≡ Menu

Academia de Gazetărie Cristoiu & Röntgen

02.22[1]Comentând afirmațiile dlui Dan Tăpălagă, după care dna Elena Udrea și dl Dan Andronic ar fi acționari ai Evenimentului zilei, dl Ion Cristoiu ne lămurește că, da, dl Andronic este acționar și nu, nu știe dacă dna Udrea este acționară.

Spre deosebire de dl Tăpălagă, dl Cristoiu îl prețuiește pe gazetarul Dan Andronic. Cu modestia-i cunoscută ne spune și de ce:

“Pentru că Dan Andronic e un excelent gazetar, unul dintre absolvenţii străluciţi ai Şcolii Ev.z. de pe vremea lui Cristoiu.”

01.15

Dl Cristoiu ne oferă și o mostră din stilul strălucitei școli de gazetărie pe care continuă să o patroneze, firește doar profesional:

“În realitate, războiul grupării pro-Macovei trădează o afacere strict omenească.

 Masculul Traian Băsescu e disputat de mai multe fuste.

Din nenorocire pentru şansele lor, unele Fuste pot fi numite aşa doar dacă proprietarele lor sînt puse la raze Roetgen, singurul mijloc în cazul lor de a stabili dacă sînt sau nu femei.”

Nu știu ce pricep unii din această bijuterie jurnalistică, dar alții, admiratori ai Academiei de Gazetărie Cristoiu & Röntgen, ar putea înțelege că dl Cristoiu este sigur că dna Udrea are p…ă, în vreme ce despre unele susținătoare ale dnei Macovei se întreabă dacă nu cumva au p..ă.

Cum ar veni, pe de-o parte, dl Cristoiu ar fi un certocrat iar, pe de altă parte, ar fi un condeier hăituit de dileme subliminale.

Oricum ar sta lucrurile, Rectorul academiei de gazetărie care a brevetat miraculoasa “găină care naște pui vii” nu se dezminte.

Mai e vreo îndoială că 2014 este un an electoral și pentru jurnaliști?

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • dumitru ungureanu

  Cristoiu certocrat? Poate sfertocrat…

 • Dorin Tudoran

  Ca sa vada, totusi, publicul de aici marea pricepe a dlui Cristoiu in materie de mister si etern feminin, o sa postez si linkul catre articol…

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/ion-cristoiu-batalia-fustelor-din-jurul-masculului-traian-basescu-1088805.html

  Despre textul tau ce sa mai spun fara sa ma repet? Impecabil!

 • DAD

  Domnule Tudoran, ferice de dvs.! Vedeţi lucrurile de la distanţă, chiar dacă mai bine şi mai lucid şi mai clar decât noi de pe malurile Dâmboviţei, Ialomiţei şi Argeşului şi Trotuşului…totuşi. Vedeţi dvs., dreapta (hm!), împărţită în vreo şapte partide, se divide şi se divide în băsişti strânşi mai lipiţi decât maieul de preşedinte, în băsişti temperaţi, în băsişti anti EBA, în băsişti antiAntonescu, băsişti antiPonta, în băsişti antidoarVaran. Ce veselie! Că şi pontiştii sunt la fel… Mi-e lene să înşir ca mai sus, doar că pe dos!
  Ce să mai spunem de dl. Cristoiu care în şapte-opt ani a reuşit să atace de pe stânga voiculesciană (contra a vreo sută de mii de euro -- dacă am reţinut bine suma avansată de trustul INTACT după defectare), iar acum o face la fel de “logic” de pe dreapta băsistă. Aşteptăm dezvăluirea sumei la următoarea schimbare de macaz.
  Vă doresc aceeaşi detaşare, acelaşi umor, aceeaşi graţie în observarea inepuizabilei noaastre lumi politico-mediatice!

 • Ontelus DG

  Mișcarea astrelor
  mă înmărmurește.
  Am crezut că oamenii-s
  mai presus de stele:
  iată de ce acum sunt
  stană de piatră…

 • @Liviu Antonesei
  Si la minte in text este link-ul spre textul dlui IC.
  Oricum, mai bine doua link-uri decat niciunul

 • @) DT

  Scuze, acum am vazut, la ”ne lamureste”, nu observasem la lectura…

 • Pingback: Academia de Gazetărie Cristoiu & Röntgen « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Ionică

  Cam infantil textul, părerea mea! Al lui Tudoran, nu al lui Cristoiu…

 • Parintele moral al gainii vivipare si al tabloidizarii presei isi supravietuieste mitului de facator de gazete cu o vitalitate care cred ca inca le mai da unor jurnalisti fiori pe sira spinarii. In ultimii douazeci de ani, “vine Cristoiu! ” sau “ne preia Cristoiu” erau vorbe datatoare de cosmaruri in majoritatea redcatiilor, un fel de “Hannibal la porti!, mai ales ca acest gropar de gazete si gazetarie nu venea singur, ci cu “elefantii” lui -- tot unul si unul. Daca se mai intampla si ca sinistrul zvon sa se adevereasca, colectivele redactionale demisionau aproape in bloc iar membrii lor zburau ca potarnichile.

  Si fiindca tot e vorba de presa si link-uri, va rog sa mai ingaduiti un link:

  http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/primul-pas-spre-o-presa-curata-330365.html

 • @No Name/DP
  Excelent textl dnei AMP. L-am citit dis de dimineata.

 • InimaRea

  AP Mungiu, Monica Macovei si Elena Udrea ar fi fustele care si-l disputa pe Basescu, apud iocristoiu. Cum nimeni nu se-ndoieste de feminitatea Udrei, ramine ca de a celorlalte sa se.
  Mirlanie marca ioncristoiu.
  Cit despre Scoala Evz, de pe vremea Bulinei Rosii, da -- a nascut pui vii, astazi -- straluciti absolventi ouati iar nu nascuti. Singurul ei repetent -- fiindca s-a nascut dintr-un ou rosu -- este chiar ioncristoiu, flatindu-se ca “a facut scoala”.
  Ce ma enerveaza, la omul asta, este ca a publicat -- in SLAST*, pe la-nceputul anilor ‘980, parca -- niste studii de istorie literara despre perioada 1944 -- 1947. Era un proiect al prof Eugen Simion, care-l voia pus in pagina de studentii de la cercul sau literar, din anii 1973-74, cu care n-a avut noroc fiindca tinerii de atunci nu au inteles importanta recuperarii creatiei “ultimilor poeti liberi” din Romania postbelica. Dar chiar si de l-ar fi luat in serios, tot fara noroc ar fi fost proiectul profesorului lor, fiindca au fost toti trimisi la dracu’ cu carti de vizita, printr-o HCM aberanta, data chiar inaintea absolvirii lor. Atunci, s-a vazut clarviziunea lui Marian Popa care, intors din Germania -- dupa un an-doi de lectorat pe-acolo -- si-a adunat fostii studenti de la cercul sau de literatura sf (emigrati la Eugen Simion) si le-a zis: Din pacate pentru voi, nu mai puteti aplica solutia optima -- sa treceti la ff, ca sa va rostuiti niste posturi in Bucuresti, lucru cu care v-as fi putut ajuta.
  Dar Cristoiu, abia intrat in cimpul istoriei literare, a dat in doaga istoriei, care-l tine si-acum prizonier, intr-un diletantism impecabil. Comentariile lui din Historia, pe marginea a diverse documente ale vremilor trecute, sint deseori inepte. Cind ma biziie vreun necaz, dau pe-acolo si-mi descretesc fruntea, amintindu-mi cit m-a distrat un articol al lui despre Carol II.
  Cumva, ii sint recunoscator ca-si cultiva vocatia de comic involuntar, pe care-am remarcat-o pe cind isi publica bucati de proza, in JN.
  De scris, scrie rau si rau-de-tot, performanta lui fiind mediocritatea anosta.
  De vorbit, tot asa -- basca problema de dictie ramasa dupa o pareza.
  Si-atunci, cum de crede ca “a facut scoala”? Cred ca datorita singurei sale calitati inconfundabile -- lipsa bunului-simt. Daca Heliade o fi spus ori ba “Scrieti, baieti, numai scrieti!”, Cristoiu sigur a spus “Mintiti, baieti, numai mintiti cu tupeu!” Asta-nseamna gazetaria pentru el. Iar daca gazetaria pare a-i urma indemnul, nu vad de ce nu s-ar proclama patriarhul preseri libere si independente.
  Singura oara cind l-am luat in serios, a fost dupa Scena lacrimilor, din baletul DragaStolo. Imediat dupa, Cristoiu a declarat ritos: E teatru! Basescu joaca teatru, si-nca ieftin, de prost gust.
  De aceea cred ca l-a inrolat Basescu in falanga lui mediatica -- trebuia controlat sa nu-si dea drumul la gura. Dreptu-i ca, de-atunci incoace, eu nu stiu ca ioncristoiu sa mai fi pacatuit fata de propria-i constiinta de ziarist, cu vreun adevar -- cit de evaziv enuntat.

 • InimaRea

  V-am ramas dator o explicatie: SLAST -- Suplimentul Literar Artistic al Scinteii Tineretului.

 • a notarius

  Ideea sublima a fustelor cu plete care se lupta pentru virilitatea politica a lui Traian Basescu este Closca cu puii de aur din gandirea cristoiana. Singurul cuvant care iti vine in minte dupa parcurgerea exemplarului text este adanc.
  Dar nici, ca de linkuri ma leg, Doamna AMP nu este mai putin profunda. Aflu ca termenii de mogul, oligarh si presa captiva provin din gandirea si activitatea ei, iar dupa asta ma astept la lucruri mult mai socante.
  Ma astept sa aflu ca Orson Welles sa se fi inspirat din ideile ei atunci cand a turnat Cetateanul Kane.

