≡ Menu

Commedia dell’arte: “Marele șoc” neiliescian, în două ediții

Ediția americană – președintele Donald Trump îl destituie pe Directorul FBI, James Comey.

Ediția românească – doi dintre cei mai impenitenți pupini băsiști, prieteni care și-au adus, public, elogii reciproce de un patetism caricatural, au descoperit, unul la celălalt, că nu au caracter. Există opinii potrivit cărora am avea de-a face cu un secret de tip Polichinelle – Commedia dell’arte.

Vinovat pentru această ruptură tragică, un fel de măcel între Marx și Engels, este – cum altfel? – tot Donald Trump, fiindcă, așa cum îl înfierează cu eterna-i vigilență Marx, Engels “este un fervent și entuziast admirator al lui Donald Trump”.

Engels îl acuză pe Marx că publică opinii politice contra bani. Sincer, contra ce altceva ar putea să publice un autor? Engels publică contra biscuiți?

Marx îi dă replica lui Engels, așezându-și azi prietenul și comilitonul într-o serie mai mult decât surprinzătoare: “Marius Ciuvică, Victor Roncea, C. V. Tudor, Adrian Păunescu, Mihai Ungheanu și alții ejusdem farinae”.

În cunoscutu-i stil ridicol-alunecos, Marx încearcă să minimalizeze prietenia cu Engels: “Dar este, mărturisesc, întristător ca un om despre care am scris mereu cu prețuire, prieten (înțeleg) cu oameni apropiați mie…”

Engels, prieten – dacă “înțeleg” eu bine – doar cu prieteni lui Marx, nu și cu Marx, care, generos cum e, doar a scris cu prețuire despre Engels sau este un mesaj de tipul “Cine mai e prieten cu Engels nu mai poate fi prieten și cu mine?”

2006
“După o zi, în seara dinaintea Învierii, mă aflam la Devis Grebu la cină…”

2010
“La Mulți Ani, iubite Devis, alături de minunata ta familie! În acești ani de visuri, iluzii și disperări, desenele și picturile tale au dat o șansă României. Mai exact spus acelei Românii care nu acceptă mocirla amoralității triviale, a obscenității cu chip de mogul, de oligarh, de torționar securist râmjind satisfăcut de pensia opulentă pe care o primește în continuare.

Ai pariat pe idei, dragă Devis, ai fost deseori dezamăgit de purtătorii lor umani, prea umani. Ai captat cu apocaliptică ironie mascaradele, serpentinele, travestiurile și șaradele care dau măsura unei tranziții ce prelungește, din păcate, o eră a nemerniciei. Un nesfârșit bal mascat. O tranziție care a inclus, totuși, momentul acela sublim și grotesc din 18 decembrie 2006, ziua când a început lupta ce continuă și astăzi. Nimeni nu a surprins mai exact decât tine ce s-a întâmplat în acești ani, cum s-au coalizat canaliile, lichelele, snapanii, les crapules, les salauds, the jerks.

Istoria României post-comuniste povestită de Devis Grebu: iată titlul unei cărți care ar merita văzută și citită de cât mai multă lume. Pe pereții biroului meu din Washington se află multe din desenele pe care mi le-ai dăruit. Scriu aceste rânduri privind cel care a acompaniat primul meu editorial din ‘Cotidianul’ (era în toamna anului 2005). Raymond Aron cu foarfecele se ocupă de barba și frizura autorului lui Das Kapital. Ce timpuri, dragă Devis. Azi, în ruina online, care abuzează purtând numele acelui ziar, se scuipă și se maculează orice ține de valoare. Ești omul care simte la timp cum se prăbușește un edificiu. Ai averizat, dar prea puțini te-au ascultat. Într-un univers în care nesimțirea își face de cap, tu, dragă devis, ești întruchiparea spiritului care nu vrea să se lase terfelit, ca forțele Răului nu pot, nu au cum să învingă. Din tot sufletul, al tău, Volo.”

Chiar așa, ce timpuri, dragii noștri Marx & Engels! Cum se prăbușesc edificiile moralității sub ochii voștri înlăcrimați!

