≡ Menu

Băsesc, deci exist!

02.23

Cei doi cartezieni de vârf ai României – Elena Udrea-Mop și Traian Băsescu-Poc – consonează încă o dată. De data aceasta, pe față, în public: nu sunt de acord, în ruptul capului — nici individual, nici în grup de gherilă organizată — cu desemnarea lui Eduard Hellwig pentru funcția de Director al SRI. Și Poc! Și Mop! Și Mop! Și Poc!

Mă grăbesc să clarific situația – cei doi sunt cartezieni à rebours. Dacă în centrul gândirii lui Descartes se afla dubiul, miezul gălăgiei produse de tandemul Poc & Mop este certitudinea. Azi, Poc ne spune ce ar fi trebuit făcut în vremea mandatelor sale. Mop ne spune că serviciile n-au vrut-o președinte.

Descartes încerca să se convingă de un adevăr sau altul, înainte de a-l accepta. Poc & Mop încearcă să ne convingă de proprietatea lor asupra adevărului. Au un ”discurs asupra metodei” practicat pe baza diviziunii sociale a muncii. Mop e responsabilă cu discursul. Poc – cu metoda. Noi – cu crezutul.

Ce scrie Poc pe Facebook?

“«Premierul de la Grivco» reuşeşte să nominalizeze pentru şefia SRI un om al lui Voiculescu. Şocant !!!”

Despre o vizită a lui Klaus Iohannis, primar al Sibiului, la Grivco există încă dubii, chiar dacă nu neapărat de sorginte carteziană. În schimb, despre năzbâtiile șocante ale lui Poc s-au strâns rafturi de dovezi greu de măsluit. Una dintre ele, culeasă din autobiografia lui Poc:

“Ţi-a poftit sufleţelul să-ţi fie soţul şef de serviciu secret. Ţi l-a făcut preşedintele şef de serviciu secret.” 

Asta n-a fost “șocant”?

Ar fi fost, dacă ar fi fost adevărat. N-a fost șocant, fiindcă soția celui numit a negat, în repetate rânduri, afirmațiile lui Poc. Ce rămâne, totuși, mai mult decât șocant, este că, până și în legătură cu așa ceva, fostul președinte pare a fi mințit – “Nu se face, domnule chestor!”

Alta:

Așa cum a recunoscut — liber și nesilit decât de împrejurări nasoale –, președintele Poc s-a dus, în 2004, la Grivco pentru a se căciuli, rugându-l pe “domn’ profesor” Dan Voiculescu să intre la guvernare. O vărănie!

Orgolios, nevoie mare, “domn’ profesor” a intrat. Întâi – la guvernare; apoi – la pârnaie. Nu înțelesese de ce Poc îi schimbase numele de familie din “Domn’ Profesor” în “Soluția imorală”. Altă vărănie!

Ce zice Mop?

“Am spus în denunţul pe care l-am făcut la Parchet că viitorul şef SRI va fi ales de Coldea. Iată că aşa este! Singurul lucru pe care Eduard Hellvig îl va face acolo este să ia poziţie de drepţi în faţa adjunctului său cu patru stele.”/…/ “Îl felicit pe Dan Voiculescu – nu credeam că, în puşcărie fiind, va putea să-şi numească propriul om în fruntea principalului serviciu de informaţii din România.”

Recitind denunțurile semnate de Mop, logica arestatei la domițiliu se arată imbatabilă: Hellwig este și omul lui Coldea, și omul lui Voiculescu, și omul lui Iohannis, a fost și omul lui Poc, care l-a înaintat în grad de două ori – două stele și trei stele. Mai era puțin și-l făcea Hennessy XO de șapte stele. Să nu uităm, este vorba de un conglomerat cu mușchi foarte puternici – Louis Vuitton Moet Hennessy Group

Din denunțurile, televizate ori nu, semnate de Mop reiese că, de la Căpitanul Soare la gheneralul Coldea, de la Ohrana la Mossad, de la M15 la NKVD, de la Interpol la Ia-mă, nene!, și de la Voiculescu la Al Capone, toată lumea mare a sabotat intrarea Moapei în turul al doilea al prezidențialelor. De aici și mizeria din pușcării — n-are cine da cu mopul, de atât arest la domițiliu de 5 stele.

E de înțeles tristețea dnei Mop. Nu va mai putea intra la orice oră în biroul directorului SRI spre a primi ori a da informații prețioase. Nu va mai fi prevenită de directorul SRI că este filată  chiar de SRI. Nu-l va mai putea urechea pe adjunctul serviciului în prezenta directorului serviciului. Cine-a spus că tranziția e ușoară, floare la ureche? A înțărcat bălăioara.

Nici Dorin Cocoș nu va mai avea top secret level clearance să intermedieze contacte ori contracte via SRI. Nimeni nu va mai adapta fabule din La Fontaine – “Maitre Cocoș sur un arbre perché, Tenait en son bec un fromage.”  Membrii trupei heavy-metal (de preferat, aur) “Cucurigu & Famiglia” au călcat prea tare pe bec. Becul s-a spart. Cașcavalul le-a căzut din cioc.

Dacă ceva a căzut din cioc (și) în boc, rămâne de văzut. Abia e luna februarie. Anul e lung. Așteptăm provincia. Ne putem trezi cu ea sosind cu o falcă în Arad și alta taman la Cluj. Uneori, geografia bate omenia.

Până una, alta, Mop “s-a cerut” la Parlament. Secretarul General al Camerei Deputaților, Nicolae Mircovici, a declarat: “Singura noastră problemă este că în sala de plen sau în sala de şedinţe nu se poate intra încătuşat.”

Dar în bikini și transmițând mesaje SMS — unei “persoane care-mi este foarte dragă” — prin apăsatul nării cu arătătorul, se poate? Sau măcar în șpilhozen și transmițând în codul Morse, apăsând butonul pixului în care ne doare de statul de drept, se poate?

România trăiește încă — și nu doar la televizor — în zodia lui “Băsesc, deci exist!”

Spre primăvară, când dă colțul ierbii, poate se îndură cineva și deschide ferestrele, dar, așa, larg, larg de tot, că prea pute a stat de drept preferențial

 

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Genial! Titlul e peste orice superlativ… Mi-aș fi dorit, măcar de dragul simetriei ca între Mop și Hop să-l mai plasați și pe Boc. Care Boc nu mai face niciun Poc din cauza morcovului. 🙂

 • Eu nu uit niciodata de Boc. Nici de Falcă:

  “Dacă ceva a căzut din cioc (și) în boc, rămâne de văzut. Abia e luna februarie. Anul e lung. Așteptăm provincia. Ne putem trezi cu ea sosind cu o falcă în Arad și alta taman la Cluj. Uneori, geografia bate omenia. “

 • Dezideriu Dudas

  Bre’, nu-i dreptate pe lume ! Daca ‘cela ce nu prea vorbeste ( da’ bine face, ca tare multa odihna ne trebe’ sa ne revenim…) a fost o data la GRIVCO si a iesit direct presedinte fara sa fie nevoie sa mai fie premier, eu care am fost de vreo 6-7 ori si vorbesc ca masina de cusut, si romana poliglota pe deasupra ( ca Fanus Neagu, sa nu-mi incurcati grilele de examen…) ar fi trebuit sa fiu cel putin presedintele NATO…, la noi in cartier.

  Ref. la “cascaval” : Azi i-am luat coordonatele lui Alexandru Andries. Nu stiu daca va scapa ! Ma gandesc la o combinatie intre iobagul “titanului cel mic” si “cascavalul” lui Al. Andries :
  1. Iobag la cascaval : STANGA cu experienta
  2. “I-o” bag la cascaval : DREAPTA suparata
  3. “Eu bag” la cascaval…: Romanii, dupa atata experienta, suparati, trec la treaba. Pana acum, noi a-hotici, politicienii la fel. De-acum, noi organizati, ei ne vor urma ca si pana acum…N-aiasta-i democratia ? I-am urma si noi pe ei, da’ prea li se vad “lanturile”…Si nici n-au voie sa planga “la rau”… Doar “la bine”….

