de tot felul li s-ar cere să și le atârne pe piept și să iasă, “la țol festiv “, pe Calea Victoriei, mulți dintre ei ar merge exact în poziția în care și-au câștigat aceste tinichele: îndoiți din șale.

Și asta nu este problema lui Traian Băsescu. Este problema beneficiarilor recunoștinței sale.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • Genial!

 • Jos pălăria! Avea nevoie și marele formator de opinii, campionul jurnalismului din spațiul mioritic, Tapalaga, de a fi trecut puțin prin ciur… Parafrazându-l pe stăpânul său, l-ați ciuruit, ce mai! 🙂

  Chestia cu “Numai că un intelectual lipsit de spirit critic este o contradicție în termeni.” e de kinogramă. Și nu numai.

 • @Mihai Ciuca
  N-a fost in intentia me sa-l ciuruiesc. Dl Tapalaga este un jurnalist foarte interesant, dar -- indraznesc sa spun -- simpatia mai mult decat apasata pentru o anume tabara il face sa fie partinitor. Cu toate acestea — si asta-mi place la el — din cand in cand, isi exercita cum se cuvine simtul critic in raport cu cei pe care-i simpatizeaza.

 • OntelusDG

  Este un text corect și dens, în comparație cu superficialitatea presei tabloidizate, majoritară astăzi, în toată lumea. Într-adevăr, spiritul critic este atributul definitoriu al intelectualului. Pe de altă parte, există o tensiune, biunivocă, între ,,umaniști” și ,,tehnocrați”. Apoi, moralitatea publică este în strânsă legătură cu nivelul de educație al majorității, un gest imoral comis de către un intelectual fiind fatalmente mai dur evaluat decât unul similar comis de către un non-intelectual. Și pentru că modernitatea românească este în cel mai bun caz problematică, deficitară în multe privințe, este evident că agenții modernizării care sunt intelectualii au și ei serioase scăderi, culpe, slăbiciuni, amplificate în societatea globalizată, în care esențiale sunt supremația banului și relativismul valoric. Concluzia: cea mai mare iluzie pe care o au intelectualii intrați în politică, indiferent de specializare este aceea că pot controla ceva; dimpotrivă, destul de devreme înțeleg că sunt manipulați, mai subtil sau mai grosier; dacă își doresc notorietate, putere, avere, performează, fiindcă au abilitățile necesare; dacă realizează ce se poate întâmpla, se retrag, dar fără suspine de indivizi oripilați, ci consemnând cu propria existență limitele cumplite ale ,,bietului om supt vremi”. Darwinismul social nu iartă pe nimeni.

 • ips daneiel trafaletarul

  hai ca ‘ncep sa’i intzeleg p’aia care mi’o zic mie, fost idiot util (actualmente: la fel, dar inutil) basescian, ca tziu sa ma razboesc aproape excusiv cu obectu’ des amagirii’n amor&asociata, lasind banda celor nici nu stim citzi mai sint, cita frunza, cita earba, a viitorului presedinte doctor coabitant qvadragenar sa zburde in toata splendoarea de care e capabil, si cam e, sa nu’i fie de deochi!

  dar dumneavoastra, domnule tudoran?

  ca nu putetzi fi banuit ca v’atzi fi facut f’un moment iluzii (dovada e disponibila tot p’ aici) ca s’avetzi actualmente deziluzii, vorba lui “nea iemi”, “acel” nea iemi, in ceea ce’l priveste pe actualul taciturn (tzine’l doamne!) diktator si pe acei ‘telectoali care “s’au regasit in programul de reforme” ale d-sale.

  eu, de cele mai multe ori, v’am contrazis. pe rind, si atunci cind a fost vorba de m. neamtzu, si cind a fost vorba de s. voinescu, baconschi, tru, mru, tismaneanu, mihaies sau patapievici.

  in cele mai multe cazuri, d-voastra atzi avut dreptate.

  pe patapie il vad cel mai putzin blamabil din toata seria, nu de alta, dar, institutzia aia a lui, despre care prea multa lume, nu neaparat angajata politic, spune ca era una de exceptzie, a fost distrusa in cel mai silentzios mod, revenind voios la vremurile buzura, iar absentza lui din condicutza cu delimitari, eu nu o vad ca p’un pacat insurmontabil (poate gresesc si de data asta) in conditziile in care eu nu tziu minte ca respectabilul sa mai fi avut vreo iesire publica angajata politic dupa episodul flegmarelii stradale (nu sint sigur daca, intre timp, n’o fi fost si el decorat de inaltul protector, ocazie in care ar fi putut sa dee o limbutza, ceva. cumva).

  m’ar fi “coafat” ca d-voastra, care avetzi (sau atzi putea avea, dac atzi dori) si alte canale de comunicare cu intelectualii “publici”, sa incercatzi sa lamuritzi, in mod nemijlocit (mama, ce dor mi’e de niste “interviuri”. luate de la fatza umflata a locului, sau chiar de la departare, de marele dorin tudoran, fara pic de ghilimele, aproape la fel de dor cum imi este de niste interviuri luate lui dorin tudoran…) momentul sulfuros al interviului lui patapie din presa iberica, decit sa va referitzi de fiecare data la acest moment ca la unul care il caracterizeaza pe blindul patapie (ba nu, c’am mai citit pe la binevoitori ca insul e un amic feroce al cuvintelor care incep cu pu si pi!).

  altfel, v’asteptam cu analize la fel de necrutzatoare cu actualii, pe care vaz ca nu’i prea ia nimeni in serios (pentru ca glumetzii tristi de la evezeaoa si la beunu nu/mai/pot fi parcursi fara p-rezervari si masti pe figura), riscind noi foarte tare sa nici nu stim ce ne’a lovit, si lasatzi’ne pe noi, “basistii” (eu, tapalaga, pora -- oh, da! poraaa… madam ene, madam lupea -- tropaim -- tropaim!) sa’i injuram pe base si acolitzii platitzi de antena3

 • @ips daneiel trafaletaru

  inalt prea-sfintite, plase luam cu toti ca d’aia are plasa ochiuri.

  plecarea de la icr a tripletei care a facut o treaba excelenta --patapievici-tania radu-mihaies — era inevitabila, din cauza imprudentei angajaria dlor miaies si patapievici in luptele de gherila politica. distrugerea institutiei insa trebuia evitata. mi-aduc aminte ca, citind docomentul care “punea bazele” noului icr, am scris ca unele paragrafe parac erau scrise in birourile de la trustul intact sau ale romaniei mari.

  si mie imi este dor de niste interviru la fata locului, chiar daca, vorvba ninei c. fta locului e cam tumefiata, dar in chestiunea casetei de negasit nu prea e nimic de clarificat. presa iberica nu e chiar presa din romania. adica -- daca ziaristul iberic ar fi inventat acea referire, dupa tot scandalul ar fi fost dat afara in tzac-pac. din cate stiu, n-a fost. ma refer la acel episod dintr-un motiv simplu -- nici acum nu-mi vine sa cred ca un om ca dl patapievici a putu fi implicat in asa ceva. sunt, inalt prea-sfintite, in situatia taranului ajuns la gradina zoologica din bucuresti (fosta, nu cea de acum, parlamentul romaniei) care se uita sidera la prima camila pe care o vedea in viata lui si murmura “animalul acesta nu exista”. ma cxredetzi ori ba, as fi foarte fericit sa avem proba ca,,, camila cealalta (episodul romano-iberic) nu a existat. dar, vedeti dumneavoastra, inalt prea-sfintite, e oarecum dificil sa speram ca cei doi au vorbit despre aristotel, kant si cioran, dar ibericul a notat aiurea in carnetelul de reporter ceva despre o partida de sex oral avandu-l drept beneficiar pe alde m. geoana.

  ce analize sa scrii despre “actuali”? cine sa-i ia in serios. am scris, prin martie, ca sunt deja “vechea guvernare”. si, in multe feluri chiar asta sunt. nenorocirea este ca iar nu se vede cam care ar fi si-mai-noua guvernare, fiindca in tandemul miraculos — elena udrea-elena basescu — va recladi, pietricica cu pietricica, troia cea arsa la pamant eu nu poci a crede ori a avea incredere.

  cu tristetea neputintei sub nas, va doresc ce-mi doresc si mie — o vacanta luuuunga si o vara suportabila.

