≡ Menu

Adjectivita epitetică

43-e1275182530343Așa ar putea fi numită boala prin care propagandistul Vladimir Tismăneanu l-a sufocat pe cercetătorul cu același nume. Când este ocolit de idee, o înlocuiește cu adjective. Când verbul i-a intrat în moarte clinică, îl înlocuiește cu epitete.

Ce este acceptabil în comentariul unui scriitor cochetând cu gazetăria sau de nelipsit din arsenalul unui pamfletar portretinzându-și personajele în acvaforte nu are ce căuta în limbajul unui cercetător științific.

Răsfoiți cărți ale unor serioși profesori de științe politice occidentali și veți vedea că ei nu se joacă cu prostioare de genul ”El Crin”, ”pontocrația”, ”diumvirii”, ”pontocratul galactic”, “Dottore” și alte găselnițe bune de impresionat midinetele “Micului Paris”.

A pune faptele sale față în față, pe două coloane, i se pare azi lui Vladimir Tismăneanu o campanie de denigrare; a-i spune că prea multe din faptele sale de azi arată la fel de urât ca faptele altora de acum câteva decenii constituie atac la persoană; e chiar un puseu antisemit.

În cazul său, toate numirile sunt legale, toate eliberările din funcție – ilegale. Așa a devenit ilegal unul dintre puținele lucruri făcute legal, de la cap la coadă, de premierul Ponta. Vladimir Tismăneanu nu poate ierta o decizie care i-a luat un cozonac, chiar dacă decizia a fost legală.

Granița dintre adevăr și ficțiune a devenit atât de poroasă în textele propagandistice ale lui Vladimir Tismăneanu încât, deseori, nici autorul lor nu mai știe exact unde se află. Busola lui ghicește orice, în afara punctelor cardinale.

Minte, slugărește, manipulează, uită azi al cui hagiograf a fost ieri și, speriat că ar putea fi privat de acces la vârful viitoarei piramide politice, își înlocuiește limba de catifea cu una de glaspapir, doar-doar va băga frica în nesimțitori.

Considerând că a făcut definitiv pasul de la o aspirantură oricum eșuată (portofoliu de Lingău al lui Ceaușescu) la condiția de om liber, în urmă cu aproape trei decenii l-am adoptat ca pe un frate mai mic, drag, sclipitor, de o curiozitate intelectuală excepțională.

Ne-am ajutat reciproc, ne-am încurajat, când alții ne descurajau, am dus la capăt un proiect de lungă durată, am realizat, în comun, alte proiecte, am călătorit împreună, am petrecut sărbători împreună etc. După 1990, am observat că, de fapt, felul nostru de a trece prin viață este diferit; din ce în ce mai diferit. Încet-încet, mi-am luat distanța de care aveam nevoie.

L-am apărat, ani mulți, de cei care, nemaiavând ce să-i reproșeze, se împiedicau de evreitatea lui. Azi, fiindcă îl critic pentru încă o manipulare, mă acuză că mă împiedic și eu de un prag inexistent în felul cum trăiesc.

Deși relațiile noastre nu mai erau cele de altădată, am renunțat la o rubrică permanentă, pentru că publicația în care semnam începuse să publice și atacuri nejustificate împotriva lui Vladimir Tismăneanu; unele cu accente antisemite și pline de informații inexacte.

În anul 2008, Sorin Lavric scria: Fără un Mihăieş, un Patapievici sau un Dorin Tudoran, care l-au readus la liman de fiecare dată cînd, linşat mediatic şi contestat profesional, a simţit că îi fuge pămîntul de sub picioare, pîrtia vieţii sale ar fi fost mult mai sincopată.” 

Astăzi, mă declară lipsit de orice competență, în afara aceleia de a-l jigni. Aici cred că nu se înșală. Iată o dovadă din 2008:

Dragă Dorin:

(…) Acum o rugăminte legată de universitate: Am fost nominalizat de către departamentul meu (…) pentru prestigiosul DISTINGUISHED INTERNATIONAL SERVICE AWARD. Ți-aș fi profund recunoscător dacă ai putea trimite o scurtă scrisoare de susținere (…) pentru a mi se acorda acest premiu al universității.(…)

Scrisoarea ar trebui să facă referință la angajamentul meu continuu în favoarea valorilor și instituțiilor democratice în Romania. Evident trebuie amintit rolul meu ca președinte și coordonator al Comisiei Prezidențiale. Poate menționezi, în câteva cuvinte AGORA, dar și Democracy-at-Large.

Deadline-ul este (…), însăar fi dezirabil ca scrisoarea să fie trimisă prin e-mail cât mai curand.(…)

Cu mulțumiri și caldă prietenie, (…)”

“Evident”, rugămintea prietenului a fost onorată imediat; “evident”, am făcut referință la angajamentul la care trebuia făcută referința; “evident”, am menționat și Democracy-at-Large, revista pe care am lansat-o la Washington și în al cărei colegiu editorial l-am inclus alături de nume ca Bronislav Geremek, Jean-François Revel, Thomas Carothers sau Pavol Demeš; “evident”, a primit și acel premiu, la care râvnea cum râvnește un copil la o nouă drăcie electronică, și pentru care a pus în mișcare toată suflarea prietenilor.

Înainte de a trimite scrisoarea, am uitat să-l întreb pe cel care îmi mulțumea anticipat și cu caldă prietenie, care era, totuși, competența în numele căreia (competențele în numele cărora) urma să trimit scrisoarea de susținere. Am trimis-o, așa, în totală incompetență.

Astăzi, Vladimir Tismăneanu mă acuză că sunt dușman al statului de drept, sau, cu o perlă din adjectivita sa epitetică, prieten între ghilimele al statului respectiv.

“Evident”, nu el s-a înșelat în legătură cu mine și competențele mele; eu m-am înșelat în legătură cu el și incompetența sa morală. Și pentru o asemenea “jignire”, merit chiar o reclamație.

Va fi expediată – evident.

P.S. Evenimentul zilei anunță că Vladimir Tismăneanu a fost amenințat. Victima oferă detalii: …”pe Antena 3 şi pe unele bloguri am fost stigmatizaţi, insultaţi, denigraţi. Pe blogul unui fost disident şi fost prieten, un forumist găseşte că sunt înrudit cu călăul Nicolschi prin originea “basarabeană”.”

EvZ își anunță cititorii: “Comentarii agresive şi ameninţări la adresa lui Vladimir Tismăneanu s-au regăsit şi în secţiunea de comentarii a site-ului evz.ro. Din aceste motive, Evenimentul zilei a decis să introducă o politică de moderare a comentariilor la articolele publicate de Vladimir Tismăneanu. Astfel, opiniile care nu se supun normelor decenţei, cele care sunt rasiste, antisemite şi care conţin injurii vor fi eliminate.”

Trei întrebări.

Prima –  să înțelegem din comunicatul ziarului că, până la acest incident, “opiniile care nu se supun normelor, cele care sunt rasiste, antisemite și care conțin injurii” nu erau eliminate de moderatorii forumului EvZ?

A doua – să înțelegem că la articolele publicate de alți autori nu vor fi eliminate “opiniile care nu se supun normelor decenței, cele care sunt rasiste, antisemite și care conțin injurii”, ci doar la articolele publicate de Vladimir Tismăneanu? Cum se explică un asemenea tratament diferit?

A treia – până în momentul în care am citit cele de mai sus, textul din EvZ avea 1343 de vizualizări și 0 (zero) comentarii. Să fi devenit și cititorii/forumiștii Evenimentului zilei cu toții antisemiți, rașiști și elaborând amenințări împotriva dlui Vladimir Tismăneanu?

Vladimir Tismăneanu – un martir nemuritor.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • joenegut

  Sunt absolut stupefiat de campania de denigrare a lui Iohannis, Bjoza, Andrei Muraru şi alţii pentru care este în pericol să facă oftică Vladimir Tismăneanu.
  Pe logica asta strâmbă şi rea şi Casa Regală, care a omis aceeaşi eroare de a-l decora pe Bjoza şi AFDPR simpatizează un kripto legionar. Casa Regală cu Regele Mihai şi mama sa Regina Elena unul din drepţii de la Yad Vashem!
  Ironic, Bjoza care după nume este de ascendenţă străină, poloneză se pare.
  Pe aceeaşi logică Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu sunt kripto legionari pentru că s-au adăpat de la ştiinţa unui legionar ca Noica. Nu mai vreau să continui pe această logică în capacana căreia a intrat şi Consiliul de Monitorare a Antisemitismului.
  Nu mă miră că Ion Cristoiu îi ţine hangul, ambii sunt cripto clănţăi de partid (comunist!)

 • Despre Demnitate

  Vladimir Tismăneanu atacă și apoi se dă victimă. Ce trist!

 • Si ce neasteptat, nu?
  Dupa ce a cerut demisia presedintelui Iohannis, acum cere si demisia consilierului prezidential Andrei Muraru.

  Pozitiile ramase vacante ar urma sa fie ocupate de adevarati iubitori ai adevaratului stat de drept — cel preferential — si de adevarati aparatori ai adevaratelor valori democratice dupa formula “du-te tu, să vin eu!”

