≡ Menu

Am ascultat un român normal

Numele său este Claudiu Crăciun şi s-a adresat Parlamentului European de la Bruxelles. Într-un discurs mai scurt de 8 minute, ţinut într-o engleză aproape impecabilă, acest tânăr a arătat Europei că România poate avea mâine un chip cu totul altul decât masca schimonosită, disperată ori cinică a zilei de azi.

 Vorbitorul s-a adresat atât puterii politice din România, cât şi Opoziţiei, răpind celei din urmă iluziile că ajunsă la putere îşi va putea face de cap, nepenalizată de cetăţeanul de rând, dacă nu va fi cu nimic mai performantă decât Puterea de astăzi. Da, a spus clar Claudiu Crăciun, guvernul de azi trebuie să plece, pentru că a dovedit a nu avea habar ce înseamnă un dialog, dar schimbarea în România nu va însemna doar înlocuirea celor ce deţin azi puterea. Va însemna o schimbare de paradigmă, o modificare a felului cum se face politică pentru şi în numele cetăţenilor.

]

Claudiu Crăciun a avut un discurs coerent, cu mesaj precis, l-a rostit pe un ton politicos dar lipsit de orice fel de menajamente: nu este vorba doar de România; este vorba de întreaga Europă de Est, de Noua Europă. Actuala clasă politică din zonă este depăşită şi va părăsi scena, oricât de mult s-ar crampona de putere şi de arsenalul ei de represiune.

În acest moment, nevoia de schimbare autentică este mai mare decât apetitul pentru represiune. S-a atins, probabil, acea masă critică de care este nevoie pentru apariţia unei primăveri politice.

Dezideologizat şi cald, aruncând în derizoriu trogloditismul politicienilor şi ifosele consilierilor care bat câmpii şi aruncă în ochii oamenilor revoltaţi citate din Kierkegaard, Kolakowsky, Geller ori Raymond Aron, pentru a-şi apăra patronii politici, discursul lui Claudiu Crăciun a fost, cu adevărat, o fereastră deschisă spre înnoire. “Aţi inventat un nou mod de adresare în Parlamentul European”, i-a spus moderatorul sesiunii.

Căutaţi secvenţe video cu discursurile europarlamentarilor români la Bruxelles şi comparaţi-le cu discursul lui Claudiu Crăciun. Indiferent de opţiunile noastre politice, ar trebui să fie limpede că analfabetismul, nepotismul, isteria, foamea de căpătuială şi cinismul pe care electoratul român le-a trimis în Parlamentul Europei reprezintă unul din cele mai mari eşecuri ale Româniaei post-decembriste. Românii au nevoie să retragă de la Bruxelles România de ieri şi să trimită acolo România de mâine.

Pentru ca tranziţia de la iresponsabilitate la responsabilitate, de la fărădelege la lege şi de la inechitate la echitate să se producă nesângeros, oamenii politici au nevoie să înţeleagă exact ce spune Claudiu Crăciun când li se adresează repetat “Dear politicians, do you hear me?”

Momentele în care “politicienii ascultă şi cetăţenii vorbesc” nu trebuie considerate drept revoltă ci parte a unui dialog ce asigură vieţii o normalitate de care este nevoie ca de aer.

De peste două decenii, cei mai în vârstă le cer celor mai tineri să asculte la ei. Tinerii au ascultat şi nu s-au ales cu aproape nimic demn de reţinut. A venit vremea ca oamenii ce au ratat toate modelele de redresare a României să asculte mai atent la cei tineri. Asta dacă vor ca mâine aceşti tineri să-şi mai aducă aminte de ei fără furie şi deplin dispreţ. 

Nu ştiu cum va arăta viitorul lui Claudiu Crăciun, ştiu însă că prin acest discurs şi-a asumat responsabilităţi enorme: a transmis Europei că România poate şi va  fi una cu mult mai bună decât România despre care s-a dus să vorbească la Bruxelles, iar celor ce vor să facă politică în România le-a transmis că politica nu mai poate fi făcută ca până acum.

 

P.S. Pentru cei care nu cunosc limba engleză, iată traducerea discursului lui Claudiu Crăciun. Sursă: Jurnalul Naţional

Acesta este un mesaj mai degrabă pentru politicieni decât pentru cetăţeni. Nu sunt aici nici în calitate de lider, nici ca reprezentant, nu există această «funcţie» în piaţa publică. Mă aflu aici ca «povestitor», şi vă aduc câteva poveşti scurte din Piaţa Universităţii. Chiar dacă sunt aici cu voi, inima mea este alături de oamenii din Piaţă, acasă. Unii dintre ei protestează de două săptămâni la rând la minus 15 grade Celsius. Aici, în piaţa publică, este locul în care se află conştiinţa democratică a României. Aşadar, alăturaţi-vă pentru a-i aplauda împreună pe oamenii care au restaurant democraţia în România. Sunt timpuri dificile, în care o ţară nu are încredere în politicienii ei, dar are încredere în cetăţenii ei. Însă ar trebui să aibă încredere în ambele entităţi. Acesta este cel mai important mesaj din Piaţa Universităţii: «Vrem să avem încredere în politicieni/ vrem să avem încredere în democraţie/ vrem să avem încredere în instituţiile publice. Dar nu faceţi să ne fie atât de greu».

Am fost martor la un mic miracol în Piaţa Universităţii: oamenii au venit împreună, de la studenţi, activişti, pensionari şi până la oameni care lucrează în companii/corporaţii şi au salarii foarte bune. Toţi au venit împreună şi au scandat împreună. Nu este atât de simplu să spui: «Nu vrem ca Guvernul actual să plece». Bineînţeles că vrem ca Guvernul actual să plece; aceasta este o schimbare imediată şi necesară. Dar totodată avem nevoie de schimbări mai profunde. Nu vrem să-i schimbăm pe deţinătorii puterii actuale şi să ne trezim în anul următor în aceeaşi situaţie.

Aşadar, dragi politicieni de la guvernare sau din opoziţie, vă rog, ascultaţi, pentru schimbare: să preţuim acest moment în care politicienii ascultă, iar cetăţenii vorbesc. Dragi politicieni de la guvernare, dialogul nu înseamnă să trimiteţi trupe de ordine care să bată oamenii. Acesta nu este dialog. Aceasta nu este democraţie. Aceasta nu este o situaţie de care să vă aparaţi. Acesta este un lucru de care să vă fie ruşine, vouă şi oamenilor care au hotărât să se întâmple asta. Partide de opoziţie, nu este uşor, poate vă bucuraţi că oamenii au ieşit în stradă, dar poate anul următor vor fi din nou acolo în stradă dacă veţi câştiga alegerile. Vă rog, ascultaţi! Ascultaţi-i! Am fost într-adevăr martor la un mic miracol. Oamenii din toate categoriile au venit împreună şi au găsit ceva care i-a unit, au găsit solidaritate. Nevoia de schimbare, de a avea o voce, i-a adus împreună. Să nu oprim asta!

Să vă dau un exemplu legat de suporterii galeriilor de fotbal (ei sunt huliganii, aşa au fost prezentaţi de mass-media). Am descoperit că sunt oameni absolut normali, tineri, cu studii. Am descoperit şi activişti civici şi ecologişti care, dupa ce au stat zile de-a rândul în Piaţă, au început să susţină celelalte grupuri (suporterii susţinându-i pe activişti, pensionarii pe studenţi, şi invers). Toate vocile (şi acest lucru este un excelent exemplu pentru ce s-a întâmplat în Piaţă), toţi oamenii, chiar dacă nu au auzit despre Roşia Montana Gold Corporation, bazată pe cianură şi corupţie, după zile de protest, au început laolaltă să strige că nu vor asta. «Vrem cianură pentru dictatură», scandau ei.

Şi acesta nu este decât începutul, pentru că, probabil, Europa de Est are nevoie de o primavară democratică. După 20 de ani, oamenii nu au încredere în democraţie. Nimeni, sau aproape nimeni, nu vrea să o apere. Poate că după 20 de ani avem nevoie de o primăvară democratică. Şi aceasta va veni! Va veni dacă ei continuă să ignore oamenii, aşa cum s-a întâmplat în Spania, Israel, în SUA. Oamenii din Europa de Est se uită la Bucureşti. Avem prieteni în Serbia, Bulgaria, Ungaria care spun că trebuie să facem împreună un lucru ca acesta. Spun că avem nevoie de schimbare. Aşadar, nu vreau să spun prea multe în continuare. Însă spun asta: timp de două săptămâni la rând sunt acolo, în piaţa publică, alături de oameni pe care nu-i ştiam înainte, chiar şi alături de oameni care nu au case şi trăiesc în stradă. Ei au venit cu toţii acolo şi au protestat alături de noi. Am rămas fără voce de mai multe ori, dar am câştigat în schimb speranţa din noi.
Vă mulţumesc!”

 • Pingback: A 21-a zi pentru România | Teologie pentru azi()

 • AVP

  Pe cuvantu meu ca-n ciuda faptului ca sunt f ocupat, ca orice somer de Romanica si poesel adevarat, de!, tocmai ma pregateam sa scriu un astfel de topic pe my blog, dupa ce-l voi fi cautat si cetit si io pe Craciun cel minunat (care are fix etatea mea de la iepoca “Apelului catre Europa”). Insa vad ca scrisesi tu mai nainte si aproape exact cum as fi vrut sa scriu io, aloo… oops. Felicitari invidioase, priatelo ! 🙂

  A3 si alti tembelicorifei ai mogulilor arhei si cam kkti de frica sauronului pe ei au impresia ca tanarul Craciun le da tot lor, vechilor Tovi si Baieti, vreo binecuvantare si de aceea il promoveaza in continuare… S-o creada ei ! Aici e mana ingeniossului advertiser Bogdan Naumovici si-a altor ingeniosi priculici, viitori seniori ai marilor Retele Netocratice, ce vor inlocui -- cand va fi sa fie -- partidele clasice de pe-aici.

  Cat despre C.Antonescu, despre care un literat n-avea nevoie decat sa constate ca vbeste ca Farfuridi or Catavencu de altadat, ca sa stie deja cat e de fanat, sper ca s-au convins de asta si cei care l-au creditat cam precipitat, dupa ce-au aflat ca la Bruxelles-ul in care junele Craciun a eclatat, Crin al nost a jucat rolul unui politician in cu totul alt film uitat, daca nu cumva chiar abandonat, aloo…

  Inca o data: plaudite cives !Mi-a placut !

