≡ Menu

Boney M, șamanismul politic și retromania

Nu știu care dintre sloganurile electorale clasice i se potrivesc mai bine Monicăi Macovei: “Din victorie în victorie, până la dezastrul final!” sau “Din dezastru în dezastru, până la victoria finală!” Totuna.

Să arunci pe piața politică Partidul M 10 – la numai patru luni după vigurosul 4.44% obținut la prezidențiale – într-un format în care noutatea o reprezintă permanent-retrasul din politică Adrian Papahagi, e un soi de sinucidere prin ridicol.

Să explici că “M” vine și de la ”Minune” e semn că citești prea mult din opera strategului politic și electoral Gabriel Liiceanu, în defavoarea unor autori nu tocmai necunoscuți ca John McLaughlin, Karl Rove ba chiar Dick Morris.

Mă bucur că Monica Macovei pledează pentru integritatea axei Washington-Londra-București. Numai că un M 10 nu te poate aduce în atenția laburiștilor ori conservatorilor britanici. Ca partid politic. Riști să te ia, în mod eronat, drept parteneri ai unor structuri ca MI5 și MI6.

Cât privește “nemulțumirile” Washingtonului, transmise Bucureștiului prin interpuși, în legătură cu neconsultarea americanilor la numirea lui Eduard Hellvig în fruntea SRI, nu mă întorc la replica lui Traian Băsescu despre “slugi care ling clanțe pe la ambasade.”

Prefer să citez din declarația  lui James Comey, Director FBI, pe care îl consider o voce “mai oficială” decât cea a duetului de vuvuzele Macovei & Tăpălagă:

“Domnule director Hellvig, doresc să încep felicitându-vă pentru numire şi să vă mulţumesc pentru că v-aţi făcut timp să mă găzduiţi chiar în prima dumneavoastră zi în această importantă funcţie. Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră şi să am ocazia să vorbesc despre importanta activitate pe care o desfăşurăm împreună.“

Monica Macovei ne dă de înțeles două lucruri – a) că ține legătura permanent cu surse din/din preajma Congresului  SUA și b) că numirea lui Eduard Hellwig, fără consultarea Washingtonului, este “inacceptabilă”. Îi sugerez o întrebare pentru sursele sale:

“Cum de găsește Congresul vreme să transmită Bucureștiului – prin mine, Monica Macovei, și Dan Tăpălagă – nemulțumirea legată de numirea lui Eduard Hellvig, dar nu găsește, de mai bine de doi ani, timp să numească un ambasador la București?”

Monica Macovei, pentru care am încă rezerve de simpatie și respect, nu vrea să înțeleagă un lucru simplu: ca să devii președintele României, trebuie să câștigi mai mult decât 4.44% din voturile exprimate de români. Cele acordate de membrii Congresului SUA nu se numără, nici dacă totalizează 95%.

Formatul în care fost lansat M 10 și reciclarea unor tunete și fulgere pe care le emite Monica Macovei, de atâția și atâția ani, îmi par evenimente retro. Unei asemenea babilonii, îi prefer retromania de tip Boney M. Este cu mult mai amuzantă și ocolită de cacofonii obositoare.

Șamanismul politic nu poate oferi altă minune decât cea în care trăiește România de 30 de ani; în rații de trei zile – cam cât ține orice minune a locului.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • Ovidiu

  Monica Macovei nu a zis nimic de Blaga inaninte de a o pune pe lista PDL de la europarlamentare pentru al doilea mandat. Odata ce s-a facut europarlmentara pentru a doua oara lucru care-i garantaeaza pensia a descoperit ca este principiala. In opinia me faptul ca ea va beneficia de o pensie e un fel de frauda pentru ca ea ne spune ca partidele sint corupte. S-ar putea spune ca a fost aleasa fraudulos daca e sa credem ce spun procurorii ca partidul care a propus-o a folosit bani negri in campania electorala.

 • Bogdan Brebenel

  Activitatea d-nei Macovei, începând cu vault-face-ul de la prezidențialele din 2014 și până în prezent, se califică la categoria “errare humanum est, perseverare diabolicum”.

