≡ Menu

Comunismul sau Victimele Comunismului?

Anunțul de dată recentă în legătură cu inițiativa înființării unui Muzeu al Comunismului mi-a reamintit discuții mai vechi, purtate cu prieteni, colegi, colaboratori, cercetători etc., oameni strânși în jurul revistelor Agora și Meridian în urmă cu douăzeci ani. Erau, evident, discuții legate de ce ar trebui făcut împotriva uitării, ce ar trebui construit pentru ca viitoarele generații să gândească ”în cunoștință de cauză” și să se opună, cu mai mult succes decât înaintașii lor, repetării unor orori.

Una dintre temele acelor lungi discuții (subiect pe care l-am reactivat în urmă cu câteva zile într-un grup de prieteni și cunoscuți) era chiar numele pe care ar trebui să-l poarte un asemenea muzeu. Azi dimineață, unul dintre participanții la acest recent schimb de idei mi-a semnalat un foarte interesant articol semnat de dl Ion Vianu în revista ”22”. Vi-l recomand cu mare  căldură – aici.

Textul dlui Vianu (medic strălucit, rafinat autor de literatură și publicistică, unul dintre intelectualii ce s-au alăturat Mișcării Goma și fost membru al Colegiului de redacție al Agorei) propune o abordare mai complexă, necesar-nuanțată a unui proiect ce poate marca înțelegerea terorii comuniste în contextul unor forme complementare ale autoritarismelor sau totalitarismelor pe care le-a avut de înnfruntat România modernă.

Asemeni mai oricărei abordări și celei a dlui Ion Vianu i se pot găsi puncte slabe, i se poate căuta nod în papură. Importantă rămâne însă nevoia unei dezbateri – cât de cât publice – înainte de a decide numele unui așezământ pe care îl investim cu atâta semnificație.

Eu, unul, după citirea textului dlui Vianu am revenit la una dintre întrebările ce mă frământă de peste două decenii: Muzeul Comunismului sau Muzeul Victimelor Comunismului? Muzeul Holocaustului sau Muzeul Victimelor Holocaustului? Ș.a.m.d.

 

MERIDIAN, Vol. I, Nr. 5, Ianuarie - Aprilie 1992. Ilustrație - JON-DOGAR MARINESCO.

 

Știu, cu cât este mai sintetic, cu atât mai percutant poate fi un titlu sau numele unei instituții. Mă tem însă că Muzeul Comunismului ar putea să mute, evident fără voia întemeietorilor instituției, accentul de pe victime pe călăi.

Dacă cercetarea trebuie să rămână focalizată pe articulațiile unui sistem bestial, atenția trebuie atent distribuită pentru ca milioanele de victime să nu devină “elemente de decor”. Altfel riscăm să părem, încă o dată, preocupați mai mult de călăi, decât de victimele lor.

Poate mă înșel, poate dezbaterea pe care o propun este superfluă. Dar m-am simțit dator să o fac.

 

 

 • Da, o discutie ar trebui sa aiba loc. Pina una alta, opinez ca numele corect este Memorialul victimelor comunismului, pentru ca altfel (cum au declarat deja, unii “specialisti oficiali” in “memorie”, care viseaza la “rafturi intregi de biblioteca cu biografii ale… calailor”!), vom avea doar “o piramida” in care vor fi “mumificati” calaii iar victimele vor fi doar niste “umbre” anonime.

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea

  Multam pentru raspuns.

  Imi amintesc de dclaratia lui VT care marturisea ca visul sau este sa vada rafturile librariilor si bibliotecilor pline cu biografiile tuturor fostilor ministri de interne ai Romaniei comuniste!?! Am scris atunci ca, eu, unul, cred ca ar fi nevoie de biografiile marilor rezistenti, opozanti ai comunismului, de la cei azvarliti in puscarii pana la cei carora le-au fost distruse vietile “in mod pasnic”. Cei tineri au nevoi de MODELE POZITIVE, de “modelele” negative afla in fiecare zi cate ceva.

  Da, dupa discutarea numelui ce trebuie sa-l poarte un asemenea asezamant (un nume la stabilirea caruia este nevoi de o consultare ceva mai larag decat o troika ori alta), va fi nevoie si de alte discutii, cum ar fi ce va fi expus in muzeu si cum va fi organizat. Sigur, asta va fi responsabilitatea celor abilitati de sus sa o faca, dar nu cred ca va trebui respinsa o discutare… largita.

 • Radu Humor

  Daca cineva ar fi cu adevarat interesat de o mai buna cunoastere si condamnare a criminalului sistem comunist, o incapere a acestui memorial ar trebui sa cuprinda imaginile (chiar daca nu in ceara !) ale unor cupluri celebre ! Din care sa nu lipseasca parintii lui Petre Roman, Vladimir Tismaneanu sau HRPatapievici, calare pe tancurile cu care au venit in Romania postbelica sa implementeze acel sistem criminal -- comunismul , si pe urmasii lor, calare pe situatie in Romania postdecembrista :mrgreen:
  Atunci poate ca s-ar reusi sa se dea o mai buna si realista (dar trista!) explicatie a situatiei in care ne aflam si din care nu vom putea iesi , nici daca facem nu unul, ci Memorial langa Memorial !
  Binenteles ca nu vor trebui sa lipseasca nci alte cupluri celebre, cu continut elenistic ( Nicu si Leana, Traian si urmasa, s.a.) Roberta cu cotoiul, Eba cu Syda, sau Cocos cu …parcarile ! :roll:

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor

  Nu sunt sigur ca toti parintii pe care-i pomeniti au venit calare pe tancurile cu pricina.

 • nae curtenu

  Eu, unul, m-am saturat gargara asta pe tema comunismului. E obositor si irelevant. Fara efect in constiinta prezentului. Nici un efect.
  Am prins si eu douazeci de ani de comunism. Pina sa se intimple “revolutia”, cea mai distructiva trasatura a comunismului mi se parea impostura. Trebuia sa jucam teatru. Sa facem pe prostii. Jucam intr-o piesa si toti stiam asta. Mie asta mi se parea esenta comunismului, iar cind astia s-au decis sa condamne comunismul (cu Plesu, HRP si Liiceanu atit de incintati!), mi s-a parut de o imbecilitate sinistra.
  Cine sa condamne comunismul? Basescu? Pai faza era de-o impostura maxima.
  Asta care de douaj de ani, pozeaza in om de stat, cind de fapt isi urmareste doar propriile interese (ca dealtfel toti cei care au fost la putere din 90 incoace)? Iar eu ce trebuie sa fac? Iar trebuie sa fac pe prostul ca inainte de 89 si sa-l iau drept politician (pe el, ca si pe toti ceilalti), cind, de fapt, toti sint niste hoti si ar trebui sa fie inchisi, in loc sa umble liberi?
  Da. Dupa capul lui Plesu & comp., asa ar trebui sa fac.

 • Tony

  Coane Dorine, cu toata consideratia vin si zic: discutia nu e superflua dar construirea unor muzee memoriale pe care nu le-ar vizita nimeni, decat eventual cu scoala, ca pe vremuri, ca tot va vad nostalgic, la Doftana ori la muzeul CFR-istilor si petrolistilor, etc… ar fi cu siguranta asa: super-flua. In plus am auzit ca ar exista deja muzee ale epocii de aur construite la Craiova si la Scornicesti de catre un alt nostalgic la fel de veritabil (unul Dinel Staicu). Despre cum sa se numeasca si cum ar putea fi organizate asemenea muzee cred ca pot fi promovate dezbateri foarte interesante si utile prin ele insele, care ar deveni adevaratele “memoriale”. Dar purcederea la alocarea de resurse unor asa ceva, chipurile in contra uitarii, ar trebui evitate. In plus, daca va fi sa se intoarca “ere din acelea luminoase” atunci asta cu siguranta ca nu se va intampla din cauza ca se va fi uitat ce-a fost atunci, in acele timpuri irepetabile, ci din motive cat se poate de curente. Si-apoi multe din nostalgiile pozitive ale celor prezenti aici pe blog se datoreaza “comunismului” sau sunt atat de strans impletite cu “era” incat cu greu s-ar putea separa apele. Dl. Vasile Gogea (de ex) are nostalgia “fabricilor si uzinelor” pierdute… Iar eu (alt ex) imi amintesc cu placere de “Pistruiatul”.

