≡ Menu

Cetăţean vs Locuitor

S-a spus că există trei feluri de oameni: cei care fac lucrurile să se întâmple, cei care asistă la lucruri cum se întâmplă şi cei care se întreabă ce s-a întâmplat. Când este vorba de consolidarea spiritului cetăţenesc, nu se poate conta pe cei din ultimele două categorii. Doar cei ce aparţin primei categorii reuşesc să se ridice de la condiţia de locuitor – simplu număr într-un recensământ – la statutul de cetăţean.

Pentru mulţi, „democraţia participativă” pare un pleonasm. Ei consideră că democraţia implică, în mod automat, participarea. Eroare. Diferenţele între o democraţie participativă şi una pasivă, reluctantă, sunt substanţiale. În ultimă analiză, fibra democraţiei este determinată exact de calitatea participării.

Participarea separă. De aceea, dacă priveşti o hartă a lumii într-un mod neconvenţional, în loc de munţi, ape şi deşerturi, poţi observa ţări de cetăţeni şi ţări de simpli locuitori. Mai există o categorie specială, numită de engleza britanică denizen. Potrivit dicţionarelor, el este „un locuitor, un rezident sau un obişnuit – o persoană care frecventează un anume loc” sau un „străin cu drept la rezidenţă şi cu anumite drepturi cetăţeneşti”. Limpede – participarea se structurează pe mai multe niveluri.

Privarea de drepturi datorată unui slab context democratic și autoprivarea de drepturi prin dezinteresul de a fi un cetăţean responsabil sunt cauzele principale pentru ceea ce se înţelege prin democratură – „înlocuitor” de democraţie sau dictablanda – un soi de dictatură mai blândă.

Ce să mai spunem despre o dictatură autentică? Să ne gândim doar la coşmarul de a fi numit cetăţean în timpuri total nedemocratice. De la „Cetăţene Danton!” la ”Cetăţene  Robespierre!”, de la „Cetăţene Tukacevschi!” la „Cetăţene Buharin!” ori de la „Cetăţene Pătrăşcanu!” la „Cetăţene Răceanu!” a fi numit cetăţean nu înseamnă nimic altceva decât pedeapsa capitală. De aceea, există puţine eforturi mai nobile decât restaurarea noţiunii de cetăţean.

Pentru a determina calitatea unei democraţii nu trebuie “să fii cineva”. Celebrul judecător american Louis D. Brendeis are dreptate: „Funcţia politică cea mai importantă este aceea de  simplu cetăţean”. A nu lua în serios această funcţie poate conduce la dezastru şi la cea mai gravă dintre demisiile morale cu putinţă. Nu e întâmplător că tocmai Václav Havel scrie: „Tragedia omului modern nu este că el ştie din ce în ce mai puţin despre rostul vieţii sale dar că asta îl deranjează din ce în ce mai puţin”.

Desen & Copyright 2012 - DION

Există drepturi şi răspunderi pe care le poți transfera prin procură. Există însă şi cele ce nu pot fi trecute în seama altcuiva, în nici un chip. Nu poţi urâ sau iubi prin procură. Tot aşa, nu poți să transferi, prin procură, exercitarea unor anumite răspunderi cetăţeneşti.

Ideea că îţi îndeplineşti obligaţiile de cetăţean doar pentru că în ziua alegerilor votezi este falimentară. Abia după ce ai investit încredere în cei aleşi trebuie să-ţi exerciţi obligaţiile de cetăţean. Alesul trebuie să simtă, în fiecare clipă, că nu există fără voinţa celui ce l-a ales. Din nefericire, în sânul popoarelor de locuitori, lucrurile stau exact invers.

Să ieşi la vot o dată la patru ani, iar între două alegeri să te mulţumeşti să constaţi că lucrurile merg prost înseamnă că eşti, de fapt, parte a problemei şi, în nici un chip, parte a soluţiei. A te rezuma să tuni şi să fulgeri împotriva celor pe care i-ai ales iar acum nu dau doi bani pe tine este la fel de util ca şi bătutul ţintelor în apă.

Pervertirea raportului ales-alegător nu se datorează doar lipsei de obraz a celui dintâi, ci şi lipsei de răspundere a celui de-al doilea. Scrupule firave în ograda alesului şi grămezi de indiferenţă în ograda alegătorului – iată reţeta unui mariaj cetăţenesc devastator. Ca să nu mai pomenesc de preacuvioasa Opoziţie, care, odată devenită Putere, se dovedeşte o patroană de bordel politic la fel de hrăpăreaţă ca şi cea dinaintea ei.

Despre secolul al XXI-lea s-au spus tot felul de vorbe mari. Una, repetată ad nauseam, este cea a lui Malraux potrivit căruia acest veac va fi unul religios sau nu va fi deloc. Gândindu-mă la fanatismul produs în numele unei religii ori a alteia, mai degrabă cred că, dacă dorim să vedem o lume ceva mai echitabilă, un pic mai fericită şi mai puţin zgâlţâită de conflicte apocaliptice, paradigma acestui veac trebuie să fie Cetăţeanul.

(Cotidianul, 13 iunie, 2002)

 

 

 

 • Pingback: Deşteptarea “cetăţeanului turmentat”! Sau, în căutarea cetăţeanului invizibil « Gogea's Blog()

 • Uite ce mi-am amintit si eu:
  rel="nofollow"> .

 • Nicolae Prelipceanu

  Există o îndelungă “educaţie”, mai precis anti-educaţie pentru a deveni denizen chiar dacă eşti dintotdeauna în ţara ta. (Şi anti-educaţia se răzbună.) Probabil că la asta se referă tiranii când se gândesc sau când chiar o spun răspicat că vor trânti uşa istoriei de o să răsune încă multă vreme după dispariţia lor (în cazul celor care acceptă că sunt, totuşi, muritori).
  Textul tău, dom’ Dorin, face parte din acea serie, de mult abandonată dar prezentă în anii 90 şi puţin după, de încercări de “deşteptare” a românilor, nu numai cu imnul, care, săracul, în fond, tot asta însemna, doar că se ajuta de instrumentele altui secol. Azi, puţini ar mai vrea să ştie ce sunt şi cum sunt şi, în orice caz, nu se întreabă ce s-a întâmplat cu ei, deci nici de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Sau, dacă o fac, în cazuri frecvente, concluziile sunt greşite, dintr-un motiv sau altul şi, în consecinţă, şi “măsurile” pe care le vor lua pentru ameliorarea situaţiei vor fi greşite.

 • AVP

  N.Prelipceanu wrote :

  Azi, puţini ar mai vrea să ştie ce sunt şi cum sunt şi, în orice caz, nu se întreabă ce s-a întâmplat cu ei, deci nici de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat.

  Io am incercat mai demult o astfel de explicatie, dar nu stiu daca ar fi pe placu con-cetatenilor… oops.

  Pe maine.

 • Ideal ar fi totuși să nu fie nevoie să ne exercităm calitatea de cetățean atât de des. Ideal ar fi să mergem la teatru sau la operă, nu să vedem politiceni vorbind despre vreme…

  Dar, da, subscriu ideii, la modul general.

  http://despredemnitate.wordpress.com/2011/06/19/lasati-ma-sa-gandesc-in-locul-vostru/

 • cinic

  Domnule Tudoran va citesc de mult timp iar azi indraznesc sa pun un coment,din motive strict personale,care se vor vedea mai jos.
  On topic,as spune ca mai exista o categorie,cea a ”povestitorului”,varianta antica a cronicarului,cel care duce vorba de la o generatie la alta,care face legatura dintre ele si le influenteaza in masura in care ”povestile”par a fi credibile.
  Ma opresc aici si cu scuzele de rigoare ,va spun motivul care m-a impins sa postez:vreau sa aflu vesti despre un fost prieten de studentie,pierdut(nedeclarat nul),prieten comun in accea vreme cu Flori Iaru.
  Il cheama Sorin Serban.
  Am cautat pe facebook,dar se pare ce ori nu are cont ori informatiile date de el(poza,studii,etc) sint sumare,si nu am reusit sa dau de el.
  Forine,daca poti,te-as ruga ,pune o simpla informatie care sa ma puna in legatura cu el.
  cu respect si multumiri,un ”simplu”om!

