≡ Menu

Blaga și Antonescu vor să fuzioneze

Lung prilej de vorbe și de ipoteze. Unii spun că numai Udrea e de vină. Alții – că Băsescu nu mai are șină.

Unii spun că totuși nu-i de vină Ea. Antonescu este o lichea. Alții – că de vină este numai El. A dat flota-ntreagă doar pe un cercel.

Dar mai e un lucru mai fenomenal – Răzvan Ungureanu cade-n sus pe cal. Hopa Mitică – cade-n fund și se ridică!

Adică?

01.08

Europarlamentarele au dovedit că, în România, speranțele multor competitori au fost mai nesăbuite cu cel puțin 5 procente peste cursul pieței și că explicațiile eșecurilor oferite de unii sunt cu 20-25% mai nesimțite decât nesimțirea legal & ilegal acceptată pe cap de candidat.

Foșgăiala post-europarlamentare dovedește că nicio “permutare circulară” nu este imposibilă în politica românească. Ieri nu a existat. Azi e mâinele tuturor.

Când e vorba de binele țărișoarei, buldogul turbat de ieri devine porumbelul păcii de azi. Somnorosul de ieri – farul de veghe al națiunii de mâine. Tăriceanu devine doar Popescu. Ponta citează, în sfârșit, bibliografia exactă din care se vede că, în 2009, nu l-a votat pe Geoană.

02.01

Spiritul de sacrificiu al egomaniacilor de ambele sexe este înduioșător.  Ei renunță la tot, dacă țărișoara le-o cere. Renunță mai ales la ce nu au.

Doamna Udrea renunță la virginitatea politică și e gata să dea totul unei Drepte unite, fără să-i ceară acesteia din urmă nimic în schimb. Condiția de pălmaș politic o fascinează azi cu mult mai mult decât o obseda ieri tronul republican de la Cotroceni.

Dreapta unită pare că nu așteaptă nimic de partea prea-Dreptei doamne Udrea. N-o așteaptă nici măcar pe dânsa.

Dacă reașezarea plăcilor tectonice ale politichiei românești i se datorează, cum speculează unii, tot dlui Băsescu, atunci dna Udrea va primi fără să ceară și fără să dea ceva la schimb. Dacă nu, nu.

04.17

Dar nimic nu se compară cu spiritul de sacrificiu de care dă dovadă dl Mihai Răzvan Ungureanu.  Spre binele unei Drepte unite și pentru a feri țara de pintenii de oțel ai Micului Titulescu, care bântuie teritoriul țării călare pe un văran numit Ducipal, MRU e gata de sacrificiul suprem:

“Aş renunţa la candidatura la preşedinţie pentru unitatea dreptei. Niciun sacrificiu nu e prea mare pentru ajungerea la acest obiectiv.”

Totuși, cine-i pune pistolul la tâmplă și-i cere să candideze? Cine-i bagă în cap că are vreo șansă?

“Este un mandat de partid.”

Care partid înseamnă pe piața politică cam 1.5% – 2%. Deci, MRU este gata să sacrifice o certitudine cât Everestul doar spre a vedea Dreapta unită. Jos pălăria!

Totuși, are MRU mandat de partid și pentru a se sacrifica, pentru a renunța la funcția de președinte al României, funcție pe care o are deja în buzunarul mic al blugilor de miting?

Eu, unul, îmi doresc ca Forța Civică să nu-i dea dlui Ungureanu acest Mandat de Sacrificiu. Nu de alta, dar e bine ca omul acesta – aflat într-o sfâșietoare stare de sacrificiu perpetuu – să afle de la alegători, nu de la serviciile de false informații, care îi este cota electorală. Doar așa ar putea să înțeleagă diferența dintre carnea de vită Kobe și carnea de tun.

06.05

Jocul de-a Dreapta unită vs. Stânga răstingnită a devenit atât de obscur încât îmi amintește de o întâmplare din adolescență.

Îmi pierdusem uniforma de licean, în condiții nu tocmai amuzante. Mama, profesoară, m-a dus la dl Ghiță, croitor cunoscut pe strada Șelari din București, să-mi facă  o uniformă, căci în magazine nu se mai găseau.

Dl Ghiță m-a băgat în cabină, m-a întors pe toate părțile, mi-a luat măsurile și apoi m-a întrebat: “Stânga sau dreapta?”

Înțelegând din tăcerea mea că nu pricep ce mă întreabă, a dat să m-ajute: ”Pe ce parte o porți? Pe dreapta sau pe stânga?”

Muțenia mea l-a scos din sărite.  Mi-a băgat mâna sub șlițul pantalonilor și a strâns ușor în palmă ce a găsit acolo.

Am scos un icnet, semn că mă duruse. Dl Ghiță mi-a spus: “Acum știi – o porți pe dreapta. Așa să-ți comanzi pantalonii toată viața, dacă vrei să te simți comod în ei și să arăți ca un domn.”

Dacă cineva mai crede în bâlciul ăsta cu dreapta vs. stânga, poate că e nevoie de un croitor care să supună combatanții la proba adevărului.

Altfel, mulți perdanți vor continua să poarte pantaloni care nu li se potrivesc și mulți învingători vor continua să-și poarte Stânga pe dreapta și Dreapta pe stânga, fiindcă ei se simt, întotdeauna, în largul lor; niște domni, ce mai încoace și încolo.

centaurul

Ce vor face, în contextul noilor repoziționări, celulele agitprop ale lui Icsulescu, oameni subțiri, care au participat frenetic la isterizarea discursului public – “Pe ei, că sufocă națiunea!”?

Își vor oferi piepturile eroice, repetat ciuruite de decorațiile Epocii de aur Icsulescu. Rănile vor fi placate cu decorațiile Epocii de aur Zetțulescu. În felul acesta, vor putea să cânte, cu elan, gloria Epocii de aur Icsulescu-Zetțulescu și să-și consolideze statutul de bronzuri ale conștiinței naționale.

În sfârșit, Poulenc nu este ce-și imaginează amazoana națiunii. Este un compozitor. Mai exact – a fost, căci a decedat în 1963, cu mult înainte de producerea miracolului politic al anului 2014: o parașută în dangarezi sare cu o parașută din blugi.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Florin Iaru

  Ha ha ha.
  Și fără grețuri.
  Da’ de ce nu s-ar înfrăți cu un căcat? E mai tăcut.

 • Frunoasă e viața, da’-i mai frumoasă politica.

 • @Florin Iaru

  Bre, cu scuzele de rigoare -- incep sa prefer viata…

 • Nick

  Un varan numit Ducipal? Nu inteleg.Varanul stiu cine e, Ducipal stiu ce rol a avut in istorie, insa combinatia asta e prea dificila pentru mine, un detaliu relevant va rog! 🙂

 • @) DT

  In marw forma la reintoarcere, master! Am ris de m-am spart, desi sint dupa doua zile destul de pline de Bookfest si o placuta cina libaneza cu Daneliuc & Doamna.