 • Dezideriu Dudas

  @ Ref. la textul d-nei AMP

  N-am rabdare acum sa-l citesc pe tot.
  M-a “invins” insa, din nou ( la lehamitea “ tragediei minutelor si secundelor”…) , nea’Valerica : Planul Stoica pentru o contrapresa A 3 ?!!
  Dupa Legea 99/1999 cu care nea’Valerica a accelerat privatizarea in Romania de a dus mai totul la Statul UE sau al SUA, mai putin nationale ci mai mult federale sau unionale, ca nici n-ai cum sa-i pui vreodata sa jure cu mana pe biblie ( cel mult pe tanc, si … ca la Radio Erevan, ei pe noi, si nu noi pe ei ), tot el, titanul, “a pus-o”, cu “accelerarea”…, si pe tarlaua lui nea’Cristoa’ ( hai sa traiesti dom’Nikule ! ) !!!…
  O sa-i facem o lista cu “accelerarile” necesare viitoare lui nea’Valerica. Are mana buna….
  Imi place cum scriitorii l-au demascat pe nea’Cristoa’, care, totusi, pare ca tocmai a spus ADEVARUL in ceea ce priveste treaba cu “pusul”…Cum drak’ “s-o pui”, daca n-ai, nici de una, nici de alta, in functie de sex…Cum ar spune d-nul Stolojan, desi acesta nu ar trebui sa fie criteriu de discriminare….
  Daca nu era “matusa Alina” cu “perversele ei ayatollahice” ( “tandre”, e drept, cum ar spune dom’Vasile Gogea ), nea’Cristoa’ scapa si…reusea sa stranga uiumul de la “oua” ( merg si alea ale lui Nastase aici …) si sa-l transfere la “puii vii” ai democratiei…
  O CONTRIBUTIE INGINEREASCA IN DOMENIUL DIVIZIUNII MUNCII ( sau al CAPITALULUI, pe stil nou, tip nea’Valerica ) :
  Va scriam odata de “jocul” din facultate, “PISTRUI” : Ne strangem cu totii in cerc, ne facem nevoile, si apoi dam tare cu palmele…Castiga cel care are la urma cei mai multi pistrui ! Pe” liga Romania” batalia e stransa…Vine tare insa din urma si “liga globala”…Din pacate, acolo, “pistruii” inseamna deja sfarsitul…Acolo nu mai e vorba de rahat retoric…, produs in Romania non-stop la “FABRICA EVZ”, folosind “morisca A si apoi non A” la nivelul succesiunii actionariatului ( un fel de extensie a “speraclului tip InimaRea” )….Dan Andronic putea fi deconspirat…Pentru Elena Udrea insa, e nevoie de certificat ORNISS, cum mai scriam pe-aici. Pentru fostii actionari insa, nu e valabil nici certificatul ORNISS. Ar fi nevoie de un fel de “certifcat global” si de acolo nu prea se da nimic. Doar se ia. Mai ales daca “se” insista din interior…

 • Dezideriu Dudas

  @ InimaRea

  Va multumesc pentru precizari. Le intuiam, dar nu aveam anvergura structurarii….
  Intre anii 1993-2000 am citit saptamanal “Dilema” ( si “22”, plus alte cateva saptamanale economice ). Cu toate astea, in mod paradoxal, despre prima descindere mai organizata a d-lui Dorin Tudoran in Romania, am citit mai multe intr-un ziar “Adevarul” ( cred, prin anul 2000 -- erau in sala, N.Manolescu , Octavian Paler, normal, CTP….). Banuiesc ca era si d-nul Andrei Plesu ( nu mai retin si daca d-nul G.Liiceanu ). O sa intru cat de curand si in arhiva mea cu documentele pe suport de hartie si daca regasesc articolul o sa-l transcriu.
  Retin un serial al d-lui Plesu cu scrisorile pe care le primea intr-o perioada, cu o regularitate de ceasornic, de la o persoana foarte erudita, care nu tinea cont de faptul ca A.Plesu nu-i raspundea…La un moment dat, persoana respectiva fiind din ce in ce mai persuasiva si mai aplicata, d-nul Plesu “a cedat”, si i-a raspuns, structurat, public, la mai toate problematicile pe care le ridica respectivul domn ( parea a fi un fost diplomat, probabil nu din cei care i-au refuzat omleta ‘ceea istorica…). Mi-am zis ca ca poate totusi “ va exista dreptate in lume”…Daca retin bine, d-nul Plesu l-a si numit, ceva de genul, “prietenul meu din departare”…

 • @a notarius

  Cred ca dvs. ar trebui sa recititi fraza de mai jos inainte de-a va “lega de linkuri”, dar, daca tot va aplecati din nou asupra ei, poate o veti face cu mai multa atentie, ceea ce sunt singura ca vă va obliga la o restrangere spectaculoasa a limitelor interpretarii textului dnei AMP:

  “Termenii de moguli şi oligarhi au fost introduşi înainte de 2004 în rapoartele internaţionale de mine, cu ţinta explicită ca să ajungă şi Comisia Europeană să ia în considerare şi să citeze problema oligarhizării şi mafiotizării afacerii de presă.”

 • Cristi

  Marele facator de presa are si o foarte personala intelegere a limbii franceze.
  Ar putea sa se califice ca traducator… “Faute de mieux on couche avec sa femme” zice vorba frantuzeasca tradusa “liber” de IC.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/cristoiu-contra-cristoiu-pdl-intre-fecioara-paguboasa-si-curva-castigatoare-973236.html

 • a notarius

  V-am urmat sfatul, am revizitat textul Doamnei AMP si vai, recunosc, mi-am extins nepermis de mult limitele interpretarii mele.
  Domnul Orson Welles n-avea cum sa se infrupte din gandirea Doamnei AMP, avand in vedere ca termenii au fost introdusi de ea “in rapoartele internationale” inainte de 2004/ma rog, avem aici o mica imprecizie la Doamna AMP, inainte de 2004 poate fi si in anul venirii la putere a lui Stefan cel Mare/si nici Domnul Czeslaw Milosz, cel care a publicat Gandirea captiva abia in 1953.

 • InimaRea

  @a notarius&@NoName/DP: Dupa mine, amindoi aveti dreptate. “notarius”, cu lehamitea de a citi -- la orice text al AMP -- cit de-nainte mergatoare a putut fi pe cind nici nu-si dadea seama. Presupun ca d-na cu pricina are o-nalta constinta a proprietatii intelectuale, caz in care ar avea si-un dosar cu contributii revolutionare la bunul mers al omenirii. Altminteri, da, textul de ieri e judicios, persuasiv-analitic, si-nainte de toate -- descurajant de adevarat cit priveste premisa: presa e cum lumea e. Unde nu-mi pare convingatoare, e acolo unde oscileaza intre calificativele acordate massei consumatoare de media -- n-am inteles daca e ori nu cam idioata, nici in cam cit timp dintr-un an (nu neaparat electoral).
  DP, la rindu-i, restabileste adevarul istoric, prezentind citatul care ar discrimina-o, pe AMP, de acuzatiile de a fi descoperit apa calda. Dar tot trebuie observat ca “inainte de 2004” e mai curind o asumare gen restitutio in integrum, decit o precizare; ca “in rapoartele internationale” te face sa te-ntrebi daca nu cumva a contribuit la chiar toate, cite-or fi fost; in fine, ca “introduse de mine” sugereaza ferm ca a avut un cuvint greu de spus, in toate colectivele de redactare, daca nu cumva le-o fi redactat singurica.
  O citesc pe AMP cum as urma un tratament cu “stimulenti alimentari” -- stiu ca n-are cum imi dauna dar asta tot nu-mi alina indispozitia de a trebui sa-nghit si suportul indigest, dar si inevitabil, al inaltei pretuiri de sine -- pe care si-o acorda nesmintit.
  Ce ma irita -- fiindca nu sint defel pretuitor al modestiei, in orice acceptiune as lua-o -- este hotarirea d-ei de a calca pe simtul ridicolului, de parc-ar fi capatat imunitate la acest rezonabil pandant al modestiei.

 • jac vrejoiu

  dom tudorane,

  nu stiu cit de psihanalizabila e pozitzia copilului oarecum alain prost din domnia sa fatza de fetele de (la) alpaca care s’ar parui pe socoteala virila a masculului analpha al politichiei aborîgene, da’ nu credetzi ca’l apuca, asa, un dor de penal, ca mai fuse-fuse si se duse, pe vremuri bomboliene, cind pesedeaua stringea banutzu mina de la mina ca sa’i plateasca lu jac despagubirile de sute de bulioane din procesu’ pierdut cu madam adamesteanu, pierdut tot pe motiv de inbatzosare piticotica vizavi de vizavarza si de feminitatea respectivei doamne?

  acuma, potrivit unui banc din strabuni (si tzinind cont de statura domniei sale), domnu’ jac n’ar trebui sa aiva probleme cu fetele…

  in inchiere, nu pot sa m’abtziu sa nu “bag” niste relatari cit se poate de credibile de la fatza locului, tot umflata, dintr’un loc care s’ar putea s’aiva cam aceleasi probleme ca evezeaua privind actzionariatul:

  Bleen Moderator
  ”Multe din problemele pe care le-am înfruntat în politică mi le-au creat femeile. În special două. Mi-este jenă de această situaţie, cu atât mai mult cu cât eu încerc să încurajez femeile să vină spre politică, mai ales pe cele tinere şi moderne. Şi în plus, eu am fost o norocoasă. Nu am fost niciodată invidioasă şi nici frustrată.”
  Prima e Monica Macovei. Este evident și cine e a doua.

  Rheia
  Meme Stoica?

  Bleen Moderator
  Turcescu, în emisiune cu Udrea, Orcan și Mircea Marian: ”Acum puteți vedea în imagini penibilii zilei.” Îi vedem de la începutul emisiunii.

  Bleen Moderator
  Uitați-vă pe B1. Turcescu, Mircea Marian, Orcan și Udrea. E devastator.

  Yeba
  Ce-au zis, ce-au zis! am văzut numai fragmentul cu Laura Ștefan. Dar să zici pe-nțeles, de ce e devastator?

  Bleen Moderator
  Udrea a dat share pe Facebook la un articol al lui Cristoiu în care acesta o acuză pe Macovei că are chestii (resentimente, invidii) feminine cu Băsescu. În emisiune a tot dat-o p-asta cu resentimentarii, orgolioșii, invidioșii etc care ar trebui să se psihanalizeze.

  Bleen Moderator
  Turcescu: De ce vă invidiază unii de dreapta, doamnă? De ce nu se bucură că partidul și-a dublat procentele de cînd ați venit dumneavoastră?
  Udrea: E un linșaj. Macovei îl atacă de un an încontinuu pe Băsescu. Are nevoie de un psihanalist.

  Yeba
  Vai de capul nostru. Noi avem nevoie de psihanalist că ne mai uităm și că ne mai pasă de așa ceva. O s-o invite și pe MM, să vezi.