 • Dorin Tudoran

  @nae curteanu
  Nu prea inteleg in ce consta vinovatia lui Andrei Plesi, nci de ce Gabriel liiceanu si Horia-Roam patapievici nu ar fi avut dreptul sa se bucure de condamnarea comunismului…
  Cum a fost condamnat si in ce tinde sa fie transformat anticomunismul nu cred ca e vina lui Andrei Plesu…

 • lucid

  Desigur, Memorialul VICTIMELOR comunismului. Ar fi si o locatzie, similar cu House of Terror de la Budapesta a Mariei Schmidt: Ministerul de Interne devenit in 1958 sediul ceceualpecereu si actualmente ministere al muncii & al sanatatzii. Inceput in 1938, a fost proiectat de la inceput cu subsol puscarie sub competenta supraveghere a uneia dintre cele mai ticaloase slugi carliste, gavrila marinescu. De inaugurat celulele a facut-o nicolschi in aprilie 1945 -- vezi “La inceput a fost sfarsitul”. Un unchi al meu a “poposit” cam trei luni acolo in 1948 dupa ce, tanar student, a incercat impreuna cu catziva colegi sa fuga in Iugoslvaia. Imi spunea ca in celula alaturata “gazduiau” Ioan Petrovici si I C Petrescu, cei care pastorisera remarcabil scoala romaneasca in timpul razboiului.
  In alta ordine de idei, este induiosator efortul unui sarman imbecil care incearca sa ne convinga cacomunismul a fost impus in Romania de “tancurile sovietice”. Amaratul asta nu are evident habar de crudul “diagnostic” pus de Sulzberger in vara lui 1940 cand, dupa misiunea informativa in Romania, ingrozit de contrastul dintre majoriatea saraca si analfabeta de la tzara -- 80% din populatzie si luxul nerusinat al politicienilor din Bucale ii raporta viitorului fauritor al CIA -- citez: “daca o tzara chiar merita o revolutzie comunista in Europa, aceasta este in mod sigur Romania”. Ce sa stie amaratul de dinamica inscrierilor in partidul comunist imediat dupa 23 august, cand in cateva luni se atinsese jumatatea de milion. Dar de zecile de mii de bucuresteni, e drept, majoritar din mahalale, care ieseau pe strazi inca din decembrie 1944 cerand alungarea burjuilor de la guvern. Ce sa ami spun de “incadrarea informativa” facuta “banditzilor” din muntzi si familiilor lor prin care propriii lor vecini si chiar rude i-au dat pe mana trupelor de securitate conduse de viteji tineri ofitzeri luatzi direct de la coada vacii precum viitorul general-colonel iulian vlad. Crunta realitate este cacomunismul s-a potrivit manusa jalnicului popor dambovitzean, din a carui nepretzuita intzelepciune gasim si azi “capra vecinului”, “capul plecat…”, “de ce ala sa aiba si io nu?”. Oare parintzii javrelor ceausiste -- de la veceutudor si adrian paunescu, pana la iulian vlad si stefan gusa, tot pe tancurile sovietice au venit? gusa s-a dus, Dumnezeu sa-l ierte, romanii adevaratzi nu o vor face vreodata, vlad traieste dar tace malc despre cine a apasat pe “butonul” ZZZ in dupa-masa de 22 decembrie 1989 si a dus la macelul luptei cu “teroristii” pregatitzi din timp initzial pentru o posibila invazie sovietica si ulterior si pentru o lovitura de stat interna.
  Si azi, comunismul este viu in majoritatea populantzilor amaratei noastre de tzari -- aceia care asteapta “sa li se dea”, nu sa puna mana sa munceasca.
  Dar Memorialul trebuie facut, macar pentru aducerea aminte a “ratziei” de ulei, zahar, tacamuri de pui sau oua (10 pe luna! imi amintesc perfect) de la sfarsitul anilor 80, genocid alimentar impus de un dement sprijinit pana la capat de ticalosi cacei pe care i-am amintit.

 • Dorin Tudoran

  @ Tony

  Mai exista o diferenta intre dvs si Vasile Gogea: el a incercat sa faca ceva impotriva comunismului si inainte de 1989; dvs., nu; erati prea luat cu “Pistruiatul”.

  Nu am curajul sa va contrazic in legatura cu numarul de vizitatori care s-ar inghesui AZI sau MAINE sa viziteze un asemenea muzeu. Dar POIMAINE s-ar putea sa existe oameni interesati sa inteleaga ce s-a intamplat ALALTAIERI. Un asemenea proiect este necesar pentru a nu sta cu gandul ca in viitor cineva va spune “If I only knew…”

  Datoria celor de azi este sa ofere cai de acces la intelegerea unei tragedii; ca ele vor fi folosite de multi sau de putini ramane problema celor de maine.

 • Daca s-ar dori crearea unei institutii de real interes stiintific, as opta pentru numele de “Muzeul ororilor comunismului”, cu doua sectiuni: sectiunea “Victime” si sectiunea “Calai”.

  Hecatombele comunismului nu ar fi existat daca nu ar fi fost destui calai, iar calaii nu s-ar fi inmultit si nu si-ar fi putut indeplini odioasa mnisiune fara concursul tacit al “cetatenilor’, fara culpa morala, ca sa nu mai vorbim de cea metafizica, (apud K.J.), a oamenilor care s-au prefacut ca actioneaza normal, intr-o lume normala.

  Atat victimile, cat si calaii isi vor avea locul si rostul lor in muzeu, identificati si monografiati astfel incat, pe de o parte, orice vizitator normal sa se poata regasi in una dintre tipologiile victimelor si sa se infioare. Pe de alta parte, orice vizitator normal sa poata intelege atat conjucturile care duc la inmultirea bestiilor, cat si datele exterioare dupa care o bestie poate fi “depistata” inca din faza incipienta.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Am mari indoieli ca romanii au avut in 1944 o mare vocatie a comunismului… Incruierile acelea “in masa” pot avea explicatii multiple… Ca… comunismul nu a fost adus DOAR pe tancurile sovietice este adevarat. Dar ca “descalecarea” glorioasa a fost bine pregatita de Radio Moscova si alte unelte de propaganda este sigur.

  Cei care chiar au fost comunisti (multi alunecand acolo de pe instabile pozitii de stanga) au fost putin. Dupa datele de care-mi mai amintesc, ceva intre 800 si 1500.

  Nu degeaba, atunci can au fost decorati unii dintre ei de Dej, Ghita Roll a rostit faimosul “Putini am fost, multi am ramas”.

  Unde nu ma incumet sa va contrazic este ca AZI nostalgia dupa comunism este evidenta la prea multi. Dar, inca o data, cauzele pot fi multiple, si printre cele mai importante n-as numara crfedinta in comunism per se; mai degraba dezastrul economic si efectele lui intra in primele cauze de mentionat…

  Multumesc pentru exprimarea unei optiuni in legatura cu numele unui muzeu/memorial, whatever va fi el..

