≡ Menu

“Aș fi putut fi cu ei în seara asta”…

imgres

A plecat încă un poet – Andrei Bodiu.

Primele sale poeme mi le-au dat Simona Popescu și Ion Bogdan Lefter, nu doar ei înșiși poeți, dar și neobosiți agenți literari ai prietenilor literați.

Am publicat în AGORA poeme ale lui Andrei, m-am bucurat să-l revăd în câteva rânduri și am urmărit – de la distanță și cu discreție atentă – felul fericit în care s-a împlinit ca scriitor, profesor și vector al efervescenței culturale.

Am și azi Pauză de respirație, volumul prin care ieșeau l-a lumină editorială Andrei Bodiu, Caius Dobrescu, Marius Oprea și Simona Popescu, volum adus de Bogdan la Washington. Recitesc, cu nostalgie, dedicațiile celor trei mușchetari brașoveni culese de Simona D’Artagnan. Ultima carte a lui Andrei am citit-o acum zece luni, în avion, la întoarcerea din România.

Anul trecut, Andrei a reușit să ne pună împreună, pentru câteva zile, la Brașov, pe Dumitru Țepeneag și pe mine, refăcând cu iscusință și tandrețe o punte cândva pierdută, dedicându-ne ediția a X-a a Colocviului național universitar de literatură română contemporană. O bucurie pentru care nu i-a mulțumit probabil niciunul dintre noi pe cât de mult ar fi trebuit.

Spre miezul nopții trecute, primesc un mesaj năucitor de la Adrian Lăcătuș despre sfârșitul lui Andrei. Citesc comentariile altor prieteni ai poetului – cu unii luase masa la “Cina”, doar cu o zi înainte, după o comisie de doctorat la București.

Anul trecut, după luni de bolit, Sandu Mușina ieșea din casă pentru a ne întâlni – “poate pentru ultima oară, dragă Dorin.” Așa avea să fie.

La începutul acestui an, se grăbea să plece și Traian Coșovei.

Acum – Andrei. La 49 de ani.

Mă uit înapoi cu 20 de ani și-l văd pe Andrei la București, la Washington sau la Timișoara, duduind de energie și vorbindu-mi despre cel puțin trei, patru proiecte.

Moartea a fost singurul proiect care l-a luat prin surprindere.

Mă uit înapoi cu o noapte și văd dispărând un poet mai tânăr ca mine cu 20 de ani.

O moarte de care nu sunt vinovat, dar de care mă simt intimidat, fiindcă nu o cred.

O moarte care mă face să mă simt reponsabil de ea, pentru că nu are nicio noimă.

Din sărăcia lor, poeții îmbogățesc lumea. Când pleacă prea devreme, lumea sărăcește din nou.

În această seară, ca și în nenumărate altele, Andrei ar fi putut fi cu ei, cu prietenii săi:

“Băieţii ar fi vrut să mai povestim în

Faţa noastră râdea oricum boala sau moartea

Să căutăm acele ţinuturi înalte unde aerul e tare

Şi se trage dintr-odată în piept.

 

Aş fi putut fi cu ei în seara asta.

 

Ne-am fi ţinut unul într-altul cu credinţa

Pătimaşă că totul întotdeauna rămâne de povestit.

 

Aş fi putut fi cu ei în seara asta.

 

Aş fi auzit glasul sonor al lui Sandu suprapus

pe tonalităţile dure ale

lui Oprea peste tonul înalt al lui Caius

peste glasul molcom al lui Virgil cu

Contrapuncturile lui Adrian.”

A plecat Andrei Bodiu – cavaler al Ordinului “Cultul Prieteniei”. Poet.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Dimineata cind am primit vestea, cred ca am mutit citeva ore. In mai anul trecut, a vorbit atit de frumos despre poezia mea la o lansare de la Brasov ca m-am emotionat ca un tinc. In mai putin de un an, s-au dus trei prieteni poeti, Sandu Musina, Traian Cosovei, acum Andrei, care era totusi foarte tinar, cu vreo 13 ani mai mic decit ceilalti si decit mine. Doi sint din Brasov, Brasovul meu, cel la care tin enorm, tinde sa se depopuleze… Nu stiu, Dorine frate, ma apuca amokul…

 • @Liviu Antonesei
  E naucitor… Pret de o noapte, am tot refuzat sa ma las luat in primire de aceasta veste… A trebuit sa ma predau, caci nu e alta iesire…

 • Totul e aiurea, parca pun astia ceva in apa poetilor. Iar cind cel plecat e si mult mai tinar decit tine apare si un fel de sentiment de vinovatie… Ai dreptate in finalul evocarii, Andrei avea un cult al prieteniei nestirbit de nimic…

 • Peter Manu

  Inmormantarea va avea loc duminica la ora 14, in cimitirul Sfanta Treime din Scheii Brasovului.