 • Deh, automatismele nu se vindecă, nu se uită și nici nu se iartă. 🙂

  Dacă e cineva atent, va vedea că entuziasmul pentru MM (Monica Minune) a scăzut la jumătate. Cum spunea înțeleptul Cetățean turmentat: “(târât de curent) : Da! vom lupta contra… (sughițănd și schimbând tonul)… adică nu… Eu nu lupt contra guvernului!…”

 • gherase dendrino

  doar o vorba (doua -trei) sat-i mai spun, monico:

  long live, monika!

  ca totzi imbatrinim

 • Petru Jipa

  M 10 inseamnă: metric 10, diametrul sticlei de carmol. Cred că ne spune ,,I sut the scheriff” Merge si Bob Marley…

 • InimaRea

  Am admirat mereu îndemânarea si ingeniozitatea, cu regretul ca nu mi-a fost si mie hărăzita inteligenta tehnica, ca nu-s din homo faber. Săraca mama ma tot îndruma catre aeromodele si navomodele, la Palatl Pionierilor, dar eu -- ba la Teatru, la Șah, Filatelie, Cinematografie dar pe meșteriricii aia-i ocoleam din răsputeri.
  Asa, sper ca veți înțelege de ce privesc înțelegător M10: e din aeromodele clasice, cu motor de elastic -- preconizat dar, pin-atunci, in varianta “avioane de hârtie”. Un pasionat al obiectelor zburătoare -- probabil ca dintr-un club al celor aidoma lui -- isi petrece vacanța de dupa ultimele electorale, lansând M10. Mai încolo, cin’s-o-calzi vremea, poate iese in aer liber si c- un zmeu de hârtie, oricum mai spectaculos deci avionul la fel. Iar daca poate capta suficientă atenție -- cine stie? -- poate- minge lucrurile-n timp real, promovind un aparat cu telecomanda, de nu chiar o drona.
  Cu o drona s-a-ncercat si Basescu dar i-a ieșit Submarinul galben (hei, hei, hei, hei, yellow submarine, yellow submarine, yellow submarine -- Generația Beat: beatnic, Beatles). Acu-i pe fundu’ marii, si nu clar daca e scufundat ori înecat.
  M10 e challenge, poate: ia sa-ti arat eu cum se face, fraiere! Nu o blonda sexy ci taman dimpotrivă dar tot data-n Paste, c-asa-i modelul ‘ de top -- anti top model. Si nu continuând basismul ci propunând Minunea -- Wonder Girl. Si-nca “la puterea 10” -- ei, ce zici? Nu-i ca “spre comunism in zbor” doar ca realist, ca-n zbor ajungi in cosmos, nu-n comunism care, s-a văzut, nu-i alternativa fiabila la promovarea găurilor negre.
  Știți ce-i mișto-n povestea asta? Ca Monica Macovei e de 10 ori mai Putin importantă decit stie, ceea ce-i de de 10 ori mai distractiv. Adica, inteligenta tehnica are si humor. Ce, va surprinde, cumva?

 • St.+James

  Vina ei ? Io zic sa nu se ma ascunda americanii si englejii dupa poalele ei si sa ni le spuna verde-n fata pe astea inacceptabile. Suntem barbati au ba ?

 • Dezideriu Dudas

  Ar mai fi “la ei”, olandejii…Dar la noi, ” la barbati “, daca tot nu agreem vorbitul de dupa fuste, n-ar fi bine sa avem si noi “dejii” nostri ? Un fel de Gheorghe Doja urmat de Ghita Dej…? N-a, ca Dej-a-m obosit…

  Deju Dejiu Vrej

 • St.+James

  Ar mai fi si jenglezii, japonejii sau serbijejii …

 • St.+James

  … imi si inchipui inceputul dialogului intre Manika si surse “It’s outreijias !” 🙂

 • Ivi

  Ma MM (“mir si ma minunez”) cum de mai puteti sa sustineti ca “inca aveti rezerve de simpatie si respect pentru MM”, cand, sa dau doar un simplu exemplu, MM a fost autoarea modificarii din 2005 a legii restituirii proprietatii care a (con)dus la marile tunuri de tip Bica ?!?

