≡ Menu

Când eternitatea o ia de la capăt

desen & © - DION

Desen & © – DION

Salut curajul eroic al României de a nu accepta să i se facă bine, nici măcar cu de-a sila. Ea este singura care știe dacă are nevoie să-i fie bine; când, cum și cât să și-l facă.

Asemenea Moldovei, nici România “nu este a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor urmaşilor noștri”. Ei se vor naște în exil, precum acel Dumnezeu trădat de cerurile-mamă.

Visez să aflu numele celui care, plecând ultimul, nu va stinge lumina. Dacii liberi, care vor redescoperi și moderniza România, nu vor avea niciun motiv să strige: ”Mehr Licht!”

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • DG Ontelus

  r17// tânjesc după dulcea pastramă/ dar huruitul ăsta e totuși ceva nou mult mai agresiv/ te halesc și la urmă-nnebunesc asta dacă mai trăiesc dar parcursul e regesc/ după cum o cere algoritmul împrejurărilor confirm contextul este un pretext al eredității/ de galaxii și oameni și dificultăți tot ceea ce trăim noi pare insignifiant/ au asigurat o glorie nemaiauzită acelui interviu ecoul jocului sublim de/ supuneri civice interesant dezvoltă păi asistăm la o generală repoziționare/ bine vă mulțumesc pentru atenția acordată băi nu ne lua așa că nu e ok

 • Dezideriu Dudas

  Preiau traducerea din Wiki de “ e-republik “ :
  First the Dominant Minority attempts to hold by force—against all right and reason—a position of inherited privilege which it has ceased to merit; and then the Proletariat repays injustice with resentment, fear with hate, and violence with violence when it executes its acts of secession. Yet the whole movement ends in positive acts of creation—and this on the part of all the actors in the tragedy of disintegration. The Dominant Minority creates a universal state, the Internal Proletariat a universal church, and the External Proletariat a bevy of barbarian war-bands. – Arnold J. Toynbee -- A Study of History
  “La inceput Minoritatea Dominanta incearca sa pastreze cu forta – impotriva oricaror drepturi sau ratiuni – o pozitie de privilegii mostenite pe care ea a incetat sa le merite, si atunci Proletariatul: rasplateste nedreptatea cu resentimente, frica cu ura, si violenta cu violenta, cind isi realizeaza actiunea de secesiune. Totusi intreaga miscare se incheie intr-un act pozitiv de creatie – si asta in ce priveste pe toti actorii implicati in aceasta tragedie si dezintegrare. Minoritatea Dominanta creaza un stat universal. Proletariatul Intern o biserica universala, si Proletariatul Extern o serie de cete razboinice barbare.”

  Problema pe care mi-o pun tine de intrebarea daca teoria lui Toynbee se poate aplica separat la cele doua lumi de dinainte de razboiul rece sau e o formula integratoare….In a doua varianta, se intelege ca “sfarsitul istoriei” a fost doar o neantelegere a “barbarului” F.Fukuyama ( una din formele intelegerii termenului de “proletariat extern” ), prea impresionat de maretia “statului universal” si totusi marcat de valorile “bisericii universale”….

 • DG Steelus

  :-)))
  brrrrrr….. ai nevoie de o vodca mai buna. :-)))

 • DG Ontelus

  r21// iluzia imortalizării unui loc și a unui timp în fotografie este înduioșătoare și/ pentru a mai înlătura din efectele devastatoare ale plictiselii/ să dispară din rândurile noastre otrepele mic-burgheze/ un regret fără motiv rațional sau raționalizabil până la capăt/ arta seismograf al sufletului în istorie nu face decât/ mai serviți puțină țuică vă rog pentru răposatul/ frumusețea unui crepuscul din filmul cu Julie Delpy/ voi plânge până voi muri/ de ce e-atâta liniște-n amurg nu știu/ plutea pe mare blând pianul/ picto-delirie/ subiectivitatea/ doar țărâna va putea/ cât despre autismul rețelelor sociale și

 • DG Ontelus

  domnu comandant// sunteți prea înalt/ sper că e doar șpalt/ face de-un asalt/ pantalon bufant/ noaptea mai tresalt/ e-un coșmar din kant/ te dai și savant/ ești chiar dezarmant/ și deloc șarmant/ fii te rog distant/ e mai elegant/ zisă de-un servant/ în restaurant/ ăla-i elefant/ da nu-i relevant/ poate deprimant/ oricum tot galant/ viața ni-i liant/ calm și eclatant

 • Pingback: Dorin Tudoran – Cînd eternitatea o ia de la capăt… | @ntonesei's blog()

 • Lil’thing

  E greu sa fii parte dintr-un chin cand prin vene istoria te hraneste cu ADN de renuntare. Nu invatam pe nimeni nimic caci refuzam sa vorbim pe limba prostilor, dar e bine ca sunt acolo, are cine duce in carca.

