≡ Menu

Ca-n filme

 

Desen & Copyright 2012 – Alex. DIMITROV

Îmi plac replicile bune din filmele proaste. Mă ajută să fac față plictiselii.

La granița dintre Statele Unite ale Americii și Mexic, un polițist american și unul mexican se ciondănesc cum să împartă banii (ceva mai mult de două milioane de dolari) recuperați din mașina unui infractor.

Polițistul american vrea să păstreze toți banii, fiindcă furtul lor se produsese pe teritoriu american. Și polițistul mexican vrea să păstreze toți banii, fiindcă hoțul fusese capturat pe teritoriu mexican.

Enervat, americanul îi reproșează mexicanului că este corupt. Mexicanul îi răspunde cam așa:

”Uite care-i treaba: și noi suntem corupți, și voi sunteți corupți. Singura diferență este că noi recunoaștem.”

Cine a luat banii și de ce vă povestesc asta înainte de alegeri?

Am uitat. Poate-mi amintesc după alegeri.

În schimb, poate vă faceți timp, tot după alegeri, să-mi spuneți cine au fost cei care au recunoscut că și ei sunt corupți – înainte și după alegeri.

 • mihai rogobete

  Când tot omul ştie că puterea corupe, de parcă opoziţia ar fi un mărunţiş al istoriei, dorim să votăm pentru a valida sau invalida doar puterea.

 • Dacă îmi amintesc bine, replica mexicanului era “The only difference is that we are honest about it”. Ceva mai multă ironie.

 • Luka Lukici Meletiev

  @Mihai Rogobete & Roland Barthes
  Intrebare: Sinteti acratici, encratici sau anticratici, domnilor? De ce nu o spuneti pe sleau,jurind si pe Quetzalcoatl, asemeni lui Cuauhtemoc, politianul aztec?

 • Dragă Dorin,
  ne-ai pus în faţa unei proble de logică (fie ea şi politică) asemănătoare aceleia create de cretanul Epimenide (secolul VI î.Hr.), cunoscută sub numele de “paradoxul mincinosului”.
  Cred că prietenul nostru Liviu Antonesei (cretan şi el în poezie!) ar putea să-i dea de capăt!

 • InimaRea

  Nu cred că şi-a recunoscut cineva corupţia. Ce-au recunoscut unii a fost că erau şi la ei corupţi dar, dacă nu erau -- totuşi -- mai puţin corupţi ca ai altora, atunci sigur erau mai puţini. Nu există pădure fără uscături, ziceau. Fără a-şi da seama că prin asta recunoşteau că trăiau ca-n codru.

 • Dorin Tudoran

  @ George Damian
  Cred ca aveți dreptate.

 • andrei i

  ce e preferabil, unii care recunosc ca sint corupti si raman asa, sau unii care nu recunosc ca sint corupti si se straduiesc sa nici nu fie ? (intreb asa, in abstracto, ca la noi nici una din cele 2 tabere nu se incadreaza in nici una din aceste 2 categorii)

  cei 2 politisti s-or fi intalnit pe zidul asta:
  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mexican-American_border_at_Nogales.jpg

 • Ontelus Dan Gabriel

  Înainte ca puterea – politică, economică, mediatică, spirituală – să corupă, în forme mai mult sau mai puțin evidente, coruptibilitatea se află sădită în om și ține de liberul arbitru în ce măsură acesta îi rezistă sau îi cedează.

 • Shadow

  @Dle Tudoran
  daca imi amintes eu bine era cineva de la psd iar mai tarziu cineva de la pdl :-). S-ar putea sa-mi scape multi altii. Diferentele insa nu sunt mari, as spune ca sunt “in oglinda”. In cercul “sus-pus” al puterii se cunosc bine intre ei cei care a pus “boticul” si au tras “ponoasele” de data asta “manoase” ale coruptiei “de stat” din Romania.
  Nu prea e loc de despartit “graul” de “secara”.

 • Dorin Tudoran

  @ andrei i

  Nu sunteti departe de adevar, in privinta zidului: cam (chiar) pe acolo se desfasoara urmarirea si prinderea infractorului, dar intr-o zona nu tomai atat de populata, parca.
  Nu sunt sigur pe cine anume aveti in vedere cand ii caracterizati — mai mult decat generos — prin “care nu recunosc ca sunt corupti si se straduiesc sa nici nu fie”.
  In sfarsit, a fi sau a nu fi corupt nu este o chestiune de “stradanie”, de “a te stradui”. Sigur, exista si corupti care se straduiesc sa nu mai practice coruptia, dar putini dintre ei reusesc. Boala recidiveaza.

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete

  Nu chiar tot omul. Omul era lordul Acton: “puterea corupe iar puterea absoulta corupe in mod absolut”. Sau cam asa ceva…

 • mihai rogobete

  Până şi faţă de Luca sunt pitic, dar de RB; declin opoziţia.

 • Dorin Tudoran

  @ InimaRea

  Unora le-a mai scapat (deci involuntar) porumbwelul din gura. Parca dl Ponta spunea dupa niste alegeri, aproximativ cam asa, ca ei “au furat mai mult ca noi”. Deh, fiecare cu masinaria lui…

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea

  Dom’ Liviu e ocupat, fiindca, in timp ce vara pleaca in Creta, in decembrie pleaca la Cracovia.