Desen & © - DION

Desen & © – DION

Totuși, acest conflict nu poate deveni decât plicticos, fiindcă cei doi combatanți nu pot folosi arma letală la care recurg, când nu mai au argumente și realitatea îi contrazice irefutabil: “Antisemitule!”

Speranța stă, ca de obicei, la idolul celor doi apostoli ai Binelui & Adevărului – Traian Băsescu, imortalizat de Marx în tragicomedia “Traian, Henricul al V-lea de România.” Acesta din urmă a anunțat că, în cazul în care o faimoasă Comisie Parlamentară va ajunge la concluzia că, în 2009, rezultatul alegerilor prezidențiale din România a fost măsluit în favoarea sa de comandoul “Noi Suntem Statul!”, el va avea dreptul să mai candideze la încă un mandat.

Excelent motiv pentru Marx & Engels să se împace și să-și înfrățească, încă o dată, forțele în efortul patriotic de asanare a “mocirlei amoralităii triviale”.

Îl știu pe Marx pe dinafară. Dincolo de foarte multe calități, are și ceva defecte, dar printre ele nu se află nicidecum, cum pare a insinua Engels, arghirofilia. Dimpotrivă, este un om foarte generos, dar nu ține morțiș să moară de foame, cum nici Engels nu cred c-ar vrea s-o sfârșească așa.

Pe Engels nu-l știu. Nici nu vreau să-l știu. Mă mulțumesc să-i prețuiesc desenele. “Ideile” sale…

De știut însă se pare că îl știe foarte bine Eugen Mihăescu. Evident, întreaga răspundere a acestui portret în acvaforte îi revine autorul lui:

“Acest individ ar fi trebuit să se numească REBU și nu Grebu și e ilustrarea proverbului: ‘Pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești!’ L-am ajutat când a ajuns la New York (după ce și-a lăsat sămânța pe două continente și și-a părăsit progeniturile în Israel și Franța) și l-am prezentat la “The New York Magazine”. Acolo a avut proasta inspirație să ceară să fie favorizat pentru că, vezi Doamne, e evreu. J. C. Suares, (care și el e evreu!) – amicul meu – n-a vrut să lucreze cu el din acest motiv. L-am dus apoi la Jerelle Kraus, care era Art Director la “The New York Times” în acea perioadă, și care l-a și găzduit până nesimțitul i-a spus de la obraz că nu-i mai plătește chirie, dacă nu îi dă de lucru. În fine, mizerii din astea. Apoi a început să scrie la toată lumea că îi fur ideile și, bineințeles, i-a scos din sărite pe toți redactorii care au încetat să-l mai solicite. Pentru toate astea sunt vinovat eu, se pare, din moment ce mă injura în halul asta. Nu e prima dată că sunt astfel ‘răsplătit’ și nici ultima dată! Ultima oară l-am văzut acum vreo 20 de ani, într-o stație de metrou, la N.Y. și a luat-o la fugă de frică să nu-l cocoșez.”

Hurducăită tranziție, neică!

Pentru conformitate:

http://www.flux24.ro/scandal-in-gds-tismaneanu-acuzat-de…/…/

P.S. Sper că toată lamentabila poveste a rupturii dintre Marx și Engels este doar gluma unui internaut răutăcios.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • DG Ontelus

  În alte vremuri, șocul nu ar fi fost neapărat demiterea șefului FBI, nici măcar modalitatea fără precedent în care s-a petrecut, ci felul ,,interesant” în care a fost găzduită la Casa Albă presa americană, respectiv presa rusă, cu ocazia întâlnirii americano-ruse dintre Președintele Donald Trump și Ministrul de Externe Serghei Lavrov; sigur, dacă nu cumva ziarul ,,Adevărul”, unde am citit detalii în acest sens, a devenit peste noapte campion la fake news… Cât despre disputa Vladimir Tismăneanu – Devis Grebu, oamenii se mai ceartă, se mai împacă…

