≡ Menu

Accentul

Câteodată     este     foarte      dificil     să   înţelegi    în   ce    constă deosebirea esenţială între două puncte de vedere: buna credinţă pare prezentă în ambele cazuri, scopul propus – aproape identic, argumentele – foarte asemănătoare, cei ce le prezintă sunt sau par oameni cu o anume credibilitate etc. Și atunci? Ei, bine, atunci s-ar putea să nu fi dat prea mare atenţie unui detaliu – accentul. Câteva exemple.
 
Legiuitorii americani se confruntă din nou cu imensa problemă creată de imigranţii ilegali. Nimeni nu are o cifră exactă, dar optimiştii susţin că am avea de-a face cu aproximativ 12-14 milioane de suflete, pesimiştii — cu aproape 16-17 milioane. Adică un număr ceva mai mic sau ceva mai mare decât populaţia unor ţări precum Albania, Croaţia şi Ungaria luate împreună.
 
Toată lumea este de acord că trebuie făcut ceva – şi asta de peste un sfert de secol! – dar de făcut nu se face nimic. Se plănuiesc legi noi, când cadrul legal există chiar din timpul preşedintelui Reagan doar că legea nu se aplică. Pur şi simplu, anumite state nu se simt obligate să pună în practică o lege federală. 

Ilustraţie & Copyright © 2010 - ALEX DIMITROV

Reversul constă în încercarea Washingtonului de a bloca o lege trecută la nivelul unui stat. Cazul cel mai recent este efortul Casei Albe şi al Ministerului Justiţiei de a bloca o lege a statului Arizona. Şi cercul vicios se închide, încă o dată, prin concluzia de aur – ”Trebuie făcut ceva, dar nu aşa.” Tot ce-i rămâne americanului de rând este să se întrebe ”Dacă nu aşa, atunci cum?” Politicianul îi va răspunde, abia după ce va mai fi ales încă şi încă o dată. Dacă îi va răspunde vreodată.   

Jocul este perpetuat de sensibilitatea pe care se pune accentul. Pentru unii dintre politicieni, accentul cade pe “imigranţi”, în vreme ce pentru alţii el cade pe ”ilegali”. Cei dintâi, partizani ai clemenţei, reamintesc americanilor că sunt un popor de imigranţi. Ceilalţi, partizani ai măsurilor în forţă, reamintesc americanilor că Statele Unite sunt un stat de drept, că unde-i lege, nu-i tocmeală, şi că a tolera clădirea a zeci de milioane de vieţi pe un act ilegal (care aduce după el o serie întreagă de alte acte ilegale, extrem de costisitoare social şi economic) nu poate duce decât la dezastru.   

“Preşedinte jucător”. Pe ce cade accentul? Pe ”preşedinte” sau pe ”jucător”? Când ne convine că preşedintele pune accentul pe dreptul său de a fi şi jucător şi când ne deranjează că, nedorind să joace de partea cui vrem noi, se prevalează de condiţia sa de preşedinte?   

Ilustrație & Copyright © 2010 - DION

”Tehnocrații lui Icsulescu”. Pe ce cade accentul? Pe ”tehnocrații” sau pe ”lui Icsulescu”? Ori, pur şi simplu, doar pe “Icsulescu”, fiindcă nu ne place de el? Şi ce dovedeşte unde se află, cu adevărat, accentul? Dezvinovăţirile puerile ori sofisticate sau faptele?   

”Limbă de lemn”. Pe ce cade accentul? Pe ”limbă” sau pe ”de lemn”? Nu de alta, dar s-a aflat, ”pe surse”, că marii fesieri ai împuşcatului Nicolae Ceauşescu erau plini de aşchii de lemn de la atâtea limbi patriotice. Mai mult, examenele de laborator au stabilit, pe bază de DNA (deoxyribonucleic acid), că unele dintre acele aşchii provin din limbi foarte anticomuniste astăzi, poate printre cele mai ostentativ anticomuniste, şi nu de la niscaiva “exerciţii de admiraţie” ale ”comunistului” Adrian Marino.  