 • @) DT

  Master, despre text ce sa spun fara a ma repeta? Ca e o capopodopera? Sigur ca este. Ca e de colectie? Fara indoiala. Am ajuns sa ma bucur ca nu-mi merge blogul, ca n-as face fata concurentei!

  As adauga numai ceva la bibliografie. Intr-un interviu din 1969, pe care am avut norocul sa-l citesc vreo zece ani mai tirziu, ca asa ajungea presa la noi!, Michel Foucault dadea o definitie perfecta a intelectului/ Foucault era de stinga, vor sari unii? Sa sara. Ceea ce spune MF acolo e valabil pentru ambele orienari politice, ba chiar si pentru apolitici. El spunea cam asa: In schimb, eu stiu ce trebuie sa fie un intelectual, el trebuie sa aiba creierul atit de suplu pe cit este posibil si coloana vertebrala atit de dreapta cit e necesar. Cred ca spune totul si mai cred ca ai supus acestui criteriu, chiar daca nu premeditat, o liota de asa-zisi intelectuali bastinosi. Nu cred ca au trecut proba. Prin urmare, nu de inflatie de intelectuali ar fi vorba, ci de o cumplita pensurie! Miine, poimiine nu se vor mai da nici pe cartela!

 • @Maitre
  Repara-ti blogul cat poti matale de repede, fiindcă eu intru din nou in vacanta,caci ma reintorc in Brazilia sa asist la ce urmeaza la mondialele de fotbal.
  Pe de alta parte, te inteleg ca n-ai chef sa-ti repari blogul, fiindca ori ce-am zice noi pe bloguri, orice ar zice atatia altii, scoafa e moarta in copac si nu cu comentariile de pe bloguri poate fi data jos.
  Ma intreab cineva, “Bine, bine, inteleg ce ziceti de astia, dar despre a actuali ce aveti de zis?”
  Ce am avut de zis, am zis prin martie -- actualii erau deja fosta guvernare. Ce dracu’, altceva poti sa mai spui, fara sa intri in derizoriul creat de ei, cu atata geniu (pustiu si pustietor).
  Numai ca nu vad — ma lasa vederea rau de tot — care se pregatesc a fi si-mai-actualii-viitori-actuali.
  Vara suportabila, ca restul chiar este insuportabil. Poate ne vedem in Creta, fiindca e mult mai placut sa fii cretan (chiar temporar), decat cretin -- permanent.

 • Dezideriu Dudas

  @ ips danaiel trafaletarul # 5

  Bre dom’Nikule, aiasta nu se poate ! Eu credeam ca deja sunt “IPS permanent” si vad ca am fost detronat la prima stransura…N-aveam dreptate “dom’inimarea”, cand scriam ca nu mai exista dreptate pe lume ?

  COMUNICAT din “IPS – fix” ( ca fost IPS, imi si facusem un “vehicul”- ca la noi -- “cand se duce parca vine”…), ce credeam ca va depasi in viteza “Papa-mobilul” ( scos din uz, de fapt…)…., dar “Patriarhul” nostru se tine de glume (zu)grave…

 • @) DT

  Te duci in Brazilia, nebunatecule?! Alta tara la care visez de copil si pe care nu o voi vedea probabil in cursul acestei vieti…
  Cu blogul trebuie sa fac ceva radical. Probabil la renunt la versiunea asta si sa-i pun pe baieti sa-l activeze pe cel facut pe linga site-ul editurii… Asta insa numai daca voi capata suficient curaj sa reintru in joc! O sa-mi cam lipseasca insa postarile tale cit vei lipsi…

 • Dana(Mara)

  http://www.tvrplus.ro//editie-politica-si-delicateturi-227014
  Din seria sa ne imprietenim…cu EU si MRU unde spiritul critic al domnului Dinescu lasa garda jos ajutat si de aromele din bucatarie.(via debaraua lui Niku)
  Vacanta placuta!

 • Şerban Foarţă

  Dragă Dorin,

  sper că, ducându-te acolo, n-ai de gând să ceri… Brazil politic.

  Boa viagem!

  Şerban

 • @Șerban Foarță

  Stai liniștit -- viagem, viagem așa cum pe timpul lui Ceușescu biscuim, biscuim!

 • OvidiuB

  Un scurt bemol totusi: fara pretentii de critic literar, articolele pe teme de sport ale lui TRU (ca tot e Mondialul…) sunt, in umila mea opinie, de multe ori seducatoare. Ceea ce probeaza INCA o data ca nici inteligenta si nici talentul nu au nimic de-a face cu caracterul…

 • emil chirila

  Va reamintesc motto-ul folosit de dl. H.R. Patapievici la cartea sa ‘POLITICE ed. Humanitas ‘“În orice ţară, nu există cu adevărat decît două partide: partidul celor care îndrăznesc să spună răspicat NU şi partidul celor care nu îndrăznesc… Cînd numărul celor care nu îndrăznesc depăşeşte numărul celor care îndrăznesc -- ţara este pierdută” ! Henry de Montherland

 • @OvidiuB
  Domnul cu pricina asta a fost si poate inca este -- un haios comentator sportiv. Dl Tapalaga insa se referea la “viziunea” (politica? filozofica? economica? sociala?) dlui cu pricina si acolo vedea stilul seducator. Or, in chestiuni de politica, filozofie politica etc. singura viziune de care este haituit personajul este sarlatanismul.

 • @emil chirila
  Nu mie trebuie sa-mi reamintiti motto-ul respectiv, ci dlui Patapievici. Eu am invatat, de muuult, sa spun NU!

 • Bogdan C.

  Batalie mare pe intelectuali, intre intelectuali, ca politicienii cu gusa , ceafa si freza facuta cu bomfaierul nu se deranjeaza.
  De ce nu i-am concede d-lui HRP tot atata luciditate cand a facut acele afirmatii despre Geoana cata a avut dl.Tudoran cand, reiterand episodul biblic cu Mesia intrand in casa vamesului( macar ca Mesia a ales un vames bun), a acceptat sa-l consilieze pe DV? Si de ce ne deranjeaza atat o minciuna strategica spusa intr-un moment critic despre un personaj detestabil, marioneta a unor grupuri profund detestabile cat nu ne deranjeaza valul de minciuni pe care-l arunca peste noi de ani de zile, nedezmintit, aceste grupuri. Eu cred ca HRP cu acel episod a dovedit ca nu este un cacacios si ca stie sa vorbeasca lichelelor pe limba lor, refuzand sa moara cu adevarul eterat si inteligenta critica in brate.
  Deunazi, Adrian Nastase spunea despre Mihail Neamtu ca este exemplul ultim de gunoi uman pt ca, in ziua cu tentativa de suicid, acesta impreuna cu un prieten au venit in zambaccian si si-au uns ostentativ camasile cu ketchup. E bine sa nu ne inselam si sa vedem ca gunoiul uman este Adrian Nastase fara indoiala, omul care pusese toata tara sa-i numere ouale.
  Sunt stranii deformari de optica pe motive de sentimentalism si inteligenta critica.
  Si de ce sa acord mai multa importanta imperfectiunilor unor intelectuali decat megafurturilor de speranta, de viitor, de buna credinta, de fonduri publice pe care le comit hotii de elita ai tarii, elita lichelelor romane? TRU e mic copil si macar a ales sa-l slujeasca pe vamesul bun.