  Tot maine voi aduce explicatiile necesare. Se combina bine tema cu deschiderea facuta de dom’InimaRea pe “hipodromul sistat” . La el era de bine, dar trebuie explicat suplimentar si-acolo, iar aici e lucrare grea, foarte grea…Va asigur ca n-am pe cine plagia…

 • Despre prostia monumentală

  “Numirea lui Eduard Hellvig la șefia SRI este o lovitură dată luptei anticorupție. Klaus Iohannis calcă sistematic în picioare toate speranțele care au fost puse în el. Ultima este numirea în funcția de director al SRI a lui Eduard Hellvig.”

  Cine este Eduard Hellwig de reprezintă un asemenea pericol uriaș pentru lupta
  împotriva corupției?

  “Pentru cine nu știe foarte clar, Eduard Hellvig nu este nimeni, dar este un nimeni
  periculos care amenință să pună în pericol lupta anticorupție.”

  Acum, da, este foarte clar: “Nu este nimeni, dar este un nimeni periculos”!?!
  Monumental.

  Supărat pe președintele Klaus Iohannis, autorul purcede la reevaluări:

  “Începem să îl reevaluăm pe Crin Antonescu, dacă nu în ceea ce privește angajamentul său față de interesele României, măcar în ceea ce privește instinctul său în ceea ce privește calitatea și loialitatea personajelor cu care a lucrat. Antonescu a fost dezamăgit de Iohannis iar în legătură cu Hellvig nu s-a pronunțat
  niciodată.“

  Dar – a draku’ e pielea pe Crin ăsta! – Antonescu l-a supărat (imediat și rău de tot) pe gazetarul care tocmai îl ”reevaluase”:

  ”P.S. Articolul de față a fost scris în fuga veștii despre numirea lui Hellvig și, evident înainte de ieșirile publice ale lui Crin Antonescu. Regretăm reevaluarea, spre rușinea noastră. Am crezuit că dl Crin Antonescu se poate ridica la nivelul interesului național. Nu este cazul, cum a demonstrat. Este limpede că l-am înzestrat pe Antonescu cu mai multă conștiință decât posedă. Nostra culpa. Ceea ce este îngrijorător sunt cinismul și amoralitatea actualului președinte și a PNL (vechi sau nou). Dar despre asta, curând .”

  Eu nu cred că articolul cu pricina ”a fost scris în fuga veștii”. Cred că, mai degrabă, din fugă, cineva i-a dat autorului vestea falsă că se află în oarece relație cu gazetăria.

  Nu știu cine a ”crezuit” de cuviință să comită gluma asta dureroasă. Nu știu nici ce înțelege autorul ”articolului” prin a înzestra pe cineva cu mai multă conștiință decât are acel cineva; așa ceva mi se pare un gest de-a dreptul demiurgic.

  În sfârșit, regret, dar nu înțeleg ce vrea să transmită autorul când scrie “Regretăm reevaluarea, spre rușinea noastră.”

  Regretă reevaluarea sau îi este rușine că regretă?

  Dar ceva tot am înțeles: că vorbindu-și cu un fel de plural al majestății (”regretăm”,”rușinea noastră”), autorul ”nu este nimeni, dar este un nimeni periculos” pentru gazetărie.

  Dacă România nu are clasă politică, măcar are gazetari cu o clasă mai mult decât trenul; marfar.

 • Să facem totu

  “Dacă România nu are clasă politică, măcar are gazetari…”

  Gazetari sau gaze tari?

  Citisem producția pășunisto-câmpenească. Ay-ay-ayyyy… 🙂

  Văd că un alt priceput folclorist, cu gaze la fel de tari, Dan Țăpăloagă, se ia la întrecere în triluri cu câmpeanul delirînd după slabele-i puteri sub balconul unchiului lor bogat și cam lunatic de peste mări și țări. În titlu (“Ce probleme majore ridica nominalizarea lui Eduard Hellvig de catre Klaus Iohannis la sefia SRI”) e vopsit gardul, în articol, leopardul. Se face o bășcălie sub articol ca pe vremuri prin cîrciumi despre telejurnalul de ieri seară.

  Ăștia doi îl cam iau de prost pe senilul ăla putred de bogat (și nu numai de bogat) de unchi al lor.

  Jurnalism de jurnalism, ce mai! Sau jurnalism excremențial -- ca să-l parafrazăm pe un alt faimos & valoros folclorist.

 • Pingback: Băsesc, deci exist! | România curată()

 • mac gregor

  Au marea vina de a avea succes politic si de a face parte dintr-un partid politic neagreat.

 • Radu Călin Cristea

  Final splendid: “Spre primăvară, când dă colțul ierbii, poate se îndură cineva și
  deschide ferestrele, dar, așa, larg, larg de tot, că prea pute a stat de
  drept preferențial”. Cam despre asta vorbim. Eu as mai deschide fereastra si din motivele invocate in “Tanase Scatiu”, ca sa iasa pe ferestre si “parfumul indimenticabil” lasat de personaje statute in propria abjectie. Ma intreb insa cine se va indura sa le deschida? DNA se mindrea prin ianuarie ca “are in instrumentare” peste 5100 de dosare. Mai are cineva timp si de o aerisire fie si numai de ochii lumii? Ne prinde aeriseala, cum zici, pina la datul coltului ierii sau da peste noi vreo noua mare glaciatiune si ne vor gasi peste milioane de ani, ca pe mamuti, inghetati si cu coltul ierbii in burta?

 • gigi

  baga mi as pula n voi de peceristi imputiti! futuva rasa-n cur de votacii lu ilici ai penalului nascase si ai securistului puscarias voiculescu. emigrati in rusia bolsevici nenorociti!

 • Ultor

  Esti irecuperabil. Apropo, impricinatii isi mai platesc serviciile?Prietenii stiu de ce…

 • Dezideriu Dudas

  Calu’ cela, care sta langa ” Un stat de drept care cade drept in cur ” ( scuzati pentru…”un stat de drept” …), mai mananca si iarba, cu tot cu colturi, nu doar jaratec…Si daca-r fi lasat “de nebun”, ar tot fugi, astfel incat n-ar mai ingheta carnea pe mamuti…., de-atata trafic….Pentru ca tot cre’ ca s-a dat drumu’ la Dezideriu(s) / multumesc dom’InimaRea -- nu-i nevoie sa fie si adevarat, pentru mine e suficienta “informatia”…, tre’ sa vin cu ceva argumente si de la nea’Erasmus ( “Elogiul nebuniei” ). De la nea’ ID Sarbu cre’ ca le-am cam epuizat…, in partea lor ce tine de titlul de acum al d-lui Tudoran. Mai “stiintific”, prima parte a titlului ar fi idsarbian, a doua parte, existential-erasmian, apropo’ de “verdele” dat de Erasmus lui Luther la “nebunia” lui…., “nebunie” ce a stratificat generatii si generatii de seriozitati si solemnitati… Erasmus a avut atunci o strafulgerare galactica ( in sens invers noilor galactici ) si a mai relativizat “lupta anticoruptie” care l-ar fi oprit pe Luther cu tezele lui.

  Stimate Domnule Tudoran, unde v-ati ascuns “nebunia” din 1978 ( ” Sutor, nec ultra crepidam”…) pana in 1984 ( intrarea dvs. in “glaciatiunea celor care n-au mancat salam cu soia )…? Ca atunci nu i se prea faceau elogii… Doar “se juca” pe la Cenacluri… si as fi inteles si asta dar dvs. ati plecat de la ‘cela mare si tare atunci, Flacara, in anul 1974. E drept, au mai ramas Cantarea Romaniei si Daciada, nemuritoare….

 • Dezideriu Dudas

  Ne dai mata’ telefonul lui Mircea Popa ( numarul, nu aparatul…ca-l cerem prieteneste, nu platim…) cel ce a facut cerere de emigrare in URSS prin anii ’80 si-apare si-acum pe la Realitatea TV sa nu i se intineze idealurile ? Nu ca alea ale lui Cap’tain America sunt ca Alba ca Zapada, ca nu vrem sa ne facem de cacao…MP tre’ sa stie “procedura”…Despre partea inchinarii insa…, mai citeste mata cateva fractale de carti ( merg si alea de la Monaci si Monte Carlo, ca odata intrati in club, toti devin sfiosi…)…

  Dar vai, abia acum observ, ce urat scrii ! Hai bre’, chiar PCR ? Aistias mari banditi…Am citit noi intr-o carte despre eternitate…Acum se distribuie cu trafic mare s-in galaxii….

