≡ Menu

Cârmaciu' şi Dibaciu' (I)

Există ori nu ”intelectualii lui Băsescu”?

Există, sigur că există. Aşa cum au existat şi intelectualii lui de Gaulle ori Stalin; şi intelectualii lui Mario Suares ori Perón; şi intelectualii lui Ion Iliescu ori Emil Constantinescu. Aşa cum există şi intelectualii lui Berlusconi ori Castro.  

Partizantele au fost, sunt şi vor rămâne cum le ştim cu toţi – lovite de orbire la slăbiciunile alor noştri, năpădite de vigilenţă maximă faţă de ăilalţi.

E foarte adevărat ce citesc referitor la colegii de mălai politic ai unui manechin pe care, în orele de birou, partidu’ pune o salopetă (Hugo Boss, vă rog!) de primar, iar în timpul liber îi dă dreptul omului să se relaxeze într-o uniformă de ofiţer al Wehrmacht-ului (Giorgio Armani, dacă se poate!):

“Dar aşa, cu mazăre se merge pe burtă!”

Dar la fel de adevărat este că şi cu lenuş (Băsescu, pardon de expresie!) s-a mers și se merge pe burtă. Ba chiar şi în genunchi, în patru labe şi în tot felul de alte poziţii în care continuă să se perfecţioneze intelectuali loviţi de identităţi multiple ba chiar şi simultane – monitori năpraznici ai adversarilor şi yoghini super-flexibili, când e vorba de ascunsul propriului gunoi sub preş.

 Citez încă o dată şi subscriu cu entuziasm:

 Imaginaţi-vă că gestul de a îmbrăca uniformă nazistă l-ar fi făcut un primar PDL. Cam ce am fi văzut, acum, pe televiziuni?

Răspuns: exact ce am fi văzut prin multe mijloace de informare în masă, dacă dl Adrian Năstase ar fi fost preşedintele României iar PSD-PC ar fi pus la dispoziţia uneia din beizadelele Năstase logistica, propaganda şi  — în esenţă – voturile pentru a intra în  Parlamentul European așa cum PDL a donat, fără să crâcnească, sânge euro-parlamentar domnişoarei Elena Băsescu.

Deocamdată, singura diferenţă – nici ea esenţială, dar, totuşi, diferenţă, nu? – rămâne că unul din matrapazlâcuri s-a şi întâmplat, în vreme ce matrapazlâcul celălalt ar putea să se întâmple.

Să nu disperăm, căci nu întotdeauna şi în orice situaţie intelectualii cuiva se dovedesc toţi o apă şi-un pământ. Reîntorcându-ne la “intelectulii lui Băsescu”, salut gestul dnei Alina Mungiu-Pippidi de a-și asuma și exercita dreptul la diferență. Jos pălăria!

Riscurile unui asemenea gest? Ştiu şi eu? De cele mai multe ori, politica tribalizată este al dracului de punitivă. Dar, în absenţa unor asemenea riscuri, cine, cu excepţia păpuşarilor, şi de ce ar mai fi interesat de ce spun intelectualii, când fac ce fac?

 • Sa inteleg, iubite prieten, ca ne vei delecta cu un serial? Asta-mi spune numarul de ordine din paranteza. Daca asa este, sa fie primit! Incepe excelent!

 • popescu maria

  Bine v-am redescoperit,Domnule Tudoran, astept continuarea….

 • la blogroll patrasconiu e 0 (zero), la fel ca totzi ceilaltzi, dealtfel; nu stiu ce’nseamna asta…
  ca vad ca’i evocatzi neste ziceri da pa blogu’ personal.

  acest fapt, precum si acela ca atzi fost hocheist in tineretze, nu ma impiedica sa va iubesc !

  si nu sint homosexual…

  si nici dv. presedinte

 • Dorin Tudoran

  Da, un serial.

  Vreau sa ma dumiresc — o data si pentru totdeauna; glumesc, se intelege — cine este, ce doreste, de ce este hulit si de ce merita, uneori, sa fie luat la refec intelectualul roman.

  Mi-am zis ca dupa ce am scris acel “Frica sau frig? Sau despre conditia intelectualului roman” (1984), de la care mi s-au tras atatea, a venit timpul sa inteleg de ce ii este asa greu intelectualului roman (indiferent unde traieste azi) sa nu fie al cuiva -- al lui Basescu, al lui Constantinescu, al lui Iliescu, si, mai ales, de ce-i trebuie intelectualului roman sa fie si al lui Basescu si al lui Iliescu si al lui Constantinescu, iar apoi sa ne tina lectii despre rolul coloanei vertebrale, aka sira spinarii. De ce nu poate, oare, intelectualul sa fie doar al lui…”insele”, ca sa ciripesc ca intelectuala Elena von Basescu, una din liderele grupului “Intelectuali din toate partile, angajati-va!”? Fireste, “la tata”…

  Dorin

 • AVP

  Politica este regina realitatii, ba chiar a actualitatii, pe cand intelectualii critici sunt cel mai adesea artistii idealitatii, helas… Dupa ce a gresit flagrant, dupa parerea mea, in cazul EBA (confundand o fata isteatza si cu vadit talent politic cu o toanta si lasandu-se astfel manipulata de presa tonomata ca o inocenta copilitza…), dna AMP va calca in strachini, vrand-nevrand, in legatura cu aproape orice subiect legat de Basescu, de acum incolo, cu exceptia cazului ca va avea curajul sa calce pe propriu-i orgoliu si sa recunoasca, in fine, ca a gresit… Sa stam stramb -- admitand faptul ca acest Base, precum Pacepa (alt “Iuda” al tovilor si baietilor…) nu e vreo usa de biserica, pai cum naiba…? -, dar sa judecam drept: macar “Piratu” ista incearca sa dea cu maturica prin grajdurile iepocale, mey, recte prin “sistemul ticalosit”, caci decat nemic, mai bine atatic, n-asa…? (parerea mea mai ampla in cestiune o poti expecta aici…)

  Urez blogului lu domnia ta, dle DT, o mie de anisori fara reparatie…! Blogosfera Ro avea nevoie de vocea-ti inconfundabila, chit ca multora li se va parea adesea inconfortabila, pai cum drea… Hai pa !

  ps. Din pacate, nu ma aflu la mine acasa, ci intr-un net-cafe, asa ca nu voi putea sustine o eventuala discutie in continuare. Mai vbim!

 • Dorin Tudoran

  Multam.

  Ca intotdeauna -- e o placera sa stam de vorba, mai ales cand avem si opinii diferite; opinii ce raman opinii si nu devin topoare, pietre ori alte obiecte contondente.

  S-ar putea ca dna. AMP sa greseasca din nou — cine din noi e scutit de a calca in strachini? — dar in cazul EB a avut dreptate. Si, mai ales, in legatura cu felul in care PDL s-a facut pres in fata intereselor unei familii…

  Ce-au avut de zis “intelectualii lui Basescu” in legatura cu acestb matrapazlac “electoral”? Nimc -cei mai multi. Mai nimic -- unii. Ceva-ceva — altii.
  Iar in cazul unora ce au avut de spus ceva, ce sa zic altceva decat — mai bine taceau.

  Sa ne-auzim cu bine,

  Dorin

 • Dorin Tudoran

  Va multumesc. Continuarea e pe drum. Cele bune. dt

 • Dorin Tudoran

  Incerc sa va raspund. Poate reusesc. Cam asa:

  Nu este nevoie, neaparat, sa iubim pe cineva; e suficient sa respectam.

  Eu imi propun sa va respect si sper sa reusesc. N-ar avea nici un rost sa ma impiedicati sa o fac.

  Fara indoiala, aveti dreptate 100 % — nu sunt presedinte. E ceva rau in asta?

  Cele bune,

  DT

 • AVP

  Draga prietene, EBA -- dupa parerea mea -- nu e o profitoare, in spe, ci un fel de Ana lu Manole, bre… Ca sa tina constructia-i (hiigenizarea, cat de cat, a “sistemului ticalosit”) si fiindca tovii si baietii nu prea l-ar mai vrea (caci Piratu s-a dat cam prea tare la tagma sa…), Base ista fuse nevoit a o zidi in Monastirea-i Secu (cea pozitiva, cum ar venea…) pe insasi fiica-sa, sperand ca astfel va face diferenta, la ora Ha, atragand macar o parte din tineretu deocamdata placid de partea sa… EBA e o secventa din campania prezidentiala Basescu 2, iar nu o noua dovada de nepotizm de pe la noi… Te rog io sa meditezi mai bine la chestiutza asta -- caci stii ca sunt impartial ca tont rumanu, da…? -- si vei vedea ca dna AMD s-a cam grabit ca drea, in caz ca n-o fi altaceva la mijloc, n-asa…?

  Hai ca mai vbim.

 • tot va iubesc !
  chiar daca m’atz nevrozat, atunci, pa motiv hocheiesc…

 • bedros horasangian

  ma bucur de fiecare data cind citesc un tesxt de dorin tudoran. au trecut anii si tot acolo ne intilnim. unde se intersecteaza dreapta cu stinga iar punctul acela nu e nimic.timothy garton ash ar zice ca ar fi de stinga, dar nu e.este un punct metastabil unde eticul bate politicul, si utopia pragmatismuldoar un punct. far sa fie de centru.
  cele bune si o imbratisare lui dorin tudoran
  de la bedros horasangian

 • Dorin Tudoran

  Perfect. Ma gandesc. De asta si stam de vorba pe acest blog: sa ne invitam unii pe altii nu de a ne indoi de certitudinile altora, ci de a pune la incercare propriile noastre certitudini.

  In cazul domnisoarei Elena Basescu problema nu este ca e fata presedintelui. Problema este ca EB mi se pare foarte departe de ce ar trebui sa fie un europarlamentar. Cind, ca presedinte, ii acuzi pe altii de tot felul de matrapazlacuri si aranjamente si-ti impingi copilul la asa ceva; si cand, ca partid al “oamenilor de mine”, cu sustinatori si-mai-de bine, te pretezi la matrapazlacuri electorale de felul celui in cauza, oamenii (despre care spunem cu toti ca ne pasa!) au dreptul sa spuna “Da-i dacu’ Nici o diferenta intre unii si altii”?

  Asta se urmareste? Asta ne trebuie?

  Daca “hiigenizarea” unui sistem ticalosit incepe cu un asemenea matrapazlac, rezultatul va duce exact unde a dus transformarea unei revolte a oamenilor intr-o lovitura de palat urmata de ce a urmat.

  Dar, cum am promis, voi medita.

 • Dorin Tudoran

  Placerea e mereu de partea mea. La randu-mi, sunt un cititor sarguincios al lui Bedros Bedrosian, pe care il salut.

  DT

 • Dorin Tudoran

  ok. va inteleg. noroc ca nu mai avem varsta sa jucam hochei. pe blog se admite… boddy checking-ul, daca intentia este sa ne trezim partenerul de discutie din picoteala, nu sa-i rupem coastele.