 • @Bogdan C.
  1. Desi stiti bine despre ce este vorab, repet: contractul de consultanta cu PUR (conducerea partidului, inclusiv dl DV) a fost unul strict tehnic -- mecanism electoral. Lucram la cea mai mare fundatie care se ocupa de sisteme electorale in lume. Rolul meu nu a fost unul politic, ci unul strict tehnic. Dupa ce PUR a luat decizia POLITICA de a merge in alianta cu PSD (partidul pe care-l acuzase in mai drept “partid-stat”, am propus rezilierea contractului, reziliere care a fost acceptata. Nu exista (daca ar exista, era scoasa pe taraba, demult) niciun articol, nicio declaratie, niciun gest al meu din acea o luna si jumatate care sa fie altceva decat un demers tehnic. Nu exista o immplicare a mea in batalii de presa, lupta de gherila politica, in favoarea PUR. In sfarsit, in acel an nu existat nicio dovada a colaborarii lui DV cu Securitatea -- chiar si dl Basescu se intalnea pe atunci cu dl DV. A face o comparatie intre acel contract al meu si activitatea de gornistii cu baioneta la arma este, scuzati-ma, o porcarie.

  2. Este dreptul dvs. de a considera ca o minciuna de o murdarie incredibila a dovedid ca autorul minciunii “nu este un cacacios”. Eu cred ca a dovedit altceva: ca si “oamenii de bine, de foarte de bine”, cand se inroleaza in campanii politice, pot uza de munitia jenanta a celor pe care-i acuza de comportament… jenant.

  3. Ca dl Mircea Geoana este personajul pe care-l descrieti e una. Ca impotriva lui trebuie luptat cu acelasi arsenal pe care-l gasim detestabil la “ceilalti” este… detestabil.

  4. Nu am nicio simpatie pentru dl Adrian Nastase -- imi displace si l-am criticat mai intotdeauna. Dar ce a facut in acel moment dl Neamtu a fost o mizerie. Din “fericire”, n-a fost singura.

  5. De unde si pana unde as da mai multa importanta “imperfectiunilor unor iuntelectuali” decat “megafurturilor de speranta”?

  6. Infiati-l pe dl TRU si veti fi fericit ca aveti in familie “un copil mic”. Si care este “vamesul bun” pe care a ales sa-l slujeasca dl TRU: dl Basescu sau dl Blaga? Sau sunt amandoi “vamesi buni”? Si daca sunt, de ce se haituiesc (reciproc) de moarte?

 • Shadow

  Of Doamne am trait sa o vad si pe asta. Populismul ca scop in viata:

  -- minciuna strategica
  -- moment critic
  -- personaj detestabil
  -- nu este un cacacios
  -- stie sa vorbeasca lichelelor pe limba lor
  -- gunoiul uman (binenteles selectiv)
  -- deformari de optica pe motive de sentimentalism si inteligenta critica(scanteia).
  -- megafurturilor de speranta, de viitor, de buna credinta, de fonduri publice(scanteia editie revizuita).

  Parca ne-am intors in timp la “hei-rupismul” epocii de aur. Mesia “epocii de aur”(vamesul bun) fata in fata cu “mesia capitalismului muribund”(nu nu dvs dle Tudoran ci ca forma de argument).

  Am asa o “scarba” de astfel de mentalitati.

  Cat timp fiintele umane accepta sa “slujeasca” nu “un scop”, “nu o idee” ci o “persoana” nu inseamna ca au ajuns inca la stadiul de Oameni.

 • OntelusDG

  Caracterul sofisticat al intelectualilor derutează, agasează, irită, este necarismatic, impopular, straniu. Deși cultura șlefuiește mințile și sufletele, cizelarea în cauză are ca preț, de multe ori, dificultatea de a comunica și a socializa firesc, de a rezona sincer cu oamenii simpli. Apoi, majoritatea covârșitoare a intelectualilor se caracterizează prin mândrie, motivată oarecum, dar impardonabilă politic și, mai cu seamă, electoral. Și, cel mai important, doar firile cu adevărat generoase, exemplare statistic rare se bucură când sunt înconjurate de persoane mai inteligente, mai merituoase decât ele; în cele mai multe cazuri, inclusiv politice, ,,lupta pentru existență” și ,,selecția naturală” îi elimină automat pe generoși. Există, sigur, și excepții, inclusiv în istoria românească, dar se pare că vâna de politician este incompatibilă cu universul intelectual.

 • Bogdan C.

  @Dl.Tudoran
  Nu pun la indoiala cele scrise de dvs. Trebuie ca sunteti fericit fiind atat de perfect, atat de matematic perfect…
  Continui sa cred ca gunoiul este Nastase iar nu Neamtu. Atata osardie in a deturna destinul unei populatii intregi merita mai mult dispret decat cel pe care constant il aratati acestui domn Neamtu, benign si politic neputincios. Nu am de ce sa respect dramele de cauza civica si politica ale unui politician corupt si influent ,drame in care l-au bagat propriile tare.
  Nu-l infiez pe TRU pt ca e urat si gainar.

 • InimaRea

  Povestea casetei aceleia nu-i așa simplă cum pare. Îmi amintesc că, la cel puțin o televizie de la noi, au apărut imagini cu Geoană într-o mașină, susținîndu-se că aceea era locul faptei. Mai interesant de atît este că partenera din mașină se zicea că era o colegă de partid, i s-a și spus pe nume (nu-mi aduc aminte); și a și dispărut din peisaj deși era cam în eșalonul 2 al PSD. (A revenit, oarecum, peste ani dar a fost imediat ”etichetată” -- în limbaj FB).
  Fără-ndoială că a fost o lovitură murdară a lui Băsescu. Dar poate că și de-aceea e atît de prețuită valoarea lui politică, fiindcă nu s-a sfiit să apeleze la orice mijloace pntru a învinge. De altfel, mă-ndoiesc că-n America, o asemenea poveste n-ar fi prins la public și n-ar fi fost exploatată politic. Dreptu-i, mă-ndoiesc și că americanii ar fi pus botu’ la o făcătură.
  Dacă, azi, se știe că toată istoria a fost inventată -- eventual, ca răspuns la povestea cu pixelul albastru -- tot e bine. Oricum, Geoană nu din cauza casetei a pierdut alegerile. De fapt, nici nu le-a pierdut, i-au fost furate în stil de autentic animal politic, iar pentru asta desigur că Băsescu merită întreaga admirație a tifosilor politici.
  Așadar, HRP n-a făcut altceva decît să se refere la o chestiune ”dezbătută” în țară -- poate că răspunzînd unei întrebări, căci n-am citit interviul. Problema ar fi dacă trebuia să se abțină de la, ori ba. Ar fi dacă ar fi și real, dar întrebarea e în altă parte: Putea să nu?
  Nu există probe directe c-ar fi primit sarcină de la Cotroceni să răspîndească povestea aceea. Indirect, se poate presupune că ”și-a făcut datoria”, ca unul dintre ”intelectualii lui Băsescu”. Deși mie-mi pare plauzibilă varianta în care HRP ar fi făcut totul -- cu ori fără angajament la Băsescu -- împotriva PSD și a candidatului său, oricine-ar fi fost acela, și-orice-ar fi presupus asta. Părerea mea este că, înainte de a-i fi devotat Băsescului, HRP i-a fost dușman visceral PSD, cu tot ce-nsemna asta pentru el și pentru ”Elită”. În triumviratul ”Elitei”, HRP era ”anarhistul” (Liiceanu -- iezuitul, iar Pleșu -- singurul om politic).
  Cum începuturile politice ale Băsescului stau sub steaua lui Ilici; și cum istoria predecembristă a aceluiași e cu ochi albaștri; și iar cum, la Mineriadă (iunie 1990) Băsescu era demnitar al ”regimului criminal”, apare inconsecvență înrolarea lui HRP în slujba unui astfel de personaj.
  Aceasta putea fi drama ”Elitei” -- a întregii noastre intelectualtăți ”adevărate”: avea de ales între Băsescu și Năstase, după lovitura de măciucă a alegerii lui Ilici, să nu se aleagă Vadim. Însă n-a fost o dramă fiindcă intelectualii românești ”s-au trezit” că țara încăpuse pe mîna cui nu trebuia. Dacă mai voiau să-nsemne ceva în țara asta, trebuia să aleagă cel mai mic rău.
  Dar ne putem întreba: N-ar mai fi-nsemnat nimic dacă rămîneau ”doar” oameni de cultură?
  Nu știu ce face acum HRP, din ce trăiește -- nu că i-aș duce grija. Văd, însă, că l-a cam uitat lumea -- noroc cu dl Tudoran, că-l mai scoate din uitare. Ceea ce poate-nsemna că asta i-ar fi fost soarte, lui HRP -- să fi rămas un anonim om de cultură, un neica-nimeni care abia-și ducea traiul, de la o lună la alta. Ori să fi emigrat dacă-l țineau baierile, să-și etaleze valoarea culturală prin părți apte a i le prețui.
  Eu zic că omul și-a jucat șansa.

