≡ Menu

Ce nu vom afla: românul, ghiocelul și iarna

Photo-blog-7-150x150[1]Dacă îmi place, de moarte, ceva la noi – România pretutindeni răspândită – este entuziasmul. El vine după lungi și intense perioade de pesimism; crunt, dar liber consimțit.

Explodează (asemenea unui ghiocel naiv, care înflorește în mijlocul iernii, păcălit de soarele unei zile atipice) și sfârșește (tot asemenea ghiocelului) cu nasul ars, sub zăpadă.

M-au trezit din somnul vacanței de iarnă (anuala ”cură de deromânizare”) chiotele de bucurie ”Olé, Olé,/Coldea nu mai é!” și promisiunile Babei Vanga: “Va fi măcel!”

Tot ziaristul român (de la cel prost acoperit, dar excelent plătit de SRI) la cel autodeconspirat și plătit de PMP (orice asemănare cu un ziarist turcit în parlamentar e palidă) susține că știe.

Ce anume? Ce vom afla.

Ce-ar fi să vorbim puțintel și despre ce nu vom afla, fiindcă asta ne-ar putea ajuta să pricepem (dacă ne dăm silința) cât de lungă este “iarna vrajbei” lor și cât de ghiocei suntem noi, ceilalți.

Desen & Copyright @ DION

Desen & © – DION

Nu vom afla:

– cine și când l-a angajat pe Sebastian Ghiță ca ofițer SRI; să crezi că un civil ar fi putut participa la întâlniri strategice și acțiuni operative ale SRI, împărțind un colț de masă cu, aoleo!, rezidentul CIA în România înseamnă să fii ghiocel;

– dacă în perioada în care a fost parlamentar, Sebastian Ghiță a continuat să fie ofițer SRI; să crezi că pe Sebastian Ghiță l-a atras dormitul în plen sau în comisii înseamnă să fii ghiocel;

– condițiile târgului încheiat între Sebastian Ghiță și SRI (câte milioane, din sutele băgate în buzunarul lui Ghiță de SRI, au rămas la SRI și cu ce a plecat în buzunar Ghiță); să crezi că Sebastian Ghiță a fugit din țară, imediat după ce a plecat de la o petrecere la SRI, fără ca organizatorii chermezei să știe ceva înseamnă să fii ghiocel;

– hramul purtat de Elena Udrea în sau pe lângă SRI; să crezi că, doar de ochi frumoși, era informată de conducerea SRI că se află în colimatorul Serviciului înseamnă să fii ghiocel;

– cine, din SRI, a aprobat participarea “civilului” Sebastian Ghiță la acțiuni secrete și mai ales ilegale; să crezi că adjunctul Florian Coldea, chiar ”șef operativ” fiind el, a făcut doar de capul său tot ce se zice că ar fi făcut înseamnă să fii ghiocel;

– ce grad și ce funcție a avut Sebastian Ghiță în SRI, fiindcă, deseori, funcția bate gradul; să crezi că un civil ar fi putut să-i ”reproșeze” generalului Florian Coldea cele pe care afirmă Ghiță că i le-ar fi reproșat înseamnă să fii ghiocel (“În februarie 2015 i-am reproșat lui Coldea că blochează România și nu numai.”)

desen & © - DION

Desen & © – DION

Măcar un lucru ar trebui să ni se confirme: că Sebastian Ghiță este și Președintele Umoriștilor de Pretutindeni, cam cum a fost recent-răposatul Iulian “Împărat al Romilor de Pretutindeni”, altfel trebuie să fii ghiocel ca să nu dârdâi de râs auzindu-l pe Ghiță spunând:

“În seara asta o să vă spun de ce cred eu că s-a ajuns aici. Realitatea este că am refuzat să predau România TV  sistemului, procurorilor, serviciilor şi preşedintelui Iohannis. “

Dacă nu suntem cu toții ghiocei, atunci Sebastian Ghiță este un megaloman monumental. Un spălător de bani care uită ce este — spălător de bani — și se ia drept Bill Gates nu poate sfârși decât ca Sebastian Ghiță.

