≡ Menu

Birul pe libertate şi salamul de soia

Două  dintre  numeroasele   Ciomolugme ale  politicii româneşti – nepotul mătuşii Tamara şi mătuşa nepotului Ion C. Brătianu – întind o punte de gândire politico-financiară pe deasupra românilor de-acasă şi a celor trăind “dincolo de fruntariile ţării”.

Pentru cei doi gânditori, dacă românii din ţară sunt răspunzători că Traian Băsescu s-a născut şi nu a fost încă tras pe roată, românii din diasporă sunt vinovaţi că susnumitul  Băsescu Traian a câştigat, în 2009, un al doilea mandat prezidenţial.

Cine nu sunt vinovaţi cu nimic că Traian Băsescu nu a fost clintit de la Cotroceni în 2009 sunt, printre alţii, domnii Năstase şi Antonescu, plus eternul liant între poluri politice diametral opuse dar economic strâns ombilicate, Dan Voiculescu.

Imediat după alegerile prezidențiale din 2009 şi acum în mod preventiv pentru prezidențialele din 2014, domnii Năstase şi respectiv Antonescu propun ca, dacă vor să voteze, românii din diaspora să plătească o anumită taxă. Că sunt la zi față de statul român cu alte taxe nu mai este suficient.

Cum ar veni, un bir pe libertate, pe riscul de a înfrunta necunoscutul unei lumi altfel decât cea în care te-ai născut şi te-ai format. Din el ar urma să se acopere şi costul taxiului care să-l ducă, din nou, “incognito” pe Mireca Geoană la Sorin Ovidiu Vântu în noaptea de dinaintea alegerilor.

Dacă ar fi doar un bir pe libertate, pe riscul de a lua totul de la capăt, mai treacă meargă, dar să pui românul din diasporă să plătească pentru tâmpeniile şi lipsa de putirinţă a contra-candidaţilor lui Traian Băsescu mi se pare cam scump.

Nu la multă vreme după intrarea în pâine a guvernului Petre Roman, supărat pe criticile aduse de un diasporez, cineva sugera criticului din depărtări neromâneşti ori să tacă, ori să vină acasă şi să pună umărul la despotmolirea căruţei.

Era o prelungire a salamului cu soia: eşti aici şi mănânci cu noi salamul preparat de dr. Mincu, ai voie să vorbeşti. Nu – mucles.

Nu ştiu dacă este adevărat că, în 2009, Traian Băsescu a impus ca lui Teodor Baconschi să i se dea portofoliul Externelor drept recompensă pentru un furt masiv de voturi ce ar fi fost organizat în Franţa de distinsul creştin într-un chip foarte democrat.

Nu ştiu nici dacă Mircea Geoană mai este pregătit să ofere  20.000 de euro fiecărui român care se întoarce în ţară şi deschide o afacere în România. Ştiu însă că eu, unul, sunt gata, şi fără să mă întorc în ţară, să ofer cei 20.000 de euro drept taxă de vot, dacă ultima opțiune de pe buletinul de vot va fi “None of the above”.

Pe româneşte: “Măi băieţi, sunteţi cam toţi o apă şi-un pământ! La muncă, nu la cerşit!”

 

Ilustrație & Copyright 2011 - Alex. DIMITROV

Nu ştiu câţi dintre românii din diaspora au făcut binele pe care ar fi putut să-l facă pentru redresarea României. Ştiu însă, foarte bine, două lucruri.

Primul – nici unul dintre ei nu a făcut României răul pe care continuă să i-l facă tot felul de râșnițe politice.

Al doilea – deseori, când au încercat să facă un bine sau altul României, multor români din diaspora li s-a sugerat, şi nu tocmai discret, s-o lase mai moale, fiindcă nu prea ştiu despre ce vorbesc, dar să-şi ofere banii şi timpul, căci aşa ceva e binevenit.

Un soi de şpagă dată incompetenţei pe care unii dintre noi, vinovaţii din diaspora, nu prea suntem dispuşi să o dăm.

Vom fi, cumva, alungaţi şi din diaspora?

 • mihai rogobete

  Bag sama, n-ajung unde trebuie gologanii căpşunarilor pompaţi în consumul intern.
  Da, campaniile electorale vor fi mai scumpe.

  Bubuie Crin Antonescu.

 • Dorin Tudoran

  @mihai rogobete

  Ca respectivele campanii vor deveni mai scumpe nu trebuie sa-i linisteasca pe cei care le vor mai scumpe: pot pierde si cu/dupa campanii mai scumpe…

 • mariana

  @ Dorin Tudoran

  Cu sau fara voia d.lui R. Humor (e dispiaciuta di causargli un nuovo… dispiacere), va fac complimente pentru textul de mai sus.
  Lasand la o parte modul extrem de amuzant in care ati scris despre lucruri deloc… amuzante, va multumesc pentru informatia privind posibilul si mal-auguratul “bir”. Habar n-aveam. La Roma, voi continua sa ma duc ori de cate ori ma va apuca dorul de minunatia ei, dar adresa Ambasadei deja mi-a devenit usor tulbure si sunt toate sansele s-o uit complet… pana la alegeri !

 • Dorin Tudoran

  @mariana

  Uitati adresa ambasadei de la Roma, fiindca oricum dl Baconschi e pus pe trimis in diplomatie tot felul de degustatori de vinuri.

 • N.Rusu

  Felicitari pentru articol. Dar mi-e teama ca daca nu dam spaga aia…, ofiterul de la vama nu ne va zambi a radere.

 • Dorin Tudoran

  @N.Rusu
  Da, si cum stim, tu si eu suntem mortzi fara zambetul lor. Sanatate!

 • Florin Iaru

  Cu riscul de a supăra pe multă lume, eunu sînt de acord cu tine, Dorin (dar nu de tot, şi nu în forma exprimată de Antonescu). Eu sînt pentru dreptul la vot bazat cens: ai plătit taxe şi impozite statului -- oricare -, atunci poţi vota. Asta introduce o limitare a dreptului de vot numai la cei care şi-au achitat o minimă obligaţie faţă de statul pe care vor să-l schimbe. Pe scurt, eu cred că cetăţeanul, pe lîngă drepturi, are şi obligaţii. Iar din unele obligaţii reies şi anumite drepturi. (Aşa cum primeşti ajutorul de şomaj sau pensia -- dacă ai muncit şi ţi-ai plătit dările care să asigure acest drept!). Fireşte, asta e numai o parte a dreptului de vot, alta fiind competenţa/discernămîntul minime ale votantului: vîrstă şi şcoală…
  Dacă am să spun că în America vreo 40 de milioane de cetăţeni nu au dreptul la îngrijiri medicale, sper că voi fi mai bine înţeles. În final, aici nu e vorba de diaspora sau altceva de soiul ăsta, ci de relaţia individ-societate.
  O ultimă observaţie: se vehiculează că, la următoarele alegeri, vom avea cel puţin 2 milioane de voturi diasporeze… Dumnezeu ştie ce înţeleg autorităţile şi opoziţia din această cifră intens vehiculată.

 • @ Dorin Tudoran

  Foarte provocator si acest subiect, d-le Tudoran. Provocatoarea si abordarea dvs. si de stringenta actualitate, dat fiind ca ne asteapta alegeri care vor reaprinde dezbaterile pe seama oportunitatii si, mai ales, a moralitatii votului diasporei.

  Cu tot respectul pentru opinia dvs., mie mi se pare insuficient argumentul potrivit caruia diaspora are dreptul indiscutabil de a vota (cum a facut-o pana acum) doar pentru ca pompeaza valuta forte catre membrii familiei ramasi in tara (si, implicit, in bugetul Romaniei). In virtutea acestui argument de ce n-ar putea vota, bunaoara, pentru alegerea presedintelui Romaniei si vreun mare investitor arab sau chinez ori american, care creeaza locuri de munca in Romania si care, pe deasupra, plateste taxe si impozite semnificative la bugetul autohton? Ba cu atat mai indreptatit la vot ar putea sa para investitorul strain care, nu-i asa?, suporta direct pe pielea lui si toate fanteziile fiscale ale guvernului roman.
  Sau de ce e mai putin indreptatit sa ne aleaga parlamentul si presedintele cine stie ce unchi Sam, american get-beget, doar pentru ca ii trimite importante sume de bani nepotelului de sotie din Romania, de care a ramas atasat chiar si dupa ce sotia a trecut la cele sfinte? Am dat aceste exemple pentru a arata subtirimea argumentului potrivit caruia dreptul la vot iti este incontestabil conferit de aportul valutar.

  De fapt, votul e instrumentul prin care un cetatean lipsit de orice alta putere poate influenta intr-o oarecare masura politicile guvernamentale de care depinde calitatea vietii lui. Pentru a avea aceasta putere infima, pentru a-si asigura un oarecare drept la educatie, sanatate, ordine publica etc., cetateanul cu drept de vot traitor in tara de origine plateste taxe si impozite de-i merg fulgii, in unele cazuri fiind jumulit pana la piele de guvernanti si lasat si de izbeliste: fara mica lui afacere, fara alt loc de munca, fara drumuri, fara scoli, fara spitale, fara ajutor de somaj, fara insotitor (in caz de handicap) s.a.m.d.

  Nu toti cetatenii descrisi generic mai sus au rude in diaspora, care sa le trimita valuta forte si care sa incerce din rasputeri sa le indrepte viata, din telecomanda. Pe de alta parte, diaspora, care are acelasi drept de a decide asupra politicilor care imi fac mie viata, aici si acum, nu e jumulita de guvernul meu si nici nu sufera, nemijlocit, cand, mie, politicile inepte imi iau pe rand: scoala, spitalul, siguranta publica -- atatea cat au fost si la cate am avut eu acces.

  De fapt, eu nu contest dreptul la vot al diasporei, ci caut mai multe argumente in favoarea moralitatii lui, fiindca argumentul aportului valutar mi se pare refutabil.

  Cred insa ca nu suntem singura natie de pe pamant cu vreo sase milioane de cetateni traitori in afara granitelor tarii si ale caror drepturi sa genereze -- hélas! -- asemenea dezbateri (care, la noi, risca sa ramana si fara cap si fara coada). Cred ca alte tari, care s-au confruntat cu problema inaintea noastra si care au gasit si solutiile cele mai potrivite pentru a o rezolva, ne pot servi drept model, ca doar nu e musai sa fim originali si in privinta asta, ca protocronici oricum nu suntem!

  P.S. Suta la suta de acord cu inscrierea in buletinele de vot a mentiunii “niciunul” (“none of the above”).

 • InimaRea

  Salam cu soia n-am mîncat nici eu, nici nechezol n-am băut. Nu c-aş fi avut cine ştie ce surse dar îmi displăcea ideea de a fi furajat. Ţineam un fel de dietă semivegetariană, iar de cafea aproape că scăpasem, la cît de rar o beam. De găsit, se găsea dar la negru. Or, eu am avut mereu o problemă cu bişniţa, de cînd mi-a explicat un constănţean mecanismul “trebuie să trăiască toată lumea”, care ducea preţul la nebănuite cote de TVA sui generis.
  Nu cred că românii au vreo problemă cu emigranţii din lumea-ntreagă. Pe cît ştiu, se bucură de bună reputaţie aceia care răzbesc pe unde s-au dus. S-ar duce mult mai mulţi decît au fost şi sînt duşi dacă sistemul de “emigraţie economică” n-ar fi tot mafiot, obligînd la acte de temeritate pentru a fi ocolit.
  Prostiile difuzate ca opinie publică -- despre ce cred “cei de-acasă” despre cei plecaţi în lume -- vin din puţintica dar vînjoasa minte politică aflată acum la butoane ori salivînd la gîndul că i-o veni vremea, odată şi-odată. E-adevărat că, citind saituri şi bloguri, poţi avea impresia unei rupturi între unii şi alţii dintre români, însă cred că s-au înfiripat două categorii de comentarii: ale unor năimiţi şi-ale unor tembeli.
  Mecanismul după care s-a reales Băsescu e puţin mai complicat -- nu e locul, aici, de a-l descrie în toată splendoarea-i. E de ajuns a spune că el deţine întreaga măiestrie de a face să funcţioneze frauda în propriu-i folos -- a perfecţionat metodele şi mijloacele, cum s-ar mai putea spune.
  Dar nu această perfecţionare mă uimeşte ci alta -- tot în rău, dar într-unul tembel, nu ticălos: aceea a lui CG Antonescu -- “speranţa” de normalitate propusă de Opoziţie, la “anormalitatea” instaurată de Băsescu. Prin reducere la absurd, cred că nici măcar Boc n-ar fi putut debita mai mare tîmpenie decît aceea de a condiţiona votul emigranţilor români, de plata unor taxe “în ţară”.
  Nu mă aventurez în consideraţii despre cetăţenie şi drepturi cetăţeneşti. Mă uit doar la un aspect pe care CG Antonescu probabil că nu-l vede, de parcă el ar fi dintre emigranţii care-au pierdut legătura cu realitatea românească: evaziunea fiscală din ţară. Dacă s-ar aplica năzbîtia preşedintelui oficial al liberalilor români, şi pe plan intern, ar ajunge o singură cabină de vot în Ro, deschisă nu mai mult de două ore. Şi tare-mi vine-a crede c-ar fi şi-aşa prea mult -- n-ar avea curaj să treacă pe-acolo mulţi dintre cei cu taxele la zi, să nu-i ştie lumea şi să-i arate cu degetul: Ia uite-i şi pe fraierii Pămîntului!
  “În ţară”, există următoarea opinie generală: De ce să dau bani la stat?
  Fie ei mărunţi contribuabili ori rechini ai afacerilor -- plus “clasa mijlocie”, care luptă pentru recuperarea fiecărui bănuţ plătit la stat, cînd are ocazia -- românii (activi ori pensionari) sînt convinşi că “statul e ‘oţ”, că bănişorii lor merg în palatele şi limuzinele ultraluxoase ale “stăpînirii”. Deloc paradoxal, aceiaşi pretind statului să nu le scadă ci să le crească alocaţiile, oricum s-ar fi chemînd acelea (salariu, pensie, ajutor social etc).
  Dacă, în mintea aia ultraliberală, mesajul s-a vrut un fel de ademenire a frustraţilor care nu pot trăi de binele altora, atunci şi-a făcut o foarte proastă socoteală căci aceia nu vor mai veni la vot doar pentru atît -- ajunge şi-o-njurătură duhnind a votcă proastă, răcoreşte pipota ce nu s-a văzut!
  Dacă, tot în mintea aia, mesajul a făcut aluzie la noi resurse bugetare, n-ai decît să clatini din cap, a tristeţe: Mă, da’ cum dracu’ se face că, din toate basmele şi poveştile românilor, tot aia cu Prostia omenească e în top?
  Admitem că CG Antonescu ajunge preşedinte şi merge în lume, unde se-ntîlneşte cu românii ăia care se sustrag de la plata taxelor româneşti. Ce le spune cînd îl trag oamenii ăia de mustăţi? Cum -- ce? Că n-a fost corect înţeles, că i-a fost răstălmăcit mesajul, că el de fapt nu putea emite aşa enormitate.
  E posibil ca problema prezidenţiabilului românesc să fie aceea că-nainte de a candida -- or de a-şi anunţa candidatura -- nu găseşte şi el măcar o clipă în care să se gîndească la ce dracu’ poate-nsemna “preşedintele tuturor românilor”.

 • smart

  Despre autor: Respect.
  Despre articol: REZON!
  Despre mine: Resemnare.

  Concluzie: 3R 😉

 • Dar cu cei din ţărişoară care, cu o mînă se fac a plăti taxe şi cu şapte “decontează” teveauri fictive din, pînă la urmă, impozitele plătite cinstit de toţi ceilalţi, fie din ţară, fie din dispora, ce facem? Ei votează, aleg sau doar… culeg?

 • Radu Humor

  Doamna Mariana
  Fiinte ca dvs (deosebit de inteligente si pline de umor sanatos !) nu-mi pot provoca decat cuvenite si palide replici (atunci cand nu patesc ca dvs. cu ambasada, uitand cam pe unde le-am pus si trezindu-ma ca nu mai am vai !, ce scoate, spre a va combate :roll: ) si nicidecum altfel de neplaceri .
  La acest subiect, data fiind conditia de diasporist de elita a domnului DTudoran nu prea vroiam sa intervin considerand ca are tot dreptul sa gandeasca asa ( ca si dvs de altfel !).
  Nu ca fac eu mare deosebire intre noi si dvs cei plecati spre “zari senine”, vorba cantecului, deoarece am avut ocazii sa ma conving la fata locului de multe adevaruri ale lumilor atat de mult visate de romani inainte de ’89, devenite iata si accesibile (dar cu ce pret ?!)in cei 21 de ani scursi de atunci !
  Am scris “scursi” pentru ca asa mi se pare ca se scurg anii din trupul vlaguit al tarii mele, precum sangele dintr-un corp ranit de moarte (scuze pentru imaginea deloc linistitoare !).
  Cum am o multime de cunostinte aflate in situatia dvs, cu care am frecvent discutii contradictorii privind acest personaj malefic pentru Romania (evit sa vorbim prin telefon, deoarece stiu ca cei din America mai ales, sunt ascultati la fel cum sunt eu aici (ce vremuri, cand eram ascultati doar de odioasa Securitate !)
  Fata de astazi cand suntem ascultati de vreo 7(sapte) servicii secrete (macar de am avea posibilitatea de a ne alege de care vrem sa fim ascultati, dar in aceasta situatie, paradoxal, nu mai suntem ascultati 😉 ).
  Faptul ca un bun roman nu va putea fi niciodata acceptat de noul emitator de firmanuri, in functia suprema in stat, conditia de baza fiind acea umilitoare pozitie de care aminteste chiar Basescu in relatia sa cu licuriciul cel mare, ne face victime sigure ale acestei inginerii sociale care este noua ordine mondiala.
  Speranta noastra, a romanilor care ne mai pastram un dram de demnitate nationala este ca celelalte mari puteri ( care nu traiesc pe datorie, sau doar din speculatii bancare si bursiere, ci mai si produc ceva :roll: !) nu vor astepta ca latul sa ajunga la gatul lor spre a reactiona in vreun fel !

  Pana una alta Basescu este un presedinte imoral si din cauza multelor suspiciuni ce planeaza asupra alegerii sale, dar si prin incalcarea ( mai bine zis calcarea in picioare!) a oricaror reguli si legi inclusiv cea fundamentala ( pe care a inteles sa si-o puna sub fund :mrgreen: ) desi a jurat sa fie reprezentantul tuturor romanilor nu doar a celor 50,1 % ( in realitate ceva peste 30 %, pentru ca nu numai in diaspora s-a furat, ci si in tara !).

 • Enescu

  @Dorin Tudoran
  Aproape de acord cu dvs.. Nastase si Antonescu abordeaza gresit lucrurile: “no taxation without representation” priveste intr-un singur sens, nu presupune si valabilitatea reciprocei (“no representation without taxation”). Un stat poate acorda (sau nu) diasporei dreptul de a hotara in privinta conducerii sale si, implicit, sa acorde (sau nu) unei diaspore deloc (sau prea putin) afectate de alegerea facuta (excludem cazurile de “maxima afectare” Tismaneanu si compania) posibilitatea de a decide -- in situatii limita precum cea din 2009 -- care vor fi conducatorii celor din tzara (statul Israel, parca, nu acorda un asemenea drept diasporei sale consistente). Pe scurt, “de ce ar trebui sa decida Ixulescu, stabilit definitiv la NY, cu catel si purcel, pe cine trebuie sa inghit eu timp de un mandat aici, in Romania?!” ar fi o intrebare legitima pentru cetateanul roman care traieste in tzara. In orice caz, asta ar fi o tema de referndum mult mai buna decat cea a reducerii Parlamentului bicameral la unul unicameral. Dar mult mai putin avantajoasa pentru cei care “stiu”, dupa cum racnesc din fotoliile de la Cotroceni si Victoria, care este “interesul national”

 • Shadow

  Zero barat ca declaratie. In orice “razboi” mai ales cand cineva il pierde trebuie musai sa se gaseasca un “tap” ispasitor. La romani “tzapul ispasitor” e sigur din strainatate cand nu este o “minoritate”. “Agenturili” sunt o meteahna tare greu de depasit pt asa zisii politicieni.

  PS. “Nu ne vindem tara” o dam gratis la cine trebuie. Din pacate Autoritatea Electorala Permanenta scumpeste alegerile si discrimineaza independentii. Cresterea cuantumului garantiilor pt partide si idependenti este de doar 600%. Asta in timp ce “arhivarea” voturilor la care este obligata “autoritatea” este de vreo 6 saptamani. Dupa cele 6 saptamani “prinde hotul, scoate-i ochii”. Oricum dl baconschi a mai scos una “tare” la o asa zisa “dezbatere” tv. Metoda “babeasca” pt “votul prin corespondenta”.

 • sandor cristina

  Vă întreb pe dumneavoastră:credeţi că am putea sancţiona clasa politică eficient?Votul alb i-ar pune pe gânduri?I-ar trezi ceva?I-ar zgudui până la confesiune, îndreptare, remuşcare,adevăr, dreptate?Monarhia-care MONARHIA-ar constitui o soluţie? Angajarea unui guvern extern…mă tem că ar fi ca şi cu privatizarea….Vedeţi o ieşire???La sistem mă gândesc, trecând prin individ…dar asta durează….mă gândesc la sistem, instituţii…la cadrul larg…Cu mulţumiri!

 • Republique de Banana

  Nu stiu in ce masura votantii reali din diaspora au facut diferenta si l-au propulsat pe Basescu in al doi-lea mandat ,dar daca acest vot a fost decisiv ,in mod firesc romanii din interior se simt astfel frustrati .
  Dvs ,d-le Tudoran ,ati ales acea lume ,cu legile ei ,cu liderii ei (probabil mai responsabili ,mai controlati de sistemul care i-a propulsat) ,lideri care va asigura confortul si siguranta traiului ,pana la urma libertatea atat de mult dorita dar si mai mult clamata . Ce-ar fi sa va “alegem” noi liderii acelei lumi ,dupa “criteriile” noastre ,dupa “informatiile” pe care le avem noi despre candidatii vostrii ?
  Dupa cum bine stiti ,la noi adevarul nu se gaseste “la vedere” ci in folclor .Ei bine dvs nu mai aveti acces la acest fel de adevar si ca atare optiunea dvs este una bazata pe o informatie incompleta.
  O afacere ,o propietate in Romania ,v-ar obliga s-o protejati ,sa-i conservati sau sa-i sporiti valoarea si de aici obligatia de a va informa .
  Pana atunci,votul dvs ,este o opinie cu consecinte asupra altora ,fara pierderi in ce va priveste .
  Sigur ca cinci milioane dintre noi trebuie sa isi asume eroarea de a-l fi votat pe acest perfid ,saltimbanc ,Basescu ,dar pentru dvs cei cincizeci de mii care au facut diferenta ,pacatul e si mai greu !
  PNL si PSD cu liderii lor actuali au intrat intr-un joc politicianist ,isi dau cu parerea ,motiuni ,lotiuni,dat in judecata ,etc . Se prefac ca vor sa preia guvernarea .In realitate ,vor sa li se dea guvernarea !
  Cand preiei guvernarea ,inseamna ca ai un plan de redresare ,stii ce sa faci cu acea putere !
  Cand ti se da puterea ,ai o scuza ,electoratul iar a gresit !
  Programul politic propus in alegeri ,la noi e maculatura !Nici macar cel ce l-a scris ,nu-l mai reciteste sa-i puna semnele de punctuatie asa cum voi face eu cu acest text .
  Romanilor de pretutindeni ,toate gandurile bune .

