≡ Menu

Cârtița și periscopul

©dailymail.uk

©dailymail.uk

Detestat ori lăudat, penibil ori ba, după unii aflat în drum spre o punere sub acuzare, Donald J. Trump este deocamdată președintele Statelor Unite.

Respectat ori ironizat, pentru unii cu un nume “prea puțin românesc” pentru a se afla la Cotroceni, Klaus W. Iohannis este președintele României.

Pârât, dar încă nedovedit, a fi membru al grupului “Noi suntem Statul!”, George Maior este deocamdată ambasadorul României în Statele Unite.

De lucru, nu vizită oficială/de stat, cu găzduire la Blair House, vizita președintelui României în Biroul Oval este totuși una semnificativă.

Dar tușa e plină de cârtitori. Tribunele duduie de chibiți mai pricepuți decât jucătorii. Întâlniri între doi șefi de stat sunt date prin pulberea derizoriului.

Avem de-a face cu reflexul cârtiței care, aflată la doi metri sub pământ, se uită printr-un pai ca prin periscopul Babei Vanga și urlă :

“Aoleo, vericule, da’ mică mai e și Casa Albă – nici cât un mușuroi din Dăbuleni ori un cort de nuntă din Strehaia! Și ăia din Biroul Oval cine-or fi?”

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • DG Ontelus

  tablou în ulei// ce plăcut este afară/ câtă bucurie/ dimineață zi și seară/ doar copilărie// oamenii se joacă-ntruna/ produc veselie/ savurăm cu drag căpșuna/ intelect de glie// totul este admirabil/ dulce feerie/ niște paraziți ‘amabili’/ mai vor gălăgie// tuturor ne este bine/ și mie și ție/ paradisul stă ciorchine/ gata ca să vie// cârcotașii piar-acuma/ ce vor ei se știe/ periscopul face suma/ cârtița-i îmbie// în sfârșit drăguț concertul/ lumea e în vrie/ unii gustă și conceptul/ cad în reverie

 • Pingback: Dorin Tudoran despre frenezia galeriei de pe tușa întîlnirii Trump – Iohannis… | @ntonesei's blog()

 • Edie

  Concesivitatea (asa cred ca ii spune) conoteaza constiinta recesivului (suna bine, parca). Ca sa spun pe cuvintele pe care le inteleg si eu, pe cand mangafaua se minte pe sine pentru a minti mai bine pe altii cu adevaruri pe care ea personal le ignora, si cu aceasta ocazie e incurajat cu putina lumina de parada care le lipseste lor dureros, bibicu merge pe drumul de ingineri nediplomati. Dar la fel de scretosi in prostie si conspiratie.
  Desi totusi nu este inca un caz, programul deocamdata secret de guvernare va sterge sentimentele indelung neimpartasite dintre gentlemeni travestiti si securistii bravi imbracati in haine de piele lunga de gestapovist. Cu toate ca tara lui Mary nu este ca a Mariei, dorintele pioase parca le sunt etalon comun, inca nedezmeticit din minunile bizare ale Matrioskai. Vrei, nu vrei, indiferent cu si pentru cine te zbati,alternativ sau continuu, tot pentru un curent matrioskal o faci.Si de aceea taierea motzului va fi o sarbatoare mare, desi necanonica.Deocamdata.

 • Valentin Feyns

  Cei
  care cartesc (ca cartita) impotriva vizitei lui Iohannis la Casa Alba
  imi aduc aminte de cei care in loc sa o felicite pe Simona Halep pentru
  rezultatele ei exceptionale, considera ca o ofensa personala faptul ca
  nu e nr.1

 • Cam complicat comentariul dumneavoastra si foarte… off topic.

 • Dezideriu Dudas

  Așa ați devoalat toată strategia secretă a neamului ( aici, global ), clasificată la nivel de secret de stat ( „cine mișcă nu mai mișcă”…) : cârtița cu periscop și periscopul cu izvoru’ in ogoarele patriei ! Deci tot la jumătatea distanței, „la” centralismu’ democratic, e adevărul….Pe cale de consecință, și „salvarea”…, deși a rămas ca pe vremea lui rapsodu’ Mircea cel Tânăr ( Dinescu ) : e bine să ne ferim din calea ei, să nu ne calce !

