≡ Menu

Când dispare flota, poezia română e dată în bărci

 

publica

în luna iunie

aici

un autodenunț

*

aici

puteți vedea

cum

profitând de dispariția

flotei române

făptașii

s-au ținut

nu de capul lui

TRAIAN BĂSESCU

ci

de cuvânt

și de capul

POEZIEI ROMÂNE

de la începuturi

până

în prezent 

 • Mă onorați, domnule Tudoran, găzduind un link în blogul domniei voastre! Mulțumesc!

 • Dorin Tudoran

  @ Ilie Pintea

  Onoarea este de partea mea, domnule Pintea. Blogul dumneavoastra este excelent si il recomand cu mare caldura celor interesati de postari de calitate.

  As fi dorit sa incarc direct video-ul produs de dumneavoastra — evident cu indicarrea sursei si drepturilor de copyright — dar nu am acces la adresa dvs. de youtube si nici altfel nu am reusit sa upload direct video-ul.

  Daca sunteti de acord sa incarc direct video-ul, imi puteti trimite instructiunile pe adresa de la birou, pe care o aveti, sau pe adresa de e-mail a blogului.

  Cele bune si o vara linistita!

 • Florin Iaru

  Dar rămîne valul, deşi moare flota…
  Dulce Românie, aste le doresc!

 • Florin Iaru

  L-am dat jos!
  🙂
  Ţi-l trimit în cîteva minute.

 • Radu Humor

  Impresionanta aceasta actiune a disperarii imbracata in haina politetii !
  Cineva spunea ca umorul nu-i altceva decat politetea disperarii si cum sa ai puterea sa zambesti pana si de un fapt de o gravitate mai mult decat penala, daca nu-ti maschezi tristetea, revolta si disperarea ?! :roll: Marele maestru deschide ceremoniile in felul lui inconfundabil :
  In jurul nostru-s multe pietre;
  Acum 3 zile Sfantul Petre,
  A coborat din cer, cu toata mila
  Si-n Petrosani , si la Petrila
  ————————————

  Si banuiesc ca peste-un an,
  Iar va veni, chemat de…. Petra Marian !
  Si-atunci , maestre Foarta vei putea
  Pe Sfantul Petre-al intreba
  De-a noastra disparuta flota
  de care nu se mai aude-o iota ! :roll:

 • lucid

  Tragi-comic “happening” ca si poezia romaneasca astazi. Sunt curios catzi cititori ai blogului vor marsa la destainuri despre relatzia lor cu poezia compatriotzilor nostri. Eu unul, in ultimii 20 de ani am citit de trei ori poezie autohtona noua: pe hulitul aici Viorel Padina cu cateva canturi traduse din “Cantarea Cantarilor” -- publicate acum vreo 5-6 ani pe blogul sau, traducere -- dupa mine -- superioara celei a lui Ioan Alexandru (nu-i gust insa poezia “ermetica” gen planeta-ou), pe Gheorghe Azap “come-back” acum trei ani in Romania Literara (m-a dezamagit dupa o pauza de 20 de ani de cand nu-l mai intalnisem “in scris”) si pe Emil Brumaru cu fistichiul sau volum porno -- era prea scump in septembrie 2008 la iasi cand am citit cateva poezii din el, asa ca nu l-am cumparat)- dezamagire si aici -- unde era “In gara la Merisani/Cad castane din castani/Si am patruzeci de ani”? Maitre Foartza e un caz “special” -- i-am lecturat multe din contributziile la Dilema pana in anul cumpararii revistei de catre puturiciu cand m-am decis nici sa nu o mai cumpar nici sa nu mai intru pe site-ul sau si l-am regasit la fel de spectaculos aici; practic nu a fost vreo “pauza” caci Nicu Covaci si ex-amicul sau (al lui Covaci!) Baniciu mi-l reaminteau pe canale radio, tv sau trilulilu si youtube.
  Am mai citit si doi poetzi dar nu cu poezii: pe Carta in B-24 FUN cu amintirile sale mai ales “franceze” -- un regal de umor, si pe Iaru tot in B-24 FUN, dar numai la inceput -- amintiri din armata, din mahalalele junetzii, dar am renuntzat de mai bine de un an caci a ajuns sa scrie neinteresant pentru cineva la care timpul conteaza foarte mult ca mine.
  Ia sa vad: mai urmeaza cineva la confesiuni despre poetzii rrrominichii?

 • Dorin Tudoran

  @ lucid

  Ne puteti scuti de poveste cu “hulitul aici”? Multumesc.

 • mihai rogobete

  Şi Cristofor Columb le-a furat amerindienilor poezia.

 • mihai rogobete

  Cred că e doar un pretext criza de timp, Lucidule, căci, dacă poezia s-ar implica, prin ineditul trăirilor sugerate, de cel al neliniştilor care ne descumpănesc prin emoţionalitatea noilor armonii ale paradigmei în care vieţuim, inovându-ne sensibilitatea întru revelarea noii stabilităţi sufleteşti, ne-am risipi timpul cu poezia. Nu poeţii, nici poezia, ci poetica e în criză. Numai astfel îmi explic voga defăimării lui Eminescu: de-ar apărea iarăşi unul, vom respira nu doar uşuraţi, ci, reanimaţi, altfel.

