≡ Menu

Albatrosul Băsescu și plumbul Udrea (Update)

De voie, de nevoie,  președintele Traian Băsescu s-a (re)întors ”cu fața la popor”. Rămâne de văzut dacă și poporul se va reîntoarce cu fața la dl Traian Băsescu. Deocamdată, aș observa că repoziționarea președintelui este de salutat, dar nu este și completă: reîntors ”cu fața la popor”, dl Băsescu trebuie să întoarcă definitiv spatele unor personaje-balast, gen Elena Udrea.

Nu știu câtă lume va vota la referendumul din 29 iulie, nu pot bănui care va fi diferența dintre intenția de a vota și participarea la vot, dar sunt sigur că procentajul constituit de doamnele și domnișoarelor care se vor prezenta la urne pe tocuri înalte cât turnul Eiffel, cu poșete Vuitton sau Hermes, ochelari de soare Prada, în pantaloni Armani bine strânși pe pulpe, genunchi și glezne, energice posesoare de hoteluri și autoturisme Mercedes-Benz și gata să absoarbă cât mai multe fonduri europene nu va fi unul copleșitor. Mai ales în România rurală și a sutelor de orașe și orășele.

De data aceasta, carismaticul Traian Băsescu se va confrunta cu un val de ură de proporțiile unui tsunami. A lupta și cu un al doilea val – mai înalt și mai furios – stârnit de personaje ca dna Elena Udrea este un risc enorm fie și pentru un oțelit lup de mare.

Chiar dacă procentajele oferite de firme de sondaje manipulate de adversarii politici ai dlui Băsescu sunt voit-alarmiste, se vede cu ochiul liber că președintele Băsescu nu mai are azi sprijinul popular de care s-a bucurat cândva. Asumarea unor riscuri inutile poate provoca înfrângerea.

Dna Elena Udrea este capabilă astăzi să ofere cantități substanțiale de ură care să stârnească împotriva dlui Băsescu mai mult de jumătate plus unu dintre votanții la referendum/jumătate plus unu dintre cei aflați pe listele de alegători. Deși unul dintre realizatorii celebrului pictorial dedicat fostului ministru al turismului și dezvoltării a informat țara că dna Udrea nu prezenta nici un semn de celulită, celulita politică de care este atinsă dna Udrea astăzi poate fi observată ușor și fără să ai un doctorat în științe politice.

 

Copyright 2012 - ION BARBU

Preferând mișcările tactice (pripite, aducătoare de câștig pe scurtă durată și dezinteresate de respectarea tuturor procedurilor legale) în defavoarea celor strategice (bine gândite, inatacabile din punct de vedere al procedurilor folosite și garantând câștiguri politice de lungă durată), USL a oferit, fără să vrea, președintelui Băsescu prilejul de a fi perceput ca o victimă și șansa enormă de a (re)deveni un fel de erou național.

Dna Udrea și PD-L se agață de această șansă ca înecatul de pai. Să nu uităm că nu dl Băsescu a fost emanația PD-L, ci PD-L a apărat ca răspuns la nevoia dlui Băsescu de a avea un partid și democrat, și liberal, și cu volan pe dreapta, și cu volan pe stânga. Fără dl Băsescu, vehicolul politic PD-L nu ar fi apărut. Numai că azi, dl Traian Băsescu este prea încolțit pentru a avea puterea să lupte simultan și pentru șansa de a-și duce la capăt mandatul, și pentru readucerea PD-L la putere. S-ar putea ca nici măcar lanțul de erori marca USL să nu-l poată ajuta într-un asemenea pariu sisific. De aceea, nu este înțelept să se lase căpușat; nici măcar electoral.

Poate că dna Udrea nu greșește afirmând, cu tupeul ce a făcut-o un brand de partid: ”Toţi cei care cred că Traian Băsescu şi-a epuizat capitalul de încredere şi capacitatea de a atrage susţinerea românilor vor avea o mare surpriză pe 29 iulie. Din acel moment, atât Crin Antonescu, cât şi Victor Ponta vor fi istorie.” Numai că, până una-alta, istorie este dna Udrea. Și n-ar fi rău pentru dl Băsescu ca dna Udrea să se afle în vacanță, măcar până la 1august, dacă președintele nu ține să devină el însuși istorie după 29 iulie.

Dacă președintele Traian Băsescu este un albatros care încearcă să se ridice încă o dată în văzduh, dna Elena Udrea s-ar putea dovedi plumbul placat peste niște aripi și așa suficient de obosite. Și dna Udrea nu este singura statuie de plumb care-l poate țintui definitiv pe dl Băsescu în afara Palatului Cotroceni, dar este cea mai stridentă dintre ele.

Se știe cât de mult îi displace dlui Băsescu plagiatul, dar, cum puțină lume se sinchisește în România de proasta faimă ce însoțește această “formă supremă de admirație”, merită să-și asume riscul de a se dedulici la plagiat și să-i spună dnei Udrea: ”Ciocu’ mic și fă pași!…”

 

Copyright @ poporul.ro/ziarul gandul

Nu-i înțeleg nici pe cei covârșiți de certitudinea că pe 29 iulie președintele Traian Băsescu va pierde, nici pe cei posedați de siguranța că dl Băsescu va câștiga. Singura persoană pe care o înțeleg este dna Elena Udrea: nu atât ieșitul unora din istoria curentă o frământă, cât o istorie căreia nu i se pot pune gene false la nesfârșit.