 • Pingback: A 24-a zi pentru România | Teologie pentru azi()

 • mihai rogobete

  Dintre toate instituţiile care,din locuitor fac cetăţean, au mai rămas cârciuma şi cafeneaua. Unde, cândva, omul îşi depăna, fie amintirile din armată, fie pe cele din facultate. Cum armata zmulgea toţi şapte anii tribali de acasă, dureroasa extracţie marca tematic, mulţi rămând captivi subiectului toată viaţa. Să discuţi despre cum, din tribală, ai devenit fiinţă socială, înseamnă să faci politică vie, reală. Nici chiulurile din liceu şi teribilismele din studenţie relatate la cafenea nu-s altceva decât expresia rezistenţei la extracţie. Faci politică şi când, ca sportiv, dai pe goarnă mizeriile unui fost antrenor, sau te lăfăi în nostalgia spiritului unei foste echipe.
  Nici armata n-o mai fac toţi, nici liceele nu mai sun licee; cât despre facultăţi…

  Mi-aş dori ca dl. Claudiu Crăciun să nu fie un om singur

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea

  Tu si arhivismul… Da, era acum vreo cinci, sase ani…

 • Dorin Tudoran

  @Demnitate

  “Ideal” nu este nimic prin preajma… Tot ce se poate atinge este un climat (politic/economic/social) decent si acceptabil pentru cei mai multi…

 • Correct, reformulez: Ar fi de preferat să nu fie nevoie să ne exercităm calitatea de cetățean atât de des. Ideal ar fi să mergem la teatru sau la operă, nu să vedem politiceni vorbind despre timpul probabil…
  Las “idealul” la o parte :))
  Adică ideea articolului dvs. mi se pare cam radicală, dar nu incorectă. Incorectă e societatea românească.

 • Dorin Tudoran

  @ALL
  Iata un „forumist” care vine de la In linie dreapta (administratorii site-ul respectiv nu au nici o vina pentru ce incearca sa posteze aici „John Galt”) pregatit sa poarte cu noi toti un dialog „civilizat”. Nu i-am publicat mesajele si veti intelege singuri de ce. Drept urmare, „John Galt” considera ca i-am incalcat „libertatea la exprimare” si i-am „sters” mesajele.

  Prin libertatea respectiva, eu inteleg altceva decat diatribele insultatoare si crizele de nervi. Prin „sters” inteleg, in cazul de fata, un mesaj initial trecut de moderare, postat, si apoi… sters. Or, in cazul celor doua mesaje anterioare ale lui „John Galt” nu-mi amintesc sa le fi dat initial drumul si apoi sa le fi sters. Le-am trimis unde le este locul – la Trash. Le scot de acolo si le public mai jos ca sa vedeti despre ce este vorba.

  Mai intai, protestul:

  „Submitted on 2012/02/05 at 19:01
  Stergem tot ce nu ne convine ca doar e Democratie. Si libertatea de exprimare e absoluta, ca doar e un ideal pentru care ne-am jertfit!
  Vorba aia: “fucking for peace is like bombing for virginity” sau cum era?”

  Primul mesaj refuzat:

  „Submitted on 2012/02/04 at 21:49
  Stimabililor, voi aveti impresia ca meritati sa traiti? Ca e dreptul vostru, asa, venit din cer, probabil, in a IMPUNE altora tot felul de prostii? Credeti ca STATUL v-a dat de mancare, v-a educat, crescut samd?
  Stimabililor. Sunteti niste cretini. Statul (sau hai sa-i zicem “societatea civila”) nu a facut nimic din ce credeti voi. Din contra, s-a opus cat a putut de mult. S-a opus pana si la introducerea becurilor si curentului electric, ca deh, dispareau anumite “interese de stat” si nu era bine. Credeti ca statul gandeste? Statul nici nu exista, OAMENII EXISTA. Ideile astea revolutionare nu trec prin mintea gloatei, si nici a multimii, si nici a unui comitet cu oameni “de bine”. O idee trece prin mintea UNUI SINGUR OM. Ca un glont. Nu trece prin doua, in acelasi timp.
  Pana si pungile alea de pastic cu care salvati voi pamantul si ursii polari de la disparitie, pana si ele sunt rodul muncii cuiva. Nu al unui colectiv, ci al unui om. Al unei firme, care face asta PENTRU PROFIT, nu pentru ca sa salveze gunoaiele. In plus, credeti ca gestul vostru voluntar (dar cretin), chiar conteaza? Pai unii strang gunoaie de o viata, si nu isi pun poza pe vrun site. Aia e munca lor. Sunt platiti pentru ea. Ei se numesc gunoieri. Tot pentru un profit fac si ei treaba asta. Vreti sa fiti si voi sau care e faza?”
  Vai.. sa ne gandim la cei din jur. Ok, ganditi-va, dar limitati-va la persoana voastra. Sa nu va prind ca vreti sa-mi strangeti mie “gunoiul”) pe care tot voi il aruncati, noaptea, pe ascuns – ca apoi sa aveti motivul miscarii patriotice de a doua zi) pentru ca va spun sincer: o sa ma ripostez. In LEGITIMA APARARE. Va sparg capetele alea seci pana cand nici macar nu o sa mai indrazneasca cineva sa vina pe PROPRIETATEA MEA.
  Strangeti-va voi gunoiul din bucataria voastra, lasati-l pe al meu in pace, da?
  Faceti-va voi intre voi binele ala cu forta, eu nu am nevoie. Ajutati-va singuri, in grup, in ordine alfabetica, cum vreti. Dar daca va prind ca veniti cu gunoaiele in zona mea, atunci sa nu spuneti ca nu v-am prevenit. Pentru ca in bucataria mea intai trag, si abia dupa aceea intreb cine e acolo.
  Am niste experiente neplacute cu niste hoti, mai demult, motiv pentru care nu vreau sa RISCATI INUTIL. Nu de alta insa ar fi .. PACAT.”

  Nu stiu de cate pastille de Distonocalm ar fi nevoie: un pumn sau o galeata plina ochi?

  Al doilea mesaj:

  “Submitted on 2012/02/05 at 11:54
  Stimabililor, “O data iesiti in strada” (o data separat – nu spun cum fac toti analfabetii functionali), oamenii intradevar sunt mai greu de controlat. Inteleg ca asta si e ideea voastra insa poate ar trebui sa va intrebati de ce. Pentru ca daca acei oameni ar fi vazut mesajul meu pus ieri seara (stiti voi, cel sters de analfabetii semifunctionali), poate acei oameni s-ar fi gandit de 2 3 ori inainte sa ..porneasca rivolutii. Insa voua nu va trece prin cap ca acest “hate speech” de fapt nu are nici o componenta de “hate”, ci doar de “speech”, partea de “hate” fiind in LEGITIMA APARARE.
  De ce? Pai hai sa ne dam cu presupusul mai departe. Sa fie oare pentru ca in discursul vostru nu exista nicaieri vro referinta la conceptul de LEGITIM? Sa fie oare pentru ca nu va trece prin cap ce e JUST si ce nu? Well.. nici o grija. Tot raul spre bine, o sa vedeti.“

  Asadar, in afara de „cretini” iata-ne si „analfabeti functionali” ori „analfabeti semifunctionali” pentru acel „Odata iesiti in strada”.