 • Dezideriu Dudas

  Conteaza ca intotdeauna pozitia in care te afli dupa cum scria Nicholas Georgescu Roegen ( ca posibil intelectual, mai rau, chiar functionar public…al unuia dintre “carmacii” mentionati…trebuie sa remarc, in context, “dibacia carmaciului” de a-l invoca pe Claus von Stauffenberg, cel care evocat de Maurice Baumont in “ Marea conjuratie impotriva lui Hitler” a creat stari de spirit ce au putut face posibile intr-o dictatura dementiala cuvinte ca “ Revolutia conservatoare”, atat de clamata de cei ce spera in “Reconstructia dreptei” actuale romanesti, sau sloganul “Traiasca nobilii fii ai gravei Germanii…). Pozitia post-erasmiana este insa alta…. Stefan Zweig, un post-erasmian convins, scria ca diferenta dintre primul si al II-lea razboi mondial era ca daca la primul razboi nimeni nu-si inchipuia ca tara sa poate duce un razboi nedrept, la al II-lea, deja aceasta atitudine era nerelevanta…Ce s-ar putea spune acum despre razboiul tuturor impotriva tuturor -- oameni, capitaluri, institutii, tari, continente chiar….? Acelasi Stefan Zweig scria ca Romain Rolland, in preajma celui de-al II-lea razboi mondial, “avansa ideea de a invita cele mai importante personalitati ale vietii spirituale ale tuturor natiunilor la o conferinta in Elvetia , pentru a se ajunge la o atitudine unitara si mai demna si poate chiar de a adresa lumii un apel la solidaritate si la intelegere “. A inceput aceasta serie a “Noii revolutii”, “conservatoare”, a d-lui Dorin Tudoran, cu acea evocare a lui Vasily…intelectualul prieten din Rusia….A aparut apoi si ideea de Elvetia ( din sens opus insa…)….
  Revenind, depasind si nivelul Alinei Mungiu (“are voie”…, isi permite,… chiar risca ? , ce risca ? -- atat timp cat nu o mai paste vreo munca necalificata pe undeva….), nu cred ca Gabriel Liiceanu a mintit cand a spus ca sintagma “intelectualii lui Basescu” este gresita….Nici Gabriel Liiceanu, nici Alina Mungiu, nu au nevoie de vreun “carmaci” pentru a-si arata “dibacia”…Dealtfel “dibacia” ti-o poti arata ( si aici as incadra cel de-al treilea razboi mondial” …) chiar evoluand impotriva “carmacilor”, atat timp cat s-au consolidat in timp forte uriase care urmaresc astfel de evolutii ce impiedica revolutii, sau astfel de revolutii care impiedica evolutii….Intru maretia Stangii si Dreptei care stau pavaza status-quo-ului generalizat ( din cand in cand introdus in criza, cu “dibacie” de “carmaci”, sau cu strategia de “carmaci” de catre “dibaci”….)…

 • Dorin Tudoran

  Multumesc. “Vorbim” mai pe seara. Seara aici, la mine.

  Deocamdata:

  1. Titlul serialului se refera la altceva. Rabdare.

  2. Evident, mai nici unul din “intelectualii lui Basescu” nu are nevoie de un carmaci; sau, nu ar trebui sa aiba nevoie de un carmaci.

  3. Spre deosebire de dl Liiceanu si dvs., nu cred ca sintagma “intelectualii lui Basescu” este gresita. Este doar o eticheta si ca orice eticheta este partial justificata, partial -- nu. Se pot aduce si exemple ce infirma justetea etichetarii si exemple care o confirma. In ultima instanta, depinde doar de cei aflati sub o “sintagma umbreala” sa infirme ori sa confirme justetea etichetarii — mai ales prin ce fac, si mai putintel prin ce spun (mai ales in justificari). Si aici — imi pare rau sa va intristez — exista suficiente motive de …intristare, fiindca in lipsa lor, eticheta “intelectualii lui Basescu” nu ar fi prins ori ar fi avut o viata foarte scurta.

  Cele bune,

  DT

 • Dezideriu Dudas

  Sper ca serialul dvs., mai larg, scopurile si mijloacele actiunilor dvs., sa ajute la “a smulge” intelectualii adevarati de sintagme apartinatoare ( a lui x, a lui y…)…. Nu cred ca x, y..sunt de vina…Ei, “la nevoie”, din 4 in 4 ani pot dispare…De vina cred ca sunt intelectualii, inclusiv d-nul Liiceanu, d-na Mungiu….care scriu, uneori ( cei buni, e drept, mai rar…), despre soareci ca si cum ar scrie despre vulturi ( de multe ori si invers….)….Un lucru e cert….Ei, din 4 ani in 4 ani, nu dispar….In astfel de “realitati”, cei ce creaza “valori” de tipul x sau y…., pot schimba la nesfarsit politicieni, chiar elite, deci si “carmaci”, ba si “dibaci”…In aceasi maretie si forta a “status-quo-ului”….Si daca e sa luam ca si reper structuralismul lui Claude Levy Strausse, nici nu mai conteaza cine detine astfel de puteri, pentru ca acestea deja au devenit “proprietatea status-quo-ului”….O relatie care devine in timp mai puternica decat termenii sai, prin ciclicitate inertiala…
  Cu bine,
  Dezideriu Dudas

 • Florin Iaru

  Dragă Dorin Tudoran
  Iată că experienţa de odinioară nu te lasă să cazi ispită. Mă bucur că nici minţişoara speriată de lumină a domnişoarei EB nu te-a orbit cu glossu-i.
  Ceea ce mă miră e că o analfabetă l-a putut vrăji pe AVP, om căruia nu i-a suflat nimeni în ciorbă. Dar păcatul de a o admira pe dînsa e, totuşi, venial. Cînd unui bărbat i se flutură o catrinţă pe la nas (cum zicea Creangă), hai să-l iertăm dacă spune prostii.
  Ceea ce mi se pare, însă, normal e să-ţi păstrezi admiraţia pentru acasă, în singurătate, în faţa ecranului, cînd, trezit din visare, poţi să-ţi judeci sentimentele cu asprime. Oamenii politici nu sînt nici părinţii noştri, nici copiii noştri. De unde această iubire-preş? Aş vrea să mă lămuresc.
  O zi bună,
  Florin Iaru

 • Dorin Tudoran

  Draga Florin,

  Ce bucurie sa primesc acest semn de la tine!

  Nu cred ca AVP e vrajit de EB; mai degraba joaca rolul de “avocat al diavolului”, fiindca se va fi saturat — ca si altii! — sa fie “avocat al poporului”… Nu, nu-i sufla nimeni in ciorba lui AVP. Ca sa nu mai spun ca de ma convinge ca AMP s-a inselat in privinta EB, imi pun cenusa in cap. De ce nu?

  Ai spus o vorba mare — oamenii politici sunt ce sunt. Noi -- ce suntem.

  Sper ca esti bine, dar si asa tot iti doresc tot binele din lume,

  Dorin

 • Florin Iaru

  Dragă Dorin,
  Ce plăcere… Iar cînd sînt de acord cu tine, plăcerea-i mai mare! 🙂
  Şi, pentru că ora e tîrzie, încerc să-mi răspund: avem, ca specie, trăsătura singulară de a ne încredinţa destinul altora. Uneori, povara existenţei e prea mare pentru individul luat ca trestie gînditoare, aşa se naşte partizanatul politic orb.
  Închin un pahar pentru întîlnirea de la Washington DC.!
  P.S.: Am bucmarcat blogul tău. Cu mulţumiri lui Antonesei, fără de care n-aş fi căutat.

 • Sa fie primit, Florine! Calde urari de bine, de asemenea.

 • Domnule Dorin Tudoran,

  Am citit cu interes si placere articolul dvs., inclusiv comentariile pe care le-a generat si salut cu bucurie intrarea dvs. in blogosfera.

  Este reconfortant sa gasesti si cate unul, doi, trei “intelectuali” for all seasons, dupa atata fum, praf si ceata cu care au napadit spatiul public “intelectualii” pentru unul sau doua mandate, catalogati drept “intelectualii lui”… Sau ai lui… Ori ai lui…

  Am pus cuvantul intelectuali intre ghilimele pentru a marca (si grafic) faptul ca, in cazul in discutie, NU ma refer la intelectualitatea umanista, artistica sau tehnica in general, ci la acel strat din spuma ei care isi asuma rolul de a ghida comunitatea in definirea unui sitem comun de valori si in elaborarea strategiilor de atingere a binelui public -- pana la nivelul la care el se confunda cu morala.

  Intectualii de care avem nevoie, intelectualii “for all seasons”, sunt cei care satisfac mai bine definitia intelligentsiei, in sensul ei rusesc, original. Avem nevoie de astfel de intelectuali, mai ales ca in Romania, potrivit criteriilor acceptate de Freedom House, nu avem o democratie consolidata si nici o presa cu adevarat libera.

  Avem nevoie de etaloane cu care sa masuram actul de guvernare, binele public care decurge din el, dar si raul pe care, eventual, il produce.
  Or, inlocuind ocaua lui Cuza cu ocaua mica, nu facem decat sa ne furam singuri caciula.

 • Dorin Tudoran

  Multumesc pentru mesaj.

  “inlocuind ocaua lui Cuza cu ocaua mica”… excelent spus!

  Deseori, reintoarcerea la sensul initial al unui cuvint ori al unei sintagme e greu de realizat; de incercat, trebuie incercat.

  In sfarsit, opinia mea este ca inainte de a te inhama la munca titanica si, deseori, sisifica de “a ghida comunitatea in definirea unui sistem comun de valori…” e prudent, necesar si corect sa vezi… pe ce scandura dormi.

  “Ghizi” care ieri se bagau pe sub pielea lui Ion Iliescu, alaltaieri — pe sub pielea lui Emil Constantinecu, azi -- se baga pe sub pielea lui Traian Basescu, maine — pe sub pielea nu-stiu-cui etc nu-mi inspira incredere, chair daca, in domeniilor de activitate, sunt oameni remarcabili.

  Cele bune,

  DT

 • Domnule Dorin Tudoran, prima data am auzit despre protestele dumneavoastra, la Europa Libera (stiti…cand spuneati ca scoateti boxele in balcon, precum si pamfletul “Dumitru Necsoiu -- Un comisar fara popor”). Apoi a venit “deranjul” din decembrie 1989, si v-am putut viziona si audia in noua media independenta. Deasemenea, gaseam foarte interesante “Agora” si “Meridian”. Peste ani, s-a produs o anomalie, ajungand sa scrieti la foaia lui Voiculescu. Iar acum adoptati un stil facil (la blog, adica). Insinuati mizerii (caci ce poate insemna: “Ba chiar şi în genunchi, în patru labe şi în tot felul de alte poziţii în care continuă să se perfecţioneze intelectuali loviţi de identităţi multiple ba chiar şi simultane – monitori năpraznici ai adversarilor şi yoghini super-flexibili, când e vorba de ascunsul propriului gunoi sub preş.”). Da, domnule Tudoran, mizerii, nu faceti cu ochiul. Cereti cititorului, apoi, un exercitiu de imaginatie (“daca dl Adrian Năstase ar fi fost preşedintele României iar PSD-PC ar fi pus la dispoziţia uneia din beizadelele Năstase logistica, propaganda şi — în esenţă – voturile pentru a intra în Parlamentul European”). Si definiti drept matrapazlac comis, candidatura si mai ales alegerea Elenei Basescu in Parlamentul European. Din cate stiu, partidele politice sunt organizatii private, si ele inteleg sa-si gestioneze resursele dupa cum doresc. Intr-o alta postare pe blog, v-ati definit drept “de centru”. Mie nu imi suna prea bine notiunea aceasta, in genere, si nici nu cred ca sunteti cu adevarat independent.

 • constans
 • Dorin Tudoran

  Multumesc pentru comentariu.

  Nu cred ca a scrie la Jurnalul National a fost o anomalie. Nu uitati ca, pe atunci, scriau acolo Andrei Plesu, Mircea Cartarescu, Emil Hurezeanu, Vladimir Tismaneanu si altii. Nici unul din noi nu isi aminteste — din cate am vazut in putinile “amintiri” despre acea perioada-- sa fi fost supus vreunei ingerinte editoriale, sa i se fi cerut sa scrie ceva anume sau sa i se fi respins un articol fiindca era neconvenabil. In cazul meu, JN a publicat chiar si un pamflet — “Felix, Mircea si Dorin” — in care dl. Voiculescu era scarmanat bine. Dl. Mircea Mihaies a scris atunci ca oricine altcineva in locul dlui. Voiculescu s-ar fi sinucis dupa aparitia acelui pamflet. Dupa scrisoarea deschisa adresata mie de dl. Voiculescu, JN mi-a publicat o replica.
  Ca toti — Plesu, Hurezeanu, Cartarescu, Tismaneanu si eu — am plecat, rand pe rand “zarea lumii’ntunecand”, ca sa glumesc, spune ceva.

