≡ Menu

Adrian Severin: gândirea mitocană

Am scris în mai multe rânduri despre gândirea mitocană, mărturisind că o definesc mai ales prin eroarea omului deştept de a crede că toţi ceilalţi sunt nişte idioţi. Este exact una din maladiile de care pare a suferi Adrian Severin, personaj despre care, în ultima săptămînă, s-a scris foarte mult. Inclusiv prostia că ar fi un prost. Nu e. Dacă ar fi, situaţia în care ne-am afla n-ar fi atât de proastă.

Este straniul privilegiu al oamenilor deştepti de a comite marile, imprevizibilele prostii.

Prostul e previzibil. De la el nu te aştepţi nici să nu-şi respecte vocaţia — adică să nu facă tâmpenii –, nici să te surprindă prin fibra prostiilor comise. Şi, de obicei, prostul nu te dezamăgeşte, când este vorba de asemenea aşteptări. În schimb, omul deştept poate fi extrem de imprevizibil. Şi în legătură cu prostiile comise şi în legătură cu substanţa tâmpeniilor respective.

Nu mă credeţi? Citiţi-l pe Miron Mitrea.

Dacă Eminescu nu credea că va învăţa vreodată să moară, unii dintre noi, printre care mă număr, nu credeau că într-o zi vor cita din Miron Mitrea. Iată că se întâmplă şi asta. “Oamenii deştepţi fac greşeli mari, fac greşeli prosteşti”, declară Mitrea gândindu-se la Severin.

Într-o carte celebră se spune că cine este capabil să simuleze pentru multă vreme nebunia, de la un punc încolo chiar e nebun. Cred că observaţia se aplică şi oamenilor deştepţi care, considerând cu obstinaţie că toţi ceilalţi sunt nişte proşti, îngroaşă rândurile acestora din urmă.

 

Ilustrație & Copyright 2011 - DION

Deseori, felul în care se apără cei care comit tâmpenii este mai deconcertant chiar decât prostiile comise. Este şi cazul lui Adrian Severin. Cred că ar fi profund surprins dacă cineva i-ar spune că în ultimele zile între încăpăţânarea sa de a accepta realitatea şi aceeaşi eroare îndârjită făcută de Gaddafi exsită o asemănare alarmantă.

Şi o astfel de surprindere ar putea spune că, practicând cu prea multă aroganţă gândirea mitocană, Adrian Severin este foarte aproape de a confirma constatarea cuiva că doar pare un om deştept.

E treaba ta să crezi că ori Vlașca și Teleormanu’ ori  Alsacia și Lorena – tot un drac. Ce cred alții despre un asemenea raționament, e altă mâncare de pește.

Dacă lui Adrian Severin episodul celor 12,000 de euro îi va fi cumva fatal (politic și pe plan internațional, căci în țărișoară va deveni curând erou!), nu atât lăcomia va fi cea care l-a pierdut, cât mai degrabă gândirea mitocană.

 

 

 • mihai rogobete

  Vă contrazic, dle. Tudoran: scăpărare n-a avut niciodată AS. Este tipul tenace, stăruitor, bătătarnic ce-şi camuflează lipsa de har -- de auto ironie nici vorbă, în gura lui, nici de umor! -- de talent şi inteligenţă nativă cu erudiţie, vrafuri de diplome, titluri şi funcţii: este învăţatul sterp. L-a “citit” ignorantul Gigi Becali, cobindu-i, parcă, săptămâna trecută, aiurea: Când eşti Steaua, nu stai cu fundul în poartă.

 • Radu Humor

  In exterior i se va gasi imediat o scuza :
  Vine dintr-un mediu foarte viciat, ca altfel nu se explica asemenea gafa, la asemenea nivel !
  Dar culmea ar fi ca incapatanarea lui sa aiba un substrat scuzabil, nestiut de noi deocamdata !
  (de unde si aia cu judecarea altora…)
  Pentru ca daca se va hotari sa vorbeasca, probabil ca pe multi va lamuri, dar va si ” popi: :roll:

 • Radu Humor

  Asa cum trimiterea fregatei “Regele Ferdinand” n-are alta finalitate practica decat aducerea in memoria colectiva ca Romania a fost candva Regat, tot asa s-ar putea ca in curand si despre Romania de azi sa se aminteasca in lume doar prin asemenea ispravi ale ASului incapatanarii aparent inexplicabila:roll:

 • Florin Iaru

  Dorin, îi dai prea mare importanţă, pe cuvînt. E ca şi cum te-ai apleca, răbdător, să analizezi o balegă şi, după luni de cercetare intensă, ai ajunge la concluzia că e, totuşi, un căcat.

 • Nicolae Prelipceanu

  Ba, sa ma ierti, dom Dorin, dar eu i-as da si lacomiei ce e al ei. Oricum, traim intr-o epoca de triumf al lacomiei, ne-o spune chiar un premiant Nobel, unul Stieglitz. Or, dl Severin este un exponent demn al epocii sale, cu specificul originii, nu sociale, ci comuniste (vai, nu pot sa nu ma refer si la asta!).

