≡ Menu

Alina Mungiu – Pippidi: Moldoveni, nu va încuiaţi singuri în închisoare!

desen & © alex dimitrov

Alegerile rareori aduc ce vor oamenii. Dar de fiecare dată, fără ca lumea să îşi dea seama, alegerile îi refesc pe oameni de ce e mai rău, şi anume de lipsa lor. E destul de rău că ai o alegere limitată: dar e infinit mai rău să îţi fie negat dreptul de a alege, de a nu fi consultat deloc.

Republica Moldova, ţara din care vin trei bunici de ai mei, de pe Nistru şi din Cahul, şi unde ruşii au împuşcat fără judecată pe tatăl bunicii mele şi pe fratele ei de nouăsprezece ani în anul 1940 nu are de ce să fie recunoscătoare României. E un model despre cum pot nişte servicii secrete (ale noastre) să pună umărul la „salvarea” unei ţări (de un an o vor şi pe cea mare să se joace cu ea), prin oligarhi (Mr. P), oameni de afaceri corupţi, agenţi incompetenţi şi politicieni cu mîna întinsă. Nici lumii occidentale nu are de ce să îi fie prea îndatorată: de cinsprezece ani OSCE se bîlbîie în Transinistria, scoţînd la iveală monumente de laşitate europeană. Nici americanii nu sunt mai prejos: cînd nu au bătut cîmpii despre NATO, care putea servi cel mult la a-i provoca pe ruşi, au dat sfaturi din păcate puse în practică despre cum trebuie organizat statul, de parcă pe al lor l-au organizat ei şi nu l-ar fi primit moştenire de la nişte strămoşi ceva mai luminaţi.

Cel mai puţin însă datorează Moldova Rusiei, şi angajamentul lui Igor Dodon că va anula acordul de asociere al Moldovei cu UE şi o va asocia Rusiei este un blestem, nu o promisiune electorală. Moldovenii trebuie să ştie că nu există reciprocitate cu Rusia, că acordurile de liber schimb cu ei sunt întotdeauna avantajoase chiar formal numai ruşilor, din Asia Centrală la Marea Neagră. Dacă Rusia ar avea curajul concurenţei libere, nu a aceleia în care un bandit pune arma la gîtul unui prizonier Rusia ar fi avut ea însăşi, demult, un acord de liber schimb cu UE. Nu eare, pentru că nu a aflat cum să faci comerţ fără şantaj.

Europa putea să ignore Moldova complet. Dar nu a făcut-o. Moldovei i s-au ridicat vizele, şi i s-a deschis o uşă. Nimeni nu a invitat-o să intre, pentru că nu e gata. Dar ar fi sinucigaş din partea Moldovei să zăvorască singură uşa pe dinăuntrul a ceea ce se va dovedi, o dată în plus, o închisoare. Or cine votează cu Igor Dodon asta face. Face din Moldova o anexă a Găgăuziei.

Cine e Maia Sandu? Eu am întîlnit-o o singură dată. În schimb am întîlnit zeci de tineri moldoveni, în vestul Europei, unde trăiesc, şi toţi mi-au vorbit despre ea. E alegerea copiilor voştri. Dacă aveţi altă alegere decît ei, sau cei mai buni dintre ei, îi încuiaţi pe afară şi n-o să-i mai vedeţi. Dacă vreţi ca tineretul să fie o parte din viitorul vostru şi să nu deveniţi încă o colonie de pensionari a URSS alegeţi ce au ales deja cei tineri, ce a ales Parlamentul European, ce a ales diaspora voastră, din care mă consider făcînd parte şi eu, şi fratele meu, care nu ia nici un premiu de film fără să amintească de originile noastre basarabene.

Bunica noastră nu m-ar fi iertat dacă nu aş fi scris textul ăsta, nimica toată faţă de ce merită Moldova, pe un aeroport din lumea mare, dar cu gîndul la voi.

Alina Mungiu

 

 

 

 • Liviu Antonesei

  E tare complicat şi m-am trezit tîrziu…Dar nădejdea moare ultima!

