≡ Menu

Absența dnei Petre se prelungește…

Am avut norocul să mă număr, nu doar pe Facebook, printre prietenii doamnei Zoe Petre. Am admirat-o pentru doxă, pentru cum și-a iubit, călăuzit și protejat studenții, pentru cum și-a apărat prietenii mai tineri, fără să le cânte în coarne când, luându-și zborul, unii dintre ei uitau că modestia este parte a inteligenței.

Mesajul său era simplu – nu toate istoriile sunt Istorie, și nu toate personajele “istorice” fac Istorie. A trăit suficiente istorii pentru a ști să aleagă între istorii și Istorie. A încercat să-i ajute și pe alții să deprindă acest meșteșug. Unii au reușit, alții – nu. Dar dna Petre nu a renunțat niciodată la ideea că fără a înțelege Istoria, nu vom putea avea niciodată o Istorie mai bună.

Photo & © ADEVĂRUL

Photo & © ADEVĂRUL

Una din marile sale calități a fost capacitatea de a servi dialogul – cu pasiune pentru idei, cu atenție pentru adevăr, cu exactitate pentru context. Corespondam. Eram, deseori, de acord; uneori – în dezacord. Ne împărtășeam temeri – în ultimii ani, din ce în ce mai multe; speranțe – în ultimii ani, din ce în ce mai puține și mai subțiri:

“Multumesc, ați scris ce gîndeam și eu – dar cu mult mai expresiv și mai frumos. Am pus pe FB, sper că nu vă supărați. Cu cele mai bune gînduri, Zoe.” (28 noiembrie 2016)

“În ce mă privește, nu e chiar așa. Am avut prilejul – “plăcutul prilej”, cum insistă literații de la MAE să scrie în orice scrisoare – să o cunosc personal pe Hillary, să știu despre ea  – și despre el – tot felul de detalii dintre cele mai dezagreabile, și nu m-aș fi bucurat nici o clipa de o victorie mai mult smulsă, decît cîștigată. Asta nu înseamnă că mă pot bucura de noul președinte-ales, din motivele bine știute si de Dvs. Mă regăsesc în 2000, între Ilici și Vadim, sau în 2004, cu Basescu învingător. Nu l-am votat pe Iliescu, și cu atît mai puțin pe Năstase, dar nu m-aș fi putut bucura de o eventuală victorie a lul Vadim. Dar vox populi, vox Dei…Cu bine, Zoe” (10 noiembrie 2016)

Avea un umor pe care știa foarte exact când și cum să-l folosească, toporului preferându-i floreta:

“Am citit cu pasiune. Să știți însă că Zgonea a luat nu mai știu ce premiu internațional de retorică! Zoe” (20 februarie 2014)

“Ca o pedantă latinistă, aș fi spus ‘crima de les-sub-maiestate’… Zoe.” (31 octombrie 2014)

“Cleopatra era o regină din neam de regi și știa șapte limbi; niciodată, dar niciodată nu ar fi crezut că Noevegia e republică. Remarcabile predicții, mulțumesc, Zoe.” (12 februarie 2015)

“Excelent. Poate Ciolos nu avea nevoie de binecuvintarea GDS, dar GDS are mare nevoie de orice Prim Ministru. Istoria a început prin descoperirea excelenței lui Adrian Nastase, illo tempore. Cu bine, ZP.” (8 decembrie 2016)

Când Dan Andronic a publicat un text devastator la adresa lui Corneliu Vadim Tudor, îmi scria, printre altele:

“E prima dată după foarte mulți ani cînd îmi aduc aminte că și Andronic mi-a fost student. Z” (15 septembrie 2015)

21151587_727316197453801_4420984034400620702_n

Plănuisem să ne revedem în iulie, acest an, când veneam la București, dar deja de prin februarie veștile de la și despre doamna Petre se înegurau. În iunie, scriindu-i în ce perioadă mă voi afla la București, primeam un răspuns transmis de dna Petre tuturor celor care îi scriau :

“Saptămînile astea voi fi absentă, vă rog să mă iertați dacă nu răspund la e-mailuri. În caz de MARE urgență, telefonul meu este…” (6 iunie 2017)

Astăzi aflu că absența doamnei Petre se prelungește…

Primesc vestea cu  tăcută resemnare. Va trece o vreme până vom înțelege ce am pierdut prin plecarea doamnei Petre, dar vom redescoperi, sunt sigur, câtă nevoie avem de oameni ca Domnia Sa.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • DG Ontelus

  Emil Constantinescu despre Zoe Petre: «Îmi este greu să exprim în cuvinte recunoştinţa mea pentru tot ajutorul excepţional pe care mi l-a dat în ultimul sfert de veac. În decembrie 2000, odată cu promulgarea Legii nr. 29 privind sistemul naţional de decoraţii al României, prin care s-au reinstituit ordinele din perioada regalităţii, în scopul reconstruirii elitei profesionale şi civice a societăţii româneşti, am avut onoarea să îi decernez Ordinul naţional „Serviciul Credincios” în cel mai înalt grad – Mare Cruce.»