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  Multam. Am si primit doua mesaje aberante ca dl Craciun e “omu’ lui Cristian Preda” -- unul, “trimisul lui Crin Antonescu” -- altul. Chiar de-a r fi una ori ailalta, inseamna ca tot mai sun t speranta atata vreme cat Cristian Preda sau crin Antonescu pot incuraja pe langa ei asemenea oameni. Mi-e teama sa nu fie ingropat si omul acesta, fiindca prea nu seamana cu multi altii. Romania, care-si iubeste cu patima calaii si isi uraste, tot cu patima, partea ei de bine, e in stare de orice.

  Scrie, caci totdeauna mai multe voci sunt mai auzitew decat una singura.

 • AVP

  Judicios spus: chiar daca e mana unora sau altora, tot e ceva mai bine decat pana acuma ; si tot inseamna ca se schimba realmente ceva in paradigma de Românica, aia din Iepoca Cea.

 • mihai rogobete

  Vedeţi, dle. Shadow, că nici practica nu ne mai omoară?

 • Şerban Foarţă

  Dragă Dorin,

  o simplă întrebare: e chiar atât de sigur că Opoziţia ar nutri “… iluzii că, ajunsă la putere, îşi va putea face de cap, nepenalizată de cetăţeanul de rând, dacă nu va fi cu nimic mai performantă decât Puterea de astăzi”?!
  Nu ţi se pare că procesul de intenţii (şi/sau prezumţia de… vinovăţie) ţin de “suspicionita” noastră ancestrală?
  N-aş vrea să te supăr, dar, în cazul ăsta -- pentru că tot nu putem anticipa ce va fi mâine -, hai să lăsăm Puterea “să-şi facă de cap” în continuare, deoarece biata Opoziţie s-ar putea să ne dezamăgească!

 • Nicolae Prelipceanu

  Nu uitaţi că Regele Mihai I a şi spus: România este împrumutată de la generaţia tânără (nu am la îndemână formula exactă, scuzaţi), adică lozinca din Piaţă, “România înapoi românilor”, ar suna poate mai bine astfel: România înapoi tinerilor.

 • Nicolae Prelipceanu

  Completare: numai să fie toţi precum cel de mai sus…

 • Dorin Tudoran

  @Serban Foarta

  Nu, nu sunt deloc de parere ca de frica a ce ar putea urma, lumea sa mai suporte insuportabilul de acum! Pe de alta parte, tinind const de experiente…”ancestrale”, pleaca-i nostri/vi ai nostri s-a terminat nu tocmai bine.
  Da, actuala Putere face tot ce poate prin megafoanele ei sa inculce teama ca Opozituia de azi-Puterea de maine va fi mult mai rea decat este ea, Puterea de azi. Exemplul clasic in acest caz este ca, da, Basescu nu s-a dovedit exact ce speram dar geoana ar fi fost cu mult mai rau. Am mai scris, chiar pe acest blog: avem de-a face cu o certitudine (Basescu a dezamagit) vs. o supozitie (Geoana ar fi fost si mai rau). Or, pentru mine, dovezile irefutabile sunt totdeauna mai puternice decat … supozitiile.

  Mi-a placut foarte mult ca tanarul acesta a facut un gest intelept: nu cecuri in alb nimanui. Dovediti ca meritati, semnam cecul. Nu -- va huiduim ca si pe ceilalti.
  S-a mers prea mult pe cecuri in alb si asa s-a ramas fara… cash!

  Sper ca nu te-am suparat… Imbratisari

 • Dorin Tudoran

  @Nicolae Prelipceanu

  Cei tineri (ca intotdeauna pe lumea asta) vor intra in posesia a ceea ce le-a venit timpul sa administreze. Daca cei care au ratat toate solutiile se vor incapatana sa iasa decent din scena, tot vor iesi, dar vor fi raspunzatori pentru coliziuni de care Romania nu mai are nevoie.
  Sigur, nu e… sigur ca toti cei tineri vor fi neaparat mai buni decat cei ce au ratat totul, dar au dreptul la sansa de a dovedi ca pot fi mai buni. Sincer vorbind, ar fi foarte greu sa nu fie mai buni decat majoritatea celor ce s-au “perindat” pe scna politica romaneaca post-decembrista.

  Guess what, Nicolae? EBA declara ca Romania are nevoie de mai multi tamplari si ca tinerii trebuie sa se intrepte spre meserii ca tamplaria. Probail ca este adevarat, e nevoie de tamplari. O prima lucrare ar fi niste trepte pe care sa fie ajutata sa coboare de unde a fost cocotzata EBA cu toti “succesiii” ei, nu de alta, dar sa nu-si rupa tocurile…

 • future

  Bogdan Naumovici, “ingeniosul” ceva, este in spatele campaniei criminale de promovare a gold corporation si a dragelor de cianuri. Nu geaba a sarit omu cu “initiativa 2012” or cum ii zicea. In felul asta are atingeri de interese cu actualii sau mai precis cu actualul satana.

 • Aurelia Felea

  Va multumesc pentru acest articol, stimate domnule Tudoran, si pentru ceea ce faceti, impreuna cu oamenii din piata Universitatii, impreuna cu tanarul Claudiu Craciun! Privim cu mare speranta si incurajator spre dvs. din Moldova de peste Prut!
  Aurelia Felea

 • future

  citatul exact (cum a aparut in presa):

  “Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus Regele Mihai.

 • Dorin Tudoran

  @Aurelia Felia

  Primesc doar multumirile pentru articol, cele pentru Piata Universitatii si pentru initiativa dlui Craciun de a se adresa Parlamentului European nu le merit, fiindca toata contributia mea este sa privesc cu atentie, ingrijoarare si speranta din Washington spre Romania si sa fiu solidar cu tot ce merita si sa ma delimitez de tot, de toate si de toti de care suntem satui ca de mere acre…

 • Shadow

  @Dle rogobete

  va referiti probabil aici la puterea “naivitatii” si a “tineretii”. Praftica insa ramane sa fie dovedita “mai incolo”. Nu imediat ce se schimba guvernul ci si dupa isi va “face mana” urmatorul guvern, politic, etc. Atunci o sa vedem, si voi fi eu foarte bucuros sa ma fi “inselat” in asteptari.

  Pana atunci “limbajul” de lemn nu l-am vazut doar la “opozantii” prezenti acolo ci mai ales la “alesii puterii” veniti la “spargere de greva” sau “facut zgomot”. In frunte cu marele adorator prezidential pe numele sau tru tru tru spaima euroviziunii.

  E o bucurie ca mai exista tineri “teribilisti” precum Claudiu in Romania. E pacat sa vad ca nu a gasit alt raspuns decat “bata pe spinare”. Imi aduce prea bine aminte de “alte timpuri” in care si eu tanar “practicam teribilismul” curajului fata de “bata sau lantz”. Naiv stiu.

  PS. Dle Tudoran nu v-a spus nimeni si ca tanarul Craciun este si “omul lui Cernea”? Ca doar e “bal” ma rog Circ cat cuprinde.

 • Dorin Tudoran

  @ Shadow

  Cum sa nu, mi s-a comunicat ca e si omul altora, dar, foarte sincer, ce mi se pare important este capacitatea de a oferi un discurs simplu, la obiect, lipsit de PATIMA POLITICA, asa cum euro-parlamentarii romani cu legitimatii nu au fost capabili sa ofere. Daca este omu’ lui Cernea, felicitari dlui Cernea ca are si asemenea oameni in jurul sau.
  Puneti discursul lui Craciun alaturi de batzaielile isteroide tip TRU, alaturi de gargara patima a a unor reprezentanti ai Opozitiei si alaturi de imbecilitatile EBE-i, de slinoasele dizertatii ale lui Severin si veti vedea ca dl Craciun PROMITE sa fie altceva. De ce nu i-am arat macar increderea pe care am oferit-o atator cohorte de precupeti politici?

 • Shadow

  @dle Tudoran

  Si mie mi se “rupe” ca e “omul” cuiva cand modul de exprimare cat si validitatea argumentatiei este acceptata de o multitudine de romani de bun simt. Nu am mai vrut sa dau exemplele pe care dvs le-ati dat pt ca nu serveste la nimic. Pariem ca dl Craciun oricat ar “promite” nu va ajunge niciodata la Bruxelles sau pe vre-o lista de partid. E prea “periculos” pt strambaciunea romaneasca numita politica. Poate daca o sa “intre in rang” sa devina “valid”.

  In fond nu il vad pe tanarul Craciun sa tipe la alegeri “pita nu mita” in stilul pur al caragialismului politic romanesc.

 • Aurelia Felea

  Multumirile si sperantele mele, ale multora, cred, din Basarabia, se indreapta catre tara noastra Romania, catre toti acei care doresc schimbarea spre bine, schimbare de care depinde foarte mult si viitorul basarabenilor, al intregii Europe postcomuniste.
  Cu respect, Aurelia Felea

 • AVP

  DT -- si nu vorbesc acum cu tine decat ca moderator, pretine, nu pentru ca tu n-ai sti asta -, doar boboru de jos gandeste atat de simplu & oneros: hai sa-i schimbam pe astia cu altii, caci poate ca acum o nimerim mai mumos sau mai putin nenorocos… Aferim ! Asa gandea bravul, insa nestiutoru de carte Ion Ion, aloo, insa doar capraru Nicolae de la Muselim Selo, care putea schimba, daca vroia, cartea postala prin care i-a dat maicutzei de-acasa vestea cea grea, putea sa-ntoarca adevaru pe dos ori sa-l joace pe degete jmecheros, fiindca numai el stia carte si deci putea opta sa se joace cu soarta celor de acasa dupa cum ii era pohta, scriind in scrisoarea aia ce l-ar fi dus mintea, daca inima nu-i era dreapta si nu spunea adevaru asa cum era, nu asa cum l-ar fi vrut biata maicutza si familia, iar pe urma -- cand ar fi aflat adevaru, o data cu flacaii ce vor fi revenit acasa -- sa moara de inima rea, in timp ce-l astepta pe Ion Ion cu copii primeniti, langa masa aleasa, saraca… De ce sa amagim boboru, carele stim ca gandeste totdeauna cu inima si nu o data cu chooru, vai, cand noi, intelighenkii mai de soi tocmai d-aia suntem ce suntem si zicem ca ne deosebim de tov platica senatoru sau de “chioru”, deci ca sa ghicim cat de cat, pe baza istoriei sau istoriilor din trecut, viitoru…? La ce ne-ar folosi ca toata filosofia or filologia s-o stim, iar pe auctoru “Scrisorii Pierdute” sa-l iubim si cu drag sa-l sarbatorim, din moment ce nu putem recunoaste un Catzavenc sau un tov Prim chiar si cand de el, nas in nas, ne lovim ?

