≡ Menu

Către seară

UGO  FOSCOLO

Forse perché della fatal quïete
Tu sei l’imago a me sì cara vieni
O sera! E quando ti corteggian liete
Le nubi estive e i zeffiri sereni,

E quando dal nevoso aere inquïete
Tenebre e lunghe all’universo meni
Sempre scendi invocata, e le secrete
Vie del mio cor soavemente tieni.
Vagar mi fai co’ miei pensier su l’orme
che vanno al nulla eterno; e intanto fugge
questo reo tempo, e van con lui le torme
Delle cure onde meco egli si strugge;
e mentre io guardo la tua pace, dorme
Quello spirto guerrier ch’entro mi rugge.

 

(Recită VITTORIO GASSMAN)

 

E poate fiindcă-al morții chip în tine
îl văd înscris, c-atât de dulce-o, seară,
mi te cobori! Că te-nsoțesc senine
blânde-adieri sau norii albi de vară,

că din văzduhu-înzăpezit străine
lungi umbre-aduci spre noi ce mă-nfioară,
mereu dorită tu cobori în mine
și tainele-mi pătrunzi din zbor, ușoară.

Pe urmele neantului cu gândul
să rătăcesc mă-ndemni; și timpul fuge,
rău timpu-acesta, și cu el de-a rândul

durerile ce mă muncesc; mi-ajunge
pacea să-ți sorb, ca să-mi adorm flămândul
războinic suflu care-n mine muge.

(Traducere Eta Boeriu)

 • mariana

  Splendid sonet, frumos video.
  M-a cuprins, insa, o tristete…

 • @) Dorin Tudoran

  Frumoasa colectie de poeti mediteranieni ne oferi, Master. Iar Vittorio Gassman, pe care eu il stiam mai mult ca actor de comedie, recita dumnezeeste! Grazie!

 • Domnule Dorin Tudoran,

  Sunt sublime postarile dumneavoastra ultime. Cine poate poate sa ramana vreodata rece in fata unui text bine ales din Dante, Montale sau Kavafis?

  Dar, acum se pare ca trecem prin unul dintre acele momente despre care, poate, vom vorbi candva in termeni de …. “a fost odata ca niciodata.” Reprezentanti ai asa-zisei societati civile -- care fie ca sunt de-adevaratelea, fie ca doar se erijeaza in borne ale moralei publice -- ies cu scrisori deschise, foarte dure, de condamnare a atacului fara precedent, totusi, al presedintelui Basescu la adresa Regelui Mihai si, in ultima instanta, la adresa istoriei noastre.

  In acest context, cred ca a vorbi -- NOTA BENE -- pe blogul dumneavoastra!, despre Ugo Foscolo -- e drept, un opozant si el al tiraniei si un simbol al luptei pentru libertate si REPUBLICA, mi se pare un pic cam… esopic. Oricum, pentru mine atitudinea dvs. de acum e la fel de frustranta ca atitudinea de evitare a realitatilor imediate adoptata ceva mai in urma de Vladimir Tismaneanu, care ne-a tot “delectat” cu print-ul prelegerilor dumnealui (in serial!) despre Hannah Arendt, exact cand in Romania se incalca frecvent legea fundamentala si cand -- de la cele mai inalte tribune -- conationalilor nostri li se zgandareau cele mai josnice instincte.

  P.S. Ce parere aveti de scrisoarea deschisa a domnului Sorin Iliesiu? Daca nu ma insala memoria, intr-un trecut nu prea indepartat contrasemnati toate apelurile dumnealui…

 • Zitta

  @) Mariana: Da, frumusețea rimează cu tristețea.