  “Mizeriile” la care va referiti nu insinueza nimic. Intr-o forma plastica — care inteleg ca nu va incanta, dreptul dvs. — spun ca ipostazele slugarniciei mi se par hidoase.

  Aveti dreptate — partidele politice au dreptul sa-si gestioneze resursele asa cum gasesc de cuviinta. Ce nu e bine sa faca este sa transforme un proces electoral intr-o farsa.

  Va inspira neincredere o pozitie de centru? Dreptul dumneavoastra. Pentru mine unul, si stanga, si dreapta, si centrul, si centru-stanga si centru-dreapta sunt optiuni firesti, cu drepturi egale pe esichierul politic. Toate sunt absolut respectabile.

  Nu credeti ca sunt cu adevarat independent? Iarasi dreptul dvs. Nu voi face nici un efort suplimentar de a va convinge ca va inselati.

  Cele bune,

  DT

 • Dorin Tudoran

  Nu pot deschide primul link.

  Pot deschide celelalte doua dar in acest moment nu pot beneficia de… sonor.

  Le voi asculta diseara si va voi spune ce cred. Banuiesc insa ca sunt lucruri de excelenta calitate.

 • Florin Iaru

  Dragă Dorin
  Aş mai spune ceva, inspirat de neplăcerea lui Riddick şi de răspunsul tău. Avem dreptul să ne placă orice (de exemplu, Mihail Sebastian şi N Steinhardt au simpatizat tare cu extrema dreaptă -- legionară!). Ceea ce mă indispune e abolirea simţului critic. Pentru că, dacă iubeşti, asta nu-ţi scuză orbirea. Dimpotrivă. Iubeşti, dar firesc e să nu închizi ochii asupra defectelor iubitei. E ca în cazul divorţurilor după 20 de ani, pentru nepotrivire de caracter… Unde ţi-au fost ochii?
  Uite, aş vrea să văd pe cineva care o visează, o adoră şi o preţuieşte pe Elena Udrea, dar care să recunoscă spăşit modul infam ei de a intra pe scena politică. Sau un admirator sincer al lui Boc care să recunoască, măcar o dată, că omul n-are nici habar, nici coloană vertebrală. A recunoaşte, chiar căznit, evidenţa e începutul înţelepciunii. Îmi iubesc ţara, dar am toate motivele să fiu mânios pe România. În schimb, atunci cînd bagi toate acuzele sub preş, e clar că ai ales orbirea, iar ele (acuzele) nu-s decît “mizerii”… 🙂

 • Domnu’ Iaru… N-are rost. Cat timp va afisati prin paginile “Adevarului”, nu puteti pretinde ca sunteti obiectiv.

 • Florin Iaru

  Exact ce spuneam. Puteţi să-mi citaţi vreo opinie pro-patron? Dar vreo limbă dată liberalilor? De ce ar fi Adevărul mai rău decît JN sau EVZ? De ce ar fi un ziar mai ignobil decît celălalt, dacă nu e pornografie sau şantaj? Dar, atîta vreme cît sînteţi deţinătorul “adevărului” absolut, orice discuţie -- repet, discuţie -- e inutilă. Mai întîi citiţi, şi apoi daţi-vă cu părerea!
  Întrebare: Plătit de PDL şi de Cotidianul, TRU era exemplul dvs. preferat? Mircea Mihăieş, salariat al ICR, e ok?
  Ehei, mîncatul ăsta nu-i cum crede lumea. Am ales Adevărul pentru că am idei liberale şi nu-mi cere nimeni socoteală dacă le exprim. Chiar dacă le-am dat la gioale şi lui Tăriceanu, şi PNL-ului.
  Am cunoscut odată un critic de film care a scris o cronică de două pagini de revistă (40.000 de semne) fără să fi văzut filmul. Cam aşa procedaţi, dle Riddick.

 • agaX

  “Ba chiar şi în genunchi, în patru labe şi în tot felul de alte poziţii în care continuă să se perfecţioneze intelectuali loviţi de identităţi multiple ba chiar şi simultane – monitori năpraznici ai adversarilor şi yoghini super-flexibili, când e vorba de ascunsul propriului gunoi sub preş.”

  riddick,
  eu nu cred ca autorul “insinueaza mizerii” aici. eu mai degraba cred ca s-a dovedit un domn si a preferat sa nu numeasca … pe un traian ungureanu, de pilda

 • Dorin Tudoran

  Draga Florin,

  Dupa cum vezi, Riddick nu crede nici in obiectivitatea ta, nici in independenta mea. Asadar, nu cred ca putem sa-l convingem de nimic din cele in care credem. De aceea cred ca tot ce putem face este sa-i cerem lui Riddick sa ne spuna in a cui obiectivitate crede si la ce publicatie/televiziune lucreaza cel/cea in care are, cu adevarat, incredere.

  Desi des folosit in acest raspuns si altele “cred” si varianta “incredere” nu prea au trecere. So be it!

  Salutari,

  Dorin

  P.S. Riddick, ce zici de propunerea aceasta?

 • Cred in cei care lucreaza pentru interesele Romaniei si ale romanilor. Nu in fitilisti, stilisti elitisti sau narcisisto-bovaristi.

 • Dorin Tudoran

  Nimic rau in legatura cu cele in care credeti. “Narcisisto-bovaristi” suna interesant dar nu stiu ce… “fitil” poarta.

  DT

 • Florin Iaru

  “Pentru ca România să fie bine şi tot românul să prospere.” Recunoaşteţi citatul?
  În caz că nu recunoaşteţi, cred că blogul lui dorin tudoran nu e pentru dvs. Înţeleg că pentru interesele alea de care faceţi vorbire sînt calificaţi numai anumiţi cetăţeni, aleşi de dvs.
  P.S.: Credeam că vorbesc cu o persoană, nu cu o lozincă. Vă propun să ne ignorăm reciproc. Gata.

 • Haideti, ce naiba, v-am vazut cum hahaiati prin studio ba pe la Mihaiu, ba prin alte parti. Mihaies, TRU, Patapievici, Tismaneanu , sunt OK.

 • Florin Iaru

  Nu ştiu dacă mai ţii minte acuza de estetism din proletcultism. Era o condamnare fără recurs. Şi lozinca aferentă: Cine nu e cu noi e împotriva noastră.
  La drept vorbind, fiecare îşi apără confortul şi punctul de vedere. Numai că e importantă şi argumentaţia. Argumentul “Las’ că şiu eu cîte parale faceţi” e din alt film.

 • AVP

  Florine, esti mic copchil daca tu chiar crezi ca EBA asta e o toanta, cum se exprima talibanii din Oranjerie ori dusmanii lu Base (aia vrajiti cu banii…), sau o analfabeta, cum zici tu. EBA e o analfabeta exact in masura in care orice politician este, aloo… Chiar si Napoleon era un analfabet in raport cu contemporanii sai Goethe or Beethoven, n-asa ? Insa io vbesc aciia, unde zici mata ca gresesc, pai cum drea, nu de intelectuala, savanta ori erudita EBA, ci de un tanar politician de cert viitor, in bransa sa, dupa parerea mea, atata tot. Nu sunt nici preshul acestei EBA (iar al lui Base, nici pmeneala), dar nici dusmanu’ ori barfitoru’ ei footil or (co)interesat. Io sunt, in cestie, un observator atent si impartial ca tont romanu, care-i problema, bey…?

  Eu nu tin cu nimeni, in mod special, Florine, tata, hic et nunc. Fii sigur ca daca ar candida la presedintie Dorin Tudoran, Vladimir Tismaneanu, H.R.Patapievici, A. Plesu, Mircea Mihaies, G.Liiceanu, Liviu Antonesei, N.Manolescu si chiar si Cărtă (prietenii stiu de ce…), contra lui Base, as vota cu ei, mey ; dar intre Base ista si contracandidatii care se anuntza deja (Geonelu, Crin, Vadim, Duda et aliis ejusdem farinae), votez cu Piratu, nu pt ca l-as crede usa de biserica ortofoxa, fugi naiba, ci pur si simplu fiindca il cred “raul cel mic”, mey… Tu, de-un paregzamplu, cu cine votezi ? Sa nu-mi spui ca n-o sa te duci la vot sau ca nu tii cu nimerea, caci ti-as reaminti profetia colegului nostru Dante Alighieri, cum ca apoliticii se duc in iad, aloo… Cand o sa-ncetati a visa la lumea aia “mai buna si mai dreapta” si o sa-mi oferiti voi o alternativa mai realist-luminoasa (deci nu ca “viitorul luminos”…), in loc sa dati cu clantza de pe margine ca Conu Leonida fata cu Reactiunea (ori sa ma lasati singur in post, asa cum ati facut atunci cand intra-adevar se mai putea face ceva spre a impiedica resurectia “fostilor”…), mai stam de vba… Pana atunci, mucles, fara supalare, batrane…!

  ps.Apropos, te-am vazut o data la tembelizor in termeni f.amicali cu Marean Vanghelie, unul dintre eruditii nostri de baza, n-asa…? Bey, Florine, our friend Nichita avea o vba: “Caragiale a gandit prea mult c-un cap de caine, ca sa nu si mai latre, din cand in cand…” Asa si tu: te pomenesti c-oi fi gandit prea mult cu capu unui salariat constiincios din schema mogulului -- nu spui tzine, persoana importanta -, ca sa nu mai si tragi cate un mic vantuletz, macar din cand in cand… Cu toate astea, ramanem pretini, mey, a nu se uita… !

 • Florin Iaru

  Dragul meu
  Cîtă dreptate greşită poţi s-ă ai!
  Cînd Nichita i-a dat dreptate lui Ion Gheorghe împotriva autorului acestui blog, deşi genial a formulat, mult rău ne-a (şi-a) făcut! Eu nu vorbesc de valoarea intelectuală a EBA, că nu vreau nimic de la ea. Dar fata asta nu are nimic în comun cu politica (arta conversaţiei, arta posibilului şi ştiinţa maselor). Nu lipsa ei de şcoală mă doare (Becali o bagă în buzunarul mic de la pantaloni), poate a fost ocupată cu altceva! Mintea ei, nu limba ei se mişcă greu. Atît de greu, încît melcul e un spidi gonzales, iar veşnicia, sprinţară. Cred că n-ai să spui despre Napoleon că nu gîndea repede şi bine. Sau: cum îţi imaginezi tu că un analfabet ar fi creat un Cod civil, pe care o naţiune să-l respecte aproape două secole? Se pare că nu ştii cam cum erau educate odraslele de mici, foarte mici nobili! Chiar crezi în legenda inculturii lui Caragiale, supranumit moş Virgulă? Nu-i nimic. Dar cu adevărat EBA nu înţelege ce spune sau i se spune să spună. Între vîrful limbii ei şi vîrful terminaţiilor nervoase e un zid. De nepătruns. E un monument al prostiei, nu al timidităţii. E om politic fără viziune? Fără îndemînare? Fără charismă? Despre ce vorbeşti tu aici? Om politic în slujba căruia partidul tatălui se face preş? Nu că aş condamna partidul, e liber să facă exact ce vrea, dar e dreptul meu să spun că alegerea ei a fost măsluită. Scurt şi cuprinzător. EBA nu există. Punct. Însă v-o predică. Apropo, ştii ce e aia un intelectual? Un individ cu studii superioare sau de specialitate implicat în viaţa cetăţii!
  Pentru un om cu inteligenţa ta e jignitor să crezi că duşmanii lui Băse sînt plătiţi pentru a fi duşmani. Cîtă neîndemînare psihologică! Hai să zicem că eu, în 1979, sînt din grupul lui Manolescu şi îi dispreţuiesc pe Vadim, Păunescu, Tîrnăcop, Ungheanu & comp. Ei, dacă se raportează la mine, mă pot defini ca vîndut, plătit de agenturi, sponsorizat de KGB sau Mossad. Chiar aşa m-a descris Barbu, vîndut. Ştii asta. Şi ştii prea bine că nu-i adevărat! Dar, avînd tocmai cunoaşterea asta, ar trebui să presupui că oamenii au CONVINGERI DIFERITE, pe care încearcă să le exprime acolo unde e posibil. Dacă aş fi fost de stînga, scriam sau fondam un ziar de stînga. Dacă eram de extremă dreaptă, mergeam cu Garda şi Căpitanul. Aşa că, dacă aş fi fost plătit pentru articolele mele de direcţie, crede-mă că actul plăţii ar fi fost ulterior exprimării, şi nu anterior. Dar cui să-i explici că nu-ţi place un om, o instituţie, o doctrină sau un partid? Pentru fanatici, eşti, nu poţi fi altceva decît un vîndut. Spune şi tu, corectă e judecata asta a ta? Liviu Antonesei vîndut e Patriciului? Pîrvulescu, Vîntului? Dinescu -- cui? Sau nu ştii tu prea bine că Dinescu nu se iubeşte decît pe sine (şi nu e nimic rău în asta)? Oare nu poţi concepe că astea sînt opţiunile personale? Dacă din partea forumiştilor cu capete fierbinţi e acceptabil, din partea ta nu e! Repet: tu n-ai voie să spui asta!
  Acum, cu votarea… Las-o jos, că nu eşti tu. Te înţeleg. Îţi place preşedintele, deşi te deranjează. Zi-o, însă, curat, bre! Zi că-ţi place, n-o mai da cotită! Bre, da’ cu normalitatea nu vrei să votezi? Tot la răul cel mai mic te raportezi? Aşteaptă pînă se întunecă la secţiile de votare şi ai să vezi surpriză!
  Acum, la sfîrşit: dacă am stat la masă cu Marean, trebuia să deschizi sonorul. Nu e pedeapsă mai mare pentru un politician decît să-i surîzi, să fii politicos şi să-i spui că partidul lui e un c… iar şeful partidului, un sau o p… Chestie de eficienţă. Iar cînd am stat alături de Cosmin Guşă, la aceeaşi masă, am rîs un minut de M. Geoană!
  Hm, nu credeam să mă justific vreodată faţă de un coleg de generaţie! Cam trist!

