≡ Menu

back2commonsense

Cu cât sunt mai aproape alegerile, cu atât mai aprinse devin partizanatele. Pasiunile politice se manifestă în contexte dintre cele mai neașteptate. Până și uraganul Sandy a fost îmbrăcat în uniforma campaniei electorale:

 

Jim Watson/Agence France Press, Copyright 2012 The New York Times Company

 

În inima Washingtonului, la mijlocul distanței dintre Casa Albă și sediul lui ”The Washington Post”, se vând tot felul de tricouri. Unul are mare succes de vânzare. Este de culoare neagră. Dacă-l îmbraci, porți pe piept chipul președintelui Barack Obama imprimat sub numele unui festival celebru – back2black.

Mă întreb cum ar suna niște editoriale din “The Washington Post”, dacă, pe o altă tarabă electorală, ar fi puse în vânzare și tricouri albe, cu chipul lui Mitt Romney sub înscrisul back2white – traducere posibilă, “înapoi la un președinte alb”.

Nici corectitudinea politică nu este scutită de miopie, nici România nu este singura țară care, din când în când, se confruntă cu ”alegeri dificile” care ”pot să dezbine poporul”. Și cine nu vorbește în aceste zile în numele poporului? Ba, chiar în numele popoarelor.

În vreme ce optimiștii susțin că, primăvara, apar și tricouri cu back2commonsense, pesimiștii sunt convinși că primăvara a devenit anotimpul cel mai scurt iar the common sense nu mai este nici el ce a fost cândva. Când anume?

P.S. Prietenul Bill Clinton tocmai mi-a lăsat un mesaj. L-am sunat înapoi, dar telefonul său sună, încontinuu, ocupat. Revin mai pe seară, căci Bill se culcă foarte târziu: Mesaj de la Bill Clinton

 

 

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Pe noi nu ne-a sunat fostul POTUS W J Clinton in favoarea candidatului Delaney. Nu locu peste granita in MD. Asa ca back2whatever , incerc sa ma prevalez de dreptul la early voting maine aici in urbe.

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu
  Privilegiatzi…
  Avantajul la noi este ca nu trebuie sa votam pentru Marion Barry… Numai bine.

 • Florin Iaru

  Da, da…
  Între timp, fiecare candidat se apropie de un miliard de dolari cheltuiţi în campanie.

 • …back2black…
  …back2white…
  sau
  We but up!

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru

  Coruptie… legala.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Inteleg ca metafora (asta era, nu?) cu Marion Barry s-ar presupune sa compenseaze statutul de privilegiat (de care vad ca tot nu pot scapa). Sau este invidia celor de la tara fata de cei din capitala?
  back2thepicture: deocamdata al doile personaj invocat a cam castigat batalia; ramine de vazut cita tractiune va avea prima parte a lozincii improvizate. Situatia se inrautateste intr-o mare viteza, si este destul de clar ca sute de mii de oameni care aveau intentia sa voteze nu vor avea cum sa o faca. Low turnout, teoretic, il avanantajeaza pe Romney.

  @ Florin Iaru

  Mi se nazare mie, sau ne pizmuiti?

 • Cand vine o furtuna stii macar ca ea nu e de partea ta.
  In campania electorala nu prea stii nici cine e de partea ta nici cine e de cealalta parte, cel putin daca te bazezi doar pe consum media. este parerea mea apropos de grafitty-ul din poza.
  indifernetnt daca a fost scris de sustinatori ai lui Romney( cu buna creditna dar cu putina materie cenusie) , sau de sustinatori ai lui Obama (inclin sa cred), sau de pretinsi sustinatori ai lui Romney (cu rea credinta pt Romney).
  Ce se stie este ca orasul, capitala Washington DC, in afara de faptul ca nu este un stat propriuzis cu multa influenta in alegerile prezidentiale, este un oras democrat inc are orice candiat la prezidentiale democrat obtine 80%-905 din voturi, si daca nu ma inseli doi electori rpezidentiali.
  Ca atare, daca repuclinanii intradevar voiau sa-l atace pe Obama ar fi trebuit sa o faca in alte locuri, in state federale nu in DC.