 

 

 P.S. CCR: “Legea referendumului, constituţională doar dacă prezenţa la urne este de 50% plus unu din persoanele înscrise pe listele electorale.” Din acest moment este limpede că dl Traian Băsescu se va reîntoarce la Cotroceni și își va continua mandatul. Este mai mult decât improbabil că în ziua de 29 iulie vor ieși la vot 9 (nouă) milioane de români. 

 • Florin Iaru

  🙂 La început, am crezut că procentul va fi mai strîns.

 • dinu adam

  imi place ideea cu muza Clio intruchipata in Betty Boop.
  d-na Udrea cred ca i-ar da presedintelui Basescu cea mai profunda dovada de devotament nu retragindu-se la minastire pina la referendum, ci pornind (poate nu singura, ci cot la cot cu Berceanu, Videanu si Flutur) o campanie kamikaze de condamnare cu minie proletara a dictatorului, care sa dezvaluie poporului felul in care a tradat Basescu sfintele idealuri PDL-iste si i-a lasat de izbeliste.
  n-ar fi imposibil sa-l scoata la vopsea pe Basescu cu asa o strategie, dar la ce bun?!

 • Deci, din două, una:
  1. vreţi să-i daţi o mînă de ajutor lui Traian Băsescu;
  2. vă place Elena Udrea şi, pentru că nu o puteţi avea, vreţi să o îndepărtaţi de Băsescu.
  Şi, totuşi, a treia variantă: nu vă interesează dacă Băsescu cîştigă sau pierde la referendum. 🙁

 • Pingback: Constituționalitatea a evaporat lovitura de stat | Teologie pentru azi()

 • Doamna T.

  La început şi eu credeam că dl Florin Iaru e om de caracter…

 • Domnule Tudoran, sper sa nu-mi luati in nume de rau sinceritatea, dar sunt destul de neplacut surprinsa de lipsa dvs. de sensibilitate umana si artistica in intelegerea relatiei cu totul speciale care il leaga pe albatrosul dumneavoastra de plumbul lui. Permiteti-mi sa va reamintesc doar cateva repere faptice din aceasta bonnie-and-clyde-iada miortitica: albatrosul dvs. a incalzit si a crescut plumbul la pieptul lui pana a facut din el “cel mai bun produs al PD-L din ultimii ani” (citat riguros din albatros). Albatrosul l-a numit, pe rand, pe plumbul lui, ba consilier prezidential, ba ministru peste un minister infiintat ad-hoc (prin transformarea unei simple Agentii a Turismului) si, ca o incununare suprema, l-a trimis ditamai seful peste porcoiul de bani de la UE, (the big portfolio, va amintiti?). Albatrosul a transformat-o pe “blonda de la Golden Blitz” in ceasul care dadea ora exacta de la Bucuresti, in Kill Bill-ul politicii romanesti, si, mai mult decat atat, in purtatorul lui de pasiuni, de dorinte ascunse si de proiecte funambulesti de santiere cu piscine, telegondole si patinoare, absolut necesare, nu-i asa?, reformarii unui stat invechit si prea din cale-afara de plin de mamicute, bebelusi, doctori, politisti, filosofi, parlamentari si, culmea, si cu doua camere legislative, in loc de o simpla garsoniera! Galatea albatrosului a devenit plumbul, (ei da, plumbul, pentru ca aici sunt acord cu metafora dvs., dar nu inteleg in ruptul capului de unde pana unde el e “albatros”) cu care Pigmalionul marin, (nascut pe pamant si care se forteaza zadarnic sa zboare) si-a ciuruit verbal, si nu numai, toti adversarii: mogulii si poporu’. Pana si ultimul admirator de vastes oiseaux des mers a inteles ca pentru a beneficia de un asemenea albatros trebuie sa accepte, fara cracnire, si plumbul adiacent, asa cum, prin anii ’80, ca sa te poti bucura de un Ernesto Sabato, inghiteai, “la pachet”, si “Cuvantarile tovarasului Santiago Carrillo” ori vreo brosurica de sfaturi pentru contabilii de C.A.P.-uri sau una pentru fermierii care se hotarau sa adapteze la bloc iepurii de campie.
  Dat fiind ca albatrosul s-a lipit de plumb si/sau viceversa ca turcul de pistol, ca petecul de sac ori ca marca de scrisoarea, n-ar fi, vorba tiganului, mai simplu sa facem altul? Un albatros mai nou, mai putin “plumbuit” de servicii -- unul care sa nu mai diminueze rolul si atributiile premierului si care sa fie in stare sa-si indeplineasca funcţia de mediere între puterile statului şi între stat şi societate?

 • Nicolae Prelipceanu

  E drept, si Elena Udrea l-a coborât pe dl Traian Băsescu, numai că, dacă ar fi aşa, lucrurile s-ar putea remedia destul de simplu. Din păcate, însă (şi mă uimeşte faptul ăsta), nimeni nu-şi dă seama de unde vine impopularitatea preşedintelui (încă) ales. Mi se pare limpede, de altfel s-a şi strigat explicit în mitingurile anti-Băsescu şi s-o mai fi strigând şi azi dacă nu s-or fi potolit, că această ură populară împotriva lui Traian Băsescu vine mai ales, subliniez asta, de la anunţul acela nefericit al măsurilor de austeritate din 2010, pe care preşedintele şi l-a asumat, uimind pe cei care ştiau că aşa ceva se anunţă de către primul ministru. Şi din acel anunţ, mai ales de la reducerile de salarii ale bugetarilor, plus impresia multora că s-au redus atunci şi pensiile, ceea ce nici nu s-a întâmplat. Şi aşa, s-a dus şi primul ministru al dlui Traian Băsescu, dar şi el însuşi se pare că se va duce repede pe acelaşi drum. O mai candida la primăria Bucureştiului? Pare că nu ar avea această intenţie…

 • P.S.
  Si eu as prefera un albatros “tranquille au milieu de l’épouvantement”, qui
  “Vient, passe, et disparaît majestueusement”, dar, malheureusement, imaginea unui asmenea albatros nu prea corespunde realitatii noastre.

