≡ Menu

Ceaușescu, Jebeleanu, Ponta și Regele David

În perioada scandalului provocat de plagiatul săvârșit de Eugen Barbu, Eugen Jebeleanu a avut o întâlnire cu Nicolae Ceaușescu. Acesta din urmă nu era doar nervos că un ”tovarăș de încredere” era acuzat de plagiat, dar și oarecum iritat că ștabii de Partid nu fuseseră capabili să-i explice foarte clar despre ce era vorba, rezumându-se la placa: ”Tovarășul Barbu e un tovarăș devotat, iubește cauza. Cei care-l acuză nu sunt devotați, nu iubesc cauza.” Practic, Ceaușescu nu înțelegea în ce constă “metoda colajului” invocată drept apărare de Eugen Barbu și clica sa. Așa că Tovarășul l-a întrebat pe Jebeleanu ce e cu colajul ăsta.

Mi-l amintesc pe ”Nea Jebe” reproducându-ne cu mare mândrie seara, la masă, răspunsul dat lui Ceaușescu. A fost cam următorul: ”Tovarășe Ceaușescu, în cazul acesta lucrurile stau așa – intri, pe furiș, în curtea unui om și ți se colează o găină de mână.”

Om de la țară, Ceaușescu a înțeles. A continuat să-l apere pe Barbu, dar a permis publicarea comunicatului Consiliului Uniunii Scriitorilor prin care era dezavuat furtul comis de acesta.

Dl Victor Ponta ne spune că nemesisul său, președintele Traian Băsescu, a înroșit telefoanele ca sa-l pârască în America și la revista Nature.

Lăsând la o parte faptul că revista respectivă nu este, cum pare să creadă premierul, una specializată doar în probleme de mediu (dacă nu mă crede, îl poate întreba pe dl Remus Cernea), chiar dacă membri ai echipei Băsescu au sunat peste tot, ei nu au adresat lumii științifice și mijloacelor de informare în masă apelul: ”Săriți, Victor Ponta ne-a furat Cloșca (cu puii de aur) ca să o polueze!” Au transmis altceva.

Eugen Jebeleanu făcuse vâlvă și cu un scurt poem care începea așa: ”Pe vremea Regelui David/Veni la el un individ.” Dl Ponta se întreabă   cum de poate să-l acuze cineva de plagiat, când prefața lucrării sale de doctorat a fost semnată chiar de profesorul Diaconu, pe care l-ar fi plagiat?!?

Din motive ușor de înțeles, Eugen Jebeleanu nu poate răspunde și la această întrebare. Regele David, nici atât.

Desen & Copyright 2012 - DION

Nu știu cine este profesorul Diaconu și dacă mai este prin preajmă. Dacă este, ar trebui să răspundă nedumeririi lansate de dl Ponta. Dacă Nicolae Ceaușescu era prea simpluț pentru a înțelege subtilitatea acelui “Plagiatul este forma supremă a admirației”, profesorul David ar trebui să fie  un admirator desăvârșit al celor care-l admiră până în culmile supreme ale admirației, ca să nu observe că ar fi fost prădat.

Dl Ponta are dreptate absolută într-o singură chestiune: nu este nevoie de o părere venită din partea Academiei Române. În acest moment, așa cum arată lucrurile se văd de la o poștă. Cu ochiul liber.

În turneele de simplu și dublu ale Marelui Șlem de Plagiat Amator, PSD pare să conducă detașat în fața PD-L. Cum se vor termina finalele în preajma parlamentarelor din toamnă rămâne totuși greu de ghicit.

Deocamdată, în avionul de Bruxelles,  dl Ponta și ai săi îi pot asculta pe Freddie Mercury și The Queen cu ”We Are The Champions!”

În celălalt avion de Bruxelles (fiindcă România își permite două), dl Băsescu și ai săi pot fredona fericiți: ”I-am ciuruit! I-am ciuruit! I-am ciuruit!”

Noi, prostimea, în așteptarea “kingmaker”-ului, profesorul Diaconu, ne putem întoarce la versurile lui Eugen Jebeleanu: ”Pe vremea Regelui David /Veni la el un individ / Spunând: Ascultă băi Davide /De ce în ţară nu-s stafide /Căci ele mi se fac din struguri /Și când le ciuguleşti te bucuri. /David răspunse Ehehe /Ce bune-ar fi, dar nu mai e  Ce nu mai e, făcu săracul /În ce le pune cozonacul“…


Dar dacă spre toamnă lucrurile se complică și mai tare și nu neapărat (doar) pentru pentru dl Ponta?

Bun și Bacovia cu nervii săi de toamnă:

“La toamnă, când frunza vă îngălbeni,/Când pentru ftizici nu se ştie ce noi surprize vor veni,-/Alcoolizat, bătut de ploi, cum n-am mai fost cândva,/Târziu, în geamul tău, încet, cu o monedă voi suna.”

Moneda, bat-o vina!

 

 • mihai rogobete

  Ce să mai aşteptăm de la politicieni, dom’le, dacă nici la cultură n-au voie să pună botul, cu legea asta a funcţionarului public, nici la demisii de dezonoare?

 • z e r l e n d i

  Stiti care era regula celor 3 gaini -- nu e o gluma -, in vechile cutume legale romanesti? Am gasit istoria asta intr-o carte a lui Dan Horia Mazilu, Lege si faradelege in lumea romaneasca veche.

  Cind cineva fura 3 gaini (sau echivalentul) nu era considerat furt. Era nesemnificativ. Valoarea obiectului furat trebuia sa fie mai mare, pentru a se declansa procedurile …

  Intelegem de aici de ce (multe dintre) doctoratele de la noi par sa faca mai putin decit cele 3 cotcodacitoare.