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran # 19

  INTREBARE 1 ? : “ de ce se haituiesc “ ?
  RASPUNS 1 ? : Victoriile infrangatoare, multe si dese, cheia marilor succese ( la unul ) / succesuri ( la celalalt )! Cu “voie de la militie”, nu mai trebuie scris…, se subintelege, sistemic evaluand…

  EXTENSIE INTREBARE : Cand nu s-ar mai haitui ?
  RASPUNS EXTENSIE INTREBARE : Cand, “fara voie…” ( evident ! ), infrangerile vor putea deveni invingatoare, sistemic evaluand ( adica, “haituirea” n-ar mai avea rost, ca va fi lumea ocupata cu urmarirea de banditi…)…Adica, in Romania de azi, niciodata. Este “ilegal” ! Un alt mod de a pune in antiteza misterul primului million de dolari din avere in SUA si “golaneala” ultimului million de dolari din avere din Romania, in SUA, un avanpost al exploziei publice al energiilor creatoare, in Romania o ultima reduta a reintrarii in “mlastina pioasa si evlavioasa a oamenilor de bine”…

  IOV von FERRARI din Romania de maine, un practician in insolventa, teoretician al capitalismului divin, acum cu legatura “nemteasca” -- http://radugolban.ro/vocea-presei/declaratii-surprinzatoare-ale-candidatului-care-deschide-lista-prm-la-europarlamentare#comment-144 -- ( desi n-am uitat japonezii ‘ceia…)

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Despre neconstitutionalitatea art. 29 alin. (5) al Legii nr. 35/2008”, pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • @InimaRea
  1.Nici o poveste nu este asa simpla cum pare; nici macar Alba ca Zapada.
  2. Colega dlui Geoana se numeste, parca, Ana Birchall. Din cate imi amintesc, s-a dovedit ca si “scena” cu masina, si cea cu mituirea dlui Geoana erau… povesti.
  3. Eu continuu sa cred ca dl Geoana a pierdut acele alegeri, chiar daca ploaia de voturi pro-Basescu de la ambasada din Paris a constituit un miracol.
  4. Dl Geoana a pierdut si din cauza ca s-a lasat prins in cursa intinsa de Vantu: vizita de la miezul noptii. Dar si Vantu a luat plasa: cine i-a garantat ca, daca-i intinde cursa lui geona si chestia merge, il scapa de necazuri l-a mintit. Amandoi au luat plasa -- geona a pierdut alegerile, Vantu a intrat la parnaie. Intr-un fel, s-a facut dreptate: un candidat care se duce la miezul noptii la un megaborfas nu are ce sa caute la Cotroceni. Un megaborfas trebuie sa ajunga, pana la urma, la puscarie.
  5. Spre cinstea sa, dl Sever Voinescu, seful campaniei candidatului Traian Basescu, a declarat imediat ca nu stie la ce se refera dl Patapievici si ca la presedintie nu exista nicio astfel de caseta. Deci si dl Patapievici a luat plasa.
  6. Nu am cum sa stiu daca dl Basescu a fost ori nu implicat in “opereta” cu caseta, dar un om ca dl Patapievici cred ca nu trebuia sa intre in acest joc. Din patru motive: 1) Un Patapievici nu are ce cauta intr-un asemenea scenariu; 2) Fara sa vada caseta, nu trebuia sa o pomeneasca.; 4) chiar daca ar fi vazut-o, nu trebuia sa o pomeneasca din cauza motivului ce urmeaza. 4) Ziaristul a informat, daca nu ma insel, in ce zi va apare materialul. Si a aparut in ziua respectiva, care era ziua de dinainte de ziua alegerilor iar legea interzicea “propaganda electorala” in acel interval.
  7. Nu cred ca dl Patapievici este “un anonim om de cultura”. Chiar este un om de cultura, deloc anonim, si indiferent ce face azi sau din ce va trai maine (nici eu nu-i duc grija) ramane un intelectual veritabil.
  8. Ehe, emigratul e o alta istorie, una foarte dura, despre care vorbesc foarte multi (si foarte mult), dar cand e vorba sa emigreze “se mai gandesc”; si bine fac.

 • @BogdanC

  1. Nu sunt deloc ferict, tocmai pentru ca nu sunt, nici pe departe, “atat de perfect”, “atrat de matematic”. La matemadica/matematici chiar am fost si am rams “lemn”. Incerc insa sa fiu coerent si sa folosec o logica elementara, la mana oricui -- zic eu.
  2. Continuu sa cred ca cei doi nu se exclud. Din motive usurel diferite, amandoi sunt — in opinia mea — “de nefrecventat”. Dl Neamtu nu este benign; s-a dovedit doar neputincios. Dar va mai “da in clocot” de multe ori. Tot ce trebuie facut, ca sa nu stropeasca prea mult este sa fie lasat in plata Domnului…
  3. Nu e vorba de a respecta dramele de cauza civica sau politica. Incercarea (chiar nereusita) de sinucidere nu e nici o drama civica, nici una politica. Publicasem un text foarte dur (un triptic, de fapt) dedicat dlui Nastase. peste cateva ore a venit informatia privind incercarea de sinucidere. Am socs textul, am spus de ce si l-am republicat cand s-a confirmat ca dl nastase e in afara pericolului. Ma consider superiosr dlui neamtu pentru ca am facut acest lucru? Nu. Ma consider diferit de dl Neamtu. Nu-mi plac sacalii…
  4. Insist -- infiati-l pe dl TRU caci va va aduce prosperitate.

 • @) BC DT

  Eu cred ca dilema Nastase -- Neamtu se rezolva foarte usor prin dialectiva kierkeggardiana a lui si/ si…

 • OvidiuB

  @Ontelus DG #21

  Chapeau! Excelenta sinteza!

 • Pingback: Mai multe degete nu înseamnă mai multe mâini | Teologie pentru azi()

 • OntelusDG

  @ OvidiuB #29

  Vă mulțumesc!

