≡ Menu

Băi, nu fi cioban!

Desen și Copyright© - Alex Dimitrov

Desen și Copyright© – Alex Dimitrov

Așa erau puși la punct — în jargonul cvasiironic predecembrist al “marilor orașe” — mitocanii de mitocanii ”mai rafinați”. Iată că “atenționarea” cu pricina revine în forță. Funcția “educativă” pare aceeași, dar, în mod sigur, motivele care o generează au evoluat substanțial:

Băi, nu fi cioban! Tu știi câte spălătorii de bani am eu offshore sau îți speli cămașa tot cu apă de pârâu?

Băi, nu fi cioban! Tu câte doctorate ți-ai cumpărat anul trecut? Sunt de firmă, particulare, sau d’alea, ieftine, de la profesori de stat?

Băi, nu fi cioban! Tu și nevastă-ta aveți cojoace de samur, ca mine și nevastă-mea, sau purtați tot d’alea vechi, de oaie?

Băi, nu fi cioban! Tu știi ce pițipoancă am eu în Parlamentul European și ce nevastă la Strasbourg?

Băi, nu fi cioban! Tu știi prin câte partide am transhumat eu?

Băi, nu fi cioban! Tu ai ginere ambasador sau n-ai avut bani decât de un consul general?

Băi, nu fi cioban! Tu câte jeepane, merțane și bemveuri ai, că de Porsche, Ferrari, Land Rover, sau Lamborghini cred că nici n-ai auzit?

Băi, nu fi cioban! Tu câte mii de hectare ai primit de la Mătușa Varvara – Pensionara? Și cash? Cash, băi ciobane, nu caș!

Băi, nu fi cioban! Tu știi ce gust au ouăle Fabergé sau mănânci tot d’alea, de găină, pe care te invită unii să le numeri jos, la Cornu de Sus?

Băi, nu fi cioban! Tu nu vezi ce pensii speciale ne-am tras noi?

10410965_970681789673576_8115797466118527295_n

Copyright© – picCOLLAGE

Băi, nu fi cioban! Tu câte concedii ai petrecut în Belize sau măcar în Tailanda, că de Ibiza pun pariu că n-ai auzit?

Băi, nu fi cioban! Tu, când te duci la Paris, mănânci breakfast Epicure, ca prietenele mele Elena și Alina?

Băi, nu fi cioban! Tu, când te duci la Londra, mănânci la dinner blinele cu icre negre Beluga, cum mănâncă bancherul meu preferat, Jacques Mugur de Fluier?

Băi, nu fi cioban! Tu, când te duci la Marsilia, mănânci bouillabaisse la Chez Fonfon, invitat de diplomatu’ nostru acoperit de încredere, Mișu C. Mărar?

Băi, nu fi cioban! Tu câte interviuri ți-ai cumpărat la B1, Antena 3, Realitatea, Pro TV sau OTV?

Băi, nu fi cioban! Fii-ta are bucile și buzele tapițate cu Botox, cum le are fata lu’ cuscră-miu?

Băi, nu fi cioban! Așa te adresezi tu Prințului și Prințesei de România lui Cristoiu & Andronic?

Băi, nu fi cioban! Tu cunoști pe cineva la Curtea Constituțională sau la Înalta Curte de Una și de Alta care să-ți pupe mâna, când i-o întinzi?

Desen și Copyright© Alex Dimitrov

Desen și Copyright© Alex Dimitrov

Băi, nu fi cioban! Tu ai jucat vreodată pocher cu Mitică; barbut – cu Piți sau hoții și vardiștii – cu mascații de la DISJR?

Băi, nu fi cioban! Tu la stână ai doar câini ciobănești? Niciun Pom Pom, Chihuahua, Shih Tzu ori Bichon Maltez?

Băi, nu fi cioban! Tu ai la stână piscină, teren de tenis, sală de fitness, saună, aer condiționat, maseuze și televizoare plasma 4K?

Băi, nu fi cioban! Tu faci gargară cu șampanie Cristal ori măcar cu Dom Pérignon sau tot cu ceai de tei?

Păi, dacă aia nu, aia nu, aia nu, tu ce valoare adăugată ai, băi, ciobanule?

Mă întorc la perioada predecembristă și-mi amintesc de o carte slabă, dar cu titlu genial – Jean, fiul lui Ion.

Sărbători fericite, Ioane!

(text preluat după http://republica.ro/bai-nu-fi-cioban)

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Liviu Antonesei

  Exceptional! Institutiile toate, cu toate bolile vreau sa spun, intr-o expresie mai degraba minimalista si, tocmai prin asta, foarte eficace! S-a postat si la mine pe FB, sa se bucure uaminii si chiar fimeile!

 • Ghini, bre, unchieșule! Mulțămiri!

 • Liviu Antonesei

  Plasherea mie… Merji ghini…

 • Nic S.

  Surprinzator de actual, remarcabil, aproape la minut.. Oaia este oaie, se stie, haita poate fi si una si alta, dar bacii… Nici nu mai stii daca ii iei sau ii dai, de cand cel ungurean este moldovean si celalalt…acelasi. Chestie de souveniruri care nu se lasa asteptate, chiar daca nu gasesc proprietarii p-acas. Sau poate tocmai de aceea.