 “Anticomunism”. Pe ce cade accentul? Pe “ieri” sau pe “azi”?   

Vreo idee în legătură cu mâine?   

Pe ce va cădea accentul?  Pe “comunism” – ca ieri? Pe “anti” – ca azi? Sau pe “haimanalâc doctrinar” – ca întotdeauna. Şi nu este anticomunismul de astăzi al unora la fel de “ştiinţific” ca “materialismul ştiinţific” pe care îl cântau mai ieri? Şi când ne spun că a venit vremea experţilor, nu avem dreptul să întrebăm “Al căror experţi?” Că, dacă este vorba numai de experţii anticomunismului care au fost şi experţii comunismului, e natural să te întrebi cum de le vine lor vremea mereu. Parafrazându-l pe Miron Costin, s-ar putea spune că nu bietul om se află sub vremi, ci sărmanele vremi sub cârma experţilor.   

Ilustrație & Copyright © 2010 - DION

Eu aş mai avea exemple, dar mi-e teamă că nu mai are cineva suficienţi anticomunişti a căror limbă de lemn pune întotdeauna accentul pe ”cozonac”. Cei câţiva la îndemână sunt folosiţi cu asupra de măsură şi par storşi. Şi de vlagă, şi de imaginaţie. Şi de cei de ieri, şi de cei de azi. 

 

P.S. În eventualitatea că VoxPublica republică acest text, iată mai jos niște link-uri pentru cei care, din lipsă de informație, operează cu mistificări de toate felurile, preluate de ici și colo, folosindu-le în comentariile lor de pe platforma VoxPublica. Îmi spun că, pentru oamenii de bună-credință dar intoxicați cu informații false, aceste link-uri pot fi folositoare. 

Celorlalți — agitați și agitatori retribuiți la bucată — aceste link-uri nu le vor fi de niciun folos, căci în ochii lor adevărul constituie “o chestiune secundară” sau, în cel mai bun caz, una “de detaliu”. 

Și unora, și celorlalți, pasionați de asemenea subiecte, le recomand să aștepte până la toamnă, când editura POLIROM va publica “Eu, fiul lor. Dosar de Securitate”, documente selectate din cele aproximativ 10,000 de pagini ale dosarului meu. Pe urmă, mai vorbim. Dacă interesează — chiar pe VoxPublica.

 1. http://www.dorintudoran.com/2010/02/09/ginga%c8%99ii-din-dosarul-de-securitate/
 2.  http://www.dorintudoran.com/2010/02/10/placuta-bucurie/
 3. http://www.dorintudoran.com/2010/02/10/generalul-iulian-vlad-este-nemul%c8%9bumit-de-generalii-bordea-aron-%c8%99i-danescu-gheorghe/
 4. http://www.dorintudoran.com/2010/02/11/generalul-locotenent-iulian-vlad-este-din-ce-in-ce-mai-nemul%c8%9bumit-de-activitatea-generalilor-alexie-bordea-%c8%99i-danescu/
 5. http://www.dorintudoran.com/2010/02/11/ce-gase%c8%99te-general-locotenent-aristotel-stamatoiu-cotrobaind-prin-apartamentul-elementului/
 6. http://www.dorintudoran.com/2010/02/27/generalii-%c8%99i-curajul-prietenilor/
 7. http://www.dorintudoran.com/2010/02/20/plan-de-dirijare/
 8. http://www.dorintudoran.com/2010/02/28/tradare-%c8%99i-vigilen%c8%9ba-2/
 9. http://www.dorintudoran.com/2010/03/13/noaptea-alba-a-generalilor/
 10. http://www.dorintudoran.com/2010/03/21/ziaristul-strain/
 11. http://www.dorintudoran.com/2010/03/28/un-sicriu-ce-se-lasa-a%c8%99teptat/
 12. http://www.dorintudoran.com/2010/04/12/debutul-informatorului-dorin/
 13. http://www.dorintudoran.com/2010/04/18/neagoe-dar-nu-tocmai-basarab/
 14. http://www.dorintudoran.com/2010/04/19/arthur-dar-nu-regele/
 15. http://www.dorintudoran.com/2010/04/23/generalii-vlad-bordea-%c8%99i-danescu-nu-ard-gazul/
 16. http://www.dorintudoran.com/2010/05/04/sansa-de-a-nu-fi-fost-cetatean-sovietic/
 17. http://www.dorintudoran.com/2010/05/17/raporteaza-garbys/
 18. http://www.dorintudoran.com/2010/05/28/sunt-mindru-de-zaharia/
 • ca tonu face muzica, zice nefasta intotdeauna, ca aceeasi melodie si aceleasi note suna in fiecare gura altfel, e pur adevar.
  Ma voi referi numa la “ilegali”, parerea mea e ca noi toti suntem emigranti si deci “ilegali”. Imi amintesc cum am ajuns in Germania sarind gardu, cit s-au caznit nemtii sa scape de mine si acum sunt mindrii de mine.