 • lucid

  D T: evident ca pana la 23 august comunistii-comunisti erau putzini -- cca 800 cu carnet (da, carnet si inca numerotat!) plus cateva mii de simpatizantzi (gazde, ajutoare ocazionale plus o serie de intelectuali de stanga gazetari sau functzionari ai statului -- gen cei de la “statistica”). Dar mobilul pentru care “massele” cum se spunea atunci au navalit sa se inscrie in pecereu a fost oportunismul proverbial romanesc (vorba lui Cioran: poporul roman nu a facut vreodata istorie, doar i-a SUPRAVIETZUIT) cuplat -- atentzie! -- cu o ura incrancenata impotriva paturii privilegiate si putred de corupte alcatuita din politicieni, ceva capitalisti bancaro-industriali plus clientela lor administrativa, ura care explica in mare masura si atractzia exercitata in anii 30 de legionari.
  Grava este similitudinea comportarii lumii politico-economice de azi cu cea a celei din anii 30. Aceasta este problema Roamniei acum.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Absolut de acord cu ultimele doua propozitii. De unde si mirarea: cum sa se intrupeze din asemenea aluat vreo Alba-ca-Zapada?

 • nae curtenu

  Pentru ca l-au investit pe Basescu cu o autoritate pe care nu o avea. Basescu si toti astia ca el au luat o tara de la zero in 90 si si-au batut joc de ea, iar asta nu e un lucru pe care sa-l treci cu vederea. Pe mine nu ma intereseaza ce e Basescu din punct de vedere formal, ma intereseaza cine e el in mod real. Iar A. Plesu, la nivelul lui de constiinta ar fi trebuit sa fie deranjat de perversitatea de a-l pune pe Basescu intr-o postura pozitiva (“omul care condamna comunismul”), stiind cu ce fel de om are de-a face.
  Gestul in sine de a trece in revista raul facut de comunism, in timp ce tu faci rau in prezent, participi in prezent la jaful tarii, si cultivind sistemul mafiot creat dupa revolutie, mi se pare de-o impostura (ca sa nu zic nesimtire) strigatoare la cer. Ori, Plesu si ceilalti cum de nu vedeau asta?

 • Tony

  Si cine sa fie azi directorul de maine al muzeului cu vedere spre poimanine cand urmasii nostri vor opera cu urmasul lui Google? Raman la parerea ca un asemenea muzeu ar insemna bani aruncati in vant. Ideea de a avea carti cuprinzatoare, eventual si despre biografiile fostilor ministril de externe, si biblioteci de date depuse pe servere care sa poata oferi vizite virtuale in comunism sau in alte ere istorice ar fi cred mult mai utila decat un muzeu in varianta clasica.

  P.S. Incercarile nereusite al d-lui Vasile Gogea (pe care-l pretuiec in mod aparte, in special pentru contributia sa nepolitica la cultura) de a face ceva impotriva comunismului si-ar gasi mai usor locul intr-o biblioteca decat intr-un muzeu.

  Wow. Stiati ce faceam eu intre doua episoade din Pistruiatul? Ca se difuzau la distanta de o saptamana unul de altul… Se vede treaba ca stiti totul. Aveati pile la Secu. Cand aveti timp sa-m spuneti, eventual, ce credeti d-voastra ca n-am facut din ce ar fi trebuit sa fac. Cred ca ar fi o discutie foarte on topic.

 • nae curtenu

  “Participind in prezent” in loc de “participi in prezent”. Scuze…

 • Radu Humor

  Nu-s exemple mai solide
  De sarmani pupincuristi
  Ce-n excesul de glucide
  Cugeta amar si tristi :

  Poti combate comunismul
  Nu cu ziua, ci cu anul,
  Important insa ramane
  Sa uiti de-alde Tismaneanu 😉

  Tot asa precum condamna
  Si Basescu comunismul :
  Fara sa-i faca vreo rana,
  Doar sa-l mangaie cu pixul !

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor

  Pe asta de unde ati mai cules-o?

 • Dorin Tudoran

  @Tony

  1. De ce n-ati avea dreptate in privinta tipului de muzeu/memorial? Din ciment sau virtual? Iata o intrebare indreptatita.
  2. Va rog s-ai transmiteti lui @Dl. Goe ca pauza lui s-a terminat. Obraznicia strica… momenia.
  3. Pe @Dl. Goe il rog sa va transmita ca, daca o luati din nou cu porcarioare precum “Aveati pile la Secu”, si pauza dvs. s-a terminat
  Ma refer la pauza de tacere aici; de vorbit, puteti vorbi intre dvs. doi pe Arca.

 • Tony

  Coane Dorine eu va urez noapte buna. Am auzit ca noaptea e un sfesnic bun. Asta vizavi de propagarea cu viteza luminii de la lumanari a porcarioarelor si mai ales vizavi de lansatorii lor. Ati uitat sa-mi spuneti de unde stiti ce faceam eu in timpul luptelor dintre Vasile Gogea si comunism. Daca nu stiti atunci poate visati. Motiv pentru care alaturi de noapte buna va urez somn usor si mai ales vise placute. Va multumesc pentru ingaduinta.

 • N.C. Munteanu

  Un astfel de muzeu, iesit din comun, exista la Budapesta. Se numeste simplu -- “Casa Terorii”. A fost amenjat intr-un vechi palat in care s-a aflat sediul sigurantei horthyste si, dupa intrarea rusilor, al securitatii maghiare. Desigur e dedicat victimelor, dar sunt bine si semnficativ reprezentati si calaii, de la cei locali, la cei veniti venti pe tancurile eliberatorilor. Muzeul in sine este o extraordinra opera de arta, cu exponate fixe, puse in valoare cu toate mijlocele muzeisticii moderne (foto, filme, imagini din jurnale de actualitati, obiecte, opere de arta ale realismului socialist, afise si lozinci ale epocii, inregistrari audio, marturii scrise sau audio, sunete, culori, lumini, lasere etc), dar si cu expozitii tematice temporare. Toate spatiile posibile, de la fatada, acoperis, intrari, curti interioare, culoare, casele lifturilor, la subsoluri concura pentru a crea imaginea unui sofisticat si infricosator labirint al terorii si al suferintei, dincolo de limite omenesti. O menghina oribila de zdrobit oase, zimbete, vise, vieti. Coplesitor, absolut coplesitor. Am fost in muzeu in doua zile consecutive, la vreo doi ani de la deschidere. Era plin de vizitatori, maghiari, straini (muzeul este in circuitul turistic al orasului) si, lucru uimitor, multi tineri care n-au trait comunismul, exuberanti la intrare, tacuti si ginditori la iesire.
  Daca treceti prin Budapesta, nu-l ocoliti!
  Am scris despre acest muzeu. Prea putin si prea modest fata de imaginea coplesitoare pe care mi-a lasat-o.
  http://www.formula-as.ro/2010/900/sub-lupa-41/memento-mori-11963

  Imagini cu si despre muzeu mai puteti vedea si aici:
  http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Budapest_Haus_des_Terrors.jpg
  http://fr.hungarybudapestguide.com/activites/musees/musee-terreur

  Si un scurt film documentar:
  http://www.terrorhaza.hu/en/cinema/conference/a_communist_world_has_born.html

 • Dorin Tudoran

  @N.C.Munteanu

  Bun venit, chiar daca sunteti doar in trecere!
  Confirm: “Casa Terorii” este un proiect exceptional. De altfel, “casa” cu pricina este citata si de Vladimir Tismaneanu intr-n interviu.
  Si, da, am fost si eu impresionat de numarul tinerilor aflati printre vizitatori. Mi-a reamintit surpiza pe care am avut-o can am vizitat prima oara Muzeul Holocaustului din Washington. Cum am zis — datoria noastra este sa oferim aces la Istorie; cine, cand si de ce foloseste acest acces nu mai este problema noastra.

 • lucid

  N C Munteanu: o mica rectificare -- Terror Haza de pe blvd Andrassy a fost sediul politziei politice a lui Szalasi -- octombrie 1944 -- ianuarie 1945, iar AVH-ul lui peter gabor s-a instalat acolo si pentru ca existau “facilitatzile” necesare (celulele, etc). Si nu este singura “legatura” cruci cu sagetzi -- comunistii lui rakosi: Laszlo Rajk, “Patrascanu-l” maghiar, a avut un frate mai mare, Endre, care a fost ministru al lui Szalasi, cred cu probleme muncitoresti (asta apropos de dihotomia “impietrita” dictatura de dreapta -- dictatura de stanga). Culmea este ca Endre a murit la Muenchen in anii 70 de moarte buna.