  Si eu am trait experineta stinga-dreapta pe cind imi faceam primii avazati la croitorul famileiei, dl Aaron Schloim, tatal prietenului meu Wiily. Doar ca eu am aflat ca as fi de stinga!

  @) DT, FI

  Merg pe lina lui Dorin prefer din rasputeri viata!

 • Şi acest text este pe cât de haios, pe atât de profund. Legat de tema fuziunii, nu ştiu dacă cei doi numiţi în titlu sunt principalii actori ai chestiunii; acest actor nu e nici măcar cotroceanul, şi nici dama de pică, ci… Iohannis.

 • @Nick

  N-am. Am ramas fara detalii. Iar cele relevante s-au scumpiut peste masura…

 • Reacția PSD: ministrul Șova vrea să alerge cu parașuta-n brațe, să dovedească că el e mascul alfa 🙂

  P.S. V-am dus dorul scrierilor!

 • Daca_nu_nu

  Apoi, ăștia nu știu ei de ce parte-s! Le pasă lor de ce parte-i electoratul, ca-n bancul ăla cu soacra și cu nora…
  Soacra: -- Auzi, tu fată, să știi că io-s muiere a dracului! Când m-i vedea cu năframa pe dreapta, să știi că-s foc și pară! Când m-i vedea cu năframa pe stânga, să știi că-s cătran! Iar când m-i vedea cu năframa pe ceafă, să știi că tăt, tăt, tăt te-o trăznit!!!
  Nora: -- Auzi, tu, soacră, când m-i vedea tu pe mine-n fotoliu, picior peste picior, cu cafeaua-n dreapta și cu țigara-n stânga, să știi că nici la pălărie nu mă doare cum îți pui tu năframa…

 • @Daca_nu_nu

  Toata lumea se teme de soacre, numai soacrele se tem de nurori…

 • @Mihai C
  Ca e mascul, nu e nicio indoiala. Ca e Alfa, ramane de vazut. Sigur, nici Omega nu e de colea…

 • Dintre toate “miscarile” ante si posteuroparlamentare, “iepocala” cu adevarat imi pare anuntata fuziune a “statului de drept” -- PDL cu “lovitura de stat” -- PNL. Abia astept sa-i vad pe dna Macovei si dnul Ghise lucrand, cot la cot si gand la gand cu bucurie, pentru elaborarea statutului si platformei program ale viitorului mare partid de dreapta! Cred ca dnul MRU ar fi mult mai bine primit daca l-ar aduce cu dumnealui si pe Mihail Neamtu, cu sau fara usturoi! Nici pentru Elena Udrea drumul nu-mi pare cu totul inchis, mai ales daca temerara doamna ar incerca o penetrare a noii formatiuni pe calea aerului, cu o parapanta galben-oranj-verzulie de care sa fie agatata si EBA!

 • Pingback: Blaga și Antonescu vor să fuzioneze « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Ontelus DG

  Imn distracției
  Să ne distrăm, prieteni, iată-mplinirea-n viață!/ Și să uităm de griji și de probleme…/ Să râdem neputințelor în față!/ Iar relaxarea să ne cruțe de dileme.// Abandonându-ne euforiei,/ Sărbătorim puterea omenească,/ Nu vrem să știm mustrarea mizeriei,/ Căci hohotele nu trebuie să se-oprească.

 • Valeriu Mangu

  Articolul “O deturnare inadmisibila a unui mandat”, pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Dezideriu Dudas

  Dupa dom’Tudoran pe Dreapta si Liviu pe Stanga, “sumudica” nu mai zic ca m-apuca plansul…, ma salveaza “Daca_nu_nu” cu “ceea de dupa ceafa”… Abia asa pot intelege si eu de ce dupa evenimentul organizat de mine in 28 mai la Constanta, caruia i-am asociat inductiv PARTICIPATIVITATEA, pe “blogul deductiv” ( mai jos ) i-am asociat NEO-CONFUCIANISMUL ROMANESC…

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu/2014/05/27/procurorul-efectueaza-instructia-penala-sau-urmarirea-penala/#comments

  PS – Pentru dom’Ontelus : Cum poti sa razi neputintelor in fata, cand o ai dupa ceafa ?

 • Ontelus DG

  Imn colectivității
  (especially for Mr. Dezideriu Dudas #15)
  Suntem cu toții parte-a unei găști:/ Echipă, grup, organizație;/ Deși avem mai multe măști,/ Mulțimea-i șefă în democrație.// Chiar dacă indivizii sunt interesanți,/ Ei aparțin unor structuri plurale;/ Doar prin social sunt relevanți:/ În cosmos, prin birouri sau canale.

 • St.+James

  @ No_Name/DP

  Cum deficitul de sinonime e foarte previzibil, caci alianta, coabitarea, uniunea, fuziunea, unificarea, ralierea, toate astea au mai fost sau sunt in curs, sunt curios daca de la urmatorul ciclu electoral se va trece la Adevarata Alianta, Adevarata Uniune s.a.m.d. sau la Noua Alianta, Noua Uniune s.a.m.d. ?

 • Dezideriu Dudas

  @ Ontelus DG # 16

  N-am adresa dvs. de email ( i-o cerusem odata lui LA ) dar ii voi transmite d-lui Dorin Tudoran un email special pt. dvs., ca extensie speciala la rezumatul final la “PARTICIPATIVITATEA de la Constanta”. Va asigur ca veti fi derutat ( dom’Culai imi scrie dupa, “ am devenit fan…, dar nu putem spune la nimeni “) ! Liviu scria recent ceva de “salcamii japonezi”, eu am continuat cu o “solutie japoneza”, inca nefinalizata ( inca alerg vitejeste…sa nu ma prinda draku’ niscai “sinucigatori”…ca in puntea de mai prilejuita de dom’Gaszi )….

  Pana atunci, o “punte”, mai jos :
  http://www.criticatac.ro/25644/puterea-inocent/#comment-93356

  PS : Decat “mr.” mai bine ganditi-va la romanescul “mister”….V-a placut Blaga ( Lucian…) ?

 • Dezideriu Dudas

  “Sinucigatori” in sens social….sa nu exageram…

  CORECTIE MAI SUS : NU ” puntea de mai prilejuita…”, CI ” puntea de mai jos prilejuita…”

 • Ontelus DG

  [Fără titlu]
  Cenzura transcendentă a lui Mr. Blaga/ adesea mi-a pus la-ncercare vlaga,/ rămâne supurândă plaga,/ neconsolată nici măcar cu braga.// Când vizitai odată Praga,/ orașul dulce ca și fraga,/ am înțeles că-n van îmi port desaga,/ căci la putere este ,,Jaga jaga”…

  P.S. Evident că mi-a fost hacker-it și contul de e-mail, de la momentul respectiv încoace…

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Profilul constitutional al candidatului pentru functia de Presedinte al Romaniei”, pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • “Acum e vremea anticomuniştilor autentici” scriam în 2010, cînd MRU ajunsese primministru.
  http://mariusmioc.wordpress.com/2012/02/10/mihai-razvan-ungureanu-inflacaratele-indemnuri-adresate-tinerei-generatii-de-catre-tovarasul-nicolae-ceausescu-in-deschiderea-lucrarilor-forumului-nostru-pun-si-in-fata-noastra-a-elevilor-utecisti/
  Eu zic că se va realiza o Dreaptă Unită. Oameni serioşi, cu experienţă politică înainte de 1989, o vor realiza.