 • Minunat acest happening -- “natura si cultura” -- pe ideea supunerii poeziei si a poetilor romani unei “adevarate” ordalii prin apa! Au stiut ei ceva, mesopotamienii, cand au pasat sarcina judecarii si a verdictului in seama “obiectivitatii” apei ori a focului. Nu in ultimul rand, e foarte frumos filmuletul d-lui Ilie Pintea, cu o muzica parca facuta anume pentru el. (Apropo, cine-i autorul bucatii muzicale si cine o interpreteaza?).

 • Radu Humor

  Interesante gusturi!
  Sa te dea pe spate ca “poezie autohtona noua”, niste “canturi traduse”, e drept, din “Cantarea Cantarilor” :roll:
  Ca sa nu mai vorbesc de dezinteresul pe care-l provoaca un autor trecut la index ca urmare a orientarii politice, unui om pre(a)ocupat de studierea si sustinerea actualei puteri, activitate care , iata, ii ocupa/manaca tot timpul .

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor

  Talentul literar nu este conditionat de optiuni politice.

 • @no name: muzica e de Emir Kusturica (Fatal Wounds & The Waterfall). Mă bucur că v-a plăcut!

 • @Ilie Pintea

  Multumesc. (Mi-a sunat cunoscuta, dar nu mai stiam de unde sa o iau…, asa ca neputinta de a o “localiza” incepuse sa ma sacaie ca o pana de memorie ).

  Si da, mi-a placut foarte mult “reportajul” dvs.

 • Daca_nu_nu

  Da. Foarte frumos. Frumoasă acţiunea în sine; şi bine realizată. Frumos filmul; şi bine realizat. Felicitări tuturor!
  Ce mi-ar plăcea mie foarte mult ar fi dacă Maestrul Ion Barbu ar reuşi să capaciteze profesoarele de română, aşa încât copiii să exerseze un pic lectura cu voce tare. Eu spun ce mă doare pe mine. Şi pentru că e păcat ca aceste eforturi să rămână în van. Oricum, copiii aceştia nu vor uita niciodată concursul lor de bărcuţe, întâlnirea cu poezia scrisă, pe de o parte, şi cu poetul în carne şi oase, de cealaltă parte. E un lucru extraordinar acesta. Noi am mai văzut aici cum foşti elevi, participanţi la cercul de pictură, şi-au amintit cu bucurie şi cu emoţie, peste ani, de experienţele inedite puse la cale de Maestrul Barbu. Oricum, sămânţa a fost deja aruncată, rămâne să vedem cum îi va urmări poezia pe aceşti copii, de acum înainte.
  Şi ca să nu ziceţi că-s soacră şi că bag de vină la lectura cu voce tare, vă îndulcesc cu o poezie care mie-mi place foarte mult. Ştiuuu, ştiu că e din volumul „Ethernul pheminin” (Cartier, 2004, p. 34), dar cred că se potriveşte mai multor deveniri…

  „Întinde-mi stânga (ceaşca n-o întoarce,
  nici să nu pui să ţi se dea în cărţi!);
  dă-mi palma -- ca, privind în ea ca-n hărţi
  fără legendă (‘n timp ce vremea toarce

  pe umărul tău drept, iar săptămâna
  se face lună, -- lunile, ani lungi),
  nici una dintre-aceste calme dungi
  să nu-şi mai afle liniştea… Dă-mi mâna!”

 • Florin Iaru

  Ca de obicei, @lucid mănîncă…
  Cărtărescu nu a publicat NICIODATĂ în B24FUN. Asta şi dovedeşte ce şi cît a citit domnia sa! 🙂

 • Florin Iaru

  Domnia sa, lucidă! 🙂 🙂

 • lucid

  Iaru: asa e, a publicat in sor-sa “Sapte seri”, cum le citesc la pachet saptamanal le-am confundat, ca dupa atatzia ani de cand a terminat serialul carta….
  Acum m-am dumirit si de ce te publica 24 B Fun: suntetzi in famiglie (Puturiciu), dar revista e realmente buna plus ca e gratis si de aceea o si iau, desi acum de cand nu mai e la kfc trebuie sa ma duc la “Humanitas” la Kretzulescu. Pacat ca puturiciu a oprit adevarul ala gratis ca nu mai am in ce sa-mi pun gunoiul -- inca o crima la adresa minunatei culturi a rrrominichii.

 • Radu Humor

  Mizerabil !

 • Daca_nu_nu

  Ce-i mizerabil, Radule?
  Sper că nu te referi la poezia mea!!!
  (De fapt, nu a mea, ci a Maestrului. Dar, ştii cum e: când te regăseşti într-un vers, gata, îl şi crezi al tău…)
  Deci, Radule: ce-i mizerabil?
  Aud?

  A… da… M-am prins.
  Asta e.
  Dar n-ai ce-i face…

 • Lucid, a fost încă o probă. Pe care n-ai trecut-o. Nici un cuvînt de scuză din parte-ţi: aceleaşi imbecilităţi mirosind a căcat. Veşted. Ceea ce dovedeşte că n-ai citit şi nici nu ştii.
  Păcat că nu am ocazia să te întîlnesc să-ţi trag, aşa cum meriţi. o flegmă-ntre ochi, vomă portocalie!

 • Radu Humor

  @ Daca_nu_nu
  Te-ai prins bine !

WP Admin