  Altfel, sa observam ca persoana plagiata de VP a declarat ca nu-l intereseaza problema:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12565079-dumitru-diaconu-profesor-care-ponta-este-acuzat-plagiat-nu-intereseaza-daca-victor-ponta-plagiat-nu-depun-nicio-sesizare.htm

  Unii ar spune ca e cam mult: un ministru al educatiei, procurorul general, PM-ul … Mie mi se pare “normal”. Mizeria asta e aici dintotdeauna.

 • Nicolae Prelipceanu

  Cineva mi-a povestit ca un student sau o studentă a confundat epoca Ming din China, cu epoca Mang. Confuzie mare: noi, nu chinezii, trăim în plină epocă Mang. Şi încă avant la lettre.

 • Dorin Tudoran

  @zerlendi

  Dl profesor Dumitru Diaconu se afla intr-o situatie delicata: cum ar putea depune o sesizare ACUM, dupa ce ATUNCI n-a observat in prefata ca fusese plagiat?

 • dinu adam

  mare dreptate ai, cum ti-ai facut obiceiul.
  doar intr-un amanunt te inseala memoria: Ceausescu n-a permis publicarea comunicatului Consiliului Uniunii Scriitorilor, ci tocmai dimpotriva. intimplarea face ca, la vremea aia, eram la Bacau, in armata, si Mihai Dinu Gheorghiu imi aducea de la Iasi gazetele literare, grijuliu sa nu ma cazonesc.
  in saptamina cu pricina, mi-a adus doua exemplare din Romania Literara, unul primit prin posta (ca abonat), in care era publicat comunicatul despre care vorbim, si celalalt, cumparat de la chiosc, in care pe acelasi loc din pagina 2, in locul comunicatului, aparea un articol despre luna filmului la sate.
  cu alte cuvinte, s-au tras doua tiraje: unul (cu comunicatul) care a apucat sa fie trimis abonatilor, celalalt (fara comunicat) care s-a distribuit la chioscuri.
  cit priveste plagiatul lui Ponta, nu prea vad ce s-ar putea comenta dincolo de evidente: e o prostie de papagal care dovedeste ca mare lucru n-avem altceva ce astepta de la politicienii nostri.
  ca atare, nici nu gasesc in asta un motiv de demisie, cita vreme Ponta n-a ajuns premier pentru ca ar fi un model deontologic sau pentru ca-i doctor in ceva -- e numit politic, poate chiar in virtutea faptului ca si-a furat doar doctoratul, ca doar nu erau sa puna premier pe unul care fura oua (in fond, nici recidiva in neconstitutionalitate a actelor legislative emise sub semnatura profesorului de drept constitutional Emil Boc n-a fost, la vremea ei, motiv de demisie).
  sigur ca tot de domeniul evidentei e ca toata povestea asta pute de la o posta (Florin Iaru a verificat si vestea plagiatului a aparut simultan, adica in aceeasi zi, si in Nature si in nu stiu ce ziar din Elvetia sau Germania -- ca sa vezi coincidenta!), numai ca plagiatul ramine plagiat, indiferent ce mirodenii or gasi unii sau altii ca sa dreaga busuiocul.
  e clar ca Ponta si-a compromis definitiv eventuala cariera profesionala, asa ca pare condamnat sa ramina parlamentar pe viata, ca prim-ministru n-are cum.

 • Dorin Tudoran

  @dinu adam

  Tu erai in armata, la Bacau, unde eu fusesem judecat pe cand faceam armata drept pentru care am stat mai mult la “bulau” decat la instructie, dar, draga Dinule, eu am fost prntre cei care l-au judecat pe Barbu, am si povestit candva despre un schimb de replici. Romania literara a aparut in doua editii, adevarat, dar editia in care a aparut comunicatul nu putea sa apara fara acordul de sus. Ce s-a intamplat? Ca intotdeuna: s-a schimbat… modificarea. ce vroiam sa spun, printre altele, era ca vorbindu-i pe limba lui (a lui Ceausescu), Jebeleanu i-a dat imaginea clara,… vizuala, a ciorditului prin “colaj”, lucru care l-a facut pe Ceausescu sa ezita in a lua o poztie foarte ferma Pro-Barbu. Dupa ce “Nea Jean” si-a depus decoratiile si a ameninta ca se muta in Spania, nea ceasca si ai lui au redevenit “sentimentali” si l-au aparat din nou…

  Sigur ca e lucratura grupului Pro-Basescu, sigur ca au inrosit telefoanele etc. Dar au avut “marfa”, n-au inventat-o…

 • Dorin Tudoran

  @Nicolae Prelipceanu

  Ei, si tu, acum. Progresul e evident: de la Era Socialista la Epoca Mang…

 • Dorin Tudoran

  @zerlendi
  Din ce spune dl Nastase se intelege ca este viorba de un un alt profesor Diaconu: Ion nu Dunmitru:
  http://www.cotidianul.ro/nastase-despre-acuzatiile-de-plagiat-la-adresa-lui-ponta-186416/

 • neamtu tiganu

  uite linku din FAZ, interesant e ca FAZ zice, plagiez, “conform propriilor cercetari”, mai zice ca lucrarea are 300 de pagini nu 430 cum zice Nature, or fi greseli de traducere? Oricum FAZ vrea sa lase impresia ca nu are cu NATURE nici o legatura. http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/abgeschrieben-plagiatsvorwurf-gegen-rumaeniens-ministerpraesident-11790951.html
  Io imi scot palaria, Basescu e bun, lucratura fina, are deschidere mondiala.

  Deci cum spuneam, Ponta deschide-ti un birou de avocatura, in politica nu mai ai ce cauta.