 • Peter Manu

  Stimate Domnule Tudoran
  Relatia dintre Sorin Lavric si Vladimir Tismaneanu, este, cum stiti, mai complicata decat ar putea rezulta din paragraful citat de dumneavoastra. Cred ca Sorin Lavric nu trebuie considerat o autoritate in nici una dintre ipostazele in care se produce.
  Oricum, paragraful citat contine, in opinia mea, o inexactitate. H-R Patapievici nu l-a scos la liman pe Vladimir Tismaneanu. As spune chiar ca n-ar fi ceea ce este fara ajutorul lui Gabriel Liiceanu si Vladimir Tismaneanu.
  Al dvs.
  Peter Manu

 • Radu Călin Cristea

  VT cade strivit de muntele de adjective pe care le produce,
  spasmodic, ca gilgiitul unui vulcan noroios. Am arhivat, din epoca lui
  “Homo Sovieticus”, un lung lexicon de sinistre insanitati produse de
  VT. Pot intelege ca scrisul il elibereaza de “fantasmele trecutului”.
  Ma tem sa constat ca fantasmele cu pricina sunt nemuritoare. VT este definitia
  de dictionar a resentimentarului. Capacitatea lui de a uri reprezinta un
  spectacol in sine. Marturisesc ca n-am mai intilnit-o la nimeni la o asemenea
  dimensiune. Cred, pentru a simplifica acest caz trist, ca VT ar avea cu
  adevarat nevoie de prieteni. Acum. Nu sarjez, nu ironizez, incerc doar sa
  inteleg de ce, pe de o parte, este asumat de un grup de intelectuali
  respectabili, pe de alta parte acelasi grup il lasa sa se afunde in acest
  ridicol imund. E undeva o defectiune pe care n-o pricep. Intr-un recent text
  delirant de care nu poti sa nu rizi cu cearcane VT isi imagineaza siropos cum
  ar fi evoluat daca ar fi ramas in Romania si dupa 1981. Scrii ca
  pentru VT “portofoliul de Lingau al lui Ceausescu” ar fi fost o
  “aspirantura oricum esuata”. Crezi? Ma indoiesc. E suficient sa
  urmaresti in evolutia textelor sale ceea ce VT numea intr-un loc
  “Elefantiazisul servilismului”. E acolo o progresie foarte
  nelinistitoare. E un crescendo al cultului personalitatii care nu pot sa cred
  ca ar fi fost urmat de intilniri serafice cu unii din prietenii sai de astazi. Dupa
  cum mi-e jena
  sa-mi inchipui ca VT ar fi devenit vreodata, asa cum ii place sa creada, un
  dizident anticomunist. Pentru asta iti trebuie caracter.

 • Despre Demnitate

  Serios vorbind, cred că ar trebui ca toată toată cercetarea comunismului din România să se facă exclusiv prin voluntariat.
  Vladimir Tismăneanu, mai mult decât oricine altcineva, a reușit să amestece politica și cercetarea istorică până când, din anticomunist, a devenit torționarul moral al AFDPR. Știu, sunt multe subtilități și “preferințe” politice la mijloc, dar toate aceste atacuri la Marius Oprea sau Adrian Muraru, pentru un om obișnuit par de neînțeles. Că Marius Oorea dezgroapă morții la propriu, producând dovezile materiale ale crimelor comunismului -- nu e bine; drept care, IICCMER n-a mai dezgropat pe nimeni sub conducerea lui VT. Că Adrian Moraru declanșează trimite în judecată

 • Peter Manu

  ” incerc doar sa inteleg de ce, pe de o parte, este asumat de un grup de intelectuali respectabili, pe de alta parte acelasi grup il lasa sa se afunde in acest ridicol imund. E undeva o defectiune pe care n-o pricep.”
  Va referiti, sunt sigur, la intelectualii din GDS. Precizarea este importanta, pentru ca profesorul Tismaneanu este apreciat de intelectuali respectabili din Statele Unite, America de Sud, Anglia si Franta.
  Asumand ca exista duplicitatea despre care vorbiti, ea poate avea urmatoare explicatie. Asumarea ar fi justificata de performanta intelectuala a profesorului Tismaneanu, care este mult superior, in ce priveste vizibilitatea, prestigiul si recunoasterea internationala, tuturor acestor oameni (chiar luati impreuna). Acelasi grup il lasa sa se infunde din acelasi motiv.

 • Ghita Bizonu’

  Ei .. imi asum vina de a fi comentat negativ la un articol al .. cetateanului (ca tovarasi nu suntem si domn nu pare a fi ) Bolodea. Am zis ca da este fiu de tortionar comunist din ruda buna bolsevic-komintenista asa cum eu sunt fiu de mic burghez reactionar .. si ca fata de mine el este un profitor al regimului pe care azi il abhora. Ma rog insu’ in cauza sufera de lacune de memorie uitand ca el insusi, ca un Pavlic Morozov dambovitean, si-a “nemurit” tatal in Raportu ala (viciul sprijind crima ..) Ma rog fiecare cu educatia oferita de parintii sai …
  Insa este mai mult decat straniu cum “astia” din generatie in generatie persevereaza in a ne “indoctrina” … chiar cu riscul de a se contrazice si condamna reciproc …

 • Peter Manu

  “Astia”? “Din generatie in generatie” ?

 • Radu Călin Cristea

  Aprecierea va apartine. Probabil ca dvs. aveti o imagine planetara a prestigiului lui VT. Mie imi lipseste. Stiti dvs. ce stiti cind afirmati ca VT este “mult superior” (ma rog!) “tutoror acestor oameni (chiar luati impreuna)”. Ginditi in termeni de “in vrac” si “la bucata”. Eu zic ca nu se cade. Cintarul dvs. are alta menire: nu confundati niste spirite cu niste saci cu faina.

 • passenger

  “Ogar ideologic” -- e (subtila?) expresie a dlui Lavric, intr-un text din RL. Pare-mi-se unul laudativ la adresa “ideologului de curti”. Era dupa imprietenire.

  Ce e spectaculos este cum cabotinismul devine … “universal” si iese din limitele “operei”. Se va spune, nu peste mult timp, ca dl. VT nu a existat. A existat doar un generator de texte in care frecventa anumitor cuvinte (printre ele si adjective, desigur) este remarcabila.

  Cred ca dl. VT mai poate fi salvat. Dar nu de catre actualii prieteni. Ar putea fi salvat de un alt “VT” si mai mare, si mai “anticomunist”, si mai dornic de decoratii. Cineva montruos care, dincolo de o opera extraordinara -- practic, sa ne imaginam un autor al tututor cartilor bune -, ar avea si toate celelalte calitati v-tismaniene intr-o doza prometeica. Mai este nevoie sa spun ca un astfel de personaj nici nu s-ar uita la micul, actualul domn VT?

 • Dezideriu Dudas

  Ion Cristoiu a declarat ca presedintele Iohannis a facut greseli halucinante. Tismaneanu face deschiderea lui Cristoiu sau Cristoiu inchiderea lui Tismaneanu ? N-o fi Tismaneanu Ukraina ( dixit RCC…), dar Adjectivia ? Olandejia ( paducheza ) poate fi si ea consonanta…

  Stimate d-le Tudoran, cand am citit odata in OC ca inainte de 1989 erati suspectat de “adjectivism” ( de fapt formularea era “metaforos” ), nu ma gandeam ca “gestionarii” adjectivelor si metaforelor socialiste ( dvs. erati un deviationist atunci) , pe nou, “pe” capitalism anticomunist, le vor varsa cu totul in ranita bietului Volodea….Probabil aici nu intelege d-nul RCC. El crede ca prietenii aceia sunt neimplicati….E drept, nu ei tin caldarea de toarta….dar la capitalism anticomunist stiu si ei putina bataie… , de ‘ceia infrangatoare…Asa ca, de ce sa nu folosesti un “soldat” ce nu poate fi anihilat, pentru ca a fost bolnav cand era mic si are anticorpii necesari ? Mai ales ca, sfios, ii scoate doar la stransoare….si de aceea sunt mai tot timpul pregatiti si vioi.

  Sarbatori fericite tuturor !

  P.S. Ref la “soldatul” de neanihilat : De ce sa risti ceva cand poti sa nu risti nimic?

 • emil bobu

  Stimate Domnule Medic Peter Manu,

  O fi si invidia, asa cum banuiti dvs., dar eu suspectez si o doza buna de anti-semitism la intelectualii din GDS. Eu zic ca e bine sa raminem vigilenti.

  Pe de alta parte, cu toate ca, cum bine ziceti, “Profesorul Tismaneanu este apreciat de intelectuali respectabili din Statele Unite, America de Sud, Anglia si Franta” (am pus eu majuscula la “profesor”, absenta dintr-o regretabila eroare de tastare in comentariul dvs.), noi, cu tontii, y compris dvs., sintem teribil de incintati sa-l admiram pe Intelectualul Critic si Democrat, mondialmente faimosul Profesor Dr. Vladimir Tismaneanu, sociolog, istoric, politolog, analist politic, polemist neintrecut, presedinte in diverse comisii si comitete -- ma rog, om de stiinta de renume mondial, apreciat si peste hotare -- stind zilnic cite 12 pina la 16 ore pe contributors ca sa palavrageasca doct cu noi, astia, mai din lumea a treia, y compris dvs.

  Cred ca Statele Unite, America de Sud, Anglia si Franta crapa de invidie si necaz.

 • virgil marian Cosma

  Prea bland, prea ingaduitor. Desi cred ca va inteleg motivele, nu cred ca merita condescendenta asta, fiindca a depasit -- cu textul de astazi -- zona tragica, cufundandu-se cu desavarsire in cea ridicola.