 • Dna Petre a aratat proiectului politic lansat de dl Constantinescu o fidelitate absoluta. Nu a lasat pe nimeni sa preia mai multa vinovatie pentru esecuri decat si-a asumat Domnia Sa. A aparat, cu argumente, reusitele acelui proiect, in toti anii de dupa terminarea mandatuliui dlui Constantinescu. Un admirabil spirit (si exemplu) de echipa, indiferent de cat de critici putem fio cu un segment sau altul al proiectului politic Emil Constantinescu, Presedintele Societatii Civile…

 • Dezideriu Dudas

  O mare pierdere pentru democrația românească ! Un spirit care brăzda cu fascicule luminiscente tăioase negura status-quo-ului românesc , înconjurat și mai întunecat de mâzga globală! “Brazda sa” a depășit cu mult adâncimea “ogorului național” și va conta în viitor ! Odihnească-se in pace !

  P.S. In seara asta “Urs Maier” ( anul 2003, România-Danemarca = 2-2 ) a fost “Sobieski “ ( Danemarca-Polonia= 4-0 !!! ), înduioșat de “Moș William ( cel mai frecvent prenume danez ) Roaită și unirea europeană”. Sper in “victoria finală” a d-nei Zoe Petre in fața “milioanelor de Vadimi” ! La câți “moși Ioni” au fost “trași pe Roată” in România, poate, totuși …

 • Cinicul de serviciu

  Ca toti politicienii romani (si nu numai romani) adevarati, nepotismul n-a ocolit-o nici pe doamna Petre, care avea merite proprii incontestabile. Printr-o acolada a istoriei, Dan Petre a ajuns si el consilier la Cotroceni sub Emil Constantinescu. Domnul Dan Petre avea meritul, poate singurul, de a fi fiul sefei Cancelariei Prezidentiale. Nici nu era ceva anormal, pentru ca si domanul Emil Constantinescu tocmai isi numise un nepot consiler la Cotroceni. Cu astfel de practici nici ca se putea pune fundatiile unei Romanii noi, mai curate si mai uscate.
  Dar de mortuis nil nisi bene.

 • Cu adevărat cinic si mereu la serviciu -- tot ce ati spus despre dispăruta dna Petre este doar de “bine”….

 • Dezideriu Dudas

  Nea’Cinice, dom’Tudoran crede că o doamnă căreia i-a dorit suflețelul ceva odată ( secret mare, chiar național, cu deschidere externă….) și n-a fost să fie…., ar reprezenta exact ocaua mică a democrației românești recente. Eu, mai bandit la cântar, cred că până și ocaua ‘ceea a fo’mare, mică fiind ‘ceea cu domnu’chestor, “pus de florile mărului”, când “Baudelaire” era cât casa….Tot Baudelaire însă a spus și că oamenii liberi vor iubi întotdeauna marea și până la urmă “florile mărului” au dat “grozăvia livadei”….Mata’ însă, vii împăciuitor din frumoasele “Amintiri din copilaria prostiei noastre democratice” și ne prezinți adevărata față a răului. N-avea cum scapa nici Zoe, nefiind bărbată, ca eroul Vadim. Propun ca prima doamnă a SUA să fie arestată la domiciliu în timpul mandatul soțului de președinte. Nu se poate să se poată atâta nedreptate pe lume, să beneficieze de statutul primei doamne datorita legăturii de evidentă neprincipialitate cu soțul său ! Bush senior a realizat nedreptatea și ca să echilibreze oarecum situația l-a desemnat pe fiul său ca salvator al ei ( al situației )….Înainte insă de a pleca de-acasă juniorul a învățat bine lectia : prietenii sunt buni, dușmanii, răi ! Obama a realizat la rândul său grozăvia și l-a salvat pe Clinton, domnul, de grava injusiție care se prefigura….Cum ? S-a făcut că muncește ( ca Mircea al nostru….)…. , “transfigurat” de marea nevoie de înălțare a corectitudinii politice ( a reușit, dar prea sus, nu știu dacă, prea, in-conștient…). Să vedem la Trump, care sper să nu citească acest comentariu vectorial ( sau să intervină vreun “scalar”….), pentru că-i va spulbera orice șansă lui Melanie…. Sperăm însă in continuitate și, cu toții, vom cânta atunci “Nu uita că esti slovenă”, mai ales noi, romanii, pe veci stăpânii…