 • neamtu tiganu

  Am avut si eu un meci cu nea Grebu, demult
  **********************
  neamtu tiganu Says:
  29 Aprilie 2010 la 12:27 PM
  nea Grebu,
  mi-ai promis ca ma faci tablou, am vorbit cu nefasta si zice ca mai avem loc pe hol. Deci tablau sa nu fie prea mare si sa aiba rama aurita. Da sa ma faci frumos, nu cum faci matale zmingaliturile alea, daca nu-mi place ti-l dau inapoi, conform legii consumatorului.
  Ia zi cit ma costa?
  P.S Mai m-am gindit, as vrea sa ma faci calare, ca Mihai Viteazu si baga si vestale prin-prejur.
  1. devis grebu Says:
  29 Aprilie 2010 la 1:08 PM
  nea Mtzu , ti-am promis si ma tin de cuvant ( ca tot vorbim de respect ,nu…?).Dar eu cred ca te fac tablau ( sti ,d-ala de se fac sinele pentru trenuri ,hai ca nu se poa’sa nu fi vazut f’una) daca-ti trimit o poza cu nea Kishon si mandea ca doi pretini si tovarasi , hmmm, ce zici…? Sau rama ( nu aurita, ci din aur greu ,poti s-o folosesti si in loc de lantz pa dupa ceafa , la mare,bre…) fara tablau , ca poate n-ai loc de el si trebe sa dai calu’ afara din salon . La subiectu’ cu nea Mihai , ce-ai zice si d’o caruta cu coviltir –clasica–iar vestalele sa fie insotite de fustale si daca da , cate fustale sa bag in pret …? Si fiin’ca adusei vorba da pret , cum platesti …? In capace de canal sau in ce alta moneda…?
  2. neamtu tiganu Says:
  29 Aprilie 2010 la 1:24 PM
  bre nea Grebule, m-ai ametit de tat, pin-acum stiam precis ce vreau, da poate si ideile matale sunt misto. Stii ce, fa mata intii o schita, asa cu mina libera, da colorata si mai vorbim, sa i-o arat si nefestii.
  Dinspre partea platii, nu-ti fie frica ca-ti primesti mata plata, ca fiecare in lumea asta.
  P.S Instantaneu nu sunt in posesia capacelor de canal, recunosc ca nu m-am asteptat sa-ti doresti asa ceva, da nu ma mai mir de nimic cind e vorba de artisti, sunt sigur insa ca voi face rost.
  Raspunde-mi urgent, astept provincia, vind butelie.
  neamtu tiganu Says:
  29 Aprilie 2010 la 3:31 PM
  N-am citit topicu, de altfel e o aiureala de nedescris. Din comenturi am inteles ca-i vorba de Rebenciuc, actoru. Tin sa spun ca-l stimez nespus, mult mai mult decit pa nea Grebu, nu stiam ca s-a bagat in politica. Ma-ntreb uneori de ce se baga oamenii in politica, ma refer la cei care au un oarecare succes in meseria lor, nu la cioflingari care spera sa fie si ei bagati in zeama pa la vro festivitate de condamnare sau pa la vrun apel, doar, doar primesc si iei o bazma portocalie.
  Nea Grebule ce te-mpinge pa mata in lupta? Nu cumva vro conferinta, publicatie, ceva cu ICRu? Sa nu-mi spui ca-l iubesti si stimezi pa Basescu ca nu-mi vine sa cred. Acum pa bune, nea Grebule, Basescu e o mina de aur mai dihai ca Rosia Montana pt. un caricaturist cu talent.
  P.S Azi ma dau in barci, stau acasa in pat cu laptopu pa burta.

 • V. Novici

  Tangoul se danseaza in doi. Doua. Dar nimeni nu va putea investiga vreodata un cuplu care nu exista. afara de cazul ca altcineva se imisciaza, si este singurul maestru certificat.
  Dar cand esteticul este doar imaginea unor tipi nu prea inteligenti (Salvador Dali spunea ca el este prea inteligent sa fie pictor. Sa fii pictor trebuie sa fii cu adevarat prost; a uitata sa adauge ca trebuie sa ai alte defecte pe care toata lumea sa ti le considere eminente), rezulta ca nu poti sa te bagi in disputa unor ingineri. Ce au inteles ei, intreprinzatorii fara studii, apoi cu studii, despre energia monetara necesara unor lovituri de infrumusetare.
  Hora din fericire se joaca intre necunoscuti. Toti inutili.

