≡ Menu

Chiar, pentru cine lucrează ministrul justiției Loretta Lynch și ceilalți?

Photo-blog-7-150x150[1]Doi ”imparțiali” (Jamie Gorelick, între 1994 și 1997 ministru adjunct al Justiției, azi suporter al dnei Hillary Clinton, și Larry Thomson, între 2001 și 2003, și el ministru adjunct al Justiției, azi semnatar al unui document care cere reunirea forțelor republicane pentru înfrângerea lui Donald Trump) co-semnează un articol în The Washington Post intitulat foarte limpede “James Comey is damaging our Democracy”.

Mai puțin limpede este cărei democrații îi aduce prejudicii/daune Directorul FBI. Democrației americane, pe care zeci de milioane de cetățeni ai acestei țări o doresc repusă în drepturi sau ”democrației originale”, practicată de clanuri politice și apărată de halebardieri devotați?

Fără nicio îndoială, în ziua de 5 iulie, James Comey a comis o eroare.

Pe de-o parte, a indicat neglijențe inacceptabile la un Secretar de Stat, lăsând chiar să se înțeleagă, într-un răspuns la o întrebare a deputatului Jason Chaffets, că cineva cu astfel de “performanțe” la dosar nu ar putea avea șanse să fie angajat de FBI. Pe de altă parte nu a recomandat ceea ce s-ar fi cuvenit a fi intreprins împotriva dnei Clinton. De unde concluzia – dacă tot nu poți prinde un job la FBI, ești tocmai potrivit pentru Biroul Oval.

Nu-mi amintesc să fi auzit atunci foarte multe acuzații venite dinspre democrați în legătură cu încălcarea unor proceduri. Una ar fi cea formulată azi — Directorul FBI nu trebuie să anunțe Congresul în legătură cu anchete în curs. Important pentru democrații și republicanii care nu-l doresc, în niciun chip, pe Trump la Casa Albă a fost că James Comey nu a recomandat punerea sub acuzare a dnei Hillary Clinton. Evoluții ulterioare au dovedit că dna Clinton a mințit – de la cap la coadă – în chestiunea e-mailurilor și că suferă de o amnezie selectivă. La 23 de întrebări în legătură cu acțiunile sale, Hillary Clinton a răspunei ”I don’t recall” (“Nu-mi amintesc”). În schimb își amintește totul despre viața și potlogăriile lui Donald Trump.

În urmă cu câteva zile, James Comey (informat de agenți FBI că în laptopul fostului soț al Umei Abedin — Anthony Weiner – s-au găsit mii de e-mailuri, care ar putea fi relevante pentru ancheta legată de e-mailurile dnei Hillary Clinton) a informat Congresul că a luat hotărârea ca FBI să continuie cercetările în cazul Hillary Clinton. O altă eroare, din punct de vedere al unor tehnicalități trecute prea ușor cu vederea de James Comey. Printre ele aceea că asemenea anunțuri publice nu se fac începând cu 60 de zile înaintea desfășurării alegerilor.

Înainte de a informa Congresul, Comey a informat conducerea Ministerului Justiției căreia i se subordonează activitatea FBI. Conducerea ministerului nu a fost de acord cu decizia lui Comey. Printre motive fiind invocat și acela că “we don’t take steps that will be viewed as influencing an election.”

Interesant. Foarte interesant. Din ce în ce mai interesant.

Totuși, a fi ministru al Justiției și a petrece, tête-à-tête, 39 de minute într-un avion cu soțul (Bill Clinton) unei persoane aflate într-o anchetă a FBI (Hillary Clinton) nu poate fi văzut ca o încercare de a influența niște alegeri? Fiindcă, fie că în iulie Hillary Clinton a fost ajutată să nu fie impeached (pusă sub acuzare), fie că azi se încearcă netezirea drumului ei spre impeachment tot despre acțiuni de influențare a alegerilor este vorba, nu?