 • Greşeală de tastatură: 2012, nu 2010.

 • El Cobarde

  @ALL
  ”Je vote a gauche, mais je baise a droite: c’est adroit!” clamau trotzkarii si alti votaci stingosi, cu exceptia notabila a maoistilor puri + duri, practicieni ai abtinerii electorale, incurajati poate de catre Jean-Sol Partre cu sloganul disuaziv que voici: ”Les elections, piege a cons!” Eu ce sa zic? Imi port discret, ci nu falos, falul din dotare, vai, pe stinga, dar de votat, cind mi s-a intimplat, arareori si din intimplare, sa o fac, m-am pozitionat, vorba lui Vintila Horia, la dreapta Domnului. Mereu. Dupa Lovilutia Decabrie, fireste. Inainte, la mascarada electorala staleninist-ceausie, scriam doar mascari pe buletinul de vot (precum: ”Scula din partea Koorului”), dar nu indrazneam, asemeni consatenilor mei parentali, peizani deschiaburiti din Bucovina Meridionala, sa trec putintel buletinul pe la fundament inainte de a-l impaturi si intromite, inmierdat simbolicamente, in urna socializda, fofoloanca multilateral developata, utila doar Tarfei Rosii, ce astfel isi exhiba, periodiceste, muschii…

 • Dana (Mara)

  http://www.agerpres.ro/economie/2013/10/10/iohannis-despre-explorarea-gazelor-de-sist-de-catre-chevron-mi-se-pare-un-lucru-exceptional-de-bun-14-02-36
  Domnul Antonescu preda stafeta cu generozitate suspecta daca nu cu usurare domnului Iohannis care din cite se pare corespunde cel mai bine “portretului robot” cautat de pdl-pnl. Dar eu cred totusi ca Antonescu avea mai mari sanse la intern desi nu parea sa aiba ok de la extern -- dovada si ca a fost debarcat subtil. Cine stie, Iohannis cu stilul laconic, pragmatic si ironic
  -- a la Isarescu ar putea potoli spiritele intr-un mandat care acopera si
  perioada “prospectiunilor, explorarilor” dupa calculele lor “linistitoare”. Iar la
  vremea exploatarilor, Dumnezeu cu mila, poate avem surpriza sa nu avem multi candidati, dar poate se sacrifica MRU.
  Dar lasind gluma amara deoparte, preferam ca PNL sa nu fuzioneze cu PDL si sa nu se alature in marea masa a popularilor europeni. In marea mea naivitate imi imaginez Romania aparindu-si interesele cu demnitatea Frantei, cel putin in problema gazelor de sist. Asa se va auzi numai vocea pragmatica a Germaniei care nu renunta nici la gazul rusesc si nu se jeneaza sa impinga tarile din est in aventura acceptarii acestor exploatari cu toate riscurile. Dar poate ca ne salveaza tot Levantul si se dovedeste avantajoasa (cu toata investitia in infrastructura) aducerea gazului din Mediterana.

 • Pandurul Ventripotent

  Biogazul, uman ori animal, ar fi fost o solutie in imediat, dar, vai, odata cu milioanele de compatrioti expatriati, in lumea larga de buna seama, se schimba si datele problemului, de unde recursul pontaico-basesc la Chevron, fracturatorul solului geto-dacian, concurentul neloial al flatulentelor bovine (ces pets de vaches a usages multiples, rendus responables, entre autres, du rechauffement climatique).

 • Culai

  Mi se făcuse un dor nebun de Magistrul cu Numele Real secretizat subt pături/paturi de sobrichete care de care mai ornante!
  Ave, Magister Cash-Wanensis!… De-amu ştiu unde să Vă aflu.

  Eu, bine-Mersi!… Asta, graţie şi Templierului-ospitalier De Zideriu Du Dash ot Tomis, carele a vroit să-mi arate Marea şi-a izbutit!… Exact Faleza pe care un miliţian în misie m-a pălmuit de m-a năucit mai grav de cum eram, deşi eu nu-i făcusem nimic, cum nici măcar cehilor. în 1968, vara post-examene cu picare la histrionie.
  De ştia cu ce ecouri, valuri în mine, cred c-o făcea mai din vreme. Dar, mai ghini-i tardiv, que jamais!
  Vă ischitesc să-i cetiţi Proiectul (sper-jE) novator şi… Mai ştii ce va ieşi… Trăiască Fontana Cinetică (chiar şi ruginoasă), Marea şi partea bun-a lui Mazăre!… Doar a, bună.

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Profilul constitutional al candidatului pentru functia de Presedinte al Romaniei (II)”, pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Dana (Mara)

  http://www.gandul.info/stiri/la-bucuresti-printul-charles-al-marii-britanii-a-dat-lumii-definitia-poporului-roman-12668485
  Romania -un tezaur european si international. Este mesajul diplomatic, subtil dar puternic al unui om care se opune in modul cel mai eficient, fara isterie, tentativei pragmaticilor de agresare a naturii, inclusiv prin fracturare. A unui om informat care stie multe din culisele geopoliticii mondiale. Putea foarte bine sa adopte pozitia strutului si sa-si duca traiul confortabil si tihnit, dar tot respectul pentru semnalul pentru care are curaj si demnitate sa-l transmita.
  O zi buna.

 • Mie mi-e tot mai clar ca singurul lucru care duduie in Ro este reactorul nuclear al politichiei. Fie ca-i bazat pe fisiuni (mai des!), fie pe fuziuni (mai rar), reactorul politichiei produce la scara nationala, ba chiar si europeana, cu osebire o energie negativa, care se rasfrange catastrofic asupra mediului (natural, economic, social, cultural, intelectual s.a.m.d.)

 • Dana(Mara)
 • Ontelus DG

  Imn înțelepciunii
  Iar când ajungi să înțelegi/ mișcarea-n astă lume,/ observi că dincolo de legi/ rămân doar niște glume.// Chiar dacă te vei strădui/ să-ți împlinești menirea,/ la urmă tot te-oi lămuri:/ supremă e orbirea.

 • Ioan Costea

  Păi, „liber-schimbiști”, n’est-ce pas?

 • Dezideriu Dudas

  In afara de faptul ca vorbesc acolo “ ca cascada Urlatoarea”…., in rest, un articol bine grupat despre evenimentul din 28 mai 2014, “ Interesul national in context european”, in linkul de mai jos :

  http://radioconstanta.ro/audio-foto-interesul-na-ional-a-n-context-european-a-n-dobrogea-d1097.html

 • Layla

  America, America…
  Ne plângem de corupțiunea valahă? Să învățăm de la americani!
  Cât costă un post de ambasador al USA?

