≡ Menu

Bambi

August, 1987, Virginia Beach - Bambi și Alexandra.

August, 1987, Virginia Beach – Bambi și Alexandra.

 

 Viața ne-a apropiat. Viața ne-a despărțit.

Când am descoperit, m-am întrebat de ce nu mi-a spus. Nu l-aș fi întrebat: ”De ce, Bambi?”

Azi, când a trecut la cele veșnice, mă întreb de ce am fost atât de slab și nu l-am putut ierta.

Dumnezeu să-l ierte și să-i dea liniștea pe care a căutat-o atât de mult.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Veikko Lonnrot

  Andrei Brezianu, fireste. I-am recitit interviul cu Ovidiu Simonca din ”Observatorul cultural”. Li se vor ierta multe, sper, la vremea ”infricosatorei judecati”. Lui taica-su, Barbu Brezianu, pentru inromanizarea ”Kalevalei”si brancusiologie netarmurita fiului acestuia pentru editia din Swift mai ales.

 • Vasile Gogea

  Fie iertat!

 • Dezideriu Dudas

  Cand ati scris recent de Adam T. credeam ca ati facut o confuzie. Constat citindu-va acest material ca nu.

  “M-am angajat” acum cateva zile sa nu mai comunic cu dvs. un an. Dar nu si la “gazeta de perete”…Aici “mi-am dat voie”…”Vitejii natiei” n-au a se teme daca “fapta” nu are caracter suspect…Nici folosirea (poli)gramaticii ca “baioneta mica de infanterie”, pentru a impiedica “alimentarea portavioanelor”, nu mi-o mai pot permite…Era o vorba in studentie inainte de 1989 : ” tara te vrea prost”….Vreau sa tin cont de dorintele tuturor…Un an, n-oi muri ( de râs…, nu va speriati ! / de aia dadeam si la alltii …)…

  Nu cred ca v-a spus, deoarece simtea ca intotdeauna “sistemul e mai slab ca omul”….Daca nu era asa, eram inca in comuna primitiva, iar Francis Fukuyama ar fi fost un sef de trib de acum 2 milenii….Iar “sfarsitul istoriei” ar fi fost “psalmii lui David”…ETERIALITATEA lui Arnold Toynbee, cea care descatuseaza societatile, doar la acest nivel poate fi inteleasa…Din pacate Arnold Toynbee nu l-a citit pe I.L. Caragiale si nici nu a vazut “Glissando”…

 • DialogIntreDoiTineriCeuasei

  ”Tinere, averea ta e tzara1” ”E a mea?Bine, atunci ti-o vind imediat. Cat dai pe ea?”

 • neamtu tiganu

  atunci cind dispare un prieten, cineva drag, simt un mare gol, dar si atunci cind dispare un dusman tot un gol simt.

 • Peter Manu

  “Am hotărât să cer autorităţilor americane să-mi răspundă la câteva întrebări. Au ştiut de la domnul Brezianu că a fost informator al Securităţii? Dacă nu au ştiut şi află acum, au ceva de spus? Au de gând să facă ceva?”, a precizat Dorin Tudoran…”
  Ce raspuns vi s-a dat?

 • neamtu tiganu

  autopsie?!

 • Peter Manu

  Da.

 • Dezideriu Dudas

  Ceausei sau ceaunari ? Pentru ca-i democratie, lăeşii si/sau rudarii ii mai schimba din cand in cand pe ceaunari….

 • Emil Simiu

  Thersit, constient de inferioritatea lui, era ros de invidii. Altii, ca si el invidiosi, sunt pe deasupra ipocriti si lasi.

 • Domnule Manu,

  Pentru numele lui Dumnezeu, suntem oameni, nu hiene! Chiar într-un asemenea moment simțiți nevoia unei asemenea întrebări?…

 • Domnule Simiu,

  Cui vă adresați & la cine vă referiți?

 • Peter Manu

  Despre Dl. Brezianu stiu, de la dumneavoastra, ca fost printre cei care v-au turnat la Securitate. Vreau sa fie iertat pentru asta, acum, si m-ar bucura sa aflu ca avut curajul sa-si recunoasca trecutul, Nu exista mantuire fara pocainta.

 • Peter Manu

  “”When some lofty thing is done / I gird at once my harness on. / Up with what’s low, what’s high eschew, / Call crooked straight, and straight askew”.

 • neamtu tiganu

  nea Petre ma asteptam sa-ti exprimi indignarea/bucuria la tema Bibi, Mensch oder Schmuck?

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Trist, extrem de complicat. Intradevar un moment de introspectie si de retrospective in atitea directii. De cite ori merg la Bucuresti stau la cel mai apropiat prieten al meu pe Vaporul lui Assan si vad pe fereastra ruinele vandalizate a acelei splendide constructii care a fost Moara lui Assan. Implicit, gandul ma duce la Andrei Brezianu, la luminile si umbrele existentei. Greu de rezolvat, dar acum doar ganduri legate de lumini.
  Unde era in timpul bolii si al sfarsitului, la Washington sau la Bucuresti?

 • Peter Manu

  S, desigur.

 • Dezideriu Dudas

  Dom’Peter, nu regret ca m-am inselat la dvs., atat timp cat, “la pachet”, pare-se ca m-am inselat si la “Babel”….Imi pare rau insa ca m-am inselat la dom’Neamtu. Nemilos cum il stiu, sigur m-a declasat vreo 10 locuri pe lista sa si “nu era momentu’ “….cum nu prea e nici locul aici pentru astfel de extravagante “strategice”, da’ mie mi-a placut Glissando si l-am inteles perfect…Nu stiam insa ca “tre’… perfectionat” continuu….

  Din “MANAGEMENTUL PERFECTIONARII CONTINUE”, la fraieri.

  ( Din contextul cu BiBi-cu(c)…., din comentariul meu de pe postarea d-lui Tudoran din 19 martie a.c, To Bi or not to Bi…, cuc….)

 • Peter Manu

  Draga Domnule Tudoran
  Acest blog este suficient pentru orice schimb de opinii intre dumneavoastra si mine. Nu este necesar sa imi raspundeti, in duplicat, pe forumul Dlui Tismaneanu.
  Articolul Dlui Tismaneanu este admirativ si se refera la Binele reprezentat si facut de Dl. Brezianu. In contrast, nota dumneavoastra “Bambi” contine numai reflectia unui Rau comis de acelasi.

 • Domnule Manu,

  1. Știu ce conține nota mea; nu doar pentru că am scris-o, dar am și… citit-o. Ea nu “conține numai reflecția unui Rău comis…”

  2. Știu și ce conține articolul dlui Tismăneanu; nu doar pentru că l-am citit, dar și pentru că am înțeles ce scrie autorul. Dacă aș fi avut ceva să-i reproșez -- în acest caz -- dlui Tismăneanu, aș fi postat un comentariu adresat dlui Tismăneanu.

  3. Deși ați citit și nota mea și articolul dlui Tismăneanu, dumneavoastră nu ați înțeles un lucru simplu, pe care amândoi vi l-am semnalat în răspunsurile la comentariile dumneavoastră: nu acesta este momentul potrivit pentru a căuta un răspuns public la întrebarea care vă frământă.

