≡ Menu

“CITIZENFOUR”. Ce au în comun corectitudinea și incorectitudinea politică?

 

Pécs 2014. Dirk Wilutzky, Yves Bonnefoy, Adonis, Arwad Esber și Dorin Tudoran

Pécs 2014. Cu, de la stânga la dreapta, Dirk Wilutzky, Yves Bonnefoy, Adonis și Arwad Esber.

Multe. Inclusiv lipsa de umor.

Anul trecut, cei doi câștigători ai Marelui Premiu Internațional de Poezie Janus Pannonius (aici) – Adonis și Yves Bonnefoy – au venit la Budapesta însoțiți. Primul – de Arwad Esber, una dintre cele două fiice ale sale, directoare a unei cunoscute instituții  franceze – Maison des Cultures du Monde.

Cel de al doilea – de Dirk Wilutzky, partenerul fiicei sale, Mathilde, unul dintre coproducătorii documentarului CITIZENFOUR. Un laptop uitat în avionul companiei Air France a produs mari îngrijorări. A fost însă recuperat rapid, eveniment udat cu câteva pahare de pálinka.

Timp de o săptămână, am călătorit împreună, am fost, pentru două zile invitații lui Ferenc Tolvaly (prieten, spirit cu adevărat renascentist, un om de un rafinament care a cam dispărut, un motor intelectual capabil să opereze în cinci-șase culturi majore) la Chateau Visz, unul dintre proiectele sale de suflet, am râs cu sau de Gérard Depardieu.

Cu Dirk am vorbit – mult și pe îndelete — despre povestea controversatului Edward Snowden. În acel sfârșit de august, montajul documentarului era pe sfârșite, așa că Dirk a plecat cu o zi înaintea noastră pentru a se alătura echipei sale, la Berlin. Premiera a avut loc pe 10 octombrie, la New York.

Deși fascinat de ce aflam, poziția mea a rămas, totuși, aceeași: adevărul trebuie spus, numai că, a te refugia la Moscova, pentru a spune adevărul despre Washington, mi se pare o soluție cel puțin problematică.

Cred că istoricul Hubertus Knabe are dreptate, când spune “E tragic că a primit azil într-un loc unde nu există democrație iar poliția secretă are un rol atât de important încât fostul ei șef este azi președinte.” , chiar dacă Putin nu a fost neapărat șeful întregii poliții secrete sovietice.

Azi, Snowden ar vrea să se stabilească în Elveția, unde a lucrat, sub acoperie diplomatică, la Geneva, între martie 2007 și februarie 2009. Nu știu ce șanse are să primească un asemenea azil politic, după cel primit din partea Moscovei putiniene.

Când l-am văzut pe Dirk pe scenă, cu Oscarul în mână – alături de Mathilde și Laura Poitras – m-am bucurat foarte mult. L-am felicitat, chiar în acea noapte, printr-un scurt mesaj electronic. Dar, după asasinarea lui Boris Nemțov, afirmația lui Knabe devine și mai greu de ignorat.

 

***

Oprah Winfrey poate glumi pe seama oricui, căci are statut de media & political royalty. Evident, nu oricine își poate permite să facă glume pe seama ei. Neil Patrick Harris și-a permis (aici). Oprah nu și-a ascuns iritarea, dar n-a pornit la război.

Harris face și el parte dintr-o minoritate pe seama căreia, mai ales la Hollywood, nu e înțelept să faci glume. Oricât de plină de sine este, Oprah a învățat că, uneori, e înțelept să taci și să înghiți. Așa că, a stat îmbufnată preț de zece minute. Și cam atât.

 ***

John Legend este coautorul imnului Glory (din Selma), care a câștigat Oscarul la categoria partiturilor originale. Discursul său a fost un eșantion de activism tipic hollywoodian: America, ne-a spus el, este țara cu cei mai mulți deținuți – “We live in the most incarcerated country in the world.”

Pasul următor (“There are more black men under correctional control today than there were under slavery in 1850.”) trezește perplexitate, căci nu ia în calcul rata populației din 1850 vs 2015 (aici).

