≡ Menu

Comintern & Comme il fault – isterizarea discursului public, etapa electorală

101

Pentru vestalele isterizării discursului public, etapa electorală constituie o mană cerească. Cine nu votează ca noi, e anti-valori democratice.

După sfâșietoarea “Cine este, totuși, dl Iohannis?”, ieri (aici) electoratul cititor de comentarii a fost ciuruit de rafala nimicitoare ”Cui i-e frică de Monica Macovei?”

Dl Tismăneanu și coautorul textului de acum, dl Marius Stan, sunt primii care răspund la întrebarea pe care o/și-o pun:

“Penalii”, “stângiștii radicali”, “păcăliții”, “comentariatul”, “anti-americanii și anti-europenii”, “băsescofobii”, “cei care erau extrem de fericiți pe vremea USL”, “naționaliștii” și “pragmaticii”.

Cum ar veni, dacă dna Macovei va câștiga doar 10% din voturile exprimate, 90% dintre votanți se vor dovedi, cel puțin, anti-americani și anti-europeni.

Cred că o întrebare mai potrivită cu statutul de agitator al dlui Tismăneanu ar fi fost “Cui i-e scârbă de servilismul abisal?”

În felul acesta, autorii ar putea descoperi o categorie (sau subcategorie) pe care au uitat-o – băsescofobii născuți din sila față de genuflexiunile pro-Băsescu ale ultimului deceniu.

Timp de zece ani, unii dintre susținătorii proiectului politic Băsescu (proiect cu cele bune, foarte bune și cele rele, foarte rele) nu s-au delimitat vreodată de derapajele Președintelui.

Radicalismului stângiștilor (penali și nepenali) i s-a răspuns cu un radicalism al servilismului (penal ori nepenal), la fel de dăunător. Bolboroselii naționaliste i s-a răspuns cu o integrare deseori înțeleasă aiurea. Ș.a.m.d.

Nu doar împotriva dnei Macovei există un soi de complot. Un blat Băsescu-Ponta mi se pare un diagnostic imbecil. O fumigenă de presă.

Un interes comun al radicalilor pro-moștenirea Băsescu și pro-Ponta (pro-partid-stat) este însă vizibil: scoaterea din cursa electorală a dlui Iohannis.

Același interes îl au – nu din motive de blat, ci din motive de campanie electorală – și alți candidați.

După unii, dl Iohannis este chiar un prosper comerciant de organe extrase din pruncuții României.

Fiind de etnie germană, își spun unii, poate că mentalului colectiv i se poate inocula teama că dl Klaus Iohannis este un Iosef Mengele din Sibiu.

Justiției – care a dormit până acum pe laurii anticorupției de rit Băsescu – i se cer proceduri de urgență, menite, evident, să erodeze credibilitatea candidatului Iohannis; măcar atât, dacă nu se reușește trimiterea lui după gratii.

În schimb, aflăm că oameni care servesc în aparatul de făcut dreptate și au avut în lucru cercetări legate de fapte — reale ori nu — săvârșite de dna Elena Udrea se pensionează – strategic și abrupt – înainte de termen.

Acum câteva zile, aflasem că pentru dl Tismăneanu, dl Iohannis este doar “Un Relu Fenechiu cu nume german.” Deci, la pușcărie! Probe? Vin ele “pe surse”.

De fapt, “principiul” nu este decât frustrarea furioasă că în staff-ul de campanie al dlui Iohannis se află și dl Andrei Muraru.

În această chestiune “de principiu” se află și izvorul reacțiilor anti-Ponta, premierul având “tupeul” să-l înlocuiască pe dl Tismăneanu de la conducerea unui institut.

Când dl Boc l-a înlocuit pe dl Marius Oprea cu dl Tismăneanu, ni s-a explicat că premierul avea tot dreptul să o facă, fiindcă funcția respectivă era subordonată cancelariei premierului.

Când dl Ponta l-a înlocuit pe dl Tismăneanu, băsescofili radicali ne-au explicat că premierul nu avea dreptul să o facă, deși între cancelaria premierului și institut era vorba de același raport de “suzeranitate” – “vasalitate” .

Când dl Ponta a fost nominalizat pentru funcția de premier, dl Tismăneanu a anunțat că, dacă dl Ponta va deveni premier, își va prezenta demisia din fruntea institutului.

Când dl Ponta a fost confirmat premier, consecvența legendară a dlui Tismăneanu a intrat în funcțiune – a uitat să-și mai prezinte demisia. Jocul a fost: lasă-l să te dea afară, ca să facem scandal.

Când a fost întrebat de ce nu și-a prezentat demisia, cum anunțase, dl Tismăneanu a invocat niște motive pe care nu le putea numi la momentul întrebării, dar pe care le va numi curând. Consecvent cum e, nu le-a numit niciodată.

Asta nu-l face pe dl Ponta mai suportabil decât este. Îi face pe unii dintre dușmanii săi la fel de insuportabili ca pe dl Ponta.

Acest model de a “trăi în adevăr” nu are nimic de-a face cu idealul exprimat de Vaclav Hável, așa cum ne bate la cap dl Tismăneanu, care se insinuează ba drept moștenitor testamentar al intransigenței moarle a Monicăi Lovinescu, ba urmaș legitim al civismului de tip Vaclav Hável.

Are de-a face cu o contradicție în termeni – stat de drept preferențial.

43-e1275182530343

Dacă totul a fost perfect în deceniul prezidențial Băsescu, de ce nu merge dl Tismăneanu azi pe mâna președintelui – Elena Udrea la Cotroceni? Cum de ce? Din spirit de independență academică.

Devine dl Băsescu “anti-american” și “anti-european” votând cu dna Elena Udrea? Sau “stângist radical”, “penal”, “naționalist” etc., fiindcă nu votează cu dna Macovei?

“Pe cine deranjează candidata independentă?”, se întreabă dl Tismăneanu, sărit de pe puntea puterii confortabile, care a cam luat apă, în barca idealurilor de independență?

Aflăm că “Monica Macovei e alergătorul singuratic sprijinit de o galerie până acum tăcută, ignorată, uitată, într-o țară în care masificarea și majoritățile confortabile sunt acceptate fără crâcnire, indiferent de nocivitatea lor.”