 • David A

  Cu respect vă informez că România nu poate refuza, voi sau ști singură, dar nici în grup. Înalt aliat, cu pungi de oxigen plantate anume din producție. Nu poate nici măcar fi, dacă avangarda proletară mult avansată, aproape cercetașă a interlopilor în stat nu îi publică un cod-două pur etic. Să știe ce e ăla răul, că binele este sarcina susnumitei bande, și anume substituirea oricărei forme de autoritate, publică inevitabil, cu organe bișnițare. Protocoalele lor nu sunt decât forma terminală a subminării voluntare a unui stat deja infectat cu interimari, detașați și acoperiți față de orice lege non-secretă.
  Dar România aproape că nici nu mai poate exista. Mereu în afara sa, aici nu se poate adăuga nimic, în afară de un TeDeum deplin conspirat.
  Cât despre numele ultimului samaritean (necorupt cu bani, putere, filantropii abile) care va economisi curentul băeților deșteptați la apelul operativului depășit bine( de vreo stivă de decenii normale), afară de microelectronica (luată pe datorie, sau prin extorcarea impozitelor mult prea naționale), speranța este o iluzie neinformată, deși bine intenționată. Pentru că și acela va avea doar un universalist și arhiumanitarist nume de cod.

 • DG Ontelus

  nu puteam// să fac mai bine decât acea persoană/ simbolic și nostalgic e/ legatarul meu testamentar/ în acest caz și nu doar hardul bate softul/ de altfel când ai cunoașterea pe dvd/ ignoranța nu avea unde să stea mai bine/ și atunci a ales genomul uman/ munții rodnei borsec apusenii săpânța/ ‘e aproape ca nimicul singurul lucru făr de pată’

 • Raoul

  Înțeleg că un atentat terorist a avut loc în Londra, tocmai în fața Parlamentului.
  Toată lumea a sărit în aer, a înțeles, a vituperat, a început să amenințe, mă refer la români, dar și ei copiază probabil atitudini care neagă realul.
  Orice profesionist poate spune că aceasta este ori o întâmplare, ori o diversiune. În orice caz, conotează că teroriștii nu pot face față celor care se pricep.
  Deci este un semn foarte bun.
  Profesioniștii care, cum spunea o adolescentă română, nu fac față unor locuri “frecventate de accidente” (Sursa TVR1, ieri, 21 martie2017), nu pot fi găsiți printre proști. Care nu recunosc niciun fel de atentat la prostia lor.Nota Bene.

 • Raoul

  Pretextul potrivit pentr o stare de urgență care nu figurează nicăieri.Dar se înscrie în voința celor care cred că pot, pe de o parte, face război competitorilor economici,pe de altă parte incita la alianțe non-monetare, non-strategice, dar je m’en fichiste de tip limerick. Hai-hui! (care mint porcește un public căruia i se rupe)
  Adev[rul este că tipii, mari reformatori la SIE, se joacă cu focul. Pe care nu-l vor mai putea recunoaște, vreodată. Și este serios!

 • Raoul

  Înțeleg că un tip, pe care eu l-aș lăuda în genral, și ăsta este cuvântul, în general, tot laudă parteneriatul inteligenței SIE-MI6. (și mănâncă din Germania, Franța, nu pentru Estul din care face parte mai mult decât s-ar putea crede)P.lus ceva marini, care depind de americani, că altfel cad în primul pub rusesc din București.
  Păi să ne gândim. Suntem cinstiți, dar nevasta noastră este plătită cu sume absolut exorbitante la Eximbank. Cinstit.
  Păi eu devin ce sunt. Fără să fim degustători care sunt deja în vizorul unor oameni cinstiți cu adevărat. Adică șmecheri.

 • Raoul

  Ce legătură are SIE cu MI6, și ambele cu SUA lui Trump? Rușii. Profesioniști. Eu sunt fan rus, plus israelian. Cei care îi fac pe toți acești inteligenți să vorbească aiurea…..
  Din păcate sunt și rămân român. Regret enorm, dar așa pot fi unic!

 • Raoul

  Marile puteri se acuză de diverse lucruri. Dacă ești în regulă, taci. Până se hotărăsc șefii.
  Eu nu sunt în regulă. Pe mine mă interesează ceva ce nu poate fi atins , în condițiile umane, și nu mă refer la război.
  Există un echilibru escrocat, dar util. Asta mă interesează.
  România joacă un rol care care îi depășește posibilitățile, cred cei care au planificat asta. EU nu cred asta.
  Considerând noua burghezie românească, important este să nu fii înțeles.În rest, un domn cam enervant, pe care l-am caracterizat drept nefast, inutil în ochii multor concetățeni, o clona a clonei noastre românești, un afacerist care a pierdut cam mulți bani în ultimul an, prea mulți,
  Cred că este cazul să fim principiali. Dl. Trump nu ne adaugă nimic, dar de fapt nimeni nu vrea asta. Toată lumea vrea ca Dl Trump să ne bage în seamă, să ne ajute, să-i invite pe securiști la conferințe, să uite niște transferuri de fonduri, să ne transmită salutări.
  Asta va face Dl. Trump. Ne va transmite salutări.Perfect.
  Dar EU, cam domesticit de două organe esențiale ale statului român, prin toate metodele de care Dl. Trump se plânse fără să știe amploarea supraveghierii de care a avut parte (oare știe Dl. Trump că există microfoane care se închid când simt că cineva le încearcă câmpul?), pot spune simplu:

  Analizați România și veți înțelege cum funcționează marile scheme ale unor servicii esențiale.