  4. Motivul pentru care v-am răspuns și acolo a fost acela că dl Tismăneanu vă sugera, pe bună dreptate, următoarele: “Cred ca va referiti la dl Dorin Tudoran. Cred ca firesc ar fi sa
  discutati cu domnia sa si sa aflati de la domnia sa ce raspuns a primit.” Dar nu vă sugera să-mi puneți întrebarea respectivă în acest moment. Spre a nu exista nicio confuzie în legătură cu ce și cum sunt dispus să discut (în acest moment foarte trist) cu dumneavoastră în legătură cu întrebarea ce vă frământă, am dat un semn despre faptul că vă și răspunsesem în urmă cu o zi…

 • bicul statului

  Bibicu se da drept Moshe Dayan, dar nu reuseste sa ne pacaleasca. Nu mai sintem in 1967 (cind toata lumea in Romania, inclusiv iudeofobii, aplauda victoria Israelului in razboiul contra arabilor sustinuti de URSS-bastionul-pacii-e!)

 • Peter Manu

  Draga Domnule Tudoran
  Va inteleg suferinta.
  Intrebarea mea face parte dintr-o traditie pe care o cunoasteti. Timp de 7 zile pline, stam pe jos, si ne rugam in soapta ca sufletul celui care ne-a parasit sa se uneasca cu Dumnezeu in viata fara sfarsit.
  De aceea raspunsul dumneavoastra este atat de important acum, cat timp cartea (Sefer Ha-Shiva) mai este deschisa.
  Cu deosebit respect,
  PM

 • perplex

  Esti dus, nene…

 • Valentin Feyns

  Stimate Domnule Manu,
  Inteleg bine? Dumneavoastra pretindeti ca -- evident la figurat -- “stati shiva” (saptamana de rugaciune si meditatie la moartea unei rude apropiate in religia mozaica) pentru Andrei Brezianu? Dupa postarile anterioare, asta mi se pare culmea fatarniciei.
  Valentin Feyns

 • Peter Manu

  Mr Feyns
  Brezianu has not repented. I’m sitting shiva for him, and I hope you do, so that Hashem will show him mercy.
  PM

 • Valentin Feyns

  No, I don’t, although I had a close friendship relationship with Bambi Brezianu. I respectfully suggest that you shouldn’t worry. If your God will not show him mercy, I am sure that his will. Bambi was a true devout Catholic, and his repentance (of which, truth be told, you probably know little) is a matter between him, his confessor, and God, not necessarily a crowd in Piata Independentei. If Dorin Tudoran could find the strength to forgive him (and to say so in public), maybe you could drop the matter for a week (rather then -- or in addition to -- sitting shiva).
  V

 • Peter Manu

  You’re arrogant, Feyns, in assuming that you know God’s will.

 • @Peter Manu & Valentin Feyns

  Draga dle Manu, Draga Valentin,

  Va propun sa ne oprim aici. Daca pentru asta este nevoie sa spun public ca l-am iertat pe Bambi, aceste randuri chiar asta spun — l-am iertat.

  DT

 • Peter Manu

  This helps. Thank you.

 • Valentin Feyns

  Multumesc.
  V

 • Peter Manu

  Draga Domnule Tudoran

  Va rog sa imi permiteti sa citez un comentariu/raspuns pe care l-am adresat Dlui Emanuel Cosmovici, prieten si colaborator al Dlui Andrei Brezianu

  “Nu l-am cunoscut pe Dl. Brezianu. Din cat am reusit sa-mi dau seama, era insa cineva carei cantarea atent consecintele actiunilor sale si evita riscurile. Exista si un consens in legaura cu faptul ca era o persoana profund devotata unei existente morale.

  Impresia mea este urmatoarea: Dl. Brezianu a vrut, cel mai probabil dupa pensionare (in 2001), dar nu a putut, sa marturiseasca public colaborarea sa cu Securitatea. Nu insa din cauza angajamentului semnat cu Securitatea, ci din cauza declaratiilor facute la obtinerea postului de la Voice of America.”
  Va multumesc din nou,
  PM

 • Hantzy

  “Nu exista mantuire fara pocainta.” Astfel condiționată, mântuirea e o opțiune personală, atât în dimensiunea, cat și în oficializarea ei.
  Din restul iintervenției d-voastră, dle Manu, pare a fi însă un imperativ pe care-l solicitați unilateral.

 • InimaRea

  Bag sama că nu mi se-nvîrtoșează cheful de viață observînd cortegiul funerar din ciclul Duios Anastasia trecea. Și pentru că-s din generația luată-n cătare de sniperul decimator. Poate și pentru că longevitatea mă nedumerește: e o tombolă cu premii kitsch, ca-n tîrgurile de altădată: ghips și sticlă colorată, numai bune de pus pe servante-mpodobite de mileuri macrame. Copii ale unor modele celebre, desigur! Ori ale unor simboluri dintotdeauna, da…
  Văz că, ferit de bolile bătrîneții -- dar nu neapărat ocolit, doar amînat probabil -- îți poți conserva scepticismul în forma benignă ”pesimism”, tot sperînd a n-o cîrmi acela către malignul cinism. Nu-nțeleg mecanismul acestei rezistențe la real, cîndu-i vădit rolul eliberator -- de adevăr neiertător -- al petrecerii de pe această lume: ești dat în vileag.
  De-aceea mă și-ntreb de nu cumva-i superstiție jalea, de potolit spaima de a fi apucat clipa cînd se poate spune totul despre răposatul. Iar totu’i de spus cînd de rău îi, altminteri -- de mortuis etîcî.
  Mă bate gîndul că iubim cu-adevărat doar morții, cărora nu le mai putem purta pică pentru oarece-ntîmplări din viața noastră-mpreună -- dacă sîntem teferi la cap, desigur. Cum mă trece presimțirea că tot o superstiție-ar putea fi și-aici -- să nu provocăm revanșa d’outre tombe. De nu-i chiar învățătură de minte, pentru trecute și măcar neplăcute experiențe de acest fel.
  Și tot mă nedumeresc: la ce bun iertarea de după, dacă-nainte nu s-a putut? Că, de s-ar fi putut, ne iertam între noi măcar și pe patul de moarte. Dar deseori nu se poate nici atît fiindcă unii ne trag clapa -- în loc să zacă-ndelung, spre a ne da răgazul de a ne-mpăca, mor pe neașteptate: ”vestea cade ca un trăznet”.
  Aiurea! Poate că pînă-n 60 -- hai, 70 de ani, să fie așa mare surpriză dar pe la 80-90? Cînd mai curînd surpriză-i chiar vîrsta ceea neverosimilă?
  De-aia vin și spun: Hai să ne-mpăcăm din timp, ori să ne iertăm numai, dacă atît se poate. De-ndată ce trecem de 60, doar se vede că longevitatea-i premiu. Or, premiile nu-s pentru toți, altfel ce premii ar mai fi?
  PS: Încep a-l îndrăgi pe dr Manu. Cum ține ‘mnealui cartea deschisă întru doliu purificator! Îmi pare bine c-am trăit destul pentru a vedea că bocetul iudaic îi altfel decît al nostru, e chiar prima judecată -- de aici, de pe pămînt. Pregătind-o, pesemne, p’a înfricoșată…
  PPS: Întru pomenirea abia petrecutului Brezianu, o reparație pentru ciudata nedreptate istorică sortită acestui neam faimos: arhicunoscuta stradă Brezoianu, din București, trebuia să se cheme Brezianu/Brezeanu, după celebrul cîndva actor. O fi ori ba ironic că, dintre două nume răsunătoare, se-alese unul născocit din greșeală?

 • neamtu tiganu

  asta-mi aminteste de filmele cu mafioti in care unu vine si-l inteapa pe dusmanul aflat pe catafalc.
  In privinta iertarii, insa Doamne sa ma ierti, cum zice popa, nimeni nu e fara de pacat si daca nu e fara de pacat nu are dreptul sa judece pe altu, si neavind dreptul sa-l judece nu are dreptul nici sa-l acuze sau sa-l IERTE.
  Ca iertarea e pe undeva o aroganta, adica tu ai gresit si eu in generozitatea mea zic nu-i bai. Ce te faci cind te-nseala nefasta? O ierti? Da nu uiti, nu?