 • DG Ontelus

  ,,ba dimpotrivă ar fi spus capablanca iar nu alehin”

 • Pingback: Dorin Tudoran despre răsbelul din secta Martorii lui Băsescu | @ntonesei's blog()

 • Deh, artist…

 • Nu vă mai luați după tot felul de adevăruri din presa românească, mai ales după cele preluate din presa americană atât de idiotizată de pasiuni politice…

 • V. Novici

  Singurul motiv de disputa dintre Marx si Engels, lasand la o parte imaginatia unora si altora, incarnarile unora si mai ales ale altora care stau si acum in vile ale nomenclaturii securisto-comuniste dintotdeauna, nu poate fi decat stima pe care unii o poarta lumii interlope.
  Cand o putere, zisa de stat, si anume romana, se bazeaza exclusiv pe lumea interlopa, nu mai este loc de consideratii. Nici aliati, nici stabilitate, nici civilizatie.
  Daca Dl Trump este incantat, sfatuit de niste functii, ca SUA are drept aliati niste lumi interlope, atunci putem spune ca Romania este primul aliat al SUA. Fundamental. Daca nu punem de-un festival, atunci Marx este cel care ne invata ca lumpen-interlopii de stat sunt singurii disponibili pentru o alianta de nezdruncinat cu SUA. Cu Rusia, in mai buna si mai eficienta masura.
  Un NATO interlop este ceea ce ne putem dori. Doar Marx ne poate invata ca asta nu poate dura.Indiferent cu ce avioane zboara, ce functii au, cum au devenit liberali care se inchid mereu cu catarama interlopilor de stat romani.
  Sa lasam figurile de varf ale aliatilor americani sa umble singuri prin orasele si zonele urbane ale Romaniei. Pun pariu ca se vor intelege perfect cu interlopii romani de stat.Mai bine decat cu Mafia americana care nu vrea sa bea cot la cot cu marii inteligenti ai democratiei care noua ne este model.

 • V. Novici

  Sa fie clar. Asta este rolul serviciilor, si FBI-ul si CIA-ul s-au declarat absolut satisfacute de acest stadiu pre-marxist al colaborarii engeliene.
  Armata SUA inca nu a avut placerea, dar o va avea. Indiferent ce fauna securista romaneasca va avea placerea de a-i proteja.
  Coruptia nu inseamna nimic. Este egala peste tot in lume. Coruptia care ascunde jocuri, masinatiuni, tot ce trebuie ca aliatii sa poata fi convertiti si reconvertiti, asta este arta. Este minunat sa acuzi pe cineva de coruptie, mai ales daca nu poti sa te gandesti la lucruri mult mai bine lucrate.Romania ca lume interlopa genuina este singura care poate face asta.

 • Stefan Kovacs

  Adică dl. Tismăneanu a ajuns să-și facă reclamă prin lăudători ? Deja e un pic gaga sau disperat…

 • L-am blocat pe dl Grebu acum 8 ani.
  Caracterul, deh.
  Așa că încă mă mir că există.

 • El e mereu cu listele de nume, in spatele carora se simte in siguranta -- ciudata insecuritate la un adult. Te pune si te scoate pe lista cu cei 2.457 de “frati de suflet”, dupa cum “o cere momentul”.

 • Nu mai poate el de blocaje de felul asta. Omu’ e de neoprit.