 • Florin Iaru

  Drace! Am scris s-ă! Văleu, păcatele mele, demonul trufiei m-a învins!

 • constans

  ,,Aşteaptă pînă se întunecă la secţiile de votare şi ai să vezi surpriză!,,

  Finalement Irez-vous voter le soir????????? Monsieur FLORIN IARU?
  CU CINE???????????????
  ps:
  ,,Hm, nu credeam să mă justific vreodată faţă de un coleg de generaţie! Cam trist!,,????

 • Draga Dorin, Draga Florin,

  Va pierdeti timpul pretios si nimeni dintre noi nu stie cit mai are la dispozitie -- dl. Ridick nu delibereaza, doar judeca, nu pune si, mai ales, nu-si pune intrebari, ca are raspunsuri de-a gata. Este ceea ce se cheama un fan, iar in fata fanilor nu ai argumente. Va spun ca om cu experienta, care, la rindul lui, a pierdut multa vreme avind naivitatea sa creada ca se poate dialoga, discuta cu fanii. Nu, nu se poate!

 • Dorin Tudoran

  Draga Florin,

  Raspunsul tau este extraordinar!

  Nu vreau sa vorbesc despre tristul episod Nichita-Ion Gheorge-Dorin Tudoran. Toata lumea stia ca plagiatul — pe care l-am pus pe doua coloane, cum se face — era, scuza-mi franceza, Riddik --era irefutabil. Dar Nichita a trebuit sa se dezica de cel caruia ii scria ce-i scria — sa public ce-mi scria? L-au dat in gat tocmai cei care i-au cerut sa scrie ce a scris in “Flacara”. Dar genialul Nichita ramane pentru mine genialul Nichita.

  Regret ca de data aceata AVP nu e de “partea noastra”. Dar nu e in mod sincer. Si, ca sa zic asa, fundamental este de partea noastra.

  Diferenta intre mine si el, pe acest subiect, este diferenta intre tactica si strategie.

  Pe scurta durata (tactic) AVP are dreptate -- pe cine sa aleaga in toamna, daca nu pe Traian Basescu?

  Pe lunga durata, strategic, eu (cred ca) am dreptate Basescu nu e (prea) diferit de ceilalti.

  Eroarea de acest fel a fost facuta si la curti mai… inalte.
  Occidentul, mai ales America, l-a considerat pe Ceausescu baiatul bun, baiatul de aur, simbolul rezistentei in fata rusilor. Aceeasi America a vazut in Ieltzin personificarea democratiei, singura sansa a democratiei in Rusia. Bush s-a uitat in ochii lui Putin si ne-a spus ca e un om bun, pus pe fapte bune etc. Unde a ajuns Rusia datorita — Doamne, iarta-ma acestui “Om bun, deschide-ne poarta” -- Motzu Pittis, Danutz Aldea) lui Putin, stim cu toti. Ba, stim si unde a dus Bush America.

  Daca este ceva ce-mi permit sa-i reprosez lui AVP este ca ne ia drept clantzai. Credeam ca stie mai bine cine suntem. Dar, repet, este dreptul sau sa creada ce crede, sa spuna ce spune si sa voteze cu cine vrea.

  Numai bine,

  ~Dorin

 • Dorin Tudoran

  Iar ai dreptate…

 • Dorin Tudoran

  S-ar putea sa te referi la criticul care, fara sa vada filmul lui Peter Brook, “Moderato cantabile” (1960), a scris o cronica “profesionista” spunindu-ne ca titlul filmuliu, in romana, era “Contabilul moderat” si care era istoria acelui “contabil”…

  ~dorin

 • Dorin Tudoran

  da

  ~DT

 • Dorin Tudoran

  Constans,

  Am deschis cele doua linkuri pe care nu le-am putut deschide dimineata.

  Primul — daca mi l-ai trimis spre a afla ca Valdimir Tismaneanu este prietenului lui Viorel Padina -- old news. Eu i-am pus in legatura. Ma bucur ca astazi sunt prieteni.

  Referitor la apelul lui Mihai Botez pe care oameni ca Bogza, Jebeleanu, Bugnariu nu l-au semnat: de ce nu l-a semnat Vladimir Tismaneanu? Unii si-au asumat singuratatea dizidentei, altii curajul tacerii.

  Referitor la afirmatia lui Vladimir Tismaneanu ca asa era “Romania -- dizidentul se ducea la ambasada americana”. Fals: nu toti dizidentii se duceau in vizita la ambasada americana. Dar VT nu are cum sa stie acest lucru fiindca, desi comentator al dizidentei, nu prea a practicat-o.

  Referitor la, parca, “micutul tiran grotesc” -- Ceausescu. Si astazi sunt oameni napaditi de sentimente tiranice, “tiranei” la fel de grotesti… Totul este sa nu faci pe orbul si sa spui ca nu-i vezi.

  Referitorul la ideea ca Paltinisul ar fi fost marea forma de dizidenta in Romania: tot ce pot spune (cu imens respect pentru unii din studentii lui Constantin Noica) este ca nu pot face altceva decit sa rad. Paltinisul a fost altceva; altceva foarte important, dar nu “scoala de dizidenta”. Dizidenta romana a fost, cum spun VT si alti comentatorii, foarte debila; comentatorii ei — nu mai breji: un fel de giruete: esti bine cu ei -- te pomenesc, te lauda etc. Esti in relatii reci -- te omit.

  Referitor la afirmatia ca VT ca ar fi considerat “discipolul Monicai Lovinescu” -- este o autocaracterizare bombasitica, un amestec de adevar si mult neadevar. Doua tipuri de viata si comentarii foarte diferite.

  Referitor la afirmatia: “… am fost prieten cu Paul (Goma) si am facut multe lucruri impreuna” — usor aiuritoare. Daca prin “a face lucruri impreuna”, multe sau putine, se intelege ca unul face (in acest caz, Paul Goma) si celalat comenteaza (Vladimir Tismaneanu) tot ce pot spune ca este ca sunt doua roluri foarte diferite.

  In sfarsit, referitor la afirmatia lui Ken Jowitt: “Decenta a devenit o forma de rezistenta” — ar fi bine ca azi, cand nu mai exista nici un risc sa fii decent, absolut niciunul, si comentatorii dizidentei sa fie atinsi de morbul… decentei.

  Altfel — si vorbesc serios — VT apare si in aceste filmulete asa cum este: sharmant, inteligent, instruit si bun contabil al meritelor personale.

  Multumit, constans? Saluta-l pe Viorel.

  DT

 • Ce misto nenea tudoran, il faceti cu mascari pe ITM dintr-un post d-al lui si il aveti si in blogroll.
  Bun ca ati scris la JN e una, dar daca mintea mea batrana nu ma inseala ati declarat ca sunteti “vechi prieten” cu voiculescu cand l-ati “consiliat” la alegerile generale. ori cum e mai naspa, sa ai simpatii si sa inchizi ochii la una alta, sau sa ai statul de plata si sa inchizi ochii la un trecut murdar rau de tot? eh?
  iar la faza cu raspunsul ca nu l-ati numit pe TRU pentru ca ati fost un domn nu e niciodata da. daca vreti sa ziceti ca sunteti domn.
  pacat de matale.
  ( vezi ca ai un mod de afisarea comentariilor atat de ciudat incat nu stiu cum sa-l citesc. pe vremea noastra se citea de sus in jos de la dreapta la stanga….)

 • Pingback: Ce naiba vrea să spună Dorin Tudoran ?! « MORFOZE()

 • constans

  DT
  daca sunt MULTUMIT???????
  nu ma intereseaza sa fiu multumit.
  VREAU SA INTELEG.
  À bientôt sau pe curind
  C CONSTANS

 • Dorin Tudoran

  Adrian,

  Nu l-am facut de mascari pe ITM. Il citesc regulat, cu mare bucurie. Tot ce am facut — de aceea nici nu e nevoie de nume — a fost sa arat ca se poate intoarce manusa pe dos, dovedindu-se acelasi lucru. Sunt la fel de mare “sustinator” al PSD-ului ca si ITM…

  Nu l-am consiliat la alegerile generale pe D. Voiculescu. Am facut un contract de consultanta cu un partid care iesise dintr-o alianta guvernamentala cu PSD, acuzase PSD-ul drept “Partid stat”, avusese rezultate neasteptat de bune la alegerile locale — Stavarache, iti amintesti?, castigase la Bacau!, si avea o nisa pe care putea sa-si construiasca o identitate — dar lua ceva timp. Nu devii credibil, competitiv peste noapte.

  Cand am vazut ca partidul respectiv a hotarat sa se reintoarca de unde plecase si nu avea de gand sa-si deseneze o identitate, am renuntat la acel contract.

  Nu am scris si nu am dat nici o declaratie in care sa laud calitatile liderului acelui partid. Mai mult, in perioada respectiva nu am scris un rand despre politica romaneasca in rubrica mea din JN -- oricum, rubrica nu-mi fusese oferita de D.Voiculescu.

  Am explicat de cateva ori (voi da un link la acest sfarsit de saptamana) ca nu am fost niciodata prieten la catarama cu D. Voiculescu. Drumurile ni s-au incrucisat pe cind eram adolescenti. De pe cand aveam 19 ani si pana in anul 2004 nu l-am mai intalnit pe D. Voiculescu — habar nu aveam ca devenise ce devenise. Am explicat, de cateva ori, ce intelesesem prin acel “vechi prieten” — amici in adolescenta. Apoi, nici nu cred ca toti prietenii lui D. Voiculescu au fost, permanent, la curent cu viata secreta a dlui. Voiculescu. E o prostie sa crezi ca dl. Voiculescu impartasea prietenilor amanunte in legatura cu partea nevazuta a activitatilor sale.

  In momentul cand am acceptat contractul de consultanta, despre D. Voiculescu se spuneau multe, se scriau multe, dar dovezi nu fusesera produse. P-M Bacanu pierduse un proces cu D. Voiculescu si fusese obligat sa publice o nota de regret. A facut-o.