 • @) Dorin Tudoran, Nicolae Constantin Munteanu

  Vreau mai intii sa-l salut pe dl Munteanu, pe care nu l-am mai vazut de multi ani! In ce priveste numele, eu as opta tot pentru Muzeul Victimelor Comunismului, chiar daca el ar adaposti si exponate referitoare la calai. Daca vrem ca aceasta forma de pastrarea vie, chiar daca muzeala!, a memoriei sa aiba efect accentul trebuie sa cada pe zecile de milioane de victime ale sistemului. Daca n-ar dori sa fim excesiv de originali, am putea pur si simplu imprumuta numele gasit de unguri. Daca ar mai face-o si altii, ar putea iesi un fel de retea a terorii. Daca vrem insa sa ne pastram originalitatea, mai putem cauta, de buna seama.

 • Radu Humor

  Ungaria n-a condamnat oficial comunismul. A facut mult mai mult prin acest Memento Mori, exemplar si coplesitor, dedicat victimelor totalitarismelor de orice culoare.

  N. C. Munteanu

 • Pingback: Comunismul sau Victimele Comunismului? « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Loda

  Buna ziua,domnule Tudoran ! Parerea mea este ca numele ar trebui sa fie ,,Muzeul victimelor comunismului” si nu ar fi incomplet,pentru ca nu exista victime fara calai.,,Am citit si eu,ieri,interviul cu dl.Vianu si propunerea domniei sale,un muzeu al dictaturii este si ea foarte interesanta,pentru ca elementele comune exced diferentele.
  Acum,sub ce forma,iarasi pot fi variante. Ar putea fi gasita o locatie,pentru un contact nemijlocit al potentialilor vizitatori,tineri,turisti,etc. Pe de alta parte, ca profesoara de istorie,ma gandesc ca elevii din tara, unii de la mare distanta, nu au cum sa ajunga usor la Bucuresti si ar fi,odata in plus, nedereptatiti.De aceea cred ca acest muzeu ar fi bine sa aiba si o prezentare virtuala detaliata, la care sa avem acces si de unde sa se poata integra la ore.Memoria biologica a comunismului,cei care am trait acele vremuri si le-am interpretat dincolo de ,,aveai casa si loc de munca” este aproape epuizata, invariabil dispaream si atunci cine le va spune celor care vin dupa noi de ce sa se fereasca ,cum sa stie?

 • adrian cris

  Apropos de violenta (pe care nu o inteleg) a lui Tony, eu cred ca nu e superfluu un muzeu al VICTIMELOR comunismului, iar “argumentul” lui Tony ca n-ar fi vizitat nu tine (a se vedea Memorialul de la Sighet, unde nimeni nu e dus cu clasa, ca la Doftana).
  In alta ordine de idei, trist e sa vezi violenta si in comentariile la un text decent si pe un blog interesant, unde baietasii de cartier nu ar avea ce cauta decat spre a lua invatatura…

 • InimaRea

  Nu e rea ideea de a marca epoci istorice şi a le conserva amintirea. Dar nu asta e ideea Muzeului Comunismului, nu-i aşa? Altminteri, ne-am gîndi şi la muzee dedicate sclavagismului, feudalismului, capitalismului -- de ce nu?
  Dacă tot vedem lumea ca pe un muzeu, atunci ar fi posibile şi muzee ale fascismului, nazismului, ale Terorii revoluţionare -- în genere, de la Cromwell, la Comuna din Paris. Ori ale persecuţiei creştinismului, ale Cruciadelor şi-ale Războiului de 100 de ani.
  Oare nu ne scapă ceva, muzeificînd atît? Faptul că toate acestea fac parte din istorie şi că Istoria ştie mai bine decît noi -- inevitabil, ataşaţi sentimental de unul ori altul din obiectele muzeistice -- care le e locul şi cîtă importanţă merită?
  Pătrăm monumente din antichitate dar distrugem statuile ridicate-n comunism -- exact cum au făcut şi comuniştii cu statuile ridicate de “exploatatori”. Vă daţi seama că, în Egipt, ar fi dărîmat şi piramidele? Dar vă vine să credeţi că, dacă piramidele ar fi fost opere comuniste, ar fi fost demult aruncate-n aer? Dacă vi se pare exagerată comparaţia, gîndiţi-vă la talibani şi la cum înţeleg ei să impună sharia.
  Am văzut, de curînd, un interviu cu Soljeniţîn -- din ultimii săi ani, desigur. Zicea el că singura deosebire dintre biblic şi evanghelic -- Vechiul şi Noul Testament, nu dintre iudaism şi creştinism, cel puţin eu aşa am înţeles ori aşa au tradus oamenii aceia -- este aceea că Vechiul Testament nu prevede mîntuirea. Acum mă gîndesc că, în lumina vindicativului muzeistic şi muzeificator, pasiunea asta muzeistică ţine de Vechi, iar nu de Nou, de Legea Talionului iar nu de cea a iertării. Adică, n-am vrea să ne mîntuim cu nici un chip.
  Aş vrea să zic “paradoxal” dar n-am cum, tot la “absurd” ajung: în timp ce doar asta credem că ne-a mai rămas -- muzeificarea celor 50 de ani de comunism -- noul comunism (“căprui”, vorba d-lui Tudoran -- inspirată vorbă!) face ravagii pe aici, cu aceleaşi “mijloace şi metode” -- mita şi intimidarea. Ceea ce ne grăbim a pune-n vitrină şi a celebra -- funebru, dacă aşa doriţi -- şi anume, călcarea în picioare a demnităţii umane, e din nou pe cai mari şi ne rîde-n nas, lăsîndu-ne să ne jucăm de-a anticomuniştii, să ne aranjăm jucăriile cum vrem, în cîte muzee şi memoriale dorim.
  Dacă tot ziceţi că ar trebui un muzeu, eu l-aş vedea cu o singură sală, în care să fie expus -- dar acum, încă din timpul vieţii -- Ion Iliescu. Să-l mai apuce şi tinerele generaţii pe cel mai şmecher român de cînd sînt românii pe pămînt, care-a reuşit să ne dea o ţară unică-n lume: cu corupţi dar fără corupţie; cu securişti dar fără Securitate; cu comunişti dar democraţi pînă-n vîrful unghiilor.
  Uite, chiar -- putem iniţia o campanie pentru înfiinţarea Muzeului Confiscării Libertăţii? Dar de unul al mimării libertăţii, ce-aţi zice? Al batjocoririi democraţiei, n-are fi o idee de actualitate?
  Deci, hai să facem muzee şi să ne spargem capul căutînd cea mai potrivită denumire pentru ele! Dacă tot le făcurăm pe toate pînă acum şi doar asta ne mai rămase, nu?
  PS: se dedică lucidului: Hombre, iar ai uitat să-ţi iei medicamentele şi se cunoaşte-al dracu’, crede-mă -- dacă poţi, desigur! Deci, vine un terchea-berchea -- că au şi briţii faliţii lor -- şi vede-n România interbelică “veriga slabă” pe care numai comunismul o poate rezolva, şi -- gata! -- ţi-e clar, ţara asta merita comunismul. Nici pe la poarta minţii nu-ţi trece că nu doar România şi Bulgaria (şi Serbia, eventual) “îl meritau” , dar şi Ungaria, Cehia, Polonia l-au suferit. Ori l-au comandat, a fost a la carte? Nu te doare capul cînd îţi trece aşa ceva pe-acolo? Dacă erai sănătos la cap -- şi erai, dacă respectai medicaţia, ori nu se prea cunoştea că nu eşti -- observai şi că nu era moment mai nepotrivit a vorbi despre asta, cum e cel al discuţiei despre ororile comunismului. Asta nu mai e doar gafă, e o monumentală imbecilitate. Eu zic că riscă oricine te mai ia în serios- orice-ai mima tu intelectual şi-oricît ai călări Wilkipedia, să te dai globtrotter crescut în scutece de mătase.