 • Ultor

  La asa rect(or) asa studenti. Minima igiena in raport cu ei iti impune exhibarea complexului de superioritate; e bine sa-i privesti de sus, pentru a nu avea parte de privelistea dedesubturilor lor. Privind retrospectiv, nu ma pot abtine sa nu-i dau dreptate lui Basescu. Atunci când a titrat ca scoala romneasca scoate tampiti, cred ca la scoala lui Cristoiu se referea. Gigantul din Gagesti reprezinta perfect ( alaturi de celalalt monstru (s)acru al presei romanesti -- CTP) absurdul postdecembrist. Daca avem o democratie de carton, miliardari de carton,etc, trebuie sa avem si justitiari de carton. La cat carton am acumulat in acesti 24 de ani putem pune pe picioare o adevarata industrie de reciclare, capabila sa ne scoata din criza ( de idei cel putin).

 • a notarius

  @InimaRea
  Sunt perfect de acord cu modul in care vedeti chestiunea.
  Receptia AMP in cazul meu seamana foarte mult cu cel al Dumneavoastra.
  Ii apreciez inteligenta si disciplina gandirii, considerand, in acelasi timp, ca ar putea fi mult mai mult daca ar fi mai putin.
  Nu stiu de ce nu este convinsa de valoarea ei, exersand redundante gesticulatii de subliniere…

 • @Ultor
  Nu vad nicio legatura intre IC si CTP. Cu CTP pot fi ori nu de acord -- de la caz la caz, de la subiect la subiect -- dar este un gazetar pur sange. Scrisul sau are forta, poarta “marca”. ceea ce nu e cazul in… cazul celuilalt.

 • @Jac Vrejoiu

  Deh, unii umbla cu preshu, altii cu vreju…
  Salutari.

 • @Dezideriu Dudas
  Premiul ALIA, 3 martie 2001. Era acolo si Radu Cosasu.

 • @InimaRea &a notarius

  Am lucrat cativa ani buni ( chiar au fost foarte buni!) cu dna AMP. Nu degeaba i se spune “papesa societatii civile”, desi eu as numi-o mai degraba crucisarorul sau, si mai bine, spargatorul ei de gheata. Vointa, inteligenta, flerul, capacitatea combinatorie si de reactie rapida, tenacitatea si impetuozitatea dumneaei (plus cultura politica, si nu numai) sunt iesite mult, mult din comunul romanesc. La atata concentrare pe subiectul cel mai fierbinte al momentului si indarjire de a-l trata pana aproape de epuizarea temei, riscul de-ai scapa din frau unele excese de personalizare si stima de sine (taxata de unii drept infatuare) devine aproape inerent. Poti sa nu fii intodeauna de acord cu AMP, (mi se intampla si mie, nu de putine ori), poti sa fii neplacut surprins de usurinta cu care “da din casa” dupa ce ai omenit-o ca pe un membru al familiei, dar nu poti sa nu recunosti greutatea de baros a argumentelor D-Sale si forta de-a transa, dintr-o lovitura, chestiuni stringente, carora multi analisti de-ai nostri le dau doar tarcoale, tiptoe, ori in stilul doi pasi inainte si unul inapoi. Daca nu chiar viceversa: unul timid inainte si doi, apasati, inapoi.

 • sierra

  No Name/DP

  Intr-adevar, textul dnei AMP este unul special. In primul rand pentru ca foloseste forta argumentelor si nu pe cea a injuraturii. Reuseste, in cateva randuri scrise fara patima si partinire, sa sintetizeze intregul balamuc din mass-media romaneasca. Si face acest lucru fara sa jigneasca telespectatorii in general, si pe cei ai A3 in special si fara sa proclame raspicat “exceptionalitatea” raului reprezentat de Antene. Din cate stiu eu, este o premiera. Nu cred sa mai existe vreun intelectual cu foste sau actuale simpatii basesciene, care sa nu fi demonizat A3 cu telespectatorii ei cu tot.

  Apropos de presa si Ion Cristoiu. Ce societate este aceea in care IC, pe care-l stim de atatea decenii si care, vorba dlui Tudoran, “nu se dezminte”, IC ajunge sa fie singura voce din audiovizual care sa se intrebe ce-i cu isteria rusofoba din ultima vreme? Bine, el n-a facut-o din ratiuni inalte, legate de principii, ci pentru ca are un infantilism de gica contra, care-l face sa zica vitavercea de cum zice majoritatea. Problema, insa, ramane. Cum sa accepti ca o intreaga tara sa fie numita in toate felurile: stalinista, hitlerista, imperialista, barbara, agresiva, primitiva, pradatoare, betiva, medievala etc? Am vazut jurnalisti cu ochii injectati, cu un chip schimonosit de ura si, paradoxal, de placere, pentru ca pot injura Rusia din zori pana-n asfintit si mai sunt si platiti pentru asta. Unul de la A3, la sfarsitul unui delir rusofob si-a urlat concluzia “irefutabila”: “poporul roman are o gena anti-rusa in ADN-ul lui si e foarte bine ca-i asa!” Intreb si eu, caci nu ma pot abtine: daca a mia parte din aceste afirmatii s-ar fi referit la Israel, de exemplu, sau la SUA, cam cate petitii, apeluri, proteste, liste etc semnate de persoane sufocate de indignare am fi numarat? Da’ poate-i de bine, daduram peste proiectu’ national. Satui sa ne tot injuram unii pe altii, ne-am unit in cuget si-n simtiri ca sa-njuram vartos la rusi. Ce poate uni mai adanc decat ura?

 • fireste, riscul de a-i scapa etc. etc.

 • InimaRea

  No Name/DP: Nu ma-ndoiesc c-ati avea dreptate, in ce priveste inteligenta pachebotului dv. Drept pentru care, va fac o marturisire: Fiind eu cam slab de inger, ma tem de femeile (prea) destepte. La ele, inteligenta are o duritate pe care nici forta bruta n-o intrece. Mai ales, ma tem c-ar putea ajunge vreuna la putere, si-atunci ajungem si noi a geme sub alta-ntruchipare a Doamnei de Fier. In care-am vazut, mereu, icoana vie a revansei sufragetelor.
  Dar, ce-i drept nu-i pacat, in ce priveste buna guvernare -- are idei corecte. Dar va imaginati o natie ca a noastra adapindu-se de buna-voie la Apa Justetii? Eu nu, in schimb o vad pe Doamna de Fier harnic minuind cnutul corectitudinii. Poate ca exagerez dar daca n-o pot suspecta de empatie, ce sa fac?

 • a notarius

  @No Name/DP
  Daca v-ati uitat peste interventiile mele ulterioare, ati inteles, sper, ca nu sunt un contestatar al meritelor Doamnei Alina Mungiu-Pippidi.
  Din contra, o consider una dintre vocile cele mai valoroase ale discursului public romanesc postdecembrist. Mai ales in primul deceniu al perioadei amintite.
  Poate tocmai de aceea ma irita mai mult anumite excese in textele si atitudinile ei. E vorba, asa cum am stabilit de comun acord, de o dorinta de a iesi in evidenta prin revendicarea prioritatii unor idei, atitudini si pozitii.
  Iritarea mea nu este una nervoasa sau rautacioasa. Nici asa insa nu pot fi de acord cu Dumneavostra privind caracterul inerent al acestor “excese de personalizare si stima de sine”.
  Nu, performanta si rezultatele, mai ales de la o anumita varsta, nu pot schimba caracterul unui performer. Dar daca, totusi, il schimba, avem o problema. Inclusiv cu performantele…

 • InimaRea

  sierra: As deplinge incorectitudinea politica fata de Rusia si Putin daca n-as fi trait pe vremea cind ea stabilea ce era corect politic. Pe modelul ei, orice satrap tovarasesc devenea, odata incalecind puterea, far al corectitudinii politice.
  Exista memoria colectiva, transmisa oral daca nu genetic. In acea memorie, rusu-i dracu’. Prin alte parti, neamtu-i, ori englezu’, francezu’, turcu -- pentru armeni, bunaoara. Prin Moldova, si-acumu-i vorba de ocara “Tatarule!” -- de te si miri: De cind nu ne-au mai calcat tatarii?
  Am citit o demonstratie precum ca si apa are memorie. Cum n-ar avea un neam una durabila, cind altul a facut totul -- si-nca ceva pe deasupra -- sa-i bage frica-n oase?
  Djuvara ride de noi: Ne frica de rusi ca si-acum 200 de ani.
  Are si n-are dreptate. Are, unde o fi adevarat ca trebuia -- in astia 25 de ani, macar, de cind ne-am eliberat de modelul bolsevic al societatii -- sa fi ajuns la pretuirea de sine care sa nu ne-ngaduie frica de rusi. Si n-are, ducind asa departe-n timp frica -- nu-s 200, sint putin peste 50 de cind tara asta nu mai simte cizma ruseasca pe grumaz.
  Totusi, adevarat ca e jalnic ca niste oameni in toata firea -- si publici, pe desaupra, devreme ce presteaza la televizii -- sa-si dea-n petec in asa hal, incit sa li se cunoasca frica adinc sapata-n oase. Caci asta-i hlizeala lor -- razbunare de liberti, de robi miluiti cu o libertate de care nu stiu a se bucura.
  Insa e de precizat ca noi nu de rusi ne temem, ci de conducatorii lor. Conducatorii Americii sint cam la fel -- la cei ce trimit la razboi, ma gindesc, nu la cei care-i forteaza -- cumva -- sa fie belicosi. Cei evrei, tot asa dar ei sint dintotdeauna, parca, pe picior de razboi -- asa le-o fi fost dat, ca Popor Ales.
  Una peste alta, n-avem a ne astepta nici de la unii, nici de la altii, sa ne calce-n picioare. Pe cind, de la cei rusi, am cam avea sa ne-asteptam, fiindca -- din pacate si poate ca cine stie cita vreme de-acum inainte -- si conducatorii lor sint, cam toti, la fel.
  Problema cu Rusia este ca nu stii ce sa-i doresti ca sa nu ma fie amenintatoare. Daca-i puternica economic, e si aroganta -- una-doua iti arata pumnul. Daca-i slaba economic, e pericol sa recada-n modelul populatiilor infometate, strabatind stepele, trecind muntii si apele, in cautare de belsug.
  Si-atunci, cum sa nu-i privesti chioris, pe rusi?