 • Dorin Tudoran

  @Florin Iaru
  N-ai poe cine si de ce sa superi. Sa le luam pe rand:

  1. Exista mai multe categorii de romani care traiesc in afara tarii: cei care lucreaza pe contracte de o durata limitata; cei care lucreaza pe termen ceva mai lung; cei care s-au stabilit definitiv in afara tarii, dar si-au pastrat si cetatenia romana. Atata timp cat isi achita taxele/impozitele ce le revin (diferite, in functie de categoria in care se afla) nu vad de ce ar fi nevoie de o taxa de… vot. O asemenea taxa nu ar fi, in fapt, una de vot ci una p[e dreptul de a-ti exprima o optiune. O taxa care nu li se aplica cetatenilor romani ce traiesc in tara. Deci : o discriminare.

  2. Alegerile se castiga si se pierd in tara.

 • Dorin Tudoran

  @No name

  1. Am explicat in raspunsul catre Flori Iaru: atat vreme cat un un roman stabilit in strainatate isi achita datoriile de statul roman, nu vad de ce nu ar avea drept la vot sau de ce pentru a vota ar trebui sa plateasca o taxa neaplicabila cetateanului roman ce traieste in Romania. Nu vad cum pot intra in aceasta categorie investitoti straini, necetateni romani?!?

  2. Nu am folosit argumentul “aportului valutar”. Am folosit argumentul drepturilor egale ce li se cuvin tuturoro cetatenilor romani, indiferent unde traiesc. Ca un cetatean roman care traieste in Romania plateste alte taxe si impozite decat cel ce traieste in afara tarii mi se pare normal, atat vreme cat ei se bucura de beneficii diferite.

  3. Cetateanul roman care traieste in diaspora NU HOTARASTE soarta cetateanului roman ce traieste in tara. Are doar dreptul sa-si exprime o optiune. Ce HOTARASTE este rezultatul total al optiunilor. UIneptia politicilor poate veni si de la un candidat pe care-l votezi si de la unul pe care nu-l votezi.

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  1. Ruptura la care va referiti exista -- fara nici o indoiala. Ce a produs-o ce si de ce o o intretine este o discutie interesanta si… dura.
  2. Problema esentiala a dlui Antonescu este ca nu pare a sti cine este si din aceasta cauza unuyl ca mine nu poate intelege ce vrea dl Antonescu. Nimic personal.

 • Dorin Tudoran

  @smart

  Nu e buna resemnarea. Nu duce la nimic bun… Dar inteleg oboseala in care a fost aruncat electoratul…

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea

  cand semeni foarte putin si vrei doar sa culegi, cat mai mult, lucrurile nu au cum sa iasa bine…

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor

  1. Domn’ Radu, hai, lasati-o balta, cu americanii care sunt ascultati la telefon la fel cum erau ascultati romanii de Securitate sau cum sunt ascultati romanii de multimea de servicii secrete…
  2. Cine ziceti ca nu accepta un ales al Romaniei? “Licuriciul”? “Emitatorul de firmane”? Toti cei alesi pana acum au fost “acceptati”. Cum au decus relatiile lor cu “licuricii” este un alt subiect.
  3. Deci America nu produce nimic? Interesant. Dincolo de datorii…
  4. Victor Ponta crted ca se referea la furatul voturilor in tara, nu in diaspora, cand recunostea cu splendida candoare “Ce sa facem, au furat MAI MULT ca noi” (cam asa spunea, nu?). Nu afirma ca ceilalti au furat si ei nu; se tanguia doar ca ceilalti au furat mai mult…

 • mihai rogobete

  Frecţie la picior de lemn, revelaţia lui Crin Antonescu. Toţi căpşunarii îşi plătesc impozitele la locuinţele şi maşinile lăsate în ţară, apa, gunoiul, inclusiv asigurările de sănătate, câtă vreme, prin cetăţenie, au şi un domiciliu. S-o zică pe-a bună aliatul postcomuniştilor, că-i vorba despre impozitul pe anti-comunism.

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  1. Corect -- strategia “tapului ispasitor”.
  2. Votul “prin corespondenta” este folosit in multe locuri pentru cetatenii ce nu se afla in tara. Problema unui asemenea vot in alegeri romanesti o constituie altceva, nu metoda in sine: neincrederea cronica in institutiile statului.

 • Dorin Tudoran

  @sanda cristina

  1. Nu exista alta metoda mai buna de a sanctiuona asemenea lucruri decat prin vot.
  2. Da, institutiile statului sunt la pamant. Mimarfea statului de drept s-a perfectionat. In spatele acerstei “perfectiuni” se afla ruina institutiilor statului si, implicit, neincrederea cetateanului in asemenea institutii.

 • Dorin Tudoran

  @Republique de Banana

  1. Nici eu nu sunt sigur ca votul celor din diaspora (corect ori falsificat) a determinat singur realegerea lui Traian Basescu. Dar daca asa ar sta lucrurile, romanii din interior ar trebuie sa fie frustrati de incapacitatea lor de a determina rezultatul alegerilor. Cand majoritatea se supara pe forta minoritatii si o diabolizeaza inseamna ca nu exista un minimum efort de introspectie.
  2. Diaspora NU ALEGE SINGURA liderii din tara. Isi exprima doar o optiune, care nici macara nu este una “in bloc”, cum incearca unii sa prezinte situatia. Oamenii din diaspora au votat, ca si cei de acasa, individual…
  3. Daca traiesc in Romania, cetatenii americani nu sunt impiedicati sa voteze in alegerile americane…Sigur, a nu fi cetatean al unei tari dar a pretinde sa votezi in alegerile organizate in acea tara e o “dorinta” cam bizara. Dar nu de asa ceva discutam aici.
  4. De ce are votul meu consecinte asupra altora? Doar pentru ca am o optiune diferita de a altora — nici maca nu una diferita de a tuturor celor ce traiesc in Romania.
  5. O proprietate in Romania? Poate ca am. O afacere in Romania — asta-i alta poveste. Nu sunt putini romanii care s-au intors acasa, au investit in afaceri (si fara cei 20.000 de eruro oferiti de Mirtcea Geoana) etc. Cei mai multi au pierdut totul fiindca au fost inghititi de: rechinii de bloc, de cartier, de sector, de oras, de municipiu, de judet si de cei operand la nivel national. Recititi cum explica Geoana de unde vor veni acei 20.000 de euro pentru fiecare roman reintors in tara si deschizand o afacere. Veti intelege atunci ca totul era retorica electorala.
  6. Deci, diaspora este vinovata de realegerea lui Traian Basescu? Daca pierdea, suporterii lui basescu s-ar fi tanguit ca diaspora l-a ales pe Geoana. Alegerile se castiga, se pierd sau se fura acasa; mai ales acasa…
  7. Guvernarea (desi este o belea in acest moment) nu le-o va da nimeni. Ca se prefac a dori guvernarea este adevarat.
  8. De acord in legatura cu maculatura.
  9. Ganduri bune si dvs.

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  Imi era teama ca o sa credeti ca m-am referit la dvs cand am scris “Zero barat ca declaratie” :-). Nu nu era vb de dvs ci de cea a lui antonescu.
  Votul prin corespondenta este peste tot in lume un vot “exceptional” nu “natural”. Pt cei care chiar nu pot sa se deplaseze la o sectie de vot.
  Neincrederea cronica in institutiile statului sunt datorate pe de o parte atat “eficacitatii” acestor institutii in realitatea de zi cu zi(fiecare ar putea sa dea exemple aberante) cat si de “jocul de-anprostalea” practicat de cativa ani de a le “acuza” generic pt “imaginea” acuzatorului.
  Ca un “consumator” votare la Ambasada Romana din Paris am si eu “experienta” proprie despre fiecare votare. Si despre cea “amintita” de dvs (cand la ora 19 seara nu mai era nimeni la coada la vot dar tot s-au realizat “depasiri de plan” cincinal. O alta experienta care imi vine in minte a fost votul pt “europarlamentari”. La care nu a fost deloc aglomeratie si la care m-am dus insotit de cei doi “pusti ai mei”(7 si 3 ani atunci). Dl ambasador ii astepta afara pe “vip” si ii “baga in fata”(la o coada de minim 10 minute). In cazul meu cele doua vip-uri care s-au bagat in fata unui tata cu doi copii de mana erau dl Tiriac si dl “ambasador” de la UNESCO. Ca asa e “in tenis” la romani.

 • Republique de Banana

  D-nei Sanda Cristina
  Stimata doamna ,cele doua concluzii ,subliniate inginereste ,se bat cap in cap!
  Pornind de la a doua concluzie ,cand institutiile statului au fost compromise (uzurpate) de catre o grupare sau un sistem politic ,prima solutie ,nu mai are niciun efect ,afirmatia devenind un fals !
  Cei ce gandesc ca prin alegerile di 2012, situatia politica se va insanatosi ,fie sunt naivi fie sunt niste escroci .
  Excesele si derapajele de la respectarea Constitutiei ,nu au sanctiuni prevazute in legea penala.O fapta grava fara sanctiune penala,este o invitatie la recidiva .
  Din pacate lucrurile se vor perpetua pana la o noua explozie sociala care va pedepsi ea insasi autorii acestor derapaje .
  Deocamdata nu exista o forta politica suficient de responsabila prin calitatea membrilor sai ,care sa puna in text de lege acele sanctiuni de care vorbeam si sa dea si primele exemple care sa inhibe pornirile de destructurare a statului pana la urma .

 • Dorin Tudoran

  @Shadow
  1. Chiar daca era vorba de mine, e dreptul dvs. sa spuneti ce credeti despre un text al meu, o idee, declaratie etc.
  2. Exceptional ori nu, se practica. Nu metoda ca atare trebuie respinsa. ce trebuie facut este ca votul prin corespondenta sa nu devina o alta mina de aur pentru fraudari.
  3. De acord: neincrederea in stitutiile statului se datoreaza, in cea mai mare masura, contra-performantelor acestor instituii. Se mai datoreaza si manipularii: sunt in opozitie, las sa se inteleaga doua lucruri: a) cei de la putere dezonoreaza institutiile statului si b)daca vin eu la putere, institutiile statului vor fi ce trebuie sa fie. Ce se intampla in realitate, stim cu toti.
  4. Bun exemplul cu europarlamentarii. Tot diaspora este de vina pentru trimiterea la Bruxelles a unor persoane ca Vadim Tudor, Gigi Becali, Elena Basescu etc.?
  5. Vip-urile se bucura peste tot de un anume protocol. Daca in cazul unui ambasador mi se pare rezonabil tratamentul “preferential”, in cazul dlui Tiriac mi se pare mai asa-si-asa…

 • victor L

  Io cred ca ar fi corect si patriotic, in numele liberalismului, sa le luam si cetatenia diasporenilor.
  Doar asa se proceda in vremile nu demult apuse. De unde ne-au ramas destule sechele.

  Corect ar fi, pentru cei carora le ghioraie matele de foame, sa nu au aiba voie sa voteze; censul, mai mocofane, ai auzit de el?
  O sa voteze Vântu, ca are “cens”, dar o sa stea acasa 300.000 de pagubiti; Agopian se scapa, desi a fost tepuit de SOV, este intelectual, are materie cenusie suficinta sa hotarasca pentru prostime.
  Si o sa voteze si Grosan; si el are materia cenusie necesara. Dar in niciun caz Neculai Constantin Munteanu. Asta ne-a denigrat suficient.
  😉

 • No Name

  @Dorin Tudoran #18

  Bineinteles ca cetatenii straini care investesc in Romania nu pot intra in categoria cetatenilor romani cu drept de vot. Am folosit exemplul doar pentru a arata subrezenia argumentului “aportului valutar”, argument care, DACA AR FI DECISIV SI UNIC, li s-ar putea aplica, la fel de bine, si investitorilor straini. De ce nu? Si daca admiteti ca aportul valutar nu e un argument valabil, atunci ce-l indreptateste pe un cetatean care plateste taxe si impozite catre un alt stat sa contribuie la alegerea conducerii din tara in care traiesc eu, nu el? Dreptul natural?

  Cum ma ajuta pe mine diaspora sa ma opun abuzurilor unei puteri care imi ciupeste din drepturi la mine acasa? Vine prietenul din diaspora (care si prin votul lui m-a blagolsovit cu un guvern incompetent si/sau rau intentionat) sa protesteze, alaturi de mine, in fata Palatului Victoria, atunci cand drepturile imi sunt incalcate in tara in care eu, si nu el, plateste taxe si impozite? Suporta amicul meu din diaspora, care se simte indreptatit sa-mi indrepte viata cu votul lui prin telecomanda, asa zisele beneficii cu care ma blagoslovesc pe mine, nu pe el, politicienii pe care el i-a ales, nu eu?

  Afirmatia dvs., de bun simt, ca “alegerile se pierd si se castiga in tara” a fost, clar, infirmata in cazul Romaniei. In tara, alegerile prezidentiale de anul trecut au fost castigate de un candidat, dar a ajuns presedinte celalalt candidat, care a primit mai multe voturi din diaspora (fie voturi exprimate de votantii romanii din strainatate, fie voturi produse de “baietii” de la unele ambasade).

  Eu ma opresc aici cu comentariile, cel putin pana fac rost de legile electorale din tarile cu democratii mai bine chibzuite si vad care sunt asemanarile si care deosebirile dintre ei si noi.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L

  Domn’ Victor: am o idee ce pleaca de la una a dumneavoastra. Iat-o:

  1. Sustin propunerea dvs. de a li se lua cetatenia romana tuturor diasporenilor de oriugine romana.,
  2. Dupa care, sa se organizeze tot felul de alegeri: prezidentiale, parlamentare, eruroparlamentare si locale.
  3. Dupa care, daca nici atunci nu va fi NIMENI si TOATA lumea multumita de rezultate, sa li se ia tuturor votantilor traitori in Romania cetateniile si ele sa fie impartite, algoritmic, diasporenilor care, drept bonus pentru ca nu au mai fost de vina, primesc inapoi si peropriile cetatenii luate inainte de alegeri.
  4. Sustineti proiectul meu de salvgardare a Romaniei in contra diasporenilor habauci sau ma adresez tandemului Antonescu-Nastase?

  Contez pe solidaritatea dvs.!

 • Dorin Tudoran

  @ No Name
  1. Inca o data: nu diasporeanul v-a blagoslovit cu un guvern incompetent. Contributia lui a fost foarte mica (faceti raportul intre numarul votantilor de acasa si cel al votantilor din diaspora) in aceasta privinta.
  2. Nu, il indreptateste calitatea de cetatean roman. In plus, cei ce traiesc in diaspora platesc taxe si impozite in tarile unde s-au stabilit si anumite taxe in Romania. Zau, nu sunt sigur de raportul intre cei ce traiesc in Romania si nu-si platesc darile si cei ce traiesc in afara si nu-si platesc nici ei darile. Daca public o carte in Romania, mi se retin aceleasi sume ce le sunt retinute celor ce traiesc in Romania si publica…

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  Va ard degetele cand scrieti de Giogi si Tudora :-p

  va inteleg.

  VIP-urile nu intra pe acceasi usa (ambasadorii cu atat mai putin) si nici nu se prezinta acolo unde se prezinta “toata lumea”. Acum daca “cei doi” au venit impreuna ce doreti dvs sa il puna pe tiriac sa astepte? Sa fim seriosi.
  Ei vedeti de aia asa ma apuca si pe mine (ca si pe mariana) sa uit

  “adresa Ambasadei deja mi-a devenit usor tulbure si sunt toate sansele s-o uit complet”.

  Ce sa-mi mai bat capul ca sa se supere No Name pe mine? Cum il ajut eu pe el altfel decat “facand loby” pe unde sunt sau investind in Romania? A mai trimit si “bani de consum”? Ca am auzit mai nou ca si asta e “rau”. Mai bine ma abtin. Zau asa 🙂

 • victor L

  Sint pentru contra, dle Tudoran.

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  1. Multumesc, am corectat.
  2. Au venit impreuna? Ei, asta e interesant. Ma voi documenta.
  3. Nu, fereasca Dumnezeu! Tiriac este un VIP si inca unul foarte important. Ma gandeam doar ca exista difertente de protocol intre diiplomati si oameni foarte bogati.

 • Dorin Tudoran

  @ vitor L
  Pentru Contra, fotbalistul? Da ca asa stau lucruriule, atunci eu sunt pentru Ponta, baschetbolistul, pe care nu-l intereseaza (ca pe tatal sau) ce s-a intamplat inainte de decembrie 1989, fiindca el era pe atunci ocupat, chiar mai ocupat decat este azi: tragea la cos in curtea scolii. Cum am propus la timpul marturisirii: sugerez sa fie trimis inapoi in curtea scolii unde sa dea la cos, de dimineata pana seara.
  Deci, in mod echitabil: imi oferiti contra, va raspund prin ponta!

 • mihai rogobete

  Alături de suspendarea cetăţeniei, ar mai fi varianta ca toţi cei ce nu urmăresc Realitatea şi Antenele să fie suplimentar impozitaţi.

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete

  se aproba!

 • Shadow

  Naspa,

  Io o sa platesc “premiul cel mare” pe post de nasu mare. Nu apuc decat sporadic sa ma uit decat la TVR international. :-p. dar daca “tara o cere” deh ne facem “luntre si punte.

  Dle Tudoran,
  Dl ambasador Unesco, Tiriac si “nepotelul” dlui ambasador au intrat pe “poarta impreuna”. Nu sustin ca au venit in “aceeasi masina” zau asa ca nu stiu. Eu eram la “usa” de intrare in Ambasada nu la Poarta :-p. M-am prins ca dl baconski ii astepta din moment ce era in curte. Era o frumoasa zi cu nitel soare.

  PS. Icre negre si mititei nu am vazut. Recunosc onest. Poate erau “in biroul oval” de ambasador.

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  Nepotelul dlui ambasador UNESCO?

 • No Name

  Domnule Tudoran,

  Nu inteleg, vi se pare ca nu ma exprim destul de clar? Contributia diasporei la ultimele alegeri din Romania a sucit balanta in favoarea candidatului care primise mai putine voturi in interiorul tarii. Fara contributia (mica, mare, cum o fi fost ea!) a diasporei, alta ar fi fost situatia astazi in Romania; nu stiu daca neaparat mai buna, dar, oricum, diferita, fiindca alti oameni, cu totul altii, ar fi stat azi in cele doua palate: Cotroceni si Victoria.

  Cat despre faptul ca daca publicati si vindeti carti in Romania platiti un impozit in Romania, exact asta mi s-ar intampla si mie daca as publica si vinde carti in State sau in alta tara: as plati un impozit acolo, pentru ca intre state exista acorduri bilaterale de evitare a dublei impuneri si pentru ca prin aceste acorduri, in general, impozitele se platesc in tara in care isi au originea respectivele venituri impozabile. Inteleg, asadar, ca, tot dreptul natural ii indrituieste pe diasporeni sa contribuie la alegerea politicienilor romani. Ramane sa vedem daca la fel se intampla si in alte tari. Din cate stiu eu, in Grecia, de pilda, situatia sta diferit!

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  Asa am inteles ca era nepotelul ca a venit cu familia. Poate ma insel.

 • Dorin Tudoran

  @No Name

  Ba da, va exprimati foarte clar, dar asta nu in seamna ca am motive sa fiou de acord cu unele din afirmatiile dvs. Continuu sa cred ca:

  a) Mai degraba altul al fi fost castigatorul alegerilor prezidentiale din 2009, daca in Romania electoratul ar vi tota masiv in favoarea lui Mircea Geoana. Nu a facut-o.

  b) Aveti dreptate, nu stim daca alta ar fi fost situatia, daca Mircea Geoana devenea presedinte. Dar nu a devenit. Si, repet, nu doar din vointa diasporei. Oricum, inteleg ca dvs. ati avea mai multa incredere in geoana decat in basescu. Foarte bine. Faceti tot ce va sta in putinta ca data viitoare geona sa castige. Nu-mi place ce vad azi in Romania, dar nu doar la cei care conduc, ci si la cei care ar fi vrut sa conduca. Un exemplu-intrebare: dvs. cam cata incredere aveti in cuplul pesedist Geoana-Ponta, care prin Geona afirma ca Ponta l-a sfatuit sa nege (adica sa MINTA) ca a fost in noaptea de pominca in vizita la Vantu pentru ca Ponta sa nege (adica s-al faca mincinos pe Geoana) ca asa ceva s-ar fi intamplat. Deci, inca o data, da, situatia ar fi fost diferita: in sensul ca ajungeau la Cotroceni si Victoria alti oameni, care ar fi mintit altfel. O consolare?

  c) A considera ca a impune restrictii de vot diasporei sau a contditiona dupa cum ne taie capult dreptul ei de a vota doar spre a fi sigur ca vor castiga cei pe care ii doresc unii dintre noi (deci nu toti) nu mi se pare o solutie. De ce sa joace diaspora rolul de ajuta pe unii sau pe altii sa castige nu-stiu-cine.

  d) Diasporenti platesc impozite in Romania nu doar daca publica in ziare sau carti. Era un exmplu. Ei platesc si alte impozite -- de la taxe de proprietate la altele.

  e) Ideea ca daca ar disparea votul diasporenilor ar castiga “cine trebuie” este amuzanta. Oricine ar castiga, o parte a electoratului ar fi nefericita. Asa ca, fie cu diaspora, fie fara ea, unii se vor bucura de rezultatul unor alegeri, altii -- nu.

  f) Daca ideea dvs. ar avea succes si lucrurile tot nu ar iesi cum vor unii, s-ar trece apoi la restrictii pentru cei al caror nume incep cu anumite litere, apoi impotriva stangacilor ori dreptacilor etc. Glumesc dar nu prea mult. Romania nu a fost condusa aiurea in multi dintre acest ani post-1989 din cauza diasporei si a intereselor ei, ci din cauza dezinteresului celor alesi de a face ce trebuie. Aruncatul pisicii moarte din gradina tarii in ograda diasporei nu rezolva nimic. On ivrajbire stupida ce nu poate face altceva decat sa adauge la falsele probleme din cauza carora unii se fac a nu observa adevaratele probleme.

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  Sa-i traiasca!

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  Sa-i traiasca si nu oricum ci numai bine.