  Sa stam stramb, dar sa judecam drept, altfel nu facem decat sa tragem -- iar! -- bietu bobor in chept.

  ps. Io cred ca “tampitica EBA” e un al cliseu al unei Opozitii pe care n-a dus-o mintea pana acum nici sa-si gaseasca niste lideri mai de Doamne ajuta, nicio tactica de lupta mai dibace, iar nu neaparat mai rezoluta. In fond, EBA e de varsta lui Craciun si nu e nici pe departee atat de simplutza or gogutza, ori cum naiba sa va spun, ca sa nu v-apucati sa trageti iar cu tunurile in mine ca la Verdun ?

  pps. Am pus linkul articolului si pe contu meu de Facebook. Chiar ca mi-a placut.

 • @) Dorin Tudoran

  Ca miscarile actuale de strada sint impotriva intregii clase politice, nu doar impoptriva puterii, e foarte adevarat, am si scris-o din primele zile, fiind atent la pancarte si lozinci si la modul in care au fost expluzati politrucii care au dorit sa se infiltreze.
  Cit priveste tinerii… Primul meu articol scris in conditii de libertate se chema chiar Speranta e in tineri! Si aduceam si argumente acolo. Am salutat un anume proces de “intinerire” a partidelor si m-am trezit, in politichia naostra cu alde Boureanu, Ponta, Voinescu si alti tineri… Partidele fie au selectat tinerii dupa “chioul si asmenarea” membrilor vechi, fie i-au “modelat” cu abilitate! Am salutat si “feminizarea” partidelor si m-am trezit cu alde dnele si dsoarele Roberta Anastase, Udrea, EBA, Lavinia Sandru, Monica Ritzi, doamna aia jandarm de la PNL, ii uit numele!, etc.
  Nu cred ca in partidele actuale tinerii care vor sa ramina cum este Claudiu Craciun -- si cum mai cunosc citeva zeci! -- au vreo sansa. Prin urmae, ar trebui sa se gindeasca fie la un alt(fel) de partid, fie la structuri puternice de societate civila, care sa faca presiuni constante asupra politrucimii de toate culorile. Nici un popor nu poate ramine tot timpul in strada… Dar cind este nevoie, poate reveni acolo!

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  Ar fi chiar intelep sa nu ajunga pe lista vreunui partid si sa fie, incet dar sigur, “absorbit de sistem”.
  Da, pare atipic, si asta-i va face viata mizerabila. Dar va fi viata lui, nu viata lui desenata de altii..
  Numai bine.

 • Dorin Tudoran

  @AVP
  Multam.

  Nu stiu cat de mult se datoreaza Opozitiei acea imagine a EBE-i, dar mai tot ce am vazut/auzit venit de la “sursa” (EBA per se) a fost si ramane de un mare ridicol.

  O parere.

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Intr-un fel, poporul a fost mutat, cu forta, in/pe strada. Si daca tot a fost “adapostit” acolo, macar sa foloseasca strada spre a-i aduce acolo si pe cei ce au trimis poporul in strada.

 • mihai rogobete

  Neştiind “încotro”, toţi avem reţineri. Din mentalitatea căreia-i mai suntem captivi, faţă de cea care dă să ţâşnească. Care, dacă “unelteşte”, ni se pare fiindcă n-o pipăim, dacă-i ocultă e pentru-că n-o vedem: manipula-ne-ar democraţia! Cert, practica este: diversitatea compozită a Pieţei, care n-arată nici a strânsură de mătuşi, unchi, veri, nepoţi, sau de clan al vreunor “rubedenii” ideologice, ci a echipă politică. Teoria trecerii, prin cea de la familie la echipă, la societate de la trib, s-ar putea să nu ne omoare.

 • Shadow

  @Avp

  Ma intreb uneori maestre daca matale ai ascultat vreodata de la cap la coada vre-un discurs al ebei in PE. E drept ca “scenariul” e scris de altii. De multe ori chiar de tru dar nu e in stare nici macar sa-l “reproduca” in integralitate. Eba nu este o “creatie” a opozitiei oricate pacate are aceasta si oricat castiga aceasta opozitie avand un asemenea “exemplu” de la pdl. eba este o creatie a educatiei familiare si de partid, o creatie a “tranzitiei” romanesti, este o creatie prezidentiala pura si neta. In puritatea si claritatea relativa a “mediului” sau de “obarsie”.

  PS. Aud cu stupoare referintele dtale la “somajul personal”. Sper sa fie doar o “figura de stil” si nu o realitate. Nu pot intelege cum un om ca dta ai putea ramane in somaj in timp ce atatia “terchea berchea” ajung in functii. Rebel cum te stiu inteleg ca esti greu “mestecabil” dar orisicat. Am auzit ca e nevoie de tamplari si de electricieni in Romania si ca sunt prea multe diplome. Stiu de multa vreme ca nu mai e nevoie de “filozofi” ci de “ospatari” si inteleg ca probabil la ora actuala Romania nu iti poate oferi un loc de munca pe masura capacitilor dtale. Totusi nu poti incerca “afara” cum au facut atatia altii? Stiu ca e greu, stiu ca si varsta poate pune probleme dar macar pe alte meleaguri spiritul nu este “negat” din start in dezvoltarea sociala ci e cautat si eventual “cultivat”.

 • @) Dorin Tudoran

  Da, ar fi excelent daca lucrurile s-ar petrece asa!

 • @) AVP

  EBA? Doamne fereste! Daca nu i-as fi admirat perlele de-a lungul anilor… Si chuar nu prea vad cum ar putea sa evolueze, desi sint adeptul optimismului pedagogic…

 • Shadow

  @Liviu Antonesei

  vreti sa spuneti ca si optimismul fie el pedagogic are “limite” :-)?

 • AVP

  DT, @Shadow, @LA -- simpatia mea pt EBA a inceput intr-o zi cand A3 a dat (era in timpul campaniei pt ultimele europarlamentare) un interviu cu EBA, iar Ciutacu, Badea, cred ca si Stan Laptopman si alti mistocari felixiti pandeau sfarsitu interviului c-a s-o ia la muscat pe biata fatuca. Ei bine, retin moaca dobermanilor dupa ce interviul s-a finit: ramasesera masca, dar nu pentru ca EBA fusese ultraridicola, ci din contra !! Abia au mai schitat niste mormaieli ori zambete jenate, din pricina faptului ca ordinul era, totusi, ca s-o atace 🙂 Ceea ce au si facut, dar fara nicio convingere, pe bune. Cred ca interviul ala se poate gasi pe undeva, asa ca priviti-l, numai.

  Nu neg ca EBA e o fata ca emotiva (mai ales dupa imensa presiune publica asupra sa) si inca n-are stomahu de politician uns cu toate alifiile, al lu taica-sau, iar de aceea paparazzi au putut s-o surprinda in multe pozitii caraghioase, dar asta i se poate intampla oricui, dreaa… Insa de aici si pana la “toanta de EBA” e cale lunga sa ne-ajunga, bre.

  ps. Stai linistit, Shadow, un personaj ca mine ar fi somer chiar si-n raiu in care toti ceilalti ar munci bine si-ar duce-o ca tine 🙂

 • Intrevad (stiu, voi fi taxat, din nou, ca utopist sau, cu bunavointa, naiv) un posibil “sens giratoriu” la intersectia dintre principiul “punctului 8” al Proclamatiei de la Timisoara si, un eventual partid nou, al tinerilor sub 30 de ani. (Stiu, stiu: mi se va da exemplul FIDESZ! Nici nu ar fi chiar asa de rau, pentru faza de inceput.)
  Altfel, desigur, e cel putin reconfortant sa asculti un tinar precum Claudiu Craciun. La Bruxelles! Caci nu ma indoiesc ca mai putem gasi cel putin cite unul si in pietele din alte orase ale Romaniei. Din pacate, mai putin in “rezervele de tineret” ale partidelor.

 • Dorin Tudoran

  @Dl Goe & AnghelSerafim

  Copil al suferintei, de ce folosesti matale acest blog pentru a-ti trimite cu dreapta un mesaj pe care sa-l citesti cu stanga?
  Stai pe Arca matale, vorbeste-ti de unul singur cat te tine gura si cat iti suporta urechea, tin’te de propriul gat si cu @Tony & Comp., dar nu mai cauta medicamente in locuri pe care nu scrie “Farmacie”….

 • Dorin Tudoran

  @AVP
  Acu’ si matale, mare “escroc sentimental” imi esti! Evident ca in fata unui EBA vs. Ciutacu, Badea & Lptopman, un fel de tragedie antica, chiar daca nu “tomnai” greaka/greceaska, as avea “drama optziunii”. Dara, insa, totusi… tinuta mai pe langa Parlamentul Romaniei ar fi fost mai natural decat “exilata” in Palamentul European. Sigur, o sa-mi dai in kap cu Vadim, Becali si alte alea, dar am sa-ti raspund ca dara, insa, totusi…

 • Shadow

  @AVP

  Incerci sa semeni cu Cioran? Ca si el vroia sa “forteze sistemul social francez” la maxim :-). Matale vrei sa-l fortezi pe cel romanesc ?:-) Se supara dl boc pe matale si nu te mai scoate din “asistat” cat traiesti. Rebel mai esti, dar e si asta o optiune. Eu nu te pot judeca pt ea. Iar “dusul bine” este si el un drum cu “urcusuri” si “coborasuri”. Uneori e bine alteori mai putin. Viata deh.

  Eu nu m-am referit la “emotivitatea” ebei ci numai la prostia ei. Nici macar la “pozitiile” ei caraghioase sau nu. Vorba aia cand esti prost si nu deschizi gura o stii doar tu, cand insa o mai si deschizi orice dubiu dispare. Comparata cu tanarul Craciun ridicolul atinge paroxismul. Nu ma indoiesc insa ca dsoara. Eba are de la cine sa invete :-). E bine “anturata”.