  In alta ordine de idei as spune ca toata discutia despre Sandy (pre-/post) in campania electorala ii confirma o parere anterioara uraganului, si anume ca aeasta campanie este din nou foarte subtire, ca se desfasoara pe teme “colaterale”, ceea ce nu e bine indeferent cine va castiga.

 • DUMITRU UNGUREANU

  Politicienilor români le-ar trebui administrat un ”back in black”… Să le traducem?

 • “Ineptul” (cum il catalogase cineva aici) de Chomsky atragea, in 2007, atentia asupra eroziunii culturii democratice in cea care fusese candva considerata a fi cea mai democratica tara pe de mapamond.

  Noam C. spune ca americanii de rand se simt tot mai putin reprezentati de politicieni, de vreme ce politicienii spun orice ca sa fie alesi, partidele din care provin s-au transformat in sisteme de marketing pentru candidati, iar sustinatorii lor bogati exercita apoi o influenta uriasa asupra celor alesi.

  Monstruoase masini propagandiastice, puse in miscare odata la patru ani, (cu uriase sponsorizari private), urmaresc sa-i convinga pe oameni ca asta inseamna politica. Candidatii -- care, in general, provin din acelasi mediu si frecventeaza aceleasi anturaje, ajung astfel sa fie niste creatii ale industriei de PR, care concentreaza atentia publicului asupra “calitatilor” politicienilor, si nu asupra politicilor lor. Discutiile interpersonale din timpul campaniilor ajung sa se rezume la: “este acesta un adevarat lider?” (“un adevarat animal politic?” -- in versiunea romaneasca, pentru ca e imposibil sa nu recunoastem in descrierea facuta de N.C. si tiparul dupa care au ajuns sa se desfasoare alegerile in Ro). Astfel, mai spune N.C. majoritatea celor care merg la urnele de vot gireaza, de fapt, o imagine, si nu o platforma politica. Pentru ca un candidat este “vandut” publicului ca orice produs comercial, prin reclama. Or, reclama nu comunica informatii, ci speculeaza niste deceptii si creeaza iluzia unei solutii compensatorii. In acest fel, electoratul este mentinut in iluziile care il priveaza de discernamant si-l imping spre alegeri in care nu ratiunea are ultimul cuvant.

  In brief, cam asta zicea Chomsky, acum 8 ani, in “Discontinuitati aparente in democratia americana”, material inclus, in 2007, in volumul “Interventions”. Crede cineva ca s-a schimbat ceva in bine de atunci pan’ acum?

  Mai mult, nu suna extraordinar de familiar si pentru noi, romanii?

 • @Dorin Tudoran

  Dar noi, romanii, ce variante avem in fata la alegerile parlamentare proxime? Back to the future?!? Ce altceva avem de ales decat fie continuarea reformei (pe care eu continui s-o consider contrareforma) puse in practica de T.B. si PD-L-ul camuflat in ARD, fie contrareforma uselista la asa-zisa reforma basista? In afara de scosul tarii la mezat (si ala trucat, cum sunt mai toate licitatiile pe la noi!), cu ce solutii vin candidatii la marile probleme ale Ro? De cand si cu “uninomimalul”, care mizeaza exclusiv pe charisma candidatului, “structurile din teritoriu” ale partidului din care provine acesta, vanzarea de iluzii si acordarea de cadouri electorale (adica mituirea celor mai saraci de ingeri si, mai ales, saraciti cu totul de nenumaratele “reforme”), dezbaterile pe programe politice nu-si mai gasesc nici timp si nici loc in campaniile tot mai aiuritoare. Candidatii ne vor sufoca iar prin clipuri publicitare, prin bannere si afise care vor crea impresia unor flamuri de asediu (impresie intregita de corturile de campanie ce vor distribui, cu generozitatea trezita odata la patru ani, pixuri, tricouri si alte bagatele) si, vai -- mai ales, prin grosolaniile pe care le vor debita unii la adresa celorlalti. Grosolaniile au inceput (de fapt, nici nu s-au sfarsit vreodata), urmeaza muzica, dansu’ si “pupat Piata Independenti”!

 • @) No Name/ DP

  Corect. Diferenta ar fi ca media politrucilor lor e ceva mai sus decit media alor nostri!