 • Dezideriu Dudas

  “e semn că citești prea mult din opera strategului politic și electoral Gabriel Liiceanu, “

  De ce scrieti numai de cei care doar au luat ? Dar cei ce au dat chiar estem nimeni ? Adica, domnu’ Nelu nu e si el om ? Nu ‘cela Cotrocelu’, ci ‘cela sfatosu’….Ca doar n-au dat editura ‘ceea de la ei si nici de unu’ singur….Intre domnu’ Nelu si Karl Rove, nu stiu de care as putea fugi mai tare…La nea’Gabriel e simplu. Pot sa stau si pe loc ca trece el cu filozofia pe-acolo…Numai ca si eu tot pe drumuri sunt…, da’ tinichigeresti, specialitatea lui domnu’Nelu…

  Editura Tura-vura

 • Dezideriu Dudas

  CODUL M 10

  Motto : Adrian Papahagi ( “stalp” M 10 ) : “ Omul nou al sistemului domina societatea. Zona lui de confort e mizeria morala, retorica lui e minciuna “.

  Preambul : Ca la Noul Cod Penal, fapta coruptiei si a comunismului tre’ starpita in fasa…Starpirea vine de la Codul anilor ‘50….

  Art. 1. In “democratia” tip So-Cola tre’ sa fie si unu / una mai incruntat / incruntata, ca sa “se’ invinga prin anticoruptie si anticomunism pana la capat…Cum CTP pare ca se mai hodineste…si doar cu “Gandul” mai sparie….
  ( “Papesa” nu “se pune” ca are cheia de la Socola la cingatoare, langa baioneta si la doua gauri de cingatoare de “lopata mica de infanterie”, naprasnica in lupta umar la umar cu rachetele ‘celea de-veselice… )

  Art. 2 In “dictatura” tip Tro(a)ca-Ariel, invinsii ca_corupti si ca_comunisti, “are voie” la seminarii.
  ( La aistia’, “cel mai tare din parcare” e cela cu “Clubul de la Roma”, pe care-l pune “Realitatea TV” premier la fiecare criza. Da’ Criza – un fel de Babela… -- ‘ceea, nu si nu…Aista-i pios si cucernic, nu ca ‘ceia deja prinsi…Si nici nu va fi prins, ca nu-l cauta nime’…Poate domnu’Nelu, da’i baiat de comitet, mai schimba si ei o vorba, mai mananca o maslina, mai discuta de-o reptiliana, serpiliana…, d-astea cutremuratoare…)

  Consultant M 10 , Felix ( Ne-motanul ) Ne-tataru ( dominant, mizer si mincinos…in fapt, definitia PR-ului profesionist…)
  Consultant de rezerva, SOV -- Salvarea pentru Oamenii Vii ( la “Oua” se mai cerceteaza…, tre’ sa-si intineze si ele odata idealurile…Timpu’ le rezolva pe toate…Daca geografia e-a lor, timpu’-i-a nost’ ! Vreti sa-l scoatem de la tuba/duba si sa vi-l aratam ? )

  ( se va recita ca poezie – nu se poa’ scri’ ca injinerie…, pe muzica “Corului anilor 50”, “Naparci au fost, naparci sunt inca “…La tube, domnu’Nelu )

 • Vasile Heirup

  In mod sigur MM nu a repetat teribilele gafe si greseli ale lui Iohannis si acest M10 nu s-a facut fara stirea partenerului strategic, a celor in linie cu congresmenii americani sau a partenerilor din NATO.

  E bun un astfel de partid la casa parteneriatului strategic. Un fel de rezerva de cadre, cum ziceau comunistii. In caz de ceva,… sa zicem in caz ca vreun papagal politic incearca sa traverseze podul nepotrivit cu parasuta nepotrivita si cade lat in miez de noapte, tu, ca partener strategic, te uiti pe banca de rezerve, o suni pe MM prin centrala NSA si ii spui scurt: trimite-l la incalzire pe Gigel! Țack-pack! Nu sa stai atunci si sa te scarpini in cap ca pe cine sa bagi in teren.

  Vorba aia, let democracy spread!