 • @) AVP

  O fi avut prestatia cu pricina, nu stiu, dar daca asa e, mi-i ca i-a luat Dumnezeu apararea in fata celor trei dobermani!
  Iar daca tatine-su chiar ar fi tinut la ea, nu ar fi vrut doar sa-i faca o hachita, asa din slabiciune de parinte, trebuia s-o scoata cu citiva inainte de tot felul de bambou-uri, sa n-o dea pe mina unor Udrea & Ritzi, ci a unui bun profesor de limba romana, s-o puna sa faca pe bune un master de calificare, ma rog daca putea, apoi s-o trimita pe scena politicii, incepind, desigur, cu una mai mica, consilier municipal, judetean, apoi parlamentar! Chestia asta cu arsul etapelor nu tine daca nu vrei sa te faci de tot… si tu ca tata, si ea ca fiica! Nu mai vobesc de “cotizatia de 10% din voturi” ca sa prinda fata tatei coledziul, care numai in cinste si onoare nu te educa!

 • mihai rogobete
 • Dorin Tudoran

  @TOTI

  Va invit sa cititi acest interviu. Este foarte interesant si — dincolo de optiuni diferite, prietenii diferite, accidente si incidente de parcurs — indica efortul unui om cu foarte multa doxa de a-si gasi locul intr-un politic greu definibil. Cum spuneam, scapand de o anumita aroganta, renuntand la o ciudata limba de lemn si cantarindu-si mai exact resursele, dl Baconschi poate fi un castig pentru viitorul Romaniei.

  Ca un ingredient — m-am amuzat sa vad ca aveam dreptate cand banuiam ca Mihail Neamtu facea speculatii in numele dlui Baconschi si ca de fapt, “liderul” Noii Republici punea pe masa mai degraba propriile sale visuri legate de un “exil” la Bruxelles decat proiecte ale dlui. Baconschi. Este foarte interesant si ce crede dl Baconschi despre Noua Republica si si despre ciudatul modus operandi al lui Mihail Neamtu.

  http://baconschi.ro/interviu-pentru-deutsche-welle/#more-2557

 • future

  Frumoasa diversiune a sustinatorului portocaliu: subiectul este un om de o normalitate rara (Claudiu Craciun), iar noi ajungem sa vorbim despre un personaj dubios/incult, EBA, ajunsa-n PE absolut aiurea. Nici pana astazi nu se stie cum a putut fecioara cea mare a satanei sa-si cumpere un apartament milionar, dar e bine sa ne isterizam de stilul catzavencu al neaparat sefului opozitiei. Nici pana astazi portul Constanta nu a fost calcat pe bune de cele autoritati (ca deh zace acolo mirciulica basescu), dar e bine sa ne lamentam ca saracul popor isi face iluzii.

  Frumoasa insistenta.

 • Florin Iaru

  Dl Crăciun CHIAR e la Bruxelles, într-o comisie economică. În acelaşi timp, de cînd a început piaţa, e prezent acolo. Discursul lui e normal pentru că discursul unui “emisar” nu poate fi pătimaş şi nici acuzator la modul “Băsescu”. De fapt, dacă-l întrebi, va mărturisi limpede că nu ştie ce e de făcut, sau că, dacă ştie, nu poate spune, pentru că e profesor şi n-are voie să fie partizan.

 • future

  Citit, deloc impresionat. Intrebari usurele, raspunsuri ipocrite. Desigur nu i-a compus nimeni raspunsurile (cum s-a intamplat cu “faimosul interviu luat EBA-ei de indoielnicul Cristoiu). Om de partid, cumintel, nu iese din cuvantul sefului cel mare, dimpotriva se gudura frumos (ce merite, ce reforme, ce gandire etc. ar avea sataniel). Face pe durul cu aia mai mici, se stropseste la M.Neamtu (“primejdios” asta micu’). Pe unul ca Bocansky l-as vrea confesandu-se vis-a-vis de recordurile obtinute la Paris.

  Interesanta preocuparea -- recunoscuta in clar -- PD-ului de a-si construi “baza economica” pe timp de grava criza.

  “Vlad Mixich: Nu vă temeți că la inceputul lui 2013 PDL-ul să se afle pe buza prapastiei, într-o situatie similara PNTCD-ului in 2000?

  Teodor Baconschi: O analogie de acest fel nu e justificată pentru ca PNȚCD-ul a fost sfâșiat de lupte interne, nu și-a creat o bază economică în timpul guvernării și a fost abandonat de Președintele Emil Constantinescu. Niciuna dintre aceste situații nu se regăsește in PDL”

 • Dorin Tudoran

  @Florin Iaru
  Nu stiu care sunt motivele ce au determinat ca discursul dlui Craciun sa fie unul ireprosabil. Nici nu cred ca trebuie sa ne intereseze tot felul de motive nevazute. Important — pentru imaginea Romaniei si pentru sansa unui discurs coerent — este ca discursul sau a fost cu mult peste orice alte interventii de acest fel.

  S-ar putea ca dl Craciun sa marturiseasca, in particular, ca nu stie limpede ce este de facut, dar este extrem de important ca PUBLIC a spus ca trimiterea fortelor de ordine sa cotonogeasca demonstrantii nu este o caracteristica a democratiei; ca in intreaga zona, e nevoie de schimabare si ca schimbarea va veni. Cat de repede -- e altceva.

  Cat despre cine stie LIMPEDE ce e de facut, trebuie sa marturisesc ca, citind alocutiunile unor personaje politice (inclusiv pe ce a dlui Crin Antonescu) chiar nu cred ca ele stiu mai bine decat dl Craciun ce e de facut.

  Si, de aceea, draga Florine, te intreb, ca pe la inceputul anilor 1900, “Ce e de facut?”

  P.S. Asta nu inseamna ca sunt de partea celor ce cred ca venita la putere, Opozitia de azi se va dovedi, neaparat, mai contraperformanta decat Puterea de azi. Cum am mai spus, in multe randuri: alegerile trebuie sa decida cine si de ce sa vina sau sa ramana la putere si cei ce au votat sa judece apoi daca au ales bine sau rau. Alta cale PASNICA nu exista.

 • napocitaniu

  dom’ tudorane,

  ma bag ca muscoiu’ gras si verde in lapte nu ca sa’mi dau cu parerea despre tinaru’ craciun, despre care nu am decit vagi date, pentru ca -- daca’i oferi ocazia -- la fel de tinaru’ neamtzu ar face, probablement, o figura la fel de honorabela, daca n’aduce vorba de “pak la razboiu” domnului baconsky, cum nu ma bag nici in problema ebei cea interviewata de cristoa -- si care i’a frint irima lu’ dom’ viorel -- ci pentru a-mi arata ‘ncintarea de cit de tinar ramine maistoru’ foartza, nu numa’ spir’tual si tru-peste, ba chiar politiceste, atunci cind, cu buna si meritata credintza, ajunge, ca si mine, dincolo d’aceasta dilema din care nu putem iesi ca daca unii e prosti&ticalosi&profitori, or vicevercea, in proportzii variabile, asta nu’nseamna ca n’ar mai trebui sa fie trintitzi in veci pururi cu nasu’n tzar’na conturilor personale pentru ca si ai’laltzi is la fel, daca nu mai rai, parc’ar conta -- nu ponta! -- ca si cum nu s’ar fi descoperit si implementat tecnica si procedeu suveica&casutza postala contagios transmisibila de la o gubernare la alta, cu consiglieri de p. ministri devenitzi multibiliardari peste zi/noapte, cu redingote date la ‘ntors ‘mbracate peste pijamale vargate, care consuma, intre doo trabuce aprinse cu bagnote d’o suta de coco, rafinat, icre de shansonetista flambata cu ciorba de burta, burta de la spate, sau cu altzi transhmatzi “pe-l”-işti, aleşi “pe listi”, asemeni duduchii aceleia pe car’ acuma nu v’o mai spui, cu un ditai “de” marinaresc atirnat ‘napoi -- na, hoi, joiana! -- la rever, ajunsi apoi, ca noi, ca boi, chichirez shefutzi, vorba batrineasca -- nu (she)futzi, vremea pul(ii) trece, doamne iarta’ma si pazeste, de sub-bugetate casse ale asistentzii si tristetzii sotziale pa sector, sectoru’ sufletu’, potera’m’as si n’am cui, nici pui, sufletzelule, al caror nivel de crai, nu de trai, ar face de rusine capii, si cop-ii administratziei washingtoneze, cu d-voastra si cu d’l foartza -- fortza patria! -- cu tot, asa, deci, tot cei mai viteji si dreptzi dintre treci, trecetzi batabulioane ramine, crapatzi’i, consolatzi’va, “astia” tot ne’o trage la bot, si la vot (nu spui tzine!)!

  io, ca sa stitzi, votez abstinentza, ca de fiecare data dupe cit’o gubernare asa zis (de) dreapta, semnind cu stinga, rindu’ trei/lumea patra, banca de la geam(uri multe) -- (adevaratu’i ca nu se mai cata elektrici pe la patria careia’i fileaza lamba, shadowe!)

  (spe’ ca nu mi’o trinteste iara avepe ca’l copii prost ca noaptea!)

 • AVP

  @Liviu Antonesei -- n-o sa ma transform chiar io, aloo, in advocatu acestor aroganti care n-au binevoit sa-mi zica un simplu multumesc (nici EBA, nici taica-sau) pentru faptu ca redactorul “Apelului catre Europa” si auctorul “Planetei-Ou” si-a pus obrazul pentru ei, riscand sa para in fata unora ca @future or un mbow, ori un diversionist iepure. Io am tinut pur si simplu cu “raul cel mic”, atata timp cat nimeni n-a putut sa-mi arate un bine birlic sau macar un rau si mai calic. M-am comportat, cred eu, ca un intelectual responsabil, iar nu ca un simplu partizan perisabil. Atata tot, si-un vot.

  Cat despre baiatu ista, Craciun cel hipotetic bun, iata ce-i spun pe my blog fanitzei mele Stely, pe care multi dintre voi o tratati -- ca si pe EBA, si a nu se supala… -- cam in doru lelii, deci cam simplut ca drea, iar nu ca niste intelighentissimi sadea (care stiu ca nu exista alb-negru in lumeea asta, ci gri sau alte culori cenusii) : "Stely, ca si Diogene din butoi caut si io cu lampa-n mana un hom cinstit de pe la noi, ceea ce-ar fi semnu ca in sfarsit am iesit din sistemu ticalosit… Sper sa nu fi gresit, de data asta, shiiit… oops. Sa ma tii le curent cu evolutia istui voinic, dar sa nu cumva sa tragi concluzia ca daca e contra lu Base & Oranjeria, gata, e un curat inimic de Romania. Si sa nu uiti ca io am tinut cu Base ista cat a fost “raul cel mic”, dar daca va aparea un bine birlik sau un rau si mai mic, nu voi sta pe ganduri sa-l tratez pe Pirat ca pe un Rau clasic.