  Dupa ce Distonocalmul isi va face efectul, „John Galt” este invitat sa arunce o privire aici:

  „ -- adverbul odată „cândva (în trecut sau în viitor), imediat, în sfârşit”: A fost odată ca niciodată, O să-ţi spun eu odată ce s-a întâmplat, Termină odată, Odată terminat lucrul, am plecat.
  Dar se scriu în două cuvinte o dată numeral adverbial (Aşa ceva ţi se întâmplă numai o dată în viaţă, Te mai rog o dată, O dată la două luni) şi o dată subst. „zi, dată calendaristică” sau „informaţie”.

  DOOM 2, Editia a II-a”

  si aici

  http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_24764/Sa-scriem-corect-Odata-sau-o-data.html

  Altfel spus, pe aici nu se promoveaza libertatea de a fi troglodit si agresiv. Nu oferim nici Distonocalm ori alte medicamente – compensate ori nu.

 • Florin Iaru

  @cinic -- absolut nimic nu mai ştiu. Dacă nu mă înşel, era colegul nostru cu handicap, nu-i aşa? Ultima ştire datează dinainte de 2000, o tînără se îndrăgostise de el şi s-au căsătorit. E stabilit în Braşov.
  @Dorin, scuze, neavînd date despre @cinic-ul sentimental, mi-am permis să răşpund aici.

 • Dorin Tudoran

  @ALL

  In timpul „pauzei de masa” am primit doua mesaje.

  Unul foarte politicos. Expeditorul imi cere sa nu postez mesajul – este doar o informatie pentru mine. Nimic secret.

  Al doilea, un mesaj scris “dupa tipic” de un om imbatranit in stiinta sacaitului si in arta asteptarii la „Posta redactiei”.

  Pe tonuri diferite, cele doua mesaje imi transmit ca afirmatia „Secolul XXI va fi religios, sau nu va fi deloc” nu-i apartine lui Malraux. I-a fost atribuita in mod fals.

  Stiam ca Malraux s-a dezis de afirmatia respectiva, numai ca subiectul cu pricina ramane controversat. Desi Malraux a negat ca ar fi afirmat asa ceva, exista si marturii demne de incredere potrivit carora Malraux ar fi facut totusi afirmatia respectiva.

  Deschizand link-ul de mai jos, puteti citi o discutie foarte interesanta. De la ea puteti merge mai departe, spre alte surse, si puteti sa va faceti o opinie proprie.

  http://paultumanian.wordpress.com/2008/02/11/reactii-la-articolul-%E2%80%9Esecolul-xxi-va-fi-religios-sau-nu-va-fi-deloc-%E2%80%94-un-citat-din-malraux-celebru-si-controversat%E2%80%9D/

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  pai daca v-au luat la ochi “haterii” de la “in linie dreapta”(adevarul e cunoscut doar de ei) e normal sa vina sa va “spameze” te miri cine.
  Cautand eu pe net, pe “youtube” si compania sa mai ascult discursul lui CC nu mica mi-a fost mirarea sa “masor” gradul de “ura” al celor de mai sus la adresa acestui atat de “insignifiant” personaj.

  V-au luat la ochi acum cum sa va spun trebuie sa “suportati” deh :-). Credeti ca reusiti sa-i “exorcizati” cu “cuvantul dexului”? E de incercat.

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  Ei, da, asta-i situatia. Cuvantul DEX-ului nu e chiar un capat de tara -- toti mai “redactam” la repezeala si ne trezim tradand limba despre care spunem ca o respectam. Huliganismul, amenintarile imbecile si faconda de doi bani sunt insa de-un ridicol nebun.

  In fond, nepublicandu-i mesajele, i-am facut un bine lui “John Galt”. Dar tipand el ca din gura de sarpe ca i se incalca nu stiu ce libertati pe acest forum, mi-am zis sa-i fac … dreptate.

  Ce sa mai spun de ideea multora ca un blog personal este obligat sa accepte tot ce i se trimite?

  Un “blog moderat” inseamna, din start, ca proprietarul blogului anunta ca publica doar ce gaseste de cuviinta. Daca as fi anuntat ca acest blog este nemoderat, atunci orice mesaj trimis ar fi fost postat in mod automat. Cand nu stii nimic despre diferenta intre bloguri moderate si bloguri deschise, cand nici macar nu te intereseaza sa te informezi despre ce fel de blog e vorba si-ti inchipui ca poti trimite oriunde, orice si totul “apare”, nu e greu sa faci crize de nervi si sa incepi sa batzai din toate incheieturile…

 • Florin Iaru

  @Dorin, din nefericire, am avut de a face personal cu aceşti bravi exponenţi ai “dreptei”. Şi, tot din nefericire, îţi pot da şi cheia acestei atitudini imbecile.
  1. În general, băieţi tineri, cu o palmă de studii, fără ocupaţie, sau slujbaşi la stat. Practica capitalistă le e străină, dar ei sînt deja sastisiţi, pentru că ştiu ei cum stă treaba. Nu e nevoie să asude, pentru că au înţeles cine face plusvaloarea, nu e nevoie să asude ei, personal.
  2. Nervoşi nevoie mare, pentru un motiv tare “caraghioz”. De unde au pornit la drum cu sprijin tacit guvernamental şi cu logistică asigurată, s-au împotmolit, deja, în trei mişcări care nu izbutesc să sară de 1000 de membri: Noua Republică, În linie dreaptă şi Iniţiativa 2012.
  3. Mitocani de la natură, dar o natură tare sucită. Cînd ştii care e adevărul absolut şi unde sălăşluieşte el, ai o ură inexprimabilă pentru orice alte idei care nu pot veni decît de la diavol. Şi îţi dai drumul la fiere, cu convingerea că îl vindeci pe opozantul dement.
  4. Lăudători ai creştinismului, ar fi în stare să te descăpăţîneze dacă nu le împărtăşeşti credinţa.
  5. Şi posesori ai acestei scurte teorii despre luptă şi viaţă: că omul e de două feluri: superior sau supraom (de dreapta) şi inferior sau subom (de stînga). Acest adevăr îl promovează prin formule magice, de tip “1+1=2”, sau “legea graviataţiei”.
  Ăsta-i şi of-ul. Că, în ciuda “adevărului absolut”, lumea se încăpăţînează să-i bage acolo unde merită. Că, deşi în teorie au plecat pe cai mari, nu izbutesc să se reproducă decît prin înmugurire.
  În sfîrşit, succesul lui Claudiu Crăciun, succesul banalităţii exprimate cu politeţă, i-a scos din minţi ireversibil. Din păcate, lumea de căcat în care trăim, o lume a şmecherilor căţăraţi la putere şi fără nici un scrupul şi fără nici un plan pentru ziua de mîine, îi va mai scoate, o vreme, în faţă.

 • Dorin Tudoran

  @Florin Iaru

  Eu i-am primit aici cu politete. Le-am raspuns cu deplin respect. Ca ei intzeleg sa ma ia la refec pe site-ul lor si sa se poarte ca niste mitocani vorbeste despre cine sunt ei nu despre cine sunt eu.
  Evident, cazuri pierdute, precum acest “John Galt”, n-au nici o sansa pe-aici. Daca un asemenea personaj reprezinta una din “cartile de vizita” ale grupusculului ce se crede de dreapta, vai de viitorul lor politic. Nu-l au. In ce fata sa-i scoata? Si cu ce? Cu gargara de doi bani? Cu amenintari rasuflate? Cu bashcalie de prost gust? Duduie lumea de teribilisti de-astia.

 • Gheorghe Campeanu

  Odata constient ca as putea fi unul din “cretini” (prin incluziune mai mult sau mai putin voluntara), mi-am spus, mai treaca-mearga. Dar inca o data, etichetat si “analfabet funtional”?! Demascat si timorat. Si, vazind ca gazda anunta ca nu ne pune la dispozitie nici macar putin carbaxin, m-am dus sa-mi procur in graba un loc de pocainta si recul emotional: a fainting couch. Nu stiu insa daca dupa asa sapuneala “in line dreapta”, umbra lui Ayn Rand nu ma va urmari pina si in acolo.