 • Ontelus DG

  Dumnezeu să-l ierte!

  ,,Și capul nostru și mîinile noastre sînt
  închise sînt legate
  nu se vede nimic
  nimic
  Sînt aici aici aici
  sîntem puși unul lîngă altul
  ne învîrtim în cerc
  ne învîrtim în cerc
  simțim căldura și frigul și ploaia și nin
  soarea
  și ploaia și căldura și ninsoarea și frigul
  atît
  atît”
  (Andrei Bodiu, ,,Epilog”)

 • emil chirila

  Prin plecarea (incredibilă ) a lui Andrei Badin s-a împuţinat rezerva de Bunătate a Lumii

 • Şerban Foarţă

  O AMINTIRE CU ANDREI BODIU

  Era prin, pare-mi-se, ’88. Era urât şi era iarnă.
  Plecând, cu cârdul, de la un cenaclu, la localul Casei UniversitaUrilor (vorba profesorului Tohăneanu), am rămas singur cu Andrei Bodiu (pe care doar atunci îl cunoscusem), în glaciala hărăbaie goală; şi-am mai cerut un vin.
  Am plecat, pe vrute, pe nevrute, tustrei: Bodiu, eu şi sticla, la mine în bucătărie (unde era ceva mai cald).
  După ce, cu greu, deschidem sticla, turnăm lichidul în pocale, ciocnim şi bem o primă gură, – simţim că vinul este imbuvabil. Mai facem niscai încercări să-l dăm pe gât, dar nu e cazul. Decidem să-i dăm drumul în chiuvetă, – ceea ce, parcă, nu făcusem niciodată.
  Eu, cel puţin, care mă jur că nu mai beau nicio poşircă, un an de zile, poate doi.
  (Ceea ce, apoi, am şi făcut, fie şi dacă, după, la sindrofii sau la băute, aduceam cumva a trouble-fête).
  Se lumina, cu greu, de ziuă, iar noi vorbeam, pe sec, de ale noastre…
  Bodiu mai era student şi, pe la 6 dimineaţa, mi-a recitat o poezie cu numele numărului camerei (de cămin) a lui/a lor.
  Nouăzecismul începuse.

 • @Șerban Foață
  Mulțumesc mult, Șerbane, pentru această evocare-fulger.

 • Şerban Foarţă

  Dragă Dorin,

  văzându-mă de două ori, sau trei, cu mult mai tânărul Andrei Bodiu (de unde o senzaţie, ca şi a lui Liviu Antonesi, de nu ştiu ce vinovăţie), am prea puţine amintiri cu el.
  Una-i de pe când predam gazetărie, în calitate de… fonferenţiar, iar el a apăsat pe clanţa sălii unde-mi ţineam blablaul,
  scuzându-se că încurcase uşa. Am fost, apoi, la un banchet de doctorat…
  Ei bine, sunt(em) în situaţia “poetului minor”, cum spune Borges, din Antologia palatină, despre care ştie-se atât: va fi ascultat privighetoarea lui Teocrit, în “seara unei zile ce nu mai avea să fie noapte”.
  Andrei şi eu, noi, într-o noapte fără dimineaţă, am băut, nebându-l, un inubliabil vin.

 • Şerban Foarţă

  Dragă Liviu, scuză-mă, te rog, că, de emoţie, n-am scris Antonesei.
  De fapt, în gând, te italianizasem: il signore Livio Antonezi!

 • Şerban Foarţă

  Fatalitate: o gafă naşte o alta… IL SIGNOR, bineînţeles.