  Pe maine, my friends.

 • Dorin Tudoran

  @AVP
  Desi raspunsul tau ii este adresat lui Liviu Antonesei, imi permit sa te rog ceva: tine-o pe fanitza cu pricina pe blogul tau. Zau, nu-i mai pomeni numele pe aici, fiindca… thanks, but no thanks!
  Multumesc de intzelegere.

 • AVP

  Bine, DT. O s-o rog pe fanitza mea sa te respecte asa cum sunt sigur ca ea a facut-o si pana cand a aparut incidentu ala, provocat de un provocator sadea. Si vei vedea ca Stely va respecta cu strictete rugamintea mea, chiar daca se va simti ranita, saraca -- sunt sigur 🙁 -- de un dispret pe care nu-l merita, pe onoarea mea !

  Il salut si pe @napocitanu, insa ii atrag atentia ca io nu pocesc limba ro, aloo, si nu dau cu copitele-n ea ca carlanu, gitanu sau avarramu, bre, criptoimitatorule, ci ma joc ca Avepe 🙂

  Noapte buna, my friends !

 • Dorin Tudoran

  @costin

  Mi-a fost semnalat imediat dupa aparitia textului meu. Iata ce cred:

  1. Intra in obiceiul pamantului sa i se dea la cap oricui scoate…. capul.
  2. Chiar daca tot ce i se imputa acolo dlui Claudiu Craciun este adevarat, discursul in sine a fost ireprosabil.
  3. Sunt inclinat sa nu cred in impartialitatea desavarsita a celor de acolo, nu de alta, dar e un loc in care TRU are 69 de articole.
  4. Sunt inclinat sa nu cred nici ca tot ce i se reproseaza dlui Craciun este adevarat. De ce? Tot acolo a fost declarat “de stanga” sau “stangist” Liviu Antonesei (?!?), pentru “vina” de a fi aparut pe CrticAtac. Eu insumi am aparaut pe CriticAtac si nu ma stiu de stanga.
  5. A fost cenzurat TRU si dl Craciun n-a luat atitudine? Fara nici o rautate, daca lui TRU i s-ar fi cenzurat multe din cele foarte multe, poate ca multi din vechii sai admiratori nu ar fi terminat prin a-l dispretzui. Asta nu inseamna ca sunt un suporter al Cenzurii; sunt doar un suporter al nevoii de masura…
  6. Ca si in cazul altora, si in cazul dlui Craciun ramane sa vedem cum va evalua. Timpul, cum se spune, raspunde la mai toate intrebarile, chiar daca unuii tin mortis sa vada Spatiul (politic) oferind raspunsurile. Pana una alta, nicuna din marele vedete ale locului unde duce link-ul nu a rostit (dupa stiinta mea, limitata, fireste) un discurs mai bun decat al dlui Craciun. Si atunci?
  7. In linie dreapta? De la ce la ce? De la “A” la “B”? De la “A” la “Z”?
  8. E bine sa ascultam la toata lumea de buna-credinta, inclusiv la echipa de la In Linie Dreapta, dar sa ne alegem singuri linia pe care o consideram dreapta.

  Opinii si opinii, Costine, draga!

  Cele bune.

 • 1. ca a scos capul, foarte bine. problema este locul in care a scos capul. adica platforma oferita de Voiculescu si PSD (Crin e irelevant aici)
  2.Discursul nu a fost ireprosabil, prin lucrurile pe care le-a ignorat. (o parere)
  3.prezenta lui TRU nu e un argument. opiniile exprimate de mine pot fi ignorate, faptele sint cele importante in articol (a impartit scena cu voiculestii si a ignorat comportamentul respingator al antevorbitorilor)
  4. S-a spus despre Antonesei ca e de stinga cu argumente. Sint curios de contraargumente. aveti la dispozitie articolele publicate despre acesta.
  5.TRU a fost cenzurat. e un fapt.
  6.marea vedeta a fost Claudiu. Timpul va spune, e adevarat, dar daca va continua ca pina acum, eu cred ca va ajunge departe.
  7.va las dvs placerea de a descoperi.
  8.absolut.

 • Florin Iaru

  Dragă Dorine, n-am spus nici o clipă că dl Crăciun ar fi aşa şi pe dincolo… Şi ce dacă lucrează la Bruxelles? Eu am vrut doar să precizez cîte ceva -- din cele necunoscute! 🙂
  Observ, în ultimul timp, o nervozitate generală venind din partea extremei drepte (şi-mi cîntăresc bine cuvintele, nefăcînd nici o clipă eroarea de a considera fascismul extremă dreaptă), care, cînd i se urcă damblaua la cap, nu ştie nimic altceva decît: socialist împuţit! Ce e şi mai haios e faptul că, cu cît urletele sînt mai rugoase, cu atît susţinerea cît de cît publică e mai firavă. Cred, pe bune, că liderii lor or să dea în dambla. Păi -- ia priviţi: dl Crăciun a spus o sută de cuvinţele şi a devenit celebru, iar ei au deversat o niagară de imprecaţii -- şi canci!

 • @) Dorin Tudoran

  Dorine, raoga-l pe dl Costin X sa se adreseze politicos, eu nu-mi tutuiesc decit prietenii si nu-mi amintesc sa fi facut vreodata cunostinta cu d-sa!

 • Dorin Tudoran

  @costin

  1. Presa este in mana catorva grupuri. Din pacate a devenit irelevant unde scrii, unde apari; relevant ramane CE scrii, CE spui. Asta este. Oriunde scrii, oriunde apari esti “asimiliat” LOCULUI. Cred ca, in situatia in care ne aflam, e mai intelept sa “asimilam”OMUL la CE scrie, CE spune etc.
  2. Intr-un discurs de sub 8 minute nu poti spune totul Impresia mea este ca si-a cladit discursul pe cateva mesaje pentru a avea efect. Si bine a facut. Daca s-ar fi risipit in detalii, impactul era mai mic. Intrebarea este: prin ce NU a spus a falsificat ceva? A menajat pe cineva? Nu mi s-a parut, atat vreme cat s-a adresat clasei politice in intregime.
  3. Prezenta lui TRU este un argument. Sunteti o echipa cu o anumita platforma si respect orice platforma/agenda care este intre limitele rationalului, si, fara indoiala, va aflati acolo. Dar TRU — cu parere de rau — a depasit anumite limite. O parere…
  4. Costin, il stiu bine pe Liviu Antonesei, imi este prieten foarte apropiat: nu e “stangist”. Cartea dlui. Murgescu e buna sau e proasta?
  5. Nu stiu daca TRU a fost cenzurat. Va dau credit si daca a fost asta este o porcarie.
  6. Daca va ajunge departe in BINE, va fi bine; daca va ajunge departe in RAU -va fi rau.
  7. Voi descoperi sia asta intr-o zi, dar fiecare se constituie intr-o linie dreapta intre punctele pe care le gaseste de cuviinta.
  8. absolut ramane absolut

  In concluzie, am ascultat un discurs, mi-a placut foarte mult (apropo, nu orice discurs adresat si “poporului” sau care vorbeste si despre “popor” este neaparat populist, nu?), cred ca a fost o extrem de binevenita redresare a perceptiei despre discursurile deplorabile pe care le ofera, zilnic, Romania.
  Ati fi fost mai impacat su… mine, daca in loc de a pune titlul pe care l-am pus as fis ales altul, cum ar fi “Am ascultat un roman care parea ca vorbeste normal”?

  Cele bune. dt

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru

  Nu, nu-ti reprosam nimic.
  Reactiile de felul acesta nu duc niciodata la nimic bun.

 • Daca, Dorine, n-ai fi adus in discutie interventia lui Claudiu Craciun in Parlamentul European, chiar daca traducerea discursului lui a fost gazduita de organul de presa al lui Dan Voiculescu -- si aici ii dau dreptate lui Cosri!, o pista de mare compromis si mizerie -, cazul admirabil al acestui tinar ar fi trecut neobsrvat, ca, de altfel, al multor altor tineri care merita o Romanie curata din toate punctele de vedere. (Regele a parafrazat o replica a lui Delavrancea din Apus de Soare, dar a facut-o bine si cu ecou). Tu esti tot timpul pe faza si aduci in discutie idei si modele demne de pus la bataie pe cale lunga. Din pacate, cei mai multi dintre ce care intervin, fie o iau pe bascalie, ca intr-o lume caragialiana prost inteleasa si tinuta in viata, ba chiar apreciata pentru hazul ei -- o tara trista, plina de umor! -, fie duc totul intr-un derizoriu, incit aparitii de felul acesta, cum este cel al tinarului pe care toti politicienii, probabil, vor sa si-l asume, fie din opozitie, mai ales, fie de la putere. Cel mai mult rau facut Romaniei, omului simplu, alegatorului, dupa 1989, a fost bascalia, lipsa de discernamint a formatorilor de opinie care au ocupat toate caile vizibile de comunicare, de informare, de divertisment, internetul si asa mai departe. Minti care ar fi putut face lucruri serioase, chiar si cu umor, s-au pierdut in hohote de ris peste o imensa jale, dominata de o democratie originala, de nimic, in care speculantii de incredere si-au gasit loc prielnic de hirjoana! Din pacate, caile deschise de tine, pentur discutii de bun simt, o iau, iata ca si in cazul acesta, pe alte cai, cu siguranta, nedorite de tine.

 • Florin Iaru

  Acum, pentru că mulţi cititori, poate, nu ştiu… Cînd se face o astfel de şedinţă sau şezătoare la Bruxelles, vorbitorii se anunţă cu mult timp înainte. De aceea, şi contravorbitorii se anunţă, şi ei, din timp. TRU s-a trezit, iertată-mi fie vorba, ca musca-n ăla calului, şi a vrut să sară peste un protocol deja aprobat. De aia nu i s-a permis şi nu e vorba de cenzură. Asta e toată povestea.
  Eu, unul îi doresc să trăiască bine mersi, din solda de europarlamentar. Căci e o mare performanţă să fii ziarist duplicitar dovedit, să fii un anti-european feroce şi, totuşi, să te-ngraşi pe viaţă dintr-o slujbuliţă oferită pe tavă de un partid satisfăcut, exact în inima parlamentului pe care-l urăşti.

 • Liviu, nu fi copil.

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  ce cenzura a suferit tru? Cenzura ca s-a referit cum s-a referit “nu la un romans sadea politician roman” ci la “catai” presedintele PE? Opinia mea personala este ca atat tru cat si macovei s-au “cenzurat” singuri exact prin modul in care s-au exprimat si ei si stolojan. Vociferarea nu este argument, este numai “circ”. Nimic serios in modul de argumentare al lui tru si compania. Bruxelles nu este “inca” Romania. Poate o sa devina cu toate ca nu doresc dar nu e “inca” acolo.

