≡ Menu

Apel GDS

11.15Primesc, spre publicare, din partea revistei “22” un apel lansat de Grupul pentru Dialog Social (GDS).

Îl public mai jos. Îl semnez și mai jos.

APEL  DE/LA  SOLIDARITATE  CU  LIMBA  ROMÂNĂ

 

Subsemnaţii am luat cunoştinţă cu indignare şi revoltă de noua găinărie în favoarea unei importante nulități a vieţii noastre politice. Cuvintele proferate de Elena Băsescu, timp de prea mulți ani, pe toate canalele media, la adresa limbii române, una dintre cele mai (ne)respectate valori ale României, aparţin unei moşteniri toxice pe care am fi dorit-o definitiv încheiată, aceea a denigrărilor şi a delaţiunilor, a ameninţărilor şi a execuţiilor sumare ale limbii române.

Directorul postului TV “Băsescu for Ever”, Elena Băsescu, continuă să acuze limba română, în emisiunile  “Sinteza Zilei de Apoi a Limbei Române”, că ar fi fost o “slugă” a tuturor regimurilor de dupa 1989, ba și a cronicarilor români de stânga, membri ai Internaționalei Socialiste – Miron Costin, Ion Neculce, Radu Greceanu, Stoica Ludescu, Grigore Ureche, Radu Popescu și Ștefan Ioan Bănuț aka Zilot Românul.

Într-o avalanşă a calomniei şi a atacului la persoana juridică a limbii noastre, Elena Băsescu a folosit și folosește un limbaj insultător, absolut inadmisibil. Practic, Elena Băsescu mușcă din limba română, ba cu succesuri, ba cu eșece, dar, întotdeaunua, cu voie de la stăpânire și cu voie bună.

5633318-mediafax-foto-bogdan-danescu

Suntem pe deplin solidari cu dreptul Elenei Băsescu, prezență ridicolă a vieții noastre politice și extraculturale, de a se pronunţa, între patru pereți familiali, cu opinii neavizate despre idei și evenimente politice pe care nu le poate înțelege sau despre persoane devenite, peste noapte, din aliați de nădejde ai lu’ Tati, cuiere de agățat cununa de spini a statului de drept – a se vedea cazul cu macazul schimbat pentru a deraia campania de realegere a europarlamentarei Monica Macovei.

02.15

Dar nu suntem deloc solidari cu o nedreptate cât o abominațiune: în vreme ce Gigi Becali, colegul europarlamentar al Elenei Băsescu, își pregătește doctoratul la una dintre universitățile din Ivy Liga românească, “Poarta Albă”, Elena Băsescu dă peste nas limbii române cu un masterat și o amenință pe aceasta din urmă chiar cu un doctorat. Surse demne de toată încrederea prezidențială suțin că Ph.D.-ul Elenei Băsescu este în curs de îmbobocire la universitatea americană de table ”Poartă-n Casă”, care i-a eliberat și lui Gigi Becali masteratul de “om politic creștin-democrat”.

Protestăm categoric împotriva linşajului mediatic și europarlamentar pus la cale, încă şi încă o data, de către postul de Tele-Agramatisme “EBA vă reprezintă”. Cerem organismului abilitat, CNA, să acţioneze conform legii împotriva acestei abominaţiuni, fiindcă ea nu ne reprezintă.

Întrebării dușmănoase lansate de criptocomunistul Florin Iaru (“A remarcat cineva excepționala asemănare dintre discursurile Elenei Băsescu și cele ale Elenei Caușescu? O să mă urecheze colegii lor, academicienii.”) îi răspundem răspicat: Da, tovarășe Iaru, Elena Băsescu a fost confundată, chiar în Parlamentul European, cu Elena Ceaușescu-Codoi (CO2), “academician de renume mondial”.

Iată dovada:

Declarăm cu deplină responsabilitate: agresiunea mediatică și lingvistică fără precedent împotriva limbii române comise de Elena Băsescu cu sprijinul PD-L (ieri și azi) și PMP (azi și mâine) constituie un atac imund dar independent la adresa adevăratelor valori ale civilizației româneşti. Cei care semnează acest apel se consideră ei înșiși agresaţi.

Totodată, cerem eliberarea dnei Monica Ridzi, fost ministru al Tineretului (PDL-ist) și Sportului (băsisto-udrist).

În loc de a-și pierde vremea în pușcărie cu scrierea memoriilor pe care editura “Umanioare” nu le va publica niciodată, dna Ridzi ar putea fi de folos statului de drept, conferențiind gratuit și ilustrându-și discursurile cu “tutorialul” de mai jos. În felul acesta, vor putea recunoaște și autoritățile de la Bruxelles că a fost o rușine să înghită cacealmale de felul “candidat independent cu suținerea (fonduri, muncă, liste, logistică etc.) partidului lu’ Tăticu”.

În ziua de 1 aprilie, Ziua Internațională a Libertății la Visare, vom organiza, în București, La Coada calului, kilometrul zero al civismului neîmblânzit, un Miting de solidaritate cu limba română.