 • Dezideriu Dudas

  Dacă-i cu „drum de ingineri”, ce tinde să devină noul „ad usum delphini”, e „punct ochit, punct lovit”…Nu contează ambalajul, merge orice vorbă-nvolburată. Dacă-i și cu motz, și tăiat, bașca….Sau basca, in funcție de tragere…

 • DG Ontelus

  trubadur postmodern// poet de curte-aș vrea să fiu/ și să închin mărețe ode/ discursul meu savant zglobiu/ să furnizeze lumii mode// și să-mi ridic în slăvi patronul/ care favoruri să-mi ofere/ să fie degajat peronul/ la birtul gării când beau bere// doar mercantile plecăciuni/ de-acum voi face vă previn/ când șeful cade-n stricăciuni/ voi spune lucruri ce-i convin// am constatat că cinstea-i fadă/ că trebuie să minți senin/ de ești nemernic să se vadă/ și vei avea succes deplin// să nu vă-ngrijorați de mine/ și să nu credeți că-s nebun/ ticăloșia nu îmi vine/ o împrumut pân’ la Crăciun// în lume lucrurile-s dure/ și negru-n alb tu să prezinți/ să nu exprimi gânduri obscure/ și să nu spui ce-aevea simți// iar șeful va fi bun cu tine/ la lucruri gri te-o folosi/ dar orișicum îți va fi bine/ pentru prostii te va plăti// așa stau treburile-n lume/ și-n acest fel a fost mereu/ mai bagă niște glume bune/ și hai dă liber la tupeu

 • neamtu tiganu

  stie cineva daca si exu, pa vremea cind avea suvita, a fost gazat la Blair House?

  Da chiar, de unde asa onoare pe romanul nostru neamt, ca de fapt si Trump e neamt? Unii spun ca ar fi vorba de niste Patrioti care se vor cumpara, nu cred, ca de abia costa doi bani, altii spun ca nimeni nu mai vrea sa vorbeasca cu Trump si sta singur acolo si de plictiseala a zis, ce-o mai fi cu romanii aia.

 • Da, a stat la Blair House. Am fost invitation acolo la un mic dejun.

 • Dezideriu Dudas

  @ “a fost gazat la Blair House”

  O singura nuanță post-adevăr și o întrebare pre-sinceritate : “s-a reținut” care pe care sau a fost “cu suspendare” ?

  Din lucrarea in curs de finalizare ( cu tot cu autor ), “Conu’ Sculăria Dinamică a Gazelor față cu Reacțiunea Staticii Fluidelor”

 • Vasile Gogea

  …încă de la „inventare”, periscopul nu doar a cules informații, dar s-a și deconspirat. Nu doar „cîrtițele”, dar și submarinele (cazul temutelor submarine germane „U”nterseeboot)…

 • Edie

  Pai, altfel zis, individualismul fara personalitate al cartitelor este patent (inregistrat), dar ca specie actioneaza unitar, episcopal. Atunci de ce sa nu privim inapoi prin periscopul lor adaptat, cu viziune profetic-secularizanta spre gradina neluminata a statelor?Asa vom putea uita, util, ca virg. cartitele nu sunt doar plasate, ele se misca dezinvolt, muncind din greu la propasire, si ies inevitabil la caldura umana pe care publicul mereu bine informat si educat le-o ofera fara gres, prin reflectoarelesale (halucino)genetice. Efectul este clasic: stingerea luminilor naturale proprii publicului, musuroirea sistematica, rascolirea pamantului cu repetitie.Taierea motului plantei afectate este o iluzie utila, dar nu mai putin benefica. Pentru pastrarea iluziei increderii in stiinta gradinarului, etno-botanist sau nu.

 • DG Ontelus

  scrimă// te risipești prea mult amice/ îmi spuse glasul mercantil/ el a crezut că e subtil/ eu l-am tratat ca la popice/ deși i-am și zâmbit complice/ dar n-am uitat că sunt copil

 • DG Ontelus

  imn șefului// cu șeful să te porți frumos/ el îți dă banii și păpică/ să nu eziți să fii zelos/ pe scara lumii te ridică/ și orice face tu s-aprobi/ pe critici să îi desființezi/ să fii în cercul său de robi/ doar astfel poți să-naintezi/ când elogiezi să n-ai rușine/ căci pâinea se câștigă greu/ dacă ce spui nu se susține/ să nu uiți șeful e releu/ când adversarii te atacă/ ești negreșit pe drumul bun/ odată chiar și bosul pleacă/ destinul tău e-atuncea scrum/ se-ntâmplă chiar și mai devreme/ probabil nu mai ești în cărți/ tu să nu ai prea mari dileme/ căci slugi sunt chiar și-n alte părți/ asta se cheamă societate/ adesea sclav mai rar stăpân/ te bucură e libertate/ poți fi cosaș sau poți fi fân

