≡ Menu

Când totul rămâne de făcut…

Vă ofer drept ultim text al acestui an câteva gânduri pe care le-am rostit la Radio Europa liberă, la invitația Oanei Serafim, în ziua de 18 decembrie, la numai câteva ore după moartea lui Václav Havel.

Cu plecarea celui ce ne-a îndemnat să trăim în adevăr s-ar putea să fi dispărut o paradigmă despre care mulți vorbesc, dar pe care puțini sunt gata să o ilustreze.

Ce nu trebuie să piară este gândul responsabil  că totul rămâne de făcut. Le doresc tuturor celor care pot fi agenți ai binelui să intre în 2012 cu acest gând în suflet.

La Mulți Ani!

Când totul rămâne de făcut…

2011 nu a fost pentru omenire un an prea bun și, iată, ține să ne îndolieze cu o dispariție uriașă. Fosta lume comunistă a Europei — din ce în ce mai săracă în cele de care au nevoie oamenii spre a fi oameni și din ce în ce mai bogată în restaurații care o pot aduce, moral, în sapă de lemn – l-a pierdut pe Václav Havel.

Într-un fel, îl pierduse mai demult, căci Havel devenise plicticos pentru foștii subiecți ai terorii comuniste: credea și acum în ce crezuse în timpul Primăverii de la Praga și al Carthei ‘77. Scria și  acum așa  cum scria în urmă cu atâtea decenii și, păcat de neiertat, spunea ce credea și credea în ce spunea. Chiar și acum, când lumea noastră este locuită de giruite dintre cele mai sofisticate.

Pentru oameni ca Havel, Michnik ori Konrád, disidența nu a însemnat nici martiriu, nici meserie. A fost doar felul în care și-au asumat o responsibilitate de care s-a ferit copleșita și copleșitoarea majoritate a celor din jurul lor. Știau că nu sunt vinovați de lumea pe care o moșteniseră, dar au dorit să nu fie vinovați că vor lăsa generațiilor de după ei o lume  chiar mai rea decât cea pe care o primiseră ei.

Neinteresat de politica per se – asemeni prietenului său György Konrád, autorul Antipoliticii – Havel a fost ales de politică fiindcă ea avea nevoie de suflet. Este, dacă vreți, ceva din gândul lui Blaise Pascal pentru care credința însemna mai degrabă inima, decât rațiunea. În vreme ce, de cele mai multe ori, rațiunea îți șoptește să ai grijă de tine, inima îți spune să duci grija celorlalți.

Când a devenit ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul șef de stat al Cehiei post-comuniste, Havel nu atât pe el s-a luat în serios, cât responsabilitatea funcției pe care și-o asumase. Nimic de neașteptat pentru cel care scrisese “Oricine se ia prea mult în serios își asumă întotdeauna riscul de a părea ridicol. Oricine poate să râdă de el însuși în mod constant nu-și asumă un asemenea risc.”

Havel s-a dovedit un om politic și nu un politican pentru că nu și-a asumat niciodată riscul de a nu-i lua vreodată în serios pe ceilalți – oamenii pe care ajunsese să-i reprezinte.

Lumea împotriva căreia au luptat Havel și cei ca el va fi murit, dar lumea pentru care au luptat ei nu s-a născut încă. Așa că totul rămâne de făcut. Moștenirea rămasă de la Havel nu este un proiect încheiat ci obligația de a intra într-un proiect tocmai pentru că bănuiești că nu se va încheia niciodată.

Plecând, Havel ne-a lăsat un gând neliniștitor când scria ”Tragedia omului modern nu este aceea că știe din ce în ce mai puțin despre rostul propriei sale vieți, dar că rostul acesta îl interesează din ce în ce mai puțin.”

Adevărul în care a trăit Havel și i-a invitat și pe ceilalți să trăiască nu a fost niciodată la modă. A fost și rămâne doar un adevăr etern.

(http://www.europalibera.org/content/article/24426031.html)

 • Pingback: Nimic nu se termină | Teologie pentru azi()

 • @) Dorin Tudoran

  Bun text pentru a incheia acest an atit de complicat. Dumnezeu sa-l tina la dreapta sa pe Vaclav, ca barbat de isprava a mai fost! Si, noi, supravietuitorilor, un An Nou mai bun si o memorie sanatoasa.