 • Dezideriu Dudas

  Eu nu-nteleg altceva. Daca cei ce au tradat odata, au tradat bine, “se (mai) pune” ? Tradarea de bine nu-i izbavitoare ?

  Si dom’Neamtu scrie de inselatul de nefasta….Ca si cum ‘cela “‘la nefasta” ar fi de bine, izbavitor…Iaca de ce cred ca nobilele idealuri ale nefastei sunt mai mari decat ale noastre si greu de intinat…

  Nu va grabiti sa trageti concluzii. “Bambi” a prins ruperea statului de drept, “noua izbavire”, de drepturile omului, “fosta izbavire”…

  Din pacate una din marile falii ale culturii romane ( de unde si a blocarii solidarizarii posibil de infaptuit ) a fost atunci cand “la prinderea” intre sisteme a unui mare prieten, doi fosti prieteni au mers pe directii diferite : morala ca sistem ( intru izbavirea prietenului disparut ) si morala ca relatie umana ( intru izbavirea “ ‘celei dreptati de pe lume “….). Paradoxal, la moartea marelui prieten, morala ca relatie umana a fost mai putin intransigenta decat cum fusese initial….E drept, la moda re-venise morala ca sistem, dar nu ca drepturile omului ca odinioara, ci ca stat de drept…

  Ne-a prins “boala” Noului cod penal….Nu mai conteaza “faptasii” ( disparutii …) si nici faptuitorii ( cei ce se pregatesc sa se duca….) ci conteaza fapta, adica ce (mai ) reprezinta distanta dintre “morala ca sistem” si “morala ca relatie umana”…Daca Vestul ar putea dovedi consecventa in a-si demonstra optiunea trecuta pentru drepturile omului iar acum pentru sustinerea statului de drept, Estul n-ar mai “arde” de dorinta de a dovedi contrariul…, omitand faptul ca drepturile omului si statul de drept ar trebui sa fie obiective intrinseci si nu relationate.

 • Humbert Chutzpah

  Cred ca supozitia D-Voastra e buna. Nu avea chef Bambi sa-si anuleze declaratia data la obtinerea postului in USA, caci, la amerloci, daca-ti poluezi declaratia facuta pe propria raspundere, esti FOUTU si esti ridicul: valorezi mai putin decit UN PET D’ANE MORT//A DEAD DONKEY’S FART.

 • Vish Noo

  May EHYEH ASHER EHYEH show him mercy! Paul Goma ar adauga, carcotas, DACA POATE.. Noi credem insa ca tetragramatonul IHVH, also known as SHEM HAMEFORASH, poate..So we are sitting SHIVA NATARAJA for Bambi.

 • Peter Manu

  Risca sa-si piarda pensia (odata cu cetatenia). Numiti-l pragmatic sau meschin, dar daca acesta este intr-adevar motivul, eu sunt de acord cu decizia Dlui Brezianu. Nu putea sa-si lase famila pe drumuri.

 • Peter Manu

  Eu am reactionat intai la ambiguitatile din necrologul scris de Vladimir Tismaneanu, care vorbea in public despre o persoana publica. “De mortuis nihil sine bene” se aplica numai domeniului personal. Apoi a venit dialogul cu Dl. Tudoran, care a luat insa o turnura emotionala; el era cel care-l “demascase” si care nu putuse sa ierte. Aici numai un “act of faith” putea indrepta lucrurile, de unde si decizia mea de ma ruga pentru Andrei Brezianu.

 • Valentin Feyns

  Saracul Bambi! Rau a ajuns.

 • Peter Manu

  I’m looking for a way out, Mr. Feyns. Do you know another?

 • Valentin Feyns

  Scuze, Dorin.
  (1) Why?
  (2) Out of what?

 • Peter Manu

  1. Because without an explanation, all he’s going to be known for (outside his circle of friends) will be his iniquity.
  2. His unexplained iniquity.
  Iniquity: the quality of being unfair or evil (MW)

 • Valentin Feyns

  Iarasi, scuze Dorin.
  1a. Really? Are you sure about that? A whole life of achievements down the drain like that. What a fool Monsignor Ghyka was.
  1b. And it’s your mission (assignment from above, I assume) to fix that.
  1c. And if everything else fails, sitting shiva will fix it.
  2a. Thanks for the explanation of the word. (Talk about arrogance.) There are much worse meanings of the word.
  2b. How and why do you dare to assume that you know what his intersection with the American authorities was?
  2c. Slava Domnului ca sunteti de acord cu decizia Dlui Brezianu. Cine stie ce urma daca nu erati de acord.

 • Draga Valentin, Draga dle Manu,

  1. Nu contati pe mine, pana dupa 2 aprilie, cand ma reintorc din Europa.

  2. Contati doar pe un bun-simt care ar trebui sa guverneze rationamentele noastre.

  3. Nu incurajez pe nimeni sa creada ca stie suficient despre intersectarile altora cu autoritati de un fel sau altul.

  4. Monseniorul Ghika si cercurile concentrice din jurul vietii sale constituie un subiect care nu poate fi nici elucidat, nici expediat intr-un comentariu pe forum=ul unui blog.

  Intr-un numar al revistei AGORA (vol. I, nr 2, mai 1988) exista un capitol dedicat Monseniorului Ghika. Se intituleaza “Mucenicul si energumenii”. Un text este semnat de Virgil Nemoianu (“Un creator religios”), un altul de Andrei Brezianu (“Doua note din adolescenta despre Monseniorul Ghika”) si cateva cugetari ale Monseniorului Ghika (“Cugetari pentru fuiorul zilelor”) traduse de Andrei Brezianu din volumul “PANSÉES POUR LA SUITE DES JOURS”, aparut la Paris, in 1936, si prefatat de Francis Jammes si Jacques Maritain.

  Utima cugetare suna asa:

  ” Acest schelet, acum golaș: o cușcă pentru suflet; privește-l cu respect și închină-te: căci — bine sau rău — a servit.”

  5. Textul meu, sub care se poartă aceste discuții, a dorit să spună un singur lucru: aceste clipe nu pot fi decat ale iertarii.

  Alte discutii pot sa mai astepte…

 • Peter Manu

  “How and why do you dare to assume that you know what his intersection with the American authorities was?”
  I worked for the US government (1980-1991).
  Under FOIA, you or I, as US citizens, can obtain the documents in question. My guess is that someone already has them.

 • Peter Manu

  “Really? Are you sure about that? A whole life of achievements down the drain like that.”
  How many of us can recite any of Ion Caraion’s poems?

 • Peter Manu

  “Thanks for the explanation of the word. (Talk about arrogance.) ”
  You’re not the only one reading these posts, Mr Feyns.

 • Peter Manu

  “What a fool Monsignor Ghyka was.”
  How could Msgr. Ghyka predict events that started in 1957, three years after his death?

 • Peter Manu

  “And it’s your mission (assignment from above, I assume) to fix that. And if everything else fails, sitting shiva will fix it.”
  Suspend disbelief, Mr. Feyns.

 • misu interogativu

  Bambi: o praGmatie?

 • Peter Manu

  Dintre cei deconspiraţi de CNSAS te-a căutat vreunul?