  Aspetto un bel sorriso
  col cuore,
  sul vostro viso! 🙂

 • Dorin Tudoran

  @ No name
  1. Daca va uitati la mesajul pe care l-am postat la 22 iunie, veti observa ca anuntam ca voi lipsi pentru o vreme si ca am programat 7 poeme care vor aparea din doua in doua zile. Imi luam un ragaz de 2 saptamani pentru a ma ocupa de lucruri care nu pot fi delegate altora. Deci, a fi suspectatat de esopism e nedrept.
  2. Nu sunt printre cei ce tin sa se erijeze in reprezentanti ai societatii civile; doar lucrez in acest doumeni de peste doau decenii.
  3. Pentru unii, afirmatiile dlui Basescu au constituit un soc/o mare surpriza. Pentru altii -- nu.
  4. Am scris — prea mult, dupa gustul meu si al altora — despre impostura in care se scalda, de ani buni, dl Tismaneanu. Pana voi reveni pe blog, un singur lucru: regret ca dl Cristian Tudor Popescu a renuntat la titlul pe care il daduse initial raspunsului sau la balmajelile dlui Tismaneanu. Acel titlu sintetizeaza tot ce merita sa i se spubna azi dlui Tismaneanu.
  5. Nu am semnat toate apelurile elaborate in trecut de dl Sorin Iliesiu. Am semnat doar ce am crezut ca merita, TREBUIE semnat, chiar daca litera unora dintre acele texte nu era, dupa opinia mea, cea potrivita. Pe cel de acum nici nu-mi trece prin cap sa-l semnez. Din multe motive. Nici nu am fost ninvitat, de altfel, caci ndl Iliesiu stie si ca nu as fi semnat si de ce nu as fi semnat. Vedeti ceva in acest mesaj al dlui Iliesiu in care se cere si demisia CAMARILEI PREZIDENTIALE, a echipei de trepadusi care gaseste intotdeauna explicatii pentru a-l scoate curat pe presedinte din orice situatie?

 • mariana

  @ Zitta
  Un zambet, inca nu, dar m-am mai linistit. Ajunsesem sa cred ca este la mijloc o neintelegere. Gandeam ca ar fi posibil sa nu fi inteles eu intentia dlui. Tudoran privind postarea acestor bijuterii universal recunoscute. Altfel, cum sa-mi explic dezinteresul cu care au fost primite ?
  Oare chiar sa nu mai intereseze pe nimeni sufletul ? Sa aiba toti certitudini si deloc framantari existentiale ?
  Un fel de raspuns il am mai sus. Mi-e si jena sa ma opresc asupra respectivului comentariu si al implicitei acuzatii. Ce tristete…

 • divanuriletomitane

  LA MULTI ANI !

 • Dorin Tudoran

  @divanuriletomitane

  va cam grabiti. oricum, multumesc.

 • InimaRea

  mariana: Doamnă, vă rog să credeţi că -- de citit şi mulţumit -- o poţi face şi fără a semna la ieşire. Eu aşa zic, că d-l Tudoran are infnit mai mulţi spectatori decît aplauze la scenă deschisă, pe care nici nu-mi închipui a şi le dori, de altfel.
  Pe mine, unul, mă neliniştesc puţin textele astea. Vîrsta, probabil…

 • Domnule Dorin Tudoran,

  Va multumesc pentru raspuns si va rog sa nu-mi luati postarea precedenta in nume de rau. Spre deosebire de o serie de personaje publice extrem de prezente in “viata cetatii” (si care par, din cand in cand, zguduite de revelatii- cataclism, lasate cu repozitionari spectaculoase), pentru mine, si nu numai, dumneavoastra chiar ati fost si continuati sa fiti un model de civism.

  Parerea dumneavoastra conteaza tocmai pentru ca nu ati trait -- public, cel putin -, asemenea deconcertante si “miraculoase” recapatari ale vederii, menite sa restabileasca dintr-o vorba albul in dreptul albului si negrul in dreptul negrului.
  La asemenea “miracole” privim cu uimire astazi, cand vedem cum “bornele” noastre “morale” incep sa inteleaga, in sfarsit, ca imparatul pe care l-au slavit atatia ani e in pielea goala si ca hainele lui cele noi nu au fost altceva decat fumul si amagirea tesute chiar de domniile lor, pe baza anticului si lucrativului quid pro quo.

