≡ Menu

Amintiri din viitor cu Arnaud de Borchgrave

 

Photo-blog-7-150x150[1]Înțeleg disprețul pe care The Washington Post îl nutrește față de președintele Donald Trump. Ce nu înțeleg este cum o echipă de profesioniști se lasă pradă urii care o face să se discrediteze. A considera că, din cauza erorilor lui Donald Trump, America pierde rolul de lider al Lumii libere, rolul revenindu-i acum lui Emmanuel Macron este o contraperformanță profesională care plasează WP în aceeași jalnică ligă cu CNN.

Un asemenea rol nu se pierde dintr-o dată, prin apariția ori dispariția unui om politic. Este vorba, mai degrabă, de un proces de durată, decât de un moment. America a pierdut de mai multă vreme rolul respectiv. Ultimul act a fost cel consemnat prin forfeit-ul asumat de Barack Obama – ”Leading from behind”.

Înainte de a deveni liderul Lumii libere, Macron are nevoie să-și consolideze poziția de lider al tuturor francezilor. O performanță imposibil de atins numai într-o lună. Drumul spre lider al Lumii libere trece și prin ”pensionarea” cancelarului german. Nu o văd pe Angela renunțând în favoarea lui Emmanuel.

De la un politician de stânga, socialist mini-micron, la unul de centru, macro-Macron, e o cale lungă. Pentru a-i convinge pe cei care l-au votat, fiindcă nu o puteau vota pe Marine Le Pen, președintele Franței are nevoie de mult mai multă vreme (și fapte) decât o lună, două la Palatul Élysée.

Desen and © - DION

Desen and © – DION

Graba celor de la WP de a produce, peste noapte, spectaculoase schimbări de paradigmă mi-a amintit de o întâlnire cu legendarul Arnaud de Borchgrave, cel care a făcut la un moment dat din The Washington Times un ziar ”must-read”, oferind conservatorilor o tribună redutabilă împotriva stângii pătimașe de la WP.

Era spre sfârșitul anilor ’80. Mă întorceam de la Paris. Grație unei harababuri (fericite!) în alocarea biletelor de avion, am fost mutat la First Class. A apărut și ultimul călător. Era Arnaud de Borchgrave. De obicei zbura doar cu Concorde-ul, dar, în acea zi, pierduse zborul și prinsese un loc First Class la Air France.

Ne-am prezentat. Am stat îndelung de vorbă. Interesat de Europa de Est, m-a descusut cu întrebări foarte pertinente. Ajunși la destinație, mi-a dat o carte de vizită și mi-a spus că îl pot căuta oricând. L-am întrebat și eu ce făcuse la Paris. Mi-a povestit câteva lucruri amuzante despre întâlnirile sale “la vârf”.

Întâlnise oameni de toate culorile politice — Mitterrand, Chirac, Giscard d’Estaing și alții. L-am întrebat cum i se par “taberele”. Răspunsul a fost cam așa: “Îi despart multe lucruri, dar există unul care-i apropie.” “Care?”, am întrebat. “Și unii, și alții sunt siguri că Franța va deveni liderul Lumii libere. “

“Chiar ar fi posibil?” “Nu, dar trebuie să recunoaștem că este un foarte amuzant subiect de conversație.”

Poate că Borchgrave fusese malițios. Ca și Hercule Poirot, era belgian și grandomania amicilor săi francezi îl amuzase. Așa cum se amuzase și de propria capacitate de a prevedea viitorul, atunci când declarase că pe piatra sa de mormânt ar putea fi înscrise cuvintele “I knew this would happen.” (AICI)

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • Dezideriu Dudas

  Tot pe la sfârșitul anilor ’80, “liderul lumii libere”, cel puțin în țările inchise atunci dar cu acces la aparate și casete video, chiar părea a fi Emannuelle….Nu ar fi problema la lider deci, ci chiar la lumea liberă…..Mai concret, la ce înseamnă liber, deschis, închis…., iar aici Franța ar mai trebui să vină măcar cu vreo 2-3 interjecții după 1789…Aveți dreptate, a cam “făcut ciocu’ mic”….Știa că nu e bine sa fie la putere….Nici acum nu e , da’ “nu-i doare gura”…., cel puțin nu pe acei americani interesați să plaseze povara…..