Parțial e adevărat. Numai parțial, fiindcă în ultimii zece ani, oameni ca dl Tismăneanu numai din galeria tăcută, ignorată și uitată nu au făcut parte. Au fost vuvuzele care au isterizat discursul public.

Finalul textului semnat de dnii Tismăneanu și Stan este marcat de inconfundabilul stil pompieristic al celui dintâi:

Întrebarea rămâne așadar valabilă: cui i-e frică de Monica Macovei? Deci cui i-e frică de viața fără iluzii deșarte? Cui i-e frică de viața trăita în adevăr? Vom vedea la vot.

Nu înțeleg – vor fi luați la scuturat alegătorii care nu vor vota cu dna Macovei? Cum vor fi ei depistați? Vor fi auzite, din nou, vocile de comisari ai adevărului unic?

Este incompatibill “trăitul în adevăr” cu votul dat altui candidat decât doamnei Macovei, așa cum a fost “trăitul în adevăr” și fără să fii nici băsescofil, nici băsescofob? Ar fi o moștenire dezastruoasă.

Poate că unora dintre cei detectați cu sindromul “frică de Monica Macovei” le este, de fapt, silă de reinstaurarea unei slugărnicii abisale.

Practicat pe seama și în numele unui candidat, radicalismul de acest fel – o nu tocmai subtilă “evoluție” de la un cominternism contondent la un Comme il faut la fel de gingaș – nu are cum să-i aducă votanți candidatului respectiv. Dimpotrivă.

Dacă tot ni se bagă pe gât conserve de răspunsuri la întrebarea “Cui i-e frică de Monica Macovei?”, s-ar cuveni să răspundem și întrebării “De cine și de ce ar trebui să-i fie frică Monicăi Macovei?” 

Eu, unul, am răspuns mai sus. Dar, evident, nu există un singur răspuns plauzibil la o asemenea întrebare.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

 

 

 • BuLiGaS SaGiLuB

  “Cine nu votează cu noi e anti-valori democratice”
  Strategia-i veche, Băse de ani bun a tot clamat că cine e-mpotriva lui e împotriva unei Românii moderne, iar PSD-ul și alți opozanți la vremea respectivă n-au făcut nimic să-i mai știrbească din acest monopol. Nici în planul faptelor, nici în spațiul discursiv. Așa că VT nu face decât să toarne în ochii și urechile unei audiențe bine condiționate un refren la care știm ce reflex se declanșează.
  Dar mă tem că e exact ca-n bancul cu Pavlov: savantul a continuat să sune din clopoțel multă vreme după ce câinele a murit!

 • InimaRea

  Nu ma intereseaza Macoveica, iar asta nu poate fi semn ca m-as teme de ea. Ca sa te temi de ea, ar trebui sa fii dintre cei avind totul de pierdut daca programul ei politic ar avea succes. Nici in cazul acesta n-am a ma teme dar, in primul rind, n-as avea de ce fiindca sansele ca programul ei politic sa izbindeasca sint practic nule. Fiindca ce-si propune d-ei n-a putut fi realizat de Basescu -- omul avind, totusi, toata tara pe mina, la un moment dat (si destul de lung moment). Fiindca ce a reusit Basescu, din ce si-a propus (ori a pretins ca si-ar fi) a fost sa creeze o stare de furie justitiara -- stihia DNA, care bintuie dupa reguli proprii, si dupa proceduri si strategeme proprii. Totul, atit de insolit incit ma-ntreb daca nu cumva principala virtute a DNA este creativitatea cu care raspunde unui tip de comenzi politice.
  Cind invoc o comanda politica, ma gindesc la tenacitatea cu care Basescu a reusit sa mentina controlul asupra institutiei -- impunindu-si omul (oama -- o viitoare candidata independenta la presedintie, as zice) dupa ce omul cu care a-nceput rafuiala politica a trebuit sa plece de la DNA.
  Stiu, adeptii lui Basescu sustin ca USL -- PSD, mai apoi -- voia sa instituie controlul politic asupra DNA, si ca madam Kovesi era garantia continuitatii independentei Justitiei. Dar mai stiu ca Justitia independenta e din oameni dependenti de “atmosfera” Romaniei anilor nostri -- practic, produse ale. Numai cine n-are idee despre cum “se promoveaza” anumiti oameni, in anumite posturi, poate crede ca Justitia e un izvor de caractere curate ca lacrima Verginei.
  Ma repet dar n-am incotro: Basescu a fost un rau necesar tarii noastre, mai ales prin efectul de domino pe care l-a provocat, in pornirea lui de a-si regla conturile cu toti cei care i-au fost adversari, de-a lungul carierei sale politice. El insusi ajungind a vorbi despe “clasa politica” -- de parca n-ar fi din, ci scoborit cu scrinciobul din cer -- a acreditat ideea ca toata “clasa politica” e la fel; ca ceea ce se gaseste condamnabil la Stinga, e de gasit peste tot -- Centru, Dreapta, indepedenti ca praf in ochi.
  Bine, putem distinge doua generatii politice -- a lui Basescu (sa zicem) si-a lui Ponta (Iohannis). Si putem vedea ca noua este demna de genitoarea sa, ducindu-i catre perfectiune marile si gravele defecte. Si-atunci, batalia n-ar fi intre Ponta si Macovei -- doua ipostaze ale aceleiasi porniri innoitoare a vechilor politruci, ci intre Ponta si Iohannis -- ultimul venind cu pedegree relativ curat, din zona de posibil confort, a politicului -- administratia locala.
  Atunci, teama de Iohannis ar trebui sa functioneze, nu de Macovei. Este ceea ce intelege dl Plesu, si nu -- dl Liiceanu.
  Despre dl Tismaneanu, nihil nisi bene. Cum ar fi banuiala c-a devenit dependent de “aerul dimbovitean” -- un soi de nostalgie, daca nu de-a dreptul regret c-a ales sa plece cind iata ce promitatoare putea fi viata din Romania!