 • Dorin Tudoran

  @neamtu tiganu

  Iata aici reluata, cuvant-cu-cuvant, teroia lui Eugen Barbu: “De când lumea şi pământul, cărţile din cărţi se scriu.” Victor Ciutacu in JN….

 • z e r l e n d i
 • Dorin Tudoran

  @neamtu tiganu

  Oamenii care au “sesizat” revista Nature sunt cei care au “semnalat” situatia si celor de la FAZ. Absolut…

 • Profesorul prefaţator Dumitru Diaconu a ieşit cu o declaraţie halucinantă: nu îl cunoaşte personal pe Victor Ponta. În rest nu ştie că a fost plagiat şi nici nu îl interesează. El e magistrat şi gata.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12565079-dumitru-diaconu-profesor-care-ponta-este-acuzat-plagiat-nu-intereseaza-daca-victor-ponta-plagiat-nu-depun-nicio-sesizare.htm

 • Dorin Tudoran

  @George Damian

  Nu dl Dumitru Diaconu este prefatatorul ci dl Ion Diaconu:

  http://www.cotidianul.ro/nastase-despre-acuzatiile-de-plagiat-la-adresa-lui-ponta-186416/

 • George Damian

  Aşa este, greşeala mea.

 • Gellu Dorian

  Cind a fost vorba de analiza plagiatelor, ca au fost la rind citeva in acei ani ( cele mai cunoscute au fost cele facute de Ion Gheorghe, Eugen Barbu si Corneliu Ştefanache), Ceauşescu a convocat o sedinta la Consiliul Culturii, unde a analizat soarta culturii de atunci, printre care cele mai viu criticate au filmele (Nea Mărin Miliardar a stirnit indignarea majora), ia plagiatele au fost atinse cu o oarecare ingaduinta. A ramas celebră zicerea lui Ceauşescu: “Chiar dacă se plegiază, arătăm sursa!”. Prin urmare un astfel de furt -- pe lîngă multe altele, dar şi cel al furtului identităţii! -- era îngăduit. Şi chiar a fost ingăduit. Ce a păţit cineva ceva? Nimeni n-a păţit nimic. De ce nu a face la fel şi urmaşii demni ai celuimaiiubitfiualpoporului, care şi-au căpătat titluri pe de-a moaca, aşa cum a căpătat şi ilustra, pentru care au înnegrit pagini chiar şi figuri celebre ale ştiineţi. Savantei, clica lui Iliescu, la judecata de la Tirgovişte, i-a luat titulurile -- cine nu îşi aduce aminte mirarea acesteia, cind i s-a spus că nu mai are nici un titlu, lăsînd-o analfabetă cumera in faţa gloanţelor!? Ăstora cine le ia dreptul de a ne umili, insulta şi ţine într-o continuă minciună? Nimeni! Ba se mai găsesc, din păcate, şi susţinători înfocaţi ai acestori tîlhari de drumul mare. Le admiră vorbele, atitudinea, aroganţa, totala lipsă de bun simţ!

 • @Ghostwriter

  @Dinu Adam
  Cred ca si teza indrumatorului Adrian Nastase ar merita luata la purecat, nu doar a pupinului sau Victor Ponta. Ar putea sa apara surprize ca la Mang. Doar ca la Nasty, cititor de engleza si franceza, ar trebui muncit mult mai mai mult, verificata bibliografia in limbi straineze, recitite referatele celor din comisie (care, de cele mai multe ori, nu citesc lucrarile doctorale, le rasfoiesc numai sau compileaza rezumatul oferit de candidat -- cind nu ofera, la cei nepilosi, un referat contra cost!).

 • Jurist Prudent

  @Tragedia Institutiei Doctorale
  Lipsa de legislatie doare tare. E prins pagiatorul, sa zicem Ponta, pateste numai el rusinea mare ( i se retrage titlul de doctor si e rertrogradat, precum Florian Bratu, prorectul faimos din Suceava, la grad didactic mic: asistent ori lector), nu si indumatorul tezei, nu si Adrian Nastase, nu si ppresedintele juriului, de obicei un decacan sau un prodecacan, nu si membrii juriului, platiti regeste , cu totii, sau scutiti de unele obligatii profesionale, tocmai pentru a citi atent lucrarea, a verifica trimiterile bibliografice, calitatea redactarii, limba, contributia adusa in domeniul de specialitate cu pricina. Legislatiile existente in alta parte il sanctioneaza dur si pe indumator, “patronul tezei” (cum ii spun Frantujii), retragindu-i dreptul de a conduce lucrari sau… si mai rau.

 • Observator

  @Dem lustigen deutschen Zigeuner
  In cazul, extraordinar, ca i s-ar anula doctoratul lui Victor Ponta, ar fi retrogradat acesta, conferentiar nu mai stiu unde, pe post de lector sau asistent -- cu posibilitatea de a cauta indrumator pentru o alta teza. I-as sugera, in atare nefericita situatie, sa-si caute un GHOSTWRITER, un ”negru tezial” credibil, onest, carele, bine platit si motivat foarte, sa compileze lucrarea dinspre cele mai bune bibiografii euro-atlantice de specialitate, nu sa umble cu furtisaguri intelectuale. Ramine mereu valabila recomandarea ceauseasca: ”Daca mai plagiati, tovarasi, sa indicati si sursele!”