 • Ontelus DG

  L-am cunoscut pe Andrei Bodiu prin 2007-2008, la un curs de perfecționare didactică. Dincolo de problematica specifică unei asemenea activități, rețin insistența cu care susținea că domnul Norman Manea s-ar afla în proximitatea obținerii Premiului Nobel pentru Literatură. Având în vedere dimensiunea politică incontestabilă a acestui tip de premiu, pe lângă aceea artistică, precum și conotațiile speciale de ordin istoric, cultural, religios ale întâlnirii cu valoare destinală dintre români și evrei, consider că opțiunea regretatului Andrei Bodiu era și este justificată.
  În altă ordine de idei, am citit fragmentele disponibile pe internet din cartea domnului Dorin Tudoran, ,,Eu, fiul lor. Dosar de securitate”, apărută la Editura Polirom, în 2010. Mai presus de tragedia omenească a celui în cauză, dar și de absurditatea unui mecanism social care evidențiază ,,banalitatea răului”, apreciez că lucrurile trăite, parțial așezate în paginile dosarului, fatal distorsionate de receptarea publică se constituie într-un simbol al rezistenței față de aneantizare. M-au impresionat aceste cuvinte, pe care cu permisiunea amfitrionului le reproduc: ,,Pot fi suficient de laș să mă las ucis de Ei, dar nu sînt lipsit cu totul de onoare ca să mă las reabilitat tot de Ei. Le propun un tîrg pe care aceste dosare îl pot susține – hai să acceptăm că m-am sinucis. Și pentru așa ceva nu e nevoie de nici o reabilitare.” Într-adevăr, trăim cu sens numai dacă moare ceva în noi, după momente excepționale.

 • reader

  Venim pe rind, plecam pe sarite.

  Life asked Death, “Death, why do people love me, but hate you?” Death responded, “Because you are a beautiful lie and I am a painful truth.”

 • Nu l-am cunoscut pe Andrei Bodiu, crestineste zic Dumnezeu sa il odihneasca! Ma incearca senzatia ca unul dintre relele vietii nu e acela ca ne ignoram cunoscindu-ne, ci acela ca ne ignoram fara a ne cunoaste.

 • @) SF

  N-ai gresit deloc! Tata era Antonesi, insa cum notarii ne-au facut pe toti ceilalti Antonesei, in anii 70, a dat statul in judecata -- aceasta era procedura -- ca sa devina (si) el Antonesei… Altfel, insemna sa deschidem trei procese separate, mama, eu, sora mea…

 • Odihneasca-se in pace.
  Din pacate, eu nu l-am cunoscut, dar fericiti sunt cei care au prieteni de calitate si cu atat mai nefericiti cand prietenii pleaca atat de devreme.

  rel="nofollow">https://

 • Le Cajvanien

  Am spus-o deja pe blogul Boierului Gogea si am cutezanta sa ma repet. Un prieten apropial al lui Robert Brasillach (poetul, prozatorul, traducatorul din greaca veche si gazetarul condamnat la moarte, anno Domini MCMXLV, pentru germanofilie) va fi scris, intr-un volum de cinstire a celui disparut prematuramente, mirabilele voroave: ”Am inceput sa ma dispretuiesc, definitiv si iremediabil, in clipa cind mi-am dat seama ca nu am curajul de a-i impusca pe cei ce l-au impuscat.” O tristete am si eu -- infamanta, lancinanta, nevindecabila -- pentru a nu fi avut prilejul de a ma replia intru tenebra divina a Magistrului Eckhart inaintea celor trei prieteni brasoveni (George, Sandu +Andrei), drept pentru care imi cer aspru canon.

 • @Liviu Antonesei
  Dupa pierderea Ardealului tata s-a “refugiat” in Regat. In actele “noi”, din “Todoran” a devenit “Tudoran”. Pe cand lucram in Moldova, am fost in cateva randuri la Cernauti unde am cautat cativa dintre prietenii tatalui meu. Cu chiu, cu vai am gasit unul. S-a intristat cand a auzit ca “George” (adica tata, a murit) si, binenteles, din “domnu’ Todoran” nu m-a scos si mi-a povestit tota istoria stra-strabunicului meu, Mos Tanase Todoran, tras pe roata la 106 ani, caci fusese capul rebeliunii impotriva Vienei care-i mintitsera pe granicerii din Bistrita-Nasaud… Luca Pitu are toate datele despre ispravile si sfarsitul “mosului” meu Tanase…

 • Dezideriu Dudas

  Ref. la subiect, cel mai mult m-a tulburat comentariul d-lui Catalin Bia de pe blogul d-lui Vasile Gogea, tinand cont de extensia facuta de el ….