Adică, Serviciile îi bagă în buzunar sute de milioane de euro și dolari, transformându-l într-una din pușculițele-spălătorie  ale neamului, îi pune sub epoleți și studiorile unui post de televiziune, iar el, civilul combatant Ghiță, refuză să restituie propietarului adevărat televiziunea cu pricina, se uită în oglinda retrovizoare a merțanului și fredonează Andrii Popa.

Al dracu’ haiduc, Ghiță ista! Ia de la săraci (de la stat) și dă la bogați (lui Sebi Ghiță).

Evident, dacă nici conducerea SRI, nici Ghiță, nici președinții care susțin că nu știau nimic de “închisoriloe volante” folosite de CIA în România, nici Udrea, nici Porcescu, nici Kövesi (96% – doctor, 4% – plagiator) etc. nu vor fi găsiși vinovați, recomand publicarea memoriilor celor nevinovați la Editura SRI “Petre Ispirescu”, în colecția Basmele românilor.

Să înghiți cu atâta poftă basmul că singuri Florian Coldea și Laura Codruța Kövesi (“binomul”) au făcut tot ce au vrut în și din România postdecembristă, folosindu-se, printre altele, de patosul valutar al lui Sebastian Ghiță, e semn că ești un ghiocel în glastra de protocol a lui Traian Băsescu și a altor locatari ai Palatelor Cotroceni și Victoria.

Și în cazul lui Coldea, și în cazul lui Ghiță, “boierii” au strigat “Capul lui Moțoc vrem!” “Lăpușneanu” a făcut ce l-a sfătuit Negruzzi. Iar nouă ni se servește, ca de atâtea alte ori, adevărul à la carte. Poftă bună, ghiocei!

Desen & © DION

Desen & © – DION

Pe fundalul acesta de brigadă artistică promovată pe scena Teatrului Național, cel mai energic politican al României postdecembriste, faimosul ”președinte pentru alte coordonate istorice”, în ale cărui două mandate s-au consolidat multe din cele relatate de Ghiță, profită pentru a se plasa încă o dată în centrul scenei politice românești.

Numai că dl Băsescu nu a aflat că scena s-a mutat în capătul celălalt al sălii. Dacă se îndoiește de asta, să-l întrebe pe Ghiță.

În sfârșit, președintelui Klaus Iohannis i se reproșează tăcerea à la John Cage din faimoasa 4′33″.

Măi, oameni buni, și Lucian Blaga a început mai lent. Cum singur mărturisea în Hronic și cântecul vârstelor, copilăria sa a stat “sub semnul unei fabuloase absențe a cuvântului.” Până la vârsta de 4 ani, n-a scos o vorbă, de unde și versul  autobiografic “Lucian Blaga e mut ca o lebădă.”

Lebăda Iohannis are abia doi ani și-un pic (de mandat). Până la patru ani, mai avem de așteptat. Puțintică răbdare!

Când a prins grai, Blaga a început antologic: “Eu cred că veșnicia s-a născut la sat.”

Să nu ne mire că, atunci când va deschide gura, și Iohannis va fi antologic: “Eu cred că ticăloșia s-a născut la stat.”

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Pingback: Dorin Tudoran despre scandalul Ghiță – Coldea | @ntonesei's blog()

 • Vasile Gogea

  …nu ar prea fi de adăugat mare lucru la această „ekografie”.
  Poate, doar, faptul că există cel puțin două feluri de ghiocei: de pășune, spontani și de grădină, cultivați.
  Întrebarea (de fapt două) ar fi, deci, cine e pe păjiște și cine e în grădină?

 • Liviu Antonesei

  Excelent. Am citit cam tot ce s-a scris la temă și n-am găsit ceva mai bun. Voiam să scriu și eu, dar mai scutit Master de un efort. Am preluat!