 • InimaRea

  Invidiez dezinvoltura celor care scriu pe acest blog cum mai natural nu-i posibil. La aceasta postare, de pilda, eu avui nevoie de documentare serioasa -- trecind si prin link-urile de rigoare. Cu totul, aproape o ora de lectura -- nu din cea mai pasionanta, recunosc -- pentru a-mi face o idee despre ce e vorba, iar nu pentru a-mi putea pregati discursul, care nici nu-i obligatoriu, nefiind eu AVP, ceva aflat in continua re-decoratie -- zic.
  Totusi, ceva de zis ar fi. Mai intii, caldura cu care d-l Tudoran recomanda discursul lui CC. La cit este d-lui de prudent, e semn ca nu si-a pierdut increderea in … speranta acestei natii necajite.
  Apoi, discursul insusi: afara de poetizarea relatiei din Piata -- prompt demolata de calugarii dreptliniari -- fu o adresare inteligenta, si asta cred eu ca a fost apreciat la PE. Astfel ca afirmatia lui CC -- cum ca nu-si pregatise discursul si ca a fost strecurat pe lista luarilor de cuvint -- apare cel putin ca o stingacie. Ba inca apare ca una care nu-i apartine decit la nivel declarativ, asa de bine miroase a tirsit politicianism.
  Mai apoi, restringerea ariei necesitatii schimbarii intru democratie autentica -- la nivelul doar al “Noii Europe” (tarile central si est-europene, inca noi membre ale UE) -- este abilitate retorica dar nu mai este si neaparat inspirata, decit daca s-a voit (asa, pe neasteptate, cum sustine CC) sa se transmita PE un mesaj care sa-i placa la amanunt. Dupa cum, inglobarea fenomenului neaos -- al Pietei Universitatii, cea actuala -- intr-o dimensiune postcomunista tine de o inabilitate generalizatoare a carei responsabilitate sint sigur ca ADLE&co ar lasa-o bucuros pe umerii tinarului orator roman.
  Aparte de toate acestea, discursul lui CC fu patrunzator, bine centrat si corect tintit. Asta daca tinta sa fu aceea de a informa Europa ca, in Romania, nu se petrece nimic extraordinar spre amenintator; ca, dimpotriva, intra in logica democratiei miscarea romaneasca de strada. Venit din partea societatii civile, iar nu din a partilor politice implicate in lupta pentru putere, acest discurs poate fi convingator si linistitor.
  E un semn bun, si doar atit -- deocamdata. Cu-adevarat rau e ca, si numai pentru atit, s-a si pornit o reala contraofensiva -- deocamdata, doar pe blogurile autodeclarat independente de putere, dar nedeclarat cu autonomie limitatata -- macar intelectual daca nu si civic. Ceea ce tot un fel de evaziune ar fi -- daca nu fiscala, atunci -- sigur -- morala. De altfel, aici gasesc punctul tare al discursului lui CC, in plenul PE: a iritat instant independentii si liberpansistii al caror devotament pentru “valorile Dreptei” nu-i intrecut decit de sila organica fata de orice-ar veni dinspre nonpopulism (daca asa se cheama miscarea popularilor europeni).
  Fie si doar pentru atit si ar merita sustinut discursul lui CC. Mie, mi-a provocat o adevarat placere sa vad cum au sarit ailalti ca arsi. Cum se zicea cindva, pe la noi, s-au scarpinat in cap. Pariez ca nu degeaba!

 • Dorin Tudoran

  @Florin Iaru & @costin

  In aceasta dimineata, foarte devreme am cautat niste informatii mai de detaliu in legatura cu cele intamplate. Cat si ce am putut afla duce spre afirmatia lui Florin: TRU nu a fost cenzurat; i s-a respins un privilegiu/o exceptie. Daca asa au stat lucrurile, nu putem spune ca a fost vorba de un act de cenzura.

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  In “investigatiile” mele am dat peste niste secvente nefericite. Nu stiu daca aveau legatura directa cu incercarea lui TRU de a lua cuvantul “peste rand”, dar scenele, in sine, erau lamentabile si nu-l puneau pe TRU decat in lumina jalnica in care a tinut sa se adaposteasca de atatia ani. Pacat.

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  M-ai inteles gresit: nu este nevoie sa faci nici o “interventie” ori sa te “caciulesti” pentru mine. Fereasaca Dumnezeu! Oamenii nu respecta oameni pentru ca ii roaga alti oameni sa o faca. Oamenii repespecta pe cine gasesc ei de cuviinta si dispretuies, tot asa, pe cine gases ei de cuviinta.

  Deci, lucrurile sunt mult mai simple: pe blogul tau si in alte parti, doamna respectiva poate fi recunoascuta drept regina, presedinte etc. Aici, unde a calcat prea apasat in gropi, nu simt nevoia sa-i vad numele. In rest — numai bine!

 • Off topic, dar în legătură cu “rezistența prin cultură” -- articol Timpul.
  http://despredemnitate.wordpress.com/2011/12/17/de-ce-nu-s-a-putut-altfel/

 • Mara

  Mi-a placut Claudiu Craciun. Am retinut privirea sincera si un zimbet placut, normal, nu acele grimase care au devenit deja ticuri la multi politicieni. In privinta mesajului, a fost mai coerent pe felia pe care se pricepe probabil mai bine, respectiv problemele legate de ecologie.
  In schimb citind opiniile celor de la “In linie dreapta” mi se pare ca aceasta linie “drepta” este din ce in ce mai paralela cu realitatea romaneasca, mergind vertiginos undeva spre o extrema care risca sa nu se mai intersecteze nici macar din greseala cu realitatea. Daca cei de la Rev. 22 mai pastreaza oarecum decenta si o oarecare echidistanta, se pare ca “tinerii” care s-au format sub aripa GDS o iau uneori pe aratura. Nici nu ma mai mira ca datorita “unei ciudate intransigente induse” in general toata miscarea din jurul “rev. 22” , “in linie drepta” sint etichetati din start si discreditati, inclusiv de catre cei din PNL sau in general de intelectuali romani. Se fac aprecieri la adresa lor ca fiind “talibani” ca vad totul numai din prisma unui anticomunism ajuns obsesiv. S-a ajuns ca in medii largi intelectuale sa nu aiba nici o credibilitate, dimpotriva sint respinsi din start. De ce, au devenit antipatici pentru ca daca unul mai istet iteste putin capul, poc cu bita in cap. Nu exista nici o disponibilitate de a lasa un spatiu de dezvoltare si unei stingi care acuma se formeaza. Este un proces firesc. Daca vrem sa avem o dreapta credibila trebuie sa fie si stinga bine reprezentata si credibila. Peste tot este scos la inaintare domnul Ion Iliescu care a fost nefast pentru Romania. Este corect. Dar sa nu uitam ca traim in tara in care lumea ajunge sa-l regrete pe Ceausescu, isi amintesc numai apartamentele gratuite, slujbe sigure si vacante decente; in tara in care toata crema artistitor isi aduc aminte cu tandrete si nostalgie de Tudor Vornicu, putini banuiesc ca ar fi putut fi un colonel de securitate care l-a anchetat las si cinic pe demnul roman I.D.Sirbu,;
  traim in tara in care sopranele Bianca Ionescu si Daniela Vladescu au intrat in Partidul Romania Mare pentru ca ” au simtit ca le este furata tara” si asa au simtit dinsele ca acest partid le reprezinta aspiratiile; in tara in care personaje oportuniste ca Vadim Tudor au devenit cu timpul chiar “simpatici” poporul s-a obisnuit cu “glumele” promovate de televiziuni dubioase gen Antene. Este riscant sa te atingi de simboluri chiar si cu o floare, te poti atinge de Turda, Besoiu, alti multi actori si cintareti indragiti de publicul larg care sint suspectati ca au colaborat cu securitatea fara a risca calificative de talibani, obsedati anticomunisti, in tara unde la ceremonia de inmormintare a poetului Adrian Paunescu toata “lumea buna si sufletista” compatimea impreuna la Antene cu politicienii Ponta si Antonescu “profund afectati”. Totul este de un tragi comic care te paralizeaza. De aceea cred ca este momentul unei reconcilieri, incetarii dialogului(monologului) intre surzi si predarii stafetei celor mai tineri care sa se respecte si sa-si acorde credit reciproc.

 • InimaRea

  Mara: Mi se pare corecta perceptia dv, inclusiv in ce priveste “liniadreapta”. Doar cu “talibani” n-as marsa fiindca nu li se potriveste celor vizati, chiar daca ei arata astfel. “Sa ma explic” (imi place rau chestia asta de la ioncristoiu, rareori ma pot abtine de la a o folosi. In special, imi place sugestia de profunzime ce trebuie descifrata rabdator celor mai grei de cap, ori celor carora le sint interzise mari mistere ale existentei).
  Practic, avem un singur partid parlamentar romanesc, unul de tip uniune social(ist)-liberala. Partidul Democrat (din coasta lui Ilici ori de sub mantaua lui, as you like it) era afiliat la Internationala Socialista. Astfel fiind, s-a aliat cu PNL si a format ADA -- o uniune social(ist)-liberala. Dupa care, si-a tras o buna halca din PNL, devenind o uniune social(ist)-liberala pe cont propriu. Pe care a a inscris-o la populisti -- suspectati a fi mai curind crestin-democrati decit socialisti, de Dreapta -- adica. Dar guverneaza impreuna cu UNPR, partid scurs din PSD si autodeclarat de Stinga.
  Cu toate acestea, “talibanii” denunta nonstop “struto-camila USL”, incompatibilitatea doctrinara dintre liberali si socialisti. Cind tot ce e adevarat, in povestea asta, este ca USL nu s-a contopit doctrinar, cum a facut PD cu PNL-defectat, dar coabiteaza la fel de normal cum PDL cu UNPR.
  Astfel ca intreaga scena politica romaneasca are unul si acelasi tata -- Ilici. Totusi, “talibanii” le scot ochii cu paternitatea ticaloasa doar pesedeilor, renegind-o pe a pedeleilor. Cumva, ar avea si ei dreptate fiindca PDL n-are mama, n-are tata, a fost facut cu o matusa dar nu se stie de catre cine.
  In trecat fie spus, asta explica simplu cum de sint atit de firesti trecerile dintr-o parte in alta -- in parlament si teritoriu. Nu la fel de simplu poate explica rivalitatea ciinoasa, a carei inconturnabila realitate tin amindoua partile sa o afirme cit mai des si raspicat. Dar venind ele din aceeasi mama mincinoasa si zimbareata, nu-i clar ca se lupta pentru “greaua mostenire”, chit ca una din ele este cam din flori renumite pentru violaceul lor gitane?
  Ei, saracilor “talibani” nu le-a spus nimeni toate astea, asa ca ei pling la mormint strain si se-nchina la chiar Necuratul pe care-l urasc patimas. Atunci, ar fi doar intens-sentimentali, nu talibani -- niste caraghiosi. Faptul ca “o fura” oripeunde-ar scoate capul ii doar indirjeste intru ‘adevarul lor”.