 • V.Novici

  Desi nu ar trebui, poate, sa ocup spatiul cu aceeasi preocupare, o sa spun totusi ca sistemul de paza al cetatenilor nu este de lepadat. Nu cand il numesti, sau cand conteaza.
  Politia isi face treaba, si mai ales in domeniul interlopilor. Sigur ca putem gasi de comentat, dar spre deosebire de altii politia din domeniu isi face treaba.Asta trebuie subliniat. Pana cand ai ceva realmente de pus in lumina, sau colegii lor susnumiti care nu isi asuma niciun risc spun altceva.
  Dar ce te faci cu oamenii care te iau de departe, si te considera ca proprietatea lor? Adica protectia lor vine de unde a mai venit, in perioada comunista, cand toti interesatii stiau despre ce este vorba? Asta este o tema de mica importanta, dar cu mare impact asupra dezbaterilor privitoare la anvergura unor denuntari asumate de stat.Rolul interlopilor condusi cu gratie spre distrugerea unor oameni care nu citisera nimic despre Scoala de la Frankfurt, intai ca nu aveau de unde, ca era ilegal, apoi pentru ca nu insemna nimic parerea lor in marea vointa decidenta care ii lasa sa se ocupe de aceasta reforma benigna, pentru ca erau protejati mult mai de sus si mai de la est, ca monopol care avea sa isi arate roadele dupa 20 de ani.
  Pacat de Scoala de la Frankfurt, pentru ca a fost desubstantiata, instrumentalizata, ceva cumplit.. Dar mai mare pacat de cei care au aflat prea tarziu de forta ei de semnalizare a noii puteri indelung pregatite.Pana in zilele noastre, pline de initiale.

 • V. Novici

  Am avut ocazia sa vad teza de doctorat a Dlui Tismaneanu. Si a altora. Putem invoca orice.Nu si recunoasterea diplomelor. Stai si te intrebi cum ajung unii conferentiari, daramite profesori. Nu ca ar fi necunoscatori.
  Dar nu putem spune ca Adorno, spre deosebire de Habermas, ar fi fost mandru de nenorocirea tipica unui rezumat “bine intentionat”, orientat spre ceea ce avea sa fie a treia cale inainte de Giddens si Tony Blair, sa nu vorbim de Dl Iliescu cel bine umanizat doar cu circuit inchis.
  Marx era la secret, cu anumite volume, oricum nimeni nu citea. Dar noua directie era bine reprezentata practic, fara sa aiba idee de autoritarismul care se pregatea laolalta cu anumiti mineri de la 0215, fosti centralii centralilor.
  Pardon!

 • V. Novici

  Nu stiu de ce patronii de azi ai tarii nu sunt mandri de puterea lor de a incheia ciclul ideologic stabilit la sfarsitul anilor 70. Pentru ca Romania in aceasta zona se zbate, cand inainte, cand inapoi.Mai cu o etica, mai cu o integritate ranita de niste oameni rai, mai cu niste capital acumulat pentru vremuri mult mai rele, mai negre, mai capitaliste, ba chiar mai cu un elan strategic de proiectare ca la judo. Spre un viitor pe care nimeni nu il vede. Mai cu niste panacee de societate civila care se vor fi dovedind intens cultivati, si gradati, tocmai in perioada de inflorire a Scolii de la Frankfurt.
  Legitimarea Romaniei s-a sfarsit.

 • Cam conspiraționiste considerațiile dumneavoastră, dar, înțeleg, trebuie să ne folosim imaginația, altfel se ofilește

 • Nu cred ca stiinta de carte a dlui Tismaneanu poate fi pusa sub semnul intrebarii de vreun om serios.

 • Domne, hai să-ți spun o istorioară.
  L-am cunoscut pe Grebu la “Idei în dialog”. A fost “angajat” grafician. Imaginează-ți, mai mult de 40 de numere la care nu a adus/invitat nici un alt confrate. Nici unul!

 • Pai, daca Dali si De Chirico (singura de nivelul lui Grebu) erau morti…

 • DG Ontelus

  autocaracterizare// o soartă vesel-am avut/ și toată lumea mi-a surâs/ motiv nu am știut de plâns/ orice-ntâmplare mi-a fost scut// oamenii toți sunt drăgălași/ când ei se supără trântesc/ și dau din mâini pretind vorbesc/ azi curajoși iar mâine lași// când viața mi-a trimis un semn/ m-am bucurat ca un copil/ apoi m-am strecurat abil/ încovoiat și totuși demn

 • Ivan Karamazov

  Da, și pe fiecare era tipărit: ”Toate desenele din acest număr aparțin lui Devis Grebu.” Aoleu!