 • mariana codrut

  @ All
  Dl. Răzvan Theodorescu a fost referentul unui Ceahlău al “iesteticii” ieşene, în cartea căruia poţi găsi perle de genul (dar sînt multe altele, absolut sinistre, le dau pe cele mai scurte): CAPITELELE (coloanelor), în loc de CAPITELURILE; „sugestivează”, în loc de „sugerează” şi „cosmeticizează” în loc de “cosmetizează”; „servitudine”, în loc de “servitute”;„implicat acestui context”, „implicată mişcării”, „se excludeau permanenţelor statice”,„iminentul ginere”; influenţe venite „prin via Istanbul”; „este o melancolie a tristeţii” etc. etc. E de presupus că estetul bucureştean nu a citit cartea la care a acceptat să figureze drept referent, deci om care girează o apariţie. Poate nici dl Diaconu nu a citit cartea dlui Ponta, pe care a prefaţat-o, fiindcă era în (la) temă?! Ăsta o fi motivul pentru care nu apare să spună ceva? Ce credeţi?

 • Dorin Tudoran

  @ mariana codrut

  eu, unul, cred ca totul arata ca draku’ !

 • mariana codrut

  @Dorin, te rog, daca se mai poate, corecteaza-ma acolo unde e cazul: presupus, în loc de presuspu, scoate-l pe “în” dinaintea lui “care” şi “oricum” . Multumesc!!!!

 • Dingo

  Profesorul Diaconu a “aparut” (audio) la antena 3, spunand cam asa (aproximativ):

  “Am prefatat cartea, credeti ca daca ar fi fost un plagiat nu m-as fi sesizat ?”
  “Multe formulari sunt preluate din documente internationale mot-a-mot deseori si se regasesc in multe din lucrarile din domeniu”

 • Dorin Tudoran

  @mariana codrut

  am operat schimbarile.

 • Cristian

  Dacă plagiatul va fi asumat (pentru că de dovedit nu știu ce mai poate fi dovedit cu acea teză de doctorat care e o insultă pentru orice intelectual și pentru orice student, masterand și doctorand care prin forțele intelectuale proprii și conform noremlor academice și-au redactat lucrările) nu ar trebui să se oprească discuția aici, pentru că în spatele unui titlu de doctor stă un coordonator al lucrării doctorandului și o comisie care acordă respectivul titlu. Atît comisia, cît și coordonatorul ar trebui să citească și să semnaleze orice neregulă. În acest caz (cel al lui Ponta) nu există decît două soluții: ori coordonatorul și comisia nu au citit lucrarea, ori au citit și cu bună știință au dat girul unui furt intelectual. În orice caz, cred că nu doar Ponta e răspunzător pentru fapta sa, ci și cei care au încurajat și au promovat acest furt, astfel că toți acești universitari ar trebui fie să piardă dreptul să mai conducă lucrări de doctorat dacă au fost în prima situație, dat fiind faptul că nu au sesizat plagiatul grosloan, deci nu sunt capabili să coordoneze niciun fel de lucrare științifică de acest calibru, ori ar trebui să fie demiși și scoși din învățămînt pt. că au acordat titlul de doctor pe baza unui furt intolerabil.

 • Ioan Costea

  Da, se anunță „long hot summer” (era un serial pe vremuri). Păi să nu faci haz de necaz: și așa nu merge bine țara, economia, scandalul doctoratelor ne mai lipsea? Politicienii ăștia, le trebuie „tichie de mărgăritar”! Iar un grup semnificativ dintre acești „admiratori” până la virgulă ai textelor altora sunt în drept și administrație. Devalorizează un titlu științific și cariera universitară, asta fac. Ca să se împopoțoneze ei. Ceea ce este mai grav, este că nu se consideră grav (de’, „porțile Orientului”). Cum scrie cineva mai sus (citez, da’ „nu spun cine, persoană importantă”, ca să fiu in topic): „În România se întâmplă mereu lucruri foarte interesante, pentru că nu se întâmplă niciodată ce trebuie.” Cred că pentru că e prea multă corupție. Și, apoi, cine și de ce să-i mai păzească pe paznici când nu funcționează principiile? Așa încât, nu mă îndoiesc că dl Ponta o fi primit și distincția „summa cum laude” (doar dacă n-or fi crezut că „magna cum laude” e mai înaltă). Propunere de rezolvare: după cum în Evul Mediu câțiva mari teologi au fost numiți Doctor Ecclesiae, dacă dlui Ponta i se va retrage titlul de doctor în drept, i s-ar putea acorda acela de „Doctor Politikon”… Încă o dată, „Căldură mare”

 • neamtu tiganu

  Draga Mariana, nu putem sa fim mai atenti, se poate?

  @Observator, nu m-am prins de poanta, pa Ponta nu-l mai ajuta nici draq, e terminat.
  Cica intr-o lucrare de doctorat, stufoasa, un doctorand haios, a scris pa pag. 256, “cine ajunge aici sa se anunte si primeste de la mine 100$”, nici dupa ani nu s-a anuntat nimeni. Pa bune, nici draq, nici conducatorii de proiect, nu citesc 430 de pagini, poate o frunzaresc, un pic.

  Io nu sunt doctor, da sefa mea, da stiu, e umilitor, recunosc, o muiere mi-e sefa, e doctor, conduce doctorate, si mi le paseaza mie, io le citesc, sper sa gasesc partea cu ala care da suta, ma amuza, uneori sunt uimit cite perle gasesc..

 • Ciufulici

  @Mariana Codrut
  Pariez o para degerata pe turbanul doamnei Simone de Beauvoir ca Razvanul respectiv, ca referent, nu numai ca nu a citit ”caramida”istetului estet” (Valentin Tschuk?), dar si ca necitirea lui nu va fi fost, ea, pe daiboj…

 • neamtu tiganu

  era intr-o vineri, tirziu, veneam acasa, cu avionu, aveam de zburat fro trei ore, eram tare obosit, am luat o sticluta de vodca din aeroport, s-o beau si sa dorm pin-la destinatie, avionu era cam gol, stateam la fereastra, la mijloc era liber, la margine era unu, cam de virsta mea, un pic hippy, citea ceva si chicotea, se tot holba la mine, cauta sa comunice..
  Pin-la urma ne cunoastem, era tare excitat, era prof. univ, pa undeva, mi-a povestit ca era implicat intr-un proiect de cercetare, f. important, si a descoperit o lucrare de doctorat, veche, scrisa inca cu masina de scris, in lucrare gasise raspunsuri la tot ce ar fi urmat sa cerceteze, avea pur si simplu orgasm, sa ma ierte Mariana, stiinta poate fi extrem de frumoasa si excitanta.