Cei care doresc să ni se alăture, sunt invitați să aducă cu ei bun-simț și un dicționar: fie un DEX, fie Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, fie Dicționarul universal al limbii române. Sunt acceptate și dicționare de sinonime, omonime și antonime. Cine nu are în casă un asemenea dicționar poate aduce o Gramatică de bază a limbii române + Caiet de exerciții.

Gramatica o va primi înapoi, Caietul de exerciții va fi donat Elenei Băsescu, la pachet cu jurnalul intim pe care nu știe că îl scrie, dar îl semnează, săptămână de săptămână, cu pseudonimul Simona Tacheaici.

08.21

Acest apel poate fi semnat, cu creioane colorate Carioca, de-a lungul și de-a latul zidului care înconjoară Palatul Cotroceni. Pe Internet, poate fi semnat cu parola Io_varza de Bruxelles”.

Semn al consecvenței noastre de nezdruncinat, acest apel, publicat astăzi, 21 martie, 2014, sub jurisdicția zilei de 1 aprilie, va fi reluat, în fiecare an, la aceeași dată, până când Elena Băsescu va începe să se bucure de pensia europarlamentar-viageră.

Așa să ne ajute unul dintre sponsorii noștri fondatori, Silviu Mangan, fostul profesor universitar a cărui teză de licență nu a văzut-o decât Iozefini (Aurel), după ce, în prealabil, Houdini (Harry) îl asigurase, din lumea de dincolo, că văzuse chiar și o diplomă de bacalaureat.

P.S. Ne grăbim să anunțăm că, pe lângă senatorii de drept care semnează cei dintâi toate apelurile noastre, cel de față a fost semnat deja și de personalități ca Moses Gaster, Iorgu Iordan și Lazăr Șăineanu, semn că indignarea noastră nu este vorbă-n vânt, ci scripta manent.

Grupul pentru Dialog Social (GDS)

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 • Pingback: Apel GDS « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Michael Shafir

  Grupul pentru Dializa Semantica ar trebui sa fie GDS-ul semnatar.

 • stefan bălăngănică junior

  vai, dom tudorane, sintetzi un element mai dusmanos “decit” florin iaru (stitzi d-voastra de ce), ba si inductor.

  in eroare.

  ca ma facuratz sa fug repide pe saitu’ celor de la 22, cine trage cu chiftele’n noi, ca sa semnez si eu la doua miini, da’ mi’am dat seama ca aia’s prea lipsitzi de zimtzu’ humorului ca sa lanseze un astfel d’apel.

  pe linga ca s’au transformat si ei in niste moluste, cu foame’n gitzi.

 • @stefan balanganica junior

  si eu care va stiam mai tare de inger. ingerul de ipsos al umorului…
  de eba nu ma mir, dar ma minunez — din ce in ce mai mult si mai tare -- de cristian preda: de ce isi face omul acesta rau cu mana lui?…

 • vasile garnet

  In viata e bine sa-ti faci singur raul de care ai nevoie 🙂

 • @vasile garnet

  pai, da

 • @) Dorin Tudoran

  Dar in ce forma esti, master! Prima data, am crezut ca azi e 1 aprilie si ne pacaleste GDS-ul!

 • Alexandru Petria

  cum sa nu semnezi?

 • @) DT

  Duci banuiala de nevinovatie pina la absurd, ma doar gura de cind iti spun ca CP e o gilma odioasa, doar ca mai spalata decit alte gilme!

 • liberalul cu pumnalul

  Un pamflet veninos-amuzant care expune un adevar simplu: fata lu’ tata e de profesie agramata, nu exceleaza in nimic, dar este si va fi euro-parlamentar. Ca este euro parlamentar nu ar fi o nenorocire. Mai sunt si alti nerozi pe acolo. Nenoricirea e ca nu tace.

