≡ Menu

Carevasăzicălly correct

Orice spui, orice poziţie adopţi, rişti să fii pus la stâlpul  infamiei. Chiar dacă te abţii să iei o poziţie în legătură cu un subiect, tot acolo ajungi. Dacă spui ceva, de ce o faci? Dacă nu spui nimic, de ce taci? Ce ascunde tăcerea ta? Ce ascunde poziţia luată? Cu cât vorbeşti mai limpede, cu atât mai înfuriată devine întrebarea: ”De fapt, ce vrea să spună ăsta?” 

Pentru unii, nici măcar această vârtelniţă a suspiciunilor nu este suficientă. Apetitul lor pentru bălăcăreală este atât de mare, încât îşi răspund singuri la asemenea pseudo-frământări. Îţi pun în gură vorbe pe care nu le-ai rostit; în minte – gânduri pe care nu le-ai avut; în inimă – sentimente pe care nu le-ai nutrit; şi în spinare un “cazier virtual”. Totul a devenit virtual. Adică, odată lansată în hyperspaţiu, minciuna devine adevăr şi se eternizează. 

De ce spui asta despre asta şi nu spui ceva şi despre astălaltă? De ce te iei de un infractor, dar faci pe niznaiul în legătură cu altul? De ce te declari scârbit de turnătoriile unuia, dar taci mâlc în legătură cu denunţurile altora? De ce eşti aşa de dur cu extrema dreaptă, dar extrema stângă nu-ţi dă coşmaruri. Sau invers. Cu alte cuvinte, de ce nu vorbeşti – întotdeauna şi în acelaşi timp – despre tot şi despre toate. Un caz ilustrativ pentru cât de uşor confundăm cacofonia cu polifonia. 

De ce te legi de gura leului ăsta de Băsescu, dar nu scoţi o vorbă despre crinul ăla deja ofilit de Antonescu? De ce o iei peste picior pe panseluţa asta de Elena Udrea, dar nu-i pui o piedică şi urzicii ăleia de Olguţa Vasilescu? De ce râzi de cum numără abacul parlamentar Anastase, dar nu ceri numărarea ouălelor de aur ale lui Năstase-Paişpe Case? De ce te pune pe gânduri bunăstarea lui Voiculescu-Sfârlează-fără-Fofează, dar te lasă rece prosperitatea galopantă a lui  Atilla Verstóy-Kerestoy? De ce tragi permanent în muşeţelul ăsta naţional de Boc, dar eviţi să spui ceva despre mătasa broaştei ăla de Tăriceanu? Ce ai cu levănţica asta de Pinalti, dar n-ai nimic de zis despre coarda aia ruginită de Cătălin Voicu-Stradivarius? 

În general: de ce? 

Ilustrație & Copyright 2011 - DION

Lăsând la o parte faptul că, de multe ori, interpelările de genul acesta nu au nici o noimă,  inchizitorii virtuali uită un lucru simplu: peste tot în lume, guvernanţii sunt luaţi mai aprig în colimator decât cei din opoziţie, mai ales când fac legea în toate ramurile puterii. Asta nu înseamnă că de cum te trezeşti aruncat în opoziţie de votul oamenilor devii vreun îngeraş, iar aleşii sunt cu toţii nişte găinari. Când revin la putere, cei ce stau astăzi pe tuşă devin ţintele preferate ale presei. Şi închizitorii virtuali o iau de la început cu al lor “De ce, domne’, de ce?” 

Una dintre ştirile săptămânii sună astfel: “Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân a găsit “soluţia” pentru problema maidanezilor.“ Aflăm că Administraţia respectivă “se pregăteşte pentru recensământul tuturor câinilor din Capitală.” Operaţiunea va costa “aproximativ un milion de euro”. 

Mă întreb cam cât ar costa un recensământ al Vorbelor fără Cap şi fără Coadă, (această rasă de maidanezi hyperspaţiali) sau înfiinţarea unei Administraţii pentru Supravegherea Jigodismului Virtual. Ştiu, asemenea întrebări vor fi sancţionate cu promptitudine, căci, vezi bine, ele sunt un semn al nostalgiei după cenzură sau, şi mai rău, dovadă peremptorie de incorectitudine politică. 

Există un banc vechi, foarte potrivit pentru situaţia în care ne aflăm. ”Ştii de ce are Cutare cap?” ”Nu.” ”Ca să nu-l plouă în gât.” Umblă atâtea vorbe fără stăpân în lumea noastră virtuală, încât am început să arătăm ca o specie foarte stranie: gâturi pentru care creierul e doar un simplu acoperiş ce ne păzeşte de ploaie. 