 • ILD -- culmea, sunt un grup format în jurul unor foști PNȚ-CD-iști, care au trecut în tabăra lui Traian Băsescu. Sunt legați ombilical de Cotroceni și sunt tot mai radicali pe măsură ce popularitatea președintelui se prăbușește. Teoriile după care se ascund ajung să-și piardă valabilitatea în contextul în care emit niște opinii oripilante.
  Trist este că oameni care se pretind de o altă factură se ascociază cu această așa-zisa tribună a dreptei (V. Tismăneanu e primul exemplu la care mă gândesc.)
  Altfel, de citit nu prea-i citește nimeni, mai mult iși aplaudă unul altuia grosolăniile din comentarii, dar opiniile lor sunt transmise mai departe electoratului dur PDL, care preia fără să clipească toate “șopârlele”.
  Ultima “idee” a lor: Președintele este singurul om politic de dreapta din România.
  Ar fi amuzant, în abstract, dar dacă tot vorbim de subiectul acestui articol pe marginea căruia comentăm, eu unul ajung la concluzia că e creepy ce se întâmplă acolo.

 • Dorin Tudoran

  @Demnitate

  Deh, cand e vorba de “nuclee dure”, unii sunt cei dintai: “nucleul dur” de la Evenimentul zilei…de alaltaieri, “nucleul dur” din “anti-comunismul caviar”, “nucleul dur” din… plastilina tuturor jocurilor de-a politica etc. Daca e cum spuneti, ma intreb totusi cum de-l citeste VT pe “John Galt” ?!?; asta chiar mi-e greu sa cred.
  Fosti PNT-CD-isti? Greu de crezut, totusi, gandindu-ma ca VT trece, cu dezinvoltura, cu pretuirea de la domnul Traian Basescu la dl Corneliu Coposu si retur, imi zic ca o fi adevarat…

 • Mara

  Am parcurs si eu prezentarea pe care si-o fac in “despre noi”cei “din linia dreapta” un fel de manifest care miroase a extrema drepta, mai ales la finalul glorios. Nici pe departe inspirati de doctrina PNTCD care indeamna la toleranta si respect reciproc, ii vad mai degraba niste clone norvegiano-patapieviciene, daca se poate spune asa.
  O zi buna.

 • neamtu tiganu

  chiar ma-ntrebam cind or ajunge nazistii de la ILD si pe la mata? L-au infierat cu ctiva timp pe nea Liviu, l-au publicat si cu poza, vazind ca nu-i baga nimeni in zeama pa blogu lor, au atacat pa blogu lu nea Liviu, si astia ataca in gasca, da a fost tare distractiv. Cum iti spuneam ne-am distrat da la nea Liviu era la liber si s-au retras cu cozile intre picioare, a curs si ceva singe, da asa in gluma, sunt mult prea idioati pt. a-i lua in serios1

 • napocitaniu

  dom’ tudoran,

  toata tarasenia ‘mbraca si “unele aspecte pozitive”, pentru ca noi, multzi, ‘ncepem sa vedem ce ‘nseamna “adevarata dreapta”, promovata, aproape extrem, de catre unii care n’au avut in viatza lor o afacere in care sa fi riscat macar 0,25 bani, ‘ntrecindu’l, cu mult, pina si pe cel mai detestat dintre promotorii capitalismului “de stat” (patriciu?), facindu’ne, eventual, sa ni s’aplece prematur d’asa “o dreapta” facuta tot cu fesenisti, revenind -- nu’i asa? -- la conditzia de tzetatzeni turmentatzi supt pecetea blestemului lu’ nenea iancu, chiar daca acum citeva minutzele premieru’ boc si’o depus mandatu’ (duduca nu si l’o depus, inca!)…

 • Shadow

  @nea niku electriku

  Apoi nu stiai matale ca cei mai mari ideologi ai dreptei din Romania nu le au si cu capitalismul? Si daca au il au numai cu cel “de stat”? Ei le au cu “ceilalti”. Atat. Mereu “altcineva” este de vina. Nu nu ei ca asa cum spune dl Iaru ei nu gresesc si nu au “dubii” doar “certitudini”. Sarmana viata lool.
  Neamtul meu suparat ii face fascisti dar nu sunt decat niste copii care nu stiu cu ce se mananca “fascismul”. Mananca pe paine si Huntington si Fallaci dar foarte selectiv si sunt tare obiditi cand li se spune ca nu au dreptate. In clipa aia devii “tinta piep” numarul x.

 • Daca_nu_nu

  O, săracii „alfabeţi”…
  Ferească Bunul Dumnezeu să ajungă alfabetizarea la delirul lor, că „delirium tremens” scrie pe noi!
  Şi dacă în bucătăria lui mai întâi trage dup-aia întreabă cine-i acolo, apoi ce caută în bucătăria altuia?
  Nobilă ideea exorcizării cu DOOM-ul, dar mă tem că inutilă…
  Băieţii ăştia-s blestemaţi din născare…
  Nici popa lor nu cred să-i poată ţine preţ de-o cetire…
  Ptiu, ptiu, ptiu, cruce-n sân!!!

 • Ermil Botez

  Ca s-o zic pe aia dreapta, mi-i mai pretios Corneliu Craciun, unviversitarul de La Oradea, colaboratorul revistei FAMILIA, istoricul perioadei imediat postbelice, decit Cristianul despre care faceti Domniile Voastre eleganta vorovire. Sic!

 • Dorin Tudoran

  @napocitaniu

  Baietii astia sunt de dreapta, fiindca dorm pe partea dreapta. Cand adorm pe spate, sunt poartidul Pluta. Cand dorm pe burta sunt Miscarea Populara Ciorba de Burta iar cand dorm pe stanga sunt Anarhisti din toate Caciulile, Sapca pe cap!

  Duduca nu si l’o depus fiindca, asa cum a declarat EBA acum o “minută” pentru Agtentia Particulara de Stiri de Stat “TRUli, TRUli, draga”, “Duduca nus-i poate depu-ne mandatul fiindca Dansa sint mandatul înşile”.

  Dar sa stii, dom’ nikule, stirea cu dl Predoiu e falşă: Premier interimar pe viaţă a fost numit Dl Goe.

 • Gheorghe Campeanu

  In dialect orwellian, daca ni se permit divagatii de la Ayn Rand, entuziasmul polemic al vinatorului de “cretitni” ar fi un exemplu tipic de “newgrammar”

 • Gheorghe Campeanu

  “cretini”

 • Dorin Tudoran

  @Ermil Botez

  Nici no problema. Ma rog, doar una, dar mititica -- cel despre care se vorbeste aici se numeste Claudiu, nu Cristian. Numai bine!

 • cinic

  Multumesc d-le Iaru si scuze de deranj.

 • Revin tirziu, pentru ca John Galt, impostor prin definitie, pasamite din Botosani, dar eu ma indoiesc -- asta o sa ne spuna Gabriel, care cred ca stie cine si cum a scris acele observatii gramaticale la textul tau, Dorine! -- el insusi in lectia pe care o da scrie gresit, AGRAMAT! -- a se vedea in link-ul respectiv, unde scrie INTRADEVAR, care conf. DOOM2 si conform tuturor altor intreptare ortografice ale Academiei nu exista, in loc de INTR-ADEVAR (pop), conform aceluiasi instrument aflat la indemina oricui. Dar ipochimenul se da in stamba, ca asa-s cretini. Nu le trebuie distonocalm ci un spital plin de glimeti ca el!