 • fr.rez. (descop.) albazapadoiu

  dom tudorane,

  ca adept “fortuit”, si cit incape de imbecil, al fumigenii de presa cu blatu in scopuri si mijloace dintre cei doi coabitantzi certaretzi, de ochii lumii, nu pot decit sa astept cu infrigurare o delimitare cit se poate de hotarita a domnului tismaneanu fatza de o monica macovei adepta, de ultima ora (care ultima ora a fost aseara, in cadrul emisiunii “km zero”, de pe digi24), a tezii ca domnul presedinte basescu a incalcat constitutzia, cel putzin intr’un binecunoscut caz, blond oxigenat, daca nu in mai multe (n’am putut afla care au fost celelalte cazuri, pentru ca a intervenit doamna moderatoare vijulie).

  v’as fi livrat si un link, daca postul respectiv ar fi “urcat” respectiva emisiune pe sait.

  antena trei, ai legatura!

 • Pragmatia de peste garla

  Da, subscriu, cu ambele maini, la ideea ca Base a fost un rau necesar.
  Da, Iohannis, care vine din administratia locala, are si un trecut politic relativ curat si merita sustinut electoralmente, cum procedeaza Andrei Plesu, omul cu spirit de finete, fata cu Gabriel Liiceanu, omul spiritului de geometrie (pscalian vorbind), macoveiofilul. Emit si ipoteza ca, gentleman fiind A SES HEURES, iara nu tot timpul negustor, cel de-al doilea a imbratisat cu buna stiinta. cauza pierduta. Ei, daca ar fi fost patafizician, imbratisa o cauza pierduta definitiv : una fara trecut, fara prezent, fara viitor. Profesorul VT, asijderi.

 • Terente al Didinei

  Ma bucur pentru moralitatea politica ”normala” a domnului Andrei Muraru. Si-a dat demisia cand s-a rupt combinatia liberalo-pesedie, iar acum sprijina pe Iohannis, candidatul partidului sau, in campania electorala. Desi e om si nimic din ceea ce-i omenesc nu ii este strain, iata ca nu le are cu traseismul endemic din jur. Bravo lui!

 • Observatorul din Tecuci City

  Lasa ca nici Ai lui Kakarau (mai mult decat Pontaicii) nu s-au abtinut sa nu-l serveasca pe Base la meserie acum doi ani, pe vremea atirnarii sale in suspensori, cu un discurs antioccidental furibard, injectind in masele lor de suporteri, tocsoisti sau palavragii stradali, iudeea iesirii si din NATO si din UE, sau acuzand-o pe Angela Merkel ca nu a invatat perfect limba romana spre a intelege mai limpede subtilitatilie constitutiei genitate analmente de regretatul si nu prea inteligentul Antonie Iorgovan. Oricine in locul lui Base ar fi profitat politic de prostia lor… momentana. Acum si-au revenit si, iata, promit ca vor continua ce a fost bun in intreprinsurile Presedintelui Jucator.

 • Corneliu

  Domnule Tudoran

  Articolele Dumneavoastra sunt o gura de oxigen in mediul tot mai toxic al spatiului public din Romania, in care dreptatea si moralitatea conteaza tot mai putin.

  Va felicit pentru verticalitate.

 • Shadow

  @dle Tudoran
  pe aceeasi directie este si “scrisoarea deschisa” a dlui Liiceanu
  Am aflat ca pana la “descalecarea” lui ponta in “politica mare” bunul simt domnea in politica romaneasca. Mistocareala, băşcălios, vulgar, huligan, jignire, clovn, tupeu au aparut “ieri”.
  Am visat si despre “tiganca imputita” si despre “gaozari” si despre “facutul pe masa” sau de “femeile trimise pe centura” pt ca erau deputate “opozante”, am visat despre tinichigii si ospatari despre lipsa de nevoi ale societatii in ale “filozofelii”, despre “imbecilii” care se ocupau de inundatii conform “fisei postului” si alte “pasarici” al acestor ultimi 10 ani.
  Daca “uitarea” reprezinta ” „valori”, „democraţie”, „civilizaţie” atunci este clar ca eu sunt un om din neatherthall nedemocrat, si fara un set minim de valori.

  Nu ponta nu este o icoana departe de asa ceva, este doar o “clona” a “civilizatiei politice” create in ultimii 10 ani. Si da este o “clona reusita”.

 • No Name / DP

  “Cui i-e frica de Monica Macovei?”, -- un titlu cu care V.T. face o trimitere (cam perversa) la “Who’s afraid of Virginia Woolf?”, unde Woolf a fost pentru dramaturgul american un fel de gaselnita-paronim pentru “the Big Bad Wolf”-ul lui Disney (care n-ar fi ezitat sa-l jumuleasca pe Albee de bani pentru un amarat de copyright). Prin trimiterea la “Who’s afraid of Virginia Woolf?”, VT ar vrea sa induca si toate conotatiile celebrului titlul, adicatelea cine se teme sa intre in adevarul pur, orbitor si ucigator, care, de-ar fi sa fie, “pre multi o sa popeasca el”? I am afraid, George, I am afraid… dar nicidecum de adevarul ultim, ci de vinderea unor bucatele din adevar pe post de intreg.

  Cum a zis mai devreme domnul 1000 de volti, Monica Macovei a admis ca presedintele a incalcat constitutia in “cazul blond oxigenat”, dar felul in care a facut-o m-a umplt mai mult de temeri decat de satisfactie. In mod clar, intrebarea Elenei Vijuliei i-a creat Monicai Macovei un disconfort teribil, pe fata prezidentiabilei trecand ezitarile si retractibilitatea ca nourii lungi si grei peste sesuri. Cine i-a observat limbajul mimico-gestual, inainte de-a recunoaste, cu un sfert de gura, ca da, Basescu a incalcat-o pe Doamna Constitutie de dragul Doamnei “tres chouette”, a inteles ca Macovei si-a calcat peste “principii” de dragul unei banale concesii de campanie. Or, principiul de capatai al Monicai Macovei imi pare a fi “sa pavam cu bune intentii drumul spre iad”, sau mai “gambettianul” scopul scuza mijloacele. Iar la mijloace, Monica Macovei a fost copartasa, de nu chiar muza jucatorului pe Constitutie.
  Si da, in fata performantei lui Basescu de-a fi eliberat Justitia, mi-as scoate palaria (bineinteles, cu grija sa nu-mi compromit coafura!), dar, pana nu vad ca onorabila DNA ia la refec si Bursa de Valori Basiste (BVB), alaturi de care si pe blonda tres chouette si, de ce nu?, pe insusi “marele Hercule”, prefer sa imi indes mai bine palaria pe cap.

