≡ Menu

Burghezica

Polarizarea societăţii între cei foarte puţini care au foarte mult şi cei foarte mulţi care au foarte puţin nu este un model liniştitor. Nu trebuie să fii neapărtat economist pentru a înţelege unde poate duce intensificarea unui asemenea trend, cum nu este nevoie să fii neapărat sociolog pentru a întrezări marasmul social ce poate fi provocat de acutizarea acestei polarizări.

Deşi reală, explicaţia acumulărilor proprii ”capitalismului sălbatec” nu este suficientă şi, mai ales, nu poate fi invocată la nesfârşit. De la corupţie la inepţiile unui stat ce parodiază statul de drept, explicaţiile sunt mult mai numeroase şi mai neliniştitoare.

În ziua de 12 iulie, Ovidiu Pecican a publicat în România liberă un text foarte interesant, intitulat Katastroika. Analiza nu putea să-i scape unui istoric ca Zoe Petre (ea însăşi autoare a unui text despre aceeaşi “stare de lucruri”, Piramida lui Maslow) care îi dedică un scurt comentariu pe blogul personal – Katastroika vs. ferestuica.

Unul dintre efectele polarizării la care mă refer este subţierea alarmantă a clasei de mijloc. Cea din urmă pare să aibă destinul unei ţesături ce ”intră la apă” fără sfârşit. De la mărimea unui palton a ajuns cam cât un fes.

Ilustrație & Copyright © 2010 - ALEX DIMITROV

Singurul palier al rebegitei burghezii româneşti de astăzi care o duce bine este cel de sus, format  în bună măsură — cum exact şi cu umor observă Cristian Teodorescu – din cei proveniţi din fosta aristocraţie comunistă, oameni cu un neaşteptat simţ al afacerilor.

În fapt, doar cei cu talent temperat pentru a face bani au suferit declasarea socială — de la aristocraţie roşie la burghezie tricoloră. Cei cu “spirit antreprenorial” şi ”fonduri de rulment” ”la purtător” şi-au schimbat doar adresa – de la aristocraţia comunistă la oligarhia patriotică.

Pe linia deschisă de “ferestruica”  — via “katastroika” — , statutul  (cam de-un cot, ori de-un boc, cum vreţi) ce i se asigură clasei de mijloc (cândva numită si burghezie) este “burghezica”.

Adică, nici prea mare – ca să nu ameninţe interesele mogulilor (de partid, de afaceri, de presă, de sindicate etc), nici prea mică – fiindcă într-un asemenea caz, statul de drept ar arăta cam rău. Şi asta nu se face într-o ţară membră a Uniunii Europene, nu?

 • @) Dorin Tudoran

  Pai, subtierea paturicii de mijloc va continua cu mult succes devreme ce greul crizei tot pe umerii sai cad!
  Ti-am trimis ce-ma vorbit!

 • Goldmund

  O mica precizare:
  Clasa de mijloc nu are cum sa se “subtieze”.Mi-am adus aminte de un reportaj vizionat pe ARTE(un post tv-cultural Germania-Franta)cu ceva ani in urma,in care erau chestionati oamenii de pe strada din orasele romanesti,din ce categorie sociala fac parte.Ei bine,majoritatea zdrobitoare spuneau ca fac parte din “clasa de mijloc”-era perioada postcomunista a “revolutionarului”Ion Iliescu,pe timpul cand inflatia alerga si cu 200%/an!Acei oameni din “clasa de mijloc” aveau pensii de 100$sau mai putin si salarii de cca.200$,nu dispuneau-inca-nici macar de un automobil personal si nu vizitasera tari straine….Comunismul stalinist romanesc nu putea lasa in urma lui o clasa de mijloc!Mai mult,dupa cum bine spune si domnul Dorin Tudoran,in capitalismul salbatec se fac “acumularile” precum in “Lumea a treia”-doar o minoritate absoluta pune mana pe tot!Nomenklatura PCR a stiut cel mai bine cum,avand foile de parcurs in buzunar…
  Asadar,avem(am avut)de-a face cu o clasa de mijloc inchipuita.Cea existenta e prea “subtire”sa mai scada.
  Toti intelectualii tarii sunt considerati automat parte din clasa de mijloc.Cum Universitatile produc intr-un mod industrial intelectuali,clasa de mijloc creste vertiginos in Romania.Stim ca nu e asa.Stim ca “ex nihilo nihil” ramane valabil.Ce nu a fost,nu poate sa scada….
  Cei ce credeau ca fac parte din ceva se trezesc la realitate cel tarziu in momentul in care sociatatea de consum se dezvolta liber.
  Parerea mea este ca formarea unei clase de mijloc autentica e cel mai greu lucru de constituit,pentru ca ii trebuie timp,dar si o civilizatie si etica a muncii si valorii.Cresterea eficientei pe economie-implicit a salariilor si pensiilor- e doar o parte din solutie.Ar mai fi o problema de sociologie:
  daca inainte de tv-satelit,oamenii munceau teribil doua/trei generatii pentru ca copiii/nepotii sa o duca mai bine si sa devina parte din clasa de mijloc,acum oamenii cred ca totul e posibil intr-o “clipa”,doar pentru ca traiesc “alaturi”de toti bogatii lumii prin seriale si tot felul de emisiuni.
  Inca o aparenta….