  Insist insa ( ma refer la urmatoarele 2 comentarii )….A fi “fraieri in istorie” nu cred ca poate fi o vina usor decelabila pentru cetatenii unui natiuni…Mai mult, marile confuzii se fac de obicei plecand de la aparente, in zilele noastre, atent “prelucrate”…Mai grav este insa cand se duc lupte teribile intre cei care isi doresc monopolul “prelucrarii aparentelor”…Sau, si mai grav, cand unii se considera superiori ( in sens post-zarathustra…) si cred ca-si pot permite orice, oricand si oricum, chiar impotriva “monopolistilor” ! Relev si componenta globala.., prin reiterarea conceptului de ETERIALITATE a lui Arnold Toynbee…

  Regret ca nu am fost la Brasov la “Conferintele Microsoft” in 2006 ( invitat special, Vladimir Tismaneanu ). Administram atunci o firma de arhivare si nu-mi puteam permite prea multe ( l-am rugat pe un fost coleg de facultate, dar, “ n-a mai putut”…). L-as fi cunoscut pe Andrei Bodiu si as fi aflat poate mai multe despre Caius Dobrescu si Marian Oprea cu care am avut ocazia sa ma intersectez intr-o forma sau alta…Mai ales ca d-nul Serban Foarta ii asociaza cumva lui Andrei Bodiu trecerea de la optzecisti la nouazecisti….

 • Dezideriu Dudas

  Sub o forma sau alta, cu totii suntem nemultumiti de felul in care in care a evoluat Romania dupa 1989. In comentariul la articolul de mai jos de pe CriticAtac relevam necunoasterea sistemului de idei a lui Fernard Braudel ( consider, sursa neantelegerilor majore pe axele Vest-Est si Nord-Sud ), plecand de la agricultura si de la Moldova…
  http://www.criticatac.ro/25217/petiorul-de-aur-accesul-pe-piaa-muncii-sau-de-la-agrar-la-rural/#comment-81082

  Insistand la trimiterile comentariilor, veti ajunge la un articol despre Fukuyama, apoi la un comentariu, “Trei teme si un vector de tractiune” ( in detaliu ), ce va apare ( mentionat ) in adresa din comentariul urmator ( COMENTARIU CJC ) catre presedintele Consiliului Judeatan Constanta, sub denumirea PPR- Planul de Protectie al Romaniei . Redau de acolo esenta, respectiv MORATORIU PROPUS :

  Pe termen scurt, vom propune un MORATORIU de 9 luni pentru conceptualizarea, pregatirea si reluarea proceselor de transformare economica-sociala intr-o noua dinamica, primordial pe doua directii majore :

  1. Renationalizarea unor fractale din economie, dar si cu componenta privata.

  2. Reluarea procesului de privatizare ( inclusiv restructurari post-privatizare), dar si cu componenta publica.

  In plus, vom transmite cate 1 ex. din cartea “Eminescu – Securitatea şi siguranţa naţională a României” a d-lui prof. dr. Gheorghe Ene, d-lor :
  1. Adrian Nastase – la Fundatia Europeana Titulescu
  2. Dan Voiculescu – la Grivco SA
  3. Dorin Tudoran – la Institutul Roman de Istorie Recenta
  Vom propune curand Colegiului National de Aparare si altor institutii implicate in invatamantul superior si post-universitar din domeniul securitatii, sigurantei nationale si ordinii publice, sa cuprinde cartea in bibliografia obligatorie, pentru vizualizarea si cristalizarea viitoare a unei directii de formare profesionala care dupa anul 1989 a fost neglijata in Romania. Voi face aceasta propunere si ca fondator al Asociatiei Consultantilor de Investitii de pe Piata de Capital din Romania.

  D-lor Paul Goma si d-lui prof. Titus Filipas le voi trimite cartea in urmatoarea etapa. D-lui Claudiu Iordache ii voi transmite coordonatele cartii la Institutul Revolutiei Romane din Decembrie.

  De ce totul pare imposibil de intreprins in astfel de formule ? Probabil din acelasi motiv din care d-nul Dorin Tudoran a afirmat,
  „Mă tem că, în decembrie 1989, românii au ieşit din casă revoltaţi, au ajuns în stradă revoluţionari şi au intrat în istorie fraieri”,
  cuvinte care vor constitui motto-ul initiativelor noastre.