 • mihai rogobete

  Indestructibil în trecutul său tragic, românul pare să moară de râs.

 • Corson

  He, he! E Super Base! Ca cam Super Mario Gomez, ca sa-l alin(t)am si pe neamtu’.

  Deci, Base. Capitan la 15 ani. Nema Dottore, ceva lucrare a scris si el, echivalabila cu licenta, da’ nu se poate cauta la plagiat pentru ca:
  1. pe vremea aia se scria ad labam (si n-a digitizat-o nici macar Nastase, cit a fost la putere), caz in care softul anti-plagiat e vax albina;
  2. teza de licenta a candidatului de ofiter maritim III Traian Basescu, scrisa ad labam, e deja topita, iar daca nu, oricum e copiata dupa alte teze ale altor loaze maritime, care le-au copiat la rindul lor, pina la inventatorii cabotajului.

  Toti mamelucii cei tineri, care si-a luat doctorate dupa Lovilutie si are tupeu sa face cariera in politichie, ar cam trebui sa bage la cap ca pot fi cautati la titlul academic. E un efort care se merita. Pe criza asta economica.

 • mariana codrut

  @ Neamtu tiganu
  Aveti dreptate, am facut cam multe greseli, scuze. Deh, ca omul dupa o zi in care citeste numai capdeopere universitare la serviciu…
  Insa, cum puteti vedea, am trimis imediat o erata, deci inainte de a ma urechi cineva.
  Multumit?

 • Nicolae Prelipceanu

  Ceea ce e de natură să te/mă scoată din minţi este discuţia asta despre cum se cita în 2003 şi cum se citează acum, de parcă nu s-ar pune ghilimele la citate şi menţiune jos (footnote) sau de final, cu autorul, cartea sau articolul , ediţia şi pagina de unde e citatul respectiv, de cân lumea şi citatul. Bibliografia de la final e cu totul altceva, acolo se citează numai autorul, titlul şi ediţia, fără menţiunea paginilor de unde, eventual, s-a citat. Dacă lipsesc ghilimelele, chiar la un text care defineşte o instituţie sau la un articol din Constituţie, gata, e furt. Halucinantă discuţia, ca între badea Gheorghe şi badea Ion, care n-au prea făcut şcoală. Înseamnă că trăim în altă lume decât ne imaginam, am fost mutaţi acolo pe nesimţite, într-o lume de nesimţiţi. Şi-apoi, hazul e că nici în Codul Penal, furtul intelectual nu se pedepseşte, în schimb furtul de obiecte, cele cu care, se spune, nu te duci în mormânt, da.

 • mariana codrut

  @Ciufulici
  Nu, nu e V. Tsc.
  Nu sint sigura ca am inteles bine ultima parte a mesajului dv. Dar, daca e ce banuiesc eu, probabil aveti dreptate.

 • mariana codrut

  @ Multumesc, Dorin!!!

 • Domnilor, eu consider această problemă ca având două caracteristici principale: una spin-oasă, iar alta tenebr-oasă.
  Caracteristica spin-oasă se revendică din tradițiile noastre ancestrale, unde nu avem autori de poezii, cântece, balade, urări, ci le perpetuăm oral, din gură în gură vasăzică, multi-autorul anonim adăugând, reparând, ștergând anumite pasaje după propria-i pricepere. Singura noutate în domeniu este scrierea -- sau publicarea, dacă vreți -- un lucru odios, un viciu importat din societatea occidentală.
  Noi românii copiem înaintașii noștri doar pentru că suntem de acord cu ei sau din preaplin exercițiu de admirație. Să ne prosternăm oleacă și în fața unora dintre cei mai sinceri români: Ponta, care doar din avânt academic a uitat niște (/multe) ghilimele, și Odobescu, care recunoaște din start că tratatul lui de vânătoare lui este fals.
  Caracteristica tenebr-oasă are mai multe componente politico-securistice asupra cărora nu mă pronunț aici -- doar ca să nu lungesc comentariul și pentru că discutam despre plagiat, nu despre mașinațiuni.
  Parafrazând un clasic în viață ( a se citi „care, al dracului, tot mai dă din picioare”), să ne dea Dumnezeu politicieni după câtă sănătate național-politică avem.
  Sănătate!

 • Fără glume, corupții japonezi își fac harakiri, ăia din Occident, mai rugați, mai rușinați, își dau demisiile, dar cum să procedăm, domnilor, cu ai noștri?
  Să introducem din clasa pregătitoare un curs de „Cum să îți dai demisia atunci când o dai în bară”? Și dacă elevii înțeleg că acel curs se referă la fotbal, nu la sportul nostru național, politica?