Cam cine/ce şi de ce mai beneficiază de imunitate totală la acuza de incorectitudine politică? Aştept cu emoţie un răspuns gândit cu capul, nu cu gâtul; carevasăzicălly correct

 • DION

  Toata lumea va fi de acord cu tine daca taci.

 • Dorin Tudoran

  @ DION

  Tocmai ma pregatesc s-o fac si pe asta: sa mai vorbeasca si altii.

 • Florin Iaru

  Hm, am scris ceva și-a dispărut…
  Oi fi scris, n-oi fi scris? Am visat, desigur!
  Un vis nu poate fi jignitor…

 • Daca_nu_nu

  @) DT
  „Tocmai ma pregatesc s-o fac si pe asta: sa mai vorbeasca si altii.”

  Da’ de ce, domne’, de ce?

 • mihai rogobete

  Din câte ştiu, pentru a marca năpraznica revelaţie a adevărului, în partitura operei Oedip, George Enescu a prevăzut o pocnitura de armă; în ţigan trebuie schimbat numele de rrom, sau de român? Doamne, fereşte!

 • ivi

  Domnule Tudoran, ar trebui mai intai analizat fenomenul de rinocerizare a intelighenției romanesti, in special cea probasescu, care a mai trecut un stadiu în care puternic a inceput a pute doar, vorba lui Arghezi, a “mucegaiuri si gunoi”…
  …ramanadu-le in gat “lectia Ratiu” a democratiei au abandonat orice urma de “critica a puterii” si s-au napustit la semnalul lui Zeus, etc., precum hienele, asupra “opozitiei”, “mogulilor”, “militarilor”, “mamicilor”, “tiganilor’, “alte grupuri ale societatii civile”, etc.,
  Bravos natiune…

 • Anca Mizumschi

  Ar fi pacat, Dorin , si in plus este o iluzie , nimeni nu este de acord cu tine daca taci. Eu tac si nu votez de 20 de ani in Romania, refuzand sa aleg de fiecare data “raul cel mai mic” pentru ca mi se pare o dovada de ipocrizie, solutia mea ar fi sa fim o tara de absenteisti, sa refuzam in corpore sistemul , nu cate un personaj al sistemului si atunci poate lumea si-ar da seama ca se intampla ceva..si am fost mult mai aspru sanctionata de ‘colegii mei , intelectualii” decat ai fost tu vreodata la luarile tale de pozitie.. asa ca te rog nu te opri, go for it !

 • Radu Humor

  Dar despre ce se intampla in Egypt, de ce nu spuneti nimic ?!

  “De ce, domne’, de ce?”

 • Radu

  @Dion: daca taci esti suspect, oare ce ascunzi?

  La subiect: voi parea poate un conspirationist, dar cred ca toata cacofonia asta e deliberata. Exista similitudini frapante intre atitudinile pe care le vedem zi de zi la tv si cele manifestate pe forumuri de catre diversii postaci de partid. Scopul: uciderea in fasa a oricaror dezbateri potential serioase, impiedicarea manifestarii oricaror curente de opinie noi, neagreate.
  E doar o teorie, dar in practica adevarul e ca tot mai rar asisti (la TV sau pe forumuri) la o discutie coerenta, pe subiect, argumentata si desfasurata civilizat. Si multi sunt, cred, cei care renunta sa isi exprime o opinie pertinenta sau sa contribuie la o dezbatere exact din cauza nivelului scazut la care este adus astfel dialogul.

 • Shadow

  Dle Tudoran,

  Sunteti cum spun francezi “louche”. :-). Orice faceti sunteti “etichetat” de ceva. Cine beneiciaza de “imunitate totala” la capitolul “incorectitudine politica” va intrebati dvs? Doar “necunoscutii” in marea lor majoritate cei care “tac”. In clipa in care vor deschide gura vor primii si eticheta.

  Este o consecinta (un efect) mimetica a modului de a se exprima al “clasei politice” romanesti. Asa zisul “exemplu personal” care a prins mai dihai decat orice alt exemplu. In mod straniu taman exemplele personale “deplorabile” creaza moda si nu inversul lor.