Pentru mine, însă, nicio nerozie de acest tip nu bate o mai veche “cugetare” a celebrei Whoopi Goldberg – ”I don’t really view communism as a bad thing.” Evident, din reședințele extravagante ale Hollywoodului, democrația lui Putin este cu mult mai tentantă decât cea americană iar comunismul (de ce nu?) – visul de aur al omenirii hollywoodiene.

 ***

În sfârșit, trebuie să fii cu totul mancurtizat pentru a-l acuza tocmai pe Sean Penn de xenofobie și să-i ceri să prezinte scuze pentru acel “Who gave this son of a bitch his green card?”, rostit după ce a anunțat că prietenul său (aici), regizorul de origine mexicană Alejandro Iñárritu, a câștigat Oscarul pentru Birdman. Dar nimeni nu poate pune punctul pe acest “i” mai bine decât a făcut-o chiar Sean Penn (aici):

I’m always surprised by flagrant stupidity. I keep having more hope,”/…/”In fact, I have a big fucking you for every…anybody who is so stupid not to have gotten the irony when you’ve got a country that is so xenophobic,”/…/”If they had their way, you wouldn’t have great filmmakers like Alejandro working in this country. Thank god we do.”

Mai mult, Sean Penn și-a rânduit comentariile pe scenă în așa fel, încât prietenul său să fie cel dintâi care să afle că Birdman câștigase Oscarul: “There’s a little inside humor with he and I where I know, and wanted to know, that he would be the first person in that room to know that his film won.” 

Mă întreb cine va fi regizorul care va produce filmul genial (fie el artistic, fie el documentar) despre muntele de ipocrizie, ignoranță și cinism care este Hollywoodul — această lumea a corectitudinei politice, deseori atât de incorectă.

Până una, alta, merităm cu toți o vacanță de primăvară. Să ne regăsim cu bine!

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Dorin, doreai să se predea?
  Adică să tacă?
  Dacă lumea liberă nu l-a putut proteja, nu Putin sau Snowden au o problemă, ci lumea liberă! 🙁

 • frenzel

  Snowden nu a ales sa stea in Rusia. S-a intamplat sa fie in Rusia( in drum spre Venezuela, unde i-a fost promis azil politic) cand i-a fost revocat pasaportul.

  “Pentru mine, însă, nicio nerozie de acest tip nu bate o mai veche “cugetare” a celebrei Whoopi Goldberg – ”I don’t really view communism as a bad thing.”
  Evident, din reședințele extravagante ale Hollywoodului, democrația lui
  Putin este cu mult mai tentantă decât cea americană iar comunismul (de
  ce nu?) – visul de aur al omenirii hollywoodiene.”

  Nu am inteles ce ati vrut sa spuneti aici. Ca in Rusia e comunism? Ca Hollywood-ul il apreciaza pe Putin?

 • Florine, in momentul in care s-a hotarat sa faca ce a facut, stia ca, intr-o zi, va trebui sa se predea. Nu exista scapare in asemenea situatii, cand lucrezi pentru cine lucrezi. Ideea ca “te apara lumea libera” orice ai face e o iluzie foarte costisitoare. In acest moment, ar dori fie sa se stabileasca in Elvetia, fie sa se prea, cu conditia sa i se asigure un proces “fair”. Cine — in afara de Dumnezeu — iti asigura un proces fair cand esti incadrat, din start, la “tradare” si “spionaj”? Mai vedem

 • Interesant traseu — in drum spre Venezuela via Rusia. De ce nu in drum spre Elvetia via Germania?

  In Rusia exista un “comunism national” care-l are erou pe Putin. Cei mancurtizati cre ca sunt sau se intorc spre comunism. Cat de “preferential” va ramane acel comunism, nu-i intereseaza.

  Hollywoodul apreciaza cam pe oricine are un cunvat rau de spus despre America, indiferent daca vorbele acelea sunt drepte (multe sunt), sau nedrepte (multe nu sunt).