 • Dorin Tudoran

  @ Luka Lukici Meletiev

  Desi pe mine nu m-ati intrebatara, recunosc, liber si nesilit de nimeni: eu sunt diacritic.

 • La noi, e simplu ca buna ziua: “Intotdeauna, coruptii vostri sunt mai corupti decat coruptii nostri!”

  Cea mai tare replica pe tema asta ii apartine insa academicianului Razvan Theodorescu (si sper sa nu ma insele memoria asupra apartenentei ei): “Pe vremea PSD-ului se fura cu bun-simt. Acum se fura cu nesimtire, pana se pustieste locul”.

  Ehehei, dar tot furandu-se cu bun-simt, ba prin FSN, ba prin PSDR, ba prin PD-FSN, ba prin CDR + PD, ba prin PSD, sarmanilor PD-Listi, cand le-a venit si lor in sfarsit randul, nu le-a mai ramas sa fure decat otava… Ce sa ne mai miram c-au pustiit locul? Poate le-a mai ramas, totusi, si astorlalti, care-si ascut tot dintii, macar de-un caltabosh, de-o maslina…

 • care-si tot ascut dintii, fireste

 • Dorin Tudoran

  @ No Name

  Pai, unii dintre cei pe care-i numiti “astorlalti, care-si tot ascut dintii” au trecut prin FSN, PSDR, PD-FSN, PSD si au fugit de la PD-L la USL. Dar, ma rog, unele “baterii” se vor fi golit asa ca trebuie “reincarcate”.

 • @Dorin Tudoran

  Totusi, sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului: parca, parca penelistii au furat cel mai putin si au platit cu varf si indesat: Decebal Traian Remes sta la “brutarie” pentru niste carnati in valoare de 1500 de lei si o mita de 15.000 de dolari, ceea ce pare chiar o compromitere a ideii de coruptie la nivel inalt la romani, o târâre a ei in deriziune. Cat despre lupii hârsiți, cu domiciliul politic flotant, de la un partid la altul, cred ca s-ar multumi si cu asigurarea ca vor fi lasati in urmatorii patru ani sa-si digere in liniste prada “castigata” in ultimii patru, fara a mai da socoteala la DNA, ceea ce n-ar fi de ici, de colo. Preocuparea mea este insa: ce or mai gasi oare de furat noii veniti?

 • Florin Iaru

  Corupţii noştri sînt mai cinstiţi decît ai lor, plagiatorii noştri sînt mai onorabili decît ai lor, iar incompetenţii noştri sînt cei mai competenţi incompetenţi. Cred că lipseşte piticul sovietic.

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru

  …care(le) pitic sovietic era cel mai mare din lume.

 • Dorin Tudoran

  @ No Name / DP

  Sa inteleg ca imi sugerati un mini-serial intitulat “Corupti nedreptatiti de corupti care nedreptatesc”?

 • mihai rogobete

  Dar ăştia au recunoscut sincer, totdeauna, că ăia au furat: care-i problema?

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete

  Cum, adicatelea, care-i problema? A venit timpul ca si aia sa recunoasca sincer ca si astia au furat!!!

 • Gheorghe Campeanu

  @ Florin Iaru c/o Dorin Tudoran

  Precum mexicanii “lor” sant mai imigranti decit americanii “nostri” (ghilimelele, in paranteza fie spus, sint aici doar typing errors)
  Sau, daca preferati, in traducere romaneasca, nomenclaturistii lor au fost mai privilegiati decat nomenclaturistii nostri (de data asta am reusit sa nu mai gresesc la ghilimele)

 • @Dorin Tudoran # 20

  Pai da, cam asa e! Bag chiar sama ca se pune de-o taxonomie a coruptiei romanesti pe blogul dumneavoastra. Si cu aportul dvs. important, s-au conturat deja cateva specii distincte:

  -- coruptii cu bun-simt, care nu devalizeaza complet obiectivul supus spolierii;
  -- coruptii nesimtiti, care pustiesc insasi baza coruptiei lor;
  -- coruptii nostri, mai putin corupti decat coruptii vostri;
  -- coruptii lor -- cei mai corupti:
  -- coruptii nedreptatiti -- in general, ai nostri;
  -- coruptii care nedreptatesc -- in general, ai lor.

  Cum am mai spus, pentru definitivarea clasificarii ii astept cu interes pe noii intrati. Sunt, insa, optimista: nu cred ca o sa am prea mult de asteptat.

 • mihai rogobete

  …că din pythici ne tragem.

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu

  Tocmai rasfoiesc volumul recent aparut la Bucuresti “Pontocrația lui Băsescu: nomenklaturica și privilegiuțele mele vs. privilegiile incredibile și ditamai nomenklatura altora”

  Este cutremurator ce discriminari netovarasesti se practicau intre vechi tovarasi de arme si idealuri. Noroc ca azi e la fel, in sensul ca persecutatii de pe vremuri, cei lasati doar cu privilegiutze si nomenklaturica, au intrat in posesia privilegiilor si nomenklaturii prin trimiterea la nomenklatura de jos a fostilor privilegiati. Nu stiu cand se va termina acest lant de persecutii inumane.