 • neamtu tiganu

  Fonfanitii ar fi avut o mare sansa sa conduca lumea dar din pacate Jean Gabin, Bourvil si mai ales Louis de Funes nu mai sunt.

 • DG Ontelus

  divan culinar// e zarvă mare în bazar/ șaorma șefă stabilim/ de când a-nchis la aprozar/ doar cu halva ne îndulcim

 • Pingback: Dorin Tudoran despre Trump, Washington Post și umorul lui A. de Borchgrave | @ntonesei's blog()

 • Cinicul de serviciu

  Cu parere de rau (cred ca va duceti aminte de acesta calchiere a unor rusisme, expresie pe care o folosea frecvent atat Lusinski, cat Snegur) cred ca contraperformanță profesională ii apartine in intregime lui Trump. Macron a profitat doar de o oportunitate oferita nesperat de un lider lipsit de un minim de simt politic si, indraznesc s-o spun, de inteligenta si cultura.
  Stiu ca nu frecventati platforma Contributors, si bine faceti, pentru ca veti gasi acolo, fundamentalisti trumpisti care sunt la fel de deschisi la discutii rationale precum Vadim Tudor sau Baba Vanga. Aici aveti un grup de prieteni care va apreciza si nu vor/sau nu indraznesc sa va contrazica. Simt nevoia sa va arunc manusa primul eu, un anonim mediocru.
  Va respect si nu inteleg de ce va simtiti indatorat sa aparati o cauza lipsita de un minim de valori morale, de credibilitate si, in final, de glorie.
  Am multi colegi si rude in USA si n-am inteles niciodata de ce multi romani, deveniti peste noapte cetateni americani, isi pierd capacitatea de a judeca obiectiv si critic patria de adoptiune. Poti fi un patriot american mai credibil judecand foarte aspru ce se intampla pe Hudson, decat crezand ca pe Sena, Tibru, Spree, sau chiar Tamisa, oamenii traiesc din mila USA.
  Asta nu este in mod necesar cazul dvs, ati scris suficiente articole in care vedeti si barna din ochiul Americii, dar am observcat un oarece dispret suveran (era sa spun rumsfeldian) fata de Old Europe, mai ales Europa care nu vorbeste engleza (ca si cum Marea Britanie este mai putin Old Europe decat Gemania). Pacat, pentru ca singura civilizatie adevarata exista doar in Old Europe si banuiesc ca tanjiti dupa ea.

 • Dezideriu Dudas

  Ar fi Depardieu care-i suplinește dar îi și întrece….Cum scrie si cinicu’…. mai sus, abia asta e civilizația adevărată : să spui una și să faci alta. Depardieu a spus multe când a venit cu Chirac în România, iar Chirac nici măcar nu l-a certat, ca pe “Ion din curte” ( curtea Carpaților ) …., că a pierdut ocazia să tacă. Acum, precaut, dom’Gerard a rezolvat-o natural cu certurile….Are parte numai de laude !

 • DG Ontelus

  vară și veri// adrenalina e secretul/ modernității-occidentale/ pe mulți îi tulbură aspectul/ deși esența stă-n petale/ relaționare și prezență/ sunt miturile-acestei lumi/ luciditate sau demență/ de-a lungul vieții tot aduni/ când simți că totul nu-i acuma/ că zbuciumul pare-n zadar/ ajută calmul dar și gluma/ popasul trendy în bazar

 • neamtu tiganu

  Va propun sa va uitati la asta … veti observa ca Obama a inceput mandatul cu datorii de ca. 65% din PIB si a reusit sa le aduca la 104%.
  Intrebare: se poate construi o civilizatie pe datorii?