 • Dezideriu Dudas

  Azi m-am bucurat cand pe site-ul Romaniei curate al d-nei AMP a aparut comentariul meu de mai jos asociat articolului : “ Subprefectul de Giurgiu a fost reținut pentru că a încredințat unei platforne online neautorizate sarcina încasării amenzilor rutiere”
  COMENTARIUL :
  ” Daca banii incasati s-ar fi transmis integral statului si “platforma online neautorizata” si-ar fi retinut un comision rezonabil de administrare ( specific cazurile similare din sistemul institutional romanesc si international ), n-ar fi fost nicio problema. Mai mult, autorizarea ar fi trebuit data de o autoritate de reglementare nu de vreun minister strafulgerat de “dragostea de patrie” sau de “drepturile omului”…., notiuni care aproape ca au devenit antonimice, anti-sorosiste respectiv sorosiste. Tipul acesta maniheist de prezentare ne insulta inteligenta. Nu ca ne-a mai ramas mare lucru din ea in urma fluviilor de irationalism care vin ( pro- si anti- , intr-un “personalism global” ce l-ar face gelos si pe C.R. Motru, desi e vorba de aceasi “energie” de la “solenoid”….)…Dar pana si fluviile se varsa in mare, ca in Absurdistan….
  Nu sunt fluvii in lume cate mari si oceane le pot cuprinde…Mai mult, suprafata acestora din urma tot creste….Datorita paragrafului anterior, abia acum am inteles si de ce. Daca in 1996 – 2000 ceea ce am scris mai sus a fost legea, in 2000-2004, faradelegea, iar dupa 2005 a venit “duba Dreptatii si Adevarului”…. si acum fostul “sofer” canta slagarul international pentru “fraieri” ( locuitorii Absurdistanului ), “huța – duba” ( n.a. : merge mai bine « huța-huța cu dubuța » ? ), demascandu-i intinarea nobilelor idealuri de cand era el la volan…. , macar acum poate ne revenim….MIZEZ pe inteligenta si empatia “Romaniei Curate”. Da’ nu prea mai am bani….”

  P.S. Ce legatura are cu textul dedicat Republicii Moldova ? Efortul transformarii este urias si continuu, in plus, presupune Dreptate si Adevar nu doar in vorbe….Si eu as vota Maia Sandu, desi stiu ca si atunci cand a fost Maia Sandu la noi ( Emil Constantinescu ), tot n-a fost bine ( ‘ cela « prost » si prea infrant, ‘ista-nterioru’, prea destept si prea invingator inainte de a deveni anti-ce-a-fost, adica ‘geaba…)….In rest, la noi, numai « gresiti »….iar dupa 2005, povesti nemuritoare….care-l asteapta inca pe Harap-Alb….care ori va veni ori se afla bine camuflat printre « oamenii Spân ». Din pacate ( in acest context poate fi si « din fericire » …) Republica Moldova n-are cum scapa de « gresiti », cel putin nu pe termen scurt sau mediu…N-ar trebui inceput de aici ? Apostazia in acest caz ( nu in stil Noica, gen « Rugati-va pentru Alexandru » ) ar tine de faptul ca rezultatele politicilor publice ar trebui evaluate nu in functie de cine e gresit sau nu ci de rezultate-rezultate….Am inteles ca gresitii sunt gresiti, dar rezultatele nu pot fi doar rezultate ? De ce tot timpul trebuie sa le asociem unora care « stim noi » ca sunt gresiti si deci, sigur nu e ceva in regula acolo….Nu putem trece la alt nivel ? Vestea buna e ca a mai trecut o luna, am luat salar’…. si mi-au mai intrat ceva bani. A MIZA pe cineva, ceva….fara a plati, se pare ca te exclude din joc….Trebuia insa sa ai si cu cine, si cu ce, privind si de jos in sus ( sau, aici, in sens direct, de sus in jos…)….In acest context « banii » tin de capacitatea noastra de a deveni parte a unui proiect de transformare asumat iar « salariul » proiectia lunara a activitatii, musai terminata printr-un raport. Eu stiu ca bunicii si parintii nostri erau si sunt fericiti daca noi suntem bine. Asta nu cred ca se va schimba. « MIZA » mea e mult mai mare si « jocul » mult mai lung decat se poate intelege din « jocul mizelor » de mai sus….AMP mi-a dat o perspectiva prin care as putea crea un baraj urias in fata fluviilor de irationalism de care scriu in COMENTARIUL de mai de mai sus si le explic mai mult blocajul la nivel de efecte-scopuri in acest P.S. : FONDUL DE INVESTITII ROMANIA-MOLDOVA ! Voi reveni pe subiect, in timp, in functie de delimitarile institutionale pe care le voi promova, urmari si finaliza. Apoi va urma momentul alegerii….Intr-adevar, maine poate fi un moment crucial.