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete

  parol!

 • Gheorghe Campeanu

  Eu sant la fel de inmarmurit observind ce calda prietenie se poate infiripa intre vechi adversari. Conform intelepciunii predate noua in sistemul stalinist al invatamantului, “nimic nu se pierde, nimic nu se castiga,totul se transforma”.

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu

  Nu erau stalinisti, erau libertarieni, numai ca nu-si dadeau seama. Dar unii dintre ei au realizat cine sunt, dupa ce s-au “defectat” in “putredul Occident”. Cei mai excesivi dintre ei au devenit chiar neoconservatori. Si totul, ca de atatea ori, ni se trage de la nemtzi -- Scoala de la Dresda.

 • Ah, cum am putut sa omit in bruionul de clasificarea de mai sus tocmai categoria coruptului sub specie aeternitatis?

  Coruptul vostru de ieri, clientul nostru de zi si coruptul vostru de maine.

 • pelicanul si babitza

  @ Dorin Tudoran

  D-le Tudoran, de articolul acesta ce spuneti? Dar va rog sa n-o dati iarasi pa dupa piersic.
  http://www.revista22.ro/pe-culmile-nerusinarii-victor-ponta-si-noua-rinocerizare-20827.html#vezicomentarii

 • Dorin Tudoran

  @ pelicanul si babita

  Cuibarit, de frica, in spatele fructiferului dumneavoastra preferat -- piersicul --, va raspund asa:

  1. Primul paragraf al textului nu are nicio legatura nici cu titlul articolului, nici cu celelalte paragrafe ale articolului. Este o operatiune — de-acum clasica in strategia autorului — de autosorcovire. O aruncare, cu lopata, de nume din spatele carora sa se simta aparat. Practic -- o copilarie.

  2. Afirmatia ca nu ar avea nimic personal de impartit cu Victor Ponta constituie o alta copilarie, atat vreme cat este de notorieatate publica faptul ca Victor Ponta l-a eliberat din functia de la IICCMER. O decizie absolut legala spre deosebire de altele — suferind de subrezenie juridica — luate de premier.

  3. Autorul articolului a promis, de multa vreme, ca va explica ciudatenia ca, desi a promis ca va demisiona, daca dl Ponta devine premier, nu a demisionat, ci a asteptat sa fie demis. In lipsa explicatiei promise, nu poate fi diluata senzatia ca a fost vorba de o provocare, spre a se mai starni un scandal. Scandal a fost, dar, cum demiterea a fost legal facuta, totul a ramas in ceata.

  4. Ma surprinde imprudenta afirmatiei ca vila cu pricina ar fi fost pregatita, de fapt, pentru Adrian si Dana Nastase. Pentru un om de stiinta si iubitor de principii, prezentarea dovezilor ar fi fost obligatorie. Nu spun ca afirmatia autorului este falsa, dar fiind unul dintre cei care se respecta, autorul trebuia sa prezinte dovezile.

  5. Referitor la ce se imputa fostei conduceri a IICCMER, asa cum am mai raspuns pe acest blog, cred ca este mai intelept sa asteptam pana cand institutiile ce pot face lumina vor face lumina. Poate ca va lua ceva vreme, dar e mai bine sa asteptam, decat sa ne pripim in a lua de-a bune orice acuzatii. Cum am mai scris pe acest blog: in asemenea cazuri, ratiunea trebuie preferata pasiunilor.

 • pelicanul si babita

  @ Dorin Tudoran

  Multumesc de raspuns insa ati lasat ceva pe dinafara: Victorel Ponta e un plagiator ordinar. Nu are d-l Tismaneanu dreptate?

 • Daniel StPaul

  Pe vremuri, mai apuse, mai rasarite, doi parteneri de afaceri (pe shestache) implicind active ale poporului incercau sa rezolve , la una mica, mici diferende. Perspectivele nu se aratau luminoase, cu tot efortul “aleia mici”, si se instala linistea. La urma, cuvinta unul: ”Mda… aci sint doi hoti, si ala esti tu…”

 • Dorin Tudoran

  @ pelicanul si babita

  Am crezut ca mi-ati cerut o opinie despre textul la care m-ati trimis, nu una legata de dl Ponta.
  In chestiunea plagiatului, evident autorul textului are dreptate. Asta nu exclude — fie si macar teoretic — faptul in in alta chestiune dl Ponta poate sa aiba dreptate. Sigur, comiterea unui plagiat nu ofera celui care l-a comis o pozitie tocmai avantajoasa in polemici.
  Dar, repet, in chestiunea acuzatiilor aduse vechii conduceri a IICCMER cel mai potrivit este sa asteptam deznodamantul. Si el poate fi oferit doar de institutii acreditate sa cantareasca, sa judece asemenea situatii. Noi, ceilalti, nu e bine sa aruncam cu verdicte: nici ca si cum am arunca cu flori, nici ca si cum am arunca cu pietre.

 • Dorin Tudoran

  @ Daniel StPaul

  Si pe vremuri precum cele de azi — nu tocmai apuse, ci juvenil aparute — sceneta e regizata cam la fel: dintre cele doua personaje, celalalt e hotul.