 • InimaRea

  Va provoc sa luati acest text ca legitima expresie a miniei mele nationale, impotriva numitilor Tudoran Dorin, Iaru Florin, Tache Simona, si-a oricui se va preta-n continuare la prostirea minunatului nostru popor, de multe secole si milenii tinut in obscurantism.
  Ma solidarizez cu (urmeaza lista, de semnat la sediul fundatiei noastre national-neiertatoare cu dujmanii poporului) mai ales cu presedintele pentru alte coordonate istorice si cazut la noi din defectarea Masinii Timpului. Dac-ati sti voi -- niste rai si niste fameni -- ca a ratat sansa de a lumina natia romana hat, mult dupa anul 3000, i-ati pupa si picioarele ca s-a oprit in vremea voastra, in loc sa-si repare dracu’ Masina aia.
  Da -- de 3 ori, please -- voi tineti poporul nostru in obscurantism. Din intunericul mintii sale necajite, bravul nostru popor emite cujetari reactionare, din care indignat selectez doua: 1) Din coada de cal, sita de matase nu se face. 2) Din cacat, bici, nu se poate -- sa mai si plezneasca.
  Vin si va-ntreb pe toti cei ce sustineti acest anacronism: Dar, din sita de matase, coada de cal se poate face?
  Ei bine, va prezint experimentul nr 1 -- dl profesor doctor universitar si decan Cristian Preda. Distins europarlamentar roman, caruia PE ii incredinteaza misiuni diplomatice unde-a-ntarcat mutu iapa, de care se achita cu neobisnuit succes, cernind cu finete de matase aspectele favorabile natiunilor care-l primesc cu bratele deschise si buzunarele goale. Atentie, zic! E acelasi -- dar acelasi, pe ochii mei! -- care defileaza pe strazi infasurat in acelasi cearceaf cu una de la Plescoi (al carei nume istoria nu-l retine, pretextind ca tine de o categorie, nu de o personalitate). Si e tot acelasi -- sa moara dujmanii mei! -- care presteaza pe linga geniala mezina a presedintelui nostru (ala care n-are bani de service) ca insotitor -- functie prevazuta in nomenklatorul asistentilor sociali, pentru persoanele cu handicap sever.
  V-ati fi aspteptat ca decanul unei facultati de stiinte politice cu traditie jdanovista curata ca lacrima sa stea la curu’ unei fatuci, numa ca sa-si poata aia flutura coada de cal, la PE? Nu v-ati fi, ca va stiu eu!
  Ei, daca se poate coada de cal din sita de matase, se poate si invers -- e logic si legic.
  Pentru demonstrarea neadevarului stiintific al celei de-a doua cujetari obscurantiste, inca asteptam documentatia. De-ndata ce ne va parveni, vi-o vom prezenta-o insotita de cele mai strasnice sudalmi si blesteme den batrini.

 • Fara sa fiu fan nici EBA nici Monica Macovei totusi cred ca diferenta foarte mare (intelectual vorbind) face acest apel intr-un fel binevenit. Insa ca mai toate apelurile sfarsesc prin a fi date uitarii mai devreme sau mai tarziu. Cat priveste Cristian Preda , domnule Tudoran cred ca stiti mai bine ca mine ca de multe ori realizarile intelectuale nu sunt intotdeauna corelate cu calitatiile morale ale aceeleasi persoane. Domnul Preda cred ca are o problema de caracter (hai sa nu o numim slugarnicie si ipocrizie dar foarte aproape de ele) si din pacate eventualele realizari profesionale sunt atenuate de aceste pozitionari.

  Daca va aduceti aminte conditionarea Alinei Pipidi fata de aceasta candidatura. Chiar daca nu intotdeauna nu impartasesc opiniile domniei sale ii dau credit cu mult mai mare decat de exemplu dau credit criticilor domnilor Plesu si Liiceanu tocmai pentru faptul ca Doamna Pipidi a stiut sa puna piciorul in prag (spre deosebire de doamna Macovei, Pred si multi altii care s-au facut ca ploua) atunci cand simtul masuri a fost depasit de simtul ridicolului (mai degraba de absenta acestora)

 • Cami

  Voi avea un sfarsit de saptamana cu adevarat placut, multumesc domnule Tudoran!

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Dupa lectura postarii de pe blogul MPE Elena Basescu, incerc fara succes sa- mi imaginez cum va transa sfasietorul conflict interior somitatea de la
  *” universitatea americană de table ”Poartă-n Casă”* (cum ar spune Billy Crystal “you look marvelous and you KNOW who you are”). De la “oglinda, oglinjoara” la “ghici ghicitoarea ……?”

 • michael shafir

  Ma asociez remarcelor lui Liviu Antonesei. In mod nesurprinzator, presupun. De mult (ani de zile) nu ma mai surprind iesirile (dar nici intrarile) domnului Cristian Preda.

 • Domnul Cristian Preda a scris un articol pe blogul dumnealui în care o invită să candideze pentru europarlamentare din partea PMPului pe doamna Elena Băsescu.
  http://cristianpreda.ro/2014/03/20/o-chem-pe-eba-pe-lista-miscarii-populare/

  Am scris și eu un comentariu la acest articol, inițial a apărut, apoi a dispărut în neant.