Potrivit declarației dnei Loretta Lynch, Domnia sa și Bill Clinton ar fi discutat, timp de 39 de minute, despre golf și nepoți. Îți trebuie o imensă doză de aroganță ca să-ți iei concetățenii drept o turmă de idioți. Recunoscând că întâlnirea a fost o eroare, ministrul Justiției adăuga că nu se va opune recomandării ce va fi făcută de FBI. Și cu această explicație, dna Lynch a scăpat cu fața curată, deși au fost și voci care i-au cerut demisia. Cum era să se opună, când probabil știa deja (ca și Bill Clinton) că James Comey nu va recomanda o punere sub acuzare a dnei Clinton?

Matt Miller, fost purtător de cuvânt al Ministerului de Justiție în mandatul lui Eric H. Holder Jr. (alt ministru cu probleme de credibilitate) afirmă că decizia Directorului FBI dovedește că “Jim Comey forgets that he works for the attorney general.”

Și abia aici intrăm în fondul problemei.

his-master-s-voice

Mulți nu văd o mare diferență între “to report to someone” și “to work for someone”. Aș spune că în cazul angajaților guvernamentali, diferența ar trebui să fie simțită foarte apăsat. Directorul FBI este subordonatul ministrului Justiției (”reports to”), dar de lucrat (”works for”) lucrează pentru guvern; mergând mai departe – lucrează pentru contribuabilii americani. Directorului FBI nu ministrul Justiției îi plătește salariul, zilele de vacanță, asigurarea medicală și pensia. Cum tot așa, ministrul Justiției nu se află pe statele de plată private ale Președintelui, sau ale fostului Secretar de Stat Hillary Clinton.

Odată ajunși în vârful piramidei, asemenea oameni practică o semantică foarte diferită de cei rămași pe pământ. Legile pe care le aplică altora nu au nicio putere asupra lor. Ei sunt legea. Ceilalți – fie și doar potențial – fărădelegea. Iată o fărădelege care “is damaging our Democracy”.

Așa cum Hillary Clinton răspunde la tot ce nu-i convine “I don’t recall” și Uma Abedin declară că nu știe cum au ajuns e-mailurile ei în laptopul soțului. Dacă cele două doamne nici nu-și amintesc, nici nu știu lucruri foarte simple, cam ce garanție prezintă Domniile Lor în legătură cu păstrarea secretelor de stat, când cea dintâi va deveni Președinte, iar cea de a doua — una din eminențele cenușii din proximitatea Biroului Oval?

Indiferent dacă printre e-mailurile aflate în laptopul fostului soț al Umei Abedin FBI va descoperi ori ba dovezi suplimentare despre ”neglijența crasă” a doamnelor Clinton și Abedin, Donald Trump va pierde alegerile. Și asta nu numai pentru felul în care contracandidata sa este protejată de sistem, ci mai ales pentru uriașele sale erori comise și campanie, și în afara ei. Dar și mai simplu: Hillary Clinton are de partea ei toți democrații plus mulți republicani care-l disprețuiesc pe Trump. Donald Trump are împotriva sa toți democrații și prea mulți republicani. Electoratul? Asta-i o poveste mai complicată decât pare.

Concluzia unui text publicat la 7 iulie de Charles Krauthammer în The Washington Post era următoarea: “In my view, Comey didn’t want to be remembered as the man who irreversibly altered the course of American political history.” Krauthammer avea, probabil, dreptate.

Acum, într-o scrisoare adresată Directorului FBI, liderul minorității democrate din Senat, Harry Reid, afirmă: Through your partisan actions, you may have broken the law.  Și Reid are, probabil, dreptate, dar involuntar. S-ar putea ca erorile lui Comey să conducă la spargerea temporară a unei legi – legea tăcerii. Pe la alții i se spune “Omerta”.

Și pentru asta, James Comey ar putea intra în Istorie, iar vorba ”Two wrongs don’t make a right” ar căpăta o aură de relativitate. Dar Comey ar putea intra nu doar în Istorie, ci și în pușcărie. Bănuiesc că știe foarte bine acest lucru, dar nu sunt sigur că știe și cât de mulți sunt cei care l-ar dori la “mititica”. Fiindcă nici măcar un Director al FBI nu știe chiar totul.

Dar trebuie că știe măcar atât: a face publice e-mailuri găsite în laptopul lui Anthony Weiner, așa cum îi cer dna Hillary Clinton și a susținători ai ei, printre aceștia chiar legiuitori (!), n-ar fi tocmai legal… O cursă de doi cenți.