 • shadow

  @inimarea
  carevasazica va e teama de “tipul” Marianne. Sa inteleg ca sunteti monarhist sau numai “macho-hist”. Glumesc desigur dar nu ma puteam abtine 🙂

 • Ontelus DG

  http://www.paginademedia.ro/2014/03/publicitatea-tv-3-cele-mai-mari-posturi-generaliste-s-au-umplut-de-mancare-si-comunicatii-orange-cea-mai-vizibila-marca/
  La adresa menționată mai sus aflăm care sunt firmele care au alimentat cu bani televiziunile românești cele mai importante în 2013. Lanțul trofic capitalist-darwinist din țara noastră, redus la esență înseamnă: banii pe care în mod mai mult sau mai puțin generos îi bagă cetățenii români în telefonia mobilă și în mâncare, mai ales, sunt abil direcționați, în parte, în emisiunile tv tabloidizate, cu neprecupețitul concurs al patronilor și al angajaților din televiziuni, precum și al organului de control audiovizual. Astfel se creează dependența de drogul kitsch-ului televizual, speculându-se și cronicizându-se lipsa de educație și de repere valorice ale oamenilor. Luzării cei mai luzări sunt, evident, intelectualii, care vorbesc într-o jargoneză penibilă, se urăsc de mama focului, în timp ce ,,adevărații Arnoteni” fac jocurile pe masă și pe sub masă.

 • Eu unul apreciez efortul dlui Cristoiu de a crea, ca sa citez din Italo Calvino, un inauntru cu un dinafara pe dinauntru. Mi se pare ca, simulind deschiderea unei noi discutii despre sexul ingerilor, dl Cristoiu vrea sa vorbeasca despre omul cavernelor care vineaza pentru prada si femeile care doresc si ele din prada respectiva, pe care nu o pot procura singure.

 • Shadow

  @inimarea
  eu nu cred ca “oamenii aia politici” au chiar asa o “frica in oase” fata de rusi. Nu le plac nici lor cum nu le plac nici celorlalti “mititei” sateliti ai fostului “lagar socialist”. Rusia e prea mare si noi prea mici. Cred insa ca “frica” este un mesaj electoral foarte usor de “purtat” si de “motivat”. Si vad asta si in occident. Unde “frica” se vinde din ce in ce mai mult “electoral”. Bine acolo se discuta inca pe probleme de “securitate interna” sau de “securitate sociala”(vin altii sa profite de sistemul nostru magnific, ne iau locurile de munca, etc). Prea multi “criminali”, nu indeajuns pedepsiti cu locuri “limitate” in celule si cu binenteles “drepturile umane” chiar si ale “detinutilor”. Pe “securitate sociala” se merge pe ideea de “antiglobalizare extrema” si reintoarcerea spre “protectionism”, etc. Nu zic ca nu exista o “cauzalitate” directa a constructiei europene “anapoda” a fortarii timp de ani de zile a utilizarii “politicalului corect”, etc, etc.
  In occident “frica” e vanduta in generala de “catre extreme” la noi “extremele sunt cam toti si in acelasi timp nici unii”.

 • @) All

  Nu e in topic, dar am vazut si pe aici citiva fani putinisti! Sa ia de aici!

  http://adevarul.ro/international/rusia/putin-prins-mijloc-sua-china-1_53344d030d133766a84778f8/index.html

 • Macho din Maramu

  @InimaRea
  Doamna sau Purceaua de Fier? (Daca-i veti citi piesula ”Evanghelistii”,ouata inainte de Lovilutia Decabrie, unde maica Redemptorului crestin ii implementeaza o felatiune unuia dintre ucenici, o sa va puneti si D-Voastra, nesilit de nimeni, intrebrea extraparentetica.)

 • Rusofilofob

  APROPO DE RUSOFOBIA ACTUALA : o gluma proasta a antenacilor. Va reamintesc faptul ca in vara suspendarii Presedintelui de suspensori, valeat 2012, aceleasi Antene Varane urlau ca americanii ne-au adus gandacii de Colorado, ca Romania trebuie sa iasa din NATO si UE, unii sugerind chiar asocierea la CSI, alaturi de Maica Rusia. Printre cei mai vocali dintre demagogii vituperatori: Ileana Vulpescu-PRM, cea cu ”Arta conversatiei”, si Kakarau himself, foarte pornit impotriva SUA ori a Angelei Merkel.

 • Marianne jr

  @Shdow, InimaRea
  ”Il se peut, ca s’est vu dans le passé,//Que MARIANNE soit renversee.//Mais il n’y a pas de chances qu’on/Detrone le Roi des Cons”(Brassens cantavit). Aici insa, la noi, la Portile Occidentului, s-ar putea sa avem o Reine des Connes, in sizigie cu Fenomenul din Gagesti.

 • neamtu tiganu

  parca auzisem ca muierile care ajung pa vapor aduc ghinion, exista o multime de legende, confirmate de viata, de altfel, cu acest subiect. Unu care se da mare capitan ar trebui sa stie.
  Amuzant e ca nemtii, da si europenii, parca gelosi pe succesul Romaniei, fac presiuni de marire a cotei de muieri. De ex. nemtilor nu le ajunge ca au bagat o penibila, mama a sapte copii, ca ministru al apararii, acum vor ca si firmele listate la bursa sa fie obligate sa aiba 30% muieri in posturile de virf, c-or fi bune, c-or fi rele nu conteaza, blonde sa fie.

  Citeam undeva un studiu care demonstra ca muierile, fie ca regine, fie ca ministre, de la Cleopatra, la muierea de fier, sunt chiar mai ale draqu decit masculii.
  P.S n-as vrea sa fiu inteles gresit, mie-mi plac muierile, tare-mi plac!

 • InimaRea

  shadow: Cel mai bine e sa nu nu putem abtine, parerea mea…

 • @Macho din Maramu
  Articolele insa sunt, in marea majortitate, excelente.

 • @neamtu tiganu
  Cotele obligatorii nu-mi surad, dar institutionalizarea nedreptatirii femeilor pe motiv ca sunt femei tine de Epoca de Piatra…

 • shadow

  @Liviu Antonesei

  necunoscute sunt “caile Beijing-ului”. P’acilea pe unde imi fac si eu “veacul”, “deceniul” sau mai stiu eu “ce” se svonea mai ieri(prin presa), ca deh era mare vizita mare a “primului chinez cu a sa generaleasa de brigada din dotare” ca pt “primul chinez” putin este un exemplu pe care incearca sa-l copieze iar admiratia este “desavarsita”.
  Acum din cate ii mai stiu eu pe chinezi, extrem de pragmatici din fire, or sa zica si “lae si balae” dar parca vad ca or sa “cultive si ei procedeul”. E asa de “atragator precedentul” :-).

 • Shadow

  @Marianne jr

  ca sa fiu in cheie cu “tiganul meu de neamt” sa-ti raspund si eu :

  “Les dragons de vertu n’en prennent pas ombrage, Si j’avais eu l’honneur de commander à bord
  A bord du Titanic quand il a fait naufrage, J’aurais crié : « les femmes adultères d’abord ! »
  Ne jetez pas la pierre à la femme adultère, Je suis derrière”

  Si pt ca s-ar aplica prea bine stilului “politic” romanesc continui cu “regele schiop” :-p

  Un roi d’Espagne, ou bien de France, Avait un cor, un cor au pied.
  C’était au pied gauche, je pense, Il boitait à faire pitié.
  Les courtisans, espèce adroite, S’appliquèrent à l’imiter,
  Et qui de gauche, qui de droite, Il apprirent tous à boiter.

  On vit bientôt le bénéfice, Que cette mode rapportait,
  Et, de l’antichambre à l’office, Tout le monde boitait, boitait.
  Un jour, un seigneur de province, Oubliant son nouveau métier,
  Vint à passer devant le prince, Ferme et droit comme un peuplier.

  Tout le monde se mit à rire, Excepté le roi, qui tout bas,
  Murmura : « Monsieur, qu’est-ce à dire ? Je crois que vous ne boitez pas. »
  « Sire, quelle erreur est la votre ! Je suis criblé de cors ; voyez :
  Si je marche plus droit qu’un autre, C’est que je boite des deux pieds. »

 • Macho de Maramu

  @DT
  Majoritatea, da. Cu exceptia, de exemplu, a celuia publicat in unul din numerele ”Opiniei studentesti” pe 1990 , unde, reproducand textul abdicarii Regelui Mihai,il ironiza pe fostul suveran pentru ca, dupa ce renuntase la coroana ”de buna voie si nesilit de nimeni”, indraznea sa doreasca reintoarcerea in tara. I-a indignat, respectivul articulate, nu numai pe monarhistii vremii, ci si pe toti stiutorii de istorie contemporana. Sau coshoneria, intitulata ”Moartea unui clovn”, scrisa la plecarea dintre noi a lui George Pruteanu, fiu de medic iesean ca si tatal dumeaei.

 • @Rusofilofob

  Cred ca in lunga vara infierbantata politic v-ati uitat cu osebire la B1. 🙂 Acolo se facea vorbarie(sic!) de “antene varane”, “Kakarau” si ai alte făinuri de acelasi fel. :-))) Direct la sursa, la hulitele antene, se vedea si auzea ceva diferit, oarecum in sensul precizarilor reiterate recent de dl Antonescu pentru “Revista 22”:

  “Să nu confundăm declarațiile oficiale, declarațiile de poziție cu folclorul de talk show. Eu n-am pus nicio secundă la îndoială, ba chiar am afirmat extrem de clar, putem merge la arhivă, orientarea politicii externe a României, importanța pe care o dăm parteneriatului cu SUA și relației cu SUA. Eu am fost întrebat într-un talk show: „dacă ar fi alegeri prezidențiale peste o săptămână, de cine mă tem mai tare, de Oprescu sau de Ungureanu?“. Și am răspuns: „de Departamentul de Stat“, cam șăgalnic, așa. Dar asta nu a însemnat, la nivelul de talk show, vreo modificare pe linia de politică externă, pe care am susținut-o totdeauna. (…)
  Au fost declarații incorecte și lipsite de temei pe care unii oameni, altfel foarte importanți și față de care totdeauna mi-am exprimat aprecierea, gen d-na Merkel, le-au făcut atunci. Sigur că au greșit. Sigur că greșești dacă afirmi că în România nu există în Constituție articol privitor la suspendarea președintelui sau la demiterea lui. Sigur că greșești în momentul în care vorbești de lovitură de stat în România, când în România nu era nici urmă de așa ceva. Eu pot să înțeleg rațiunile pentru care dânșii și-au dorit un anumit verdict în această bătălie.(…)După părerea mea, ceea ce atunci s-a afirmat și a fost greșit e faptul că s-a ignorat totalmente și legislația românească, și votul unor oameni care au venit și l-au dat. Nu este ușor de acceptat. Ceea ce n-a pus niciodată la îndoială faptul că ei sunt principalii noștri parteneri, dar cu un partener ai la un moment dat și neînțelegeri. În rest, nu există nicio declarație, repet, nicio declarație care să pună la îndoială politicile externe ale României pe care eu să o fi făcut.”