  Cand primele dovezi despre trecutul lui D. Voiculescu au devenit publice, am scris pamfletul “Felix, Mircea si Dorin” chiar in JN.

  E bine sa ne obisnuim cu ideea (enervanta pentru unii) ca pana cineva nu este dovedit, nu e vinovat — i se spune prezumtie de vinovatie.

  Daca folosim prezumtia … de vinovatie, ne intoarcem la regimuri de tip Ceausescu, in care oricine poate fi condamnat fara dovezi.

  La asta tanjim? Stiu, nu tanjim nici dupa vremurile de azi, cand, desi exista dovezi irefutabile, unii nu patesc nimic.

  Pe scurt: am acordat un credit, pana la proba de vinovatie. Cand proba a aparut, am retras creditul.

  In concluzie, nu prea vad ce ar fi comun intre ce am facut eu si ce a facut/ce face TRU, care este, binenteles, liber sa faca ce vrea, asa cum noi ceilalti suntem liberi sa spunem ce credem despre ce face.

  Multumesc pentru semnalarea modului de afisare a comentariilor — mai invat.

  Cele bune,

  DT

 • Florin Iaru

  Păi, Liviu, asta am şi zis. Nu mă mai interesează ce zice acel domn! 🙂 Credeam că zice. Nu. Enunţă şi acuză. E bine cînd le ştii pe toate. Viaţa e frumoasă.

 • Dorin Tudoran

  Constans,

  Nu inteleg ce nu… intelegi.
  Daca esti cine banuiesc eu ca esti, stii deja la ce ma refer, ce cred si ca nu am nici o problema sa discut si public unele din lucrurile respective; cele care merita sa fie discutate public.

  Mi-ai trimis link-urile repective fiindca nu intelegi de ce spune Volodea anumite lucruri? Intreaba-l.
  Mi le-ai trimis fiindca vrei sa stii ce cred eu despre unele din afirmatiile lui Volodea, ti-am spus.

  Numai bine,

  Dorin

 • ( cred ca nu merge butonul de raspuns )
  scriu repede ca e de facut multa treaba chiar si la varsta mea.

  bun. acordarea creditului. dar cine hotaraste care e proba contrarie? ca uite, la D. Voiculescu sentinta e negativa prin recurs. n-ar fi frumos sa va cereti scuze si sa reincepeti contractul? ca e nevinovat, daca o luam pe ideile astea cu justitia. Asa, si Nicu Gheara e cetatean onorabil, ca nu-s deact zvonuri. Trist domnle, daca ati ajuns sa va aparati zicand ca nu stiati/nu ati dat crezare la tot ce se spunea despre D. Voiculescu. Pai stati putin, a fost vreo dovada in cazul Elenei Basescu, ca a fost ajutata de PDL? “A, ca se stie” . Pai parca argumentul de “vinovatie” era naspa mai devreme. Cinismul unui consultant politic nu se pupa cu ideile unui “om fara de pacat” ( caci nu ati aruncat, doar ati ridicat piatra ).Si asa, mai la final un exemplu: emil hurezeanu la adrian nastase.
  ( imi place ca dati exemplu A. M-P fara sa va aduceti aminte ca ea face scandalul pentru ca nu a intrat pe liste, ceea ce o pune pe acelasi taler cu TRU, si ea *tanjea* sa faca parte din intelectualii lui Basescu. Daca nu, atunci de ce vroia sa fie pe listele partidului * pe care basescu il controleaza * ? )
  Plus ca sunt sigur ca ITM, ca si altii se refereau la “analistii politici” care sunt chiori la unele lucruri si la altele nu, clamand impartialitatea. Pe cand unii dintre “intelectualii lui Basescu” spun ca il simpatizeaza pe Basescu, deci nu mai spun ca sunt impartial. Intelegeti mare problema?

 • Dorin Tudoran

  Din cate imi amintesc , sentinta la care va referiti nu spune ca dl. Voiculescu nu este autorul notelor cu pricina. Spune altceva. Este vorba de o “tehnicalitate”.

  Nu exista nici un motiv pentru care sa-mi cer scuze dlui Voiculescu iar ideea reinceperii unui contract abandonat dupa o luna in 2004 mi se pare bizara; ca sa nu mai spun ca partidul respectiv nu mai poate fi ajutat cu nimic — insusi dl Voiculescu a declarat ca, daca nu se produc mari schimbari in partid, PC dispare. De fapt, se inseala -- PC a disparut de mult, ca partid. Tot ce a ramas sunt canalele de televiziune ale dlui Voiculescu.

  Mai ganditi-va la istorioara cu Elena Basescu — cred ca sunt dovezi destul de elocvente ca a fost ajutata de PDL si inca foarte vartos. Daca jocul de-a candidatura independenta urmata de intoarcerea in PDL chiar in seara anuntarii rezultatelor vi se pare ne-elocventa, e greu sa discutam in continuare.

  Din cate stiu eu, dna AM-P putea sa fie pe listele PDL, dar a pus niste conditii. Cum cred ca era normal sa o faca si altii. Nu iti pui la dispozitie un nume construit in timp, fara nici o conditie. Una din conditiile dnei AM-P a fost, “pare-se”, sa se renunte la candidati, cum sa zic, neplauzibili — de exemplu, Elena Basescu. Poate ma insel, cine stie?

  Este adevarat, unii din cei numiti — unii pe drept, altii pe nedrept — “intelectualii lui Basescu” si-au declarat deschis sprijinul pentru Basescu. Este dreptul lor si nimeni nu poate contesta un asemenea drept. Ce este discutabil — si la asta se refera textul meu — este ca se fac a nu vedea si jumatatea goala a paharului, ocupati find sa ne explice care este splendoarea jumatatii pline a paharului Basescu; istoviti de efortul de a inocula ideea ca Basescu este singura sansa pentru o Romanie mai buna, democratica.

  Una este o optiune, o simpatie pentru un partid ori om politic si alta este orbirea in fata unor slabiciuni ce sar in ochi.

  Cele bune,

  DT

 • Florin Iaru

  Ha ha ha! Nu, e vorba de un critic romăn care a scris despre “Moartea domnului Lăzărescu” spunînd că nu l-a văzut, dar că nu poate fi altceva decît un film genial. Şi a explicat asta pe două pagini de revistă! Ce să mai crezi?
  Apropos de traduceri. Eugen Barbu s-a umplut de ridicol traducînd “chambres à louer” drept “camere de lăudat” şi axplicat asta ca o minune a lumii arabe… Cînd colo, erau camere de închiriat!

 • AVP

  Un text-test pt prietenii mei Dorin si Florin…

  Asa cum am spus aici, io nu-mi mai fac iluzia ca vreo sfortza curata, imaculata, ori vreun arici pogonici dintre telectualii nostri cica mai voinici, breslasi calici de cariere mici, dar cu fashionabil sclipici, si nici chiar senioru ala dac-ar invia si-ar fi inconjurat de-aceiasi comilitoni famelici, ca sa nu mai pomenesc de nea Goma, cu obsesiile-i doldora de fantasmatici priculici antisemitici, deci nimenea, aloo, n-ar mai phootea sa faca cine stie ce rahat – in sensu bun, n-asa ? – p-acilisha, decat tot a s t i a, care-au slujit Raul candva, chit ca unii fara sa vrea, si care astazi, vazand c-au scapat ca prin urechile acului dintr-o cumpana istorica pentru ei f. grea, ar trebui sa stea dreq in banca lor, reshpektive sa se retraga ale pleshitza si cupola tovilor si baietilor, ilicilor, butimanilor, bomboneilor, geonelilor, felicsilor, sovilor, hrebenciucilor, paturicilor in rezervatia umbroasa a Manastirii Secu-lilor, aia manoasa, si sa-si consume pana la sfarsitu zilelor (intr-o fericire cam rusinoasa, dar asta e situatia, n-asa ?) pomana destinului cea puturoasa, insa crezi ca tovii si baietii facura asa, bey…? Din contra, cei mai multi dintre ei nici de-ai ciumii nu se lasa, ci-ncorajati de faptu ca inca nu le-a reintrat nea Nicu-n casa, fiindc-au avut grija sa-l rataceasca pe la Ghencea-civil subt iarba grasa, isi inchipuie ca abia acum a sosit era lor ticaloasa, crezand ca dupa ce-au hapait emolumentu SSMD (sau a Matusii mostenire pacatoasa, cum ar veni…), tot ei vor suge si tzitza lu tante Ioropa cea laptoasa, fara sa bage de seama – caci asa e cand iti ia Dzeu mintile, nainte de a te pierde – ca barbatu lu tante Ioropa asta, ascuns intr-un Tufish inca verde, doar se preface ca nu-i vede si le pregateste scatoalca pe-ndelete, dar implacabil, n-asa…? In loc sa stea cu ochii pe palma grea ce se-apropie deloc furioasa, dar inflexibila ca razbunarea unui pasha de tagma lor de moroi cu rinza groasa si sa-l ajute sa-i extraga mai repede – chiar pe ei, aloo…- din iepocalu Shit pe cel ce vrea sa curatze cat de cat “sistemu ticalosit” (si nu pentru c-ar avea de gand sa moara cu el de gat ori pentru ca odata n-a fost si el subt vremi, ca stravechiu’ cronicar, ci fiindca e mai lucid si mai putin avar decat cinu-i deja f. reactionar, n-asa…? si vrea sa-l conduca la limanu pensionar, macar, mai sacrificand azi un nemernic lorar, maine un scarbos sforar, poimaine un turnator mai mult or mai putin ordinar si tot asa pana trece ceasu rau, iar libertarienii desfiinteaza – precum pedeapsa aia capitala abrogata de criptoteroristi la potou – si orisice bulau…), asadeci astia, ex-tovii si baietii in dement chor si orbi ca imparatu cartitzelor, pe insusi Salvatoru lor il fluiera, il scuipa si-l abhor…

  Exempli gratia, l-ati auzit voi pe Base cel afurisit, ins ager ca un shish la fierariile din Toledo otzelit, pe care tembelii, hapsanii si nebunii astia mai obraznici si ca un sacal lihnit nu l-ar fi meritat nici dac-ar fi fost mai nevinovati ca un Miel ranit, l-ati auzit sa zica macar o vorbulita atunci cand in Raportu Tismaneanu, dupa ce s-a conchis asupra faptului de netagaduit ca Lagaru Iepocal a fost in integrum criminal, normal, si s-a propus ca penziile si alte privilegii ale criminalei kakistocratii, cum ar veni, sa fie nu taiate din ale statului visterii, ci aduse baremi la nivelu penziei mijlocii (penzie mai mare, aloo, de vreo 3-4 ori ca leafa-mi de hero antico… ), ei bine, l-ati auzit sa-si aminteasca de chestia asta, priatelo…?