 • Daca_nu_nu

  Lăsați omul în pace.
  :))

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu

  Pa care dintrei ei? Va referiti la “omul de tip nou” sau la tipul care este, permanent si de netrezit, “om de tip nou”?

 • @Dorin Tudoran
  Imi aduc aminte de o discutie cu un “canadez” care dupa un mariaj nereusit cu o romanca incepuse sa-i puta tot ce e romanesc. La o discutie imi spune ” In Romania este foarte multa coruptie” Raspunsul meu l-a cam descumpanit: Da e adevarat , romanii inca nu au descoperit jocul de golf ) 🙂

 • Nelu Digresivu

  Mi-ar fi placut ca Petre Roman, initiatorul cu ochiul al huiduielilor anticoposice de la Alba Iulia, sa aterizeze, in final, si la PNTCD-isti. Dar, poate, inca nu e prea tirziu…

 • Dorin Tudoran

  @ Nelu Digresivu

  Daca va fi nevoie, dl Roman va ateriza si acolo. Domnia sa e asemeni unui planor al AVIASAN-ului (mai exista?): aterizeaza oriunde, chiar si in lipsa unui aeroport. De cand si-a luat zborul (prin tractare puternica-puternica) in decembrie 1989, dl Roman pare mereu in aer. Uneori, chiar este. De unde stiu? Pai, n-am scris eu cartzulia “Uneori, plutirea”?

 • Shadow

  @pelicanul

  exista si alt fel de plagiatori decat “ordinari”? De curiozitate numai.

 • Fjord Kotorovici

  Apoi, da, uneori plutirea: a lui Don Pedro, fireste -- chiar in apele Kotorului muntenegrean, tractat de amorul unei cantarete nu prea juvenile. SI TOTUSI… IUBIREA? Hi-hi-hi !!! Iubirea (sau iubiURA fata cu Base?), mascota a liberalilor crinici, encratici, encratici, dar foarte putin diacritici in textulele lor webice…

 • Andrei Beton

  @Dorin Tudoran
  Cred ca se refera, involuntar, si la ASA S-A NASCUT OMUL NOU: IN ANII CINZECI, voluminosul, si chiar luminosul op, blindat cu o bibliografie impresionanta, al tinarului cercetator Dorin Liviu Bitfoi, caruia ii implementez acilea cuvenitele salamalecuri…

 • Dorin Tudoran

  @ Fjord Kotorovici

  Si daaaashtept, nevoie mare, dl Roman. Iti amintesti cum ii soptea dl Basescu “Petrica, esti cel mai mare!”, in vreme ce-i sterpelea partidul?

 • @) Vasile, Dorin, Marcela

  Ce sa fac, frati si surori, plec si eu pe unde pot, dupa anotimp! Iar Vasile e foarte optimist daca-si imagineaza ca, dupa ziua asta inceputa la 10 si terminata la aproape 22, mai pot rezolva ceva!

 • InimaRea

  Văd proba indubitabilă a unui act de patriotism, în articolul din Revista 22, al lui VT. Unde patriotismul e masochism, ca nenorocita de pasiune pentru o stricată.
  Aşadar, eşti în America, trăieşti în distins mediu intelectual, eşti firitisit pentru ultima ta carte, te simţi minunat -- adică, normal. Şi dai fuga acasă ca să vezi ce mai e pe-acolo, pe unde ţi-a rămas inima -- pîrdalnica. Şi vezi ce te-aşteptai să vezi -- ingratitudine, calomnie, nerecunoştinţă. Vezi că tot ăla-i premier -- un ordinar (asta era vorba de năduf a maică-mi, săraca! Dar ea credea că “ordinar” e cea mai joasă speţă a Răului. Dreptu-i, n-apucase a face decît alea 4 clase, dar demult tare, pe vremea lui Mihai I).
  Măcar să fi fost un plagiator excepţional, Ponta ăla! Un geniu plagiator, cum fu suspectat -- cam tot secolul trecut -- Shakespeare. Ei, da -- Bătrînul Will, ăla adversar! Dar n-a fost să fie…
  Lucru dracu-n casa popii, pasiunea mistuitoare pentru o lume înapoiată, urîtă cît cuprinde dar de neuitat, adînc instalată-n inima ta ca viermele îndoielii ori ca şarpele melancoliei, ca broasca -- ţestoasă, iar nu rîioasă -- a dezrădăcinării.
  Nenorocită soartă -- să fii cetăţeanul lumii şi robul unui colţ de lume uitat de Dumnezeu!
  Cum spune un jovial evreu, în Darul lui Humboldt -- “Eu respect bărbatul care plînge din iubire” -- şi eu respect românul rătăcitor, insomniac din dragoste de ţară.
  Vez’c-avea dreptate cîntecul “Dîmboviţă apă dulce/ Cin’te bea nu s-ar mai duce”?

 • andrei i

  ati gasit expresia perfecta pt ce practica dl VT in ultimii ani: “autosorcovire. O aruncare, cu lopata, de nume din spatele carora sa se simta aparat” Sper sa nu ma acuzati de plagiat (o sa citez sursa !) daca preiau si eu sintagmele astea de-acum incolo cand e vorba de acest domn.