  Romanii nu mai “dezbat” de multa vreme, ei “acuza”, “judeca”, monologheaza, jignesc, mint, “non argumenteaza”, “lupta”(chiar) cu “dusmanii”. Si cei mai mari dusmani ai romanilor sunt binenteles romanii. E si asta un efect al “jocului” de-a politica. Ipocrizia a glisat de la “politica si mentalitate” de stat la “politica si mentalitate” nationala. Ne meritam nu numai conducatorii dle Tudoran dar si politicienii si “institutiile” non functionale sau aberant functionale. Un singur lucru nu vedem ca meritam. Vina existentei unei asemenea societati strambe. Pt asta vor fi mereu altii “de vina”. Fara acceptarea “vinei” nu va exista nici “asumare” si deci nici schimbare.

  Tine in parte de istoria mentalitatii noastre balcanice. Tine insa in mare parte de “lenea” noastra “mentala”. Alegem “facilitatea” acolo unde ar trebui sa cautam solutiile poate complicate poate nu evidente. E mai usor sa “injuri”.

 • Tiberius

  > Când revin la putere, cei ce stau astăzi pe tuşă
  > devin ţintele preferate ale presei.
  >
  La noi, nu stau aşa lucrurile: atunci când cei ce stau acum pe tuşă au fost la putere, nu-mi amintesc să fi fost ţintele preferate ale presei.

  Când cineva simte că greşeşte, cu greu recunoaşte asta. Mai degrabă îşi caută justificări ca să-şi împace conştiinţa: nu pot vorbi despre toate în acelaşi timp, o să-i vorbesc de rău când vor fi la putere, nimeni nu poate fi corect politic…

 • Dorin Tudoran

  @ Shadow

  Tare mi-as dori sa va contrazic, numai ca ar insemna sa folosesc argumente in care nu…cred!

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor

  Tocmai ma aflu in documentare…

 • Dorin Tudoran

  @ Anca Mizumschi

  E infinit mai usor sa-ti asumi slabiciunile unuia sau altuia dintre “raurile cele mai mici” sau sa le respinge pe cele ale “raurilor mai mari”. O inchpuit o altrvativ cu sanse de a fi luata in seama presupune munca pe rupte…

 • Dorin Tudoran

  @ ivi

  Sincer sa fiu, nu cred ca rinocerizarea la care va referiti s-a produs doar in tabara pro-Basescu. E doar mai vizibila, mai sacaitoare mai deprimanta fiindca se afla la… putere.
  Rinocerizarea ce face victime dupa victime si in randul acelei realitati ce-si zice Opozitie nu e cu nimic mai violenta. De aici si usurinta cu care un rinocer sau altul poate sa treaca dintr-o tabara politica in alta cu gratia unei balerine…

 • victor L

  Vorba lui Florin Iaru “oi fi scris, n-oi fi scris”, io n-am visat.
  Da` cine-i ipochimenul care va acuza de toate cele; va rog, putina transparenta, altfel hermeneutica are nelamuriri.
  A , da, vreti sa spuneti ca asta e moda intre `telectualii romani. Asta au desoperit-o cei de la Dilema cind eram copil mic.
  Dar cred ca e buna metoda dvoastra. Motiv suficient pentru unii sa se desfasoare cu eseuri, pamflete. Oricum, numai polemici nu, dupa cum spune dl Manolescu.
  “Romanii” ii acuza pe romani ca nu mai dezbat cutare probleme, ca au pacate cu duiumul (dar pacate cu tonele, incit judecatorilor le e rusine ca sint romani)), ca.
  A spus-o tov. savant-inginer-doctor-academician: dovezile, tradatorilor.

 • mariana

  @ Shadow

  Dle. Tudoran, sunteti cum spun francezii “louche”.
  Orice faceti sunteti “etichetat” de ceva.
  Acestea sunt primele doua fraze ale comentariului dvs. de la # 10. Nu inteleg ce a fost in intentia dvs. sa spuneti si intre cele scrise mai sus nu exista nici o corelatie.
  Ar fi recomandabil ca atunci cand se folosesc cuvinte sau expresii dintr-o alta limba sa se cunoasca bine semnificatia lor. Da, francezii spun “louche” atunci cand au o parere detestabila despre o persoana, pe care de altfel o evita cu mare atentie.

 • DION

  Puterea cuvantului poate rasturna cuvantul puterii.

 • Gheorghe Campeanu

  ‘Viespea’ nu-mi da pace. Calambur/joc de cuvinte sau intrebare ce merita raspuns? A fi incorect politic este sinonim cu a nu ceda in fata “corectitudinii politice” sau invers ? Orice asemnare, inchipuita sau nu, cu persoane si/sau evenimente reale este neintentionata.