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei
  Foarte interesanta sugestia de a se prelua numele de “Casa Terorii” in toate fostele state comuniste care vor dechide asemenea asezaminte. Aceeasi “puscarie”,” celula romana”, “celula polona” etc. Facand haz de necaz, asemeni unui “lantz de magazine”

 • Dorin Tudoran

  @Loda
  Multumesc pentru optiunea exprimata. Cele bune!

 • defender…

  Am lasat si pe voxpublica:

  Muzeul Comunismului si Totalitarismului.

  Asa se clarifica tema si se incadreaza perioada comunista intre diferite totalitarisme de dinainte si de dupa aceasta.

  Altfel, comunismul a fost citicat si atacat de multa lume, inclusiv (sau mai ales) de nazisti si legionari.

 • lucid

  Inima-Rea: nu e crestineste (stii ca te-am apreciat ca utilizator al cuvintelor cand cu fragmentul acela de roman al copilariei-adolescentzei bucurestene publicat la Cristi Teodorescu), dar cand te dai ‘telectual dai cu bata-n balta impecabil. Habar nu ai ce inseamna legea talionului daca potzi crede ca are vreo legatura cu un memorial al VICTIMELOR. Cat despre haloimasul din capu-tzi cu “iertare” si “mantuire” versus “vindicativ”, ar fi cazul sa deschizi in sfarsit Evangheliile (de la Matei, ca e mai usor de pricipit, spre Ioan) si sa incerci sa pricepi ca mai e acolo ceva esentzial: JUDECATA. Iertarea nu e decat o conditzie necesara, ea neimplicand in nici un fel UITAREA, verdictul -- mantuit sau nu -- il va da JUDECATA. Asa ca un memorial de acest gen nu este decat o marturie la JUDECATA, cea de la istovirea veacurilor, a calailor.

 • Radu Humor

  Pana la urma ” Memorialul durerii ” mi se pare ca ramane cel mai potrivit titlu !
  Urmat de :
  “S-a intamplat in Romania comunista !
  Ce trebuie sa facem ca sa nu se mai intample ?!”

 • Dorin Tudoran

  @defender

  Multumesc pentru exprimarea optiunii.

 • Dorin Tudoran
 • napocitaniu

  nu mai bine ar fi “muzeul tismaneanu/tisminenski”, daca tot or sa’l porecleasca destui asa (daca apuca sa se faca!)?

  scuzatzi gluma proasta!

 • neamtu tiganu

  Cred ca nemtii sunt campioni mondiali in muzee, in zona in care locuiesc au fost mine de carbuni si ind. a otelului, dupa disparitia astora au aparut zeci de muzee care arata cum muncea omu pa vremea lu Krupp. Sunt muzee despre ciocolata, despre cresterea viermilor de matase, echipe intregi de “luptatori” ai evului mediu cu platose si tot tacimu.
  Eu fiind mai poietic de felu meu as propune ca muzeu comunismului sa se numeasca “niciodata, nie wieder, nikagda, not again”

 • Dorin Tudoran

  @napocitaniu

  scuzam, dar, zau, nu se face. ca sa nu mai spun ca puteti declansa o serie nefericita care poate continua cu Baconsky/Baconschi si multe altele…

 • Dorin Tudoran

  @neamtu tiganu

  Adicatelea: “NEVER AGAIN” ?

 • Constantin Dobre

  @ N. C. Munteanu & Dorin Tudoran

  Domnilor, nimic, nimic, dar absolut nimic in “Casa Terorii” despre Republica Sovietica Ungara/Ungara Sovietica?

  Usurel, usurel cu modelele si noua “lumina” de la Budapesta, please!

 • Dorin Tudoran

  @Constantin Dobre

  Inteleg obiectia si apreciez indemnul la scepticism cand vine vorba de exemple.
  O sugestie aveti? Fie in legatura cu numele unei asemenea institutii, fie in legatura cu ce ar trebui sa ofere vizitatorilor, fie in legatura cu amandoua.

 • Nu cred ca este important numele unei astfel de institutii. (si sincer nu prefer numele pompoase) . Insa acest muzeu sa arate foarte clar atrocitatiile acestor bestii numite comunisti si securisti si nu sa prezinte “biografia” unora dintre ei asa cum se sugera inainte. Pe de alta parte in romania mai sunt si alte muzee mult mai apropae de suferinta (gen Sighet) si cred ca finantarea acestora ar avea un efect educativ mult mai mare decat creare unui astfel de muzeu in capitala tari. Iar cred ca avem de a face cu un orgoliu personal si ca finalizarea acestui muzeu va fi doar in domeniul marketingului (politic sau nu este o alta poveste) pentru a arata cat suntem de anticomunisti (desii cel putin domnul Tismanenau prin relatia sa cu Marius Oprea a demonstrat foarte clar ca ii uraste pe comunisti dar ii plac la nebunie metodele lor)

 • Constantin Dobre

  @ Dorin Tudoran

  “O sugestie aveti? Fie in legatura cu numele unei asemenea institutii, fie in legatura cu ce ar trebui sa ofere vizitatorilor, fie in legatura cu amandoua.”

  Sigur, cu placere!

  Merg pe mana sigura a lui Paul Goma si co-propun sa se numeasca “Institutul pentru Studierea Terorii Bolsevice in Romania”.

  Multumit, dle Tudoran?

  Sunteti si dvs. de acord sa se numeasca asa cum la definit Paul Goma sau aveti rezerve?

 • Dorin Tudoran

  @ Constantin Dobre

  Multumesc pentru exprimarea optiunii.

  Nu, nu am rezerve in legatura cu sugestia dlui Paul Goma. Incerc doar sa inteleg daca:

  1) Nu ar fi necesara o dezbatere publica in legatura cu o institutie de interes national. Nu cred ca in asemenea cazuri e potrivit sa comunici doar “uite asa se va numi institutl pr care-l vom conduce noi”.

  In sfarsit, dle Dobre, asa cum v-am semnalat si altadata, am senzatia, uneori, ca tonul dvs. este usurel prea iritat. Nu stie care este cauza, dar v-am mai comunicat candva efectul, in ceea ce ma priveste: nu-mi place, nu ma impresioneaza. Decat in rau. Respectul pentru meritele dvs. ramane, insa, acelasi.
  2) Exista sugestii care ne pot ajuta sa cadem — macar intr-o dezbatere — de acord cu varianta cea mai potrivita pentru numele unei institutii de o asemenea importanta.

 • @Constantin Dobre

  Am si eu o intrebare . Cine va studia in acest institut ? Cred mai degraba ca arondarea simbolica sub cupola Academiei a unui astfel de institu ar avea efecte mult mai benefice in ceea ce priveste acuratetea stiintifica a datelor . Sper insa ca nu vor ajunge istorici de genul Roler sau mai stiu eu altii.

 • It seems that too many trolls are storming this… brainstorming.

 • Constantin Dobre

  @ Dorin Tudoran

  1) Orice institutie de interes national, in special cea la care facem referire, TREBUIE sa fie precedata de o INTENSA si cit mai LARGA dezbatere publica.
  Nimeni NU are dreptul, indiferent de nume, pozitie etc, sa IMPUNA numele acelei institutii VITALE despre trecutul recent al Romaniei si nici sa se AUTOPROPUNA la conducere, asa cum s-a procedat banditeste in anii trecuti.