 • DG Ontelus

  Olivia Newton-John, “Magic” (1980) Songwriters Alexander Paul Coe, Sam Mollison, Thomas Anthony Frederikse “Come take my hand/ You should know me/ I’ve always been in your mind/ You know that I’ll be kind/ I’ll be guiding you/ Building your dream/ Has to start now/ There’s no other road to take/ You won’t make a mistake/ I’ll be guiding you/ You have to believe we are magic/ Nothing can stand in our way/ You have to believe we are magic/ Don’t let your aim ever stray/ And if all your hopes survive/ Destiny will arrive/ I’ll bring all your dreams alive/ For you/ I’ll bring all your dreams alive/ For you/ From where I stand/ You are home free/ The planets align so rare/ There’s promise in the air/ And I’m guiding you/ Through every turn I’ll be near you/ I’ll come anytime you call/ I’ll catch you when you fall/ I’ll be guiding you/ You have to believe we are magic/ Nothing can stand in our way/ You have to believe we are magic/ Don’t let your aim ever stray/ And if all your hopes survive/ Destiny will arrive/ I’ll bring all your dreams alive/ For you/ I’ll bring all your dreams alive/ For you/ You have to believe we are magic/ Nothing can stand in our way/ You have to believe we are magic/ Don’t let your aim ever stray/ And if all your hopes survive/ Destiny will arrive/ I’ll bring all your dreams alive/ For you/ I’ll bring all your dreams alive/ For you”

 • 1. Da, deseori, imi este dor de Europa, dar de o Europa pe care o port in suflet. Europa politic-administrativa de astazi (ma refer la Uniunea Europeana) este jalnica. Ideea dvs. ca “singura civilizatie adevarata exista doar in Old Europe” este nu doat “incorecta politic” (ceea ce nu m-ar deranja deloc), dar cu totul neadevarata.

  2. Nu vad de ce participantii la discutiile de pe acest bloc ar avea vreo ezitare sa ma contrazica. N-am “penalizat” pe nimeni pentru ca are opinii diferite de ale mele, atat timp cat si le exprima in chip decent.

  3. Da, Macron a profitat, raman de vazut cum va profita si Franta condusa de Macron. Oricate defecte ar avea (si le are) Trump, Macron nun poate deveni peste noapte liderul Lumii libere. Fie macar si pentru simplu motiv ca deocamdata Merkel nu poate fi dispusa sa-i cedeze o asemenea pozitie lui Macron. Nici nu ar avea de ce, fiindca este une este de atata amar de vreme si si-a consolidat o pozitie.

  4. Multi imi reproseaza ca sunt prea critic fata de America. Dimpotriva, ceu cred ca nu sunt suficient de critic. Dar suficient ori insuficien de critic, sunt critic pentru ca imi pasa de aceasta tara.

  5. Nu cred ca oamenii de pe malurile Tamisei, senei, Tibrului, Spree-ului etc. traiesc din mila Statelor Unite, tot ce spun este ca anumite locuri (Germania de dupa cel de al doilea razboi mondial) au primit un ajutor substantial din partea Statelor Unite spre a iesi din nou la lumina. Si mai spun — caci asta cred — ca intr-o alianta, indiferent de natura ei (militara, economica etc.), toti membrii trebuie sa-si achite cotizatia. O alianta este un club. Ai bani pentru cotizatie, bine. Nu ai, la revedere. Care ar fi motivul pentru care de la banii pentru ONU la cei pentru NATO, Statele Unite ar trebui sa achoite si “cotizatia” altora. Mai ales a acelor “altora” care mai si dispretuiesc America?

 • “Va respect si nu inteleg de ce va simtiti indatorat sa aparati o cauza lipsita de un minim de valori morale, de credibilitate si, in final, de glorie.”

  Care este cauza pe care as apara-o, desi este lipsita de un minim de valori morale? Il apar cumva pe… Trump?