 • mariana

  Cate cineva si-a exprimat parerea ca noi astia, raspanditi prin lume, n-am prea sti care este realitatea din Romania. Cred ca aveau dreptate. Noi stim ca lumea moare de foame, ca serviciile pentru populatie sunt ca si inexistente, ca sunt multi someri si multe nu functioneaza… Stim, dar stim gresit !
  Pentruca altfel, de ce “No Name” n-ar gasi cateva zeci de mii de concetateni care sa-l insoteasca la Palatul Victoria ( benevol si “neorganizat !”) pentru a-si cere drepturile, pentru a explica ca asa nu se mai poate ??? Eu, una, ma ofer sa particip. In fond, in iunie ’90, am ajuns in Piata Universitatii venind tot din strainatate (dupa 14 ani). M-am obisnuit si sa fiu numita “dusman al poporului”, cum se pare ca am redevenit… Si ca sa fie toate bune, promit solemn sa nu mai votez. Cu un vot nu se face primavara, e drept, dar…
  * * *
  @Shadow # 40
  Domnule, va rog sa incercati sa va amintiti. Spuneati ca ziua era frumoasa, cu soare atunci cand v-ati dus cu baieteii dvs. la votare. Dupa aparitia d.lui Tiriac cu toate “umbrele” lui de foarte lunga data, ziua a ramas la fel de insorita ?!? Daca da, ce noroc au unii…

 • Radu Humor

  @Dorin Tudoran :

  “. Domn’ Radu, hai, lasati-o balta, cu americanii care sunt ascultati la telefon la fel cum erau ascultati romanii de Securitate sau cum sunt ascultati romanii de multimea de servicii secrete…”

  Pai, deja am lasat-o !
  Doar ca peste… balta :roll: ….

  Cat despre VIP -uri constat ca nici aici ale noastre nu seamana cu ale altora .
  Nu ca ale noastre ar fi mai urate sau nu atat de bogate, ci pentru ca alea “din afara ” au mult mai mult bun simt si respect pentru omul de rand !

  @No name # 42
  O judecata logica ne spune ca nici intr-un caz ceilalti ar fi fost mai netrebnici ca astia !
  Pentru ca mai rau de atata nu se poate :mrgreen:
  Si asta intradevar cu ajutorul celor din diaspora, folositi pe post de tapi ispasitori, desi mismasurile le-au facut alde Baconschi si Branza, bine sfatuiti din tara !
  Se pare ca este inca un exemplu de asmutire a unei categorii asupra alteia, mai ales ca si alte bloguri au preluat prompt acest subiect :roll:

 • Radu Humor

  A se citi:
  “au mai mult respect fata de omul de (la) rand”

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor
  Domn’ Radu, nu din spirit de contrazicere, dar trebuie sa va reamintesc ca intotdeauna se poate mai rau. Asta, peste tot in lume. In Romania zicerea asta se pare ca are chiar si mai multa acoperire decat in alte parti. Recunosc insa ca este suficient de rau pentru a-ti lumea in cap.

  La asmutit nu ne intrece nimeni. Apoi, tot… diaspora e de vina!

 • Florin Iaru

  Dorin, nu am scos nici măcar o vorbuliţă despre cei care, trăind în lume, varsă impozite statului român… Aici, zic eu, nu încape nici o îndoială, darmite o bănuială…

 • Mara

  Eu cred ca voturile diasporei vor cintari si mai mult, deoarece in curind vom putea vota prin intermediul calculatorului si atunci votul va fi masiv. Si vor vota cei interesati si informati. Fenomenul nu trebuie subestimat, pentru ca daca ne gindim numai la valurile plecate imediat dupa mineriade, generatia mea a “decreteilor” nu sintem de neglijat. In general cu studii superioare si care se informeaza constant despre Romania prin net.
  Am lucrat 5 ani consilier juridic imediat dupa terminarea facultatii si in plina “privatizare” cu dubioasele FPS, FPP, m-a apucat lehamitea si mi-am dat demisia, plecind si din Romania. Nu regret, pentru ca am trei baieti minunati si un trai decent. Vacantele de vara le petrecem in Romania.
  Multi romani au incheiat contracte la Casa de pensii platind contributii si daca nu locuiesc in Romania, deci nu vad de ce sa nu aiba dreptul la vot. Odata ce nu ai renuntat la cetatenia romana ai acest drept. Declaratiile acestor politicieni mi se par cinice si cred ca este paguboasa aceasta ironie ieftina. La ritmul la care se pleaca si acum din Romania -- un adevarat fenomen din pacate -- in mare parte fiind si oameni instruiti, sint necesare chiar niste politici de mentinere a contactului cu ei, nu ironii care cred acesti politicieni ca-i ridica in ochii electoratului din Romania.
  O zi buna.

 • Daca_nu_nu

  Doamne, Doamne, dac-ar durea prostia, cred că ar fi pline spitalele de politicieni… Fiuuu… Au pus botul băieţii: şi dl Antonescu şi dl Năstase. Prin urmare, s-au lins pe bot de voturile diasporei, fiindcă odată scăpat porumbelul, salutare, taică, şi noroc!, cum ai da-o, n-o mai poţi drege. Dl preşedinte a câştigat alegerile la mustaţă şi a pus câştigul pe seama diasporei, căreia i-a mulţumit -- nu o dată -- la modul foarte sincer şi foarte călduros. După care, dl preşedinte şi-a văzut de trebile d-sale, convins, cred eu, că prima mişcare a opozanţilor va fi aceea de scăpa de voturile incomode. Iar opozanţii, să fie cu iertare, au pus-o!, jucând exact partitura aşteptată.

  „La asmutit nu ne intrece nimeni.”
  Exact!

 • Dorin Tudoran

  @Florin Iaru
  Clar n-ai scos, ca te mancam de viu daca scoteai

 • christian

  Având în vedere că de ani de zile, din impozitele pe care le plătesc în Germania, România beneficiază de fonduri de dezvoltare de tot felul, de ajutoare umanitare, de fonduri nerambursabile, şi, mai nou, de fonduri structurale (pe care nu e capabilă să le absoarbă întrutotul, dar asta nu e vina mea!), consider că am tot dreptul la vot. Şi, ca să fie clar, l-am votat pe dl. Antonescu, la fel cum au făcut-o majoritatea cunoscuţilor mei. (Restul pretind că şi-au acordat votul d-lui Geoană.) De voturi acordate d-lui Băsescu n-am auzit în anturajul meu…) Deci pot considera că m-am absolvit de “datoria financiară” în avans şi că voi continua s-o fac, fără ca guvernul care mă încasează să mă întrebe dacă îmi convine sau nu? Poate că dl. Antonescu a uitat (sau nu cunoaşte) asemenea detalii şi ar trebui ca cineva să îi aducă aminte (sau să-l informeze, după caz) despre caducitatea ideii sale…

 • Florin Iaru

  Pe mine nu mă interesează cine cîştigă alegerile. Adică mă interesează, dar nu pot avea nici un resentiment faţă de cei care decid altfel. Înţeleg că trăim într-o lume democratică, în care votul majoritar contează. Asta e regula, mă supun ei, chiar dacă încerc să o schimb! Dacă aţi urmărit ce am spus pînă acum, ultimele votări m-au întristat şi mi-au pus în faţă o variantă imposibilă: am avut de ales între mîrlan şi gogoman. Ceea ce spun eu priveşte DEOPOTRIVĂ şi cei 3 milioane de români din ţară care nu plătesc impozit statului român. Deci: nu am nimic cu diaspora, ci cu egalitatea în drepturi şi obligaţii. Să nu credă careva că aş fi fost fericit cu Geoană preşedinte! Vade retro, Satana! Nu era nimic de ales. Nici măcar un rău mai mic!
  Cît despre votul prin corespondenţă, sînt curios ce-o să iasă. Sînt gata să pun pariu cu Victor L că vom avea 2 milioane de voturi. Hai, unu jumate! Prietenii ştiu de ce!

 • sfintu sisoe

  noi astia din diaspora am votat exact ceea ce romanii din romania au pus pe liste.
  nu diaspora l-a pus pe basescu,geaoana,crin,vadim,iliescu,etc pe listele alea.astia au ajuns acolo pentru ca au fost alesi in interiorul romaniei.
  iar daca romanii din romania ar iesii la vot si si-ar exercita dreptul constitutional,n-ar mai fi nevoie sa-si faca griji de cum si cu cine-ar vota diaspora.
  crin si usl-ul cunosc bine situatia diasporei si cum s-a votat.de aceea ei nu-si pun nici o speranta in voturile diasporei.
  pentru ca diaspora in marea ei majoritate e formata din cei plecati in vremea comunismului sau cei plecati dupa mineriade.deci clar nu-s simpatizanti usl.
  ailalti care-s ba pe la furat,ba pe la produs,nu cred ca-si vor pierde o secunda din viata lor ca sa aiba cea mai mica grija in privinta votului.

 • Dorin Tudoran

  @Mara

  Tema de gandire pentru noi toti, inclusiv pentru domnii Antonescu si Nastase:

  Am mentionat intr-un text de acum cateva luni ca. timp de aproape 15 ani, am lucrat in cea mai mare fundatie din lume care se ocupa de alegeri (partea strict tehnica, dar care vede si partile politice, economice, sociale etc…) si ca in 2006, am facut parte dintr-un grup de lucru international care s-a aflat (si nu doar in treaba…) in Mexic. Competitia intre Calderon si carismaticul primar al capitalei mexicane, Obrador, a fost cumplita. Obrador nici nu a vrut sa recunoasca initial ca a pierdut. Nu i-a venit sa creada ca a pierdut. Ca si… Mircea Geoana. I s-a dovedit in cateva randuri si, pana la urma, a acceptat infrangerea, dupa ce cele doua instante supreme au dat hotararea definitiva. Una din erorile esentiale a fost aceea ca, dintr-un exces de populism, a anuntat ca in momentul in care devine presedinte, pune Statele Unite “cu botul pe labe” si lasa America fara milioanele de mexicani care muncesc acolo . Era sigur ca a dat lovitura cu acest mesaj! De fapt, si-a dat singur peste picioare. Reactia mexicanilor din America si a rudelor lor de acasa, care traiesc din ce le trimit cei din State a fost sa-i intoarca spatele lui Obrador (de altfel, favoritul lor!) si sa-l voteze pe Calderon. Aveau dreptate: ce ar fi avut ei de castigat — cei muncind in America si cei sustinuti material de acestia acasa -- daca Obrador ajuns presedinte ar fi tinut-o gaia matu sa “puna America cu botul pe labe”? L-a pus pe el diaspora mexicana din America “cu botul pe labe”. Norocul unor guralivi ca dnii Antonescu si Nastase este ca diaspora romaneasca din America (dar si din alte zone) nu este, nici pe departe, de forta celei mexicane din America…

 • Florin Iaru

  @Mara
  Asta dovedeşte că sînteţi, cred eu, filoloagă. Curba lui Gauss zice cu totul altceva despre aportul inteligenţei la luarea unei decizii colective.

 • Dorin Tudoran

  @sfintu sisoe

  Adevarat: s-a lucrat cu marfa clientului.

 • Dorin Tudoran

  @christian
  1. L-ati votat pe dl Antonescu? In care alegeri, fiindca aici disputa se duce in jurul prezidentialelor din 2009 Basescu vs. Geaona.
  2. Cam asta am incercat sa fac: sa le semnalez dlor Nastase si Antonescu cat de “stralucita” este ideea domniilor lor.

 • Dorin Tudoran

  @Florin Iaru
  Daca (1) votul diasporez prin corespondenta va fi “triat” de vrednici diplomati romani si (2) daca dl Baconschi va continua sa burduseasca diplomatia romaneasca cu degustatori de vinuri, iubitori de ochelari de soare, comici vestiti dar rasuflati spre a intari randurile si asa consolidate ale vechilor ofiteri de Securitate sub acoperire diplomatica, atunci s-ar putea ca din aproximativ 2 milioane de voturi, 2.8 milioane sa fie in favoarea catindatului “celui mai potrivit”. Si iarasi, cei de acasa nu vor avea nici o vina, de parca poe dl Baconschi si pe altii tot diaspora i-a pus unde se afla azi…

 • christian

  În turul 1 l-am votat pe dl. Antonescu; la turul al 2-lea nu am mai fost (175 km de domiciliu…)

 • Dorin Tudoran

  @christian

  Multumesc pentru clarificare!

 • victor L

  Poate mi-a scapat: diasporenilor nu doar votul le-ar trebui interzis, daca tot au plecat si ne-au lasat, ci si vorbirea in dulcele grai. De cum pasesc peste granita, inafara, trebuie luata cetatenia si interzisa exprimarea in romaneste.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L

  Bag seama ca va bate gandul Restauratiei, caci alfel nu pot sa ma “esprim”, vorba lui Nea Ceashka…

 • victor L

  Dle Tudoran,
  lasind la o parte vorba aia cu un prost care arunca o piatra in apa si multi destepti nu reusesc s-o scoata, trebuie sa recunoastem: diasporenii ne plac si ne gidila la orgoliu doar atunci cind iau premiul Nobel ori primesc alta recunoastere de la straini.
  Atunci salivam de placere, ne dam cu caramida in pietul de arama; dar nu cumva ipochimenul sa aiba alte vederi politice. Si astea trebuie sa ne fie pe plac.

  De asta il sustin pe Crinel; ati plecat din tara? ce mai vreti cu noi?
  (Ii suspectez pe cei plecati de o smecherie: nu au repetat anii la facultate si au sters-o in timp ce altii .)

 • Sa il suspectam pe liderul “liberal” ca s-a gindit inainte de a lansa ideea -- lucru improbabil, dar … ? Avem, atunci, inca un ingredient al viitorului(actualului) populism antonescian.

  Dupa populismul lui Iliescu (liniste, secuprivatizare, coruptie, capitalism de cumetrie) si dupa cel al actualului presedinte (anti-coruptie declamatorie, reforma … in blogosfera, ogari ideologici de soi) -- pe dl. Constantinescu il sarim la acest capitol, e doar o opinie -, avem un nou tip de populism: inconsistent, retoric, subtirel.

  Daca dl. Antonescu si-a facut vreun calcul, eu, unul nu ii gasesc decit o logica: aceea de a antagoniza si mai mult cele doua tabere. A preluat ideea -- gresita, evident -- ca diaspora e “vinovata” pentru alegerea lui Basescu. A adaugat inca o idee (probabil) gresita ca majoritatea diasporei va vota acelasi grup politic ca si data trecuta. Si, inspirat probabil de inteligenta contagioasa a dlui Ponta -- colegul de procente -, a tras concluzia ca ar putea obtine mai multe voturi daca antagonizeaza.

  Apropo de voturi din diaspora, imi amintesc de propaganda facuta pe online de o … persoana importanta -- nu ii dau numele, important e fenomenul, nu omul. Fiecare vot conteaza, spunea destul de agitat domnul respectiv, dupa ce in tara se aflase rezultatul partial. Peste citeva zile, sarbatorind victoria, acelasi domn marturisea ca Domnia Sa, de fapt, nu a votat, pentru ca nu are drept de vot. Sper ca nu exagerez, am vazut aici diferenta uriasa dintre increderea intr-un fel de “bine” (fie el inteles ca “rau mai mic”) si calculul rece al propagandistului. Stiu, pe de alta parte, cum altii au mers sute de km pentru a vota. Acestora, un “liberal” ca dl. Antonescu le-a spus indirect ca nu prea este interesat de votul lor. Nimic de facut.

  Pun si eu o suma de bani pentru optiunea mentionata mai sus. Daca se string citeva milioane de votanti de acest fel, presedintele “nostru”, “none of the above” va fi, in mod cert, cel mai bun presedinte.

 • @Dorin Tudoran # 44

  Simt ca ati luat-o in nume personal, ceea ce in ruptul capului n-as fi vrut. Eu voiam doar mai multe argumente in favoarea dreptului diasporei de a influenta votul romanilor din tara. As mai vrea o comparatie cu situatia din alte state, astfel incat solutia romaneasca la problema sa poata castiga suportul majoritatii romanilor din diaspora si din tara, tocmai pentru a nu mai alimenta inca un motiv de clivaj. Sigur, nu e obligatia dvs. sa ne faceti o analiza “rece”, comparativa, ci a politicienilor care vin cu idei si cu pretinse solutii la problema.

  Referitor la punctele din raspunsul dvs. (pentru care va multumesc), va raspund, la randul meu, tot punctual:

  a) Nu, nu am incredere nici in Geoana, nici in Basescu. Deocamdata, bilantul regimului Basescu este un dezastru, statistic vorbind, atat social, cat si economic si cum vreti s-o mai luati. Nici coruptia n-a combatut-o eficient (ca degeaba o sufoci intr-o parte daca o incurajezi in cealalta!), nici spor de democratie si eficienta nu ne-a adus, nici mai multa prestanta internationala, ci, (referitor la toate punctele enumerate mai sus) -- dimpotriva!

  b) Nu-mi place ca Ponta l-a indemnat pe Geoana sa minta ca n-a fost la Vantu, dar imi displace chiar mai mult sa-l vad pe Traian Basescu acuzandu-l pe Geoana de ceea ce el insusi a facut, si anume O VIZITA INCOGNITO LA VANTU, in ajunul alegerilor din 2004. Atunci intalnirea a avut loc mult dupa miezul noptii, sub podul de la Tancabesti. Si, in fond, ce capat de tara ar fi ca intr-o tara libera niste candidati la presedintie, respectiv Basescu in 2004 si Geoana in 2009, se intalnesc cu un cetatean liber la acea ora, si anume SOV? In acest caz insa, Traian Basescu s-a dovedit si fariseu, in timp ce Geoana doar un politician incapabil sa minta cu “talentul” contra-candidatului sau. Ca doar nu degeaba supranumele pe care o l-a dat Iliescu s-a lipit de el ‘”ca marca de scrisoare”.

  c) Eu nu cred ca Johannis ar fi mintit, de la Palatul Victoria, cu nonsalanta cu care o face Boc. E drept, insa, ca nu stiu – fiindca istoria nu e contrafactuala, daca Johannis ar fi fost mult mai competent decat Boc, dar, pana la proba contrarie, pot sa cred ca ar fi fost. Din acelasi considerent, nici dvs. nu-mi puteti dovedi ca ma insel.

  c) Nu vreau nici sa impiedic, nici sa conditionez votul diasporei. Vreau doar suficiente argumente, in afara celui al dreptului natural, pentru a considera ca dreptul diasporei de a vota e la fel de indreptatit ca dreptul meu.

  d) In fine, si romanii rezidenti in Romania platesc impozite pentru proprietati detinute in alte state, asa ca asta nu e un argument suplimentar. E vorba, asa cum am mai spus, despre acordurile dintre sate vizand evitarea dublei impozitari.

  e) Ideea ca daca ar disparea votul diasporenilor ar castiga “cine trebuie” nu-mi apartine. Ea este, intr-adevar, foarte amuzanta, la fel la comica precum ideea ca, daca s-ar inchide “antenele” lui Voiculescu, tot romanul ar duce-o mai bine si ar fi mai fericit. Prin simetrie, daca s-ar inchide antenele, o parte a publicului ar fi nefericita, iar alta parte foarte fericita.

  f) Spuneti dvs: “Daca ideea dvs. ar avea succes si lucrurile tot nu ar iesi cum vor unii, s-ar trece apoi la restrictii pentru cei al caror nume incep cu anumite litere, apoi impotriva stangacilor ori dreptacilor etc.”

  Eu insa nu am intels deloc la care dintre “ideile” mele va referiti. V-am spus ca nu urmaresc, Doamne fereste!, sa suspend vreun drept al diasporei, ci doar sa spun ca AVEM NEVOIE DE ARGUMENTE SI EXEMPLE CONCRETE (din alte tari), in sprijinul uneia sau alteia dintre pozitiile exprimate in Romania cu privire la dreptul diasporei de a CONTRIBUI cu unul-doua milioane de voturi la alegerea presedintelui Romaniei.

  Si, ca totusi sa inchei intr-o nota de destindere:

  Cineva, nu mai stiu cine -- cetatean dintr-o tara U.E., spunea ca normal ar fi sa putem vota cu totii, nu doar americanii, pentru alegerea presedintelui Americii! Pentru ca -- spunea el -- , presedintele SUA e atat de puternic si America influenteaza atat de multe lucruri in lume, cum ar fi politicile si directiile economice, impartirea resurselor, actiunile militare etc., incat, indirect sau chiar uneori direct, ne intereseaza pe toti cine conduce America. Persoana respectiva spunea ca resimte la fiecare scrutin aceasta dorinta pregnanta de a putea vota la alegerile americane, pentru ca isi da seama cat de mult il afecteaza si pe el rezultatul acelor alegeri, chiar daca nu locuieste in America si nu e american.

 • Radu Humor

  Ce noroc ca inca nu se poate interzice dreptul de a gandi !
  Deocamdata intr-un anumit fel :roll:
  Ce-ati zice daca toata tevatura asta cu voturile din diaspora s-ar dovedi pana la urma caduca, sau mai interesant, folositoare chiar uslasilor, care le vor intoarce cu aceasi moneda frauda precedenta !
  Portocalii mai cred ca va fi din nou un scor strans si vor putea aduce din condei (folosind vechea marota a diasporei ) cateva mii de voturi in plus pentru cel sustinut de ei, dar se pare ca nemultumirea-i prea mare ( si daca nu m-ar contrazice domnul DTudoran, as zice ca nu numai in tara :roll: ) si lumea buna sau inconstienta nu va mai risca sa ramana in case, daca vor sa nu ramana fara ele ( unii le-au si pierdut deja !) si vor iesi in numar mare la vot.
  Iar in aceasta situatie nici macar Licuriciul cel mare ….
  Gata !

  P.S. Guvernul Republicii Moldova a fost obligat sa retraga din Parlament o lege care viza legiferarea homosexualitatii cu motivarea ca nu s-au asteptat la reactii atat de puternice din partea societatii civile, dar mai ales a Patriarhiei Moldovei care nu a fost de acord cu aceasta lege !
  Cineva spune ca Legea ar fi caduca deoarece dupa parerea lui in Moldova nici nu mai sunt homlesi, toti cei care au fost, fiind plecati in tara mama, unde …. 😆

 • Dorin Tudoran

  @ No name

  Fiti linistit. Nu am luat-o personal. Discutam, ne mai si infierbantam, dar atat vreme cat exista buna credinta, coliziuynile nu sunt decat fenomen naturale. Se intampla ca dvs. imi cereti niste argumente pentru un lucru care mi se pare limpede -- dreptul unui cetatean de a paricipa la alegeri chiar daca traiesti in afata tarii a carei cetatenie o poarta. Poate ca este prea laxa intelegerea mea in legatura cu drepturile inalienabile ale unei categorii de oameni sau, cine stie, poate este intelegerea dvs. mai restrictiva decat a altora.

 • Dorin Tudoran

  @ fides et veritas

  Ma intreb, deseori, daca nu cumva din cauza ca multi am pus foarte multe sperante in mandatul dlui Constantinescu nu i-am judecat mai aspru decat se cuvenea neimplinirile.
  Persona importanta a facut propaganda electoral in draci, cand am mentionat acest lucru a raspuns ca nici vorba, iar cand am postat dceva de pe blogul persoanei respective raspunsul a fost piramidal, cam asa :’ Aaaa, asta nu e propaganda electorala, caci la mine pe blog fac ce vreau….”?!?