  Pentru unii dintre ei pana si J. Carter a fost un nenorocit, pe cand Fidel Castro ramane pentru ei o icoana.

 • Vasile Gogea

  Aşa să fie! (regăsirea, se înţelege)

 • St.+James

  De ce n-a ramas la sanul democratiei americane ? 🙂

 • Dupa ce vezi asemenea documente, incepi sa ai indoieli cu privire la cum sunt servite valorile democratiei intr-un segment ori altul al… democratie.

  Dupa ce sustragi asemenea documente, trebuie sa ai prea mult curaj sa ramai; asa ca, a plecat.

  Ar vrea sa se intoarca, dar un “proces echitabil” (“fair”), asa cum intelege el, in acest caz, conceptul de “fair” e greu de a deveni o reralitate.

 • Snowden e un erou

  1. Motto:
  Susan E. Rice, White House National Security Adviser:
  “Why the fuck are you listening to Angela Merkel’s phone calls?”
  Gen.Keith Alexander, director of the National Security Agency:
  “Because you told us to.”

  (2013, White House meeting)

  (Google “Susan Rice replaces Rahm Emanuel as White House ‘F bomb’ czar” (un articol de Bill Gertz in Washington Times).)

  2. Definitie:
  dissident (ˈdɪsɪdənt)
  adj
  1. disagreeing; dissenting
  n
  2. (Government, Politics & Diplomacy) a person who disagrees, esp one who disagrees with the government

  3. Vedeti ce deranj a produs in sferele inalte cu turnulete ivorii populate cu semizei disidentul asta guraliv, obsedat de dreptate si adevar? Si asta e doar un mic exemplu-indiciu in privinta goliciunii imparatului planetar care imprastie cu praf de democratie pe unde ii vine lui pe chelie pina nu mai ramine piatra pe piatra prin partile locului.

  D’aia trebuie prigoniti disidentii, ca sa nu mai indrazneasca nimeni sa vorbeasca despre nebunia imparatului.

  In orice stat totalitar, disidentii (cei care fac pipi contra vintului oficial) sint numiti tradatori, dusmani ai poporului etc. si suprimati. Asa a fost mereu, asa va fi. Scapa de puscarie, de lagar de exterminare sau de executie doar cei salvati de tabara adversa. Care tabara poate sa fie si ea tot un stat totalitar. Sau poate deveni cu timpul. Disidentilor scapati dincolo le e bine atita timp cit stau in banca lor caldicica, nu misca in front si fac pipi DOAR in directia corecta, asa cum e ea indicata pe noile meleaguri. Si de obicei stau, pentru ca disidenta e si ea doar o stare de gratie temporara in cele mai multe cazuri, o nebunie de tinerete. Nu toti disidentii sint facuti din acelasi material ca Paul Goma. Omul (disidentul e si el om) e foarte adaptabil la o adica, chiar maleabil cind interesul personal ii e bine servit.

  E totusi deplorabil sa contempli fosti disidenti care, in ciuda tuturor evidentelor ca noua lor patrie a luat-o hotarit inspre prapastia fara fund a statului totalitar-politienesc, inchid ochii cu gindul la pensie si cu speranta ca va mai rezista sandramaua macar 10-15, poate 20 de ani.

  Si-apoi?

  Eh, le deluge, daca asa o vrea Domnul.

 • Snowden e un erou

  Din articolul unui celebru judecator si constitutionalist american:

  Atunci cind Snowden a inceput sa lucreze pentru Booz Allen, a depus doua juraminte. Primul juramint a fost sa pastreze secrete materialele clasificate la care va avea acces in munca sa de spion; al doilea juramint a fost sa respecte Constitutia.

  La putina vreme dupa ce si-a inceput munca la NSA, a realizat ca nu avea cum sa respecte ambele juraminte. A realizat ca pastrind secret ceea ce aflase, ar mentine publicul american in intuneric in privinta activitatilor neconstitutionale ale guvernului, care au drept scop controlul populatiei.