  Niciunul. L-am căutat eu pe unul dintre ei. I-am trimis câteva rânduri de uimire în legătură cu cele aflate şi o copie a deconspirării venită de la CNSAS. Am sperat într-un miracol. Nu s-a produs. În ultimă instanţă, am aflat din presă că, invitat de un ziarist să-şi exprime un punct de vedere, a spus că nu are de făcut niciun comentariu şi că toată chestiunea este între el şi Dumnezeu. Să sperăm că Dumnezeu îi va acorda o audienţă, când va veni vremea, şi că va fi convins de explicaţia primită. Evident, acolo unde iartă Dumnezeu, trebuie să iertăm cu toţi.

 • Peter Manu

  Acum se poate raspunde. Da, Andrei Brezianu a fost ipocrit si las.

 • Ontelus DG

  Încerc să formulez câteva gânduri în legătură cu unele semnificații ale postării Domnului Dorin Tudoran, imagine și text, precum și ale comentariilor explicite și implicite, generate de aceasta. Remarc în primul rând umanitatea autentică probată de către autor. La fel precum cei mai mulți dintre aceia care au avut de suferit, din motive politice sau din alte cauze, Domnul Dorin Tudoran dovedește că a înțeles… Iertarea pe care a exprimat-o public are confirmarea absolută în imaginea care însoțește textul postării și care, în absența generozității, nu ar fi fost posibilă. Mi-ar fi la îndemână și aș avea argumente obiective să ofer volute exegetice în marginea distincției iudaism-creștinism, în privința morții, iertării, judecății, relațiilor interumane etc. Nu am să cad în această capcană. Nu-mi doresc decât ca seninătatea și pacea interioară să fie posibile nu doar în asemenea circumstanțe extreme, ci să avem privilegiul, cât mai mulți dintre noi, de a înțelege că efemeritatea acestei lumi, a acestei vieți este necesar să ne
  picure în suflet nu ură și prostie, ci liniște și lumină. Fie că reușim să
  înțelegem, fie că nu, încercările pe care le trăim de-a lungul vieții sunt spre
  zidirea noastră interioară și tot ceea ce pare întâmplător are temeiuri
  profunde, la care avem acces prin grație. Cer iertare acelora pe care i-am
  supărat sau deranjat cu aceste cuvinte!…

 • Dana (Mara)

  Sensibil si intremator spus. Uneori o imagine valoreaza mai mult decit 1000 de cuvinte.

 • Peter Manu

  Discutia avea claritate morala, Ontelus. Acum a devenit un fel de supa reincalzita.

 • Dezideriu Dudas

  Desi si-a cerut iertare la sfarsit si nici n-a dat drumu’ la “voluta exegetica”, vad ca dom’Ontelus tot a furat-o !

  Nea’Onteluse, vezi ca pe ramuri, la “volute exegetice”, rezbelul pentru “intelectualii aeronautici” ( Magda Urscahe ) poate fi ucigator ( e drept, in sens invers, poate duce la Nobel…)…Dealtfel, are si Nea’Petre dreptate pe undeva : doar moartea are claritate morala….Viata e tare neclara….

  Dom’Peter, te asigur, desi “a furat-o”, dom’Ontelus nu e hot. Nici macar siret. Sunt altii bre’, de pe alte “volute exegetice”….Si bre’, am auzit ca “volutele exegetice”, pe spate, dor mai tare ca “fractalele”…Vorba lui Toto Cutugno: ” Si salele ma dor”….Se lasa unu’ / una pe el cam tare….

  Venea-un fractal pe Siret,”linistit si luminos, fara ura si prostie”.

 • Moi, Fanfaron, le Cajvanien

  Si totusi, de stau sa ma gindesc nitel, am la purtator o intimplare neintimplata cu Bambi. O am aflat, cu ceva timp inaintea Lovilutiei, de la viitorul fost ambasador exceptional si plenipotentiar la Viena, doctor docent in diverse materii, anume Excelenta Sa Andrei Hoisie-Corbea, anual calatoriu, pe vremea ceea, in RFG si USA, unde-si petrecea vacantele estivale, misionat cu diverse treburi stiintifice. La intoarcere, dupa ce facuse turul cunostintelor din Vest, Suedia + Ierusalim, ne vindea si ponturi picante despre Alfred Emmanuel Winkler, fiul vitreg al profului politehnic D’Albon, sau Bruno + Crenguta Diaconescu-Blumenfeld, din cercul surorii lui I.P.Culianu, ieseni de-ai nostri emigranti legal si pusi pe fapte mari in Lumea Noua. Bruno, de pilda, absolvent de chimie la baza, se apucase, dincolo, de studiul istoriei religiei. Ma rog, asa era trendul. Eliadiza toata lumea. Inclusiv inginerii. Or, o data, la o terasa de linga Palatul Culturii, ma intreaba Andre Corbeai, ”a brule-pourpoint”, unde si cind il cunoscusem pe Andrei Brezianu, swiftologul de la ”Secolul 20” si jurnalistul de la VOice of America. Pentru ca, zicea el, se interesase, in treacat, si despre Ipseitatea Mea. ”Nu l-am intilnit nicidata. Presupun ca stie din ==Opinia studenteasca= , sau DIALOG , sau scrisoarea deschisa a lui Liiceanu din =Viata Romaneasca=”, ma fuduleam eu modestamente.” Caci textula oferita AGOREI DORIN-TUDORANE avea sa vaza intunericul tiparului doar pe la inceputul anului 1989 si despre ea, ajunsa la destinatie prin Mary Mailat/Mihai Ursachi, taceam inca malc. Sau poate ca nici nu o concepusem. Cu Excelenta Sa m-am intilnit ultima oara acum vreo cinci-sase ani pe coridoarele luminoase, dotate si cu umblatori postmoderne, ale Universiatii Cuzane de pe vijeliosul Bahlui, l-am salutat, asa cum convenisem cu nevasta-sa, i-am strins mina de fata cu martori, dar am aminat ”sine die” o discutie intima despre trecutul nostru pruturos si/sau jijios. A QELQUE CHOSE MALHEUR EST BON, spune zicala. Fiindca, dragi cumetri si nanasi, va inchipuiti ce aprig vinator de antisemiti ar fi devenit Herr Doktor Dozent, conducator de teze cumetriale si nepotizante, daca trecutul nu-l ajungea din urma, ca un hot, si nu-l musca lacom de koor! Ii sint cu toate acestea dator pe undeva: gratie dinsului, am aflat ca Bambi, un admirat autor de-al meu+stabilit in USA, mai intreba uneori si despre Putinatatea Noastra, ceea ce placut ne gidilase la glanda timotica, atit de fukuyamauana.

 • InimaRea

  Nu chiar potrivit dar mai, totuși, decît în subsolul paginii -- un’s-ar putea umple de indiferență observațională -- mă-nscriu sub Cajvanien, cu ce-am tăcut în toată săptămîna-ndoliată.
  Din -- și numai din, parol d’honneur, fois de gentilhomme -- interviul dat lui Șimonca (acu 10 ani’) se ridică becisnic iz prepuelnic: Bibi a fost trimis în misiune, la Vocea Americii. Din motivarea autoexilului, mai ales: îți lași familia și comunitatea intelectuală de valoare, pentru că Sec XX ”era o minciună”.
  Dacă amerlocii au putut înghiți asta, înseamnă că Secu’ avea meseriași în emisiunea Din cîntecele popoarelor.

 • Dana (Mara)

  “Continuitatea” bat-o vina, luati si nastrusnica stire din Cotidianul “Bogatiile din Marea Neagra -- pe mana unor asi ai profitului, cu conexiuni la CIA”.