  ” Domnule Preda, dumneavoastră o chemaţi pe EBA pe listele Mişcării Populare, eu o chem pe EBA înapoi acasă. Ce-i destul e destul!!
  Şi mai chem pe cei care doresc să fie reprezentaţi cum se cuvine în Europa să facem o chetă şi să-i plătim lunar Elenei Băsescu un salariu de europarlamentar ca să…stea acasă, să-şi îngrijească copilul. Acesta ar fi un gest patriotic. Nu spun că nu sunt alţii mai nereprezentativi pe acolo, dar n-am de gând să fac comparaţii între furnici politice.
  Mă uit la ea şi nu-mi vine să cred ce spune. A atacat-o pe Monica Macovei într-o postare pe blogul personal şi a afirmat că Macovei a fost sprijinită de președintele Băsescu pentru a deveni ministru, europarlamentar… În schimb ea se laudă că:
  “Spre deosebire de Monica Macovei, eu am primit în 2009 încrederea a peste 200.000 de români, nu m-am ascuns pe o listă. Singura mea candidatură electorală a fost un succes, în timp ce doamna europarlamentar, deşi dintr-o generaţie cu peste 20 de ani mai în vârstă ca mine, nu a avut acest curaj”, a scris Elena Băsescu pe Facebook.
  Am senzaţia că ne ia de fraieri.
  Ca să fiu scurt: cele 200000 de voturi cu care se laudă sunt voturile Preşedintelui. Toată lumea ştie că oportuniştii din PDL s-au mobilizat, unii dintre ei ducând slugărnicia atât de departe încât acum vor face puşcărie. Mă refer la Ridzi…
  Fiecare organizaţie a trebuit să aducă un anumit număr de voturi. Să faci acum pe independenta…
  Spune de Monica Macovei că a făcut-o Preşedintele ministru, europarlamentar…Păi să nu uităm că şi Preşedintele a rămas Preşedinte pentru că Macovei a împins Justiţia înainte, pe drumul cel bun, şi i-a dat astfel posibilitatea lui taică-său să stea cu Justiţia în gură toată ziua, să se laude cu reforma ei peste tot, de la Bruxelles şi până la Poplaca din Vale! Cu Justiţia a câştigat Băsescu alegerile şi astfel a apărut oportunitatea ca organizaţiile de partid s-o voteze! Cu alte cuvinte ar trebui să se ducă să-i pupe mâna doamnei Monica Macovei, care a făcut-o indirect europarlamentar!

  Dar ce mă supără cel mai mult este că nici măcar nu realizează cât rău a făcut ideii de justiţie din ţara asta! Cu cât Macovei încerca să scoată Justiţia din nămol, cu atât diafana sa prezenţă la televizor şi în Parlamentul European o îngropa. Probabil s-ar întreba sincer ce legătură este între ea şi Justiţie! Păi are, că aşa-i în politică! Atunci când cineva (Băsescu) se laudă cu două chestii (una la vedere şi alta mai pe ascuns), atunci faci o echivalenţă în valoare. În cazul de faţă, între ea, care ne-a întors la epoca prinţişorului Nicu Ceauşescu, şi Justiţie care încearcă din greu să iasă din epoca aia. Adică ce clădea ziua Macovei, asta pe care-o trage ea de urechi, dărâma ea noaptea.
  Domnule Preda, nu aşa reformăm clasa politică! Tare mi-e teamă că nu puteţi să fiţi obiectiv! Nu putem vitupera împotriva clientelismului din politică atâta timp cât îl acceptăm la noi în organizaţie.
  În final aş avea o rugăminte pentru cei de pe acest blog: făceţi-mă vă rog pesedist, uselist, usedist, penelist, că m-am săturat de eticheta de “băsist” primită în virtual!”

 • @Liviu Antonesei & Michael Shafir

  Domnilor, am inceput sa obosesc, deci: mi-e teama ca aveti dreptate…

 • Ontelus DG

  Se confirmă operațiunea în trei pași: 1. ,,intervenția” unei persoane importante, pentru ca grupul din care face parte să reacționeze față de un atac; 2. grupul respectiv ,,se face că lucrează”, ținând cont că a închis ochii atâția ani față de persoana care a atacat; 3. ,,ei s-au demascat”, în sensul unei diversiuni Tudor Mușatescu ,,gen”.

 • a notarius

  Stiam eu ca e ceva cu americanofilia asta desantata a lui Basescu.
  Acum m-am prins. Era sa uit de unul Bush care avea ce avea el cu limba asta a americanilor pe care unii o confunda cu engleza. Si care in afara de asta mai avea si un tatic presedinte.

 • @a notarius

  Hai sa fim seriosi! Deorge W. Bush si Elena T. Basescu exista in galaxii diferite.
  Gluma-i gluma, dar nici chiar asa.

 • a notarius

  @Dorin Tudoran
  Varsta, ce sa fac. Unii isi pierd parul, altii memoria, eu simtul umorului.