 • Dezideriu Dudas

  COMENTARIU CJC

  ASOCIATIA STRATEGIA DEZVOLTARII ROMANIEI – REGIUNEA DOBROGEA
  Nr.33/28.03.2014
  CATRE :
  CONSILIUL JUDETEAN CONSTANTA

  In atentia : D-lui Presedinte Nicusor Daniel Constantinescu
  Ref. la : Infiintarea unui Centru de Promovare a Investitiilor
  la Constanta

  Stimate Domnule Presedinte,
  Am facut o propunere anterioara d-lui viceprimar Decebal Fagadau de a se implica in initiativa infiintarii“Centrul Regional pentru Guvernanta Publica si Economica Privata”, pe care l-am proiectat in 3 componente :
  1. Institutul pentru Guvernanta Publica si Economica Privata”
  2. Comitetul Regional pentru Simplificare Administrativa
  3. Fond Structural Regional de Investitii Teritoriale Integrate –I.T.I. “
  Ulterior, in urma unei comunicari cu dvs., am promis ca va vom transmite in luna mai a.c. un Plan mai amplu ref. la o Strategie de Restructurare Economica si Institutionala a Romaniei.
  Pe aceasta directie, va transmitem fisierul anexat PPR- Planul de Protectie al Romaniei, din care detasam in acest context de comunicare ideile :
  -- Tema preliminara tine de o abordare in detaliu viitoare.
  -- Tema 1 reprezinta o componenta a Centrului de Promovare a Investitiilor pe care vi-l vom transmite ca propunere, in detaliu, ulterior.
  -- Tema 2, cuprinde sub-temele :
  -- Colegiul Mediului Asociativ – propunerea concreta va fi facuta pana la 9 mai a.c.
  -- Senatul Corpurilor Profesionale – propunerea de principiu va fi facuta pana la 9 mai a.c.
  -- MORATORIU… : Pana la 9 mai a.c. vom prelua opinii de la profesionisti recunoscuti asupra problematicilor. “Nationalizarea” va fi formulata in sens de “corporatizare publica” si nu va fi facuta in “sens Venezuala” ci in sensul “tarilor destepte”, care, una ne spun noua, “tarilor mai putin destepte” si alta fac ele…

  In sensul initiativelor prezentate mai sus, vom proiecta doua evenimente, unul in data de 9 mai a.c, altul in data de 23 august a.c., la care speram ca veti participa. Mai multe detalii tehnice vom transmite pe parcurs AZM-Asociatiei Zonei Metropolitane Constanta, pentru asigurarea instrumentarului tehnic necesar si a armonizarii initiativelor cu interesele comunitare.

  Cu stima,
  Ing. Dezideriu Dudas
  PRESEDINTE

 • @Dezideriu Dudas

  Ma simt responsabil doar pentru cuvinte, nu si pentru faptele prin care au fost fraieritzi romanii…

 • @Dezideriu Dudas
  Exemplarul pentru mine, va rog sa-l trimiteti la CENTRAS. Multumesc.
  Daca-mi p-ermiteti o sugestie -- cel pentru dl Voiculescu nu-l trimiteti inca, fiindca s-ar putea ca la GRIVCO SA sa nu-i mai ajunga; se pregatesc mari “schimbari de domiciliu”.

 • Dana (Mara)

  George Enescu -- Balada pentru vioara: " rel="nofollow">
  Cele mai frumoase si curate catedrale gotice sint mai degraba -- pentru mine cel putin -- muntii Romaniei.

 • Dana(Mara)

  rel="nofollow"> -- o rugaciune (universala) in limba aramaica.
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran # 22

  Faptele proaste facute nu inclina atat de mult in balanta incremenirii Romaniei cat faptele bune nefacute. In acest nou capitol puteti fi un important factor de antrenare, daca nu cel mai important ( aici ma inteleg perfect cu CTP ), nu ca forta si energie, ci ca tinta …Inca nu v-ati pierdut tara, cum gresit considera d-nul Paul Goma initial…N-avea de unde sa stie ca se sfarsise ipocrizia post-modernismului atunci cand oameni ca dvs. “tâşniseră” in lumea libera de atunci. Oarecum asemanator, la alt nivel si in alt areal, delimiteaza si d-nul Serban Foarta optzecismul de nouazecism in Romania, asociind “granita” unui poet atat de regretat astazi….Orice sfarsit insa nu se curma instantaneu….As lega cele 2 fenomene si de faptul ca totusi, cunoasterea nu a fost atat de inutila cum pesimist scria J.F.Revel spre sfarsitul vietii….De revazut ce carti a mai scris totusi dupa aceea ( ultima, “Obsesia anti-americana ! )

  Multumesc lui dom’ Ontelus DG ca mi-a adus aminte ca nu va lasati “reabilitat de ei” si ca preferati sa se considere ca v-ati sinucis…Va scriam odata de meciul istoric Adrian Nastase- George Potra vs. Dan Voiculescu – acad. Dinu Giurescu, motivat fiind de un articol al dvs. despre “Darius a lui Istape”…Recent s-a mai intamplat un accident la prima echipa. d-nul prof. George Potra s-a retras de la conducerea Fundatiei Titulescu. Singurul “brici” sa fie “Darius” ? Voi transmite acea carte despre matricea culturala a lui Eminescu de implemantat in matricea institutionala a statului roman si d-lui prof. George Potra ( in etapa II-a, avand ca destinatari si pe Paul Goma si prof. Titus Filipas ).