  Unul din acele doua juraminte -- sa pastreze secretul -- are la baza o lege federala care reglementeaza secretizarea si pedepseste dezvaluirea secretelor. Celalalt juramint are la baza Constitutia, care e legea suprema in tara si protejeaza dreptul natural de a fi liber, de a fi lasat in pace (the natural right to be left alone), dar nu pedepseste violarea acelui drept de catre guvern.

  Confruntat cu acele juraminte conflictuale, Snowden a optat pentru binele mai mare: fidelitatea fata de legea suprema in tara. Prin urmare, pentru a proteja dreptul tuturor la viata privata, Snowden a violat juramintul mai putin important si l-a respectat pe cel mai important. Nu putea servi la doi stapini cind cel mai putin important din cei doi (fidelitatea fata de legile guvernului) facilita o corupere a celui mai important din cei doi (primatul Constitutiei).

  “Fidelity to the Constitution When We Need It”
  by Andrew P. Napolitano

 • Aveti “dreptate”, eu incurajez fenomenul “Big Brother”…
  Nu vreau sa intorc manusa pe dos, dar, asa, de dragul realismului: dvs. chiar credeti ca serviciile Angelei merkel nu asculta pe toata lumea. Mizeria imensa chiar asta este: toata lumea asculta pe toata lumea. La nivel diplomatic, multa lume e prietena cu multa lume. Dincolo de cortina diplomatica -- nimeni nu are incredere totala in nimeni.

  Cum sa-l condaman pe Snowden ca a fost extrem de dezamagit vazan/citit ce a vazut/citit. Dar, cum am spus, sa te duci cu “dezamagirea” la Putin e o solutie in care nu cred.

  In sfarsit, mai usurel cu insinuarile. Da? Ok. Alfel, nu mai e OK. Fiindca, deocamdata, eu semnez cu numele adevarat ce scriu; dvs. va jucati de-a Alba-ca-Snowden.

  Curaj, ca nu va omoara nimeni pe aici.

 • Daca Snowden isi asuma riscul sa se intoarca in America pentru a fi judecat, va invit sa oferiti citatele si comentariile dvs. judecatorilor.

  Nu tot ce este intemeiat moral, este si legal. Acest trist paradox poate conduce la situatia in care un om respectat pentru un gest sa fie, totusi, condamnat de o curte.

  Ajungand la moralitate vs legalitate, cum tot va place sa invocati “primatul Constitutiei” v-as ruga sa-mi citati unde și cum încurajează Constituția la trădare. Fiindcă, din păcate pentru el, lui Snowden i se impută și așa ceva.

 • Dezideriu Dudas

  Decat “triste” paradoxuri, un fel de triste incertitudini dilematice, nu mai bine vesele certitudini ( doar ca sunt doua, “ale noastre” si “ale lor” ) ? Are Vasile Ernu un material interesant pe CrticAtac pe tema, “Despre denunt ca gen “ intelectual si jurnalistic”. Omul in vreme de pace si razboi”. Ca sa fie clar, a atasat si un desen.

  Snowden inoata intre cele 2 corabii ( daca se gandeste sa revina in SUA ). Probabil tot din desen vine si “eroul”….

  Am vrut sa atasez si eu acolo un comentariu, dar cum nu sunt nici trist nici vesel ( sau, prin empatie, si – si ), probabil “nu ma calific”…
  De la o analiza profunda a CriticAtac, am dat si de un eveniment de deschidere al lor in care se dadea si nr. de tel. mobil al lui Vasile Ernu. L-am sunat odata si i-am spus cate ceva de initiativele mele “ de la malul marii”. Nu l-am mai sunat ulterior.
  Nu-l sun nici acum pe Vasile Ernu ref. la ne-publicarea acelui comentariu pentru ca mi-e ca o sa-mi zica precum Vladimir Tismaneanu odata despre “dictatura webmasterilor”….”La dom’Gaszi” nici nu mai incerc sa scriu ceva pentru ca se pare ca am speriat preacinstita adunare a celor de la CriticAtac….Ii voi trimite direct analiza mea pe materialul lui “Inapoi la banalitate”. Voi elimina insa o prea mare focalizare pe scrisoarea lui “catre prietenii mei romani” din anul 2000. Nu mai e de actualitate si contine cateva focalizari care n-au contat niciodata in mod real in politica ( voi reciti insa cu atentie raspunsul de atunci al lui Varujan Vosganian – vreau sa analizez daca a surprins acest aspect al efemeritatii subiectului, pe langa ‘celea ca_cascada legate de de-al de “ayatollahul Vadim” ). Probabil in “Inapoi la banalitate” dom’ Gaszi a simtit presiunea istoriei in spate si faptul ca ar fi bine sa aiba timp sa-si reevalueze pozitiile fata de politica, de fapt fata de rezultatele ei. Probabil cel mai mult l-a determinat pentru asta evolutia lui Viktor Orban.