  Dupa mintea mea nu ar trebui sa existe granite.

  Stiu ca sunt un pic offtopic da vroiam sa pun un accent.

 • Dorin Tudoran

  @ neamtu tiganu # 1

  Pai, tocmai l-ati pus si bine ati facut. Off topic? Nicidecum
  Oameni de toate felurile — de unii tarile ce i-au primit au de ce sa fie mandre. de altii -- nu prea au.

 • fumurescu

  Dorin Tudoran -- Aici aveati idei pentru doua materiale distincte! Fericit omul care isi permite sa le “risipeasca” cu atata generozitate! 🙂

 • fumurescu

  Ooops! Cat pe ce sa scap o cacofonie -- noroc cu ghilimelele. Iertare.

 • Dorin Tudoran

  @ fumurescu # 3

  Risipim, risipim, cat mai avem timp. Va amintiti bancul cu “Mai risipiti, mai baieti; Mai risipiti!…”

  S-a intrat in niscaiva reparatii pe la mine, asa ca o vreme nu voi avea probabil acces la Internet.

  Tocmai am citit partea a doua a interviului — foarte instructiv. Sper sa nu intrebati nimic, in partile urmatoare, despre… Claudiu, ca ma iau fiori…

  Cele bune!

 • Dorin Tudoran

  @ fumurescu # 4

  Am incercat sa postez, in doua randuri, doua… randuri sub partea a doua a interviului de pe VoxPublica, si n-a mers… Guvernul asta e de vina -- celelalte guverne au fost brici!

 • elle

  @fumurescu 3 si DT
  a questo sproposito, barem un proverb italian: beati i ultimi, se i primi sono stati onesti (leggi: generosi)…nu stim bancul, e chiar atat de cunoscut?

 • Radu Humor

  Pana la urma oricine are dreptul sa se declare anticomunist 😉
  Depinde ce aduce in discutie, dar mai ales cam de la ce i se trage respectiva atitudine si in functie de asta credibilitatea pe care o are :roll:
  Si cu care poate face ce vrea, ca nu te poti juca in/cu gustul omului !
  Si atunci patesti ca Tismaneanu, pe care nu-l cred nici matusile care mai traiesc, dar nici macar cei care-l mai citesc !
  Daca nici n-a luat bani pe acel “faimos” Raport, cum se lauda (unii stiu sa pastreze secrete ), e doar o problema de bun simt (care ramane si dupa acuzarea propriului tata/parinte expert in ce condamna el acum :mrgreen: ).
  Daca a mai luat si bani, ce mai conteaza, ca tot nu s-a intamplat nimic :
  nici in urma raportului. nici in urma…contului.
  A ramas poate caracterizarea foarte potrivita cu amaraciunea pe care i-a provocat-o, a lui Paul Goma….