  Nu citesc chiar tot ce scrii ca sa te mobilizezei cu fractalele ‘celea…N-am rezistat insa, “pe dIagonala”, la EMIGRATIE IN RUSIA si la PCR….

  PS. Bre’ m-a strafulgerat eterialitatea. Asa ca am citit tot ce scrii mai sus. Bre’, sper ca nu esti “Gica de la Scularie”, da’ tare mi-e ca vrei sa ne incerci – SA TRAITI ! Bre, in cazul asta ne cerem scuze si spune repede unde te gasim. Bre’…, de cand te cautam sa-ti dam Raportu’ !!! Ce fac ceilalti ? Unde v-ati ascuns ? Sau nu v-a cautat nimeni ?

 • titi tașcă

  citîndu’ma pe mine, zic: “deși baltonu’ lu’ iohannis a rămas agătzat în cuer, la gartirop, brigada diverse este în continuă alertă, privirile triste, de cîini “pînă la moarte” bătutzi, ale americanilor* orcan și cîmpeanu, printre multzi altzii, mi’au readus în memorie faptul că domnul al nostru traean băsescu a fost un bun ministru al transporturilor, care mai are, încă, în depou, cîteva vagoane bune de cașcaval”.

  citîndu’l, siderat, pe d-l tapalaga, iara zic, ca sa nu tac (tic -- tac, tic -- tac?): “Exista compromisuri si compromisuri. Unele necesare, altele compromitatoare, dar inevitabile, iar cateva pur si simplu inacceptabile. Iohannis a ales din nou un politician dupa chipul si asemanarea sa: prea mic pentru o palarie atat de mare. Si a facut-o, din nou, pe tacut”

  pe d-l rcc nu’l mai citez (desi si d-sa ar fi facut mult mai bine sa tic-taca, macar o vreme), ca sa stiu si singur ca americanii marcatzi cu asterisc mai sus se laudau, pina nu demult, cu stagiul lor de petrecere peste balta, in tzara fosta a tuturor posibilitatzilor, pentru a esua, ca casalotzii, tot in tzara de bastina a tutulor posibilitatzilor care se poate si a acelorasi posibilitatzi care nu se poate, cu ordin de zi pe unitate, de masura, care nu stiu daca sint inch, centimetri sau alte valute forte.

  si toate aceste eforturi si strofocari doar ca sa ne lamuresca pe noi ca fostul presedinte a fost singurul care a avut capu (face capu trage) pe masura palariei/caciulii cu care o sa dam noi, intr’o buna zi (cind s’o coace) de pamint?

  iohannis, go home, ca n’ai capu corespunzator, macar pe masura aluia mic cu capu mare.

  dar care e, totusi, unitatea de masura, si numarul ei (u.m. etcetera)?

 • Dan Tapalaga are dreptate — intr-o alianta exsita mecanisme care presupun informari reciproce etc.

  Dan Tapalaga nu are dreptate cand omite principiul reciprocitatii. Cred ca nu pretinde ca, de fiecare data cand face o numire — la FBI, la CIA, la alte agentii care se ocupa de securitate nationala — presedintele american ii suna pe presedintii tarilor aliate si ii intreaba “Ati fi de acord sa-l pun la FBI pe John Smith? Evident, daca nu sunteti de acord, nu-l pun.”

  Dan Tapalaga are dreptate mentionand ca SUA au interese strategice in Romania. Numai ca, zau asa!, cele mai importante interese strategice in Romania le are Romania.

  O intrebare pentru Dan Tapalaga: oare de ce nu presa americana urecheaza sefii de stat straini pentru ca nu se consulta cu Washingtonul in numirile pe care le fac ici si colo, dar se trezesc, de pilda, ziaristi romani sa-i reprosesze asa ceva presedintelui Romaniei?

  O alta intrebare pentru Dan Tapalaga: cum a reactionat Domnia Sa, cand presedintele Basescu l-a numit la SIE pe Claudiu Saftoiu fiindca, apud TB, “asa i-a poftit sufletelul sotiei (lui CS)”. Ca sa nu mai spun, ca Adriana Saftoiu a respins, public, in cateva randuri “motivul” indicat de TB. Chiar a sunat TB la Casa Alba si a spus “Alo, nevestei lui CS ii pofteste sufletelul sa-l numesc sotul director la SIE. Imi dati voie ori nu? Daca nu, sa stiti ca-l numesc pe Dorin Cocos, fiindca e baiat de comitet si om de incredere?”

  In sfarsit — cooperarea e una; servilismul -- altceva. Sa fii “ziarist independent” (vorba vine) si sa-i ceri presedintelui sa practice servilismul e cam ciudat…

 • Andrei Melciu

  Gigi, pastilele.

 • Shadow

  Dle. Tudoran
  Sunteti intr-o forma “teribila”. Ma lasati din ce in ce mai des cu gura cascata. Articolele dvs sunt nu numai bune dar scrise intr-o maniera atat de “glumeata” ca zau daca nu am impresia ca deveniti un Caragiale al vremurilor actuale. Rad si va dau dreptate, rad :-).