 • Peter Manu

  “Bibi a fost trimis în misiune, la Vocea Americii. Din motivarea autoexilului, mai ales: îți lași familia și comunitatea intelectuală de valoare, pentru că Sec XX ”era o minciună”. ”
  Posibil. N-ar fi fost nici primul, nici ultimul.
  Vreau sa cred insa ca Brezianu a “plecat” pentru ca nu mai vroia sa colaboreze cu Securitatea. Aici intervine o neclaritate: avusese posibilitatea sa ramana in Vest inainte de a pune in actiune planul Securitatii in legatura cu Dorin Tudoran.
  Daca excludem ipoteza lui InimaRea (Brezianu in misiune in Statele Unite), ramane doar o explicatie: Brezianu l-a “vandut” pe Tudoran ca sa obtina o iesire legala, de lunga durata, in Anglia. Un om precaut, Brezianu, de 50 de ani, care nu vroia sa riste. De aici caracterul meschin al infamiei.

 • InimaRea

  Cine fugea de Secu, spăla vase, muncea cu spinarea ori ca taximetrist, nu ajungea in presa de propaganda anticomunista. Daca ajungea, totuși, multi purici nu făcea ca-l turnau vechii pretini.

 • Peter Manu

  Ramane atunci cum ne atragea atentia Dorin Tudoran: ” Nu incurajez pe nimeni sa creada ca stie suficient despre intersectarile altora cu autoritati de un fel sau altul.”. Oricum ar fi, persista parfumul de canal si de ghena al multor aristocrati ai spiritului din Romania.

 • Scoala de la Frankfurt

  Spre deosebire de parfumul puturos de kibutz neomarxist pe care-l emană aristocrații evrei ai spiritului care sunt toți, fix ca matale, numa’ muc si sfârc.

 • Peter Manu

  Dezvolta ideea, scoala de la Frankfurt.

 • Scoala

  Ce treabă ai matale cu lumea aristocratilor spiritului, nenicule?!

  Te bagi în seamă singur, lăsându-ți căcărezele care-ți ies din creieri pe tot felul de bloguri românești, fără să realizezi că ești un monument de ridicol, că impresia pe care o produci e de hodorog ramolit, resentimentar și dus cu pluta.

  Dom’le, pictorii și sculptorii din lumea largă care visează să producă o capodoperă cu titlul “Prostia Solemnă” ar trebui să profite de faptul că încă mai ești în viață și să te plătească să le pozezi. Ar rămâne ceva și de pe urma trecerii matale prin lumea asta.

  P.S.
  Fă-ți un bine și mai taci dracului!

 • Peter Manu

  Transmiti la ordin?

 • John Wayne is sitting shiva

  Sed contra.

  Un detector transatlantic de antibiciclism -- aflat in conexiune directa cu spiritul Hannei Arendt -, va lasa cu siguranta multe alte urme in univers.

  Cum ar spune cineva, blogger important, nu spui cine, de relele lumii de ieri ne apara inevitabil aparatorii binelui de azi. Care sint aceiasi.

 • Charlie Coolie Bally

  Dovada ca asa stateau trebile si in Hexagonerie cu ”meseriasii” Secului : cazul Mircea Iorgulescu, plecat spre Parigi in toamna lui 1989 -- cu masina, nevasta + doua fete, imediat gasitor de slujba la Radio France Internationale, emisiunea in limba romana + colaborari la Europa Libera (careia in prealabil ii trimisese citeva textule pseudosemnate, utile pentru legendare), unde tinea discursuri pesimiste de genul.” In Romania, dragii mei ascultatori, nu se poate face nimic impotriva regimului comunist, Securitatea, atotputernica, intervine prompt.” Etc. Ioan Holban de la ”Cronica” se revede cu el,, citeva luni mai tirziu, la o cafenea parigotica si infiltratul/acoperitul astfel agraieste: ”Ce-a fost a fost. De-acum sa privim inainte, sa gindim pozitiv si sa trecem la treaburi serioase!” Nevasta-sa era si ea angajata, din toamna aceluiasi 1989, ca lector de romana la una din universitatile strasburgheze, unde s-a prelungit, cu aprobare de la Bucale, pina in 1998. Sefa departamentului, Helene Lenz, imi spunea ca toate taieturile din ziare in legatura cu situatia din Romania Prelovilutionara dispareau ca prin farmec in cursul serii sau dis-de-dimineata, spre uluirea studentimii. Cineva le matrasea cu schepsis. Oare cine?

 • Croco Edilul

  Totusi: d-l Manu e ca sarea in bucate. ne obliga sa ridicam nivelul controverselor noastre si sa argumentam la obiect. Tot e ceva. Citi din medicii romani de azi au nivelul dinsului in cultura umanista?. Talmudizeaza uneori, precum Rabbi Aqiba, Yohanan ben Zahai ori Simeon Ben Yohai, nu marxizeaza in draci precum raposatul Emil Dorian, traducatorul din Anii Cinzeci, mai stalinist uneori, in jurnalul sau intim publicat la Editura Compania, chiar decat Gigi Dej. Il vad mai degraba kibbitzer autorizat decat kibbutznik sovietizant . Iar cind greseste sau se inseala amarnic, recunoaste cinstit, tovaraseste.

 • Valentin Feyns

  O foarte inteleapta vorba anglo-americana spune: “Cand te trezesti ca esti intr’o groapa, opreste-te din sapat”

 • Dean Martin is sitting vishnu

  Normal, trotzkarii revolutiei permanente de ieri s-au inrolat la globalistii neo-coni de azi, adica la ei insisi. Ils aimaient une bicycliste, qui n’etait ni gaie ni triste, mais avait dada au coeur et pissait sur leur moteur.

 • Peter Manu

  Impressed by a putz, Feyns? I’m not.

 • Dezideriu Dudas

  Daca Ontelus DG ( mai jos… ) era “aristocrat al spiritului” ( in sens de “boier al mintii”, mai realist…, tinand cont de “marfa”….), nu-l trageam de “Siret” pe dom’Peter.

  Nu stiu cum scrie domnul Peter Manu pe alte bloguri. Aici, recunosc ca de multe ori ne depaseste cu mult limitele…Nu vad insa de ce nu ne-am antrena…., atat timp cat “pe teren”, se lasa intotdeauna cu deplasari in scop educativ…Poate scapam….

  Domnul Manu este insa si franc si recunoaste ca noi doar putem sa comentam niste realitati, nu el sau noi le determinam….Norocul lui e ca nu-i franc elvetian, ca as schimba foaia…

  De la “Venea o moara pe Siret”, acum, la Dambovita, nu stiu ce sa fac…”Sa-i dau moara inapoi” lui dom’ Peter, sau sa duc “scoala” la Frankfurt…, sa vada ca nu se pot intina nobilele idealuri ale “untului nemtesc” ?

  Fiind insa mai pro(u)st-ian de felul meu, s-ar putea sa fiu prea sensibil….

  PS. Din pacate, am dus “scoala” la Frankfurt, ba si la Chicago…, dar din pacate am uitat elevii acolo….Cel mai mare succes insa l-am avut cu “Scoala de la Capsun-i “… Atat de mare, incat am adus si capsun-ile ‘celea acasa…Daca de vina este distinctia “iudaism-crestinism” amintita mai jos de dom’Ontelus, nu ne ramane decat sa-i asteptam “voluta exegetica”…De-alea ale deontologilor istoriei ne-am saturat…”Vorba”, extinsa, a d-lui Manu : parca sunt intemeietoare de conflict perpetuu…D-nul Manu m-a socat cand pe articolul lui Vladimir Tismaneanu despre Andrei Brezianu, “Un aristocrat al spiritului”, in comentarii, ramane acelasi “pom”, desi credeam ca acolo, macar acolo…., tre’ sa fie “om”…. Asa ca, n-am cum sa nu-l simpatizez in continuare….Mie-mi plac cei care “fluiera in biserica” atunci cand “popii danseaza pe manele”…E drept, e grav cand gresesc si confunda “maneaua lui Becali de la Athos” , chiar cu “muntele Athos”…..