 • Maria R.

  @all:ce gust amar mi-a lasat multimea de pe voxpublica!
  Pur si simplu nu mai suntem in stare sa percepem realitatea,lucrurile trebuiesc neaparat sucite si rastalmacite pana ce ajung un amalgam de nedescris…
  Ce naiba s-a intamplat cu mintile atat de multor romani?

 • Dorin Tudoran

  @ Maria R. # 9

  Mai mult decat sa pun sub ochii unor oameni documente, nu cred ca am ce sa fac si nici nu sunt interesat sa fac. Deseori oamenii se plang ca altcineva este de vina pentru cum functioneaza mintile lor. Eu, unul, cred ca fiecare dintre noi este raspunzator pentru felul in care isi foloseste minte si constiinta.

 • Dorin Tudoran

  Pentru Toti

  Timp de cateva saptamani voi avea acces limitat la Internet; uneori -- chiar deloc. Imi cer scuze ca moderarea discutiilor va fi chiar mai lenta decat este in general, dar asta este situatia.

 • Radu Humor

  @ Dorin Tudoran
  Spor la treaba !
  Nu-i bai, e si perioada concediilor si poate multi vor avea timp sa citeasca in pauze si printre randuri multimea de documente pe care ati reusit s-o adunati
  (eu am renuntat, de cand mi s-a spus cinic :
  -- Vrei sa afle si coana ….(mea) pe unde umblai ?! ).
  Am intrat si eu chiar azi pe Vox Publika , dar nu se compara cu atmosfera distinsa/destinsa de pe aici (pe @victorel l-ati adus de acolo ? S-a tinut dupa dvs. ?!).
  Sa nu credeti ca apreciez banarile, mai ales ca am si eu uneori de-a face cu ele ,dar in acest caz mi se pare o concentrare de forte( asa slabe si pricajite cum sunt ) pentru a va scoate de pe acel portal !
  A abandona acum ar fi o greseala (a doua !).

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor # 12

  Asta-i situatia — daca oamenii prefera dezinformarea, barfa, acuzatiile aberante (aflu ca am fos si membru al Biroului Organizatiei de baza — BOB -?!?) in detrimentul documentelor vor ajunge exact acolo de unde li s-a parut o vreme ca au plecat. Sigur, este mai tentanta practicarea prezumtiei de… vinovatie decat cea a prezumtiei de nevinovatie; pentru unii chiar in prezenta documentelor. Trist este ca tocmai cei ce practica un asemenea joc periculos si murdar se vor plange maine ca situatie este cum este…

  Cum eu scriu pentru blogul meu nu pentru VoxPublica — ei doar preiau, cu acordul meu, textele de aici — ce se intampla cu unele din comentariile de acolo nu este problema mea.

  De abandonat nu am ce abandona. Dar ma gandesc la o anume solutie.

 • lucian burjuiul

  @ Dorin Tudoran

  Dupa ce-am citit in fuga pe VoxPublica trag o concluzie… “fiecare dintre ei este raspunzator pentru felul in care isi minte constiinta”. Fie la ei acolo!

 • victor L

  @ Radu Humor,
  pe unele bloguri esti ba antisemit, ba cintaret al legionarilor. Si nu te dai la o parte sa aperi nici stinga pe care nemtii nu ar vreao in tara lor. Aici, facind pe tutarul, crezi ca dl Tudoran te va mingiia pe crestet.
  Pe Voxpublica incercam sa-l temperaz pe unul ca tine (te stii tu, si altii, de pe alte bloguri; numai cit de poznas esti pe blogul europarlamentarului Preda).

  Si da, nu il cred pe dl Tudoran fara greseala; este om, are afinitati, mai mult sau mai putin recunoscute, “mi-e propriu tot cei omenesc” n-am spus-o eu.