 • InimaRea

  In chestiunea lasata-n suspans faute de documentation, primii un mesaj criptic:
  cu bălegar,
  n-o să folosești chimicale,
  îți sporești roșiile, vigoarea vrejilor de fasole,
  verdele castraveților, (gradina, Alex Petria).
  Deci asa se face biciul! Care nu trebuie sa plezneasca, de ajuns sa faca “plici”.
  Poate-ati auzit de chirpici -- balegar cu paie, iese-o bojdeuca, are omu’ ‘coperis deasupra capului.
  Pe de alta parte, Pacala -- la Slavici -- cistiga concursul pentru mostenirea vacii parintesti, cu un umbrar. Rastimp, mintosii lui frati zidisera niste grajduri -- colea! Dar vaca, tot vaca -- intra la umbra infrunzita, ca ce sa caute ea-ntre ziduri temeinice?
  E o traditie, drajilor. A incropelii, cirpacelii, fusaraiei -- termen proletar dar atit de nimerit ca deveni bun national pentru mesterul romanesc (nici o legatura cu Mesterul Manole, ala era nebun; si nici nu era roman, am vazut eu ca legenda lui vine de mult mai la sud de Dunare).
  Deci, incherbam (oltenism cam banatean, asa) ceva s-aduca a partid politic de unica folosinta -- realegerea Infantei preferate. Totul, natural -- ca-n poezie. Garantat ca va iesi ce trebuie sa iasa! Cei ce mesteca chirpiciu’ sint tot naturali -- vi i-am prezentat la pct. 1. Si-uite-asa, se face cacatu’ bici, si face “plici” pe paretii de la Bruxelles.
  Daca va-nchipuiti ca Basescu-si bate joc de voi, stati la rind! Mai intii si mai intii, de aia de la Bruxelles isi bate pastrama -- c-asa vrea muschiu’ lui. Este ca va simtiti mai bine, in asa companie selecta? Ma gindeam eu…

 • @a notarius

  Si la mine, tot varsta. Nu-mi place sa vorbesc (oricum nu prea des) despre asemenea experiente: l-am intalnit pe GWB in cateva randuri. E alt om decat cel definit de presa; mai ales de cea leftista. Ganditi-va ca abia ajuns la Casa Alba (e drept, gratie grupului de presiune al tatalui sau in Partidul Republican -- nominalizarea de ca candidat) s-a confruntat cu o tragedie imensa 11-- Septembrie. Nu stiu cum s-ar fi descuract cu tot ce a urmat nici macar un presedinte cu o experienta mult mai consistenta.

  Biata EBA este o caricatura. Pana acum, a mai fost cum a mai fost cu ea, dar incepand sa iasa si “la atac”, sarmana de ea e jalnica. Asta nu inseamna ca nu va fi catapultata din nou in PE. Dimpotriva, cu cat un personaj e mai ridicol, cu atat mai mult ii cresc sansele -- Gigi Becali e un alt exemplu. Ca si Vadim, dar in nota isterizarii nationaliste a “maselor largi nde cetateni”.

  Daca Elektra s-a-nntrupat din jale, din EBA se intrupeaza jalea; deocamdata doar cea europarlamentara…

 • emil chirila

  Portretul politicianului…. la tinereţe (Nimic despre EBA)
  Între „tub” şi „youtube”:Money&Moni
  Cazul Boldea . De la PDL via UNPR la… P.M.S (Penitenciar de Maximă Siguranţă)..
  Rapiditatea cu care tânăra generaţie de politicieni se perverteşte, compromiţând ideea de înnoire, face vizibilă pe zi ce trece criza de înlocuitori cu care se confruntă toate partidele româneşti. Persoanele promovate fac deocamdată -- cu puţine excepţii -- figuraţie politică, iar cei mai mulţi sunt fie ridicoli, fie total invizibili. Tânăra generaţie , fără rezultate profesionale, promovaţi de-a valma , nu are personalităţi-ancoră la care toţi să se raporteze. Este de domeniul evidenţei că o mare parte din tinerii politicieni au fost aleşi pe două mari criterii: fie provin din clanul de sânge al vreunui baron, fie sunt controlabili printr-o serie de caracteristici precum oportunism, coruptibilitate. Rezultatul este vizibil : tinerii cu vocaţie fie evită politica activă, fie se îmbracă în straiele celor consacraţi, preluând, rapid, de la aceştia discursul, obiceiurile şi viciile. În România tinerii lideri sunt la fel de lipsiţi de viziune, ca şi mentorii lor: blocaţi în războaie mărunte şi adversităţi tradiţionale, mereu în căutare de venituri sigure, în general mai preocupaţi de înfăţişarea lor exterioară decât de mişcarea ideilor politice dincolo de graniţele strâmte ale televiziunilor autohtone. Par egzamplu :Şcolile de vară – lecţie de ipocrizie În fiecare vară, partidele îşi cheamă juniorii la şcolarizare, un soi de socializare corporatisto-politică şi o trambulină provizorie de imagine pentru „profesori”. Lecţii de Supravieţuire Politică, unde se predau cursuri de teorie şi practica Demagogiei. Indiferent dacă e vorba de PSD, PNL sau PD-L, şcolile de vară rămân, de ani buni de zile, încă o expresie a felului în care clasa politică se încăpăţânează să pedaleze în gol. Scenariul celor două-trei zile în care presupusa pepinieră de tineret este convocată în câte un hotel de la mare sau de la munte este acelaşi: discursuri stereotipe ale liderilor de partid încântaţi să se audă vorbind, câteva dezbateri formale în care tinerii îşi recită devotamentul faţă de partid -- fără să iasă din costum şi cravată oricât de fierbinţi ar fi Şcolile alea de Vară -- politicieni, care le-au transformat în Periniţe la mare sau la munte.Zilele se încheie de cele mai multe ori în vreo discotecă în care şefii mimează antrenul iar juniorii relaxarea: multă formă, şi prea puţin fond….Nu sunt în stare să-şi scoată minţile din cutiile ambalate cu fundiţe -- roşii, portocalii, galbene -- decât doar pentru exersarea demagogiei. Demagogia pură a tînărului care -- suprema dorinţă – vrea să nimerească tot timpul în partidul de guvernământ, de parcă a înghiţit o busolă care indică Puterea.Tinerii politicieni rostesc solemn numele şefilor şi citează din programul partidului ca din Sfintele Scripturi.Ce ne ramine? Hai emigrare! În România băşcălia bate strategia !
  Câteva personaje , purtate din post în post la televiziune şi-au căpătat bruma lor de notorietate. Sunt tineri politicieni scoşi în faţă ca să dea bine la electorat. Când se aşează unii lângă alţii, duhnind a demagogie, au aceeaşi „paloare” politică. La fel de găunoşi ca şi maeştrii lor, ucenicii târăsc după ei câteva idei şi recirculă aceleaşi stereotipii. Neavând mesaj ,sunt băgaţi mereu în linia-ntâi a dezbaterilor tv şi conduşi prin sms-uri de la centru. Condiţia e să fie mai proşti decât propriul lor telefon. Leit -- motivul, cuvântul magic OAMENII. „Oamenii trebuie să ştie”, „lumea trebuie să înţeleagă”, „oamenii ne vor judeca” . Substantivul acesta comun, menit să dea o noimă surescitării de care sunt cuprinşi, apare în mintea lor ca un pumn de buletine de vot înghesuite în urnă. Pe holuri, lipitorii de afişe, demagogii mărunţi ( rezerva de cadre a tuturor partidelor) trăind cu speranţa că într-o zi marile lor „modele” tot se vor retrage şi ei le vor lua locul. … Tinerii nebuni fac revoluţiile, tinerii eroi mor în ele, tinerii politicieni vin apoi să profite.