 • InimaRea

  Trebuie adaugat la “dosar” ca obtinerea doctoratului e o formalitate, odata acceptat doctorandul. Examenele sint formale, teza -- nu mai vorbesc! Inca din anii ‘970, tezele de licenta erau citite aproape doar de asistenti, care faceau si referatele, asa ca si examenul de licenta era tot o formalitate.
  Din cite stiu, Nicolae Manolescu a patimit cel mai mult pentru obtinerea doctoratului, il avea impotriva pe Piru. Eram deja student cind si-a sustinut Manolescu teza public (‘973 daca nu chiar 74). In schimb, puzderie de asistenti n-au avut vreo problema cu obtinerea titlului absolut obligatoriu pentru cariera universitara. Doar cine nu voia, nu ajungea doctor -- a fost cazul lui Petre Nicolau, care si-a sustinut teza abia in anii ‘990, el fiind asistent dinainte de ‘970 (vorbesc de Litere, fosta “de limba si literatura romana”).
  Ceea ce pretindeau vechii profesori de acolo era sa arati cind citezi -- fie prin ghilimele (“citat”), fie prin enuntarea ideii, cu mentionarea celui ce o lansase.
  Ca atitea altele, “s-a relaxat” si aceasta regula de aur a folosirii bibliografiei.
  In cazul Ponta, eu cred ca profesorul care i-a scris prefata nu-l denunta fiindca el l-a plagiat pe doctorand, nu invers. Ori a plagiat si el ceva pe-acolo -- si-atunci, Ponta “s-a scos”, plagiind un plagiat.
  Totusi, cred ca eroarea tehnica a citarii fara ghilimele a fost sesizata de catre asistentul responsabil cu referatul, si a fost semnalata conducatorului de lucrare. Om politic la vremea aceea -- si-nca unul pe cai mari -- conducatorul de doctorat a lasat-o asa fiindca niciodata nu se stie cind incalzesti sarpele la sin.
  Pe Ponta, nu-l suspectez de spirit stiintific. Traiectoria sa politica il arata venal, carierist, lipsit de scrupule. Asa ca el -- in acest caz -- poate fi victima inocenta in ignoranta sa.
  Ma astept -- in buna traditie romaneasca, stralucit ilustrata in razboiul dintre Saptamina si Romania literara, dintre Barbu si Manolescu -- ca sa apara si teza lui Boc pe taraba plagiatului. Astfel, se va demonstra ca e joc politic denuntul plagiatului, devreme ce “toata lumea plagiaza”.

 • Filotei

  Mai Dorine, dupe maestrul Barbu a ramas oarece literatura….dar dupe tine ???? nica , dragul mosului.

 • Dorin Tudoran

  @Nicolae Prelipceanu

  Diferenta intre a) si b): de cand lumea vs de cand lumea bunuunaaa!

 • Dorin Tudoran

  @Filotei

  Asa este, Filotei! Din Eugen Barbu, eu, unul, prefer mai ales paginile din Paustovski. Glumesc.

 • Daca_nu_nu

  Daaa… Cum se cita în 2003?! Cum ştiam. Sau, mai bine zis, cum nu ştiam! 🙂

  Eram aşa, pe la-nceputuri. Şi mă duc eu la o sesiune de comunicări cu o lucrare despre fraza lui Cantemir, unde citasem corect şi conştiincios tot ce citisem, dar… tot un soi de referat era lucrarea mea. Adică aşa, şcolărească, no. Mişu Gherman, care-i tobă de carte, mă ia la 11 metri, direct!, acolo, să vadă toată lumea!, şi fără nicio milă, domnilor, că de ce-am citat pe I.D. Lăudat care a avut nu ştiu ce clinci cu Dan Simonescu. Mă uit la Mişu (îl vedeam pentru prima dată) de parcă era picat de „pe altă planetă imensă străină şi grea” (între ghilimele :). Habar n-aveam despre ce vorbeşte omul! Domn profesor, zic, nu-i de la mine putere, am preluat-o de la Dragoş Moldovanu, uitaţi, am spus în josul paginii… (şi dau s-o arunc în ograda lui Dragoş Moldovanu, de unde preluasem pe bune). Aoleo (zice Mişu), deci nici nu l-ai citit pe Lăudat? Nu l-am citit, domnule, zic… (Linişte de-aş fi putut jura că şi mâţa tropăie…) Şi-atunci cum ai făcut? zice el. Domn profesor, zic, am făcut şi eu cum am văzut că face toată lumea! Hohote!!! „Toată lumea” a început să rîdă -- numai eu eram pe nicări. Şi după ce s-au terminat lucrările, mă ia Mişu deoparte: „ia hai tu încoace”, zice. No, uite, zice, aşa şi-aşa se citeşte, aşa se scrie, aşa se citează etc. etc. Ani de zile Mişu Gherman a cărat în spate tomuri întregi, de la Cluj, pentru mine, cum a cărat şi pentru alţi -- şi nu puţini! -- colegi ai mei. Xerocopii, ediţii, dicţionare… A contat extraordinar de mult acel ajutor, deşi absolvisem facultatea de vreo 5 ani şi eram deja doctorand. Uneori era atâta de cicălitor, că mă-nnebunea de cap! Dar a meritat! Nici măcar cu-o bere rece n-am fost în stare să-l cinstesc pentru câtă răbdare a avut omul acela cu mine…
  Deci cum se cita în 2003? Cum nu ştiam! Că n-a avut multă lume norocul meu -- să te bată cineva la cap până te-nnebuneşte -- şi asta-i adevărat. Că multă lume pretinde să ştii ceea ce nu ţi-a explicat nimeni niciodată (cum am spus şi pe blogul lui LA), iar e adevărat. De aceea cred că, în locul savantlâcului fără rost, profesorul are datoria să o ia de la capăt cu fiecare generaţie. Sigur că, de cele mai multe ori, nu ne regăsim în notiţele studenţilor; dar să nu ne regăsim în notiţele proprii… Mai greşeşte omul, dar nu cu postata.