 • Dorin Tudoran

  @ Goldmund # 2

  Regret ca trebuie sa va informez — este inca loc; clasa de mijloc se poate subtzia inca si mai mult. Nu conteaza cit de “putzintica” este deja; exista mereu loc pentru “si mai putzintica”. Intai se subtziaza acolo unde oamenii sunt pe buza granitei , la partea de jos a clasei sociale respective. E loc de subtziat si la varf, unde crizele economice (de pilda cea din SUA) produc victime insemnate -- multi s-au dus de la venituri de $200,000 pe an la venituri de $60,000 pe an. Inca un val de criza ii poate impinge spre $30,000 pe an. Si uite asa… declasarea.

  In schimb, aveti perfecta dreptate — constituirea si consolidarea unei autentice clase de mijloc este un proiect foarte dificil. De aceea si prabusirea clasei de mijloc asa cum a fost mostenita din comunism este foarte lesne de…”infaptuit”. Si se “infaptuieste” — de doua decenii — cu o stranie inversunare.

 • mihai rogobete

  Pentru a-şi spori electoratul, tocmai partidele de stânga adâncesc polarizarea -- dovadă, provenienţa primilor şi a celor îmbogăţiţi, nu din afaceri, ci, politic, din învârteli şi aranjamente cu statul -- clasă mijlocie clar orientată ideologic. Contopite, stânga dreptace şi dreapta stângistă ar caracteriza postcomunismul şi democraţia noastră originală: cât de egal este votul, când un Voiculescu vâră în urnă, prin televiziunile sale, şi fără să se mişte de-acasă, zeci de mii sau chiar sute de buletine?

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete # 4

  Continuu sa ma intreb daca televiziunile lui Dan Voiculescu sunt chiar atat de influente. Sunt oameni care-mi spun ca habar nu am cat de influente sunt; altii care imi spun ca nu sunt nici pe departe atat de influente pe cat se spune. Una peste alta, cum, de atatia ani, ba unul, ba altul are nevoie de acel procente (1,5-2%) oferite de partidul lui Dan Voiculescu spre a forma o alianta de guvernare, nici nu mai conteaza daca televiziunile sale sunt atat de influente, atat vreme cat perceptia esta ca sunt…

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei # 1

  1. Frumopasa involutie: clasa sociala, patura sociala, paturica sociala, palton social, fes social etc.

  2. Primit. Placut. Multumit. Ramas dator.

 • mihai rogobete

  Corect, dle. Tudoran, doar că astfel poate fi explicat constantul parteneriat cu pesedeul: votul voiculescian curge în stânga. Ca polarizare media -- unul cu, altul fără -- alianţa capitalului “post” cu ideologia constituie primul mugur transpartidic.
  Că numai interesul naţional nu animă stânga, o dovedeşte mitul nerentabilităţii agriculturii, (când mai bine de un milion de români trăiesc bine-mersi din agricultura altora, când o ţară întreagă poate trăi exclusiv din agricultura altora), scornit chiar de cei care şi-au dat cu cazmaua în piept c-ar fi rezolvat problema agriculturii. Este inadmisibil ca o ţară cu atâta pământ roditor şi gârlă de apă, să mănânce din piatra Greciei şi din stâncile Turciei. Să fi strâns cureaua acum, dar, în câţiva ani, prin investiţii din împrumuturi în agricultură, să belferim. Păi, interesele importatorilor nu s-ar lovi.

 • Radu Humor

  Domnule @Dorin Tudoran
  In raspunsul catre domnul @Liviu Antonesei am remarcat faptul ca i-ati ramas dator !
  Pai vedeti unde duce neafilierea politica in stil Patapievici, Tismaneanu,Mihaies
  ( pe trepadusi nu-i mai amintesc) ?!
  Daca va inregimentati si dvs. nu v-ar fi fost greu sa-l fi recompensat cu ceva bani sau functii de la buget nu numai pe domnul LA, dar si pe altii , asa cum fac respectivii ajunsi la borcanul cu miere nationala, pe post de trantori, binenteles !