  Va asigur, stimate dle Dorin Tudoran, ca sinteti intr-o eroare grava sugerand c-as avea ceva cu domnia voastra. Dimpotriva: totdeauna v-am purtat respect si va respect, chiar daca nu v-ati tinut de promisiune sa-mi trimite-ti cartea “Eu, fiul lor” cu…..autograf! Cred, mai degraba, ca stilul meu de exprimare imi creeaza uneori necazuri. Imi cer scuze daca modul/tonul meu de exprimare, mai bolovanos (carbunos!) si direct, v-a dat senzatia ca “este usurel prea iritat”

  2) Sugestia mea ar fi ca toti cei care s-au exprimat pe blogul dvs si nu numai, detinatori de bloguri si de rubrici editoriale, sa preia initiativa domniei voastre si sa o supuna ideea dezbaterii cititorilor domniilor lor.

 • Constantin Dobre

  @ Virgil

  “Am si eu o intrebare . Cine va studia in acest institut ?”

  De studiat poate studia oricine. VITAL este ca acel institut sa NU fie condus si/sau coordonat de catre oricine a carui parinti si/sau rude au adus si/sau practicat teroarea bolsevismului, sub orice forma, in Romania.

 • Dorin Tudoran

  @Constantin Dobre

  Draga dle Dobre:

  1. Absolut de acord cu cele spuse la punctul #1. Preluarea “in forta”, “banditeasca” a unor institutii gandite si create de altii este semnul cel mai dureros ca intre democratia propavaduita in mii de pagini si capacitatea de a actiona, in viata de zi cu zi, este o prapastie foarte mare si foarte adanca. Asa ceva produce o confuzie imensa intr-o societate si asa aflata intr-o stare de perplexitate avansata…

  2. Ma bucur sa aflu ca gresesc simtind, uneori, in tonul dvs. un soi de iritare si inclin sa cred, dupa cele pe care mi le transmiteti, ca e vorba mai degraba de un anume stil.

  3. M-as fi tinut cu placere de cuvant, daca as fi avut adresa dvs. Mi-o puteti transmite, cum credeam ca va era deja limpede, pe adresa dorin@dorintudoran.com si va voi trimite exemplarul promis.

  4. Cam asta am incercat sa sugerez si eu: deschiderea unei dezbateri cu mult mai cuprinzatoare decat o poate oferi spatiul unui simplu blog personal. Dar nu am vrut sa fiu prea insistent pentru a nu crea senzatia ca doresc sa-mi asum vreun merit pentru o asemenea initiativa. Am pus o samantza… Reiterez: indiferent cum se va numi, o asemenea institurie nu este o chestiune personala sau de grup restrans, foarte pornit pe monopolizare. Este o chestiune de interes national si in asemenea situatii un grup foarte restrans nu poate doar COMUNICA ce au hotarat membrii lui sa faca. Daca s-a asteptat doua decenii pentru a se hotara ca Romania are dreptul la o asemenea instituie, nu va fi sfarsitul lumii daca s-ar organiza o dezbatere publica de cateva luni. Este de ajuns ca s-a venit cu Comunismul DE ACASA, pentru fi inacceptabil adusul DE ACASA si al anticomunismului, al studierii si devoalarii lui…

  Cele bune.

 • Dorin Tudoran

  @virgil

  Cred ca sugestia dlui Dobre a creat, fara voia Domniei sale, o anume confuzie. Cred ca numele sugerat de dl Dobre (preluand o sugestie a dlui Paul Goma) este mai potrivit pentru un institut de cercetare. Acel institut exista deja. Aici discutam despre posibilul nume al unui muzeu/memorial.

  Evident, daca se doreste ca un asemenea muzeu sa devina, cum s-a afirmat deja, nu stiu ce “bratz” al cercetarii, discutia devine si mai interesanta, fiindca ar trebui sa fim atenti exact la pericolul pe care il semnalam in cateva postari anterioare: tendinta de a monopoliza, de a centraliza si — vai — in ultima instanta, a politiza cercetarea.

 • @Dorin Tudoran. Domnule Tudoran. Exista in tara cel putin un muzeu cu acest specific (Sighet) si cred ca nu e musai sa fie in Bucuresti. Chiar daca si in Bucuresti a fost Jilava si alte centre oribile cred ca sunt in tara multe alte locuri unde atrocitatiile s-au tinut lant. As aminti Pitesti cu al lui Turcanu, Canalul si multe alte localitati din Romania.
  Nu-mi place ideea de centralizare pentru ca toata tara a fost un lagar nu numai in Bucuresti.

  Cat priveste pericolul nu este unul ipotetic mai ales daca vedem ce s-a intamplat cu institutule hai sa-l numim al lui Marius Oprea. De aici onestitatea in a arata ororile comunismului.

 • divanuriletomitane

  @ Dorin Tudoran

  Un neavizat al initiativelor dvs. ar putea crede ca va place mai mult contemplatia decat actiunea. Sunt convins ca nu este asa. Dupa conflictul recent dintre d-nii Ion Vianu si Andrei Plesu, declansat indirect de « titanul din Gagesti », intr-adevar editorialul din « 22 » semnalat de dvs. cred ca merita a fi semnalat. Se intampla multe lucruri incredibile pana mai ieri ( se astepta cineva ca Smirnov sa fie obligat sa democratizeze Transnistria, tocmai de…rusi ? ), asa ca se pare ca trebuie sa ne obisnuim sa fim pregatiti sa schimbam rapid semnul plus in minus sau invers al unui trend de evolutie sau de perceptie sociala. D-nul Constantin Dobre face confuzii cand scrie ceea ce scrie despre propunerea numelui acelui Institut din 2 motive :
  1. Dvs. tocmai ca aduceti un argument ca « bolsevicii » si trendul ( inclusiv cel istoric si cultural ) asociat lor, pot usor sari in barca cealalta ( si nu doar in acest material ), inclusiv rupand, constient sau inconstient, din propriul piedestal argumentativ cladit cu atat grija de « profesionisti » ( de ambele sexe, si de ziua a 7-a , cum ar zice d-nul Liviu Antonesei )….
  1. A aduce ca argument o propunere a lui Paul Goma, lasand sa se inteleaga ca acesta ar gira o asemenea intreprindere, e o initiativa « interesanta ». « Interesanta », in sensul in care chinezii ne indeamna sa ne ferim de vremuri interesante ( aici ma refer la un schimb anterior de adrese intre d-nii Goma si Dobre )….Va propun sa citim cu totii in data de 1 august 2011 pe site-ul d-lui Paul Goma, cat de « interesanta » e initiativa d-lui Constantin Dobre ( apare lunar, in data de 1 a lunii ). Pe de alta parte, initiativa solitara a lui Paul Goma ( atacul la baioneta a « bolsevismului » mostenit ), e salutara in contextul in care toata « forta » era la polul opus. De atunci insa, si intr-o abordare « constructiva » ( directie pe care Paul Goma o neglijeaza constient, poate tot salutar, atat timp cat toti « construiesc », sau macar « se fac ca lucreaza »….), s-au schimbat destul de multe in realitate ( se gandea cineva vreodata ca un cetatean de culoare va fi presedintele SUA ? ).

  Va transmit mai jos o initiativa pe care o s-o demarez curand. Cred ca va completa atat necesarul mai larg de actiune cat si puzderia de initiave anterioare ale mele, care erau insuficent de focalizate pe complexitatea societii si mai ales pe autoritatea latenta pentru solidarizarea necesara. De ce o promovez astfel ? In lipsa ADEVARULUI, la « cucerirea » caruia putem sa participam si noi, « prostii », toate initiativele nu pot duce decat la risipire. Cred ca prin acest gen de comunicare publica se poate depasi aceasta conditie imposibil de indeplnit altfel ( pentru Romania ), dar dimensiunea morala a initiativei nu se poate limita la acest nivel, si nici doar in acest plan. La sfarsitul saptamanii, privat, domnule Tudoran, va voi da detaliile necesare pentru ca o asemenea initiativa sa poata porni.

  D.D.
  ………………………………………………………………………………….