  Tot ce depășește asta înseamnă accident.EU sunt protejat, încă, dar asta nu va mai dura.În lumina evenimentelor care vin.

 • Raoul

  Să vă ajut. Pro-occidentalii, proamericani, sau ceva, ori sunt idioți, ori au interese personale, carieriste, ori sunt infiltrați.
  Eu mizez pe infiltrare. Ambasadorul american, fiind foarte inteligent, a fost dus pe la diverse ferme, universități, instituții. Uneori s-a invitat singur.
  Hans Klemm nu știe cum poți folosi, în stilul pe care KGB-ul actual nu îl mai folosește, cum se va va vedea la actul final al distrugerii URSS-ului, oameni care să îți spună ce vrei să auzi și, un pic enervant, bine distribuit, și ce vrei să nu auzi.
  Eu propun ca Hans Klemm să se ducă în Indonezia, va fi mai relaxat dimpreună cu nevasta lui cu tot. Și noi la fel. Cu Victoria Nuland cu toth.

 • Dezideriu Dudas

  In sfarsit, au intrat Iesii….Intr-o consonanta miraculosa, “stratul global” al nationalismului s-a intalnit, “sublim”, cu “redefinirea atitudinii cosmopolite ca forta modelatoare” ( Radu Boroianu – “ Limba latină, prima instituție a Europei. Propunere proiect EUNIC”). ’Geaba a mizat Noica in 1978 pe A-horetie, unu-n in 1998 pe A-catholie, daca nu venea un “manecognitiv” care sa mizeze in 2017 pe A-TODIEtie….Cum ar veni, de doua ori, dupa 20 de ani….Mai jos, explicitarea PS-ului de la “ Banca Internationala a Romaniei “. ” E pur si…Mehr Licht “…. :

  “ Prima mea reactie a fost ca viziunea lui Einstein poate feri realitatea de o auto-inducere a neputintei, datorita faptului ca declupeaza atat religia cat si stiinta de la ultimul nivel al realitatii introducand interstitiul INCERTITUDINII….Din pacate George Soros nu a ajuns pana aici si prin conceptul de “reflexivitate gandire -realitate” a facut un experiment nefericit care, in lipsa autoritatii ( constanta si la Einstein ), poate crea entropii sociale uriase. Va trebui sa inteleaga careva in ce masura Karl Popper chiar a gandit consonant cu pasul imaginat de George Soros, pas care a facut istorie in geografia finantelor globale…

 • Raoul

  Bre’ ești total. Ca Vasilică Sarcă. Global.
  Altfel, eu am luat niște bani de la Soros, și nu îmi pare rău, că statul român nu m-a vrut decât virgulă nonnecesară ca spion. Le place, îi știu, șobolanii sunt setați.
  Dl Trump îi va distruge sau va fi distrus.
  Nimic nu este mai simplu ca asta. (indiferent ce alte politici, aberații, frumuseți va mai duce Dl Trump oportun numit și Donald.Eu apriez pe un bombardament masiv, care nu va rezolva nimic, doar va câștiga timp).
  Eu nu mai am valori.

 • Raoul

  Tovarășu, lasă vrăjeala. Noi suntem net superiori. Putem furniza date pur factuale, cum escrocii de americani au fost plimbați de nasul lor prost de organele sfătuite spre lovitură de stat de către Federal B. OFFFF ce jale și ce chin (de investigații).
  La ruși, ori israelieni, asta se lăsa cu o întîlnire comunitară.
  Interesant este că, în lipsa autorității popperiene, fără dovezi, rahat!, se va ajunge la aceeași formă de petrecere.Cu ochelari prea negri pentru ochii verzi implicați!

 • Raoul

  B-07-AAI. WV Golf, negru. Care se vrea Volgă neagră. 24 febr 2017.
  Securitatea externă, care se pupă cu cea internă , în sensul că noi, care nu știm cine este Constantin, la numerele 14-16, ca pe Aleea Privighetorii,
  nefericiții noi cetățeni iubiți am mers cu un taximetrist bântuit de fantomele recuperatorilor care rup mâini și picioare, pentru o datorie din Constanța.
  Eu zic anume că mulți vor fi hărtăniți. Partea kaghebistă care nu face diferența dintre SIE și SRI.
  Mai vreți?
  S-ar putea ca alții să ne ajute. Și nu va fi frumos.