 • InimaRea

  Ladies&Gentlemen -- una lume bună, toată -- ne bucurăm in corpore (sano, of course) de reluarea reprezentației cu piesa DragăStolo, cu alți protagoniști căci solistul de la premieră e acum măcar asistent de regie, de nu chiar regizorul.
  Intriga e aceeași -- se mărită Peneleaua cu unul din voinici, drept pentru care coana mare de acolo face pasu-ndărăpt, sfios punînd mînurile pe pieptul peste măsură bogat (și-ați văzut ce disconfort, cu așa ceva-n dotare). Mirele fi-va tot din joben și mănuși de ațică, doar că nu așa tomnatec și amarnic la viața lui. Ni’ nu mai e nevoie deoarece lumea noastră-i gata reformată, restructurată, întoarsă și pe luat și pe plătit, bună și blîndă, pe măsura ugerului nostru den bătrîni -- simbol național, este? Dar aveți a vedea ce-naintemergătoare poate fi lumea noastră, despre care dl Pleșu zice că-i curul Europei (citîndu-l pe Țuțea, ce-i drept). Fi’ncă venitorele Europei este deplina supușenie față de Centru, ori nu mai e deloc -- dixit! Independența, suveranitatea, integritatea teritorială rămîn în sfera privată, ca drepturi cetățenești sfinte și inalienabile. Or, noi primii ne punem capu-n juvăț, cu-ncrederea zugrăvită-n bucolicii noștri ochi limpezi și nevinovați.
  Conflictul piesei, tot Stînga-Dreapta dar adaptat momentului: cic-ar fi de ales între Hăis și Cea, un bălan și-un roșcovan. Cîtă vreme-s castrați (politic, dacă așa doriți) îs numa’ buni de tras la jug. Evident, caru-i alegoric -- cum altfel?
  Pîn’ la urmă, viața e vis -- n’așa?

 • Ontelus DG

  Imn vieții
  Și nu, nu cred că-i un blestem/ ce viețile ne-apasă;/ urmeaz-al inimii îndemn,/ gândirea-n urmă lasă…// Lumina ce în suflet ai/ în lume răspândește,/ iar dacă vremii îi spui: stai!/ ea-n veci nu se oprește.

 • Dezideriu Dudas

  Stimate Domnule Tudoran,

  Regret ca in anul 2006, la Conferintele Microsoft, nu am putut participa la o intalnire la Brasov ( cred, organizata local de Andrei Bodiu ) cu Vladimir Tismaneanu. Il rugasem pe unul din fostii colegi de la Universitatea din Brasov sa participe si sa ia legatura cu d-nul Tismaneanu….Din pacate, “ ’ceia bunii ” erau de multi ani prin Canada, Australia, Europa, etc…Nu ca “x” n-ar fi bun…, doar ca-i prea “pios si evlavios”…in ale “dragostei de tara”…
  Poate ii convingeti dvs. pe “cei de la Microsoft” sa participe la “CENTRELE DE PROMOVARE A INVESTITIILOR ZAMOLXES”, in fapt, JOSEPH MOSES JURAN…”Japonezii” ne zapacisera prin anii 1990, cu “chemati oamenii de la Minolta”…”Se pune” dupa 25 de ani ? Dar nu vizand oamenii, ci cultura lor organizationala ?
  Imi cer scuze lui Liviu ca “acoperit” de o nevinovata cafea turceasca sau italieneasca pe care i-am propus-o sambata in Iasi ( nu mai insist mult si ca l-am derutat “marturisind” ca vin cu “nefasta”…), “l-am tradus” cosmopolit si tehnocrat in “epopeea” din comentariul urmator…Vreau insa sa vad daca “solutia japoneza” pe care o voi propune eu pentru Portul Constanta si ulterior economiei romanesti, acum, “mai inalta” decat primarul Radu Mazare, ii va schimba si lui perspectiva asupra “salcamilor japonezi”….si a “piosilor si evlaviosilor” din politica romaneasca…La Constanta stau linistit. Nu e cazul de “piosenie si evlavie”.

  Deju’, deja pe treaba…

  P.S. Redau linkul unde poate fi vizualizata Conferinta de la Constanta din 28 mai a.c., “Interesul national in context european”, unde se poate vedea ca J.M. Juran este “bandit” de-al nostru, mai ales ca e si evreu de origine romana ( rel="nofollow">https:// )….

 • Dezideriu Dudas

  EPOPEEA ( cei de la SIF Transilvania Brasov “mi-au dedicat” termenul, in anul 2003, cand am condus societatea lor din Neptun, SC Miorita Estival SA ) – continuare…

  Ref. la strategia de etapa, am avut o convorbire telefonica cu d-nul Alexandru Mironov acum cateva minute ( mi-a transmis ca va urmari emisiunea de la TV Neptun de la 17.00 la 17.50, ca si d-nul ing. Septimiu Seiceanu – Petromar ). Voi urmari in acest sens trei directii, prezentate mai jos :

  FOCALIZARE 1. Ii spuneam d-lui Alexandru Mironov ca trebuie sa extrapolam initiativa cum o gandisem initial in anul 2007, anul infiintarii ASDR – RD ( Asociatia Strategia Dezvoltarii Romaniei -- Regiunea Dobrogea ). Pentru asta, in afara de cele 2 date anuale de intalnire, ultima sambata din luna noiembrie ( anul acesta, 29.11.2014 ) si ultima sambata din luna mai, e nevoie ca in fiecare din Regiunile care vor apare mai jos, sa se cunoasca si locul intalniri. Orarul va fi, de la orele 11.00 la orele 16.00 . In acest sens, pentru Constanta, voi formula o adresa din partea ASDR RD, care sper ca va fi semnata si de d-nul Ion Bararu ( prof. Lic. Mircea ) ca si coordonator al departamentului educatie, catre Ministerul Educatiei, pentru a ne fi alocata o sala de la Universitatea Ovidius pentru intalnirile noastre.