 • Ignotus

  @Albmatrozul
  Vorba veche a unui romascan stablit pe malul inflorit al Bahluiului vijelios:
  SES AILES DE GEANT L’EMPECHENT DE CHIER!

 • WoodyRea

  @Ignotus
  Nani sumus… sed humeris gigantium basescianorum insidentes

 • Dorin Tudoran

  @Nicolae Prelipceanu

  Pacatoasa ipostaza aleasa de la inceput -- “presedinte jucator” -- l-a facut pe dl Basescu sa nici nu observa cand se substituie premierului. Sin cand iti place sa joci roluri mkultiplen intr-o piesa, nu trebuie sa te miri ca la sfarsitul spectacolului platesti si oalele sparte de altii…

 • InimaRea

  “…această ură populară împotriva lui Traian Băsescu vine mai ales, subliniez asta, de la anunţul acela nefericit al măsurilor de austeritate din 2010, pe care preşedintele şi l-a asumat…” -- Nicolae Prelipceanu.
  Imi pare exagerat spus “ura populara”. Stiu ca traim intr-o lumea a exagerarilor (stilistice) duse la paroxism, exacerbare, nebunie -- ce s-o mai dam pe dupa piersic? Dar acelea-s ca norii bolovanosi -- napraznic se sparg in capul nostru -- si pleaca. Tunetul, ca vesnica pomenire de tipul Voda-Lacusta ori Ciuma lui Caragea? Ar fi incorect si fiindca invazia lacustelor si epidemia nu se datoreaza celor doi domnitori, ei sint evocati ca pietre de hotar temporale, pentru evitarea pendateriei de a numi anii de nenoroc. Pe cind tunetul -- canonada propagandistica, mai curind -- este emanatia Regimului Basescu, inconfundabila sa marca in istoria (si politica) a tarii.
  Or fi si oameni care sa-l urasca pe Basescu dar nu-i vad in masse. Mai rau decit ura si mai trainic-emblematic perioadei este dispretul majoritatii romanilor pentru un om in care si-au pus nadejdea, si care s-a dovedit un golanas cu ADN de caid. Dispret de aceeasi natura cu cel pentru Iliescu, pe care nu-l mai uraste aproape nimeni azi, doar scuipa-n urma lui (si-a celor care-l tin in fereastra din motive care, oricum, nu de inteligenta ori bun-simt tin).
  Simt ca-i rost sa ma lungesc, asa c-o iau pe scurtatura (om mai vorbi, nu?): Dovada urii populare va fi daca voteaza DA peste 70% din romanii electorali. Probabilistic, sint sanse minime pentru un masiv vot popular, la 29 iulie. Pe asta se si bazeaza strategia lui Basescu: in conditiile unei participari de maximum 40%, orice rezultat e posibil. Acum ar da roade consecventa cu care a descurajat el implicarea cetatenilor in actul guvernarii. Tocmai de aceea isi si luase masura de precautie de a ridica pragul de vot in favoarea demiterii sale, la o inaltime inaccesibila exercitiului democratic de la noi. Adaugind si contextul -- foarte recente alegeri locale, miez de vara cu lumea deja plecata ori pe picior de plecare in vacanta, confuzia raspindita mestesugit despre “lovitura de stat”, “neconstitutionalitate”, “reactia strainatatii”; dar si vizibila graba a USL, care a rupt iar nu deschis pur si simplu larg usa spre un referendum deasupra oricarui dubiu, ceea ce-i afecteaza legitimitatea -- e de inteles precautia de a te pronunta despre rezultatul votului.
  Nu ca “lumea” n-ar vrea sa scape odata de Basescu. Dar “lumea” n-are aceleasi socoteli ca USL, iar alianta asta n-a fost in stare sa-i spuna de ce atita graba, ce ardea?
  Poate ca-n perioada urmatoare, USL sa inteleaga ca nu ura ii va scoate pe romani la vot ci pericolul -- sa-l descrie pe-ntelesul oricui, convingator, si-atunci va avea massa critica necesara victoriei finale. Altminteri, va fi o nenorocire nationala dupa care usurarea ca va fi iesit Antonescu din viata politica, si c-am scapat de Ponta plagiatorul, ii va ajuta pe romani fix ca o frectie la piciorul de lemn. Dar va fi vai de mama noastra, a tuturor!
  Inca exista pericolul ca forta tactica a UNPR (+ minoritati si UDMR) sa basculeze inapoi, si iar am avea de aflat ca parlamentu-i suveran.
  Abia acum imi dau seama c-ar fi bine sa aiba d-l Prelipceanu dreptate chiar daca asta ar insemna ca eu habar n-am pe ce lume traiesc.

 • Daca_nu_nu

  Şi multe altele, care, de nu-i vor fi atras chiar „ură populară”, vor fi pus poporul pe gânduri. Vă mai aduceţi aminte de „sufleţelul” lu madam Săftoiu (şi de soţul ei)?