 • Pilpul Pilpulowicz

  Vielleicht beeindruckt, neben dem Brunnen, von der tiefen Scheide einer Putzfrau. Warum nicht?

 • Peter Manu

  Why not? Because one cannot reconcile, through pilpul or otherwise, a flawed character with a respectable profession.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Pilpoul von Pilpoulovitzs, Dr. Manu & Co

  Warum nicht? Parce que, en cas de doute, il ya toujours le Picpoul/Piquepoul (de Pinet). Si poate pe calea vinului se poate iesi din conversatia asta care a devenit ceeace nu ar fi trebuit sa …. fie. Tchin-tchin/Cheers/Prost/Salud/Skal….

 • Peter Manu

  Cheia discutiei: episodul de la biserica din Freiburg, 1983.

 • Le Docteur Pinel de Foucault

  Si, in trans-ductie hexagonala, Oncle Picsou, ruda ratoiului Donald, unchi zgarciob, calculator et aimant piquer les sous de ses prochains autant sinon davantage que le Roi Ubu.

 • Vocea patriotului regional

  Nu dau o Zghihara de Husi nici pe un bidon de cinci litri cu Picpoul de Pinet, domnule intervenient, asa sa stiti…

 • Tarascon Bulba

  Vinul, fie el si Picpoul de Pinet, nu e sficient in atari situatii colocviante delicate.. Mai e nevoie de ”quelques poules au pot” , dragi odinioara bunului rege Henric al IV-lea, si de cel putin trei ”poulettes blondes aux yeux d’or, faciles a piquer , a niquer ou a chatouiller ( pour leur faire pousser des cris aigus)”. Altminteri nu avem pace pe pamint… sau macar pe forum. A se vedea si -- din sfatosul.Lamennais cel imitat de Alecu Russo -- ”Heureux celui qui, loin des horreurs de la guerre/Fout dans un petit con et boit dans un grand verre,/Emplit l’un, vide l’autre et passe avec gaite/Du cul de la bouteille au cul de la beaute!”

 • sasul din sascut

  Worum handelt es sich? Fiti mai explicit, rogu-va!

 • Dezideriu Dudas

  ” Sa fie pace in lume ! “

 • decenta necesara

  Ce paradox!

  La un text care este (explicit) despre iertare, la o trecere in lumea umbrelor, comentatorul care a napadit ca o ceatza acest spatiu atit de … necertocrat de obicei lanseaza ipoteze dupa ipoteze. E plin de bibliografie, stie totul si insinueaza mai mult decit atit. Ai putea sa zici ca a fost afectat de pacatele celui disparut. Dar nici nu l-a cunoscut … Ai putea sa zici ca e o simpla bagare in seama, o temporara astenie de primavara -- vine luna cea mai salbatica a anului -, dar nu … aprigul judecator este prins in virtejul “claritatii morale”. Cu ce drept? Cu ce rost? De care inger calauzit? In urma carei insomnii?

 • Peter Manu

  Va impotriviti claritatii morale?

 • Peter Manu

  Google search Andreescu Brezianu Freiburg

 • Peter Manu

  Aprilie, luna cea mai salbatica? Da, pentru primii nascuti ai egiptenilor.

 • decenta necesara

  Google search: april is the cruellest month …,

 • decenta necesara

  Google search: difference between “claritate morala” and claritate morala (without quotes) … Your problem is you have the quotes but not the content (or the destiny, whatever …)

 • Peter Manu

  In discutie e Brezianu, doamna. Ghilimelele se aplica la “Dan”.

 • decenta necesara

  Faptele sint cunoscute. Dincolo de orice indoiala. Subiectul este cine are dreptul sa judece si daca aceasta judecata -- imediat dupa moartea unui om -- este decenta … Este facil sa te pui in postura lui Iov.

 • Peter Manu

  Avem, toti, dreptul sa judecam. Pe oricine, oricand. Si o facem mereu.
  Brezianu a facut Rau. Trebuie aflat daca a fost/ramas Rau.

 • decenta necesara

  Cine acorda acest drept tuturor? Este un drept pe care vi-l autoacordati? Exista “judecati” care pot fi, ele insele, o forma de rau? Cum definim raul? Intr-o situatie in care exista, evident, mai multi agenti ai raului, este intelept sa incepem judecata cu agentul cel mai relevant, cu sursa raului? Sinteti sigur ca, in locul lui B, nu ati fi cazut si mai mult? Ati fost vreodata pus in situatia sa va testati limitele rezistentei (fizice, dar nu numai…) ? Stiti care este rostul unei judecati? Daca pentru a conduce o masina va trebuie carnet, credeti ca, pentru a face o judecata intemeiata, nu va trebuie nimic ? Ultima mea interventie … שָׁלוֹם

 • Peter Manu

  Pesah sameah.

 • gorgonzol

  AB nu a facut inchisoare politica (precum tatal sau), deci poate fi judecat si de noi, muritorii de rind. Cei cu inchisoare politica se pot judeca intre ei -- noi nu avem dreptul decat sa ii admiram pe cei dintre ei care, precum Nicu Steinhardt, Petre Tutea, Printul Ghica, anumiti lideri sionisti sau socialisti din aripa Titel Popescu, au avut o tinuta morala ireprosabila (in limitele de atunci) --

 • gligorie samsaru

  Volutele exegetice de pe spatele condamnatului din kafkaiana ”Colonie penitenciara”, realizate cu o masina speciala, capace, ea, sa scrie sentintele pa chelea insasi a vinovetilor, nu?

 • andreea condrea

  Pacea e la pamint, cu zgaibaracele in sus, helas, si nici Pacepa nu se simpte prea bine.

 • Kotzkarul din Folticenii Vechi

  In anumite curente mozaice radicale si Dumnezeu poate fi judecat, adica interpelat de catre cei cu care a facut sau reinnoit Legamintul (Noe, Avraam, Moise), care-i un fel de contract intre divinitatea protectoare si protejatii acesteia. Cfr., in ”Celebrari hasidice” de Elie Wiesel, biografia tzadikului Menahem Mendel din Kotzk. Ori -- de ce nu? -- o povestire a lui Borges, tot de inspiratie hasidica,, unde un iudeu, dintr-o comunitate ce urma sa fie oropsita printr-un decret imperial, depune o plingere impotriva lui Dumnezeu unui tribunal de rabini reuniti ad hoc. Acestia, dupa ascultarea argumentelor reclamantului, decid acceptarea plingerii. In momentul acela, in biroul sau vienez, imparatul tocmai se pregatea sa semneze actul de expulzare, dar, din neatentie, scapa o pate de cerneala maricica pe foaia cu decretul, ia apoi foaia si, nemultumit de pata, se razgindeste si o arunca la cos.. KEEP IT IN MIND, MY LADY. Si Dumnezeu poate fi judecat… daca protejatilor sai li se pare ca nu-si tine promisiunile din Legamintul cu poporul ce l-a ales drept ocrotitor. aSta vrea pesemne sa spuna si d-l Petrica Manu.

 • Sa nu uiti, Darie Valcov!

  Patru solutii morale importante: 1. ierti dar nu uiti; 2. ierti si uiti; 3. nu ierti dar uiti; 4. nu ierti nici nu uiti. Intrebare: care dintre ele e crestina, care iudee, care aristocraticiana, care ultraresentimentara?