 • Despre Demnitate

  Am terminat de editat comentariul acela lung 🙂 Speram să nu fie o problemă cu el…

 • Despre Demnitate

  Serios vorbind, cred că ar trebui ca toată toată cercetarea comunismului din România să se facă exclusiv prin voluntariat.
  Vladimir Tismăneanu, mai mult decât oricine altcineva, a reușit să amestece politica și cercetarea istorică până când, din anticomunist, a devenit torționarul moral al AFDPR. Știu, sunt multe subtilități și “preferințe” politice la mijloc, dar toate aceste atacuri la Marius Oprea sau Adrian Muraru, pentru un om obișnuit par de neînțeles. Că Marius Oprea dezgroapă morții la propriu, producând dovezile materiale ale crimelor comunismului -- nu e bine; drept care, IICCMER n-a mai dezgropat pe nimeni sub conducerea lui VT. Că Adrian Moraru declanșează trimiterea în judecată a 35 de torționari comuniști, în capul listei fiind Vișinescu (al cărui proces chiar se judecă zilele astea) -- iar nu e bine; pentru că VT nu a făcut așa ceva în timpul mandatului său.
  Îl cred pe dl. Vladimir Tismăneanu un anticomunist. Din păcate, acțiunile sale din momentul în care a fost înlocuit de la șefia IICCMER îl fac să pară un apărător al comuniștilor.
  De asemenea, cred că aceste acțiuni aparent incomprehensibile ale lui VT au o rațiune, undeva, în adâncul lucrurilor. Presupun că este vorba despre faptul că printre victimele comunismului se află mulți antisemiți, pentru simplul motiv că în timpul războiului, antisemitismul era un subiect de discuție în mediul intelectual românesc, dar și european. În 1942, de exemplu, nimeni nu era tras de mânecă dacă avea un discurs antisemit. Numai bunul simț putea s-o facă. De aceea Jurnalul lui Mihai Sebastian este atât de trist, atunci când observă cum discuțiile dintre prietenii săi se opresc brusc atunci când el intră în cameră.
  Astăzi, Vladiimir Tismăneanu este foarte precaut cu corectiudinea politică și preferă să fie nedrept față de victimele comunismului, decât să fie suspectat că ar fi empatizat fie și din ignoranță cu vreun legionar.
  Să mai adaug că denazificarea din Occident a făcut ca dirijori precum Wilhelm Furtwangler (care susținea concerte în fața lui Hitler fără să fi fost nazist) sau Herbert von Karajan (care chiar a fost nazist) să fi fost interziși de la apariția publică vreme de mai puțin de un an. Dacă vreți, un fel de pct. 8 de la Timișoara. Azi, aceste interdicții sunt privite cu îndoială. Denazificarea din România a însemnat trimiterea în pușcărie a multor intelectuali, vinovați de simpatii similare cu ale celor doi dirijori.
  În 1947, interzisul Furtwangler și evreul Yehudi Menuhin au cântat împreună cel mai tulburător Concert pentru vioară al lui Beethoven. Inițiativa și mâna întinsă spre ajutorarea unui mare muzician a fost cea a lui Menuhin. A fost, nu doar simbolic, ci chiar în interpretare, muzica iertării. Momentul a fost recreat și în studio, pe un disc din 1953. Este unul dintre motivele pentru care Yehudi Menuhin a fost un mare om.
  Vladimir Tismăneanu nu se încurcă cu finețuri din astea. Din punctul său de vedere, atâta vreme cât cineva a stat în aceeași celulă cu un legionar, acel cineva este contaminat cu antisemitism, ca de Ebola.

  Despre cazul Furtwangler a fost realizat și un film, în regia lui Istvan Szabo, se numește “Taking Sides”

  Mai mult, represiunea comunistă, dar și rezistența armată anticomunistă (Goryani) din Bulgaria seamănă izbitor de mult cu cea din România. Cu o deosebire care ar trebui să dea de gândit celor care preferă să aplice corectitudinea politică până la absurditate: bulgarii n-au deportat evrei. Ministrul Justiției, Dimităr Peșev, din cabinetul bulgar pro german, a oprit pur și simplu trenul cu deportați, în localitatea Kjustendil. Acest amănunt arată clar că represiunea comunistă și rezistența anticomunistă n-au nici o legătură cu antisemitismul. Pentru că în Bulgaria care n-a participat la Holocaust și România care a participa la Holocaust, atât represiunea comunistă, cât și rezistența anticomunistă arată exact la fel, până la confuzie. Chiar și complexele actuale sunt identice: nici ei, nici noi n-am avut nici Budapesta 1956, Nici Solidaritatea, nici Praga 1968…

 • Peter Manu

  Stimate Tovarase Bobu
  V-ati inflamat. Nu e bine.
  Al dvs,
  Abraham Schechter

 • Peter Manu

  Stimate Domnule Cristea
  Va sunt dator o explicatie.
  Pentru comparatia dintre vizibilitatea internationala a Profesorului Tismaneanu siu a colegilor lui universitari din GDS am folosit o metoda scientometrica, in speta numarul de citari din lucrarile altora. Pentru deslusirea duplicitatii comportamentale propusa de dumneavoastra am utilizat “briciul lui Occam”, explicatia cea mai parsimonioasa.
  Ipoteza unei diferente intre spirite si niste saci de faina este cat se poate de atractiva si va multumesc mult ca mi-ati semnalat-o.
  Cu urari de sanatate deplina in 2015, al dvs.
  Peter Manu
  .

 • Asta cu acuzatia de “adjectivism” inainte de 1989 nu o stiam. Pe cine “adjectivam” excesi?…

  Intamplator sau nu, Ion Cristoiu a fost unul dintre cei care l-au debutat pe VT. O vreme ( vreo 25 de ani) n-au fosat in relatii bune. Azi sunt.

  Le doresc succes in ramura!

 • Am citit ipoteza cu cine s-ar fi intalnit si imprietenit, daca nu pleca. Astea cu “daca” sunt amuzante. Dar a plecat, si inainte de a pleca era prieten (il adora) cu Mihai Milca, pe care acum il dispretuieste si il acuza de toate cele. Asta e o tema amuzanta — pe cine a adus el si pe cine am adus eu la masa prieteniei comune. Manolescu, Paler, Blandiana, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Dan Desliu, Ion Dogar -- Marinescu si multi altii n-au venit din prieteniile lui anterioare, ci din ale mele. El mi l-a prezentat pe marele George Voicu…

  Disident anticomunist? Asta e tare.

  Daca tot e sa ne jucam cu “daca”, daca nu pleca ar fi fost probabil in zona Adrian Severin, Virgil Magureanu, ( cu care a si lucrat la celebrul dictionar, munca descrisa de tine), Vasile Secheres, Ion Cristoiu, care a fost unul dintre cei care l-au debutat etc. -- baietii de viitor de la “Trocadero”.

  Dar sa nu intram in zona speculatiilor lansate de el, caci asa ceva nu are nicio relevanta…

 • Draga dle Manu,

  Nu vreau sa va descurajez, dar, credeti-ma, ba chiar scuzati-ma, stiu mai multe
  despre caile foarte intortocheate a relatiilor dintre toti cei citati. De la anularea teribila a oricaror merite ale lui VT pana la recunoasterea drept “unicul”, reactia unui dintre cei citati vorbeste despre subiectivitatile noaste, ale intelectualilor.

  Nu l-am citat pe dl Sorin Lavric in calitate de autoritate in materie de VT, ci in calitate de admirator al dlui VT, deci aflat dincolo de suspiciunea ca ar fi de partea mea cand constata ce constata.

  Metaforic vorbind, am doua doctorate cu tema VT; unul pentru perioada 1985-1900, celalalt pentru perioada 1990 pana in zilele noastre.

  In sfarsit, opinia dvs ca HR-P n-ar fi ceea ce este fara VT este — scuzati-ma — alaturi cu drumul. Cu mult inainte ca ei doi — HR-P si VT — sa devina prieteni, eram deja prieten cu HRP, care se bucura deja de un respect (binemeritat) printre oamenii de cultura.

  Iata inca un mit “VT l-a facut om pe HR-P”.

  GL a contribuit la afirmarea lui HR-P in mod esential: publicandu-i cartile. Dar, in nici un caz, ce este in capul lui HR-P nu vine din capul lui GL.

  Cele bune,

  DT

 • “Tortionar comunist” tatal lui VT?

  In cadrul caror lagare/puscarii a activat ca tortionar?
  Nu se face sa aruncam cu vorbe, altfel nu suntem cu nimic mai breji decat vorbele fara noima pe care le acuzam…

 • Peter Manu

  Domnule Tudoran
  Accept corectia pe care mi-o administrati cu privire la H-R Patapievici. Perspectiva mea este bazata aproape exclusiv pe analiza parcursului ocupational al Dlui Patapievici; nu i-am citit opera si nu am cum sa stiu ce este in capul dansului.
  Cu respect,
  Peter Manu

 • halulasta

  Totul decurge de setea nemaipomenita--aproape nebuna--de razbunare a lui VT in legatura cu Andrei Muraru. Un Radu Ioanid sau un Michael Shafir are credibilitate si autoritate in domeniul condemnarii antisemitismului din Romania, un Vladimir Tismaneanu deloc. In cazul lui Tismaneanu, si are, cum ii place sa spuna deseori, un “track record” aici: indignarea lui e strategica, si partizana (vezi cazul Neamtu de exemplu!) Asteapta cu nerabdarea o greseala din partea lui Muraru, si a gasit-o (sau se pare asa), numai ca actioneaza din ratiuni si ranchiuni bine cunoscute.

 • sava mutul

  Cred ca VT, formatat in universitatea Romaniei dejo-ceausiste, intelege si practica iarasi disciplinele umaniste in spiritul a ceea ce un prof din Iasi (nu-i dau numele -- ca sa nu fiu acuzat de xenofobie) numea ”sociologie militanta”, adica angajata, pusa in slujba ideologiei dominante, in serviciul idealurilor marxist-leniniste, la remorca atotbiruitorului proletariat si a trecerii finale de la capitalism la comunism, ”visul de aur al omenirii”. Modelul lui pare sa fie Marx, gazetarul cu doctorat si cautiunea studiilor de istorie a filosofiei occidentale. Pozitivitatea neutra din stiintele sociale ii displace. Daca asa stau lucrurile, mai poate fi el considerat om de stiinta, cercetator, specialist? Intreb numai, nu dau cu toroipanul.