 • V. Novici

  Cu tot ce presupune conspirationismul, dar adaugind respectul, va pot asigura ca nu dau doi bani pe conspirationism. Pe conspiratori, da. Pentru ca ei au facut istoria, indiferent ce credeau contemporanii si urmasii lor.Sigur, romanii de data recenta sunt prea prosti, adica prea investiti sa ii putem pune la socoteala.Indiferent de grade, si asa zise informatii posedate.

 • V. Novici

  Este exact. Nu puneam sub semnul de intrebare decat parcursul, magic. Intelectul, informatia, stiinta de relationare spontana, asta nu se poate pune la indoiala. Pacat ca nu a reusit ce si-a dorit, sa schimbe lumea. Sau mai bine decat putem spune azi.
  Dar doctoratul sau roman- probabil ca a facut si altul, trecand din Spania, prin Mexic in patria inteligentilor americani, asta nu comentez deloc- este o initiere datatoare de energie intelectuala. Si sprijin. Parca imi amintesc de un profesor de la Cluj, care aproape ca a recunoscut ca doctoratul sau nu valoreaza doi bani,ca l-a facut in scop de liberare, europeana, de catre rusi, de aceea sta necitit de nimeni, vreodata, dar asta nu inseamna nimic decat pentru oameni comuni. Ca mine.

 • V. Novici

  Si as mai adauga ceva, poate inutil. Aveam un prieten. Care avea alti prieteni, toti fani V. Tismaneanu. Care au citit tot, au inteles tot, erau pe aceasi linie.Eu nu puteam sa ii contrazic.
  Dar a venit momentul in care prietenul meu mi-a declarat ca cineva, un prieten comun unora, va vorbi cu Tismaneanu, si asta il va lansa pe orbita intelectuala pe care si-o dorea, incepnad cu unele recenzii. Si pe care poate o merita, in ciuda rautatii mele de moment. Destructive total.
  Dar cu adevarat destructiv am fost cand i-am spus ca isi face iluzii degeaba. Nici macar eu nu stiam cata dreptate aveam.Asta este genul de lucruri pe care il regret. Nu si judecata pe care nu o pot purta asupra functiei malefice a unui individ extrem de dotat, si cred si cu intentii bune. Dar obiectivitatea marxista l-a doborat si pe el, cel putin in ochii mei.

 • Dezideriu Dudas

  Propun să mergem până la capăt pe ramura asta. ’’Che-ul” categoriei fiind Pișu Mărar, ar trebui întrebat cine e pe lista lui dintre cei doi. Dacă nu va fi „cleștar”, ultima șansă va fi Robert Turcescu care ne va descoperi ce el vedea de dinainte…. fiind acoperit. Trebuie insă sa ne luăm angajamentul să nu facem nefăcuta PMP-ului care l-a făcut „ziarist berar” ca să folosesc un sinonim in care concentrația era pâna-n 25 % între ‘92 și ‘96 ( începuse cu 10 % ), între ‘96 si ‘98 erau toti la studii, serale, că n-aveau vârsta celorlalti, iar intre ‘98 si 2000 la examene concentratia era, bineânțeles, și cu caracter de recuperare a timpului dedicat studiilor….Dupa 2000 au revenit profesorii dar si-au dat seama ca “noii psalmi” sunt mai generoși in concentrații atat timp cat până și-n apocalipsa anterioara iși gaseau unii genezele…..Dupa 2004 concentratiile au plecat (și mai ) în sus, odata cu demararea covorului fermecat din „Rapirea din Serai”….E drept, după 2012, era nevoie de aprobare specială, pe care nu o dădea nimeni, fiind “la liber”….Ca și România dealtfel….
  P.S. Dom’Florine, da’ nu era nevoie….Se știe ca orice adversar al lui Volodea e greșit. Mai ales atunci cand nu aduce cu el adversarii, in marea luptă a ideilor, o adevarată competiție a binelui in Romania….De ex., de mai sus, s-ar desprinde marea lupta dintre ideea de Marx si ideea de Engels, vorba d-lui Tudoran. Aici l-aș introduce “in dialog, cu ideea” lui cu tot, pe Andrei Codrescu. El scria că Marx era mai interesat de ospătărița de la cârciuma din colț care le turna in pahare decât de ideile disputate cu Engels. Poate e bine să ne gandim si la cine toarnă in pahare…., pentru că drepturile consumatorilor vor fi tot timpul motiv de “răsbel”, cum îl scrie Liviu din Ieși….Sunt convins ca Marx, îndrăgostit de ospătăriță, o mai ajuta in muncă…..Engels, capitalist, nici vorbă ! Măcar grafică, s-o fi gândit….

