≡ Menu

Cine este și ce vrea de la noi "sistemul ticăloșit"?

Ce vrea de la noi, știm foarte bine: totul. Absolut totul – să nu ne aducem aminte și să nu vedem înainte; să nu condamnăm comunismul, ci să ne pregătim de comunism; să nu vedem jaful, ci să ne lăsăm permanent jefuiți; să nu vedem corupția, ci să ne asimilăm corupției; să nu ne recunoaștem turnătorii, ci să ne lăsăm turnați până în vecii vecilor; când îi recunoaștem, să le cerem scuze; să punem permanent eșecurile pe seama celorlalți și să ne însușim incontinuu performanțele lor; să spunem Bogdaproste! celor ce ne-au sărăcit cu piramidele lor financiare și să le plătim ratele pentru avioanele, iahturile și insulele personale.

Dar cine este, cu adevărat, sistemul ticăloșit nu știm. Despre el se vorbește fie la modul impersonal, fie la modul pătimaș. Depinde pe cine întrebi.

Dacă îl întrebi pe Dinu Patriciu, există șanse să-ți spună că sistemul ticăloșit sunt cei ce l-au târât la procuratură și l-au proptit în arest temporar fără nici un respect pentru statul de drept. Dacă îl întrebi pe Traian Băsescu, îți va spune că sistemul ticăloșit sunt petro-dolarii, structurile, mogulii de presă și toți aliații săi (foști, trecuți și viitori) de guvernare.

Dacă întrebi structurile, ți se răspunde ”Care structuri, domne? Ai căpiat?”

Dacă îl întrebi pe Adrian Năstase, îți va spune că sistemul ticăloșit sunt cei care n-au înțeles cum de mătușa Tamara, dintr-o pensie mică, mititică, a lăsat nepoților Dana & Adi o avere mare, măricică. Dacă îl întrebi pe Dan Voiculescu, îți va spune că sistemul ticăloșit sunt verișoara sa, dna Paraschiva Silaghi (ticăloșită de parșivul Occident), Sfânta Paraschiva  (ticăloșită de lunecosul Orient), Felix și Otilia (ticăloșiți de G. Călinescu) și capiatlismul sălbatec ticăloșit de la natură.

Dacă îl întrebi, încă o dată, pe Traian Băsescu cine este, totuși, sistemul ticăloșit, va spune fără ezitare ”soluția imorală”. Dacă îl întrebi, încă o dată, pe Dan Voiculescu, va spune că sistemul ticăloșit este Băsescu – ”Întâi mi-a spus, Domnule profesor, vă rog să intrați la guvernare, după care a numit alianța soluție imorală”.

Dacă îl întrebi pe Sorin Ovidiu Vântu, evident răspunsul va fi că sistemul ticăloșit se numește Ioana Maria Vlas. Dacă o întrebi pe Ioana Maria Vlas, nu va mai spune nimic, de frica unui sistem ticăloșit dar inexistent. Dacă îl întrebi pe Corneliu Vadim Tudor, sistemul ticăloșit sunt supraviețuitorii Holocaustului. Dacă îl întrebi pe Nati Meir, sistemul ticăloșit  este rata de schimb a valutei – te dai pe nimic și te trezești ceva, un fel de Mădălin Voicu.

Dacă îl întrebi pe Gigi Becali, sistemul ticăloșit este agentul DEX (aka. Dicționarul explicativ al limbii române).

Dacă îl întrebi pe Mircea Geoană, sistemul ticăloșit sunt cei care-i numără casele din Statele Unite fără să pună la socoteală și șalupele din Insula Mare a Brăilei. Dacă îl întrebi pe Crin Antonescu, el îți va spune că până nu se dumirește, ca profesor de istorie, cine a înființat Partidul Liberal, nu poate da vina pe alții.

Dacă îl întrebi pe  Radu Duda îți va spune că sistemul ticăloșit sunt monarhiștii de sub zidurile castelului Singmaringen  care nu înțeleg propensiunea republicană irepresibilă a Alteței Sale Regale, dar și republicanii din Burg Hohenzollern care îi vorbesc cu ”Tovărășele Duda”, negându-i astfel dreptul divin la tronul de președinte.