 • InimaRea

  Dl Tudoran practică pamfletul, unde ironia-i concertmaistru -- de la amară, la scîrbită. Dar e serios, în fond: nu numai ”că-l doare” ce se-ntîmplă-n țara lui natală dar nici nu aruncă vorbe-n vînt.
  Pamfletu-i, însă, gen literar, iar dl Tudoran rămîne un literat, așa că e un exercițiu de virtuozitate păstrarea echilibrului dintre efectul literar și necesara respectare a adevărului. Cine nu are grija asta, ajunge a deforma adevărul pînă la monstruos, doar din dorința de întietate a efectului literar -- ceea ce-i doar vanitate, pînă la urmă. Ceva de care dl Tudoran nu poate fi suspectat.
  Exemplu de vorbă-n vînt e metafora cu pălăria prea mare. Nu reiese de nicăieri, din textul dv, cum ați măsurat de v-a ieșit că s-ar potrivi și președintelui, și candidatului la funcția de director al SRI. Chiar și sugestia că fostul președinte-ar fi avut capul mare -- cît banița, ar spune oltenii mei -- e tot afirmație gratuită, ca și cele de pînă atunci. Ca să iasă din marja gratuității (vindicative, parcă) ar trebui argumentate. În ce-l privește pe Băsescu, zic eu că problema-i lămurită: dacă a avut capul potrivit pentru așa pălărie, e clar că și-a făcut pălăria pe comandă -- statul lui de drept.
  Nu sînt iohannist. L-am votat pe Herr cu inima-ndoită dar nu de grija că n-ar face față funcției, ci din intuirea că fulgerătoarea lui ascensiune politică vine dintr-un scenariu bine pus la punct și-n operă, de profesioniști hollywoodieni. Rămîn cu speranța că ne vor binele.
  Prestația lui de pîn-acum rămîne-n limita predictibilului. Dacă presa noatră n-ar fi complet și iremediabil (parcă) afectată de viciul senzaționalului, multă lume-ar putea băga de seamă că omul e măsurat la vorbă și atent la faptă. N-avem nici o grabă, pare a spune celor setați pe repede-nainte.
  Cred c-așa trebuie făcute lucrurile astea, și plec de la o constatare: cei mai buni președinți ai noștri au fost cei interimari -- cît a fost suspendat Băsescu. Limitîndu-li-se mandatul și atribuțiile, s-au limitat și ei la a face față răspunderii temporare -- și-au ieșit onorabil din încercare. Mai ales Văcăroiu a fost model de eleganță, cînd toți s-ar fi așteptat să se facă de pomină, dată fiind reputația pe care i-o lipise-n frunte presa noastră independentă și șturlubatică.
  Acum e pe tapet numirea lui Helvig, la SRI. Fiindcă nu e vreo speranță -- cît de mică -- să vedem vreo analiză serioasă-n presă, pe tema asta, putem noi încerca să găsim rostul acestei propuneri prezidențiale.
  Totul trebuie pus în legătură cu SRI: ce este, ce face, cum trebuie să funcționeze.
  Cum ziceam, n-am avut de aface cu dar mi s-a spus că a avut el cu mine, o dată, cînd m-a verificat (1991) pentru o funcție-n Secretariatul General al Guvernului. Cică mi-ar fi dat ok dar nu mi l-au dat ”ai mei” -- și i-am înțeles, la ce oribilă reputație aveam printre ei.
  Pot însă privi chestiunea în principiu și aplicat, oarecum, fiind vorba de intelligence -- ceva cu care am avut de aface.
  La vremea înființării SRI, opinia generală -- printre profesioniști -- era că nu se putea face o nouă și o altfel de Securitate, cu frizeri și ospătari, ci tot cu profesioniști, veniți -- vai! -- din fosta Securitate.
  Pentru cine nu știe, practica intelligence statuează că un profesionist se formează în cam 10 ani. Un deceniu-lipsă, pentru Măgureanu -- acest Putin românesc. Cum s-a văzut, pălăria n-a fost prea mare pentru obscurul ofițer de informații care fusese: a reușit să pună pe picioare Serviciul și să-l facă să umble. Poticnit, cu Berevoiești și-alte isprăvi scandaloase dar așa era vremea, predispusă la boacăne.
  După el, Timofte: n-avea treabă cu intelligence dar era deja politician versat, avînd și atuul militarului de carieră (ofițer de pompieri) -- indispensabil la acea vreme, pentru conducerea unei structuri militarizate. Era o jumătate de pas pe drumul spre o conducere civilă a SRI.
  Mandatul lui Maior a făcut pasul întreg: civil-civil, în fruntea unui serviciu prin definiție militar căci nu se vede -- nici acum, la 25 de ani de la Loviluție -- cum ar deveni SRI civil. Nu de tradiție securistă e vorba aici ci de ceva terre-a-terre: banii. Fără adaosul salarial al militarului, SRI n-ar avea cu cine funcționa. Ori, dac-ar avea, ar ieși ceva foarte asemănător cu consiliile județene, unde leafa mică face ravagii printre oneștii aleși locali.
  De altfel, toate încercările de demilitarizare a Serviciilor s-au lovit de dilema dilemelor: statul lor special ar crea o reacție în lanț de creștere a salariilor bugetarilor, care-ar face guvernul insolvabil.
  Herr merge pe-aceeași linie: civil-civil, ca director al SRI. Dar politician cu vechi ștate de serviciu, profesionist -- i-am putea spune, cam în genul fotbalistului de performanță, al cărui cv e acreditat de marile echipe la care a jucat.
  Presa marșează pe ”echipe” -- mai ales, pe a lui Felix. Cred că motivul esențial e acela că, trecînd prin mai multe astfel de echipe, e un personaj bine cunoscut, pe a cărui capacitate de negociere politică se poate pune bază. Și e importantă capacitatea asta, numai dacă ne gîndim la ce iureș justițiar e-acum, în politica noastră.
  Dar peste toate, nimic nu-i bătut în cuie: urmează momentul greu al aprobării propunerii, în parlament. Nu e o formalitate, nici pe departe. Dacă totul se-ntîmplă fără probleme, e semn că pălăria aceea nu-i prea mare pentru Herr. Părerea mea…

 • InimaRea

  PS: Despre ce negoiere e vorba și ce-ar fi de negociat din fruntea SRI, altă discuție, pe altă mîine.

 • Dezideriu Dudas

  Evoluam si n-ar fi bine sa lasam umbre in urma…Timpul avut
  acum la dispozitie ma determina sa-mi aman angajamentele, dictator, Erasmus,
  iar revine dom’InimaRea esential,…dar cred ca mai importante sunt doua relationari
  pe care le voi face la doua interventii anterioare ale d-lui Tudoran ref. la o
  relativizare puternica a acestui blog, pe un alt blog apartinand d-lui Paul
  Melian si, recent, a “prietenului prietenului meu”, dom’Petrica, Stephan J.
  Benedict, care-l vizeaza direct pe d-nul Dorin Tudoran. Consider ca demersul nostru
  e profund etic si moral si macar la noi lucrurile sa nu para “ca_cascada
  Urlatoarea”…Si, si mai important, nici sa nu fie ! La d-nul Paul Melian, desi
  nu stiu ce varsta, profesie, pozitie sociala are ( vad ca el stie la mine – din
  informatii deschise…), nu-i problema deosebita. Are un blog destul de clar in
  ceea reprezinta pozitia sa publica. La d-nul SJ Benedict insa, nu am aflat
  decat ca e “cititor de proza” si este “republican”, al “Republicii Artelor”…Ma
  poate ajuta cineva cu informatii suplimentare ? Inclusiv d-nul Tudoran ? Poate
  fi o confuzie la “Pista” ? La Bacau era o vorba, “ Pista cu otetu’ “, si cre’
  ca avea si un faptas …nu doar fapta, dar
  nu cred ca-i aceasi persoana… La Cluj “aveti” ? La Constanta n-am auzit….

 • Pecerila

  Cum sa intromiti ceea ce nu ai, mai Gigiule?

 • Valachus Cartesianus

  Dixitque coram populo Traianus: PEDO ERGO SUM!

 • Puella ex Udroia venta

  Sed de statu Pontae doctoris bene locutus est et nunquam pepidit ille coram populo Valachiae Postmodernae. Praeter ea, peditorum emissiones suorum non audivi saepe.intra muros Cotrocenii. (Quandoque bonus pepidit Bassescus in praesentia mea comitumque, nam homo est et nihil humani a se alienum putavit.)

 • St.+James

  @ mac gregor
  Ca succesul nu-i neaparat masura calitatii e una, da’ ma intereseaza mai mult a doua: spune-mi, rogu-te, care ar fi cel(e) agreat(e) ???

 • mac gregor

  @St.+James

  parerea mea -- fostul PNL

 • Dana (Mara)

  Si daca totusi ca intr-un film de groaza declaratiile dnei Bica cu privire la dnul Coldea si presiunile in dosarul Tender sint adevarate? Vedeti pe Lumea justitiei declaratia. Am pus link dar dureaza pritocirea lui Disqus. Ce m-a frapat este argumentul dnului Coldea (daca este adevarat) ca Tender trebuie scos de sub urmarire penala pentru ca activitatile si afacerile lui din Africa prezinta interes pentru siguranta nationala. Acesta mi se pare indiciul care limpezeste tot acest tsunami de procese penale si reasezari de placi tectonice, desigur dupa indicatiile pretioase de “eradicare a coruptiei” din partea americanilor.
  Alta chestie interesanta este retragerea Chevron ” din zona” care brusc nu mai sint interesati de gazele de sist.
  Ma intreb daca noul sef al SRI intentioneaza sa ii protejeze pe alde Tender si Timis (daca este adevarat ce se spune despre dnul Coldea) tot asa pe motiv de siguranta nationala despre care nu se pot afla amanunte poate niciodata.
  Sa nu fim in povestea Petrica si lupul. Un scenariu de groaza.

 • N-am spus niciodata ca lucrurile declarate de Udrea, Bica si alte ejusdem farinae nu sunt adevarate. Problema este ca si ce spune Coldea (si alti multi ofiteri) despre Udrea, Bica si alte ejusdem farinae este adevarat. Au lucrat mana in mana (al;tfel, cum putea Udrea sa intre la Maior cand dorea, sa discute ce discuta si, ATENTIE, sa fie prevenita de Directorul SRI ca SRI o are in colimator? La fel sotul, Cocos. A lucrat cu SRI. S-a stricat ceva, la un momendat, si acum se toarna reciproc. In esenta lui de spectacol, asistam la fosti colegi de echipe ale delapidarii nationale acuzandu-se, turnandu-se reciproc. Presedintele Basescu, ba stia ce se intampla , dar nu putea face nimic. ba nu stia, ci atunci ce sa faca bietul om, decat sa-si aresteze dusmanii.

 • Nu stiu daca apuc sa devin un caragiale (stacheta foarte inalta), dar realitatea de azi nu e deloc sub cea despre care scria “grecul”, “veneticul” mort, de scarba, la… Berlin.