 • OntelusDG

  Fiind un teritoriu al eficienței, al concretului, spațiul politic vine în contradicție cu argumentarea, atribut al domeniului intelectual. Astfel se explică inadecvarea, stângăciile inerente ale intelectualului angajat politic. Pitorescul, originalitatea pe care le demonstrează intelectualul au alt calibru, nepotrivit balisticii politice. Orice inițiere politică, democratică sau totalitară, deopotrivă impune părăsirea imediată a complexității de gândire, simțire, limbaj. Să fii frust, direct, să treci sticla, iată botezul focului în politică. În caz contrar, rămâi un bun consilier, dar niciodată un actor politic. Pe scena publică să joci rolul care ți se potrivește, devii suspect dacă vrei să pari ceea ce nu ești. Intelectualul intrat în arena leilor politici este pradă ușoară, fiind minoritar în orice combinație. Vrând să practice arta compromisului, care este chiar inima jocului politic, intelectualul se compromite, în primul rând pe el, apoi, prin contaminare din aproape în aproape, și pe majoritatea intelectualilor care participă activ la această continuă inginerie-imagerie socială.

 • Dezideriu Dudas

  @ OntelusDG # 31

  Inginerie , inginerie….Aveti dreptate dom’Ontelus !

  D-nul Dorin Tudoran, “pe vechi”, cauta doi ingineri…”Pe nou”, abia mai face fata la “inginerii”….

  Cand am organizat filiala de la Constanta ( http://agir-constanta.ro/despre-noi/scurt-istoric/ ), fiind pe vechiul cod penal…, credeam ca trebuie sa caut “faptasi”. Acum, pe noul cod, stiu ca trebuie sa caut “fapta”…Etapa 1 o aveti aici : http://agir-constanta.ro/evenimente/intalnirea-publica-cu-tema-interesul-national-in-context-european/

  INGINERUL TRAFALETAR NEMINIMALIZATOR

 • Dezideriu Dudas

  Salut revenirea lui “ Teologie pentru azi ”…Va asigur ca “minimalizarea” folosita de mine mai sus este in sensul folosit si aici -- http://www.teologiepentruazi.ro/2014/06/18/mai-multe-degete-nu-inseamna-mai-multe-maini/ -- …, chiar daca in aparenta intre Constanta ( “inginerii”…) si Cluj ( aici si acum, dom’Niku, cel care a scos “trafaletul” din teaca…), parem a ne incurca in IPS-uri si PS-uri…Cred ca orice resursa conteaza.

 • OntelusDG

  @ Dezideriu Dudaș @ All
  Această dihotomie umaniști-tehnocrați este reală, deși păguboasă. Umaniștii sunt mai boemi, nebuloși, narcisiști, în timp ce tehnocrații, majoritatea ingineri sunt mai disciplinați în echipă, mai coerenți, mai sistematici. Creativitate există în ambele zone, evident specifică fiecărui domeniu de cunoaștere. Marea problemă, insolubilă, date fiind patimile politice și, mai cu seamă, precaritatea omenească în plan moral este aceea a joncțiunii fericite dintre indivizi-asocieri-piețe-instituții. Fiecare om și/sau categorie are prejudecăți și orgolii caracteristice, care afectează parcurgerea mai mult sau mai puțin algoritmică a etapelor hotărâte inițial, totul intrând în zodia provizoratului, a bășcăliei, a urii chiar, de cele mai multe ori. Și suferim cu toții, mai devreme sau mai târziu. Cum să diminuezi lăcomia? Cum să atenuezi orgoliile? Cum să nu viciezi concursurile, alegerile, discursurile, agregările? Cum să te lupți cu mentalul tabloidizat? Evident, întrebări retorice…

 • Bogadan C.

  DD salveaza intelectualii : un nou proiect de lege promovat de PPDD prevede ca statul sa dea fiecarui intelectual primul milion de euro ca sa capete nitica greutate si sa se dea pe brazda facand primele tranzactii imobiliare. Astfel se va mai nivela decalajul dintre intelectuali si politicienii cu greutate. Dl DD apreciaza ca este un moment de cumpana , cand cuvantul si adevarul au cea mai slaba cota si intelectualitatea va sucomba sub propria lipsa de greutate daca nu se infuzeaza rapid capital.

 • Dana (Mara)

  http://adevarul.ro/international/in-lume/clor-popor-1_53a13ee30d133766a8ad7388/index.html
  Se pare ca si domnului Cristian Preda le combate mai bine mai nou cu analizele pe teme de politica externa. Dar totusi nici aici (desi mai onest ) nu merge cu sinceritatea opiniei pina la capat. Cum se vad lucrurile cu aceasta criza din Irak cu exaltatii astia care au cam aparut din neant (unde erau serviciile secrete?) si care raportat la marea masa a populatiei sunnite nu le reprezinta aspiratiile ci sint mai degraba niste clici de mercenari, un nou focar care se hraneste din coruptie si trafic de arme gen hesbolah si hamas. Dar tragedia si ipocrizia este ca aceste focare in loc sa fie stirpite din fasa sint “tolerate” si chiar alimentate pentru a mentine starea de destabilizare a zonei si zadarnicirea cristalizarii unei urme de societate democratica in rindul sunitilor cel putin urmind modelul iordanian sau turcesc. Sunitii din Siria nu sint la fel cu cei din Irak, iar acolo desi se face mare tapaj pe motivatiile religioase, sperietoarea cu jihadul, promotori ai revoltei sint oamenii din armata fostului dictator care au pierdut privilegiile. In Siria amaritii de suniti sint asemanatori cu cei din Iordania, oameni simpli, onesti, prigoniti si in trecut de tatal dictatorului Assad si care la inceputurile revoltei primaverii arabe au dorit alegeri libere ca si cei din Egipt si nordul Africii. Intre timp au intrat in scena acesti mercenari exaltati veniti se pare chiar din Irak sau Europa, tot felul de frustrati si capete infierbintate care au confiscat revolta si au compromis-o. Poate ca asta s-a si dorit, destabilizarea zonei, dislocarea a aproape 7 milioane de arabi suniti de la casele lor, parte refugiati in tabere, parte refugiati in zone mai sigure din Siria (unde platesc chirii dupa ce au fost nevoiti sa isi abandoneze locuintele), parte emigrati in state occidentale si a unui genocid in rindul populatiei civile, peste 150.000, asa numitele in mod cinic victime colaterale.
  Asa ca desi analiza domnului Preda este onesta, da, sa ne revoltam impotriva celor care finanteaza organizatii teroriste, anume Rusia si Iranul, dar as vrea sa vad perplexitatea domnului Preda cind poate destul de curind vom asista la o alianta sua, israel, ue tocmai cu iranul si rusia impotriva arabilor sunniti, ceea ce nu ar fi exclus. Dar ar fi corect? Este sanatos? Si atunci domnul Preda cum este flexibil si elastic iar ar gasi o justificare corecta politic.
  O zi buna.