  De-aceea-i dau dreptate domnului Prelipceanu. Nu ne onorează -- şi nu ne face deloc bine! -- ca, din dorinţa de a-l apăra pe dl Ponta de o maşinaţiune politică (altfel indubitabilă), să coborâm noi până acolo încât, în loc să recunoaştem că nimeni nu s-a născut învăţat, să ne legiferăm ignoranţa. Problema este cu două tăişuri şi cred că trebuie să fim foarte atenţi şi foarte responsabili. În fond şi la urma urmei, dl Ponta e tânăr şi sunt convinsă că poate face alt doctorat, prin care să probeze că este în stare. Punct. Sigur că gestul domniei sale a jignit multă lume (şi pe mine, şi pe tine, şi pe el, şi pe ea…), dar cred că mai mare va fi jignirea dacă ridicăm ignoranţa la nivel de lege. Părerea mea.

  Şi pentru că „nulla poena sine lege”, las şi un link:

  http://www.fjsc.ro/ro/informatii/206-Ghid-impotriva-plagiatului

 • Octavian the Impaler

  @ mariana codrut & multiplex magister cajva
  Nu cumva e teza burduhanosului pictor, fost staroste la Cultura pesedista iasiota? Caci aceea a fost scrisa, intr-adevar, de Valentinul cu pricina fiind supervizata de gagademicianul “Ciufulici”. Numai ca Tschiuk, neprimindu-si toti banii, i-a lasat-o neterminata de a trebuit bietul zugrav sa o umple de poze si de taieturi de ziare. Ale lui tac’su, pentru ca teza era despre sculpturile staliniene ale marelui profitor comunist, genitor al pictorului nostru de poveste. Cum aud ca Jiji vrea sa-l inscauneze inapoi la Cultura, poate ar veni timpul unor lecturi publice din frunzulita teziala cu pricina, nu?
  P.S. Iertare, rog, domnule Tudoran de intromisiune, dar prea era suculent subiectul! Cit despre topic: cred ca Diaconu nu a semnalat plagiatul din motivul usor de presupus ca era el insusi scribul in aceasta afacere care devoaleaza cam cum au luat doctoratul diverse personaje publice de la noi.

 • mihai rogobete

  @florin dia: Până şi folklorul a plagiat Mioriţa după Alecsandri. Şi ce, deculturalizarea politicii nu plagiază depolitizarea culturii ?

 • Dorin Tudoran

  @Daca_nu_nu

  Excelent. Avem nevoie decat mai multe exemple (ilustrative), caci de exemple care nu…ilustreaza nimic suntem satui.

 • edvard

  Odata cu noua “operatiune”, TOCURILE JOS!/PENTRU VERIFICAREA DOCTORATELOR, PREZENTAATZ ARRM’!, riscam iar sa nu mai vedem padurea din cauza copacilor.
  Daca ar fi sa vedem cine-si doreste cel-mai-mult si cel-mai-mult puterea dintre actualii combatantzi, mi se pare ca panica e, in continuare, de partea presedintelui B.
  Patologia’mnealui e ca trebuie sa poarte mereu un razboi cu cineva. Cand nu a avut adversar politic, ca acum, s-a razboit cu pulimea si cu salariile si pensiile ei. Acum, musca aprig din marginea paharului ca e nevoit sa coabiteze cu d’alde Ponta care, ghinion, nu e deloc Boc-giu.
  Noi, astia din peluze, am vrea sa traim, totusi, pe vreme de pace, dar asta nu cred ca se va intampla pentru ca, cel putzin, una din cele doua partzi a bagat, baga si acum, si, sigur, va baga mereu batzul prin gardul vecinului de langa.
  Asa ca, paradoxal, razboiul asta nu trebuie oprit pentru ca “agresorul”, odata strecurat in pozitia de putere, isi va inceta batalia doar cand, ori-si va elimina totzi adversarii posibili, ori doar daca va fi eliminat el din lupta. Parerea mea, tertium non datur.
  Ce, sincer, nu pricep io dela confreria elitarda aliniata de partea “onorabilului dom’prezident” e, cum Dumnezeu, expertiza [ 🙂 ] lor in materie de precedente similare nu le produce nici o tresarire…

  Si, ca sa nu fiu luat drept sustzinatorul celorlaltzi, de acord, e necesara punerea in lumina a faptelor din trecutul din celor care s-au bagat, naivi, in arena avand schelete in sifonier. Numai ca, si aici, pokeristul din popota triseaza-n draci…

 • Dorin Tudoran

  @edvard

  da, se pare ca unii dintre “robespierii” prezidentiali nu au auzit de procedeul “stiintific” numit “self-plagiarism” si dezavuat de normele academice. sa le dam o mana de ajutor, caci ei tin, permanent, oglinda indreptata doar spre “ceilalti”.

 • Ghostspeaker

  @Tota humanitas
  Si daca iese curind la iveala ca Il Dottore Pontissimo a folosit un GHOSTWRITER, un ”negrisor tezial”, dar unul nitelus necinstit, borgesian, pus pe furtisaguri textuale (dumnealui, Vittorino, fiind ocupat, pe vremea ceea, cu gagicaritul , politicaria si masinile de cursa iute)? Aud?

 • mihai rogobete

  La Muzeul comunismului, slujba şi pomana în Plagiatrium.

 • HYPOTHESES FINGO

  @Ghostspeaker
  O fi cel sugerat, mai sus, in interventia lui Octavian Tepes…

 • neamtu tiganu

  E inteligent ales momentu, nu e prea devreme, nu ar fi fost mai bine daca asteptau pina-n toamna? Daca Ponta nu-si da demisia, cum ar fi normal, si se pare ca poporu nu e prea deranjat de plagiat si deci Ponta ar putea supravietui, pina-n toamna se dilueaza masiv efectu descoperirii.
  Romania e complet atipica, ar fi posibil ca Ponta sa fie victimizat, si deci miscarea basesciana sa fie autogol.
  E doar o ipoteza, jur ca n-am plagiat-o, e originala.