  Interviul integral -- la link-ul de mai jos:

  http://www.revista22.ro/crin-antonescu-fata-de-2004-psd-e-neschimbat-n-esenta-lui-rea-39402.html

 • sierra

  @InimaRea

  Aveti si n-aveti dreptate. Relativ la corectitudinea politica eu cred ca-i pe dos. Corect politic, de vreun sfert de secol, este sa injuri Rusia pe unde apuci. Fiindca asa au stabilit euroatlanticii, castigatorii razboiului rece. Dvs credeti ca bravii nostri jurnalisti latra la Rusia doar pentru ca nu au iesit din socul posttraumatic produs de venirea sovieticilor pe tancuri? Nu! E cool, e trendy si, mai ales, e conform liniei oficiale. Pai n-ai democratie in ADN, vorba anticomunistului Radu Tudor, daca nu crezi orbeste in ceea ce zice CNN si nu demasti propaganda mincinoasa de la Russia Today.

  In privinta memoriei colective, aveti dreptate. Fiecare natiune mai mica are traumele ei, fiecare cu rusul lui. Dar si aici ar fi o problema, caci memoria asta-i cam selectiva. Sa-i dam rusului ce-i al lui si sa nu uitam, dar nenorocitul ala de comunism , odata exportat de sovietici, nu s-a uscat pe pamant romanesc. A fost sapat, plivit, udat de niste milioane de tortionari, securisti, turnatori si membri de partid. Toti, romanasi de-ai nostri. Cu ei ce facem, ei ne mai inspaimanta? Ii uram ca pe rusi?
  Dar revenind la prezent, sa presupunem ca Romania este inca o tara suverana, deci cu propriile interese strategice. Serveste acestor interese faptul ca nu mai putem dormi noaptea de grija Ucrainei, o tara care, excuse my french, ne-a tras-o pe unde si cand ne-a prins? Foloseste acelorasi interese, sa ne comportam ca loviti de streche si sa vedem iminente invazii rusesti peste tot? Sa-mi explice si mie cineva ce avem noi de castigat provocandu-ne intruna un vecin urias si, in extrema cealalta, pupand cizma unui imperiu de la celalat capat al lumii.

  In 1999 Eltin lasa in urma o Rusie aproape prabusita economic. Din cate stiu, n-au navalit rusi infometati sa ne fure belsugul… 🙂 Acum, in faza aroganta, a aratat Rusia Romaniei vreun pumn? Din cate vad, Basescu arata pumnul si se maimutareste la Putin, nu invers. Dar noi trebuie sa ne inspaimantam in continuare, daca nu de dragul trecutului, macar pentru a nu irosi un fleac de propaganda anti-rusa de un sfert de secol.

 • sierra

  @Liviu Antonesei

  Nu stiu pe unde vedeti dvs putinisti pe-aici, dar daca vi se pare ca eu as fi putinist pentru ca nu accept linsajul mediatic al rusilor (asa cum au patit, de altfel, si romanii prin niste capitale europene cu staif democratic), atunci, fie! -- sunt putinist. Asta-mi mai lipsea, dar daca asa doriti… 🙂
  Cat despre textul pe care ni-l indicati pentru a ne veni in fire, probabil, si de a carui valoare de adevar pareti convins, el este traducerea unui articol din The Telegraph, ziarul conservatorilor britanici, de-aia i se mai spune si Torygraph. Ma scuzati daca sunt mai sceptic si iau cum grano salis ce scriu baietii aia. Dar sa stiti ca eu sunt un caz fericit, sunt altii si mai neincrezatori decat mine, cum este un cititor britanic, probabil, care pare mai deprins cu The Telegraph decat suntem noi, putinistii, si al carui comentariu vi-l redau mai jos. Enjoy! 🙂

  “For those who are unfamiliar with the Telegraph , this is their weekly ” Russia is a pile of xxxx ” article and before the West staged the coup in the Ukraine they were saying exactly the same thing ( isolated , pariah , ostracised…) because of the homosexuals , and before that because of (rhymes with)Fussy Riot , and before that because of Georgia , and before that because of monkey chants that only the Telegraph journalists in London heard etc..etc….etc…”

 • Ontelus DG

  Iată de ce este genial-profetic filmul ,,Reconstituirea”, al maestrului Lucian Pintilie, în care imaginea intelectualului în modernitate, și nu doar în totalitarism, este exemplar reprezentată artistic de către marele scriitor și actor Emil Botta. Privirea halucinantă, terifiantă a autorului ,,Întunecatului april” dă seama de faptul că modul rafinat sau primitiv de a-ți face rău se numește liber arbitru, indiferent de abilități și de context.

 • Cainele Bingo

  @Sierra
  Vad ca THE TORYGRAPH aluzie face la gagicutele, rusofone si occidentalofile, din banda autointitulata ”Pussy Riot”. De unde intrebarea mea Putem -- putinem -- traduce ”Pussy Riot” prin ”Razvratirea fofoloancelor”?

 • InimaRea

  Vad ca am de munca. Asa-mi trebuie daca plec in tirg, in loc sa pazesc locul din fata monitorului.
  sierra: O sa-ncep cu asta: “…nenorocitul ala de comunism , odata exportat de sovietici, nu s-a uscat pe pamant romanesc.”
  Nu s-a uscat nicaieri pina ce nu l-a lasat rusul in paragina. Unde-a fost amenintata reteta bolsevica, s-a rezolvat cu tancul. Doar n-om lua tocmai noi, cei mai necajiti dintre supusii comunismului european, in serios pretentiile de independenta ale lui Ceausescu. El putea fi atit de vocal independent fiindca era atit de autentic bolsevic. N-ajunsese el sa-i dea lectii de marxism-comunism pina si lui Gorbaciov? Nu ca n-ar fi avut dreptate…
  In privinta trendului antirusesc -- impus de proamericanismul nostru traditional, cum cred ca puneti problema -- as face doar citeva observatii.
  Cei la care va referiti nu sint anti rusi, in primul rind, ci anti PSD. Cel putin la B1, orice discutie e pe tema “Moarte comunismului!” -- unde comunismul e PSD, in ansamblu, dar si fiecare membru marcant al sau; dupa cum orice adversar al lui Basescu, oricit de proaspat. Eu ma astept sa aud si despre Blaga, Macovei, DragaStolo, vorbele astea de bine.
  Cind am postat despre frica de rusi, n-am avut pretentia de a epuiza tema. M-am marginit la o singura explicatie a antirusismului nostru virulent -- una de psihologie sociala, daca o pot numi astfel. Mai sint destule altele, asa ca oricare mai apare, poate fi luata in consideratie.
  Cit priveste Ucraina, stiu ce spuneti -- am fost la Kiev si-am vazut cu ochii mei ca “ruminski” parca era dracu’. Strict personal -- neimplicind defel gazda noastra virtuala, pe dl Tudoran -- sint multumit de evolutia situatiei din Ucraina si astept ca urmarile sale sa ne duca mai aproape de Romania Mare. Numai faptul ca se vorbeste tare, cu subiect si predicat, despre reintregirea tarii si mi se pare o uriasa sansa pentru remedierea definitiva a urmarilor razboiului. Drept pentru care, nu ma deranjeaza deloc faptul ca Peninsula Krimeea este si oficial, nu doar de facto, pamint rusesc.
  Vad ca Basescu deja lanseaza propuneri in acest sens, invaluite in grija sa strategica pentru Gurile Dunarii.
  O privire atenta asupra istoriei noastre arata ca antirusismul nostru traditional este mai curind nejustificat fiindca suma actiunilor rusesti, cu impact asupra Romaniei, este pozitiva. De la Regulamentele Organice incoace, rusii ne-au tot fost folositori -- sigur, cu costurile stiute. In istoria recenta, ne-au pricopsit cu comunismul, si tot ei ni l-au luat de pe cap (prin buna intelegere cu americanii, ca si-n postbelic). Tot de la rusi, asteptam intelegerea de a negocia reintregirea tarii, care -- iata -- devine si posibila, din dorinta inabusita.
  Astfel ca antirusismul celor de la B1 este -- ori urmeaza a deveni, in scurt timp -- deviationism. Potrivit definitiei deviationistului -- acela care merge tot inainte, cind Partidul a cotit-o, deja.
  M-a pocnit ideea ca “Jos Basescu!” a venit din teama ca PSD rateaza sansa de a intra-n istorie ca intregitor de neam si tara. Dupa care, si frica de alternativa -- daca, totusi, PSD chiar a ramas fidel orientarii promoscovite a lui Ilici? Prea tace Ponta, pe tema asta. Desi, eu unul in aceasta prudenta vad cheia unui happy end.
  Alta problema ar fi slabirea incredibila a sentimentului national la romani, in special la tinerele generatii. Am auzit, ieri -- la Radio PRO FM -- o parte din emisiunea lui Moise Guran, pe tema unei eventuale uniri cu R Moldova. Si-am auzit mai multe opinii contra decit pro. De-am ajuns a-mi pune intrebarea “Oare chiar am putea rata sansa istorica de a reintregi tara, printr-un refuz al unirii cu Basarabia, la un referendum”.