 • Dana (Mara)
 • revistapresei

  @ Dorin Tudoran

  D-le Tudoran, dvs va pierdeti timpul cu fotbalul cu care v-ati pierdut mai tot timpul indelungatei dvs vieti si in vremea asta in Romania prietenii dvs care nu sint chiar toti prietenii dvs produc breaking news. Dl Goe pe care dvs l-ati botezat Dl Goe Iova anunta ca iar se sinucide. Zice ca isi da foc chiar intr-un tirgulet pe care dvs si alt poesel il stiti bine. Priviti testamentul lui http://viorelpadina.wordpress.com/2014/06/14/va-mai-amintiti-de-mirc-bey/

  Marele dvs pretenar d-l Andrei Plesu zice si dumnealui ca nu-i plac basistii (pe bune bancul stagiunii estivale) cum ar veni ca se autodispretuieste. Mai zice ca el cu Basescu n-a avut treaba decit vreo 4 luni si asta imi aduce aminte de filmul acela numit ‘N-au dansat decit o vara’. Ai dracului intelectualii astia cum uita ei rapid ce au facut, mincat si beut. Ia cititi colea http://adevarul.ro/news/politica/basistii-1_52f7abb3c7b855ff5633b51c/index.html

  Subalternul lui domn Plesu, Mircia Vasilescu e si dinsul foc si para ca poporul i-a numit pe lingaii lui Base ‘intelectualii lui Basescu’. Uite ce misto le zice domnul Mircia Vasilescu si ne indeamna sa-l ungem presedinte pe Unguent care a fost si prin CC al lui Nicu Ceausescu si seful spionilor si e si intelectual bun la toate pe http://adevarul.ro/news/politica/romania-intelectualilor-s-a-ascuns-1_53a1eba20d133766a8b217bc/index.html

  Lasati-l dreacu de fotbal si ziceti ceva de gainariile astea sau nu va da mina sa ziceti. Tocmai acum cind s-a dovedit ca celalalt Mircia frate cu Base e un mafiot si l-a folosit pe tov Pres sa ii scoata pe mafioti din puscarie pe dvs va alearga grija fotbalului mondial. E si curajul dvs la fel de cacacios ca al basistilor care acuma nu mai vor sa auda de Basescu si basisti. Ati basit-o rau de tot inteligenitlor!

 • Dezideriu Dudas

  @ OntelusDG # 34

  Victor Nitelea, un fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu ( nu cred ca “analistii cu basca” trec pe la “banditi”, pierduti de mult pentru ei…, asa ca nu mai scriu si apelativul de politete, desi varsta si totusi autoritatea ….ar -- cam -- impune…), ma intreba acum 10 ani, ce ne-ar face pe noi, cei care contestam sistemul politic, diferiti de cei care-l formeaza…Din pacate, intre timp, Victor Nitelea ne-a parasit si deci mai poate afla adevarul doar direct de la Mihai Eminescu, pe care noi acum, ne-dilematic, dorim sa-l reconsideram public….Stiu ca m-am blocat atunci, dar totusi enuntasem o formula participativa….. Desi “formula” mea o extrasese anterior si prietenul lui, d-nul Alexandru Mironov, inca din 19 iulie 2000 ( dupa prima editie de la Forumul de la Neptun din 2000 ) in textul “Net-economia si “Noua politica” “ ( unde eram “coleg” cu Bill Gates ), gasit de mine abia acum pe internet ( pe textul din din 2001, tot din Revista Magazin, dupa al 2-lea Forum de la Neptun, mi-l transmisese chiar d-nul Alexanderu Mironov ). Pe atunci eram un “prozator tip Jourdain”….Redau in linkul urmator articolul cu textul respectiv :
  http://www.revistamagazin.ro/content/view/970/21/

  Formula mea, extrasa din articolul d-lui Alexandru Mironov, mentionat mai sus :
  “ În „Noua politicã”, s-a stabilit, nu vor exista nici un fel de interdictii politice, ci, dimpotrivã, se va milita pentru implicarea cât mai multor români -- a tuturor românilor, dacã se poate -- în viata economicã, socialã, politicã a tãrii. “
  Recunosc acum, dupa 14 ani, ca singurul posibil presedinte in trend al unui asemenea partid al romanilor ar fi d-nul Gica Hagi. Iar sloganul nostru ar fi : “Numai bine si deloc rau !”. Voi demonstra insa cat de curand ca nici trendurile “nu se mai simt asa de bine”. Pe aceasta directie, voi pleca cu demonstratia chiar de la Gica Hagi.

 • Dezideriu Dudas

  @ Bogdan C # 35

  N-ati inteles. La noi, primul si jdemiile urmatoare de milioane de dolari ( nu Euro, la care “s-a lasat” nea’ Mugur, dupa ce a rezistat zamolxian, pana a inteles ca poate “trafaleta” situatia…) se fac “piua-ntaia”…., daca “ai voie”…Nu mai “are nimeni voie” insa, la ultimul milion…

  Stiti vorba ceea a lui Bernard Shaw ( parca.., sau Mark Twain…? ) cu, “sa nu faceti concurenta statului” ?…In Romania, totul se blocheaza abia la ultimul milion de dolari…Pana si ayatollahii lui “Alba ca zapada” nu mai “au voie” acolo ( vezi cazul Adamescu – RL ). Ei, care aveau voie sa rada tot….si, in plus, sa-si cumpere propriul tiraj cum ni l-a parat dom’Liviu ( Antonesei ), aici, “la banditi”, prin Doru Buscu – A.C….

  Dl DD, dupa momentul de cumpana

  PS. Intelectualii nu au nevoie de bani ca sa capete greutate. Au nevoie de verticalitate….Si taratoarele au destula greutate…Daca veti analiza ce bani ( pentru ce ….) primesc ONG-urile din Romania, veti constata ca “varanii” par a fi singurii “lei” posibili in Romania. Acum, orice ban, ori se duce la vreo “soparla insignifianta” ori la “varan”…Dvs. ne avertizati ca la “varan” nu e bine. Perfect. Aveti dreptate. Noi insa spunem, in plus, ca nici doar cu “soparlele” nu vom ajunge pe vreo-undeva mai departe de unde am plecat din 1989…Avem voie ?

  PS. In lipsa de altceva, ca antidot la jdemiile de soparle taratoare si varanul pare a fi bun la ceva…Desi, poti sa-ti iei adio… ,daca incepe sa se uite la tine…

 • Dezideriu Dudas

  @ revistapresei # 38

  Bre’ nea’Revistapresei, lasa-ne bre’ ca suntem obositi….Dom’Tudoran, “bandit fiind”, nu poate pentru ca sa ( sau doar vrea sa ne verifice vigilenta ? )…., si desi noi nu mai suntem odihniti ca altadata…, tot putem “face gat”…Mai putin Ardealul…, mai ales Clujul…., ca ei nu cred…, dar nu-i nimic, credinta vine pe urma la ei ( si tot la ei, pleaca cel mai la sfarsit…)…

  Sa recapitulam : Dl. Goe, avp, Andrei Plesu. T.Basescu, Mircea Vasilescu, MRU, M.Basescu…Pentru ei ne Dreapta-deranjezi, cand Stanga va fi din ce in ce mai prezenta ? Stanga-deranjul inca “nu are voie” pe partea asta ? Prea v-ati imprastiat…, pe-o singura parte…Dealtfel., si cu Dreapta-deranj, si cu Stanga-deranj, tot un fel de Stefan cel Mare si Sfant am fi “langa” ( asemanator cu tanga ) cu revolutia si cruciada vesnica ( “piosenia si evlavia” sunt “la pachet”…), desi Papii si iezuitii au cotit-o de mult intr-o evolutie continua…Mai bine ar suna Dreapta-responsabilizare si/sau Stanga-responsabilizare, dar mi-e ca iar “se da drumul la vorbe”…si iar ne sufoca “transatlanticu’ & co” ( chiar daca ar mai trebui sa scrie o carte de interviuri, de data asta, neaparat “pontica” )…Asa ca, va rog sa ignorati acest mesaj. Nu este pt. dvs. ! Este pentru starea de bine a “evolutiei”…Cum spuneam, “in trend”, propun sa fim cu faptele, nu cu faptasii….