 • DG Ontelus

  rutină// măi omule ți-ai depășit mandatul/ îmi strigă vocea gri din off/ zbura-n ventilator rahatul/ și mă strângea și un pantof/ mereu o iei pe arătură/ nu te mai controlezi deloc/ ameninți cu prostia ta o tură/ pionii caii au luat foc/ mă uit semeț acum la dânsul/ va fi curând decapitat/ și-n loc să mă pufnească plânsul/ un râs nervos m-a apucat/ psihologia ce ficțiune/ gen literar cam cenușiu/ să faci prin minte o secțiune/ convoci o damă și-un gagiu/ și-ncet o să îl strângi cu ușa/ va spune tot ce-a învățat/ fie-n ciad fie în usa/ metoda s-a perfecționat/ sunt instrucțiuni de folosire/ nimic nu-i nou sus la dovleac/ atunci când pare-n adormire/ devine sfinx la orice fleac

 • AT

  Este foarte interesant cum toata lumea considera ca aceasta intalnire dintre cei doi titani ai antipoliticului este semnficativa si va avea efecte pozitive pentru Romania, in tot felul de registre.
  Eu m-as intreba intai daca Dl.Trump stie cu cine se intalneste si, desigur, daca nu a aflat asta ultimul. Apoi m-as gandi ca vizibilitatea asta brusca va pune reflectorul pe multele calitati si bucurii pe care Romania le ofera lumii civilizate, pana acum neconstientizate, si brusc toata lumea asta va afla ca Romania este un stat securist, singurul din lagar (nu stiu Albania) in care Securitatea nu ca nu a murit, dar chiar si azi continua practicile ei laudate de “lumea libera”, prin descendentii lor directi, sau ai colaboratorilor lor, si inca blocheaza in deplina impunitate orice forma de putere non-securista prin jocul kaghebist dintre arhivele doldora -cu marii sai oameni inca in activitate, sau ai rudelor lor apropiate- si controlul total ilegal asupra numitei Justitii (Doar ca acum a devenit Inteligenta.)
  In fine, aspectele pozitive vor fi fiind, dar ele puteau fi si daca statea fiecare acasa. Sau venea Dl Trump in vizita, cum va face in Polonia.
  Deci poate ca este un eveniment factice, o stire viitoare falsa, practic nesemnificativa, ori poate ca vor lucra din greu la intalnire sa inteleaga rolul lui Guccifer si al deserviciilor romanesti super-competente in translatarea si pierderea urmelor impulsului hackerist interesat intru influentarea alegerilor americane.Ce este sigur insa este ca nu vor discuta despre statul de drept, nici despre democratizare, nici despre contractul pierdut de organe cu Bechtel, nici despre drepturile omului, nici macar despre coruptie ori vize. Treaba lor, insa sa speram ca lucratura bine facuta sa nu ne introduca, formal, intr-un razboi neprovocat pe care nu il putem refuza decat individual. Desi propaganda securista va fi prima care va fi incantata, ca va avea o paine mult mai indelungata de papat, si deci nu va fi pusa deloc in pericol.
  Deci intre sobolaniada care se pregateste si rolul de cartita pentru ca ar fi cartitoare, ca toti cetatenii romani inca sanatosi la ‘mansarda cu vedere spre moarte’, deci trogloditi ori chiar ingropati ca fereala de gunoaiele infecte ale statului securist roman, eu prefer sa devin cartita. Daca nu sunt inca.