 • OvidiuB

  Monica Macovei e un pic prea exaltata si radicala pentru gusturile mele in materie de politica. Si mai e si ceva care suna un pic…gol in radicalismul sau. Ideile nu par sa se lege intotdeauna.

  Dar are totusi mari merite fata de o majoritate covarsitoare a politicienilor de la noi si nu stiu cum de inclusiv oameni de calitate gasesc de cuviinta sa-i caute cu cerbicie paiul din ochi, respectiv compromisul de la ultimele alegeri europarlamentare. Mi se pare genul acela de reactii care nu-i arata bine pe romani…

 • O spun cu mare regret, fiindcă l-am prețuit mult pe tatal sau, dar Adrian papahagi reprezintă una din cele mai stranii categorii -- imbecilul tobă de carte! De ce nu folosesc asemenea omanei ce au invatat, la o catedra universitara, si tin — morți-copți — să facă politică nu o să înțeleg niciodată.

 • Cred ca MM este un om, funciarment corect.
  Nu cred că legea respectivă a fost făcută cu intenția de a ajuta oameni ca Bica sa dea tunuri.

 • St.+James

  Atunci aceeasi Oculta omnipotenta ar fi putut impune (tack-pack !), de si-ar fi dorit, si pe altcineva in fruntea SRI, fara a se cobori la intimidari prin interpusi.

 • Hantzy

  Monica Macovei a fost considerată un specialist al bransei, un foarte bun tehnocrat. De aceea, cred, apropierea dumneaei tot mai accentuată de politică , mai ales de cea specific dâmbovițeană, în care compromisul exagerat, impresionismul desantat și dramatismul exhibiționist reprezintă valori, conferă demersurilor sale consecvența pașilor îndărăt, a unei zodii a cancerului prelungit. Un specialist retrogradează în generalist.

 • Dezideriu Dudas

  “ Un specialist retrogradează în generalist. “…

  Asta in timp ce generalistii “pur -sange” sunt cei mai tari ( dom’Nikule, mai ai fulare la Cluj ? ) specialisti… , da’ ordonat, fiecare pe ramura lui de activitate…Se fac si liste atunci cand “nu ne intra-n cap”, cine-s aia bunii si cine aia raii, banditii…

  Destupat la cap, da’ usor de re-infundat, de Editura Funda-Tura-Vura ( “tura-vura” cu fundita…)
  ( din “ Minima Autoritaria Specialismus “ de A. Pasune Mica, moralist al ing-in-erilor post-industriali )

 • Dana (Mara)

  Si pentru ca Partidul M 10 este tot made in GDS si va fi imbratisat de “Grup”, sa ne amintim de pre(zicerile) lui I.P.Culianu(din Pacatul impotriva spiritului) care sint si astazi de o tulburatoare actualitate despre GDS. “Pe linga toate acestea, Grupul pentru Dialog Social a ramas cantonat la Bucuresti, conformindu-se unui centralism de foarte veche data si ignorind elitele provinciei, care il cuprind de exemplu pe Serban Foarta si pe Liviu Ciocirlie la Timisoara, pe Mihai Ursachi si Luca Pitu la Iasi, pe Ion Pop si Marian Papahagi la Cluj si pe multi altii. Aceasta inchidere manifestata de Grupul pentru Dialog Social nu este decit una dintre slabiciunile care nu se justifica in nici un fel din punct de vedere istoric, caci in trecut intelectualii din provincie au fost mai activi in criticarea regimului Ceausescu. Dan Petrescu a fost unul dintre animatorii revistei Dialog de la Iasi, singura care indraznise sa-l persifleze pe Conducatorul roman la inceputul anilor ’80. La Bucuresti, politicienii si tematoarea elita se aflau prea aproape unii de altii ca sa se supere reciproc si exercitau unii asupra celorlalti, chiar daca din motive diferite, o anumita fascinatie, rezultata din cunoasterea reciproca.”
  ( nota mea ar fi si ca au ignorat sistematic si vocile relevante din diaspora)
  Si in legatura cu singura functie pe care GDS si-a asumat-o, anume de “a fi atenti la orice deviere a puterii si de a da alarma”, Culianu constata cu dezamagire:” Motivul pentru care GDS propune evacuarea pietei era unul “umanitar”: prea multi grevisti ai foamei isi riscau grav sanatatea. Dar sanatatea GDS-ului? E buna, cam prea buna chiar. Membrii dispun acum de utilaje tipografice, de dotari, masini, pasapoarte si nenumarate invitatii in strainatate. Si cum politica grupului este de a nu se expune, GDS-ul va avea probabil viata lunga, vorba poetului: bene vixit qui bene latuit (cine a stiut sa se ascunda bine a trait bine). Asadar, in rezumat, nu pare o organizatie apta sa dea alarma si, chiar daca ar fi, nu ar asculta-o nimeni. Intelectualii romani par sa confirme, prin urmare, teza neomarxista a lui Karl Manheim: alcatuiesc o freischwebende Intelligenz, o inteligenta fluctuanta, care isi face iluzia ca urmareste teluri superioare, dar care se dovedeste, in realitate, incapabila de a infaptui obiectivele cele mai banale.”