  Exuberant în timpul liber

  P.S. Nu cred că sunteți un adept al corectitudinii politice. Din contră.

 • DG Ontelus

  sens implacabil// ipostaza cetățenească a persoanei se poate asuma în multe feluri/ poți merge direct sau indirect în siajul unei orientări politice ideologice/ să mimezi echidistanța sau chiar să crezi că o poți practica/ după cum evident ai și calea intelectualului abstras contemporaneității/ adică nu te gândești decât la performanțele tale artistice științifice filosofice ș.a.m.d./ nu ai de-a face cu mizeria clipei ci te pătrunzi chiar de răul metafizic/ ori cultivi à la voltaire grădina pădurea universul marea pozitivitate/ dar cel mai bine îți vor spune înțelepții este să ilustrezi convingător/ o anumită meserie profesiune să fii util celor din jur/ la urma urmelor asta este și o formă inteligentă de automotivare/ însă dincolo de orice se poate realiza și imagina în spațiul public/ omul ar fi bine să înțeleagă și să lupte pentru un rost/ devenit efectiv chiar în exercițiul sinergic al contextelor și al abilităților/ chiar și când stau și meditez împlinesc un rost/ fiindcă afirmația negația viața moartea creează sens

 • Cinicul de serviciu

  Cine s-a fript cu ciorba sufla si-n inghetata.
  Eu, si multi alti romani, am avut avut asteptari mari de la administratia Constantinescu, careia poate-i aplic o judecata mai aspra. Sunt convins ca judecata istoriei nu va fi mai blanda.

 • Pingback: Dorin Tudoran – Omagiu Dnei Zoe Petre. Și ultimul interviu… | @ntonesei's blog()

 • Si eu i-am aplicat o judecata foarte aspra la timpul respectiv. Privita acum, situatia este mai complicata. Am pus prea multi prea multe sperante intr-o echipa fara experienta de zi cu zi cu politicul si administratia. Am asteptat de la ei sa faca tot, intr-o zi, tot ce nu facusera altii etc. Oricum, fript ori ba cu “ciorba” (sau Ciorbea) ati fi putut astepta cu ale dumneavoastra “numai de bine” pana dupa inmormantare. Sigur, o simpla opinie…

 • Corina

  Sit tibi terra levis!

 • Corina

  Eu, nu am avut-o profesoară. Am fost repartizați la dra Ligia Barzu ( pt. care am aceeași mare pretuire). Atunci, in ’87 am fost revoltați căci vroiam la dna Zoe Petre. A venit domnia sa și ne-a spus:” dar cine vă împiedică sa veniți si la cursurile mele”?
  Apoi, s-a uitat la mine și m-a mângâiat pe obraz. Sincer si necondiționat. La cursurile ei, nu invatai numai despre Grecia si Roma: erai acolo! Multumesc din suflet Dna Profesoară!

 • sensiey

  Doamna, …Dar sa lasam amintirile neguroase “pana dupa inmormantare”…

 • DG Ontelus

  doar omul// putem compara în mod legitim diferite regimuri politice/ al căror specific ține și de funcționarea într-un fel sau altul a instituțiilor/ dar dincolo de ideologii de nuanțe ale libertății sau ale totalitarismului/ ceea ce contează cu adevărat este calitatea oamenilor cu care vii în contact/ când evaluezi lumea preponderent politic detaliile se estompează și dispar/ iată de ce aprecierea oamenilor ar fi bine să se facă exclusiv pornind/ de la ceea ce fac și spun efectiv la urma urmelor fiecare este liber/ cel puțin până în punctul în care exercitarea libertății sale prejudiciază concret/ manifestarea celuilalt dar nu prea mai avem răbdare unii cu alții/ și de prea multe ori credem că îndreptățirea noastră e deasupra/ încrederii acordate de semenul nostru fapt care ne complică viața inutil