 • Pingback: Băi, nu fi cioban | România curată()

 • Ontelus DG

  În acord cu pamfletul-poem de mai sus, din acelaşi Nicu Vladimir, o revelaţie: ,,ci, iată-n carnea nopţilor se strâng/ huidume gri,/ huidume asudând/ spre-a-năbuşi, cumva, netunsu-mi gând…/ şi urlă-n preajmă-mi: «Nu vezi, bă,/ că lumea asta este-o izbă?!/ Şi nu e-n ea vr’un loc de glumă,/ de aiureli, plesnite-n strună!…/ Aşa că, hai -- te cară! gură mare,/ cu ochii tăi deschişi cu tot, unde-i şti cale!»/ Ci iată-n gri privirea-mi o insultă-i;/ sfidând albastră spaimele din văi./ Din aste somnoroase văi, şi triste,/ în care se-adunară spre a fi stinse/ sub frica-n alb, lacrimile gliei;/ oh, lacrimile milei şi mâniei!…/(…)/ Chiar dacă-arzând sub lacrimi care tună,/ te-mbrac în geamătul c-a lumii faţă bună/ lâncezind gândul, ochiul, nu-i decât minciună,/ pentru că-n spate-i răul ce înstrună;/ oh! răul nostru zilnic!/ şi-acela de pe urmă!…”

 • Valentin Feyns

  Superb

 • Ultor

  Tara ca o parada gay…

 • Ontelus DG

  Artistul autentic are, de regulă, un mental gnostic. Mesajul creaţiei sale acuză, şi nu doar ordinea statală trecătoare, ci chiar ordinea lumii. Catharsis-ul, emoţia estetică înseamnă, în variantă convenţională sau mainstream, evadare din cotidian, iar în variantă neconvenţională, underground, eliberare de lumesc, transgresarea realului constrângător. Când face pactul cu ordinea lumii, artistul, vorba avangardistului, se prostituează şi, chiar dacă tehnic lucrurile sunt în regulă – în greaca veche creaţia artistică era ‘tehné’ -- , mesajul se diluează, căci compromisul cu lumescul lucrează pe dedesupt. În concluzie, când arta creată în constrângere statală sună la fel de subversiv şi în aparenta libertate, atunci hybris-ul îl vânează pe artist, vehicul al unor forţe deasupra umanului… Din fericire pentru lume, ordinea ei nu este pusă niciun moment în pericol, fiindcă somnul e mai dulce decât trezvia. Şi, oricum, “Big Brother is watching you”…

 • Da, am cam participat la debutul lui Nicu Vladimir… rel="nofollow">https://

 • Ontelus DG

  Doamne, ce artist! Metaforele sunt copleşitoare… Toate compoziţiile sale sunt superbe, vorba Domnului Valentin Feyns, multe cântece sunt pe site-ul trilulilupunctro – scriu aşa fiindcă altfel nu trece comentariul -- , dar piesa care m-a răvăşit cel mai mult, prin joncţiunea perfectă dintre muzică şi versuri este ,,Drumule, fumule”…

 • neamtu tiganu

  imi e un pic penibil sa accept, ca martor al acelor vremuri, ca uitindu-ma la Thoreau si la altii ca el sa nu-l vad pe Nicu, desigur si atunci eram un pic snobi, astazi descoperindu-l mi se pare coplesitor!

 • Dinu E.

  Baciul poate fi legal, dar nu poate fi ilegitim, din motive arhetipale. El este Păstorul. La români, toți cetățenii patriei.
  Tot din aceleași motive, nimic nu se poate opune irupției acestui imperativ. Niciun acces de integrism clonat etic ori deontic, niciun moralism gata-de-purtat printre colocvii ori funcții de vitrină, niciun legalism care ascunde cu greu necinstea celor pe care-i nu-i vizează, nimic nu poate ignora aceasta irumpere din imaginarul colectiv. Nicio putere, din moment ce corupția este ea însăși eticheta voit reprehensibilă a unui adevărat sistem de putere autohton. Singurul, de altfel.
  Legitimitatea nu este niciodată parțială, oricât s-ar chinui unii s-o corupă, ori compromită. Cazul Coroanei României, dar și al Bisericii mistice. Puterea este mereu limitată, chiar și atunci când este pe punctul să devină, din neștiința unora și proiectul altora, fără control intern. Legalitatea se împarte neechitabil între aceste două imperative, doar dacă nu iese complet din sfera raționalității, trasată de legitimitate și de puterea factuală.
  Acesta este cazul actual.
  A venit deci momentul confruntării, nu dintre legalitate și legitimitate, ci dintre legitimități. Vacanțele luate acum pot fi vacantări definitive. De-acum promisiunile, inexistente de la început, apoi plasate peste un munte de non-acțiune tăcută, întreruptă de niște desemnări ocazionale, aceste trimiteri în viitor nu mai înseamnă nici măcar o retorică între oameni de lume, ci auto-desemnări ale viitorului. Profeții ale propriei împliniri, nu neapărat în sensul de dorit. Civilizat, și sărbătoresc.

 • Grig

  “Emir bionic, dar neaparat cu burqa”, aceasta este garantia “noastra”ca nimeni nu va mai fi cioban. Doar unii lumpeni de mare valoare, ca deh, sunt de stat.
  Un An nou cu bine, mai ales pentru Dv., d-le Tudoran!

Next post:

Previous post:

WP Admin