 • mihai rogobete

  Din Ora de Timiş :

  Au fost propuşi 9 experţi japonezi pentru posturile de miniştri meniţi să salveze situaţia critică în care se află România din punct de vedere politic. Aceştia sunt:

  Nimika Nuimoka
  Yaspaga Shidute
  Vreypostu Daybanu
  Undeypliku Katesparg
  Winoakuma Kuosuma
  Furatzara Kutotu
  Bagabany Labayatu
  Totkumita Madeskurk
  Nufurytu Fury

 • of Doamne, Dorin, te antenizezi cu fiecare comentariu care trece.
  vad ca a venit si senilul de neamtu tiganu. el v-a depasit, nu s-a oprit la decentul “hate-speech”, s-a dus pina la capat viseaza direct nazisti.

  Dorin, apropo de “Pai pe timpul national-comunismului lui Ceausescu, comunismul ala era cam de dreapta”, asa e. iliescu spunea acelasi lucru despre intinarea idealurilor comuniste. si iti amintesti cind spunea ca revol din 89 a fost de fapt revolutie socialista si stalin era de dreapta? daca ceausescu era de dreapta, obligat cei care au luptat la revolutie impotriva lui, erau de stinga. Dorin, mai bine te imprietenesti cu iliescu. v-ati intelege bine. ia-l si pe neamtu tiganu cu tine.

  (am renuntat la formula politete. cred ca ne permitem acum)

 • Va intreb inca o data: sunteti sigur ca expresia: “odata iesiti in strada, oamenii sunt greu de controlat”, este cea corecta?

  Pentru ca mie, om fara carte si cu media 2 la limba romana, nu prea imi suna bine.

  “O data iesiti in strada, oamenii sunt greu de controlat” parca e alta treaba, imi aduce mai mult a “DINTR-O DATA”, brusc, oamenii NU mai pot fi controlati / oamenii SUNT mai greu de controlat”, care arata mai mult O CAUZALITATE, IN PREZENT (ca de aia ati folosit SUNT, nu?), adica “un trigger” al evenimentelor si nu o simpla enumerare a unui viitor ce se pare ca deja trecut. Inteleg ca voi doriti sa fiti simpli observatori ai evenimentelor, insa cu mine nu va merge. Sa va explic de ce..

  De cand va permiteti dumneavoastra, ma rog, sa vorbiti despre viitor ca si cand ar fi trecut deja? Cine sunteti voi sa stiti acest lucru? Si iarasi, de cand va permiteti voi sa treceti asa de usor peste violenta si agresivitatea unei multimi, ca si cand acesta ar fi un lucru normal? Numai voi si idiotii de la Critic Atac au acest mod de a gandi.

  Sa va dau un exemplu:

  “În primul rând, actele de violenţă sunt o consecinţă aproape indispensabilă a adunării maselor, dintr-o sută de oameni mereu se găseşte unul care să arunce cu o piatră – este pur şi simplu o observaţie sociologică. O turmă de oameni nemulţumiţi nu este o adunătură de manechine ce defilează la o paradă de modă şi punctum. Într-al doilea rând, această violenţă este cu atât mai predictibilă cu cât ea reprezintă răspunsul la violenţa structurală şi simbolică la care cetăţenii au fost supuşi de-a lungul ultimilor ani de guvernare”

  “Când democraţia, moderaţia şi echilibrul sunt erodate şi compromise de putere, societatea nu face decât să practice un mimetism ce face uz de propriile-i mijloace specifice

  http://www.criticatac.ro/13364/de-la-viermii-care-isi-merita-soarta-la-cetatenii-care-se-revolta-impotriva-sortii/

  Acestia sunt prietenii vostri, frati in ideologie. Vi se pare ok? Pentru ca pe logica voastra, in care “o data/odata iesiti in strada, oamenii sunt greu de controlat”, se pare ca da.

  Voi mai aveti putin si justificati agresiunea. Violenta. Voua vi se pare normal..

  Halal civilizatie, stimabililor!

  Habar nu aveti ca ceea ce ati facut mai sus este un exemplu extrem de semnificativ pentru “inversiunea responsabilitatii morale” in care agresorul se percepe pe sine ca victima, iar acest principiu vine tocmai de hat departe, de demult, adica de la coordonatorul general al lagărelor de concentrare din Germania, Heinrich Himmler. “Adesea el era văzut plângând și întrebând, “Pentru ce nenorociții aștia de evrei ne obligă să facem atâta violența?!” El se simțea victimă. Aceași reacție o vedem și la Che Guevara, el era extrem de revoltat de faptul că oamenii îl obligau să îi împuște. Exemplele acestei inversiuni sunt atât de numeroase, încât singura dificultate este de a le alege.” (Olavo de Carvalho)

  Credeti ca nu are legatura cu subiectul? VAX! Iarasi habar nu aveti! Inversiunea asta morala in care va scaldati vine din inversiunea temporala din creierul vostru stramt, care nu intelege CAUZALITATEA unor lucruri (la deal e greu), motiv pentru care “scopul scuza mijloacele”, important e ca “pisica sa prinda soareci” (*Mao) samd. Pentru voi orice e scuzabil in numele acelui viitor luminos pe care vi-l doriti. Pana si o crima. Chiar si violenta de pe strazi. Ca doar e in numele unul “bine comun”, nu?

  Pai bai socialistilor, cine va da voua dreptul sa scuzati violenta unora mai? Asta e civilizatie pentru voi? Cum adica “oamenii sunt greu de controlat”. Serios? Pai atunci pentru ce mai platim Politia? Pentru ce avem armata? Pentru ce avem scriitorasi de salon care sa explice oamenilor principii sanatoase, ca sa judece corect? De ce? Ca sa justificati voi o agresiune? Din viitor? Doar pentru ca “odata ca niciodata tot se va intampla”? De ce visati voi la viitor, folosind cuvinte care se refera la trecut? Asa va zice Chomsky? Vai de steaua voastra..

  Mai ramane sa-mi spuneti ca multimea e agresiva si incontrolabila prin definitia ei (adica a voastra). Fara a vedea ca exista sute de cazuri in care demonstratiile au fost non violente (Glenn Beck), fara nici o urma de amenintari sau alte povesti antisociale (cum va imaginati voi). Pentru ca unii pleaca de la faptul ca oamenii nu sunt agresivi, si nici violenti, si nici nu vor sa-si justifice crimele sau caramizile aruncate in capul unor jandarmi, sau amenintarile si instigarile la moarte (vezi marea Rivolutie de la Universitate), CI PUR SI SIMPLU SUNT OAMENI CIVILIZATI, CARE STIU SA-SI EXPRIME O LIBER O PARERE, FARA A DA IN CAP. Ca nu exista nici o justificare pentru violenta, sau mai exact, PENTRU INITIEREA VIOLENTEI, AGRESIUNII DE ORICE FEL.

  Nici nu va mai spun ca “violenta” poate fi justificata NUMAI in legitima aparare, si niciodata ca initiere a unui dialog. Voi insa nu vedeti asta, si culmea, desi sunteti impotriva violentei de orice fel (vezi articol), uite ca o acceptati atunci cand “oamenii ies pe strazi”, probabil in numar mare. Exact ca cei de la Critic Atac. Adica alt nonsens, cretinism in stadiu pur, ca altfel nu am cum sa-i zic.

  Dar bine ca sunteti voi “civilizati”, ca aveti reguli..

  Cred ca inversiunea morala in care va scaldati nu e de ieri, de azi, ci de foarte multa vreme, de pe timpul lui Gheorghiu Dej. El parca decreta cum trebuie sa fie scris DEX-ul, nu? Vai de steaua voastra, e a nu stiu cata oara cand va zic.

  Gellu Dorian, cand te lasa dl primar Flutur sa discutati si cu celelalte animale ale padurii care merg pe strada, poti sa-l intrebi pe profesorul Pop, de la Laurian, cine sunt elevii lui de nota 2, pentru ca el e cauza sictirului meu de acum, in special cand vine vorba de “clubul alcoolicilor anonimi de la litere” (*scuze dar ca altfel nu-mi trece prin cap cum sa va numesc).