  Prefer si eu sa inot intre cele doua corabii….

  Am identificat insa un mod de a transforma cele 2 vase de lupta din desen in vase de croaziera ( restul componentelor antonime din desen se vor confrunta direct…., dar nu cu bombe, ca-n desen, ci cu idei si solutii, cel putin intr-o sala de dezbateri si ulterior in forme complexe de diseminare, chiar daca separat in timp…. ). Cel putin pentru Romania. Tinand cont de initiativa de sus in jos de a se crea FUNDATIA STANGA DEMOCRATICA ( voi reprezenta CNSLR Fratia Constanta la constituire ), voi crea ulterior, de jos in sus, de la malul marii, FUNDATIA DREAPTA INTERESULUI NATIONAL. Cred ca este forma cea mai adecvata de a asigura baza de participanti la acele Intalniri Publice dedicate Stangii si Dreptei politice de care am mai scris. La FUNDATIA DE DREAPTA nu mai trebuie sa reprezint pe nimeni in mod special. Ca fondator al unei firme de consultanta in numele careia am vizitat Booz Allen & Hamilton Romania ( condusa atunci de trezorierul actual al europarlamentarului Monica Macovei ), sunt “de-acolo”….Ca la orice treaba serioasa si legitima ca reprezentativitate, incep de la cifra 1…
  Problema nu e ce se va intampla cu Snowden. Sta ea Transnistria, “judet de oameni”, nu doar un om, de 25 de ani in provizorat institutional, constitutional, chiar “ booz-allen-hamiltonian”…., daca ne referim la economia ei….Problema e ca orice decizie de imbunatatire reala a unui domeniu pe care o iei ca profesionist, te pune sub focul celor doua vase de lupta….Am mai scris aici. La nivelul ideilor politice in Romania, cele 2 vase de lupta par a fi “Grupul Trocadero” si “Grupul Socola”….Sa nu-mi spuneti ca domnu’ Nelu ar avea vreo treaba cu vreun grup ca nu va cred. Si nici nu va spun care domnu’ Nelu. De ce nu va spun ? Uite-asa, de-ambitios ! Era buna si formula lui Paul Goma, “de aia”, dar eu sunt mai post-modern la gusturi…
  Ref. la aceasta lejmajestate la nivel de grupuri, sper sa ma pot “salva” folosind Grupul de la Bacau, Grupul de la Cluj si pentru ca nu e suficient, pe o cale absurdistana, sunt destul de aproape de a (re)crea Grupul de la Constanta….Cu Bacaul “am rezolvat-o” in liceu ( am absolvit liceul George Bacovia – cu cei de la CriticAtac ar trebui sa ma am ca fratii, tinand cont de motto-ul lor ), iar la Constanta m-a adus nefasta…La Cluj e mai complicat dar mizez pe seriozitatea lui dom’Niku si ironia lui dom’Vasile Gogea. Pentru ca aiasta cu grupurile e grea…, m-am gandit sa ma intaresc si “la prosti” si “ la academicieni”. Asa ca i-am trimis azi un mesaj lui Liviu Antonesei ( din orasul legenda al infiintarii Partidului Prostilor ) rugandu-l sa-i transmita lui Florin Iaru sa-mi dea un telefon daca e “dragut si-amabil”. N-am vrut sa termin “trist”….si am terminat “dragut si amabil”….