 • V. Novici

  Atentia acordata unora ca mine ma copleseste. De 8 ani. Indescriptibili. Contra oricaror norme, valori, drepturi, tolerante.
  A venit vremea sa demonstram ca nu suntem niste potentiali, reali, ascunsi securisti de cacat ai patriei denumite Romania.
  Orice securist mort este un bun castigat. Acesta este un motto.International.

 • V. Novici

  Daca sunt oameni care inteleg ca nu poate fi tolerata o asemenea situatie, nu mai poate fi tolerata, atunci sa se ascunda in curul sefilor lor.
  Eu nu mai pot tolera scarnavia romaneasca. Mai ales ca nimeni nu imi imputa nimic. Nici nu au cum.Afara de colaborationism. Stiu grozavia, incredibila dimensiune a colaborarii cu Securitatea, care este una, indiferent ce cred unii si altii. Dar eu nu colaborez. Eu va voi distruge.

 • V.Novici

  Fiecare agent, individ, curva implicata in supravegherea mea, in batjocura sistematica, in momente pe care orice cultura le considera drept sacre,
  fiecare sef din SRI si din SIE care erau la curent, si erau,
  va consider in afara Umanitatii.
  Sunt singur. Asta va favorizeaza.
  Jur ca voi face tot ce imi sta in putinta sa va arat ce jigodii romanesti ati fi putut deveni. Dar v-ati limitat sa fiti niste gunoaie, SIE-SRI, scarnavia romaneasca memorabila.

 • V.Novici

  Va credeti puternici. Toate rudele mele sunt la mana voastra. De ani, si ani.Sansa lor de viata.
  Eu va voi demonstra ca pot sa va distrug.

 • V. Novici

  Cine i-a nascut pe acesti dementi securisti, care mi-au facut viata un iad, 8 ani pe deplin, desi totul a inceput mai devreme, adica din 2006? Niste gunoaie.Noi stim ca familiile lor sunt niste gunoaie.
  De aceea au ajuns sa fie trup si suflet securisti, fie ca sunt taximetristi, doctori, avocati, procurori, consilieri la primarie, primari, deputati, senatori, prim-ministri.Vanzatori.
  Cine i-a nascut pe acesti dementi care circula liber, si sunt onorabil?
  Cine?
  Patria.

 • Cred ca nu intelegeti sau nu doriti sa respectati regulile pe care trebuie sa le respectam pentru a tine in viata o discutie echilibrata, coerenta si cat de cat folositoare. Asa ca ne despartim.

 • DG Ontelus

  radiografie// lumina pe chip i se citește ca-ntr-o carte/ între extaz și spaimă își duce viața/ când se trezește plin de energie dimineața/ textele digitale au timpul pus deoparte// se vorbește mult despre arhive și păcate/ salarii pensii cresc precum voinicul din poveste/ și chiar dacă nu pare viața ca-n vest e/ oriunde oricum de la oameni ți se-apleacă ori cazi pe spate// emoțiile guvernează lumea rațiunea i-o himeră/ sunt multe frici speranțe uri dorințe furii/ ci pătimesc atâția în fenomenologia gurii/ ce-i viața amestec de vise și gaze cu efect de seră

WP Admin