  Florin Iaru -- tu poate vrei sa vezi niste citate cu atacuri la persoana asa, neaose. De intelectual sadea. Sa stii ca sunt salvate. Eu incerc sa port o discutie principiala, fara sa atac persoanele cu care stau de vorba, voi insa vad ca deja ma cautati la oua, ca sa folosesc expresia idolului vostru mai nou puscariabil.

  Daca nu va convine vro chestie atunci poate ar trebui sa vedeti ca eu nu tin neaparat sa discut cu voi despre cum bate vantul afara, nu vreau sa ma cert si nici sa va jignesc. Ar fi inutil si nu ar avea rostul ca sa-mi pierd timpul in acest fel. Insa ma enervati cand prin modul vostru incitati lumea la violenta (in numele pacifismului, evident). Faptul ca imi pierd timpul si va scriu aceste lucruri ar trebui sa va arate ca eu sunt dispus in a purta un dialog si a va arata unde gresiti (zic eu), pentru ca IMI PASA de ce se intampla in jur, cu voi, samd. NU e vorba de orgolii aici. Eu NU tin sa fiu persoana publica, NU vreau lauri si nici statui in parc. Asta vad ca va scapa..

  Nu ar trebui sa va enerveze asa de tare, pentru ca teoretic, Adevarul n-ar trebui sa supere pe nimeni. Iar daca eu va zic ceva ce nu e Adevarat, atunci nu ar trebui sa va raneasca deloc orgoliile inflamate inutil, iar daca ceea ce spun ESTE Adevarat, atunci ar trebui sa-mi multumiti. Nu sa stergeti, nu sa va umflati in pene, nu sa cautati voi repede CINE e ala care si-a permis sa va conteste marea autoritate. Pentru ca figurile de genul asta nu fac decat sa va autolimiteze orice posibilitate de dialog, nu rezolva nimic.

 • Dorin Tudoran

  @costin

  Puneti mana pe carte. Nu e un pericol. Dimpotriva. Va poate ajuta sa intelegeti niste lucruri. Nu stiu ce a spus dl Iliescu, dar stiu ca Vadim Tudor a spus ieri ca era luni. Sa m-apuc sa spun ca era duminica, doara, asa, sa ma “delimitez” de Tribun.
  Da, national-comunismul lui Ceausescu era ba de stanga, ba de dreapta.
  Nu, nu ne permitem inca sa ne tutuim. Asta nu pentru ca gandim diferit, ci pentru ca eu chiar gandesc. Sau incerc. De o buna bucata de vreme. Dumneavoastra?

 • mihai rogobete
 • Dorin Tudoran

  @John Galt

  Ce ar putea sa va raspunda un “cretin”, “analfabet functional” si “analfabet semi-functional” ca mine? V-am raspuns o data, ba si odata, candva…Ca ii confirmati lui Gellu Dorian ca sunteti din Botosani, cum imi transmitea cineva, e un prim pas spre un “dialog local”…

 • unicornu

  interesant. Radu Filipescu despre excluderea unui paria din GDS.

  ce ne spune RF: Sorin Iliesiu l-a cam tras de atentie pe Andrei Plesu. Iar RF cade in remember. Ce umor are si ce bine vorbea germana. Undeva.
  Perfect. Argumente unu si unu :O

  Si Monica Lovinescu se amuza cu AP. Dar nu uita sa-l dojeneasca (era uluita de fapt de “caderea” celui pe care …) -- cel putin in paginile jurnalului -- pentru derapajele morale.

  A venit la timp excluderea 😉 Sa se (re)alinieze odata (o fi bine :O ? ) intelectualitatea (aia de buna calitate 😀 ) asta.

 • Pentru John Galt,
  o sa-l întreb pe profesorul Vasile Pop cine sunteti, daca existati si sub al nume sau doar sub acesta imprumutat, sau doar sub porecla de Old Fart, cum afirma unul care va cunoste foarte bine si se numeste Gabriel. Firesc ar fi fost sa va deconspirati, mai ales ca faceti afirmatii foarte grave la adresa unui om, in primul rind, unui intelectual, unui caracter integru, unui poet, care n-ar fi pretins nici sub amenintarea armei sa ceara, pentru a veni la Botosani, primarului Catalin Flutur suma pe care, pasamite, dupa vorbele lui Gabriel, o vehiculati prin cafenelele din Botosani. Implicind si o relatie politica de influenta de la virf, cu care numai chestiuni dintr-acestea n-a dwscutat primarul. Primarul Botosanilor n-a vorbit cu Dl Dorin Tudoran decit in momentul cind acesta a ajuns la Botosani. I s-au decontat cheltuielile aferente, asa cum li s-au decontat tuturor invitatilor. Faptul ca a venit si in al doilea an, asa cum cere regulamentul Premiului, asta dovedeste un foarte mare respect fata de organizatori si fata de importanta acestui premiu. Pentru afirmatiile Dvs., daca le-ati facut, calomnioase pentru toti, trebuie sa dati socoteala, si altfel, in fata instantei. Pentru asta as dori sa va vad curajul si demnitatea pe care le afisati. Cit priveste lectiile de gramatica, chiar in link-ul in care ii dati lectii lui Dorin Tudoran, faceti impardonabila gresala de scriere a locutiuni adeveribiale INTR-ADEVAR, pe care o scrieti INTRADEVAR, ceea ce nu exista in limba romana. Vedeti DOOM, editia a II-a, p.422. Prin urmare, mergeti din nou la profesorul Vasile Pop, sa va invete granatica. Eu va stau la dispozitie pentru a-mi aduce dovezi clare, evidente, despre cele trimbitate de Dvs. prin oras, asa cum spune numitul Gabriel. Veniti eventual impreuna sa ne lamurim odata pentru totdeauna. Altfel, lasitatea va ramine singura arma cu care va aparati si atacati fara scrupule pe oricine. Or de astfel de oameni am dori sa scapam pentru totdeauna.

 • Dorin Tudoran

  @Gellu Dorian

  Pierdere de vreme…
  O precizare: cand am venit pentru premiu, in ianuarie 2010, mi-am platit singur cheltuielile de drum Washington-Bucuresti-Botosani-Bucuresti-Washington, in vreme ce cazarea a fost asigurata de organizatori. In ianuarie 2011, cand am venit spre a da mai departe coronita de lauri, mi s-au achitat si costurile pentru drum.

 • tot pt John Galt,
  si in raspunsul sau intrebarea, ce o fi acea interventie, pe care mi-l dati sau mi-o adresati, se vede clar cit de agramat sunteti, scriind:”…cînd te lasă dl primar Flutur să discutaţi şi cu celelalte animale ale padurii care merg pe stradă, poţi sp-l întrebi…” (Corect ar fi fost, CIND VA LASA.. sau a SA DISCUTI, ca sa faci acordul). Iar daca prof. Vasile Pop ti-a provocat o astfel de reactie, este problema lui si, in fond, a dvs., care vă formaţi opiniile după ureche, colportindu-le tot la urechile celor care abia asteapta asa ceva. Vad ca insultati in continuare, numindu-ne “alcoolici”, ca facind parte dintr-un “club” al acestora, “anonimi”. Or amicii mei, cei cu care ne intilnim cind si cind, nu sunt alcoolici, nici pe departe, cu atit mai putin eu, care, spre mirarea multora, sunt un ins normal, nu m-a vazut nimeni vreodata beat. Aveti o grava problema, fie nascuta din frustrari repetate, fie din birfele la care luati parte, se vede, cu placere, desi va aratati mihnirea. Chiar va provoc la o intilnire, sa lamurim toate aceste lucruri, daca sunteti din Botosani, daca, nu, inseamna ca nu locuiti aici si aruncati vina spre aceste locuri. Sa vedem ce urmeaza. Dar pune mina pe carte, mai intii!