 • neamtu tiganu

  bravo Mariano, vezi ca se poate?
  Marcelo, cum ai putut suporta asa un mirlan, pai asa se poarta cu femeile?

 • Ukulele

  @Neamtu Tiganu
  Oare Nalsty, dus cu forta la pandaimos, va fi regretat in toamna, bocit chiar, de multimile rascolite emotional/electoral?

 • Dingo

  proaspat, proaspat.

  La antena 3 au dat o lista de ofiteri la “strict secret” numiti de generalul G.Oprea. Printre ei sunt personaje interesante (toti colonei, lent-colonei, avansati unii de la soldat la colonel …):
  MRU, Alex. Lazescu, Robert Turcescu.

  Superb

  http://www.bzi.ro/public/upload/photos/172/lista2.jpg

 • neamtu tiganu

  @ukulele, habar nu am, am facut doar o ipoteza, e f. greu de anticipat cum reactioneaza pulimea, sa nu uitam ca l-a aparat pe Becali, cind era cu puscaria si chiar l-au votat ca europarlamentar.
  Cred ca Nastase e mai putin simpatizat, a fost mult prea fraier si s-a laudat cu cit de bogat si ce tablouri are el, asta l-a facut nesuferit, deci as merge pe ideea ca nu va fi bocit, ci multi chiar se bucura ca e la bulau.

 • Ukulele-pui-de-lele

  @Neamtu Tiganu
  Abil, Nastase a montat o sinucedere ratata. Bucurestii vor crede in lacrimile lui Ilici? Sau e, la mijloc, o diversiune cu multiple intrebuintari? Una din ele fiind sa se uite o vreme de plagiatul pontic. De exemplu…

 • Mara

  @Dingo, am aruncat si eu ochii pe “lista” servita de Antena 3. Am observat ca MRU este trecut “membru PDL”, este greseala “dactilografei”, sau toata lista este un fals?
  Dar ma opresc aici, nu vreau sa aduc alte critici “prestigiosului” post TV Antena 3 (si in general “antenelor”) pentru ca l-a onorat destul APTR-ul anul acesta unde efectiv a “stralucit” si baietii si fetele istele ale trustului jubilau din public. Adevarul este ca nu te poti impotrivi istetimii dambovitene.
  Oameni buni, daca Antena 3 este un reper pentru profesionalismul in TV, eu prefer sa tac si sa urmaresc in continuare TVR -- mi se par cu mult mai decenti.
  Vacanta placuta si numai bine.

 • Dorin Tudoran

  @Dingo

  Increderea mea in ce se spune acolo este, de cele mai multe ori aproape zero. Pe de alta parte, nu m-ar mira sa fie adevarat.

 • Dingo

  @mara, e bine sa apreciati singura calitatea unui post, nu dupa ceea ce cititi in evz. Mai ales cand nu sunteti deloc (bine)informata. Daca preferati b1tv si evz, sa le comunicati ca au uitat sa pomeneasca de plagiatul Elenei Udrea. In plus comentariile referitoare la colonelul r.turcescu de pe site-ul b1 au fost sterse.

  1. au si spus cei de la a3 ca sunt indicati PDL unii care nu-s PDL.
  2. lista a fost confirmata de ministrul Dobritoiu in direct -- telefonic, iar cei aflati aiurea cu multe grade le vor pierde. Ministrul Dobritoiu a facut referire inclusiv la generalul Ontanu, facut general din fruntas ! Doar ca generalii pot pierde gradul doar prin semnatura presedintelui.
  3. se pare ca pe lista sunt si Ioan Rus si V. Dancu -- membri PSD, deci USL.

 • Dingo

  @DT, desigur, sa asteptam confirmarea. Dar, din ce spuneam, pare confirmata.

 • Dorin Tudoran

  @ Dingo & Mara

  Inteleg inaintarea in grad a militarilor. Inaintarea in grad a… civililor mo se pare fie o aberatie, fie ascunzand… arma.
  Uneorii generalii si coloneii de armata sunt generali si colonei de servicii secrete. Aici vad intrebarea majora: care este arma in care au devenit colonei si generali niste… civili?

 • Dingo

  Turcescu a protestat, invocand ca nu este membru PDL si-n plus sa ii arate cineva semnatura-i pe actu respectiv. Pe de alta parte ministrul Dobritoiu a spus clar ca Turcescu nu a facut armata, deci, logic, il cautase deja prin hartoage.
  Poate aflam adevarul de la alde Lazescu, MRU. MRU ar mai fi cum ar mai fi, doar fu sef de SIE. Si da, or fi acoperiti prin servicii, recompensati cu grade in armata.

 • Mara

  @Dingo, nu inteleg de ce ma trimiteti promt la B1 si EVZ.
  Numai pentru ca nu-i pot “digera” pe cei de la A3? Eu prind numai TVR International, alte posturi tv le mai acceses live pe net, dar mai mult din curiozitate sa mai vad ce sunt in stare sa debiteze. Spectacolul oferit de A3 este penibil, “vedetele” postului sint departe de profesionalismul, obiectivitatea si echidistanta pe care le presupune o televiziune respectabila de stiri.

 • Mara

  Din pacate TVR Info.ro nu mai poate fi accesat live pe net.
  Poate ma “aude” domnul Radu Calin Cristea si se remediaza acest neajuns. Succes in noul mandat si sper in rezultate mai bune ale activitatii tvr.publice.
  Numai bine.

 • Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă, la mitingul de susţinere al OIguţei Vasilescu la primăria Craiova, că Antonie Solomon candidează doar pentru el şi “familia lui în stil sicialian”, că el e “urât”, iar “Olguţa” frumoasă, şi şi-a exprimat speranţa ca oamenii o vor alege pe pesedistă.

WP Admin