 • andrei i

  @No name/DP
  1.n-as vrea sa par cinic, dar daca noi sintem solidari cu “categoriile defavorizate”, n-ar trebui sa fie si ele solidare cu noi ? S-a taiat de peste tot, dupa ce mai intai taiase piata (sau “natura”) de la privat chiar mai mult (dar asta n-a indignat pe nimeni, domnii “jurnalisti” si alti “indignati”aveau alte preocupari). Iar pensionarii nu-s “categorie defavorizata”; da, stiu ca pensiile-s mici, dar tot sint 2/3 din salarii, in conditiile in care sint mai multi pensionari decat salariati. Nici la noi, nici in Grecia, nici nicaieri n-au iesit oamenii in strada sa protesteze pe vremea cand salariile la stat cresteau mirobolant pe spinarea alora de la privat (si pe credit), desi productivitatea era taman pe dos. A, ba da, au protestat, au zis ca nu cresc suficient…
  2. da, in guvernul Boc au exitat ministrii corupti si incompetenti (Udrea si altii) si Basescu are defecte majore. Tell me something new…

 • andrei i

  @all
  La mine-n sectie candideaza junele Paleologu, in care eu inca am oarece incredere, deci macar pot spune ca-s confirmat in prejudecata mea ca unii ar fi totusi preferabili. Mai pitoresc se prezinta lucrurile o statie mai incolo (adica pe la Obor), unde de la USL candideaza gen.G. Oprea -fost “cu Basescu”- care ne anunta ca “aduce resurse” (probabil ca daca va castiga va avansa in grad pe toti locuitorii din zona) iar de la ARD Dan Cristian Popescu -fost la USL-, care ne anunta ca e “candidat nou” -asa e, trebuia sa candideze vara trecuta pt USL, dar s-au certat aia pe “algoritm” si n-am mai candidat, asa ca omul “s-a revoltat” si candideaza acum (“pt prima data”) pt “ceilalti”.

  PS. ma rog, la mine-n sectie candideaza si coana Boagiu (pt Senat), dar despre asta prefer sa nu vorbesc…

 • @InimaRea

  Ati mentionat mai sus “Darul lui Humboldt” si mi-a revenit imediat in minte una dintre replicile lui Citrine -- care m-a bantuit ani buni dupa ce am terminat de citit cartea. Suna cam asa: “Eu te-am iubit Naomi Lutz, eu te-am iubit cu sufletul si, daca te-asi fi tinut noapte de noapte in brate, altfel ar fi aratat viata mea astazi!”
  Ce carte!…

 • Dorin Tudoran

  @ andrei i

  Sunt sigur ca le veti folosi cu mare atentie, adica numai atunci cand autorul respectiv va recurge la asemenea “bai de sine insusi” in “cada aurita a altora”.

  In cazul articolului de fata — ca si in alte cazuri — mai exista o problema, cel putin strict din punct de vedere teoretic: faptul ca la ora 10 dimineata esti pimit de Papa intr-o audienta, nu exclude posibilitatea ca la ora 9 seara sa folosesti serviciile oferite de un bordel. Se mai intampla. Faptul ca la ora 11 dimineata tii o conferinta despre “Statul de drept” nu exclude posibilitatea ca dupa-amiaza, la orele 17:00, sa urli la un functionar al statului. Etc.

  Sigur, scurgerea de asemenea documente spre presa, inaintea altui demers obligatoriu (nu-l mentionez, fiindca este prea cunoscut), poate scoate din sarite pe cel victimizat, “judecat” si “condamnat inainte de a o face o instanta, dar a te apara prin “Cum sa fi fost eu la bordel aseara, cand dimineata am fost intr-o audienta la Suveranul Pontif” nu este altceva decat un poncif suveran.

  In sfarsit, il cunosc foarte bine pe autorul articolului si nu-l cred capabil de o folosire neadecvata a unor fonduri institutionale. Daca altii l-au incurajat la anumite cheltuieli (consilieri financiari, contabili, membrii echipei de audit intern etc.) nejustificabile sau foarte greu de justificat, este un alt subiect si oricum o chestiune in legatura cu care verdictele “de presa” sunt inacceptabile.

 • @andrei i

  1) Pensia, in RO, reprezinta DOAR cca. 1/3 din salariu, bani pentru care actualii salariati au cotizat cu varf si indesat in timpul deceniilor in care au fost salariati. Ca sunt mai multi pensionari decat salariati nu e vina pensionarilor si nici a salariatilor care nu-si gasesc loc de munca ori a celor obligati sa munceasca “la negru” pentru ca guvernantii sunt mult prea permisivi in privinta asta. Chiar daca in Ro nu avem cultura si exercitiul solidarizarii, in FR, de pilda, elevii de liceu chiar li s-au aturat, in proteste, atat pensionarilor cat si pensionabililor.