 • Bogdan C.

  Spuneati intr-un interviu ca nu ati fost de acord sa publicati un articol dur al lui I.P.Culianu despre Eminescu, paralela facuta de profesor intre Eminescu si Zelea Codreanu parandu-vi-se fortata si nelalocul ei. Pai mi se pare ca faceti acelasi lucru comparandu-l pe Neamtu cu Gadea, faptul ca ultimii sunt contemporani necantarind mai mult decat faptul ca primii nu erau contemporani. Si mai observ ca aveti tunurile sofisticate si extrem de precise indreptate mai mult spre Basescu si “basisti” decat spre gasca pesedista pusa pe jaf organizat, probabil din iubire contrariata. Si d-l Liviu Antonesei, acel famulus credincios dar cam nauc, are fata de dvs exact pozitia pe care o are Neamtu fata de Base sau Plesu. Oricum, continui sa va citesc si sa va admir cu speranta ca o sa va si inteleg intr-o buna zi.

 • nc

  @ emil chirila:

  Nu vor atrage în partid decît oameni după chipul şi asemănarea lor, asta e clar. Sau dispuşi să se „adapteze”.
  Dacă eşti un tînăr cu mintea brici şi vrei să întri în politică pentru a realiza ceva la scară mare pentru România, pentru că poţi şi asta visezi, ţi-o iei în bot în secunda doi. Imaginaţi-vă o discuţie în care un astfel de tînăr ar spune: „nu sînt de acord cu licitaţiile trucate” sau „trebuie să înceteze nepotismul, că ne trage în jos modul ăsta de a fi; de acum încolo vom promova doar competenţa”.
  Orice tînăr înzestrat care vrea să respire alt aer va fugi cît colo de modul în care „se face politică” acum… Pot circula liber, dreptul la muncă nu mai e restricţionat – de ce te-ai încurca cu proştii în mediul ăsta infect, fără reguli, de la noi?

 • HH

  InimaRea zice: “Daca va-nchipuiti ca Basescu-si bate joc de voi, stati la rind! Mai intii si mai intii, de aia de la Bruxelles isi bate…”

  Nu cred. Doar a inteles care-i treaba si profita. Iar treaba e asa (cel putin mie mi se pare evident ca e asa): aia, alesii europeni pusi in sala mare de la Bxl cu cite un numar in fata, au de jucat un rol simplut: sa se inscrie la cuvint cind le vine rindul, sa vorbeasca 2 minute fara sa spuna nimic, sa se faca si ei ca lucreaza trei zile din sapte, sa mai dea cite un interviu in limba de eurolemn, sa fie fotografiati, filmati si dati la stiri ca sa-i vada lumea, iar in rest sa taca dracu’ din gura, sa nu le vina idei, ca nu le-a cerut nimeni asa ceva, sa-si ia banetul si sa zica merci ca sint acolo unde sint. Eurodeputatii au doar putin mai multa putere decit aveau figurantii din Marea Adunare Nationala a lui Ceausescu si numai in chestiuni insignifiante si marginale. De politica EU se ocupa altii. Transnationala e condusa de un mic grup de nealesi si nevotati de populimi. Iar in spatele lor sint altii si mai putini si mai nestiuti si mai nealesi.