 • DG Ontelus

  ethos// fiecare comunitate are un anumit standard istoric constituit/ în privința comportamentului și limbajului public/ atunci când grila impersonală a performanței financiare intră în coliziune/ cu ‘obiceiul pământului’ comunitatea respectivă reacționează/ există idealiști sau ideologi care consideră că/ trecutul nu contează în manifestările prezentului importantă fiind/ o practică public normată și acceptată ca atare dar ereditatea grea/ care presupune limite greșeli păcate ale generațiilor anterioare/ nu poate fi ignorată mai devreme sau mai târziu irupe în cotidian/ perturbând serios până la deformare tentative mai mult sau mai puțin corecte/ de transformare a mentalului colectiv carl gustav jung este confirmat/ în modul cel mai neașteptat sau pentru a rămâne la freud judecând strict individual/ supraeul și sinele intră în conflict deschis eul fiind astfel scindat

 • Cinicul de serviciu

  O urecheala poate meritata. No hard feelings.

 • DG Ontelus

  pathos// oamenii sunt convinși că au dreptate/ și când au și când nu au puțini se pot obiectiva/ fiindcă istoria lumii a fiecărei comunități a fiecărui grup sau individ/ este de fapt fenomenologia subiectivității/ mai diversă decât drumul de la cuarc la metagalaxie și-napoi/ a fi înseamnă a fi doar tu restul e pentru confort decor sau nu contează/ libertatea ‘o frază de dânșii inventată’

 • DG Ontelus

  mythos// astfel încât cam toate lucrurile care ne populează existențele/ mai efemere decât păpădia și homer laolaltă/ sunt ilustre scorneli bune să întrețină iluzii celor care au auzit/ că există poezie lasă că sunt și poeticieni care-ți explică rostul și/ posibilitatea de existență a poeziei/ nici vorbă lucrurile parvin la lumina zilei pentru a fi întrebuințate/ la desființarea celuilalt mai mult sau mai puțin ritualică/ mai mult sau mai puțin recompensată/ și evident nemotivată decât de închipuiri legitimante/ așezate în narațiuni brici occamist sau al altor persoane/ azi te omor eu mâine dacă mai apuci mă omori tu/ soft sau hard totuna cum zice cântecul despre blondă sau brună/ și cât de frumos se numesc științe sociale și umaniste/ ele nefiind decât glose anonime ale capitolului despre ficțiune din teoria literaturii

 • DG Ontelus

  epos// din păcate pentru noi doar în regim de dictatură s-au putut edifica/ metroul transfăgărășanul canalul dunăre-marea neagră/ dar dacă vrei să vezi ilustrarea ficțiunilor lui urmuz eugen ionescu și monciu-sudinski/ la un loc vizitează cel mai tare obiectiv turistic numit odată casa republicii/ cu toate acestea ceaușescu este răzbunat fiindcă nici după douăzeci și opt de ani/ nu am putut lega prin autostradă transilvania de provinciile vechiului regat/ dar de ce am avea nevoie de autostrăzi nu putem decât să-l aprobăm/ pe cel mai votat președinte de către intelectuali/ ‘n-așa’

 • DG Ontelus

  logos// până la urmă și democrația și economia funcțională de piață/ must to do-uri ale admiterii în structurile occidentale au devenit/ creațiile unor persoane de nădejde orice retrospectivă a celor aproape trei decenii/ confirmând ‘în plen’ și ‘pe secțiuni’ rezultatele exemplare ale unui proces complex/ care a implicat încleștarea dramatică a forțelor revoluționare și a celor reacționare/ dialectica faptelor urmând ‘neabătut’ sinergia elementelor creatoare constructive/ ale societății noastre aflate în plină transformare sincronizatoare/ cu ‘megatendințele’ globalizării un fenomen ce străbate ca ‘un fir roșu’ istoria

 • DG Ontelus

  episteme// ceea ce știm cu precizie despre cunoaștere/ este că nu prea știm mare lucru/ încât dacă ți-a fost dat să înțelegi atât cât se poate rațional și afectiv/ atunci intuiția sublimei ignoranțe se impune oedipian/ dar sigur știința afirmă arta ilustrează filosofia interpretează/ ‘eu cu lumina mea sporesc a lumii taină’ iată onestitatea asumată/ și-atunci nu frica încolțește ci o milă diluviană