  Frontul Salvarilor Personale
  ( daca democratia incepe tot de la cifra 1, e bine….daca_nu_….mi-e frica sa mai scriu finalul….)

 • snow up

  Bukovski/Boukovski, cel schimbat in 1977. pe aeroportul din Zurich, cu Luis Corvalan (disident ruscontra comunist chilian), nu a mictionat numai in directia indicata de catra tara de azil politic. A spus ce crede si despre Anglia si despre Occident in general si despre UE, comparata, uneori, din cauza comisarilor ei, cu fosta URSS. Sint si altii ca el, destui.

 • Dana (Mara)

  interesant si un alt documentar complementar despre corectitudinea / incorectitudinea economica: “Inequality for All” (free pe you tube)
  Vacanta placuta si tihnita.

 • neamtu tiganu

  ” Mizeria imensa chiar asta este: toata lumea asculta pe toata lumea”
  Nasol, cu interceptarile astea nu mai poate omu sa merga linistit la amanta ca imediat afla nefasta!

 • neamtu tiganu

  Io am fost in ultimii 20 de ani de doua ori la cinema. Una din vizite a fost la un film mare, mult laudat, cu Oscar si monstrii sacrii, m-a plictisit atit de tare ca am iesit dupa un sfert de ora. I-am promis nefestii sa mai merg odata, cica e un film tare cu descifrarea codului nemtilor, mi-a spus un preten ca e misto, pina nu se lauda englezii cit de dastapti sunt ei, nasol e ca ala care a prins codu cica era homo si a avut nasoale.

 • Multumesc

 • Daca cineva ar citi (sau, de ce nu, pentru uituci) ce am scris in ultimii 30 de ani, ar da peste multe pagini in care vorbesc si despre eroriloe comise in aceasta tara.

  Dar, daca cineva ar face public ce primesc unele institutii americane despre mine din partea unor “proamericani autentici”, atunci s-a vedea ca exista intelepiune pe aici, caci nu m-… expulzat nimeni.

  In sfarsit, daca as fi lucrat unde a lucrat Snowden si as fi fost ultragiat de ce a descoperit Snowden, nu as fi pus informatia necesara pe biroul lui Putin, fiindca am ratat sa i-o daruiesc marelui democrat Hugo Chavez…

 • Omu’ acesta sau e prost, sau e membru in PMP:

  “Eugen Tomac: In mod sigur, Guvernul din 2016 nu se va putea face fara PMP.”

 • PeMpiliu Toma(haw)k

  gubernul din exil, dom’ tudorane?

  desi, ca sa va spun sincer, nu stiu daca domnul tomac nu se considera, actualmente, in exil, ca, dupa cum vorbeste, precis gindeste frazele in ruseste, inainte sa le rosteasca, si viseaza, colorat, la viitorul de aur al omenirii, adus, fireste, de piticul atomik de la maskwa.

  concediu agreabil!.

 • Gubernul ca gubernul, dar jobenul exilatului pare desenat de EBA si executat la Casa de Comenzi si Fofarlici Politice Helena Nutzi…

  Concediiul sper sa fie nu doar agreabil ci si luuuuung!

 • copel moscou

  sa va fie cum doritzi
  dar la noi nu va ginditzi

  (din muzica si dansurile pe loc ale popoarelor)

 • Dezideriu Dudas

  Se gândeşte, se gândeşte,
  Pen’ c-“ai noştri” o….

  ( din muzica si dansurile inainte si-napoi ale popoarelor )

 • Tovu Dulea

  Mai incorectilor politigramaticali, asa v-am cenzurat eu pe vremuri?

 • varu’ fackis

  mai is unii destepti si superinformati, suparati foc pe contraspionaj, care protocoleaza detaliat pe facebook unde, ce si cum fac

 • Sor Perdida

  Map to the Stars al lui David Cronenberg ruleaza in sfarsit si in cinematografe din Statele Unite. Nu in toate. Este un film care sondeaza relativ ipocrizia si cinismul societatii hollywoodiene.

WP Admin