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Fratii, surorile, copiii, parintii, sotul/sotia Presedintelui Romaniei din perspectiva constitutionala si legala”, pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • InimaRea

  Așa, boieri dumneavoastră! Acum, că se vede iar și iar că fotbalul e cu jucători adevărați, nu cu antrenori geniali, ia să ne-ntoarcem o țîră privirile-n țigănia noastră cea de toate zilele!
  Zic eu că pe nedrept e-nălțat HRP la rang de secătură intelectuală, cînd mult deasupra lui stau două specimene adevărate cît cuprinde: Baconschi și MRU. Prin lichelismul lor de 5 stele, au asigurat țării ăsteia și-un prezent -- pe cale de-a se-ncheia apoteotic -- cum mai jenant n-are cum fi; și-un viitor în care nu vom scăpa nicicum de eticheta ”țigani”.
  Da, gentlemen, despre realegera lui Băse de justesse, e vorba. Care cu SIE fu reales -- la Paris și Chișinău -- și cu acoperirea diplomatică a celui ce-avea să devină ministru de Externe, în Guvernul MRU.
  Vedeți ce simplu e? Servești, ești premiat.
  Între noi fie vorba, de cînd cu democrația, totul se exagerează ridicol spre penibil. ‘Nainte vreme, cînd se răsplătea unu’ pentru fapte de arme, ăla trebuia decît să se-nfoaie: Servesc Patria! Adică, nu-și făcea decît datoria -- modestie bolșevică de la mama ei!
  Pe cînd în postbolșevism, același duce mîna la piept și rostește grav, adînc: Patrie și Onoare!
  Poți să’nebunești pe chestia asta!
  ”Oameni de onoare”, ce titlu mișto -- merita un film! Potrivit ”conceptului”, HRP e un om de onoare, pe cînd ceilalți n-au cum fi, mă gîndii eu. Trăind și nemurind, avem a vedea cu ochii noștri -- ba, bună parte dintre, pe chiar pielea lor.

 • Remember: Lenin, într-o scrisoare către Gorki (ţi-l aminteşti, Dorin!): “Intelectualitatea se crede creierul naţiunii dar nu este decît un căcat.”

 • OntelusDG

  A masterpiece of Klezmer & World music:
  rel="nofollow">

 • Ion Ilici Mineriadov

  @Vasile Gogea
  Tot Ninel(Lenin) recomanda, literal, sa nu li se sufle mujicilor/peizanilor/taranilor in cur. Pudici, traducatorii de la Editura Cartea Rusa ziceau ” sa nu i se caute mujicului in coarne”.
  PS. In versiunea stiuta de mine -- gratie lui Andre Glucksman, din BUCATAREASA SI CAPCAUNUL si contorsiunilor mnezice -, Vladimir Ilici glasuia despre intelecuali ca nu sint nici capul, nici bratul, nici salele Revolutiei, ci mai degraba curul flatulentios al acesteia.S-o fi inselat Ninel? Nu s-o fi inselat?

 • revistapresei

  @DT
  D-le Tudoran ce le mai tăceți. Poate că din cauză că n-am scris cu ț ș î ă n-ați înțeles că s-a prins lumea de mult că sînteți și d-vs un băsist prost acoperit. V-ați dat toți intelectualii lui Băsescu la fund acum cînd Băsică ăla mic al lui Bercea l-a dat în gât pe Băsică ăla mare al vostru. Nu scoateți o vorbuliță. Se aude că cîntați o melodie nouă ‘Poa să ningă poa să plouă, nouă ni se rupen-n două, Că avem Băsică nouă’. Stăpîn nou și slugi vechi. Halal să vă fie intelectualilor dar de d-vs îmi pare rău că mi s-a părut că sunteți mai cu obraz dar cînd vă văd cum tăceți parcă nu-mi mai pare rău. De ce tăceți d-le Tudoran?

 • Daca_nu_nu

  Domnule Tudoran dragă, vă rog să vă duceți în Brazilia!
  Serios vorbesc: vă implor să vă duceți în Brazilia!
  Bucurați-vă de soare, de fotbal, de orice se poate bucura un om cu scaun la cap, numa nu vă bateți capul cu ce se-ntâmplă pe-aci… Și asta din cel puțin două motive:
  1. Oricâtă bunăvoință ar avea omul și-ar oferi -- pe blog, pe site, face-to-face -- consultanță gratis, ceea ce rețin ăi consiliați e că tu, cetățene, i-ai „înjurat”.În loc să aleagă ce e bun din ce ai zis, în loc să admită critica constructivă, ei te declară dușman pe viață și fără drept de apel. Își pot ei scoate ochii de numa-numa, se pot sfădi între ei și dup-aia se pot pupa-n cur (să fie cu iertare), între ei merge, dar nu carele cumva să bage de seamă cetățeanul și să le zică „negri ți-s ochii”, că s-au arsu-să…
  2. Aici nu mai e vorba de atitudine, de ce-am avea de așteptat de la politicieni, de ce-ar avea ei de oferit și-ar trebui să ofere… Aici e vorba de interlopi și traficanți, să fie cu iertare. Or, cu de-alde ăștia, nu-i bine să te-ntovărășești nici în tramvai! Văd lume multă aruncându-se la banii lor ca rațele la muci, să fie cu iertare, dar mai bine a mânca pită cu ceapă decât a se ajunge la cheremul traficanților. Și geaba zici, geaba-ți răcești gura de pomană, că, bag samă, așa a lăsat Dumnezeu, ca ăla de s-a ajuns unde-a dorit el pe scară să nu mai țină cont de ce-i zic unii-alții. Dup-aia tot ei se dau loviți când strigă oarecine din mulțime că împăratul este gol…
  Eu nu mă poci duce în Brazilia, dar de închis în casă mă pot închide și Dumnezo-i îmburde-n rai, că aici nu mai e vorba nici de opțiune politică nici de atitudine civică: acilea-i vorba de bani, bani, bani și trafic, trafic, trafic!
  Amen dico vobis.

 • Dezideriu Dudas

  @ Vasile Gogea # 44

  Da, dar “căcatul” ce-l privim sireti ( cine poate arunca cu piatra ? ), nu e de rand…, e intelectualitatea tarii romanesti…

  De unde si, abia acum…. demonstratia versurilor copilariei : “ Tu esti Mircea ? Da-mparate ! Da căcatul la o parte !.”

  P.S. A incercat ceva Dinescu, dar a inteles de la don’Pino ca doar trebuie sa se faca…Si pare ca de-atunci n-a mai inteles nimic…

  @ Revista presei # 47

  Mata te-alinti. Esti de fapt de la “Revista de front”…RAPORTAM : In timpul serviciului nostru “la banditi”, acestia par ca se rade ( iar n-am diacritice, pe cele de la d-nul Gogea le-am luat cu tot cu c…- Aici, “la piosi”, nici vorba sa puta a c…, numai miros de trandafiri, chiar esente maturate de timp…). Pe undeva nu-i rau, ca ne mai radem si noi…Mata nu te mai razi din cand in cand ?

  Excelenta, don’Revista…, cand am postat pe blogul d-lui Tudoran cateva comentarii subsecvente unui lobby focalizat pe atenuarea fortei “basistilor” care doreau sa-l tina pe Adrian Nastase vesnic” antibasist”, acum, fix “antibasistii” par sa moara de dragul “antibasismului”, desi Adrian Nastase pare a ramane in continuare un “bandit periculos”….pentru idealurile sfinte ale “antibasismului”…
  Hotarati-va bre’ ! Sunteti de la “Revista presei” sau de la “Revista de front” ? Daca sunteti totusi de la “Revista presei”, va rog sa cititi eseul d-lui Dorin Tudoran, “Frig si frica”. Veti intelege din acel context ca a afirma ca Dorin Tudoran -- si extind si cu Paul Goma, Doina Cornea, Vasile Paraschiv, intr-o lista scurta ( mai lunga, iese foarte greu…) – este antibasist sau orice anti-altceva dupa 1989, este o stupiditate. E drept, ei nu au strigat cat au putut ca “au murit degeaba la revolutie in 1989”….Si nici n-au fost pompieri si nici n-au avut picioarele bagate in ghips, ca sa inchei asa, in eventualitatea ca totusi sunteti de la “Revista de front” !
  MORITURI TE SALUTANT !