 • No Name / DP

  Pai, domnul Liiceanu, dupa ce-a vazut ca presedintele n-a gasit alt sinomin pentru tampiti decat nefericitul “filosofi”, s-a simtit atins de-o mare oboseala politica si s-a dedicat -- laudabil! -- doar indeletnicirilor sale paideice. Pur si simplu n-a vazut, n-a auzit si n-a comentat episoadele basesciene la care va referiti. Trezit brusc din amortirea politica, (masonii o numesc adormire), de surlele lui Ponta, care si-a plasat elefantii in fata portilor de la Cotroceni, dl Liiceanu a reinceput sa vada, sa auda si sa inteleaga “muzica” luptei politice, pentru care timp de atatia ani nu mai avusese nici ochi de vazut, nici urechi de ascultat, nici gura pentru vorbit si nici mana pentru scris. De asta cred ca azi i se par azi inedite si de-a dreptul socante unele exprimari si manifestari ale dlui Ponta, cu care noi, cei din afara turnului de fildes, am fost mai mult decat familiarizati de Basescu &comp.

 • Vasile Gogea

  De Monica Macovei nu mi-e frică, mi-e greaţă, dar de această frază a lui Vladimir Tismăneanu mi se zburleşte părul, mă cutremur de-a dreptul: “România se află în metastază de ani de zile și (că) doar actuala revoluție a
  procurorilor mai poate salva ceva.” Am crezut că atunci cînd şi-a intitulat o carte “Stalinism for ever”, o făcea ca să înţelegem mai bine caracterul revolut al diabolicului sistem politic. Acum, mi se pare că trebuie să “recitesc” cu mai multă atenţie acest titlu. Mă tem de “entuziasmul” unui candidat la preşedinţie care se bazează pe o nouă generaţie de “comisari ai poporului” !

 • neamtu tiganu

  bag seama ca Romania s-a americanizat de tat! Si nu seamana deloc cu Germania, pe aici nu prea se obisnuieste ca scriitorii, filozofii, poietii sa se amestece vizibil partas in campania electorala. Daca unu sau altu se mai exprima, o face f. discret, ca trebuie sa citesti de zece ori sa afli pe cine sustine dinsu, si mai ales, extrem de rar se-ntimpla sa fie sustinuta o persoana, mai intotdeauna partide, de ex. Günther a mai batut si el toba aia de tinichea sa priceapa iapa.
  ********************
  Cum spuneam deunazi, de multe ori insistentle intelectualilor in sustinerea unora au efect contrar, mai ales cind e cazul unui intelectual f. putin simpatizat, stie el de ce!
  Sunt oare intelectualii formatori de opinie?

 • Shadow

  @No Name
  pai s-a “indepartat” in 2010 cand s-a declarat deranjat nu de iesirile prezidentiale in afara oricarui bun simt ci doar fata de cei 10 ani de zile ale lui ceausescu care ar fi fost “anii benefici”.
  S-a reapropiat insa anul asta in mai cand a fost decorat cu :
  “Ati fost la inaltimea unei bune parti a intelectualitatii din tara asta”
  Deh decorarea face placere si se poate trece foarte usor peste oricefel de “indepartari”.

 • Shadow

  @neamtu
  A dat Mario Varga Llosa daca nu ma insel cel mai bun raspuns in cazul asta.
  Cica daca te exprimi politic ai toate sansele sa “divizi” numarul de “cititori” pe care ii ai. Pragmatic spus “scriitorii astia” (nemti binenteles) isi vad doar “interesul” 🙂

 • Iancheul de peste balta

  In USA, peste balta atlantica, cei casatoristi au gasit formula echilibrului ideal: unul din soti cotizeaza la republicani, de obicei barbatul, celalalt, indeobste fumeia din dotare, la democrati. Fara mari greturi sau temeri.

 • TInichigiul Spengler

  Treaba cu nevoia de tinichigiii de care are nevoie Romania mi se pare ca i-a deranjat doar pe ascutitorii de ovaz si tunzatorii de oua, produsi pe banda rulanta in Facultatile noastre de Filosofiri, unde, cind nu se preda, de catre alumnii unor fosti politruci universitari ( ca Gogoneata, Calina Mare, Mos Dondoroe, Mos Herscoviciu & Al. Boboc), marxism-staleninism frumos reambatat, exista si o groaza de sectii fara legatura, nici macar profunda, cu disciplinele logosului apofantic, mi-i si lehamite a le numerare, bune doar ca sa aduca lefi babane unor prefesorei de niveul intelectual al Pontei in cel mai bun dintre cazuri, adusi acolo pe cai foarte cumetriale. Reamintesc aici ca, in Statele Unite, filosofia, inteleasa ca istorie a curentelor de gandire si de idei, se preda, ca disciplina optionala, la omoloagele Facultatilor noastre de Litere/Filologie. Politrucii -- de talia unor Gadea, Badea, Ciuvica sau Chireac -- ii produce tembeliziunea, nu e nevoie de investitii speciale in facultati flosofice. Muncitori calificati pentru constructii ne vin, vai, din Italia, unde invata meserie la fata locului. Nu-l injuram pe Base si cand are dreptate, zic eu cu timiditate.

 • dinu patrunjel

  Ati uitat de Dorin Cocos, ex-ul Blondei, si de Mircea, fratele basesc, stimata doamna. Uitare cam selectiva, pare-se. Ii vreti la pandaimos, alaturi de Angela Merkel, doar pe cei detestati de D-Voastra, din motive de kakarauofilie care imi scapa printre degete. De ce nu?

 • Ultor

  Pai parca d-nul basescu apara facultatea Spiru Haret atunci cand d-na Andronescu punea catarea pe ea…Acolo parca preda si blonda sa cea plagiatoare…Daca chiar ar fi dorit o reforma reala a invatamantului o putea face, dar s-a marginit doar sa mimeze, la fel ca si ceilalti.

 • Spengler Tinichigiul

  I-am dat dreptate punctuala, in chestia tinichigeasca. lui Base. In rest, Dumnezeu cu mila, Spiru Haret cu pila.