 • buchner vogt moleschott

  Politruc si indoctrinator, da; tortionar in nici un caz. Poate doar la figurat (pentru ca a chinuit mintile studentilor cu aberatii marxist-staliniste)? Desi…

 • adam schaf

  Stiam ca in GDS activa si fiica (sau nepoata?) lui Leonte Rautu. Si ea il lasa pe Volo sa se afunde in milul ridicolului? Nu mi se pare cinstit.

 • ermil kusturica

  Tovarase Emil Bobu, ati omis (ori uitat) dintre numeroasele titluri ale Profesorului dr.doc.Tismaneanu de renume mondial pe acela, foarte important, de parerolog. Mi-am ingaduit, cu sfiala, sa-l adaug la lista. Nu mi-o luati in nume de rau.

 • iosif ranghetiu

  Nici nu ati pierdut mare lucru necitindu-i-o. Dimpotriva. Dar, pentru ca totusi sa va faceti o idee despre intertamaierile celor de la GDS, va recomand cartea americanizatului Sorin Matei intitulata ”Boierii mintii”, priivitoare la Pata si ai lui, aparuta, cu ani in urma, la Editura Compania. E despre intelectualii cu staif ai momentului, ”boierii mintii”, ajunsi slugi bine remunerate la ”oierii iliesco-nastaso-basescieni ai zilei”.

 • simion din balcon

  Mai ramaine sa ceara si demsia Asociatiei Fostilor Detinuti Politici. Sau a a Elisabetei Rizea din Nucsoara.

 • kurt treptowski

  Nu-i dati apa la moara lui Volodea: o sa ceara si demisia Regelui Mihai daca afla ca l-a decorat pe detinutul politic Bjoza (sau ca a vizitat-o pe Elena Rizea din Nucsoara)!

 • Shadow

  Ca sa citez un “clasic” in viata. Am rezerve doar cu “stilistica exprimarii” la domn Bizonu’. Altfel nu contest “tortionarea comunista” in principal pe subiectul “indoctrinarii”.

 • mimi

  Anca Oroveanu? Sau Andreea Oisteanu?

 • InimaRea

  Unde e atîta fierbinte-nverșunare, trebuie să fi fost o la fel de fierbinte simpatie. Pînă la urmă, discuția e despre Caracterul de Bronz vs Ipostaza de Bonz. Cum ar fi între două școli de pictură religioasă -- renascentistă și bizantină, să zicem: ”realism” ori hieratism? Unde nodul gordian al neînțelegerii ar fi nu între credința unora și altora -- de la sine presupusă și neapărat sinceră -- ci în interiorul simbolismului picturii: oniric a la Papa Freud sau de tipul reverie?

  În principiu, ar fi două modalități de exprimare a sentimentului (religios, în exemplu meu). Trecîndu-se, însă, la argumente, ajungem la arta proporțiilor, unde personajele bizantine domină lucrările lor pămîntești (biserici, cetăți).

  Este momentul critic în care se pierde justificarea estetică, greutatea demonstrației mutîndu-se pe evoluția picturii, unde cea renascentistă avu istoric-prodigioasă priză la publicul cunoscător. După care, reprezentarea -- ”figurativul” -- se-ntoarse, prin modernism și post-modernism, la străvechea simbolistică bizantină a proporțiilor ținînd de vis, nu de viziune. Poate că dovadă a faptului că, dacă două paralele se întîlnesc la infinit, e pentru c-au plecat din același punct din infinit.

  Mă lansez în această exprimare dezideriană, avînd în minte un avertisment pentru summa comentatorilor, alții decît Autorele: Non est idem si duo dicunt idem. Și-atunci, necesară precauțiune ca totul să nu ia turnura unei lapidări, aidoma cu altele, din locuri de rea faimă.
  Aștept să văd de nu cumva voi simți adevărul vorbei ”De ești călduț, te voi scuipa din gura Mea”.

 • InimaRea

  La cestiune: Cum am zis în altă parte dar tot pe Certocrația, sînt semne că dl Iohannis făptui o eroare prin decorarea aceea. A-i atrage atenția asupra și a socoti necesară demiterea/demisia consilierului responsabil de decorări e simplu act civic, la prima vedere, După mine, e și unul de fină ironie: Dl Iohannis e perceput ca un personaj -- character -- căruia i se scriu și replici greșite. Prin comparație, modelul prezidențial al d-lui Tismăneanu greșea de capu’ lui, măcar.
  Nu cred că-i cu totul adevărat dar, chiar de-ar fi, s-așteptăm -- nu se poate ca dl Iohannis să nu-nceapă să greșească singur, acum că greșelile nu mai pot compromite rezultatul alegerilor -- doar pe-al alegerii dar asta-i altă socoteală.

 • Ghita Bizonu’

  Domnilor,

  Dintai scuzele mele ca va inoportunez…

  Mai apoi :

  1) Fiu de tortionar – in “imageria” comuna a anticomunismului
  nuantele nu exista. De genul X a fost propagandist , W doar paznic si Z se
  ocupa efectiv cu tortura si omorul. Toti sunt bagati la gramada asa cum in
  “imageria” comuna a acelorasi ortodoxist = legionar .. La o adica persoanele mai dedate la analize zic ca ideologia intarea “moral” pe tortionar adica si Tismanctchi sr are partea sa de vina fie si morala … (instigare, favorizare samd). Cetateanu’ lumii Bolodea nu ar trebui sa se mire ca si cazul sau este tratat “la comun” cu aceiasi lipsa de atentie la “amanunte nesemnificative”

  2) Domnul Peter Manu cere lamuriri referitoare la afirmatia mea “Astia”?
  “Din generatie in generatie” ?

  Bun sa reformulez “Acestia”(suna mai politicos) si “din tata in fiu” .

  Domnule senioru a fost “profesor de stalinism” si in gn; dupa 1945 a
  lucrat numai “pe frontul ideologic” adica propaganda. Volodea a iontrat direct
  in aparatul de propaganda si apoi s-a “trasferat in interesul serviciului” la alta institutie de .. propaganda. Leoncik il batea la cap pe tata (totusi tata
  absolvent de facultate) fiul sau ma aia la cap pe mine tot cu “democratia” ,
  “antifascismul” samd . Daca VT are copii imi vine sa cred ca si acestia vor
  manca o paine alba incercarcand sa “intete sa gandeasca democrtatic” pe romani
  si in anul 2050!

  Imi cer scuze tutor celor prezenti dar aceasta situatie mi se pare deja un exces cam feudal!!!

  3) Si eu am parcurs celebrissimul Raport tismanean. Cam in
  diagonala si cu maxima rea vointa .. cautand punctele slabe ale oricarui docoment realizat de .. sa zicem un marxist “de duzina” . Nu am fost dezamagit … VT a dat dovada indoctrinarii bolsevice suferite in copilarie .. iar Raportul mi se pare ca a fost scris ca sa se “recupereze “ unii fosti “tovarasi” . Orice ce ati zice nu vad nici o diferenta politica intre Dan Desliu si Mihai Beniuc care sa “justifice” citarea negativa a lui Beniuc si “albirea” Desliului … As zice ca anticomunismul sau este cel putin selectiv insa nu am reusit sa pricep criteriile de selectie (nici nu m-am straduit prea mult …)

  4) “dizident anticomunist” . Ce o fi aia ?! Pai daca dizident este “Persoană care are păreri sau opinii deosebite față de colectivitatea, organizația etc. din care face parte” VT nu avea cum sa fie anticomunist. Sau daca era chiar anticomunist atunci nu avea cum sa fie dizident. Ca deh prima conditie ca sa fie “eretic” este sa nu fii “pagan” ci sa fi crestin . Asa ca VT ori nu era comunist , ori nu era dizident.
  Ca ulterior a “abjurat”, a “apostaziat” asta nu il face dizident. Doar , cel mult oponent . Eu personal am impresia ca de fapt VT ramane la obedienta stalinista Romania insula retograda latina pierduta intr-un ocean slav progresist (adica mai degraba intreg PM si ulterior PCR isi asuma o dizidenta nationala fata de Papa de la Kremlin , Paznic al sfintei Mastabele a Faraonului Ros. Astfel de explica atat “dizidenta” clamata a VT ului cat si rectitudinea unui “fir rosu” care strabate activitatea si opera de familie ..Si astfel disidenta lui se arata a fi doar fidelitate fata de doctrina originala)

  5) In fine … Recunosc ca sunt tributar marxismului .. prin meritele
  conjugate a 2 generatii de Tismaneni ! Si daca aplic o “cheie” marxizanta eventuala “dizidenta” sau ce o fi a zisului VT nu se dovedeste prea morala .. ci doar evolutie sociala normala. Copii diferitelor promotii de stabi si stabuletzi ai “socialismului real” erau cam nemultumiti de aparenta democratie a regimului (adica erau tratati la comun , nu erau mostenitori prilegiati). Ei se credeau mai degraba urmasii intru spirit si vile ale “fostilor” bagati la canal . Asa ca “democratizarea” lor intru “anticomunism” este foarte discutabila .. A da.. nu iubeau “comunismul” care nu le garanta pastrarea privilegiilor paterne si le-ar fi impus un minim de disciplina… “Anticomunismul” lor nu a vizat decat pastrarea privilegiilor de familie. Ca marea majoritate s-a inselat nu este chiar atat de relevant (doar ptr parvenitismul acestora … )

  Bun o sa imi ziceti ca copii nu trebuie sa sufere pentru pacatele parintilor. De
  acord! Din aceasta cauza in primavara 90 eu am fost f moderat si impaciutor. Nu
  m-am luat dupa progandisti cu ranga in mana, nu am tipat pct 8 nu am .. si am
  devenit eu “comunist” acuzat de fostii activisti de partid!!! Si de VT .. adica eu reacgtionar ca tatal meu si el revolutioner ca tata sau!! Pai este corect dragi tovarasi ?!Asa ca azi VT o “incaseaza” si ptr privilegile obtinute pe calea “luptei de clasa” .