P.S. Pentru cei interesați să afle mai mult despre cine este James Comey, o prezentare interesantă se află AICI.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Dezideriu Dudas

  Aveti o tanara speranta la Goldman Sachs, unu’ Borroso ( de mic, un mare mestesugar al manuirii parului ). In memoria lui Che si ca promovare a politicii de cort in piete ( de un succes uluitor in teritoriile de peste mari …) , ar putea dormi o noapte cu ambasadorul Boliviei intr-un cort ( neaparat cu sigla UE pe par -- sa nu fiti acuzati de engleji de plagiat- , sigur are vreuna Barroso la breloc… ) inaintea Ministerului Justitiei, ba, si a FBI si sigur vinovatu’ se va preda singur….Mai mult, va si izbucni in lacrimi. Cine nu crede in lacrimi se va demasca si astfel politica americana va redeveni suverana !

 • Valentin Feyns

  Ca in orice casnicie, de-a lungul anilor a trebuit sa fac ajustari (compromisuri?) ca sa pot sa continui sa iubesc America asa cum am iubit-o in prima zi. Ajustarea continua, dar n-am facut niciodata greseala unor compatrioti sa fac America vinovata pentru iluziile cu care am venit de acasa. Indiferent de rezultatul alegerilor, ma pregatesc pentru o doza majora de “ajustare”.
  Postarea e -- ca intotdeauna -- informata, echilibrata si corecta.

 • Same here. Si inca ceva foarte important — nu nea obligat nimeni sa venim aici; ni s-a dat șansa sa fim primiti, pentru care eu, unul (banuiesc ca si tu) raman profund recunoscator. Si una dintre dovezile ca sunt recunoscator este aceea ca spun ce ma doare, ce cred ca face rau acestei tari.

 • Valentin Feyns

  Same here. Bine faci (cred) ca spui, desi parca vad, in umbra, ranjete satisfacute ale celor fericiti, cu duhul sarac.

 • Eduard

  Justitia pare sa lucreze pentru Departamentul de Stat, adica pentru jurisdictia unica privind cetatenii americani, dragutii de ei, si deci pentru imunitatea paralegala si mondiala a tuturor resortisantilor ei interesanti. Asta daca suntem noi rai, si deloc specialisti.
  Dar daca am fi specialisti am afla ca toti lucreaza nu pentru ceva, ori cineva, ci lucreaza din cauza statutului de cunoa;tere si deci putere care trebuie pastrat.Departamentul de stat stie tot ce nu are nevoie, ceilalti proiecteaza ceva ce nu pot sti, inca.
  Nefiind specialisti, nici rai, (amenintarea cu)punerea sub acuzare nu apare ca o gluma, mai ales ca este aplicabila (cu timpul) ambilor. Nu si vicepresedintilor desemnati, aproape dubiosi. Apare ca o informare, ca o concluzie publica. “Rezultatele voastre se reliefeazaprea bine,si se vede ca ati cam inceput cu un premiu Nobel pentru Pace; acum vom face ca noi. Sper ca sunteti de acord.”
  Finantari ilegale, secrete de stat, angajari la inteligenti, justitie negociata, ai zice ca vorbim de Romania. Aliat de nadejde, inconturnabil releu pentru tzepe reciproce.
  Oricum ar fi, niciunul dintre aceste personaje de poveste nu s-ar putea angaja la organilii noastre, ca prea nu inteleg nimic din ciocnirile mondiale de puteri.

 • DG Ontelus

  înmărmuriți cunoscuți// în mări mureau/ urmăreau/ murmurau/ muri măreau// cunoscători/ nici înțelegeau/ nietzsche înțelegeau/ în ce lege au/ înțelege au// și fir au epic/ și filau etic/ sci-fi l-au/ și fila U/ fii lău/ fii low/ wow

 • DG Ontelus

  raport de activitate// al comisiei internaționale de/ aflareaîntreabologie pentru anul/ financiar juridic metafizic/ încheiat parafat apostilat/ cuprins/ cu prince/ dă-te prins/ m-am aprins/ dinadins/ stins/ cu sting/ tot ce-ating/ face rating/ bling-bling

WP Admin