 • Radu Humor.ro

  Dar intr-o tara in care prin Stat astia au inteles un set de institutii cu caracter colector-dominator si nu un mecanism de administrare statala in folosul populatiei, dupa cum bine observa Ovidiu Pecican, iar echitatea sociala este inlocuita cu echitatia la nivel inalt, de amazoane politice( Elena) sau casnice (Maria) , dupa cum cred ca tot la fel de bine am observat eu, situatia este cu mult mai grava :mrgreen:

  “A opri acest curs al istoriei recente devine o urgenţă patriotică atât în raport cu România, cât şi faţă de angajamentele noastre europene.”, mai spune pe buna dreptate domnul Ovidiu Pecican , care probabil va cauta cat de curand si nu numai el, niste solutii de pus urgent in aplicare.
  Cat despre institutiile europene si mondiale , sa nu ne facem iluzii :
  Actualii guvernanti se dovedesc doar niste papusi manuite in directia dorita de ei, dar cu siguranta nu si de noi, cei care suferim toate urmarile acestui joc ajuns acum la vedere dupa ridicarea cortinei ( care nu se ridica decat atunci cand se presupune ca actorii sunt bine pregatiti pentru reprezentatie :roll: ) .

 • Radu Humor

  Mi-au disparut doua mesaje !
  Ce sa inteleg ?

 • lucian burjuiul

  Din prisma unui mic burjui nu va pot spune decat ca anul trecut am pus lacat pe o firma. Forfetarul a fost bomboana de pe coliva. In continuare tin sa-i multumesc d-lui Pogea si colegilor. Pe cand leul cu gaura in mijloc.

  Acum vreo 20 si mai bine de ani, prin timpul studentiei am cunoscut un machedon simpatic si de treaba, Carlos. Imi spunea mucalit: “Bai Luţa ba, banii nu se fac cu una cu doua, banii sunt la noi in familie de cateva generatii”.
  Nu pot decat sa adaug ca banii multi se fac usor iar banii putini se fac greu.

 • Radu Humor

  Avea dreptate machedonul si nu prea, ca ce zicea el e valabil in familiile care mai au si cinste, harnicie si onoare !
  Abia mai apoi vin (si raman) si banii, niciodata atat de multi cat se strang la niste banditi si hoti neprinsi (pentru ca-s in cardasie cu cei de la putere) :roll:

  P.S. Nu e cazul sa mai spun ca mi-au aparut mesajele si mi-au disparut suspiciunile in legatura cu spamul !

 • mihai rogobete

  Dom RaduH,
  când aveţi probleme cu mesajele, e semn că trebuie să mai dregeţi parolele gardului pe care vi-l sar vecinii activişti.

 • lucian burjuiul

  @RH
  Cam avea dreptate…
  Se intampla in primavara/vara lui ’89, Carlos venise la niste cursuri de operator calcul si seria lui a fost cazata in camin cu noi. Nu ne-am mai vazut de atunci dar pentru cele cateva saptamani cat au durat cursurile Carlos a ramas in amintirea mea ca un frate mai mare. De-un bun simt fantastic…
  Intre timp am avut ocazia sa cunosc multi oameni bogati; putini stiu sa nu epateze, sa ramana modesti si sa zambeasca natural cand scot bani din buzunar sau cand vorbesc despre ei si banii lor.

 • Nelu

  Pai o mare parte din drama (sau dramoleta?) se datoreaza si pentru ca la venirea inghetului de 50 de ani nu aveam decat tot un fes pe cap.
  Sigur o parte din elite ar spune ca acum nu numai ca suntem cu capul descoperit -atentie, nu gol -- si bretonul in vant, ceea ce e foarte “cool”, dar avem si mintea odihnita.

 • mihai rogobete

  Dimineaţa şi seara, la mine:

  rel="nofollow">
  rel="nofollow">

  iele inoxidabile şi vise de gândit.

 • divanuriletomitane

  Radu Humor # 9

  Desi mi-am propus sa intervin extrem de rar pe blogul d-lui Dorin Tudoran ( singurul blog pe care-l citesc organizat ), o fac acum pentru ca m-am aflat de multe ori pe pozitii asemanatoare cu dvs.. Sunt insa necesare nuante dinamice in evolutia spre realitate….

  Cred ca trebuie mers mai departe fata de ceea ce este evident si se vede in cei 4 ani de guvernare si ceea ce a mai fost sau va fi sa vie…Bine este ca nu uitati si fortele externe, desi, cea mai mare parte din ceea ce ele ne solicita ar trebui sa o facem singuri…Ramane insa imposibilitatea autodeterminarii nationale, ceea ce incalca grav orice principiu superior de drept international in cazul statelor independente.