 • Bogdan Cojocaru

  Tov. Dudas, mai usor cu spiritu pe scari ca e deja harcea-parcea domne!

 • Dezideriu Dudas

  Lasa bre’ ca puteti si mai mult….

 • Dezideriu Dudas

  sau, “se” poate…si mai mult….

 • OvidiuB

  Poate ca retrogradeaza, cum spuneti. Dar, pe de alta parte, ii stim pe cei care se afla deja acolo, in ring (care se mai afla inca si nu sunt in detentie). Si dintr-o data, sesizez acelasi inexplicabil curent de opinie conform caruia oamenii “de bine” care fac compromisuri (care, ca orice compromis, arata urat) sunt mult, mult mai vinovati decat ceilalti -- despre care ne-am bucura sa mai faca si compromisuri din cand in cand (ca-n rest fac doar nenorociri).

  Genul asta de atitudine nici nu incurajeaza pe nimeni bine-intentionat sa intre in politica si sa faca acele compromisuri pe care, inevitabil, politica le presupune.

 • Va avea viata lunga? Pai, GDS e mort cam de multisor. Ce a mai ramas din ele este o umbra…

 • ioana

  M10 ar fi cam singura cale spre un nou mandat în Parlamentul European!

 • invidiosul de pe miriste

  Ati uitat LITERA-TURA-VURA, insa va admiram si FUNDA-TURA-VURA si EDITURA-VURA.

 • Adelin Papahagitudose

  As avea o explicatie pentru tentatiile politicare ale lui Papahaji jr. In Cluj, unde oamenii au putin umor, ce sa faci la curs ori la seminar fata cu niste studenti puturosi, inculti, adormiti, pasionati doar de selfism atot- si autofotografiator? Nu-ti apreciaza nici cultura, nici limbile straine practicate, nici inteligenta profesionala? In politichie, iata-te vedeta tembelizuala, ti se afiseaza mecla peste tot, esti recunoscut de oameni pe strada si negustorese la piata pari cineva : polemizezi cu unii si cu altii, te iei la harta cu lumea, roiesc fetele in jurul tau, ai zilnic motiv de iesit la un restaurant select cu vreun coleg de partid, la vraie vie, quoi! (Daca esti insurat, avantaju-i considerabil, caci ai cum sa te justifici nevestei privitor la noptile pierdute in alta parte ori in alt pat. Exact ca in romanul lui Kundera, LA VIE EST AILLEURS, pleci de acasa dracuind pina la usa, iar pe scari chiui de bucurie ca ai alibi polticesc pentru diversele activitati extraconjugale.}

 • Hantzy

  Relativizând mereu, ajungem unde am ajuns. Eu zic că ar trebui să privim lucrurile în modul absolut. Altfel, vom găsi întotdeauna un rău și mai rău. Chiar mai rău decât lipsa compromisului în favoarea infracțiunii nepedepsite din acel ring. Poate părea unfair, dar expectativa îi privește în primul rând pe cei “de bine”, fie și pentru motivul că pot fi individualizați mai ușor decât “ceilalți “, despre care știm doar ca nu se află în detenție.
  O zi bună!

 • Io

  “In Cluj, unde oamenii au putin umor”
  Vorbiţi serios sau glumiţi? Nu prea m-am lămurit, că io-s clujean.