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6590240-basescu-despre-adriana-saftoiu-poftit-sufletelul-fie-sotul-sef-serviciu-secret-facut-presedintele-sef.htm

 • Dorin Tudoran

  @ALL

  Lucrurile sunt, cred eu, de-acum clare.CCR a stabilit ca rezultatul referendumului mai fi validat DOAR DACA la vot vor participa jumatate plus unu din cei inscrisi pe listele de alegatori. Nu exista nici o sansa ca pe 29 iulie sa iasa la vot atata lume, asa ca dl Traian Basescu se va reintoarce la Coptroceni si isi va duce la capat mandatul. Curtea a da decizii “solomonice”: a) suspendarea presedintelui de catre Parlament s-a facut in conditii de respectare a procedurilor si b) validarea rezultatului referendumului nu nse poate face decat cu participarea la vot a jumatate plus unu din numarul celor inscrisi pe listele de alegatori. In ziua de 29 iulie, jumatate dintre romasni sunt in concediu…

 • Daca_nu_nu

  Mda… Se va duce la vot cine vrea neapărat să scape de preşedintele suspendat, de-o parte, şi cine vrea neapărat să vină ceilalţi, de altă parte… Un fel de două feliuri… De-aceea-i d-na Udrea tot o voie-bună.

 • Dorin Tudoran

  @Daca_nu_nu

  In acest moment, dl Basescu se poate duce linistit in vacanta. La 1 august, se va reintoarce odihnit si reconfirmat pentru a patra oara de vointa poporului (doua alegeri castigate plus doua referendumuri castigate). Adversarii politici ai dlui Traian basescu se pot felicita pentru cat de prost au jucat o partida la care e nevoie de mintea unui sahist, nu de muschii mediatici ai dlui Dan Voiculescu..

 • Daca_nu_nu

  @) Dorin Tudoran

  Teoria ca teoria, da praftica i-o dat gata.
  Rămân la părerea mea -- poate unii m-au luat în nume de rău, dar n-a fost niciun dram de rea-intentie!
  Rămân, aşadar la părerea că nu trebuia suspendat…

 • Ivi

  …și prin această sentință, una de tip ”Solomon șugubăt”, CCR a mai dovedit odata în plus că a devenit ”a treia camera a parlamentului” …uite ironia sorții, Băse tot vroia una singură și acum are trei camere…
  …”albatrosul și plumbul” ce relație ”abisală” (de groapa Marianelor…)

 • lucian burjuiul

  EBa e un balast la fel de greu. De Nuti poate scapa, si nici nu va ezita s-o faca, daca poporul cere sange. Dar de EBa e legat prin ADN. Nu prin DNA…
  Basescu, precum noi toti, e propriul lui dusman. Negresit trebuie sa sacrifice mult mai mult pentru a potoli setea de sange, Nuti Udrea nu e de ajuns.

 • Dorin Tudoran

  @ lucian burjuiul

  1. si eu am spus ca sunt mai multe statui de plumb, dar eu este cea mai stridenta.
  2. decizia ccr rezolva totul: nu vad peste 9 (noua) milioane de romani mergand la vor pe 29 iulie. usl a jucat foarte prost cartea pe care a avut-o on mana.
  3. exista si in cazukl eba legaturi de dna: folosirea fraudukenta a resurselor pd-l pentru ca “independenta” eba sa scoata 4,2%. un fel de “mic trofeu al calitatii”. dar nimeni nu se va intoarce la acel matrapazlac spre a-l desface proba cu proba si spre a vedea vinovatii impartind aceeasi celula cu adrian nastase…

 • napoci(ti)taniu

  dom’ tudorane,

  ne’ntristam degeaba, unii, ca gubernu’ si coalitzia fum si frica nu se lasa!

  zic c’organizeaza referendumu dupa legea-ordonantza care face pina iese bine, eventual cu liste electorale ajustate dupa recensamintu’ care n’a fost terminat.

  acuma vedem cit de meschina era imaginatzia oranjgutanilor

 • lucian burjuiul

  Shit happens. Mai devreme nu stiam de decizia CCR. Mingea iar e in curtea USL. Basescu poate sa se ocupe linistit de pregatirile de nunta macar pentru o zi, doua pana vor gasi un nou artificiu cei care fac cartile.

 • Dingo

  Decizia CCR priveste legea modificata in parlament. Care trebuie sa fie remodificata, trimisa presedintelui, promulgata. Se poate depasi foarte simplu 29 iulie (presedintele e obligat sa promulge in maxim 20 de zile).

  In conditiile astea in vigoare este inca ordonanta de urgenta care nu are un prag de participare la referendum.

  Io zic ca jocurile-s facute. Basescu is out.

 • Dorin Tudoran

  @napoci(ti)taniu
  or fi zicand, dar sa vedem ce le iese; multi zic multe, putin fac putine…
  sincer, dl basescu se poate duce linistit int-o vacanta in care sa-si incarce bateriile.
  cand usl hotaraste sa faca echipa cu muschii mediatici ai dlui voiculescu, nu cu mintea unui sahist (sa zicem gassparov; nu ca asta este rus…), greu sa iasa ceva bine. nu poti tempera toanele dlui basescu folosindu-te de toanele dlui voiculescu.