  In timp, vom face aceleasi lobby-uri pentru ASDR – urile ce vor fi asociate Regiunilor cu capitale la :
  1. Iasi ( Liviu Antonesei, Antibiotice SA …) -- prima intalnire informala, sambata 7 iunie 2014.
  2. Cluj ( Vasile Gogea, acad. Ion Aurel Pop… )
  3. Timisoara ( Dorin Tudoran si Claudiu Iordache… )
  4. Brasov ( fostii colegi de facultate la Universitatea Brasov …, continuarea intalnirii din septembrie 2006…)
  5. Craiova ( Gabriel Vladut – director Institut de Cercetari… si prof. Titus Filipas …)

  Deocamdata pentru ASDR central ( simplu, fara a fi asociat unei regiuni, ci tuturor ), ma gandesc acum doar la 3 nume :
  1. Alexandru Mironov
  2. ec. Radu Golban
  3. prof.univ.dr. Nicolae Dragulanescu

  FOCALIZARE 2. Dupa intalnirea de la Constanta din 28 mai a.c, ramane ca principal punct de reper posibilitatea implicarii sectorului public in politici publice dedicate economiei nationale si locale, prin adaptarea sistemului public de control intern managerial ( transformarea ordinului MF 946 / 2005 in lege, adaptandu-l scopului propus ).
  Ca proiect concret, pentru infiintarea CENTRULUI PENTRU PROMOVAREA INVESTITIILOR, vom face propuneri de participare :
  -- Primariei Constanta
  -- Consiliului Judetean Constanta
  -- Asociatia Zonelor Metropolitane Constanta
  -- GSP SA Constanta
  -- OCTOGON SA Constanta
  -- CELCO SA Constanta
  -- SNC Constanta
  -- …altor agenti economici de pe plan local
  -- dar si grupurilor nationale UTI Systems si SIVECO, ca si altora de anvergura lor
  SUB-FOCALIZARE 2.1. – CENTRUL PENTRU PROMOVAFREA INVESTITIILOR va fi coordonat de CENTRUL PENTRU GUVERNANTA PUBLICA SI ECONOMICA PRIVATA JOSEPH MOSES JURAN ( conceptual, prin transferarea conceptului de CALITATE, in domeniul politicilor publice )

  FOCALIZARE 3. Actualii membrii de anvergura nationala ai FUNDATIEI JM JURAN vor forma nucleul initial al ASOCIATIA STRATEGIA DEZVOLTARII ROMANIEI

 • Dana (Mara)
 • @Dana (Mara) 3 40

  Eu, una, sunt de acord cu dna Mungiu (ca APROAPE de fiecare data), dar bine ar fi daca din viitoare constructie de dreapta, de dragul unei cat de mici credibilitati datatoare de sanse , ar disparea (macar pentru un an-doi) vuvuzelele de genul Emil Boc, Raluca Turcan, Ioan Oltean -- care nu-si incepeau ori terminau speech politic fara a-l cita pe T.B. “Asa cum a spus si dl presedinte Traian Basescu…” devenise locul comun al fiecarei declaratii politice facute de cei de mai sus, cum pe vremea impuscatului nu se putea tine discurs, nici macar la o amarata de sedinta de sindicat din cel mai prapadit sat din fund de tara, fara a-l cita pe “toarshu”. Dar vuvuzelele nu dispar cu una cu doua de pe dreapta, cum nu dispar nici tristele figuri de pe stanga, unde -- iaca! -- azi-maine sfertul de veac, de cand asteptam sa se setimpeze in peisaj alde dl Iliescu, dl Hebenciuc si altii asemenea.

 • sa se estompeze, desigur, (nu aiureala culeasa mai sus din viteza)

 • Ontelus DG

  Imn erosului
  Ce clinchet fin e al său rîs/ și ce gropițe face…/ eu n-am să spun nici măcar pîs,/ căci la ea totu-mi place.// M-a fermecat cu un surîs,/ de-atunci nu mai am pace;/ știu că va fi un mare fîs,/ ci gura nu-i mai tace.

 • InimaRea

  Am prins-o și eu pe madam Mungiu, la Realitatea Tv. Mi-a plăcut tare cum a apăsat și insistat pe ideea că viitorul președinte al Ro trebuie să fie acceptat în Europa și SUA. Apud d-ei, Antonescu de-aia s-ar fi retras -- a-nțeles că nu era acceptat nici colo, nici dincolo. Și din imens orgoliu, mai agrăia ”Papesa”.
  Evident, subliniind tot timpul că Vestul respectă regulile democratice, că respectă alegerea poporului suveran, care bine-ar face să belească ochii -- în noiembrie -- ca să nu alea-alea mai tîrziu.
  A venit vorba și despre vizita d-lui Biden, cel care a psalmodiat tot timpul despre pericolul corupției. Ce-a-nțeles madam Mungiu din asta, nu mi s-a părut interesant -- era vrăjeală, părerea mea… Eu am înțeles că Mr Biden ne anunța că America nu susține națiuni corupte.
  Alt aspect interesant era ”miza vizitei lui Obama în Europa”. Sper să ne iasă -- zicea madam Mungiu, din care am înțeles că d-ei e deja cetățean american. Miza era ca ministrul de Externe al Poloniei să devină al UE, ca fiind nu cel mai ci singurul potrivit acestei funcții, în condițiile conflictului latent cu Rusia.
  Mi-am amintit că acest ministru, unic în analele Externelor mondiale, a fost la Kiev și a făcut fix nicevo -- acordul moșit de el n-a funcționat deloc. Cum mi-am și că Polonia era gata de război cu Rusia, doar ceva forțe americane ce-i mai lipseau să pornească marșul spre Moscova.
  După mine, polacii-s serios supraevaluați. Eu tot mai țin minte cum s-a dus aproape toată puterea lor, la Katin, și l-a silit pe bietul pilot s-o prăbușească, numai să nu se-ntoarcă de-acolo cu coada-ntre picioare. Dreptu-i, nici că s-a mai întors.
  PS: Next time, despre Dreapta care se orientează după Steaua Polului Nord al Politicii. Fiindcă sper că știți că următorul război global va fi-n Siberia, unde se-ntîlnesc cele 3 mari puteri militare ale lumii. Miza fiind hidrocraburile de sub steagul înfipt de Amundsen, al cărui spirit dăinuie. Ori el, ori altul tot așa tenace -- de-a urcat primul pe Everest -- cic-ar fi zis: Ai reușit, continuă. N-ai reușit, continuă.
  Oricum, cel cu Chomolungma este preferatul meu. Întrebat fiind de ce a ținut el să ajungă pe cel mai înalt pisc al planetei, a zis: Fiindcă există. Cam așa m-aștept să răspundă și viitorul ministru polonez de Externe al UE, cînd va fi-ntrebat de ce vrea el să ajungă la Moscova: Fiindcă (mai) există.