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor

  Dl Tudoran nu va contrazice, va pune doar o intrebare: va referiti la “homosexuali” sau la “homlesi”?… Cine au plecat din Moldova?…

 • lucid

  Prea multa incrancenare pentru un subiect mai putzin decat minor (!!). Alegerile se castiga si se pierd IN ROMANIA. Cat priveste impozitele, Vasile Gogea a pus punctul pe i: crunta realitate romaneasca este cacampionii pacalirii statului sunt tocmai “sponsorIi” jalnicei hopozitzii pederasto-lebarale si ai latrailor care se cred formatori de opinie la latrinele teveu sau pe hartie -- din pacate nu igienica, deci nefolositoare -- gen puturiciu (ala care ne-a furat 300 milioane USD in Libia) sau celebrul puscarias delapidator de faina de la Vaslui. Apropos de ultimul, nu potzi decat sa ramai mut de admiratzie fatza de intzelepciunea legata la ochi a burlancei de la trebonalul Bucuresti (cel al costinoaiei cu barbat’su mafiot mana dreapta al pusului la pastrare general sepepeu iliescan) care i-a luat dosarul vantu judecatoarei de pana acum PENTRU CA JUDECA PREA REPEDE. Asa ca, ce diaspora, ce vot prin corespondentza, daca nu vidanjam banditzii ce se ascund sub faldurile legatei la ochi cu balantza nu iesim din rahat.

 • divanuriletomitane

  Adrian Nastase, Crin Antonescu ….? MAI BINE SA NE IMAGINAM CUM SE POATE CEVA NOU….Deoarece ne e foarte greu, sa vedem cum gandeau « ai lor » odata….Si apoi sa vedem daca putem face ceva cu « ai nostri »…., daca s-a schimbat ceva esential de la Friedman incoace….

  Tendinte ale Noului in capitalism

  Sa revizualizam cum era perceputa odata din occident libertatea in statele socialiste, realitate pe care o cunoastem in mare masura. Ne intereseaza acum aceasta re-actualizare a problematicii, e drept, in contexte diferite, atunci politic, acum economic, si sa ne gandim, precum Milton Friedman odata, indirect, la formula lui Noica : “ Cum e cu putinta ceva nou ? “

  MILTON FRIEDMAN SCRIA * : “ O trasatura a unei societati libere este, desigur, libertatea individului de a sustine si de a face propaganda pe fata pentru o schimbare radicala in structura societatii – cata vreme aceasta pledoarie se rezuma la persuasiune si nu include forta sau alte forme coercitive. Este o dovada a libertatii politice din societatea capitalista faptul ca oamenii pot pleda si milita deschis pentru socialism. In mod corespunzator, libertatea politica ar trebui intr-o societate socialista sa permita oamenilor sa sustina in mod liber introducerea capitalismului. Cum poate fi mentinuta si protejata libertatea de a pleda pentru capitalism intr-o societate socialista ?
  Pentru ca oamenii sa pledeze pentru orice, ei trebuie, in primul rand, sa fie in stare sa-si castige existenta. Acest lucru ridica deja o problema intr-o societate socialista, intrucat toate slujbele sunt sub controlul direct al autoritatilor politice. Ar insemna un act de autonegare a carei dificultate este subliniata de experienta SUA de dupa al doilea razboi mondial, in problema “sigurantei” prezentate de angajatii federali, pentru ca un guvern socialist sa permita salariatilor sai sa pledeze pentru o politica nemijlocit contrara doctrinei oficiale.
  Dar, sa presupunem ca acest act de autonegare este realizat . Pentru ca pledoaria pentru capitalism sa insemene ceva, sustinatorii ei trebuie sa fie in stare sa-si finanteze cauza : sa sustina intruniri publice, sa publice brosuri de propaganda, sa inchirieze spatii de emisie radio, sa editeze ziare, reviste s.a. Cum ar putea acestia sa-si procure fondurile? Ar putea exista si se pare ca exista in societatea socialista oameni cu venituri mari, poate chiar cu sume mari de capital, dar probabil acestia ar fi neaparat inalte personalitati oficiale. E posibil sa concepi un oficial marunt in socialism, care-si pastreaza postul, desi pledeaza pentru capitalism, dar frizeaza credulitatea sa-ti imaginezi ca varful conducator socialist finanteaza astfel de activitati “ subversive ”.
  Singura sursa de fonduri ar fi sa se adune mici sume de bani de la un numar mare de persoane oficiale cu rang mai mic. Dar nici acesta nu este un raspuns realist. Pentru a obtine aceste resurse, ar trebui ca un numar mare de oameni sa fie convinsi, iar problema noastra este tocmai cum sa initiezi si sa finantezi o campanie destinata acestui scop. Miscarile radicale din societatile capitaliste nu au fost niciodata finantate in acest chip. In mod tipic, ele au fost intretinute de cativa indivizi bogati, care erau partizani convinsi – de un Frederick Vanderbildt Field sau o Ana McCornick Blaine sau un Corliss Lamont, pentru a mentiona doar cateva nume care s-au facut cunoscute recent sau de un FRIEDRICH ENGELS, pentru a merge mai inapoi, in trecutul istoric, Aici intervine rolul inegalitatii de avere in ocrotirea libertatii politice, care numai rareori este observat – rolul patronului.
  Intr-o societatea capitalista, pentru ca sa aduni fonduri in vederea lansarii unei idei, oricat de bizare, trebuie doar sa convingi cativa oameni bogati si exista multe asemenea persoane, multe centre independente de sustinere. Si, intr-adevar, nici macar nu este necesar sa convingi persoanele sau institutiile financiare, care dispun de fonduri, despre justetea ideilor ce urmeaza a fi raspandite. Este suficient doar sa-i convingi ca acea actiune de propaganda poate avea succes financiar , ca scoaterea unui ziar, a unei reviste, a unei carti sau alta intreprindere, va fi profitabila. Editorul competitiv, de exemplu, nu-si poate permite sa publice doar scrierile pe care personal le agreeaza, criteriul sau trebuie sa fie probabilitatea ca piata sa fie suficient de mare pentru a obtine un beneficiu satisfacator in investitia sa.
  In acest chip PIATA rupe cercul vicios si face posibila finantarea unor asemenea actiuni cu sume mici de bani provenite de la un numar mare de persoane, fara a fi nevoie de a le convinge in prealabil. Nu exista astfel de posibilitati intr-un stat socialist, acolo nu exista decat atotputernicia statala.
  Sa ne lasam imaginatia sa zboare si sa presupunem ca un guvern socialist este constient de aceasta problema si este format din persoane dornice sa apere libertatea. Ar putea el sa furnizeze fondurile necesare ? Probabil, dar este greu de spus cum anume. Ar putea infiinta un birou destinat subventionarii propagandei subversive. Dar cum ar putea recruta pe cei pe care sa-i sprijine ? Daca ar plati pe toti solicitantii, in scurt timp ar ramane fara fonduri, deoarece socialismul nu poate anula legea economica elementara conform careia un pret indeajuns de ridicat atrage dupa sine o oferta mare. Renumerati suficient de bine pledoaria pentru cauze radicale si numarul de sustinatori al ei va fi nelimitat.
  In plus, libertatea de a pleda pentru cauze nepopulare ne cere ca o astfel de pledoarie sa coste. Dimpotriva, nici o societate nu ar putea fi stabila daca pledoaria pentru o schimbare radicala s-ar face gratis, daca ar fi mai mult sau mai putin subventionata. Este absolut firesc ca oamenii sa faca sacrificii pentru a pleda cauze in care cred profund. Intr-adevar, este important sa aperi libertatea numai pentru oamenii care sunt dispusi sa se jertfeasca, caci altfel libertatea degenereaza in desfrau si lipsa de raspundere. Esential insa este ca pretul pledoariei pentru cauze nepopulare sa fie acceptabil, nu prohibitiv. “

  Din pacate, mutatis-mutandis, aceleasi tip de resurse, economice in noua acceptiune logica, necesare schimbarilor, nu par a fi de gasit, in societatile deschise, cum nu erau de gasit, odata, resursele politice necesare schimbarilor in societatilor inchise. Sau daca se gasesc, precum cele politice odata, sunt cele mai conservatoare, ca efecte, prin intrebuintarea lor…

  * in cartea “ Capitalism si libertate “, aparuta in anii 1962, 1982, 1995, la pag. 30

 • Radu Humor

  Domnule DTudoran
  Pai, homosexual si homles nu-i tot una , ma rog, tot unul (imi venea sa scriu tot un drac, dar m-am abtinut sper la timp :roll: ) ?!
  Asa spunea ministrul lor de justitie, ca are impresia ca Moldova nici nu are pentru cine face asemenea legi, ca nu exista din astia. mai ales ca si Voronin si Ghimpu au fost zariti printre manifestanti, la fel ca la noi, aia doi !

  P.S. Mi-am permis sa aduc stirea deoarece stiu ca sunteti un bun cunoscator a situatiei politice din Republica Moldova ….

 • Florin Iaru

  @Sfinte Sisoe,
  Inexact: cei mai mulţi au plecat în intervalul 2002-2007.
  @Dorin
  Nu ştiu, zău, cine l-a proptit pe dl Baconschi alo şa!

 • mariana

  @ Radu Humor

  Pst ! pst! Piano, ca ne aud ceilalti si ne facem de bafta lumii…
  Homosexual = homosexual
  Homeless = cine n-are o casa si traieste la marginea societatii, vagabond care doarme pe unde apuca

 • Sanda Văran

  @No Name

  ”Cineva, nu mai stiu cine – cetatean dintr-o tara U.E., spunea ca normal ar fi sa putem vota cu totii, nu doar americanii, pentru alegerea presedintelui Americii!”

  Amin Maalouf, scrie in cartea sa(demna de toata atentia, de altfel!), aparuta in 2009, ”Le dérèglement du monde” -- (pages 101-106) un intreg capitolas despre aceasta problema. Imi permit sa citez un fragment: ”Certes, me dirat-on, le président des Etats-Unis est aujourd’hui puissant; ses décisions politiques affectent le sort de la planète entière; et, de ce fait, ceux qui l’élisent se trouvent investis d’un rôle qui ne leur revient pas de droit, puisque le choix qu’ils font se révèle souvent déterminant pour l’avenir des Asiatiques, des Européens, des Africains et des Latino-Américains. Dans un monde idéal, les choses ne devraient pas se passer ainsi. Mais à quoi bon s’échiner contre un problème qui n’a aucune solution? On ne va tout de même pas accorder aux Colombiens, aux Ukrainiens, aux Chinois ou aux Irakiens le droit de voter à l’élection présidentielle américaine!”

  Sa fie, oare, acelasi cetatean U.E (libanez crestin, traitor in Franta din 1975)?

 • sfintu sisoe

  @florin iaru
  hai nu zau!
  ia vezi cum au plecat aia din perioada pe care o zici tu comparativ cu aia despre care zic eu.
  unii pentru ca s-a dat liber la vize,ailalti pentru ca au vrut libertate fugind de un regim opresiv sau de bitele minerilor.
  aia care-au vrut libertate n-or sa voteze niciodata cu usl-ul. ceilalti despre care vorbesti tu sun impartiti.
  iar antonescu stie clar ca nimeni n-o sa-l mai voteze din diaspora,pentru ca s-a aliat cu psd si pc.
  ceea ce incearca el acum este sa micsoreze din numarul votantilor anti usl,pentru ca el nu va mai candida niciodata la presedentie.garantat.el pregateste terenul candidatului aliantei.

 • Radu Humor

  @ Mariana
  Multumesc doamna !
  Credeam ca-i prescurtarea….

 • Radu Humor

  Legat de # 79
  Eu am citit undeva ca Barack Husein Obama este crescut de mic (nu stiu daca nu chiar de la faza de embrion, in laboratoarele celor care cred eu ca ar vrea sa conduca intreaga lume si ca a primit semnificativ aceste trei nume :
  Barach de origine iudaica, Husein- araba, iar Obama -- africana !
  Asa ca pot fara grija vota pentru presedintele Americii si eschimosii si papuasii, ca de iesit, tot cine vor ei va iesi presedinte al Americii !
  Numai ca eu cred ca anumite puteri, tac si fac, cum se spune pe la noi si in curand americanii ar putea avea o mare surpriza :roll:
  Mai ales ca incep sa actioneze in partea cea mai dificila a planului lor planetar!

  P.S. Ce se mai aude cu certificatul de nastere al lui Obama ?
  Si mai ales cum se poate incalca si la ei cu atata nonsalanta legea fundamentala a tarii, care conditioneaza clar ca doar un cetatean nascut pe cuprinsul Americii poate candida la presedintia ei ?!

 • Radu Humor

  Asta apropos de cine sapa la temelia prestigiului american si poate contribui la formarea de opinii nefavorabile, pe care unii le numesc gresit antiamericanism, cand ele sunt doar constatari logice a unor situatii de fapt :roll: >

 • @Sanda Văran

  E foarte posibil ca sursa primara a ideii respective sa fi fost Amin Maalouf, pentru a carui aducere un atentia mea va multumesc. (Deja am rugat pe cineva din Franta sa-mi trimita ”Le dérèglement du monde”, dar si ceva beletristica de acelasi autor.)

  Citatul postat de dvs. e foarte incitant si categoric in spiritul ideii uriasei responsabilitati a votului pentru alegerea presedintelui unei superputeri. Adevarul e ca eu citisem opinia respectivului “cetatean din UE” in engleza, dar nu-mi mai amintesc unde, iar din ea am retinut doar ceea ce am scris mai sus.

  Ideea ar fi putut foarte bine sa fi fost o parafraza din Maalouf ori pur si simplu sa se fi nascut in capul altcuiva, fiindca, in mod miraculos, unele idei de nasc simultan in mai multe capete. Despre ele spunem ca “pluteau deia in aer”. Fiindca unele idei sau teorii preexista parca in ceea ce numim “l’esprit du temps”.

 • @Dorin Tudoran / # 62

  No offence, domnuleTudoran, dar acum eu nu mai inteleg catusi de putin logica dvs.

  Adica, daca Puterea ne pregateste o DIASPORIADA, astfel incat, “din aproximativ 2 milioane de voturi, 2.8 milioane sa fie in favoarea catindatului “celui mai potrivit”, mai vinovat decat diasporeanul care l-a votat pe Basescu sunt eu, X-ulescu din Pantelimon, (ori din Primaverii), care i-am dat un vot negativ lui T.B.?

  Doar nu va imaginati ca pe dl Baconschi eu l-am protapit in fruntea Externelor, si nu dl Basescu, cel masiv votat de diaspora si care, in afara de Baconschi, ne-a procopsit si cu alte “figuri luminate”, precum Udrea, Boc, Roberta Anastase etc.!

  Eu cred ca -- daca vrea sa isi usureaza povara de a trimite bani la rudele sarace din Romania -- diaspora ar trebui sa vada sondajele de opinie din Romania si sa-si asculte rudele sarace, nu sa se informeze exclusiv de la ceea ce a devenit oficina de propaganda a Ministerului Roman de Externe. Am numit TVR International.

  Daca am inteles gresit sensul celor spuse de dvs., imi cer scuze, dar eu asta am priceput din fragmentul de la postarea dvs. cu nr. 62, pe care vi-l citez cu copy-paste: ”. “Si iarasi, cei de acasa nu vor avea nici o vina, de parca poe dl Baconschi si pe altii tot diaspora i-a pus unde se afla azi…”

 • Dorin Tudoran

  @No Name

  1. Cititi cu atentie comentariul lui @lucid (“Alegerile se castiga si se pierd IN ROMANIA”). despre asta este vorba.
  2. Ori sunteti victima unei manipulari (“diaspora este de vina pentru rezultatul alegerilor”), ori veniti deschis in intampinarea manipularii respective.
  3. Practic, dvs. refuzati din start ca un om din diaspora are acelasi drept ca dvs.: sa voteze.
  4. Puneti problema intr-un fel simplist. Iata un raspuns. Sa zicem ca locuiti intr-un bloc unde mai locuiesc inca 39 de familii. Dvs. discutati rezultatul alegerilor prezidentiale din 2009 de parca toate familiile din blocul dvs. au votat asemeni dvs., cu Mircea Geoana, dar nenorocitii aia din diaspora au dat rezultatele peste cap cu voturile lor. Faceti proportia: la 1 vot din diaspora cate voturi sunt in Romania? Doar nu credeti ca 1 este mai mare ca 10?
  5. Merg pe linia dvs. de gandire in “repartizarera” vinovatiilor: nu diaspora l-a pus pe Baconschi ambasador la Paris iar daca acolo, asa cum sustin multi, s-a furat pe rupte, falsificarea rezultatelor nu au facut-o oameni traind in diaspora ci angajatii ambasadei/consulatului, cu toti vecini ai dvs. de… bloc.
  6. De unde stiti care sunt sursele de informare ale oamenilor din diaspora? Tratati diaspora ca un bloc monolit:”diaspora face”, “diaspora ar face bine sa” etc. Si pe baza acestui ration ament trageti “concluzii”.
  7. Ati inteles foarte exact: pe Baconschi nu diapora l-a pus unde se afla, unde s-a aflat si nici nu-l va pune unde vrea sa ajunga. Daca va ajunge si acolo, nu voturile diasporei vor fi determinante.
  8. Pe de-o parte atribuiti un rol exagerat efectelor pe care le pot avea actiunile celor din din diaspora, iar pe de alta parte va uitati cam de sus la acesti oameni.
  9. Udrea, Boc, Anastase vin pe aceeasi linie de stralucire cu Vanghelie, Rodica Stanoiu, Miki Spaga, Severin, “i gli altri”. Cu toti produse ale Romaniei.
  10. Ata e marfa, cu asta defilam.

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor

  Oh, inteleg…
  Domn Radu’, eu am citit si mai mult. Iata: Obama este cel ce a dat foc Bibliotecii din Alexandria, a scufundat Atlantida, a scris “Protocoalele secrete ale inteleptilor din Sion” dar a infiintat si Ohrana, este nepotul Anei Pauker si bunicul lui Ben-Laden, are un copil din flori cu Jack Spintecatorul, nu doar ca nu e nascut in America dar nici nu s-a nascut, e doar o holograma, joaca poker cu Vantu, bea cu Voiculescu si-i ascute sabiile Ninja lui Fane Spoitoru. Ma opresc aici, ca trebuie sa ma duc la citit.

  Serios, acum, nu mai cititi atat Pavel Corutz…

 • Sanda Văran

  @ Pentru dl. Umor
  # 82

  Daca cititi Pavel Corutz, cum spune domnul Tudoran, e perfect! Puteti incerca si J. Oliver. Mie imi place foarte mult viziunea sa planetara si onomatopeica asupra evenimentelor din oala cu sarmale.

  Oricum e mai de bun gust, decat sa cititi Voltaire Network. Thierry Meyssan & Co. sunt cea mai rara specie de jurnalisti(si tot felul de intelectuali, profesori, etc.) ”fazani” si gogomani din toti cati se agita in zilele noastre pe Terra.

  Nu va lasati turmentat asa…de toate lecturile …

 • Radu Humor

  Pentru doamna Sanda Varlan:
  Faptul ca am amintit de postarea dvs de la 79 s-a petrecut din cauza ca era vorba de idea-propunere a lui Amin Maalouf cu privire la alegerea presedintelui Americii .
  Si asta ca sa pot aduce in discutie, in afara temei 😉 ), si ceva din “gura targului” cu privire la recentul anunt al lui BHObama de a candida pentru un nou mandat !
  In rest nu am comentat nimic pe marginea postarii dvs(nici n-as fi avut ce !), asa ca sfaturile dvs, ca si cele ale domnului DTudoran, care face o obsesie cu acest personaj cu posterior securist (Curutz) de a ma trimite la niste adrese chiar necunoscute mie ( de fapt tot un fel de a scapa de un cartof fierbinte !)vor ramane din pacate doar simple dorinte ale dvs.
  Personal incerc mai accelerat, cum ar zice cineva, sa-mi formez niste pareri ascultand mai multe opinii si credeti-ma ca n-as vrea ca dreptatea sa fie in aceasta problema de partea mea, pentru ca de a dvs nu va fi nici intr-un caz !

  Si inca ceva :
  Te poti turmenta si fara lecturi, dar nu te poti destepta decat daca asculti si celelalte parti, iar eu pun mare pret pe zisele si glumele bufonilor, singurii de la care poti afla adevaruri altfel nerostite de cei care scriu istoria celor la curtea carora se afla :roll:

 • mihai rogobete

  Au gust de humor sarmalele dv. pneumatice, dna. Văran. A la votre!

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor
  Cititi ce doriti, domn’ Radu, dar apoi sa nu va mirati ca sunteti haituit de ganduri dintre cele mai bizare.

 • Radu Humor

  Si daca aveti un scaun la indemana, doamna SVarlan, as indrazni sa va mai deranjez si cu o alta vorba ce umbla prin targul planetar :
  Ca din America a ramas doar numele ala foarte temut si apreciat, iar holograma, domnule DTudoran, care se observa din tot mai multe parti ale globului ne arata binecunoscuta imagine a unui soricel ce trage de(pe) sfoara dupa el un ditamai elefantul :roll:
  A! Se mai vad si alte sfori, insa nu se observa bine de cine si pentru cine sunt trase 😉

 • Radu Humor

  Scuze ! Doamna Silvia Varan…..
  Vai mie , ca scump va mai fi mielul, mai ales acum inainte de Sfintele Sarbatori ale Pastelui :roll:

 • sfintu sisoe

  @radu humor
  gresit!
  O’Bama e de origine irlandeza si deci nu africana.si face parte din clubul select al WASP.d’aia a ajuns presedinte.

 • Radu Humor

  Se intampla ceva :
  Postez Sanda si apare Silvia :roll: !!!
  ——-
  Ca alti bani de miel nu mai am 😆

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor
  eu cred ca este cia

 • Radu Humor

  Or fi Sfintia voastra si irlandezi cu astfel de nume, dar trage matale o raita aeriana pe deasupra Africii sa vezi cati de astia gasesti pe acolo !
  Eventual striga odata Obama, cu accent pe ultima silaba si numara cati apar 😉
  Si apoi pana nu se gaseste certificatul de nastere in original al capeteniei Americii de azi, nu prea putem vorbi sau scrie in cunostinta de cauza.
  Da, din club e oligatoriu sa faca parte !