  Scuze ca v-am inoportunat si mutumesc ptr amabiliatea publicarii posturilor mele

 • Radu Călin Cristea

  Domnule Manu,
  Va intorc cu placere urarile. Sunt oricind disponibil de dialog pentru interlocutori ca dvs. dotati cu simtul umorului si avind o priza foarte speciala la realitate. Introducind dvs. in discutie “briciul lui Occam” voi reflecta si eu la sacii cu faina.
  Toate cele bune pentru 2015!

 • tom&jerry langosh

  domnii acestia doi, domnu’ jac si domnul savant tismaneanu, par mai speriatzi de o eventuala intrare in insignifiantza a domnului nostru traian basescu decit se teme domnul nostru traian basescu, el insusi, de o eventuala internare a dinsului intr’o institutzie de cultura si hodina .

  n’a zis el, d’atitea ori, lacramind, ca “nimeni nu e deasupra legii, inclusiv eu!”?

  dac’ar fi lasat, de catre (mult prea) supusii dumisale, s’ar exprima, poate, precum victima dumisale politica, domnul sorin ovidiu vintu, adica: “dacă statul român m-ar fi prins cu ce am făcut, făceam puşcărie pe viaţă”.

  dincolo de satisfactzia platonica de a asista, din papushoi, la o des-batere academica de un atit de inalt nivel, i’as fi indatorat domnului rcc (aflat, de altfel, intr’o forma de zile mari), daca s’ar abtzine, macar pentru o perioada, de la a contribui la subiect.

  multzumesc anticipat

 • Peter Manu

  Am citit-o, cu interes si placere.

 • neamtu tiganu

  Ghita,
  Dom Manu e medic si io apreciez enorm medicii, mai ales ca am impresia ca mai devreme, mai tirziu, voi avea nevoie de ei.
  Da si medicu e tot un fel de ing., nu prea stie sa se exprime si istoria si istoriile nu sunt treaba lui tare.
  Ca orice medic modern, sa nu mai vorbim ca-i si american, actioneaza preventiv, mnealui a gasit in “astia?”, o gaselnita, un fel de virus, microb, ma rog, a crezut ca-i vorba de aia, nu de ailaltii, adica de ai nostrii, nu de ai lor!

 • Peter Manu

  Era un repros, nu o cerere, bizonule.

 • PaduchelePlesuv

  De medici poate, de gropari sigur!

 • PaduchelePlesuv

  Nu stiu daca pot discuta de adjectivita (boala acuta) sau de adjectivoza (boala cronica) epitetica, nu am nici una din calificarile necesare, insa am convingerea, din ce in ce mai mult, ca locul dlui Tismaneanu este la Moscova, de unde au venit ai lui, ca stapani, sa traiasca boiereste pe munca romanilor. Si, dimpreuna cu Basescu, ne-a condamnat pe noi pentru ceea ce au facut ai lui! Intelectul sau? Este el mai valoros decat intelecturile pierdute ale celor catorva sute de mii de romani asasinati de “stapanii” bolsevici? Nu!

 • Gheorghe Campeanu

  Cred ca esti nedrept, sau macar nu suficient de drept. La masa prieteniei ti l-a adus totusi pe dl. Liviu Turcu

 • Gheorghe Campeanu

  Iata inca un motiv pentru care eu nu pot sa agreez istoria Franciscana plina de bolovani (logici si…doctrinari) si ma simt mult mai …”afin” cu cea Benedictina. Antitetic, va propun sa adoptam produsul lui Dom Perignon mai degraba decit paradigma logica a lui Bill O’ Ockham. Este, nu, the season to be jolly, asa ca sarbatori fericite celor care pot traversa The Great Divide.

 • Este o mare, imensa deosebire intre Mihai Beniuc si Dan Desliu. Cand cel din urma s-a convins ce inseamna comunismu si, mai ales, ceausismul, a devenit unul dintre cei mai vocali si de nesperiat criticii ai regimului. L-am auzit si l-am vazut lucruri in fata carora multii fugeau, “strategic” sa “fumeze o tigare” de frica.

  Ar maiu exista suficiente nuante/detalii discutabile, dar las si celorlalti forumisti sansa sa discute cu dvs.

 • Sanatate, domn’ Neamtule,

  Dl Manu are dreptate in aceasta chestiune: “astia” trebuie bine definit, altfel ofera multiple si, uneori, nu tocmai “inaltatoare”, posibilitati de interpretare.

 • Baluba

  Volodea isi cam ia dorintele drept realitate. Una e sa greseasca X sau Y, alta e sa doresti ca ei sa greseasca (cazul lui Vladimir Ilici Tismaneanov).

 • Cu ce anume ar putea sa-l ajute dna Anca Oroveanu pe dl Vladimir Tismaneanu sa nu se afunde “in milul ridicolului”?

 • jacques christois

  Apropo: Marius Oprea de ce nu intervine in dezbatere? Ar avea un cuvint greu de spus prin marturia sa personala. Era singurul oponent vizibil al Regimului Iliescu Bis in vremea cind Volodea se desfata lucrind la o carte de interviuri cu Cotrocanul Ion Ilici

 • cititoruldebloguri
 • Peter Manu

  Bunavointa profesorului Tismaneanu fata de amatorii neinsemnati de la ILD (si fata de parintele lor spiritual, ziaristul brazilian Olavo de Carvalho), continua sa ma surprinda si sa ma dezamgeasca.

 • ACEEASI

  Stimate Domnule Vladimir Tismaneanu,

  Nu vad nimic reprobabil in faptul ca
  v-ati dorit o recunoastere sau un premiu pe care l-ati meritat.

  Faptul insa ca semnatarul rindurilor de
  mai sus a gasit cu cale sa dea in vileag scrisori primite de la prieteni, fie
  ei si fosti, mi se pare, nu gasesc alt cuvint, o ticalosie. Relatiile umane isi
  au regulile lor; aceste reguli ramin in vigoare si dupa stingerea sau
  denaturarea unei relatii; iar cea de prietenie e departe de a face exceptie.

  Faptul ca semnatarul nu stie atita lucru
  denota ca din punct de vedere moral e repetent si ca, mai mult decit atit, are
  stofa de tradator.

  Noi, cititorii acestui blog eram, pina
  acum, 534, ceea ce, avand in vedere ca blogul exista numai de vreo cinci
  anisori, era aproape onorabil (ma rog, avand in vedere ca accesul e gratis
  puteam fi si mai multi). De-acum inainte vor ramine doar 533, fiindca eu unul
  nu mai servesc.

  Cu respect,

  ACEEASI

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran

  Sunt totusi zile mai speciale si nu insist a cauta acel context “metaforos” pe “Observatorul cultural” ( legat de Mihai Botez, cu care v-ati “mai inhaita”…, daca v-ar cere-o…Si cum noi nu stam rau la re-productia de vampiri – ca la celelalte… ) … Oricum, dvs. dati dovada de consecventa ( ref. la “inhaitare” )….
  Tre’ insa sa mai lucram si noi la “haita” noastra…”Succesele pe ramura” la “catei” au fost atat de apreciate la “dulai” ca nici “salbaticiunile” nu par a fi scapat de “ILUZIILE TV “…, cele fondatoare de “realitati”…
  Altfel, detasamentele “lor” vor inainta in pas de defilare….

  HAI INHAITAREA !

  P.S. Las aici raspunsul la comentariul dvs. de mai jos cu Cristoiu – Tismaneanu si “succesele pe ramura” ( ale “lor”…, Tismaneanu putand fi totusi “Tertium Datur”, desi CTP -- Hurezeanu nu agreaza decat Tertium Non Datur…), replica la “ Adjectivia” mea….DE CE ? Fara implicarea “nealiniatilor” ( nici la “catei”, nici la “dulai” ), pare mai umana salbaticirea decat domesticirea continua…Si, desi “i-am dat comanda pe blog” PaducheluiPlesuv ( Jeffrey Sachs la nivel global o ceruse de mult -- noroc cu Plesu ca “a informat” si “la prosti”…- dupa ce ne aplicase terapia ‘ceea a Socului “domestic” dupa 1989… ) n-as vrea sa o fac si in realitate…Pot sa “rezist” inca ca_cuc ( prin in-“cultura” )….N-as vrea insa sa o fac caduc.

 • Radu Călin Cristea

  Inca o idee excelenta. Suscriu! 2015 cu bine!

 • Ilinca

  Stupida reactie! Asemanatoare celei a lui Tismaneanu care a generat atatea articole si comentarii: fara cap, coada si logica, doar ca sa se bage in seama. Domnul Tudoran nu a facut decat sa puna lucrurile la punct raspunzand unor afirmatii ale lui Tismaneanu. Daca nu exista alta solutie de a contracara minciunile si insinuarile acestuia decat aceea de a face publica o scrisoare, atunci nu vad unde e problema. Va supara adevarul? Si anume ca Tismaneanu a avut nevoie de o scrisoare de sustinere de la Dorin Tudoran si nu invers? Este treaba dvs.