 • radu calin cristea

  Această perspectivă este imbatabilă, dar nu merge mai departe cu efectele ”defectării” lui Ghiță. DNA & Coldea s-au decis să se atingă de Ghiță. La ce i s-a pregătit, ar fi ieșit de la gherlă cu barba lui Monte Cristo. Cred că DNA ar fi vrut ca prin el să ajungă la Ponta ale cărui tăceri, dacă vor continua, îl vor transforma într-un personaj ocult dintr-om lume foarte murdară. O ține langa că vrea să se spovedească în fața comisiilor parlamentare. Mă rog. Ghiță și-a dat seama de amenințare și se apără cum știe el mai bine. Dacă Ghiță ne va scăpa de Coldea se cheamă că maurul și-a făcut datoria. Dacă va pune dinamită și sub alte personaje -- brava! Lucrurile sunt încîlcite. La noi funcționează din 2005 o operațiune ”mani pulite” după o rețetă identică aplicată în Italia. Acolo a durat mult mai puțin. Începutul spargerii sistemului mafiot a început la Milano cu un flagrant chinuit făcut unui funcționar membri al creștin-democraților. Ghiță are cică înregistrate 18 ore. Sunt aproape sigur că nu e de capul lui. Cine e în spate? O falangă din SRI? Alte forțe care consideră că ”Mîinile curate” au mers prea departe și trebuie, într-un fel, oprite?

 • Dezideriu Dudas

  2005 ? Veniti mai la ’48, vorba lui dom’Neamtu pe-aici….Nu 2012 ? La rigoare, da’, aveti si dvs. dreptate, chiar de peste 2000 de ani….Decebal, cu lumina de la Zamolxes, a tot operat “mani pulite” la Traian, da’ sa nu’l vada fimeile dace ca deja familiile erau mixte ca sa nu le zic intinate….Asta n-a inteles “Burepista”, in ortografie Dorin Tudoran, aici fara diacritice ca pana si secundele-s scumpe d-apoi mileniile….Sper sa n-ajungem la “lungimea Planck”, adica 1,616 * 10 la puterea -- 35…., o certocrata de-a noastra, din curte….Dace n-am mai gasit. Au plecat la munca la stiintele sociale, cum intuia C.R. Motru odata si nu-l credea nime’….Iaca’l scap io de “controlul istoric” ! Sper ca marturia sa fie valabila. In democratie era o erezie tema lui iar in anii ’50, de pe coliva stiintelor sociale, nu se vedea decat in sus iar dom’Costica saracu’ nici nu prea mai avea ce manca ( marturie a unui fost student de-al sau al carui nume-mi scapa acum, care aduna bani si alte-cele trebuincioase pentru a le oferi marelui profesor / la prima lor re-intalnire dupa “acei ani” a fost si-un incident cand profesorul s-a suparat ca fostul lui student i-a considerat filozofia ca fiind irationala sau utopica, nu mai retin exact -- nu mi-am inregistrat toate “demascarile” cum trebuia sa procedez “la Romania…”, da’ atunci nu se inventasera procedurilii….Am insa cartea in biblioteca si ma prezint cu ea daca e cazul ).

 • Pingback: Ce nu vom afla: românul, ghiocelul și iarna – Stiri 24 din 24!()

 • neamtu tiganu

  stiati ca ghioceii sunt otravitori deoarece contin Alkaloid Amaryllidaceae? Produc printre altele greata si diaree!
  Pericolul e ca acestia seamana foarte mult cu leurda si apar cam in acelasi timp, deosebirea e ca leurda miroase a usturoi si ghioceii a ghiocei, deci in acest caz e de preferat mirosul de usturoi.

 • Efectele “defectarii” sale nu le stie nici Ghita. Ii vor fi comunicate la momentul potrivit, in locul potrivit, impreuna cu “foaia de parcurs” pentru anii ce vin. daca vin…

 • Pingback: Ce nu vom afla: românul, ghiocelul și iarna | www.4Iasi.ro()

 • Valentin Feyns

  Parca niste alkaloizi din familia asta sunt incercati in tratamentul Alzheimer-ului, asa ca poate ca e sanatos sa si mestecam niste ghiocei nu numai sa-i dam ca martisor.