  Democratia e, evident, mimata, alesii popoarelor hotarasc fix o laie si de aceea grupul mafiot care face jocurile din spatele scenei nu doar ca accepta, dar prefera sa aiba in asa-zisul parlament fiice, nepoate, nepoti, neveste si amante de politruci din provincii. Motivele sint aceleasi pentru care turcii obisnuiau sa le ceara domnitorilor si marilor boiari ghiauri sa-si trimita copiii la inaltele scoli de la Stambul: ii controlau pe unii prin ceilalti. Locurile ramase disponibile dupa plasarea nepotilor sint rezervate altor categorii de figuranti usor de controlat. Asta e motivul pentru care “se promoveaza” femeile, tot soiul de minoritari (gay de ex.), tembeli (ecologisti care vor sa salveze planeta), atei furiosi, insi santajabili (Becali Gigi nu a fost si el acolo?), prosti gramada de orice alta orientare… O farsa.

  Cosmarul cupolei e constituirea accidentala a unei majoritati de barbati albi, heterosexuali si crestini (adica morali, inflexibili, incorecti politic, conservatori, pastratori ai bunelor obiceiuri verificate de mii de ani de istorie, cinstiti si dezinteresat europeni). Asta e pericolul mortal care trebuie evitat.

 • Ovidiu

  @Dorin Tudoran : Domnule Tudoran va auzeam numele pomenit la Europa Libera inainte de 1989 elev de liceu fiind alaturi de alte nume respectabile in perioada aceea. Dupa 25 de ani de libertate “capitalista” mare parte din cei pomeniti atunci au ales calea avantajelelor economice (functiilor) in schimbul principiilor. Nu-i judec dar ma bucur ca ati ramas cu principiile.

 • @Ovidiu
  Multumesc. Bune si principiile la ceva…

 • Ovidiu

  @ Dorin Tudoran: Eu va multumesc, si multi altii ar trebui sa o faca, dar sint ocupati sa decida care gasca principiala (de stinga sau foarte vocal de dreapta) e mai avantajoasa.

 • Bogdan C.

  Pt ca veni vorba de “gilme odioase”. Pai nu l-a sprijinit dl. Antonesei in alegeri la Iasi pe doctorul Razvan Constantinescu(membru al galeriei de gugustiuci ai politicii romanesti alaturi de celalalt mare medic si politician de la Iasi, dr.Ciuhodaru -- ambii posesori ai unei frumoase limbi de lemn moldovenesti), un fripturist de 3 parale si un amagit care, pt ca a fost refuzat de USL dupa ce-si racise gura de pomana dand cu rahat cu spor si ravna in “dictatorul” Basescu, a trecut la PER pierzand alegerile cu brio? Pai in comparatie cu Cristian Preda acest Constantinescu este o nulitate absoluta. Deci nu mai inteleg. Probabil ca fiind intelectuali lumea va considera din diverse motive de dreapta desi dvs incercati din rasputeri sa ne faceti sa intelegem ca, pt numele lui Dumnezeu, sunteti de stanga!
  http://iasitvlife.ro/index.php/categorii/politic/item/2282-intalnire-cu-alegatorii

 • MadameDuRecamier

  D-le Tudoran, in cazul Preda, ce-si face omul cu mina lui e trainic lucru manual. Pentru el, e o situatie win-win: daca nulitatea lui Papa va cistiga prin, iarasi, furt, el va continua sa-i scrie discursurile, pe care ea va continua sa le citeasca poticnit in PE. Daca nu va cistiga, (ceea ce sper, ne ajung Ivan si Cretu-Powell), Preda e pe linia sigura, usurat. Nefericirea va fi, dar daca va pierde Preda?A, da, il ia consilier la cabinetul ei. Nu sta in fata, dar orisicum.

  Loc de mirare e si pentru Papahagi si chiar pentru spelbul Tomac. Ca de komisara Udrea nu se indoia nimeni. Unde e loc de lins, de fortat obligatii, ea e motz.
  Un partid prospetel, datator de oarece sperante, a ajuns, prin arta linguselii la romani, o hazna pestilentiala. In citeva luni.

 • Ilinca

  “Totul pentru EBA”
  Autor Spartakus 22/03/2014
  Academia Catavencu

  http://www.academiacatavencu.info/opinii/totul-pentru-eba.html

  “Pentru că famelia ei, de la pasopt, se alesese în toate coledziile, prin toate ministerele, prin toate primăriile, prin toate preşedinţiile, nu se făcea, mă-nţeledzi, ca donşoara EBA să rămână fără coledzi. De aceea, ca să nu mai rămână corigentă şi anul ăsta la limba română prin Bucureşti, tăticul, tuşica Nuţi şi unchiu Preda au decis s-o ducă la bulivar, în buricul Bruselului, unde succesul nu poate fi decât singular, din simplul motiv că nimeni n-are habar de pluralul limbii române.”