  Insa una preste alta si-n lipsa orishicarei alternative cat de cat reale p-acilisha (deci nu ca aia pe care ne-o propuse Varu Jan candva, iar azi pricepem ca doar turcu stia ce drakkula fu si cu alternativa asta, n-asa…?), io va spun ca n-avem alta solutie decat a-l astepta pe ist Papai ca sa dea naiba un pic cu matura prin grajdurile lu Augias C. Neculai, bagand gunoiu – macar de dragu next generation de didiloi – subt covoru unde timpurile noi ne-au gasit cu creacii goi, reshpektive alde noi pe post de amarati, dar rezistenti pitzigoi, normal, iar preste noi calu troian iepocal, cu madularu-i fatal…

  ps.Florin Iaru ii ricana mai ieri lu Riddick, cerandu-i sa i se livreze un singur text in care el, poetul optzecist, sa-l fi periat ori macar sa-l fi menajat pe patronul gazetei la care scrie (“Adevarul”)… Ii replic io acum ca atacul sau dur asupra lu Eba & Basescu este echivalent cu a-l peria insistent pe dusmanu’ de moarte al fam Basescu, Conu Dinu… Tare ma tem, iacata, ca nu dragostea fierbinte de liberalizm il mana pe amicul meu in lupta, ci amoru’ mai mult sau mai putin secret fata de patronu’ sau… Cat despre impartialiatatea celuilalt arcadian, Dinescu, mai bine sa nu mai vbim, aloo…; nu de alta, insa ne-aude dreq Moscova carciumareasa…

  Din pacate n-am suficient timp sa fiu pe faza la aceste discutii incinse, cum ar veni… Ce pot sa le spun amicilor mei, in esenta, este ca daca as avea un singur strop de dovada ca Base ista nu e ce-mi pare a fi: reshpektive, un om decis sa se bata, totusi, cu “sistemul ticalosit” din care a facut parte, insa nu pentru a-l demantela total (caci nimeni nu poate sa faca trebusoara asta, hic et nunc, nici macar o bomba atomica, aloo…), ci sprea a-l hiigeniza cat de cat si spre a lasa o urma a trecerii sale prin functia si prin iepoca asta…, l-as repudia ad hoc si as concluziona ca tzarisoara dodoloatza nu mai are nici pic de noroc… Pe de alta parte, daca n-as fi convins ca de la Iliescu si ai lui (adversarii Basescului), precum si de la “liberalii” aliati (prin oamenii si interesele petrolului…) cu ai Ivan Iliciului, nu se mai poate astepta nemic bun, credeti c-as fi naiv sau nebun sa v-o spun, mey…? Nu, bey, as tacea si io ca un oportunist shogun si, astfel, as deveni un filosof cu malai bun…

  pps. Florine, tu ai urmarit interviurile lu EBA cu Mandruta, Cristoiu si Ciutacu, mey…? Cauta-le pe Google, rumega-le si pe urma, daca mai continui sa spui ca fata asta de nici 30 de anisori e proasta, lipsita de talent politic ori de charisma, chiar ca ma pui pe ganduri, bre… Hai sa fim seriosi, amice: la 30 de ani, cei mai multi oameni nici nu stiu ca exista, darmite sa se miste intr-un mediu atat de toxic precum este politica actuala loco, aloo, priatelo, ori sa scrie “Apelul catre Europa”, pe vremea cand nici macar Ioropa asta nu egzista… Hai pa…

 • Florin Iaru

  Am votat întotdeauna. Uneori am ales ce credeam că e mai bun, de cele mai multe ori, răul mai mic. Acum visez să votez ceva NORMAL! Pe cuvînt, mi-e dor de normalitate.
  P.S.: Mi-am jurat ca, după 40 de ani, să nu mai explic nimănui de ce fac sau nu fac un lucru. Cred că viaţa mea, aşa cum a fost, e un garant suficient. Nu zic că oi fi fiştecine, flăcăul cu stea în frunte. Da’ n-am prea făcut porcării. Şi credeam că acest lucru e de la sine înţeles PENTRU PRIETENI. De ceilalţi nu îmi pasă. Mai rău: mă doare în vîrful c…ului (traducere: calului, copacului, codrului :). De aia, m-am simţit foarte nasol dacă AVP a putut bănui sau numai insinua (chiar şi cu un surîs parşiv în colţul buzelor) că mi-aş fi putea schimba opiniile pentru bani. Repet: mă doare-n beşcă de părerea forumiştilor. Nu ştie ţăranu’ ce e şofranu’!

 • Dorin Tudoran

  Nu numai ca imi aduc aminte de “camerele de luminat” ale lui Eugen Barbu, dar, la vremea respectiva, am fost unul din cei care l-au barbierit pentru asta; ca si pentru pagini in care marturisea cum citise ele manuscrisele !?! lui Socrate. Pentru Barbu au lucrat multi “negri”. Unii l-au si bagat in belele pentru cum traduceau, de unde ciupeau fara sa citeze etc.

  Un alt cititor al lui Socrate s-a dovedit Petre Roman. In plus o tot tragea cu “adagiu” cinde era vorba de “adagio” si invers. Cind l-am ciupit, s-a “fandacsit”

  De-ale culturii…

  DT

 • Dorin Tudoran

  Ave AVP!

  Text (literar) de mare maestru!

  Dar cind gindul ca a scrie dur despre EBA si tatal dansei “este echivalent cu a-l peria insistent pe dusmanu’ de moarte al fam Basescu, Conu Dinu…” vine de la AVP, cad rau pe ganduri; dar rau de tot.

  Asta inseamna ca, de cate ori AVP scrie de rau de cineva (si cand scrie AVP de rau, ce scrie de rau alde Iaru ori subsemnatul par niste gingashii!), AVP perie pe altcineva — adica pe dusmanii celui ce este subiectul pamfletului ori analizei sale.

  AVP, tu vorbesti serios sau e, asa, o testare a perspicacitatziunilor (scuza-mi EBAita!) prietenului tau,

  Dorin?

 • Florin Iaru

  Vai!
  Teoria conspiraţiei mondiale face în continuare victime.
  AVP, dragostea e oarbă şi durează… cîţi ani?
  EBA, îţi repet, nu există. Dacă nu mă crezi, citeşte povestea lui Stanisław Lem despre dragoni. AVE, EBA, AVP te salută!

 • AVP

  Drag prieten,

  Iritat de acuza -- repetata cu insistenta, de altfel, chiar si in alte hyperspatzii, aloo… -- a amicului nostru comun, Florin Iaru, cum ca sussemnatu as da dovada cel putin de lipsa de discernamant, n-asa?, neobservand ceea ce pare a vedea cu ochiul liber toata lumea, si anume ca EBA asta e o toanta sadea (in timp ce io vad in ea pe insasi Ana lu Manole, cumva…), am fost poate cam dur fata de Florin, acuzandu-l de cine stie ce interes petrolisto-meschin, in spe… Dar, bre, hai sa stam stramb, dar sa judecam drept: nu phootem totusi ingonara ca pretinul nostru scrie chiar la Adevarul patrician, ca drea, la Cotidianul vantului feneistean si la Academia Catzavencilor care stiu ce-i ala un ban (dar unde bate tot vantu, de la o vreme, avan…)

  Repet: daca n-as fi fost redactorul Apelului catre Europa si n-as sti cat de genial tre sa fii ca sa te gandesti la politica in vreme ce colegii tai de generatie inca se mai joaca de-a mama si tata prin balarii, cu papusi si alte sex-simboluri fistichii, zau ca m-as feri a vbi, mai ales unor pretini atat de intelighenti si de cilibii… Insa fiind ceea ce sunt si stiind, pe de alta parte, ca n-as mai fi nemic pe ist pamant daca n-as avea cuvant (fie chiar si-n chestiutza asta fara nimic sfant, ca sa zic asa…), nu preget a-mi spune parerea mea, cu toata sinceritatea si dreptatea si indiferent de impresia pe care o voi produce-o amicilor din real time or din hyperspa’… Io nu scriu poesie, my friends, ci fac pur si simplu o profetie, asa cum am mai facut si altcandva si deci cu drept la oaresce veresie, ca sa zic asa : bey, uitati-va bine la “toanta” asta si trageti concluzia cu mintea, nu cu inima, caci altfel riscati sa va faceti de ris candva, cand veti vedea c-ati luat-o-n biza pur si simplu pe Cenusareasa or pe salvatoarea “Salvatorului”, ca drea… Hai paa

 • Florin Iaru

  Îţi răspund dar nu-ţi răspund. Te înţeleg dar nu vreau să te-nţeleg. Rîd, dar nu e rîsul meu. Visez, da’ nu văz nimica. Mă spariu, dar îmi place, mulţimi de vineţele pe sîn mi se ivesc. Sînt plecat de acasă, da’ n-am plecat la ţară. Ce este omul, de unde vine, încotro se-ndreaptă… Cînd eşti convins că ai dreptate, poa’ să vie şi Dumnezeu din cer, tu tot neica Nimeni o să-l consideri. Oare nu ai nici o îndoială? Oare nu te tulbură nici o neconcordanţă? Oare tu eşti criticul acerb al realităţii?
  De aia, dragul meu, n-am să să-ţi răspund. Şi aşa să-i rămînă numele!

 • Dezideriu Dudas

  Sa vad daca o mai “fur” ca pe vremuri….Ma decisesm sa nu reactionez la alte comentarii, dar vad ca dihotomia Carmaciu vs. ( sau din contra, sustinut de…….) Dibaciu poate deveni esentiala contextului existentei sau nu a Sperantei….Prea limitata acolada “seniorul” -- Paul Goma si in timp si in spatiu, si in toate…Mai ales ca “alternativele tip “varu Jan” par a fi devenit nume comun ( de unde perpetua strangulare a realitatii )….Interesante fronturile deschise….Inainte era foarte important sa “ai voie”…Acum se pare ca foarte important este cine “ da voie” ….Ma bucur domnule Tudoran ca nu ne uitati si pe noi, “prostii”….Ca altfel, “ desteptii “ nu ar comunica niciodata nimic… Ei sunt pragmatici, stiu ca 2 + 2 fac 5 ( vad ca va incapatinati sa ziceti ca 4, chiar sa luptati pentru asta….), “pun bazooka” si distrug orice “utopie prosteasca“ iar apoi se intreaba de ce nu mai e nimic de facut…Eventual de eliminat din cand in cand cate un “prost utopic” care se incapataneaza sa mai spere…..Inclusiv ca “desteptii” nu pot fi chiar atat de prosti incat sa se lupte la infinit, fara nici o regula….Istoria a dat pe rand diferite “reguli”, precum cea a umanitatii, cea a nationalului, cea a pragmatismului, a Occidentului, a Europei….Fiind prea multe, fara ierarhii acceptate, oamenii cei mai “puternici” le folosesc in registru propriu, pe toate, si rezulta o neputinta colectiva generalizata. Asta in tarile mici, deoarece tarile mari nu simt inca aceasta situatie. Regulile lor definitorii inca fac istorie, desi, e drept, regula capitalismului a cam inceput sa scartie odata cu octombrie 2008. Nu cred insa ca se vor bate “ca chiorii” pe cine si nici macar cum sa guverneze ci “vor face totul” ( sper ca nu ca “ai nostrii” inainte de 1989 ) ca “regula capitalismului” sa fie imbunatatita. O singura tara mare cu regula opusa capitalismului…., China. Si ea se incadreaza in viziunea expusa, fara a se confrunta cu vreo neputinta sociala relevanta….Si fara a ramane prizionera unor istorii revolute…..Iata doua fronturi adevarate, fata de cele “interesante”, conjuncturale, de la noi…

 • Asa, raspund eu, atunci, daca pe EBA *e clar* ca au ajutat-o cei din PDL si nu oricum, ci din banii si cu forta statului roman, atunci cum de nu e clar ca datorita faptului ca a lucrat( barem a fost chiar sef ) unde a lucrat, *era clar* ca Voiculescu era cel putin prieten cu securitatea, o institutie pe care, sunt sigur, o detestati. Vedeti? Asa cum dumneavoastra ati fost orb la ce s-a zis prin presa, ce v-au zis, presupun, prietenii, cunostintele din Romania, despre voiculescu, asa si “intelectualii lui Basescu” au fost orbi la ce s-a zis prin presa, ce le-au zis, la fel presupun, prietenii, cunostintele despre *smenurile* facute de PDL pentru EBA ( ca vad ca asta e subiectul preferat ). In incheierea acestui punct, zic, cum e deci cu piatra? Poate ca aia toti sunt orbi si ca merita sa fie luati la misto, dar, sa ma scuzati, nu tot de un orb. ( nu ca as fi eu, in anonimitatea mea, mai bun, dar eu nu incerc sa va judec ci doar sa va tin oglinda sa vedeti ca nu e totul chiar asa de straightforward cum credeti

  cat despre AM-P va dau un ipotetic: daca eu vreau sa mananc sarmale, dar numai si numai daca am smanatana Danon, si ma cert la restaurant zicand ca vreau fix numai cu smantana aia, si chiar daca stie toata lumea ca au si smantana danon, ei imi dau numai smantana noname chiar daca insist. Si ma enervez, nu consum sarmalele, plec si ajuns in strada urlu catre restaurant ca cei care mananca sarmale (cu tot cu smantana noname) sunt idioti, in special datorita faptului ca isi doresc si ca mananca sarmale, in general, dar in mod special de la acest restaurant. (inlocuiti dumneavoastra sarmalele cu candidatura ca MEP, restaurantul cu PDL si smantana de calitate cu o lista fara unele persoane) Cum suna acuma?
  (Iar la interval de nici trei luni sa sari dintr-o parte in alta -- de la proPDL la proCrin Antonescu este o actiune de acelasi tip ca si cea a lui Cristoiu)