 • neamtu tiganu

  in cazul asta trebuie sa alegem ce vrem ori Alzheimer ori diaree, tertium non datur

 • Valentin Feyns

  Cred ca e de preferat diareea; sub presiunea ei ai cel putin momente cand nu-ti mai pasa nici de Coldea nici de Ghita. Nu stiu daca sub Alzheimer iti mai pasa sau nu de diaree. Sper ca Dorin Tudoran nu se supara ca -- parca -- am deturnat putin subiectul discutiei

 • Constantin

  Excelent, domnule Tudoran! Eu am dat un exemplu evident în câteva postări, arătând declaraţia lui Ghiţă privind cheful cu lăutari, Codruţa şi Codle. Am ascultat de multe ori transmisia, cu deosebită atenţie şi n-am auzit lăutari, nici pe Codruţa şi nici pe general, doar guiţatul lui Ghiţă se auzea în toată transmisia. Concluzia ar fi că toate celelalte materiale sunt făcute în acest mod. Asta nu înseamnă că nu trebuie să-i acordăm tot respectul fostului deputat, pronunţându-i numele său ştiinţific SUS SCROFFA FERRUS, nume pe care-l merită cu prisosinţă.

 • virgil

  Iohannis dixit ““Eu cred că ticăloșia s-a născut la stat.” Cred ca e incompleta . O fraza mai aproape de adevar este “Eu cred că ticăloșia s-a născut la stat si eu sunt unul din cei mai mari ticalosi.”

 • adrian

  cine e statul?

 • Dezideriu Dudas

  Statul roman acum este doar o marime scalara sau doar un sistem vectorial reactiv. Societatea romaneasca, ca orice societate, este vectoriala. Statul roman este o marime scalara pentru ca a crezut ca trebuie sa raspunda la comenzile tuturor vectorilor, fara a avea propria formula de vectorizare.
  Deocamdata « Statului-Palmă-Barbă-Cot » romanesc, doar o « oaste piticeasca » ii este suficienta, desi « razboiul total » ( ma refer in primul rand la cel economic ), abia dupa ce s-a terminat « razboiul rece » a inceput…Prea am crezut in basmele altora ( « Rapirea din Serai » sper ca a incheiat « seria » in istorie….) si iacata-ne din nou in universul basmului nostru. Eu am mare incredere ca « ticalosia nu s-a nascut la stat », cum glumea amfitrionul nostru, ci « doar », « vesnicia s-a nascut la sat ». Asa ca, in opinia mea, « basmul romanesc » ne poate salva.

 • Filip E.T.

  Singurul sfat util vreodata este asta: ignorati tot ce, concomitent, nu puteti sa detestati, dar nici (sa) andosati. Indosariati.
  Ca motto de viata este perfect.
  Ca invitatie la meditatii metafizice suna ca dracu’, vorba unui bun prieten.
  Ce nu vom afla este ce nu am putut face. Nu am avut autoritate, am mintit ca porcii dusi la ingrasare, ne-am crezut la Circ si am ras fortat cand vitalitatea lumii s-a concentrat intr-o saritura pe langa moarte, am muncit pentru cei pe care i-am urat din clipa in care i-am vazut ori simtit, ne-am bucurat cand simteam ca totul se duce dracului pe furis, i-am mai tras o palma edulcorata unuia care trebuia judecat pentru frauda fata de fiinta noastra, ne-am cultivat sperand la mai bine, am esuat stiind bine de la cine ni se trage sutul in fundul deloc freudian al tarii
  Ce vom afla decurge simplu, dintr-o perspectiva de rationalitate inaccesibila lupilor tineri si civilizatiei dornice de fastuoase debusee a rebuturilor proprii. Un pic de sange, lasat la timp, imputat celor care ne iubesc, dar care va insanatosi fotografia unui neam de crustacee monogame.In dor, de duca, de moarte, de libertate, de viata, de iubire si de Pamant.Nu si de litere, in special cele agramate, anagramate, initiale batjocoritoare ale propriei conditii.Acum avem stiinta care ne ghideaza, si apostolii ei care ii ignora spiritul pentru puterea ei de utilizare vremelnica, dar apotethotica.
  Mie nu imi mai ramane decat sa imi aduc aminte, mut in sinestezia inteligentei debordante si pre la noi, de adio-ul unui prieten prea putin curajos, spre cinstea sa: Astept ordonantele Dumneavoastra!