 • Raoul

  Între orele 16h30 și 16h50.Pot să furnizez și nr. kaghebistului local, zis taximetrist. Ca la PacePa. Este ultima oară când tolerez așa ceva.
  Deci, tovarășu DDudaș, ori sunteți kaghebist, ori ați greșit.Sunt mulți care mă iubesc, și tare, dar de-acum se va schimba sensul.
  Eu nu cred că ați greșit.Mai gândiți-vă când lurați cu dracul umanizat.

 • Raoul

  Vreau doar să spun că, deși nimeni nu are alt curaj afară de acela de a mă amenința, cu participări extraordinare, -- nu ca pe vremuri, când eram sunați de basarabeni tocmiți de SIE, în scop de, să citez, “test de stress”, “greșeală” recunoscută de organe SIE recunoscute din comunitățile securizate din Spania,
  am învățat că javrele se joacă. Întâi se joacă, apoi devin serioși, în fine mor.
  Am trecut prin prea multe să mă mai joc. Prea mult timp. Cine vrea să facă ceva, să facă. Dacă ei consideră încă, anume, că amenințarea este faptul însuși, energetic-simbolic, este bine. Eu nu mă dau înapoi. Nu mă voi apăra.
  Propun gunoaielor SIE-SRI să fie ce sunt. Să omori un om este ceva extrem. Ei sunt niște gunoaie, cu tot cu familiile lor. Să devină oameni. EU știu că nu pot. De aceea vor muri, pe rând, și în mod ciudat.
  Atât.

 • DG Ontelus

  nu erau la teatru// dar urmăreau ce se întâmplă/ cu sufletul la gură/ se amuzau/ își dădeau coate/ curiozitatea le era întreținută/ la cote maxime/ până într-o zi/ una ca oricare alta/ în care tot hlizindu-se/ și comentând/ pur și simplu au murit/ în chinuri groaznice

 • Dezideriu Dudas

  Aseara Gabriel Liiceanu mi-a adus aminte de Urs Maier, atat timp cat pe teren Danemarca nu mai avea nevoie de niciun ajutor “divin”. Asa ca trebuiau implicate televiziunile….
  Explica care-i treaba cu meseriile si le enumera : 1. Profesia 2. Meseria de cetatean 3. Meseria de “om in lume” ( si-l da ca exemplu pe “omul in inchisoare” Nicu Steinhard cu “Jurnalul fericirii”, un fel de tehnocratie a “politicului” introdus de Noica prin “Rugati-va pentru fratele Alexandru” )
  Explica ca pe “Inalta poarta” se poate intra si pe dedesubt, atat timp cat Imperiul otoman nu era familia noastra ca acum UE, asa ca toleranta e mai mare….
  Explica sursele Raului : 1. Rasturnarea Valorilor – aici ilustreaza cu rasturnarea ierarhiilor si remarc faptul ca poate sa stea cu picioarele-n sus, rezistent, intr-o vesela dar si cucernica incontinenta. 2. Cultivarea Urii ( n-a avut timp insa sa faca un APEL LA IUBIRE ) 3. Faptul ca am devenit un popor NEIUBIT si care NU MAI IUBIM PE NIMENI. A exemplificat cu Regele Mihai. De “cuscru” Paul n-a zis nimic….
  Explica care-i treaba cu CCR si faptul ca desi CCR este condusa de un fost lider PSD si a intinat astfel idealul juristilor de BJATM-uri, judecatoarea Livia Stanciu a zis “Niet”. Nu a spus si ca “Niet” a fost un autoplagiat de la Rarinca…
  Explica faptul ca daca Parlamentul este majoritar psd-ist, se simte prizonier ca ‘cela face ce vrea, desi stim cu totii ca psd-ul e gresit. N-a continuat ca Brecht, ca pe cale de consecinta, si poporul e gresit.
  Dupa ce-a inceput meciul, si-a dat seama c-au ramas doar prostii, asa ca a verticalizat …
  La incalzire…
  Explica “Ce-i de facut” si indica problemele : 1. Analfabetismul 2 Refacerea competentelor si oprirea incompetentei 3.Depolitizarea institutiilor publice ( readuc in memoria drama BJATM-urilor atacate in idealuri de PSD )
  Incepe meciul….
  Acum vine “artileria grea” : Spitale, scoli, copii orfani, piosenie totala….
  Mai explica : 1. Editura politica a fost un Grajd. L-a refacut ! N-a putut doar ca director ex-comunist. Asa ca a apelat la MEBO-ul Voiculescian dar la sfarsit a rezolvat totul cu “calitatea” Cameliei Bogdan pentru ca a intuit ca MEBO poate fi la fel de gresit ca PSD-ul. 2. Engleza lui Emil Constantinescu e o problema mai mare decat “Proiectul de tara” care tre’ facut de stat, ca de aia-i stat, sa faca…3. Considera o problema corectitudinea politica dar crede ca o carte despre CZ Codreanu va reprezenta un succes. In plus, o carte a lui Traian Ungureanu despre prostia UE care va ucide civilizatia, va rezolva problema clarviziunii natiei.
  Ar mai fi fost explicatii dar mi-e ca nu vom intelege, “clestar”, ca pe cele de mai sus….
  O remarca personala. Sunt de acord ca atunci cand ploua si o spune si Gabriel Liiceanu, trebuie sa-l cred.