 • InimaRea

  Macho din Maramu: Domn’e draga, femeile-s mai sincere -- literar vorbind -- decit noi, oamenii. M-am straduit sa duc la capat lectura unui eseu al lui Jung, despre jurnalul unei doamne care visa tot felul de chestii, si si le nota, apoi. A meritat efortul, zic eu, caci am dobindit o cheie de citire a literaturii femeiesti. Astfel ca scena din piesa AMP nu-mi spune alta decit ca un Eu feminin (oare trebuia sa spun “o”, ca sa nu fiu rasist ori macar misogin?) socoteste ca asta i se cuvine din partea lumii barbatilor -- un gest care sa-mbine lascivitatea cu asumarea umilintei, dinaintea exceptionalitatii.
  Ma gindesc ca stii ca defectele fizice nu sint reprosabile nenorocosilor purtatori. Si ca mai stii si ca acestea nasc oarece complexe, la aceia. Unul care-mi place mult este complexul de superioritate -- pus in circulatie de Scoala lui Adler, psiholog american cam uvrier, asa (de Stinga, am zice noi, scirbiti).
  Ca medic psihiatru, AMP stie toate astea, si braveaza -- probabil. N-am a-i reprosa una ca asta.

 • Rusofilofob

  @NO NAME/DP
  Nici in vara fierbinte a suspensorilor basescieni, nici altcindva, nu m-am uitat la B1 sau la Antene… din motivul elementar ca nu am dispus niciodata de tembelzor la hogeagul personal, fie el garsonerie de 10 m patrati in Cartierul Latrin al Nicolinei, fie apartament oarecare in Tatarasi ori in alta parte. Radio, da, ascult dintotdeauna, la altii (precum Liviu Antonesei, sorbind ceai vesperal de busuioc agrementat cu o emsiune a Europei Libere) sau, din 1985, la mine insumi… pina m-am abonat la Internet. Cum bine stiti, grosul populational nu consuma interviuri cu politicari la patru ace, ci cu vadimioti guralivi, becali haiosi, sportivi, pitipoance agramate,ilene vulpesciene. Si, desigur, tocsouri vii, pulsionale, dirdaitoare, debitoare de injurii,vulgaritati + prostii monumentale, in care se recunoaste plenar. Ecourile lor (americanii gandacilor de Colorado, iesirea din UE si NATO, reapropierea de UNiunea Sovietica Rusa etc) le inregistram de la taximetristi, in discutii cu vecine de blocotet, printre innamolitii Lacului Sarat printre lotcarii lipoveni din Deta , in supermagazine si la diverse cozi postale. Ca Giglio von Kakarau si-a corectat tirul verbal antioccidental dupa esecul suspendarii si al loviturii de stat-sezut/felixiene, e alta poveste. Si Prostanacul explica frumos, ba chiar autoironizandu-se, de ce s-a dus, la ceas de taina, in vizuina cu Jacuzzi a Vantului. Un diPUTAdo se ofera celui ce-i ofera mai mult. Cind nu santajeaza cu amenintarea, voalata, de a-si oferi altcuiva nurii +prestatiunile.

 • a notarius

  @sierra
  De altfel, wishful thinking reprezinta tesatura atat in articolul in engleza cat si in ghiveciul realizat pe urma de gazeta noastra.
  Din punct de vedere geostrategic lucrurile sunt foarte clare iar liderii occidentali stiu asta: prin intrarea in Ucraina -- efectiv creata ca buffer zone la intelegere intre NATO si Rusia -- agresorii sunt ei, nu rusii.
  Reactia mai degraba lanceda la miscarile de raspuns rusesti -- care, in buna traditie, sunt asa cum sunt si la care occidentalii se puteau astepta -- este aproape o recunoastere.

 • a notarius

  @Liviu Antonesei
  Iar faptul ca incerci sa deslusesti realitatea, stand la mijloc in fumul creat de fumigenele propagandistice ale celor doua parti, nu inseamna ca esti putinist sau obamist.
  Inseamna ca nu vrei sa fi victima inocenta a focului adversarului dar nici sa cazi ca fletul de friendly fire…

 • Bogdan C.

  @InimaRea

  Cred ca cea mai buna si laudata privire chioras din romania o are base.
  rel="nofollow">https://
  Macar are vorbele la el si citeste cu simt de raspundere rapoartele sri.

  @Dl.Tudoran

  cred ca marca, forta lui CTP este cea a “desalarii morale”(dupa o expresie folosita chiar de CTP si preluata din una din scrisorile lui Eminescu catre V.Micle). Pai nu ne fericea dumnealui cu confesiunea ca nu mai reactioneaza decat la filme porno, ca filmelor cu cupluri gay le prefera de departe pe cele cu lesbiene?
  Revolutia din octombrie nu a existat.

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran # 24

  Pacat ca, desi a simtit atunci ca istoria l-ar putea ierta pentru acei “galosi ai lui Ceausescu” ( pana atunci avusese un parcurs continuu ascendent )…, ulterior, CTP a iesit din nou din istorie… Sau a ramas, din nou, in cea scrisa de altii…

  E drept, ca si co-succesor de “drepturi”…, abia in 2003, dupa moartea lui Dumitru Tinu, putea sa o ia mai sanatos pe cale…Din pacate, chiar atunci parca si-a pierdut sensul, pentru ca directia pare a fi a ramas aceasi…
  A pleca de la “Adevarul” spre SOV ( Gandul 1 ), apoi spre PRO TV ( Gandul 2 ), care acum pare a fi in situatia de a fi preluat de Gazprom ( Pro TV-ul), cred ca sustine ce am scris “geometric”, mai sus…

  Altii ( de pe “traseul” de mai sus ), care ca si in cazul celor ai lui nea’Jack Cristoa ( Evezeaua…), de tipul A, s-au dovedit a fi de fapt a fi de tip non A…Daca iti iese de la minus infinit la plus infinit, cum drak’ sa nu te plictisesti si sa nu te uiti la toate cele…
  Asta daca vorbim de “secole” ( in “disputa” mea cu d-nul Tudoran ) sau “milenii” ( in mlastina eterna a zamolxienilor…). Daca vorbim insa de minutele si secundele unui “nou zamolxianism”, sunt convins ca dom’ CTP poate redeveni redutabil….

  Alegoria cu secolele, mileniile vs. minutele si secundele, sper sa indice faptul ca nu sensul lui CTP e problema ci, directia, ceea ce nu mai e doar problema lui, ci a noastra, a tuturor !

  Noi intre noi, “inginerii”, spre deosebire de “academicieni” ( adica aia “ mai prosti” decat “aia mai destepti “…), ar trebui sa intelegem cum sta treaba cu “istoria minutelor si secundelor”…. , care ar putea sa o infranga pe cea lasata de Miron Costin, “vremurilor” ( “specialitatea” academicienilor …)….Imi scria d-na Zoe Petre deunazi pe blogul sau ca viziunea mea asupra istoriei e mult mai complicata decat a sa. Sunt convins ca d-na ZP imi acorda si o sansa…. spre deosebire de oamenii de afaceri pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului si care-mi spuneau ceva asemanator…Doar ca ei, spre deosebire de d-na Z.P., faceau zilnic “proza istorica simpla” si-mi raspundeau, plictisiti, de insistenta cu care eu credeam ca trebuie sa promovez “poezii complicate” pentru a reinsufleti “ literatura interesului national”, azi asociat de mine interesului public ( subordonat acestuia, dar ca la “dulai”, nu ca la “catei” ), acesta trebuind sa fie, in opinia mea, in consonanta cu interesul global ( gestionat nu doar de dulai ci si de catei )….Suna mai bine “G 8” si restul nu conteaza “ la butoanele echilibrului global”…, decat “G7” si “G200+1”….La “parada globala” insa, nu se poate ceda asa usor…Ar trebui sa invete si “statele catei” sa raspunda “statelor dulau” cu formula lui Claudiu Iordache, translatata : Nu va mai chinuiti sa ne mintiti ! Va credem ! Si apoi ar trebui sa ne concentram pe intrebarea, SI ACUM …? Nimeni insa nu o poate pune deoarece toti “trebuie“ sa se lupte cu toti….

  Ref. la d-nul Radu Cosasu, v-am trimis ceva cu caracter mai privat pe email. Privat-privat…, dar cu posibile consecinte publice uriase intr-un capitalism onest, diferit de cel “de parada”…

  CUVIOSUL APAS, DE LA CUTU-CUTU LA HAM-HAM

 • @InimaRea #52

  Buna “descifrarea” personajului in cheie adleriana!

  @Rusofilofob #53
  Aha! Apartenenta la o anumita zona istorico-geografica explica multe. Editorul paginii vituale de media, Petrisor Obae, aduce mai multa lumina in cestiune, prin analiza structurii publicului tv in functie de educatie, varsta, sex, resedinta. In 2012, in Bucuresti, Antena 3 rules, motiv pentru care, in vara suspendarii, in timp ce taximetristii din Iasi si alte categorii rezidentiale tremura de spaima rasucirii timonei politice spre rusi, bucurestenii au o singura obsesie, mare si lata, dezbatuta in spitale si taxiuri, la cozi in oficii postale, hipermarketuri si buticuri de cartier (cate au mai supravietuit concurentei facute de MegaImage): “Reusim oare sa scapam de javra ordinara?” In jurul temei au crescut, treptat-treptat, subteme nici ele lipsite de temei: “Cum isi permite ambasadorul Gitenstein sa ne comenteze protestele si sa ne mai si spuna sa zicem merci ca nu s-a tras in demonstranti de sus, de pe Intercontinental?” si “De ce minte Merkel ca nu avem procedura de suspendare a presedintelui in Constitutie, cand avem?” Dna Merkel inghitise, de fapt, minciuna pe care i-o livrase TB, fiindca procedura e constitutionala:
  http://legeaz.net/constitutia-romaniei/articolul-95-constitutie

  Acum, zic eu, nu putem sa luam chiar toate vorbele taximetristilor drept litera de evanghelie, desi taximetristul, generic, e unul dintre cele mai fine indicatoare ale curentului de opinie majoritar. Dar, dupa ce ca televiziunile filtreaza si gonfleaza adevarurile in functie de interesele finantatorului, sa te mai si multumesti cu informatii trecute prin filtrul unor taximetristi, la mana a doua, cum ar veni… mi se pare cam riscant -- in cazul in care sustii un punct de vedere.
  Nu sunt fan Antonescu, dar martusirea stramba despre aproapele tau e totusi unul dintre pacatele capitale. (Apropo, de la el ar trebui sa porneasca deontologia jurnalistului.) Unele nu-mi plac nici mie la dnul Antonescu -- in primul rand, felul, oarecum oriental, de-a lua lucrurile à la légère, mai ales cand nu e cazul -, dar de aici pana sa-l faci filorus… ohohoho!