 • let it snow

  Cu tot respectul pe care vi-l datorez, va rog sa inventariati si parerea mea critica: acest articol nu e nimic mai mult decit o oda adusa demagogiei, discursului gol de continut, lipsit de cea mai neinsemnata idee. Baiatul asta ar fi fost, daca nu se schimbau vremurile, un mare propagandist UTC sau PCR, un pupincurist ceausist gazduit de Scinteia s.c.l., un vorbitor pe la congrese si un participant nelipsit la chiolhanurile discrete de dupa sedinte, prapaduri culinaro-sexuale avind in meniu cognac Dunarea, porc, vitel, pulpe de pui, vinat, sarmale, ciorbe, Busuioaca/Jidvei si pulpe de dansatoare populare atunci cind nu erau suficiente pulpe de activiste la masa.

  Am trait vremurile alea si stiu despre ce vorbesc. Recunosc oportunismul activistului din nascare dupa prima fraza rostita. Rar am vazut demagog mai inzestrat, in vremea ticaloasa a sedintelor ceausiste, decit cioflingarul asta.

  De unde ma uit eu, e un nonsens ca dvs, anti-totalitarul, sa promovati astfel de gargaragii populisti submediocri, vectori infecti ai tuturor totalitarismelor. Pur si simplu nu va inteleg.

  Cenaclul literar e una, politica, alta.

 • Dorin Tudoran

  @let it snow
  Nu doar ca am inventariat parerea dvs; am si “publicat-o”

  Toate cele pe care le afirmati sunt presupuneri -- “ar fi fost”. Deocamdata, nu e. Cred ca va reamintiti: “Daca avea roate, bunica ar fi fost bicicleta”. Deocamdata, “bunica” nu are roate.

  Daca aveti un instinct atat de puternic incat sa recunoasteti “oportunismul activistului din nascare dupa prima fraza rostita”, ati putea face o avere considerabila la cati oportunisti sunt in Romania si la cata nevoie nationala exista sa scapam de ei. Am spus “ati face”, dar nu sunt sigur ca si faceti; deocamdata.

  Dl Craciun nu trebuia sa traiasca inainte de 1989 pentru a fi pupin. Slava Domnului, pupinajul este in floare azi. Aveti vreo dovada ca dl Craciun este pupinul cuiva?’

  Anti-totalitarii se pot insela si ei. Dar in cazul de fata ce nu vad este totalitarul Claudiu Craciun sau totalitarismul pentru care pledeaza. In discurs vorbea, parca, impotriva dictaturii; fireste, o dictatura de orice fel.

  Nu ma intelegeti? Imi pare rau. Dar, suntem chit -- nici eu nu (va) pot intelege cum de puteti emite atatea verdicte pe secunda, fara sa aduceti nici o proba.

 • Oana Vasiu

  Probabil comentariul meu este insignifiant pe langa toate discutiile pe care le-am citit mai sus. Simt nevoia sa comentez doar pentru a-mi exprima mandria ca acest tanar e, la fel ca si mine, parte din “generatia tanara”. El este un model, pentru toti cei care vor sa vada, ca avem un cuvant de spus si altundeva decat in camerele de camin, unde discutam politica si ajungem sa ne certam ca unul zice asa si altul zice pe dos, sau pe Facebook, unde postam fel si fel de comentarii-teorii despre ce si cum “ar trebui facut”.
  Jos palaria in fata unor tineri precum Claudiu Craciun, jos palaria in fata unor oameni precum Dorin Tudoran, pentru ca sustin asemenea tinere sperante ale Romaniei.

  Cu respect, Oana Vasiu.

 • Pingback: Deşteptarea “cetăţeanului turmentat”! Sau, în căutarea cetăţeanului invizibil « Gogea's Blog()

 • Claudiu Craciun

  Stimate domnule Tudoran,

  Va multumesc pentru articolul Dvs. Le multumesc si celor care au intervenit pe forum.In primul rand pentru ca au ales sa nu fie indiferenti si ca si-au articulat opinia si au facut-o publica.

  Am citit articolul cu bucurie. Si nu pentru ca ati apreciat discursul meu si normalitatea gesturilor ci pentru ca am simtit ca ati avut o reactie la randul Dvs. sincera. Lucrurile importante se spun in cuvinte simple. Daca le spunem si cu sinceritate ne facem noua si celorlalti un imens serviciu.

  Cititorii Dvs. au inteles mesajul chiar daca nu au fost de acord cu el. Aceasta intelegere descopera ceva mai profund insa. In zilele trecute am fost acuzat ca sunt “‘omul USL” sau al cuiva. Un fel de hate-speech previzibil. Cei care impart lumea in doua tabere, in buni sau rai sau prieteni sau dusmani, nu au capacitatea sa observe nuantele, masurile si poate chiar inconsistentele. Au aversiune la diferenta si pluralism. Se simt inconfortabil cand apar voci care nu se integreaza acestei lumi simplificate si conflictuale. In al doilea rand, cei care se indoiesc de capacitatea unui om implicat de a fi liber si autonom, au la randul lor o problema. Daca pentru dansii oamenii nu sunt autonomi ei insisi nu pot fi autonomi. Tradeaza faptul ca ved oamenii exclusiv ca agenti ai unei vointe si persoane superioare.

  Piata este un exercitiu de solidaritate. Dar mai este si o imensa provocare pentru societatea romaneasca. Piata este o oglinda, chiar daca sunt 200 de oameni inghetati in ea. Reactia societatii romanesti este insa cea importanta.
  Si am observat aceste doua reactii, una maniheista si alta care suspenda autonomia individuala. Atat de profunda este problema societatii romanesti. Am ajuns sa tratam cu frica si neincredere orice stimul, orice mesaj, orice gest. Observam un om daca este trimis, provocat sau controlat de cineva si daca se integreaza in grupul dusmanilor sau al prietenilor.

  Dar a mai existat o reactie. Una relevanta si care este de natura sa ne dea speranta. Reactia oamenilor “normali”. A celor care vor nuante si mai presus de asta, sinceritate. Reactia celor care decid sa fie ei insisi sinceri. Nu e deajuns insa. Avem nevoie de asumare si de gesturi. Iesit in Piata sau format un ONG. Discutat cu prietenii sau o plangere administrativa. Reactiile la discurs mi-au aratat ca suntem mai multi decat credem. Am lasat insa spatiul public si media, triburilor partizane, entertainerilor vulgari si cetatenilor-consumisti.

  Piata va da sau nu jos Guvernul. Nu stiu. Eu personal mi-as dori insa ca Piata sa distruga aceasta lume rece a neincrederii in ceilalti. Un prieten din Piata intervievat de un reporter a raspuns ca am trait 20 de ani in frig. “‘Frig social”‘
  Are dreptate.

  Desi in Piata sunt -15 grade acolo este de fapt cald.

  Cu simpatie,
  Claudiu Craciun

 • Gheorghe Campeanu

  Am vizionat discursul dl-ui. Craciun, apoi am citit cu multa atentie schimbul de opinii de aici. Nu cred ca am eu de oferit o contributie demna de interes la toate cele discutate. Dar, ma alatur doamnei Oana Vasiu, si-i multumesc gazdei ca sprijina tinerii Romaniei, si, ca ne tine la curent pe mai varstinicii diasporezi.

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu

  Cititi, va rog, mesajul pe care l-am primit de la dl Craciun. Tocmai ii raspundeam.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Multumesc, tocmai il citeam. Si, pentru cei cu adevarat dornici sa cunoasca evolutia dezbaterii din cadrul generatiei sub 35 de ani, as recomanda foarte interesantul dialog dintre dl. Craciun si unul dintre tineii jurnalisti de la “Romania de la 0”, dl. Vlad Stoicescu. Nu am indicat link-ul, caci nu mai stiu care este preferinta gazdei inmaterie de eticheta.

 • Dorin Tudoran

  @ Claudiu Craciun

  Va multumesc pentru mesaj. Cei mai multi dintre participantii la acest forum au comentat discursul dvs de la Bruxelles cu multa simpatie. Altii -- cu prudenta sau rezerve. Cativa, sau macar unul dintre ei, cu patima.

  Acuzatiile nu pot lipsi in asemenea situatii. Daca m-as incumeta sa va ofer un sfat — macar in virtutea varstei si nu neaparat a priceperii — acela ar fi sa fiti foarte atent la “vecinatati care omoara”. Am avut de infruntat acest pericol si inca mai am o cicatrice doua.

  Un om din generatia dvs., Vlad Stoicescu, jurnalist de curaj si integru, v-a adresat o scrisoare deschisa pe noua platforma de comentarii si opinii pe care a creat-o impreuna cu doi colegi. Pun mai jos link-ul, fiindca el duce la un text critic (poate prea critic pe ici, pe colo, dar sincer) ce va poate ajuta nu doar pe dvs. si colegii din jurul dvs., ci pe toti cei care se inhama la o treaba foarte dificila. Stiti bine ca “Perceptia este, uneori, mai puternica decat realitatea”. Va doresc numai bine!

  http://www.dela0.ro/claudiu-craciun-si-tragedia-nuantelor

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Am dat eu link-ul

 • Gheorghe Campeanu

  Vazut. Multumesc. Didn’t meant to steal your thunder.

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Stiu.

 • Pingback: Claudiu răspunde: “Hate-speech!” – “Democrația originală reală.” De la Ion iliescu la Claudiu Crăciun. | În Linie Dreaptă()

 • Draga Dorin,
  recitind ce ti-am trimis pe e-mail-ul personal, cred ca pot posta si aici, ca un comentariu inca “inghetat”:
  “… la prima citire (ca ofiter de graniceri in rezerva, cu Tratatul… lui Clausewitz in minte) zic asa: daca te afli, in timp de razboi, in spatele liniilor inamice, este nu numai permis, dar esti chiar antrenat ca in caz de nevoie sa folosesti, pentru a transmite mesaje importante, orice mijloace, inclusiv transmisiunile inamicului!
  Daca, insa, apar dubii in ce priveste identificarea corecta a liniei de front in spatele careia se afla Cl.C., atunci nu mai stiu ce sa zic. Deocamdata.”