Dacă îl întrebi pe Călin Popescu Tăriceanu, va spune ce a spus și altădată. Dacă îl întrebi pe Emil Constantinescu…; dar cine mai ascultă azi la ce are de spus Emil Constantinescu?

Dacă întrebarea sare în calea lui Dragă Stolo, dânsul spune ”Eu tocmai mă retrag. Revin cu amănunte, la alegerile următoare – fie ele de bloc, de Boc ori deloc.”

Dacă întrebi presa cine este sistemul ticăloșit, răspunsul va fi ”Cine spune, ăla e!”. Dacă-i întrebi pe analiștii politici, vei afla că sistemul ticăloșit sunt pamfletarii. Dacă-i întrebi pe pamfletari, vor spune “Zici analiști politici, zici sistem ticăloșit!”

După cum vedeți, toți cei care ar putea fi întrebați, sunt mari admiratori ai lui Jean-Paul Sartre. Da, da, inclusiv Gigi Becal: ”L’enfer c’est les autres.”

Dacă nu mă credeți, luați-mă la întrebări: “Da tu, băi, Țafandache? Tu cine crezi, băi deșteptule, că e sistemul ticăloșit?”.

Voi răspunde cu toată sinceritatea de care este capabil un existențialist: “Eu sunt Bibicul, nene Iancule!”

 • Bun, din cite inteleg eu, toti sintem parte a sistemului ticalosit? Atunci, de ce doar tu iti asumi conditia?

 • stau in balconele vastelor mele proprietatzi, fumezez, si iau aminte: a bagat steaua gol !
  un ragnet din rarunchii titanilor mei vecini imi vesteste, o ce veste minunata, ca noi sintem romani, deci stelisti !
  un urlet strabate eteru’ romanichii, de la nord la sud , est la vest, si invers. chiar de te afli’n vurfu’ omului, muntele, tre’ sa’tzi tratezi urechile cu solutzii antifonare foarte eficiente, eventual ceara de albine adaugata peste ceara de productzie proprie, pentru a te feri la participarea cu fortza la bucuria generala a romanului, tziganului si altor natzionalitatzi conlocatare.
  fericirea deplina a spatzilui mioritic e aproape: ciobanu’ e la oi, la brusel, si taaare mindru e de el…
  si ‘telectualului roman, frate (frate, da’ brinza’i pe bani), mai ales ‘telectualului roman iaru, tzin sa’i declar aici, pe proprie raspundere, ca, chiar daca viatza e scurta, si complecsa, ciobanu e pe noi ! si’i vom degusta, in deplina pace si normalitate, cit de curind, pe parcursu’ egzistentzii noaste scurte, brinza buna din burdufu’i de ciine ciobanesc mioritic …
  si ca oricit de atei sintem, nu ne va mai feri nime’ de patrafiru’ becalian pus peste tzeste… asa o sa ne pedepseasca pe noi dumnezeu, de stelisti cu steaua’n cinci coltzuri gravata pe cortecs !

 • munte2008

  Noi suntem, bibicule, noi toti si inca unul pe deasupra:
  http://lacoltulstrazii.files.wordpress.com/2009/08/nistorescu-sov.jpg

 • acuma, serios vorbind, a ‘nceput sa ma’ngrijoreze teribil evolutzia ciobanului natzionale ! de la vita/oaia originara, cu ajutoru lu’ dan pavel au ba, se vede o evolutzie nedatatoare de mari sperantze la ipochimen. are, asemeni lu’ ceashka, o siretenie, si capacitate proprie de prelucrare a informatziilor, ce nu poate sa’l faca, ‘ntr’o sotzietate fara printzipuri ca a noastra, decit cistigator !
  unde’o sa se opreasca cu oistea’i decit in gardu’ respublicii noastre populare, la care atitzia muncitara s’o transforme intr’atit incit sa merite’un asemenea baci ?!

 • Daca m-ati intreba mine cine e sistemul ticalosit, as avea un raspuns uluitor de simplu; sistemul ticalosit este format din toti romanii care au abandonat imperativul moral si politic al lustratiei. Aici intra, de-a valma, politicieni, jurnalisti, intelectuali interesati de politica si intelectuali amestecati contra privilegii) in marasmul politicii.