  2) parabola dihotomica -- grasu-n spinarea slabului, menita initial a mangaia orgoliul celor care lucreaza la privat in RO, de multe ori fara carte la munca, fara norma si fara sindicalizare, a avut asupra “slabului” efect de bumerang. Prin minimizarea consumului angajatilor de la stat, privatii s-au trezit, implicit, cu o scadere drastica a incasarilor din vanzari si servicii. Precum sarpele Ouroborus, privatii care s-au bucurat mai intai de “justetea” disponibilizarilor si taierilor salariale la angajatii de la stat,
  au sfarsit prin a-si musca singuri coada! Nu va intreb cati mici intreprinzatori au dat faliment din cauza asta, si nu numai din cauza taxei forfetare. La argumentele astea mai adaugati si faptul ca unii dintre grasii regimului au devenit, prin gratie prezidentialo-guvernamentala -- de-a dreptul obezi. Intamplator(?!, obezitatea bugetara in timpul austeritatii a lovit ICR-ul si serviciile de informatii.

  3) In ce-l priveste pe TB, cred ca -- in sfarsit! -- am inteles natura inclinatiei dvs. catre dumnealui. Ea imi aminteste de enoriasul model, care asculta si aplica cu sfintenie ceea ce zice popa, ignorand, cu buna stiinta si din devotament fata de dogma, tot ceea ce face popa.
  V-am spus oare ceva nou?

 • Shadow

  @Absolut dl meu. Trebuie si “categoriile defavorizate” sa fie solidare cu categoriile care ii intretin. Doar ca la “categoriile defavorizate” nu ar avea de ce sa intre “pensionarii” ca sarmanii au cotizat cu varf si indesat chiar mai mult decat cotizeaza azi “non defavorizatii”. Si asta numai pt ca pe vremea in care ei “cotizau vartos” organizatia statului si mai ales anumite “institutii” ii controlau foarte bine astfel incat nici vorba sa fi existat aceasta noua “afurisenie” care poarta numele de “evaziune fiscala”. Chestia aia pe are o parte din cei mai putin “favorizati” o practica cu “brio” in Romania iar “bolovanul”(ca nu mai e demulta vreme caramida) cu care se bat in “piept” nu ii impiedica sa o practice cf teoriei ca “intai sa se curete statul” si mai vb despre platitul impozitelor.
  Dar ce v-am spus eu ceva nou?? N-as crede.

 • Shadow

  @Dle Tudoran
  Nu stiu daca stiati urmatoarea istorie

  Eu m-am amuzat ca nu o stiam si ca atare o pun in “original” cu am primit-o si eu la dvs pe sit. Ca sa mai descretim fruntile inainte de alegeri si zau, sincer fara absolut nici o legatura cu dl mru.

  “Une petite histoire qui fait apprécier différemment la grande Histoire :

  Tout commence en janvier 1686, où Louis XIV tombe subitement malade. Il semble qu’il se soit piqué en s’asseyant sur une plume des coussins qui garnissaient son carrosse déclenchant un abcès à l’anus, qu’il aurait fallu immédiatement inciser pour éviter que la blessure ne s’infecte. Mais les médecins du roi, épouvantés à l’idée de porter la main sur le fondement de la monarchie -si j’ose m’exprimer ainsi- optèrent pour des médecines douces, type onguents. Ces méthodes ne donnèrent aucun résultat. Tout cela dura près de 4 mois et les douleurs royales ne cessaient pas ! Brusquement, vers le 15 mai, les chirurgiens, verts de peur, soupçonnèrent l’existence d’une fistule. Ce fut l’affolement général. Finalement, le 1er chirurgien FELIX de TASSY (appelé simplement FELIX) décide d’inciser et “invente” un petit couteau spécial, véritable pièce d’orfèvrerie dont la lame était recouverte d’une chape d’argent. Mais il fallut encore 5 mois pour fabriquer ce petit bijou… L’opération eut lieu le 17 novembre -- sans anesthésie !!! -- Il faudra encore 2 autres incisions (la plaie ayant du mal à se refermer pour cicatriser) pour qu’enfin à la Noël 1686, on puisse déclarer le roi était définitivement sorti d’affaire… et mettre fin aux rumeurs qui, à l’étranger, se propageaient disant que Louis XIV était à l’agonie.

  Dès l’heureuse issue de l’intervention connue, des prières furent dites dans le royaume et les dames de Saint-Cyr (création de Mme de MAINTENON devenue épouse morganatique) décidèrent de composer un cantique pour célébrer la guérison du roi. La supérieure, Mme de BRINON (nièce de Mme de Maintenon) écrivit alors quelques vers assez anodins qu’elle donna à mettre en musique à LULLI :
  Grand Dieu sauve le roi !
  Longs jours à notre roi !
  Vive le roi . A lui victoire, Bonheur et gloire !
  Qu’il ait un règne heureux
  Et l’appui des cieux !

  Les demoiselles de Saint Cyr prirent l’habitude de chanter ce petit cantique de circonstance chaque fois que le roi venait visiter leur école. C’est ainsi qu’un jour de 1714, le compositeur HAENDEL, de passage à Versailles, entendit ce cantique qu’il trouva si beau qu’ il en nota aussitôt les paroles et la musique. Après quoi, il se rendit à Londres où il demanda à un clergyman nommé CARREY de lui traduire le petit couplet de Mme de BRINON. Le brave prêtre s’exécuta sur le champ et écrivit ces paroles qui allaient faire le tour du monde :
  God save our gracious King,
  Long life our noble King,
  God save the King!
  Send him victorious
  Happy and glorious
  Long to reign over us,
  God save the King !
  Haendel remercia et s’en fut immédiatement à la cour où il offrit au roi -comme étant son œuvre- le cantique des demoiselles de Saint Cyr. Très flatté, George 1er félicita le compositeur et déclara que, dorénavant, le God save the King serait exécuté lors des cérémonies officielles.