  In alta ordine de idei, aca exista o evidenta a cititorilor acestui blog, va rog sa ma numarati printre acestia de acum incolo. Nu ca ar conta, dar vad ca unii fac mare caz de prezenta sau absenta lor aici, ca si cum faptul ca un cititor/cititoare isi retrage ambasada de pe acest blog ar insemna mare lucru. E bine sa vada ca nu se face nici o gaura in cer daca nu mai citesc acest blog (desi ar avea multe de invatat de aici), nici nu ramane blogul fara cititori.

 • Radu Călin Cristea

  Folosesc postarea dvs. pe blogul lui Dorin pentru a face, cred, o cuvenita reparatie. Am avut cu ceva timp in urma citeva aprecieri pripite si nedrepte fata de dvs. Imi cer scuze. Cred ca asa se procedeaza intre oameni de onoare. M-am inflamat prea tare si nu sunt deloc mindru de acea isprava a mea. Contez pe bunavointa si umorul dvs. pentru a trece peste acel episod.
  Sanatate si un 2015 ca in visele dvs. cele mai frumoase!

 • Dezideriu Dudas

  Traducerea de pe un site dedicat psihoterapiei a
  citatului in latina folosit in comentariul de mai sus, explica totul in mesajul
  dvs. incifrat de o realitate si mai si…, daca ne puteti raspunde la
  intrebarea : Cei doi se vor casatori pana la urma ?

 • PaduchelePlesuv

  Ce comanda?

 • PaduchelePlesuv

  Valeleu, doamna-domnule, citesc blogul dlui Tudoran literati din cel mai bun soi, ce scriitura le oferiti?

 • Dezideriu Dudas

  Nu am scris eu ca dvs. sunteti seful…, pentru ca i-ati demascat pe olandeji ? Drept e ca am plecat invers…., v-am intrebat daca sunteti olandej…

 • PaduchelePlesuv

  Chestiunea nu e evidentierea, cat fisarea si, cand se poate, culegerea IP.

 • PaduchelePlesuv

  Aaaaaaaaaaaaaaaa!

 • Hantzy

  Ticăloșie?! Stofă de trădător?! Cuvinte tari, într-adevăr. Ce să-i faci? O fi învățat dl Tudoran de la primul ticălos al țării că și biletele de la prieteni, chiar roz sa fie ele, mai pot fi făcute și publice. Mai ales în cazul când prietenul e sincer, având totuna în gușă și-n capușă…

 • Am dat “in vileag” ( si regret ca am facut-o) doar fragmente dintr-o rugaminte facuta in scris.

  N-as fi facut-o, daca nu as mai fi mentionat candva aceasta scrisoare (ca si existenta scrisorii de multumire primite de la dl VT) pentru a clarifica cateva lucruri, pentru a respinge niste acuzatii aberantre ce mi se aduc.

  Cum dl VT a ajuns sa-mi nege, public, orice competente, am fost nevoit sa-l intreb, tot public, ce competente aveam sa-l recomand, la cererea Domniei Sale, pentru un premiu?

  Ideea de a recunoaste competente, merite etc. — in privat — si de a le nega in public vi se pare onorabila?

  Niciun autor nu se bucura sa afle ca pierde un cititor, dar nici nu are prea mare motiv de bucurie sa castige cititori carora le place dublul standard.

  Salut corectia pe care mi- aplicati; sper sa fiti la fel de intransigenta si cu partea cealalta.

 • Scriam “Ne-am ajutat reciproc, ne-am încurajat, când alții ne descurajau”, ceea ce inseamna ca nu uit ca si dl Tismaneanu m-a ajutat foarte mult. Banuiam ca a facut-o si pentru “competentele” pe care le detectase la mine, exact aceleasi pentru care a considerat ca o scrisoare venita de la mine poate fi luata in seama. “ACEEASI” are dreptate, in principiu — nu se face sa faci publice schimburi epistolare private.

 • PaduchelePlesuv

  Cat o mai fi metrul de stofa de tradator? Mi-ar trebui si mie clasicul 1,10m ca sa-mi fac un pantalon bun.

 • Ilinca

  Domnule Tudoran,
  Bineinteles ca, in principiu nu faci publice schimburi epistolare private, de aceea am si mentionat in comentariul precedent “cand nu exista alta solutie”. Si cred ca este vorba de aceasta situatie aproape imposibila in care ai alegerea intre a asista neputincios la niste afirmatii mincinoase privind propria persoana (cea despre lipsa dvs de competente de exemplu) si a-i aminti persoanei in cauza cum stau lucrurile de fapt, cu argumente imbatabile, pentru a taia scurt orice alta interpretare. Nu m-ar mira ca Tismaneanu sa mizeze exact pe acest vast “in principiu” sperand ca nu veti publica ( dvs sau altii) anumite “episoade” clasate ca fiind private dar care fac lumina in anumite situatii imposibile. Nu trebuie sa va para rau pentru publicarea textului respectiv: sunt convinsa ca nu ati fi facut-o daca nu ati fi simtit o exasperare totala vis-a-vis de toata agitatia volodiana impanata cu jumatati de adevaruri (cat sa dea el bine si altii prost). Nu cred ca o persoana cu capul pe umeri, care a citit macar o parte din articolele aparute in ultima perioada si care au generat aceasta situatie, ar putea gandi ca sunteti lipsit de fair-play, mai ales ca este altceva decat o corespondenta intre prieteni despre copii, vacante, serviciu si ce mai face prietenul Costica din Londra: este un serviciu cerut pe care nu l-ati provocat, nu l-ati sugerat ci v-ati trezit cu aceasta cerere, ca v-a placut sau nu. Este o anumita nuanta aici care trebuie evidentiata. Dar cand nu exista argumente, orice e bun pentru a denatura rolul fiecaruia- nu exagerez zicand ca se vede scoala comunistilor si a securistilor.

  Va doresc o seara placuta!

 • Ilinca

  Aha, uite ca mi-a scapat detaliul! Multumesc pentru lamuriri! Sa ma fiseze linistit tovarasul “aceeasi”, sa-mi ia si IP-ul, adresa si numarul la incaltaminte, eventual rasa catelului si sa ma caute. Sa nu-si uite lanturile ca a dat iarna grea, eventual un termos cu ceai, cafea sau ciorba de perisoare, sa nu-i inghete creierasul cautandu-ma.

 • Alex

  Citindu-va iese in evidenta acelasi ego nemasurat ca si la VT; cine a facut mai mult , cine a suferit mai mult , cine-i mai bun, etc..

  “Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra în ea”.

  Trist sa constat inca odata ca sintem un “popor mic” (Patriotes sensibles s’abstenir !); nici dezidentii nu sint dezidenti, nici regele nu-I rege, nici neamtul nu-i neamt la NOI

 • Bogdan Cojocaru

  E asa o batalie incrancenata intre d-nii Tudoran si Tismaneanu incat uneori ma intreb cand si cum se va termina si de ce il tot inghesuie dl. Tudoran pe preopinentul sau deja etern si daca nu ar fi fost dl.Tismaneanu nu-l aprecia dl.Tudoran pe Basescu mai mult. Acu, cateva chestii
  -eu cred ca a fost bine ca a “anticomunismul” lui Basescu l-a inlaturat pe cel al lui Tariceanu in perspectiva deconspirarii ulterioare a acestuia din urma ca nulitate sub acoperire
  -prin diverse locuri se reproduc deconturi ale d-lui Tismaneanu: pai nu sunt din Dubai, Coasta de azur, Miami Beach.par sa fie “in interes de serviciu” si mi se pare nedrept sa i le impute cineva(nu e vorba aici de dl.Tudoran)
  -eu nu am nimic cu elita intelectuala si mi se pare firesc si drept sa fie recunoscuta ca atare si sa ocupe “dregatorii” inalte in tara ei
  -daca ar fi fost numai partea cu taria morala de care au dat dovada unii legionari in puscariile comuniste dl.Tudoran ar fi avut dreptate. Dar cred ca, asa cum se prezinta, lucrurile au mers mai departe in privinta d-lui Bjoza pt ca:1. desi s-a delimitat de miscarea legionara, a participat la vreo 2 comemorari publice ale ei si 2. i-a preluat mesajul, stilistica -- partea cu tara care e inconjurata de tradatori si vanzatori -- omul pare ca e virusat din pct asta de vedere. Si aici cred ca dl.Tismaneanu cred ca are dreptate, desi as fi vrut ca aceasta sa fie de partea d-lui Tudoran (cum si este de fapt).

 • Hantzy

  Metrul de stofă de trădător este, în perioada asta, la ofertă: are 110 cm. Dacă ții cont de parandărăt, s-ar putea să-ți rămână destul pentru un crac. Avantajos, nu?!

 • St.+James

  @ Dlui. Alex

  In masura in care timpul va permite si desigur, daca binevoiti, va rog sa-mi dezlegati si mie intelesul pildei citate (“Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra în ea”.) Va marturisesc ca eu nu-i inteleg rationamentul: cum poti compara un simplu pacat (fie acesta si premeditat) cu o atitudine de viata perfect constienta si asumata, transformata in profesie sau practica indelungata, cum este prostitutia ??? Pe mai departe, daca prostitutia se transforma intr-un pacat minor, sfarsind prin a numai fi considerat vreunul, atunci de ce oricare alt raport din societate (dintre noi) nu s-ar transforma tot intr-unul pecuniar si la fel de tolerabil ?
  P.S. Desi eu nu-i gasesc gazdei noastre decat “pacatul” dreptului la replica, cred ca daca ati intelege diferenta dintre o greseala ocazionala si o practica continua, atunci ati intelege si diferenta intre Domnia Sa si Tismaneanu.