 • sierra

  @InimaRea

  M-as bucura sa aveti dreptate si anti-rusii sa fie, de fapt, anti-PSD, adica anticomunistii nostri bravi. Nu cred. Si in niciun caz fenomenul nu se circumscrie doar unei tv -- B1 & co. A fost o unanimitate mediatica teribila, pernicioasa din toate punctele de vedere, moral, social, economic si politic. Si n-am auzit nicio voce cu autoritate morala si intelectuala spunand “Destul!” Dimpotriva. Da’ la ce sa te astepti de la niste elite monomaniace, intrupate din spume euroatlantice?

  Aveti dreptate in legatura cu Crimeea, dar stati NElinistit, politicienii nostri nu sunt in stare sa inteleaga si sa gestioneze cum trebuie vremurile pe care le traim.

  N-aveti dreptate in privinta intelegerii americano-ruse pentru caderea comunismului. Americanii si acuma se intreaba cum dracu intelligence-ul lor inteligent n-a prevazut caderea URSS. Au tratat cu mefienta toate deschiderile lui Gorbaciov si singurul gand care-i anima era cum sa profite mai mult de pleasca ce le cazuse in cap. Acuma sunt super-tehnologizati, monitorizeaza si molustele din Groapa Marianelor, dar la intelegerea lumii tot repetenti au ramas.

 • sierra

  @a notarius #54

  “Though willing to allow for the radical transformation of Eastern Europe, Gorbachev hoped the end of the Cold War would lead to the dissolution of NATO as well as the Warsaw Pact. Recognizing that that might not happen, he insisted that NATO at least not expand farther to the east. He was willing to allow for reunification of the two Germanys as long as the NATO troops and weapons were not permitted on former East German soil. But he and other Russian leaders who believed they had received ironclad U.S. andGerman promises that eastward expansion by NATO would never be permitted were in a for rude awakening when the Clinton and second Bush administrations continued expanding right up to the Russia’s doorstep. Russian leaders expressed outrage and a sense of betrayal. Although U.S. officials, over the years, have insisted that no such promises were ever given, recently released documents appear to substantiate the Russian claims. ……..

  The German newsmagazine Der Spiegel conducted his own investigation on late 2009, finding that “after speaking with many of those involved and examining previously classified British and German documents in details, Spiegel has concluded that there was no doubt that the WEST did everything it could to give the Soviets the impression that NATO membership was out of the question for countries like Poland, Hungary or Czechoslovakia.” Historian Mary Elise Sarotte, author of an award-winning book on this period, explained: “In summary, Gorbachev had listened to Baker and Kohl suggest to him for two days in a row that NATO’s jurisdiction would not move eastward, and, at the end, he agreed to let Germany unify.”

  “THE UNTOLD HISTORY OF THE UNITED STATES” -- OLIVER STONE and PETER KUZNICK

 • InimaRea

  sierra: Aveti dreptate in privinta restringerii ariei anticomunismului. Chiar exista o-nversunare, vizibila si de pe Luna, in razboiul dintre CritAtac si In Linie Dreapta, alimentat de serii de nume sonore, si dintr-o parte, si din cealalta.
  Nu inteleg de ce negati importanta intilnirii din Malta, dintre Bush sr si Gorbaciov. Asemenea lui Lenin -- dupa victoria Revolutiei din Octombrie -- Gorbaciov a anuntat, apoi, dreptul fiecarei tari de a-si alege regimul politic, si se referea la tarile lagarului socialist. Or, asta trebuie sa fi fost o conditie pusa de americani si acceptata de rusi. Altminteri, Gorbaciov ar fi decretat perestroika si glaznost, obligatorii pentru “tarile fratesti”. Or, el a-ncercat, doar, sa insinueze “socialismul cu fata umana”, a carui stafie a bintuit si pe la noi, fara noroc -- din fericire.
  E posibil sa va surprind afirmind ca nu Intelligence trebuia sa prevada prabusirea URSS. Analiza-sinteza informatiilor obtinute prin mijloace secrete (spionaj) ori din surse publice nu tinteste atit de sus. Daca va amintiti, Telegrama lunga -- prin care se argumenta inceperea Razboiului rece -- era a unui diplomat de cariera, nu a vreunui cadru al CIA, de la Moscova.
  Alta poate fi explicatia surprizei americanilor la prabusirea URSS -- daca a fost dar eu ma-ndoiesc de asta: dupa succesul politicii “stavilirii”, strategia fata de Rusia trebuia elaborata; apoi, pregatita implementarea ei. Or, evenimentele s-au succedat cu o repeziciune care a devansat cele mai optimiste asteptari ale americanilor -- Vestului, in genere. Odata produsa implozia URSS, prioritatea era ”nu sa se profite mai mult de pleasca ce le cazuse in cap”’ ci sa previna evolutii ce puteau deveni incontrolabile, data fiind aparitia mai multor tari inzestrate cu arme nucleare, bunaoara (Ucraina, Kazahstan etc).
  Cred ca stiti ca surpriza e buna cind o provoci, nu cind ti se provoaca fiindca cea neasteptata mineaza predictibilitatea -- singura care asigura controlul situatiei, inclusiv al daunelor.

 • Ontelus DG

  Consider tabloidizarea presei drept un simptom ireparabil al degradării democrației, capitalismului, presei, libertății, civismului, umanității, valorilor, intelectualității, modernității. Simplul fapt al tabloidizării, prin impact, anihilează cultura, educația, ideea de om responsabil. S-ar putea ca monștrii secolului al XX-lea să nu fie ultimii.

 • a notarius

  @sierra
  Da, stiu serialul, am si vazut cate ceva, ma pregatesc sa-l vizionez pe-ndelete.
  Insa, pe aici pe la noi, stangismul declarat al lui Stone compromite fundamental procesul de receptare.
  Pe de alta parte, aprecierea mea privind istoria recenta si contemporana tine de o anumita experienta si pregatire, inclusiv documentara si analitica.
  Mersi pentru trimitere.

 • sierra

  @InimaRea

  Summit-ul de la Malta a fost mai mult pentru poza si pentru inchiderea oficiala a jocurilor razboiului rece. Mai importante fusesera cele cu Reagan, de la Geneva, Reykjavik, Washington si Moscova. Importante in sensul ca Gorbaciov a putut comunica opiniei publice internationale ideile sale despre viitor. Memorabil si aplaudat chiar si de presa americana, a fost discursul lui din dec. 1988 (deci cu un an inainte de Malta) de la O.N.U., in care anunta o serie de reforme si pasi catre dezarmare si afirma ca razboiul rece s-a incheiat. Americanii, in pofida declaratiilor de sustinere a perestroikai si glasnostului, au fost foarte putin deschisi la propunerile lui Gorbaciov, mai ales cele privind dezarmarea. In Islanda G i-a propus lui R dezarmare nucleara totala. I-a cerut, in schimb, sa nu militarizeze spatiul cosmic, adica sa opreasca (la faza de laborator) programul Star Wars. R. a refuzat.

  Nu cred ca americanii au hotarat ce se intampla cu fostele tari socialiste(ma rog, au hotarat mai tarziu, cand le-au acceptat aproape pe toate in NATO), ci exclusiv rusii.
  La summitul din mai 1988 G. i-a cerut lui R. sa semneze impreuna o declaratie care sa condamne orice interventie (mai ales militara) in afacerile interne ale oricarui stat. G. a semnat-o singur, pentru ca R. a refuzat s-o faca.
  In iulie 1989, ministrul de externe al URSS, Eduard Shevarnadze ii explica Secretarului de Stat Baker, de ce sovieticii acceptau toate schimbarile din fostele state socialiste: “Daca am folosi forta, asta ar insemna sfarsitul perestroikai. Ar insemna ca am esuat. Ar fi sfarsitul oricarei sperante pentru viitor, sfarsitul a tot ceea ce incercam sa facem si anume, sa cream un nou sistem bazat pe valori umane. Daca folosim forta, inseamna ca nu suntem mai buni decat cei dinaintea noastra. Nu mai exista cale de intoarcere.”

  O parte din aceste informatii le-am extras din cartea pe care am pomenit-o si mai sus: The untold story of the United States -- de Oliver Stone si Peter Kuznick. Cartea este insotita si de un documentar de 10 h, care nu include, insa, si partea referitoare la WWI. Stiu, Oliver Stone este leftist si ca orice leftist american care se respecta, este controversat. Cartea, insa, nu pare a fi transcriptul unui talkshow plin de parerologi. Are 100 pagini de bibliografie si a cerut multi ani pentru a fi scrisa. Ramane la alegerea fiecaruia in ce masura crede informatiile pe care le contine, dar cartea trebuie citita.

 • Rusofilofob

  @NONAME/DP
  La ora actuala, stimata doamna, un taximetrist sexagenar, cincuagenar sau chiar cuadragenar, din Iasi, Cluj ori Bucuresti, e mai destupat la minte -- oricum mai cultivat, mai citit -- decit un masterand sau un doctorand oarecare. Chiar si romana o vorbeste mai bine decat acestia, ba ni se si plinge ca studentii actuali se exprima anevoios si nu au proprietatea termenilor. Crin i-a dezamagit pe cei ce l-au votat in turul intai la prezidentiale din cauza aliantei paguboase cu Varanimea, dind astfel ocazia de a fi asociat cu Haznalele Felixiene si interesele antijustitiale… ale batrinului sexcurist closetial din spatele lor. Pacat pentru el! Pacat si pentru sumele uriase, faraminoase, ce s-au dus pe apa sambetei la cele doua suspendari avortate. Li se putea gasi o mai buna intrebuintare. Cit despre rusofilia lotcarilor deltaici si a populatiei din judetul Tulcea, e aproape normala daca stim istoria Dobrogei. Pentru unii dintre ei, si o spuneau deschis in 2012, Antonescu e la origine un Antonov travestit in daco-roman. Fireste, isi luau dorinta drept realitate, dar… orisicatusi. (Si in 1988-1989 exista, la noi, un curent favorabil rusilor, multi locuitori cisprutici ateptind Armata Rosie ca sa ne libereze de sub jugul ceaushist si de la cozile aferente acestuia.)