 • @) Dorin Tudoran

  Chiar cu riscul sa ma socoti prost, ramin la parerea anterior exprimata, si in articolul meu, si la comentariile de la articolele tale, ca AS este un mare prost, un prost fara pereche, un ins de o prostie nu atit de piatra incremenita, ci de lut, de argila, umeda -- de unde si impresia unora ca ar fi vreun destept!
  Ca prostiile mari sint facute de oamenii mai, da, sint de acord, ba chiar am fost avant la lettre, intr-o carte care se chema O prostie a lui Platon…, dar AS nu e nici om mare, nici o inteligenta remarcabila, asa ca nu greseli/prostii mari a facut, ci prostioare (chestia cu apa de pilda) sau gainarii (treaba cu cei 12.000 de euro). Iar dovada suprema a prostiei sale este chiar cramponarea de functiei in huiduielile unamine din PE!

 • InimaRea

  “Gîndirea mitocană” e un brand, îl voi lua ca atare deşi aş prefera altă formulare -- “gîndire mitocănească” ori “gîndire de mitocan”.
  Mitocanul şi mitocănia au frumoasă tradiţie românească -- nu spun că n-ar avea şi-n alte zări dar nu contează asta, acum. Aplicaţi omului instruit, termenii arată că respectivul e doar lustruit, nu şi şlefuit. Adică, naturelul său grobian n-a suferit modificări de substanţă, în procesul civilizării, omul rămînînd un frust, “pe fond”. Ajungem iar la “natura umană”. Adevărat, educaţia e o formă de asuprire a “adevăratei naturi umane”, un proces a cărui reuşită este imposibilă fără ca individul să adere conştient la acţiunea sa, să-şi dorească “să se schimbe”. Psihologic, “tipul de achiziţie” este privilegiat în această temerară transformare a “naturii umane”.
  Opus acestuia, ar fi “tipul de achiziţionare” -- cumulativ, nesătul, rapace. Nu trebuie nedreptăţit căci este atitudinea care duce lucrurile mai departe, e condiţie a progresului tehnico-material, fir-ar dar-ar! Doar două exemple ilustre -- Ford şi Gates: pe aceeaşi linie, înţelegînd necesitatea ca o străpungere tehnologică să devină bun de massă, au generalizat folosirea automobilului şi a computerului.
  În lipsa viziunii -- a creativului care nu-i musai pornire generoasă -- “tipul de achiziţionare” adună şi-atît. Mintea lui e contoar -- orice acţiune are un preţ, ca la Bursă.
  E, acum, la noi o pleaşcă jurnalistică -- Petcu, mare lider sindical, cu un apetit achiziţionar pe care eu îl găsesc monstruos. Dar cîţi bani să-şi poată dori un om să adune? Şi pînă cînd?
  Cum pînă cînd? Pînă cade.
  Asta le e soarta, nesătuilor -- înghit pînă se-neacă.
  Ei, “încăpăţînarea” lui Severin nu e o prostie, e logică -- omul nu se poate opri, a pierdut controlul propriilor acte, e dependent de lucrativ. El aşa trăieşte de cînd se ştie, iar fapătul că a avut deplin succes i-a-ntărit convingerea că s-a orientat corect, că a ales just. Că nu ştie să piardă, iar nu e o prostie -- e o infirmitate.

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Amin!

 • Dorin Tudoran

  @mihai rogobete

  Cand ma gandesc ca am ajuns sa citam nu doar din Miron Mitrea ci si din Gigi Becali, Gigi care rteprezinta Romania la Bruxelles alaturi de Vadim si Severin…

 • Gheorghe Campeanu

  @ LA @ DT
  Nici eu nu cred ca e prost, ci mai degraba inzestrat cu o cantitate greu quantificabila de marlanie (citeste ‘aroganta nesimtirii’). Sint convins ca exista anume ingrediente de DNA al moralitati care ne scapa ‘in toto’, si ale caror posesori sint fapturi din cu totul al regn, cel de vid al probitatii. De la Absurdistan la Chutzpastan.

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  …apoi, daca tot il declaram prost, daca o fi sa fi ceva, se poate apara (asemeni lui Postelniocu, parca) cu un “Ce sa fac? Sunt prost. De asta am facut ce am facut, nu cu intentie. Uitati, toata lumea a scris ca sunt un prost…”

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran #11

  Cam asa ! Caci la capitolul tupeu, dansul este in zona supranumerarului.

 • InimaRea

  Dacă tot îl situăm în selecta companie a lui Postelnicu, măcar să-i recunoaştem titlul deplin meritat -- e dobitoc. Prost fudul -- cum zice Liviu Antonesei, dar şi ticălos cît îl poate duce mintea aia a lui.
  Avem o reprezentare adevărată în PE: un tembel, un apucat, un dobitoc, EBA. Un Băsescu lipseşte de acolo, să fie tacîmul complet. De fapt, cu el acolo, nu s-ar mai simţi lipsa celorlalţi -- părerea mea…

 • @) DT, GH C

  Mesterilor, dar de nu luati in calcul voba veche si inteleapta care asa de cla spune: “prostul, daca nu-i fudul, parca nu e prost destul”!

 • ……………….Europarlamentarul PSD Adrian Severin care este implicat intr-un imens scandal de corup ie in Parlamentul European PE are o avere impresionant de inand numai in conturile din b nci peste 900.000 de euro…. Interesant este faptul c in perioada martie 2009 -- septembrie 2010 a declarat c a avut venituri de 450.000 de euro in afara indemniza iei de la PE care a fost de aproximativ 100.000 de euro…Nu vrea s plece din PE..Liderul PSD Victor Ponta i-a cerut ieri lui Severin s -- i dea demisia atat din PSD cat i din PE. Solicitarea a fost f cut ca urmare a apari iei in presa britanic a unui filmule in care euroalesul roman solicita 100.000 de euro pentru a interveni in favoarea unor firme.

WP Admin