 • InimaRea

  Ok, dle Cristea, noi să fim sănătroși -- că neînțelegeri vor mai fi, și le-om trece și pe-acelea. La mulți ani cu sănătate!

 • InimaRea

  Ideal e să mori perfect sănătos. De pildă, mîncat bine, băut bine -- dimineața sculat mort.
  Doctorii-s pentru bolnavi, măcar p’aci.

 • InimaRea

  Dr Manu-i cam vigilent. Parc-ar fi maestru de ceremonii. Și știm că un așa maestru nu suferă discuțiile sans cravatte.

 • PaduchelePlesuv

  Nu, IP-ul nu vi-l iaimediat

 • Ghita Bizonu’

  “Acestia” ar fi acei tovarasei care si-au intors uniforma. Bun , de acord sa iert ca un bun crestin (sunt crestin da’ nu prea bun) insa acu mi se cam cere sa intorc obrazul ca dupa palma primita sa primesc si flegma!
  Nu este cam prea mult din partea lor? Ar putea asculta indemnul apelului catre lichele si sa devina ceva mai discreti?

  O sa imi replicati ca si altii.. Ei bine eu i-am tolerat pe toti. Ce-i drept pe unii mai mult -- adica pe cei care erau capabili sa faca si altceva (administratie, conducere samd) decat sa dea din gura!! Pe propagandisti ii rog sa fie mult mai discreti -- nu de alta dar nu sunt buni decat sa dea din clanta !
  A da… si am asa o scarba infinita fata de toti cei care sunt “anticomunisti” dar afiliati scolii de la Frankfurt!! O scarba care se cam apopie de practicile staliniste (dragul de Koba ce frumos a stiut el sa “termine” cu toti exaltatii astia! Mai ceva ca Ohrana!! Nepermis de blanda si Ohrana asta )

  E prea mult sa le cer “acestora” sa nu mai faca “propaganda revolutionera” -- tocmai ei profitorii ?!

  A da. A devenit critic da de pe care parte ?! Kominternista, nihilista, frankfurteza? Ce il motiva ? Internationalismul sau ?! Fiindca vedeti dvoastra unii au devenit critici intorcandu-se la radacinile moscovite … Si mde .. Desliul isi permitea .. insa daca eu nu as fi fost atent fata de cine vrobesc … chiftele ma faceau!!

 • InimaRea

  Ladies&Gentlemen, mă puse dracu’ să-mi pun mintea cu textul Bizonului, și-ajunsei la-ntrebarea de pus înaintea tuturor, dacă mă interesa pe mine, vreun pic, dl Tismăneanu: Domn’e, ce caută neamțul în Bulgaria?
  Adică, de ce plecă cînele de la măcelărie -- c-așa reiese din tirada Bizonului, că-i era hărăzit lui Volodea același trai privilegiat cu al tătîne’su.
  Ca să-nțeleagă și dl Dudaș: de ce a plecat Tismăneanu în America, lepădîndu-se de privilegiile de nomenklaturist în care crescuse și promitea să rămînă-nveșmîntat?
  Iau explicația lu’ don Dorin -- pentru Deșliu -- și-o probez la tînărul Tismăneanu: ”Și-a dat seama că”. Cam de prin anii ‘970 și-o fi dat, pînă s-a hotărît s-o rupă cu trecutul negru.
  Ce chestie! Tot atunci, și don Dorin -- și tot un produs de succes ”al noii orînduiri” dar venit pe filiera meritului propriu (literar) nu pe a moștenirii privilegiilor.
  Dar tot atunci, și alții -- poți să’nebunești pe chestia asta! De-un paregzamplu, discuție aprinsă -- prin toamna lui 1971 -- pe Tezele de la Mangalia. Că ”ce-s cu ele”?
  Cu toată falsa modestie de-o pot aduna pe loc, mărturisesc că noi -- filologii in spe -- priveam altfel problema creației literare, decît inginerii (nemți, bizoni, nu importă). Și-asta fiindcă noi tocmai studiam creația literară -- estetică, stilistică, retorică, simbolistică (Doamne, și ce bibliografie-nfricoșătoare, numai la Le Nouvel Roman dacă mă gîndesc, ori la La Nouvelle Critique).
  Acu’, să nu vă-nchipuiți că eram niște fraieri, să dăm apă la moară urechiștilor de pe la Filo -- că erau și pe-acolo destui (mai ales, destule -- nu-nțeleg de ce, poate că statistica să fi fost responsabilă. Sper să nu sară vreun vigilent să mă acuze de fascism). Nu, noi porneam de la istorica polemică dintre Maiorescu și Dobrogeanu-Gherea -- una lume știe, aia cu arta pentru artă vs artă cu tendință.
  Dacă nu mă credeți, puteți întreba și pe alții: în anii aceia luminoși -- față de cei dinainte și de după ei -- era formă de curaj să-l susții pe Maiorescu, să trîmbițezi autonomia esteticului. În fond, tovii ne lăsau să ne jucăm cu chestiile alea periculoase -- că-s din promoția, chiar, a lui Tismăneanu -- ca să ne obișnuim să le combatem (cum el începuse, și-așa doctoral -- dacă te gîndești!)
  Pe trendul ăsta (mă scuzați, știți deja că nu mă pot abține, uneori!) am înghesuit vreo doi profi mai mititei -- așa -- pe următoarea dilemă: Ce dracu’ băzneau profesorii la cursuri, la care urma să dăm examene, era ori nu valabil? Că, ”în lumina documentelor de o excepțională importanță teoretică și practică”, doi bani nu mai făceau. Iar noi, practici: Mai învățăm ori o lăsăm moartă și ne orientăm spre genialul teoretician al literaturii care tocmai se ivise dintre noi, românii?
  Nu, pe bune-acum -- sărea unu mai clonțos -- dacă vin eu la examen și scriu că Roland Barthes e un idiot, că altu-i titanul teoriei literare, pic ori iau examenul? Eventual -- sardonic, mititelu’ -- desființînd Les Cahierres Litteraires, cu exemplul Contemporanului (revistă foarte corectă, la vremea ei).
  Adică, stimați contemporani de azi, acum peste patruj’ de ani, era să plecăm cu toții în lume, de obidă și din urîtul presentiment că ”Tot înainte, că-nainte era mai bine!” Atîta doar că nu erau decît două căi mari și late (pe lîngă încă vreo cîteva mai lăturalnice, așa): ori ”rămîneai” (dar trebuia să și poți ajunge pe unde puteai rămîne, și nu era simplu deloc, dar nici chiar complicat); ori te expulzau tovii -- cum păți don Dorin, de pildă (un model al dracu’ de greu, ceva cam ca ruleta rusească, a mon avis).
  Ei, de ce o tăie Tismăneanu în Apus?
  PS: Primesc și explicații cu fond etnic, n-am vreo problemă cu libertatea de expresie. Pîn-atunci, avansez eu una: n-avu răbdarea de a aștepta douăj’ de ani, să ajungă brucanul nostru. Iar cîn’ajunse el, postul de brucan era deja ocupat.
  PPS: Ghiță, asta-i tot ce pot face pentru tine. Să mă ierți și să mă iubești, că și eu sînt român!

 • PaduchelePlesuv

  Pentru mine, nu prea.

 • Dezideriu Dudas

  Bre’, aici m-ai prins ! Da’ tot nu ma las….Eu recunosc ca sunt mistret ( desi l-am vazut odata pe Brucan in tenesi in Banca Comerciala Columna…, ceea ce iata nu mai reuseste acum Volodea, chiar si ne-comercial, desi nici el nu se lasa….), nu ca Neamtu care nu vrea si pace !!!

  P.S. De ce a plecat nu e greu de inteles…De ce a venit se pare ca “nu avem voie” sa intelegem…Dar, dupa cum se poate observa, putem fi si noi “disciuplinati”…Ce, noi nu suntem români ? Numai Tiriac a fost mai pe faza de ne-a luat “rumanul”….Nu-i era nici asa de greu, cu Pro TV-ul suflandu-i in panze ( cateodata asa de tare, de parea chiar vant…)…Devine insa si mai “disciuplinata” Antena 3. L-a invitat ieri pe ambasadorul olandej sa ne esplice treaba cu drepturile homului….Ca treaba cu statul de drept(i) e clara : Nu (mai) avem si pentru voi ! Ce dreak’, ei se dueleaza cu “lalele” de cand erau mici in istorie iar noi de-abia am aflat ca “rata-mpunge”….si nu “se foloseste” doar la dom'”Foie gras” in ciuda la nea'”Caviaru'”…

 • Dan Chita

  Din afara, ca simplu spectator angajat, se vad doi VT.

  Primul este autorul “Stalinismului pentru eternitate”, un veritabil istoric al comunismului. Dumnealui ii place sa creada ca este politolog doar daca citeaza din conceptele cheie ale altor politologi, care s-au ocupat serios cu teoria politica. La fel procedeaza cu studiile sociologice, desi are studii academice in domeniu. In realitate VT este un biograf vigilent al comunismului. Treaba asta o spune si Mircea Cartarescu in chip oblic atunci cand il denumeste grandilocvent un Marcel Proust al comunismului romanesc. Exista istorici reputati in Occident (un prim exemplu este Robert C. Allen, profesor de economie la Oxford) care scriu dintr-o perspectiva mai putin incrancenata, radical anticomunista, despre fostul Bloc Sovietic. Cine vrea sa afle, ii poate gasi cu usurinta. Credeti ca acesti istorici apar vreodata in sursele bogate bibliografic ale lui VT? Niciodata. Autorii sai de suflet sunt exclusiv cei care duc o batalie ideologica totala cu sovieticii, de parca acestia ar mai exista. Daca sovietologia nu ar fi un domeniu mort, in care departamentul de stat SUA sa mai investeasca bani ca in timpul Razboiului Rece, probabil ca activitatea pe acest front ideologic ar fi intensa, iar VT ar avea de dat lupte grele cu fiecare razvratit din tabara anticomunistilor fundamentalisti.