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran # 23

  1. Sigur. Cu placere.

  2. Dan Voiculescu, cum va scriam odata, cu alte cuvinte ( contextul “Lacul lebedelor”..), reprezinta chintesenta trecerii sau netrecerii de la vechi la nou a sistemului de putere romanesc. Nici “ei” nu cred ca au pierdut definitiv batalia pentru Romania. O sa-i trimit cartea lui Dan Voiculescu la ANTENA 3.
  De fapt ma gandeam ca-i va fi mult mai utila lui Mihai Gadea .
  Poate va intelege , translatand situatiile, de ce Ben Carson are un asa de mare ascendent moral asupra lui Barack Obama. Cand acea mama, cf. istoriei si a stiintei de la acea vreme a fost pusa in situatia de a alege intre cei 2 copii, a refuzat categoric evidenta ( ceea ce, mutatis-mutandis, in contextul comentariului anterior, nu intelesese d-nul Paul Goma ref. la faptul ca d-nul Dorin Tudoran nu – mai !- era neaparat in situatia de a-si pierde tara ).
  Ben Carson atunci a ales cu sufletul si cu inima si nu cu stiinta. Nu a fost suficient ! La operatie copii au pierdut atat de mult sange incat s-au epuizat toate rezervele spitalului. Atunci a intervenit minunea. Din echipa de 70 de medici care au participat la operatie s-au oferit voluntari care au asigurat cantitatea de sange suplimentara necesara.
  Poate , pentru a salva “Vestul” si “Estul” din Romania ( copii erau frati siamezi, uniti in zona capului ), ar trebui sa procedam asemanator ( “minunea” s-ar regasi in “ETERIALITATEA” lui Arnold Toynbee …)…

  PS : Acea mama a argumentat “in fata lui Dumnezeu” ca nu poate sa aleaga intre cei doi copii deoarece fiecare din cei doi are personalitatea lui, niciodata nu intreprind acelasi lucru in acelasi timp…Nu va mai fi nevoie de diversitate in lume ? In afara nevoii de homosexualitate…, pe care noi, esticii, necivilizati, in latura ei de extindere institutionala si mediatica, nu o intelegem si pace…

 • Luchino Ceronetti

  @Serban Foarta
  Il parasc, il parasc: mi-a trimis, pe vremuri, o carte postala din armata pe care o semnase CIORANESEI. Suna, recunosc, mult mai bine decat CERONETTI.

 • Gulli Blefuscu

  @Liviu A, Serban F, Dorin T & Co
  Am recuperat si eu o amintire frumoasa cu Andrei Bodiu. Eram, cu nevasta din dotare, la Sampetrul Brasovului, unde Tania si Sandu Musina aveau o casuta de vacanta (cumparata de la un sas repliat in Germania Untului si a Culturii). An de an, de ziua lui, Sandu isi invita acolo colegii universitari si prietenii literari (Cistelecan, Virgil Podoaba, Andrei Bodiu,Tudor Jebeleanu, Vasile Spiridon, Caius Dobrescu, Marius Oprea, Virgil Borcan, Luca Pitu,Mihai Ignat, Romulus Bucur et alii)intru taifas, petrecere campeneasca si concoctare de proiecte. S-a intimplat ca, o data, Andrei Bodiu, casatorit ca si mine, tirzior, cu o fosta studenta, sa descinda masinal, pentru un ceas-doua, insotit si de sotie si baietelul mult dorit + foarte iubit. Cind i-am mingaiat pe crestet hiperjunele mostenitor si l-am interpelat cu: ”Ce faci tu, decanelule?”, incantarea lui Andrei a urcat ca sageata in vazduh atingand inaltimi himalaiene. Era minunat sa-l vezi pe decanul Andrei Bodiu, mindru nu de functie (unde se va fi comportat exemplar, lucru mai degraba rar in Valahiile noastre) ci de ecoul stirnit in receptarea contemporana de catre ccopilul-capodopera al scriiturii sale parentale…

WP Admin