 • otto waldmann

  Intr-un perimetru ideal al unei existente conturate de logica, decenta si retorici adecvate unii, ca de ex Dorin Tudoran, contempleaza cimpuri elizee unde la o cafeluta eleganta se pot articula deziderate si astepta definitivari quasidivine. Acelasi Dorin Tudoran se trezeste si isi da seama ca este inexorabil ca OMUL sa nu o ia centrifugal de la idealurile de mai…sus.
  Si exact asa este. Te intrebi, daca le sti pe amindoua ce rost are sa te mai maninci. Rostul ar fi ca, in afara centrifugalului pe care l-am facut eu inexorabil, mai exista cei sapte ani de acasa inmultiti cu noua care iti dau voie sa te revolti de cite ori spuma mizeriei atavice de a “inflorii” in sol de coprocultura iese mult prea imputit la suprafata. Ca atare, politica romana nu poate iesi din hahaleriada pe simplu motiv ca din asta e facuta, din asta isi trage chenzina… zilnica. Si asa se ataseaza niscavai etichete apelative care, de fapt, nu diferentiaza nimic. Cind Becali a ajuns sa reprezinte Romania la Ieuropa a facaut-o intetionat ca sa demostreze lu tot omu ca el este chintesenta ambitilor fara limite de pe maidanul existential romanesc.
  In procesele electiv politice romanesti nu exista distinctie intre logica si distractia cea mai distractiva, a umorului care se hraneste numai din absurd.
  Puse cap la cap, analitic, espresile din retorica politica romaneasca, chiar intr-o propozitie de trei cuvinte, tot la abureala ajung. Daca vrei sa intelegi ce se intimpla in Romania, si asta numai partial, afli cel mai clar din dosarele penale.
  Iar odata ajunse la parchet aceleasi dosare sint tavalite intr-un colimator atit de evident confectionat din basmale curate ca s-a ajuns sa fie acuzata o anumita judecatoare ca la infractionat pe infractoru genetic cu o vacanta la racoare, unde, singura declaratie cinstita a machedonului, a fost ca s-a simtit ca la el acasa.
  Stiu ca s-a mai spus, dar ce n-asi da eu sa-l vad pe Conu Iancu readus doar doua ore inapoi….
  In contextul asta, mama, mama ce ma trage ata sa introduc una din cele mai distractive prezente parapolitice ale anti-urbanismului politic romanesc, dar VT mai poate astepta in cazanul in care isi fierbe otravurile.

 • cotropitor titlu!

 • ion radus

  Dlui Radu Tudoran

  “De ce, domne’, de ce?” “…constiinta este unul din cele mai suparatoare daruri ale noastre.” Spunea Mark Twain,
  dar a avea constiinta curata inseamna a avea si memorie proasta asi spune eu.(nu si-n cazul Vasile PARASCHIV)
  Pe vremuri aparuse un banc,datorita lipsei alimentelor de prin galantare care suna cam asa :
  In occident a fost inventat o instalatie care recicla aproape tot,ultima tehnologie ,costa un milion de $.
  Mai mari carmuirii,se duc la tovarasul si la tovarasa,ii spun cum sta tarasenia si surpriza ,primeste aprobarea .
  Se purta reciclarea,cei trei R ,(pentru cei mai tineri)-iar acum , vad ca a luat forme noi ,”patrunzand in tot ceea ce sant/ si-n cele ce maine vor rade la soare/ .”(spunea un pupator ,al carmuiri)
  Cumpara instalatia, aduna toata suflarea in piata publica ,ii pune sa-si faca nevoile in recipentul de reciclare,jos,ce sa vezi ?unt in pachetele.Satisfactie ,pe toti „unsi”.Deschid pachetelul,dar ce sa vezi?”Rahat”ambalat.Nu se poate,cheama primsecretarul,pe specialistul american si-i spune –instalatia ,este defecta.
  Se invarte,se suceste ,desface ,se urca sus in aparat ,isi face nevoia,coboara.Jos, unt in pachetel.
  Sta se gandeste si-i spune mai marelui:-Domnule,cacat mananci,cacat iese. Unt mananci,Unt,iese.
  Asa si-n politica.Dupa revolutie ,toti sau reciclat in forma ,dar fondul a ramas acelasi.
  Cat despre cenzura vorbelor,online,lasati-le inca sa circule. Doar astea ne-a mai ramas. “De ce, domne’, de ce?” “…
  Cu stima BUZAU-06 feb 2011

 • i love it

WP Admin