  Al doilea VT este publicistul, cel despre HRP spunea admirativ acum cateva luni ca nu stie unde gaseste rezervele de timp si energie psihica pentru a fi atat de activ. Este forumistul VT. Este cel care transforma un comentariu lung de pe contributors intr-un “articol” propriu-zis, urmat de linkuri la alte “articole” (fie personale, fie ale prietenilor sau ale dusmanilor denigratori, fie ambele). Este acel VT care practica barfa sapienta, cu lungi liste de nume din anturajul sau trecut sau prezent. Am observat ca aceste enumerari de nume sunt folosite artistic de VT: cand elogiaza pe cei din tabara binelui, toti ii sunt prieteni. Din cand in cand apar in aceste liste fanteziste un Milosz, un Pasternak, un Camus. Ca si cum ai spune: “Platon, Gabriel Liiceanu, Dino Buzatti”.

  Galeriile negative sunt la randul lor odioase. Aici primeaza un VT asaltat de negationisti, comunisti fanatici, antisemiti odiosi. Victimizarea domnului VT este maxima. Intreaga lume ii vrea raul, iar dusmanii sunt absoluti. Genul acesta de maniheism primitiv este praticat in numele “apararii principiilor”, “Binele si Raul nu se amesteca” si alte morale tribale. Nu intamplator si aici enumararile sunt ridicole: intr-o lista cu Muraru sau Dorin Tudoran apar ideologi nazisti gen Rosenberg sau criminali ca Eichmann. Chiar ma intreb de unde aceste strategii retorice de manipulator ieftin. Sunt chestii care te descalifica intelectual in medii chiar mai joase social decat cele academice.

  Egoul dumnealui te lasa fara cuvinte. Cred ca este vorba de o megalomanie care se transforma rapid in invectiva paranoica, in scenarii sinistre atunci cand maretia personala autoimaginata este pusa in pericol.

 • Ilinca

  @Paduchele Plesuv In comentariul anterior ma amuzam putin pentru ca situatia mi s-a parut hilara, intr-un anume sens.

  Oricum, IP-urile se pot afla relativ usor daca ai la indemana un

  bun profesionist, cu sau fara acordul proprietarului unui site etc. Ce m-a amuzat a fost “aceeasi” prostie de a face pe desteptul si atotcunoscatorul: ma refer la comentatorul cu “printipurile”. Probabiltot din “printipiu” omul stie la virgula cine umbla pe acest blog. Am scris ” la virgula” pentru ca, pe tovarasul respectiv il putem considera cam 0, 00001. Voiam sa mai adaug cateva zerouri, dar…sunt sarbatorile de iarna!

 • PaduchelePlesuv

  Ce criminal anticomunist o fi urmarit batranul nostru trotskist prin America, este o chestiune de filosofie politica, capitolul faurirea fericirii personale in contextul fericirii generale, pe care, daca vor dori, o vor lamuri cowboy-ii de la Nicu Vacaroiu’s Ranch. Chestiunea care bate la ochi este aparitia unor deconturi KAS, ceea ce inseamna partizanat politic oficializat. Pe site-ul filialei romane a KAS, organizatoare de cursuri de conducere pe care nu le publica pentru a nu deveni tot poporul roman un herrenvolk de dreapta, scrie negru pe alb ca tipii au monitorizat presa romana in perioada electorala; adica au vazut care presar a scris cu ei si care, desi a luat malaiu’ si a dosit si taxele datorate statului, nu a scris cu ei asa de convingator. Si, daca au monitorizat presa, de ce sa nu fi monitorizat si principalele bloguri, ale intitulatilor formatori de opinie? Si, daca stau sa ma gandesc bine, KAS-ul asta are filiale cam peste tot pe unde au izbucnit ostilitati la adresa adversarilor politici ai popularilor, in perioada electorala.

 • PaduchelePlesuv

  Nu discut despre profesionisti, acolo sunt alte mijloace.

 • Pingback: Vladimir Tismăneanu: un jeg… nici macar uman | Sită Deasă()

 • Despre Demnitate

  Mă gândeam la articolul lui Vladimir Bovary, cel în care se vedea ajungând în același loc chiar și dacă n-ar fi emigrat în 1981…
  Ar fi trebuit să pornească de la alte date, dacă n-ar fi emigrat: poate câ se căsătorea cu altcineva, poate că viața lui privată ar fi fost cu totul și cu totul alta.
  Poate că avea o nevastă care nu-l lăsa să iasă la bere cu Liiceanu & Co.
  Mi se pare un scenariu mai plauzibil decât prostiile autoflatante pe care le-a scris. În același timp, poate că ar fi fost mai bine pentru toată lumea 🙂

 • Das Kapital,proxenet universal

  Un marxist ar zice:” Pai, nene, si proletarul isi vinde exploatatorului capitalist forta de munca precum prostituata clientului ei o parte a corpului.” Doar ca, vorba lui Lyotard din ”Economia libidinala”, proletarului s-ar putea sa nu-i displaca faptul de a-i fi supta vlaga de catre exploatator, chiar sa juiseze pe alocuri, apoi sa mearga cu ortacii la picnic abundent in PETuri de bere si mititei.

 • procopie din azaleea

  Exista o refutare (ludica, e drept) la treaba cu piatra si prostituata. In scena anecdotica respectiva intra in joc, surpriza mare!, Maica Precista, pune mina pe un bolovan si-l trinteste femeii pacatoase intre ochi, da, fiindca ea, conform teologemei catolice, nu numai ca nu a comis vreun pacat la viata ei, dar e si nascuta fara pacat, prin imaculata conceptie prin urmare si asa-deci. Fiind fara pacat, are teoreticamente dreptul de a da cu cheatra, daca are chef.. In bancul anticatolic de mai sus, Fiul, refutat de propria-i instanta genitrice, ii sopteste cu obida acesteia: ”Mama draga, ma calci pe toti nervii!”

 • volterater

  Haioasa ipoteza cu postul brucanologic ocupat de unul mai norocos! Cine nu are brucan in ograda lui, acela sa si-l achizitioneze din timp. Daca are fler istorial. Cfr. Lucian din Samosata: ”Filosofi scosi la licitatie”. Puteti inlocui ”filosofi” cu ”tinichigii” sau ”consilieri prezidentiali”, ca nu-i bai.

 • dobrel

  Raminind in acelasi loc, poate. Dar ca Lucian Boia, evitind compromiterea discursiva. Reamintim ca Boia, desi nu se crede savant de renume mondial, are carti publicate la edituri franceze de prestigiu, ca Belles Lettres, ceeea ce nu cazul cu Volodea. O carte pe o tema din domeniul stiintelor umane, publicata la un mare editor hexagonal, te consacra mondalmente -- fiindca e imediat tradusa in germana, neerlandeza, suedeza, italiana, spaniola.

 • Popol Vuhu & Popa Duhu

  Mi-a venit o idee: o editie-pirat cu scrierile filoceausiene ale domnului profesor Vladimir Tismaneanu, cu cele de dinaintea plecarii sale din Romania. Intitulata ”Entuziasmele unui tinar sociolog militant de odinioara”. O suta de exemplare brosate, cu poza autorului pe coperta a patra, cu tot dichisul. Eventual si o prefata de Maitre Jaccques Christoy si o postfata de MIrcea Livrescu. S-ar vinde, pe Internet si in anticariate, ca painea calda. La pret astronomic.

 • St.+James

  @ Das Kapital, proxenet universal
  Eu zic ca-i mai onest sa recunosti din prima ca sensul vietii (sau raportul ei dominant) a fost, este si va fi o continua alergatura dupa bunastare, indiferent de soiul ei, materiala, sexuala, sau ambele la un loc, decat ca o mironosita sa spui ca toata viata ai cautat sa pui deoparte particica lui Dumnezeu. Da’ **rva pana nu ajunge sa dea si lectii de moralitate, parca nu e **rva destul ! 🙂

 • ion al glanetasului

  Cu Roland Barthes, in anii 1965-1970, profii ieseni, aia de la Romana, nu cei de la Limbi Straineze, o rezolvau lipindu-i la fundament apozitia ”binecunoscutul critic literar marxist francez”.Doar Alexandru Dima, mutat la Universitatea din Bucale, ameninta cu o iminenta radere la Wellek & Warren, teoreticienii studiului imanent al operelor literare, dar, pe parcus, uita complet de ea. C-asa erea pa vremea ceea.

 • Alexandru Dima mni-a fost profesor. M-a “purtat” si pe la restaurant, unde-mi depana amintiri din anii sai de pedeapsa si ma sfatuia sa nu ajung intr-o asemenea situiatie. Eu, nu-si-nu, am ajuns. Noroc ca m-a salvat Volodea…

 • Vasile Gogea

  Cu mai bine de patru ani în urmă scriam:” “Visul” d-lui Tismăneanu începe să devină coşmarul tocmai al acelora care au
  plătit, chiar cu viaţa, pentru aşternutul de mătase în care dormitează d-sa.” Dar nu mă gîndeam că “somnul” d-sale să dureze atît de mult!
  Totuşi, cel mai mult mă nedumireşte lipsa de reacţie a AFDPR!

 • Pingback: Andrei Pleșu între Pantazi Ghica și Vladimir Tismăneanu()

 • Pingback: Andrei Pleșu între Pantazi Ghica și Vladimir Tismăneanu | Lupul Dacic()

Next post:

Previous post:

WP Admin