 • DG Ontelus

  ideea centrală// și de bun-simț a textului este aceea a inaccesibilității morții/ pare paradoxal însă nu este/ globalizarea tehnologic-secularizantă nu diminuează ci sporește/ paroxistic temerile superstițiile prejudecățile adică iraționalul/ și este vorba despre acel irațional distructiv angoasant paralizant atavic/ ca să nu mai vorbim despre cronicizarea schizoidiei în care este nevoit/ să-și ducă existența insul emancipat de trecutul obscurantist/ insul care asumă amnezia cultural-istorică și abulia cotidiană/ ca puncte centrale ale crezului său/ psihanalic interpretând realitatea întoarcerea refulatului este înspăimântătoare/ eros și thanatos nu sunt în antiteză ci într-o promiscuă osmoză

 • DG Ontelus

  r10// la magazin pe colț au băgat pește/ Roxy Music – Out Of The Blue/ căci va răspunde cândva de cele ce i s-au dat/ un dar pe care este recomandabil să-l prețuim pentru unicitatea sa/ eros și thanatos nu sunt în antiteză ci într-o promiscuă osmoză/ dostoievski – frații karamazov/ iar această cronică admirabilă evidențiază tocmai simbioza menționată/ viața o splendidă anticameră a cimitirului/ căci discernămîntul și spiritul critic se vor fi viciat structural poate ireparabil/ după ieșirea din trupul în care a consimțit smerit să stea

 • Raoul

  Nu vom ști niciodată- dacă nu o facem deja, datorită unei tăceri de tip 4’33”- de ce toate aceste gradate carcase ruginite, demne de burlescul cel mai select, au putut să pretindă nu doar că reprezintă România- nici acum vreo republică, sau monarhie, ci doar simplu, la îndemâna lor, România-, dar că o și apără cu oxizii lor înfloriți ca minciuna inocentă. Nu vom ști cine i-a distribuit în propriul lor film vulgar, dar asta nu contează deloc.
  Ce contează este că nu vom ști cum de lumea care s-a strecurat între noi, odinioară definiție mucalită a civilizației de vârf, între noi întâi ca lumi străine, în timp și spațiu, apoi între noi ca oameni, și mai inacceptabil de alienați perfect recomandabili, în fine între noi și lumea virtuală care ne părăsește încet ca un dușman irecuperabil, nereciclabil, nu vom ști, spuneam, cum a luat ființă această lume. Cum a luat ființa și ne-o ține ca oglindă.
  Efectul imediat va fi că puterile lumii nu se vor mai concentra pe alte puteri clasice, verificate ca stabile, eventual inamice, ci pe punctele de sprijin ale acestei lumi intangibile care ne privește cu empatia pe care oglinda nu o mai are demult. Exceptționalismul va deveni regula luptei cu ceva ce nu mai poți atinge, deoarece mintea însăși nu se va mai recunoaște.
  Aspectul obiectiv-rațional clasic, sau mai degraba intersubiectiv, al acestei etape, va fi că războiul se va purta împotriva unor indivizi-funcții. Și va fi fatal, nu înă și proștilor celebri și secreți care proliferează prin aerul rarefiat al așa-ziselor puteri cunoscute. Latura subiectivă nu va mai înțelege nimic, pentru că nu mai are cine să înțeleagă.Și asta nu este supărător deloc, poate fi chiar agreabil maselor de indispensabili.