 • AT

  Daca retin bine, Huntington mentiona undeva ca eticheta aspirationala “lumea libera” a fost inlocuita, prin discursuri, de sintagma “comunitatea internationala”. Ca se termina Razboiul Rece.Si pac daduram de consecintele primare, directe ale razboiului contra terorismului si proliferarii armelor non-conventionale, anume ca azi nu doar ca se vorbeste clar de restrangerea drepturilor si libertatilor, dar starea de urgenta este efectiva in Franta, si probabil va fi extinsa si la altii.
  Daca adaugam transformarea economiilor, dezindustrializare etc, consecintele sociale si culturale ale crizei financiare (care va scoate si Grecia de tot din joc), dar si noua generatie care refuza multe din functiile statului, daca nu pe tot, dar concomitent ar vrea sa conduca societatea prin intermediul lor, avem profilul lumii libere de contract, dar si de orice atasament non-voluntar al carei lider este propus, fantasmatic, Dl. EMacron. O lume diversa, care aspira la mobilitate sociala( ascensiune) dar nu mai percepe structurile sociale decat prin increderea in ‘comunicare’, fie ea si ca actiune sociala, asta este lumea libera cu adevarat pentru toata lumea este a lor, de drept, au decis unii dintre ei.Se pare ca starea de urgenta i-a ajutat. Restul, ramane de vazut. Neindoielnic va fi si o reactie, ajutata mult si de ibinuintele si practicilor celor doua mari puteri pe care Dl EM s-a crezut bine inspirat sa le contreze absolut discutabil.
  Sa nu se dovedeasca chiar ca lideranta lui va fi echivalenta simbolic doar cu lideranta celuilalt mare corifeu al anti-politicului (uff,bine ca n-ajuns Prim-ministru,se alegea praful de propria-i stima de sine), Dl Iohannis, astaindiferent de trasaturile lor caracteriale, personale. Adica lamentabila spre nula.
  Deci ziaristii respectivi poate ca vor avea parte de dreptatea lor, inexistenta azi.

 • Cinicul de serviciu

  Va multumesc pentru toate aceste raspunsuri. Fanta nu va deveni liderul lumii civilizate sub Macron, dar America isi pierde sigur aceasta pozitie sub Trump.
  A propos de incapacitatea celor de peste ocean de a intelege Europa cea veche. Prin anii 90 o studenta din Franta si-a terminat doctoratul la Harvard si si-a anuntat colegii si profesorii ca organizeaza o petrecere cu ocazia intoarcerii ei in Franta. Stirea i-a socat pe toti. Cum adica nu vrei sa ramai aici? Asa ceva era ceva de neconceput chiar si pentru elita intelectuala a US.

 • Cinicul de serviciu

  Marturisesc ca nu stiam aceste date, dupa Wikepedia la sfarsitul madatului lu Obama datoria publica a US era de 76.5% din GDP. Puteri verifica si dvs. Stiam insa ca datoria a crescut simitor sub Bush jr.

  Realitatea este ca toata lumea occidentala, si in mai mica masura Germania, traieste pe datorie. Acesta este unul din motivele pentru care The Economist ataca sistematic Germania: nu se indatoreaza destul!.
  Daca de maine s-a anula cartile de credit 70% din populatia tarilor dezvoltate ar muri de foame. Raportat la venitul disponibil situatia este foarte proasta, de exemplu in Franta datoria privata este de 108%, in US 112%, in UK 150%, Canada 175%, Australia 212%, iar Germania 93%. Asta se adauga la datoria publica de care vorbiti dvs. Raportat la GDP sistuatia arata un pic diferit, dar nu schimba fundamental datele problemei aceasta tendinta este nesustenabila.

 • neamtu tiganu

  Ce spune Wikipedia, cit au crescut datoriile publice americane in timpul mandatului lui Obama?

  National Debt Under Obama
  How Much Did Obama Add to the Nation’s Debt?