 • Semnez!
  M-am saturat de-aceleasi fețe crețe
  m-am saturat de ale ei ,,succesuri”
  de injuraturi marinaresti.
  Muică țară să ne Traiești!
  (manum propriam)

 • InimaRea

  Ilinca: In fata unui bloc, un pusti de 5 ani se joaca in nisip. Trece un vecin, militian, si-l mingiie pe cap:
  -- Ce faci aici, pustiulica?
  -- Un militian, nene.
  -- Si ce pui sa iasa militian?
  -- Pun apa, nisip si rahatel de ciine.
  Vecinul se supara, il trage de ciuf si-l ameninta cu bataia. A doua zi, acelasi decor, aceleasi personaje.
  -- Ce faci, ma, aici?
  -- Fac un pompier, nene.
  -- Da? Si ce pui?
  -- Pun apa si nisip, nene.
  -- Da’ rahat de ciine, nu pui?
  -- Ce, nene, iar vrei sa iasa militian?

 • Semnez, semnez si eu, cum nu? E de altfel primul APEL GDS pe care il semnez cu ambele maini. Si de ce n-as face-o, cand aici gasim si grupul si, mai ales, dialogul, ba si dimensiunea sociala, si nu la 22-istii care de ani buni au pus in cui DIAlogul si bat apa (statuta!) in piua MONOloagelor MONOcorde si MONOcromatice. Doar articolele de politica externa si unele interviuri ce-i mai salveaza (cele din urma depinzand insa, aproape exclusiv, de calitatea intervievatului).

  De semnat am semnat, dar as mai avea ceva de adaugat: ce vina a avut CALUL pe care l-a facut Caligula senator? Semnand, e ca si cum as lovi calcaiul calului ca sa cada calaretul, precum spune Bibliea ca faceau judecatorii din stirprea lui Dan. Cred ca pentru cal, daca triseaza in cursa electorala cum a mai facut-o, exista un DNA -- care-i “bun” si pentru EBA, in masura in care-i “bun” si pentru Dragnea. Dar calaretul? Ehehei, de ce-l imita pe Caligula si-si duce calu-n parlament?

 • ddd

  Aveti o problema. Nu stiti ce e aia democratie si lupta politica. De cand sunt unele persoane intangibile in democratia libertatii de exprimare? de cand trebuie cineva sa fie infirat la locul sau pt ca e fiica tatalui ei? In democratie libertatea cuvantului e sacra si cine crede ca EBA nu merita sa fie europarlamentar e liber sa voteze pe altcineva. De cand mizeria asta de idee ca Macovei nu poate fi atinsa cu o floare? Macovei si-a calcat pe principii a facut ciocu mic si tace in gasca cu mafioti ca Videanu care ii este si sef la filiala Bucuresti. Daca Macovei e om politic adevrat se poate apara si singura ca nu e de tzitza sa apeleze la intermediari curatitori de scame.

 • InimaRea

  Dorin Tudoran: Il mai tineti minte pe “Jenica” (Eugen) Marinescu, asistentul lui Piru? El era tartorul nosru politic, si ne instruia: Democratia necontrolata e anarhie curata!
  Citindu-l pe @ddd, mi-am amintit de Jenica: parc-avea dreptate, in unele cazuri…

 • @InimaRea
  Da, mi-l amintesc foarte bine.
  Va trebui sa scriu candva si despre traiectoria relatiei mele cu Al. Piru. A fost cel dintai profesor care m-a scos la Capsa: “Domnule student, as dori sa-mi faceti onoarea sa luat astazi pranzul cu mine la Capsa”. Am crezut ca ma scurg in pantofi. In ultimii mei ani romanesti am citit stupefiat un text la sau in “Saptamana” lui E. Barbu ]n care ma critica patriotic. Peste cateva saptamani, intrand la “Doamna Candrea”, i; vad singur cuc, trist, la o masa. Ii spun “Buna seara, dle profesor. Ma bucur foarte mult sa va vad.” A zambit (era dupa un atac ce-l lasase cu o usoara pareza) si m-a intrebat daca nu vrea sa stau la masa cu el. M-am asezat. Am baut un bahar de vin, am vorbit de una, de alta. Apoi am iesit “sa facem o plimbare”. In fata la Academie mi-a spus “Sper ca ma vei ierta candva. E greu sa-ti explic de ce a trebuit sa scriu acel text. Venind tocmai de la mine, cred ca te-a ranit. Imi cer iertare.” Am avut aceeasi senzatie — ca ma scurg in pantofi -- ca in 1963-64. Aveam sa aflu ( dar nu de la el) ca fusese vorba de un santaj asupra sa.

WP Admin