 • @) Dorin Tuodoran

  Ma chinui de vreun sfert de ora sa-ti las un mesaj! Nu stiu daca de la Sandy sau de la alegeri -- ca n-o sa ma gindesc la mina lunga! -, dar blogul tau face pauze frecvente, iar mesajul lui Clinton imi este inaccesibil.

 • andrei i

  @No name/DP
  Eu n-am zis ca Chomsky e inept, ci ca ideile sale politice (“anarho-sindicaliste” si altele) sint astfel. Altfel, e un mare lingvist (ca doar si Sartre etc.). Balivernele astea despre “degradarea democratiei” le peroreaza marele om de 45 de ani; nu ca n-ar avea si o parte de adevar (dar cand au fost politicienii altfel ?), dar, la o adica, aceleasi lucruri le putem citi in orice ziar “progresist” american, deci ce mare descoperire a facut…

  PS. vedeti ca v-am raspuns si la acuzatiile de sub articolul precedent -asta ca sa nu ziceti ca m-ati lasat fara replica, haha

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  S-ar putea ca serverul pe care este gazduita CERTOCRATIA sa aiba probleme. Si la mine se deschide mai lent, dar mesajul lui Clinton se deschide imediat. Incer sa ti-l trimit intr-iun e-mail

 • @) Dorin Tudoran

  La mine, nu se deschide. Am incercat si acum. In schimb, l-am primit pe mail si l-am ascultat. Acum, ce sa spun? Nu stiu daca i-as urma indemnul…

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  E aproape sigur serverul. Sunt momente in care nici eu nu am acces. Acum vreo jumatate de ora a “sunat” si dna M. Obama. Doua analize de azi si de ieri spun ca, intr-adevar, chiar nu se stie ce se poate intampla: in sensul ca se poate intampla orice. Sa castige Romney sau sa castige, zdrobitor, Obama!?!

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran #16

  Intre polls si inrautatirea rapida a conditiilor post Sandy, rezultatul este efectiv greu de prognosticat. Cred ca probabilitatea unei victorii zdrobitoare (sau macar detasate) este practic nula. Aritmetica votului in Colegiul Electoral este evidenta, si de aici tacticile de ultim moment (caci strategia a fost acaparata de Sandy). Eu vad din nou posibilitatea unui castigator in colegiu care pierde votul popular (ma gandesc la Obama) ceeace ar prelungi di adanci prapastia intre executiv si legislativ.

 • @) Dorin Tudoran

  Cred ca de mult n-a fost asa de strins! Si vad ca baietii suna in draci! N-as urma nici indemnul dnei Obama. Cred ca, la oferta de anul acesta, as cam fi absentetionist… Ceea ce nu-ti recomand, desigur!

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu

  Nu cred ca se ajunge la situatia castigatorului in colegiu; dar, cine stie?

 • DUMITRU UNGUREANU

  @ No Name/DP #9 -- Cine zicea că Băsescu nu citeşte decât etichete de sticle? Mi-amintesc de un interviu al lui, dat după nu ştiu ce alegere câştigată, când spunea cum s-a dus la agenţia de publicitate a nu ştiu cui (Felix şi mai cum se cheamă tipul?) şi le-a zis scurt: „Eu sunt un produs. Vindeţi-mă!” Uite-l cititor de Chomsky! Să te mai mire că tot câştigă mereu?!

 • andrei i

  @Dezideriu Dudas:
  (Ca sa continuam aici)

  Mi se pare ca sinteti usor carcotash venind cu exemple dintr-astea; Henry Kissinger nu e libertarian ci criminal de razboi; iar Hurezeanu a devenit cam…social-liberal (cel putin in sens ideologic).
  Ca sa vorbim, cum spuneti, despre “fapte”, uitati un scurt rezumat despre frumoasele performante ale statului nostru de azi (asta tinand cont ca tovarasii de la Criticatac ne asigura ca “privatizare, teapa cea mai mare”; ma intreb pe ce se bazeaza, ca pe fapte nu cred):
  http://expertforum.ro/wp-content/uploads/2012/10/Pol-Brief-11-final.pdf