  By Kimberly Amadeo
  Updated May 10, 2017

  Depending on who you ask, President Obama added anywhere from $983 billion to $9 trillion to the national debt. Who’s lying? None of them. That’s because there are three ways to look at the debt added by any president.
  **************
  Debt Added Since Obama Took Office
  The largest number comes from calculating how much the debt increased during Obama’s two terms. On January 20, 2009, when he was sworn in, the debt was $10.626 trillion. On January 20, 2017, it was $19.947 trillion. That’s why most people say Obama added $9 trillion to the debt, more than any other president.

  P.S E ceva mai complicat dar problema e aceeasi, datoriile sunt f. mari, Trump TREBUIE sa-ncerce sa le micsoreze altfel USA se va numi Grecia.

 • neamtu tiganu

  si fi-miu si-a facut doctoratul si-n SUA si au vrut sa-l angajeze. Tare s-au mirat cind a spus pas, l-au intrebat motivul… in Europa cistiga mult mai mult… asta i-a mirat si mai tare..

 • DG Ontelus

  midnight poetry// intelectualii-au obosit/ repet-aceleași mantre/ nu mai au rolul de chibrit/ nu spun ci sunt doar poante/ dar ziariștii sunt eterni/ în stat putere-a patra/ ei cu poporul sunt fraterni/ când li se pune pata/ la toți ne este bine-acum/ iubim democrația/ am adoptat același drum/ combatem ferm prostia/ cu răutatea e mai greu/ căci nu mai știm ce-nseamnă/ iar binele-i proscris mereu/ provoacă multă teamă/ sunt cetățeanul mulțumit/ nimic nu îmi lipsește/ chiar de mă bucur nu admit/ vreo masă fără pește/ dieta cere vitamine/ și săruri minerale/ viața stă în proteine/ din plante și-animale/ în fine cred c-ați înțeles/ e vorba despre lume/ o realitate care-ades/ produce stres și glume/ și-uite așa trăim lejer/ banală-i suferința/ ni-i mintea razna în eter/ ea celebrează știința/ aceia care cârcotesc/ habar n-au de nimica/ puternicilor mulțumesc/ c-au rușinat și frica/ aș ține-o-așa la infinit/ dar mi-e de plictiseală/ e-o vreme bună de iubit/ dacă n-ai altă boală/ pe oameni îi salut senin/ proclam aflarea-n treabă/ când timpul miere și venin/ mai vine și mă-ntreabă/ și nu vă supărați vă rog/ la ce-i bună revolta/ nefericirea o abrog/ c-olivia și travolta

 • DG Ontelus

  atlas// democrația e beton/ în capitala washington/ capitalismul cine-l vrea/ să-și ia hârtii în panama/ iar despre climă cu dichis/ vorbește-acordul din paris/ când mai primiți cu sorcova/ gândiți-vă la moscova/ de vă doriți banii peșin/ faceți o haltă la berlin/ cei ce-nainte lumea-mping/ sălășluiesc și la beijing/ vrei să pornești la drum candid/ fă-ți rezervare în madrid/ ajungi cumva și la cape town/ spune-ți atât don’t let me down/ în colonii începe fronda/ alegerile sunt la londra/ te-ai săturat de fildeș turn/ remediul sigur la melbourne/ iubitei dacă-i spui adio/ hai în brazilia la rio/ nu ai expus încă la moma/ vezi consolarea e la roma/ pentr-un serviciu dai aconto/ ai rezolvarea la toronto/ dorești să schimbi ca lumea placa/ interesează-te de-osaka/ acum vă face fițe banca/ știu eu o tipă-n casablanca/ compari sirena și balena/ închiriază la viena/ melancolia-ți este plaga/ ai rădăcini la copenhaga/ să nu mai crezi în ghinion/ te rog să iei primul avion/ și să te duci la asunción/ decât să tremuri în kabul/ mai bine pașă-n istanbul/ falsează nepermis orchestra/ ia-ți partituri din budapesta/ vrei să mânânci apă nu bei/ aplică lecția bombay/ consolidează-ți iute seva/ soluția e la geneva/ visul aievea când îl vrei/ fă-ți un concediu-n monterrey/ cafeaua bună la ibric/ să o prepari în salonic/ ce fotbal mare pe san siro/ și ce lumină în cairo/ când lumii îi vei face-apel/ neapărat să fii-n bruxelles/ te vei trata și de lumbago/ în chile chiar la santiago/ și orice boală-n stadiu-acut/ se liniștește la beirut/ băieți și fete dragi găsești/ numai la noi la bucurești