 • Alex David

  Deși sună ca dracu’ la mine, îmi permit și eu să salut curajul României de a avea niște organizații dubioase rău drept gardieni ai constituțiilor Germaniei ( și avanpostului său cândva select, Austro-Ungaro-Rusia), și SUA.
  Deși salut, bățos, unele inovații de bună-credință, de genul combaterii abuzului, verbal în toate sensurile, mă înclin de-a dreptul când aflu că 6000 de nepermiteri și interziceri fac din SRILANKA cel mai mare impediment al intrării României în Schengen. Sau că, de acum, devenim un partener onest (oh, dar de ce atâta etică, un pic de celulită europeană ar face mai mult bine sufletului păcătosului numit și ofițer fără să fie și militar veritabil- nu că ar conta, că am văzut și miniștri , spuma mării inteligenței, trecuți prin academii securiste, ajunși analiști de riscuri la Armata zisă a României, apoi secretari de stat și miniștri ai Fondurilor Europene) al instituțiilor Statului care Suntem Noi. Plus că parteneriatul cu legea sună demențial, ca și cu cetățeanul suferind de sindromul bovin Stockholm.
  Să nu pierdem vremea: să salutăm și noi succesele pe care nu le știe nimeni ale Srilankă-i, nu ca Ciadul care vrea pavilionul lipsă românesc la orice mare și ocean. O facem pentru că am văzut și simțim și acum succesurile devalizării organizate criminal a României, Republică înainte de a fi a priori.
  Să vă găsiți un loc în Stat (și atunci lovitura de stat va fi șterasă din dicționare, enciclopedii și manuale) și atunci o să închin ode nemuritoare celor care vor crește numărul analfabeților funcționali, spre cele mai înalte culmi ale stării de urgență tipic universitare și academice, sublime românești. Și ignorați-i pe oamenii rău-voitori, care văd mereu mai mulți securiști național- liberali decât se pot numără medicii patriei a posteriori între ei.
  DA , salve Sfintei Famiglii securiste!

 • Alex David

  Adevărul minciunii ne obligă să mai verbalizăm ceva foarte oral, temeinic conspiraționist în practică și inexistent în mintea mică și puțină, pavloviană a colaboraționiștilor spiritului foarte viu al lui Ulianov.
  Justiția și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul. Acum vom trece la o etapă calitativă, mult superioară, prin uzufructarea în comun a unui cui (din cele două) de-al lui Pepelea devenit neamț după o experineță nefericită cu autohtonii americani plini de petrol, de acum, ca albatroșii și pescărușii neștiutori ai lumii cândva libere.
  Deoarece patria, nonetimologică, a murit programatic, patria a priori va prospera din bacterii și petrol și carne vie de la țară, iar dușmanii ei vor descoperi afilieri antice și afinități structurale tocmai cu ea.
  Adio libertate, adio pașoptism! Trăiască Anarhismul de Stat!

 • Alex David

  Titirezul României și-a făcut datoria. Conform planului. America cea prea puternică pentru inteligența sa structural-statală se va adânci în conceptul hybrid de prostie instituționalizată.
  Când America funcționează pe bază de fantoșe, cazul Dlui Trump, știința psihologiei abisale non-freudiene se va îmbogăți cu un nou capitol.
  Oh, ja, schneller!

 • Raoul

  Ce este România?
  Străinătatea cea mai apropiată.
  Cum putem să o vizităm?
  Vorbind despre ea.
  Dar cei care trăiesc în ea?
  Nimic mai simplu. Sunt cei care ne vor pomeni. Ca popii ortodocși, din arhivele lui Iuda Iscarioteanul.

  România este un substantiv comun sau propriu?
  Este un adjectiv care devine interjecție.
  Înțeleg că sunteți prost dispus.
  Dacă mai trăiam în ea, eram. Dar așa sunt cel mai bine dispus om. Fără de țară.

 • Alex D

  Timpul nu este relativ decât la noi. Fie 7, fie 36000 mii ani, timp îndestulător pentru regenerări identitare pur și ciudat românești, ne putem gândi cum de am intrat în ceva fără să ieșim din altceva.
  De ex., un an de gandire pentru a afla că ești total în ilegalitate nu se compară cu 7 ani, din 2010 încoace, sau 9, din 2008, înainte de un Summit devastator la București.
  Dar dacă nici după 13 ani, din 2004 fix, înainte de 27 oct 2004, nu înțelegi că ilegalitatea statului marxist-leninist trebuie să înceteze imediat, înseamnă că ești ofițer simplu, dublu sau triplu. Decorat. Tuturor ne plac protocoalele, mult mai mult decât Constituția aia de hârtie reciclabilă. Și aliații, care ne adoră doar ca Stat paralel, polițienesc-securist cu franciză frățească, ne iubesc totuși mai puțin decât protocoalele și pactul cu ce au ei mai scump.
  Protocolul din 2004, secret de bună seamă, dintre toate organele de partide securiste și de stat, funcționează azi mai uns decât Constituția, și decât organele ei de dezinformare, interpretare și aplicare. De aici s-a născut hibridul minunat de toxic și arboriscent care ne-a scos din orice lume civilizată, ne omoară cu patriotismul ei de ștoarfe deșănțate și ne va trimite la coșul de gunoi al istoriei marilor escrocherii mondiale.
  Asta da exercițiu de admirație!

