≡ Menu

August 1985 (II)…

VLAD GEORGESCU – GHEORGHE CALCIU-DUMITREASA

new york, august 1985

interviu realizat pentru radio europa liberă

și difuzat în ziua de

28 august 1985.

vlad georgescu – gheorghe calciu-dumitreasa (transcriere: rfe-rl inc.)

Vlad Georgescu: “… pe de o parte se face caz de Șerban Cantacuzino, Salvatorul Vienei, la 1683, și pe de altă parte i se dărâmă Biserica, iar oasele lui sunt aruncate undeva la Crematoriul Cenușa. “

Gheorghe Calciu-Dumitreasa: “Incontestabil, incontestabil că așa este. Însă e o stare de nebunie. Este o stare patologică, incontestabil. Nimeni în țară nu se îndoiește că e o stare de nebunie, în această acțiune a dlui. Ceaușescu”

Unknown

imgres

 • Ontelus DG

  Meditând la această convorbire cu Părintele Calciu Dumitreasa, înțelegi că libertatea este de atâtea feluri, încât nu doar postdecembrismul devine perfect explicabil, dar și predecembrismul, și toată istoria românească, și toată istoria lumii… Acele vremuri apocaliptice la care se referea Părintele Calciu se manifestă și astăzi, dar într-o formă soft, cu atât mai periculoasă. Când cei mai mulți dintre oameni văd în libertate și fericire exclusiv împlinirea materială, pentru care se dezumanizează de la o zi la alta, atunci înțelegi și dostoievskiana Legendă a Marelui Inchizitor: pentru pâine, pentru iluzoria și de moment satisfacție materială, cei mai mulți oameni renunță la povara libertății, care înseamnă demnitate, politețe, smerenie și devin fiare, încet, dar sigur și ireversibil, cu întoarceri puține, care țin de miracol dumnezeiesc… Duplicitatea pomenită în interviu continuă și astăzi, într-o formă caracteristică, din păcate, naturii umane precare, predispuse la cădere, la împătimire, la îndrăcire. Secolul trecut ne-a distrus pe dinăuntru, ne a animalizat… Cei foarte puțini care au asumat în predecembrism un destin martiric sau cvasi-martiric au avut dreptate, este evident acest lucru, dar realitatea cruntă în care ne-am trezit în postdecembrism este aceea că atât trecutul sumbru, cât și contextul istoric și limitele inerente ale umanului deziluzionează continuu pe acela care simte și stie că spiritualitatea este deasupra materialității, că sufletul dirijează corpul, și nu invers…

 • Vasile Gogea

  Importantissime aceste readuceri în memorie!

  Mulţumesc, Dorin!

 • Ma bucur ca ideea mea iti place, draga Vasile.

 • Dezideriu Dudas

  Acea Apocalipsa ar fi avut nevoie de o Geneza mai adecvata ulterior….Nu e deajuns insa daca doar il inlocuim pe Dumnezeu cu Dracu’ si invers, da’ ramanem la fel de atei….

 • Dana (Mara)

  Multumiri si din partea mea, surprizele si revelatiile sint si mai mari pentru cei de virsta mea, care aflam abia acum despre o istorie ocultata.
  Poate este binevenita sugestia modesta de a fi evidentiate interviurile domnului Tudoran la Europa Libera si relatarile inimoase ale domnului Virgil Ierunca despre dansul si poate mai sint si multe alte documente la un capitol aparte din economia blogului, (poate la sectiunea PAGES, dupa Profesiunea de credinta).
  Asa ar putea fi accesate direct de catre cei interesati de biografia reala a domnului Tudoran. Spun asta pentru ca de exemplu la o simpla cautare pe Wikipedia descrierea (cel putin cea in limba romana) este destul de sumara si pe alocuri distorsionata si tendentioasa la final. Ar fi bine ca multi tineri sa isi formeze opinii oneste si corecte avind acces la surse primare si veritabile, nu cele speculate gratuit de exemplu de chibitii inliniedreptisti sau autointitulati deutschewellisti sau securistorecentoalbiti si altii.
  Numai bine.

 • Grigorievice

  Patologia delasarii urmeaza aceasta nebunie si, cum se cuvine, o depaseste in dementa. Impostura este eficienta, tacuta, si ii lasa pe toti sa profite de ocazii.Are avantajul denegarii, pasarii responsabilitatii, misiunii pentru care nu a fost pregatita prealabil.
  Distrugerea nu poate fi justificata, nici azi, dar nici nu mai pare a fi imputabila unui inlocuitor de impostor, de obicei politic. Tehnocratului, mereu veleitar, stelar, dar mai ales clonat la varf.

 • Ontelus DG

  Vasile Voiculescu, ,,Fericiţi cei curaţi cu inima”

  ,,Doamne, m-ai făcut cu puţin mai prejos ca pe îngeri
  Dar ei nu Te iubesc mai mult decît mine
  Cu tot ce am: chin, lacrimi, bucurii, plîngeri.
  Ei stau săbii de duh, opriţi la nehotarele Tale divine.

  Tu daşi heruvimilor aripi să-şi păzească
  Ochii de vederea Ta ca de prăpăd?
  Destinul meu arde să Te cunoască
  Şi-n simpla mea îndrăzneală omenească
  ‘Mi-ndrept către Tine inima oglindă şi Te văd.”

  Sîmbătă, 11 August 1956
  Inedită
  (din volumul ,,Călătorie spre locul inimii”, Bucureşti, Ed. Fundaţiei Culturale Române, 1994, p. 123)

WP Admin