 • Grig

  Partea buna este ca lumea libera se bucura atunci cand poate recunoaste un lider. Partea proasta a partii bune este ca lumea este libera atunci cand nu are nevoie structurala de un lider, operational-simbolic.Eu unul, cand am auzit ca Dl MacRon isi formeaza majoritatea parlamentara a Mars de-aici, Republica! cu oameni a caror calificare este intai, dorinta mai mult decat vointa, apoi capacitatea financiara de a-si plati campania lor si a altora, care au timp dar nu au bani, m-am gandit la Dacian Ciolos si eroul patrimoniului bucurestean, na ca l-am uitat dupa nume. Care au fost enorm favorizati de activul de stat care umbla cu pungile de plastic de 1 leu pline de bani negri prin orasele ca satele patriei, sa-i faca un partid lu’ Sefu..Care in scurta lui cariera a mai distrus un partid, adica a lichidat ultimele lui resturi vii, singurul cel mai vechi si liberal pe bune din Europa.
  Pacat ca marsul asta dureros il compromite pe un Edouard la locul lui, capabil si destept. Dar nu foarte-foarte, ca altfel ramanea la locul lui.
  Lumea libera se va descurca ea. Fara teatrul de doua parale de pe axa escrocheriei americano-romano-franceze, cum ca se lupta, si lupta, dar fara aportul statelor lor respective, oricum ramase mult in urma de marea inovatie. Sa vedem cum.

 • DG Ontelus

  știe și-ar vrea un concurent/ fumează țigarete kent

 • DG Ontelus

  pe internet oameni se plâng/ de neacșu de la câmpulung

 • DG Ontelus

  interbelică// mărite crai noi te iubim/ și pentru toate-ți mulțumim/ ai garanția noastră deci/ te vom sluji în veci de veci/ la schimb am vrea tot ca săracul/ să facem ce ne taie capul/ orori prostii și alte cele/ tu să le ierți clipind din gene/ nu suntem precum coana mare/ care dă-ntruna din picioare/ situația e complicată/ dar de orbire apărată/ pe haidamacul de acolo/ îl păcălim în joc de polo/ pe malul ăsta de ocean/ se vede clar un frankenstein/ dar interese și mândrii/ vor să-i propună cununii/ tu știi c-așa ceva-i exclus/ căci n-au bărbații toți platfus/ copii am să vă iau ușor/ eu vreau ‘desenul din covor’/ covoru-acela legendar/ i l-am promis lui ghinărar/ aștept pe loc să m-ascultați/ porunca să-mi executați/ mărite crai nu e prea mult/ la orizont un alt tumult/ ăsta-i sonorul ce prefer/ pantofii dragi lui fred astaire/ din curtea craiului-au plecat/ lăsând în urmă scump palat/ și-ajunși acas-au chefuit/ pe zavaidoc l-au țepuit/ de-atunci rămasă-i vorba ceea/ din lacrimi s-a ivit femeia/ mări și ținuturi s-au roșit/ de toate astea ne-a vorbit/ petrache de la maglavit