  Sintem partizanii unor ginduri/afinitati/optiuni.
  Pe ce punem accentul? pe parerea ta antiisraeliana ori prolegionara sau pe a mea care e opusa alor tale?
  Cu ce sint de condamnat ca i-am spus omologului tau de pe voxpublica sa nu-l mai acuze pe dl Tudoran de necazurile bunicului sau?
  Raspunsul lui a fost o onomatopee “bah boule”. Poti s-o folosesti si tu.

 • Radu Humor

  De ce , doar pentru ca a inceput sa-ti placa ?
  Invata-te si cu alte epitete, cum ar fi “caraghios”, “portocaliu ” ( chiar ambele) sau cate altele pe care esti foarte aproape sa le primesti,
  dupa cat de pro..lific esti :roll:
  (dar nu de la mine, ca mi-a zis doctorul sa nu ma aplec brusc, ca s-ar putea sa am probleme :mrgreen: )
  Nu l-am ascultat si uite ca trebuie sa-ti raspund , ca asa-i frumos , nu ? 😉

 • Radu Humor

  Sper sa fi pricepit si @victorel
  ca a fost pentru “L” 😉

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor #16+17 & victor L # 15

  M-as bucura daca nu am ajunge sa transformam si spatiul acesta dedicat comentariilor in ceva ce poate sa semene cu alte… “arene”.

  Multumesc.

 • victor L

  Dle Tudoran,
  ma scuzati ca m-am luat de vasal.
  Dar daca sinteti atent veti observa ca nu am facut decit sa-i raspund.
  Cind m-a atacat fara motiv nu v-a deranjat badarania vasalului.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 18

  Al cui vasal, dle Victor? Am, cum bine spuneti, defectele mele, dar printre ele nu se numara si cel de a strange in jurul meu vasali, camarile si alte acareturi de felul acesta.

 • @Dragă Dorin,
  ar fi multe de spus după “evenimentele” din ultimele zile. Dar, să se mai răcorească vremea…
  Rămînînd în “topic” aş întări atenţia pe ideea -- nu atît a “cantităţii” -- accentului, cît mai ales a “calităţii”. Adică, a diversităţii: accent grav, ascuţit, circumflex… Într-o vorbire corectă (nu numai gramatical, dar şi “politic”) vom folosi toate accentele. Desigur, e de dorit, fără stridenţe.

 • radu

  Victoras
  Esti bulversat?
  Ce dumnezeu ai?
  Nu transforma in derizoriu o polemica normala.
  Asta cu vasalul se potriveste la prietenul tau IT Morar.
  Aici cred ca ia dat greş

 • victor L

  Dle Tudoran,
  felicitari.

  “Am intrat si eu chiar azi pe Vox Publika , dar nu se compara cu atmosfera distinsa/destinsa de pe aici (pe @victorel l-ati adus de acolo ? S-a tinut dupa dvs. ?!).”
  semneaza @ Radu Humor.

  Atunci nu trebuia nimeni atentionat pentru provocare.
  Nu era vasal, scuze, era nu am rima.

  Acum a aparut vasalul vasalului, @ radu,
  Ar trebui sa tac, normal, din lipsa de rima. Caci blogul trebuie intretinut doar cu aplauze.

  Banati-ma, daca nu va convin parerile mele.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 23

  de cate ori ati fost banat pe acest blog pentru parerile dvs., indiferent daca ele imi convin ori nu?

  Ce m-a deranjat nu era o parere, ci o acuzatie stravezie.

  Inca o data, dle Victor: eu nu am curte, nu am vasali, nu cultiv lingusirea. Sunt preocupat doar de o civilitate a dialogului. Nu este rolul meu de a ma amesteca in coliziunile pe care le aveti pe alte bloguri, dar este obligatia mea sa incerc sa nu vad asemenea tensiuni (ma refer la cele de expresi; cele de gandire, optiuni politice etc. sunt bine-venite) acutizandu-se pe acest blog.

  Parafrazandu-va: blamati-ma, daca nu va convine punctul meu de vedere!

Next post:

Previous post:

WP Admin