 • Gellu Dorian

  Da, asa este, in 2010, ti-ai platit singur transportul. Nu mai retineam exact cum a fost. In fine, ai dreptate, pierdere de vreme. Se pare ca este un club al birfitorilor de la un colegiu botosanean, care intretine o perpetua dihonie in oras. Noi i-am ignorat, insa se vede ca ei se hranesc in continuare cu propriul lor suc.

 • Dorin Tudoran

  @Gellu Dorian

  N-are rost sa te enervezi. Hai sa ne vedem de ale noastre, caci discutia asta a plecat spre noi dintr-o fundatura si nu duce decat in alta fundatura…

 • Daca_nu_nu

  @) GD & DT
  La noi, în Ardeal, când vine oarecine cu povesti de-astea aiurea-n căruţă, se zice aşa: „De te-ar arde-o zamă bună… Da te arde chisăliţa…”.
  E foarte bine că aţi adus aceste lămuriri, pentru ştiinţa cititorului de bună-credinţă. În rest, nu cred că merită efortul. I-aţi spus O DATĂ clar şi răspicat, dar, dacă omul stă rău cu priceperea…

 • Gellu Dorian, o intrebare: unde naiba ati vazut ca am zis eu ceva de premii, concursuri, primarul din Botosani si toate celelalte acuzatii pe care mi le aduceti???? Care cafenele? Eu nu ies in cafenele si nu am discutat niciodata despre astfel de povesti. Ma confundati.

  Va proiectati propria incompetenta, ba chiar LASITATE. Eu nu am nici o legatura cu combinatiile dumneavoasta, cu sobolaneala si trasul ala de sireturi specific, vad, micilor orasele de provincie.

  Ati citit macar partea aia cu inversiunea morala? Ati auzit macar de Chomsky? Stiti ca exact aceeasi inversiune si DETURNARE a sensului unor cuvinte o practica si el? Va intereseaza sa discutati despre subiect sau iarasi va duceti in zona spagilor si aranjamentelor locale, care pe mine NU MAI INTERESEAZA DELOC.

  “O data iesiti in strada” -- este varianta corecta. Asa era mai demult, inainte ca niste anafabeti functional sa puna mana pe putere, sa modifice ei tot conform propriului lor sistem (*VICIAT) de valori.

  “Odata iesiti in strada” este dovada cat se poate de clara a subversiunii care are loc in cultura, in numele “viitorului luminos” ce va veni. Este dovada relativismului moral in care orice fapta e permisa in prezent (vezi justificarea agresiunii), dar si a cretinismului, care poate fi vazut din urmatoarele contradictii perfect logice:

  “libertatea de exprimare e absoluta” VS stergem si cenzuram orice comentariu, ca asa avem chef / la fel cum dupa o zi ni se schimba cheful, si le publicam ( relativism moral ce duce la dubla sau tripla masura, la arbitrar, la un TERCI ideologic si lipsa oricaror standarde)

  “Violenta nu e justificata NICIODATA” -- dar pe de alta parte vad ca grupurilor mari le este permisa, ca deh, asa e in democratie, “in grupuri mari oamenii sunt greu de controlat”.

  Vad ca nici unul din voi nu a avut nici o reactie la cretinismele marca Critic Atac oferite ca exemplu, vad ca ii aveti in blogroll, nu va deranjeaza deloc. E bine..

 • Ce zic eu, ce intelege el. TIPIC. Si pe urma va mirati cand cineva va zice in fata ca sunteti dusi cu pluta, pe campii..

  Acum am vazut si articolul de pe Inlinie dreapta unde doriti sa-mi aflati IP-ul, ca sa ma dati exemplu la gazeta de perete, in bunul obicei stalinist.

  Ce intreb eu, ce intelegeti dumneavoastra.. Eu zic de inversiune morala, de Carvalho, voi ii dati inainte cu Flutur si cine stie ce concurs obscur al primariei. Pai ce pretentii sa mai am?

  Mai ramane sa vad un procuros sovietic la usa, ca pe vremuri. Bravo tovarasi, sunteti pe drumul cel bun! Multe “succesuri”.. viitorul dumneavoastra e mai luminos ca niciodata!

  V-as recomanda un spital de psihiatrie, insa tare imi e ca iarasi o sa va simtiti jignit. Sau poate o sa ma acuzati ca jignesc cine stie ce program guvernamental sau cine stie ce ONG care isi duce veacul pe acolo, si prinde finantari. Mai stii?

 • Daca_nu_nu

  Apoi, io nu ştiu di ce se năcăjesc oamenii aşe, că doară viaţa-i scurtă. Acuma, dacă tăt am pus io mâna pe putere(a gramaticală), apăi tră să spui că jaba am pus-o. Că n-am auzît de Chomsky de când m-o făcut Dumnezo. 🙂 Io am auzît de alţîi nene: pe unu-l cheamă van Dijk şi pă celălaltu-l cheamă Walter Kintsch. Ce au în comun? Apoi au o treabă care se cheamă „text comprehension”… Şi-apoi am mai auzît de-o treabă de se cheamă „latent semantic analysis”, no, cum îi zîce pe la noi, prin provincie. Enjoy!

 • eu insist sa fiu tutuit. daca insistati, vorbesc cu ‘Dvs’.

  exista lucruri pe care extrema stinga si ceea ce e numit extrema dreapta le au in comun. asta e motivul pentru care comunismul si nazismul sint frati gemeni. asta e motivul pt care comunistii treceau foarte usor la nazism si invers. stiu, asta zice si Vladimir Tismaneanu, dar va trebui sa ma credeti ca Olavo si VT au ajuns la aceeasi concluzie independent, fara sa se fi cunoscu inainte: http://inliniedreapta.net/perversiuni-definitorii-ale-mentalitatii-revolutionare-olavo-de-carvalho/
  Eu am ajuns la aceeasi concluzie prin cu totul alte mijloace, si tot inainte sa ii fi cunoscut pe ei, sau argumentele lor.

  Scopul difera, mijloacele mai putin: Revolutia. chiar daca Revolutia ia forma Occupy (Claudiu Craciun), Noua Dreapta, Revolutia Bolsevica, National Socialismul, tot Revolutie e. Exista diferente intre cele doua extreme, dar asemanarile depasesc in numar deosebirile. De asta, chiar daca forma luata de comunismul ceausist e national-comunismul, ramine revolutionar, deci de stinga. Cititi-l pe Lucian Boia, cu al sau “In cautarea extremei drepte”. O fi si el vreun fascist.

  “Mai cititi”, “nu strica”, “ci pentru ca eu chiar gandesc. Sau incerc. De o buna bucata de vreme. Dumneavoastra?” si daca tot cititi, poate incercati sa si intelegeti.

  Oricum, sinteti un domn.

 • Dorin Tudoran

  @costin

  In cele mai multe cazuri, sunt un domn sau macar incerc sa raman unul. Uneori, insa, sunt obligat sa ma comport precum cei din jur -- aflat la Roma, trebuie sa ma port ca romanii.
  Daca toi românii ar fi fascisti de felul lui Lucian Boia, Romania ar fi o tzara foarte descuiata la cap.
  Nu inteleg, ce s-a intamplat asa dramatic de trebuie sa ne tutuim? Eu zic sa mai asteptam.

 • Dorin Tudoran

  @John Galt

  Cu cine vorbitzi? Cu dl Gellu Dorian? Cu mine? Singurel?
  Nu stiu ce articol ati citit pe site-ul In linie dreapta, dar rezultatul este cam zig-zagat.
  Nu caut IP-ul nimanui, nu dau nimanui IP-ul cuiva; comertzul de acest fel nu se practica pe aici.
  Mi-ati recomanda un spital de psihiatrie? De ce? Va plictisiti acolo? Sunteti singur in camera? Daca va e urat de unul singur, ceretzi sa fitzi mutat in salonul mare.
  Cu asta, revenitzi de unde v-am scos la lumina: Spam sau Trash; dupa cum se nimereste.
  Va doresc multa liniste.