 • AT

  Intalnirea epocala s-a consumat. Senzationala, epocala, unica. Toata lumea este multumita. Si eu.
  Dar eu sunt multumit pentru ca mi se pare ca intalnirea fenomenala a clarificat singura contextul, textul si subtextul sau.
  Asadar se poate presupune rezonabil ca problema majora de credibilitate a echipei Trump, in contextul coliziunilor cu prietenii nostri rusi, reale, intentionate, dar nesubstantiabile altfel decat propagandistic, combinata cu turneul mondial, adica mai ales cu G7 si NATO, a facut necesara reluarea initiativei. Steregrea proastelor impresii. Nu se putea face pe formula ” a fost o eroare”, regretam, hai sa o luam de la inceput. Asa ca s-au gandit niste inteligenti sa cheme un mediator, presupus de mai mare incredere pt europenii franco-germani, dar si discipol neconditionat al marilor imperative geo.
  L-au ales pe Dl. Iohannis nu doar din motivele astea, si cele de nenumit, dar si pentru ca era de presupus ca excelenta sa nu va termina mandatul pe scaun, pe functie, valid ca varful lipsa al piramidei. Si asta era dezastruos, asa ca l-au prezentat pe om lumii intregi, respectandu-se bunele maniere. De acum toata lumea civilizata va sta linistita, nimeni nu il va mai suspenda vreodata, indiferent sau mai bine zis chiar daca nu mai face nimic, deloc, niciodata.
  Dar va face. Un turneu de operationalizare, diplomatic, pe raspunderea lui, nu a Romaniei, a unei coalitii contra terorismului islamic si a unui anume stat persan.De razboi real, nu doar economic.Oricum Romania este gata sa dea din cap, aproband ca eschimosii, pentru ca Dl Iohannis decide asta, sau asa crede ExcSa. Nu stiu ce cred altii, sau ce stiu, dar auzind parafrazarea fadului, tipicului discurs pregatit, cu “sinergia”, se poate presupune cine l-a scris, si cine il inspira, ca releu considerat sigur. Din Baneasa.
  G. Friedman, ex-Stratfor, a subliniat esenta: construirea coalitiei de vointa, pe model vechi al interventiei in Irak (nu foarte inventivi, totusi, oamenii), dar, mai ales, ce ii intereseaza pe romani. Sa fie pregatiti pentru orice, chiar daca pare rau.Cu resurse interne. Si aici toata vizita s-a facut numai clabuci, suflati in roza vanturilor de toti oamenii de buna credinta si specialisti in geo-orice, impecabili romani, deloc securisti- cartite, oameni de incredere pentru toti interesatii.
  Si asa si statul plin de balarii supra-inteligente si profesionist-atlantice este in fine legitimat de un tip de gasca, care nu are nici cea mai vaga idee ce i se intampla.Moartea criticii inseamna viata crimei cartitelor care se detesta, crima perfecta de referinta, pentru ca sprijinta public, si pentru ca isi sterge urmele prin aportul sau bine planificat.Dar nu va fi asa usor, totusi.Ca mai sunt si altii cu spirite de prezenta.

 • Grig

  Cele doua persoane oarecum fizice, vazute asa de la distanta, s-au intalnit, intr-un final. A fost frumos, mai ales ca statele lor apartinatoare au fost foarte incantate sa fie pomenite, oarecum nominal, deci ignorate in intregime.De acum destinul lor este comun, dincolo de bine si de rau. Nu stiu ce se vor face statele, impreuna,ca si lor le plac prietenii nostri comuni, dar unul sigur va trece la remanieri manuale, cu ata groasa a soartei. Cum sa faci sa fii frecventabil, dar fara oamenii bazelor de date plagiate de peste tot, cum sa fii liber si occidentalizat, dar fara dilpomati, universitari, secreti ciripitori la orice public?
  Prin castrarea de substitutie. Nu este la fel de satisfacatoare, mai ales ca operatiunea a mai fost efectuata la inceputurile pierdute in praful arhivelor, dar ii poate multumi pe cei care ii stiu intim pe stapani.
  Regresie sa fie, dar sa stim si noi!