  Et c’est ainsi que cet hymne, qui nous paraît profondément britannique, est né de la collaboration :
  * d’une Française (Mme de BRINON),
  * d’un Italien (LULLI),
  * d’un Anglais (CARREY)
  * d’un Allemand HAENDEL naturalisé britannique et .. * d’un entre-fesses Français, celui de sa Majesté Louis XIV.
  Un hymne européen en fait… . A quoi tiennent les choses :
  Si Louis XIV ne s’était pas mis, par mégarde, une plume dans le derrière, quel serait aujourd’hui l’hymne britannique ?”

 • Shadow

  @PS. Nici o asemanare nu am cautat nici cu alte personaje din istorie si nici vreo legatura cu “plagiatura” eterna romaneasca.

 • InimaRea

  Da, o carte frumoasă. Remarcabil că Saul Bellow a fost publicat la noi, în anii ‘970, cu un roman cît se poate de decadent, şi fără să fi ajuns încă la Nobel.
  Mie mi-a rămas descrierea făcută de Citrine marii sale iubiri, căzută cu avionul: avea picioarele-n x şi i se frecau genunchii cînd mergea, de-l umpleau de dorinţă. Am prins obiceiul, de atunci, “să verific” chestia asta. Nu prea mi-a ieşit. M-am gîndit că de la calitatea mătăsii ciorapilor de damă americani mi s-a tras.

 • andrei i

  @No name/DP, Shadow

  Vad ca aveti o predilectie pt argumentele lacrimogene de extractie Krugman/Stiglitz, adica acele argumente pe care le repeta zi-lumina habarnistii (no offence !) din presa (de la noi si de aiurea).
  1.pensia mediana=7mil si ceva, salariul median=10mil si ceva; pensia medie=9mil, salariul mediu=15mil; deci de unde 1/3 ?
  2.s-a tot stimulat consumul -la noi si aiurea- (prin credite doar cu buletinul si alte scheme Ponzi) pina am ajuns sa consumam vidul cosmic (si ne-a apucat frigul cosmic). Salariile de la privat scazusera dinainte de austeritate, nu poti sa le dai unora salarii moka doar ca sa “consume” (de la unii cu salarii mai mici decat ei)
  3.pensionarii au platit cotizatii pe vremea cand erau salariati ca sa le plateasca pensiile celor de ATUNCI; la fel facem si noi azi, fata de pensionarii de ACUM; n-au nici o relevanta contributiile de altadata pt pensiile de acum; si daca pensionarii nu-s vinovati ei ca sint mai multi decat angajatii, ce sa facem, sa-i platim din piatra seaca ? nimeni n-a zis ca ar fi ei vinovati
  4. evaziunea a mai fost cat de cat combatuta de cand cu criza, da’ nu poate fi combatuta “de tot” ca ar da faliment toate IMM-urile (si atunci nema pensii). Evaziunea era la fel de mare si in tarile azi dezvoltate pe cand aveau PIB la nivelul nostru.
  5. nu, n-ati ghicit catusi de putinusi motivele pt care-l sustin eu pe TB. O sa va explic eu la un moment dat care sint (ca vad ca va preocupa)
  6.ce editie din “Darul lui Humboldt” ati citit ? Ca din cea publicata pe vremuri la Univers au fost omise la traducere vreo 3 pagini din versiunea engleza, pagini in care Bellow vorbea despre plictisul si cenusiul vietii din societatile comuniste (interesant ca autorul n-a observat omisiunea, desi era casatorit cu o romanca pe atunci). In editia aparuta acum vreo 10 ani la Polirom a fost remediata defectiunea. Nu de alta, dar e bine sa ne mai amintim din cand in cand de vremurile alea, ca altfel ajungem sa vorbim ca Krugman, Stiglitz si Rogozanu.

 • @andrei i

  1) De la Bismarck, (cu statul bunastarii generale), tot asa se platesc pensiile: angajatii de azi pentru fostii angajati aflati acum la pensie. Dezechilibrul angajati-pensionari are cauze multiple, dar indiferenta guvernantilor fata de crearea unor noi locuri noi de munca, fata de piederea altora si fata de impozitarea corecta a celor existente ESTE ABSOLUT BLAMABILA. Supraponderalizarea -- ca sa spun asa -- selectiva, pe criterii categoric discutabuile a unor “grasani” (vezi ICR, serviciile de info), in timp ce se radea micutzul strat de osanza de pe ceilalti este, iarasi, blamabila.

  2) Nu inteleg cum IMM-urile care nu -si platesc darile catre stat contribuie, totusi, la fondul de pensii prin… evaziune fiscala. O fi explicat vreun economist libertarian asa ceva si n-am prins eu de veste cum? :-))

  3) Am citit editia veche, de la Univers, asadar fara paginile la care v-ati referit, dar despre cenusiul din comunism am citit in extenso in “Iarna decanului”, aparuta la noi dupa ’89.