 • Dorin Tudoran

  @Dingo

  Atunci avem de-a face cu o farsa enorma: daca nu poate fi folosita la acest referendum, de ce mai cere curtea … remodificarea legii modificate de parlament. De ce nu s-ar modifica intai legea asa cum cere CCR si abia apoi sa aiba loc referendumul? Ah, inteleg: asta ar presupune logica si coerenta, lucruri care nu se prea gasesc la sarmana CCR, atat de strasnic aparata de unii. Ori faci lucrul pana la cap, ori nu te amesteci…

 • doina jela

  Stau si ma intreb de ce nu deranjeaza pe nimeni ca si sotiile celor doi copii teribili ai politicii romanesti,Ponta si Antonescu au sotiile in Parlamentul European?

 • Dingo

  ordonanta nu poate fi atacata decat de avocatu’ poporului ce tocmai fu declarat ok.

  Zic: USL a actionat chiar prea inteligent, iar alde Voiculescu chiar nu are nimic de a face cu turbionul eventurilor ultime …

  Cat despre CCR, isi joaca ultimul rol. Viitorul este clar: judecatori de la inalta curte, trasi la sorti nainte de orice judecare de constitutionalitate, fara parti-prís politic (sau extrem de random).

 • Dingo
 • Dorin Tudoran

  @ doina jela

  Nu inteleg foarte bine intrebarea dvs?!? Nu cunosc imprejurarile in care s-au produs candidaturile sotiilor dlor Ponta si Antonescu pentru Parlamentul European, dar imi amintesc foarte bine — am scris chiar atunci — matrapazlacul comis pentru a o vedea pe dra EB castigand. Resursle logistice ale unui partid — PD-L — au fost puse la dispozitia unui candidat “independent”, candidat care, la o zi dupa ce a castigat, s-a reintors in partidul-tata. In sfarsit, ascultand-o sau citind-o pe dra deputat european EB am senzatia ca urmaresc una dintre cele mai penibile comedii cinematografice din ultimele decenii.
  In sfarsit, daca dvs, aveti infortmatii ca sotiile dlor Ponta si Antonescu au ajuns in PE exact cum a reusit sa ajunga dra EB, v-am fi indatorati, toti cei de pe acest forum, sa ne oferiti amanuntele.
  Numai bine!

 • Dorin Tudoran

  @Dingo

  Dl “Voiculescu chiar nu are nimic de-a face cu turbionul eveturilor ultime…” Ma indoiesc profund.
  Avocatul poporului a fost declarat OK sau KO?
  CCR trebuie “renovat”, in sensul ca in aceasta curte chiar este nevoie de JUDECATORI.

 • Dingo

  Cred ca Voiculescu nu a fost implicat exact pentru strategia (dar si tactica) isteata prin care s-au miscat lucrurile 🙂 Sau cel putin nu a fost implicat practic.

  Stiu ca in precedentele “batalii”, de cate ori ceata Basescu scornea fel de fel de motive / atacuri, legate de … moguli (Patriciu -- pana la regruparea basesciana, Voiculescu), ca un facut … ieseau la rampa aceiasi magnati (antipatici) parca spre a da apa la moara aberatiilor basiste. Acum, macar Voiculescu nu a iesit public (o fi fost bine sfatuit in sfarsit).

  Altfel, sunt un simplu spectator al jocului de table (pana la sah mai e mult 🙂 ) politic romanesc.

 • Dorin Tudoran

  @Dingo

  Da, din acest punct de vedere dl Voiculescu a “inregistrat progres importante”. Trimite pe altii la inaintare, cu lectiile transcrise in maculator, si priveste amuzat din spatele perdelei. Dar perdeau este suficient de transparenta pentru ca dl Voiculescu sa-si vada furnicile la lucru, iar cei ce se uita din strada spre casa dlui Voiculescu sa-l vada in spatele perdelei, nu?

 • Dingo

  Nu am vazut niciodata in Voiculescu nici macar umbra vreunui strateg. Cand M. Gadea il “invita” pe patron in studiorile Antena 3, ma apuca un plictis mortal. Frate geaman cu plictisul ce ma cuprindea cand alde Iliescu era pe cai mari.

  Asa ca -- dupa mine -- poa sa intepeneasca dupa perdele cat o vrea, baietii astia iuti (Antonescu si Ponta) banuiesc ca-l dribleaza elegant (au nevoie de forta lui media totusi) si-si vad de treaba.

  Dar da, as fi preferat de mult sa nu fie nici macar intamplator in planurile USL. Nu pentru ochii altora ci pentru ai mei personali. Dar vorbim totusi de politica. Nu de fratii spirituale.

 • Dorin Tudoran

  @doina jela

  As dori sa stiu cum vi se pare aceasta declaratie a sotiei dlui Antonescu despre presedintele Traina Basescu:

  ” UPDATE 15.38. Europarlamentarul PNL, Adina Vălean, soția lui Crin Antonescu, consideră că ”Traian Băsescu este un om politic curajos”. ”Preşedintele Băsescu este un om politic curajos şi, în orice caz, de o calitate mult superioară PDL, aş spune chiar în antiteză cu cea a colaboratorilor lui din PDL. Prestaţia PDL a fost absolut lamentabilă şi jalnică. Din acest punct de vedere nu pot spune decât că preşedintele Băsescu a încercat să-şi pledeze cauza şi cred, că la nivelul argumentelor, cele pe care le avem noi vor fi mai puternice în faţa cetăţenilor”, a declarat Adina Vălean revistei Qmagazine.”