 • @InimaRea # 44

  De acord o suta douazeci la suta cu dvs., dar, in continuare, de acord si cu AMP! Exista alternativa la marasmul/solutia descrisa de dvs. ori de dumneaei? Sa nu uitam: locuim intr-o tara cu resurse putine dpdv cantitativ si cu un management al acestora dezastruos de cand ma stiu si de cand stie si majoritatea istoricilor ce-au stat aplecati pe subiect. Macinati, de cand ne stim, de lupte fratricide, pentru resursele limitate, de tradari si intoarcere armelor in toiul bataliilor etc., cu o politica externa de tip ghiocel, cu alte cuvinte “calificati” la monitorizare permanenta din exterior si la readucerea pe calea angajamentelor inclusiv ori mai ales cu aratatul pisicii, ce alternbativa am avea astazi? Reusitele politicii noastre interne, dar mai ales a celei externe au fost mai degraba momente astrale (in sensul dat de Stefan Zweig), decat rezultatul eforturilor consecvente, conjugate etc. Cu o elita intelectuala -- in majoritatea ei -- mai indragostita de cate un vremelnic “Platon” decat de Adevar, cu o societate civila care se tot opinteste, de-un sfert de veac!, sa treaca de la morula la blastula, cu o presa tabloidizata, isterica dar si submisiva in fata politicului, cu o “elita” politica zbarnaind ca un reactor nuclear ce-si pierde periodic agentul de racire, ce ar mai fi de facut? Denuntam ipocrizia Vestului, dar nu putem, sub nicio forma, uita barbaria Estului si tragem concluzia ca, daca tot ne e dat sa fim teren de prada, parca tot mai bine e sa fim praduiti de domni cu papion sau crose de golf decat de eroi eliberatori, calare pe tanc. Acum, daca e sa scoatem din urne cozi de topor cu lama pe stanga, ori cozi de topor cu lama pe dreapta, e bine cred sa stim, si in cazul unora si al celorlalte, cine se afla la capatul cozii, desi nu mai are nicio importanta, fiindca, asa cum ati spus, si dreptacii si stangacii sunt la fel de “eficienti”. Dar continui sa cred ca e mai bine sa-i vedem grupati sub numai doua sigle importante (sa ne concentram mai usor asupra felului in care sunt ei struniti de Bruxelles si Departamentul de Stat) decat sa ne lasam prostiti de falsa miscare browniana, cu care isi turmenteaza alegatorii de aproape douazeci si cinci de ani!

 • Sorry: ce alternativa am avea astazi? Reusitele politicii noastre interne, dar mai ales ale celei externe…

 • Dezideriu Dudas

  @ No Name DP # 41

  Vuvuzelele ca vuvuzelele….Producatorii de vuvuzele sunt mai periculosi…’Ceia nationali “in context european”, dar si ‘ceia globali in context national…

  In Romania, “piosii si evlaviosii” par cei mai “productivi” dar nici “sinucigatorii” si “infrangatorii” nu par a sta degeaba…Mai ales ca daca urcam spre Cluj, nu se mai intelege care pe care….Cam asa se vede de la mare…

  La “globali” nu se mai “poarta” de mult “piosii si evlaviosii” (“ la furie”, merge si Le Pen , precum Haider odata…), ”infrangatorii” nu inteleg de ce n-ar castiga pe bune si asa si fac…, iar la categoria a 3-a, va las pe dvs. sa evaluati valoarea prefixului ( qui prodest ocolul ?). Deocamdata in Portul Constanta, de la mare…, singurul castigator este Fondul Proprietatea…

  Intre cer – pamant si abis, structuratia esentiala a filozofiei lui Blaga ( Lucian ), poate reusim sa vedem nu doar extremele, ci si normalitatea “pamanteana” a sustinerii intereselor….

 • Dana (Mara)

  http://adevarul.ro/international/europa/ue-avertizeaza-bulgaria-opreasca-activitatile-constructie-gazoductului-south-stream-1_538de6aa0d133766a8439a5b/index.html
  Cu putina imaginatie vedem cum se netezeste calea pentru un nou Nabucco care o coteste din Turcia probabil spre sud daca direct spre Azerbaidjan nu a putut. Romania se doreste sa fie un nod european al infrastructurii de gaze iar nodul de colectare asiatic ar putea fi chiar Siria in zona Homs (“culmea coincidentei”!).Probabil ar fi fost aleasa Bulgaria in loc de Romania pentru a fi acel nod strategic, dar se pare ca a calcat pe bec (din prisma UE) cu acordul cu Rusia (South Stream). Practic eu cred ca atentionarea la diminuarea coruptiei vizeaza interesul pentru ca Romania sa devina un astfel de punct strategic pe harta furnizorilor de energie si atunci este nevoie de predictibilitate, transparenta, siguranta in derularea contractelor, etc.
  Sa mai facem un exercitiu de imaginatie -- daca am intreba niste pragmatici, sa zicem cancelarul german sau autoritatile bulgare, italiene, franceze care proiect este mai avantajos pe termen lung pentru statele lor, oare ce ar raspunde? Cel putin pe termen scurt Romania si Bulgaria sint descoperite. Si tocmai noua, cele mai sarace state di UE ni se sugereaza sa fim independente energetic, sa gasim un cocteil salvator din care fac parte si controversatele gaze de sist in timp ce mai pragmaticele Polonia, Ungaria, Germania au stiut sa isi asigure necesarul de gaz si sa negocieze in avantajul lor.

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Profilul constitutional al candidatului pentru functia de Presedinte al Romaniei (I) – (VI)”, pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • Dezideriu Dudas

  Voi reveni pe aceasta directie capitalista cu textul original ( plecat din capitalismul din Algeria, tara unde preda in sistemul universitar prof. Nicolae Dragulanescu, invitatul principal al intalnirii publice” Interesul national in context european” ). Nu poci insa ca sa ma abtin…baietii lui Sima de la Hotnews, “e prea buni”…Priviti ce scriu daca intrati pe linkul de mai jos, de “comunismul pur”….Mai rara atata “ evlavie “ … Acum abia aflam de ce a esuat PUR-ul…Daca era PUR COMUNIST, era “brici”…Asa, a trebuit sa fie facut CONSERVATOR…O sa ne fie dor de fostii “oameni de bine”…

  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1066685-lectie-politica-intelesul-tuturor-ajutorul-doua-vaci.htm

 • Dezideriu Dudas

  CAPITALISMUL ALGERIAN ( sau STIINTA de la PERIFERII si ARTA de la CENTRU )

  Ai 50 de vaci , de fapt, ai importat 60 , dar trebuie să lăsați 10 la vama din portul Alger pentru a putea iesi cu 50 .

  Pentru dreptul de a produce lapte , ai nevoie de aprobare de la Direcția Lapte de Vaca a Ministerului Vacii si a Laptelui Democratic si Popular.
  Paznicul de la intrarea Direcției te face să înțelegi că , pentru a putea urca la etajul al treilea sa se intalneasca cu directorul , trebuia sa-i lase o vaca o vacă .
  Directorul de la Lapte de Bovine vă semneaza aprobarea după ce ați înțeles că aceasta va costa 9 vaci .
  Ati ramas cu 40 de vaci , dar puteti in sfarsit să va apucati de productie. De fapt, nu . Aceasta este doar o confirmare de primire , trebuie sa luati dupa o luna aprobarea finală , între timp cinci vaci au murit .

  Incepeti producția cu 35 de vaci , dar concurentul dvs. ( bine , crezi că el ) le otraveste și vă veți pierde alte de 5 vaci .
  Șeful jandarmeriei locale spune că vă poate asigura securitatea perimetrului 24 H în schimbul a trei vaci si sunteți de acord desigur . Laptele produs de 27 de vaci poate fi în cele din urmă vândut .

  Sunteti in concurenta pe piata cu un importator de lapte din Rusia care vinde un lapte mai ieftin de 2 ori și va ia întreaga piață . Va treziti cu un stoc de lapte nevândut .