 • DG Ontelus

  moira// destinul amprentă metafizică a vieții omenești/ rezultantă alchimică a unei întâlniri dintre gene context și educație/ o sărbătoare a imprevizibilului turnat în misterul temporal/ stele făcând cu ochiul moleculelor adică unor stele mai la îndemâna noastră/ loc geometric al întâlnirii dintre liberul arbitru și irațional/ nu mă revolt împotriva lui nu mi-e frică nu am așteptări deosebite/ doar sper cu răbdare pentru care mulțumesc continuu Cerului/ oamenii nu-s unelte ale sorții ci împliniri ale sale

 • DG Ontelus

  polis// ‘cetatea noastră’ era numele unei piese ffn/ dar nu despre cetatea respectivă e vorba în această frază/ ci despre aceea platoniciană de la care și-a luat numele și o/ revistă politologică românească postdecembristă/ altfel la mare încă e frumos/ pescărușii zboară soarele e blând și dulce/ apa mării s-a mai răcit dar căldura interioară compensează/ eventuale inconveniente aerul umed și sărat face bine respirației/ da respirați calm ‘inspir expir trageți aer mult lent îl dați afară’/ o zicere de pe vremuri de la doctorul crăciun parcă din slănic moldova/ cu un istoric interesant al meu apă la plămâni comă trei săptămâni/ cândva prin șaptezeci și cinci mici prostioare passons da sigur că da/ cerul albastru intensifică simțul estetic/ bucurați-vă de viață oameni buni

 • DG Ontelus

  telos// filosofii naturaliști din veacul al șaptesprezecelea despre care/ atât de frumos și doct vorbește dana jalobeanu/ aveau dreptate că oamenii sunt mașini sau/ mai corect spus sunt și mașini căci niciodată nu știm îndeajuns/ dar nu este doar o chestiune gramaticală faptul că/ unii oameni defectează iar alții se defectează/ necazul cel mare fiind că aceia care defectează se pot eventual defecta mai târziu însă/ cei care se defectează nu mai au cum să defecteze/ ceea ce nu spun nici filosofii respectivi nici dana jalobeanu/ dar au spus-o demult sfinții părinți este că foarte probabil/ oamenii sunt defecți de la conceperea lor și doar un miracol dumnezeiesc/ îi mai poate repara eu cred în acel miracol scop al creației

 • DG Ontelus

  sophia// himeră cu noimă dar totuși himeră/ înțelepciunea e fata morgana calității de om/ în cazul improbabil că ți se întâmplă așa ceva/ devii fiară sau înger tertium non datur/ nostim este că între nebunie și înțelepciune diferența stă în dozaj/ nicidecum în ingrediente universale pentru teritoriul umanului/ să răsuflăm ușurați mediocri fiind ne pândește plictisul/ dacă înnebunim cu-atât mai rău pentru ceilalți/ dacă ne înțelepțim cu-atât mai rău pentru noi/ ‘let it be’ cum spune poetul

 • DG Ontelus

  mimesis// criticată elogiată teoria ce vede în literatură și artă/ o imitație a naturii are justețea sa încă solidă/ în aceste timpuri postadevărate/ ca atare nu e nicicând de prisos a reaminti/ atât frumusețea tragică a spiritului omenesc/ iluzionat de la o generație la alta și de la un individ la altul/ de creațiile minții iar pe de altă parte frumuseațea naturală pură și simplă/ a tuturor lucrurilor care nu depind de om în existența lor/ cultura nu este inutilă nici măcar facultativă/ dar natura nu poate fi înlocuită decât dacă sminteala unuia sau a altuia/ se generalizează la scară planetară ceea ce nu este exclus/ dar ar fi chiar mai trist decât tristețea inerentă umanului/ desăvârșind-o totodată

 • DG Ontelus

  catharsis// o privești/ ea se oferă/ îți este rușine de gândurile murdare/ ea așteaptă știe că o dorești/ încearcă discret să te ațâțe/ simte că poate controla jocul/ dar ție tot rușine îți este ba chiar te simți vinovat/ pentru toate ispitele cărora le-ai cedat/ în singurătate/ sufletul tău refuză să cedeze/ fiindcă a cedat de mult/ în fața acelui mister/ e copleșit/ dar ea totuși încearcă/ și pentru că a auzit multe povești despre tine/ și pentru că/ și pentru că/ ești măgulit desigur/ îți amintește de ea/ dar nu e ea/ poate că suferința care ți se citește pe chip/ de multă vreme o va fi atras/ suferința atrage suferință/ ce joc frumos și trist totodată/ e penultima zi de septembrie/ și luna calendaristică și filmul/ și viața și moartea și iubirea și singurătatea/ și Dumnezeu

 • AdiR

  Am avut nenorocul sa o intalnesc pe aceasta doamna, pe vremea cand impartasea, cu un Daniel Barbu, destinul elitei pe cale sa fie construite cu vointa lor.Ei nu s-au inselat.
  Adevarul este ca nu mai am nimic de adaugat, in afara de Servus-ul pe care i l-am adresat candva, politicos, socant pentru el, si lui Dorin Marian.