 • lucian burjuiul

  DT 32,
  Cert este un singur lucru. EBa nu ar fi in stare sa emita o astfel de parere din lipsa de vocabular. Chiar avand aceleasi cuvinte la dispozitie, i-ar lipsi “virgulii”.

 • Dorin Tudoran

  @Dingo

  Am fost intotdeauna amuzat de opiniile potrivit carora dl Voiculescu ar fi un bun strateg intr-ale politicii. Este doar un tactician abil, numai ca si multi altii sunt strategii lui “peste prajit”, asa ca loviturile tactice ale dlui Voiculescu l-au ajutat sa ramana un jucator “de care toata lumea are nevoie”.

  Faimoasa “solutie imorala” a fost ideea dlui… Basescu. Domnia sa l-a invitat pe dl Voiculescu la Cotroceni si l-a rugat sa intre in alianta de guvernare (lipseau niste procente; ca intotdeauna). Si a intrat, lasandu-l balta pe dl Adrian Nastase, aliatul din campania electorala…

  Cand partidele mai mari au nevoie, permanent!!!, de un procent, doua sau trei aduse de un partid minuscul, o asemenea dependenta spune multe despre scena politica romaneasca si calibrul actorilor ce evolueaza pe ea…

 • Daca_nu_nu
 • OvidiuB

  Domnule Tudoran, se pare ca ati avut fler cand ati zis ca sunt sanse sa il vedem pe TB si dupa 29 iulie la Cotroceni.

  Hatisul juridic in care s-a intrat zilele acestea este infernal -- nu sunt multi juristi care sa priceapa ce si cum, daramite restul oamenilor care nu buchisesc toata ziua legi si ordonante. Si, ca de obicei, CCR face jumatati de dreptate, ceea ce mai mult complica lucrurile.

  Ca o tehnicalitate, cred ca USL ar putea inclusiv sa considere ca in acest moment OUG care a modificat legea referendumului este inca aplicabila (pentru ca nu ea a fost declarata neconstitutionala azi, ci o alta propunere legislativa!) -- mai ales ca aceasta OUG nu poate fi azi atacata decat de Avocatul Poporului. Acest lucru insa ar fi atat de la limita legii si atat de impotriva spiritului legii, incat cred ca va trezi reactii si mai vehemente din partea occidentalilor. Nu stiu daca USL chiar isi va permite un asemenea gest.
  (La rigoare, daca tot vor sa forteze “tehnicalitati”, ar putea amana publicarea in Monitorul Oficial a deciziei CCR pana pe 30 iulie -- nu e ca si cand ar fi prima oara!)

  In fine, o decizie din care toata lumea pierde. Personal, voi merge la vot si vota impotriva demiterii, ca o sanctiune pentru procedura absolut abuziva prin care USL a instrumentat suspendarea (abuz pe care, desi nu pare asa, deciziile CCR de ieri il confirma).

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  aveti dvs vreo treaba cu Center for NGO Assistance (CENTRAS) din linkul de mai jos? Am impresia ca cineva se foloseste de numele dvs(ori cotidianul ori altii), poate ma insel. Daca ma insel scuzele mele.

  http://www.cotidianul.ro/10-ong-uri-iresponsabile-au-cerut-sanctiuni-contra-romaniei-188222/

 • Dingo

  A.Plesu in “der spiegel”, precum Patapievici in presa spaniola. Ce impuls sinucigas ii macina in asa hal ?
  Am de acum convingerea ca sunt aspru santajati. Cu felurite dosare. Si-n plus diverse sponsorizari. Au reusit sa transforme asa-zisa elita intr-o mocirla politizata, iute-inchinatoare la vremelnica putere.

  http://www.realitatea.net/declaratie-bomba-a-lui-andrei-plesu-in-der-spiegel_964246.html

 • emil lucretiu

  @doina jela
  textul urmator l-am postat pe “Contributors” -comentariu la un art. al d-nei doina jela exemplificind cu gretosenia de la B1TV -- mi l-a sters rapidissim.Acum o inteleg!Cazul EBA (o culme a mizeriei si ridicolului)e sacrosant!NOAPTEA RATIUNII…
  “Presa -- câinele de “casă” al democraţiei ?
  Oricât de grea ar fi lupta pentru supravieţuire dusă de un lup, el nu se va simţi niciodată în largul lui într-o cuşcă unde este îndopat zilnic . Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre rudele lui mai apropiate – animale de companie- care nu pot trăi fără cel puţin o bucăţică de salam mâncată din palma stăpânului .Lupul se poate descurca fără probleme în mediul lui. Nu are nevoie de ajutor uman sau de altă natură pentru a trăi şi pentru a-şi perpetua rasa. Ba dimpotrivă, viaţa sa este serios pusă în pericol de intervenţia omului. Câinele însă, cândva lup şi el, este de cele mai multe ori dependent de om, pe care îl serveşte cu toată fiinţa lui si nu face decât să supravieţuiască, să se adapteze. Resursele si supravietuirea . Un jurnalist, sau o publicaţie, care alege să aibă o viziune mai puţin acidă (SAU CHIAR ROZ-BOMBON)asupra măsurilor luate de un Guvern, se adaptează pentru a putea supravieţui. Şi cum supravieţuirea lui depinde de resursele altora(în principal companii ale statului) nu poate decât să spere că acestea vor fi generoase si abundente. Cum poate el să strige că resursele sunt pe terminate când este ultimul lucru pe care şi l-ar dori? “

 • Gioni

  Curtea Constituţională a decis că art. 10 din Legea referendumului promovată de USL este constituţional. Articolul prevede: „Demiterea preşedintelui este aprobată dacă, în urma desfăşurării referendumului, propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimare”.CCR au adăugat şi formularea „referendumul este valabil dacă la el participă jumătate plus unu din alegătorii prezenţi pe listele electorale” Dar cel mai important NU este în vigoare în acest moment.Trebuie promulgata de Antonescu in termen de max.19 zile.CCR nu a declarat neconstitutionala OUG care este in acest moment in vigoare.Deci Basescu va fi demis, ca va contesta dupa…e tardiv, cand se schimba puterea, se suceste si CCR si ii respinge contestatia ca doar traim in Romania.