  Merg mai departe, citandu-l pe Eminescu :
  -- in ceea ce priveste Stanga noastra ( romaneasca ) si Dreapta lor ( fortele erxterne conservatoare ), Eminescu incepe cu: „Daca nu voim atingerea libertatilor cetatenesti prin reactiune”, ….si termina cu reflectarea Dreptei noastre si a Stangii lor : „ nu voim deopotriva paralizarea lor prin licenta demagogiei . ”
  Aceleasi extreme le gasim la Eminescu in ideea :“ A impreuna exigentele libertatii individuale, a nu permite ca asociatii de indivizi rapitori sa faca din state o unealta a lor, si a nu lasa pe de alta parte ca statul impersonal sa lege cu totul mainile individului, asta e problema pe care multi au incercat sa o dezlege, dar de la cezarii Romei si pana la cezarii moderni nu s-au gasit inca remedii radicale, ci numai paliative “

  Depoetizez oarecum atmosfera ( desi ma aflu printre cei care considera ca geniul isi extrage esenta tocmai din relatia profunda cu realitatea, de unde, in general, actualitatea interdisciplinara a lui Eminescu ) , aducand-l in discutie si pe Vaclav Havel prin urmatorul citat de mai jos :
  „ Disputa traditionala dintre stanga si dreapta se invarteste in jurul problemei mijloacelor de productie, ca sa vorbim in limbaj marxist, asadar daca intreprinderile trebuie sa fie private ori daca sa fie – cum se spune – nationalizate. Ca sa fiu sincer, nu cred ca asta e marea problema. Eu as zice asa : in primul rand, omul trebuie sa fie masura tuturor acestor structuri, inclusiv cele economice. Aceasta inseamna ca cel mai important lucru este sa nu se piarda relatiile personale, respective relatiile dintre cineva si colaboratorii sai, dintre superiori si subordonati, dintre om si munca sa, dintre aceasta munca si soarta rezultatelor muncii sale etc.
  Economia totalmente etatizata si totalmente centralizata ( adica dirijata dupa plan ), asa cum o avem la noi, distruge in mod catastrofal toate aceste relatii, intre om si viata economica deschizandu-se un hau tot mai adanc…..
  Cu toate acestea, nu cred ca schimbarea proprietarului este capabila, ca o bagheta magica, sa indeparteze toate aceste neajunsuri si ca, pentru a indrepta situatia ar fi suficienta revenirea la capitalism, deoarece si acest sistem – desi la alt nivel si nu sub aspecte atat de triviale – are de infruntat probleme similare. In fond, instrainarea a fost prima oara descrisa tocmai in capitalism. Este, de altfel, cunoscut faptul ca – de exemplu – uriasele firme capitaliste particulare, integrate si internationalizate, se aseamana in mod periculos statelor socialiste. …»

  Pentru d-nul Vasile Gogea : in aceste zile va voi transmite vesti despre Initiativa DSR si intalnirea de la Bacau din 7 iunie 2010.

 • Radu Humor

  Dt #17 :
  “Bine este ca nu uitati si fortele externe, desi, cea mai mare parte din ceea ce ele ne solicita ar trebui sa o facem singuri…Ramane insa imposibilitatea autodeterminarii nationale, ceea ce incalca grav orice principiu superior de drept international in cazul statelor independente. ”

  Perfect de acord ! Numai ca parafrazandu-va, cu voia dvs, aduc si eu in discutie acele ” necesare nuante dinamice ” :
  Acea “imposibilitate a autodeterminarii nationale”, o vad mai curand ca un refuz de punere in aplicare a unor cerinte economico-sociale pe care multi dintre romani (elite sau de rand ) le-au observat si le solicita de ani buni a fi aplicate sistemului actual !
  Cu alte cuvinte noi nu ca nu ne putem autoguverna spre binele nostru, ci o parte dintre noi, din pacate cea in mana careia se afla puterea de decizie, refuza, din motive de neinteles, sa o faca !
  Atunci cand nu sti ce ai de facut pentru binele tarii tale, ai o oarecare scuza, pe cand atunci cand sti si nu-l faci este deja condamnabil :mrgreen:
  Pana la urma credeti ca FMI are competente mai mari in administrarea unei tari ca Romania, decat cei care traiesc aici si au cunostinte economico-financiare (din pacate nu si parghii de aplicare a lor )uneori peste nivelul unor specialisti de-ai lor, care oricat de binevoitori ar fi vis-a-vis de noi, imposibil sa nu introduca in ecuatie , pe langa binele nostru si un profit al lor ?! :roll:

  P.S. M-as bucura mult daca si de aceasta data as reusi sa nu ma fi indepartat prea mult de parerile dvs. pe care le apreciez mai de fiecare data, indiferent de subiectul aflat in discutie.

Next post:

Previous post:

WP Admin