 • Alex D

  Acest rezumat gen stenogramă nefalsificată îmi aduce aminte ce impresii m-au străbătut ca un fior atunci când devni treaba cu interviul. Interesantă treaba cu obiectivitatea asta foarte rece, zgândăre subiectivitățile care nu știu ce este aia. Trec peste faptul că intervievatorul, care de la un punct nu mai înțelegea nimic, se abținea cu greu să reacționeze tipic, adică să-l ia la mișto miticesc pe invitat. Pe ideea că ce frumos, da las că știu eu ce știu.
  Tocmai când mă gândeam că trebuie să fiu obiectiv în ascultare, mă pocnii Dl. Liiceanu cu meseria. Și mă gândii că ar fi fost frumos să-mi amintească un pic de meseria de a trăi, doar atât, a lui Cesare Pavese. Care nu se confundă cu a fi aruncat în lume, deși detenția le-a fost comună. Apoi, imediat și firesc contradictoriu, fui convins că ar fi fost bine ca meseria de cetățean a intelectualului, foarte rar, de altfel, de acord, să fie și titrată cum ar veni livresc. Adică să cerceteze cetățeanul-intelectual și niscaivai cărți care nu îl pomenesc pe Platon, ori Heidegger, decât la note de subsol necesare pentru o bibliografie bogată.Sigur, să nu exagerăm cu tehnocrația, dar să mai ajungem și la zi, cum făcea un alt luptător pentru societatea civilă, Dl. Andreescu Gabriel, dacă nu greșesc.
  Să te bați cu oricine pentru principii, asta mi-a plăcut, mai ales că s-a declarat pregătit să o facă și pentru nedreptăți și abuzuri, nu mai știu țara, dar sigur nu era Ucraina, Rusia ori Albania. Că nu trebuie să știi drept deloc pentru asta, nici filosfia dreptului măcar, ăsta este ceva de la sine înțeles. Important este să iubești, să refuzi ostinat ura celor care te iubesc astfel , anume cum nu vrei tu, și să crezi în virtutea dialogului cu sine când îți prezinți ideile bine gândite, timp de vreo jumătate de oră. Că limba engleză sună la fel de prost și la organe (oare cum primesc ăștia ordinele numite sugestii, sfaturi, că nu pot lucra cu traducători veritabili, deh, e secret dat dracului), asta nu ne privește, până și auzul ne devine mai catifelat când vrem să auzim clinchetul epoleților pe un dosar dialogat cu fantomele (aici este de zis că a fost sabotaj, să te legi fără sens de detalii și povești, în timp ce veritabilele argumente și făptuiri bunuțe așteptau un securist care să fie cam ca un elev de liceu mediu, la un liceu non-industrial ori agricol, cum sunt acești mari anti-corupți care se cred Falcone ori DiPietro).
  Editura, să fie sănătoși, dar nu mai putui suporta urgența urgențelor, tratarea analfabetismului și restabilirea scării de valori. Nu este de comentat decât că terminologia improprie i-a făcut încropeala comună, aproape vulgară, devenită practic o bârfă-slogan, i-a făcut-o praf. Și aici văzui un intervievat luat de valul propriilor sale rezonanțe profunde, care se bucură și se expandează când se compară pe sine cu valorile astea decăzute, cu scări, incompetențe fără standarde, ceva cumplit.
  O proză coerentă cu sine și în sine, dar fără conexiune cu realitatea comună, socială, practică. Avatajul ei este de ordin psihologic, o reconfortare dulce după ani de lupte dure cu toți dușmanii elitei care a sfârșit prin a fagocita întreaga societate de meseriași non-pesediști, recte non-comuniști. Să ne deplitizăm, dar să-i ardem pe singurii care mai profesează o urmă de ideologie (ne-agreabilă, pentru mase, inclusiv pentru funcționari de stat cu guler prea alb pentru ei, sau organe pe care toți le detestăm, inclusiv ei, între ei, ei fiind niște proletari amărâți, deși fanatici pe alocuri și la ordin, de acord, zațuri ideologice și culturale, dar mai reale decât orice sentință solipsistă). Să nu amintim decât de vechii securiști, vechii activiști care nu sunt deloc, ca cei noi, școliți cu ersatzuri de liberalism, cu slogane utile oricând și valabile oriunde, plus ceva sinecuri datorate nedreptăților anilor de dictatură și negreșit de imputat organigramei actuale a patriei a priori (a propos, Dl Liiceanu ar crește enorm în ochii tuturor doar dacă ar cere schimbarea acestei inepții intelectuale vânturate printre toate capetele selecte care nu se mai aud decât pe ele însele. )
  Fără să facem, totuși, un rechizitoriu tipic unor interpuși aleși pe sprâncenele mobilizate de un tic cam prea nervos,mai ales că n-au putut face nimic împotriva corupților-interfață programată de niște generali cu impunitate pe toate viețile lor de infractori, este grav când încurci urgența cu prioritatea, și apoi devii și inginer social beton armat cu cuvinte negative rău. Mă gândesc ce simplu ar fi fost să propună concursuri și evaluari profesionale pentru tot aparatul de stat, dar atunci mulți ar fi început să-și pună întrebări. Păi cum, elita devine prin concurs? Ca noi, oricine, ăștialalți? Plus că termina interviul repede, și atunci societatea civilă rămânea nesatisfăcută fantasmatic că iar au luat-o comuniștii peste bot.
  Ei, m-am întins. Un solilocviu care să dea naștere la mii de gnduri contradictorii, și nervi sănătoși, și înțelegeri practic ultime, mai rar asta…

