≡ Menu

Amintiri din Inocenția: azi, condamnarea comunismului

Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu & Monica Lovinescu: "Viitor de aur țara noastră are... "

Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu & Monica Lovinescu: “Viitor de aur țara noastră are… “

Dorin Tudoran către Marina Constantinescu & Carmen Liiceanu: "Doamnelor, eu cred că bolintinenii de deasupra exagerează..."

Dorin Tudoran către Marina Constantinescu & Carmen Liiceanu: “Doamnelor, eu cred că bolintinenii noștri cam exagerează…”

Virgil Ierunca: "Dorin Tudoran, dumneata negi, întotdeauna, progresele..."

Virgil Ierunca: “Dorin Tudoran, dumneata negi, întotdeauna, progresele postdecembriste…”

Monica Lovinescu: "Virgil, Dorin neagă nu doar progresele, dar și staus quo-ul... "

Monica Lovinescu: “Virgil, Dorin neagă nu doar progresele, dar și statu-quoul acestei perioade… “

Gabriel Liiceanu, Nicolae manolescu & Virgil Ierunca: "Trebuie să luăm o hotîrâre îân legătură cu negativismul prietenului nostru Dorin...  "

Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu & Virgil Ierunca: “Trebuie să luăm o hotărâre în legătură cu negativismul prietenului nostru Dorin… “

Micolae Manolescu: "Eu am și luat-o -- nu doresc să mai mă trag de brăcinar cu Gabriel pe chestiunea Taxei de timbru, e clar?"

Nicolae Manolescu: “Eu am și luat-o — nu doresc să mă trag de brăcinar cu Gabriel pe chestiunea Taxei de timbru, e clar?”

Gabriel Liiceanu: "Vo..., Voinicule, ești gata să condamni comunismul?"

Gabriel Liiceanu: “Vo…, Voinicule, ești gata să condamni comunismul și să predai în universități Apelul meu către lichele?”

Gabriel Liiceanu: "Voinicule, fiindcă ai învins comunismul, te declar un BMW cu tracțiune integrală... "

Gabriel Liiceanu: “Fiindcă ai învins definitiv comunismul, te declar BMW-ul meu preferat — cu tracțiune integrală… “

Gabriel Liiceanu: "La sfârșitul acestei seri atât de plăcute, să ridicăm paharul în cinstea nopții care ne așteaptă și să mulțumim de pe acum statului de drept M10 și Președintelui său, Regele Henric al V-lea!..."

Gabriel Liiceanu: “La sfârșitul acestei seri atât de plăcute, să ridicăm paharul în cinstea nopții care ne așteaptă și să mulțumim de pe acum statului de drept M 10 și Președintelui său, Regele Henric al V-lea!…”

photos and © www.dorintudoran.com

 • Liviu Antonesei

  Ha, ha, ha! Foarte misto pozele & legendele. E prima oara cind imi pare rau ca nu mai am Facebook, dar poate fi o solutie si cu diseminarea prin mail. Va posta cineva si pe FB…

 • Ontelus DG

  De treci bac-ul de aramă…(repere bibliografice)

  Paşoptismul între clasicism, romantism, realism
  T. Maiorescu, ,,Poeţi şi critici”
  M. Eminescu, ,,De-ar fi mijloace”
  Umanizarea fantasticului la I. Creangă
  Comicul şi tragicul în opera lui I. L. Caragiale
  E. Lovinescu, ,,Mutaţia valorilor estetice”
  T. Arghezi, ,,Cântare omului”
  G. Bacovia, ,,Comedii în fond”
  L. Blaga, ,,Nebănuitele trepte”
  M. Sadoveanu, ,,Dureri înăbuşite”
  L. Rebreanu, ,,Ciuleandra”
  Camil Petrescu, ,,Suflete tari”
  G. Călinescu, ,,Clasicism, romantism, baroc”
  M. Preda, ,,Viaţa ca o pradă”
  N. Stănescu, ,,O viziune a sentimentelor”
  M. Sorescu, ,,A treia ţeapă”

 • Dezideriu Dudas

  BMW ? S-Audi ? Dom’Liviule, tine Volkswagenul in garaj ca asta-i faza pe (b,j,ch…)elite ! …

  P.S. LA ELITE Tre’ sa-i dau o bere lu’ Zucky ca l-a amendat la Volkswagen pe dom’Liviu ca acum imi informez eu nefasta despre “dulcele iesilor” si nu invers…Ref. la “acrul venitilor” scrie magistral dom’Dorin mai sus…Asa de mult a crescut voinicu’ ? Ce-nseamna “ochiul stapanului”…Nu stiam ca si “la pisici” ( oare si la “pisicuti” ? )…..I-am inteles si pe cei care cand se duc parca vin…Spre finish “bantuie” dom’Tudoran ( s-a prins “sefa Monicilor”, “Monicu'” ca toti barbatii, incomplet….) si se fac ca ei, tocmai…, invers….N-au mai putut insa la BMW si la saruri de baie….La Humanitas nu se pune. Alea-alea ( aici, de-acord. Nu poti “sa arestezi” dusmanul poporului folosind catuse din “apa de fier”, vorba lui dom’Vasile, din imperiul lui -- mai ceva ca “otelul de lemn”….)….Nu discutam aici de “cheite”. Nici de “cheie” !