 • Ontelus DG

  Episodul Crimeea este un test pe multiple planuri. Dacă identitatea europeană este superioară aceleia naționale, acum este momentul ideal pentru a se impune, printr-o organizare mai eficientă, deci non-birocratică a instituțiilor europene și printr-o asumare efectivă, nu doar propagandistică a unui destin comun. Dacă nu, rușii se dovedesc mai realiști decât toți occidentalii la un loc, în pofida cinismului evident al gestului lor. Este un punct de inflexiune: se poate ieși din bălăcăreala financiară, printr-o solidaritate fără precedent istoric sau tipurile binecunoscute de ură din statele naționale capitaliste ale ultimelor trei secole se vor conserva, întorcându-ne la logica istorică a secolului al XIX-lea. Elitele occidentale actuale sunt depășite și am impresia că diversiunea fricii de celălalt va funcționa impecabil în continuare, îndreptățindu-i o dată în plus pe cei care denunță, cu orice risc, monumentala ipocrizie a lumii în care trăim.

 • @) sierra

  Cine confunda Rusia si rusii cu conducatorii rusi vremelnici, dar cam nebuni in sir de vreo 300 de ani incoace, face o mare prostie. Cine face asta ajunge sa conteste marea cultura si arta rusa, care e produsul elitelor aceluiasi popor. Sa-l contesti insa pe Putin si pe alte citeva zeci de „lideri” din perioada amintita mi se pare insa de un bun simt evident. Acesti au facut mai intii insisi rusilor, apoi eventual in vecinatati… O sa-m i spuneti ca popoarele au liderii pe care ii merita, dar asta e adevarat numai in conditii de alegeri libere si corecte, deci democratice, nu cind erste vorba de autocrati autoalesi, ca sa spun asa…

 • InimaRea

  sierra: Am vazut, multumesc de bunavointa!

 • @Rusofilofob #65

  Nu credeţi că axiomatizaţi unde s-ar cere, dimpotrivă, oarece circumspecţie, dacă nu chiar relativizare? Cât despre “antenele varane”, în afară de faptul că aveţi o părere mediată, şi nu nemijlocită, se pare că nici n-aţi băgat de seamă că ele şi-au avut, tot timpul, un pandant în B1, reprezentantul (la fel de neortodox) al intereselor băsiştilor. Ce să mai vorbim de TVR INFO, postul tâşnit din capul lui Valeriu Stoica (AMP dixit) precum Pallas Atena din ţeasta lui Zeus şi omorât din culpă de cea care l-a năşit, Rodica Culcer?!!

  De fapt, vreau să spun că, indiferent de ce zic unii sau ceilalţi, toate părţile au făcut, pe rând, alianţe cu dl Voiculescu şi, mai mult decât atât, mai toţi şi-au avut momentul preelectoral SOV. Dl Geoană în 2009, dl Băsescu în ajunul primelor prezidenţiale câştigate, în 2004. Diferenţa a constat doar în locul desfăşurării “protocolului”: dl Băsescu s-a întâlnit cu SOV sub podul de la Tâncăbeşti, iar dl Geoană la piscină. Unde o fi adevărata diferenţă specifică (în aceste cazuri ale aceluiaşi gen proxim) ne-ar putea poate spune doar dl Aliodor Manolea, care a prestat cu flăcări violete şi la unul şi la celălalt: pentru dl Geoană în 2007, pentru dl Băsescu în 2009.

 • reader

  am nimerit intimplator pe un post de radio unde cineva (teolog?) citea un eseu pe tema “réussir dans la vie vs réussir sa vie”.

  in timp ce ascultam mi-am dat seama ca, daca “réussir dans la vie” pot sa traduc in limba romana in cel putin patru feluri (a reusi in viata, a se realiza, a parveni, a trai din politica), nu-mi vine in minte nici o expresie cu care s-ar putea traduce “réussir sa vie”. daca chiar nu exista, poate ca asta explica multe.

 • @reader

  “réussir sa vie” = a reusi sa-ti traiesti viata cum se cuvine…

 • InimaRea

  reussir sa vie -- a avea o viata implinita

 • Ontelus DG

  Realpolitik înseamnă urmărirea abilă, adaptată la context, a unor interese: economice, politice, militare. Din această perspectivă, este exclus ca Occidentul european, având un leadership modest, să înțeleagă momentul excepțional în care ne aflăm. Dependența energetică de Rusia, coroborată disprețului istoric al occidentalilor față de Europa Centrală și Răsăriteană constituie realitatea care explică dimensiunea simbolică a reacțiilor față de anexarea Crimeei, dreptul internațional fiind și astăzi, ca întotdeauna în istorie, mai puțin important decât contractele economice ale marilor companii, contributoarele cele mai influente la bugetele statelor occidentale. Pe fondul cronicizatei crize financiare, populismele și naționalismele înfloresc, reprezentând diversiunea perfectă pentru canalizarea nemulțumirii publice. Centrul democratic este în reflux, fiind vremea extremismelor soft, cu voie de la împărăție. În condițiile ,,ascuțirii luptei de clasă”, se mai poate gândi și acționa serios în vederea structurării efective a identității europene? Oricum, indiferent de turbulențe, firmele importante își rezolvă subtil problemele, marele tratat transatlantic de liber schimb prevăzând posibilitatea unei jurisdicții transnaționale, trans-statale în litigii comerciale. Adevărata putere, cum bine se știe, nu o mai au statele decât simbolic, corporațiile multinaționale devenind în curând și de jure, nu doar de facto, actori de drept internațional.

 • sierra

  @Liviu Antonesei

  Contestarea unui lider politic facuta cu argumente rationale si bazata pe fapte, deci pe adevar, este totdeauna binevenita. Dar Putin nu este contestat, Putin este demonizat. De intreaga presa europeana si americana. Exceptiile sunt putine si confirma regula. Va recomand scrierile profesorului Stephen Cohen, din al carui articol “Distorting Russia” va redau, cu permisiunea dlui Tudoran, cateva fragmente:

  “Perhaps the largest untruth promoted by Snyder and most US media is the claim that “Ukraine’s future integration into Europe” is “yearned for throughout the country.” But every informed observer knows—from Ukraine’s history, geography, languages, religions, culture, recent politics and opinion surveys—that the country is deeply divided as to whether it should join Europe or remain close politically and economically to Russia. There is not one Ukraine or one “Ukrainian people” but at least two, generally situated in its Western and Eastern regions.

  Such factual distortions point to two flagrant omissions by Snyder and other US media accounts. The now exceedingly dangerous confrontation between the two Ukraines was not “ignited,” as the Times claims, by Yanukovych’s duplicitous negotiating—or by Putin—but by the EU’s reckless ultimatum, in November, that the democratically elected president of a profoundly divided country choose between Europe and Russia. Putin’s proposal for a tripartite arrangement, rarely if ever reported, was flatly rejected by US and EU officials.

  But the most crucial media omission is Moscow’s reasonable conviction that the struggle for Ukraine is yet another chapter in the West’s ongoing, US-led march toward post-Soviet Russia, which began in the 1990s with NATO’s eastward expansion and continued with US-funded NGO political activities inside Russia, a US-NATO military outpost in Georgia and missile-defense installations near Russia. Whether this longstanding Washington-Brussels policy is wise or reckless, it—not Putin’s December financial offer to save Ukraine’s collapsing economy—is deceitful. The EU’s “civilizational” proposal, for example, includes “security policy” provisions, almost never reported, that would apparently subordinate Ukraine to NATO.

  Americans are left with a new edition of an old question. Has Washington’s twenty-year winner-take-all approach to post-Soviet Russia shaped this degraded news coverage, or is official policy shaped by the coverage? Did Senator John McCain stand in Kiev alongside the well-known leader of an extreme nationalist party because he was ill informed by the media, or have the media deleted this part of the story because of McCain’s folly?”

  ( Stephen F. Cohen is Professor Emeritus of Russian Studies and Politics at New York University and Princeton University. His recent book, Soviet Fates and Lost Alternatives: From Stalinism to the New Cold War, is out in paperback (Columbia University Press).

 • Shadow

  @Dragilor
  “réussir sa vie” eu o vad mai degraba ca un moment de asumare si de impacare cu sine insusi in acel “ultim moment” extraordinar de lung dinaintea “marelui salt” :-). E momentul in care te impaci sau nu cu propria ta viata cu reusitele si esecurile inerente. Este personal si imposibil de judecat inainte sau de catre altii. Ma rog asta este parerea mea 🙂

 • Cinic

  Remember Nichita! Stiu ca e of topic.azi ar fi implinit 81 de ani! Cu el prezent,poate Romania ar fi fost mai buna.

 • Cinic

  “réussir sa vie” Dupa mine,cel mai bine s-ar traduce,sa reusesti sa-ti traiesti viata in asa fel,incit sa fii multumit de tine insuti,fara a avea oprobiul celorlalti!

 • Ion Cristoiu, vîrful de lance al campaniei de falsificare a istoriei revoluției (capitol din cartea Falsificatorii istoriei apărută în 1994): http://mariusmioc.wordpress.com/2010/04/12/ion-cristoiu-virful-de-lance-al-campaniei-de-falsificare-a-istoriei-revolutiei/

 • Revista Zig Zag, inițiatoarea campaniei de falsificare a istoriei revoluției (din aceeași carte): http://mariusmioc.wordpress.com/2010/04/08/revista-zig-zag-initiatoarea-campaniei-de-falsificare-a-istoriei-revolutiei/

 • O întrebare a presei chișinăuene: Pentru cine lucrezi, maestre Cristoiu? http://mariusmioc.wordpress.com/2009/04/25/pentru-cine-lucrezi-maestre-cristoiu/

 • Previziune din 1994: Dacă anumite condiţii sînt îndeplinite, calea spre reabilitarea ceauşismului e deschisă în România. Ion Cristoiu şi raportul SRI despre revoluţie http://mariusmioc.wordpress.com/2011/10/10/previziune-din-1994-daca-anumite-conditii-sint-indeplinite-calea-spre-reabilitarea-ceusismului-e-deschisa-in-romania-ion-cristoiu-si-raportul-sri-despre-revolutie/

 • Ion Cristoiu şi Jurnalul Naţional continuă dezinformările http://mariusmioc.wordpress.com/2009/10/08/ion-cristoiu-si-jurnalul-national-continua-dezinformarile/
  (de pe vremea cînd Cristoiu era sluga Varanului)

WP Admin