 • Io

  Asta aminteşte oarecum de bancul cu Dumnezeu şi Nietzsche.
  Cred că-l ştiţi, dar dacă nu, daţi-mi de veste şi vi-l spun.

 • nea caisa

  Draga domnule Tudoran, vedeti, chestiunea nu este ca imi cenzurati cate un comentariu: in fond, aveti cativa ani in plus si, prin respectul pe care vi-l datorez ca personalitate si varsta, nu am dreptul sa ma supar pe un om mai experimentat si mai intelept ca mine. Chestiunea este aceea ca, in cel mai recent comentariu pe care nu il mai vad aici, aveam dreptate, chiar daca dumneavoastra ati considerat ca nu. Toata stima si toate cele bune.

 • Dana (Mara)

  Recunosc ca si eu mi-s clujeanca si ce-i mai grav fost manastureanca ( de unde a pornit vorba vestita -- pina aci “democratia”, de aci Manasturu’). Dar ma tratez. Umorul se invata, te deprinzi cu el si-i prinzi gustul.

 • Dezideriu Dudas

  Eu am cultura mai mica da’ curiozitatea mare. Nu stiu bancu’. E pana la “Manasturu'”… sau dupa ? Nietzsche e cam “creditat” dupa…E din sau dupa ” umbrele lui Grey ” ? Ca sa pastram logica perceptiei lui Nietzsche, ar trebui sa fie din….

  De la C’ta pe cale sa devina Serioja …la Cluuujjuul umoristic ( adica are, de da si la altii, nu ca n-are…)

 • Dana (Mara)

  Pai metamorfozat si adus la forma aceasta aproape de “perfectiune”, usurat de “balast” a ajuns la 25 de ani cu sincope mai mici decit in pildele cu cele sapte vaci frumoase la vedere si grase la trup. In ast timp s-a format cu tenacitate o intreaga “infrastructura” in jurul GDS, mai subtila sau mai putin vizibila direct, dar usor de identificat. Foarte multi tineri s-au format in acest spirit, au beneficiat de sprijin, burse de master si doctorat, sint activi in mediul universitar, eseisti la publicatii gen rev 22, Contributors, EVZ, RL, activi in edituri, in salba ICR (care este partea totusi luminoasa si profesionista dar pe anumite sectoare de propaganda a fost virusat mai ales in mandatul presedintelui Basescu) etc. Prin MRU nu ar fi exclus sa I se sugereze noului presedinte sa foloseasca aceasta infrastructura care este foarte eficienta si credibila mai ales pentru americani. Nu mai spun de “seniori” care lupta pe toate fronturile. La ora actuala emanatiile gds se revendica ca fiind vocea relevanta a dreptei. Orice potential concurent este umilit, calificat fara opera, nerelevant.
  Asa ca se pare ca n-o muritu’ numa’ otira s-o hodinitu’, cum ne spune intetepciunea populara atit de mult hulita.

 • Dezideriu Dudas

  Am citit bancul ( cu Dumnezeu si cu Nietzsche ). Unde trebuie sa ma prezint ? Cu echipament de picior sau de cap ?

  Sa ma explic : dom Niku’, tot de la Cluj, scria acum ceva timp ca era sa asasinez in masa GDS-ul”…Atat timp cat bancul plecase de la un comentariu dedicat GDS ( d-na Dana, apoi d-nul DT, apoi tot d-na Mara urmata de d-nul Io… ), “primul vinovat” pot fi considerat eu tinand cont de “mantinela clujeana” ( d-nul Dorin Tudoran fiind un fel de “pretutindenar de ziua a 7-a”, ca sa cresc putin concurenta pe blog…, deci, cum ar veni, tot intern…)…

  Ca sa aflu apoi, citind bancul, “de la New-York”, care si —au exportat pe cei “de la tube” si spre folosinta globala…, ca de multe ori, cine zice ala e…

  Redau mai jos un anunt :
  “ Grupul de Dialog Social şi Revista 22 va organiza , joi, 12 martie 2015, ora 17:30, ceremonia de decernare a Premiului GDS pe anul 2014, doamnei Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Cu această ocazie va avea loc dezbaterea cu tema: Lupta împotriva corupţiei versus “ţara procurorilor.“