 • Nicolae Prelipceanu

  Dar după Havel a murit extrema cealaltă, la Phenian şi să vezi acolo jale şi isterie incredibilă! Ca să ne întărească ideea că omul e o plastilină pe care o modelează, în general, dictaturile descreierate. De la regretul decent, cu lacrimi putine dar sincere, de la Praga, la urletele despre care as vrea sa cred ca erau false, dar ma tem ca multe erau chiar sincere, e o plajă, vorba ceea de azi, pe care se bronzează toţi ticăloşii, toţi cei pentru care Havel nu semnifică. Aşa cum nici adevărul nu semnifică, pentru că îl aranjează ei astfel încât la sfârşit să le fie bine tot lor. E drept, ne-am bronzat şi noi vreo două luni în Piaţa Universităţii, cum spunea un celebru revoluţionar, dar ăla era alt soare, alt bronz.
  Mulţumesc pentru cuvintele despre Havel şi La Multi Ani!

 • Ioan Costea

  Bun (re)venit și La Mulți Ani, Dorin Tudoran! „agenți ai binelui”? Păi atunci, permiteți-mi o dedicație -- neoriginală, recunosc -- pe care o mai fac (doar?) lui Vasile Gogea și lui Liviu Antonesei: “We’ll take a cup of kindness yet…”
  rel="nofollow">

 • Zitta

  @Dorin Tudoran: mulțumiri!
  La mulți ani, cu sănătate și bucurii, domnule Tudoran!

 • Dezideriu Dudas

  In comentariul meu anterior am uitat sa adaug ( ca si in alti ani ) Mesajul anual al unui concetatean pe care-l respect foarte mult. M-as bucura sa avem odata un Presedinte la fel de important pentru istoria Romaniei….
  LA MULTI ANI !

  NOTA 1 : La Realitatea TV ( cea soft…), aflu ca Regele Mihai I a fost intrebat odata de Winston Churchill daca Romania are constitutie. La raspunsul afirmativ al acestuia, Churchill a raspuns ca e foarte bine….Nu puteam gasi o „poveste” mai buna pentru a-mi motiva proiectul meu CODUL CONSTITUTIONAL GLOBAL….

  NOTA 2 : Ref. la ADEVAR – HAVEL, in sensul spiritului raportului Romania –UE perceput in matricea din NOTA 1, mentionez ideea lui Andrei Plesu din prefata cartii in limba romana „Viata in adevar”a lui Vaclav Havel : „ Havel n-are decat dreptate” ( intr-o redare aproximativa )….

  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  Mesajul Regelui Mihai I adresat românilor cu ocazia Crăciunului
  24 Decembrie 2011

  Mesajul adresat de Majestatea Sa Regele Mihai I pentru români, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun 2011:

  În anul 1940, după plecarea tatălui meu, am adresat primul mesaj de Anul Nou către voi. Aveam 19 ani, iar ţara şi continentul nostru se aflau în război.
  În aceste zile, de la Săvârşin, vă transmit mesajul meu, după şaptezeci de ani de tradiţie aproape neîntreruptă. De la Bucureşti, Sinaia, Versoix sau Săvârşin, cuvintele mele s-au îndreptat mereu către voi cu aceeaşi iubire, grijă, respect şi speranţă.
  Trecerea anilor îţi dă posibilitatea să vezi ce s-a schimbat în lume şi ce anume a rămas. Un lucru neschimbat în viaţa românilor este importanţa pe care familia o acordă Crăciunului şi Anului Nou. Acelaşi fior al sărbătorilor, acelaşi îndemn la bunătate, la deschiderea sufletului şi la minunea Naşterii Domnului. Ultimii zece ani la Săvârşin au adus Familiei mele bucuria de a vedea tradiţiile populare şi entuziasmul familiilor de la ţară aproape neschimbate.
  Şi astăzi, în 2011, ca şi în anii copilăriei mele sau anii grei ai războiului, bunicii, părinţii şi copiii, alături de restul familiei se adună în jurul bradului, îşi oferă daruri, petrec la masa de Crăciun şi se bucură de apropierea celui drag.
  În anul 2011 am avut multe întâlniri cu români din toate colţurile ţării şi de pe multe meleaguri ale Europei. Sărbătorirea Jubileului de 90 de ani mi-a dat ocazia să primesc mii de oameni la Palatul Elisabeta şi la Săvârşin, într-o sărbătoare care a cuprins întreaga suflare românească. Această dovadă de iubire şi de preţuire, încununată de adresarea de la tribuna Parlamentului către Naţiunea română, a fost o alinare pentru toate suferinţele şi neajunsurile pe care a trebuit să le trecem cu toţii în ultimele decenii.
  Regina şi cu mine suntem fericiţi să avem alături familia noastră şi să vedem cât de mult copiii şi nepoţii noştri fac pentru ca rostul Casei Regale să continue, pentru binele României.
  Naşterea Domnului Isus Hristos este tot povestea unei familii. O familie aflată în împrejurări grele. O frumoasă lecţie despre grija faţă de cei neînsemnaţi, despre cum noi, oamenii, suntem parte a unei mari familii. O lecţie de umilinţă, dar şi de mândrie. De durere, dar şi de înălţătoare umanitate. O lecţie necesară în lumea de astăzi, în care atâţia oameni se simt uitaţi, umiliţi sau neînţeleşi.
  Se apropie un nou an, pe care vi-l doresc tuturor mai bun decât cel trecut! Sunt sigur că vor fi în continuare momente de cumpănă şi că multe aspecte din viaţa noastră vor lăsa încă de dorit. Nu avem nici o şansă de a aşterne un drum solid generaţiilor viitoare dacă vom lăsa mereu pe ceilalţi să rezolve ceea ce este răspunderea noastră.
  Transmit gândul meu bun soldaţilor români care îşi riscă viaţa şi fericirea familiei pentru binele ţării. Totodată, gândurile mele se îndreaptă către toţi cei care se simt singuri, neiubiţi sau cei care sunt bolnavi.

  Felicit pe românii care ştiu că au făcut ceva bun pentru ca ţara lor să meargă mai departe.

  Şi doresc tuturor românilor, tineri şi bătrâni, din ţară şi din afara hotarelor ei, Crăciun fericit, cu pace în suflet, şi la mulţi ani pentru 2012, împreună cu cei dragi!
  Aşa să ne ajute Dumnezeu!
  Mihai R
  Săvârşin, 24 decembrie 2011

 • Da, “totul ramine de facut”, dar nu toata speranta s-a irosit! Ia priviti, boieri d-voastra, ce de ani noi si frumosi am putea avea: http://maramuresh.wordpress.com/2011/12/31/la-multi-ani/ .
  Dorin, iti multumesc pentru ca tot acest an, de cite ori era intuneric la mine, gaseam lumina aprinsa la tine!
  Sa ne incarcam bateriile si la treaba! Si la anul si in toate zilele!

 • Radu Humor

  Din cele 2 (doua) comentarii la acest exceptional articol al Europei Libere unul este acesta:
  Radu Humor de la: RO
  22.12.2011 20:56
  Marile spirite se spune ca se intalnesc si dupa moarte !
  Din fericire de data asta unul este in viata !
  Din nefericire celalalt a plecat putin pana dincolo …
  Dar tot din nefericire a plecat si Dorin Tudoran din blogosfera lasandu-ne la fel de saraci.
  Macar Vaclav Havel s-a supus implacabilului, dar Dorin Tudoran… ? ”
  Am vrut atunci sa revin pe marginea unei cugetari ce mi s-a parut de o coplesitoare actualitate :
  “Lumea împotriva căreia au luptat Havel și cei ca el va fi murit, dar lumea pentru care au luptat ei nu s-a născut încă. “,
  dar cand am vazut cata lipsa de interes insotea niste judecati de valoare cu care nu ne intalnim din pacate prea des, m-am lasat pagubas !
  Acum ma bucur ca Dorin Tudoran nu se lasa :roll:

 • Dorin Tudoran

  @ Zitta

  Cele bune si dumneavoastra si un 2012 mai luminos!

 • Dorin Tudoran

  @Ioan Costea

  Un 2012 mai luminos dumneavoastra si alor dumneavoastra!

 • Dorin Tudoran

  @ Nicolae Prelipceanu
  La Multi Ani si voua, draga Nicolae!