 • Gheorghe Campeanu

  @ La Voix de son…..vin de Terroir

  Usor mahnit de eticheta “domnule intervenient”, revin cu o clarificare: sugestia mea oenophiliaca se dorea numai un indemn de a altera tonul si transporta soborul sezatoarei catre un tarim mai putin schmirghelizant si mai usor de lubricat. Nicicum nu intentionam sa zgindar neglijent amorul propriu regional sau judetean.

  Bazindu-ma si pe contributiile marelui Zaporojet Bulba, el primo de Toubib Pinel, vin de va incunostintez ca in calitate de (fost) patriot de La Piedra Aleman(a), nu ma impresioneaza sucul Dvs. de Husi. Mai mult, am detectat un côté vag mitic la chestia cu Zghihara, care nu mi-e accesibil, si ca atare nu ma pot pronunta suficient de iluminat. Vorba legendarului faux-cazac de mai sus “…Emplit l’un, vide l’autre et passe avec gaite/Du cul de la bouteille au cul de la beaute!”

 • Dezideriu Dudas

  Nici cu zgaibaracele la pamant, cu pacea sus si cu Pacepa helas, n-am facut nici o branza….Sau nu ne-am obisnuit noi cu branza mucegaita, “delicatesa” in “alte coordonate geografice” ( alea istorice “s-au dat”…)….

 • Dezideriu Dudas

  Multumesc pentru “Colonia penitenciara”. Doar “Imperiul premial” i s-ar mai putea opune…

 • Valentin Feyns

  Stimate Domnule Campeanu,
  Eu unul asa am citit -- cu recunostiinta si speranta desarta -- -- sugestia Dvs. de oinos fil. (Nu rezist sa va transmit o definitie mai veche: “Oenophilia. No, not a social disease. It’s the sensual orientation towards the pleasures of fine food and wine. . “)
  In ceea ce priveste ciudat numita Zghihara, (n-as vrea sa pornesc o alta derapare in absenta Jupanului Tudoran), cum zice francezu’ “jamais couche avec”, dar am o amintire tandra si respectoasa despre vinurile de Husi baute “cu burta” sau “cu noaptea”

 • Peter Manu

  Feyns drinks. He’s one of us. If he happens to be in NYC, I’ll bring him a nice bottle of Malbec.

 • Valentin Feyns

  1. Define “us”
  2. Mai stati “shiva” pentru (dragul de) Andrei Brezianu?
  3. Iarasi scuze pentru Dorin. Peste un lastar plantat de el cu impresionanta delicatete s-au napustit savonarole lipsite de decenta necesara, (Multumesc, oricine sunteti, pentru intelegere, pentru claritate, pentru bune ganduri)
  4. Nu, nu ma intamplu sa fiu in NYC. Dar nici departe (garde a toi, cum zice Carmen). Sunt la o distanta de aproximativ 100 de dolari.

 • Peter Manu

  Get off it, Feyns. I’m done with Brezianu.
  But I appreciate loyal people and will get the Malbec to you one way or another.

 • Scarlet ZGHI O’HARA

  Acum se pot bea si ”cu ziua” de cand un om de isprava si cu initiativa a inaltat un restaurant-pensiune-motel-baisodrome la intrarea in Husi, pe un deal de unde se pot observa toate podgoriile din jur -- si sint o groaza. Acestui om de isprava i-l contrapunem pe cel din Tecuci, inventat de poetul Mihai Ursachi, carele ”avea un motor/Dar nu i-a folosit la nimic”.

 • Scarlet O’Zghihara

  Cunosc, pe acest forum discutional, un oenophil (Gheorghe Campeanu i se zice printre apropiati) care s-ar multumi si cu o sticla de Balbec, doar sa fie sustrasa -- prin inscusinta demimondenei Odette de Crecy -- direct din vinoteca domnului Charles Swann (slavit fie-i numele imaginar!) ….

 • Peter Manu

  Stiu bine (de decenii) si ce-l multumeste si ce nu-l multumeste pe Dl. Campeanu.

 • Valentin Feyns

  Do you really think you are done with Brezianu?
  You are (most probably, if there is a God within a few orbits)
  burn in Hell (for lack of a better projection of the Lubjanka, that you must know) for one extra eternity each for
  -- for projecting dirt where there were only human feelings
  -- annoying these nice people

  Malbec is for sissies.

 • Peter Manu

  Been to Buenos Aires lately? I have (my daughter and grandson live in Belgrano). If you do, try a bife de lomo with a good Malbec. Then we’ll talk about the difference between sissies and gauchos.

 • Vocea patriotului raionale

  Pe mine, dimpotriva, ma impresioneaza Zghihara. Are un usor gust de suc, adevaratu-i,dar nu de suc de fructe ci de ”jus de fouffoune”, drept pentru care in minte toti atomii zbiara dupa ea. En torno a los patriotas de la Pedra de Beda Aleman (paul-celanoenophilici in buna parte, ahtiati asadar dupa ”laptele negru al zorilor”), vorba cantecului de muzica manelie, ”De cind s-au privatizat//Viata lor s-a schimbat.” Avnd acum posibilitatea de a inchiria cu ziua cite camioane vor, se duc toamna in Vrancea -- la Tifesti, Dragosloveni, Odobesti, Deaul Sarba etc), cumpara chintale de struguri din fostele podgorii ale familiilor unor Duiliu Zamfirescu, Sandu Vlahuta ori Petic Nedic…si, reveniti in La Pietra del Tedesco, iata-i ”bouilleurs de cru” pe toti, capaci dara sa-si produca Sharga (din ungurescul SARG, adicatelea galben), Sarga/Sharba de Odobesti bunaoara, in propriile lor magazii, bordeie, cotinete, unde au instalate zdrobitoare, teascuri, cazi, poloboace date de scara orizontala si tot tacamul.ET LE TOUR EST JOUE! Astutiosi muntenii astia , nu? Basca faptul ca, pe diverse cai, ajung si la ei, de Pasti, sticloante de coniac din Dealul Carmelului.

 • Gheorghe Campeanu

  Chère Scarlet O’Z,

  Question Balbec….Ce est précisément comme vous le dites: ma regasesc complet depasit de votre “charme discret”, sur la même voie, de Darmanesti (comme une “greffe” de Bucarest) jusqu’à Cabourg. Mentiunea dinspre Dvs. catre mai sus amintitul….. “antumica”.

 • Gheorghe Campeanu

  Stimate Domnule Feyns, la fel de stimata Scarlet Zghi via patriotul raional,

  Remarcile mele despre nectarul de Husi izvorasc din abisul profund al geloziei etilice pe care mi-am procurat-o (la purtator) pe cind ma aflam in exil temporar pe la mijlocul anilor ’70, si cind trudeam zilnic (seri/nopti) socio-psihologic in baruletul din subsolul TT P-N. Acolo (martori pot fi un impresionant numar de actori si regizori ce au devenit nume de afis) nu se servea/consuma decit vodca, “cu saptamina” (in cazul meu de navetist), si papilele erau intractabil “tabacite”, donc/ ainsi, ils ne étaient pas pas trop “perspicace” pour goûter les grandes vins de Huchi.

  Cu plecaciunile aferente din Washington, si urari de Paste Fericit, Joyeuses Pâques, Happy Easter, Pesach Sameach domniilor voastre si tuturor celorlalti conlocutori (sauf L’Ecole de Francfort).

 • Valentin Feyns

  Repede, repede, cu sincera placere si bucurie, va returnez urarile ecumenice si multilingve in cinstea carora ridic un pahar de nu spun ce.