 • Sunt obligat sa repet ce am spus acum vreo cativa ani — imi este din ce in ce mai greu sa scriu analize seci, cu pretentii “academice”. Din nefericire, de cele mai multe ori, Romania de azi nu merita (scuzati-ma) mai mult decat un pamflet…

 • Dana (Mara)

  Daca este sa cautam un fir logic in acest ghem incilcit, varianta plauzibila este ca ar fi putut sa existe un plan de blat la prezidentiale intre echipele Udrea si Ponta( sa iasa Ponta) nasit de Maior si intarit si de Melescanu, deci ambele servicii iar Coldea “a defectat” folosindu-si influenta cum se speculeaza intr-o asa zisa “interventie” pentru aminarea cauzei cu incompatibilitatea lui K.I. dupa alegeri, dejucind astfel planul lui Udrea care se visa in finala cu Ponta. Desi interventia nu a fost decisiva, pentru ca votul a fost cel care a dictat, iar dupa alegeri verdictul a fost in favoarea presedintelui. Nu vad logica acestei spalari a rufelor in public atit de patetica mai ales in contextul international grav din Ucraina. Probabil Coldea a mizat pe faptul ca “doamnele” vor fi discrete si se vor fofila din peisajul politic stiindu-se santajabile si pasibile de dosare penale. Pentru ca este evident ca fara complicitatea “sistemului” aceste doamne mediocre care au fost puse in puncte cheie nu puteau sa procedeze astfel cum se presupune -- deocamdata opereaza prezumtia de nevinovatie, dar din pacate exista precedentul Ritzi care indica reteta de operare care ciupea bani de la buget pentru a finanta “interese de partid”. Iar pentru “operatorii” mai curajosi sau inconstienti (gen Cocos pe care pica magareatza) erau evident si grase “comisioane”. Dar asta nu cred ca se putea face fara ” voie de la stapinire”, respectiv servicii, presedinte si chiar ambasade “jucatoare”. Poate lui Cocos chiar serviciile ii serveau “pontul” pentru a contribui “patriotic” la finantarea partidului care purta “stindardul luptei anticoruptie” in ochii partenerilor strategici. Problema este ca doamnele au ragnit “tradare” si prin faptul ca nu tac negociindu-si libertatea probabil ca in sinea lor cred ca au luptat pe partea dreapta a baricadei, furind pentru partid cu acordul serviciilor. In mediocritatea si universul lor restrins probabil se visau doua dinastii politice conducatoare Ponta si Basescu, o poveste americana de acumulare de putere si avere in genul familiilor Bush si Clinton. Poate in atmosfera rarefiata a marii politici unde s-a ratacit Udrea se cam pierde judecata si simtul masurii, mai ales la astfel de persoane mediocre si nitel labile psihic. Dar tocmai profilul acesta a fost cautat pentru a fi folosite, tare mi-e teama ca adevaratii papusari si beneficiari sa fie cineva cu profilul moral a unora gen Tender si Frank Timis care culeg grosul cistigului nu firimiturile.

 • InimaRea

  SRI beneficiază de o percepție publică asemănătoare celei a Securității -- de poliție politică.
  Poliția politică este cea acționînd în interesul guvernării (oricum ar fi alcătuită și ar funcționa) nu în spiritul și litera legii. De la Watergate, știm că nici o democrație nu-i scutită de pericolul derapajului intelligence, spre poliție politică. FBI a-ncălcat legea, la ordinul lui Nixon, spionîndu-i adversarul din campania prezidențială (cinematografic, Toți oamenii președintelui -- cu Robert Fedford și Dustin Hoffman).
  ”Toți oamenii președintelui” -- glorios titlu! Dar despre asta, pe altă mîine.
  Știu -- nu cred, bănuiesc, suspectez -- că poliția politică nu a murit odată cu Securitatea. În mandatul ministerial Dejeu, 2 și-un Sfert făcea asta, la comandă. Și nu la ordinul președintelui ori al ministrului, ci la al șefului Serviciului, care avea propria-i agendă economico-politică.
  Apropo, vă spune ceva faptul că Dinu Vamă -- ”om de fotbal”, și nu de ieri, de azi -- era mare mahăr la MI, în deceniul IX trecut? Dacă Ioan Nicolae îi va ține de urît lui Copos, ar trebui să vă spună.
  Aici, au dreptate aceia care cred că Securitatea n-a murit, doar s-a transformat -- democratic, ce-i drept: respectă alternanța la putere.
  Tentația de a folosi metodele și mijloacele unui gigant intelligence -- cum e SRI -- este imensă și, pare-se, irezistibilă -- mai ales sub un mandat autoritar, cum a fost cel al lui Băsescu.
  Cum poate face SRI, poliție politică? La ordin ori din proprie inițiativă a vreunui/vreunor mari mahări de-colo. Avînd atribuții de investigație în toate domeniile infracționalității, și avînd obligația de a furniza informațiile obținute (”prin metode și mijloace specifice” -- adică, știm noi cum) instituțiilor gen DNA, DIICOT, Parchetul General, Președinție, Guvern, precum și celor pentru combaterea terorismului, a spălării banilor, a traficului de droguri și a oricărui trafic interzis de lege, SRI stă pe un munte de informații dată fiind amploarea fenomenului infracțional de la noi, dar și a celui transfrontalier.
  Legal, ar trebui să le furnizeze instant, instituțiilor abilitate prin lege să le folosească în scopul combaterii infracțiunilor. Cum poate SRI face poliție politică fără aerul c-ar face-o?
  Alegînd să furnizeze ori nu informațiile; cui să le, și cui să nu le; cînd să le; sub ce formă să le etîcî.
  E clar că ”alegerile” sînt, în primul rînd, prerogativele Cotrocenilor (principiul comenzii unice, că doar de-aia s-a-nființat CSAT, nu ca să pregătească populația și teritoriul de război. Papa Ilici să trăiască!) Dar românul zice: Nu poți umbla la borcanul cu miere fără să-ți lingi degetele. Așa că-i mare probabilitatea ca mahării din SRI să folosească unele informații și pentru suflețelul lor, strîngînd bani negri pentru zile albe. Ori (și) pentru întărirea statutului personal, fiindcă alternanța la guvernare nu trebuie să afecteze inamovibilitatea șefilor sistemului (afară de a ”conducerii politice”, dar pînă și aceasta-i argument pentru eternizarea adevăraților șefi din sistem).
  În democratura noastră, politicul și economicul sînt frați siamezi, așa că investigarea unei afaceri pică, aproape obligatoriu, și pe a unui om politic (vedem acum ce șerpăria dracu-i cu bunii și drepții noștri guvernanți). Astfel că, vrînd-nevrînd, SRI face și politică. Mai nătîng uneori -- ca Maior, avertizîndu-le pe Udrea și Bica, de filajul de la Paris; meseriaș, unde sapă după isprăvile de tinerețe ale lui Victor-Viorel (aventura lui pariziană, de pildă).
  Dar cea mai izbitoare -- și-n sens propriu -- asemănare cu Securitatea vine din puzderia de ”acoperiți” -- de la bieți informatori, la ofițeri sub acoperire. Cum românii-s vaccinați din ceaușism, de frica turnătoriei, pare aproape firesc să accepte că ”acoperiții”-s peste tot, și că asta e din sfera normalului. A normalului nostru, desigur. Numai că trebuie și-aici despărțite apele.
  Poți accepta ideea că e nevoie de ”acoperiți” în domenii sensibile, unde acțiunea unor agenți străini ar putea produce daune mari siguranței naționale. Dar n-ar trebui ca, la pachet, să accepți și ideea că ”acoperiții” trebuie să-mpînzească mass media, indicîndu-i țintele și dirijîndu-i focul. Fiindcă asta-i poliție politică.
  Dacă asta-i vestea proastă, una și mai și: toate structurile intelligence fac asta, fie în cooperare cu SRI, fie la concurență cu.
  Ce e de făcut, s-a putea-ntreba unii. Ședem și cujetăm. Ori numa’ ședem, că totuna-i.

 • L’État, c’est moi

  “FBI a-ncălcat legea, la ordinul lui Nixon, spionîndu-i adversarul din campania prezidențială”
  Da, iar Nixon a demisionat din cauza asta.

  Ce vremuri romantice! Ce muzică, ce filme!