 • Dupa parerea Dvs, Lucian Boia e fascist?

 • Dorin Tudoran

  @costin

  Fascist, Lucian Boia? Dimpotriva, este un om extrem de luminat de la care, din pacate, putini vor sa invete.

 • Si ce parere aveti despre parerea dinsului, si a lui Olavo, despre fascism, nazism si comunism? Ce am inteles gresit?

 • Dorin Tudoran

  @costin

  Ma mai gandesc. Trebuie sa inteleg mai bine ce ati… inteles.

 • eu cred ca am inteles ce zic. asta e parerea mea. ce ati inteles dvs? sinteti de acord, nu sinteti de acord, gresesc ei? unde gresesc? de ce?

 • Dorin Tudoran

  @costin

  Bine, dle Costin. E perfect.

 • ce anume e perfect? nu am primit nici un raspuns.

 • Daniel

  Pe Boia il “cunosc” de aproape doua decenii, cu Olavo m-am intalnit de curand. Ambii merita cititi, fiecare in modul sau lupta cu totalitarismele si extremismele secolului trecut. Vi-i recomand pe ambii.

  @Florin Iaru, am vazut ca Stelian Tanase este in greva pentru ca nu si-ar fi primit banii. Dumneavoastra sunteti ok? Cred ca il regretati pe Vantu, ala macar va dadea salariile. Scuze pentru offtopic.

  @Dorin Tudoran, chiar va place Chomsky?

 • Cum ziceam: hai sa facem pe’a prostii, sa ne prefacem ca nu intelegem nimic, si sa mai dam o basina de aia neaosa, socialista, plina de emfaza si elitism, ca poate trece si de data asta.

  1.

  “Old Fart”, parca asa a zis individul, nu?

  (si acum sa va iau pe rand.. ca sa nu va mai ascundeti dupa deget si sa dati vina pe celalalt)

  @ Dorin Tudoran: nu v-a deranjat remarca prietenului dvs, NUMITUL Gellu Dorin, la adresa mea? Nu v-a sarit in ochi? Sau mai bine zis, aia nu v-a mirosit?

  Sau cealata “basina”, aia a lui Iaru: “4. Lăudători ai creştinismului, ar fi în stare să te descăpăţîneze dacă nu le împărtăşeşti credinţa”. Chiar nu ati sesizat ca eu am explicat ca la prosti, cu subiect si predicat, ca violenta poate fi justificata NUMAI in legitima aparare. Cand v-am explicat tuturor ce inseamna pana si conceptul de LEGITIM (*adica doar atunci cand VOI veniti la mine in bucatarie). Ce am zis eu: ca vreau sa fiu lasat in pace, ca nu doresc sa-mi impuneti voi nimic. Ce a inteles Iaru? Ca eu vreau sa-i iau gatu’ daca nu accepta Adevarul meu..

  Domnule Tudoran, cine are o problema GRAVA cu logica?? Eu??

  Serios, acum, voi (toti) nu va dati seama cat de penibili sunteti? Nici nu mai spun de dl Iaru, care si el are destule citate din care se vede clar ca este un fan al socialistului Salvador Dali..

  Aveti pretentia sa ca vizitatorii sa va trateze cu respect, insa pe de alta parte vad ca permiteti, ba chiar incurajati, MITOCANIA (referinta la mame etc).

  Revenind la subiect, ce altceva am zis eu, in afara faptului ca nu ati inteles aproape nimic (sau va prefaceti ca n-ati inteles): am spus ca formularea dumneavoastra, aia cu “odata iesiti pe strazi” (pe care ati schimbat-o de 3 ori pana acum_, E GRESITA. Ba chiar v-am ridicat mingea la fileu si v-am aratat DE CE e gresita. Au fost destule puncte de plecare, si in nici un caz “fundaturi”

  Care a fost raspunsul? O definitie obosita din DOOM, care confirma exact acelasi stil de a ma trata cu fundul, de care ziceam. Ca sa nu mai spun ca in superficialitatea dumneavoastra (stiti care, aia care caracterizeaza ORICE socialist), nu ati avut rabdare sa cititi pana la capat (culmea, propria definitie), si sa vedeti ca in DOOM-ul vechi “O DATA CU”,” O DATA CE” era scris dezlegat. Dar na’.. e greu la deal. Mai ales cand e vorba sa intelegem ce e aia inversiune temporala, justificarea unor crime din prezent, in numele unor utopii nerealizabile din viitor, cand ar trebui dezgropate si analizare expresiile lui Che Guevara, Himmler samd..

  Sa ne prefacem ca nu s-a intamplat nimic. Sa stergem.. E mai bine..

  “Sa trecem” (vorba altui puscariabil pe care il ignorati).

  2.

  @ Gellu Naum, pardon, Gellu Dorin, (ca el e baiat fin).

  Care este mai exact acel citat in care eu m-am referit la Dl Tudoran si la concursul de poezii al lui peste, organizat de Primaria Botosani? Unde m-am referit eu la combinatiile voastre? In cafenea, aici, unde? In plus, sunteti sigur ca eu il cunosc pe un anume Gabriel? ABSOLUT SIGUR?

  Va repet: faceti o confuzie. Sunteti intoxicat de mirosul ranced al propriilor.. (basini -- dar nu va suparati pe mine, este expresia lui Florin Iaru).

  In plus, ce zic eu, ce intelegeti voi. Eu ma leg de inversiunea timpului, facuta voit si la indicatia pretioasa a tovarasului Ciomsky (Naum Ciomu, ala care castreaza victimele -- cautati pe google), voi ii dati inainte cu o greseala de corectura, nici macar gramaticala. Adica v-ati ascuns in papusoi.

  Vai si amar cu asa luptatori. Sau aplaudaci, ca nu stiu cum sa va spun. Sau scriitorasi de fitzuici pentru primarie, comentatori sportivi pe forum, sau coordonatori de joc la dublu, triplu, in paispe, in cerc, in spirala sau ce mai vreti voi, pentru ca sincer, eu chiar nu inteleg de unde va obtineti banii necesari platii TAXELOR SI IMPOZITELOR catre primarie (aici il excluid pe Dl Tudoran -- el are bani, e in US), mai ales cand viata e asa de scumpa. Iar voi aveti obraz fin. M-am gandit la un moment dat ca sunteti genul care obtine tot felul de certificate, ba de revolutionar, ba de handicap, sau poate macar o hotarare de consiliu local prin care sa fiti scutiti de taxe (stiti voi, schema cu voluntariatul in caz de urgenta), insa ma uit pe geam, vad ca acum este o urgenta insa observ ca voi o frecati pe net. Si nu la lopata, cum ar fi normal.

  Bine in schimb ca sunteti toti poeti, si va periati intre voi. Si va dati premii. Adica “vax albina”, pentru ca de “ac” nu cred sa mai fie vorba de multa vreme..

 • Dorin Tudoran

  @costib

  E perfect ce-ati spus. Adica -- haideti sa facem o pauza.

 • Dorin Tudoran

  @Daniel

  Am zis ca-mi place? Se intampla ca, pe cand lucram la Vocea Americii, i-am luat un interviu.

 • Dorin Tudoran

  @John Galt

  Excelenta ideea dvs.: sa ne prefacem ca nu s-a intamplat nimic. Dupa povestea cu “socialistul Dali” ne putem opri linistiti.

 • Daniel

  Pot spune ca ma bucura raspunsul, mi s-ar fi parut ciudat ca un intelectual subtire ca dumneavoastra sa fie indragostit de un extremist care din pacate e din ce in ce mai la moda printre tinerii dezorientati de astazi.

WP Admin