 • Dezideriu Dudas

  Trebuie sa-i multumesc lui Liviu Antonesei ca in timpul “luptei” mele cu timpul si spatiu l-a adus pe “suspectul Einstein” la interogatoriu. Dom’Michael (Schafir) “il demascase”….
  Cu spatiul facusem deja “monstruoasa coalitie”, dar la timp nu mai retineam exact ( desi am vreo 5 carti ale lui Einstein prin “biblioteca largita” – primele 3 apar si in “inventarul” firmei de consultanta infiintata de mine, firma care avea si o denumire spatiu-timp post-moderna, recuperatoare intr-un fel a “institutiei fleșei” : “Șurubelnita de otel”….) cum era treaba cu “speraclu’” si de cand nu mai trece InimaRea pe-aici….Dealtfel, “vinovatul principal” pentru “apăsarea mea”, artistul creator Todie ( Cristian ), imi tot spunea de “vinovatia lui Einstein”, da’ n-aveam timp pentru interogatoriu….Incepusem cu vinovatii mai mici sa nu ma trezesc, credincios fiind, acuzat de “atee” ( bine ca nu-i mai trece intruchiparea pe-aici, sub aceasta forma,…ca eram prea speriat… ), de ditamai biserica.
  Postarea dvs. dom’Raoul ma obliga sa adaug la o asemenea introducere si un “scurt cuprins”. Incheierea insa va trebuie sa o facem mai participativ si va mai dura….
  In 1930 Einstein a scris un eseu in NYT denumit “Religie si stiinta”. Delimiteaza astfel categoriile religiei, simplificate acum intr-o reformulare esentializata: 1.De frica , 2.Bazata pe conceptul moral si etic al lui Dumnezeu , 3. Cautarea lui Dumnezeu prin lumea naturala creata de el, fara a recurge la “dogma Dumnezeului dupa chipul omului”….La categoria a 2-a miza mai mult pe etica si morala enoriasilor decat pe cea a preotilor iar la categoria 3 a considerat ca e nevoie de inlaturat chiar si biserica….Logica lui era bazata pe faptul ca Stiinta trebuia sa-l urmeze pe Dumnezeu si sa-i cunoasca legile cu care acesta a creat natura….

  Redau mai jos, de la “procuroru’ Wiki” partea din declaratia numitului Einstein care poate reliefa, “la minut”, “devalmasia geografica” de mai sus :
  “ Concepțiile religioase ale marelui savant sunt bazate pe cercetarea naturii:
  „Cred în acel Dumnezeu al lui Spinoza, care se manifestă prin armonia legilor universului, nu într-unul care se ocupă cu destinele și faptele omenirii.”
  Mai precis, Spinoza considera că Dumnezeu este un alt nume pentru natură. Deci, adorația lui Einstein se referea la natură, pe care panteiștii o numesc Dumnezeu.
  ” Dacă există ceva religios în mine, aceasta este admirația fără limite față de structura lumii atât cât ne-o poate dezvălui știința.” “ ( citat Wiki )

  P.S. Prima mea reactie a fost ca viziunea lui Einsten poate feri realitatea de o auto-inducere a neputintei, datorita faptului ca declupeaza atat religia cat si stiinta de la ultimul nivel al realitatii introducand interstitiul INCERTITUDINII….Din pacate George Soros nu a ajuns pana aici si prin conceptul de “reflexivitate gandire -realitate” a facut un experiment nefericit care, in lipsa autoritatii ( constanta si la Einstein ), poate crea entropii sociale uriase. Va trebui sa inteleaga careva in ce masura Karl Popper chiar a gandit consonant cu pasul imaginat de George Soros, pas care a facut istorie in geografia finantelor globale…

 • Pingback: Ce nu vom afla: românul, ghiocelul și iarna - 7est.ro - 2017 Stiri iasi, stiri locale, nationale si internationale()

WP Admin