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  1. Da, sunt presedintele Board-ului/Consiliului de Administratie inca de la infiintarea organizatiei mijlocul anilor ’90.
  2. Eticheta de “ong portocaliu” aplicata de Cotidianul CENTRAS-ului este o eroare comisa din prea mult partizanat politic al publicatiei respective. Cine cunoaste activitatea centrului sau macar intra pe site-ul CENTRAS poate observa usor ca organizatia s-a alaturat unor proteste, mitinguri, dezbateri etc. indiferent de cine s-a aflat la putere, a criticat ce a gasit de cuviinta sa critice, indiferent de cine s-a aflat la putere. Si, mai ales, daca este interesat, un curios poate afla exact cu ce se ocupa organizatia si ce proiecte a desfasurat de-a lungul existentei sale. CENTRAS nu este afiliat politic, nu sprijina un partid sau o alianta politica, nu face declaratii cu caracter politic.
  3. M-au consultat inainte de de a pune pe site ( http://www.centras.ro/ro/noutati/protest.html) un text exprimand ingrijorarile lor, a celor ce sunt angajatii organizatiei. Le-am spus ce cred, le-am spus unde cred ca au dreptate, le-am spus unde cred ca nu au dreptate etc. Dar, in final, le-am respectat dreptul de a-si spune gandurile, de a-si exprima ingrijorarile, de a semna alaturi de alte organizatii un protest sau altul. Si-au asumat raspunderea acestor ganduri — prin persoana Directorului Executiv al centrului, dl Viorel Micescu.
  4. Nu sunt tipul de “sef suprem” care sa impuna celorlalti optiunile sale, felul sau de a vedea o situatie sau alta etc.
  5. Si in acest caz, ca si in altele, mi-am exprimat dezacordul in legatura cu o formulare sau alta, dar nu am dorit sa impiedic un demers in care ei, oamenii care lucreaza acolo zi de zi, au crezut.
  6. A vorbi toata ziua despre democratie, mecanismele ei — mai mici sau mai mari — dar a refuza dreptul la diferenta altora, numai pentru ca tu ai alte opinii decat ei si se intampla sa fii, ierarhic, deasupra lor nu mi s-a parut niciodata un comportament democratic.
  7. De la mijlocul anilor ’90, cand a fost infiintat CENTRAS si pana azi, nu am folosit dreptul meu de veto decat — daca nu ma insel — in doua situatii pe care le-am considerat ca ar putea aduce prejudicii serioase imaginii si activitatii centrului. In rest, am dat mana libera executivului sa ia decizii si sa si le asume. Este singrul fel de a ajuta oameni mai tineri sa invete ce raspundere implica orice hotarare pe care o iau.

 • InimaRea

  I. Nu vă faceţi degeaba idei despre rolul lui Voiculescu în campania asta fiindcă el e acolo dintotdeauna, a fost în toate campanile. E dintre iniţiaţi – o mînă de oameni stăpînind marile şi murdarele secrete pe care stă puterea politică, la noi, de la-nceputurile sale democratice.
  Gindiţi-vă c-a existat o mînă de oameni puşi de Ceauşescu şi de nevastă-sa să afle toate secretele celorlalţi care contau pentru ei; că acolo nu puteau fi puşi idioţi care să nu pună la păstrare copii ale rapoartelor lor, după modelul Pacepa – eventual. Că metoda s-a dovedit salutară, ba chiar fabulos-lucrativă cînd s-a văzut ca România merge înainte, pe mina aceloraşi oameni de bine. Că tot ce mişcă – real – într-un sens ori altul este la mîna iniţiaţilor – imuabili, intangibili. Că ei fac agenda şi stabilesc lista sacrificiilor rituale. Că n-aţi auzit de un sacrificiu din ăsta, a cărui victimă să fie vreun înalt preot.
  Mai gindiţi-vă că Metoda a-nflorit ca o pădure tropicală, într-o lume ahtiată după avere, măriri, onoruri. Şi că următoarele generaţii de oameni de stat, de afaceri -- de ce-or fi ei ca sa aibă calitatea de persoane publice – sînt bine prinse-n insectar. Nu mai conteză virsta de acum a iniţiaţilor – ca speranţă a eliberării de tirania săbiei lui Damocles -- fiindcă Metoda se autoregenerează, ca-n cazul masonilor, rozacruciaţilor, atîtor ordine oculte numărindu-şi vechimea în secole.
  II. Pleşu are dreptate însă Liiceanu n-are fiindcă-i dezordonat în scris (aici) – nu mai e deloc clar care-i patria mică şi a mare. Dezordinea unui filosof vine din frică. De fapt, n-am mai auzit de un filosof care să vorbească cu jumătate de gură. Diogene era cîrcotaş dar nu şi bombănitor.
  III. În privinţa regulii referendumului, încă nu-i nimic stabilit. Va fi abia după ce vine Ponta de la Canossa. Dacă va avea urechile mai lungi, va respecta avizul CCR. Dacă le-o avea doar roşii, o va ţine pe-a lui. Eu cred că o să-i lungească Frau Merkel urechile pentru că a spus că d-ei n-are drept de vot în România. Mai cred că Ponta o să ne spună că tot n-are drept de vot dar că are drept de veto.