 • Daca_nu_nu

  Dacă bine-mi aduc aminte, la momentul „Mihaela, dragostea mea”, nu era definitivată numărătoarea voturilor; toată lumea era cu sufletul la gură, aşteptând rezultatele din… diaspora!, numai dl Geoană era fericit. Când am aflat că opţiunea diasporei a schimbat radical cursul (aşteptat al) evenimentelor, bineînţeles că am sărit care mai de care, cu tot soiul de reproşuri la adresa confraţilor noştri de prin alte părţi. A fost reacţia de moment la ceea ce ştiam la… momentul acela. Ulterior s-a aflat cum Parisul devenise brusc şi subit Mecca românilor stabiliţi ori propăşiţi prin Franţa. După ce ne-am dezmeticit uşurel, am aflat ba de la unul, ba de la altul, că mulţi români din străinătate nici măcar nu s-au deplasat până la centrele de votare, aflate de sute de kilometri distanţă de ei. Cu toate acestea, -- ne place sau nu ne place -- ultimul cuvânt l-a avut diaspora, deşi, trebuie să recunoaştem, absenteismul a fost în floare şi aci, în ţară, dar şi pe aiurea, în lume. Cred că acum, la aproape doi ani de la evenimente, ar trebui să dăm dovadă de un pic de maturitate şi să nu ne sfâşiem între noi, şi poate data viitoare vom reuşi să ne punem de acord.
  Ideea cu „taxa” per dreptul de vot este o aberaţie, iar dacă va fi legiferată, va fi chiar un abuz.
  Revenind la momentul electoral 2009, la preziua -- mai exact prenoaptea -- alegerilor, în ciuda atâtor dezbateri aprinse, mă tem că persistă încă o nedumerire de proporţii cu privire la înfrângerea zdrobitoare a dlui Geoană de către actualul preşedinte. N-am priceput şi nu voi pricepe, cred, niciodată, de ce s-a dus dl Geoană la SOV şi, mai ales, de ce vizita aceea a fost atât de gravă încât cetăţeanul X din Cucuieţii de Munte a retras votul dlui Geoană în favoarea dlui Băsescu… (Bine, că „de prost s-a dus” -- asta o ştim. Că „nu merita votul” ştim şi asta. Dar o explicaţie clară, raţională şi simplă-simplă, să priceapă tot creştinul, încă n-am auzit. Nu spun că n-o fi fost. Doar că aci, la mine, în fundătura asta, încă n-a ajuns…)

 • Dorin Tudoran

  @Daca_nu_nu

  …;i daca_da_da…

  1. Alegerile nu se fura in ziua alegerilor. Se fura cu mult inainte — prin manipulare, diversiune etc. In ziua alegerilor fura numai prostii care risca sa fie prinsi.

  2. Invitatia lui Geoana la Vantu a fost o cursa care i s-a intins, pe care nu a inteles-o si a cazut in gat. Daca nu esti capabil sa simti o asemenea cacealma locala, cum Dumnezeu ai putea, ca sef de stat, sa te prinzi la curse mult mai periculopase si mai dibaci intinse?

  3. De ce a fost grava vizita la Vantu? Fiindca, repet, a fost o inscenare bine pusa la punct: pe de-o parte informatiile despre banditul de Vantu si, hopa, in seara fatala, Geoana se duce la bandit in vazul jurnalistilor -- alertati de cine? de diaspora?…

  4. In sfarsit: ce inteleg prin furtul de voturi prin manipulare. Cu o asemenea cursa, cu filmul in care Basescu “bate” un copil, cu faimoasa videocaseta (nevazuta de nimeni) a sexului oral de care a beneficiat Geoana si pomenita chiar in ziua alegerilor intr-un ziar spaniol de mare circulatie de catre un inalt demnitar de stat roman, pupini al lui Basescu, nu convingi pe sustinatorii lui Geoana sa nu-l mai voteze -- ei tot il voteaza. Nu-i convingi pe fanii lui Basescu sa nu-l voteze -- ei tot il voteaza. Furtul se produce prin bascularea votului NEHOTARATILOR, foarte multi la numar. Si asa le este greu sa se decida, dar cand mai citesc, vad ca un candidat a “facut” ce a facut, voteaza cu celalalt sau nu voteaza deloc. Voturile se “fura” de la nehotarati, nu de la fanii convinsi. Cititi reactiile catorva romani aflati la munca in Spania, care nu erau inca hotarati pana in ultuimul moment cum sa voteze. Cand au aflat, IN ULTIMUL MOMENT, ca Geona se deda la partide de sex oral, si-au zis “Domne, e prea de tot. dfa-l in ma-sa. Il votez pe Basescu”.

  5. Azi, nu Basescu este de vina ca Geona afirma ca Ponta l-a invatat sa minta ca nu a fost in noaptea respectiva la Vantu sau ca Ponta spune ca Geoana minte, ba a mai lasat si o gaura de milioane in bugetul partidului. Cum nu e de vina Basescu (vinovat de ale lui!) ca Ponta declara, ca un dobitoc, imediat dupa numaratoarea voturile, “Asta e, au furat MAI MULT ca noi…” Cine sa-i planga de mila hotului prosteste auto-marturisit ca al hot a ciordit mai mult?
  In toata aceasta ciorba, nu diaspora este lingura care a mestecat zeama electorala. ci s-a trezit (ici si colo) manipulata si ea de catre… lingura propagandei; ca si cei de acasa…

  Eu m-as bucura foarte tare ca diasporei sa i se interzica dreptul la vot. Dintr-un singur motiv: sa vedem pe cine va mai fi aruncata vina celor nemultumiti de rezultatul alegerilor… Probabil pe cei morti. Asa cum unii dintre ei apar pe liste de votanti, de ce n-ar fi si de vine ca alegerile au iesit iarasi… prost. Oricine ar castiga…

 • “Rasfoind” Internetul putem vedea ca votul diasporei si reglementarea lui preocupa tot mai multe natii ale pamantului, iar trendul este de extintere a acestui drept. Conditiile si reglementarile in care se exercita el difera insa de la tara la tara si exact asupra ACESTOR DETALII cred ca ar trebui sa se concentreze Ciomolugmele, dar si Gropile Marianelor din politica romaneasca.

  Mai jos cateva link-uri si spicuiri din biblioteca virtuala:

  http://muse.jhu.edu/login?uri=/journals/diaspora_a_journal_of_transnational_studies/v015/15.1.tager.pdf
  (…) Italy and Mexico recently enfranchised their expatriate citizens, and expatriates first voted in the elections of 2006 in both countries. Tager’s article examines the different electoral mechanisms the two countries established to accommodate expatriate citizens, the procedures they enacted for registration, and the similarities and differences between the expected and actual impact that expatriate voters had on the 2006 elections in Italy and Mexico…

  http://www.idea.int/publications/voting_from_abroad/index.cfm

  Voting from Abroad: The International IDEA Handbook examines the theoretical and practical issues surrounding external voting. It provides an overview of external voting provisions in 115 countries and territories around the world, including a map illustrating the regional spread.

  http://www.idea.int/publications/voting_from_abroad/upload/Map_Voting_from_abroad_72dpi.pdf

  http://www.idea.int/publications/voting_from_abroad/upload/chap1.pdf
  Persons eligible to vote from abroad.
  Requirements for length of stay abroad -- a max. of 5 years for Canadians and a max. of 15 years for those from the U.K. etc. etc.

  Poate vreun think-tank romanesc bine intentionat, care dispune si de resursele corespunzatoare va face necesara analiza comparativa a votului disaporei, o analiza din care sa inteleaga tot bizonul DE CE TREBUIE SA VOTEZE SI DIASPORA SI IN CE CONDITII, MAI ALES, si din care sa se inspire si Ciomolugmele si Gropile Marianelor din politica noastra, atunci cand se apuca sa reglementeze votul diasporenilor. Atat mi-am dorit si imi doresc, nimic mai mult…

 • Florin Iaru a spus:

  Eu sînt pentru dreptul la vot bazat cens: ai plătit taxe şi impozite statului – oricare -, atunci poţi vota. Asta introduce o limitare a dreptului de vot numai la cei care şi-au achitat o minimă obligaţie faţă de statul pe care vor să-l schimbe. Pe scurt, eu cred că cetăţeanul, pe lîngă drepturi, are şi obligaţii. Iar din unele obligaţii reies şi anumite drepturi.

  Permiteţi-mi să vă contrazic. Legitimitatea organelor alese ale statului este dată de votul popular. Ea este direct direct proporţională cu numărul de voturi exprimate. Asta e una la mînă.
  Ce nu aţi observat dv. în Constituţie, este interdicţia expresă aplicată poporului la negocierea taxelor. Nici calitativ, nici cantitativ. Aşadar, poporul dă votul pentru ca organul ales să îi ia banii. Atenţie! Fără ca poporul să aibă o cale de atac în caz de dezacord, ci numai arma votului, la soroc.
  În binomul taxe-vot, echilibrul se stabileşte în două condiţii: 1) fie laşi dreptul de vot ca pe unul NECONDIŢIONAT, iar în schimb interzici amestecul poporului în fixarea taxelor; 2) fie condiţionezi pecuniar participarea la vot, şi accepţi ca organ ales, să fii revocat, în cazul în care poporului consideră că pretenţiile tale pecuniare sunt prea mari. Celelalte combinaţii duc la cercuri vicioase şi la menghine.
  Dumneavoastră propuneţi un hibrid ce transformă poporul suveran în prizonier (menghina). Poporul dă votul pentru ca organul să-i ia banii. Şi viceversa, dă banii pentru a putea vota.
  Teoretic îi poţi înzeci servitutea la “cît vrea muşchii tăi”, fără ca poporul să o poată contesta. Iar la următorul scrutin practic poţi face un “screening” al mîrîitorilor. Ridici cuantumul taxei, astfel încît, socialmente să scapi de ameninţarea cu pierderea alegerilor. Inechitatea este flagrantă. Fairplay-ul devine vorbă goală.

  Vă pot ajuta să înţelegeţi mai bine cum e cu dreptul de vot, dacă citiţi Constituţia în întregul ei, şi Noul Cod Penal art.382 şi următoarele. Exprimarea de acolo este foarte fermă şi foarte inclusivă cînd vine vorba de împiedicarea dreptului de vot. Veţi deduce că dreptul de vot condiţionat de vreun şmotru administrativ sau fiscal, pulverizează legitimitatea oricui. Şi are potenţial imens de înrobire.

  Dacă mă întrebaţi pe mine cum e cu dreptul de vot, vă pot spune că nici actualmente nu este liber. Încercaţi să mergeţi la vot cu buletinul expirat. Veţi avea surpriza să vi se încalce dintr-un foc cîteva drepturi fundamentale: dreptul de vot, dreptul la un proces echitabil, dreptul de petiţionare, dreptul la recurs. Practic, sunteţi dat afară fără vreo hîrtie la mînă. Sunteţi ucis administrativ.

  Vă pot spune cum este în alte ţări, niţel mai civilizate, dacă vă scoateţi din cap pretinsa “datorie de a purta buletin”. Buletinul NU este o datorie cetăţenească.

  Aşadar, domnule Iaru, vă rog să observaţi că sequela lăsată de statul poliţienesc este ceva mai trainică decît cheloidul de origine nucleară. Gîndirea poliţienească rămîne în mentalităţi cu deceniile. Şi greu se catabolizează.

  Cu speranţa că veţi avea curiozitatea să aflaţi cum e în alte state ceva mai libere, vă doresc o reflecţie fertilă.

  MM

 • Dorin Tudoran

  @No Name

  Ma bucur ca ati ajuns la site-ul celor de la International IDEA Stockholm. Prin institutia la care am lucrat aproape 15 ani, am fost, multi ani, partener cu IDEA, Elections Canada, Institutul Federal Electorl din Mexic si ale entitati. Am lucrat cu ei la Stockholm, Ottawa, Mexico-City si in alte foarte multe locuri. La alegerile din 2006 din Mexic, la care m-am referit intr-un raspuns, tot impreuna am lucrat.

  Un alt link util va duce la ACE -- Electoral Knowledge ( http://www.aceproject.org/today; http://www.aceproject.org/about-en ) o baza de date imensa. Am fost in conducerea acestui proiect timp de 8 ani (2000-2008). Comisia Centrala Electorala (Biroul Central Electoral/ Autoritatea Electorala din Romania) cunoaste foarte bine acest proiect. Nu stiu insa cat de mult foloseste ce poate gasin in el…

 • Dorin Tudoran

  @ Marius Delaepicentru

  Dincolo de “intzepaturile” pentru Florin -- ma bucur ca “treceti” pe aici si sper ca sunteti bine unde sunteti… Alin F. a facut o treaba foarte buna…

 • victor L

  Observ ca discutia se poarta pe doua paliere:
  -- locuitorii tarii arunca anatema pe diasporeni (cind n-o arunca pe americani 😉 )
  -- diasporenii zic ca avem o tara frumoasa, dar pacat ca-i locuita.
  Si, ca intotdeauna, adevarul e si la mijloc si nici nu se confunda cu dreptatea.

  Prea multa energie se foloseste la claxon.

  (Exista tari ale UE in care votul este obligatoriu; la noi, pe linga democratia originala pe care o voia Iliescu, a venit repetentul sa interzica unora votul. Altii, mai democrati, ar vrea sa voteze doar cei cu bani si cu scoli inalte.)

  Si uite asa, batem apa in piua. Si asta pentru ca Geoana nu a ajuns pres, iar repetentul prim chiulau al tarii.

 • Radu Humor

  “Cand au aflat, IN ULTIMUL MOMENT, ca Geona se deda la partide de sex oral, si-au zis “Domne, e prea de tot. dfa-l in ma-sa. Il votez pe Basescu”.

  Eu cred ca la fel de multi la aflarea vestii au spus :
  -- Hai ma sa-l votam pe Geoana , ca-i barbat adevarat nu cucereste femeile doar cu functii de stat, ci si cu cele sexuale !
  Iar unii au zis, ia sa vedem cum i-o da si marinelului, ca asta credea ca numai primeste !
  Ma mira insa ca nu suflati o vorba ca fara acea vizita, nu s-ar fi putut da peste cap toate sondajele si sa apara acest rezultat la mustata.
  Toata lumea ar fi vazut ca-i o fruda ordinara !
  Asa, multi au zis ;
  -- Mai da-l in ma-sa de prostanac ! Ce-a cautat acolo, si inca in miez de noapte, ca curvele, borfasii si raufacatorii ?! si astfel s-a trecut aproape neobservata facatura cu Vantu care acum vad ca, de ochii lumii mai este chemat pe la parchete.
  Pe Geoana nu poti fi suparat, pentru ca el lucreaza cu alte masuri politice si de caracter si n-a putut rezista tentatiei de a afla si el de Vantu, intrebarile de la dezbaterea in doi, pe care Basescu le si aflase !
  Aici se poate spune ca s-a intalnit hotul cu prostul !
  Dar cei care s-au bucurat de reusita manevrei ordinare, desi multi la inceput, s-a dovedit ca au ramas tot mai putini, cand au vazut ce poate face un presedinte ales cu 50’1 % :roll:
  Si alea , “ca dracu” cum ar spune , mi se pare ca a si spus, Petre Roman !
  Faptul ca din lipsa de bani, cica ( eu ma duceam observator pe cheltuiala mea !), PSD-ul n-a trimis nici un observator la sectiile de votare din strainatate demonstreaza clar ca Geoana a fost tradat chiar de ai lui ( ca n-aveau pretentii ca liberalii sa trimita observatori, ca nu era candidatul lor !).
  Poate si buna credinta a lui Geoana in ambasadele din strainatate a contribuit la aceasta cea mai mare victorie a lor si cea mai amara infrangere a noastra, a majoritatii romanilor victime ale unor smecheri care nu se dau in laturi de la nimic pentru a-si duce afacerile mai departe, cu orice pret :mrgreen:
  Ne-au indatorat in asemenea hal, incat se aude din nou teribila expresia ca urmatoarele generatii de romani se nasc robi inca din pantecele mamei !

 • Radu Humor

  Nu pentru ca nu-s cei doi la putere , o duc romanii asa de “bine”, ci pentru ca-s cei pe care-i sustin inca (inexplicabil :roll: ) unii ca tine !

 • InimaRea

  E interesant cum s-au fixat nişte stereotipuri lansate nu aşa pretenţios -- pentru a deveni fixaţii -- ci doar ca diversiuni cu rază mică de acţiune: pînă la vot.
  Vizita lui Geoană, la Vîntu, e una de seamă, poate cea mai importantă. A fost o capcană -- zice d-l Tudoran -- în care Geoană a picat prosteşte. Ok, o fi fost dar 1) care-ar fi semnificaţia sa reală? 2) cine a reacţionat automat la această veste?
  La 2, răspunde d-l Tudoran -- nehotărîţii, căci hotărîţii (pro unul ori altul) nu-s de clintit din opţiuni. Psihologic vorbind, e puţin probabil ca asta să fi mobilizat surplusul de votanţi, care a-nclinat balanţa decisiv. Adică, oameni care nu mai cred în politica românească şi politicienii români, şi care jură că nu mai votează fiindcă “n-au de ales, toţi e ‘oţi”, se hotărăsc să renunţe la pasivitate pentru a sancţiona -- ce?
  Lasăm “ce”-ul deoparte -- un pic -- şi zicem că e puţin probabil ca nehotărîţii să reacţioneze astfel tocmai cînd “bomba” lansată de Băsescu le confirmă deplina justeţe a hotărîrii de a nu vota.
  La 1, zicem că semnificaţia reală a acelei vizite la ceas de noapte şi-n ajun de alegeri ar fi “Geoană s-a-nhăitat cu banditul care a devalizat FNI, sărăcind mii de oameni”. Căci asta-i problema lui Vîntu, nu?
  Poate că tocmai acele mii de oameni să fi produs acele mii de voturi necesare dar nu reiese de nicăieri că acele mii -- de oameni, voturi -- emigraseră deja.
  Însăşi problema FNI este extrem de interesantă dar aş lungi-o peste măsură. Totuşi: a fost un joc piramidal, la care şi-au pus agoniseala toţi cei tentaţi de cîştiguri uriaşe. Asta după ce alte atîtea jocuri piramidale făcuseră prăpăd în Ro, încă din 1991 -- parcă. De data asta, cei jumuliţi au fost -- preponderent -- din rîndul foştilor securişti -- dintre care, mare parte încă activi în Servicii, măcar -- care strînseseeră ceva parale şi care erau selecţionaţi pentru a intra în joc, căci FNI nu era listată la Bursă, unde poate oricine băga banii. Deci FNI a fost o megaescrocherie care “a făcut dreptate”, cumva. Şi care a păgubit un număr relativ mic de fraieri lacomi, comparativ cu alte jocuri piramidale. E drept, sumele rulate acolo erau imense căci proveneau de la oameni chivernisiţi încă dinainte de 1989.
  N-o să compar FNI cu Flota, n-ar avea sens deşi nici Băsescu, nici Vîntu nu erau (şi nici acum nu sînt) condamnaţi pentru ele. Dar poate fi comparat cu BRCE, falimentată cu acte-n regulă de un număr relativ restrîns de jmekeri, printre care unu’ Păunescu, proprietar al postului tv B1, singurul la care Băsescu găsea unde să-şi propage “doctrina”.
  Poate că pentru stupid People, această diferenţă să nu funcţioneze -- pretinde oarece subtilitate. Dar pentru crema societăţii -- intelectualii, să zicem -- putea funcţiona.
  (va urma, poate)

 • sfintu sisoe

  @radu humor
  vintu a avut bani sa-i puna lu geoana la dispozitie avion pentru vizita la moscova.
  ma gindesc ca avea bani si pentru observatori.
  esti tu sigur ca la sectiile de vot din strainatate opozitia n-a avut reprezentanti?
  cine a semnat documentele dupa numararea voturilor?
  unde-s probele opozitiei ca la sectiile de votare din strinatate s-au furat voturi?
  au depus ei contestatie la CCR sau doar au iesit pe sticla?
  ce-a zis CCR despre alegerile prezidentiale?
  o stii p-aia cu: masinaria lor de furat voturi a functionat mai bine decit a noastra?

  “Împreună am învins! E şi victoria lui Crin. E o noapte frumoasă pentru democraţia românească!”
  Mircea Geoană

 • Radu Humor

  Adica ce vrea sa insinueze sfintia ta , ca nu s-a furat la sectiile din afara ?!
  Incearca altfel de minuni ca asta nu prinde aripi, nu zboara !
  Procesele verbale nu au fost votate de reprezentantii opozitiei trimisi de aici, ci de cei pe care i-au gasit ambasadele la fata locului, care primind niste amarate de baremuri semnau ca se dezic si de Patriarh nu numai de Geoana .
  Ba mai mult unele liste n-au fost semnate deloc, dar fiind semnate de ceilalti s-au validat ca in regula !
  Nu mai amintesc de felul in care s-a refacut numaratoarea voturilor anulate din tara, cand se desfaceau sacii cu buletine si se numarau chiar de cei care erau interesati in fraudare !
  A fost tradare peste tot, ca Iuda inca mai gaseste adepti, vad chiar si printre sfinti 😉
  Dar cand e cu voie de sus, cate nu se fac, nu-i asa prea sfinte :roll: ?!

 • Radu Humor

  Adica ce vrea sa insinueze sfintia ta , ca nu s-a furat la sectiile din afara ?!
  Incearca altfel de minuni ca asta nu prinde aripi, nu zboara !
  Procesele verbale nu au fost votate de reprezentantii opozitiei trimisi de aici, ci de cei pe care i-au gasit ambasadele la fata locului, si care primind niste amarate de baremuri semnau ca se dezic si de Patriarh nu numai de Geoana .
  Ba mai mult unele liste n-au fost semnate deloc, dar fiind semnate de ceilalti s-au validat ca in regula !
  Nu mai amintesc de felul in care s-a refacut numaratoarea voturilor anulate din tara, cand se desfaceau sacii cu buletine si se numarau chiar de cei care erau interesati in fraudare !
  A fost tradare peste tot, ca Iuda inca mai gaseste adepti, vad chiar si printre sfinti 😉
  Dar cand e cu voie de sus, cate nu se fac, nu-i asa prea sfinte :roll: ?!

 • mihai rogobete

  Dacă, prin Legea crinului, nici restanţierii autohtoni ai impozitelor nu mai au drept de vot, s-a ales-bules de pds. E adânc Antonescu.
  Puneţi-o şi pe-asta, dom’ Tudoran, că-i de fiscu lumii.

 • sfintu sisoe

  @radu humor
  ala care acuza fara dovezi esti tu.si ma-ntrebi pe mine daca am dovezi?
  ce-nseamna:”Procesele verbale nu au fost votate”?
  de cind se voteaza procesele verbale?
  daca recunosti ca opozitia nu are nici macar sustinatori in comisia de supraveghere,de ce te miri ca n-au nici votanti in diaspora?
  ai cam multe lacune,nedumeriri si lipsuri in argumentatie, dupa cum singur admiti, dar de un lucru esti ferm convins:aia din diaspora au furat la vot.
  de numaratoarea paralela ai auzit?sacii aia cu voturi au fost desigilati in fata unei comisii formate din membrii tuturor partidelor.plus observatori de peste tot.dupa ce s-au numarat voturile si renumarat de fiecare s-au semnat procesele verbale.
  deci e vinovata opozitia si basescu pentru ca membrii opozitiei se vind si se cumpara la kil sau la snop?
  si tu vrei ca opozitia sa cistige cu asa sustinatori?
  aia-i tare de tot cu listle semnate doar de unii iar de altii nu .si cu toate astea au fost validate.
  poate dai si un link de unde te-ai inspirat.
  si n-ai raspuns totusi:daca opozitia a fost asa de convinsa ca s-au fraudat alegerile si-n tara si-n strainatate, de ce n-au adus dovezi?
  de ce n-au depus contestatie?
  imi place cum combati.ai logica in gindire si fluenta-n exprimare.
  mai posteaza!