 • andrei i

  @ D. Tudoran

  Obama a incercat in 2008 sa ajunga la un “commonsense” (atat in sens de “bun-simt” cat si de “teren comun”) si n-a reusit deloc pt ca avut o abordare “istoricista” (chiar daca intr-un sens oarecum “minimal”), adica a vrut o “post-partisan politics”. Or, acest post-partizanat pornea de la valorile strategice ale Democratilor si accepta doar unele valori tactice ale Republicanilor, drept pt care acestia din urma, simtind pericolul, mai degraba s-au radicalizat. Dar stiam cu totii, cred, dupa experienta ultimelor 2 secole, ca istoricismul nu functioneaza; mai onesta -si productiva- e incercarea de a gasi un “common sense” in sensul de reguli etice comun acceptate si nu de politici (economice, sociale etc.) comune. Adica mai degraba in sensul lui “cum” si nu al lui “ce”. Din acest pdv, abordarea mai “clasica” a celor 2 candidati de anul acesta cred ca e preferabila (adica cei 2 au incercat sa-si prezinte politicile “partizane” ca fiind solutia cea mai buna pt intreaga tara si nu sa caute o iluzorie “cale de mijloc” -adica politici amestecate care nu conving nici pe unii, nici pe altii)

 • Dorin Tudoran

  @ DUMITRU UNGUREANU
  Felix Tatar u, cred.

 • Dorin Tudoran

  @ andrei i

  Obama a fost vandut drept Clinton sau Reagan…

 • @ DUMITRU UNGUREANU

  Pai, da! Mai intai a citit graffiti-urile de pe gardurile copilariei si a devenit ceea ce numim a street smart. Apoi a citit cuvantarile TOV-ului si a devenit un pcr-ist exemplar, (drept pentru care i s-a incredintat “Biruinta”). Dupa “evenimente”, l-a citit pe Chomsky si s-a jucat, biruitor, pe stanga inspre centru-stanga. Dupa Chomsky, s-a apucat de citit “Levantul” si-a avut o revelatie: sa se joace pe centru dreapta, tot mai mult inspre dreapta! Acum cred ca-i citeste, in paralel, pe Lenin si David Friedman, ceea ce ar explica noua lui orientare -- spre un sui-generis centralism anarho-capitalist! Asa ca, vorba dvs.: “Să te mai mire că tot câştigă mereu?!”

 • Dezideriu Dudas

  @ andrei i # 21

  E greu sa ma mai abat din drum…O mai fac totusi din cand in cand. Ma gandesc de ex. daca nu se poate face cumva o legatura mai sistemica intre evolutia fostelor state coloniale si influenta fostului centru…In cazul Indiei de ex., faptul ca Mittal a fost ajutat de Tony Blair la privatizarea Sidex a devenit un lucru comun in Romania…

  Ati inversat si amestecat „punctele”…

  Henry Kissinger si Emil Hurezeanu erau la “punctul national”, unde chiar e inutil sa vorbim de ideologii. Aici chiar va dau in totalitate dreptate. Doua idei insa in context…
  -- Henry Kissinger, pe langa acuzatia de care scrieti dvs., a mai a luat si Premiul Nobel pentru Pace ! ” Curat moral si etic” ar scrie un Caragiale global…Nu in sensul ca n-ar fi alba sau neagra…Ci in sensul ca ne-am obisnuit sa traim si cu albul si cu negrul, unii asa, altii exact invers, in timp ce cei mai multi vad totul in cenusiu, indiferent de cat de colorat percepem noi lucrurile si mai ales ideile……..
  Ma refeream strict la vizita lui HK la SOV ( de ce nu la unul din fostii presedinti, la un lider recunoscut al afacerilor din Romania, etc…).
  -- Emil Hurezeanu a fost amfitrionul acelei vizite, desi aceasta s-a desfasurat la SOV acasa…E drept, a facut si o emisiune TV cu HK la „realitatea adjudecata”….Cand, ulterior, Realitatea TV, precum si Academia Catavencu, a trebuit sa se spliteze ( precum actiunile…), si chiar a fost „re-adjudecata” de altcineva ( Sebastian Ghita, cel cu povestea cu „moldovenii de pe dealuri „ ), Emil Hurezeanu a ramas strajer constiincios la The Money Channel…Paradoxal este ca eu consider ca Emil Hurezeanu e un om de calitate….In acele zile grele pentru SOV, Mihai Tatulici nu mai aparea ca realizatorTV…nici Plesu si Liiceanu nu mai aveau emisiuni…Asa ca, vorba lui SOV, sa fie „indeterminari” d-astea, la ei, acolo…Sa-i lasam pe ei…Avem noi destule…