  RETEAUA DE ACTIUNE A PROFESIILOR PENTRU CIVILIZATIA SOCIETATII
  – Elemente preliminare --

  1. RETEAUA
  Nu Centru, nu Asociatie, Societate, etc…nimic din ce ar putea semana cu o structura piramidala de autoritate….

  2. ACTIUNE
  Actiune si NU « Rezistenta » impotriva « realitatii »….

  3. PROFESII
  Dupa cum scria HRP in ultimul sau editorial din « Idei in dialog » ( inca nu devenise « ridicol »…) revolutia de la 1789, in mod paradoxal, a fost impotriva idealurilor europene ( mai cert, stiu ca fost impotriva breslelor, a profesiilor, care cartelasera domeniile lor de operare…), ceea ce el, a considerat readus inapoi in istorie ca echilibru, abia prin revolutiile est-europene din anii ‘90 ai secolului trecut.

  4. CIVILIZATIA
  Am mai incercat variantele ( Reteaua de Actiune a Profesiilor pentru……) : Societatea Noastra / Interesul Public / O Societate Curata / Interesul Cetatenilor / Dezvoltarea societatii / Civilizarea societatii….
  Am ales “CIVILIZATIA” deoarece cred ca reprezinta mai bine amplitudinea efortului si complexitatea unei abordari civic-profesionale, care chiar sa conteze in realitate ( abordari politice, sociale, strict ong-iste, strict profesionale, etc,… le cred inutile ). Nu am, ales “Civilizarea”, deoarece cred ca partea teoretica este cel putin la fel de importanta ca cea practica. Propunandu-ne doar actiune, am fi imediat categorisiti ca “frustratii din Europa de Est” ( din Romania, acea tara unde sunt Muntii Carpati ai lui Dracula, cu capitala la Budapesta….). Initial trebuie sa ne definim termenii.

  5. SOCIETATII
  “Societatea”, la nivel, atat national, cat si global, local sau regional. Aici vizez calitatea noastra de membrii NATO si UE.

  Initiator
  Dezideriu Dudas

  P.S. : M-ar interesa si opinii « certocrate »….

 • lucid

  Constantin Dobre: daca ajungetzi la Budapesta si vretzi sa vedetzi o prezentare muzeistica a republicii lui Bela Kun o gasitzi la Muzeul Natzional de Istorie, foarte central, pe un bulevard ce intersecteaza bulevardul Kossuth (cel de la gara Keleti pana la podul imparatesei Sisi), la stanga, putzin inainte sa se faca la dreapta Vaczi utca. Pe mine ca roman m-a impresionat ca am vazut si fotografii cu trupele romane in vara lui 1919 la Budapesta si chiar o proclamatzie bilingva -- maghiara si romana -- a generalului Maldarescu, guvernatorul Budapestei. As vrea si eu ca Muzeul nostru analog din Bucuresti sa se deschida o data si sa prezinte astfel de documente ale campaniei in spatziul de la Tisa la Dunare din 1919.

 • lucid

  Constat ca multzi comentatori nu intzeleg prea bine diferentza -- uriasa! -- dintre un MUZEU, automat “obiectiv”, si un MEMORIAL, automat “part-izan”, de partea victimelor. Amandoua sunt necesare, dar acum prioritar este MEMORIALUL, macar pentru tardiva onorare a putzinelor victime inca supravietzuitoare.

 • Grigore

  Orice este cu buna-credinta, este binevenit. Cand are iz de Politicianist si Populism, isi pierde din valoare si chiar din continut. Daca mai facem : Institute , comisii, mai impaunam cu titluri cativa…… Asa, ne facem ca umplem pagini pe net, iar comentariile…..fara numar, fara numar.

 • Dorin Tudoran

  @Constantin Dobre

  As propune un standard mai putin restrictiv decat cel oferit de dumneavoastra.

  Stim cu toti ca nu ne alegem parintii, rudele. Dar ce putem face este sa nu actionam ca ei/ele, sa nu repetam aceleasi erori.
  Nu pot institui o restrictie pentru un om, fiindca parintii lui au fost implicati in actiuni nefericite. Dar, atunci cand vad ca odraslele o iau pe urma parintilor, am obligatia sa spun ca nu e in regula. Or, in cazurile la care ne referim, tocmai aici se afla problema: exhibarea unui comportament ce aduce prea trist aminte de un comportament similar , din urma cu decenii..

 • Constantin Dobre

  @ Dorin Tudoran

  “Dar, atunci cand vad ca odraslele o iau pe urma parintilor, am obligatia sa spun ca nu e in regula. Or, in cazurile la care ne referim, tocmai aici se afla problema: exhibarea unui comportament ce aduce prea trist aminte de un comportament similar , din urma cu decenii..”

  Acesta-i motivul (“exhibarea unui comportament ce aduce prea trist aminte de un comportament similar , din urma cu decenii”) pentru care am sustinut si sustin standardul restrictiv de acces la functii de conducere a unor institutii VITALE care vizeaza cercetarea trecutului Romaniei.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Corecta si necesara observatia privind diferenta intre “muzeu” si “memorial”. Chiar daca, intr-o Romanie ce pretinde ca se decomunizeaza ar fi greu de crezut ca un asemenea “muzeu” ar putea fi nepartizan.
  de aceea imi place numele de “United States Holocaust Memorial Museum”.

 • Constantin Dobre

  @lucid

  Nu credeti ca locul POTRIVIT al “republicii lui Bela Kun” era mai NIMERIT la “Casa Terorii”? Motive ar fi fost cu “carul”, cel mai fundamental fiind PIONIERATUL in materie de IMPORT al bolsevismului in vecinatatea imediata cu iz de dezechilibru regional. Noroc cu armata romana…..

 • Tony

  Coane Dorine (CENZURAT FARA MOTIV DIRECT LEGAT DE ACEST MESAJ)

  RASPUNS:

  Coane Tony, asa cum i-am dat de intzeles conashului Goe, mai vorbim (aici) abia in jur de 7 Noiembrie. Dumneavoastra doi nu prea stitzi ce este un “Gentlemen’s agreement”, sau daca stitzi, nu voitzi a respecta asha ceva.

  Ma putetzi bumbaci “in mod constructiv” pe pluta dumneavoastra, va putetzi duce cu paraciunea la propria platforma de comentarii, va putetzi da de trei ori peste cap, da’ pana nu vaz ca va transformatzi in oameni cu oarece conduita, NUP!

  Ma vetzi scuza ca pana in jur de 7 Noiembrie nu va mai dau nici un semn.

  “Conu” Dorin

 • lucid

  Constantin Dobre: asta a fost conceptzia Mariei Schmidt, plecand de la “coincidentza” situarii, succesiv, in acea casa (foarte mare) de pe bulevardul Andrassy la doar cca 300 m de faimosul monument al mileniului statului ungar, a sediului politziei politice fasciste si apoi staliniste (dupa 1956 s-au mutat de acolo intr-o locatzie mai moderna). In fond este si o metafora a ideii razboiului civil european 1918-1945 dintre fratzii intru crima succesiv concurentzi, aliatzi, inamici, fascistii si comunistii. Echivalentza dictaturilor e si in acest mod probata.
  Desigur, in cazul Romaniei trebuie plecat de la 1 mai 1918 -- atacul planuit de trimisul lui trotzki , roshal, impotriva esentzei statului roman de atunci -- familia regala si guvernul.

 • Constantin Dobre

  @ lucid, ref. postul # 61

  Cam selectiva “conceptzia Mariei Schmidt” prin eludarea tocmai a Republicii Sovietice Ungare, pardon a “republicii lui Bela Kun”, din ‘faimoasa’ Casa a Terorii. Vorba aceea transfrontaliera: “la vremuri noi, tot noi”, ungurii si alte nationalitati.