  P.S. Ne plac muschii la alde’ matale, dar vezi ca “pipi” tot noi facem…

 • Dana(Mara)

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/selfie-uri-din-altarul-statului-de-drept-106375.html
  @Daca_nu_nu, aveti dreptate. Cu mare dezamagire pentru aceasta totusi brutala confirmare, mai putem zice si altele din intelepciunea populara: daca te bagi in troaca porcilor te maninca sau ulciorul nu merge de multe ori la apa, etc.
  Ieri la emisiunea Jocuri de putere MRU a spus ca aceasta este efectul de bumerang al acceptarii de catre politicieni (si nu de ieri, de 20 de ani) a lumii interlope sub forma unor reprezentanti ca de exemplu acest Capatina care a candidat pe listele ARD (spalat, frezat, dindui-se la momentul respectiv un aer de respectabilitate dar in fond este un mafiot).Sa ne gindim numai la felul cum a acaparat mafia interlopa piata imobiliara din Timisoara tot pe filiera politica. Periculos este si ca Ponta tolereaza sa se uneasca mafiile intelope tiganesti cu cele ale baronatului in lupta pentru schimbarea personalului din structurile de Justitie, prin noile atacuri la sefii DNA si ICCJ. Acuma se platesc aceste polite -- cum bine avertiza si dna Macovei cind s-a opus candidaturii individului Capatina -- care le vremea respectiva au fost subevaluate in stilul superficial si pagubos al dnei Udrea care se gindea numai la profit electoral si nu isi face probleme de ordin moral. Ei uite, cu toate avertizarile din partea societatii civile ca se fac lucruri hazardate si de prost gust, pina la urma tot aici ajungem la vorba intectualilor critici care au reusit sa ramina echidistanti si au criticat obiectiv atit puterea cit si opozitia. Din greseli se invata, dar din pacate cu pretul diminuarii brumei de credibilitate externa.
  O zi totusi buna, numai bine si vacanta placuta tuturor.

 • Valeriu Mangu

  Articolul “O decizie istorica pentru Curtea Constitutionala”, pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • OvidiuB

  @Inimă Rea

  Sunt convins ca nu trebuie să vină unul tânăr ca mine să vă enunţe următoarea posibilitate: într-o ţară “la margine de imperiu”, în care interesele imperiului sunt încă ridicate (în 2009, preponderent economice, acum s-a redeşteptat şi geopoliticul), mereu vor exista un 2-3-maxim 5% din voturi care vor putea fi canalizate către cine trebuie. Iar imperiul va închide mereu ochii la un asemenea abuz democratic, pentru că este tolerabil (e tolerabil şi mai mult dacă eşti într-o zonă mai gri, dar asta e o altă discuţie).

  Prin urmare, ca şi competitor politic, ceea ce trebuie să fii în stare să faci (dacă tu ai acces la butoane) este să duci lupta în marja de eroare. Dacă ai ajuns la 49-51, atunci vei putea să-l transformi în 51-49, dacă mai ai şi niţel noroc şi nu defectează nimeni. Dar pentru asta trebuie să ajungi la 49-51.

  Iar Parisul sigur n-a adus 1% din voturi (de fapt, toată diaspora împreuna a adus 1,5% în 2009), deci nu Parisul l-a făcut preşedinte pe TB. Preşedinte l-au făcut dl. Geoană şi dl. Vântu, într-un moment când TB era ieşit din marjă şi nu putea să spere nici la Paris, nici la alte forme de abuz democratic care sunt tolerate la centru.

 • Dana(Mara)
 • Dana(Mara)

  Acuma vad dintr-un comentariu la articolul din Romania libera cu dna Macovei ca acest site “sursazilei” ar fi trecute la platformele de propaganda anteniste iar dna Haineala l-a si dat in judecata, deci scuze pentru trimiterea la link, probabil sint speculatii. Dar totusi, vedem si din alte surse mai credibile ca ca acest Capatina a facut afaceri cu statul pe filiara Blejnar, etc.

 • InimaRea

  OvidiuB: Sîntem aici că să comunicăm democratic, astfel că unul tînăr are tot atît drept de a se exprima cît și unul bătrîn.
  Mi-e perfect perpedicular -- cum se spunea în tinerețile mele -- că, în 2009, nu s-a furat decît 1-2%. Dar nu-mi mai e cînd amărîtele de procente l-au reales pe Băsescu. Oricum, eu în altă parte băteam -- căci ce-i făcut, e rău făcut, iar acum se cunoaște al dracului! (De altfel, acele alegeri au fost pierdute din ambiția PNL-Antonescu. Dacă se retrăgea înainte de, Geoană cîștiga din primul tur, și nu mai era posibilă reușita acțiunii de noapte a SIE&MAE.)
  Chestia cu ”marginea de imperiu” e apă de ploaie, numai bună pentru amețiți care altă explicație nu găsesc, cînd nu mai au de-o votcă (nu c-ar fi cazul matale, e opinie generică -- no offence!). Acceptînd ideea că Ro nu-i decît o marcă de graniță a imperiului occidental, comitem cîteva erori, printre care: occidentalismul nu-i imperial, nici imperialist (apropo, ”imperialismul american” era bunul la toate, al propagandei antioccidentale bolșevice, bîntuind cu furie în anii ‘950 -- ai “Obsedantului deceniu”); NATO și UE sînt în continuă expansiune, astfel că -- și de-ar fi Ro o graniță a sa -- e una provizorie. Or, expansiunea aceasta nu este neocolonială. Dacă așa pare -- pe la noi, bunăoară -- este din cauza poltronilor ajunși la guvernare. Să ne amintim că, și Grecia a fost graniță -- și a rămas, că-i la maluri de mări; și Ungaria -- și nu mai e; nici Bulgaria nu mai e de cînd intră, pe rînd, țările din ex-Yugoslavia, în UE; poate că cel mai important: Vestul nu-i fericit că ”granițele sale” dovedesc fluiditate democratică, în loc de consolidare.
  În cazul realegerii lui Băsescu, imaginam un scenariu: se vede furăciunea, cu ochiul liber. Loserul se agită -- vrea contestație. E sfătuit să stea potolit. Și stă.
  Ei, dacă stă, nu-i pentru că Vestul îl preferă pe celălalt ci pentru că el n-are stofă de președinte. Nu-l vedeam pe Băsescu stînd să i se tragă preșul de sub picioare.
  Pe de altă parte, dacă totuși a fost vorba despre o preferință a Vestului, cred c-a fost cam așa: se poate accepta un președinte slab în exterior, dacă-i măcar în interior puternic. Oricum, e preferabil unuia amenințînd a fi slab și colo, și dincolo.
  Vale!

 • OvidiuB

  @Inimă Rea

  Accept responsabilitatea comunicării democratice. Luaţi, vă rog, ideea “marginii de imperiu” nu exclusiv ca pe una geografică: este şi o graniţă a covergenţei cu valorile centrului. Grecia a rămas o margine, chiar dacă între timp după ea au mai intrat în imperiu alte 10-15 ţări. Pentru că ăstea sunt apucăturile ei, iar centrul vede şi -- de la un punct încolo -- cred că-şi dă seama că forţa sa civilizatoare este totuşi una limitată. Şi-atunci, măcar bani să iasă (cum ar fi, din înarmare în cazul Greciei, din gaze de şist în cazul nostru, dacă cu aurul nu a fost să iasă) -- şi să fie linişte.

 • InimaRea

  OvodiuB: Atunci, vorbim de provincialism -- și acceptăm ideea că națiunile-s de două feluri (dup criteriul modernitate): metropoitane și provinciale.
  Ceea ce-i cu totul altceva.

WP Admin