  Din fericire, Departamentul de Aprovizionare cu Lapte a Cantinelor Universitare lansează o licitație pentru furnizarea de lapte pentru toate universitățile din Algeria .
  Licitezi, dar responsabilul cu licitatia te face să înțelegi că doar în schimbul a 15 vaci puteti avea piață .
  Nu ai de ales, altfel laptele de pe stoc se va arunca . Obtii piață și vei furniza lapte universităților algeriene .
  Din păcate, un student a murit două săptămâni mai târziu de o intoxicație alimentară după ce mănâncă carne de oaie stricata , dar judecătorul , care este de asemenea fratele importatorului de lapte din Rusia, consideră că sticla de lapte proaspăt pe care studentul a avut-o 5 zile mai devreme este motivul real pentru intoxicație .
  Te duci la tribunal și avocatul dumneavoastră vă spune că el poate aranja o achitare pentru 10 vaci .
  Sunteți de acord , judecătorul primeste 7 vaci , 3 vaci avocatul și importatorul de lapte din Rusia va ocupa întreaga piață .

  Ti-au mai ramas 2 vaci , le revindeti , vă schimbați dinari dumneavoastră în euro , vă depuneti un dosar de imigrare în Statele Unite , deoarece , de fapt , tu ești inginer agronom , cu un doctorat în optimizarea procesului de producție lapte și va veti gasi cinci ani mai târziu în fruntea Institutului American pentru Cercetare Aplicată in Biotehnologia Bovinelor , aveti 7 brevete de inventie , vă construiti o casă în suburbia Boston, vă înscrieti copiii la MIT ….

  Zece ani mai târziu, veți primi o scrisoare de la Ministerul Algerian de Lapte de Vacă Democrat si Popular care va invita sa reveniti pentru a instala in tara, asigurandu-va toate facilitatile, pentru un proiect pentru a produce lapte de vacă la Tindouf . Te gandesti, intrebi soția și copiii tăi , te uiți la ceas …. și spui că ati sosit cu intarziere la reprezentatia operei Lacul lebedelor de Ceaikovski in seara asta . Trebuie să mergeti acolo.

 • InimaRea

  NoName/DP: Sper să fie și-un fel de răspuns, pentru dv, ce pun mai jos.
  Acum 20 de ani, începeam o deloc promițătoare carieră de ”analist politico-militar”. Astfel c-am fost în centrul evenimentelor de sfîrșit de sec. XX și-nceput de sec. XXI -- tot o tranziție dar la altă scară, și de altă calitate, desigur.
  Pariul ”nostru” era integrarea europeană. Cu-atît mai fantast cu cît venea la doar 3 ani după prima mineriadă, care oripilase Occidentul. Ne dădeau curaj analizele Stratfor -- descoperite odată cu implementarea internetului, și valorificate fără milă dar și fără discernămînt (părerea mea și-a mai multor analiști de extracție umanistă). De-acolo -- dar și dintr-o bibliografie practic neinteresantă pentru ”nevoile muncii” -- reieșea un desen global din care mai răzbăteau, în presa noastră și nu numai, unele ”hărți” ale viitoarelor sfere de influență -- cel puțin, așa erau citite atunci.
  În plină maturitate, am avut o revelație: Superficialitatea e bună. Revelație fiindcă, pînă atunci, mă cam convinseseră tot felul de importanți că eram superficial de felul meu, și-asta nu era bine. Or, pornind chiar de la organizarea activității în instituția unde funcționam, totul era sub semnul improvizației ”creative”. Dublul avantaj al acesteia consta din mobilitate -- a ideilor, convingerilor, mentalității -- și din crasă dar fudulă ignoranță colectivă, pe care o transmiteam dezinvolt Puterii, prin tot felul de informări care de care mai top secret.
  Mi-amintesc cum, într-o duminică spre amiază, ieșit în oraș, am trecut prin fața Teatrului Național, unde era instalată o măsuță unde se distribuiau pliante despre UE -- organizare, funcționare etc. Am luat vreo cîteva, și-acelea au devenit bibliografia de bază ”a analizei pe UE”. În sfîrșit, oamenii se luminau, nu mai confundau Consiliul European, cu Consiliul Europei -- de pildă. Ori Consiliul European, cu Comisia Europeană. Aflau și că erau mai multe consilii europene, la vremea aceea -- chiar purtînd sigle specifie (CAG, de pildă, pentru cel pe probleme de politică externă). Era un pas mic pentru omenire dar unul uriaș pentru viitorul european al țărișoarei nostre.
  La mine, beneficiul superficialității venea sub forma unei responsabilități aparent strivitoare -- ”răspundeam” de toate organizațiile paneuropene, dar și de vreo cîteva țări vest-europene, printre care Austria și Olanda (la MAE, existau departamente anume pentru probleme de asemena anvergură. Cu toate acestea, analizele noastre erau mai bine văzute, probabil fiindcă aveau reputația de fi bazate pe informații secrete). Țări în care se producea un reviriment aproape violent al fenomenului Extremă-Dreapta. În care eu am citit falia de mare perspectivă a viitoarei Europe -- de peste 10-20 de ani, aproximam: politico-geografic (ori geostrategic, ori și-și) pe direcțiile Nord-Sud și Stînga-Dreapta.
  Evident, mica mea teorie n-avea vreo trecere în ochii importanților, mult mai pragmatici de fel -- de-aceea și ajunseseră atît de importanți.
  Cumva, ei aveau dreptate fiindcă lipsea ingredientul ”angoasă” -- totul părea a curge liniștit într-o direcție neapărat bună dar și-n condițiile unei concordii globale inebranlabile. Și eu îi resimțeam lipsa dar n-am ghicit cu totul de unde putea veni -- dintr-o criză economică pe cît de cuprinzătoare, pe-atît de rezistentă la orice tratament*. Eram și eu prizonierul concretului irefutabil, atît de promițător încît apărea drept nebunie septicismul față de viitorul de aur al Europei -- și-al nostru, desigur.
  Porneam de la ideea revanșei istorice a Dreptei occidentale, asupra stîngismului est-european (comunism). Și de la universal valabila expresie The Winner takes all. Cum Războiul Rece se-ncheiase cu victoria clară a Vestului, mă așteptam să funcționeze principiul militar al războiului: un război cîștigat se-ncheie cu ocuparea teritoriului inamic.
  Nu știu alții cum sînt dar eu nu mă mîndresc cu succesul sumbrelor mele previziuni. Dimpotrivă, mă enervează să am dreptate la un nivel căruia îi lipsesc elementele esențiale ale expertizei de înalt nivel -- informația autentică, de pildă. Astfel că-n loc de proiecții -- fie și potrivit unui scenariu, oricît de avîntat -- apare un scepticism morocănos, bătrînicios -- ce mai!
  Exact, mă enerva -- cum mă și acum -- deplorabila calitate politică a Puterii de la București. Un loc unde politica se-nvață ”la locul de muncă”, ”din mers”. De fapt -- ca orice meserie neaoșă -- ”se fură”, nu se-nvață (ironic este că există o asemenea metodă pedagogică, se cheamă ”a descoperirii științifice”. Dar seamănă cu a noastră, cam cum un protret cu o caricatură).
  Dacă se vedea de la mine lipsa de anvergură a politicii românești, sigur s-a observat și din afară -- din păcate, nu doar din Vest ci și din Est, ba chiar din Orientul Îndepărtat. De aici, caracterul protector al atitudinii occidentale, față de Puterea de la București: la-nceput, ca de la maestru, la epigon; azi, ca de la logoped, la bietul retardat. De aceea, nici măcar aparențele nu se mai pot păstra, statul european și euroatlantic România este cronic imatur, nu poate fi lăsat de capu’ lui. Dacă interdependența economică și globalismul incumbă o cedare parțială a suveranității, voluntară, rațională dar și rezonabilă, pentru noi e un tratament sever -- de limitare drastică a suveranității de stat.
  Sigur, ne putem revolta, putem clama pierduta noastră independență națională (la pachet cu mîndria națională, patriotismul) dar sănătos este să acceptăm că nu pornirea hegemonică a Occidentului ne-a adus aici, în principal, ci incapacitatea guvernărilor noastre de a proba maturitatea neapărat necesară unei participări cu drepturi depline la bunul mers al omenirii -- ori, măcar, la parcursul european, mondial.
  În politica dictată de exigențele globalismului, conceptul ”predictibilitate” este esențial. Pentru asigurarea acesteia în ”spațiul carpato-danubiano-pontic”, alternanța democratică la putere trebuie să rămînă ”un gest democratic”. Altminteri, orice forță politică ar veni la putere în România are aceeași fișă a postului. De aceea, e preferabil să avem doar două forțe -- Stînga-Dreapta, respectiv PSD și PDL/PLD (cum s-o mai putea chema) -- pe care n-avem decît ne-ncăiera ”la intern” cît poftim căci, odată ajunsă la putere una din ele, mare lucru nu se va schimba fiindcă nici nu e posibil, nici dezirabil nu e. Mai ales în postura de ”Ucraină (”margine”, nu?) a Europei, România trebuie atent ținută sub control, date fiind uriașele interese geostrategice care se-mpletesc în zonă, cum fulgerele uriașilor încrîncenați, în basmele noastre populare.
  Europa își poate permite plenarul exercițiului democratic, avînd obișnuința vieții democratice, dintotdeauna -- parcă (astfel încît aberațiile gen nazism, fascism apar tot ca accidente de parcurs, nu ca pericole reale pentru societatea liberală de azi și dintotdeauna). Colțul ăsta de Europă, însă, nu și-l poate permite -- trebuie să funcționeze după o dietă atent calculată. Astfel, faimosul prag electoral -- deazvuat de toți democrații noștri pur sînge -- a absolut necesar pentru a rămîne doar două mari partide, fiecare urmînd a fi rezerva celuilalt, în exercitarea actului de guvernare internă.
  Ultima rădăcină rebelă a sistemului pluripartid -- PPDD -- fu prinsă-n buchetul PSD, finit coronas opera. ”Independentismul” eșuă glorios cu Mircea Diaconu. De-acum, sîntem cu-adevărat predictibili, și e bine-așa. Iar dacă nu e, asta e!
  *Din acest punct, altă discuție -- despre ”războiul economic” Stînga-Dreapta, care amenință serios stabilitatea politică a continentului. Fiindcă și Europa se mai poate-mbolnăvi, cum s-a mai, și-atunci avem pandemie ce nu mai poate fi ținută sub control cu carantina aplicată României, de pildă.