  O suta de mii de semnaturi ne-au despartit de singura iesire posibila din sistemul ticalosit, si asta cel putin din 2003, cand am validat prin referendum ultima Constitutie care a simplificat conditiile de promovare a unei legi prin initiativa cetateneasca. La cati reformatori, moralizatori, editorialisti, opinionisti(sic!), semnatari de varii de apeluri si la cate ONG-uri, fundatii pentru democratie, ziare, reviste, radiouri si televiziuni avem e greu de inteles cum de nu am izbandit si noi, romanii, acolo unde au reusit fratii nostri polonezi, cehi, unguri, ba chiar si cei bulgari si macedoneni, (fiindca de modelul est-german nu me mai putem permite sa pomenim).

  O lustratie la nivelul politicienilor, procurorilor, judecatorilor, formatorilor de opinie si al presei ne-ar fi scapat de aproape toate numele si categoriile pe buna dreptate identificate de dl. Tudoran drept parti ale sistemului ticalosit.

  Si fiindca tot a fost citat Sartre, cu ”l’enfer c’est les autres”, sa nu-l uitam pe celalat existentialist francez, cel care-mi este mie cel mai drag, Albert Camus: “Je me révolte, donc nous sommes.”

 • Oops! O mica rectificare: albanezii au facut lustratie, nu macedonenii. (Ce ti-e si cu sinapsele astea de la o anumita ora incolo! Scuze.)

 • Si iar oops! Pana si macedonenii au adoptat legea lustratiei, nu mai departe decat anul trecut! Noi insa am condamnat oficial comunismul! In 2006. Si gata, adica nimic…

 • Ina Eyre

  Tiens, Pro Doc, l-am condamnat cind erau o multime de vadimi, cu sau fara papion, vajnici parlamentari.
  Tu chiar te asteptai ca ei sa mearga mai departe, sa voteze o lege a lustratiei?

  Sau te astepti ca parlamentarii de astazi sa mearga mai departe?

  Au fost lustrati Mona Musca si Carol Sebastian.

  Au lustrat bine, nu-i asa? Apoi au obosit.

 • @Ina Eyre

  Aveti impresia ca, dupa condamnarea solemna a comunismului in parlament, in Romania batalia s-a dat pentru demantelarea sistemului ticalosit si nu pentru incalecarea lui?
  Mona Mosca si Carol Sebastian nu au fost “lustrati” in baza unei legi a lustratiei – inexistenta inca in Romania – ci au fost obligati sa iasa din sistem din cauza propriilor declaratii mincinoase privind colaborarea cu Secu’.
  Ma asteptam ca dupa condamnarea comunismului (oficiala si solemna!), intelectualii care au lucrat la Raport sa exercite o presiune constanta pentru impunerea lustratiei. Mare parte dintre ei tin rubrici permanente pe la diverse ziare. I-ati vazut desfasurand vreo campanie sustinuta pro lustratie? Eu spun ca, dimpotriva, i-am vazut preocupati exclusuiv de rebrenduirea sistemului ticalosit si de ocuparea si consolidarea unor pozitii personale cat mai inalte in interiorul acestui sistem. Intelectualitatea noastra avea toate parghiile pentru a aduna o suta de semnaturi prin care sa preseze clasa politica sa termine de adoptat legea lustratiei la cererea cetatenilor, asa cum permite Constitutia din 2003. N-au facut, dovedind o data in plus , ca sunt sub nivelul prietenilor lor din Cehia, Polonia s.a.m.d.

 • scuze, desigur e vorba de o suta de mii de semnaturi.

 • Dorin Tudoran

  Ca sa curm entuziasmul eroic al atator altora de a spune ca ei sunt sistemul ticalosit!

 • Am priceput, te aplici o tactica de descurajare!!!!!

 • Radu Humor

  Din moment ce v-ati oprit cu intrebarile chiar in preajma M.S. Regele Mihai, fara sa puneti intrebarea , inseamna ca nu va intereseaza nici raspunsul .
  Si e pacat pentru ca l-ati fi primit cu siguranta, dar stiati, la fel de bine ca mine, ca nu v-ar fi avantajat.

WP Admin