  Dar USA s-a schimbat mult între timp și a renunțat la romantisme siropoase. Vezi, de exemplu, ce îi spunea Henry Kissinger, unul din arizanii schimbării, ministrului turc de externe în frumoasa zi de 10 martie 1975, la Ankara: “The illegal we do immediately; the unconstitutional takes a little longer.”

  Nu mai demisionează nimeni pentru încălcarea legii sau a unor standarde morale de pe vremea lui Humphrey Bogart, ba nici măcar pentru crime de război și împotriva umanității. Bush poartă războaie dezastruoase financiar (și nu numai) pe motive inventate și nu pățește nimic. Obama spionează (cum a demonstrat Snowden) pe toată lumea, nu doar pe adversarii politici, și nimeni nu îi cere demisia. Și, lucru mai puțin cunoscut publicului pentru că și presa macină azi după standarde noi, moderne, revizuite, îmbunătățite și adăugite, angajează forțele armate americane în războaie pe oriunde le poftește inimioara femelelor strateg din cercul lui cel mai apropiat fără aprobarea Congress-ului, adică 100% ilegal.

  Cu așa moralitate în politică o să ni se cam ducă dracului giudețul planetar într-o bună zi (că de mai mult de o zi nu e nevoie cu tehnologiile de care dispunem).

  “Ce e de făcut, s-a putea-ntreba unii.”
  Păi, doo lucruri simple:
  1. Desființate 4-5 din alea 7-8 servicii.
  2. Starve the beast. Redus bugetul celor rămase cu 50% în primul an și cu încă cu 50% în anul următor. După care, ajustat bugetul în funcție de inflație.

 • Dana (Mara)

  Da nici cu moralitatea politica a celuilat pol nu ne putem lauda, dimpotriva. “Sa lasam” spatiul liber pentru a fi cucerit imediat de China-Rusia-Iran? Deja au cucerit Africa. Eu cred ca “baietii” joaca pe viata si pe moarte, mai ales ca economia Chinei duduie si ii ajuta si demografia. Oricit pare de paradoxal, sansa Occidentului este sa cistige lumea musulmana de partea lor si sa o fidelizeze pentru a contracara tavalugul aliantelor cu China. Pina acuma Europa a huzurit si este dreptul ei, dar daca vin chinezii in forta se poate sa aiba ideea ca in locul plantatiilor de levantica din sudul Frantei sa dezvolte un complex imens de crestere a porcilor. Si mucles…

 • Dezideriu Dudas

  Stimate Domnule Tudoran,

  In comentariul urmator va redau adresa mea de azi catre d-nul Traian Basescu. Nu vad de ce nu as face-o atat timp a tras dupa el „statul de drept” aproape 10 ani iar „ceilalti”, Adrian Nastase, Dan Voiculescu…., erau „oamenii negrii” care impiedicau dezvoltarea statului de drept…Stiti ca nici acel lucru nu m-a intimidat si am incercat sa-i pun in lumina reala, nu doar in partea ei de intuneric, cum facea „statul de drept”…Va asigur ca nu este nici-o urma de ironie in adresa catre d-nul Traian Basescu. Pur si simplu el poate juca acum rolul lui Iona, cel biblic….Inainte insa de a fi aruncati toti peste bord, v-ati facut un calcul, cati vor ramane ? Sau mai exact, cat din economia dependenta de ei va ramane ? Cine va mai avea apoi puterea de a mai reface partea aceea de economie ? Sistemele de afaceri occidentale care sunt ele insele in impas ? Cei care acuzau de dimineata pana seara coruptia dar nu mentionau niciun corupt, tocmai ca de acolo le veneau „oportunitatile” ? Acum ei s-au retras si au ramas ”ai nostri” care le continua opera pana la capat in privinta aneantizarii capitalului autohton.

  Intotdeauna, oameni „bine informati” de la intern vor da mana cu marile puteri pentru ca din 4 in 4 ani, sau 5 in 5 ani ( mai nou din 10 in 10, sa nu se mai faca multe drumuri …), sa se gaseasca tapi ispasitori…Si in rest, sa nu se schimbe mai nimic esential. Stiu ca nu agreati asta, dar va rugam sa ne credeti si pe noi cu nu agreem batjocura cu care este abordata economia in avantajul competitorilor economici externi care pur si simplu o dinamiteaza . Consider ca prin aceste 2 comentarii acopar si ultimul meu mesaj legat de necesitatea eticii si a moralei. In partea de abis se poate decela mai usor, dar nici in partea de cer nu cred ca e imposibil ( apropo’ de filozofia lui Lucian Blaga, „Intre cer, pamant si abis „…)….

  Va redau mai jos un fragment din adresa mea catre „AGORA” din iunie 2005, desi atunci inca nu intraserati si dvs. in lista mea de destinatari. Ulterior insa, ati devenit principalul meu destinatar :
  „ SDRosc ( Strategia Dezvoltarii Romaniei-optinea societatii civile ) -- nr. 7 / anul 2005,
  luna 6 , saptamana 3 – FINAL
  NICIODATA , dragostea ( fata de adevar, bine , frumos, libertate -- idee a Papei Paul Ioan al II-lea folosita la Forumul de la Neptun -- editia 2000 ), nu va fi intimidata de REALITATE…Cel mult va face un pas inapoi, pentru a reveni cu mult mai multa forta ( chiar daca prin mai putine persoane… si in forme din ce in ce mai complexe…). Altfel REALITATEA s-ar fi aflat la nivelul comunei primitive…Cel mult, ar fi avansat pana la nivelul societatii socialiste…Iata si un avantaj concret al post-comunismului… „

  In rest, temele atinse de dom’InimaRea, se regasesc in actualele 2 comentarii, iar din Erasmus, va redau o fraza din incheierea „Elogiului nebuniei „ : „ Aduceti-va aminte de acest proverb grecesc : „ Un nebun spune cateodata lucruri de bun simt „ – doar daca nu va ganditi ca femeile fac exceptie de la aceasta regula generala „…

  Aceste doua comentarii nu le incadrez intr-o formula de sfarsit a initiativelor mele. Sper insa ca ele sa le confere forta unui inceput. Pana acum ele au fost intr-o perpetua copilarie-adolescenta….

  Cu bine,

  D.D.

 • Dezideriu Dudas

  23 februarie 2015

  Stimate Domnule Presedinte Traian Basescu,

  Va redam mai jos partea esentiala a unui lobby sustinut de noi in anul 2005 ( adresa de mai jos din data de 28.07.2005 ), care consider ca ne confera legitimitatea necesara de a ne implica in spatiul public pentru reformarea radicala a acestuia. In fisierul al 3-lea atasat acestui email( Forumul si Centrul…) redirectionat exista si o relationare de prin anul 2010 ( actualizata in 2014 ) prin care am incercat sa va transmitem un mesaj de relativizare a puterii tot mai crescande a d-lui Vladimir Tismaneanu, ceea ce am facut-o introducand intr-o lista de destinatari a unor carti, pe langa d-nii Paul Goma, Claudiu Iordache, Vladimir Tismaneanu ( el cred ca a perceput fidel mesajul ), Dorin Tudoran… si pe d-nul Mircea Basescu. Suntem convinsi ca d-nul MB va poate confirma aceasta. Va redam mai jos partea esentiala ( in sens de extrem de actuala ) din acel lobby din 2005 amintita mai sus :

  „ Dupa anul 2002, “atractia” lipsei de concurenta si competitie, cu greu a putut fi infranta, evitand transformarea Romaniei intr-un spatiu politic specific Partidului Institutional Revolutionar din Mexic. Nu e cazul sa traim aceleasi emotii in plina guvernare “portocalie”. Minciuna publica, dezinformarea, manipularea, nu pot inceta daca nu se constientizeaza relatia naturala dintre mass-media si opinia publica. O solutie ( morala ) ar putea fi si initiativa adoptata in principiu de d-nul Calin Popescu Tariceanu, Colegiul Mediului Asociativ. Nu in sine ar reprezenta o solutie ci integrand-o in actiunea mai ampla de adaptare institutionala a serviciilor de informatii la necesitatile societatii postmoderne, romanesti si globale. Si la nivel national, dar si la nivel local, Colegiul Mediului Asociativ ar trebui sa fie implicat in activitatea viitoarei Comunitati de Informatii unificate. E o problema a societatilor democratice descoperita de Nicolo Machiaveli ( ce trebuie sa faca “razboinicii” pe timp de pace…)…Doar o astfel de constientizare, si numai daca se face si la nivel global, poate echilibra suprematia energetica a celeilalte contributii in politica a lui Machiaveli, de data asta cunoscuta, definita prin sintagma ” Scopul scuza mijloacele”…Dupa nebunia totalitarismelor care au defetisizat scopurile, ar fi nevoie acum si de o defetisizare a mijloacelor…”

  Aceasta comunicare vizeaza 2 directii :

  1. Am retinut cu acuitate implicarea dvs. recenta prin afirmatii legate de potentiala reformare a serviciilor de informatii prin trecerea lor in control civil, ceea ce in mod sigur nu se poate realiza doar prin desemnarea unui director civil. Despre pasajul de mai sus ref. la acea „Comunitate de informatii”, am aflat recent ca de fapt ca initiativa nu i-ar fi apartinut d-lui CPT ci d-lui Sorin Frunzaverde. Nici aceasta informatie nu stim daca e reala, totusi formula de matricizare a unei legaturi societate-servicii de informatii credem ca poate fi retinuta.