 • DG Ontelus

  eros// am trăit am căutat m-am gândit/ pentru a suporta viața/ iubirea erotică e soluția universală/ nu te pregătește pentru dincolo/ dar te menține în formă aici/ asumându-mi identitatea masculină/ deși cea băiețească îmi e mai apropiată sufletului/ văd în femeie împlinirea creației dumnezeiești/ ispită și salvare/ purtătoare de viață/ generoasă/ antidotul perfect/ la plictiseala inerentă viețuirii/ dulceața păcătoasă a evei a răscumpărat-o jertfa Mariei/ iar eu un muritor ca oricare altul/ le mulțumesc amândurora/ căci fără Ele nu văd viața posibilă

 • DG Ontelus

  thanatos// moartea sperie contrariază e inacceptabilă/ dinspre viață e cât se poate de firesc să fie așa/ dacă totuși parcursul existențial conștient te pune pe gânduri/ înseamnă că poți ajunge nu să o accepți e prea mult/ ci să o înțelegi deși este proba supremă de irațional/ care-ți este dat să o cunoști pe pământ/ la urma urmei sminteala din lume nu poate avea altă încoronare/ dacă ești credincios nu disperi/ dacă ești agnostic trăiești mai degrabă sub semnul tragicului/ nu am decât un singur răspuns în fața sfidării pe care o adresează moartea/ să încerc să nu urăsc și să nu fiu agresiv/ restul cum vrea Dumnezeu

 • DG Ontelus

  atomos// organizația internațională ican care luptă pentru interzicerea armelor nucleare/ a obținut astăzi premiul nobel pentru pace/ iată un premiu mai mult decât meritat/ o spun de mult dacă s-ar interzice toate armele de foc/ lumea va fi făcut un mare pas înainte/ să rămână statele cu armatele și poliția și serviciile să aibă/ drept de utilizare a armelor dar civililor să le fie interzise inclusiv vânătoarea/ pe care să o facă unități militare specializate/ destul că sunt atâtea alte moduri de a omorî/ iată un adevărat progres pe care l-aș saluta/ dar vrabia mălai visează eu fiind vrabia iar ulii abia așteaptă/ să mă mănânce evident metaforic în acest context fiindcă sensul propriu e altul

 • DG Ontelus

  agape// iubirea este dragii mei/ a vieții împlinire/ și de la zei pân’ la pigmei/ formal toți dau de știre/ apare însă un necaz/ cu eros dictatorul/ care-n tării a dat ucaz/ cum că el e motorul/ pe agape l-ignoră toți/ la r.i.p. și-aduc aminte/ dar ce pe oameni parcă poți/ să-ntorci la cele sfinte/ își fac de lucru fel de fel/ ei roluri tot își joacă/ și nici măcar la un măcel/ nu mai pot să se-ntoarcă/ ci răul s-a banalizat/ a devenit virtute/ și mila s-a vulgarizat/ nu e cin’ să te-ajute/ apocalipsa o trăim/ în orișice clipită/ deliberat prin rău murim/ păcatul e-o termită/ speranță-n fire să nu ai/ doar Domnul te salvează/ neputincios ești totuși stai/ ci sufletul viază

 • DG Ontelus

  historia// povestea vărsărilor de sânge/ a trădărilor/ a deșertăciunilor/ a ignoranței și a vanității/ memorie colectivă traumatizantă/ ereditate grea ce apasă asupra/ fiecărui individ și grup/ mormânt al speranțelor/ iluzie generalizată/ sumă de mărturii ale unei creaturi iraționale/ dar trăind cu încrederea în sens și raționalitate

 • DG Ontelus

  cronos// ce bun e timpul/ justiție implacabilă/ e ireversibil și astfel consolează/ cei care cred în iluzii îi regretă trecerea/ cine a înțeles nu are de ce să aibă regrete/ faci valuri te-nghite cronos/ stai la cutie mineral vegetal animal ești curgere temporală

WP Admin