 • DG Ontelus

  Metaforă și paradox, deopotrivă, expresia ,,eternitatea o ia de la capăt” acoperă atât destinul unei anumite comunități, cât și evoluții individuale. Categoria tragicului exprimă și explică, poate, cel mai bine realitatea specială numită prin expresia menționată.

 • Dezideriu Dudas

  Stimate Domnule Tudoran,

  V-am trimis un email din care redau acum pasajul “ “Şi totuşi, a trebuit să mai treacă încă vreo 10 ani pînă cînd Liiceanu a ales să devină, pe riscul lui, acţionar majoritar. “. Legat de acest risc am decis sa devin consultant de investitii in 1996, sa reusim, cu totii, sa-l desprindem de “biserica tarrisoarei”….Am o adresa catre d-nul Gabriel Liiceanu din acea perioada. Citisem de asociatul francez al lui Gabriel Liiceanu ( d-nul Plesu scrie de 2….)….Intre timp insa, “sectele globale” ne-au “prins” mai tare ca “schiturile alor nostri”….Intr-adevar, nu doar ca “eternitatea o ia de la capat”, dar trebuie…Dealtfel e firesc. Nici ea n-ar trebui sa fie “de capul ei”. Nu cred ca divinitatea nu are si ea “talentatii” ei, vorba lui dom’Vasile….Einstein ne-a invatat cum sa-i ocolim, dar pana la “fizica lui Eistein”, sa-ntelegem macar, ca Newton, de ce ne-a cazut maru-n cap….

  O zi buna !

  P.S. Nu va linistiti “total” ref. la incheiere. Brancusi spunea ca, “azi e maine”, Martin Luther King ca, “maine e azi”, iar Gambetta ( via Liviu – dom’Fulcanelli ) ca, “timpul este o iluzie; prezentul, trecutul și viitorul există concomitent și chiar în același timp”….

 • Peter Manu

  Despre Evtusenko, probabil, maine.

 • Dinu F.

  Levantul este pentru noi literar, istoric, complice contrabandist de încredere, dar și geamănul nerecunoscut al imaginarului universal, copie care nu își mai găsește apartenența originară. Ignorând România, complet, înțelegem de ce soarta elitei ei securiste, și deci a statului său mafiotizat, depinde de distrugerea elitei conducătoare a Siriei.Altă coincidență care nu este monozigotă, doar înșelătoare.
  Românii sunt sirieni fără de voie. Din fericire această coincidență-limită va înceta, și aici includem și crima organizată statal, dulce- securist, va înceta odată cu distrugerea establishment-ului terorist sirian. Federația ne dă târcoale, și bine face.
  Repet, România trebuie ignorată, pentru că România doar ex-ist

 • Dinu F.

  Mare păcat că, în 2011, istoria se terminase parcă fără rest. Dar de când a apărut o monedă de schimb, perfect convertibilă, partea frumoasă a trecutului frățesc, partea ei urâtă, plus cea malefică, nu se mai prezintă ca o problemă.Deci nu mai trebuie rezolvată, ci doar abordată.
  Ultimele resturi ale războiului rece vor fi în fine depășite cu grația neprecupețită a celor care nu mai știu decât viitorul asamblat en-gros, în ciuda trecutului care le pare cetățenilor de pretutindeni un prezent continuu.
  În sfârșit, ne era dor de o reformă cât o revoluție puternic armată…

 • Dinu F.