  Sper sa fie primiti si prosti acolo. M-as duce sa le spun ca “lupta impotriva coruptiei” nu poate fi impotriva “tarii procurorilor” ! Doar in mintea lor cred ca sunt singurii care lupta impotriva coruptiei ( sau ca ” cei cu tara procurorilor” ar conta daca ei ar pactiza cu poporul…). Ca sa fiu mai explicit prezint in incheiere un fragment din ce i-am scris azi unui prieten “tehnocrat” ( ghilimelele au rol social si nu privat aici… ) pe email :

  “ Pentru a fi mai clar inteles, nu cred ca problema noastra tine de “corupti”. Faca statul ce vrea cu ei. Problema noastra cred ca este sa responsabilizam statul sa se implice si in constructie. Pentru asta, ar trebui sa-si refocalizeze eforturile dinspre 100% impotriva “ne-cinstei”, inspre 50 %-necinste si 50 % combaterea saraciei si a nedezvoltarii….Sintagma “sarac si cinstit” are doi termeni…Nu inseamna ca statul trebuie sa fie mai necinstit cu 50 % ! Inseamna ca trebuie sa-si propuna mai mult, pentru a acoperi deficitul de dezvoltare ce blocheaza dezvoltarea profesiilor, a carierelor, a personalitatilor…Nu toti profesionistii de admirat ai unei tari trebuie sa fie din cei care lupta impotriva coruptilor ! “

  Mandel Babela de Machovrei

 • Io

  “D-nul Io”? Asta este contrar tuturor regulilor gramaticale. Dacă vorbiţi CU mine, atunci Io sunt “tu”, “dumneata” sau “d.vs.” Dacă vorbiţi DESPRE mine, se cuvine să spuneţi “el”. Sau, mă rog, “domnia sa”.

 • Io

  Avem opinii foarte diferite, cam în toate privinţele, d-nă Dana(Mara). Dar asta nu se datorează, în mod sigur, faptului că suntem amândoi clujeni…

  Deoarece am impresia că-l calc pe nervi pe amfitrionul nostru, am să mă retrag. Îmi cer scuze că nu vă răspund chiar aşa cum s-ar cuveni.

 • Adelin Multicoloru

  Clujenii, ardelenii in general, au umor, dar nu din cela obisnuit, ci negru. La urmor negru (si sado-maso) sint insa fruntasi pe ramura in Rrromanistan. Dovada farsele de
  altadata ale lui Ion Vartic. Dovada bancurile cu tarani sau ciobani transilvani: ala cu ”glaja”, ala cu”jamul”, ala cu distanta care a mai ramas in urma carutasului. Zic si eu, dar poate ca gresesc… insa nu din punct de vedere statistic, nici neluind in seama ”viniturile”.

 • Dezideriu Dudas

  @ Pentru domnu’ “ Domnia sa ” ( nu se poate da reply la comentariul cu referirea la bancul “Nietzsche – Dumnezeu “, dar atat timp cat d-nul Tudoran pare a fi Nietzsche iar GDS – Dumnezeu, doamne iarta-ma… , merge si-aici, la sursa…)

  Excelenta,

  Bre’, hai ca m-am pacalit !
  Si eu care credeam ca eu mi-s “mortul de serviciu”, de unde, mai jos, o intreaga disertatie istorica cu o logica de fier ( de ‘cela tinichigiu…)….Bineanteles am exagerat ca sa mai pot scrie una-alta impotriva “noului Rasuna Valea”…, singurul rasunet actual al societatii….
  Vad insa ca “nietzsceeana” se potrivea mai bine la “banditu’ cel mare”…Chiar direct, fara a fi nevoie de a exagera ceva.
  Bre’ “ la Cluj “. Luati-ne bre’ pe rand, nu va aruncati asa din prima la prada cea mare !
  Fiti bre’ mai organizati !

  Banditu’ de ziua-a saptea.