 • Florin Iaru

  @Marius Delaepicentru
  Nici nu vă închipuiţi cît mă bucură cele scrise de dvs.! Eu chiar asta visez: un guvern care să fie demis NUMAI de popor! Exact ca în orice rupere de contract sau în orice contract nesocotit de una din părţi! Departe de a fi pus în dificultate de logica dvs., eu cred că aţi pus punctul pe ı. 🙂
  Mai bine nu mă puteam exprima nici eu! Vă mulţumesc! (De altfel, ăsta e un punct de vedere pe care îl voi propune discuţiei publice în cadrul proiectului asupra unei noi Constituţii.)

 • Luna

  De la categoria “buturuga mica” zic ca trebuie facut recurs la semantica.
  Zic ca daca s-ar suplinia gros si public faptul ca aceasta taxa denunta o surprinzatoare lipsa de cosmopolitism adica un surprinzator provincialism, (dar de nebanuit, absolut uimitor si 100% neasteptat) zic ca sau s-ar lepada de idee val vartej sau ar rasturna intzelesul taxei si anume ar sugera sa se li se dea nu sa li se ia o taxa pe vot diasporenilor ceva de genul “ce n-am da noi ca sa stim cum percep situatiunea, cum ne vad, cetatenii care contempla tara dintr-o cu totul alta perspectiva”.
  Desi s-ar putea sa aiba dreptate si cei care considera ca cele doua perspective sunt mutual exclusive precum vederea prin lentila de microscop si vederea prin lentila de telescop. Dar oricat de exclusive ar fi, cum sa nu fim bucurosi de doua perspective?! Dintre care aia prin telescop pe dai boj…

 • Florin Iaru

  @Dorin
  Geoanaă nu a pierdut alegerile cu filmuleţul (care nici măcar nu e trucat, e îngroşat neghiob), nici cu reuniunea de la Timişoara, nici cu sexu’. El a pierdut totul în clipa în care capul lui, ăla mic, cu un creier mai mic şi mai mic decît puţul (gîndirii) de furnic, a hotărît să treacă pe la Vîntu. Batem apa în piuă. Mă auziţi, Victor L şi lucid? Băsescu nu a cîştigat nimic. Geoană a reuşit să-şi fure victoria. E, totuşi, trebuie să recunoaşteţi, o performanţă. Ar trebui să-i fiţi recunoscători! Etern recunoscători -- Bostănacului! Înaintea aterizării la “spa”-ul lui Vîntu, Băsescu se recunoscuse înfrînt. Nu se mai putea recupera nimic. Erau 10 procente! Ei, mare imbecil trebuie să fii ca, în loc să-ţi tragi un glonţ în picior, să te foloseşti de cel mai urît om din România (Vîntu) ca să pierzi alegerile! Mai ţin minte şi acum figurile împietrite, căscate, surprinse, dezamăgite, ruşinate ale susţinătorilor ocazionali ai lui Geoană de la confruntare, cînd au aflat, pe viu ce vrăji a mai făcut number one!
  Dorin, Geoană nu a fost vîndut. Ţi-o zic eu. S-a dus pentru că mogulu’, convins că va bea cu preşedintele, trufaş (şi la fel de prost) la chemat la el acasă. Închipuie-ţi: un prost aruncă o piatră în baltă şi zece înţelepţi n-o pot scoate. Ştiu că e imposibil să-ţi treacă prin minte că poate locui atîta prostie în capul unui om, dar, drace, poate!
  Deci NU diaspora a cîştigat alegerile, Geoană, singur, de capul lui, cu gîndurile lui, a izbutit să anuleze orice avantaj. Ceea ce nu înseamnă că, acum, avem un preşedinte iubit de popor! Dimpotrivă.
  Revin: a vota e un drept special, deosebit de dreptul la viaţă, la învăţătură, la muncă. Astea sînt drepturi naturale pe care orice societate normală le recunoaşte. Atunci însă cînd societatea e schimbată, transformată de membrii ei, eu cred că votanţii au două minime obligaţii faţă de ţara lor: să o sprijine material (în limita legilor şi a posibilităţilor) şi să voteze în cunoştinţă de cauză. În rest, fiecare e liber să-şi facă planuri: cel sărac să fie ajutat, să-i taxeze pe bogaţii şi să beneficieze de contracte de muncă beton -- iar cei bogaţi, taxe mici şi egale, dreptul de a-şi schimba salariaţii ca pe batiste (cu muci) şi separarea de vulg. E uman. Sătulul nu crede pe flămînd iar capra vecinului trebuie să moară.
  Din această dilemă nu puteţi ieşi! Am zis!

 • mihai rogobete

  De care popor, dle. Iaru? De cel adus, prin tehnicile de tortură ale sărăciei, dezinformării, manipulării şi disperării împotriva lui însuşi, ca-n experimentul Piteşti?

 • Florin Iaru:
  Mă bucur că nu aţi luat-o personal. Aş face o mică observaţie la…

  Eu chiar asta visez: un guvern care să fie demis NUMAI de popor!

  În acest caz, vă trebuie un Cabinet ales direct de popor. Ca-n Texas. Un Executiv născut din Legislativ nu poate fi dărîmat de popor decît pe cale revoluţionară. Nu poţi alege (censitar sau nu) Legislativul, pentru a avea dreptul să dărîmi Executivul. Ar fi o disonanţă cognitivă şi uzurparea democraţiei reprezentative.
  Apoi, în construcţia dv. nu se prea vede Legislativul. Deocamdată, statul dv. ideal pare că şchioapătă niţel de un stîlp.

 • InimaRea

  Eu zic că impactul “nopţii furtunoase” a fost minor în influenţarea rezultatului votului, cu toată strădania presei aproape integral potrivnice lui Băsescu, de a-i da o amploare demnă de un act de înaltă trădare. D-l Tudoran acordă mare importanţă acestei “manipulări”. Ei bine, ced că n-a fost manipulare -- “în sensul clasic” al cuvîntului, printre altele şi fiindcă vizita aia chiar a avut loc. Dar a fost argumentul propagat ca principală cauză a succesului “neaşteptat” al lui Băsescu -- şi-abia aici e vorba de manipulare. A servit şi ca acoperire pentru frauda prin care, în ambasade, slujbaşii au ştampilat toată noaptea, pentru a servi patria; şi ca pumn în gură la-ncercarea -- timidă, ce-i drept -- a perdanţilor de a contesta valabilitatea rezultatului final.
  O lovitură de maestru, recunosc. Iar cel căruia trebuie să-i mulţumească “maestrul” pentru succesul strategiei sale este Prostănacul, care a servit prompt de “ţintă-vacă”.
  Cică Napoleon întreba, înainte de a semna un brevet de general: Mais a-t-il de la chance? Corsicanul ştia că toată strategia se poate duce pe apa Sîmbetei, dacă şansa n-o serveşte. Ei, şansa lui Băsescu -- de a prosti o lume-ntreagă cu basme de adormit Mitzura -- s-a chemat, simplu, Mircea Geoană.
  Aşa că e degeaba discuţia despre rolul votului emigraţiei, în răsturnarea “spectaculoasă” a rezultatelor exit poll-ului de la-nchiderea urnelor din ţară. Dar uite că şi aici avem o manipulare -- dacă e să ne înecăm în scenarită: Ce manevră mai bună pentru a tăia orice sprijin electoral din exterior, decît a propaga ideea că emigraţia “e vinovată” de rezultatul ultimelor alegeri? Reacţia lui Antonescu -- baza discuţiei de acum -- arată că şi el e dintre prostănaci. Eu zic că şi lui i se pregătise ceva în care să calce şi să-i fugă pămîntul de sub picioare -- poate chiar ceva “mai spectaculos”, dat fiind că Băsescu nu uită şi nu iartă, apropo de episodul difuzat de Patriciu, cînd era lovit un ţigănuş obraznic.
  Voi -- “diaspora” cum vă place să vă numiţi, nu-nţeleg de ce fiindcă nici etimologic şi nici organizatoric nu formaţi o diasporă nici măcar în zone în care contaţi ca număr -- aveţi tendinţa de a alinia “oferta” politică românească, la standardul occidental. Ba şi criteriile de evaluare, tot de-acolo le luaţi şi le implementaţi în lumea noastră. Din motive care-mi scapă, vă simţiţi confortabil într-o lume la fel de dar nu la fel nesigură ca şi a noastră. Dacă FNI a bulversat o anumită categorie de “jucători”, Madoff a bulversat o lume-ntreagă. N-am auzit -- nici n-am căutat prea mult, ce-i drept -- ca printre victimele colaterale să fi fost şi oameni politici care-l frecventau pe magnatul american. Nu mai pun la socoteală respectul de care se bucură preşedinţii americani -- de la Carter, la “W” -- care-au săpat cu sîrg la gaura neagră a “activelor toxice”.
  Decît să ne lăsăm manipulaţi -- ciorovăindu-ne-ntre noi, pentru a vedea care-i mai cu moţ -- productiv e să ne uităm mai atent la manevre, tactici, strategii şi manipulări. Altfel, ajungem la vorba veche: Rîde ciob de oală spartă.

 • Sanda Văran

  #89 #92 #93 #95 #97 #105 #109 #110

  O…dar v-ati suparat?!?
  Cam iute sunteti la… umoare! .Daca sunteti si maruntel de statura, am putea jura c-avem in direct cuvantarile unei reincarnari a lui StefancelMareNapoleonsiCharlie Chaplin (la un loc!), venita aici cu o misiune istorica. Neclara, dar istorica. Nu va scriam pentru ca ati amintit de postarea mea de la #79, ci pentru ca, in ciuda a ceea ce declarati repetat, nu ascultati nimic, in schimb, scrieti foarte mult.
  Daca bufonul… daca bufonii sunt idealurile si modelele dvs. in politica, nu inteleg de ce va crispati cand eu una rad de dvs. ? De asemenea, daca de buna credinta vreti sa intelegeti ce cititi pe ici, pe colo, daca vreti sa ascultati si ”celelalte parti”(dar care ar fi ele?), daca vreti sa va formati o parere ascultand alte opinii(nu stim care, caci pe ale domnilor si doamnelor cu vechime pe blog, nu prea le bagati in seama!)…de ce nu luati mai bine personalul, ca din accelerat nu vedeti mare lucru….

  P.S.1.Credeam ca hUmor e un nume de scena si micul meu calambur nu e niciun atac la persoana.
  2.Pastrati mielul. Dupa cat va vaicariti…am inteles!

 • Radu Humor

  Daca n-ai inteles ca era vorba de semnat si nu de votat, dar mai ales daca ti-ai gasit paiul de care sa te agati ca sa nu te duci la fund cu tot cu portocalii tai, inseamna ca ramane mai actuala ca oricand expresia ca pana la Dumnezeu, te mananca (de cur!) toti sfintii !
  Iar faptul ca ma acuzi ca as da vina pe cei din diaspora, mai bine zis pe optiunea lor de vot ( am explicat ca am toata stima pentru asemenea oameni, am de altfel, multe cunostinte si cateva rude printre ei), cand eu am spus clar ca mismasurile s-au facut de catre ai nostri din tara si prin reprezentantii nostri din ambasade, ma face sa cred ca desi te dai sfant, esti doar cat se poate de aerian !

 • Florin Iaru

  @Marius Delaepicentru
  Nu-mi cereţi, acum, să rezolv toate problemele logice sau juridice. Am o idee, nu un produs final. De asta întreb, dar, pun pariu că rotiţele au început să se-nvîrtă!
  Cît priveşte Legislativul, eu cred că trebuie să frînăm producţia de legi care se amestecă în actul de guvernare -- precum şi pe guvernul care dă ordonanţe în prostie…
  Eu cred că, dacă punem întrebările bine, vom avea şi răspunsuri bune!

  Să ştiţi că, dacă vorbim cu o brumă de consideraţie pentru inteligenţa, buna credinţă şi cinstea celuilalt, e imposibil să ne jignim. Iar dacă, totuşi, cădem în păcat, ce-i mai normal decît o scuză? Chiar nu-i greu. E mult mai greu: “Ba p-a mă-tii!”

 • Florin Iaru

  @mihai rogobete
  Nu există două popoare într-unul. Poporul care-a păţit-o ca la Piteşti nu mai există. A murit.

 • sfintu sisoe

  lu geoana n u i-a intins nimeni nici o capcana.
  ei erau atit de convinsi ca au cistigatv alegerile(cu ajutorul neprecupetit al media aferenta)incit i-a durut fix in pix despre ceea ce crede lumea.
  iar geoana s-a dus la vintu la sa fie felicitat pentru victorie,nu-i asa, si sa puna la cale viitorul financiar al vintului.eventual si ceva functii in viitorul guvern.
  poate v-aduceti aminte si urmatoarele:

  o convorbire a omului de afaceri cu Mircea Geoana, candidatul PSD la Prezidentiale, pe care il felicita la ora 18.00, in 6 decembrie, cand era in desfasurare turul doi al alegerilor, dar si cu Dan Ioan Popescu si cu Cozmin Gusa.

  “SORIN OVIDIU VINTU: Alo!
  MIRCEA GEOANA: Buna! Ce faci? Iarta-ma, n-am auzit telefonul, ca eram intr-o zona mai proasta.
  SORIN OVIDIU VINTU: Domnul meu, nicio problema! Vreau sa fiu primul roman care va adreseaza urarea de: Felicitari, domnule presedinte al Romaniei!
  MIRCEA GEOANA: Doamne ajuta! Ce cifre ai?
  SORIN OVIDIU VINTU: Domnule presedinte al Romaniei, sunt primul roman care v-a spus astfel. V-as ruga totusi sa ma notati in catastifele istoriei.
  MIRCEA GEOANA : Am notat. Deja sunt cu pixul in mana. (rad amandoi)”.

  Doua ore mai tarziu, in aceeasi zi, Vintu este contactat de Dan Ioan Popescu.

  “S.O.VINTU: Salut, Dane!
  DIP: Salut, prietene. Da-mi si mie cam cum stam pe la ora sase.
  S.O.VINTU: Asa. Imi dai mie Ministerul de Finante sau ti-l iei tu? Apararea o iei tu sau o iau eu?
  DIP: Eu as vrea la Aparare, pe cuvantul meu.
  S.O.VINTU:Auzi, eu am glumit, nu vreau absolut nimic. Da, tati, ati castigat”.

 • mihai rogobete

  @Iaru:

  Date fiind consecinţele degradante ale sărăciei provocată de necinstea guvernării -- incompetenţa nu poate fi căftănită decât prin complicitate -- statul devine torţionar. Când un înalt funcţionar este supra-salarizat pentru a nu fi necinstit nu pentru super-competenţă, mita fundamentează sistemul, instituţionalizează corupţia. Cu imunitate penală şi inamovibilitate este consolidată autonomia unui popor în popor, cu valorile, “teritoriul”, jargonul şi credinţele lui -- o enclavă în care prosperitatea, demnitatea şi stabilitatea fac posibilă şi funcţională democraţia. Ei sunt cetăţenii; restul exilul, nu diaspora. (Diaspora este solidară cu cetăţenii) Diaspora acestei “democraţii” actuale româneşti se identifică-n “familiile” lui Putin, Ghadafi, Voronin … în oximoronicele democraţii totalitariste. Democraţia ori este generală, ca formă de unicitate/cultură a legii şi -- prin prosperitate -- civilizaţie, ori nu e.
  Cine să modifice Constituţia şi Legea electorală: cetăţenii? Vă manifestaseră-ţi intenţia emigrării. Dac-aţi revenit la pariul pe liberul arbitru, ţineţi cont că gândim după cum trăim, şi trăim după cum suntem guvernaţi.

 • Mi s-ar parea ridicola insistenta cu care se repune pe tapet vizita lui Geaona la Vantu, daca nu as sti ca si Basescu a facut o asemenea vizita, tot la Vantu, si tot inaintea prezidentialelor, a celor din 2004. Doar ca Basescu, in stilul caracteristic, si-a acoperit mai bine urmele, fixand el locul “romantic” al intalnirii si ora acesteia: mult dupa miezul notii, sub podul de la Tancabesti. Daca ambii prezidentiabili au trecut pe la Vantu “in ajun”, inseamna ca genul asta de vizite s-ar putea sa aiba o miza cu mult mai mare decat cea care ni se sugereaza din 2009 incoace. Si daca Geoana, in incremenirea-i binecunoscuta, refuza sa ne spuna ce a cautat la SOV, poate ne lumineaza Traian Basescu, explicandu-ne domnia sa de ce s-a dus la Vantu in ajunul alegerilor din 2004. Dar, cum bine a observat cineva, si vizita lui Geoana la Vantu a intrat deja in seria stereotipurilor destinate manipularii si se vorbeste despre ea cam in genul bancurilor despre variile referate “stiintifice” ale perioadei ’50 -’70 , cum ar fi fost, de pilda, cele despre camila: “Camila inainte de 23 August 1944 si camila dupa 23 August 1944”, “Lenin si camila”…

  Adevarul e ca, dupa 2004 (eram sa spun dupa 1944), T.B. a frecventat si s-a afisat cu mogulul (de bine, cum altfel, daca e devotat Puterii protectoare?), Paunescu -- Bancorex -- (la B1), iar dupa scandalul cu penthaouse-ul Ioanei Basescu, a evitat si l-a infierat public, fara rest pe mogul “decazut” in bratele Opozitiei, SOV-FNI.

  @Sfantu Sisoe
  Foarte amuzante stenogramele pe care le-ati postat. Reiese, din ele, ca persoanele care discuta au un simt al umorului mai dezvoltat decat crezusem. Aveti amablitatea de-a posta si stenogramele din dosarul “ALRO -Slatina”, sa ne amintim si de umorul mercantil al unor personaje precum d-na Trumpiţa si d-nul Cocos.

  Si, apropo de “figurile luminate” din politica noastra: Miki Spaga a trecut in corabia d-lui Basescu (independent, cum il stim!), Gabriel Oprea, la fel. Toti au fost reevaluati de T.B. -- fie primiti si numele evaluatorului in veci pomenit! Ne-am bucura mult daca ar reevalua-o si absolvi-o de pacate si pe d-na Justita, macar sa fie clar pentru toata lumea (din tara si din diaspora) din ce parte vine lumina! (Apropo, dupa crema PD-L-ului, lumina si ora exacta ar veni de la d-na Udrea).

  @Dorin Tudoran
  Last but not least, tot prin bunavointa si efortul d-lui Tudoran, care a fost partener cu IDEA si deduc ca a si lucrat pentru “The International IDEA Handbook”, am putea afla exact informatia curata, care ne intereseaza pe toti -- din tara si din afara ei, pupini sau antipupini s.am.d. -- cum este reglementat votul diasporei in tarile civilizate. De ce in Canada, dupa 5 ani de “diasporat” iti pierzi dreptul de vot, iar in UK dupa 15; de ce irlandezii din afara UK nu au drept de vot pentru alegerile din UK, de ce in Grecia votul diasporenilor e strict conditionat s.a.m.d. ( “cate bordeie, atatea obiceie” -- sic!). Cum se intocmesc listele electorale pentru diaspora si, in general, cum se evita DIASPORIADELE sau macar cum se reduce riscul lor in tarile civilizate.

 • @All
  Mi s-ar parea ridicola insistenta cu care se repune pe tapet vizita lui Geaona la Vantu, daca nu as sti ca si Basescu a facut o asemenea vizita, tot la Vantu, si tot inaintea prezidentialelor, a celor din 2004. Doar ca Basescu, in stilul caracteristic, si-a acoperit mai bine urmele, fixand el locul “romantic” al intalnirii si ora acesteia: mult dupa miezul notii, sub podul de la Tancabesti. Daca ambii prezidentiabili au trecut pe la Vantu “in ajun”, inseamna ca genul asta de vizite s-ar putea sa aiba o miza cu mult mai mare decat cea care ni se sugereaza din 2009 incoace. Si daca Geoana, in incremenirea-i binecunoscuta, refuza sa ne spuna ce a cautat la SOV, poate ne lumineaza Traian Basescu, explicandu-ne domnia sa de ce s-a dus la Vantu in ajunul alegerilor din 2004. Dar, cum bine a observat cineva, si vizita lui Geoana la Vantu a intrat deja in seria stereotipurilor destinate manipularii si se vorbeste despre ea cam in genul bancurilor despre variile referate “stiintifice” ale perioadei ’50 -’70 , cum ar fi fost, de pilda, cele despre camila: “Camila inainte de 23 August 1944 si camila dupa 23 August 1944”, “Lenin si camila”…

  Adevarul e ca, dupa 2004 (eram sa spun dupa 1944), T.B. a frecventat si s-a afisat cu mogulul (de bine, cum altfel, daca e devotat Puterii protectoare?), Paunescu -- Bancorex -- (la B1), iar dupa scandalul cu penthaouse-ul Ioanei Basescu, a evitat si l-a infierat public, fara rest pe mogul “decazut” in bratele Opozitiei, SOV-FNI.

  @Sfantu Sisoe
  Foarte amuzante stenogramele pe care le-ati postat. Reiese, din ele, ca persoanele care discuta au un simt al umorului mai dezvoltat decat crezusem. Aveti amablitatea de-a posta si stenogramele din dosarul “ALRO -Slatina”, sa ne amintim si de umorul mercantil al unor personaje precum d-na Trumpiţa si d-nul Cocos.

  Si, apropo de “figurile luminate” din politica noastra: Miki Spaga a trecut in corabia d-lui Basescu (independent, cum il stim!), Gabriel Oprea, la fel. Toti au fost reevaluati de T.B. -- fie primiti si numele evaluatorului in veci pomenit! Ne-am bucura mult daca ar reevalua-o si absolvi-o de pacate si pe d-na Justita, macar sa fie clar pentru toata lumea (din tara si din diaspora) din ce parte vine lumina! (Apropo, dupa crema PD-L-ului, lumina si ora exacta ar veni de la d-na Udrea).

  @Dorin Tudoran
  Last but not least, tot prin bunavointa si efortul d-lui Tudoran, care a fost partener cu IDEA si deduc ca a si lucrat pentru “The International IDEA Handbook”, am putea afla exact informatia curata, care ne intereseaza pe toti -- din tara si din afara ei, pupini sau antipupini s.am.d. -- cum este reglementat votul diasporei in tarile civilizate. De ce in Canada, dupa 5 ani de “diasporat” iti pierzi dreptul de vot, iar in UK dupa 15; de ce irlandezii din afara UK nu au drept de vot pentru alegerile din UK, de ce in Grecia votul diasporenilor e strict conditionat s.a.m.d. ( “cate bordeie, atatea obiceie” -- sic!). Cum se intocmesc listele electorale pentru diaspora si, in general, cum se evita DIASPORIADELE sau macar cum se reduce riscul lor in tarile civilizate.

 • Radu Humor

  Vai doamna Sanda aveti un ras atat de deosebit incat nu l-am observat pana cand nu v-ati oprit putin din el, pentru a-mi face cunoscut marele eveniment :
  V-am facut sa radeti !
  E de bine doamna si ma bucur pentru dvs. mai ales ca alte motive, cei pe care-i simpatizati, nu va vor mai da ( nici macar sa zambiti, d-apoi sa mai radeti 😉 )!
  Promit ca o sa fiu mai atent cu degetele mele, astfel ca nu cumva unul dintre ele, aratat dvs. sa va declanseze alte hohote de ras :roll:

  P.S. Am 1,8o si asa dupa cum v-am promis, e drept vaicarindu-ma putin, dupa cum foarte atenta ati observat, sunt dispus sa va pun mielul in brate !
  Daca nu -- nu !