  2. Pana la urma, nici activitatea serviciilor de informatii, nici cea a societatii civile de urmarire a activitatilor statului, sau chiar de potentare a puterilor ei intrinseci, nu pot reprezenta scopuri in sine. Va prezentam in acest sens in emailul 2, pentru definirea unei cai, respectiv un sistem de intalniri publice pe care le vom organiza la Constanta ( va mai fi inca una pe 23 august la Neptun, legata de matricea globala necesara functionarii politicilor in Romania ). Curand va vom transmite informatii actualizate despre ele cu invitatia de participare.
  Legat de aceste intalniri, trebuie spus ca la fiecare dintre ele vom face si lansari de carti. Vom anunta PMP Constanta despre faptul ca v-am transmis acest email si urmeaza sa le transmit cartea lui Andrei Paunescu ( 3 ex. ), „Iobag la patron, iobag la stat”. Initiativele noastre vor cuprinde ca si componente :
  -- „Initiativa Strategia Dezvoltarii Romaniei „ ( ce integreaza intiativa aparent mai ampla, „ Initiativa de Restructurare Stanga – Dreapta a politicii romanesti „)
  -- „ Divanurile Scolilor Romanesti „ ( conexarea cu intalnirile absolventilor de licee si facultati )
  -- posibil, folosind si reactivarea intalnirilor Cenaclului Flacara.

  Ca element tehnic integrator, va transmitem in emailul 3 si„Teoria Sanctiunilor premiale” a lui Mihai Ralea si T. Hariton ( Traian Herseni, de fapt ), care poate oferi mijloacele necesare modernizarii societatii romanesti prin desprinderea de tarele trecutului metamorfozate fidel si in cele ale prezentului. Nu am avut timp sa o diseminam dar o vom face cat de curand.

  Cu stima,

  Ing. Dezideriu Odet Dudas

  Presedinte ASDR RD / Asociatia Strategia Dezvoltarii Romaniei -Regiunea Dobrogea

 • (colo)nelu pasare

  pardon, nu eu am zis ca iohannis n’ar avea capu pe masura palariei, ci tapalaga.

  in rest, n’am cum sa va contrazic, din motive mult prea evidente ca sa trebuiasca sa fie amintite aici.

  cu respect, un fost injurator al d-voastra!

  traitz!

 • Virgil

  Daca 10% din ce scrie in articolul asta este adevarat atunci situatia este chiar nasoala (nu ca nu este si credibila)

 • Si ceilalti l-au spionat pe Nixon, doar ca nu au fost prinsi. In plus, Nixon a folosit si “resurse de stat” Ceilalti -- doar resurse particulare…

 • Nu va incurajez sa ma injurati (din nou), doar ca sa mariti traficul acestui blog.

  Daca aveti alta parere decat mine — intr-o chestiune ori alta — spuneti ce aveti de spus, fara a ma injura.

  Numai bine.

 • (con)vivi dragan vasile

  dom tudorane,

  nu v’am zis eu ca disqus-ul asta provoaca o serie de neintzelegeri regretabile??

  eu cu inima rea, zic, ma injuram, nu mai tzin minte daca parte’n parte, pe vremurile basismului in floare (el, normal, anti, c’avea informatzii si pe vremea aia, eu, cam pro-basist, ca orice idiot util care se respecta), nu cu d-voastra (daca v’oi fi injurat si pe d-voastra vreodata, tot din cauze d’amoare ravasitoare oi fi facut’o, fi’mi’ar capu ostirii al dracu sa’mi fie!)!

  ‘traitz’ si d-voastra!

 • M-am obisnuit cu disqus-ul asta, dar, recunosc, nu si cu herniile lui de disc. Multumjesc pentru a ma fi scos, cu precizarea dvs., din aceasta criza de discopatie. Salutări electrolitice!

 • M-am obișnuit cu disqus-ul ăsta, dar nu și cu herniile lui de disc. Vă mulțumesc pentru precizarea la care răspund -- m-a scos dintr-o teribilă criză de discopatie.

  Nu vă faceți griji -- băsiși și antibăsiști am fost mai toți. Nu din cauza noastră, ci din cauza lui Traian Băsescu, care ne-a oferit definiții diferite ale conceptului de băsism. În acest moment, nu doar el, dar nici măcara Duduka nu mai știe ce e ăla un băsism autentic.

  În rest -- salutări electrice/electrolitice.

 • Dezideriu Dudas

  Cand “Romania” va evalua peste ani cum s-a
  raportat la “sistemul ticalosit” si la “sistemul imperialist”, care “erau pe
  cand nu s-au zarit, azi le vedem si nu sunt”…, sper sa nu “se” ajunga la
  concluzia ca Adrian Nastase, Dan Voiculescu si acum Traian Basescu ….au fost
  vestile bune… Poate e gratuita ultima extensie, atat timp cat ieri la filmul “De
  ce eu”, s-a intrerupt curentul de doua ori…si SPP-ul a intrat in alerta. Noroc
  cu un generator…, probabil nici “ticalosit” si nici imperialist, dar sigur
  apolitic, ca daca era politic era sigur corupt si ar fi cedat pe-undeva prin
  spate…

 • Dezideriu Dudas

  EXTENSIE “INFLACARATA” A “ STRATEGIEI DEZVOLTARII ROMANIEI “

  Le voi propune lui Andrei Paunescu, Doru Stanculescu…., Alexandru Andries, reactivarea CENACLULUI FLACARA, dar nu in sensul “FLACARII” lui Adrian Paunescu ci in acela a lui “Panait Istrati ” : ” HAIDETI SPRE ALTA FLACARA”…S-ar putea numi : ” STRATEGIA DEZVOLTARII ROMANIEI”…

  Intalnirile publice din mai-Stanga si noiembrie-Dreapta vor avea ca format o parte artistica ( + lansari carte ) si o parte de dezbateri ( urmate de “to do list-uri” intre intalniri…). Cred ca Andrei are suficiente legaturi cu fosti membrii ai Cenaclului care sa se implice.

  PARTICIPATISMUL, sistemul de idei bazat pe initiativele anterioare “Strategia Dezvoltarii Romaniei” si “Divanurile Scolilor Romanesti”, are nevoie de un astfel de vector de transmitere si de fundamentare succesiva…Doru Stanculescu imi spunea ca a stat peste 2 saptamani in fata la “Radio” ( pana l-a gasit nea’ Titi Acs ) si a cantat la chitara, pentru ca dorea sa auda in spatiul public muzica care-i placea…Multi cetateni romani cred ca doresc sa se faca ceva asemanator in politica romaneasca, dar nu ref. la muzica ci la politica ….Partea de notorietate a initiativei va fi asigurata de personalitatile celebre ale Cenaclului, si nu doar prin latura lor artistica ci si civica . Domnul Doru Stanculescu a ramas in constiinta publica cu expresia ” politicieni stanga-dreapta, cu cozile imbarligate pe la spate”, iar de sora lui Mihaela Mihai, se poate spune ca nu e nepasatoare le evenimentele sociale importante. Sunt convins ca “inflacararea” anilor ’70 mai poate inca produce reverberatii majore atat timp cat toata lumea e nemultumita de politica, dar nu exista nimeni care sa ne poata aduna. Poate ca vechile adunari…

  Intalnirea din mijlocul anului, cea din 23 august, va fi si mai importanta. Degeaba ne organizam noi Stanga si Dreapta daca Yalta/Malta le face “varza ‘a la Cluj” ( Clujul, aici, nu doar o expresie nevinovata…)…

  In “rolul” lui nea’Titi Acs ( Radio ), sper sa ne putem baza pe d-nii Dorin Tudoran si Claudiu Iordache…, ambii, implicati si ei in inceputurile Cenaclului….D-nul Claudiu Iordache pare a fi mai putin vizibil. Nu trebuie uitat insa ca are o piesa de teatru denumita “Intr-un Tomis intarziat”.., care a fost prezentata si la Radio inainte de 1989….