  Ultima parte e chiar trista. Daca nu mergeti des in Romania incercati sa intrebati lumea ( eu asa fac ) despre diferente. Ca sa va parafrazez: Una este orbirea in fata slabiciunilor ce sar in ochi si alta e simpatia fatisa a unor oameni care se declara impartiali si echidistanti. Cum e mai grav sa faci campanie/lobby (evitand unele subiecte) sau sa manipulezi grosolan pe canale jurnalistice (nu de op-ed), pentru/impotriva unui partid ori personaj politic pe ascuns. Pentru ca atunci cand iti declari simpatia pentru cineva rare sunt exemplele de obiectivitate, in special in zona intelectuala si ar trebui sa stiti chiar si dumneavoastra lucrul asta. Dar lumea stie la ce sa se astepte. Stiti cum e acum in Romania, dupa ultimele relatari pe care le primesc? E asa “intelectualii il pupa in fund, ziaristii i-o trag”. e clar ca mai sunt si nuante, dar , eu asa primesc vorba din tara. deci daca unii incearca sa scoata in evidenta numai jumtatea goala, de ce sa nu fie si cei care sa scoata in evidenta partea plina?

  in definitiv, nu e mai simplu sa-i lasam cu ale lor si noi se ne vedem de vieti?

 • Dragă Domnule Dorin Tudoran,

  Mă bucur mult că aveţi blog şi îi mulţumesc unei amice virtuale (Lilick) graţie căreia l-am descoperit.

  Am un enorm respect faţă de dumnevoastră, pentru tot ce aţi făcut pe vremea lui Ceauşescu şi îmi amintesc că, elevă fiind, ascultam “Europa liberă” cu sufletul la gură să aflu ce mai faceţi. Vă admiram la infinit pentru curaj, pentru demnitate, pentru rezistenţa dv. uluitoare, în faţa căreia regimul n-a găsit altceva de făcut decât să vă dea afară din ţară! Mi se părea fabulos exemplul dv. Din păcate, era atâta laşitate în jur. O mare şi toate formele de relief.

  M-am bucurat la fel să constat că v-aţi păstrat integritatea şi aţi rămas intelectual vertical.

  Delectaţi-ne!

  P.S. Calde salutări lui Florin Iaru, prin amabilitatea dv.! 🙂

 • Florin Iaru

  Dragă Roxana, nu poci să crez! Tu, aici! Cum ne reuneşte întîmplarea, dar şi căutarea disperată pe net (această băltoacă stătută şi parazitară), de oameni şi valori!

 • Dorin Tudoran

  Vă mulţumesc foarte mult pentru pentru caldele dvs. cuvinte. Dacă le-aş merita fie şi numai pe jumătate şi tot aş fi mulţumit.

  Ar trebui să fim mai puţin preocupaţi de laşităţile şi slugărniciile din trecut (nu să le uităm, fiindcă asta invită şi mai mult la repetarea lor) şi mai mult de ipocriziile, carierismele şi slugărniciile de azi, când nu-ţi mai pune nimeni “pistolul la tâmplă” obligându-te să devii din om neom, ci te oferi pe tavă, în toată splendoarea, tuturor aranjamentelor, iar apoi te apuci să ţii lecţii de demnitate şi civism “mulţimii”.

  Observând că oriunde publici, oriunde apari “pe sticlă” şi indiferent de ce scrii sau spui eşti neapărat “omul mogulului”, “omul patronului”, chiar dacă îi iei la scărmanat, din când în când, şi pe patron şi pe amicii lui, mi-am zis să încerc varianta blogului personal.

  Aş — ţi-ai găsit! Şi aşa eşti omul cuiva, fiindcă scrii critic despre altcineva.

  Cele bune,

  Dorin Tudoran

 • Dorin Tudoran

  Adrian,

  Liber şi nesilit de nimeni, am ales să fiu gazdă, aşa cu nu pot să-ţi răspund: Baţi câmpii!

  Iată cum îţi răspund:

  1. Cred că nu observi diferenţa între două discuţii -- cea despre Securitate şi cea despre POLIŢIE POLITICĂ.

  Dacă foarte mulţi din lucrătorii în comerţul exterior aveau legături cu Securitatea sau lucrau (acoperiţi, şi de aceea dosarele lor vor apare extrem de greu!) direct pentru Securitate, cred că nu toţi au făcut şi POLIŢIE POLITICĂ.

  Evident că toţi cei care făceau, de pildă, spionaj industrial aveau legături cu Securitatea sau eru agenţi acoperiţi ai Securităţii. Asta nu înseamnă că toţi făceau şi POLIŢIE POLITICĂ.

  A fost aducerea prin Anvers a tancului german, şterpelit pentru a ne inspira din el, şi un act de POLIŢIE POLITICĂ, în afară de spionaj industrial prin… furt? (Precizez, nu s-a întâmplat în timpul manadatului dlui Băsescu la Anvers).

  E greu de imaginat că prin funcţia avută în comerţul exterion, dl Voiculescu nu a avut contacte cu Securitatea. La fel, e greu de crezut că prin funcţia de la Anvers, dl Băsescu nu a avut legături cu Securitatea.

  Că au făcut şi POLIŢIE POLITICĂ, doar dovezile o pot spune. În cazul dlui Voiculescu, dovezile au început să apară (unele mai şubrezele, altele -- convingătoare) şi atunci am scris în Jurnalul Naţional ce am scris.

  În cazul dlui Băsescu, dovezile de POLIŢIE POLITICĂ nu au apărut. Unii ar adăuga -- “Nu încă”. Cum scriam altădată, nu putem şti ce s-ar fi întâmplat dacă preşedinte devenea Dan Voiculescu. Ipotetic -- poate că ieşeau dovezi despre activităţi de POLIŢIE POLITICĂ în care a fost implicat dl Traian Băsescu, şi nu ieşeau dovezile despre Dan Voiculescu. ş.a.m.d. Deocamdată, însă, cântărim doar cu dovezile pe masă, chiar de tânjim şi după dovezile despre care bănuim că există dar sunt, deocamdate, sugrumate.

  2. Nu ştiu unde şi de când trăieşti în afara României, dar îţi mulţumesc pentru sfatul de a mă informa, prin alţii, dacă tot merg rar în România.

  Hai să te liniştesc: m-am întors din România relativ recent. Dacă deschizi AUDIO & VIDEO poţi să te convingi.

  Nu ştiu cât de des şi cât timp ai petrecut în România, după ce te-ai strămutat, dar eu, după 1989, am lucrat 7 ani în România şi Moldova, sunt încă preşedintele unei organizaţii neguvernamentale româneşti etc.

  Oricum, o rugăminte – când te întorci prima oară din România, adu-mi ultimile noutăţi, fiindcă alfel voi continua să scriu în necunştinţă de cauză şi pe urmă iar mă iei la refec.

  Acum te las -- ai câştigat dialogul pe marginea acestui post!

  Cele bune,

  DT

 • olimpiu

  Exista doar oameni care abdica de la statutul de intelectual din interes. in rest, sfertodoctul ,,boborului” nu se poate lauda ca are macar cantareti de curte din randul intelectualilor

 • Dorin Tudoran

  Iubite,

  Nu pe mine trebuie să mă convingi de ce a însemnat — viziune şi curaj — Apelul către Europa. Cum nici eu nu trebuie să te conving ce vor fi însemnat “apelurile” mele, de vor fi însemnat, cu adevărat, ceva. Căci nu despre asta discutăm pe petecuţul acesta de blogosferă.

  Dacă mă cunoşti suficient de bine, ar trebui să fii convins că mi-aş dori imens de mult ca ziua de mâine să confirme că ai avut dreptate despre domnişoara Băsescu.

  Adeverirea profeţiei tale nu ar face decât să ne bucure pe toţi iar României i-ar prinde foarte, dar foarte bine să câştige un om politic adevărat şi de nădejde -- că mulţi nu prea are în acest moment, nu?

  Deci, să dea Dumnezeu să ai dreptate!

  Numai bine,

  Dorin

 • constans

  GENIALLLLLLLLLLLLLLLL AVP comme dab!!!!!!!!!!!!
  si un mic CUCU pentru prietenul VIOREL.
  rel="nofollow">

 • nene

  dorin tudoran,
  intelectualii sinecuristi de azi sunt mai putin vulnerabili la critica decat intelectualii securisti din alte epoci. Pe-atunci Spiritul obiectiv era cu tine iar barbu si popescu-dzei erau niste “undead” care se ignorau. Azi, sinecuristii au legitimitate intitutionala, universitara si populara. De-aia sunt contestati numai de “forumisti” si de intelectuali exilati. Si de-aia pot raspunde la orice critici prin argumentul frustrarii. Asa ca textul tau, din care am inteles ca vrei sa faci un serial, e chiar peine perdue.
  @avp, reddick: SI ce daca Iaru scrie la Adevarul? Si Plesu scrie si mai e si sef la Dilema, tot a “petrolistilor”. Iar Patapievici e director la revista lui Vantu. Tot la mogul.

 • Dorin Tudoran

  nene,

  probabil ca ai dreptate, dar cineva trebuie sa-si piarda timpul si cu asta.
  m-am voluntarizat, inca o data…

  multam de mesaj,

  dt

 • AVP

  Dorin, ciurpriza mea pt tine si our friend Florin -- anuntata inca din titlul mesajului -- este informatia pe care v-o dau acuma, si anume aceea ca textul pe care tocmai l-ati cetit a aparut pe AVP blogs inca de acum 2 anisori… Dar se vede treaba ca ceea ce boscorodosec io in hypernori se citeste pre Planeta Ou ca si cum ar fi scris in zori, n-asa…?

  Vremurile si jumatatile de vremi ce s-au scurs estimp nu m-au determinat sa-mi schimb nici macar cu-o virgula viziunea mea de atunci asupra politicii care e, dupa cum io n-am de schimbat nemic din ceea ce am scris acum 10, 20 or 30 de anisori… ; si tot asa, nu voi schimba nemica nici din ceea ce scriu azi despre papusicaa EBA… Pretinu nostrum Nichita avea o vba: cuvintele unui poet atrag realu’, aloo…

  Pe papusicaa EBA as lauda-o, de altfel, hic et nunc, chiar si numai vazand cine o injura, bre, si chiar fiindu-mi indiferent de ce o face injuriatoru, in spe…: ma refer la antenele felixite si irealitatile partaiite, desigur, he… In caz ca vacarmul ista antibase nu e de fapt decat o geniala intoxicare, menita a-l credibiliza pe ieroul oranj in ochii mei, atunci ce dovada mai mare vrei ca, din contra, e musai sa-i aplaudam pe EBA si pe taticu ei, ca heroi ai zilei asteia fara zei, mey…?