 • Nicolae Prelipceanu

  După ce președintele i s-a substituit premierului Boc, un alt premier i se substituie lui. Nu vorbesc de substituirea de azi dimineață… Dacă n-ar fi fost atâtea ilegalități ar fi chiar comic, ne-am întoarce la Nastratin Hogea: „Învățătura dată rău/Se sparge tot în capul tău”. Neapărat între ghilimele.

 • Dorin Tudoran

  @Nicolae Prelipceanu

  Eu zic asa: hai sa-i facem concurenta lui nea Relu Cosasu. Daca el a scris “Spupravietuiri”, noi sa scribalim “Substituiri”. Si, cum cei mai tineri poate nu stiu cine e Radu Cosasu, mai bine sa-i facem concurenta genialei cu “Surprize! Surprize!” si sa publicam “Substituiri! Substituiri!”

 • “Basescu poate pleca linistit”..pe mare

  Aici se comenteaza o initiativa legislativa (la un proiect de lege aflat inca in Parlament) si nu legislatia in vigoare.In vigoare este Ordonanta de urgenta a cabinetului Ponta si care pe scurt spune ca:daca 50%+1 din votanti spun DA, Traian Basescu trebuie demis /de altfel acest pasaj transpune in lege dispozitivele Deciziilor Curţii Constituţionale 147/2007 şi 420/2007 si nu poate fi atacata decat de Avocatul Poporului (care e la el acasa constitutional revocat/unde va fi si Basescu in curand, ma rog i se pregateste si o camera la Rahova, chiar si de catre valetul sau Morar care negociaza aspectul in aceste zile contra functiei de Procuror General).

 • mihai rogobete

  Scandalos:
  Iraţionalitatea şi fanatismul suprapun până la identitate credinţa şi politica; păgubitor atât pentru Dumnezeu cât şi pentru stat, clientelismul a cauzat secularizarea. Devastator, atât pentru partid cât şi pentru stat, cultul incompetenţei face neo-secularizarea acestora iminentă.

 • mariana cosasu

  Exista o statistica clara si precisa care confirma ca 18 000 500 romani sunt peste 18 ani? Sau, cu alte cuvinte, ca numai 1 200 000 de copii sub 18 ani sunt in Romania? Daca aceasta este situatia (de aprox. 18:1adulti:copii) atunci situatia este tragica. Suntem o natiune pe cale de disparitie!

 • InimaRea

  Recensămîntul de anul trecut s-a făcut atît de neprofesionist încît nimeni nu poate şti cîţi cetăţeni români sînt -- în total, în ţară, majori, minori. Aşa că totul se aproximează. Astfel, ar fi “peste 3 mil de români” în străinătate. Dacă luăm de bune cifrele recensămîntului din 2011 -- o populaţie sub 19 mil. locuitori -- atunci cîţi trebuie să voteze din cei 16 mil. rămaşi? Cei “aproximativ” două mil. de copii -- nu. 50% din 11 mil. ar însemna 6,5 mil. dar, pentru ca referendumul să fie valabil -- potrivit CCR -- e nevoie de 8,5 mil. de voturi. Ceea ce-nseamnă că peste două mil. de români emigraţi trebuie să voteze. Singura oară cînd numărul voturilor din străinătate a depăşit 300 000 a fost la realegerea lui Băsescu.
  Ca să fie sigur că USL nu aplică aceeaşi reţetă a succesului electoral, PDL cere -- prin Cezar Preda -- ca buletinele de vot “să fie securizate”.
  Aşadar, problema nu e că n-ar ieşi la vot 50% plus 1 dintre români, la referendum, ci aceea că n-au de unde ieşi 8,5 mil. Probabil că nici nu există atîţia români cu drept de vot, în toată lumea. În nici un caz, nu în România, a cărei populaţie e principala interesată de rezultatul acestui vot.
  Practic, pentru a invalida orice teorii conspiraţioniste, pe 29 iulie ar trebui să participe la vot 70% dintre românii din ţară. Nu 50% plus 1, cum zice CCR.
  PS: Din proprie experienţă ştiu că nu exist la recensămînt. Deşi locuiesc în România, am domiciliu, sînt proprietar de casă, maşină. Evident, nici familia mea nu există -- nevastă, copil minor. Deja, sîntem 3 mai mulţi decît arată rezultatele recensămîntului.
  Acum, imaginaţi-vă că ar ieşi românii în massă la vot, peste 13 mil. Credeţi că ar fi de ajuns? N-ar fi. În secunda 2, cancelariile europene ar afla că votul a fost fraudat, că -- practic -- nu pot vota atîţia români, potrivit datelor ultimului recensămînt. Neprofesionist ori dimpotrivă, recensămîntul a fost astfel făcut încît să lase la dispoziţia celor interesaţi o marjă de manevră de minimum3 mil. de voturi. Asta chemîndu-se -- în teoria oranj -- întărirea statului de drept.

WP Admin