  In matricea de desfasurare a initiativelor vor exista invitatii de participare catre partide politice ( toate ), institutii, corpuri profesionale, ONG-uri, etc…Foarte important, pentru ca initiativele sa beneficieze de participare reala, vom aborda echilibrat pe axa local-national autoritatea structurilor mentionate.

  Ne dorim a fi o platforma de definire a unei / unor… noi cai pentru societatea romaneasca, dar numai dupa ce oferim posibilitatea exprimarii tuturor fortelor sociale relevante existente. Nu doar la Bucuresti dorim ca initiativele noastre sa fie cunoscute precum la Constanta ci si in diaspora si, treptat, in alte zone de gandire si reflectie legate de viitor care se exprima la nivel global.

  Etapa de promovare 24 februarie 2015.

  Ing. Dezideriu Odet Dudas
  Presedinte ASDR RD / Asociatia Strategia Dezvoltarii Romaniei – Regiunea Dobrogea

 • Ghita Bizonu’

  E .. saracu Dick era republican …

 • Domnului Petre Manu — medic american, originar din România — puține nume par să-i spună ceva. În virtutea acestei forme de autism bine controlat, dl Manu propune revizuiri dintre cele mai drastice. Evident, spre binele românilor. A sosit și rândul Monicăi Lovinescu:

  Peter Manu spune:

  19/02/2015 la 17:00

  Exista insa, cu siguranta, si milioane de romani carora
  Monica Lovinescu nu le-a spus/le spune nimic, iar numarul lor nu poate
  decat sa creasca. Conflictul care incepe sa defineasca acum are legatura
  cu ei si intrebarea fundamentala este daca admiratorii Monicai
  Lovinescu vor reusi sa-i convinga de valoarea ei ca reper. Eu cred ca
  nu.”

  Domnule Manu, pentru binele pacienților dvs., sper că nu medicul care vă poartă numele doarme și când îi consultă, ci doar “criticul” literar & al ideilor de ale cărui consultații, credeți-mă, niciun om cu idei nu poate avea nevoie.

  Când e vorba de idei & literatură, investiția cea mai bună pe care o puteți face este în aur; adică -- în tăcere.

  Vă doresc îmbogățire grabnică

 • Peter Manu

  Intra pe Facebook, stiu ca-l ai “prieten” si poti sa vezi acolo textul acesta. Mi se pare foarte agresiv
  Peter Manu: E cam agresiv.
  Da, nu inteleg de ce. Nu-l recunosc pe Tudoran. Nu asa se pune pumnul in gura.
  Peter Manu: Crede ca sunt prieten cu Tismaneanu.
  Atunci ce-a mai ramas din dizidenta lui daca pe criterii de prietenie presupusa le spune oamenilor sa taca ?
  Peter Manu: Nu stiu.

 • Dle Manu,

  Puteti fi prieten cu Tismaneanu (si eu am fost, si nu regret. VT de atunci era un altul decat cel de azi).

  Puteti avea opinii de toate felurile. Dar, zau, prea va pricepeti la toate.

  V-ati pus vreodata intrebarea de ce pe blogul unui doctor nu isi dau cu parerea despre medicina zeci de oameni fara vreo pregatire in domeniul respectiv, dar in legatura cu alte domenii toata lumea se simte “doctor”?

  Am mai avut o discutie aici in care ati invocat argumente similare.

  Simplu, dle Manu: cand generalizati (“romanilor nu le spune nimic numele X” sau alte afirmatii de felul acesta) experiente/statistici/ pozitii personale, lucrurile devin iritante.

  Nu stiu cand vi s-a refuzat pe acest blog dreptul la opinie, nu-mi amintesc sa va fi fost publicat un comentariu, dupa care sa fi fost eliminat etc. Si atunci, despre care “punere a pumnului in gura” vorbim?

  Revenind la explicatia dvs. mult prea facila — v-as banui ca sunteti prieten cuTismaneanu: dle Manu, in cazul Monicai Lovinescu, opiniile mele sunt aproape identice cu cele ale lui VT.
  Asadar, ar trebui ca admiratia dvs. pe VT sa va poarte noroc.

  Dle Manu, ce are guvernatorul Sula cu Prefectura din Vaslui?

  Adica: ce legatura are perioada mea de disidenta cu observatia pe care o fac azi despre usurinta cu care generalizati tot ce va trece prin cap?

  Si-apoi, dle Manu, cred ca si ce stiti despre mine este inexact: nu m-am aflat in disidenta fata de dictatura Bunului-Simt, ci fata de alta realitate care nutrea un profund dispret pentru acel bun foarte inegal impartit muritorilor acestei planete.

 • Peter Manu

  Draga Domnul Tudoran
  Am reprodus un dialog, purtat pe Skype cu o persoana care imi semnaleaza interventia dumneavoastra de pe Facebook. Raspunsurile mele in acel dialog incep cu numele meu.
  Trebuie sa va marturisesc ca nu stiu nici un amanunt despre disidenta dumneavoastra.
  Intorcandu-ne la Monica Lovinescu: imi mentin pozitia. In opinia mea, numarul celor pentru care conteaza nu poate decat sa scada, in ciuda (sau poate din cauza) eforturilor celor care o admira.
  Cu ganduri bune,

  Peter Manu

 • Draga domnule Manu,

  Unele dintre postările dumneavoastră sunt încărcate de atâta mister, încât sunt greu de înțeles.

  Bine că nu ați postat aici și fotografia partenerului dvs de discuții pe Skype -- cine știe ce “surprize” mai aveam.

  Nu cred că admirația pentru ce a însemnat (și înseamnă) Monica Lovinescu riscă să se diminueze (până la a deveni contrariul ei), din cauza admiratorilor Monicăi Lovinescu. Chiar și cele foarte aspre, analizele corecte ale rolului jucat de ML nu o pot arunca în irelevanță pe ML.

  Sigur, cei care se ascund — jalnic! — în spatele unor nume ca Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, când bunul lor nume se cam clatină, pot trezi niste iritari. Dar eu, unul, sper că rațiunea mai are încă șanse.

 • Peter Manu

  Partenera.

 • ”Mielul turbat”

  D-Manu I-l contrapune Monicai Lovinescu pe Aurel Baranga. Are motivele lui, poate ca intemeiate.

 • ileana verzei

  Da, dar, estimp,la Universitatea din Suceava, Angela -- fata colonelului de secu Furtuna (spaima profesorilor de franceza inainte de 1989) — pregateste o teza doctorala, cu profesorul Mircea A.Diaconu, despre Monica Lovinescu. Morala, si ea provizorie: tatal nu o lasa sa traiasca, iar fata, doctoranda, in cardasie cu Doctorul Manu, nu o lasa sa moara… nici macar in revista satmareana ”Acolada”.

 • Fooooarte interesant. Marele îndrumător spiritual al dnei AF, VT, e la curent?

 • Dan

  Cea mai buna oferta de lucru la domiciliu ! Din ce in ce mai
  multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara
  niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire
  de la zero! Selectam urgent operatori calculatoare, dezvoltatori de proiect
  pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata
  prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la
  alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de
  viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de
  e-mail: dannicolcioiu@gmail.com

 • Liviu Petre

  Duvaz enorm si Basesc monstruos, moncher!

WP Admin