  Este greu de spus dacă bâguielile unora fac o politică, dar sigur românii simt nevoia unei reforme. Militare, ambele.Fără curți militare că ele oricum nu sunt funcționale ( și subordonate unora cu grade mai mici), iar cele extraordinare nu se mai practică la noi.Nu înțeleg exact ideea cu războiul rece, a unora foarte deștepți, eu unul mă bazez aici pe schema clasică care naște reforma din interior, dintr-o sămânță pacifistă românească, care a înțeles că nu mai are sprijin pe nici unde, și atunci începe reforma internă cu mult scandal în presă. Preluat apoi de juriști, procurori, judecătorii fiind urâți în continuare ca fiind neverificați și imposibil de controlat conform legii. După care o floare de om, alb doar la față, decide conform planificării.
  Se prea poate ca URSS să-și fi verificat oamenii mai bine decât o fac, și acum, autoritățile locale din diverse locuri, de ex. cele colț cu str Dornei, din București.Indiferent pentru cine lucrează ele. Deși doar două țări mai sunt încă frățești, structural, fără metropolă, una a inventat formula renunțării la drepturile omului și cetățeanului, celebre, plus a aberației cu supremația legalității socialiste (deși cu păstrarea eticii ei constitutive) pentru a acceda la o funcție publică, și asta printr-o simplă semnătură pe un act irelevant juridic. Adică, simplu, pentru a putea obliga pe alții, oricine altcineva, să facă ceva și, concomitent, să nu facă altceva, indiferent de persoană, ori număr, și indiferent de funcție, trebuie să semnezi un act. Nul de drept, dar cu atât mai constrângător.
  Mă îndoiesc că asta va salva patria jurămintelor lor de ei în șiși brăileni, dar o va scoate din statutul ei de dezinformator oficial al unei alianțe pe care nu o poate uni nicicum cu tratatul din care face încă parte.Mare păcat de pacifiștii veritabili, care nu sunt cei care poartă războiul în sutană și cu potcap solidarist-colectivist fatal!

 • Dinu F.

  Comparativ cu lumina blândă, eternitatea românească este securistă, indiferent de port, identitate, atitudine, mesaje.Ba mai mult, ea tocmai a devenit nealiniată.Ceva incredibil.
  Mă bucur că raționalitatea dementă deține, organizată criminal, controlul tuturor generațiilor, grupurilor, asociațiilor, indivizilor care viețuiesc pe pământ strămoșesc, cu extensii ideatice clandestine clasic.
  Mă bucur pentru că asta merită România eternă.Să nu ajungă vreodată la viață, nici după, nici înainte de moartea ei, deloc ritualică.
  Toate bune!

 • Dinu F.

  Singura maturitate este cea care vede un sens al spiritului. Romnia este o greșeală. Să-i fie iertat, că toată lumea conspiră întru menținerea ei în sfânta și dulcea ignoranța.
  Pâinea noastră este furnizată de ignoranță, și ticăloșie, sistematice.
  Ostateticii ostatecilor știu deja ce stăpânii lor nu bănuiesc, măcar.Dar asta nu se poate spune. Pentru că nu există cuvinte pentru așa ceva.

 • DG Ontelus

  stare (lui emil botta)// bântuie ‘întunecatul april’/ fețe abrutizate/ luxul condescendenței/ liniște lumină/ timp care mântuie/ puterea cuvintelor/ slăbiciunea lucrurilor/ sonor sirene semnalează/ nimic de spus/ nimic de făcut/ nimic de așteptat/ nimic nimeni/ niciodată/ nici măcar o dată/ nici măcar odată/ nietzsche mă cari o dată/ nietzsche te cari odată/ nietzsche secară/ ‘un dor fără sațiu’

 • Grig

  Eternitatea se închină Soarelui, deși are destulă lumină de la răsărit. Eternitatea se înclină Soarelui, pentru că nu are suficientă lumină.
  Și nu va avea, chiar și așa, naturalist, până când eternitatea nu va fi operată.Eternitatea dorește să fie operată. Doar că nu mai are cine, nu mai există disponibil. Altfel decât pentru instrumentalizare.
  Când eternitatea se operează singură, istoria devine un fleac.Mental.

 • DG Ontelus

  reflectând// la textele-mi publicate pe acest blog/ intuiesc ce simțea cioran la maturitate/ când nu se mai recunoștea/ în ceea ce scrisese la tinerețe în românește/ în ceea ce mă privește fără a considera că am parcurs/ o criză de identitate/ mă minunez și eu de cele scrise/ poate că ar trebui totuși să ajungă într-o carte/ dar mutația antropologică despre care tot vorbesc/ de ani buni că se întâmplă face superfluă/ o asemenea ipoteză încât aceste producții vor rămâne/ cel mai probabil aici până când moartea ne va despărți/ adică până când serverele disqus autorul blogului vor dori/ mult se mai chinuie sufletul în trup/ iar când intervine și iluzia scrisului/ totul devine exponențial/ scuze dacă am supărat pe cineva/ toți suntem muritori iar asta e consolarea supremă/ pentru tot și pentru toate/ nu avem de demonstrat nimic nimănui/ ne trăim viețile pur și simplu/ fiecare cum vrea cum poate cum știe/ asta este

WP Admin