 • Shadow

  @dinu patrunjel
  lasa vrajeala ca atat cocos-ul cunoscut amic al celebrului “trio” de cocosi bitner, petrache si “ex-sotul” erau cunoscuti ca niste “cai breji” de ani de zile. la fel si cu acest super “afacerist” in “fasa” care de la “intreprinderea familiala” de “inghetate pe bat” a trecut direct director la o fabrica de “pui” intamplator, dar absolut intamplator “unica” care avea dreptul sa “exporte in UE” ca mai apoi sa treaca in “afacerile mari” de dealer de armament. Mai rar asa “competente”.

  Atat cazul cocos cat si mai ales cazul “mircica” (nu bricul) erau atat de gogonate ca nu mai puteau fi acoperite. De data asta “mondialul” baiet fara multa scoala de “filozofeli” s-a “acoperit” cu niste filmulete de “toata jena” pt maretul “afacerist” prezidential. Pana nu au aparut pe post inregistrarile familiei mondiale parchetul se facea ca “ploua”. Ca tot e “parchet” si e tare “greu de cap”.

 • Decoratul din lanul de secara

  Si eu sint decorat cu La Orden Costariquense del Cono de Oro, Ordinul Lubenitei Portocalii din Palilula, The Queen Bessie’s Black Fleece Order + altele de aceeasi importanta, dar ma laud foarte rar cu ele. A se lua exemplu si lumina de la mine, fratilor, nu de la Lee-tchan-woo!

 • Nu, intelectualii nu sunt formatori de opinie. Jurnalistii pretitundinare sunt.

  Gunteras are o toba/…

  Pana in acest an, nu am spus niciodata cu cine as vota. Anul acesta am facut-o, nu pentru ca asta ar putea sa insemne ceva pentru altii. Am facut-o fiindca am crezut ca trebuia s-o fac.

 • Am scris candva pe acest bloc despre perechea ce ilustreaza cel mai bine aceasta smecherie Mary matalin (republicana) si sotul, James Carville (democrat). Can ii vad, imi vine sa vomit. Mary spune despre democratii ca sunt niste imbecili, James sopune despre republicani ca ar trebui beliti cu totul. In functie de cine este la casa Alva sau conduce o camera sau alta, ori chiar amandoua camerele Congresului, banii cuurg in sacii Matalin-Carville.

 • Losa s-a prajit candidand la presedintie. A pierdut in fata unui infractor.

 • Can a declarat — singur si nesilit de mine — ca l-a numit pe imbecilul de Saftoiu Director la SIE, fiindca “asa i-a dorit sufletelul” dnei Saftoriu, presedintele a cam murit in ochii mei. Ca si Parlamentul si alte institutii ale statului -- sanchi! de drept. Nu ma pot gandi la multe alte motive mai puternice pentru suspendarea unui presedinte decat numirea in asemenea functii pe asemenea “criterii”. Nici macar dna macovei nu a spus in acel moment ca este indadmisibil. Un motiv pentru care, desi o pretuiesc pe dna Macovei, nu pot vota cu Domnia Sa.

 • Corect: ” Numai cine n-are idee despre cum “se promoveaza” anumiti oameni, in
  anumite posturi, poate crede ca Justitia e un izvor de caractere curate
  ca lacrima Verginei. “

 • No Name / DP

  Oh, da, de acord -- punctual, bineinteles, referitor la marea filoscofala vernaculara, predata de-alde cei insirati de dvs. mai sus (avut-am si eu parte de cateva “bijuterii de gen”)!

  Despre tinichigii, numai de bine. Si aia care au existat au fost impinsi spre reconversia in capsunari! Noroc totusi de cei care si-au mai gasit de lucru-n domeniu prin Israel, Italia ori Spania, ca pentru piscinele Elenei Udrea nici macar de samanta, pentru intretinere, n-a fost pastrat vreunul!

  Cat despre politrucii de canale tv, doar cine nu vrea nu baga de seama ca ei au fost si sunt democratic “valorizati”, si de mogulii “rai” si de cei “buni”. Ba unii au trecut de la un mogul la altul -- dar nu pe drumul Damascului, ci pe al santajului si al banului mogulesc.

 • No Name / DP

  Desigur, intentia mea a fost sa-i adresez raspunsul de mai spus domnului @TInichigiul Spengler, dar, din pricina neatentiei ori a lui Disqus, am incurcat destinatarul.

 • Gheorghe Campeanu

  Butler Byond The Pond

  Nu am fost niciodata membru de partid, N-am fost nici macar bagat in seama sau invitat (am gasit resurse interioare sa supravietuiesc afrontului umilitor). Deci, nu la Bucuresti, même pas ici (dans les Antilles Boréales) ou ailleurs… Spre deosebire de mine, si evident de domnul Stan, co-autorul dansului stie perfect despre ce vorbeste cind descrie crivatul care se abate asupra celor neinspirati politic sau, mai rau, ramasi fara de partid.
  Dupa o scurta lectura (selectiva) a textului care suna alarma si clasifica pe cei care nu o sustin pe doamna Macovei in categorii inescapabile, imi dau seama ca sant in urma vremii. Daca as decide sa cotizez, as face-o insa in taina noptii (este probabil ilegal, nfiind cetatean si navind dreptul sa votez) si mai ales in umbra lumii secrete a neo-nomenklaturii. Bate vant de Primaverii in octombrie-noimebrie (si eu, ca si colegul meu de generatie si facultate, stiu perfect despre ce vorbesc).

 • Dezideriu Dudas

  De la “Frig sau frica”…., la Frica sau greata ? Abrupta-i scara…., dar apropiata de verticala din sufletele noastre. Pana acum, mi-era greu sa
  disociez acea murdarie a lui C.Dobre legata de post-mineriade si “conditia intelectualului roman” ( asociata de d-nul Dorin Tudoran eseului “ Frig sau frica” )….De azi insa, simt o treapta mai stabila, pe care se poate pasi fara a-mi fi teama de vreun scenariu “ de prins soareci”….cum ar spune “profesorul universitar clujean Cozmin Gusa” ( Va propun sa cantam cu totii o strofa ….Sa incepem : “Gaudeamus igitur….”. Trebuia marcat momentul ! ). Nu cred ca atunci cand Cozmin G. i-a dus “Stalinism pentru eternitate” lui Miron Cozma la inchisoare avea problemele dvs. de incadrare axiologica a “operei transoceanice” . Sau mai degraba el ( “ei” de fapt, “Universitatea”…) atunci era ingrijorat de “transoceanic” mai degraba decat acum. Atunci era in proba ( re-proba de fapt ), acum a confirmat.