 • DG Ontelus

  poate să fie și absent/ parcursul său e concludent

 • Eduard

  Cartitele ies la plimbare in zi de sarbatoare.Miopii insa, mai mereu, ca au corectii care le permit sa vorbeasca in medii despre ceea ce nu pot vedea cu mintea lor.
  Daca nu are sens sa atacam ad hominem, de ex. pe propagandistii -ziaristi-analisti care tot ii dau cu art. 5 care tocmai a fost validat de Dl Trump, are sens sa enumeram cateva fapte problematice.
  Intai ca Dl. Trump a fost jenat, aproape ca i-a fost rusine sa spuna ca el, si apoi SUA nu se pot angaja in sensul art. 5. daca vezi cuvintele folosite, timpii, se secventa logica- ultima fiind pozitia oficialilor americani de mult timp, dar doar oficiala-, constati ca Dl. Trump este un tip sensibil, empatic ori simpatetic.(nu e cazul romanilor care vor sa isi impuna propriile visuri, sperante si fantasme). Stie ce inseamna sa suferi tot felul de nedreptati, plus ca nu mai poate da inapoi. Sa nu fie intr-o pozitie de sah etern.
  Apoi, daca vezi ca un domn Friedman G., mare analist, dezinformeaza efectiv ca Rusia este din ce in ce mai slaba (sau vrea sa cada in varianta lor de negociere), si mai adauga si Turcia ca element confruntational pentru patria securista, incepi sa te gandesti ca NATO este franjuri. Deciziile se iau prin consens, lucrat, presat. Turcia refractara, adio decizii. Adio art. 5, afara daca vorbim de cooperari intarite, aliante in interior etc. Viteze, de la 13 in sus.
  Romania si Polonia se presupune ca vor contracara Rusia. Dar daca o vor provoca? Provocarile, atribuite sau nu, au declansat oficial toate razboaiele mari, moderne.
  Deci ramane relatia aliata, strategica repetata pana la saturatie, cu SUA. Presupunem ca lor le plac autoritaristii, pentru ca ei pot stabiliza situatia.Nu democratia-liberala, de-abia amintita printre generalii americani dornici de actiune. Si autoritaristii astia (se )extrag prin tot ce sunt si ce fac din jocul vorbit de atatia ani de marii specialisti americani,dornici de bani obtinuti prin zisa consultanta, de provocare vadita a Rusiei. Care poate reactiona atacand interese romanesti, nu teritoriale, in macar cateva puncte, si feluri foarte periculoase. Sau va atribui Romaniei unele acte neprietensti, contra , sa zice, Turciei. Deja nervoasa pe Grecia, ori Germania. Va veni Dl. Presedinte american sa explice cetatenilor sai ca trebuie sa apere militar o tara cvasi-necunoscuta , fie si aliata, in contra Turciei, necum a Rusiei? Si Ucraina avea garantii verbale. Si scrise, dupa chestia arsenalului nuclear, dar asta nu a insemnat nimic, si nici acum nu inseamna nimic, dupa 3 ani de la Crimeea.
  Propaganda buna devine rea cand isi ia dorintele drept realitati. Realitatile romanesti nu permit, dar deloc, elucubratiile unor mari capete celebre. Dl. Trump stie asta, nici el nu-si permite, dar i-a fost jena sa nu faca o bucurie unor visatori.Ramane de vazut daca marile succesuri securiste, jurnalisto-analiste, vor continua sa minta poporul cu televizorul platit chiar de el, obligatoriu.

 • Grig

  Cârtițele au dreptate să nu fie reflexive. Ele trebuie doar să fie convinse că sunt patrioate fără rest, eroi necunoscuți pe vecie, deși împingători cu ardoare la vagonetul prostiei autohtone.Amin.
  Dar cârtițele ar fi foarte tulburate dacă ar afla că șefii lor sunt adevăratele cârtițe. Cu rânjetul lor tipic, de psihopați antinaționali, umpluți de respectul tuturor celor care sunt pe față imbecili.
  Chiar așa, da cine sunt ăia care tot apar la televizor, mai mereu prespălați?

 • AT

  Pâna acum am trăit toate fazele colaborării privilegiate cu americanii. Fiecare in felul său. Cu avantaje pe care nici comuniștii nu le-ar fi oferit indivizilor implicați. Cu dezavantaje imense, pentru cei care nu vedeau nimic concret.Sau care nu aveau treabă cu marea putere mondială, nici cu cea mică de rahat, românească.
  De acum putem întreba: domnii americani nu s-au săturat de kaghebiștii care le-au întins covoarele roșii, mesele cu wiskey de 20 de ani, nefiscalizat, i-au omenit cu informații pentru cretini, receptate ca atare, i-au pupat frumos
  domnii americani nu se simt un pic dezavantajati de soarta?
  Daca nu, cârtițele natural românești îi vor învăța meserie.Nemaifăcând nimic, doar aștepând ca ceea ce a fost făcut să vină la aliații noștri mult-iubiți.
  Ha!

 • AT

  Dacă toți cei care cântă falsul, îndoielnicul, informația lipsă, ura, parțialitatea, în ceea ce privește relațiile externe,la comandă ori din proprie inițiativă, pentru bani, nu vor fi retrași, în termen de 2 săptămâni, atunci se poate spune că partea contractantă informal se va considera liberă să fie.

 • Eduard

  Ziua cartitei s-a terminat. Ursuletul de plus, din casa noastra comuna, a prins nu doar viata, ci si vigoare.Si nu mai este doctor, in medicina, cu instrumentar pentru auscultatii.
  Intr-o tara in care doar accidentele mortale legitimeaza o putere straina, ursuletul nostru va denigra orice cartita onorabila.Si va face show, devastator, frumos, conform pactelor in vigoare.

WP Admin