 • neamtu tiganu

  Malbec? bleaaah, ce zice Parker?

 • Peter Manu

  Parker
  Catena Zapata 2004 Malbec Catena Zapata Nicasia Vineyard, Mendoza. (96 points) U$S 105

  Viña Cobos 2005 Malbec Bramare Marchiori Vineyard, Mendoza. (96 points) U$S 75

  Catena Zapata 2004 Malbec Catena Zapata Adrianna Vineyard, Mendoza. (97 points) U$S 105

  Viña Cobos 2005 Malbec Cobos Marchiori Vineyard, Mendoza. (98 points) U$S 105.

  Catena Zapata 2004 Malbec Catena Zapata Argentino Vineyard, Mendoza. (98+ points) U$S 120

 • sergiu

  Nu pot sa nu ma mir ca cineva isi pierde timpul in halul acesta cu postari (inutile) de un nivel sub pragul de jos al decentei. Daca aveti ceva de spus, de ce nu va consumati in a produce o idee (una bucata) valabila, traductibila in actiune, pentru un proiect de tara.

 • Dragă & stimate Valentin,

  În absența mea de aici, lumea se simte atât de bine, încât mă întreb la ce bun m-aș mai prezenta “la datorie”.

  Oricare ar fi decizia pe care o voi lua, te asigur că port un respect nețărmurit atât pentru Zghihară, cât și pentru Busuioaca de Bohotin -- două doamne foarte respectabile.

  La Huși am fost nu o singură dată și nu m-a durut capul, niciodată, a doua zi dimineața, după o seară-noapte de exces bahic. Asta spune ceva despre calitatea vinurilor la îndemână. Totul depinde de cine ți-l oferă — contrafacerile sunt, și la vinuri, nenumnărate; mai ales în ziulica de azi.

  Jupânul.

 • El Gringo de Belgrano

  Sa fie los gauchos uiscari, tuicari sau vodcari (iara nu sissies)? N-am idee.

 • Peter Manu

  In Martin Fiero’s time, they were drinking rum in most of the country, cachaca in some border areas in the North.

 • Valentin Feyns

  Draga Dorin,
  Vina e integral a ta pentru
  -- delicatetea (text si imagine) cu care ai pornit discutia
  -- calitatea oamenilor care te citesc, oameni cu care oricand as bea un pahar (imaginar sau real) de Zghihara, Picpoul de Pinet, sau chiar Malbec

 • Valentin Feyns

  Cachaca e probabil imprumutata de la brazilieni, care ii mai zic si pinga

 • Dana (Mara)

  Sarbatori tihnite si senine tuturor certocratilor indiferent de religie.

 • neamtu tiganu

  wow, stolze Preis, menschlich, mai ales acum cind $

 • Peter Manu

  Eu beau Mil Piedras malbec, pe care-l cumpar cu $ 100/case.

 • Avem și o religie comună — suntem plinde îndoieli, ca niște certocrați care se respectă!

 • Dragă Valentin,

  Cel puțin unul dintre vinurile recomandate de dl Manu face toți banii -- Catena Zapata 2004 Malbec Catena Zapata Argentino Vineyard, Mendoza. (98+ points) U$S 120.

  Anul trecut m-a dus un prieten al meu la un… prieten al său, probabil cel mai tare producător de vinuri roșii/negre din Ungaria. Instalațiile și vinul sunt fabuloase și, binențeles, vândute pe cinci ani înainte, în afară -- China cumpără tot.

  Erau acolo și trei producători de vin celebri -- doi argentinieni și un chilian. Ascultam la ce vorbeau ca pe vremea când, copil fiind, ascultam “Teatru la microfon” -- fascinat de vocile unor Alexandru Critico, Geo Barton etc.

  Bucatele care trebuie mâncate la fiecare fel de vin pe care-l discutau erau — ca și vinurile respective — “exemplificate”.

  A doua zi, aveam senzația că, peste noapte, fusesem într-un vis, undeva la capătul lumii, ceva ca o Patagonie plină de voie bună.

 • $100/case? Non c’è male!

 • Emil Botta -- “Întunecatul April” -- mare carte de poezie.

 • Valentin Feyns

  Draga Dorin,
  Singurul vin pentru care am platit peste $100/sticla a fost un Opus Uno californian (superb) si asta pentru ca il puteam deconta. De fapt n-am nimic contra Malbec-ului (am avut experiente bune si am ramas si cu niste bani in buzunar). Am zis-o ca o provocare pentru domnul care pare sa fie un campion in provocari si al carui nume “In Hindu tradition, . . is the name accorded to a progenitor of humanity being the first human to appear in the world in an epoch after universal destruction”. Altfel, pare sa fie un domn. Punct. Pe mine ma doare tot ce e in legatura cu Bambi. TOT. Foarte TOT. In special, nu dupa moartea lui, dar dupa ce a avut de suferit inainte. Cand se sta “shiva”, te descalti. Domnul a intrat cu bocancii pe el.
  Cum probabil ca stii, in materie de postari, eu sunt un fel de virgina (presupunand ca aproximatia asta e legal valabila). Dar cum asta e o comunicare absolut particulara si privata si daca promiti ca nu spui la nimeni, am sa maturisesc ca mi-a facut multa placere.

 • neamtu tiganu

  cit e un “case”? Daca-i sase sticle e chiar very cheap!
  Mie nu-mi permite nefasta decit mx 30€/sticla

 • Bogdan Cojocaru

  Ordin

  Să mă refugiez în cortul pădurii,
  Întunecatul April e pe urmele mele,
  zornăitoare lanțuri târăște
  și un cuțit în mâini să mi-l înfigă în coaste.

  Cai verzi, purtați-mă repede ca fulgerul,
  izbăviți-mă de rău, de harapnicul groazei,
  mi s-a făcut părul măciucă, pielea e o năframă de sânge,
  fuga, fuga
  prin ploaia de sânge, ud leoarcă,
  doar voi ajunge la sfântul așteaptă.

  Ia-mă la tine în trib,
  îi strig ca din gură de șarpe,
  dă-mi simbrie amară, amară,
  fă-mă calfă de înger, zelosul tău scrib.

  N-am defăimat niciodată amurgul și tăcerea
  care sosesc hămesite din peșteri, din grote,
  dar acum le insult și iară și iară le strig:
  Vulpilor, vreți să-mi las pielea pe-aici amanet?

  Și Întunecatul April se face mai subjugător, mai tiranic,
  acum mă va lua în primire năstrușnicul alai,
  acum îmi va săgeta cu o floare umărul
  și-mi va porunci laconic: stai.

 • Peter Manu

  12.

 • neamtu tiganu

  doispe!!?? Chiar e gratis, mie nu-mi permite medicu sa beau vinuri ieftine zice ca viata-i prea scurta!

 • Peter Manu

  Aici in Long Island apa produce cancer. Sau asa se zice.

 • Încearcă un 2007 Silver Oak -- Cabernet Sauvignon, $149.99!

 • leopoldo lugones

  Frumos nume PINGA, in spaniola sud-americana, de aia pesemne ca i-a placut pina si lui Martin Fierro, erou gauchesc al pampei, care, dupa ce se imbata clampa, obisnuia -- si el -- sa clameze:! A LOS GRINGOS NO ME BASTA CON ABORRECERLOS; YA LOS CALUMNIO.!

 • Felix Krull

  Si eu, fratello, care credeam ca numele-i de familie e o aschie sarita din im-MANU-el KANT! Ori poate din romanele fratiilor Heinrich si Thomas MANU? Naphta mai degraba decit Settembrini

WP Admin