  P.S. Stimate Domnule Tudoran, asa va trebuie, atat timp cat pareti a incuraja “iesirea din ou”…Ce se va intampla cu puii care au fost in permanenta vii ? Nu stiu de ce, da’ cred ca “domnu’ Domnia sa” stie si de ironia antedecembrista a clujeanului Vasile Gogea cat si de mahnirea sa postdecembrista si refuza ideea ca “matematica” ( cea de pana la Manastur ) incepe cu cifra 1…”Grupul de la Cluj”, un fel de grup de ziua a saptea dupa cel de la Bacau, pare a impiedica dezvoltarea neoprotestantismului romanesc in materie de grupuri. Noi la Constanta insa suntem vigilenti si de pe Calea Victoriei pana la New York, scrutam totul…Nu ne iese insa la galaxii…., ‘celea spatii locuite de un fel de americani de ziua a saptea…

 • camione

  plecatam 9 din vaslui
  si cu MM-ul 10

 • Nu v-am cenzurat niciun comentariu. despre ce vorbiti?

 • In Cluj doar regățenii au umor?

 • Va place sa vorbiti de unul singur si despre un singur subiect -- “Io”?
  “Deoarece am impresia”!?

 • Styks

  Stra-strabunicul lui M15 s-a nascut (iarasi, helas!) in Romania. Si asta pentru ca aici intelligence este doar o figura de stil. Primordiala, deci ne-catalogabila, dar prestatoare de servicii. Digitale, pentru institutiile statului.
  Altfel, samanismul este o functie improbabila. Astazi dezactivata oficial. Si efectiv.Norocm oarecum, cu literatorii.

 • humbert hector

  IO poate fi, pentru unii cu apetit istoric, o ocheada la formula autodesignatorie a principilor moldovalahi, precum in ”Io Stefan Voievod”, unde ”io”, dupa cite ne spun specialistii, ar veni de la IOAN, un fel de pre-prenume al tuturor domnitorilor, pre-prenume in care Vasile Lovinescu + Rene Guenon + Claudio Mutti regaseau aluzii la legendarul ”regat al preotului Ioan”, cautat se de cruciatii Evului Mediu si de personagiile unu roman umberto-ecologic, BAUDOLINO, asa cum cauta preoteasa Monica Macovei suporteri pentru M10, regatelul ei de buzunar. As lua, prin urmare + asadar + de aceea, interpelarea d-lui Dudas drept o reverenta la adresa D-Voastra, Sire Jean!

 • selfie

  Din moment ce asistam la lenta inlocuire, postmoderna, a complexului edipian cu acela al lui Narcis, nu mi se pare complet scandalos --

 • veturia loga

  De plecat au plecat, dar si-au uitat potcoavele purtatoare de noroc. Si nici nu se stie in ce directie s-au prelins. [Ne amintim insa cum deplingea Cioran aparitia, dupa Marea Unire, a ardelenilor jmecheri… din cauza contactului ”’prelunjit” cu bucurestiotii balcanizanti si combinagii.]

 • Isaura do Mondialo

  Cum iese din IO -- eu, ego, yo, je -, cum adoarme.

 • Dezideriu Dudas

  Din IO sau din IQ ?

  TQM

 • Bogdan Cojocaru

  T.Basescu acuza dosare politice la adresa sa. Lupta anticoruptie era reala si era buna cat timp i-a servit la cotonogirea adversarului politic (corupt pana in maduva) ce-i oferea material din belsug. Iata-l, acum cand nu mai suge la tuturoiul puterii, dand in meteahna lui Ponta si a lui Voiculescu, matelot de dambovita ce se caca in nadragi. Peste masura de dezgustator. Du-te nene si lasa-ne, ia-ti si boieroaica si dati-va foc. Din asemenea cenusa nu mai e nici o renastere. Am fost buni de pacalit, din nou.

 • Ady Nauer

  Regatenii -- ”viniturile” in general -- se dau, pina la urma, din pacate, , dupa clujeni in materie de umor si de seriozitate. Sa nu uitam totusi ca Banatul e ”fruncea”… si la seriozitate si la umor. Cornel Udrea sau Ion Vartic nu se ridica, in materie de umor, la nivelul unui Serban Foarta. Necum, in materie de seriozitate, la inaltimea unor Livius Ciocarlie si Cornel Ungureanu.

WP Admin