  Nu cred ca n-ati observat, d-nul Tudoran turbioneaza greata la un nivel ( si mai ) abisal : ne atentioneaza ca Monicai Macovei ar trebui
  sa-i fie frica de “sistem” si nu invers….De Vladimir Tismaneanu nu mai trebuie scris. E inclus. Dvs. ne scrieti de amareala din gura si bine faceti pentru ca mai toti spun ca-i de fapt apa de gura, sirop nu alta…. Alimentatia proasta si bautul peste masura au insa alte cauze. E drept insa, nu trebuie sa vedem intr-un paleativ retoric si imagologic vreo solutie. Va multumesc pentru ca mi-ati oferit prilejul “sa fluier in biserica”. Am mai incercat eu, dar la primele sunete “iesite de pe linie”, o luam in freza instantaneu. Nu ca mi-ar fi fost frica, sau greata ( am devenit imuni la “concept”)….Dar prea paream a fi “nebunul satului” si eu tocmai doream sa par “destept”, ca sa-i linistesc pe “prosti” si sa-i enervez pe”destepti” ….Stiu ca e periculos sa-i enervezi pe “destepti”,
  dar daca n-au “prosti” nervosi prin preajma, sunt ca aghiazma, nu fac nici bine dar nici rau….Ei au neaparata nevoie de cel putin un “prost” ca sa loveasca in alt “prost”….Si cum acestia sunt linistiti….Nici asta nu-i o solutie general valabila, pentru ca oricand se poate “fabrica” un prost ( sub “acoperire” )….Acoperirea insa nu functioneaza cand “lumina” e prea mare…. DE CE procedez asa ? Din considerente demografice : prea multi “prosti” si prea putini “destepti”….si trendul e in expansiune periculoasa in Romania. DE CE ? Pentru ca odata ajunsi “la maturare”, in Romania, pana si “desteptii” devin “prosti gramada”, conform istoriei cunoscute : “ Smecheri, hoti si prosti gramada”,

  Inginerul de la Directia de Destabilizat Desteptii si Stabilizat Prostii

 • No Name / DP

  Ba din parte-mi, in marele-mi avant justitiar, țuhaus pentru absolut toti “merituosii”! :-))

 • No Name / DP

  Modelul coabitarii politice in familia largita a trecut oceanul cu succes, odata cu hamburger-ul, un model perfect fiind intruchipat de clanul artistic Beligan. Maestrul, cum se stie, cu sufletul la PSD, fiica, doamna Lamia Beligan, la un moment dat cu pedelistii, iar sotul dumneaei, dl Cristian Hadjiculea, tot atunci, cu liberalii. Nu pot sa va zic daca exista si vreun membru al familiei in UDMR!

 • Hamletizatorul cartezian

  To be or to have a member? That is the question.
  Cogito… ergo non sum -- sed habeo -- membrum (virile).
  A-i servi unei formatiuni, fie si politice, de membru, aiasta se poate, maiestate, numai cind te castrezi de buna voie si nesilit de nimeni, renuntand DE GAITE DE COEUR la a-l mai avea.

 • Ecaterina Varga LLosa

  Fujimori, Fujimori:/A sparlit si morii.

 • Oswald Tinichigiul

  Sintem, in linii mari, de acord.

 • Virgil

  cea mai mare dezamagire daca vreti dupa revolutie a fost cuplul Plesu -Liiceanu. In momentul in care faci declaratii de genul :
  Satu si ma gandesc ca Paunescu a fost ponegrit cam pe nedrept pentru odele aduse cuplulu Ceausescu

  Nu am la indemana niste ode ale lui Paunescu nu de alta da asa pentru comparatie 🙂

  “Dumneavoastra ati spus in cuvantul pe care ni l-ati adresat ca nu stiti
  daca ati fost la inaltimea exigentelor macar a unei parti din
  intelectualitatea romana. Fac parte din acei carora li s-a lipit
  eticheta de ᅡintelectual al lui Basescuᅡ si as vrea sa spun cu aceasta
  ocazie ca ati fost la inaltimea unei bune parti a intelectualitatii din
  tara asta. (…) Asta inseamna tocmai ca s-au recunoscut cu valorile lor
  in activitatea dumnavoastra”, a spus Gabriel Liiceanu.

  Liiceanu a
  continuat: “Timp de 10 ani cat ati fost, sunteti presedintele Romaniei,
  nu ati facut decat sa ne asezati pe drumul pe care noi, cei care credem
  care e binele in chip matur al Romaniei, trebuia sa ne asezam. Si
  pentru asta va multumim”.

 • No Name / DP

  In afara unor aristocrati ai mintii, fata de care mi-am declarat admiratia ori de cate ori am avut ocazia, in afara unui numar tot mai mic de prieteni si-a unora (destul de putini!) dintre numerosii mei fosti colegi, in afara unora dintre membri familiei si, nu in ultimul rand, in afara de regele Mihai, multi m-au deceptionat si pe mine dupa ’89, incat nici nu mai stiu cine m-a dezamagit cel mai tare. Daca deziluzionarile astea nu m-au ucis, inseamna ca m-au intarit. 🙂

 • No Name / DP

  membrii familiei, desigur…

 • Nu vad in citatele date de dumneavoastra — recunosc, cam jenante! — nicio contributie a dlui Plesu. Domnii Plesi si Liiceanu sunt prieteni foarte apropiati, dar e bine sa tinem cont ca dl Liiceanu este dl Liiceanu iar dl Plesu este dl Plesu.

 • ERRATUM

  A sparlit si roata morii/Fujimori, Fujimori…

 • Vă mulțumesc pentru bunele cuvinte.

 • Corect. La punct. Fixamente.

 • Gheorghe Campeanu

  Venerable Fortinbrazian

  Imi retin dreptul sa ma indoiu: “..dubito, ergo cogito, ergo sum…. volens, nolens…” Evident nu bat tot drumul, caci stiti refrenul mai profund decit as avea eu cum. Santeti doar pe ‘mosia’ Dvs. Totusi, ma prindeti usor inebriat de placerile lecturii proustiene, si ma treziti din reverie cu socuri si referinte ingrijoratoare. Mi-as permite sa va atrag atentia ca votre recours anatomic este serios handicapat de reductionism. Membrii, in pofida formei gramaticale, nu sint toti colegi de regn cu noi doi, si mi se pare o grava abatere sa excludeti peste 50 % din potentialul celor care ar opta cu gaite de coeur sa se hamletizeze. D’accord, maiestate?