 • DG Ontelus

  contemplație// priveam apusul ca în transă/ ce inutil să crezi în șansă/ e timpul suspendat timid/ caduc orice-argument valid/ materia viața pălesc/ și simțurile obosesc/ devine totul inefabil/ de-afară pare incurabil/ în clip-aceea infinită/ rațiunea este ofilită/ nu poți transpune în cuvânt/ ceva suprem senin și sfânt/ comunicarea un fetiș/ pretext solid pentru afiș/ suport decent cerând bacșiș/ formă benignă de hașiș/ relaționarea un scandal/ adevăratul cod penal/ un amărât clișeu banal/ biet truc de ipocrit normal/ o încercare ne e viața/ prea multora le taie fața/ gândește doar la veșnicie/ ce mi-e un an ce mi-e o mie/ dacă reziști acestui test/ te-apropii de-un nivel celest/ și lasă multe de la tine/ deja-nțelegi ce te susține/ nu e filosofie zen/ ci-un pas spre sufletul etern

 • DG Ontelus

  cognitive science// și orice om mai fatalist/ are-un profil adesea trist/ dar mă gândesc c-a fost frumos/ momentul la roland garros/ în decisiv era trei trei/ o luptă strânsă-ntre femei/ în loc de aut din fileu/ mingea se duce-ncet în teu/ pusă acolo de un zeu/ convins din riga de un zmeu/ a fost certat-un pic simona/ că n-a avut curaj dar ‘zona’/ de mai nainte hotărâse/ deci iarăși omul plânsu-mi-se/ că n-a avut noroc în viață/ privește adevăru-n față/ să nu te superi nici te bucuri/ învață cam vreo două lucruri/ destinul tău e scris în gene/ alegi doar între nervi și lene

 • AT

  Este perfect adevarat ca intai trebuie sa votezi, si abia apoi sa fii convins. Aceasta este logica democratica. Pervertita, si chiar si oamenii care gandesc altfel sunt prinsi in capcana aparent lingvistica.
  Logica viitorilor contingenti ne spune ca aceasta logica pervertita va avea efecte dezastruoase asupra libertatii. In Franta mai este inca libertate, si mai poti fi inca prins in siajul ei. Nerecomandabil maiorilor.
  Exista posibilitatea ca logica demiterii proprilor ambasadori, subit, sa insemne un olimpian act de imprietenire, un joint venture intre neprieteni, joint care nu este interesat de bani. Intai coincidenta de interese, apoi conlucrare, in fine laudare a unui nou venit in club.
  Les gens de voyage stiu ca orice derapaj inseamna nu imbarbatare ulterioara, ci caderi in sant. Romanii sunt priviti ca atare, dinainte.Mare greseala. Nu si presedintele lor, temporar.
  Ori schimbam ambasadorii, ori viata isi va urma cursul ei aparent spontan.Pe langa drum

 • DG Ontelus

  la decima// cât despre rafael nadal/ a oferit un recital/ zece trofee la paris/ și-a-ndeplinit astfel un vis/ elvețianul wawrinka/ în meciul ăsta nu conta/ mobilității consacrate/ nadal i-aduse calitate/ retururi cu exactitate/ și forță emanând din toate/ simpatizez pe federer/ însă și rafa este fair/ are-autentic caracter/ ca și acela un reper

 • DG Ontelus

  Sentiment firesc, nostalgia îi cuprinde pe mulți oameni. Este vorba, evident, despre acuta percepție a timpului care trece pentru totdeauna și este, oarecum, sublimat în amintiri, senzații, trăiri. Probabil că mult mai rară este o altă stare, și anume aceea întrucâtva contrapusă nostalgiei, pe scara timpului, în sensul că vizează viitorul imposibil. Formal, este un produs al imaginației, iar când viețuirea cotidiană ajunge să fie marcată de trăirea în cauză, lucrurile capătă alte dimensiuni. Un amestec unic de melancolie, resemnare, detașare formează conținutul acelei stări, un simptom al său fiind perceperea amortizată a semnalelor exterioare, naturale și umane. O estompare a reacției față de exterior te face tot mai straniu în ochii celorlalți, prinși în păienjenișul social și tehnologic. În fine, ceea ce se pierde în exterior se compensează interior, prin intensitate, împăcare, înțelegere.

WP Admin