  Si sa stiti ca doar la aceasta postare a domnului DTudoran am scris intradevar cam mult si bine -- nu !

 • Shadow

  @Mariana

  Pai tocmai ca imi amintesc. Nu aveam deloc chef sa imi pierd timpul prin Ambasada cand aveam prevazut sa ma duc cu “puradeii” la Tour Eiffel si eventual sa facem si un “bateau mouche” pe Sena. Aveam program “incarcat” si extrem de important, as spune chiar dpdv al meu ca mult mai important decat al dlui tiriac sau al dlui ambasador la Unesco 🙂

 • Florin Iaru

  @sfintu sisoe
  M-am lămurit. Portocaliu, precum Victor sau lucid. Dacă aţi fi comentat, în acelaşi timp, măgăriile părţii celeilalte… dacă aţi fi pus în balanţă două sau trei greşeli evidente răspîndite -- uniform -, poate vă mai credeam. Între timp, v-am descoperit legat de aceeaşi căruţă, pe Vox. Nici o scofală. Păcat. O clipă mi-aţi dat impresia unui tip imparţial şi ceva mai oţărît pe putere, deci pe ăia care au butoanele sub deşte. Căci ei, nu ceilalţi au puterea, lucru neclar domniei voastre. M-am înşelat. Bine că n-am perseverat în greşeală. Prin ce se caracterizează calitatea portocalie? Prin imposibilitatea acută şi cronică de a analiza (şi recunoaşte) cel mai mic defect, cea mai mică porcărie, cel mai neînsemnat rahat al politicienilor iubiţi.
  Cît despre cifra emigraţiei, din ţară au PLECAT la muncă (nu fugit) de trei ori mai mulţi oameni în deceniul 1 decît în deceniul 10. Cum văd că aveţi acces la date, mai studiaţi-le o dată!

 • Sanda Văran

  @dl.radu (cel hazos si inalt)

  Veti fi fiind dvs. dispus la multe, dar eu nu iau nimic de la cei saraci…cu duhul!

  Cat despre degetzele, depinde cu care aratati. Daca e acelasi cu care scrieti tot felul de pareri personal copiate si compilate… o sa vi se cam toceasca pana sa aratati ca aveti intr-adevar ceva interesant de aratat :))

  P.S.Din toate capacitatile dvs. supranaturale, cea care ma intriga cel mai mult este aceea care va ajuta sa stiti pe cine simpatizez eu si pe cine nu.

 • Dorin Tudoran

  @No Name

  1. Nu am fost printre cei care au scris Handbook-ul produs de International IDEA dar am lucrat impreuna cu ei la alte multe proiecte. Cel mai mare a fost ACE (Administration and Cost of Elections), proiect lansat in 1998 de IDEA, IFES (organizatia pe care o reprezentam) si UNDESA. In 2006, numele proiectului a fost schimbat in ACE Electoral Knowledge Network. Astazi, ACE reuneste participarea a 9 organizatii: IDEA, EISA, Elections Canada, the Federal Electoral Institute of Mexico (IFE), IFES, UNDESA, UNDP and the UNEAD iar The European Commission este membru ex-officio. Conducand doua departamente -- cel de Cercetare si cel de Comunicare -- la IFES si reprezentand conducerea IFES in conducerea ACE, am condus echipa internationala care a reorganizat imensa informatie disponibila acum si am fost responsabil de reorganizarea site-ului ACE. Am organizat si doua din intalnirile GEO (Global Electoral Organization (una la Siofolk, Ungaria si una la Washington). Cine intra pe site-ul ACE si se uita la rapoartele finale ale celor doua inatlniri si la agendele de lucru poate observa varietatea si calitatea specialistilor. Mentionez aceste lucruri pentru a contextualiza prezenta si interesul meu fata de lumea alegerilor….

  2. Da, “cate bordeie, atatea obiceie”. Atunci cand iti propui sa vii cu o reforma legislativa (in cazul de fata taxa pe vot) este extrem de important ce discurs ai, cum prezinti motivele efortului legislativ si avantajele aduse de o lege noua. Atentie, nu avantajele pentru tine, care ai pierdut niste alegeri, nu motivele pentru care te-ai suparat ca ai pierdut, ci motivele si avantajele imbunatatirii unui mecanism care nu trebuie sa serveasca un partid ori altul, o coalitie ori alta etc.

  3. Reactiile dlor Nastase si acum Antonescu merg in sens contrar unui demers rational explicat. Se poate intoarce foarte usor chiar impotriva initiatorilor. De aceea am dat exmplul Mexicului din 2006. Un candidat carismatic, cotat a avea diaspora din America de partea lui, Obrador, face niste declaratii necugetate si pierde voturile celor ce beneficiaza de muncas membrilor de familie in America. Orice efort legislativ pornit de la asemenea declaratii va fi “uzat moral” din start: “S-au suparat ca au pierdut si acum vor sa fie siguri ca vor castiga…”

  4. Una dintre diferentele intre politicieni si oameni politici este aceea ca primii sunt obsedati de cum ar putea schimba legea pentru a lucra in favoarea lor tot timpul; ceilalti se gandesc si la pasul urmator — cand nu mai sunt la putere, ci ajung in opozitie. Pe la mijlocul anilor ’90, aflat in trecere printr-o anumita tara, am fost invitat la cina de seful statului. Avea niste iuntrebari in legatura cu ce sistem electoral ar fi cel mai potrivit pentru tara lui. Visa la un sistem “original”, care sa preia ce i se parea lui si partidului sau convenabil din sistemele electorale cele mai cunoscute. I-am explicat ca asa ceva nu merge, va fi ca un automobil in care iei motorul de la Porsche, suspensia de la Citroen, luxul de la Bentley, transmisia de la… etc. Construiesti masina, “dai cheie”, motorul pleaca dar masina nu e ce ti-ai inchipuit. In fapt, ce vroia inaltul personaj era un pachet legislativ care sa-i avantajeze pei e, cei aflati la putere. L-am intrebat daca s-a gandit ca ajungand in opozitie legile respective ar putea limpotriva intereselor sale si ale partidului sau. A ras si a zis cam asa: “Deocamdata suntem la putere si vrem sa ramanem la putere. Daca o fi sa ajungem in opozitie, vedem noi cum sa schimbam legea…” Socoteala foarte proasta. Au pierdut alegerile, au ajuns in opozitie si s-au cam ineacat acolo…

 • ioana visan

  Interesanta si inutila dezbatere. Interesanta-in mod involuntar romanii care locuiesc temporar sau permanent in afara Romaniei continua sa se planga permanent de a nu fi luati in seama si sa se victimizeze, in raport cu cei care raman permanent si neconditionat in tara. Sa creada ca sunt considerati “tzapul ispasitor” -- de catre cine si pentru ce? Mai grav este ca pentru acest lucru si pentru tot ce nu merge in tara-si chiar nu merge mai nimic- te trag la raspundere in mod personal -- dece nu i se simte bine bunica, ramasa in tara, dece doctorul roman nu i-a vindecat cuscra de cancer, dece ploua prea mult sau prea puntin, etc.
  Ideea lui Antonescu cu plata taxelor, in fapt a impozitelor-daca in mod legal ai pentru ce plati, a fost lansata in mod inabil, dar se intelege clar la ce s-a referit.
  In privinta votului romanilor din strainatate-nu pot fi numiti diaspora, ci romani cu domiciliul in strainatate- problema se refera la jobul d-lui WILLIAM BRANDZA. Este suficient sa-l privesti, sa-l admiri si sa-l asculti nu mai mult de 3 minute.

  Discutia este intr-un fel inutila problemei alegerilor, pentru ca totul este stabilit “la umbra” fara nici un fel de consultare a electoratului-din tara si din stainatate.

  @Mariana

  Cine v-a numit stimata doamna “dusman al poporului”? Al carui popor?

 • Radu Humor

  Imi pare sincer rau ca n-am auzit exact ce-a spus Crin Antonescu in legatura cu subiectul asta ce tinde sa bata recordul de postari, dar eu nu cred ca a gandit sau exprimat ca este vorba de o “taxa de vot” asa cum chiar domnul DTudoran o foloseste aici pentru a-i da peste degete celui care in opinia mea nu cred ca a cerut asa ceva, ci poate cel mult, a adus in discutie ceva de ordin moral si nu material !
  Dar cea mai mare greseala care se face este aceea ca noi cei din tara am avea ceva cu cei de afara care au votat si ei dupa ce informatii au avut !
  Au votat cu Basescu, sa fie sanatosi, n-am nimic cu ei, ci cu cei care le-au multiplicat votul de zeci sau sute de ori, de s-a ajuns ca 80.000 de oameni sa incline balanta (si un vot daca avea mai muilt Basescu era normal sa castige !
  Dar pe bune !
  Nu in halul in care a facut-o si mai ales in halul in care a inteles dupa aia sa se considere stapan pe toata stana, cand in realitate el nu mai are nici macar toate oile cu care a castigat, dar inconjurat de ceilalti portocalii isi permit sa faca legi in tara asta , incalcandu-le pe cele anterioare, inclusiv pe cea fundamentala !
  Si tot n-ar fi fost nimic, daca macar, cum se zice, ne facea binele cu forta !
  Ca opozitia e buimaca si nu stie ce-i bine pentru tara si lasa ca avem noi grija de voi :roll:
  Dar asa cand duci tara in prapastie, adoptand legi care nu sunt votate decat cu voturi impotriva ( unde se mai intampla asa ceva domnule Tudoran ca sunteti umblat prin lume ?!), ca uterea majoritara nu-si lasa parlamentarii sa voteze de frica sa nu defecteze :mrgreen:
  In ce tara traim domnilor, si cum de acesti indivizi mai au inca atata sustinere de elita din partea dvs ?! :roll:

 • Dorin Tudoran

  @ioana visan

  1. Eu, unul, nu ma plang a fi considerat “tap ispasitor”. Mi se pare doar o prostie sa crezi ca diaspora (da, eticheta este inproprie, dar s-a impamantenit….) hotaraste rezultatul unor alegeri. Cum, tot asa, mi se pare aberant ba sa teuiti de sus la cei plecati, ba sa-i acuzi de o influenta pe care nu o au.
  2. Nu sunt printre cei care sa traga pe cineva la raspundere de ce nu se simt bine ai mei in tara. Am grija de ei (adica am avut, cat au trait). In aceeasi masura, nu cred ca e normal sa crezi ca, daca cineva are un fiu, o fiica sau un nepot in strainatate, statul roman este degrevat de orice raspundere fata de asemenea persoane, fiindca de ele trebuie sa se in grijeasca cei de… afara.
  3. Imi puteti spune cine l-a propus si cine la-u votat pe WB?
  4. Daca acceptati ca rezultatul alegerilor este oricum decis “la umbra” si nici o discutie pe aceasta tema este inutila, atunci slabe sanse de schimbare…

 • Radu Humor

  @ Sanda Varan :
  “Veti fi fiind dvs. dispus la multe, dar eu nu iau nimic
  de la cei saraci…cu duhul!”
  Ma bucur doamna si mai ales sunt si fericit ( ca asa se zice de fapt :
  “fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor va fi imparatia cerului…” si carnea mielului as adauga eu de bucurie ca am fost refuzat !

  P.S. De fapt eu sunt mai mult bine dispus, decat dispus la multe :roll:
  De frica sa nu-mi iasa vorbe (chiar de duh, ca ale dvs !)….
  Cat despre “capacitatile mele supranaturale” ce-mi permit sa ghicesc simpatii, mie imi place sa cred ca se cheama …fler 😉
  Ceea ce va doresc respectuos si dvs :roll:

 • mariana

  @ Shadow # 128

  Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi fi raspuns. Dar, interventia mea privea numeroasele intamplari deloc insorite (evit expresiile “tari” mult mai potrivite) ce au populat viata persoanei cu pricina. Nu cred ca vizita era intamplatoare…

  @Florin Iaru # 129

  Pai bine, dle. Iaru, cand sa cred si eu ca mi-am gasit “anima gemella” in d.voastra (pe cu totul alte considerente decat cele politice), imi veniti cu “fugitul” ala bagat dispretuitor intre paranteze ?! Eu n-am fugit trecand Dunarea , de fapt n-am fugit deloc ci m-am maritat, dar tinand cont de rezultatul final mai bine invatam sa innot ca lumea…

  @Ioana Visan

  Prefer sa trec peste interpelarea d.voastra pentru ca nu-mi place nici tonul, nici ceea ce se ascunde in spatele lui. De fapt, v-am raspuns…

 • sfintu sisoe

  @iaru
  din cite-mi dau eu seama topicul acestei postari este antonescu si prostia pe care-a lasat-o sa circule live si la o ora de maxima audienta.
  din cite vad eu pe-aici postarile mele s-au referit strict la asta.
  ai tras concluzia ca-s portocaliu.
  e vreo crima?
  am incalcat vreo lege?
  eu sunt o persoana mai subiectiva de felul meu.
  ca si tine de altfel.insa eu nu te acuz ca tii cu ponta,antonescu,vc tudor,iliescu sau mai stiu eu cine.
  traim intr-o societate libera si avem voie sa ne exprimam liber simpatiile.
  si daca tot zici ca-s portocaliu poate-mi arati o singura postare in care eu am zis ceva de basescu boc sau pdl la modul laudativ.
  doar faptul ca telecviziuni ca realitatea si antena x apartinind unor dovediti infractori sunt impotriva cuiva,pe mine ma face automat sa fiu de partea acelui sau acelor care sunt tinta acestor personagii penale.
  poate nu va mai aduceti aminte campania electroala!?
  eu mi-o aduc perfect aminte.campanie electorala care pentru unii nu s-a terminat inca si continua in aceeasi maniera murdara.
  din partea mea io-ti doresc sa-ti vezi favoritul ales in cea mai inalta functie in stat.dupa care,sa dati iar vina pe emigranti ca n-au iesit la vot sau c-au iesit pre multi la vot.dupa caz!
  intotdeauna in romania altii-s vinovati pentru faptele sau nefaptele noastre.
  e mai ceva ca-ntr-o noapte furtunoasa unde spiridon o ia pe cocoase si pentru facute si pentru nefacute, de la titirca-inima rea.
  si daca-i asa cum zici tu de ce in 20 de ani de democratie romaneasca partidele de stinga n-au avut votul emigratiei?
  tot din cauza minarelilor de la ambasade?

 • sfintu sisoe

  @r humor
  sustii ca votul emigrantilor a fost multiplicat de zeci si sute de ori.
  daca nu ti-am zis iti repet:un link ceva din care sa reiasa ceea ce spui tu.
  sau macar probele depuse de opozitie in favoarea acestui fapt.

 • sfintu sisoe

  @no name
  nu-i asa ca ce zic aia acolo e o gluma-ntre pretenari?
  io-ti doresc ca gluma aia sa devina realitate.
  si sa nu-l uiti nici pe costica voicu cu glumele lui.
  data viitoare mobilizati-va mai bine,iesiti la vot, nu mai stati la televizor si-o s-aveti exact ceea ce o sa votati.
  tine-aproape ,caci nici nu stii ce pierzi!

 • sfintu sisoe

  in multe tari participarea la vot e obligatorie.prin lege.
  o fi bine,o fi rau pentru romania asemenea lege?!
  cu adaptarile specifice de rigoare.adica emigrantii sa nu poata vota daca n-au platit taxe.
  iar daca n-au taxe de platit, sa plateasca amenda ca nu s-au dus la vot din cauza ca n-au platit taxe.

  nu suna mai bine asa?
  nu-i asta o imbunatatire a ideii lu antonescu?

 • lucid

  DT: postatzi ceva despre Breban? Nu am citit tot ce a aparut dar am impresia ca au inceput niste rafuieli jalnice care fac rau intregii bresle. NB a avut intr-adevar o comportare “contorsionata” in anii ceausisti -- de la membru ceceu la DUI, emigrare atipica, relatzii cu Burtica, etc. Mie mi-e scarba ca dosarele lui huhurezeanu, pippidi jr, ce sa mai zic despre dui-urile slobozeanului si ale familiei sale hungaro-sovietice sunt tot “sub cheie”. Dar dosarul lui iliescu cel “disparut” dar foarte prezent se zice in cateva copii. Grajdurile lui Augias nu pot fi curatzate decat prin arhivarea pe internet a INTREGII ARHIVE CNSAS. Pana la urma va trebui ca tot Basescu sa taie nodul gordian ca in 2006 cand a ordonat livrarea vagoanelor de dosare la CNSAS cu care o seama de hahalere eternizate pe-acolo fac tot felul de jocuri murdare.

 • Florin Iaru

  @Mariana
  Doamne fereşte.
  Şi, apoi, am înţeles că ai emigrat atunci cînd era cu adevărat greu, adică imposibil. Aia nu se pune. Aia e salvare! Dar, legal vorbind, sînteţi pe aceeaşi treaptă cu escrocul care-şi mută fondurile-n insulele Cayman… Sau cu interlopul care trafichează carne vie şi cerşetori estropiaţi într-un lucrativ efort financiar de propăşire. Să u credeţi că vă acuz de ceva. E acelaşi sentiment cînd sînt privit de sus că sînt român! Ce să fac? Sufăr peste poate, parcă sînt turbat! Da’ nu se vede!
  @Sfinte Sisoe
  Dumneavoastră o consideraţi o prostie (aserţiunea antonească) şi vă justificaţi acuza cu citate din Vîntu. Spuneţi-mi dacă vi se pare corect ca antipatia dvs. declarată pentru un personaj să vă întunece puterea de judecată.
  Repet: unui fan(atic) portocaliu îi este imposibil să judece ambele părţi. Cînd voi auzi din gura dvs. ce vrăji a mai făcut guvernul dvs., îmi voi schimba părerea. Pînă una, alta, nu mi-aţi răspuns: cîţi români au plecat să muncească în străinătate în deceniul 10 şi cîţi, în deceniul 1? Cînd s-a născut cuvîntul căpşunar? Cînd s-au golit satele moldoveneşti? Să repet întrebarea? Fugarii din 1990 au fost fugari semi-politici! Cîteva mii… Să nu ne facem iluzii despre nivelul ideologic al poporului… Ce naiba! Nu sîntem la lecţie şi nu luăm notă în funcţie cît de bine ne debităm replicile!
  Ei, cînd o să-mi demonstraţi cu un singur citat că îi susţin pe Ponta, pe Voiculescu, pe Vîntu et comp., atunci reluăm discuţia. Înseamnă că sîntem scufundaţi în aceeaşi materie vîscoasă şi cafenie. Dar, pînă atunci, nu!

 • mariana

  @ Sfintul Sisoe

  Nu stiu cum e mai bine. Stiu doar ca mie-mi “suna” urechile de propriile-mi hohote de ras provocate de comentariul D.voastra # 140… Multumesc.

  @ Dorin Tudoran

  Nu-i o idee rea, cea propusa de “lucid”. Mai ales ca eu m-am pierdut prin arhiva Revistei 22 de nu mai gaseam iesirea… si fara nici un rezultat. Poate ne faceti o surpriza. Placuta, e nepotrivit spus in asemenea cazuri, dar in orice caz edificatoare pentru noi, cei care cate ceva mai auzisem spus “printre dinti”…

 • mariana

  @ Florin Iaru

  Am observat mai multe lucruri. O iau pe rand.
  Am marturisit public ca impartasesc unele d.voastra trairi/convingeri ( in materie de credinta/religie, de exemplu), motiv pentru care mi se parea ca am gasit o “anima gemella”. Probabil asta v-a facut sa va adresati cu un tineresc “tu” la inceputul raspunsului. M-ati facut sa ma simt bine !
  Apoi, vorbind despre Insulele Cayman si improbabilele mele averi ascunse pe acolo, ati trecut brusc la formula de politete !?? In aceasi ordine de…”adresari”, m-ati facut cu ou si cu otet, desi in omleta care v-a cam iesit otetul nu are ce cauta. Si aici, intrebarea : va ajuta sa fiti rautacios pastrarea unei oarecare distante ? Pentru ca eu, citind una si alta, imi formasem impresia ca ati avea un suflet deosebit de bun. (Nu zic de aur, ca ne intoarcem la Cayman…)
  Cat priveste convingerea d.voastra ca sunteti “privit de sus” fiind roman, cred ca este, nu stiu din ce motiv, mai degraba o simpla senzatie fara o baza reala. Sau, persoanele pe care le-ati intalnit erau de o calitate indoielnica.

 • @Sfantu Sisoe

  Sper ca “sfiintia voastra” sa mi-o ierte ca, dupa timpul pierdut fara rost si nervii tocati -- la inceputul anilor ’90 -- cu fanii lui Ion Iliescu, mi-am jurat sa nu ma mai angajez in discutii cronofage si inutile cu ultrasii politichiei noastre.

  Am deja convingerea (ferma!) ca bigotismul politic nu trece DECAT DE LA SINE, eventual printr-un transfer complet de adoratie, de la maurul care si-a incheiat datoria spre “luceafarul” pregatit si dornic sa o preia; un luceafar, desigur, mai “charismatic”, mai “reprezentativ”, mai “reformist” si mai dogmatic decat tot ce ne-a fost dat sa cunoastem pana la el. Sic transit!…

 • sfintu sisoe

  @yaru
  exista mai multe categorii de emigranti.capsunarii nu cred ca intra-n categoria per se a emigrantilor.capsunarii asa cum presa i-a numit in deridere,sunt acei oameni imprastiati prin europa in cautarea unui loc de munca temporar.
  majoritatea capsunarilor se intorc regulat in tara sau isi trimit venituriel sa fie investite in romania.iar principala investitie fiind locuintele.
  in categoria diasporei nu cred ca intra aceia plecati sa munceasca temporar.
  si da satele moldovenesti s-au golit datorita ridicarii obligativitatii vizelor.
  deci acu hai sa vedem care-i bazinul electoral al usl vs pdl din categoria celor plecati in afara?
  si nu nu stiu,cu toate ca e usor de aflat,orice tip de statistica referitoare la numarul emigrantilor.
  daca eram jurnalist veneam cu date.deocamdata eu imi cistig existenta altfel.
  aici doar imi dau cu parerea,ca de altfel toata lumea.
  ca de-aia-i blog.daca scriam la ziar era altfel.
  eu incerc sa raspund intrebarilor tale.tu cind raspunzi la intrebarea :de ce NICIODATA psd-ul n-a avut voturile emigrantilor?
  daca acum dati vina pe minareli cum explici faptul ca de exemplu au pierdut alegerile avind la degetul mic toate ambasadele si controlul TOTAL al pirghiilor?
  si inc-o data:topicul este ANTONESCU.deci nu basescu pc sau pdl.
  eu nu am zis niciodata ca ii siustineti pe sus numitii.nu ma intereseaza cu cine votezi,cum votezi sau daca votezi.in skimb pe tine te arde ca io sunt portocaliu fara sa fi zis absolut nimic referitor la culoarea politica a nimanui.
  cind cineva in lipsa de argumente vine cu vrajeli de genul asta ce mai putem zice!?
  daca asta-i argumentul suprem al lui iaru florin la un subiect pe tema antonescu si emigratia pai ce sa mai astept la ailalti care-s clar inregimentati politic dar bineinteles clameaza ekidistanta.
  deci io daca sun fan basescu sunt fanatic.altu care-i fan antonescu sau geoana sau vadim, e alegator cinstit.hai ma lesi cu argumentele astea?
  daca vii cu astea inseamna ca n-ai inteles kintesenta votului.
  exact pe asta se bazeaza principiul votului hai sa-i zicem universal.fiecare voteaza cu cine simpatizeaza.
  io stiu ca tu esti ekidistant si privesti de sus si superoior aceasta lupta bicisnica.
  dar io-te-asa cum sunt eu votul meu poate influenta viitorul tau.si viteversa.
  daca n-ai sa te obisnuiesti cu kestia asta muta-te-n koreea de nord.ca acolo toti sunt ekidistanti,si egali in drepturi si n-au asemenea tulburari de existenta.
  asa se cistiga si se pierd alegerile,cu simpatizanti si cu votanti si de-o parte si de alta.
  ca doar n-oi vrea sa-mi fie drag antonescu dar sa votez cu basescu.
  ca la liberali am vazut ca se poate.dupa ce antonescu l-a mascarit pe geoana de l-a facut in toate felurile,a indemnatliberalii sa voteze cu psd-ul.
  si-aici tot mina dictatorului nu-i asa?
  acu ca tot ne-am dezvaluit simpatiile politice,tu cu cine tii?
  las-o p-aia cu ekidistanta ca nu tine!