  Ref. la punctele 1-4, le amestec si au acum cu „punctul national” si fac precizarea :
  Nu contrapuneam faptele vorbelor…Daca „vorbele „sunt alandala, faptele…, si mai si… Va scriam ca toate „vorbele” nu au nici o acoperire in realitate….Nu ca, intr-o masura mai mare sau mai mica, n-ar fi legitime….

  EXEMPLU ref. la Privatizare sau ne-privatizare ( vorbe sau ne-vorbe in determinarea sau nu a vreunei fapte…) : Va pot transmite un material cu idei conturate, cred eu, avand si autoritatea necesara ( inclusiv cea morala – in sensul ca am fost si sunt implicat pe „piata moralitatii privatizarii si cea a post-privatizarii” ) . Trimiteti-mi un email la forumuldelaneptun@yahoo.com si mai comunicam pe subiect dupa ce-l vedeti. Eu l-am vazut pe cel prezentat de dvs.

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran , Gheorghe Campeanu # 19

  Stiu ca in ultimii ani am tot incercat la „loteria „ alegerilor…

  Si eu ma alatur celor care cred ca in timpul republicanilor lui Bush II SUA a pierdut mult din prestigiul avut, atat la nivel international cat si in fata propriilor cetateni…Cred ca e un motiv destul de puternic ca democratii sa mai stea o tura la guvernare cu toata nelinistea generata de ideea de prim presedinte de culoare la Casa Alba ( premiera datorata, cred, aceluiasi motiv prezentat initial pentru alegerile actuale )

 • dumitru ungureanu

  @ No Name/DP #25 -- Acum e clar că TB citeşte. Bine că nu s-a apucat de scris, că îl găseau duşmanii plagiator! Dar cine ştie, după ce se lasă la vatră, poate se apucă şi de-asta, că tot n-a luat vreun scriitor român Nobelul; şi cum e învăţat să câştige mereu, nu ne-ar mira să-l imite pe… Churchill, nu? Tot vorbea el de-o axă ce trece prin Londra…

 • @) Dumitru Ungureanu

  Spre sfirsitul lunii trec si eu o saptamina prin Londra. Voi fi fiind pe Axa si eu habar n-am! Sa rivnesc oare la presedintia tarisoarei? Ca la Nobel nu indraznesc, s-au inscris altii deja!

 • Daca_nu_nu

  @) LA
  Ha, ha, ha!!!
  Rîzi tu rîzi, dar să știi că „unii” s-ar putea s-o ia de bună!!! Nu, nu c-ai rîvni domnia-ta -- doară te cunosc, ce Dumnezeu!!! -, ci că și-ar propune oarecine a te vîrî în față, Bunicule…
  🙂 🙂 🙂
  Văz că-ncep să mă curteze și pe aracan de mine oarece partide… D-apoi pe domnia ta?!… Doamne, Doamne! Oamenii aceștia chiar n-au înțelesără nimică!

  @) Bre, Partide, faceți voi ce v-ați propus, pe propria-vă piele. Și, dacă-ți fi în stare să mă / ne convingeți că vi-s capabili de a fi in stare a ne reprezenta, ne-oți mai putea curta, iar dacă_nu_nu!!!
  Bre, Partide, no offence nimăruie, dar, de-o-cam-una-dată, pe mine nu m-ați putut convinge decât că voiți voi musai la putere, să nu apuce ăilalții, oricari-ați fi, oricare-ar fi… Prin urmare, nu mă mai sunați, căutați pe alții, că mie, una, nu-mi trebui nici împărăție, nici nimica!
  PA și PU la tăt Partidu!

 • @) Daca_nu_nu

  Pe mine sa nu conteze! Nici partidele, nici comitetul cu premiile…

WP Admin