 • sovaielnic

  Vremuri de betie:
  “Eroul Romaniei chiar de aceea este
  Eroul Romaniei prin toata fapta sa
  Lui adevarul insusi ii da intai de veste,
  De piept cu orice rele el stie sa se ia.”
  Ultimele doua versuri m-au amutit prin “prospetimea” lor. Poate par versuri de manea, dar le-am gasit azi, intamplator, in “Istoria Romaniei in texte”, strecurate printre constitutiile comuniste, descrierile torturilor comuniste si… poezia unei religii politice.

  In articolul sau, Ion Vianu pomenea de “virtuţile noastre trecute (rezistenţa la totalitarism)”. Curat trecute…
  Cred ca un memorial este necesar nu neaparat ca o realitate materiala, amplasata in Bucuresti sau in alta parte. Avem nevoie critica de memorie impartasita, dar, pana s-or misca institutiile romanesti, un site poate gazdui multe poteci (linkuri) spre surse credibile si relevante. Pentru mine o colectie de documente precum “Istoria Romaniei in texte” a venit exact in sensul acestei nevoi.

 • Mai se pune o problema in materie de cine va pastori aceste muzee, memoriale sau cum dumnezeu vreti sa le numiti

  http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/impostura-vietii-noastre-publice-231790.html

 • La Budapesta, de la Szent Istvan-bazilika (un fel de Catedrala Mântuirii Neamului) pâna la Casa Terorii (sediul securistilor) e vreun sfert de ora de mers pe elegantul Andrassy ut. Hala Filaret e si ex-centrica si, ca hala, nici nu are incarcatura istorica antibolsevica, sa faci pelerinaj. Vecina inghesuitului Muzeu Tehnic, perceputa deja confuz ca fosta prima gara a Regatului, ar aminti mai degraba ostilitatea eminesciana ecologista pentru modernitate: si cum vin cu drum de fier, toate cântecele/ pasarile pier. Mult mai potrivit ca Muzeu al Bolsevismului, si guvernul nostru poate orice, ar fi localul ultracentral al fostei Burse, unde inca se mai afla niste carti, ale Bibliotecii Nationale, fara firma azi, candoarea cu care carturarii au pierdut cladirea fiind tot atât de dezonoranta precât neterminarea nici pâna azi a celei ridicate de Ceausescu la Manastirea Radu Voda. Mai rau e ca daca tot sunt bani pentru antibolsevism in regiunile de dezvoltare sudice, inainte de un cam artificial muzeu-institut stau cel putin alte trei prioritati certe ca efect educativ: Memorialul Reeducarii de la Pitesti, Memorialul Canalului Mortii si Memorialul Fortului 13 Jilava. Nu e buna nici comasarea institutionala a specialistilor: comunism, totalitarism, muzeu, rezistenta, exil, revolutie. Aduce deja a Academie Jdanov, cu unitate ideologica de monolit, generatoare de limba de termopan si de adevar definitiv anchilozat.

 • @Virgil # 64. Apropo de articolul Alinei Mungiu Pippidi -- pentru care ne-ati oferit link-ul mai sus, desi de acord cu doamna, ca in majoritatea datilor, nu am putut totusi sa nu vad ca si de data asta AMP plimba spotul pe unul dintre plamanii cangrenati ale vietii noastre publice, desi cangrena e vizibila, de mult, si la plamanul celalalt. Mie mi se pare surprinzator ca doamna AMP, desi are formatie initiala de medic, ciocaneste si ausculta doar un plaman (cel al expertizei), nemanifestand niciun fel de interes pentru celalt (cel al bunei-credinte). Ca si cum pentru infaptuirea binelui public nu ar fi necesare si expertiza si buna-credinta, ci doar una dintre ele. De aceea am postat in RL, sub art. dumneaei, comentariul de mai jos:

  Doamna Alina Mungiu Pippidi,
  ce ne facem insa cu romanii care pe ”Google scholar” figureaza in topul autorilor publicati de reviste straine de specialitate, prestigioase, nu-i vorba, avand zeci ori chiar peste o suta de citari si care, odata inregimentati politic in Romania, ii produc mai mult rau societatii romanesti decat orice parlit umflat cu pompa de tipul lui Mihail Neamtu? Ce-ar fi sa comparam toxicitatea lor cu a unui Ciuvica, de exemplu, care, doar interpreteaza niste fapte ori le evoca in nuditate lor, fara a trasa directii de evolutie in invatamant ori de interpretare a trecutului comunist cu toxicitatea celor care au primit puterea politica de fi toxici! Si asta ca “sa bat cu directie” in doar doua cazuri (notorii!) de romani care au primit confirmarea internationla si, dupa aceea, dispretul BINEMERITAT al romanilor.
  Presupun ce ati raspunde: ca intre performanta intelectuala si calitatea caracterului poate exista si un raport invers proportional.
  Asa ca, dumneavoastra, stimata doamna Alini Mungiu Pippidi, ati punctat excelent o latura a imposturii publice, ignorand-o complet pe cealalta, si anume impostura caracteriala a celor pusi in slujba BINELUI PUBLIC care, desi au un inalt si binemeritat index Herfindahl, la capitolul caracter sunt, vai, mult, mult, mult, sub nivelul lui Ciuvica cel exagerat de hulit. Cine nu-l suporta pe Ciuvica apasa pe telecomanda si trece pe TVR INFO! Cine nu-i suporta insa pe responsabilii cu educatia si cu gestionarea trecutului comunist, n-au decat sa plece in Congo, nu-i asa?

  Doamna AMP, ce ne facem insa cu romanii care pe ”Google scholar” figureaza in topul autorilor publicati de reviste straine de specialitate, prestigioase, avand zeci ori chiar peste o suta de citari si care, odata inregimentati politic in Romania, ii produc mai mult rau societatii romanesti decat orice parlit umflat cu pompa de tipul lui Mihail Neamtu? Ce-ar fi sa comparam toxicitatea lor cu a unui Ciuvica, de exemplu, care, doar interpreteaza niste fapte ori le evoca in nuditate lor, fara a trasa directii de evolutie in invatamant ori de interpretare a trecutului comunist cu toxicitatea celor au primit puterea politica de fi toxici!. Si asta ca “sa bat cu directie” in doar doua cazuri (notorii!) de romani care au primit confirmarea internationla si, dupa aceea, dispretul BINEMERITAT al romanilor.
  Presupun ce ati raspunde: ca intre performanta intelectuala si calitatea caracterului poate exista si un raport invers proportional.
  Asa ca, dumneavoastra, stimata doamna Alini Mungiu Pippidi, ati punctat excelent o latura a imposturii publice, ignorand-o complet pe cealalta, si anume impostura caracteriala a celor pusi in slujba BINELUI PUBLIC care, desi au un inalt si binemeritat index Herfindahl, la capitolul caracter sunt, vai, mult, mult, mult, sub nivelul lui Ciuvica cel degeaba hulit. Cine nu-l suporta pe Ciuvica apasa pe telecomanda si trece pe TVR INFO! Cine nu-i suporta insa pe responsabilii cu educatia si cu gestionarea trecutului comunist, n-au decat sa plece in Congo, nu-i asa?

 • Gheorghe Campeanu

  @ No Name

  Este posibil ca pacientul “viata publica” sa reprezinte inca o anomalie, si sa aiba de fapt un al treilea plaman? Ma gandesc la cel al bunului simt, macar aparent la fel de afectat de conditia medicala pe care o evocati in comentariul Dvs. atat de la obiect?

 • @Gheorghe Campeanu

  Din pacate, asa e, monstruozitatea are si un al treilea plaman, si el tot afectat! Si poate ca nici nu-i chiar de mirare, la cate substante teratogene i s-au administrat “pacientului” in ultimii… cati sa mai fie oare … vreo 70 de ani?
  Noroc ca mai exista si cate un antidot, cum e blogul de fata si majoritatea celor care il frecventeaza. Si cat timp mai exista antidot, parca mai ramane si un loc mic de speranta…

WP Admin