 • sfintu sisoe

  mai am o ultima dilema existentiala,si-am plecat:
  de ce NICIUNUL din contracandidatii dictatorului nu l-a atacat pe basescu in campania electorala cu:flota,casa ,contrabanda cu armament,ca i-o trage lu udrea, vila de 2000000000 de euroi din buricul parisului alu fie-sa,etc, scl, samd?
  puteau sa cistige detasat daca aveau probe?cam puteau!
  in skimb ei ce-au facut!?suprema lor arma impotriva singerosului dictator a fost un filmulet veki de vreo 4 ani,cu care s-a mai incercat o data si n-a tinut,de data asta filmuletul fiind un pic prelucrat.n-a fost trucat dupa cum zic unii.doar ceva tuse mai groase.adicatelea cu alte cuvinte ALTERAT.
  cu asta a vrut opozitia sa cistige alegerile!
  daca ma gindesc mai bine tot mina dictatorului a fost si-aici ,ca l-a avut la mina pe patriciu si pe vintu si i-a santajat sa dea filmuletul ala trucat,pardon retusat,ca sa poate el sa cistige alegerile.
  cu ajutorul emigrantilor bineinteles.
  argumente ceva,cineva?

 • sfintu sisoe

  stie cineva care-i programul de guvernare al opozitiei in cazul ca vor cistiga puterea?
  l-ati auzit cumva pe ponta sau antonescu sau cine vreti voi, cu ceva planuri?
  nu de alta dar vin alegerile si tre sa votez in cunostinta de cauza!

 • Dorin Tudoran

  @lucid
  1. Nu as avea ce sa postez in legatura cu Nicolae Brevban in plus fata de cele publicate fie in revista 22, fie in Adevarul literar si artistic, fie in Cotidianul — cand colaboram amandoi la ziarul condus atunci, daca nu ma insel, de dna Ioana Lupea.

  2. Pentru mine Nicolae Breban este un caz elucidat inca dinainte de 1990; deloc…”contorsionat”. I-am spus-o atunci, i-am spus-o si dupa 1990. Printre paginile aflatoare in dosarul meu de urmarire informativa am gasit si fotocopia unei cartoline pe care i-am trimis-o prin posta cand a implinit 50 de ani. In cele 60 si ceva de pagini varsate de SIE la CNSAS se afla si un document care dovedeste ca aveam dreptate. Se afla la pagina nr. 507 din volumul “Eu, fiul lor -- Dosar de Securitate”.

  3. Imi este greu sa inteleg pe ce va bazati cand amestecati in aceasta afacere numele unor Emil Hurezeanu, Mircea Dinescu si Andrei Pippidi. Stiti ceva, aveti probe, dati-i bice. Nu aveti, fiti un piculet mai prudent. Idiosincrasiile nu tin loc de probe.

  4. Mi se pare ciudata si ideea ca pasul facut de CNSAS in cazul Nicolae Breban are constitui “o rafuiala de breasla” care face rau breslei respective. Nu este. Breasla nu are puterea scoaterii la iveala a unor asemenea documente. Ce dauneaza breslei este minciuna si o proasta auto-aparare. Dar asta este alta discutie.

  @mariana
  Nu stiu cine si ce a spus printre dinti de-a lungul anilor scursi din decembrie 1989. Eu, unul, am spus — in acest caz — limpede ce cred si de ce. Ba, repet, am spus-o si inainte de 1989.

  Sa lasam justitia sa-si faca treaba, chiar daca pentru multi dintre noi Justitia romaneasca este institutia ce reprezinta cel mai bine ceea ce se intelege prin “contradictie in termeni”…

 • InimaRea

  sfintul sisoe: Pari tînăr, man -- cu mintea odihnită, netăvălită-n realităţi antedecembriste. Una din acelea -- Războiul Rece ducînd la “echilibrul terorii”. Unde fiecare superputere “îşi arăta muşchii” -- cel mai departe, pînă la a decreta “că-şi rezervă dreptul primei lovituri” -- conştientă fiind că orice lovitură ar fi aplicat, a fi fost şi autodistrugătoare.
  Dacă, atunci, poate că numai Dumnezu ne-a ferit de holocaust nuclear, în trecutul apropiat trebuie să fi fost ceva mai pămîntean pe post de arbitru. Cei trecînd pe la Amdasadă, spre a-şi depune icrele, n-or fi primit numai mîngîieri pe cap, ci şi înţelepte sfaturi urmărind ca lupta plitică “să nu degenereze” -- în război civil, Doamne fereşte!
  Dacă toată ştiinţa lumii ar fi pornit de la “probe” (link-uri? he-he-he!) am crede şi azi că soarele e satelitul Pămîntului. Ba chiar există “probe scrise” pentru asta, un călugăr a inventat algoritmii ca s-o poată demonstra matematic.
  Cel mai tare ar fi suferit paleontologia dar nici logica n-ar fi dus-o mai bine, dacă i se refuza deducţia. Poate că era mai bine aşa, nu mai aşteptam -- ca acum -- cu sufletul la gură, să ne atîrne gaura din ozon deasupra capului.
  --
  Mariana: Doamnă, poate că Iaru gîndeşte a la francaise, unde “vous” e cînd colocvial, cînd distant. I-ar lua tot timpul, probabil, să traducă-n română toată gama sentimentelor puse-n “vous”.
  Îmi amintesc de o carte de memorii, a unui şef al DGSE, unde zicea -- cu amărăciune -- că la prima-ntîlnire cu vechiul său amic -- ajuns ministru de Interne -- acela i-a zis “Il faut se vouvoyer”. Cum vedem, se-ntîmplă şi-ntre prieteni de-o viaţă.

 • Gheorghe Campeanu

  @ mariana # 143

  Desi ma aflu deja de peste 10 ani in labirintul de cauchemar al inercarilor fara succes de a-mi dezgropa propriile DUI (pe linga fluviile arhivistice legate de tatal meu), sint in dezacord cu dvs. In opinia mea, afisarea intregii arhive CNSAS online ar fi o eroare de dimensiuni cosmice in contextul Romaniei. Oricat de mult doresc sa pot dezlega numeroase mistere si gingasii ale Securitatii care ma (ne) privesc, gasesc idea afisarii tuturor datelor despre toti informatorii si ofiterii, un gest iresponsabil, care poate costa scump o multime de oameni absolut nevinovati. Am in minte in special victimele colaterale ale urmaririi informative, care au dreptul la ‘privacy’, si care poate nu doresc sa-si vada numele si vietile aruncate pe maidanul comun al spatiului public. Mai exista si pericolul extrem de nociv si ireversibil al datelor de dezinformare si viciere programatica plantate de Securitate, care odata devenite publice, vor fi utulizate tel quel si cu accentul pe rafuieli si jocuri de putere.
  Ar fi infinit mai utila deschiderea accesului nelimitata al vicitimelor represiunii la propriile dosare (sau ale familiilor lor), in masura in care acestea exista la CNSAS. Si cum institutia mai sus mentionata nu a intrat in posesia tuturor dosarelor din toate arhivele, a sosit timpul transferarii intregilor arhive (CC, SIE, MAN, MI, MJ, procuraturiilor, etc) in mainile CNSAS. Abia atunci se va face lumina.

 • Florin Iaru

  @Mariana
  Îmi cer scuze din toată inima şi cu tot regretul. Nu am intenţionat nici o clipă să (vă) te jignesc. M-aş bucura să credeţi că, dincolo de tonul care v-a supărat, nu era decît un surîs amărui. Privitul de sus nu e o părere, ci o constatare. Am cîţiva amici recenţi care s-au stabilit în România. Dincolo de afabilitate, politeţe, compasiune, partajare de sentimente, dincolo de învăţarea eroică a limbii române, dincolo de adaptarea la civilizaţia autohtonă, există o “auto-siguranţă” imperială. Ca o boare. Atît.
  @Sfântul S
  Continuaţi să mergeţi pe o cărare greşită. Nu mă interesează bazinele electorale. Îi tot împărţiţi pe oameni în categorii politice E greu de priceput? Nu am vorbit de emigranţi sau lucrători sezonieri ori cu angajament în străinătate -- nici cu dispreţ şi nici fără consideraţie. Eu cred că un om care caută să trăiască mai bine (pentru că nu poate face asta în ţara lui) nu are nimic să-şi reproşeze. Şi nici dacă ar avea o alternativă în ţară -- oamenii au, slavă Domnului, libertatea de mişcare. Nu mă interesează nici măcar un punct de vedere exterior realităţii intestine româneşti – de parcă cetăţenii dintre graniţe ar fi nişte monade gînditoare, intens gînditoare. Ceea ce am pus eu în discuţie nu e un drept fundamental (la viaţă, la educaţie, la circulaţie, la libertate, la muncă), ci dreptul special de a modifica o societate conform propriilor aspiraţii. Şi am mai zis că aici e cu dus întors: ai un drept, ai şi o obligaţie. Citiţi cu atenţie şi ieşiţi din ţarcul ideologic!

 • ioana visan

  @ Dorin Tudoran
  Domnule Tudoran,
  1. Nu m-am referit la dvs. in legatura cu anumite reprosuri primite de la cei plecati acolo unde considera ca le este mai bine. Personal am primit asemenea reprosuri, chiar si de la persoane pe care nu le cunosc dar care m-au auzit vorbind romaneste in strainanate si au vazut in mine dusmanul care le-a facut rau in Romania, dar si de la cunoscuti sau prieteni plecati, care-mi spun cat de nemultumiti sunt de modul in care evolueaza Romania. Ca nu este strada maturata, gunoiul ridicat, dascalii destepti, ploua prea mult, bate si vantul, doctorul roman din Romania competent, etc.

  2. Nu stiu cine l-a propus si nici cine l-a votat pe WB. Despre existenta sa nu am avut idee pana la alegeri, dar ulterior l-am auzit sustinandu-si “dizertatiile” despre necesitatea organizarii unor campanii electorale mai sustinute in strainatate.
  Evident nu se poate intelege ca toti romanii din strainatate executa ordinele acestui personaj.
  3. Afirmatia ca rezultatul alegerilor este decis din umbra este o constatare si nu implica excluderea discutarii problemei. Din pacate finalul este decis statistic si determinat de cei multi care citesc doar afisele si cadourile electorale.
  4. Discutia de pe forum are un viciu de procedura: se discuta la modul global “cei plecati”, “diaspora” , “cei ramasi in tara” etc. Si Mailat este un roman plecat din tara, dar nu cred ca are ceva in comun cu nici unul dintre participantii la acest forum si nici cu marea majoritate a romanilor cu domiciliu in strainatate.

  @ Mariana
  Stimata doamana,
  Sunteti in eroare. In mediul meu n-am mai auzit demult despre “dusmanul poporului” Daca vi s-a spus asa, sau ati fost considerata asa de catre cineva din tara, atunci chiar ne-am intors mult in urma.

 • mariana

  ‘ Na ca-mi venea sa scriu in limba italiana… M-am zapacit si emotionat de atata atentie ! Tudoran #149, Inima Rea #150, Campeanu #151, Iaru #152…
  Am timp doar pentru multumiri, raspunsul mai pe seara… Daca ma voi simti in stare, de oarece ma pregatesc sa plec la dentist unde se anunta un masacru ! Oricum, datorita dumneavoastra il voi infrunta cu inima mai usoara.
  Sa ne auzim cu bine. Sper…

 • mariana

  @ Ioana Visan #153

  Continua sa nu-mi placa tonul pe care-l folositi.
  Spuneti : “In mediul meu n-am mai auzit demult despre “dusmanul poporului”..”
  Permiteti-mi o intrebare : “Inainte”, auzeati des ??!

 • mariana

  @ Inima rea # 150

  Amuzant, dar am o intrebare si pentru d.voastra. Cum se face ca uneori imi place la nebunie ce scrieti (povestile pe alte bloguri, in primis ), iar alte ori ma enervati chiar rau si nu neaparat pe chestiuni politice, pe care in general le evit ?

  @ Gheorghe Campeanu #151

  Nu eu m-am exprimat in favoarea afisarii intregii arhive CNSAS on line si sunt de acord ca exista pericolul lezarii vietii private a unor persoane total in afara problemei. Sunt insa de parere ca este just a publica, intr-un fel sau altul, “mizeriile morale” ale unora care au facut mult rau (din vocatie sau din scarbos interes ) nu vecinului de apartament, ci unui grup mai mare sau mai mic de persoane cu care, chipurile, mai era si prieten…

  @ Florin Iaru # 152

  Ce s-o mai lungim, ca sunt sau nu de acord cu d.voastra… va iert orice !

 • sfintu sisoe

  @iaru
  domne iaru ,e parerea dvs ca io merg pe o carare gresita.
  cararea pe care eu am apucat pe vremea cind multi formatori de opinie de acum aplaudau la congrese,s-a dovedit a nu fi gresita.
  uneori e nevoie sa dai citiva pasi inapoi pentru a vedea padurea in toata splendoarea ei.
  multumesc pentru raspunsurile sincere la intrebari.

  @inima rea
  inimioara iar ai certitudini?
  pe vremea cind tu invatai filozofie socialista eu practicam capitalism autentic.
  eu am trait sa gust din ambele sisteme.tu le stii doar din carti.
  ramii la filozofie.e mai sigur.

 • InimaRea

  mariana #156: Şi eu aş vrea să ştiu cum se face că. Pînă atunci, mă mulţumesc a şti că mai e cineva pe care n-o lasă rece unele din opiniile mele. Cred că ştiu care sînt cele care vă enervează dar n-am ce face -- eu chiar cred că totă povestea asta cu (para)securişti trebuie să înceteze ori, măcar, să ia alt curs -- al unor comentarii critice la Infernul lui Dante, bunăoară. Aşa cum “curge” acum, pare-a fi picătura chinezească.
  Ştiu că neiertarea e un drept inalienabil; mai ştiu că presupune multă suferinţă, iremediabilă: mai ştiu şi că nu contează -- pentru cei care tot mai sîngerează la gîndul că atîta ticăloşie rămîne nepedepsită -- faptul că eu sînt dintre cei iertători, dornici a recupera iar nu a arunca îndoiala şi asupra puţinului bine al cuiva, oricît de păcătos. Dar ceea ce mă enervează şi pe mine este că pare-a merge spre binele ticăloşilor toată zbaterea, că ei o controlează în propriul şi murdarul lor interes. A, cu totul altceva ar fi fost de-ar fi fost liber accesul la toate arhivele acelea, şi ar fi produs orice doritor, orice dovezi ar fi găsit de cuviinţă pentru a-şi calma suferinţa. Dar aşa, intrînd în jocul ăsta de-a şoarecele cu pisica, rişti a deveni prizonierul -- înfrigurat de nerăbdare, cum văd uneori -- al unei cauze nu doar străine ci şi inacceptabile, în fond. Başca faptul că te trezeşti cu suporteri ori adversari dintre cei care habar n-au despre ce vorbesc dar “le place”, şi se bagă-n vorbă de parc-ar fi fost şi ei acolo, atunci.
  Să nu uit: Aveţi idee cîţi securişti pensionari au lucrat -- mai lucrează, încă dacă se mai ţin în scaun -- la CNSAS şi ORNISS? Nu că n-ar fi (fost) folositori cît priveşte cazuistica Securităţii. Dar cui ar fi (fost) dat fiind iezuitismul instituţiei, care lor le-a intrat în sînge -- “şefilor” care “le-au mai dat şi lor o bucată de pâine”, sau României democratice?
  Unii dintre “şefi” -- din păcate, cred că nu puţini -- cam repetă povestea lui Pavlov: Ce-a făcut Pavlov după ce i-a murit cîinele? A continuat să aprindă şi să stingă becul.
  Nu văd la ce-ar folosi victimelor, să facă jocul securismului agonizant.
  Nu mi-am propus să vă enervez, mă iertaţi dacă totuşi “mi-a ieşit”, mai ales dacă mă-nşel asupra temeiului acestei discuţii.

 • Gheorghe Campeanu

  @ mariana # 156

  Scuzele mele (de rigoare) si o necesara rectificare. Remarcile mele despre idea afisarii intregii arhive CNSAS online trebuiau conectate la postarea @ lucid # 141. O scapare si un mic faux pas. Sper sa nu mi-o luati in nume de rau.

 • ioana visan

  @mariana
  Stimata doamna,
  Cred ca citim si vorbim in chei diferite, cu tonuri diferite.
  Sigur ca “inainte” se discuta de-ti tziuiau urechile despre “dusmanul poporului”. Am facut parte din aceasta categorie, am dus in spate permanent in timpul scolii tot felul de fii ai poporului muncitor, care trebuiau ajutati sa invete carte pentru ca au fost furati de burghezo-mosierime, etc. Aceasta eticheta a purtat-o familia mea ca si multe alte familii, multa vreme. Acum e aproape plictisitor. Nu te mai arata nimeni cu degetul ca esti “dusmanul poporului”, nu te mai da afara din scoala, nu-ti mai trage scaunul la examenele profesionale sau la doctorat, nimic. Acum folosesc din nou tonul care nu va place: daca dvs. stiti unde te mai rasfata cineva cu acest apelativ, spuneti-mi si ma duc urgent sa vad.

 • sfintu sisoe

  domne Tudoran astia nu-s ciomulugme,astia-s un fel de titicaca si misipipi de dimbovitsa,daca-mi dai voie sa-l citez din memorie pe bietul Pittis(parca el era ala care-a comis-o primul,pe vremea tenisilor albi si-a pletelor in vint).E mult de-atunci dar acester amintiri sunt cele care ma fac sa mai vizitez din cind in cind Romania.

 • Dorin Tudoran

  @sfintu sisoie
  1. Ca sunt una ori ca sunt alta, astia sunt -- asta-i marfa (politica),,,cu ea se defileaza.
  2. Nu-mi aduc aminte, desi Motu si eu am fost prieteni de cand aveam vreo 17 ani…

 • Florin Iaru

  @Sf S
  Ultimul mesaj, la exasperare. De fiecare dată cînd vă vorbesc de principii sau idei, dvs. mi-o întoarceţi cu Ponta, Antonescu, comunismu’, Iliescu, alianţa otrăvită, pericolul şi alte d’alde alea. Puteţi să vă concentraţi un pic? Aveţi capacitatea intelectuală de a analiza idei şi nu împrejurări? Da sau nu? Hai să vă conving că se poate şi altfel. Să ştiţi, pentru a vă lumina, că sînt singurul duşman (vorba vine, că nu candidez şi nici nu cîştig nimic din duşmănia asta) ai lui Băsescu care a spus clar -- şi publicat -- că filmuleţul cu băiatul a fost modificat. Dar nu că e fals! Ceea ce nu vreţi, nu puteţi şi nu vă imaginaţi că ar fi posibil -- e că filmul e 99,9% real, în ciuda modificării (mai clar: trei cadre, în care un dobitoc a pictat un pumn mai gros -- şi atît). Lăsaţi-o jos, că măcăne. Spuneţi-mi de ce preşedinţia nu dă în judecată pe autorii şi transmiţătorii filmului. Aşa-i că nu vă pică fisa? Vă sfătuiesc, dacă-l iubiţi pe dl preşedinte ca pe Tatăl vostru (numele, sfinte, asta dovedeşte), să nu mai pomeniţi în viaţa vieţilor dvs. de acel sfilmuleţ. Îi faceţi rău idolului…
  De aceea, dacă veţi continua cu politicale portocalii, o să-mi iau libertatea de a vă ignora. Aici nu e un blog de dat cu copy-paste.

 • InimaRea

  sfîntu sisoe: “pe vremea cind tu invatai filozofie socialista eu practicam capitalism autentic.”
  În recreaţie, la liceu
  golanii fumează-n weceu
  Am cea mai mică bunică
  zice un deşirat
  stă în icioare sub masă
  A mea-i mai mică
  altu’ zice
  stă-n picioare sub taburet
  Ba a mea-i mai mică
  zice Bulă
  ca să spele pe jos
  se suie pe scaun

 • Florin Iaru

  Acum văd jalnica postare a lui @lucid. Bietul de el, ce psihologie simplicissiminisimă. Duşmanul meu musai că-i vinovat de toate relele… Slobozeanul, stimabile, a făcut ce n-ai avut niciodată curajul nici să gîndeşti. E explicabilă ura dumitale: “nu e cu putinţă să fie mai bun ca mine. L-au ajutat ruşii, ungurii, iudeo-masonii”. Ce ruşine! Ce ruşine! Ce gîndire de…
  Dacă ai încredere în omul al cărui blog îl vizitezi, întreabă-l. Poate mai îţi revine mintea aia contorsionată la cap. Poate.

 • sfintu sisoe

  @iaru
  domne iaru,ultimul meu mesaj,la exasperare,n-are nici o legatura nici cu basescu nici cu antonescu.
  eu doar v-am multumit ca n-ati raspuns la nici o intrebare.
  iar aia cu filmuletul,imi place logica dvs.am zis eu ca filmuletul ala a fost fals?
  a fost modificat pentru a parea ca-i da un pumn in gura lu ala micu.si cu asta s-a-ncercat cistigarea alegerilor.
  dupa ce cu vreo 4 ani inainte a mai fost difuzat filmuletul dar nemodificat.
  i-antrebati-o si pe doamna aia de la psd cum a fost filmuletul ala,fals sau modificat?
  io doar intrebam de ce n-au atacat la dictator cu flota cu armele pentru teroristi etc, ci s-au folosit de un film modificat.
  daca ai un document modificat cum se numeste?

 • sfintu sisoe

  @inima rea
  misto argumente.
  cum am zis, ramii la filozofie ca-ti ofera toate raspunsurile

Next post:

Previous post:

WP Admin