 • “hate-speech”?

  apropo de pluralism:
  1.blogul nostru a fost, din cite cunosc eu, singura voce ne-elogioasa fata de discursul tau, singura voce care a iesit din linie. prin urmare, se face vinovata de “hate-speech”;
  2.banuiesc ca ai vazut ce spuneau crin si daniel constantin (covorbitorul din partiul lui dan voiculescu) despre cei care nu ti-au aplaudat discursul? ca ar merita deconspirati;

  cum era cu pluralismul?

  apoi, ca tot te mindresti cu pretinsul tau apolitism:
  Sept. 2008 – Mar.2009
  Funcţia sau postul ocupat: Consilier, Coordonator
  Numele şi adresa angajatorului: Unitatea de Planificare Strategică, Direcţia Politici Publice, Secretariatul General al Guvernului.

  Iun. 2006 Sept- 2008
  Funcţia sau postul ocupat: Expert, Coordonator
  Numele şi adresa angajatorului: Unitatea de Monitorizare şi Evaluare, Direcţia Politici Publice, Secretariatul General al Guvernului.

  Feb. 2004 – Apr. 2005
  Funcţia sau postul ocupat: Expert
  Numele şi adresa angajatorului: Unitatea de Politici Publice, Secretariatul General al Guvernului.

  -unul dintre contributorii nostrii(Liviu Craciun) se intreba: “… o fi vorba despre speranta de a recupera postul pierdut dupa detronarea democratiei taricene si instaurarea dictaturii portocalii?”

  multumesc.

  p.s. am actualizat postarea cu interventia ta de aici.

 • Dorin Tudoran

  @ costin

  Sunteti din ce in ce mai departe de subiectul discutiei: discursul dlui Craciun de la Bruxelles.

  V-as ramane indatorat, daca in viitor cand veti veni pe acest forum — unde sunteti binevenit! — nu ati aduce si insinuarile de pe site-ul dvs. Celalatt domn Craciun (Liviu) este indrituit sa insinueze ce si cat doreste pe site-ul dvs., aici mai putin.

  Puteti propune un discurs alternativ celui al dlui Claudiu Craciun de la Bruxelles din care sa ne lamurim de superioritatea abordarii dumneavoastra a temelor fierbinti? Fiindca doar a sicana pe cineva care isi asuma un gest public doar de dragul sicanatului nu mi se pare treaba serioasa.

  Cele bune.

 • discursul lui Claudiu Craciun a fost analizat in postarea mea. acum discutam despre eventuala lui buna credinta, de care eu ma indoiesc profund. “celalalt craciun” si-a argumentat parerea prin informatii. deocamdata Claudiu nu a facut decit sa aduca acuzatii de “hate-speech”, ceea ce cel putin ridicol.

  un discurs alternativ? lustratie, nu cai verzi pe pereti. in nici un caz suete cu subiectii victimelor acestei eventuale lustratii, dan voiculescu si ion iliescu, intru cistigarea simpatiei naivilor vulnerabili la limbajul de lemn.

  Claudiu se pretinde a fi ceea ce nu este, iar daca cei care inteleg asta se fac vinovati de “hate-speech”, atunci imi astept “demascarea” la antena3.

 • Dorin Tudoran

  @costin

  Am senzatia ca vorbim limbi diferite. Cu ce drept faceti afirmatia ca un om se pretinde ceea ce nu este fara a aduce probe?

  Daca ce am citit eu pe site-ul dvs. este analiza discursului, scuzati-mi franchetea, va inselati. O insiruire de reprosuri nesustinute mai de nimic.

  Lustratie in 2012? Chiar va arde de glumit. Chiar credeti ca asta este azi solutia iesirii din tot felul de crize, inclusiv din criza morala? Trenul lustratiei a fost pierdut de mult. Azi, n-ar fi decat un act simbolic, si lumea moare de foame, paraseste Romania din disperare etc. iar actele simbolice nu mai pot rezolva mare lucru.

  Din cate inteleg, nu dl Claudiu Craciun a cerut sa fiti “demascat” si nici nu cred ca ar fi dispus sa se angajeze intr-un asemenea efort. Ce sa demaste? E limpede, nu e nimic de demascat: il hartuiti fara a propune nimic mai bun.

  Nu e chiar nici o urma de “hate-speech” in comentariile de pe site-ul dvs.? Scuzati-ma, inseamna ca nu cititi forumul site-ului. Sa va dau eu exemple de comentarii care n-ar trebui sa-si gasesca locul intr-o asemenea dezbatere? N-am timp chiar de toate futilitatile de pe lume. Orice om de buna-credinta care intra pe site si se uita la modul cum se trage acolo, din toate pozitiile, asupra dlui Claudiu Craciun poate vedea la ce ma refer. Cineva chiar afirma (cu durere?) ca nu-i mai puteti pune piedici dlui Craciun.

  Inca o data — singura dvs. sansa este nu aceea de a pune cuiva piedici, ci de a demonstra, printr-un discurs superior celui blamat, ca sunteti o alternativa mai fericita. Pana atunci…

  Cum se spune, “Unde-i marfa?”

  Cele bune!

 • intradevar, vorbim limbi diferite.

 • buna seara

  sint “celalalt domn craciun” si as avea citeva observatii (semantice?) in privinta ‘sicanelor’ si ‘insinuarilor’ de care pare ca sint acuzat mai sus

  -- nu am insinuat nimic in privinta d-lui craciun; dimpotriva, am spus pe fata, de-a dreptul, ceea ce am avut de spus: un domn angajat la Secretariatul General al Guvernului pe aproape intreg parcursul legislaturii trecute (informatiile sint luate din CV-ul public al d-lui craciun) nu poate fi considerat parte neinteresata politic in revenirea la putere a fostilor sai angajatori; nu fara niste explicatii convingatoare in privinta neutralitatii acestuia, fara o eventuala indicare a unui moment al separarii; sau, in fine, dl in cauza si-ar putea recunoaste angajarea politica -- nu e o crima, ar fi doar o dovada de onestitate

  -- de asemenea, nu cred ca acest aspect poate fi considerat sicana; dimpotriva, mi se pare esentiala stabilirea credibilitatii unei persoane care ne invita la demolarea intregului sistem actual; sau in noul sistem al ‘democratiei reale’ va fi legalizat conflictul de interese?

  pe de alta parte, as relua o intrebare la care dl craciun nu a dat raspuns: in ce tara democratica jandarmeria nu ar fi intervenit in momentul in care o parte dintre demonstranti devin violenti, sparg vitrine, incendiaza si jefuiesc proprietati private si publice? a fost bruscat vreun protestatar pasnic in afara ariei acelor incidente sau inainte sau dupa acele incidente?

  in schimb dinsul spune la bruxelles (iar dvs considerati ca ati ascultat un discurs normal al unui roman onest): “dialogul nu înseamnă să trimiteţi trupe de ordine care să bată oamenii.”

  insinueaza cumva ca traim intr-o dictatura in care manifestantii pasnici sint brutalizati de politia politica? asta este normalitatea la care ne invita dl craciun -- cind ne displace formatiunea de la putere am putea renunta temporar la onestitate daca am constata ca aceasta ne incurca in lupta noastra? cum ar fi procedat jandarmii democrati ai d-lui craciun intr-o situatie similara?

  daca o sa-mi spuneti ca este posibil ca unii jandarmi sa fi facut exces de zel, va voi raspunde ca da, e posibil; exista din cite stiu si citeva urmariri penale declansate punctual impotriva unora dintre acestia; nimic pina acum nu indica insa vreo deviere institutionalizata de la normele unui stat european; chiar sa fi reusit basescu sa ascunda abuzurile in masa de zecile de camere ale antenelor, realitatilor, manifestantilor, etc?

  in fine, daca in democratia d-lui craciun indoielile in privinta onestitatii sale sau parerile contrare sint calificate drept hate-speech, eu unul nu-mi doresc sa ajunga la putere nici el, nici altii care gindesc ca si el; prefer “dictatura” in care “iesi afara, javra ordinara” este acceptat ca slogan legitim, chiar daca suburban (si nu, eu nu l-as utiliza nici macar impotriva lui ion iliescu)

  sa auzim numai de bine!

 • Dorin Tudoran

  @liviu craciun

  Bun sosit!

  1. Tehnicienii (tehnocratii) care lucreaza (unii ca functionari publici) in structuri guvernamentale nu sunt, cu toti, angajati politic. Ar fi absurd sa se continuie cu politizarea tehnocratilor, proces in curs inca de la primul guvern post-decembrist. Am citit pe site-ul In linie dreapta un comentariu in care i se reprosa “celuilalt dom Craciun”, Claudiu, ca in vreme ce se plange de actuala guvernare, opera sa este inca in programa analitica, este inca studiata in facultati. Deci, dupa capul celui ce trimite comentariul ce ar trebui facut? Sa scoatem din programele de studiu opera unor tehnicieni doar pentru ca ne sunt antipatici sau au alte optiuni politice decat ale noastre?
  2. In privinta violentei nu exista discutie: este inacceptabila.
  3. Nu o sa va spun ca “este posibil ca unii jandarmi”…, o sa va spun direct, da, am vazut scene rusinoase de brutalitate apartinand unor jandarmi. Dar cum folositi “unii jandarmi”, putem folosi si “unii manifestanti”, nu? Nu toti au fost si sunt “mahala”, “pegra” si “viermi”. Cu alte cuvinte, nu toti au fost sau sunt violenti ori veniti la demonstratii doar cu gandul de a sparge geamuri etc.
  4. Este dreptul dvs. sa va doriti cine sa vina la putere sau cine sa ramana la putere etc., dar in privinta sloganelor si a compozitiei unei demonstratii, asa cum am mai scris pe acest blog, nimeni nu poate

  avea un control suficient de mare spre a evita excesele. (Odata -- pentru “John Galt”)Iesiti in strada, oamenii sunt greu de controlat. Intelepciune politica inseamna sa eviti iesirea oamenilor in strada.
  5. De acord, sa auzim numai de bine, ca de rau s-a saturat toata lumea sa auda; s-a saturat chiar si de rau
  in sine…

WP Admin