  Sigur, unii ar zice “mieux vaut tard que jamais”, dar pe mine ma intristeaza in egala masura si spectacolul celor care se dezic “ireversibil” in al douasprezecelea ceas de excelenta sa “IMPARDONABILUL” si al celor care inca ii mai gasesc timide justificari, si ele insa… pur si simplu impardonabile.

  Va doresc toate cele bune si mai bune.

 • Daniel StPaul

  Descins dintr-o “retragere” in pridvorul asta cu probabil taifas, nu-mi vine sa cred ochilor, si mai ales urechilor, la atita regal de poesie si drama. Merita sa ai luni de-a rindul vad la tot felul de tristeti evocate si invocate daca pe parcurs te izbesc asemenea “accidente”… Avind in minte un Gassman aproape de Marea trecere, (un rege Lear ravasitor, probabil din anul mortii, ori cam asa) si auzindu-i revarsarile de aici, imi dau seama ca poezia-i mai ales rostire (chiar si cind e muta, cu toate ca atunci e si rost/rostuire). Adinca indatorare gazdei.

 • @) Dorin Tudoran

  Master, La Multi Ani!, multa sanatate, spor si bafta! cd, l. a.

 • La multi ani, sanatate si noroc!

 • mariana

  @ Inima Rea

  Cu toata simpatia si placerea de a va citi des, am pentru dvs. cateva precizari :
  -- prima dvs. fraza imi trezeste nu putina stupoare;
  -- condivid sfarsitul comentariului pe care mi l-ati adresat;
  -- va impartasesc parerea ca dl. Tudoran nu este o persoana interesata de elogii fara motivatii serioase si in sedii neapropriate, motiv pentru care va rog sa observati ca cele mie cinci interventii (in mai bine de o luna) priveau strict poeziile altora si nu pot in nici un caz fi luate drept “aplauze la scena deschisa” adresate gazdei noastre , ocupatie ce-mi este total antipatica.

 • Dorin Tudoran

  @No name
  Multumesc.

 • InimaRea

  mariana: Scumpă doamnă, vă rog să-mi iertaţi inabilitatea de a replica -- nu s-a dorit a fi arogantă. Am plecat de la asta: Altfel, cum sa-mi explic dezinteresul cu care au fost primite ?
  Şi mi-am zis că numărul de comentarii nu-i chiar măsură a interesului. Dar n-a ieşit cum trebuia, recunosc. Mai rău, nici n-a fost adresată cui trebuia -- dacă trebuia totuşi adresată cuiva căci şi de asta mă-ndoiesc dată fiind calitatea participanţilor la conversaţia de pe acest blog.
  Mi se mai întîmplă să comit din astea şi mă consolez şi eu cum pot: Greşesc deci exist… Uneori, tare mi-aş dori să nu mai exist doar pentru atîta lucru. (Ori, în varianta neaoşă, “Îmi vine să intru-n pămînt de ruşine”.)

 • Daniel StPaul

  Aaaah, acum inteleg, desi parca stiam ca darurile ar trebui sa curga spre cel aniversat… Felix dies natalis si, macar pentru ziua asta, que votre volonté soit…fête .

 • Gheorghe Campeanu

  La Multi Ani si din urbea comuna. Ganduri si urari de zile bune si (mai) senine.

 • La multzi ani, Dorine!
  Sa traiesti!

 • Dorin Tudoran

  @Serban
  Multumesc, Serbane. Si iertare pentru tacere…

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu
  Va multumesc. Tot nu am reusit sa scurtam urbea…

 • Dorin Tudoran

  @Daniel StPaul
  Va multumesc.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Scurtarea urbei, now this is a project best served …cold, sau, imitation is the highest form of flattery (ori viceversa?!).
  Percep o sovaiala existentiala a ritmului de acces al Dvs. la binefacerile internetului, nu intru totul diferita de ritmul spasmodic al subsemnatului. Poate cind ne trec timiditatile functionale, geografia urbei sa devina mai mizericordioasa. In definitv, banuiesc ca punctele cardinale ale micului univers intre Dupont C si La Fayettte S sint la distante relativ manageable. Uram un Fourth of July odihnitor si datator de sanatate.

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Uram la fel!

Next post:

Previous post:

WP Admin