 • Bogdan C.

  @D.Dudas

  Orice s-ar intampla, dvs. dezvoltati Romania (pe hartie!). Cu societati comerciale si cu Zalmoxes. In jocul de oglinzi se vede chipul zglobiu al Securitatii, ramura dacomana.

 • Ontelus DG

  Imn contemporaneității
  Frumoasă lume mai avem,/ Cu oameni unul și-unul!/ În viață am stat mereu demn,/ Cu mintea ori cu pumnul.// Un creuzet globalizat/ Naște acum cu teamă/ O simbioză piață-stat,/ Construcție de seamă.

 • OvidiuB

  @Inima-Rea & @No Name/DP

  Ca sa fim chiar mai (americano-)sceptici, putem deduce si ca dl. Biden a zis: “nu acceptam o Romanie corupta, mai putin cand coruptia ne beneficiaza noua”. Dar, vorba doamnei No Name/DP, care e in fond alternativa?… ca doar nu poate fi Rusia acestui domn Putin avand “fermitatea si rigiditatea brutala a unui timid” (apud Jean-Pierre Elkabbach -- o caracterizare ravasitoare, sa recunoastem!)

 • Dezideriu Dudas

  @ Bogdan C. # 53

  Si fac asta fix pe blogul d-lui Dorin Tudoran. Bravo ! M-ati prins…Ma gandeam ca nu auzise nimeni de cele 175.634 de carti ale Pavel Corut despre Zamolxes & co…

  Sunteti extrem de perspicac. Dupa ani de zile cand bantui pe-aici, ati fost primul care m-ati prins ! Ceilalti tot alearga…Sunteti de “Dreapta”, de “Stanga”, sau “Tehnocrat” ?

  Acum, serios, “ramura” la care faceti referire, as numi-o Muccifer ( cel putin pana-n ianuarie 2012 ). Chipul zglobiu ( ceilalti nu sunt zglobii, sunt “piosi si evlaviosi” ) al celeilalte ramuri, Guccifer, o vedem zilnic de 25 de ani…Si din pacate, nu pe hartie…

  Sa stiti ca, “la o adica”, ma mai dau prins…Chiar daca doar ma fac ca alerg…De fapt stau pe loc de 20 de ani. E locul de la care, spuneam odata cu totii, putem porni la treaba…Suntem insa foarte ocupati public cu atatea divorturi si impacari televizate….si ma uit in jurul meu si nu vad nimic….Sau cei prezenti incearca sa ma determine sa nu-i vad, pentru ca in min. 1 “voi fi prins” ! Aveti colaboratori la Constanta ?

 • Bogdan C.

  defl
  Dvs ziceți asa: Zamolxes, dacomanie deci Corut; Corut, fost securist deci Securitate. N-are treaba cu Corut, e mana moarta. Și nici Mucifer și Guccifer nu schimba situația

 • @St.+James # 17

  Da, da, dupa cum se misca lucrurile, cred ca dupa fuziunea “loviturii de stat” cu “statul de drept” nu va mai putea urma, si asta in timpul vietii mele, decat ADEVARATA ALIANTA -- UNIUNE -- FUZIUNE a ADEVARATILOR Arnoteni politici! :-))

 • Hantzy

  Superb!
  Bine ati revenit … din safari in safari

WP Admin