 • Mara

  La Multi Ani cu sanatate si impliniri!
  Un An Nou prosper in pace! Toate cele bune.

 • Daca_nu_nu

  Sărbători Fericite mai departe şi un An Nou cu sănătate, domnule Tudoran!
  Gânduri bune şi urări de bine oaspeţilor Dumneavoastră!
  LA MULŢI ANI!!!
  Marcela

 • Dorin Tudoran

  @ Mara

  Multumiri. Un an cu liniste si dumneavoastra!

 • m anton

  Exact atunci cand am citit textul dvs. despre Havel mi-am zis: „totusi, cat de mult lipseste…”. Iar peste cateva zile…

  La multi ani tuturor!

 • Dorin Tudoran

  @m anton

  Un an bun si linistit!

 • mihai rogobete

  PrinÎnghesuialaAstaVârTotușiUnLaMulțiAniCăMaiLațiNuVădSăVină.

 • Constantin Dobre

  Bine ati revenit!

  LA MULTI ANI!

 • AVP

  Poate iti faci timp si chef sa ne spui si noua (asa cum ne-ai promis, de altfel) cine e ticalosul -- mai mult decat caraghiosu -- @Dl Goe, aloo… Caci un ticalos ca ista nici c-am mai pomenit, excluzandu-l pe un alt ticalos renumit, pe care chiar si sociopatul @Goe l-a ghicit ca atare si l-a-ncercuit intr-un loc paraginit de pe blogu-i plin de shit (de-acum cica parasit). Nu-ti mai spun cine-i ticalosul ista plin de humor, care nu se ocupa decat cu diversiuni de horror, din pacate cu mare spor, intaratari si alte si alte mascari, caci o sa crezi ca bat saua ca sa priceapu murgu in fugoasele-i nari…

  Fiindca din pricina acestui ticaloss ca-n povestile blestemate n-a fost sa ramanem impreuna pe quadratii din aceeasi mica-mare eternitate, baremi un La Multi Ani! alaturi de banditii si ipocritii din lumea asta, buna-rea, insa reala ca drea, tot oi avea voie sa-ti urez, fratre, a…? :roll: Si sa nu uit: sanatate nainte de toate, aloo, caci e mai buna ca toate ! 🙂

 • Dorin Tudoran

  @Constantin Dobre
  La Mulți Ani!

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  Multumesc pentru urari si va doresc – tie si alor tai – un an bun, linistit si plin de sanatate!

  Celelalte pot sa (mai) astepte; macar in noaptea aceasta. Unele chiar mai mult decat o noapte…

 • Gheorghe Campeanu

  LA MULTI ANI !
  An bun si blind va dorim. La Bucuresti 2012 este deja in plin desfasurare. La noi, aici (da, proaspat revenit in capiatal natiunii) la provincie, mai avem de petrecut pina atunci…. citeva ore grele.

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu

  LA MULTI ANI si un an bun si dumneavoastra!
  Petrecere frumoasa.

 • fumurescu

  … totul ramane de facut -- la anul si la multi ani!
  Cu drag.

 • Dorin Tudoran

  @ fumurescu

  Așișderea -- cu drag, la multi ani si bafta in toate cele!

 • @ DT & co
  frumos scris si spus, “totul” ar sugera zädärnicia unui “început” s-au relaurea obesvivä a unui “nou” început, noul este si a fost mereu o capcanä, avem totusi o traditie/continutate încet-încet, as zice cä rämâne restul de fäcut, în fond resturile/nimicurile ne fac viata amarä sau un calvar.
  E bine pt noi cä-l putem citi din nou pe Dorin Tudoran live, nu-s prea convins de viceversa. Sä nu-l uzäm prea tare!
  Generozitätii nemärginite nu-i poti dori decât sä fie si infinitä, perpetuä, etc.
  La Multi Ani Dorin Tudoran & Co.
  Fratern,
  DG

 • Dorin Tudoran

  @Dan Gogleaxa

  Multumesc, Dane. Un an bun si voua — tie si alor tai!

 • Florin Iaru

  Dar noi locului ne ţinem, cum am fost, aşa rămînem… Nu e nimic de regretat şi nici de îndreptat…
  La mulţi ani calmi, normali şi plicticoşi, că ne-am săturat de anii bogaţi în evenimente. 🙂

WP Admin