  De aceea, iti multumesc frumos, drag si drept prieten, pt faptul ca nu te lasi manipulat din start in privintza fam Basescu (chiar si daca manipulatoru se numeste Papesa Alina, aloo…), asa cum vad ca s-a fost lasat hyperintelighentu nostru, altfel, Iaru, si nu vei da si tu cu paru in singuru hom puternic de azi (caci pamfletari fara putirintza, ca mine, sunt destui,vai…) care a avut generozitatea, curajul si dignitatea sa le-o zica de la obraz chiar celor ce l-or fi predestinat ca salvator al lor (si numai al lor…), dupa schimbarea decembrista de macaz: “Gata, bey, s-a umplut paharu cu Shit, iar mai mult decat atat Sistemu nu mai poate fi Ticalosit… Plus ca nu mai are niciun haz, dupa caz, naz si praz…”

  ps. Scuza-mi franchetzea, insa as vrea sa te vad impacat cu Volo, pleease… ! Sunt chiar intristat ca our friend Volo (care a vorbit intodeauna admirativ despre tine!) nu se afla in gloriosu-ti blogroll… 🙁

  Din pacate, trebuie sa ma retrag. Mai vbim maine seara, eventual. Tot binele din lume ti-l doresc !

 • Dorin Tudoran

  Viorel,

  1. Faptul că după atâtea decenii, tu nu ai nimic de schimbat în ce ai spus și crezut, poate fi o binecuvântare sau un blestem. Ți-am mărturist, de nu mă înșel, că am propus unei edituri din România un volum de publicistică intitulat “CERTOCRAȚIA”, un fel de volumul doi al KAKISTOCRAȚIEI. Vreau să-l dedic celor ce sunt chinuiți, permanent, de certitudini. Cum tu îmi ești unul din cei mai dragi dintre ei, dacă o ții așa, s-ar putea să-ți dedic volumul cu pricina — că apare ori ba.

  2. Prietenul nostru Nichita avea multe vorbe. Geniul l-a ajutat, cu pe deasupra de măsură, să aibă asemenea vorbe. Câte din vorbele lui au avut și… dreptate e dificil de discutat pe un blog.

  3. Nu înțeleg de ce îmi menționezi vorba lui Nichita:

  a) ca să-mi atragi atenția că NUMAI tu ești poetul și numai vorbele tale atrag realul?;

  b) ca să-mi spui că NUMAI eu sunt poetul și numai vorbele mele vor atrage realul?;

  c) ca să-mi transmiți că toți trei suntem oarecum și poeți (tu, Florin și, cu voia dumneavoastă, eu, ultimul pe listă) și vorbele noastre vor atracge realul? Un real tri-cefal, care se va autodevora.

  3) “Papesa Alina”, zici? Da, așa se intitula unul din articolele mele în care mă declaram, vehement și, probabil nepoliticos, în mare dezacord cu dna Alina Mungiu-Pippidi.

  Dar nu m-aș simți bine ca, atunci când cred că are dreptate și marii ei prieteni de până mai ieri îi întorc spatele din interese meschine, era să zic de stat și de partid, să nu scriu că are dreptate.

  Viorel, eu nu-mi schimb opiniile în funcție de interese, mi le schimb în funcție de realitate (așa cum și cât sunt în stare să o descifrez. ).

  4) “Gata, bey, s-a umplut paharu cu Shit, iar mai mult decat atat Sistemu nu mai poate fi Ticalosit… Plus ca nu mai are niciun haz, dupa caz, naz si praz…”

  Te înșeli, Vizionarule! Până și cel mai ticăloșit sistem poate să se ticăloșească mai mult. Când e vorba de ticăloșie, doar cerul e limita, ca să traduc prost o zicere anglo-americană.

  5) În sfârșit, un lucru pe deplin serios:

  Viorel, nu știu cine ți-a spus că sunt certat cu Volo. Nu sunt.
  Relațiile noastre nu mai sunt ce-au fost, dar asta este altceva.

  Eu și Volo venim din lumi foarte diferite și mergem spre lumi la fel de diferite. Ce ne-a pus împreună rămâne foarte important pentru mine (sper că șiu pentru el), dar destinele noastre sunt foarte, foarte, foarte diferite.

  Ce mă întristează este să văd că nu vrei să respecți limita între public și confidențial. Faptul că am discutat — în particular — cu tine ce mă desparte astăzi de Volodea nu cred că îți dă dreptul să transformi o chestiune particulară în una publică.

  S-ar putea, foarte bine, ca restul celor ce participă, alături de noi, la discuția amicală pe acest blog să nu fie interesați de ce leagă și dezleagă niște oameni ori să spună “Ooo, păi de asta scrie Tudoran ce scrie -- e certat cu Tismăneanu”. Cu alte cuvinte, Viorel, tocmai ai comis o porcărioară.

  Că Volo m-a vorbit mereu de bine, e bine. Ce mă enervează este că știi câteva lucruri și totuși îmi scrii în public ce îmi scrii:

  a) Am renunțat la editorialul din Ziua, când am văzut că Volo este acuzat acolo, cu obstinație, și de lucruri pe care nu le-a făcut niciodată.

  Îți amintești vreo situație în care Volo sau alți prieteni ai mei au renunțat la rubricile lor permanente, fiindcă în publicațiile respective eram eu acuzat de tot felul de inepții?

  Ferească Dumnezeu, nu reproșez nimic nimănui. Îți reamintesc doar că oamenii trăiesc și se comportă diferit -- chiar și când e vorba de prieteni.

  b) Blogul meu nu e deloc glorios — ți-am și cerut sprijin tehnic când m-ai convins, cu probabil un an în urmă, să-mi fac un blog. Nu am listat și blogul lui Volo fiindcă, asta-i situația, nu citesc prea des blogul cu pricina.

  c) Pentru ceva vreme, l-ai tot luat în coarne pe Volo pe blogurile mai tuturor ziarelor; chiar și pe decedatul blog de la Jurnalul Național.

  Am încercat să te temperez. Mai mult, Înțeleptule!, te-am pus în legătură cu Volo.

  Când m-a sunat să-mi spună că l-ai contactat și să mă întrebe ce cred despre tine, i-am spus, fără nici o reținere, nu doar că ești un scriitor extraordinar (poezie și altele), dar că ești un om extrem de cinstit. Așa a început prietenia voastră, parcă. Mă bucur pentru ea.

  Mă opresc aici, căci și așa am depășit, de mult în această discuție cu tine, granița între confidențial și public.

  Ți-aș rămâne recunoscător dacă ai face efortul să ții confidențialul în buzunarul de la piept și publicul în balonul blogosferic.

  M-ai supărat așa de tare, că nici nu mai corectez ce am scris, ca să-ți dau prilejul să mă iei din nou la scărmănat.

  Cu dragoste și cu promisiunea că nu îți voi mai răspunde la nimic personal decât în corespondența noastră privată

  Dorin

 • AVP

  My friend,

  Admit chiar si riscul de a-mi auzi de la tine vbe grele si, poate, nemeritate, draga fratre, daca rezultatul demersului meu iritator acumasa, pai cum naiba, va fi deturnarea ta de la o linie pamfletara cam prea apasat antibasea -- si numai pt ca asa e moda, fir-ar a drea… -, intr-o vremea cand intreaga Media a tovilor si baietilor de altcandva trage in sireacu hero de Dambovitza cu katiushele altcuiva, aloo…, asta pe de o parte ; iar pe de alta, daca va egzista o cat de mica sansa de a te face a observa ca, hic et nunc -- si deci nu de-a pururea -, locul lu domnia ta pe arena media este alaturi de Volo, iar nu dincolo, aloo… Parerea mea, spusa cu toata franchetzea si indiferent de consecinte…

  Nimeni nu ne cere sa fim un alt TRU, care si mie mi se pare dizgratios ca un gargaragiu voodoo, asa dupa am scris aici sau aici… Dar nici sa existe o cat de mica portita prin care viitorii cautatori de conformisti pitici ori de tradatori famelici sa poata conchide, dupa ce lumea noastra de arici tatulici va trece ca un bobor de furnici, de nici n-ai crede c-a fost pe-aici, c-am fost si noi pe aceeasi baricada cu asemenea priculici, precum: ivani ilici, bombonei calici, vacaroi famelici, felicsi, vanturoi, butimanoi, paturicioi si alti tovi or baieti martzafoi, nici macar de pe la noi, care tzipa la pirat nu de dragu vremurilor capitalisto-democratice noi, ci fiindca ista ii loveste-n iepocalii coy cu care tovii si baietii ne-au putut atata vreme, dupa ce rumaniasii au ramas ca nea Nitza ala, in luptele de la Baicoi…

  Parerea mea, pai cum drea… Hai pa…

 • Dorin Tudoran

  My friend,

  1. Spusa ta că aș fi antibăsea este de două ori nedreaptă.

  In primul rând -- nu sunt anti, dar nu găsesc suficiente motive să fiu pro. Atât. În episodul următor, spre bucuria ta, voi menționa și o mare calitate a dlui Băsescu.

  În al doilea rând -- ce mă învrednicesc să scriu nu este, cum stâmb zici -- pentru că așa este moda. Să-ți trimit link-uri spre texte mult mai vechi în care îmi exprimam rezerve de același fel?

  2. Greșești, cred eu, încă o dată considerând că locul meu pe arena media este lângă Volo și nu de partea cealaltă.

  Mai întâi, eu nu mai public în gazete de mai bine de doi ani și jumătate. Apar într-o emisiune de radio sau televiziune o dată la câțiva ani și nu de fiecare dată când îi trece prin cap cuiva să mă invite. Cum s-ar zice, credeam că ai observat că mă țin deoparte. Asta nu înseamnă că le sugerez și altora să facă la fel. Doamne ferește! Dacă cineva se simte fericit publicînd la 20 de publicații în chip regulat, hrănind ecranele televizoarelor cu prezența-i, cât mai des cu putință (mulți practică acest sport!), n-au decât s-o facă.

  Apoi — eu trebuie să fiu cu Volo de aceeași parte a baricadei atunci când considerăm că — scuză-mi cacofonia — celălalt are dreptate, nu așa, doar de dragul de a fi de aceeași parte. Este diferența, my friend, între a avea bun spirit de echipă (to team up) și a avea spirit de gașcă (to gang up). Eu nu am cea de a doua îndemânare și nici nu vreau să o dobândesc. Cred că sunt, încă, de aceeași parte a baricadei cu Volo, în chestiuni importante și principii, în care credem amândoi. În alte opțiuni, foarte, foarte personale și felul de a trece prin viață avem dreptul să ne deosebim. Și ne deosebim foarte tare. Nu este o judecată de valoare — un fel de a trece prin viață e mai nu știu cum decît celălalt — este o simplă constatare, my friend.

  3) Ca să te liniștesc -- nu am nici o îndoială (o tot spun de vreun an) că dl Băsescu va câștiga alegerile; concurența e prea slabă. Dar este mereu o tristețe când un candidat câștigă nu fiindcă este cu mult superior concurenței, ci pentru că aceasta, concurența, este prea slabă.

  Ce cred că e periculos în ce fac unii din zgomotoșii săi susținători este să-l prezinte drept singura șansă de mai bine a României (the one & only) și astfel să-l încurajeze a crede că orice ar zice, oricum ar face-o, orice ar face și de ce o face este OK.

  Nu, nu este OK. Spre a deveni, cu adevărat, una din șansele unei Românii mai altfel decît cea de acum, dl Traian Băsescu are mult de muncit la Traian Băsescu. Și dacă cei din jurul său — consilieri oficiali ori de taină — nu-l ajută în acest efort, mai devreme ori mai târziu ei nu devin decât membrii altei camarile. Cu ce s-ar alege România din așa ceva, este lesne de înțeles.

  Este, de altel, iubite al meu cetitor-prieten, și ce crezi tu, nu?

  Sănătate,

  Dorin

 • sanda

  Relativ la confuzia care sună ca dracu’ (adagiu/adagio) nu numai în gura poliglotului Petrică-asiduu-cititor-al-operei-lui-Socrate, această paronimie joacă renghiuri multor români cu pretenţii de oameni citiţi şi instruiţi. Mai trist (sau mai hazliu?!) e faptul că alţi conaţionali folosesc, indistinct, aceşti termeni cu sensul de „adaos”, „adăugire”, crezînd că astfel se exprimă mai elevat:), banînd din discursul lor public banalii termeni „adăugire/adaos”. Deh, noii ‘telectuali!

Next post:

Previous post:

WP Admin