  P.S. LA POPOR. Una si de la Volkswagen. Azi l-am auzit pe nea’Andrei la Trinitas. Superb. Wagen la tot poporu’ ! Pe bune. Finalul a fost apoteotic. Cand l-a intrebat moderatorul ( parea a fi om, ceea ce l-a impresionat si pe nea’Andrei ), care-ar mai fi credinta lui in viitor, a raspuns ceva de tineri, cu diverse profesii ( cei de la Noua Europa ) iar la insistenta “omului” ( mi s-a parut singurul interlocutor public al lui nea’Andrei din ultimii ani = 25 + restul, 40 ? …./ exceptand “transcedentalii ‘ceia fiorosi /… care n-a parut ca a venit la furat….), raspunsul lui a fost ca la ACADEMIA TEHNICA : INGERII ! Dom Neamtu insa stie ca de fapt se referea la ING(IN)ERI….Am incercat sa-i spun si lui Paul Goma asta in 2004, dar el nefiind ing(in)er, n-a inteles ( am vrut sa-i transmit “Despre ingeri”, dar “batranul Goma” s-o fi gandit ca el e umanist…, desi si-acolo venise Burepista cu o vijelie ce doar la plecare a putut sa si-o depaseasca…)…

 • Mulțumiri pentru poze!
  Și text.

 • Cam ce an?
  1992-93? (era d. Manolescu alături de Marina…)

 • Dezideriu Dudas

  Trairi din Vinovatia. Azi, Proslavirea anticomunismului.

  Mai jos, unul din ingerii, ne-ingineri, ai lui nea’Andrei, “descoperit” de Bogdan Ghiu in 2003 ( pasaj “furat” de mine din “imperiul lui dom’Vasile”, care “a dat veste” neuitarii in 2013…. ) : Mariana Marin ( 10 februarie 1956 – 31 martie 2003 ).

  “ Vom putea fi la înălţimea somaţiei etice permanente pe care a încarnat-o viaţa şi scrisul lui Madi? s…t Madi a plecat să-şi continue misiunea, după ce ne-a pregătit suficient. De unde e (căci de fiinţă e vorba), va încerca să mijlocească pentru scăparea şi îndreptarea noastră. S-o primim, azi, ca înger vertiginos-ascensional al sufletului nostru ars. Zboară acum ca o săgeată spre înalt. După ce va fi trecut prin inimile noastre. Să rămînem, aşadar, încordaţi. Să gîndim superior şi celest: lifting existenţial.
  Roagă-te pentru noi, Madi! Şi încearcă să ne faci înţeleşi, cu bolboroselile noastre, acolo sus, unde sensurile sînt imediate, directe şi clare. Şi, dacă poţi, din cînd în cînd mai luminează-ne, aşa cum ai făcut-o dintotdeauna, copilule. “

 • Pingback: Invitat Dorin Tudoran -Amintiri din Inocenția: azi, condamnarea comunismului | @ntonesei's blog()

 • Liviu Antonesei

  Am pus pe blogul meu si vad ca unii il psteaza pe FB… Sa fie primit!

 • Dan Nastasie

  excelent -- comedia dell politico

 • Ontelus DG

  Chiar dacă sunt lucruri cunoscute, se cuvine a arăta, o dată în plus, pentru ce unii dintre aceia imortalizați în aceste fotografii izbutite binemerită de la spiritualitatea românească: Doamna Monica Lovinescu și Domnul Virgil Ierunca sunt personalitățile care au indicat în modul cel mai consecvent Polul Nord al normalității culturale românești, într-o perioadă de patruzeci și doi de ani marcați de cenzura ideologică a predecembrismului; Domnul Nicolae Manolescu este autorul ,,Istoriei critice a literaturii române”, cea mai bună sinteză istorico-literară postbelică și criticul literar cu cea mai legitimă și autoritară contribuție la viața literară autohtonă de după al doilea război mondial, cel care l-a descoperit și a intuit adevărata valoare artistică a lui Mircea Cărtărescu; Gabriel Liiceanu este creatorul și managerul celei mai importante edituri postdecembriste, ale cărei sute de titluri au racordat limba și cultura noastră la normalitatea libertății; last but not least, Domnul Dorin Tudoran este intelectualul postbelic român exponențial, acela care și-a câștigat pe merit un loc atât în istoria literară, cât și în istoria conștiinței…

 • Eduard

  Condamnarea a fost atat de buna incat nu a existat. Cum spuneau recent obisnuitii inaltimilor, da’ ARHIVA?
  Arhivele, de fapt. Piatra de care se vor poticni, sau nu, noile surogate de piramidoni.Indiferent de sotii imprudente (adica mai cinstite decat sotii lor), indiferent de forte si puteri politice, interne ori externe. Este alegerea, de fapt destinul, lor.

 • Eduard

  Cu adevarat destinul lor. Nimeni nu ma va crede daca as spune ca este singura sansa a unora sa fie ceea ce sunt, mici sibariti de fapt nefericiti. Adica sa poata sa fie, in continuare, ceea ce sunt.
  Alegere exista doar in ce priveste destinul lor.Si este o alegere mai urgenta decat imediatul birocratilor. Nu imi pare rau ca pot spune acest lucru.
  Eu nu as neglija aceasta parere, indiferent de unde ar veni.Din fericire eu nu sunt ei, oricat ar vrea unii smecheri sa sustina contrariul, prin tot felul de artificii.
  In regula!

WP Admin