 • andrei i: Cat despre cenzurarea (pe care ati mentionat-o) a paginilor despre cenusiul comunismului din prima publicare, la noi, a Darului lui Humboldt, daca ati citit si “Iarna decanului” ati inteles, probabil, ca Bellow nu a protestat tocmai fiindca, pentru o perioada, a fost casatorit si cu o romanca, asa ca stia perfect cu ce se mananca regimul de la Bucuresti.

 • nc

  2. Oferind locuri de muncă la negru pensionarilor, bineînțeles. 🙂

 • Dorin Tudoran

  @ andrei i

  Pe cand se afla intr-o intalnire cu scriitori romani, La Bucuresti, Saul Bellow s-a trezit cu niste intrebari foarte “pacatoase” puse de Romuls Munteanu…

 • Daniel StPaul

  Am inteles ca se vor asterne drumului (birou, cabina, vot…) dintre cei mai bravi. Cum meteorologia pare sa coopereze, -- la estomparea semnelor (rutiere, dar nu numai)- cu gindul la venitoriu, poate ne amintim ca-i un semn rău de tot când îţi taie calea o pisică neagră cu căldările goale.

 • “And remember, where you have a concentration of power in a few hands, all too frequently men with the mentality of gangsters get control. History has proven that. All power corrupts; absolute power corrupts absolutely.” Lord Acton

 • Shadow

  @andrei i
  1. nu stiam ca Krugman/Stiglitz sunt niste lacrimogeni cu atat mai putin niste “blamabili” dar deh “necunoscute caile Domnului”. Declaratia in sine este de un ridicol copilaresc.

  2. Salariile de la privat nu au scazut “dinainte de austeritate” ci imediat ce ea s-a instalat in principal in vest. Scaderea de consum de la ei a generat scadere de consum la noi, scadere de export, repatriere de fonduri a marilor grupuri bancare si financiare, etc. La asta se raspunde cu o cu totul alta politica decat cea aplicata de boc, videanu si pogea intr-o prima faza, etc.

  E drept sectorul privat este mult mai sensibil la astfel de date. Dar in comparatie cu vestul firmele romanesti in foarte mica masura accedeau la bani ai statului. Acolo stau doar “crema” firmelor in general politice.
  Notiunea de “parteneriat public privat” atat de draga “batranei Europe” in Romania s-a numit “parteneriat public politic” sau “capuseala” si atat.

  3. Pensionarii nu sunt deci nici niste “grasi” nici pe departe niste profitori asa cum ii prezentati dvs. Contractul lor cu statul daca se anuleaza azi e o problema. Ca doar nu au platit de “prosti”.
  Stiu ca cea mai buna masura pt cei ca dvs care se bat cu “pietricica” in piept azi de calitatea lor de “contribuabili” ar fi ca pt pensionari sa se mai plateasca doar costul fiolei de otrava. Cu grija cei pe care ii sustineti s-au gandit sa “prelungeasca” insa agonia lor pe de o parte prin subfinantarea extrema a serviciului de sanatate si pe de alta parte prin inchiderea de spitale.

  Bun cu pensionarii am terminat au ramas “copii” sau “generatia de maine”. Cu astia ce aveti dle draga? Ca de “invatat” nu mai trebuie sa aibe “dreptul” in subfinantarea extrema a educatiei lor iar “programa”, sfanta programa se apropie extrem de mult de conceptul de “light romanian” unde light este cuvantul de ordine. Societatea pe care o doriti dvs este o societate de “lihniti” stakhanovisti care muncesc doar pt gloria muncii(eroi ai muncii socialiste) fie ca sunt profesori fie ca sunt medici.

  4. evaziunea nu a fost “combatuta” deloc. Altfel nu il aveam pe blejnar ca exemplu. Evaziunea tipic romaneasa a tarilor dezvoltate se practica intr-o perioada in care nu existau nici pe departe aceleasi mecanisme si “utilaje” pt combaterea ei. Partea proasta este a Romania trece prin “evaziunea embrionara” fara sa aplice nici un fel de politica anti evaziune deja inventata, aplicata si testata in tarile dezvoltate. Putem invata din greselile altora nu neaparat sa “reinventam roata”.

  5. Nu ma intereseaza pe mine personal absolut deloc motivele sustinerii unuia ca basescu. Tine de “talibanismul religios” (crede si nu cerceta).

 • Shadow

  Legat de recunoasterile de mai sus privind “coruptia” a aparut ceva nou legat de “minciuna” 🙂

  ” Într-o lună, ARD a dus cea mai dură campanie de mistificare a adevărului şi o campanie de manipulare ieşită din comun. ”
  Cine oare o fi “slobozit” acest mare adevar ? 🙂

 • Dorin Tudoran

  @ Shadow

  Porumbelul adevarului i-a scapat din gura dlui Blaga. Il incalzise de zbor dl Tismaneanu, asa ca dl Blaga n-a mai ferificat mesajul inregistrat in gusa de protocol a zburatoarei.

WP Admin