 • Coucou

  Vladimir Tismaneanu a fost lector CC UTC. Se mai si lauda cu asta. A se scuti. Cat despre cei cu slabiciune pentru Monica Macovei ce sa mai spun? Aici Gheorghe Campeanu da dovada de acelasi bun gust ca si plescarul de la Univesitatea Maryland. Cat de mizerabli(a) trebuie sa fi ca sa iei un mandat de europarlamentar de la PDL pentru ca imediat sa candidezi contra partidului care te-a facut om?

 • Virgil

  ziceam doar ca cei doi au fost daca vreti cea mai mare deziluzie a mea dupa 1990. Citatele ii apartin in totalitate domnului Liiceanu

 • Mihai Rogobete

  Poporul nu este nicicum, nici imoral, nici idiot, ci după cum este
  structurat, guvernat. “Instituţionalizatorii” analogici ai mentalului
  dualist, (comparaţia, alegoria, pilda, parabola…), care, prin magie,
  artă, religie, alchimie şi restul paraştiinţelor, au zidit antichitatea
  şi Evul Mediu, au fost înlocuiţi, de la Renaştere, de cele 19 silogisme,
  iar, azi, ne putem socoti proşti sau deştepţi, nu prin măsura în care
  le bâiguim, ci prin acurateţea funcţională a instituţiilor
  corespondente. Corupţia sălbăticeşte, anarhia amorfă demoralizează,
  tâmpeşte.

 • PaduchelePlesuv

  Cred ca a sosit vremea sa expun motivele, subiective, pentru care nu voi vota cu dna Macovei. 1. Ca ministru al justitiei, a recunoscut public (nu ma faceti sa sap dupa link, erau vremuri preistorice) ca a facut 160 de erori in doar 4 legi, o medie de 40 de erori pe lege. Un copil care face 40 de erori pe lucrare nu ajunge la bac nici macar in Romania. 2. Dna Macovei uraste, conform perceptiei mele, romanii: am citit prima versiune, nelegiferata din fericire, a legii ANI si m-am ingrozit, legea, asa cum fusese proiectata, permitea chinuirea oricarui cetatean, pe baza de indicii (cum ar fi o cravata mai eleganta, un bacsis lasat la crasma, …) ca ar duce o viata peste veniturile oficiale, timp de 15 ani. In acest timp, viata ii era facuta praf, agentia avea obligatia de a cere relatii la vecini si la locul de munca (iar acestia trebuiau sa dea informatii sub amenintarea pedepsei, nici vechea securitate nu legiferase asa ceva), adica omul avea mari sanse sa ramana fara loc de munca si sa intre in rasnita vecinilor. Imi amintesc faptul ca am citit in acea versiune ca nici macar o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila nu il putea scapa pe om, ancheta continua chiar si in acest caz. Singura scapare era recunoasterea faptei ( chiar daca nu exista!) sau trecerea a 15 ani, timp in care acuzatul avea toate sansele sa se sinucida sau sa innebuneasca. Felicitari parlamentarilor care nu au adoptat aceasta versiune si care au mai umanizat si ei legea cat au putut. 3. Sporirea influentei dnei Macovei in viata publica a coincis cu inceperea perioadei de limitare a libertatilor cetatenesti (ma refer la libertatea de exprimare si la egalitatea cetatenilor in fata justitiei) si de distorsiune relationala intre institutiile politice (vezi declaratiile lui Danilet, apropiat dl dnei Macovei, despre insubordonarea parlamentului fata de justitie, adica, institutional, a legislativului fata de institutia care verifica aplicarea legilor generate de legislativ). Cum stim, limitarea libertatilor cetatenesti inseamna subrezirea statului de drept si nu intarirea lui. Oamenii din justitie apar ca ar fi perceput acestea, din moment ce in ultimele saptamani au aparut opinii potrivit carora justitia nu trebuie scoasa in afara discutiei si criticii cetatenesti. 4. Nu cunosc nimic facut pentru Romania de dna Macovei, in calitate de europarlamentar. Ori, a fi europarlamentar inseamna a primi, per mandat, un venit de aproape 1 milion de euro, care, mai nou, nu mai este platit din bugetul UE ci din acela national. Pentru ce a luat dna Macovei un milion de euro? Mister pentru mine, poate insa stiti dumneavoastra. Mai mult, desele vizite ale dnei Macovei la ambasada americana m-au facut sa ma intreb daca nu cumva dna Macovei este un europarlamentar american pe banii romanilor. Pricep suficient de bine subtilitatile pentru a face diferenta intre prietenia pentru America, pe care o avem toti, nici nu poate fi altfel si relatii mai stranse cu statul american, asta de la deconspirarea, conform media romanesti, a lui Necolaiciuc, in cursul primului sau proces, ca angajat al statului american (FBI), desi, ulterior, in alt proces, Necolaiciuc a fost condamnat si inchis. Insa dezvaluirea deschide niste intrebari si anume: 1. era Necolaiciuc angajat al statului american atunci cand a devalizat caile ferate romane? 2. cine altii, din “elitele” tarii (politice, economice,…) mai este angajat al statului american? Avem detinatori de inalte functii in stat cu un astfel de statut?
  Iata cateva dintre motivele pentru care nu voi vota cu Monica Macovei,indiferent scrierile dlui Tismaneanu, care, in opinia mea, nu poate depasi o forma de comportament cominternist.