 • neamtu tiganu

  Ultima, ultima da tot moare

 • Dezideriu Dudas

  Daca n-ar fi fost Ion Creanga, Dracula iesea “cel mai mare roman” iar Stefan cel Mare era trecut la fraieri…..Richard Wurmbrandt s-ar fi batut pe undeva in coada clasamentului cu Mutu…. iar Nati Meir ar fi avut numai ghinion in Romania…..In plus, Sofia Nădejde ar fi dat denumirea organizatiei de femei la PSD….iar Bratianu ar fi prins locul 2. Romanii au nădejde cat n-are moartea speranta….E drept insa, ni s-ar fi vazut prea strident atunci margelele ‘celea nemuritoare pe la gâturi ( aceleasi…)…., ajunse la “vanzatorii” actuali dupa ce au slefuit la ele toate marile “civilizatii politice recente” care “i-au expulzat” in(spre) cautarea unei lumi mai drepte….

 • Mă tem că e zadarnic. Destinul Basarabiei e pecetluit.
  Aș vrea să existe o singură speranță, dar nu e. Republica Moldova e un stat captiv și așa va rămîne.
  Le țin pumnii prietenilor mei să poată măcar fugi. E groaznic, dar altceva nu mai văd.

 • Mattei

  Rău este să nu ți se permită să alegi, mai puțin rău este să ai parte de o incitare la alegere printr-o limitare a opțiunilor, dar cel mai rău, răul științific este acela în care poți alege liber și cu entuziasm o variantă absolut necesară destinată negocierii pe sub masă. Nici ruletă, fie ea rusească, nici alte variante de noroc instituționalizat ad-hoc, ci știința negocierii peste un stat neviabil.
  Dezamăgirea este mai rea decât scepticismul, în aceste condiții. Pentru că tinde să fie științifică, nu doar rezultat temporar al entuziasmelor unificate în abstractiuni.

 • DG Ontelus

  A. Monciu-Sudinski, ,,Guliver” (fragment, în volumul ,,Rebarbor”, 1971)
  ,,Râdeam cu hohote, din ce în ce mai tare, mă scuturau sughiţuri, suspine de râs.
  -- Tu de ce râzi? zise brusc.
  I-am arătat printre lacrimi, scuturându-mă încă de spasmele acelea nefireşti, tăbliţa strâmbă, negeluită de la intrare. Pe tăbliţă scria: LIBERTATE ŞI RAŢIUNE.
  Arătam către ea şi râdeam.
  -- Ce râzi? Ce găseşti de râs?
  Hohoteam, nu puteam spune nimic.
  -- Nu-ţi permit, auzi, sunt cuvinte sfinte, idiotule, cum îţi permiţi? Îţi interzic categoric, mucosule, tu auzi? Să nu râzi!”

 • DG Ontelus

  enciclopedia// percepției cu un cuvânt înainte/ de academician profesor universitar doctor docent/ lucrarea este rodul muncii/ unui colectiv de specialiști/ din diferite domenii/ de la filosofie psihologie biologie/ și până la tehnologia informației inteligență artificială/ fizică și teologie sunt prezentate ultimele achiziții/ conceptuale metodologice epistemologice/ abordarea diacronică dar și sincronică/ oferă o perspectivă integratoare asupra/ vastei fenomenologii a percepției/ înțeleasă ca interfață între fizic psihic și realitate

WP Admin