 • InimaRea

  N-as zice ca avem “isterizarea discursului public”. Dar ceva de tot interesant, tot avem: promisiunea ca rezultatele primului tur al prezidentialelor sa arate interesul public pentru “isteria justitiara” declansata de media -- nu de DNA, care-si face datoria (prezumtia de nevinovatie, este?)
  Daca opinia publica ar fi in cel mai inalt grad interesata de curatarea “clasei politice” (in orice sens am lua cuvintul) am avea un cistigator inca din primul tur -- Macovei. Caci discursul sau politic e -- intimplator ori ba, nu ne-ntereseaza (vorba ardeleanului) -- croit pe suveranitatea absoluta a actului de justitie: Fiat Justitia, pereat mundo. Act care-a declansat deja cutremurul ce-ar trebui sa produca distrugatorul tsunami politic. In urma caruia sa nu mai ramina piatra pe piatra, institutie-n picioare, demnitate nereprobabila, deoarece toate -- dubioase.
  Daca, insa, Macovei abia duna citeva procente, e clar ca “electoratul” e dezinteresat de rafuiala clanurilor politice. Ca-si doreste orice altceva decit inca un nebun la Cotroceni, care sa-ntoarca Pamintu’ cu fundu-n sus (definitia populara a revolutiei, daca nu va e cu suparare).
  O fi sinucigas “electoratul”? N-o vedea el ca tara o ia la vale, ca ne ducem de suflet, ca pun toti biciul pe noi -- cica sintem corupti pina-n maduva oaselor?
  Parerea mea este ca “electoratul” s-a resemnat cu eticheta “bananier” si-si face socoteala asa: cum traiesc aia-n coasta Americii -- si nu-i da nima afara din tara lor -- asa om duce-o si noi, ca doar nu ne-o lua America acasa, sa ne faca oameni! Unde n-ar da Dumnezeu!

 • Shadow

  @Coucou
  este o diferenta fundamentala intre dl Campeanu si dl Tismaneanu. Dl Campeanu ca si dl Tismaneanu au dreptul sa aibe propriul lor “bun” sau “prost” gust (perceptia este absolut subiectiva in afara argumentarii) doar ca dl Campeanu nici nu ascunde hibe si nu le “omite” si nici nu se “implica” istoric fatis, nici nu poarta “imaginea” dlui Tismaneanu.

 • Shadow

  @obs din tecuci

  daca te referi la “acoperitii” din ue gen Gunther Krichbaum sa avem pardon dar pozitia sa a fost si ramane o pozitie “politica” si in plus “populista”. Nu numai ca este casatorit cu fosta consiliera a lui macovei, el lua de bune toate minciunile macoveniene cu milioanele de voturi fraudate, etc dar a mai fost si decorat de actualul presedinte in 2010.
  Toate au inceput odata cu trecerea pdl la grupul popular pe vremea lui pottering unde “inalta poarta” isi trimitea “directivele”.

 • Didi from Focsangeles

  In Vrancea Oprisana, la fel, modelul coabitarii de tip amerloc a fost perfectionat cu gingasie.. Studiu de caz: familia largita a colonelului pensionar de militie Constantin Nedelcu-Multecase, unde tata, baiatul si ginerele coopereaza avantajos de doua decenii cu Baronul Marean de PSD, mereu, acesta, la carma judetului, chiar si mortii votind pentru dumnealui, mereu la carma judetului, dara, direct sau prin interpusi, pe cand mama, fiica si nora mimeaza, la petreceri, indignare fata de practicile sau interminabilele procese oprisaniene, simpatia exprimandu-si o galagios pentru Nini Sapunaru-Liberalu, doar ca de votat voteaza toate cu cine trebuie, caci nu le controleaza nimeni in cabina de vot ori in bughigai, iar de scaldat se scalda la hurta, vara, in piscina heracliteeana , stil Dallas, dintre cele trei vile, careia ”tot alte unde-i curg”. Sa luam aminte si lumina de la ei/ele!

 • Odet de Crescent

  Raspuns rapid: Da, da, dar…doctorul Bruno Bettelheim, rivalul Marelui Vienez, cel cu ”Ranile simbolice”, i-ar valoriza cu siguranta pe aderentii autocastratori, vazand in actul lor o tehnica de feminizare simbolica, asemeni pletelor lungi, tatuajelor sau SCARificarilor … ET J’EN PASSE. Si nu mai pomenesc de extinderea, globalizatoare cit incape, a pirsingurilor celor mai neasteptate. Ramin totusi, in ce ma priveste, UN VIEUX REAC, incapace sa se smulga vrajei lacano-freudiene si sa nu creaza ca L’ENVIE DU PENIS, C’EST QUELQUE CHOSE POUR LES NANAS, FUSSENT-ELLES DE SIMPLES GOUGNOTTES OU FEMINISTES QUELCONQUES. Nu-l au, il devin prin aglutinare la ceva organizational, ingorand cu voie buna avertismentul lui Valery ca SEULS LES IMBECILES ET LES HUITRES ADHERENT,

 • nicanor

  Ma indoiesc foarte ca Abramburica, ministreasa la invatamint, putea-i cauzeze lui Emilian Bondrea Spiru-Haretistu, fostului sef de cadre, cu grade grele sub halat, fara sa aiba binecuvantarea lui Bombonel, seful ei si mare profitor, in campanii electorale, de firfireii veniti, gramada impresionanta, de la Privata cea mai Mare din Bucale si imprejurimi.

 • nestor

  Bun revenit in zona, Don MIguel de Rogobete y Drobeta!

 • OvidiuB

  Electoratul nu poate sa fie de acord cu o “justitie pana la capat” pentru ca, intr-o tara a complicitatilor si a luptei pentru supravietuire (sau pentru o viata mai buna), electoratul risca sa raspunda “in integrum” la apelul doamnei oarbe.

  Eu mizez pe un scor combinat EU + MM de 10 procente. Mi-as dori, de dragul idealurilor anticoruptie, ca MM > EU, dar mi-e teama ca va fi invers.

 • Dezideriu Dudas

  Informatii exceptionale. Multumiri !

 • Dezideriu Dudas

  Eu stiam ca O dete de gard si nu de Crescent

 • Atunci can scrii — pana la ameteala, in fiecare zi — ca exista doar o sansa si personifici/personalizezi sansa cu numele unui om nu faci decat sa-i determini pe altii sa joace acelasi joc imbecil si, in final, nimeni si nimic nu mai este acceptabil La scara mare, este una dintre erorile comise de Occident (mai ales SUA) -- Yeltzin nu a fost niciodat singura sansa a democratiei in Rusia. Noriega nu a fost niciodata singura sansa a tarii sale; S. Hussein, nici el etc.

 • Ultor

  Pai nu, Androneasca s-a luat de fabrica de diplome in mandatul avut in cabinetul Boc. Nastase era deja istorie..Dealtfel gasesc ca actiuinea d-nei cu pricina e singura laudabila din multele sale mandate…

WP Admin